0.4% от паралелките в училищата в страната са карантинирани. Дори

...
0.4% от паралелките в училищата в страната са карантинирани. Дори
Коментари Харесай

Вълчев: 0.4% от паралелките са карантинирани, и при 1% системата ще работи без проблем |

0.4% от паралелките в учебните заведения в страната са карантинирани. Дори са станат 1%, няма проблем да се работи с наличната техника и в случай че се задържи настоящето общо равнище на инфектирани, да се обезпечи образованието в електронна среда. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос от депутатката Смиляна Нитова-Кръстева (БСП) в днешния парламентарен надзор.

" Проблем е, когато цялата система излезе. Да се надяваме, че тази година няма да се случва, само че доста е евентуално, в случай че настъпят сезонни грипни вируси - знаете, че при тях е противоположното на ковид - децата са доста по-уязвими от възрастните - да имаме подготвеност. "

Въпросът на депутатката бе обвързван с прекосяването на образованието от присъствено в електронно поради пандемията и готовността на страната да обезпечи вероятно ново такова при втора вълна на COVID-19. Тя засегна въпроса с необхванатите деца заради липса на устройства и/или интернет съгласуваност. Цитираните от нея данни демонстрират, че в тези графи попадат към 10% от учениците.

" Пандемията от COVID-19 сложи системата на предучилищното и учебното обучение във форсмажорни условия, при които за извънредно къс интервал от време бе належащо всички участници в просветителния развой да преминат към един нехарактерен за тях метод на образование. Факт е, че просветителните системи във всички страни са построени да осигурят еднакъв достъп до физическата класна стая, до учителя, само че не и еднакъв достъп на обучение в електронна среда и обстановката с COVID-19 изправи всички просветителни системи пред съществено предизвикателство да го обезпечат този еднакъв достъп. По всеобщо самопризнание факт е, че България е една от страните, които доста бързо и релативно сполучливо започва образование в електронна среда, в това число сравнявайки се с развитите страни. Днес имаме голям брой деца, стотици милиони по света, които не са включени дейно в електронно образование ", отговори министър Вълчев.

Той удостовери изнесените данни, само че означи, че аргументите за откъсването от образованието на деца не са само тези.

" Коректно е да отбележим, че децата, които не се включиха в е-обучение, не се включиха освен поради достъп до устройства и интернет, а и поради отвращение да се включат. Да, има деца, които имат спънки, не могат да си купят устройства, само че имаме близо 20% деца, с чиято ангажираност имаме проблеми, с постоянната им посещаемост при естествена обстановка, при присъствено образование. Точно тези деца не бяха включени в електронното образование. От друга страна, има фамилии, които нямат задоволително устройства, само че родителите направиха всичко допустимо да ги обезпечат.

Тоест главният ни проблем не е само и единствено бедността, а и липса на отношение, отговорност на родителите към образованието. В тези фамилии в това число и децата имат смарт телефони. Осигурихме 11 Wi-Fi точки в обособените квартали с висока централизация на необхванати в учебно заведение и това, което видяхме е, че по тях вървят други неща  - било проповеди, било бизнес интензивности, само че не и образование в електронна среда. Когато ограничихме достъпа в Wi-Fi точките в обособените зони единствено до използването на просветителни запаси и просветителни уеб сайтове, много бързо изгубиха интерес - за няколко часа ", уточни министърът.

Той напомни какво е било направено от МОН, с цел да се подсигури образователният развой от въвеждането на изключителното състояние през март и какво следва.

" Беше изменена Наредбата за финансиране на институциите, беше дадена опция на учебните заведения да финансират разноски за интернет за учениците, бяха подписани контракти с мобилните оператори за преференциални предложения за учебните заведения в помощ на родителите за интернет.

Разбира се имаме, въпреки и малко, обитаеми места, които нямат достъп до добър интернет, само че, общо взето, най-малко единият от операторите има такава опция и посредством USB стикове и други беше обезпечен достъп за множеството деца. Имаше такива, които не можеха да си платят сметките, учебните заведения, надлежно, подкрепиха.

С два от мобилните оператори изградихме 11 Wi-Fi зони в обособени квартали с най-висока централизация на необхванати възпитаници.

По-трудно е, когато става въпрос за устройствата. Купихме близо 900, множеството бяха предоставени на учителите. По отношение на учениците, в допълнение бяха дарени над 1000 устройства. Разбира се, че това е незадоволително. Предвиждаме да купим 80 хиляди устройства - 20 хиляди за учителите и най-малко 60 хиляди за учениците със средства от Европейски Съюз по React EU. Забавянето, невъзможността да бъдат купени незабавно, е обвързвано най-много със Закона за публичните поръчки, би трябвало да се организира процедура. Ние понастоящем нямаме процедура, завършила с контракт за закупуването на тези устройства в такова огромно количество. Има проблем и с производството в международен мащаб на устройства. В момента доста от производителите заявяват, че могат да ги доставят след средата на идната година, защото в целия свят има нараснало търсене. Говорим за огромни количества, макар че в комерсиалната мрежа ще забележим, че има налични, когато приказваме за огромни количества, това изисква повече време ".

На въпрос има ли МОН подготвеност за сполучливо осъществяване на е-обучение при втора COVID вълна Вълчев отговори утвърдително: " Да, имаме подготвеност. Системата е доста по-подготвена откъм техническа обезпеченост. Дори отчитайки това, че няма да могат да бъдат купени тези огромни количества, системата има подготвеност. Потвърдих и измененията в подзаконовата нормативна уредба. Една част от образованието може да се прави асинхронно, т.е. не е наложително във всеки миг детето да има електронно устройство. Системата е доста по-готова, в сравнение с напролет за прекосяване към образование в електронна среда ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР