1. Недостатъчно подгряванеЧесто пишем и ще продължаваме да пишем, че

...
1. Недостатъчно подгряванеЧесто пишем и ще продължаваме да пишем, че
Коментари Харесай

5 груби грешки, с които разваляме колите си през зимата

1. Недостатъчно затопляне

Често пишем и ще продължаваме да пишем, че въпреки и минимално затопляне е належащо на всеки,дори и на най-съвременния автомобил, освен това освен през зимата. Но зимата – най-много.

Пет минути са задоволителни, с цел да може моторът и скоростната кутия да се приготвят за натоварванията при придвижване. Но даже след краткотрайния подгрев е належащо още пет минути моторът би трябвало да се форсира оптимално гладко, до не огромни обороти.

Ако въпреки всичко вие желаете са си изразходвате времето и парите за ремонт, давайте газ “на студено ”.

Резките ускорения и прекъсвания може да наподобяват ефектно, само че ефектността няма да е от изгода за вашия мотор.

2. “Веселите ” стартове и прекъсвания

Старта с буксуване на всичките светофари, даже с добре загрят мотор, ще ви оказват помощ колкото се може по-скоро да си промените гумите и лагерите по окачването.

Ако автомобилът е с механична скоростна кутия, може да промените и съединителя. Ако е с автомат, пакетът с фрикционите.

При внезапен старт на автомобила с гуми с шипове, въпросните се изваждат от гнездото и гумата “оплешивява ”.

Рязкото прекъсване пък води до бързо изхабяване на гумите и детайлите на спирачната система. Отчасти страда и окачването, получаващо в допълнение натоварване.

3. Завиването с ръчната

Младежите, нагледал се на всевъзможни филми с дрифтове, обичат да дърпат ръчната спирачка с мотив и без мотив: с цел да преминат през някой завой с гръмък дрифт или да извърнат на процедура на едно място.

При избран опит резултатът може да е в действителност зрелищен,но ръчната спирачка на елементарните коли кардинално се отличава от ръчката на колата за дрифт и дълго няма да издържи такива издевателства.

Като начало кабелът на ръчната се изтегля, а след време просто стопира да работи. Това упражнение оказва неприятно въздействие и върху носачите и шарниците. А в случай че автомобилът е с автоматизирана скоростна кутия, и върху скоростите.

Още по-негативно въздействие оказва внезапното дърпане на ръчната върху вариаторите. Впрочем, конструкторите на тези коли употребяват електромеханична спирачка, изключваща “палавостите ”.

4. Ще я измия лятото

Мнозина за водачите, които считат, че миенето на колата през зимата е непотребен разход на пари и време. Нали след единствено половин час колата още веднъж ще е мръсна. А другояче, изтриваш стъклата и тръгваш на път.

Но, първо, от изтъркването на стъклата на изсъхнало те се надраскват, а второ, пластът нечистотия по каросерията става все по-голям и води до разяждане.

Не забравяйте, че зимата мръсотията по пътя съдържа соли и реагенти, които могат да бъдат дейни и в изсъхнал тип. да не приказваме, когато са мокри.

Освен това, поради мръсотията се окисляват и контактите, по-бързо се износва изолационният пласт на електрическите кабели.

Мръсотията прониква в триещите се елементи на ходовата част. Затова през зимата колата би трябвало да се мие толкоз постоянно, колкото и през лятото.

Замръзналата нечистотия в джантите провокира дисбаланс, поради който по-бързо се износва гумите, лагерите, детайлите на кормилната уредба.

А и просто комфортът се губи. Обръщайте внимание на това при всяко миене и почиствайте джантите оптимално деликатно.

5. Паркиране в преспата

Нищо не може да се съпостави по успеваемост с продължителното паркиране на автомобила в преспа.

Най-вероятно сте виждали коли, които са затрупани до тавана с замърсен, заледен сняг. Той “убива ” в колата безусловно всичко – електрическата апаратура, гумените елементи, металните, пластмасовите, детайлите на салона (абсолютно херметични коли няма, попада от време на време сняг).

Корозията вреди освен на каросерията, само че и на детайлите на окачването, спирачната система, трансмисията, може да проникне и в мотора.

Престоялият в преспата автомобил най-вероятно ще е и с паднал батерия, а и горивото в резервоара отчасти губи своите свойства – поради изпаренията, окисленията, разпада на добавките.

На дъното на резервоара се образува наслойка, която по-късно оказва отрицателно въздействие върху горивната система.

Затова след дълготрайно стоене на остаряло гориво в резервоара е належащо то да бъде “разредено ” със свежо.

 

auto.blitz.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР