1/3 от близо 700 милиона деца по света на под

...
1/3 от близо 700 милиона деца по света на под
Коментари Харесай

1/3 от децата на под 5 г. в света недохранени или с наднормено тегло

1/3 от близо 700 милиона деца по света на под 5-годишна възраст са недохранени или с наднормено тегло . В резултат на това са изправени пред здравословни проблеми за цялостен живот. Това излиза наяве от мрачна оценка на Организация на обединените нации за изхранването на децата.

" Ако децата се хранят оскъдно, те живеят оскъдно ", разгласи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор, разкривайки първия отчет за положението на децата по света на фонда от 1999 година

" Ние губим в битката за здравословни диети ", акцентира Фор.

" Състоянието на децата в света 2019: Деца, храна и хранене " разкрива, че минимум 1 на всеки 3 деца под 5-годишна възраст, или над 200 милиона, са или недохранени, или с наднормено тегло . Почти 2 на всеки 3 деца на възраст сред 6 месеца и 2 години не се хранят по метод, който подкрепя растежа на тялото и мозъка. Това ги слага в риск от забавено развиване на мозъка, слаб имунитет, по-чести инфекции, а в доста случаи - и гибел.

Докладът на УНИЦЕФ дава най-изчерпателната оценка досега за недохранването при децата във всичките му форми през XXI век. Той разказва неговата тройна тежест - недохранването, скрития апетит, породен от липса на съществени хранителни субстанции, и наднорменото тегло измежду децата под 5-годишна възраст. Докладът отбелязва, че по света:

149 милиона деца страдат от прекъсване на растежа (твърде ниски са за възрастта си);

50 милиона деца са с недоразвитост (твърде слаби са за растежа си);

340 милиона деца (всяко второ) страдат от липса на съществени витамини и хранителни субстанции, като да вземем за пример витамин А и желязо;

40 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстели ;

Документът предизвестява, че неприятните питателните привички и практики стартират от най-ранните дни в живота на детето. Въпреки че кърменето може да избавя живот, единствено 42% от децата под 6-месечна възраст се хранят само с кърма , a увеличаващ се брой деца употребяват храни за кърмачета.

Продажбите на храни на млечна основа са нарастнали със 72% сред 2008 и 2013 година в страните с по-висок междинен приход , като Бразилия, Китай, Турция, което значително се дължи на несъответствуващ маркетинг и слаби политики и стратегии за поддръжка и поощряване на кърменето.

При прекосяването към меки или твърди храни към 6-месечна възраст прекалено много деца стартират да се хранят погрешно , отбелязва отчетът. В международен мащаб близо 45% от децата на възраст сред 6 месеца и 2 години не се хранят с никакви плодове или зеленчуци . Почти 60% не ядат яйца, млечни артикули, риба или месо.

Докато порастват, досегът на децата до нездравословна храна става притеснителен, а аргументите са най-много несъответствуващият маркетинг и реклами, изобилието от свръхобработени храни в градовете, само че и в отдалечените региони, както и увеличаващият се достъп до така наречен " бързи храни " и мощно подсладени питиета.

Докладът демонстрира да вземем за пример, че 42% от младежите, които вървят на учебно заведение в страните с ниски и междинни приходи, употребяват сладки газирани питиета минимум един път дневно, а 46% залагат на " бързо хранене " минимум един път седмично. Стойностите се усилват надлежно до 62% и 49% за младежите в страните с високи приходи . В резултат на това случаите на наднормено тегло и затлъстяване измежду децата и младежите порастват в международен мащаб. От 2000 година до 2016 година съотношението на децата с наднормено тегло сред 5 и 19 години се е удвоило от 1 на всеки 10 до съвсем 1 на всеки 5. В тази възрастова група през днешния ден 10 пъти повече девойки и 12 пъти повече момчета страдат от затлъстяване спрямо 1975 година

Децата и младежите в най-бедните и най-маргинализираните общности са най-потърпевши от недохранването, показва отчетът.

Само 1 на всеки 5 деца на възраст сред 6 месеца и 2 години от най-бедните семейства се храни задоволително разнообразно за здравословния си напредък. Дори в страните с високи приходи, като Обединеното кралство да вземем за пример, случаите с наднормено тегло в най-бедните региони са два пъти повече от тези в най-богатите.

Докладът показва също, че бедствията, свързани с климата, водят до тежки хранителни рецесии. Сушата да вземем за пример е причина за 80% от вредите и загубите в селското стопанство, като съществено въздейства върху наличните количества, качеството и цената на храната за децата и фамилиите. За да отговори на растящата рецесия с недохранването във всички негови форми, УНИЦЕФ незабавно приканва държавните управления, частния бранш, донорите, родителите и бизнеса да оказват помощ на децата да порастват здрави, като:

Овластяват фамилиите, децата и младежите, да изискват питателна храна, в това число като подобрят образованието в региона на храненето и употребяват закони, като да вземем за пример налозите върху захарта, с цел да понижат търсенето на нездравословни храни.

Подтикват доставчиците на храна да предизвикват обезпечаването на здравословна, подобаваща и налична храна.

Изграждат здравословна хранителна среда за децата и младежите, като употребяват потвърдени подходи, като слагането на точни и елементарно разбираеми етикети и по-строг надзор върху маркетинга на нездравословни храни.

Мобилизират подкрепящи системи - опазване на здравето, вода и хигиенични условия, обучение и обществена протекция, с цел да доразвие резултатите за всички деца.

Събират, проучват и употребяват качествени данни и обстоятелства за насочването на дейностите и следенето на напредъка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР