1. Първа теза: Колко е вреден Популисткото правителство на Виктор

...
1. Първа теза: Колко е вреден Популисткото правителство на Виктор
Коментари Харесай

Заразителен ли е Орбан?

1. Първа теза: Колко е нездравословен

Популисткото държавно управление на Виктор Орбан е образец, който окуражава Средна и Източна Европа да поемат конфронтационен курс против Европейски Съюз. След новата победа на Орбан люксембургският външен министър Жан Аселборн заприказва за "тумор на полезностите ", който трябвало да бъде "неутрализиран ".

Унгарският министър председател е подложен на критика, че е почнал пробива си със закани против медиите и ги е подчинил, след това се заел с конституционния съд, а най-после прокарал десетки разнообразни закони, с които подчинил на самия себе си всички политически институти и поставил ръка на назначенията в най-важните държавни постове. Силно подложен на критика е и за това, че отхвърли квотите за бежанци, тъй като през 2015 година издигна ограда с бодлива тел по границите на Унгария, с цел да спре мигрантите, и от този момент насочва апокалиптични предизвестия, че в случай че миграцията продължи, Западът ще се изправи пред расово и цивилизационно "самоубийство ", припомнят организациите.

Орбан се показа за избавител на бяла християнска Европа, завладявана от мюсюлмани и африканци, и отсече, че унгарците не желаят "техният цвят, обичаи и национална просвета да се смесват с тези на други ".

Унгария и Полша окачествяват следващата победа на Фидес и водача й като знак за "еманципацията " на района от Запада.

„ Ди Велт “ означи, че Орбан и неговият модел на "Орбанизация " имат значително прилежни възпитаници – в Полша и в останалите от Вишеградската група. "Ние сме с теб и ще следваме твоята политика ", споделиха на Орбан в Будапеща полските водачи Качински и министър председателят Муравецки.

В по-млади, по-слаби и по-крехки демокрации десният популизъм е по-опасен, в сравнение с е на Запад, тъй като може да отслаби и даже да унищожи демократичните институции, означи пред АП Петер Креко, шеф на Института за политически капитал в Будапеща.

Процесът е мощен и това ще ускори натиска против Брюксел. Наблюдателите слагат под подозрение опцията да се прокарат значими общоевропейски решения, заради доста комплицираните правила при гласоподаване.

Не се пропуща и „ съветската връзка “: по какъв начин ще се вземат в бъдеще решения, в случай че Путин продължи с експанзията си и "погълне " още някоя някогашна руска република и се наложи приемането на нови наказания?, пита „ Ди Велт “. И задава втори въпрос: Будапеща и Варшава могат ли да попречат на обща европейска политика против Москва? Германското издание даже спекулира, че Европейският съюз може да замязя на Организация на обединените нации, където на едно място се съберат доста страни, имащи разнообразни полезности, а тяхното съдействие се свежда до ненужен спорен клуб. В този смисъл Орбан може да стане и "гробокопач " на Европейския съюз. Бедната Унгария, бедната Европа! Тя рискува да рухне под натиска на малодушието, заключава „ Ди Велт “.

Критиците и реалистите са безапелационни: с „ непослушния “ Орбан е обвързвано най-голямото предизвикателство за Европейски Съюз в най-новата му история, почнала с източното разширение.

2. Втора теза: Проявете разсъдък, въпреки всичко това е Източна Европа

И както споделя Орбан по адрес на критиците си от Западна Европа: "те захапаха Унгария и си счупиха зъбите ".

Но се чуха и прагматични гласове. По-добре е да бъде изработен опит да се разбере това, което са претърпели източноевропейските страни. И въз основа на това да се привеждат причини против властническото прелъщение (посято от Орбан), написа Райнхард Везер във ”Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Фолкер Вагенер пък предизвести в Дойче Веле, че Европейски Съюз пропуща един феномен, а точно, че близкото минало на Източна Европа е радикално друго от това на Западна Европа. Ако не разбере това, Европейски Съюз няма да реши и казуса с опърничавите източноевропейци. Ако Европейски Съюз желае да реши вътрешната си рецесия, той би трябвало да се научи да схваща другите - това че склонността към властническо ръководство е доста по-силно изразена в Полша, Унгария или Сърбия, където този управнически жанр е прочут от времената на социализма. Ако авторитаризмът там и през днешния ден още веднъж е на мода, това е своего рода отплата за наложения на тези страни идеологически отвод от национално-държавна еднаквост до 1989 година.

Факторът, който сплотява някогашните социалистически страни, е възприятието на техните жители, че богатите западняци към момента гледат на тях отвисоко. А тези, които приказват и работят като Жан Аселборн (когото цитирахме в началото), единствено укрепват това възприятие. И оказват помощ на властническите националпопулисти в Полша и Унгария, акцентира Вагенер.

Източноевропейските страни очевидно изпитват потребността да наваксат това национално развиване, което са изпуснали, преди да се почувстват подготвени да се претопят в европейското единение. И Орбан им дава каквото желаят: завоюва борбата с монополите и смъкна цените на тока, на газа, на водата, на сметта с 25%; избави един милион жители от ипотекиране на жилищата им, заигра се с раждаемостта, притегли вложения извън и смъкна безработицата, в допълнение си обезпечи електорат, като бързо раздаде паспорти на многочислената унгарска диаспора в близките страни.

В едно общество, което няма опит и не приема мултикултурализма, което е живяло изолирано съвсем пет десетилетия по времето на комунизма, в едно общество, което желае да оправдава националната си страна в интервала на либерален преход, възходът на Орбан не е мъчно да се случи, посочи по БНР доцент Иво Инджов.

Дали Европейски Съюз няма да се замисли преди да реши да се разшири, откакто има едно мислено за тлеещия шовинизъм в Западните Балкани?

На Балканите, които през 90-те години бяха окървавени от етнически военни спорове, също има напредък на национализма, изключително в Сърбия и Хърватия. "В района се случва нещо по-голямо, което създаде родолюбив, ксенофобски и закостенял спор, посредством който крайнодесни хрумвания съумяха да се трансфорат в главно (политическо) течение ", сподели Том Джунс, историк от Фондацията за филантропични и обществени проучвания в българската столица София, представен от АП.

„ Нашата майка е Европа “, изрично разгласи през вчерашния ден българският министър председател Бойко Борисов, председателстващ Европейски Съюз, в Мостар (Босна и Херцеговина) след среща там със сръбския президент Александър Вучич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР