1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия само

...
1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия само
Коментари Харесай

Прецакват 1,5 милиона бъдещи пенсионери

1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия единствено на хартия. Социално обезпечените българи в частните пенсионни фондове са 4 662 000, сочат данните на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване към първото тримесечие на 2019 година, представени от в. Монитор.

Същевременно съгласно статистиката на Национален статистически институт в края на предходната година работещите българи са били 3 152 700. Това значи, че малко над 1,5 млн. нашенци имат разкрита самостоятелна партида, само че сега няма приходи в нея и действително не им се натрупа втора пенсия.

„ В тези над 4 млн. души влизат хора със остарели права, т.е. преди са се осигурявали, само че в този момент са прекъснали. Такива са българите, които са отпътували в чужбина и безработните “, разтълкуваха данните синдикалисти.

Частните фондове у нас ръководят 14 милиарда лв.. За съпоставяне в Румъния сумата е 11,5 милиарда лева, разпределени сред над 7 млн. души, стана ясно от думите на Михай Бобочеа от Румънската асоциация на пенсионните фондове на конференция за многостълбовите пенсионни системи в Европа. „ Независимо от високата динамичност на интернационалните пазари, междинната рентабилност в самостоятелните партиди у нас от 2002 година до в този момент е позитивна. Надвишава с към % насъбраната инфлация за този интервал, което пази хората “, изясни ръководителят на асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване Евелина Милтенова. Социалният министър Бисер Петков пък акцентира, че многостълбовата система водела до финансово подсилване и стабилизиране на парите, които изплаща Национален осигурителен институт. Вследствие на което частта, която се финансира с прехвърляния от държавния бюджет, намаляла – от над 50% от общите разноски достигнала до към една трета.

Във втория дирек се обезпечават всички работещи в всеобщата трета категория, родени след 1959 година Първите с право на втора пенсия са дамите, родени през 1960 година Те ще вземат спомагателни пари за старини през 2021 година Три години по-късно към тях ще се причислят и мъжете от същия набор. „ Пенсионното законодателство предлага на входа във етапа на струпване право на избор, само че във етапа на погашение няма опция за избор на задоволително добре структурирани пенсионни артикули “, сподели шефът на обществената комисия в Народното събрание доктор Хасан Адемов. По думите му насъбраните приблизително към 3000 лева в самостоятелните партиди не могат да предложат атрактивен размер на спомагателните пари за старини. Той напомни още, че първичната концепция е била за по-висока вноска, като тази година тя е трябвало да бъде 10% от осигурителния приход, а в действителност е 5%.

По данни на централната банка на Съединени американски щати пък половината от американците имали в самостоятелната си партида по малко от 1100 $ или с към 1000 лв. по-малко от парите в партидите на българите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР