1: Да ни е скучно - това е човешкоНито едно

...
1: Да ни е скучно - това е човешкоНито едно
Коментари Харесай

Любопитни факти за скуката

1: Да ни е скучно - това е човешко

Нито едно животно не е в положение да изпитва досада, когато виталните му потребности са задоволени. Животните се усещат много удобно и неподвижен.

2: Скуката е естествена и патологична

Нормалната скука е естествена реакция на дадена обстановка. Но в случай че е налице неситуативна и продължителна досада, тя може да бъде признак на меланхолия. Началото на една меланхолия по правило се характеризира с потиснато въодушевление, загуба на интерес към всичко, което до скоро е изглеждало значително. Патологичната досада е състояние, при което човек е отегчен през целия си живот.

3: Скуката не постоянно е съществувала в човешката просвета

Скуката е липсвала при античните гърци. През Средновековието тя се появява под наименованието accedia и е обяснявала състояниеа сред мързел, незаинтересованост и отменяне на умствена работа - всичко, от което човек е трябвало да се усеща отговорен пред Бог. Меланхолията се появява по време на Възраждането и се е свързвала по-скоро с физическо заболяване, отколкото с психическо.

4: Скуката е " неубиваемо " време

Скуката е неизбежен резултат от неналичието на опция да се запълни свободното време. Тази досада може да се появи на самостоятелно равнище при някои пенсионери и безработни, а също и на социлано равнище - в индустриалната ера, работещите по 8-9 часа дневно са се чувствали доста по-отчаяни от селяните, принудени да работят непрестанно. Психолози считат, че един от проблемите, които се срещат при децата на възраст 8-10 години, е да се научат да си намират нещо за вършене и забавление. Както демонстрира практиката, доста хора не вземат решение този проблем и до 80 годишна възраст.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР