#1 Икономиката настинаЗахлаждането вече е тук и няма сигурна прогноза

...
#1 Икономиката настинаЗахлаждането вече е тук и няма сигурна прогноза
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

#1 Икономиката настина

Захлаждането към този момент е тук и няма сигурна прогноза дали икономическата есен ще свърши скоро. Студеният ентусиазъм идва от Европа - последните данни за Стария континент демонстрираха закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт до 1.9% и на процедура потвърдиха разочароващите експресни оценки от края на октомври. В допълнение моторът на Европа, Германия, даже регистрира спад за третото тримесечие на годината.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Сгъстяващите се облаци над страните, които са ядрото на европейската стопанска система, предстоящо въздействат и на българските данни. Те демонстрират растеж от едвам 3% на годишна база, което е най-слабият ритъм от края на 2014 година насам. Успоредно с това все по-малко хора заявяват, че желаят да работят и търсят работа, т.е. човешкият капитал става все по-ограничен, инфлацията се форсира, а така и така скромната капиталова интензивност отслабва в допълнение. Целия текст четете тук.

#2 Защо се задавя немският мотор

Автомобилната промишленост е мъркащият мотор на немската стопанска система. А също и нейна слабост. Защото когато немските автопроизводители кихнат, цялата стопанска система хваща простуда. Точно това се случва сега. Daimler, BMW, Volkswagen и останалите имат неприятен миг и това незабавно личи в данните за Брутният вътрешен продукт. Те демонстрират, че през последното тримесечие най-голямата стопанска система в Европа се е свила за пръв път от три години насам. Спадът от 0.2% сред юли и септември дърпа надолу цялата еврозона (която отбелязва растеж единствено с 0.2% през този интервал, което е на половина спрямо предходното тримесечие) и усложнява задачата на Европейската централна банка преди основното й съвещание през декември, когато се чака тя да удостовери, че стартира да отдръпва спешните тласъци.

Минусът в немския напредък - първи от 2015 година насам и най-големият от 2013 година, е неприятна вест за всички в еврозоната и за страни като България, за която федералната република е търговски сътрудник номер едно.

#3 Проверките на банките: Отново под стрес

Ключовото число на идната цялостна оценка на ЕЦБ на българския банков бранш е три. Три години след предходния сходен обзор, осъществен от Българска народна банка, ще имаме цялостна картина за топ 3 банките в страната (Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ), както и за трите най-големи с локален притежател (ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк).

Технически новото упражнение няма да е доста по-различно от това, което Българска народна банка направи през 2016 година - обзор на качеството на активите (който да откри по-точна картина на бранша към момента) и стрес тест (който да покаже по какъв начин би могъл да се развие при реален или апокалиптичен сценарий). Нещо повече, тогава българският контрол ревизира всички банки, до момента в който в този момент европейският ще се ограничи до едвам шест. Въпреки това разликите са фундаментални. Вижте тук.

#4 Да събориш и отново да вдигнеш " Строежа "

Думата " паметен " несъмнено е факсимиле. Употребата й обаче може да бъде оправдана за клуб, събирал хиляди хора през годините и построил музикалните усети на мнозина. " Строежа " беше обичаното място на генерации учещи и гости на Студентския град в продължение на 18 години до затварянето му през 2014 година Но екипът зад него съумя да го прероди в нова версия в центъра на София. И да го надгради с още един клуб.

Днес новият " Строеж " и събратът му " Терминал 1 " са измежду най-популярните места в столицата за танци, жива музика, забавни срещи. Успехът се дължи на значително хора, а измежду най-известните лица на двата плана е Мартин Михайлов, шеф и съучастник в двете заведения, както и уредник на доста музикални събития в столицата. Цялата история четете тук.

#5 Есенният кино маратон

Прегледът на по-интересните акценти от " Киномания 2018 " тази година е с упоритости да наложи заглавия, за които занапред ще се приказва. Новото е интелигентната рекламна акция, включваща клип с авторска анимация; присъединението на ново клубно пространство за конференции към Зала 1; модернизирането на кабината на кино " Люмиер ". Събитието (15 – 29 ноември) е с център НДК за 32-и път, програмата с 55 непоказвани заглавия е в интернет (www.kinomania.bg). Селекцията е на експерти с киноманска жила (Владимир Трифонов) и персонални усещания от значимите европейски фестивали. Вижте я тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР