1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла

...
1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла
Коментари Харесай

БАБХ извърши 1 153 проверки в страната на предлаганите маслинови и растителни масла

1 153 инспекции на предлаганите маслинови масла и растителни масла примес, с вложено в състава им маслиново масло, извърши дирекция „ Контрол на храните “ към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) на територията на всички области в страната.

Контролните органи на БАБХ реализираха изключителна тематична инспекция на посочените хранителни артикули, която включва обекти за произвеждане и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла с вложено в състава им маслиново масло, супермаркети и хранителни магазини, продаващи маслинови масла, хранилища за търговия на едро и дребно, и централни хранилища на комерсиалните вериги в страната. 22 са издадените наставления за забрана на реализацията на неотговарящи на стандартите за търговия маслинови масла. Съставени са 3 акта за определяне на административно нарушаване.

Възбранените от продажба количества маслинови масла, в бутилки от 0.5 литра и от 1 литър, са общо 2 542 броя. Извънредната тематична инспекция установи, че на българския пазар се оферират десетки типове маслинови масла с генезис най-вече от Гърция, само че също по този начин и от Испания, Италия и Португалия, доставени от търговски компании – разпространители. При разбора на резултатите ясно се обрисува наклонността за огромно многообразие на българския пазар, като преобладаващи са продажбите на „ Маслиново масло от маслиново кюспе “ и „ Маслиново масло, формирано от рафинирани и необработени маслинови масла “. Предлагат се и висококачествените „ Маслиново масло Екстра virgin “ и „ Маслиново масло Virgin “.

Обобщените резултати демонстрират, че има доста усъвършенстване във връзка с сходството на маслиновите масла в комерсиалната мрежа с условията на европейското законодателство, и по съответно със Стандартите за търговия с маслиново Вследствие на упражнявания формален надзор от БАБХ, обвързван със спазването на условията към маслиновите масла от виновните икономически субекти, в това число и по отношение на етикетирането, издадените наставления по отношение на предлагани неотговарящи артикули са намалели доста (22 броя), спрямо установените несъответствия и издадени наставления по време на осъществената тематична инспекция през 2017 година – общо 183 броя. Най-често установените несъответствия са свързани с етикетирането – не е налична категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за генезис, производител или дистрибутор. Установено бе и предложение на пазара на по този начин наречените „ Салатени миксове “ с неразрешени съставки. При инспекциите бе установено съществуване на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти. За откритите несъответствия питателните артикули са изтеглени от пазара, върнати са в индустриалните обекти и са пренасочени за нехранителни цели, в това число и заличаване. Проверките се вършат за определяне спазването на законодателството за храните.

Във връзка с констатациите от тематичната инспекция БАБХ, като надзорен орган, ще продължи инспекциите в обектите с открити нарушавания за следене на осъществяването на издадените наставления, евакуиране и връщане на несъответстващите артикули към доставчиците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР