1 година на дрейф с кораб в полярните ледове -

...
1 година на дрейф с кораб в полярните ледове -
Коментари Харесай

Започва най-голямата арктическа експедиция

1 година на дрейф с транспортен съд в полярните ледове - това е желанието на експедиция в Арктика, определяна като най-голямата по рода си за всички времена. В нея вземат участие 19 страни, а задачата е проучване и прогнозиране на климатичните промени в Арктика, определяна от участниците като епицентър на световното стопляне.


Експедицията с бюджет 140 милиона евро ще изследва всички аспекти на климата в Арктика посредством проби от леда, океана, атмосферата и даже фауната. Причини за топенето на леда ще се търсят в данните от измервателни станции, разполагани на разстояние до 50 километра от кораба. Целта е правене на по-сигурни прогнози за бъдещите промени. Мисията е подсигурявана от ледоразбивачи на Русия, Швеция и Китай, а в разгара на зимата доставките и ротацията на екипите ще се реализират по въздух.

Маркус Рекс - началник на експедицията: Разполагаме с пет ледоразбивача, както и с избран брой самолети и хеликоптери. Общо в другите етапи на експедицията ще вземат участие към 600 души.

През 2015 -та норвежки проучвателен транспортен съд реализира такава експедиция, само че не за цяла година, а единствено за шест месеца. Участниците и в този момент ще се сблъскат с сложни условия- за 390 дни ще бъдат изминати 2 500 километра при температури до минус 45 градуса.

Половината от пътуването ще е в условия на полярна нощ. Заради любознанието и острото подушване на белите мечки на леда при екипите постоянно ще има въоръжен човек, когато е належащо и с очила за нощно виждане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР