1,59 млрд. лв. от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“

...
1,59 млрд. лв. от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“
Коментари Харесай

Близо 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани във ВиК-мрежите в 51 населени места

1,59 милиарда лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ ще бъдат вложени в създаване или реорганизация на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други уреди в 51 обитаеми места. Това разгласи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на проведения от министерството спорен конгрес „ Новите вложения във ВиК инфраструктура “.

 

Предстои да бъде реконструирана и построена близо 1300 км ВиК мрежа. През този програмен интервал ще се строят две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в област Бургас – едната ще обслужва курортите „ Св. Влас “ и „ Елените “, а другата е в Карнобат. Ще бъде построена и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. 15 пречиствателни станции за отпадъчни води, една за питейни води и още 146 помпени станции ще бъдат реконструирани, както и колектори и вътрешна ВиК мрежа. Обектите, които ще бъдат финансирани, са избрани с правенето на районните прединвестиционни изследвания с финансиране от ОПОС 2014-2020 в 14 области, обслужвани от един ВиК оператор - Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Такова изследване беше направено пилотно за Смолян със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ Столична община настрана също изготвя районно прединвестиционно изследване.

 

Чрез районните прединвестиционни изследвания към този момент е ясна и цялостната картина на положението на ВиК оборудванията, водопотреблението и трендовете на развиване. Регионалният министър акцентира, че тези близо 1,6 милиарда лева са приоритизирани на база най-належащи потребности.

Ресурсът е голям, като ще се мери дълготрайният резултат от него както върху инфраструктурата, по този начин и върху потребителите, добави той.

 

За първи път през този програмен интервал вложенията ще се правят от ВиК операторите, защото те най-добре знаят какво е нужно за дадената територия, заяви още министър Нанков. " Все повече се убеждаваме, че това е верният метод, тъй като това са хората, които познават системата най-добре ", добави той.

Цялата ВиК мрежа на страната е близо 90 000 км. Това се равнява на 250 автомагистрали като „ Тракия “ и е над два пъти повече от цялата пътна мрежа – републиканска и общинска, която е общо към 40 000 км. Освен това ВиК мрежата е подземен и това основава спомагателни компликации за поддръжката й, разяснява още министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР