1% от приходите в бюджета от туристическия сектор да се

...
1% от приходите в бюджета от туристическия сектор да се
Коментари Харесай

1% от приходите в бюджета да бъдат за реклама иска туристическият бранш |

1% от приходите в бюджета от туристическия бранш да се отделят за национална реклама, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Тези средства обаче би трябвало да се харчат вярно, изключително в сегашния миг на невиждана рецесия за промишлеността, в противоположен случай от тези пари няма да има смисъл, акцентират от организацията.

От БХРА упорстват единствено дребна част от плануваните за национална туристическа реклама средства да се дават за имиджово промотиране на България като дестинация посредством клипове и спотове в огромните интернационалните масмедии. А по-голямата част да се изразходва за стимулиране интереса на туристите и туроператорите към България.

За да се случи това от БХРА оферират и редица ограничения:

Субсидиране на заета седалка за чартърни полети, рейсове и ж.п. транспорт

Държавата да показа с туроператорите риска от запълняемостта на самолетните чартъри, включвайки се в заплащането на част или на цялата стойност на чартъра, на база дошъл екскурзиант. Подобна да бъде практиката и за авто и ж.п. превоз. Относно програмата за подкрепяне на чартърните полети към България е нужно да се вземе една непрекъсната нотификация за мярката от Европейска комисия, тъй че тя да има деяние най-малко 2 години, а не както в този момент – да се желае зелена светлина от Брюксел на всеки 6 месеца.

Настоящата обстановка води до закъснение и неустановеност при обмисляне на полетите, защото ранните цени за ваканции у нас към този момент са оповестени, а към момента няма изясненост за това дали довеждащите туроператори ще получават и отсега нататък тези 35 евро на заета седалка. Така действително клиентите не употребяват това понижение, каквато е задачата на мярката и ваканциите у нас не стават по-привлекателни.

Да се дават на туроператорите за маркетинг и реклама на България от 10 до 15 евро на дошъл екскурзиант, без значение с какъв превоз идва.

БХРА упорства директната помощ да е освен за пристигнали туристи със аероплан, а за всички непознати посетители, избрали да почиват в България. Ние предлагаме да се дават сред 10 и 15 евро на дошъл екскурзиант, без значение с какъв превоз идва той, в случай че той отседне в хотел или друго място за туристическо настаняване най-малко седмица. Подобна мярка може да се финансира точно от бюджета за туристическа реклама. Възможностите на огромните туроператори да промотират дестинация България са доста по-големи от тези на самата страна, защото те имат опита и каналите за това. И заделени за тази цел тези средства биха били изхарчени доста по-ефективно и биха довели до по-добър резултат от хвърляните в този момент милиони за телевизионни клипове.

Заплащане най-малко на 50 % от цената на издаваните входящи визи за туристи на съществени пазари.

Третата препоръчана мярка от БХРА е да се отдели част от бюджета за национална реклама за покриване на най-малко 50 на 100 от цената на издаваните входящи визи за съществени пазари, както и да се вкарат онлайн процедури.

Горепосочените три ограничения в действителност биха имали неотложен резултат и биха довели до растеж в броя на идващите у нас посетители, до момента в който харчените за рекламни клипове и акции в чужбина средства имат неразбираеми, неизмерими и недоказани изгоди.

Да се дават ваучери за здравна предварителна защита, които да се употребяват освен в държавните бази, а във всички места за настаняване.

Министерството на туризма да работи доста тясно с българските публицисти и медии.

Според БХРА голяма част от представителите на медиите нямат действителна визия за положителната опция, за другите форми на туризъм, които предлага България, както и за качеството на туристическия артикул и в тази връзка е належащо да се вършат непрекъснати журналистически турове, на които да се демонстрират опциите, които дава туристическият отрасъл за почивки в България. БХРА, като най-голямата конструкция в сектора с построени локални структури е подготвена да сътрудничи с министерството при организирането на тези журналистически турове. Освен това, подготвени сме да се включим и в бартер с българските медии – отмора против реклама.

Министерство на туризма да реагира бързо и съответно на всички отрицателни мнения, материали и така нататък във връзка с българския туризъм, без значение дали материала е от български или задгранични публицисти.

В случай, че материалите са вследствие на действителни нарушавания – отговорните да се санкционират. Но в случаите, в които истината е изкривена, следва да бъде предпазен българският туристически отрасъл. Не бива в случай че някой не е дал качествена услуга, това да се трансферира върху целия отрасъл, декларират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР