Хиляди протестираха в центъра на Будапеща срещу увеличаването на извънредното

Хиляди протестираха в центъра на Будапеща срещу увеличаването на извънредното ...

......... на Европейския съюз. Въпреки недоволството срещу новия закон за работното време, последните анкети сочат, че управляващата партия „Фидес“ все още доминира в Унгария с близо една трета от избирателите. Националистите от партията „Йобик“ са далеч назад с 11 процента, а социалистите разполагат с доверието на едва 7 процента от гражданите.


Излизането на Великобритания от Евросъюза ще доведе до бум на

Излизането на Великобритания от Евросъюза ще доведе до бум на ...

......... спад", каза Румен Драганов, директор на Центъра за анализи и оценки в туризма. "Не си мислете, че ще увеличаваме легловата база. Ако имаме ръст от един пазар, неминуемо следва спад в друг пазар, т.е. Вселената не търпи вакуум", коментира Диана Колчева, управител на хотел в "Слънчев бряг" пред Нова телевизия.


Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и ...

......... редица страни.Във Франция движението на "жълтите жилетки" активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70 процента за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика


Да бъде разработена нова енергийна стратегия поиска президентът в периода

Да бъде разработена нова енергийна стратегия поиска президентът в периода ...

......... и повдигна въпроса доколко е изгодно за икономиката ни да инвестира във въглищна енергетика. АБВ настоява за пряка доставка на руски газ за БългарияАБВ ще се бори за пряка доставка на руски газ за България и за останалите страни от Европа. Това заяви днес лидерът на партията Румен Петков, според...


Цените на жилищата и в еврозоната, и в ЕС се

Цените на жилищата и в еврозоната, и в ЕС се ...

......... годишен ръст през третото тримесечие е в Словения - с 15.1%, Холандия (+10.2%) и Ирландия (+9.1%). Жилищата са поевтинели в Швеция (-2.1%) и Италия (-0.8%). Спрямо второто тримесечие най-голямото нарастване е в Холандия (+3.3%), Малта (+3.1%) и Хърватия (+2.8%). Намаление има в Италия (-0.8%), Румъния (-0.7%), Финландия (-0.4%), Словакия (-0.3%) и Унгария (-0.2%).


Британската фериботна компания “P&O Ferries”, която държи фериботите по Ламанша,

Британската фериботна компания “P&O Ferries”, която държи фериботите по Ламанша, ...

......... знаме е в „белия списък“ и на парижкото и на токийското Споразумение за сътрудничество (за контрол на пристанищата), което означава по-малко инспекции и забавяния и ще доведе до значително по-добри споразумения за таксите върху тонажа, тъй като корабите ще оперират под флага на страна от ЕС“.  Превод и редакция: БЛИЦ Нови правила за българите ще влязат в сила след напускането

Нови правила за българите ще влязат в сила след напускането ...

......... ваденето на международни паспорти.   „Нека да не чакат до последния момент. Те ще имат време почти година и половина – две да подадат тези документи, когато изтече срокът да се снабдят”, посъветва министър Екатерина Захариева.  Изискванията към сезонните работници могат да бъдат преосмислени след 2025 г., припомня bTV.  


София. Руският газ заема 38% от доставките на газ за

София. Руският газ заема 38% от доставките на газ за ...

......... уточни Атанас Тасев. „Либерализирания газов пазар в Европа продава на по-високи цени, отколкото нелиберализирания енергиен пазар в България. Пита се кое е по-доброто“, коментира той. „Искаме да запазим ролята на България на газовата карта на Европа. Това е основателната причина да се случи газовият хъб „Балкан“, обяви експертът. Биляна ИВАНОВА


Държавната хазна губи над 1 млрд. лева годишно заради укриване

Държавната хазна губи над 1 млрд. лева годишно заради укриване ...

......... удължаване на срока за подмяна на софтуера и фискалните устройства. По-рано от бизнеса предупредиха, че икономиката е изправена пред колапс, ако не бъде удължен срокът за подмяна на касовите апарати. От 1 април всяка покупка трябва да бъде отразена до пет минути в Националната агенция за приходите по електронен път.


Изземането на непотърсените (т.нар.

Изземането на непотърсените (т.нар. "спящи") акции от масовата приватизация ще ...

......... за участието в него на Министерството на икономиката и Министерство на финансите, за да не се допуска междуинституционална несъгласуваност.В заключение от БСК посочват, че настояват за цялостно преработване на Концепцията, което да бъде съгласувано в Съвета за развитие на капиталовия пазар, и едва след това законопроектът да се представи за обществено обсъждане. 


Около 30% от работещите у нас получават месечни бонуси към

Около 30% от работещите у нас получават месечни бонуси към ...

......... у нас. От международната платформа анализираща заплатите обясняват парадокса така: „Когато тя присъства официално в трудовия договор, това означава, че тя задължително трябва да се изплати – при бонусите може да има различни правила”, казва Моника Будинова, автор на изследването. Според експерти често бонусите се определят като процент от заплатата.Приходите от международен туризъм възлизат на 3,6 млрд. евро в

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,6 млрд. евро в ...

......... постъпленията устойчиво нарастват, очакваме тази тенденция да се запази и за декември и да отчетем успешна година за сектора, посочи още министърът. Само за ноември 2018 г. постъпленията на международен туризъм са повече от 140 млн. евро. Отчита се увеличение от 2,3 на сто спрямо същия месец година по-рано.  


Законът за горивата предизвика бизнес и политически войни. В крайна

Законът за горивата предизвика бизнес и политически войни. В крайна ...

......... а голяма част от играчите се крият зад измислени фирми. Няма изисквания и всеки с 2 лв. капитал може да отвори бензиностанция. Тъй като този бизнес е много атрактивен от гледна точка на спестяването на данъци, е изключително лесно с нисък капитал да отвориш фирма”, поясни изпълнителният директор на БПГА.


Законът за горивата предизвика бизнес и политически войни. В крайна

Законът за горивата предизвика бизнес и политически войни. В крайна ...

......... и политически войни. В крайна сметка депутатите решиха да отложат влизането му в сила с шест месеца.Протести срещу цените на горивата"Жълти жилетки" от Франция са се срещнали в София с готовите за протест у нас"Жълти жилетки" излизат на "незабавни и безкрайни" протести у насДайнов: Предсрочните избори са неизбежни като изгрева


Европейската комисия предложи в петък два мандата за търговски преговори

Европейската комисия предложи в петък два мандата за търговски преговори ...

......... намаляване на митническите тарифи за промишлени стоки и задълбочаване на регулаторното сътрудничество между Европейския съюз и САЩ, съобщиха от представителството на ЕК в София. Мандатите, които ще трябва да бъдат одобрени от 28-те държави-членки на ЕС, са в съответствие с предварителното трансатлантическо споразумение, сключено през миналия юли, посочват от Комисията.


Споразумението между Русия и Сърбия за преминаването през сръбска територия

Споразумението между Русия и Сърбия за преминаването през сръбска територия ...

......... път към ЕСВучич: Най-евтин е газът на руснаците, чакам го от "Турски поток" през БългарияПутин: Русия е готова да вложи 1,4 млрд. долара за "Турски поток" през Сърбия /Обновена/Путин: "Турски поток" през България - само ако Брюксел не го провалиДжон Съливан: „Турски поток“ не е подкрепян от правителството на САЩДо 29 март 2019 г. търговците, които използват собствени, наети

До 29 март 2019 г. търговците, които използват собствени, наети ...

......... Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие. Това изискване не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция. Допълнителна информация за изискванията към е-търговците може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.


Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще продължи инициативата

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще продължи инициативата ...

......... EVN, Raiffeisenbank, Mondi Group, Dr. Pendl & Dr. Piswanger Bulgaria, Cargo-partner, които ще разкажат за своята дейност и ще предложат интересни възможности за работа. Събитието се организира от Службата по трудови и социални въпроси на МТСП към посолството на България във Виена и Външноикономическият офис на Стопанската камара на Австрия.


Българската стопанска камара (БСК) не е съгласна с концепцията на

Българската стопанска камара (БСК) не е съгласна с концепцията на ...

......... "концепция" изобщо не е обсъждана от създадения Съвет за развитието на капиталовия пазар в България, към който изрично сме направили предложение за участието в него на Министерството на икономиката и Министерство на финансите, за да не се допуска подобна междуинституционална несъгласуваност", казват от БСК специално на финансовия министър Владислав Горанов.


Жън Джънфей, основател на китайския технологичен гигант Хуауей каза, че

Жън Джънфей, основател на китайския технологичен гигант Хуауей каза, че ...

......... инвестира също 100 милиарда долара през следващите пет години в създаването на най-добрата мрежа в света и подобри нейната сигурност. По думите му, приходите на Хуаувей се очаква да достигнат 125 милиарда тази година. Според 74-годишният предприемач, компанията е предвидила още преди 10 години трудностите, пред които е изправена днес.


Очаква се Европейската централна банка да изчака до четвъртото тримесечие,

Очаква се Европейската централна банка да изчака до четвъртото тримесечие, ...

......... всяко тримесечие до средата на следващата година, според средни прогнози в проучването на 9 януари от над 90 икономисти. Прогнозите за средногодишния растеж за 2019 г. са намалени до 1,5%, най-ниската оценка от година насам и под прогнозите на служителите на ЕЦБ за 1,7%. Прогнозата за 2020 г. е 1,5%.


Близо 4% от лекарствата в Европа са фалшиви, предполага се,

Близо 4% от лекарствата в Европа са фалшиви, предполага се, ...

......... фалшиви, предполага се, че процентът и в България е същия, това обяви изпълнителният директор на Българската организация за верификация на лекарствата Илиана Паунова. От 9 февруари във всички държави-членки влиза в сила регламент, според който в аптеките ще се продават само лекарства, върху чиито опаковки производителите са поставили специален код.


Германска компания планира нова инвестиция в IT сектора на България.

Германска компания планира нова инвестиция в IT сектора на България. ...

......... цел, обясни той. През последната година компанията „eves_information technology“ е разширила дейността си с подразделение в Азия. Плановете им включват създаване в България на „European Competence Center“, който да стартира през първото тримесечие на 2019 г., а до края на годината в него да работят около 50 високо квалифицирани експерта. 


Германска компания планира нова инвестиция в IT сектора на България.

Германска компания планира нова инвестиция в IT сектора на България. ...

......... сектора бе и възможността за внасяне на кадри от трети страни по облекчена процедура, която т.нар. синя карта предлага. Зам.-министър Манолев акцентира и на данните от редица изследвания сред чуждия бизнес в България, които показват, че компаниите се чувстват добре и продължават да разширяват своите проекти в страна ни.  


София. КСБ се обявява против дезинформацията и разпространяването на фалшиви

София. КСБ се обявява против дезинформацията и разпространяването на фалшиви ...

......... стана ясно от официалните позиции на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), няма договори между посочените фирми, във връзка с отпуснатите 1,35 млрд. лв. за изграждането на автомагистрала „Хемус“, заяви още инж. Мазнев, като подчерта, че не са превеждани и никакви аванси. Ирина ИВАНОВА


Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната Агенция за насърчаване на малкия

Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната Агенция за насърчаване на малкия ...

......... и подписване  на двустранен меморандум за разбирателство, който предстои да бъде финализиран през месец март 2019 в подкрепа на предприятията от двете страни и в частност ИКТ сектора. Икономическите представители от македонска страна, приветстваха инициативите и дейността на ИАНМСП, като декларираха подкрепа за насърчаването и развитието на двустранните икономически отношения.


България е сред страните от Европейския съюз с най-малко общопрактикуващи

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко общопрактикуващи ...

......... Гърция – със 42 джипита на 100 000 жители. Най-висок дял общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души у нас има в областите Плевен, Видин, Монтана и Добрич. Най-ниска е осигуреността с общопрактикуващи лекари в районите на Кърджали, Разград и Търговище. За столицата броят на джипитата е 60 на 100 хиляди.


На официално събитие беше даден старт на шведско-българска търговска камара

На официално събитие беше даден старт на шведско-българска търговска камара ...

......... на Кралство Швеция за България – Луиз Бергхолм пожела “Много добър старт на новата година” и добави, че е горда със силното присъствие на шведските компании в България. Специални гости на събитието бяха представители на шведската държавна организация „Business Sweden”, които направиха кратък преглед на шведско-българските отношения и инвестиции днес.


Руският енергиен гигант

Руският енергиен гигант "Газпром" скоро започва да строи инфраструктура в ...

......... чест на госта. Това трябва да тревожи Европа, Балканите остават сложен регион с множество нерешени конфликти, пише британският "Таймс". Изданието коментира, че оказаният на Путин топъл прием подчертава културната и религиозна близост между Русия и Сърбия и отразява благодарността за това, че Москва се отказа да признае независимостта на Косово.


Бившият британски премиер от Лейбъристката партия Гордън Браун призова за

Бившият британски премиер от Лейбъристката партия Гордън Браун призова за ...

......... след това да намери решение на кризата. По време на събитие в Единбург в четвъртък пред близо 400 души, бившият министър-председател отбеляза, че никога не е виждал страната по-разединена, а парламентът – по-парализиран. Отхвърлянето на сделката на Мей в Камарата на общините във вторник предизвика вълна от реакции на Острова.


Големите зимни курорти в България ще отбележат Световния ден на

Големите зимни курорти в България ще отбележат Световния ден на ...

......... пред хотел "Рила". В отбелязването на "Световния ден на снега" ще участва Планинската спасителна служба, от която ще демонстрират техники по безопасност в планината. Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил ще организира търсене на съкровище, където ще демонстрират по интерактивен начин как се откриват хора, затрупани от лавина.


По време на посещението на президента на Руската федерация Владимир

По време на посещението на президента на Руската федерация Владимир ...

......... С цел осъществяването на горепосочените направления на сътрудничество, междуправителственото споразумение предвижда формиране на съвместни работни групи за изпълнение на конкретни проекти и научни изследвания, както и обмен на експерти, организиране на семинари и конференции, съдействие при обучението и подготовката на научен и технически персонал, доставка на оборудване, материали и компоненти.


Унгария е изразила готовност да подкрепи България в по-нататъшните й

Унгария е изразила готовност да подкрепи България в по-нататъшните й ...

......... че това е чист протекционизъм. "Мисля, че затова много остро реагират моите колеги, защото е нарушено чувството за справедливост - когато западни компании правят бизнес в България имаме общ пазар, когато наши компании правят бизнес на Запад се оказва, че има едни правила, които трябва да се спазват", допълни той.


Италианското правителство на популисткото движение

Италианското правителство на популисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига" ...

......... "Лига" одобри драстични реформи в социалната и пенсионната система в държавата, с каквито обещания двете формации успяха да спечелят изборите миналата година, предаде Ройтерс.Още по тематаИталия прие първия си "бюджет на народа"Италия конфискува активи за 1 500 000 евро на мафиятаЗаконопроектът за по-строги имиграционни правила в Италия мина в Сената


Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на

Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ...

......... заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи ще участва в парламентарния контрол в петък, предаде БГНЕС. Освен вицепремиера на депутатски питания ще отговорят още 4-ма министри. Захариева се очаква да даде разяснения пред народното представителство за мерките на правителството по отношение на българите, постоянно пребиваващи във Великобритания.


Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи

Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи ...

......... от друга лаборатория”, допълни Весислава Хотова. От енергийната компания заявиха, че ще възстановят парите на жената, ако се установи, че електромерът не отчита правилно. Те са категорични обаче, че отчитането се следи от GPS система и се прави снимков материал на електромерите, които са извън къщите. Предсои проверка по случая.


Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи

Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи ...

......... проверка от друга лаборатория”, допълни Хотова. От енергийната компания заявиха, че ще възстановят парите на жената, ако се установи, че електромерът не отчита правилно. Те са категорични обаче, че отчитането се следи от GPS система и се прави снимков материал на електромерите, които са извън къщите. Предстои проверка по случая.


НАП прави капани за любителите на криптовалути, като опитва да

НАП прави капани за любителите на криптовалути, като опитва да ...

......... само ако се посочат имена и ЕГН и лична карта, а не само IP адрес, както било доскоро. Вече почти нямало борси, които да изискват данни за клиентите само ако сделките надхвърлят разрешения трансфер от 30 000 лв., за да не попаднат под ударите на закона за пране на пари.


Македония има интерес да участва в проекта АЕЦ

Македония има интерес да участва в проекта АЕЦ "Белене" и ...

......... през годините неотменно е положително за страната ни и бележи ръст с 6%.На форума стана ясно още, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. има и ръст в туристопотока между двете страни - 88 000 македонци посещават България годишно и 49 000 българи посещават Македония.


Новото сдружение беше открито от посланика на Швеция у нас

Новото сдружение беше открито от посланика на Швеция у нас ...

......... икономиката Лилия Иванова.Според проучване на шведското посолство инвестициите у нас ще растат през тази година. Очаква се близо половината от дружествата да назначават нови служители, а 35% да запазят броя на досегашните. Шведският бизнес оценява три основни предимства на България - ниските производствени разходи, работната ръка и членството в Евросъюза.


България създаде дружество

България създаде дружество "Газов хъб Балкан", показва справка в търговския ...

......... България създаде дружество "Газов хъб Балкан", показва справка в търговския регистър.Компанията ще бъде изцяло дъщерно дружество на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Очаква се новата фирма да управлява бъдещия разпределителен газов център, който ще се намира близо до Варна.


Ски туризмът е доходоносен и хората, които живеят в районите,

Ски туризмът е доходоносен и хората, които живеят в районите, ...

......... да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци. Унищожените дюни в къмпинг "Смокиня" попадат в територията на частни имоти1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг „Смокиня“, съобщиха от екоинспекцията в Бургас. По-голямата част от тях се намират в парцела на 46-го...


С гласовете на парламентарното мнозинство Комисията за борба със сивата

С гласовете на парламентарното мнозинство Комисията за борба със сивата ...

......... се депутатите от БСП и председателят на комисията, разказаха народни представители.  Миналата седмица Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срока за влизане в сила на Закона за горивата и той да започне да действа от 1 юли. С подкрепата на парламентарното мнозинство предложението на правителството днес бе прието.


Държавата ще изземе принудително акциите от приключилата преди повече от

Държавата ще изземе принудително акциите от приключилата преди повече от ...

......... създаден от държавата инвестиционен фонд, който да ги управлява чрез международен мениджър. И тук акционерите ще имат нов срок от 5 години, през който да ги потърсят.В случай, че акциите не бъдат потърсени - близо 6 години - те ще отидат в т.нар. „сребърен фонд“, който гарантира пенсионната ни система.


Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства план,

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства план, ...

......... във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите.   Правителството е предвидило 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища, проучва и план за подкрепа на риболова – сектор, който може да се окаже твърде уязвим при твърд Брекзит.  


Българската петролна и газова асоциация (БПГА) има готовност за компромиси

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) има готовност за компромиси ...

......... да намаляваме размера на рестрикциите и, смятам, че постигнахме едни наистина минимални и напълно изпълними условия", каза Делчев. От Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Камарата на строителите в България (КСБ) обаче не са съгласни със спънки относно дейността на ведомствените бензиностанции, които не са съобразени с технологичния процес.


В навечерието на раздаването на наградите на германската икономика, което

В навечерието на раздаването на наградите на германската икономика, което ...

......... на немските туроператори към България именно като именно спа и уелнес дестинация. Защото това е целегодишен туризъм, а ако се реши проблемът с държавно споразумение, немски туристи могат да идват тук да използват нашите рехабилитационни центрове, които да се признават и плащат от техните здравни каси. Това би било супер.


Това стана ясно след най-големият Българо-македонски бизнес форум в Скопие.Страната

Това стана ясно след най-големият Българо-македонски бизнес форум в Скопие.Страната ...

......... наша страна. Двете държави се договориха да работят за съвместен граничен контрол, доизграждане на коридор номер 8, жп линията Скопие-София.България и Република Македония ще работят за общ граничен контролЗа опростяване на пропускателния режим и общ граничен контрол между България и Република Македония се договориха да работят със съвместни усилия замес...


Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република

Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република ...

......... ни може да предложи на чуждестранни инвеститори. „Привличането на чуждестранни инвестиции е процес, в който не трябва да се възприемаме като конкуренти, а като партньори“, подчерта икономическият заместник министър и акцентира на добрата основа, която е създадена с подписаното споразумение между агенциите за инвестиции на двете страни през миналата година. 


Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на ...

.........   Природни бедствия и катастрофи – 28% 4.    Законови и регулаторни промени – 27% 5.    Развитие на пазарите – нестабилност, дивергенция и непредвидени промени – 23% 6.    Пожар и инциденти, свързани с експлозии – 19% 7.    Нови технологии – 19% 8.    Климатични промени – 13%


Председателят на УС на БСК Радосвет Радев отговори на въпроси

Председателят на УС на БСК Радосвет Радев отговори на въпроси ...

......... за да има читави работодателски организации, това означава, че всяка една от тях работи по-добре от останалите три и затова членовете доброволно членуват в тях! На въпроса Ви, състезание с КРИБ можем да имаме единствено на пистата да служим по-добре на нашите членове, нещо, което ние днес манифестирахме категорично!  


За опростяване на пропускателния режим и общ граничен контрол между

За опростяване на пропускателния режим и общ граничен контрол между ...

......... двете държави е изграждането на транспортен коридор № VІІІ и железопътната линия по направлението Скопие – София, като България ще направи всичко необходимо да бъде ускорено завършването, заяви вицепремиерът Дончев. Заместник министър-председателят Кочо Ангюшев подчерта, че Република Македония има интерес към засилване на сътрудничеството с България и в сектор енергетика. 


София. В изпълнение на приетото от Министерския съвет и Народното

София. В изпълнение на приетото от Министерския съвет и Народното ...

......... природен газ и ще се гарантират конкурентни цени за потребителите. Проектът е в унисон с нуждите, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), с развитието на Европейския енергиен съюз и се подкрепя ативно от Министерски съвет на Република България и Европейската комисия.


Най-големият от години българо-македонски форум се открива в този момент

Най-големият от години българо-македонски форум се открива в този момент ...

......... малките и средни предприятия. Тук са над 50 български фирми от миннодобивната промишленост, хранително-вкусовата, транспортната комуникация, както и строителството. Включени са и кметове от двете държави. Целта на форума е да насърчи търговските взаимоотношения. Македония е традиционен търговски партньор на България. Страната ни ще открие и търговско представителство в Скопие.


Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова участва

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова участва ...

......... на бизнеса и браншовите организации. В словото си при откриването на събитието „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“ вицепремиерът отбеляза постигнати добри резултати като съобразяването на държавния план-прием за средно професионално образование с нуждите на бизнеса и одобряването на първия списък със защитени специалности от професии.


Българската петролна и газова асоциация (БПГА) има готовност за компромиси

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) има готовност за компромиси ...

......... подход що се отнася до закона. Вече има и двустранен протокол между БПГА и Българската минно-геоложка камара за промяна на някои формулировки в закона, така че да не бъде затруднена допълнително дейността на минната индустрия. По аналогичен начин предстои да бъдат преодолени и разминаванията в позициите с останалите браншови организации.


Председателят на Финансовата комисия на Сената на САЩ - Чък

Председателят на Финансовата комисия на Сената на САЩ - Чък ...

......... търговски преговарящ е коментирал положително покупките от Китай на американска соя, които бяха подновени в скромни обеми през миналия месец, след като Вашингтон и Пекин се съгласиха на 90-дневно примирие в търговска война по време на срещата на двамата президенти Доналд Тръмп и Си Цзинпин, проведена в началото на декември.


Сметната палата иска да възстанови традиция от миналото, според която

Сметната палата иска да възстанови традиция от миналото, според която ...

......... връзка с изискванията на изменения Закон за вероизповеданията. Председателят на Сметната палата връчи на Светия Синод на Българската православна църква – Българската патриаршия, Почетния плакет на Сметната палата. Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, получи юбилейния медал на Сметната палата. Наградите се връчват по решение на Сметната палата.


Този закон е за изчистване на сектора и това е

Този закон е за изчистване на сектора и това е ...

......... в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.   Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ  


Европейският парламент прие доклада на българския депутат (от квотата на

Европейският парламент прие доклада на българския депутат (от квотата на ...

......... своите планове за развитие на ядрената енергетика", обясни Курумбашев. Приетата резолюция на Европейския парламент ще бъде изпратена на Съвета на ЕС. Европейският парламент има само консултативна роля по този въпрос, което означава, че с него се консултират по предложението на ЕК, преди Съветът да приеме окончателния текст на новия регламент.


За опит за хакерска фишинг атака алармираха от „ЧЕЗ Електро

За опит за хакерска фишинг атака алармираха от „ЧЕЗ Електро ...

......... от предприятието, което доставя ток в Западна България.  Екипът по киберсигурност на ЧЕЗ вече е установил източника на атаката и е предприел мерки за блокирането му. „ЧЕЗ Електро България“ АД уверява своите клиенти, че техни лични данни не са били достъпвани или копирани от сървърите на дружеството от трети страни.


Американският технологичен гигант Майкрософт отваря най-голямата си лаборатория за изкуствен

Американският технологичен гигант Майкрософт отваря най-голямата си лаборатория за изкуствен ...

......... Лабораторията ще бъде открита през парил в технологичния парк Zhangjiang Hi-Tech Park в новия район Пудун и ще се простира на площ от 2800 квадратни метра. Това е първият център на Майкрософт в Азиатско-тихоокеанския регион и третият в света за изследване и развитие на изкуствения интелект и Интернет на нещата.


Коопераците продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия

Коопераците продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия ...

......... тях и се очакват коригираните  предложения на регламентите, но за съжаление вече 6 месеца това не става. За да не се губи време България вече е стартирала изработката на т.нар. SWOT анализ, който да изведе приоритетите и инструментите. Вероятно през месец май ще започне и публичното му обсъждане с бранша.


Подновяване на дългогодишното сътрудничество и планове за взаимно участие на

Подновяване на дългогодишното сътрудничество и планове за взаимно участие на ...

......... Подновяване на дългогодишното сътрудничество и планове за взаимно участие на събития обсъдиха изпълнителният директор на Изпълнителната Агенция за насърчаване на малките и средните предприятияд-р Бойко Таков и председателя на УС на БРТПП Георги Минчев. По инициатива на Българо-руска търговско промишлена палата, двамата проведоха среща в сградата на Агенцията.


ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е произвела брутно 3,5 млн.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е произвела брутно 3,5 млн. ...

......... най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.


От 2012 година насам Китай успява да запази второто си

От 2012 година насам Китай успява да запази второто си ...

......... за изследвания на туризма към Китайската академия на науките. Данни показват, че приходите на Китай от вътрешен туризъм са достигнали 4.57 трилиона юана през 2017 г. В глобален мащаб приходите в икономиката на туризма се равняват на 5.54 трилиона долара тази година, което е еквивалент на 6% от глобалния БВП.


ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е произвела брутно 3,5 млн.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е произвела брутно 3,5 млн. ...

......... най-екологичната въглищна централа в България постигна средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация 98%. За същия период ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е депонирала около 2 млн. тона пепелина и гипс, които се третират по най-екологичен начин в Съоръжението за депониране на отпадъци от дейността на централата с отговорно отношение към природата.


Джереми Корбин няма да търси втори референдум, дори привържениците на

Джереми Корбин няма да търси втори референдум, дори привържениците на ...

......... най-вече чрез такъв вот на доверие. Втората задача, ако вота не успее, беше да се търсят нови избори през провала на политиката на Тереза Мей по Брекзит. Това означава опит за предизвикване на нов референдум, с опция гражданите да гласуват за оставане в ЕС. Самият Джереми Корбин, обаче, е евроскептик.


OTE е сключила споразумение за продажба на целия си дял

OTE е сключила споразумение за продажба на целия си дял ...

......... Цамаз добави: „Бих искал да благодаря на ръководството и служителите на „Телеком Албания“ за постигнатите до момента резултати на компанията, както и за доброто им сътрудничество с OTE. Придобиването на компанията от силна и предприемаческа инвестиционна група гарантира нейния растеж и създава условия за по-нататъшно укрепване на пазарната й позиция”.


Хората в Банско са разочаровани от съдебното решение, което спира

Хората в Банско са разочаровани от съдебното решение, което спира ...

......... тази уникалност трябва да бъде съхранявана. Тези уникални обекти трябва да бъдат съхранявани максимално в автентичен вид, за да могат първо природата да е съхранена, на второ място да има условия за развитие на качествен и високо категориен туризъм", коментира пред БНТ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.