1,173 млн. лв. по-малко налози за родителиДарения направиха 2182 гражданиГодишни

...
1,173 млн. лв. по-малко налози за родителиДарения направиха 2182 гражданиГодишни
Коментари Харесай

387 души обявиха доходи над 1 млн. лв.

1,173 млн. лева по-малко данъци за родители


Дарения направиха 2182 жители


Годишни приходи в размер над 1 млн. лева оповестиха 387 души с подадените от тях данъчни заявления за 2017 година, сочат данните на Национална агенция за приходите от обработените до момента формуляри. Това може да са както еднолични търговци и аграрни производители, по този начин и хора със свободни специалности като юристи и артисти. С времето броят на хората, които изкарват над 1 млн. лева на година, съществено се усилва. Например приходи над 1 млн. лева за 2013 година са оповестили единствено 147 души. За последните четири години броят на хората, които изкарват такива високи приходи, е повишен над два пъти. В тези данни не са включени хората, които работят единствено на заплата и получават спомагателни бонуси от работодателя, като шефовете на огромни компании, тъй като те не са длъжни да подават годишна данъчна декларация.

1834 души са показали в данъчните си заявления, че харчат над 80% от парите си по електронен път и са поискали от хазната да им бъдат върнати 100,92 хиляди лева, сочат данните на Национална агенция за приходите. Данъчното облекчение можеше да се употребява за първи път тази година с подаване на декларациите за приходите от 2017 година Облекчението е в размер на 1% от дължимия за годината налог върху приходите, само че не повече от 500 лева А изискванията да се употребява е 100% от паричните приходи да са получени по банков път и осъществените безкасови заплащания от лицето да са най-малко 80% от получените приходи. Оказва се, че в България са малко хората, които заплащат най-вече с банкова карта или по интернет и са поискали да употребяват данъчното облекчение.

Значително по-голям е броят на родителите, които се възползват от данъчното облекчение за деца под 18 годишна възраст. В годишните си данъчни заявления облекчението са поискали да употребяват 39 201 родители, като те са понижили годишните си облагаеми приходи с 11,73 млн. лева Тъй като данъкът върху приходите е 10%, те са икономисали данъци в размер на 1,173 млн. лева Като в тези данни още веднъж не влизат хората, които работят единствено на трудов контракт и са употребили облекчението посредством своите работодатели. Законът дава право годишният облагаем приход да се понижи с 200 лева за едно дете, с 400 лева за две деца и с 600 лева за три и повеме деца под 18 годишна възраст. Като по този начин дължимият налог за годината се понижава с 20 лева, 40 лева и 60 лева надлежно за едно, две и три и повече деца.

2182 души са оповестили в годишните си данъчни заявления, че са създали дарения през 2017 година Те са понижили годишните си облагаеми приходи с 2,465 млн. лева Тъй като данъкът върху приходите е 10%, те действително са икономисали, или хазната ще им възвърне, 246,5 хиляди лева

Облекчението за погашение на ипотечен заем за само жилища са поискали да употребяват 4718 млади фамилии, в които най-малко един от съпрузите е бил под 35 години при взимането на заема. Законът им дава право да понижат годишните си облагаеми приходи с платените лихви по първите 100 хиляди лева от главницата на заема. Тези фамилии са понижили облагаемите си приходи с 11,665 млн. лева и по този начин са икономисали налози в размер на 1,166 млн. лева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР