1 май 1986. Неестествено весели хора участват в казионната манифестация

...
1 май 1986. Неестествено весели хора участват в казионната манифестация
Коментари Харесай

Радиация за масите

1 май 1986. Неестествено радостни хора вземат участие в казионната манифестация под радиоактивния дъжд

© БТА/ОЛЕГ ПОПОВ
Хронология на пропагандата

Увеличаване

Хронология на пропагандата

Преглед на оригинала Смаляване

Хронология на събитията в България

Увеличаване

Хронология на събитията в България

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Един ден в Чернобил

Днес се навършват 32 години от нещастието
26 апр 2018
Фотогалерия: Един ден в Чернобил
26 апр 2018 Къде бяхте на 1 май 1986 година? На манифестация, евентуално ще кажете вие. Лошо, ще кажа аз. Или пък - било е събота, излезли сте на чист въздух. Още по-лошо, ще ви отговоря.

Всъщност единственото, което е било добре да извършите на този 1 май, е да си останете у дома, да облепите прозорците, да сложите влажен парцал под вратата, да отворите консервите и да не излизате най-малко седмица.

Но не сте го създали. Вместо това сте излезли, дъждът ви е намокрил, купили сте " преди малко ги откъснах " марули от пазара, създали сте огромна салата, проветрили сте у дома... И по този начин още седмица. На 7 май (ако слуховете не са ви достиг­нали преждевременно) с изненада сте чули по какъв начин от телевизионния екран някакви държавни мъже изясняват, че радиационният декор е в развой на нормализиране. Моля? Какъв декор?

Оттам и вицът: " Какво е радиация? Онова, което го няма, само че непрестанно понижава. "

Облакът от Чернобил доближава България точно на 1 май. На 2 май в региона на София са отсрочени толкоз радиоактивни субстанции, колкото са се утаили през целия интервал сред 6 юли 1969 година и 31 март 1986 година За интервала 30 април - 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух приблизително за страната се покачва няколко хиляди пъти по отношение на нормалните стойности преди повредата. Обикновено при такива обстановки популацията незабавно е предизвестено да ограничи излизанията най-малко в първите няколко дни, да не яде зеленолистни зеленчуци, да не пие мляко... Не и в България. С цел " да не се всява суматоха " на хората не се споделя ни-що.

Същевременно в първите дни на май ген. Илия Кашев, шеф на Управлението за сигурност и защита (УБО), което се грижи за " първите " в страната, издава заповед " снабдяването с хранителни артикули, плодове и питиета да се прави от наши снабдителни бази след дозиметричен надзор " ; да се обезпечи натурална минерална вода, а за хигиенно-битови потребности да се употребява надълбоко сондирана вода. Със заповедта се не разрешава изхранването на животните от фермата " Врана " със зелена маса " до второ разпореждане ". Докато хората на практика се тъпчат с радиация, по линия на Управление безопасност и охрана (Пето управление н в няколко лаборатории в страната стартира проучването на всичко, което

" Богоизбраните "

следва да употребяват. В изявление за 24 часа от 2001 година Христо Борисов, който е бил началник на химико-бактериологичната лаборатория на Управление безопасност и охрана (Пето управление н през 1986 година, споделя за " кошмара " си да откри чисти артикули. Оказва се, че стопанство " Врана " е нечисто, даже яйцата са радиоактивни. За известно време хората от Политбюро ядат най-вече консерви и изсъхнало мляко.

" Череши, ягоди... в нашата лаборатория идваха доста храни за проучване, знаеше се кои са по линия на Управление безопасност и охрана (Пето управление н ", споделя Петър Делчев, който през 1986 година е работил като компютърен експерт в нискофоновата лаборатория към пробния нуклеарен реактор в София. Тази лаборатория е една от многото, които вземат решение да изследват замърсяването на територията на страната. В първите дни на май към Министерския съвет, Централен комитет на Българска комунистическа партия и Политбюро потичат реки тревожна информация. Отговорът? Преувеличавате. " А беше ужасно, с тъжна усмивка обобщава Делчев - единственият, който се вслуша в думите на експертите, беше военачалник Добри Джуров. По негово предписание армията мигновено мина на консерви. "

" Разбрахме съвсем незабавно. В " Работническо дело " се появи мъничко известие за повредата в чернобилската АЕЦ. И ние взехме да се оглеждаме и да изследваме ", споделя доцент Иван Манджуков, началник на катедра " Атомна физика " към физическия факултет на Софийския университет. " Първо се обадиха шведите. Между другото подобен вид замърсявания първо се откриват в атомните електроцентрали. Те имат доста непоколебим надзор на радиоактивността. Когато шведите схващат, че не е от тях, стартират да оповестяват ", спомня си доцент Манджуков. На 3 май излиза наяве, че в замърсяванията участват така наречен горещи частици - първите са открити до изтривалката на дома на тогавашния началник на катедрата Цветан Бончев. Тези частици - прашинки от нуклеарното гориво, са изключително радиоактивни и съставляват сериозна заплаха при поемане. Още на 4 май Бончев праща до щаба на Гражданска защита отчет, в който споделя за частиците и дружно с това предлага да бъде предизвестено популацията за нуждата от: подробно измиване на пресните зеленчуци, измиване на улиците със мощна бликам вода, йодна профилактика при децата, която внезапно ще понижи наличието на радиоактивността в щитовидната жлеза. Властта избира да

Запази безмълвие

Каква е ролята на Тодор Живков? В свое изявление във вестник " Стандарт " през 2005 година ръководителят на Националната следствена работа Ангел Александров твърди, че " на 4 май, когато рапортуват на Живков, че ситуацията е доста съществено, той кима с глава и споделя: " Ще си мълчим. "

" На 30 април с жена ми пътувахме за Северна България, на посетители на другари, които имат вила в Плевенско. Заваля един мощен дъжд и хубаво ни намокри. Този ден ядохме салати с марули, лук и други сходни. Което значи, че с оглед първичното струпване на нуклиди сме се нахранили добре ", спомня си със смях професор Георги Василев. Той е създател на няколко книги (последните са " Радио­екология " и " За живота и радиацията " ). През 1986 година е бил завеждащ секция радиационна отбрана към Института по радиобиология и радиационна хигиена. " На 1 май вечерта звъни телефонът, обажда се една от моите колежки, която тогава работеше в Комитета по атомна сила, и вика " я да вземеш да се върнеш ". Питам " що да се върна, бе ", тя споделя " някакво замърсяване се получи ". Какво замърсяване? От някакъв облак. Тук е моментът да загатна, че една от характерностите на естествения радиационен декор е равнището на гама-лъчението. Та колежката ме пита: " Ти като си мерил гама-фона в София, какъв брой е? " Ами 70-80-90 наногрей на час. " А в този момент знаеш ли какъв брой е? " Не - " 700 ". Разговорът там завърши, ние се качихме на колата и се прибрахме в София. На 2 май сутринта. "

Професор Василев разпалено коментира по какъв начин " на 23 май Българска телеграфна агенция съвсем тържествено осведоми, че " всички ограничавания се анулират ". Това обаче бе безусловно голословно и преждевременно, тъй като до този миг си беше съвсем отишъл единствено йод 131, а доста други радионуклиди отпред с цезий-137 (с интервал на полуразпад 30 години) и цезий-134 (2 години) си бяха тук ". Той загатва и за

Втория радиационен пик

в края на 1986 - началото на 1987 година, получил се, тъй като " националното стопанство " не се преценява с рекомендациите на специалистите да изхвърли първия пролетен откос от зелените фуражи, и по този начин радионуклидите попадат в месото и млякото. Чрез храните цезият в орга­низма на хората се увелича­ва мощно, като тук-там доближава стойности, по-високи от май 1986 година Това е така наречен втори Чернобил за България.

Равносметката? След 1990 година екип от катедра " Атомна физика " издава книга " Истината за чернобилските замърсявания в България ". Изследванията демонстрират, че сумарната радиоактивност, отсрочена през май 1986 година, е по-висока от стойностите през чист интервал, както следва - 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските региони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефикасна доза облъчване на популацията за първата година, обаче е преди всичко на Стария континент - поради неналичието на информация, оттова и на защитни ограничения.

Ядосахте ли се? Нека ви ядосам още малко. В началото на май, до момента в който българите ядат своите радиоактивни салати, а децата тичат в прахта, из страната лети специфичен държавен хеликоптер с хипертайна задача. Той е екипиран със свръхчувствителна инсталация и разузнава къде има по-чисти региони, където да се разположат безвредно управителните фрагменти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР