1 млрд. евро за финансиране на заеми за млади фермери

...
1 млрд. евро за финансиране на заеми за млади фермери
Коментари Харесай

Евтини заеми за млади фермери осигурени с 1 млрд. евро

1 милиарда евро за финансиране на заеми за млади фермери ще бъдат отпуснати по взаимна стратегия на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това оповестиха от Еврокомисията, цитирана от Агенция Франс Прес.

Тази стратегия, финансирана напълно от Европейска инвестиционна банка, би трябвало да бъде подпомагана от банките участнички във всяка страна членка и по този начин евентуалната сума да доближи 2 милиарда евро, добавя Агенция Франс Прес.
Малко над една четвърт на молбите за заеми, подавани от младите аграрни производители в Европейски Съюз, се отхвърлят (27 на сто), по отношение на 9 на 100 за по-възрастните фермери, установи Европейска комисия. Тя акцентира, че се притеснява най-много от това по какъв начин ще се възобновяват поколенията в земеделския свят. 

Според европейското законодателство един селскостопански производител е млад, в случай че е на възраст под 40 години, прецизира Българска телеграфна агенция. В тази категория влизат 11 на 100 от общо 10,3 милиона аграрни стопани през 2016 година, сочат данни на Евростат (и 32 на 100 са били на възраст над 65 години).

Най-малък е броят на младите селскостопански производители в Кипър (3,3 на сто). Следва Португалия с 4,2 на 100 и Англия с 5,3 на 100. В Австрия обаче те са 22,2 на 100, в Полша 20,3 на 100, а в Словакия 19,0 на 100. Във Франция техният дял е 15,6 на 100.

Значителен проблем е обезпечаването на достъп за младите селскостопански производители до дълготрайни заеми при рационални лихви, акцентира еврокомисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган, представен от Агенция Франс Прес.

Достъпът до финансиране е от основно значение и прекомерно постоянно това спънка за младежите, които желаят да станат част от специалността, акцентира Хокан в официалното съобщение на Европейска комисия.
Съвместната самодейност цели да бъдат отпускани заеми за 15 години при лихви, които са по-ниски от пазарните, изясни още еврокомисарят по земеделието.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР