Германският канцлер Ангела Меркел си сложи пред публика предпазна маска

Германският канцлер Ангела Меркел си сложи пред публика предпазна маска ...

......... че спазва общоприетите правила за дистанция, затова няма нужда да си пази устата и носа. Тя добави, че си слага маска, когато пазарува, а като цяло изпълнява и препоръките за поведение по време на пандемията. Меркел увери, че занапред "ще има възможности" хората да я видят с маска, напомня агенцията.


На дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия

На дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия ...

......... Гвинея и Австралия. За първи път останки са открити при подводни изследвания около архипелага Дампир. Двегодишният труд на археолозите се увенчал с успех – учените открили около 300 оръдия на труда и други артефакти, отложени в почвата и в пясъците на този участък на дъното на Индийския океан.   —


Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и

Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и ...

......... кмет на Хавър, остава популярен сред французите. Промяната на кабинета е извънредно деликатна задача за Макрон след санитарната криза и претърпяната загуба на президентската партия на току-що отминалите местни избори.  Екологията и социалната справедливост трябва да бъдат приоритет в по-нататъшната му политика на фона на сериозното социално напрежение във Франция. 


Европейската комисия обяви, че е одобрила употребата на лекарството „Ремдесивир“

Европейската комисия обяви, че е одобрила употребата на лекарството „Ремдесивир“ ...

......... на данни от проучване, спонсорирано от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID). Изследване, публикувано във водещото списание „New England Journal of Medicine“ през май, показа, че и третирането с „Ремдесивир“ ускорява възстановяването на пациенти. Средно то намалява болничния престой на пациентите от 15 дни на 11.


  Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения

  Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения ...

......... инициативи за публично финансиране, като например държавна помощ или други програми на ЕС за финансиране. Крайният срок за подаване на кандидатури е 29 октомври 2020 г. Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани повече подробности относно процедурата като цяло.


Британската полиция арестува стотици заподозрени членове на организирани престъпни групи,

Британската полиция арестува стотици заподозрени членове на организирани престъпни групи, ...

......... престъпници на средно, високо и най-високо ниво, които са се укривали от години, каза Холанд. Британският вътрешен министър Прити Пател подчерта, че тази операция демонстрира, че престъпниците няма да се измъкват благодарение на криптирани устройства, за да замислят подли престъпления, без да бъдат засечени". /БТА/  По публикацията работи: Елка ВасилеваВ надпреварата за намиране на лечение и ваксина срещу Covid-19

В надпреварата за намиране на лечение и ваксина срещу Covid-19 ...

......... консултанти от адвокатска кантора в Калифорния, която представляваше ищци в искове срещу бранша. Дуото оставя на читателите да решат дали този конфликт на интереси ги компрометира . Аз съм склонна да аплодирам тяхната решителност. “Залог“, пишат те, е “едно от най-големите постижения на съвременната наука – медицина, базирана на доказателства“.


Орхан Памук тъкмо завършвал новата си книга

Орхан Памук тъкмо завършвал новата си книга "Чумни нощи", в ...

......... темпото на романа, но сега вече е мотивиран да го завърши. В друго интервю авторът споделя, че действието на романа "Чумни нощи" се развива на измислен остров в триъгълника Крит-Кипър-Родос под управлението на Османската империя. В този османски вилает от 1894 г. се разпространявала чума, дошла от Индия и Китай.


Владимир Путин обеща на руснаците, че удължавайки неговата ера на

Владимир Путин обеща на руснаците, че удължавайки неговата ера на ...

......... Максим Трудолюбов, видна фигура в руската журналистика, редактор в информационния сайт "Медуза". Според него 67-годишният руски президент и неговите приближени "изпитват дълбоко недоверие" към свободните избори като начин за определяне на следващия държавен глава. И при липсата на определен приемник "те се просто се държат сякаш никога няма да умрат".


Свят Правителството на Франция подаде оставка Филип е министър-председател на

Свят Правителството на Франция подаде оставка Филип е министър-председател на ...

......... с нови строги мерки срещу COVID-19 Нощните клубове и кафенета без места на открито в Белград няма да работят между 23:00 и 06:00 часа Свлачище отне живота на 162 миньори в Мианмар Работниците буквално са били задушени от вълна от кал Товарен влак помете лека кола край Шумен

Швейцарското правителство публикува списък на 29 държави, чиито граждани ще

Швейцарското правителство публикува списък на 29 държави, чиито граждани ще ...

......... The Local Switzerland (@TheLocalSwitzer) Пътниците, които са били в тези страни през последните 14 дни, трябва да уведомят швейцарските власти при пристигането си и да излязат под карантина за срок от 10 дни, заяви швейцарското правителство. Списъкът на държавите, както бе посочено, ще бъде постоянно преразглеждан предвид развитието на ситуацията.Френският премиер Едуар Филип и цялото правителство подадоха оставка. Тя

Френският премиер Едуар Филип и цялото правителство подадоха оставка. Тя ...

......... на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил “чудесна работа” от три години. “Проведохме важни исторически реформи – често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република”, каза френският лидер. 


Финландия дискретно е премахнала в последните години свастиките, които красели

Финландия дискретно е премахнала в последните години свастиките, които красели ...

......... няколко нейни военни части, самолети, знамена или отличителни знаци са запазили пречупения кръст, който е бил официалният символ от 1918 г. до 1945 г.Най-накрая Финландия решила, че не е възможно да има самолети с пречупен кръст върху тях и заменила върху всичките си машини този символ с новия с орли.


Основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс обвини Фейсбук и други социални

Основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс обвини Фейсбук и други социални ...

......... Matt Navarra (@MattNavarra) От началото на епидемията от коронавирус много платформи разпространяват различни теории на конспирацията, свързани с коронавируса. Например, от началото на епидемията се твърди, че новите кули за безжична комуникационна технология (5G) от пето поколение ще допринесат за пандемията, тъй като 5G отслабва имунната система на хората.  


Френският премиер Едуар Филип подаде оставка, съобщи Елисейският дворец. С

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка, съобщи Елисейският дворец. С ...

......... за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че е свършил "чудесна работа" от три години. "Проведохме важни исторически реформи - често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република", подчерта президентът.


Финландия дискретно е премахнала в последните години пречупените кръстове, които

Финландия дискретно е премахнала в последните години пречупените кръстове, които ...

......... но никога не е било оповестявано и разкриването му се дължи на Телво Тейванен, преподавател от Хелзинкския университет, който го забелязал едва сега.   Въпреки че Финландия се е сражавала срещу СССР на страната на нацистите от 1941 г. до 1944 г., нейният пречупен кръст се появява две десетилетия по-рано. Въоръжен мъж е разбил с камиона си портата на дома

Въоръжен мъж е разбил с камиона си портата на дома ...

......... шофирал до Отава от централната провинция Манитоба, която е на 2000 километра разстояние в източна посока.Джъстин Трюдо живее в комплекс, където живее и канадският генерал губернатор Жули Пайет - представител на британската кралица, която е държавен глава на страната.Трюдо, съпругата му и трите им деца живеят във вила в комплекса.


Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията COVID-19, са

Маймуни, заразени с новия коронавирус, отговорен за пандемията COVID-19, са ...

......... заразяване, пишат авторите на изследването. Чрез вземане на чести проби изследователите откриват, че пикът на пораженията от вируса е достигнат три дни след заразяването на маймуните. Маймуните проявиха по-силен имунен отговор след първата инфекция, произвеждайки повече неутрализиращи антитела, които може би са ги предпазили от краткосрочна реинфекция, пишат учените.  


През юни пожарите в бразилската част на Амазонската екваториална гора

През юни пожарите в бразилската част на Амазонската екваториална гора ...

......... бил 1880. Пожарите обикновено започват да се увеличават през юли, август и септември.  Бразилският президент Болсонаро е остро критикуван, че насърчава обезселяването. Основните обвинения срещу него са, че не спира унищожението на горити, за да могат да се отворят нови площи за селско стопанство, мини и животновъдство.  По публикацията работи: Ния Христова


Херцогинята на Съсекс Меган се чувствала

Херцогинята на Съсекс Меган се чувствала "незащитена от институцията" на ...

......... от цитатите определени пасажи от писмото на Меган до баща й. Отхвърлени бяха и твърденията на херцогинята, че издателят преднамерено е "раздухал" проблемни теми от отношенията на Меган с баща й и че имал "план" да публикува смущаващи или обидни статии за нея. "Асошиейтед нюзпейпърс" отрича напълно обвиненията на Меган.


Британското правителство обяви, че от 10 юли пристигащите от Германия,

Британското правителство обяви, че от 10 юли пристигащите от Германия, ...

......... на тримесечното блокиране на острова. Имайки предвид многото британци, които искат да пътуват в чужбина това лято, правителството заяви, че очаква страните от списъкът с облекчения да премахнат всички ограничения за пътуващите от Великобритания. От кабинета посочиха, че разговорите за осигуряване на това реципрочно действие все още продължават./БГНЕС, АФП  


Херцогинята на Съсекс Меган се чувствала

Херцогинята на Съсекс Меган се чувствала "незащитена от институцията" на ...

......... от цитатите определени пасажи от писмото на Меган до баща й. Отхвърлени бяха и твърденията на херцогинята, че издателят преднамерено е "раздухал" проблемни теми от отношенията на Меган с баща й и че имал "план" да публикува смущаващи или обидни статии за нея. "Асошиейтед нюзпейпърс" отрича напълно обвиненията на Меган.


Най-големият окръг във Флорида с административен център град Маями въведе

Най-големият окръг във Флорида с административен център град Маями въведе ...

......... полицейски час от 22:00 до 06:00 до второ нареждане в целия окръг Маями-Дейд“, написа Хименес в Tуитър.— Miami news (@dezadoesnews) Той заяви, че ще бъде отменено откриването на всички развлекателни съоръжения, включително казина и киносалони. За денонощие във Флорида бяха регистрирани рекорден брой случаи на COVID-19 – 10 109 души.


Ботсвана разследва „напълно безпрецедентната“ смърт на стотици слонове от месец

Ботсвана разследва „напълно безпрецедентната“ смърт на стотици слонове от месец ...

......... алармирали правителството за проблема в началото на май, след като са предприели полет над делтата. "Те забелязаха 169 трупа по време на тричасов полет", каза той.   — M N A (@mnaEN) "Месец по-късно по-нататъшни разследвания установяват, че има много повече трупове, като общият им брой вече е над 350"./БГНЕС


Нашенчето от ромски произход, което супер звездата на кеча Кърт Енгъл

Нашенчето от ромски произход, което супер звездата на кеча Кърт Енгъл ...

......... Ти си герой, момче. Намеси се, защото аз не мога да плувам", написа 51-годишният американец и публикува снимка с Джейк.Кечистът и съпругата му осиновиха българчето Йосиф от Сливен, който вече носи името Джоузеф, след дълги процедури, продължили повече от година. Освен него, двойката има четири дъщери и още един син.


В бразилската част на Амазония са регистрирани големи пожари. Чрез

В бразилската част на Амазония са регистрирани големи пожари. Чрез ...

......... Амазония са регистрирани големи пожари. Чрез сателитни снимки са установени над 2200 пожара, което е с 20% повече в сравнение със същия период на миналата година. Толкова голям брой огнища не е имало от 13 години. Здравни експерти се опасяват, че димът може да усложни състоянието на пациентите с COVID-19.


Груб към жените, раболепен пред мъжете - такъв бил в

Груб към жените, раболепен пред мъжете - такъв бил в ...

......... Путин той почти робски копнеел за неговото одобрение. В определени периоди турският президент Ердоган е говорил по два пъти седмично с американския си колега, включително докато Тръмп играе голф. Резултатът от тази комуникация е, че президентът на САЩ изтегли американските войници от Сирия и остави кюрдите беззащитни срещу атаките на турците.  


Телата на най-малко 113 миньори от нефритена мина в Мианмар

Телата на най-малко 113 миньори от нефритена мина в Мианмар ...

......... природни ресурси на северната част на Мианмар - включително нефрит, дървен материал, злато и кехлибар - помагат да се финансират и двете страни на продължаваща десетилетия гражданска война между етнически бунтовници и военните. Борбата за контрол на мините и приходите, които носят, често поставя местните цивилни между двете страни. БГНЕС


Свят

Свят "Жените от развалините" - кои са те? Жени разчистват ...

......... проучване, Германия би се справила най-добре, а кои ще са най-уязвимите страни Кайтсърфистът Никола Абаджиев-Коки постави европейски рекорд след свръхнадпревара с Весо Овчаров Никола Абаджиев – Коки и Весо Овчаров разказват повече за трансдисциплинарно Red Bull състезание Air and Water Need Good Wings в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg


Свят Свлачище отне живота на 113 миньори в Мианмар Работниците

Свят Свлачище отне живота на 113 миньори в Мианмар Работниците ...

......... Кюстендил, е с COVID-19 18 са контактните деца в групата, на които утре предстои да бъдат взети проби за изследвания Амазония гори и е по-ужасно отпреди Ако тенденцията се запази, пожарите тази година лесно ще надминат рекордните от миналата ВКС върна за ново разглеждане делото срещу прокурор, осъден за лъжесвидетелстване


Арести на повече от 800 души в цяла Европа, след

Арести на повече от 800 души в цяла Европа, след ...

......... затворена. "Сякаш сядахме на масата, където престъпниците си бъбриха помежду си", каза Джанин ван ден Берг, главен полицай на централното звено на нидерландската полиция. Някои от шифрованите съобщения "бяха толкова притеснителни, че надхвърлиха въображението ни", каза Ван ден Берг на пресконференция в централата на съдебната агенция на ЕС в Хага.


Свят Паметникът на Ботев в Одеса е възстановен Статуята беше

Свят Паметникът на Ботев в Одеса е възстановен Статуята беше ...

......... присъда пробация за срок от 6 месеца Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните дрехи са вредни за вените Лятото е изпитание за пациентите с разширени вени Каракачанов внася в МС законопроекта за доброволната военна служба Той ще даде възможност на всеки български гражданин доброволно да премине военно обучение


Инсулт, делириум, безпокойство, объркване, умора - списъкът продължава. Ако смятате,

Инсулт, делириум, безпокойство, объркване, умора - списъкът продължава. Ако смятате, ...

......... но никога досега не сме виждали нещо подобно", каза ми д-р Майкъл Занди, консултант по невролог в Национална болница по неврология и неврохирургия. „Най-близкото сравнение е пандемията от грип през 1918 г. Видяхме, че имаше много мозъчни заболявания и проблеми, които се появиха през следващите 10-20 години.“, добавя той.  


Стотици слонове са починали мистериозно в делтата на река Окаванго

Стотици слонове са починали мистериозно в делтата на река Окаванго ...

......... бъде изяснена.Отравяне с антракс е изключено от версиите. „Не подозираме бракониери, тъй като бивните са недокоснати“, каза още Таоло. Проби са изпратени в Южна Африка, Зимбабве и Канада. Неправителствената организация „Слонове без граници“ подозира, че слоновете умират в района от около 3 месеца, предаде БНР.  По публикацията работи: Елка Василева


Радио-телевизионната корпорация Би Би Си обяви, че съкращава 450 работни

Радио-телевизионната корпорация Би Би Си обяви, че съкращава 450 работни ...

......... Би Би Си Ингланд Хелън Томас припомни, че много от местните пунктове на радио-телевизионната корпорация са били създадени преди повече от 50 години, променили са се много малко и се нуждаят от значителна реформа във времето на социалните мрежи. Тя допълни, че решението за съкращенията е било трудно за взимане.


Кремъл приветства днес "триумфалния референдум" на доверие към руския президент

Кремъл приветства днес "триумфалния референдум" на доверие към руския президент ...

......... Матвиенко каза, че двете парламентарни камари и ще работят за внасяне на промени в около 90 закона след одобрените от руснаците поправки в конституцията, предаде ТАСС.Председателят на долната парламентарна камара Вячеслав Володин пък каза, че общонародното гласуване на поправките в конституцията е референдум за доверието на руснаците към президента Путин.


Празненствата на президента Доналд Тръмп по случай 4 юли във

Празненствата на президента Доналд Тръмп по случай 4 юли във ...

......... наблегне на военни прояви, включително прелитания на военни самолети за "уникално авиошоу" "Поздравът към Америка 2020 на президента Тръмп ще бъде патриотично признание на нашите военнослужещи", се казва в изявление на Бърнхарт. Изстрелване на 10 000 фойерверки върху отсечка от 1,5 км ще бъде "най-мащабното в съвременната история", каза той.


Компанията „NPC International“, един от най-големите оператори на вериги за

Компанията „NPC International“, един от най-големите оператори на вериги за ...

......... „NPC International“ работят над 40 000 души в 27 държави.   — Forbes (@Forbes) Както отбеляза Джон Уебър, изпълнителен директор на „Pizza Hut“, по време на процеса на фалит компанията очаква да оптимизира набора на ресторанти под нейно управление, за да отговори по-точно на търсенето на клиентите.— Business Insider (@businessinsider)


Русия удължи забраната за влизане на чуждестранни граждани в страната

Русия удължи забраната за влизане на чуждестранни граждани в страната ...

......... на Федералната агенция за въздушен транспорт Александър Нерадко предложи на правителството план за възобновяване на международния въздушен трафик. Според него е възможно да се започне от страните от ОНД, а след това да се включат и други страни в зависимост от епидемиологичната ситуация. Засега инициативата му не е получила одобрение.


Британското правителство се отказа от идеята си за създаването на

Британското правителство се отказа от идеята си за създаването на ...

......... е на девето място след Люксембург, Сърбия, Украйна, Румъния, Чехия и Хърватия, показва анализ на официалните данни за коронавируса на Daily Telegraph. Източници на изданието обаче потвърдиха, че Хърватия, популярна туристическа дестинация за британците, ще бъде в списъка от 75 държави, както и Турция, която има по-висок процент от 9.7.


На 1 януари 2019 г. в страни от ЕС (без

На 1 януари 2019 г. в страни от ЕС (без ...

......... Депутатите подчертават нуждата от законни пътища, които да доведат до намаляване на трафика по миграционни канали за нелегално влизане в ЕС. Това би помогнало за запълването на някои липси на трудовия пазар. Текстът призовава съща така за хуманитарни коридори и обща рамка за преселване на бежанци от страни извън ЕС.


След местните избори във Франция, на които Зелените постигнаха голям

След местните избори във Франция, на които Зелените постигнаха голям ...

......... с десноцентристите или с дясната партия "Републиканците".Според публикувано вчера допитване на Елаб 57 процента от французите смятат, че премиерът Едуар Филип трябва да остане на поста си, а според публикувана днес анкета на ЮГав 58 процента от французите смятат, че той не е искрен в желанието си за екологичен преход.


Първата ракета в света Новак Джокович и съпругата му Йелена

Първата ракета в света Новак Джокович и съпругата му Йелена ...

......... originally tested positive on June 23. — CGTN (@CGTNOfficial) Заради пандемията от коронавирус тенис съревнования в момента не се провеждат. Мъжкият тур ще стартира в началото на август във Вашингтон. След подновяването на сезона трябва да се проведат три Мастърса, както и Ю Ес Оупън и Ролан Гарос. /БГНЕС  


Хеликоптер на американския военен контингент в Южна Корея кацна в

Хеликоптер на американския военен контингент в Южна Корея кацна в ...

......... полета е имало технически проблем с двигателя, който принудил машината да кацне в парк, разположен в центъра на Сеул, до река Хан.   said — Stars and Stripes (@starsandstripes) Властите съобщиха, че при аварийното кацане няма пострадали. Въздушният поток, създаден от витлата на хеликоптера, е нанесъл щети на няколко магазина.


Бащата на министър-председателя на Великобритания е пътувал до Гърция през

Бащата на министър-председателя на Великобритания е пътувал до Гърция през ...

......... на коронавируса. Във вторник Гърция обяви, че удължава забраната си за полети в Обединеното кралство до 15 юли. Мерките ще бъдат подложени на непрекъснат преглед, според премиера на страната Кириакос Мицотакис. Според сегашните правила, Джонсън вероятно ще трябва да остане под карантина в продължение на 14 дни след завръщането си.


Британското правосъдие призна венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временен

Британското правосъдие призна венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временен ...

......... по време на процеса, че има риск златото на Венецуела да бъде пропиляно в полза на венецуелските управници. През април Венецуелската централна банка предложи златото да бъде прехвърлено директно на Програмата на ООН за развитие, която каза, че е склонна да го приеме, но при определени условия, припомня Франс прес.


Президентът на Сърбия Александър Вучич ще обяви довечера нови мерки

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще обяви довечера нови мерки ...

......... нови 272 случая на заразени, четирима души починаха. Над 80 процента от новозаразените са от Белград. Регистрирано е най-голямото увеличение на броя на пациенти на респиратори - от 42 на 73.Влошава се ситуацията в страната като цяло. В Шабац например през последните десет дни броят на новозаболелите се е удвоил.


Най-малко 24 души са били убити при въоръжено нападение в

Най-малко 24 души са били убити при въоръжено нападение в ...

......... Сити пострада при атентат27 юни 2020 10:541Шестима загинаха след нападение в закусвалня 3 юни 2020 15:387 На 6 юни в Ирапуато, в друг център за наркозависими, бяха убити 10 мъже, припомнят от Ройтерс. Все още не е известно дали един и същи център е мишена на нападенията. По публикацията работи: Ния Христова


Разузнавателните данни, че Русия най-вероятно е плащала бонуси за убийството

Разузнавателните данни, че Русия най-вероятно е плащала бонуси за убийството ...

......... САЩ през ноември, а край бреговете на Аляска руски изтребители изпробват бдителността на американската военновъздушна отбрана, която изпраща военни самолети, за да ги пресрещнат. Всичко това е част от "най-новата от поредицата ескалации от режима на Путин", както се изрази наскоро лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл.


Британският принц Хари подчерта необходимостта от борба с институционалния расизъм

Британският принц Хари подчерта необходимостта от борба с институционалния расизъм ...

......... has pledged that he and Meghan will be “part of the change” needed. — Omid Scobie (@scobie) Хари и Меган сега живеят в Лос Анджелис със сина си Арчи, след като се оттеглиха като високопоставени членове на британското кралско семейство в края на март.   — A NEW DAY DAWNING!


В момента в цял свят се разработват 141 ваксини срещу

В момента в цял свят се разработват 141 ваксини срещу ...

......... в момента в света се разработват 141 ваксини. След няколко месеца е напълно възможно да има такава, но тя няма да гарантира пълна защита. Гебрейесус изразява загриженост, че светът остава незащитен пред бушуващата опасност в областта на здравеопазването – в момента се води битка срещу по-незабележимата устойчивост спрямо противомикробни препарати.


Най-малко двама души са загинали, а няколко други са ранени

Най-малко двама души са загинали, а няколко други са ранени ...

......... станал в рафинерията за нефт в Милъртън в 04:00 часа местно време", заявиха от фирмата Astron Energy, която управлява централата. "Пожарът е угасен." Компанията подчерта, че подробностите за случилото се ще бъдат предоставени по-късно.— Alghadeer English (@alghadeertv_eng) От своя страна информационният портал News 24 публикува снимки на унищожените промишлени съоръжения.


Президентът Тръмп промени позицията си и заяви, че ще носи

Президентът Тръмп промени позицията си и заяви, че ще носи ...

......... носи маска, но в интервю за Fox News в сряда заяви: "За носенето на маска съм". Той каза, че "абсолютно" ще носи такава, ако е на близко разстояние от хора. Не е ясно дали това ще предизвика мащабна промяна сред привържениците на Тръмп относно идеята да носят маска. /БГНЕС  


Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) разгледа днес въпроса

Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) разгледа днес въпроса ...

......... през 1931 г., а на 24 ноември 1934 г. турският министерски съвет взема решение за превръщането ѝ в музей и тя започва да функционира в това си качество от 1935 г. насам. От 1985 г. „Св. София“ е под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.


Автомобил се вряза в сграда на основно училище в провинция

Автомобил се вряза в сграда на основно училище в провинция ...

......... след празниците ще отидат в гимназията.— NL Times (@NL_Times) Според полицията, по време на произшествието никой не е пострадал, водачът на колата е бил задържан за разпит. След инцидента сградата на училището е евакуирана и оградена. В момента органите на реда разследват дали инцидентът е бил случаен или умишлен.  


Европейската централна банка е отнела лиценза на базираната в Малта

Европейската централна банка е отнела лиценза на базираната в Малта ...

......... власти заявиха, че одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор. За втори път от години насам ЕЦБ отнема лиценза на банка в Малта. През 2018 г. тя отне лиценза на Pilatus Bank, след като финансовата институция беше замесена в предполагаеми нарушения около пране на пари. 


Митниците на САЩ съобщиха, че са спрели пратка от продукти

Митниците на САЩ съобщиха, че са спрели пратка от продукти ...

......... фирма. Тя е заподозряна от американските митници, че използва принудителен каторжен труд, включително от деца. С този аргумент те са иззели пратката на 17 юни.Вчера Държавният департамент на САЩ и министерствата на търговията, финансите и вътрешната сигурност предупредиха американските фирми да не внасят продукти, изработени чрез принудителен труд в Китай.


Финландското командване на военновъздушните сили свали свастиката от логото си,

Финландското командване на военновъздушните сили свали свастиката от логото си, ...

......... и да повлияе на отношението на младите хора към военните. Академикът добавя, че съседната на Финландия Русия също може да тълкува символа като знак, че Финландия е враг.— DW News (@dwnews) Логото на академията за военновъздушни сили на Финландия обаче продължава да съдържа символа на свастиката, отбелязва DW. /БГНЕС  


Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете

Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете ...

......... само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание. Предвидени са и социални гаранции като индексиране на пенсиите.Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност - например лотария с подаръци за участниците и ваучери за покупки за гласувалите онлайн.


Състоянието на най-богатия човек в света – изпълнителния директор на

Състоянието на най-богатия човек в света – изпълнителния директор на ...

......... икономически срив след Голямата депресия“. През май Comparisun, консултантска компания за малък бизнес, публикува прогнозата си, че Безос има всички шансове да стане първият с богатство над един трилион долара през 2026 година. Според данни на списание „Форбс“ от април, Безос остава най-богатият човек в света за трета поредна година.


Британското правителство трябва да даде приоритет на инвестициите в зелени

Британското правителство трябва да даде приоритет на инвестициите в зелени ...

......... 000 работни места могат да се отворят в социалните грижи, а 230 000 чрез инвестиране в устойчив обществен транспорт като инфраструктура за ходене и колоездене и пунктове за зареждане на електрически превозни средства.Около 46 000 работни места ще са нужни и, ако се финансират повече засаждането на дървета и възстановяването на торфени площи.


Свят ВВС на Финландия премахнаха свастика от емблемата си ВВС

Свят ВВС на Финландия премахнаха свастика от емблемата си ВВС ...

......... контингент Турският съд отложи решението за "Света София" Държавният съвет заяви, че ще вземе решението в рамките на 15 дни Ден на приключенията в Боровец Тази събота, 4 юли, Боровец кани всички любители на планината и активния начин на живот да отпразнуват началото на лятото Слънце и високи температури, докога


Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може

Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може ...

......... Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова за промяната по време на предизборен митинг миналата година. Ислямистите в Турция отдавна призовават за преобразуването на „Света София“ в джамия, но светските членове на опозицията се противопоставиха на този ход. Предложението предизвика международна критика от религиозни и политически лидери по целия свят.   


Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може

Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може ...

......... на Турция Реджеп Ердоган призова за промяната по време на предизборен митинг миналата година. Ислямистите в Турция отдавна призовават за преобразуването на „Света София“ в джамия, но светските членове на опозицията се противопоставиха на този ход. Предложението предизвика международна критика от религиозни и политически лидери по целия свят. /БГНЕС  


Внушителната статуя на генерал

Внушителната статуя на генерал "Стоунуол" Джаксън бе свалена в сряда ...

......... премахване на паметниците, тъй като се тревожи за безопасността на хората, които се опитват да свалят гигантските статуи. Камиони и друго оборудване можеха да се забележат и при други паметници на Конфедерацията по булевард "Monument Avenue". Очаква се процесът по премахване на паметниците да завърши в рамките на 60 дни.


Австралия заяви, че обмисля да предложи убежище на жителите на

Австралия заяви, че обмисля да предложи убежище на жителите на ...

......... автономията на територията.През 1997 г. Великобритания върна Хонконг на Китай при условие, че бившата й колония ще запази някои свободи, както и съдебна и законодателна автономия в продължение на 50 години. Приетият във вторник вечерта закон предвижда наказания за сепаратизъм, тероризъм, подривна дейност и чуждестранна намеса в китайската автономна територия.


Промените в конституцията на Русия, които прокарват възможността за доживотен

Промените в конституцията на Русия, които прокарват възможността за доживотен ...

......... одобрени безапелационно на седемдневния референдум, но разкриват и притеснителни процеси за властта.   Промените подкрепени от 77.60 процента от гласувалите на общонародното допитване, съобщи Централната избирателна комисия при обработени 75 процента от протоколите. Според данните против промените са гласували 21.59 процента от руснаците.   Избирателната активност е била 65 процента.


В полза на промените в Конституцията на Русия са гласували

В полза на промените в Конституцията на Русия са гласували ...

......... Владимир Путин да остане на власт до 2036 г., ако реши. Най-големият ремонт на конституцията от 1993 г. насам включва текстове, насърчаващи патриотичното образование, забраната за еднополовите бракове и добавя изрично споменаване на Бог – всичко това е в съответствие с нарастващия културен консерватизъм на управлението на Владимир Путин.   


Турските авиолинии съобщиха, че подновяват полетите до България. Седмично ще

Турските авиолинии съобщиха, че подновяват полетите до България. Седмично ще ...

......... в София пътниците са били посрещнати от секретаря в турското посолство в столицата ни Ерман Топчу. Полетите на Турските авиолинии до България бяха замразени на 16 март заради пандемията от коронавируса. Очакваше се подновяване на редовните авиационни връзки на 10 юни, но то беше отложено.  По публикацията работи: Елка Василева


Свят Мистерия: Стотици слонове са открити мъртви в Ботсвана От

Свят Мистерия: Стотици слонове са открити мъртви в Ботсвана От ...

......... нови санкции на ЕС срещу Анкара ООН прие резолюция за спиране на всички войни Целта е да се улесни борбата срещу пандемията от новия коронавирус „Локомотив” спечели Купата на България в инфарктен финал След 120 минути игра на терена, се стигна до дузпи Италия хвана дрога за милиард на „Ислям