1. Никой не е длъжен да ме обича Никой не

...
1. Никой не е длъжен да ме обича Никой не
Коментари Харесай

(18-) 11 неща, които винаги трябва да помниш

1. Никой не е задължен да ме обича
Никой не е задължен да ме обича, нито даже да ме харесва. Аз не одобрявам всеки срещнат, тъй че за какво той да е задължен да харесва мен? Радвам се, когато ме харесват или обичат, само че в случай че някой не изпитва такива усеща към мен, аз отново ще съм си аз и няма да си втълпявам, че не си заслужава да ме харесват. Не мога да накарам избран човек да ме хареса, както и различен мъчно би ме заставил да направя същото. Не ми би трябвало удивление от самото начало. Aко някой не ме утвърждава, това не трябва да ме тревожи.

2. Нормално е да върша неточности
Всички вършат неточности, само че това не значи, че съм неприятен и неподобаващ човек. Няма причина да се смущавам, в случай че сгреша. Аз проучвам най-различни неща в този живот и една неточност няма да ми попречи да продължа в същия дух. Мога обаче да се науча да заобикалям грешките. Другите също могат да сгрешат. Аз ще приема своите неточности, както и грешките на другите.

3. Другите хора са такива, каквито са и аз съм подобен, какъвто съм
Ако нечия постъпка не ми хареса, това не значи безусловно, че имам отсреща си неприятен човек. Не е наложително той да бъде осъден единствено тъй като на мен не ми се нрави какво прави или какво е направил. Няма причина другите хора да бъдат такива, каквито аз желая да бъдат, както няма и причина аз да съм подобен, какъвто те желаят да бъда. Всички имат право да се самоопределят както желаят, същото важи и за мен. Не мога да управлявам останалите или да ги трансформирам. Те са си те; всички заслужаваме почитание.

4. Не е наложително да държа всичко под надзор
Ако дадена обстановка се развива по непредвиден за мен метод, аз ще съумея да се оправя. Трябва да одобрявам нещата, хората и себе си такива, каквито са. Няма причина да се смущавам, в случай че не мога да накарам дадена обстановка да съвпадне с моите стремежи или да се развива съгласно моя проект. Не е казано, че всичко би трябвало да ми харесва. Дори нещо да ме нервира, аз мога да пребивавам, макар че то съществува.

5. От мен зависи по какъв начин ще протече денят ми
Чувствата и постъпките ми зависят напълно от мен. Никой не може да ми каже какво да усещам. Ако съм имал неприятен ден, то е, тъй като съм го направил подобен. Ако съм имал страховит ден, единствената заслуга е моя, тъй като настройката ми е била положителна. Другите хора не са длъжни да се трансформират, с цел да се усещам добре. Аз съм този, който дава отговор за живота си.

6. Ако нещата се объркат, мога да се оправя
Няма причина непрестанно да съм нащрек и да мисля,че дадена обстановка ще се утежни. Обикновено всичко е наред, само че даже да не е, мога да се оправя. Не е нужно да пропилявам силата си в терзания. Светът няма да свърши, всичко ще се оправи.

7. Много е значимо да настоявам
Аз мога. Дори да съм изправен пред сложни трудности, по-добре да се пробвам непрекъснато да ги преодолея, в сравнение с да ги заобикалям. Избягването на компликациите не ми дава никакъв късмет да изпитам насладата от триумфа, до момента в който при постоянството не е по този начин. Ако нещо си заслужава да го имаш, значи си заслужава и да влагам старания за него. Сигурно доста неща ще се окажат отвън опциите ми, само че най-малко мога да опитвам.

8. Мога самичък да се грижа за себе си
Няма потребност различен да се грижи за моите проблеми. Мога самичък да се грижа за себе си. Мога самичък да вземам решения. Мога самичък да мисля. Не би трябвало да завися от нечии грижи.

9. Мога да се трансформирам
Не бива да извинявам постъпките си с минали прекарвания. Всеки ден е нов. Глупаво е да считам, че каквото и да върша си оставам същия. Разбира се, че не е по този начин. Аз мога да се трансформирам.

10. Другите хора също могат да се грижат за себе си
Едва ли мога да реша проблемите на другите хора вместо тях. Не е нужно да се товаря с грижите им и да ги възприемам като свои лични. Не е нужно да трансформирам хората или да класифицирам живота им. Те са способни, сами могат да се грижат за себе си и да вземат решение проблемите си. Бих могъл да им съчувствам и да им оказвам помощ, само че не и да правя всичко вместо тях.

11. Мога да усвоя еластичен метод
Има безчет способи да се направи нещо. Много хора имат чудесни ефикасни хрумвания. Не съществува единствен и „ идеален " метод. Всеки има хрумвания, които си костват. Някои от тях може да звучат по-смислено от други, само че всички те са скъпи и всеки може да даде скъп принос.

Неизвестен създател, преведено от Алисън Стивънсън
Из " Пилешка чорба за душата на тинейджъра "
Изображения: wallpapergalleryin.blogspot.com, magic4walls.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР