1. Как се чувствате, когато наближават коледните празници? а) Обнадежден/а,

...
1. Как се чувствате, когато наближават коледните празници? а) Обнадежден/а,
Коментари Харесай

ТЕСТ: Как ви се отразяват празничните дни?

1. Как се чувствате, когато наближават коледните празници?

а) Обнадежден/а, доста одобрявам Коледа, тъй като тогава се събираме с цялото ми семейство, пък и имам време за отмора.

б) Понякога доста се вълнувам, само че от време на време нямам никакво празнично въодушевление, тъй като съм затрупан/а или с работа или с други задания и нямам време за подготовка.

в) Честно казано, се тормозя, тъй като знам, че предстоят подготовки за фамилните събирания, пазаруване на дарове и така нататък, а аз нямам задоволително време, което да отделя. Пък и постоянно е с напрежение около Коледа.

2. Харесвате ли огромните събирания около празниците?

а) Да, несъмнено. Това е най-хубавото време, като се видя със фамилията ми и околните ми, с които рядко се събираме. Понякога и другари каним на фамилните сбирки и е доста занимателно.

б) Да, само че има моменти, в които избирам да съм единствено с най-близките ми. Зависи най-много от хората и ситуацията.

в) Предпочитам да сме във допустимо най-тесен кръг, тъй като, като сме доста хора, е много натоварващо.

3. Как реагирате, когато вашите близки стартират да ви разпитват за персоналния ви живот, като да вземем за пример по кое време ще се ожените/омъжите или по кое време ще имате деца?

а) Отговарям им, въпреки всичко сме семейство и е обикновено да се интересуват от мен. А и няма какво да укривам.

б) Ако не са прекомерно настоятелни, им описвам някои неща, само че единствено тези, които счете за подобаващи да знаят.

в) Много се нервирам и им давам отговор, че не им влиза в работата. Изобщо не обичам някой да любознания за моя живот, без значение дали е родственик, другар, или чужд.

4. Правите ли нещо друго всяка година за празниците?

а) Да, постоянно гледаме да се разнообразяваме - дали ще честваме на някое ново място, или пък ще сме с друга компания.

б) Много рядко - най-вече Нова година честваме всякога на друго място и с друга компания.

в) Не, постоянно е едно и също и с едни и същи хора.

5. Какво ще извършите, в случай че шефът ви даде изключителна работа, която би трябвало да свършите по време на празниците?

а) Ще му/ѝ кажа, че не мога аз да я свърша и да си откри различен.

б) Ако имам време, ще поработя, само че няма да се престаравам.

в) Ще я свърша допустимо най-бързо, с цел да имам по-късно свободно време. Пък и в множеството случаи дават бонус за изключителна работа, тъй че ще ми е от изгода.

6. Случвало ли ви се е да се чувствате по-скоро изморени, в сравнение с отпочинали след празниците?

а) Не, постоянно виждам оптимално да си умря около празниците и да се заредя с нови сили за идната работна/учебна седмица.

б) Понякога се случва да съм по-изморен/а около празниците, само че е моментно възприятие.

в) Почти постоянно се усещам доста изморен/а от всичките мерки и фамилни събирания, в сравнение с да съм отпочинал/а.

7. Случвало ли ви се е да работите по време на празници?

а) Не, дори постоянно си взимам почивни дни сред празниците, с цел да може добре да си отпочина и да им се насладя.

б) Да, само че не се е налагало да вървя в офиса, мога и от у дома, което е по-добрият вид.

в) Да, и то постоянно се е случвало. Но няма какво да направя по въпроса.

Най-много отговори “а ”:

Вие с неспокойствие очаквате коледните празници, тъй като за вас това е най-хубавото време от годината. Големите фамилни сбирки не ви тормозят, а в противен случай - доста ви радват. Срещате се с родственици и другари, които от доста време не сте виждали и с които имате да наваксвате. Свързвате тези дни с отмора, а не със стрес или напрежение около приготовленията за огромните и шумни събирания.

Най-много отговори “б ”:

Вие умеете да се наслаждавате на празничните дни и фамилните събирания, само че се случва от време на време да се чувствате малко натоварени и изморени от всичките мерки. Не всякога успявате да се измъкнете и от работата, която би трябвало да свършите тъкмо по време на празниците. Въпреки това успявате да съчетавате дилемите и почивката, което е най-хубавият вид. Сигурно не липсват и кавги или трагични моменти около огромните сбирки, само че въпреки всичко най-важно си остава това, че сте с околните си на този прекрасен празник.

Най-много отговори “в ”:

Вие възприемате празниците не като време за отмора и мотив за наслада, а по-скоро като спомагателна работа и доста стрес. Ако всички задания за организирането и приготовленията за празничните дни лежат единствено на вашите плещи, напълно обикновено е да не можете да се насладите изцяло на тези хубави моменти. Затова би трябвало да помолите някого да ви оказва помощ и да ви анулира от тези задания. Често ви се случва да би трябвало да работите точно на Коледа или Нова година и да пропускате заниманията, само че в последна сметка от вас зависи дали ще позволите това да скапе празничното ви въодушевление.

Съвети как да избегнете стреса по Коледа

Въпреки че коледните празници се свързват най-много с хубави страсти, случва се напрежението и стресът около приготовленията за тях да ни се отразят по неприятен метод. Често се случва да сме нервни, тъй като сме притиснати от времето, към момента не сме купили дарове или пък не сме измислили какво ще готвим за празниците, с кого и къде ще сме.

Ето няколко съвета по какъв начин да избегнете напрежението около Коледа:

1. Направете си план една-две седмици преди празника с кого и къде ще го празнувате. Така ще знаете какво ще ви би трябвало за празничната софра и ще можете да се подготвите в точния момент. Най-добре е да помолите някой ваш непосредствен да ви помогне с всичките задания, с цел да не се пренатоварвате.

2. Отделяйте време за себе си по време на празничните дни без значение с кого сте и къде сте. Правете нещата, които обичате, и се научете да казвате “не ”, когато се чувствате притиснати от роднините ви, които любопитстват за персоналния ви живот, или когато просто не желаете да вършиме нещо, даже то да зарадва всички към вас.

3. Не прекалявайте с изкушенията на празничната софра. Опитвайте се да се въздържате или в случай че не, то най-малко не прекалявайте с всички вкуснотии, които се подготвят за празниците. Когато ядете по по-малко, ще се чувствате по-добре. Старайте се и да отделяте време за разходки, спорт или медитация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР