1 и 1/2ч.ч. захар 1/2ч.ч. закваска В сух тиган препичаме

...
1 и 1/2ч.ч. захар 1/2ч.ч. закваска В сух тиган препичаме
Коментари Харесай

Българската Класика: Ето Как Да Си Направим Вкусна И Здравословна Боза У Дома! Супер Лесно Е!

1 и 1/2ч.ч. захар

1/2ч.ч. закваска

В изсъхнал тиган препичаме за малко брашното, като бъркаме добре, с цел да не загори. Важно е да не го препечем, тъй като в случай че това стане, може бозата да не се сгъсти задоволително.

Препоръчително е брашното да е пълнозърнесто и без добавки и подобрители. Дори и да е доста едро, отново ще стане.

Готовият артикул може да се пасира и прецеди, като крайният резултат е много добър. Става с такова от ръж, пшеница, лимец, просо и така нататък

След като стане леко златисто, го махаме и оставяме да поизстине.

Кипваме 2л. вода и когато заври, махаме от котлона, прибавяме на тънка бликам, като непрестанно бъркаме, брашното, което авансово сме разтворили в 500мл. вода.

Ако се наложи, може да пасираме. Сместа ври 10-ина минути и се оставя да се охлади. След като това стане, прибавяме закваската.

Тя може да е домашно приготвена от вода и брашно или малко останала от предния път боза.

На пазара към този момент има същинска боза, тъй че най-удобно е да употребяваме такава, а отсега нататък да си оставяме по малко от нашата.

След като разбъркаме добре, я сипваме в шишета или буркани и оставяме да престои за известно време.

Ще познаем по кое време е подготвена по мириса и леко киселия усет. Може да отнеме 2-3 дни.

През това време протича ферментация, при която напитката се насича с по този начин потребните за нас млечно-кисели бактерии.

При множеството боза, която се продава в магазина, този развой не настава, тъй като се употребяват всевъзможни подсладители, а и консерванти. Това се прави за по-голяма продължителност.

Така се получава калоричен артикул, който освен че не ни носи нищо потребно, а и най-вероятно може да навреди, в случай че се употребява постоянно и в по-големи количества, поради вложените в него нездравословни съставки./ novinibg.net/
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР