1,8 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в подпомагане на възстановяването

...
1,8 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в подпомагане на възстановяването
Коментари Харесай

Наливат още 1,8 млрд. в икономиката заради кризата

1,8 милиарда лева ще бъдат вложени в подкрепяне на възобновяване на българската стопанска система и поощряване на бизнеса у нас. Мерките ще се извършват от Министерството на стопанската система, което ще дава доклад за работата си на всеки две седмици. Тези 1,8 милиарда са допълнение към към този момент оповестените ограничения на кабинета за 1,1 милиарда лв..

Това заяви министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на нарочна конференция.

Малко преди този момент е имало среща с работодателски организации и водача на НСФБ Валери Симеонов.

Общата сума за осъществяване на антикризисните ограничения може да нарасне с още 400 млн. лева европари, разгласи министърът.

„ Министерството и работодателите имат съвпадения във връзка с 85-90% от концепциите. Останаха някои отворени тематики, по които ще създадем фини настройки в идващите дни ”, посочи Борисов.

" Ще се направи бързо изменение на закона за вложенията и правилника за поощряване на вложенията, ще отделим специфичен акцент на вложенията ", добави той.

По думите му се чакат нови вложения за над 1 милиарда лв..

" Очакванията ми са представителите на работодателските организации да са контролен орган за изразходването на евросредствата ", сподели той. Искам те да надзирават и на две седмици министерството ще прави доклад. Съвсем скоро ще бъде отворен телефон за сигнали и нередности. Искам да разрежа възела на подозрение за работа с консултанти, това ще бъде пресечено неотложно, отсече той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов посочи, че е по покана на министъра на брифинга.

" Това е една от първите работни срещи на министъра и адмирирам транспарантния метод на работа и директен разговор с бизнеса в България. Това е гаранция, че в бъдеще това министерство ще има ефикасна работа. Имаме единодушието и поддръжката за ограниченията. По отношение на прозрачността на всеки 2 седмици ще има доклад, както сподели министърът, с цел да се опровергаят слуховете, че в министерството има медиатори, без които удвояването на грантовете е невероятно ", уточни Симеонов.

Това по никакъв метод няма да бъде позволено, отсече той.

Ако има нужда, Народното събрание ще бъде свикано изключително, тъй като рецесията не е преодоляна и може да нанесе още тежки удари, акцентира водачът на НФСБ.

" Всяко изпитание за подпомагане за бизнеса е добре. Това, което се договорихме, ще бъде да се опростят оптимално процедурите за достъп до плановете за финансиране ", сподели ръководителят на БТПП Цветан Симеонов, който посочи, че напъните ще бъдат обезсмислени, в случай че има закъснение.

Васил Велев от АИКБ даде съответни цифри - от 1,8 милиарда 750 милиона са безплатно финансиране, а другото са от заеми. Остана за доуточняване нова скица за 200 млн. лв. и тя за е за всички предприятия, като е оптимално опростена за обезпечаване на капиталова поддръжка, сподели Василев.

Борисов сподели още, че с изключение на групата социално-икономически ограничения, финансирани от бюджета, в размер на 1,163 милиарда лева, Министерство на стопанската система ще разходва 1,8 милиарда лева

„ Тези ограничения от 1,8 милиарда лева биха могли да набъбнат с още 400 млн. лева от програмата reactEU. По ограниченията имаме съвпадане на към 85-90% с работодателите “, добави министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР