1. Едмънд Хилъри Приет за първия човек, стъпил на Еверест.

...
1. Едмънд Хилъри Приет за първия човек, стъпил на Еверест.
Коментари Харесай

Четиримата най-велики алпинисти на всички времена и техните мисли

1. Едмънд Хилъри

Приет за първия човек, стъпил на Еверест. На 29 май 1953 година Макар че нито той, нито шерпът Тенсинг Норгей, с който дружно изкачват най-високото място на планетата, признават обществено, кой пръв е положил крайник на обетованото място - това вечно ще остане загадка.
В съдбовния момент Хилари и Тенсинг на 8500 м височина вземат решение да опъват палатка, в която нощуват, до момента в който шерпите, които изкачват дружно с тях, се уплашват и се връщат в базовия лагер. Рано на другия ден 29 май след доста добра подготовка стартират последния преход с раници, които тежат по 14 кг. В 11.30 двамата са на върха (8848 м). Там прекарват 15 минути, Хилари прави фотография на Тенсинг, който оставя шоколади в снега като подарък към боговете, а Хилари забива 4 флага – на Англия, Непал, Нова Зеландия и Организация на обединените нации. Снимка на Хилари няма заради неумението на Тенсинг да борави с фотоапарата.
" Не покоряваме планината, а себе си ".
" Човешкият живот е по-голям от това да се качиш на върха "
" Животът е като алпинизмът - по-добре в никакъв случай да не гледаш надолу "
2. Рейнхолд Меснер

Той е първият човек, изкачил независимо връх Еверест без кислороден уред, и първият планинар в света, покорил всичките 14 осемхилядници (върхове с височина над 8 000 м).
Меснер прави това на 8 май 1978 година, до когато се е считало, че сходно нанагорнище е невероятно. Две години по-късно, през 1980, Меснер изкачва най-високия връх на Земята изцяло самичък, без да употребява помощта на шерпи и естествено, разчитайки на потенциала само на личните си дробове.
" Планините не са почтени или нечестни, а просто рискови ".
" Възможността да умреш е това, което прави едно странствуване забавно ".
" Най-прекрасните неща в живота са тези, които правиш, а не които имаш.
3. Йежи Кукучка


На 18 септември 1987 полският планинар Йежи Кукучка става вторият човек в света, след Райнхолд Меснер, който изкачва всички четиринадесет осемхилядника. За разлика от него обаче, той го прави не за 16, а за 8 години. Самият Меснер му изпраща приветствие, в което написа - " Ти не си втори. Ти си популярен ".
Кукучка прокарва 10 нови маршрута и изкачва четири върха през зимата (за съпоставяне Райнхолд Меснер има шест нови маршрута, нито един от тях зимен)
Юрек, както го назовават приятелите му, умира при опит да изкачи неизкачваната до тогава Южна стена на Лхотце в Непал на 24 октомври 1989 година На височина 8200 метра въжето, което употребява Кукучка (втора ръка 6-милиметрово, купено от пазар в Катманду) се къса, Кукучка пада и умира в пропастите на южната стена. Известен е с това, че е безпределно небрежен към оборудването си и не й отдава съвсем никакво значение.
" Катеренето е най-трудното, само че и най-възнаграждаващото на драго сърце нещо ".
" Щастието не настава, когато изкачиш върха, а когато седиш в подножието му и гледаш към него ".
" Алпинизмът е борба, която носи най-голямото възприятие за благополучие в живота ".
4. Джордж Мелъри

Какво е станало с Джордж Лей Хърбърт Мелъри и Андрю Къмин Ървин през юни 1924 година? Дали са починали по пътя към Еверест, или са станали жертва на драматичен случай при слизане от него?
Както е известно, на 8 юни 1924 година те са видени за финален път от сътрудника си Ноуъл Оудъл малко над по този начин нареченото Второ ходило на 8680 м, преди да изчезнат в облаците и да слагат началото на една от най-големите загадки в хималайския алпинизъм, която няма изрично решение до през днешния ден.
От момента на изгубването на двамата, експерти и историци се разделят на две групи. Едните считат, че Еверест е бил изкачен от Мелъри и Ървин 29 година преди Едмънд Хилари и Тензинг Норгей. Останалите не одобряват това изказване. А мнозина от правещите опити за стигане до Еверест от север се оглеждат, с цел да намерят остарелия “Kodak” на двамата, който може би крие сензационна изненада и разгадаване на тайната.
" Защо желая да изкача Еверест. Защото е там! ".
" Не живеем, с цел да ядем и вършим пари. Правим пари и ядем, с цел да живеем ".
" Моят разум е в непрекъснато положение на протест ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР