1,8-нанометровият технологичен процес за чипове на Intel e най-напредналият на

...
1,8-нанометровият технологичен процес за чипове на Intel e най-напредналият на
Коментари Харесай

Intel е готов с 1,8-нм технология за чипове


1,8-нанометровият софтуерен развой за чипове на Intel e най-напредналият на пазара, твърди компанията (снимка: Tim Herman / Intel)

Intel приключи създаването на своите процесорни технологии за 1,8 -нм (Intel 18A ) и 2-нм (Intel 20A ) чипове, които ще бъдат употребявани както в бъдещите артикули на компанията, по този начин и в артикули за „ трети страни ” по програмата за договорно произвеждане Intel Foundry Services (IFS), заяви китайското издание UDN.

Завършването на двата усъвършенствани процеса не значи, че Intel към този момент е подготвен да създава чипове съгласно софтуерните стандарти 18A и 20A, разяснява Руи Уанг, старши вицепрезидент и началник на китайското поделение на компанията, представен от UDN.
още по темата
По-скоро това демонстрира, че американският полупроводников колос е взел решение по отношение на всички характерности на посочените софтуерни процеси, материали, механически условия и предстоящи индикатори за успеваемост на двете технологии.

Intel 20A ще употребява нова конструкция на транзистора RibbonFET с кръгообразен гейт Gate-All-Around (GAA), както и нова захранваща скица Back Side Power Delivery (BSPD). Едновременното въвеждане на по-малки транзистори, нова транзисторна архитектура и нова захранваща верига е опасен ход за Intel, само че компанията чака процесът 20A да ѝ обезпечи преимущество по отношение на съперници като TSMC и Samsung.

Intel възнамерява да стартира произвеждане по новата 20A технология през първата половина на 2024 година Що се отнася до технологията Intel 18A, чака се компанията да я внедри преди края на същата година и да увеличи успеваемостта на полупроводниковите устройства с още 10%.

Първоначално Intel планираше да употребява скенери Twinscan EXE на ASML с оптика 0,55 NA в производството на 1,8-нм чипове. Но защото компанията реши да пусне този развой на пазара по-рано, ще би трябвало да разчита на сегашните по-малко усъвършенствани скенери Twinscan NXE 0,33 NA, както и на EUV скенери с поредна промяна на два шаблона.

Intel има вяра, че 1,8-нанометровият софтуерен развой ще бъде най-напредналият на пазара. И двата нови процеса ще се употребяват за произвеждане на лични чипове на Intel и като част от програмата за договорно произвеждане Intel Foundry Services (IFS). Компанията твърди, че към този момент има 43 евентуални клиенти за тези софтуерни възли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР