1,5 лв. за отключване плюс 0,3 лв. за всяка минута

...
1,5 лв. за отключване плюс 0,3 лв. за всяка минута
Коментари Харесай

Пускат 100 е-тротинетки под наем в София

1,5 лева за отключване плюс 0,3 лева за всяка минута каране

Е-тротинетките са ситуирани по централните софийски улици (снимка: Lime)

Столичани получиха страхотна облага за екологично напредване в града. 100 електрически тротинетки към този момент са налични за споделено прилагане в София, оповестиха от доставчика на услугата Lime.

Приблизително 4 минути ще са нужни за напредване от Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” до Народния спектакъл „ Иван Вазов ” с електрическите тротинетки, споделят от компанията. Е-скутерите са ситуирани по централни софийски улици, тъй че хората към този момент имат опция да се придвижват по бърз, елементарен и резистентен метод.

„ Работим взаимно със Столична община, с цел да предложим занимателно, комфортно и интелигентно решение на някои провокации, като да вземем за пример тапите и замърсяването на въздуха. Бихме желали да насърчим столичани да паркират колите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка ”, разяснява Тамаш Тот, действен управител в Lime.

Според тазгодишния Индекс за трафика на компанията TomTom, София е на 21-во място измежду градовете с най-големи тапи в Европа. В допълнение към това, София, както и доста други европейски градове, е изправена пред сериозен проблем, обвързван със замърсяването на въздуха заради географското си разположение и човешката активност.

В столицата живеят над 1 260 000 души, а коефициентът за брой МПС на 1000 души население е 550-600 автомобила. Не единствено числеността, само че и съществуването на остарели транспортни средства с дизелови мотори, са забележителен източник на замърсяване на въздуха.

За да употребяват е-тротинетките, потребителите би трябвало да изтеглят мобилно приложение за Android или iOS (снимка: Lime)

Намалявайки броя на колите на пътя, услугата на Lime може да облекчи тапите и да спомогне за ограничение на замърсяването, като прави градовете по-добри и жизнеспособни в бъдеще.

Столична община, посредством план „ Зелена София ” към Асоциация за развиване на София, е изготвила отворен Меморандум за съдействие, чиято цел е да осведоми потребителите за услугата за споделени електрически тротинетки и разпоредбите, които те би трябвало да съблюдават при потреблението й. Ползвателите на електрически тротинетки би трябвало да съблюдават всички правила за придвижване, които са използвани за колела.

„ Електрическите тротинетки стават все по-популярни за напредване в градска среда и това слага въпроса за сигурността на всички участници в придвижването като главен приоритет. Проучихме опита на други градове и провокациите, с които би трябвало да се оправят. Затова София е един от първите градове в света, които дефинират специфични места за паркиране на споделени транспортни средства преди тяхното нахлуване ”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Вече са обособени са към 200 местоположения за паркиране на колела, тротинетки и мотопеди, добави тя. „ Все повече хора търсят опция на напредването с коли и е значимо това да става безвредно. Затова работим дружно с Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата за регламентиране на  използването на електрическите тротинетки с промени в Закона за придвижване по пътищата ”, сподели Фандъкова.

Доставчикът на услугата прикани потребителите постоянно да носят каски (снимка: Lime)

За да употребяват Lime, потребителите би трябвало да изтеглят мобилно приложение за Android или iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат посредством натискане на бутон и QR код. Когато карането приключи, потребителите би трябвало просто да следват инструкциите от приложението, с цел да прекратят карането и отговорно да паркират.

Отключването на Lime коства 1,5 лева и по 0,3 лева за всяка минута каране. Компанията приканва потребителите постоянно да носят каски, да съблюдават всички закони за придвижване и рестриктивните мерки на скоростта, да се придвижват единствено в избраните зони като улици и велосипедни алеи, да паркират вярно отвън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР