1 443-ма работници са получили своите заплати от Фонда за

...
1 443-ма работници са получили своите заплати от Фонда за
Коментари Харесай

Манолова е доволна от нетърпимостта към работодатели неплащащи заплати

1 443-ма служащи са получили своите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията. Това регистрира омбудсмана Мая Манолова вследствие на законодателните промени, инициирани от омбудсмана при започване на годината за преустановяване на по този начин нареченото " съвременно иго ".

Като триумф, Манолова регистрира, че в нашето общество се основава непоносимост към работодателите, които не си заплащат заплатите на чиновниците. По думите й ограниченията са имали дисциплиниращ и оздравяващ темперамент .

Промените влязоха в действие на 1 -ви февруари 2018 година и към днешна дата 1 443-ма са получили своите заплати в размер на 2 940 971 млн. лева . Манолова регистрира повишаване на платените суми към служащите спрямо предходната година четири пъти. За цялата 2017 година платените суми са близо 700 хиляди лева Омбудсманът съобщи, че до края на годината се чака платените суми да доближат 4 млн. лева .

Предстоят заплащания на неплатени хонорари на близо 670 души от " Пикадили ", съобщи Манолова. Тя увери, че вследствие на положителното взаимоотношение с Фонда, Национален осигурителен институт и ГИТ служащите от " Пикадили " ще си получат неплатените заплати. Нови 100 души от Карфур също ще получат своите неплатени заплати.

От 1-ви февруари в ГИТ са импортирани 35 претенции за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност против 35 компании . А вследствие на нормативните промени 78 предприятия, които не са си платили заплатите и пред опасността да стартира произвеждане по неплатежоспособност против тях, са направили заплащанията, дължими на служащите.

Манолова особено благодари на Фонда за гарантиране на вземания, Национален осигурителен институт и Главна ревизия по труда за положителното взаимоотношение.

В трите отчетни години , откогато омбудсман е Мая Манолова институцията е работила по 75 339 случая . Уточнението е, че броят на случаите не е еднакъв на броя на хората. Манолова регистрира възходяща наклонност през последната година да се насочат групови тъжби. Такива са случаите с неточните работодатели.

" Всяка една тъжба крие десетки ориси ", призна Манолова. Тя особено благодари на своя екип. В приемната на омбудсмана са признати 42 690 души, 32 649 са жалбите , като от тях са завършили 31 078. 3 636 са рекомендациите на институцията до държавни и административни органи.

" Всяка втора от рекомендациите на омбудсмана е изпълнена напълно или отчасти ", уточни Манолова. Очаквано най-вече са жалбите, свързани с правата на потребителите, следват тези свързани със обществените права. Отчита се и скок на жалбите свързани с правото на благосъстоятелност и чиста околна среда.

" Хората става извънредно чувствителни във връзка с всяко посягане върху чистата околна среда, в която желаят да живеят ", сподели още омбудсманът. Като обективна идея, по която е реализирана национална коалиция сред всички институции, неправителствени организации и жители, Манолова регистрира повдигнатият на европейско равнище по време на европредседателството ни въпрос с двойния стандарт в храните и петицията, импортирана в Екологичен потенциал против двойния стандарт в храните.

" Европейска комисия вследствие на петицията , съобщи че стартира процедура по разработване на инструкция, която да забрани двойните стандарти ", посочи Манолова. По оценка на социологически организации събитието, на което бе уредник институцията на омбудсмана е в топ 3 на най-важните събития по време на председателството. По думите на Манолова идеята е доказателство, че България може да пази освен личните си жители, а и още 100 млн. жители, които живеят в Източна Европа .

" Тук въпросът не е за грамовете - тук въпросът е за това има ли втора класа консуматори в Европейски Съюз ", сподели още Манолова. " Като омбудсман съм горда, че съумях да обединя българските институции в името на една обективна идея ", посочи още омбудсманът.

Относно идеята, обвързвана с промяната в обществената сфера и правата на хората с увреждания , Мая Манолова бе безапелационна, че натискът към изпълнителната власт, ще продължи , с цел да получат всички хора с увреждания това, от което имат потребност.

Продължава работата на институцията по законодателни оферти, свързани със Закона за банкрут на физическите лица , ограничение произвола на колекторските компании и ограничение произвола на банките.

Като дейно работеща и сполучлива Манолова оцени триадата жители -омбудсман-медии .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР