1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели

...
1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели
Коментари Харесай

МОН отпуска над 1 млн. лв. за подкрепа на ромски ученици

1.02 млн. лева за подкрепяне на ромските възпитаници ще разпредели към родните учебни заведения Центърът за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство. Това излиза наяве от оповестена в уеб страницата на центъра покана към образователните заведения да аплайват с планове, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на периода за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха показали 80 претенденти, оповестиха от центъра пред " Сега ".

Министерството ще финансира планове за взаимоотношение на деца от друг етнически генезис с общо 150 хиляди лева, като оптималното финансиране на план е 15 000 лева По-голяма сума се отпуска за планове от същия темперамент, само че ориентирани към взаимоотношение на родители от друг етнически произход - до 20 000 лева на претендент, общо 240 хиляди лева Целта и на двата целта е да се основава удобна мултикултурна среда в учебно заведение. Средства се отпускат и за десегрегация, както и за предварителна защита на вторичната сегрегация. Шефът на ЦОИДОЕМ Мануела Радева разяснява, че средствата по програмата действително ще са общо към 700-800 хиляди лева, защото центърът има да се разплаща по предходни планове от предходната година.

За приобщаване на ромските възпитаници се отпускат средства и по още една стратегия, чийто бюджет също е 1 млн. лева Към момента за нея са определени шест общини - Габрово, Дупница, Стара Загора, Самоков, Твърдица и Берковица. Кметовете ще могат да обезпечат безвъзмезден превоз за възпитаници, посещаващи сегрегирани учебни заведения, да закупят образователни принадлежности за възпитаници до 7-и клас, включени в процеса по десеграгация, да провеждат срещи с родители и така нататък Наскоро МОН удължи периода за кандидатстване по тази стратегия до 15 октомври поради слабия интерес към нея.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР