#1 Директор в Агенцията по вписванията се е оплакал от

...
#1 Директор в Агенцията по вписванията се е оплакал от
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

#1 Директор в Агенцията по вписванията се е оплакал от напън поради " Дунарит "

Срещу изпълнителния шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е имало сигнал, че е оказвала напън в интерес на съответно решение, обвързвано с оръжейния цех " Дунарит ". Сигналът е част от информацията, поради която инспекторатът на Министерството на правораздаването е почнал инспекция в края на януари 2017 година Твърденията са на към този момент някогашен шеф на дирекция " Длъжностни лица по регистрация (ДЛР) ", която е напуснала позицията по лично предпочитание.

" Капитал " научи, че устното предписание за " Дунарит " е обещано в деня, в който постъпва заявление от компанията. От началото на 2016 година се води корпоративна борба за преодоляването на контрола върху военния цех и най-много за нарастване на капитала, което би официализирало съперника му " Емко " като притежател на сдружението. От другата страна на разногласието е " Виафот инвестмънт България ", благосъстоятелност на офшорка, свързвана с депутата Делян Пеевски. Вижте историята тук.

#2 Финансовата стихия на Турция

Турция е на ръба на финансов колапс. От месеци той се движи на муден кадър, само че в последните дни се форсира, до момента в който се стигна до срутва от 10 август, когато лирата загуби в границите на часове 15% от цената си и по този начин спадът й надвиши общо 45% от началото на годината. Това вещае мрачни последствия - за държавното управление и за компаниите обслужването на задълженията стартира да граничи с невъзможното, за банките остава неизбежният скок на неприятните заеми и ерозията на капитала, а на хората се постанова да преглътнат двуцифрената инфлация, която изяжда приходите и спестяванията им.

Истински основният въпрос е за какво това се оказва тематика номер едно за международните икономисти, политици и медии. Валидното пояснение за терзанията е не толкоз, че Турция може да се окаже източник на болестта, а че е признак за систематична болест, която би трябвало да тревожи всички.

#3 eBag: Да се освободиш от веригите

Първите три години могат да се нарекат " фантастични " за онлайн магазина за хранителни артикули eBag.bg. Но на 13 август интервалът свърши и младият интернет търговец стартира независим живот без основния си сътрудник - българската верига " Фантастико ".

Сега компанията на бизнесмена Иван Александров " Кънвиниънс " ще опита независимо. Това, най-малко първоначално ще е предизвикателство, тъй като значи независими контракти с доста снабдители, логистика, маркетинг, личен огромен финансов запас... Плюсът е, че към този момент нишата на интернет търговия с храни е вакантна. А близката година ще е тест дали младата компания може сама да провежда тези доставки.

#4 Тиери Хейнс: Ракията има късмет да стане международно пиво в коктейли

Тиери Хейнс е шеф на единствения пътуващ конкурс за високоалкохолни питиета Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Той е съветник по високоалкохолни питиета към профилираната организация " Винопрес " в Белгия и е уредник на азиатския конгрес и конкурс за вино и високоалкохолни питиета The Silk Route.

Осемнайстото издание на състезанието ще се организира тази година в Пловдив сред 21 и 23 август. Градът бе определен, откакто две години по-рано се оправи добре с семейството на един от най-мащабните винени състезания в Европа - Concours Mondial de Bruxelles, на който Spirit Selection е дъщерен.

Събитието е значимо освен тъй като медалите подтикват продажбите, само че тъй като е и късмет за разпространение на българската промишленост пред специалисти, публицисти, вносители и дистрибутори, които съпровождат състезанието. " Капитал " беседва с Хейнс за трендовете на международния пазар на спиртни питиета и мястото на българската ракия на него – прочетете изявлението тук.

#5 Истинските правила за придвижване по българските пътища

Тази седмица Министерство на вътрешните работи заяви, че на българските ГКПП-та ще се раздават листовки към чужденците със препоръки какви са разпоредбите за придвижване по пътищата. Това похвално начинание обаче е безсмислено - формалните правила рядко се съблюдават. Вместо тях придвижването по пътищата се контролира от серия неофициални, само че твърдо наложили се от десетилетна процедура, същински закони.

Как би трябвало да наподобява откровената брошура за придвижването по българските пътища – вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР