1 август е началото на последния летен месец или още

...
1 август е началото на последния летен месец или още
Коментари Харесай

На 1 август да почерпят Здравко и Здравка

1 август е началото на последния летен месец или още казано – следобедът на годината. Освен това обаче този ден е български обичаен празник, който е маркиран в националния календар и има фолклорно значение.

На 1 август се счита, че се празнува празникът на Макавеите. В предишното той се е чествал в продължение на 12 дни, като алегорично всеки от тези дни уважава месец от календарната година. На този ден честват имен ден Макавей, Здравко и Здравка.

Ето какво обаче повече би трябвало да знаете за този празник.

Празникът на Макавеите е отдаден на месеците от календарната година. Според фолклорните тълкувания по време на този празник стопаните се опитвали да отгатнат времето през съответния месец. Първият Макавей по традиция е месец септември. Затова, в случай че през първия ден от празника е дъждовно, то това вещае дъждовна есен.

 На 1 август да почерпят Здравко и Здравка

Традицията още гласи, че първият Макавей се уважава основно от дамите, с цел да се избегнат заболявания през годината. В някои райони от България като да вземем за пример в Ямбол, е признато, че не би трябвало да се работи до пладне, тъй като това вещае здраве на децата.

В Етрополския край пък традицията на празника е да се събират зетьовете у своите тъстове на посетители, по тази причина и денят там се посочва като Зетьовден. Когато се свечери, най-възрастният шурей би трябвало да обикаля къщата с един толум и да удря своите баджанаци.

В родопския край празникът се посочва като Устина и през него е неразрешена всякаква женска домакинска работа.

В Македонския край традицията повелява дамите да не къпят децата си, нито да перат или мият, тъй като всяка такава активност се счита, че води до гниене.

Още фолклорни поверия сочат, че на този празник телата на умрелите изгниват в гроба, защото това е извънредно топъл ден. Затова е признато дамите да посещават гробовете и да ги полеят, с цел да се обезпечи покой на покойниците.

Традициите през днешния ден повеляват по-младите да вървят на посетители на по-възрастните в символ на респект и почитание. Празникът има ритуален темперамент, като е признато да се носи вино и пити. Денят служи като апел за богата годишна продукция и плодородна стопанска година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР