1 Май - ЙеремияНа този ден имен ден празнуват: Майя,

...
1 Май - ЙеремияНа този ден имен ден празнуват: Майя,
Коментари Харесай

На 1 май имен ден празнува Мая

1 Май - Йеремия

На този ден имен ден честват: Майя, Мая, Тамара, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo

Информация за Йеремия

На този ден християнската черква празнува юдейския оракул св. Йеремия, буен разобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде превзет от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпръснат по света, с цел да изстрада в иго своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя наследник и правоприемник на Земята.

Обреди и Традиции

Българският народ назовава този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден.

Обредите са ориентирано главно към предпазването от змии. В националните показа змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия излиза техният цар.

В Западна България против празника палят огньове, прескачат ги, създават звук и изричат многочислени заклинания, с коит ода прогонят змиите.

На места в Южна България Йеремия се тачи за предотвратяване от гръм и градушка.

За Пророк Йеремия казват, че е най-тъжния оракул. Бил определен да оповестява на народа си за страшни и тежки бъдещи събития. Хората се плашели от него, никой не желал да слуша ужасяващите му пророчества. Хвърляли го в блатисти ями, затваряли го в тъмници....и в последна сметка го убиват с камъни. Самият Йеремия е отправял горещи молби към Господ да се смили над народа му, изплакал тъгата си по юдейския народ в книгата „ Плач Йеремиев ”. 
[св. Пророк Йеремия] За някои всичко това през днешния ден наподобява като наивна приказка. НО! Потвърждение на истинността на събитията, разказани в „ Плач Йеремиев ”, направи професор Михаел Юрса. Той превежда клинописни плочки от Месопотамия и открива името на Небо Серсехим, който е направил огромен подарък за вавилонски храм. Небо Серсехим е бил вавилонски военоначалник по времето на цар Навуходоносор. Участвал е в обсадата на Йерусалим през 587 година преди Христа, предсказана от Пророк Йеремия. Негово е и най-светлото знамение, че Бог ще изпрати на земята своя наследник и правоприемник. 
За моя български народ първи май до скоро се свързваше с всеобщи митинги за деня на труда...някога обаче се вярвало, че на първи май излизал царя на змиите. Йеремия, Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаел като празника на змиите. Всички го отбелязвали, с цел да не бъдат ухапани от змия. Бъдещите майки изключително доста са почитали този ден, с цел да се предпазят от ирминясване. Така наричали неведомите заболявания, породени от зли очи и сили. Палели се огньове, дрънчели са с тенекии, изричали са заклинания: „ Бягайте змии и гущери, че е утрин Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци! ” 
Правели дамите венчета от вратига и ги слагали по портите да пази дома от злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере повече див чесън, поради магическата му мощ. Подницата е глинен съд за печене на самун. На този ден се прави обредно подготвяне на такива съдове. Жените се пременявали с нови облекла, накичвали се със специфична трева-лепка. С пръсти копаели глинеста почва. Смесвали я с кълчища, четина и слама. Месели всичко това с крайници и...пеели песни. Всеки трябвало най-малко малко да се изцапа с тази примес, с цел да не го хапе змия през годината. Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа мощ. Утринната росица се събирала в чашка и се пиело за здраве. По някои краища на България събирали към този момент цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, с цел да се предпазят от главоболие през годината. На други места по страната ни ритуално крадели плява от прилежащи дворове. Открадната плява се разпръсвала скрито по дома, с цел да изгони бълхите. На този ден се правели и прогнози за времето на януари, февруари, март и април от идната година. Ако на Йеремиявали дъжд, тези месеци ще са снежни, а в случай че е мъгливо през летните месеци хората очаквали градушки. 
Българските ни предшественици са намирали чудни способи да почитат най-тъжния оракул. Нека този светец ни пази освен от змиите, а и от хората със змии вместо сърца!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР