Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция ...

......... и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Българският премиер изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Премиерът Борисов подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.


Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор е освободено и държавното

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор е освободено и държавното ...

......... Атанасов Вангелов - председател на УС, Константин Любомиров Баджеков, Белчо Бойчев Иванов, Горяна Григорова Тодева. Новите членове на Управителния съвет на ДП БСТ са назначени, считано от датата на заповедта на министъра на младежта и спорта до края на мандата на Управителния съвет, който изтича на 25-ти ноември 2020 г.


Два от най-старите руски метровлакове са модернизирани изцяло и ще

Два от най-старите руски метровлакове са модернизирани изцяло и ще ...

......... медии. Те изтъкват, че всички запалими материали във вагоните са заменени с нови, в съответствие с изискванията за безопасност. Монтирани са сензори за дим и за температурата, както и информационни LED дисплеи, уточняват руснаците. Инж. Братоев посочи, че двигателите са сменени с японските "Хитачи", които са кооперирано производство с "Метровагонмаш".


на рейтинговата агенция

на рейтинговата агенция "Мудис" - Moody`s Analytics, прогнозира, че с ...

......... вирусът ще се ограничи в рамките на Китай, се оказаха оптимистични, като шансовете за пандемия се увеличават", посочват икономисти от изследователското звено Moody`s Analytics. Ако възникне такава ситуация на глобална пандемия, това ще доведе до "глобална икономически рецесия и рецесия в САЩ през първата половина на тази година", прогнозират те.


© Юлия Лазарова Българския спортен тотализатор (БСТ) е със сменено ръководство,

© Юлия Лазарова Българския спортен тотализатор (БСТ) е със сменено ръководство, ...

......... за установяване на административни нарушения на четири дружества, свързани с Васил Божков, които години наред са плащали по-ниски държавни такси по Закона за хазарта. Това са "Национална лотария", "Ню геймс", "Евробет" и "Еврофутбол". Финансовият министър Владислав Горанов заяви преди време, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите.


За четиринадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи „оскарите

За четиринадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи „оскарите" ...

......... Данаил Кирилов, зам.-министър Лъчезар Борисов и зам.-министър Жечо Станков. Освен тях, присъстваха още представители на бизнеса в България, както и много посланици, търговски аташета на държави, акредитирани у нас, представители на Австрия, Азербайджанската република, Алжир, Аржентина, Гърция, Великобритания, Китай, Пакистан, Полша, Южна Африка, САЩ, Словакия, Украйна, Египет, Мароко и Нидерландия,Китай започва производство. Над 85% от предприятията работят вече. Очаква

Китай започва производство. Над 85% от предприятията работят вече. Очаква ...

......... Белев от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Фондовата борса се е успокоила. Достигнати са нивата от преди кризата. Държавният комитет по планиране е преразгледал своята прогноза за икономическия ръст на Китай и се очаква той да остане над 6%. Стокообменът тръгна. Вече летят самолети, контейнери от и за Китай пътуват.


Финансовото поделение на рейтинговата агенция

Финансовото поделение на рейтинговата агенция "Мудис" - Moody`s Analytics прогнозира, ...

......... сценарии".Рейтинговата агенция заяви, че вирусът представлява риск в посока надолу и за американската икономика и въпреки че има ограничения за провежданата парична политика, Федералният резерв на САЩ може да се наложи в крайна сметка да се намеси". Засега обаче "Мудис" не очаква спешно намаляване на лихвите от страна на Фед.


В съответствие с нормативната уредба регулираните дружества от групата на

В съответствие с нормативната уредба регулираните дружества от групата на ...

......... изпълнение на държавната политика за енергийна ефективностразходи за закупуване на емисии въглероден диоксидразходи за достъп до електропреносната мрежа за произведеното количество електрическа енергия. В случай че до изтичане на срока за подаване на ценовите заявления (31 март 2020 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от дружествата.


Електроразпределение Север АД и ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД обявиха намеренията си

Електроразпределение Север АД и ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД обявиха намеренията си ...

......... за битовите и стопанските потребители на ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД ще се промени с 0.26%. Така общото увеличение за потребителите на регулиран пазар ще бъде 1.83%. Увеличението е изчислено при сега действащите цени на всички останали участници на регулирания пазар. То не отчита измененията на цени, които тези участници ще предложат.


„В момента няма увеличение на цените на стоките, въпреки че

„В момента няма увеличение на цените на стоките, въпреки че ...

......... изпадат в паника и припомниха, че грипът се разпространява много по бързо от коронавируса, но той има малко по-голяма смъртност и засяга предимно хора с хронични заболявания. От образователното министерство пък са изпратили указания до училищата и детските градини за спазване на по-добра хигиена като превенция срещи разпространението на заболяването.Най-общо, в икономиката има два вида събития - такива, които

Най-общо, в икономиката има два вида събития - такива, които ...

......... Дали последствията от епидемията ще достигнат размери, сравними с тези на финансовата криза от преди десетилетие? Трудно е да се каже; един от проблемите с черните лебеди е, че не знаем точно колко са черни, но потенциалът определено е налице. *Текстът е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика.


Оценките от матурите по български език и литература, по математика,

Оценките от матурите по български език и литература, по математика, ...

......... в Пловдив. Не се използват за прием оценките от ДЗИ и за Академията на МВР, Военната академия "Георги Стойков Раковски", Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник.


Трябва ли да отлагате пътуванията си заради китайския коронавирус? Да,

Трябва ли да отлагате пътуванията си заради китайския коронавирус? Да, ...

......... наложи да останат под карантина, дори да не са болни от коронавирус. Първите му симптоми напомнят много на тези на грипа, а много летища вече проверяват за повишена температура. - Подгответе се за закъснения. Разпространението на заразата може да доведе до това градове да бъдат отцепени и полети - отменени.


Паниката около коронавируса отново изпрати световните фондови борси надолу, като

Паниката около коронавируса отново изпрати световните фондови борси надолу, като ...

......... му равнище от около две години, доста над нивата 11-20 през последните месеци. Индексът, който измерва очакваните колебания в американските акции през следващите 30 дни, обикновено достига около 50, когато продажбите на мечия пазар достигнат най-големия си размер и се приближи до почти 90 по време на финансовата криза 2008-09.


България ще построи участъка от магистрала

България ще построи участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ...

......... преди да се поискат отново европейски средства, ще се изпълнят поредица от мерки за опазване на природата. Работата по тях ще започне през тази година, увери министърът, без да дава повече подробности. Петя Аврамова посочи, че предпочетеният вариант на трасе е най-щадящ околната среда, най-изгодния финансово и гарантиращ най-голяма безопасност.Бургас е избран в конкуренция с няколко сръбски града за

Бургас е избран в конкуренция с няколко сръбски града за ...

......... и площите, които предлага новото бижу на метри от морския бряг бяха презентирани от Ивайло Иванов, директор на Държавна компания Пристанищна инфраструктура - Бургас. Конгресния център ще се използва целогодишно като място за провеждане на различни форуми, събития, свързани с браншови организации, експозиции, конференции, образователни форуми, обучителни семинари  и др.


Промени в Закона за Търговския регистър и в Регистъра на

Промени в Закона за Търговския регистър и в Регистъра на ...

......... се цели и срочно решаване на казуса с постъпилите до момента и необработени заявления за предоставяне на годишен финансов отчет, отбеляза още той. По думите му, с въвеждането на този механизъм се очаква като резултат след приемането на законовите промени да се улесни обслужването на всички юридически и физически лица.


За дванайсета поред година „ЕЙ И ЕС България“ организира за

За дванайсета поред година „ЕЙ И ЕС България“ организира за ...

......... вкусни торти като утешителни награди за таланта и усилията на децата. По традиция изработените от гълъбовските деца мартеници с пожелания за здраве и благоденствие „ЕЙ И ЕС България“ подари на президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и други ръководители на държавни институции и организации.


Програмата „За жените в науката“ спечели брозово отличие в категорията

Програмата „За жените в науката“ спечели брозово отличие в категорията ...

......... В момента тече десетото издание на конкурса, като срокът за кандидатстване е 31 март. В България програмата се провежда в партньорство между L’Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и СУ „Св. Климент Охридски”. Програмата се осъществява и с подкрепата на МОН, Министерство на културата, БАН и Столична община.


© Капитал Част от темата Новата икономическа политика Добре дошли в

© Капитал Част от темата Новата икономическа политика Добре дошли в ...

......... най-големи компании в България, четвърт от тях са наследници на държавни фирми. Около оцелелите са се развили цели нови екосистеми от поддоставчици, транспортни фирми, търговци... Накратко икономическото ядро на България е частно и конкурентно, създава добавена стойност, заетост и доходи. Това беше смисълът от приватизацията. Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване


Дружеството няма право да наема подизпълнители, но има рамкови договори

Дружеството няма право да наема подизпълнители, но има рамкови договори ...

......... фирми е по-сериозен. В рамките на гаранционните срокове компаниите са длъжни да поправят дефекти в строителството за своя сметка. В настоящия случай, ако има некачествено свършена работа, държавата ще глобява и строи повторно за собствена сметка и има риск всички да плащаме за едно и също нещо по няколко пъти.


Емил Караниколов, министър на икономиката © Капитал Част от темата Новата

Емил Караниколов, министър на икономиката © Капитал Част от темата Новата ...

......... последните години плахо се прокрадна идеята за приватизация на парното в София, което сега е общинско, но същинското решение по съдбата му се отлага. В момента "Топлофикация - София" се "радва" на дългове над 860 млн. лв., загуба почти 600 млн. лв. и трети директор в рамките на три години.


„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора.

„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора. ...

......... министър-председателят Бойко Борисов. Вече е формирана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с проектите. Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че българските предприемачи проявяват интерес към инвестиции в региона на Балканите. В този контекст се приветстват действията за очертаване на потенциални области за привличане на инвестиции от България.


През януари 2020 година производствените цени в България нарастват спрямо

През януари 2020 година производствените цени в България нарастват спрямо ...

......... от април 2019-а, когато индексът PPI също нарасна с 4,3 на сто. Съществено увеличение с 12,6% спрямо година по-рано регистрират цените в добивната промишленост, при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в добивната промишленост те нарастват със 7,5%, а в преработващата промишленост - с 2,9 на сто.


Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Темата накратко За кратко време

Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Темата накратко За кратко време ...

......... дружества щяха да охлаждат неразумни или направо безсмислени инвестиции. Вместо това ГЕРБ остави БЕХ да се превърне основно в средство за прехвърляне на пари от печелившите му дружества към губещите като НЕК и столичната топлофикация, а в по-ново време - ТЕЦ "Марица-изток 2". Тоест в машина за покриване на загуби.


Ваня Панайотова е новият Генерален мениджър на L’Oréal за пазарите

Ваня Панайотова е новият Генерален мениджър на L’Oréal за пазарите ...

......... сферата на новите й отговорности. Коментирайки новото назначение, Ваня Панайотова споделя: „Истински се вълнувам от бъдещето на L’Oréal Adria-Balkan и съм особено щастлива, че ще ръководя един прекрасен и мотивиран екип. Очаквам заедно всеки ден да допринасяме за мисията на компанията - да доставя красота на всекиго, в целия регион.“


Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с ...

......... на други големи търговски партньори допълнително оказа негативно влияние върху националния експорт. От своя страна, по-слабото представяне на вноса се дължеше на спада на вноса на нефтопродукти и метални руди от трети страни, което се отрази положително на динамиката на брутния вътрешен продукт“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.


При представянето на доклада вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис

При представянето на доклада вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис ...

......... трябва да договорят специални планове за използване на средствата, като комисията даде и насоки за какво могат да бъдат изразходвани фондовете. Най-общо това са три направления - подпомагане на малки и средни предприятия и намирането на работа за освободените работници, инвестиции в чисти технологии и справяне с последиците от въгледобива.


Все още не е известно дали и колко БВП бъде

Все още не е известно дали и колко БВП бъде ...

......... на вноса". Но естествено каквото и число да излезе, критиците (и особено политиците) ще могат да го атакуват като манипулирано. Така НСИ се изправя пред задачата да се справи с репутационна криза. И то не само за вътрешна употреба - Евростат вероятно също няма да е доволна от изненадващата ревизия.


Финансовото поделение на рейтинговата агенция

Финансовото поделение на рейтинговата агенция "Мудис" - Moody`s Analytics прогнозира, ...

......... сценарии".Рейтинговата агенция заяви, че вирусът представлява риск в посока надолу и за американската икономика и въпреки че има ограничения за провежданата парична политика, Федералният резерв на САЩ може да се наложи в крайна сметка да се намеси". Засега обаче "Мудис" не очаква спешно намаляване на лихвите от страна на Фед.


50% от ВиК дружествата у нас работят без издадено разрешително.

50% от ВиК дружествата у нас работят без издадено разрешително. ...

......... каза преди това пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той обясни, че на три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи, заяви Димитров. “Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират”, посочи Димитров.


Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани ...

......... отвори вратите за Европа за сирийските бежанци, ако ЕС не помогне на Турция при тяхното дислоциране. Междувременно обстановката в Идлиб става все по-критична. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заради утежняването на обстановката в сирийската провинция Идлиб, съобщи турското външно министерство.


Първи случаи на КОВИД-19 в Нидерлания, Литва, Беларус, Нигерия и

Първи случаи на КОВИД-19 в Нидерлания, Литва, Беларус, Нигерия и ...

......... отвори врати за туристи. Потокът обаче ще се контролира така, че вътре да има малко хора по едно и също време. Билети ще се продават само в интернет. Броят на заразените с коронавирус извън Китай достигна 3 664 души в 46 страни, 57 души са починали, съобщи Световната здравна организация.


Китай започва производство. Над 85% от предприятията работят вече. Очаква

Китай започва производство. Над 85% от предприятията работят вече. Очаква ...

......... Белев от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Фондовата борса се е успокоила. Достигнати са нивата от преди кризата. Държавният комитет по планиране е преразгледал своята прогноза за икономическия ръст на Китай и се очаква той да остане над 6%. Стокообменът тръгна. Вече летят самолети, контейнери от и за Китай пътуват.


Няма случай на коронавирус у нас. Всичките изследвани 19 проби

Няма случай на коронавирус у нас. Всичките изследвани 19 проби ...

......... Няма случай на коронавирус у нас. Всичките изследвани 19 проби в едната лаборатория и 21 проби в другата лаборатория, са отрицателни, съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.


Тол системата тръгва от 1 март и превозвачите имат възможност

Тол системата тръгва от 1 март и превозвачите имат възможност ...

......... Доставчиците на декларирани данни са регистрирани 14 дружества доставчици на GPS данни и те могат да предоставят услугата след договор с НДУ. В рамките на 7% комисионна, които ще получават доставчиците на услуги, ще бъдат покрити всички разходи по таксуването и няма да има допълнителни разходи за превозвачите, обясни той.


Министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет днес

Министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет днес ...

......... с цел координиране и организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19. В рамките на заседанието членовете на щаба ще докладват относно мерките срещу коронавируса и ще бъдат отпуснати средства за тяхното изпълнение. 


За четиринадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи „оскарите

За четиринадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи „оскарите" ...

......... Данаил Кирилов, зам.-министър Лъчезар Борисов и зам.-министър Жечо Станков. Освен тях, присъстваха още представители на бизнеса в България, както и много посланици, търговски аташета на държави, акредитирани у нас, представители на Австрия, Азербайджанската република, Алжир, Аржентина, Гърция, Великобритания, Китай, Пакистан, Полша, Южна Африка, САЩ, Словакия, Украйна, Египет, Мароко и Нидерландия,


Страхът от коронавируса срина основни американски индекси, съобщи Си Ен

Страхът от коронавируса срина основни американски индекси, съобщи Си Ен ...

......... до 25,766.64 пункта. Това е рекорд в историята на Уолстрийт Индексът "Насдак" падна с 4.61%, до 8.566.48 пункта. За ден той загуби 414.30 пункта. S&P 500 пък отчете загуба от 137,63 пункта или 4,42%, до 2,978.76 пункта. Редица анализатори вече предупреждават, че епидемията от коронавирус може да забави световната икономика.


„Всички виждаме, че светът се превръща в арена на все

„Всички виждаме, че светът се превръща в арена на все ...

......... реализират визиите на практика. Държавният глава връчи награди в категориите „Инвеститор в обществото“ и „Инвеститор в знанието“. Наградите за отговорен бизнес - 2019 се връчват за 17-та поредна година. С тях се отличава съществения принос на отговорните компании към служителите, природата и обществото. Номинирани са 108 проекта на 78 компании.


Правителството предприе нов опит да отдаде летище Пловдив на концесия.Пред

Правителството предприе нов опит да отдаде летище Пловдив на концесия.Пред ...

......... прогнозира, че ще има сериозен инвеститорски интерес: "Концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5 процента от брутния приход на концесионера на годишна база, но не по-малко от 100 000 лева на година. Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 милиона лева".


"Нашето впечатление, отново за пореден път е, че темата за ...

......... 8 000 са бордовите устройства, които са заявени по стария ред. Към момента има над 4 000 вече предоставени и монтирани бордови устройства и 5 GPS доставчика, които са преминали успешно тестовете за интеграция на тол системата. Превозвачите остават подозрителни към тол системата Надяват се Бойко Борисов да ги чуе


Правителството възложи на „Български пощи“ ЕАД да предприеме действия за

Правителството възложи на „Български пощи“ ЕАД да предприеме действия за ...

......... на страната от 24 часа на 1 март 2020 г. Дружеството ще организира необходимите взаимоотношения с издатели.    В срок до шест месеца след започване на разпространението на печатни издания, „Български пощи“ трябва да представи доклад за изпълнение на дейността, който да включва и евентуални допълнителни организационни и финансови мерки.


Голяма хуманитарна криза заплашва Зимбабве. За това предупреждава Международният валутен

Голяма хуманитарна криза заплашва Зимбабве. За това предупреждава Международният валутен ...

......... години страната е в примката на икономическа криза, която неотдавна се изостри от хиперинфлацията, липсата на основни продукти, както и от често и масово прекъсване на електрозахранването, отбелязва Франс прес. Подобно на останалите страни от Южна Африка Зимбабве страда освен това от тежка суша, която се отразява отрицателно на реколтата.


Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане ...

......... Влас-запад”, съставляващ морски плажове „Свети Влас - запад 1” и „Свети Влас - запад 2”, община Несебър, област Бургас, със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.


За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е

За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е ...

......... инвестиционна банка ще направят анализ за икономическите последствия от коронавируса, съобщи Лиляна Павлова. По думите й заразата ще се отрази на европейската икономика и това вече е видно. "Виждат се ограничените доставки на автокомпоненти, но това може да се използва като възможност от европейските и от българските производители", коментира тя.


Кредити при облекчени условия по издаване на банкови гаранции, акредитиви

Кредити при облекчени условия по издаване на банкови гаранции, акредитиви ...

......... бизнеса на нашите клиенти и да бъдем техен надежден партньор“, каза Септимиу Постелнику.  Ралука Попеску обясни, че благодарение на подписаното споразумение УниКредит Булбанк ще може да предложи на клиентите си преференциални условия по отношение на изискванията за обезпечение по издаване на условни лимити за банкови гаранции, акредитиви и оборотно финансиране.“ 


Wizz Air, най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа,

Wizz Air, най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, ...

......... до намаляване на честотата на изпълнение и отмяна на значителен брой полети до Северна Италия между 11 март и 2 април 2020 г. През този период ще бъде намален около 60% от общия брой полети на компанията до италиански градове. Обичайният график ще бъде възстановен след 2 април 2020 г.


ДФ „Земеделие” напомня, че утре, петък – 28 февруари 2020

ДФ „Земеделие” напомня, че утре, петък – 28 февруари 2020 ...

......... (от 16-та до 78-ма седмица); родители от всички видове (от 18- та до 60-та седмица); бройлери; пуйки за угояване; гъски и патици  (до 12-та седмица). Земеделските стопани – птицевъди могат да кандидатстват по следните мерки за подпомагане:  • Мярка А. Използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг.


Въглищните централи да бъдат основни базови мощности в българската електроенергетика

Въглищните централи да бъдат основни базови мощности в българската електроенергетика ...

......... на поне 15% междусистемна свързаност в енергетиката ще съдейства за установяване на общ пазар на ток в ЕС, уверява правителството. Пълната либерализация на електроенергийния пазар трябва да бъде факт до 2025 година, е записано още в плана. Процесът ще бъде съпътстван с въвеждане на мерки за защита на уязвимите потребители.


Основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме

Основният приоритет в областта на младежта и спорта, който заложихме ...

......... съдебната власт за 2020 г. С тях ще се обезпечи изпълнението на допълнителните функции на Бюрото по защита при главния прокурор, възложени му със Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 година.


Правителството определи унгарската авиокомпания Wizz Air Hungary Ltd. за въздушен

Правителството определи унгарската авиокомпания Wizz Air Hungary Ltd. за въздушен ...

......... Wizz Air Hungary Ltd. е извършено в съответствие с двустранния международен договор, правото на ЕС и националните правни норми на Република България. Авиокомпанията е заявила готовност да започне да изпълнява редовни полети по линията София-Ереван-София от края на март 2020 г. с честота два пъти седмично в понеделник и петък. 


Зелената сделка и планираният Европейски фонд за справедлив преход към

Зелената сделка и планираният Европейски фонд за справедлив преход към ...

......... квоти, съобразени с действителното производство. Страната ни подкрепя и разчита на заявката на ЕК за адекватно подпомагане на най-засегнатите държави членки и региони в този процес и настоява за подробни оценки на въздействието за всички настоящи и бъдещи мерки, при отчитане на географското разположение, стартови позиции и национални специфики.  


България излиза от групата на страните с макроикономически дисбаланси в

България излиза от групата на страните с макроикономически дисбаланси в ...

......... значителен напредък в България, е засилване на надзора в банковия сектор. Вероятно фактор тук са предприетите мерки след направения от ЕЦБ преглед на качеството на активите и стрес тестовете, които показаха, че две банки - ПИБ и Инвестбанк, имат капиталов недостиг. Повече по темата четете в седмичния брой на "Капитал".


Началото на тол системата за тежкотоварни автомобили на 1 март

Началото на тол системата за тежкотоварни автомобили на 1 март ...

......... такси. И ако превозвачите не бяха ключов бранш, шумен и недоволен, политическата цена на техния гняв нямаше да е толкова висока и премиерът Бойко Борисов нямаше да се включи с отмяна на странните регламенти на АПИ. Какъв ще е крайният резултат от това обаче още е рано да се каже.


Пътуванията на българите в чужбина през януари 2020 г. са

Пътуванията на българите в чужбина през януари 2020 г. са ...

......... януари 2020 г. са реализирали гражданите от: Турция - 120.7 хил., Гърция - 98.8 хил., Република Северна Македония - 71.8 хил., Румъния - 71.3 хил., Сърбия - 42.0 хил., Обединеното кралство - 22.5 хил., Германия - 18.2 хил., Украйна - 18.0 хил., Израел - 15.0 хил., Италия - 13.5 хиляди.


В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на гръцкия премиер

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на гръцкия премиер ...

......... туроператорите и на туристическите агенти, стартиращи компании и др., за активно сътрудничество и осъществяване на съвместни инициативи, както и в дейностите за промотиране на общи продукти за далечни пазари. Страните ще работят за подготовка и провеждане на общи туристически събития по повод 140-годишнината на дипломатическите отношения между България и Гърция.


Нищо по-хубаво няма в Европейския съюз от това държавите-членки да

Нищо по-хубаво няма в Европейския съюз от това държавите-членки да ...

......... каза още българският министър-председател. Борисов добави, че откриването на ново ГКПП е добре за нашите междусъседски отношения с Гърция. „Подкрепяме при спазване на поетите ангажименти и Република Северна Македония, и Албания, но да спазват ангажиментите си, които са поели и към Гърция, и към България“, заяви в заключение премиерът Борисов. 


Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е ...

......... практическо знание за развиването на свой бизнес. Форматът на обучението е интензивен и базиран изцяло на метода на ученето чрез преживяване с много практически задачи. Курсът ще протече в рамките на 7 „дълги уикенда” (петък-неделя), като всеки от тях ще покрие следните 7 модула: 1.Изграждане на характер и лидерски потенциал


Търговците на тютюневи изделия, обединени в Българската асоциация на търговците

Търговците на тютюневи изделия, обединени в Българската асоциация на търговците ...

......... които не са успели да продадат, съобщава "Сега". В писмото се казва, че отнемането на лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България" е поставило в затруднено положение близо 20 хил. търговци и доставчици на билети за търкане. По оценки на асоциацията в мрежата има непродадени билети за 40-50 млн. лв.


Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове

Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове ...

......... тя. Д-р Гергана Николова обясни, че трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания.


Санирането на сградите е само част от въпросите, които трябва

Санирането на сградите е само част от въпросите, които трябва ...

......... да постъпват и вноските за ремонт и обновяване на сградата. Трябва да създадем умения общите събрания да се провеждат по-безпроблемно, защото всеки знае че, когато се сложи обява за общо събрание, в деня на събранието отиват много малка част от хората, няма кворум, т.е. то се проваля, обясни още Благиева.


Общо 380 440 клиенти са били обслужени в приемните на

Общо 380 440 клиенти са били обслужени в приемните на ...

......... броят на потребителите, ползвали услугите във връзка с изменение на вече отпусната пенсия. Точно 92 235 лица или близо една четвърт от всички обслужени за периода клиенти са си изтеглили билет от билетоподаващото  устройство с желанието да се възползват от това свое право или да получат повече информация по темата.


Притеснено ми е колко ще издържат системите на Националния осигурителен

Притеснено ми е колко ще издържат системите на Националния осигурителен ...

......... вчера вицепремиерът Томислав Дончев и впоследствие депутати увериха, че има как да се вземе болничен. По темата се намеси и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че държавата няма да плаща на хора, които не искат да са дисциплинирани и пътуват, но също добави, че въпросът се решава от личните лекари.


Днес на Министерския съвет изваждаме от обхват 115 км от

Днес на Министерския съвет изваждаме от обхват 115 км от ...

......... ще ги извадим и тях от обхвата. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който беше изслушан в Народното събрание за старта и работата на тол системата, предаде БГНЕС. Г-н премиер, не можете да направите нито една модерна реформа като хората, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към премиера от трибуната.


Въпросът с болничния по време на карантина е решен в

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в ...

......... лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква днес да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.


Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2020 г.

Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2020 г. ...

......... на пътуване: "почивка и екскурзия" - с 10.9%, "други" - с 4.4%, и "служебна" - с 0.8%. Най-голям дял формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 48%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия - 27.1%, и със служебна цел - 24.9%


Първоначалният източник на епидемията от новия коронавирус може да не

Първоначалният източник на епидемията от новия коронавирус може да не ...

......... разпространението на коронавируса има и в чужбина”, каза той. “Избухването на епидемията за първи път се случи в Китай, но не е необходимо тя да е възникнала в Китай”, каза Чонг Наншан, цитиран от БГНЕС. Той също така отбеляза, че „източникът на новия вид коронавирус все още не е ясен“.


От 1-ви март до 29-и юли ще бъдe изцяло прекъснато

От 1-ви март до 29-и юли ще бъдe изцяло прекъснато ...

......... гарите Карлово и Антон, ще се движат по маршрут София-Антон-София и Бургас-Карлово-Бургас. За пътниците от тези влакове ще бъде осигурен превоз с автобуси в участъка на извършваните ремонти между гарите Карлово и Антон. За пътническите влакове по направлението София-Копривщица-София ще бъдат осигурени автобуси в участъка между гарите Антон и Копривщица.