1,70 м високи и 50 кг тежък е първият създаден

...
1,70 м високи и 50 кг тежък е първият създаден
Коментари Харесай

Първият у нас робот-човек тежи 50 кг

1,70 м високи и 50 кг тежък е първият основан от българин у нас хуманоиден робот. Направен е от втора ръка елементи на разнообразни електронни устройства. Може да разпознава предмети, да се движи, а в бъдеще би могъл даже да проговори. Негов основател е Росен Христов, излиза наяве от репортаж на бТВ.

Главата на Роки има две камери, които се местят във всички направления, за да разпознават даден обект. Ръката му прилича човешката. Всеки пръст се задвижва с обособен механизъм.

„ Задвижването на пръстите е от машинка за счупено DVD, втора ръка. Движението на очите е също от такива машинки за DVD-та, за CD-та. Като цяло торсът е кутия от компютър, завъртяна отвесно ”, разкрива основателят на Роки и споделя, че в основаването на робота е употребявано и кошче за отпадък.

Роки е основан преди 5 години, само че преди месец излиза от своя дом за първи път за единственото в страната ревю за младежко техническо творчество в Горна Оряховица.

Причината да го крие толкоз дълго Росен изяснява, че когато проектира, постоянно си мисли, че не е на задоволително равнище. „ Ако го показва някъде, хората няма да го харесат – може би от такава позиция. Че не е задоволително положително, с цел да го показва някъде ”.

Всъщност създаването му е задоволително добра и му носи първо място на ревюто.

Футбол сред роботи: В дуелите сили премериха над 200 тима

„ Искам да стимулирам и останалите хора, тъй като по този метод може да се построява нагоре и нагоре. За един подобен план, съгласно мен, са нужни преди всичко средства и време, на второ място време и средства и на трето място може би не толкоз значимо, само че екип от повече хора, с цел да може да станат по-бързо нещата ”, споделя Росен.

Според основателят на Роки „ имаме поле за развиване на роботиката ”. „ Има задоволително хора, които схващат от тези работи, с цел да вършат по-сериозни планове ”, споделя Росен.

Изобретяването на подобен Робот отвън България коства стотици хиляди. А за основаването на Роки, Росен е похарчил не повече от 2000 лв..

Младият изобретател  следва първо в Шуменския университет, а по-късно приключва и Варненския. Машинен инженер е по специалност, само че в никакъв случай преди този момент не е изучавал или практикувал програмиране.

„ Обичам да сътворявам всякакви неща. Имам доста изобретения като дребен. Може би във втори клас хванах за първи път поялник. Това е устройство, с което се вършат платки. И може би около татко ми се възпламених, тъй като той се занимава с електроника и като цяло ми се отдава това – да сътворявам някакви неща ”, споделя Росен.

Никой от съседите му не подозира какво има в гаража му под блока. Роки в действителност е неговият дипломен план, само че и неговата сбъдната детска фантазия.

„ Когато го показах в университета, той надлежно не беше там, беше на клип – те не повярваха, че съм го направил, което е обикновено и аз не бях виждал хуманоиден робот дотогава ”, споделя младият откривател.

Роботиката не е единственият му гений. Росен е някогашен професионален играч по бокс. В 8 клас написа първия си приказен разказ, а в свободното си време рисува. Освен Роки, младият гений има и други изобретения. Мечтае да сътвори робот, който  може да приказва и да оказва помощ на работното място, в семействата или на хора в неравностойно състояние.

„ Предпочитам да остана в България, не отвън страната. Целта ми е да покажа, че има развиване роботиката в България. Другите страни са доста по-развити, обаче аз въпреки всичко желая да остана тук ”, разкрива бъдещите си проекти Росен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР