1. Да спрете да ограничавате калориите като основно средство за

...
1. Да спрете да ограничавате калориите като основно средство за
Коментари Харесай

7 неща, които всяка жена трябва да промени в диетата си

1. Да спрете да ограничавате калориите като главно средство за намаляване

Изготвям режими на доста дами и от работата си с тях следя по какъв начин множеството се пробват да реализират резултати, като лимитират храната си. Повечето дами се заблуждават, че колкото по-малко ядат, толкоз по-бързо ще смъкват килограми и толкоз по-бързо ще реализиран задачата си. Свалянето на килограми, не е еквивалент на хубаво, изчистено и плътно тяло. Теглото е единствено мярка, която не ни споделя нищо за метода, по който наподобява тялото. Обикновено, тактиката с ограничението на храната води до:

1.Загуба на мускул, по-ниско число на кантара, само че за сметка на по-отпуснато тяло – надалеч от задачата, която имаме.

2.По-бързо утежняване на здравето и до хормонален дисбаланс, който е зложелател номер едно на отслабването.

3.Период на следен апетит, последван от неконтрулируемо погазване. Както постоянно ви споделям, в един миг биологията взема превес над волята и изпадаме в положение, в което се тъпчем с всевъзможни храни и се завъртаме в омагьосания кръг на възприятието за виновност, незадоволство, още храна, крачка обратно, виновност и така нататък

Храната не ни е зложелател и не би трябвало да я заобикаляме. Храната е информация и гориво и би трябвало да я използваме като инструмент за реализиране на задачите си.

2. Да започнете да закусвате като зряла жена, а не като 2 годишно момиченце

Ако денят се познава по сутринта, то тогава вечерята се познава по закуската. Какво имам поради? Започваме деня свежи, заредени с доста воля за новия ден. Закуската започва… или с кафе и чай или в случай че има храна, най-вече с 200 гр. кисело мляко или една ябълка. Денят минава през обед от зелена салата с 2-3 маслини и при малко повече благотворителност от страна на хранещата се – с парче сирене. Вечерята прераства в – риба звук със салата, последвана от 30 минути пауза и една шепа ядки. Последвани от 30 минути пауза и филийка самун с парче кашкавал. Последвани от 20 минути пауза и парче торта, последвани от по доста и от всичко в хладилника и шкафовете.

Виждам го всеки ден – дами, които в желанието си да бъдат съвършени и да ядат по-малко, лимитират калориите си денем и след това компенсират с доста храна на вечеря. Какво ли не давам, всяка една жена да стартира да закусва малко повече, да изяде задоволително количество храна на обяд и след това да не преяжда на вечеря.

Толкова е хубаво да разпределиш храната си за деня и самичък да планираш какъв брой да ядеш, тъй че и тялото ти да получи това, от което има потребност и да не се стига до тези прояви на апетит и преяждане.

Кое е по-вероятно да ви води до задачата?

Закуска от Кокосова палачинка (2 яйца, 1 плод, 15гр. кокос, ванилия, малко мед, какао и канела). Обяд от зеленчуци с подправки и задушено месо, с малко мариновани домати и шепа ориз. Малка следобедна закуска и вечеря от салата и риба с десетина ядки.

Или…

  • 200гр. кисело мляко
  • зелена салата с парче сирене
  • риба звук със зелена салата…неограничено количество от всичко, което е в хладилника и шкафа.

Първият вид дава на тялото ви задоволително храна, носи приятност за сетивата ви и не ви кара да се чувствате задоволени. Всеки ден ядете повече, само че задоволително и поддържате калориен недостиг, който в дълготраен аспект води до непрекъснати резултати.

Във втория случай, гладувате през целия ден, тъпчите се вечер, изпитвате възприятие на виновност, разочаровани сте и не постигате резултати.

Винаги, когато потеглям на път се сещам, че най-дългите пътешествия стартират с думите „ Знам един по-кратък път. ” Може би и най-дългите и несполучливи опити за отслбване стартират с думите „ Знам една диета за бързо намаляване. ”

Не е значимо какво вършим ден за ден, а каква е цялата картина – по-добре е всеки ден да ядем задоволително и да не изпадаме в интервали на погазване, т.е. да има баланс във всеки ден, в сравнение с да гладуваме, а след това да компенсираме с погазване – глада се компенсира с преяждане и крайният резултат е 0 или дори негативен. Замислете се и започнете да разпределяте храната си отмерено, с цел да не се стига до горния сюжети.

3. Да разберете, че ябълките не са магическа хран а

Живеем в общество, което нормално надценява качествата на артикули, които са сложени под етикета „ доста положителни ”; „ доста потребни ” и така нататък Не съм сигурна от къде потегля мита, че колкото повече ябълки ядем, толкоз по-бързо ще отслабнем.

Масово събитие измежду дамите е да се ядат ябълки, постоянно когато тялото крещи за сила и за храна. Ядем малко на обяд и запълваме интервала сред обяда и вечерята с 3-4 ябълки по 250-300 грама. Разбира се, преди този момент сме закусили с ябълка и сме изяли една такава за междинно хранене.

Както споделих, освен калориите, а и съотношенията на макронутриентите и микронутриентите, които си набираме, също имат значение. Едно е диетата ти да се състои от 80% въглехидрати, второ от 40% и трето от 10%. Не ви карам да спрете да ядете плодове и въглехидрати, а просто да ги ядете в умерени количества. Знаете ли, че една ябълка към 250гр., съдържа към 30гр. въглехидрати? 5 такива ябълки за деня се равняват на 150 гр. въглехидрати. Имате ли визия, че това са към 500-600гр. ориз (сготвен)? Предполагам, че ще се затрудните да изядете 600 гр. ориз. Но пък оризът би бил много по-засищащ. Как ще се чувствате, в случай че вместо тези 5 ябълки, добавите 150 гр. (сготвен) ориз в обяда си и изядете единствено 1 ябълка към 200 грама, с малко котидж сирене или извара за следобедна закуска? Ще изядете много по-малко храна, а подсигурявам ви, че ще бъдете много по-сити и щастливи.

4. Да разберете, че авокадото не е храна, която може да се яде като зарзават

Авокадото е чудесна храна – аз го боготворя, само че все пак, то е съвсем единствено мазнини. Едно авокадо, което тежи към 150гр. (макар че множеството са даже 200), съдържа 290 калории, от които 30гр. мазнини.
Ежедневно виждам жени, които изяждат по 3бр. авокадо, като добавка към останалата храна – яйца, месо, риба,ядки.
Това са най-малко 90гр. мазнини и 870 калории единствено от авокадото. Вярно е, че е зелено, само че не е зарзават в смисъла на думата, който разбираме. Добавяйте го в храната си, само че осъзнато и с мярка.Защото в края на деня, с изключение на качеството на храната, значение има и количеството. Адмирирам напъните да се храним с същинска храна, само че задачите, които желаеме да реализираме, изискват да обръщаме внимание и на количеството.

Забелязвам, че множеството дами се опасяват да ядат мазнини от други източници, само че самоуверено натъртват на авокадото. Защо считаме, че мазнините в авокадото са безобидни, а тези в яйцата, месото, маслото не? Човекът по конструкция е по-близко до животните, в сравнение с до растенията. Животинските мазнини, по конструкция са по-близо до нашите мазнини и е разумно тялото ни да има потребност от този вид лой, повече, в сравнение с от растителни източници на мазнини. Мазнините са значими за синтеза на хормоните и за усвояването на доста от микронутриентите. Както загатнах, ние сме това, което са нашите хормони – когато те са в баланс и ние сме в подобен и изглеждаме и се усещаме добре. Когато не са – тогава и тялото ни не е такова, каквото желаеме да бъде.

Животинските мазнини са много по-засищащи от растителните и в случай че не изхвърляме жълтъците, в случай че не загаряме храната и сложим малко масло в дъното на тигана, тогава храната е по-вкусна, по-засищаща и тялото ни действа по-добре.

5. Да спрете да наблягате на здравословни десерти като сурогат на сладкото

Такава наклонност се е развихрила в света на здравословното хранене, че на моменти се тормозя какъв ще е крайният резултат. В съблекалнята в нашата зала, непрестанно чувам по какъв начин хората убиват глада за сладко: „ Аз си замесвам тахан, масло и мед и незабавно ми убива глада за сладко. ”; „ Аз пък хапвам фурми с какао, мед и масло. ” ; „ Аз си направих тортата на Инес и изядох няколко части от нея. ”

Опитите да се храним с качествена храна са чудесни, НО всичко има граници. Комбинацията на тахан, масло и мед е много калорична и несъмнено не поддържа задачите ни да почистим непотребните мазнини. Слушайки за храните, с които някои хора заместват сладкото, от време на време си мисля, че е по-добре просто да изядат половин шоколад и да се успокоят.

Здравословните десерти са сурогат на боклучавите, сладки неща, само че десертът е добавка към храненето, а не негова основа и сурогат. Десертът допуска, че изяждаме 1 или 2 дребни сурови бонбона и това стига за деня – а не да изядем 10 бонбона и да се успокояваме, че са здравословни. Здравето е в салдото и даже прекомерното количество здравословна храна – вреди.

Затова, замислете се дали не отивате в крайността да ядете прекомерно доста сладки неща, с чистата съвест и опрощение, че са здравословни.

6. Да спрете да превръщате храненето в смисъл на живота си и главен фокус на деня си

Колко дами биха постигнали бързи резултати, в случай че спрат да премислят по през целия ден какво и какъв брой са изяли и къде ще им се залепи. Колкото повече се фокусираме върху нещо, толкоз по-голямо и доста става то. Ако непрестанно премисляме филията от закуската или едното яйце повече, което сме изяли, сами се завъртаме в омагьосания кръг на виновността и самонаказанието. Стратегия, която ни заробва и отдалечава от резултатите, към които се стремим. Ако спрем да чакаме да минат 10 дни, преди да си позволим храната, която ни се яде, единствено тъй като през днешния ден не е ден за нея и просто си отчупим парче от по този начин жадувания сладкиш и след това продължим без виновност, килограмите ще почнат да се топят. Колкото повече отбягваме нещо, толкоз повече то се настанява в мислите ни. Колкото повече се фокусираме върху нещо, толкоз по-големи размери придобива то. Храната е вкусна и е наслаждение, само че тя е част от живота, а не главния му фокус. Затова, слушайте тялото си и спрете да нищите тактики за хранене.

7. Спрете да подражавате на състезателки по бодибилдинг и се хранете за резултатите, които желаете да постигнете

Колкото повече се пробвате да следвате диетата на състезателка по бодибилдинг, толкоз повече се отдалечавате от резултатите, които можете да постигнете. Разберете, че храненето и тренировките на човек, който желае да бъде в добра форма, са разнообразни от храненето и тренировките на професионален играч.

Когато упражнявах плуване, плувах по 10км. На ден. Сега плавам един или два пъти в седмицата и нормално не плавам повече от най-много 2км. Тогава бях играч и тази ми еднаквост изискваше тези тренировки. Бих ли го правила в този момент? Не! Защото знам, че мога да  бъда в отлична форма, когато плавам малко, само че задоволително, а не когато влагам цялата си сила в плуването.

Същото е и с диетата. Знаете ли какъв брой повече резултати ще постигнете, в случай че ядете малко повече и по-разнообразно, само че не се чувствате лишени, следвайки прецизна диета? Знаете ли какъв брой по-бързо ще постигнете резултати, в случай че спрете да изпитвате възприятието на виновност, което ви навестява, когато нарушите режима? Целият този стрес към храненето и тренировките е оневинен единствено, когато става въпрос за играч, който ясно знае за какво търпи тези ограничения, само че не и когато става въпрос за човек, който желае да е ЗДРАВ, да ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ и да се ЧУВСТВА ДОБРЕ.

Опитайте и няма да сгрешите!

В умозаключение ще кажа, че отслабването не е мъчно, когато спрем да скачаме от прекаленост в прекаленост. Отслабването не е в лишението и ограничението, а точно в това да даваме на тялото задоволително от това, от което се нуждае – придвижване и сила. Тогава стопираме да изпитваме биологичния повод да се тъпчем, стопираме да се усещаме преуморени и инстинктивно да се опитваме да повишим равнището на сила с храна или питиета. Когато даваме на тялото задоволително, стопираме да сме обладани от мисълта за храна и непотребните килограми стопират да са проблем, тъй като храната не е фокус на живота ни.

Инфо: http://www.zdravei.org

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР