1/3 от децата в Европа са с наднормено тегло, а

...
1/3 от децата в Европа са с наднормено тегло, а
Коментари Харесай

Защо България е пета в Европа по детско затлъстяване?


1/3 от децата в Европа са с наднормено тегло, а страната ни е пета в класацията. Това демонстрират данни на Световната здравна организация. У нас 32% от децата сред 5 и 19 години са с наднормено тегло, а близо 13 на 100 са със затлъстяване, демонстрират данни на Центъра по публично здраве и разбори.

Делът е по-малък в по-ранна възраст - към 12% от най-малките тежат повече от естественото за възрастта им. Прогнозите са, че децата с този проблем, ще се усилят с 60% до 2030 година.


Според специалисти - родителите постоянно подценяват наднорменото тегло при децата.

За двете си деца в учебно заведение Йоанна подготвя домашна храна всеки ден. Вярва, че по този метод се грижи за здравето им.

Много деца се хранят и в учебните столове. Директори споделят - там храната се подготвя по специфични критерии, и надзор върху качеството има.


„ В столовото хранене се предлага топла храна, приготвена на място - първо, второ и трето “, съобщи Цветелина Вълчева, шеф 96 СУ.

Проблем обаче остава лесният достъп до нездравословна храна, която се продава наоколо до всяко учебно заведение.

Все повече деца тежат повече от здравословното, а храненето е един от факторите за наднормено тегло при подрастващите, споделят лекари.

„ Последните години около ковид, електронното образование, метода на живот, по-малкото спортувна също допринесаха за затлъстяване “, изясни доктор Ани Гьошева, педиатър в УМБАЛ " Лозенец ".



Все по-често деца развиват и по този начин нареченият метаболитен синдром.

„ Затлъстяването може да докара до отключване на диабет, душевен нарушавания и хранителни разстройства, както и до сърдечносъдови и дихателни положения. При някои девойки може даже да докара до по-ранно отключване на пубертет “, добавя доктор Гьошева.

Агенцията по сигурност на храните стартира всеобщи инспекции за качеството на храната в учебните столове и бюфети. И до момента в който препоръчаното там би трябвало да дава отговор на специфична разпоредба - лавките наоколо до учебните заведения нямат това обвързване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР