1 г. превод на документи, 8 месеца разпит на четирима

...
1 г. превод на документи, 8 месеца разпит на четирима
Коментари Харесай

Проверката на Сарафов намерила тежки нарушения по Барселонагейт

1 година превод на документи, 8 месеца разпит на четирима очевидци След 15 май обаче единствено за месец и половина са разпитани 17 очевидци Проверката, предоставена от Борислав Сарафов откри нарушавания по общо седем досъдебни производства
Тежки нарушавания по делото " Барселонагейт ", само че и по още седем досъдебни производства откри инспекцията, назначена от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Той разпореди на екип от осем прокурори от Върховна касационна прокуратура да ревизира 83 неприключени и спрени досъдебни производства за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и по глава Първа от Наказателен кодекс - тероризъм, закононарушение против Републиката. Спрямо 55 от делата инспекцията е завършила. 

По седем от тестваните досъдебни производства са открити съществени нарушавания в срочността и ритмичността на следствията, които са позволени от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно-окръжна прокуратура София, споделят прокурорите. 

Констатираните нарушавания дават съображение да се счита, че е налице дисциплинарно нарушаване според Закона за правосъдната власт.

Две от делата, по които са отрити нарушения при практикуване на пълномощията по управление и контрол, са на прокурор Стефан Христов от СГП. Както към този момент стана прочут с изключение на наблюдаващ прокурор по " Барселонагейт ", той е бил и съученик на някогашния основен прокурор Иван Гешев.

По досъдебното произвеждане за следствие на Организирана незаконна група за пране на пари (делото е придобило социална популярност като „ Барселонагейт “) е открито неритмичност във воденето на делото.

„ Установяват се обилни интервали от време (по 2-3 месеца), през които не са осъществявани каквито и да било дейности по следствието и период след 15.05.2023 година (денят, когато Иван Гешев демонстративно скъса оставката си) с извънредно висок интензитет на процесуално-следствени дейности “, установяват проверяващите.

През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство са извършени само 4 разпита на очевидци, като в един от случаите протоколът е направен в нарушаване на Наказателно-процесуалния кодекс, изискани са еднократно документи и е предоставен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, макар неналичието на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова загадка.

Поради това и движимостите лица не са могли да изготвят умозаключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на следствието се установяват и при възлагането на преводи. Особено фрапиращо е позволеното закъснение при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 година от Кралство Испания документи. След цели пет месеца стартира изпращането на документите за превод като това става на стадии и с 10 броя обособени прокурорски постановления.

„ Въпреки използването на преводаческа организация и нуждата от осъществяването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на еднакъв преводач “, установи инспекцията.

Като краен резултат – преводът на документите от Кралство Испания е бил подготвен в целокупност близо една година по-късно.

За сметка на позволеното закъснение, след 15.05.2023 година, в рамките на единствено месец и половина са разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърно-технически експертизи, осъществени са претърсвания и изземвания, отправени са претенции за откриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на депутат.

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е позволена неритмичност в осъществяването на дейности по следствието.

Второто дело на Стефан Христов е за закононарушение по работа, осъществено от магистрат, инспекцията също открива неритмичност в работата.

Инспекцията установи, че в избран интервал от време, а точно от образуването на досъдебното произвеждане на 05.04.2022 година до 22.11.2022 година, същото е водено ритмично. След това обаче за интервал от 4 месеца до 17.03.2023 година по досъдебното произвеждане не са осъществявани никакви дейности. Установява се още, че сред постъпването на отчет от водещия следствието следовател на 29 март т.г. до извеждането на постановлението на прокурора е минал интервал от месец и половина.

Проверяващият екип е открил четири досъдебни производства с наблюдаващ прокурор И. П. от Софийска градска прокуратура, при които са позволени нарушавания:

По дело, формирано за закононарушение против Републиката, се откриват две нарушавания при ненавременно удължение на периода на следствието. Става въпрос за следствие по отношение на чиновник на работа за сигурност за шпионаж в интерес на непозната страна.

За интервал от 10 месеца от наблюдаващия прокурор е направено само разпореждане, с което е оставена без почитание молба от страна на отбраната за изменение на мярка за неотклонение на обвиненото лице, както и правене на писмо до бранителя на обвинения за даване на информация, нужна по заведено дело във Върховен административен съд.

Делото е формирано на 31.03.2022 година На 26.09.2022 година от наблюдаващия прокурор е отправено искане за удължение на периода за следствие, което е с дата 31.07.2022 година На 04.04.2023 година срокът за удължение на следствието още веднъж е изминал, само че все още към момента няма искане за продължаването му. В отчет, получен в СГП от следователя по делото, се сочи, че от събраните досега доказателства не се потвърждава повдигнатото и предявено обвиняване по отношение на обвинения. Следователят прави и предложение за ново удължение на периода на следствие с два месеца, считано от 04.06.2023 година, по което още няма изговаряне.

Проверката открива, че аргументите за закъснение на следствието са неналичието на процесуално-следствени дейности от момента, в който делото е разпределено на наблюдаващия прокурор.

И по второто досъдебно произвеждане за закононарушение против Републиката е налице тежко закъснение на следствието, като една от аргументите за това е неналичието на полагането на старания за издирването на обвиненото лице след смяна на мярката му за неотклонение от съда.

Става въпрос за досъдебно произвеждане против лице, което през 2018 година е направило серия от непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, както и горене на националния байрак на Република България.

В тази връзка осъществената проверка открива, че е налице закъснение с 1 година и 3 месеца на назначение на експертиза, която да откри психиатричното положение на дееца. Самата експертиза е направена след още 1 година и 4 месеца. Същата е безусловно нужна за определяне на събитията дали обвиненият е вменяем и дали може да носи наказателна отговорност.

Проверката открива още, че през дълги интервали не е работено, само че и изпълнените не са съдействали за цялостно, всестранно и обективно изясняване на всички условия по делото. Най-фрапиращият случай за това е, че на 12.11.2020 година Апелативният профилиран углавен съд е отменил взетата мярка по отношение на обвинения и е прекратил производството заради зародили подозрения по отношение на неговата вменяемост. Оказва се, че експертизата за определяне на това събитие е назначена едвам на 04.02.2022 година или 15 месеца по-късно.

Констатирани са нарушавания в работата на прокурор А. Р. от Военнокръжната прокуратура. 

Досъдебното произвеждане се отнася до закононарушение вероятно осъществено от военачалник, военно длъжностни и/или цивилни лица. Проверяващият екип е установил, че срокът на следствието не всеки път е бил удължаван навреме. В същото време инспекцията установи, че са налице две прекъсвания на досъдебното произвеждане.

Едно от 15.10.2020 година и второ от 25.05.2023 година, откакто на 19.01.2023 година производството е било обновено.

На 28.03.2023 година наблюдаващият прокурор дава инструкции да се извършат дейности, посочени в постановлението за обновяване, само че нито едно от тях не е било изпълнено от следователя. Въпреки това производството е спряно. И в двете постановления за прекъсване е разпоредено дубликат от тях, ведно с материалите по делото, да се изпратят на „ Военна полиция “ за определяне на незнайните причинители.

Липсват уведомления от „ Военна полиция “ за резултатите от извършените мероприятия в тази посока. Проверяващите считат, че следва да бъде сбъднат длъжностен надзор, тъй като изложените в обстоятелствената част на постановлението претекстове за прекъсване на наказателното произвеждане звучат неуместно.

Като предвид на установеното се прави извод, че е налице безучастие от страна на наблюдаващия прокурор по досъдебното произвеждане.

„ Не е осъществено нито едно деяние по следствието, макар че в материалите, съдържащи класифицирана информация, има цялостни идентификационни данни за „ неустановено лице, което евентуално е военно длъжностно лице “, а името и военният чин на лицето са упоменати в постановлението от 15.10.2020 година, с което са били отделени материали, по които е било формирано досъдебното произвеждане “, написа в отчета от инспекцията.

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпрати до представляващия Висшия правосъден съвет копия от резултатите от завършилите инспекции.

Докладите се изпращат и на административните ръководители на съответните прокуратури с оглед преценка за предприемането на дейности по подготвеност по отношение на позволилите нарушавания наблюдаващи прокурори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР