Както стана известно неотдавна, в подготвяните промени в Закона за

Както стана известно неотдавна, в подготвяните промени в Закона за ...

......... есента ще имаме групи с по 6-7 души от цял свят. При нас има хора, които искат да учат лазерна хирургия, от Германия, Швейцария, дори от Шри Ланка и Саудитска Арабия. Това означава, че светът знае нещо за България, което мен в личен план ме кара да се чувствам горд.


Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на

Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на ...

......... рак, съществуват също данни, че хората, при които любовта към кафето е заложена в гените им, по-често са засегнати от този вид рак. Подобно несъответствие навежда на мисълта за необходимост от допълнителни изследвания. Резултатите показват, че склонността към консумация на кафе не е нито рисков фактор, свързан с рак, нито защитава от болестта.


„Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел,

„Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел, ...

......... бъдат равнопоставени - тези 8% сега се вземат само от около 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава достатъчно, всички държавни служители трябва да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличаване на парите в НЗОК. Трябва да има и строг контрол на разходване на парите“.


Тренирате усилено. Искате не само да се отървете от излишните

Тренирате усилено. Искате не само да се отървете от излишните ...

......... череши като смутиТази възстановяваща напитка има чудесни свойства. Тя е чудесна антиоксидантна бомба, която възстановява силата на мускулите и премахва болката след тренировка. Освен това увеличава издръжливостта. Можете да добавите и малко кисело мляко, като допълнително стимулиращ възстановяването протеин.Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Мазнините са част от нашето ежедневно хранене. Дори когато спазваме

Мазнините са част от нашето ежедневно хранене. Дори когато спазваме ...

......... други. Трансмазнини Повишават нивата на холестерола, увеличават риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет тип II. Трансмазнините са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини, които се съдържат в сладките лакомства, шоколад, сосове, пържени храни, чипсове, вафли, банички, инстантни супи, маргарин и други.Всичко по темата за мазнините прочетете в Az-jenata.bg тукПо публикацията работи: Илияна Николова


Над 350 деца от Хасково бяха прегледани днес от специалистите

Над 350 деца от Хасково бяха прегледани днес от специалистите ...

......... да спортуват. Общо взето почти всички деца посещават някакъв спорт и се виждат резултатите от това.". проф. Балтов и създателят на програма д-р Асен Меджидиев обещаха, че екипът ще се върне в Хасково след няколко месеца, както прави и в останалите градове, в които са извършвали безплатните детски високоспезиализирани прегледи.Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс,

Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс, ...

......... цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете. Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.


Младите лекари на възраст до 35 години в област Хасково

Младите лекари на възраст до 35 години в област Хасково ...

......... при средна за страната 42,4 на 10 000 потенциални пациенти. Под средния за страната е и показателят "осигуреност с болнични легла" в област Хасково - 490,9 на 100 000 души, докато числото за страната е 759,6. В района функционират 11 заведения за болнична помощ с 1120 легла, допълват от статистиката.


Експертен център по муковисцидоза беше открит в университетската болница "Света

Експертен център по муковисцидоза беше открит в университетската болница "Света ...

......... - началник на Втора детска клиника в болница „Св. Марина" - Варна. Генетичните аномалии вече могат да се открият навреме с пренатална диагностика. С развитието на медицината се подобрява животът на хората с муковисцидоза. В центъра разчитат лекарите да насочват тези пациенти към тях, за да им оказват адекватно лечение.


Петима лекари от видинската болница са подали предизвестия, че напускат,

Петима лекари от видинската болница са подали предизвестия, че напускат, ...

......... графикът на смените. Оказва се, че това е и причината в определени часове да няма нито един лекар при болните. Болницата във Видин е областна и покрива всички общини на територията на област Видин. Най-близката болница, която може да поеме пациентите е на повече от 150 км от най-отдалечената община.  


Джинджифилът не е просто пикантна подправка към някои ястия от

Джинджифилът не е просто пикантна подправка към някои ястия от ...

......... разсейването им. Ензимите в него подпомагат храносмилателните ензими в стомаха и подобряват обработката на храната.Джинджифилът помага за успокояване на мускулна болкаТози корен притежава мощни противовъзпалителни свойства. Полезен е при мускулна треска след тренировки, защото успокоява болката и отпуска тялото.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела ЛазароваАвстралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите

Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите ...

......... възпаленията, които предразполагат към сърдечносъдови заболявания, регулират кръвната захар. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, вит. Е и растителни стероли. Неподсладеният йогурт и кефирът са полезни заради протеините, калция, витамините, живите бактерии - пробиотиците, които подсилват микробиотата в червата. Освен тях д-р Филдър препоръчва бобените храни, булгура, овесените ядки.


Пет случая на заразяване с вируса на западнонилската треска са

Пет случая на заразяване с вируса на западнонилската треска са ...

......... изобщо без симптоми. Западнонилската треска се предава на човека предимно чрез ухапвания от комари. Основен резервоар в природата са дивите птици, от които се заразяват комарите. Повечето хора, които се заразяват, не проявяват симптоми, около 20 процента имат леки симптоми, а при под 1 процент се засяга централната нервна система. 


Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите

Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите ...

......... възпаленията, които предразполагат към сърдечносъдови заболявания, регулират кръвната захар. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, вит. Е и растителни стероли. Неподсладеният йогурт и кефирът са полезни заради протеините, калция, витамините, живите бактерии - пробиотиците, които подсилват микробиотата в червата. Освен тях д-р Филдър препоръчва бобените храни, булгура, овесените ядки.


Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии.

Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии. ...

......... Бъдете внимателни с костилките Горчивите костилки от кайсия могат да причинят тежко отравяне. Съдържащият се в тях гликозиден амигдалинов компонент, разграждащ се в червата, образува токсин, циановодородна киселина. Ако съдържанието на костилките е сладко на вкус, тогава те могат да се консумират, но не повече от 20 грама на ден.


Сърдечно-съдовите заболявания са неинфекциозната епидемия на съвременият свят. Знаем ли

Сърдечно-съдовите заболявания са неинфекциозната епидемия на съвременият свят. Знаем ли ...

......... инфракт на миокарда, пород на сърцето, кардиомиопатия, страничен ефект от приема на лекарства. Висок холестерол Той не предизвиква болезнени усещания, но е причина за инфаркт, инсулт, импотентност и други тежки заболявания. Захарен диабет При пациентите със захарен диабет, рискът от развитие на исхемична болест на сърцето е 4 пъти по-висок.Лекари от Каролински институт в Швеция установиха пациентите с коя

Лекари от Каролински институт в Швеция установиха пациентите с коя ...

......... на противовъзпалителни нестероидни лекарства. Според Националния център за биотехнологична информация на САЩ, хората с кръвна група I са по-склонни към заболявания, причинени от норовирус и бактерията Хеликобактер Пилори, която нарушава храносмилателния процес и се имплантира във вътрешните стени на стомаха и става почти невидима за антителата. Тя причинява гастрит и язва.


Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления

Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления ...

......... е препоръчително да помислите какви са вашите нужди, желания и предпочитани фрешове - така ще може да се спрете на най-подходящият вариант за вас. Направен с правилната селекция пловоде и зеленчуци, навикът да се пие фреш може да се превърне в прекрасна здравословна част от деня ви с безброй ползи!


Слушането на

Слушането на "най-успокояващата песен в света" преди операция може да ...

......... години. Той е бил използван в неврохирургията, за наблюдение на мозъчната функция, помага при аутизъм, може да отключи спомените и да подобри живота на хората с деменция. Музиката може да лекува, стимулира и успокоява ума и тялото по много начини, но учените все още не са установили как точно се случва това. Чуйте най-успокояващата песен в света:


Учените започват изпитания върху хора на първата в историята ваксина

Учените започват изпитания върху хора на първата в историята ваксина ...

......... подход има и при изготвянето на други ваксини. Много хора със здрава имунна система са носители на цитомегаловируса и не подозират за това, докато не се появят специфичните маркери по кожата. При хората със слаб имунитет – болните от СПИН, бременните или трансплантираните пациенти, херпесът може да протече много тежко.


Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления

Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления ...

......... е препоръчително да помислите какви са вашите нужди, желания и предпочитани фрешове - така ще може да се спрете на най-подходящият вариант за вас. Направен с правилната селекция пловоде и зеленчуци, навикът да се пие фреш може да се превърне в прекрасна здравословна част от деня ви с безброй ползи!


В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като

В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като ...

......... Епидемията от опасната болест отне живота на около 1700 души от август миналата година досега. Властите в Конго се опасяват, че заразата може да се пренесе и в съседните държави Уганда и Руанда. Генералният директор на Световната здравна организация призова международната общност да удвои усилията си в борбата с ебола.


Голяма промяна предстои в здравеопазването ни, ако предложението на министър

Голяма промяна предстои в здравеопазването ни, ако предложението на министър ...

......... заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите би трябвало да контролират този процес. При предложения вариант няма възможност за концентрация на никой никъде, това ще зависи от свободния избор на хората. Всеки който не отиде да си смени фонда, ще остане в касата, посочи Светла Несторова.


Телешкото е изключително вкусно и полезно месо. Разбира се, е

Телешкото е изключително вкусно и полезно месо. Разбира се, е ...

......... - Месо от едър рогат добитък, хранено с трева, е чудесен източник на омега-3 мастни киселини и конюгирана линолова киселина, която някои проучвания показват, че намалява риска от рак, затлъстяване, диабет и някои нарушения на имунната система. - Телешкото е проста храна за готвене. Не изисква сложни процедури за приготвяне.


Лекарството Zometa, което се приема от онкоболните, е налично в

Лекарството Zometa, което се приема от онкоболните, е налично в ...

......... според изследвания, направени през годините, не е наложително онкоболните да го приемат ежемесечно и не е фатално ако то бъде пропуснато. Лекарството има и своите аналози, но те трябва да се пият непрекъснато и в същото време се заплащат от пациентите. Zometa пък се предлага безплатно в КОЦ-Враца.     


Децата на пушачите са изложени на риск от увреждане на слуха,

Децата на пушачите са изложени на риск от увреждане на слуха, ...

......... и след раждането си, вероятността да имат слухови увреждания е 2,4 пъти по-голяма. Данните са публикувани в научното списание Paediatric and Perinatal Epidemiology. Авторите на изследването препоръчват да се вземат мерки за популяризирането на вредите от тютюнопушенето по време на бременност и за въздействието на вторичния цигарен дим върху децата.


В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като

В Конго започнаха масови ваксинации срещу вируса Ебола, след като ...

......... Епидемията от опасната болест отне живота на около 1700 души от август миналата година досега. Властите в Конго се опасяват, че заразата може да се пренесе и в съседните държави Уганда и Руанда. Генералният директор на Световната здравна организация призова международната общност да удвои усилията си в борбата с ебола.


Близо 29 млн. лв е инвестирала фармацевтичната индустрия през 2018

Близо 29 млн. лв е инвестирала фармацевтичната индустрия през 2018 ...

......... са инвестирали за научноизследователска дейност в България (клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания) чрез местните структури на компаниите близо 39 млн. лв, което е увеличение с над 9 милиона лв. спрямо 2017 г. Общите преки инвестиции на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас надхвърлят 150 милиона лева годишно.


Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е,

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, ...

......... безплатно при нас'', добави тя. От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в различни болници в страната. Лечението на един пациент струва над 35 000 лева, а ефективността от него е над 98%. Здравната каса има капацитет да покрие лечението на 5000 души годишно.


Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в

Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в ...

......... я, не само ще се чувстваме сити, но и ще се погрижим за здравето на храносмилателната система, тъй като динята съдържа фибри. Не на последно място тя ни осигурява и ликопен, който предпазва клетките на кожата от увреждането на слънчевите лъчи. Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев обяви в ефира

Управителят на Националната здравно-осигурителна каса(НЗОК) Дечо Дечев обяви в ефира ...

......... лекарите.Допълни, че от 6.8 млн. осигурени в България около 3-3.5 млн. живеят на ръба на бедността или под него и те ще се нежелани за частните фондове."Но държавата не може да абдикира от този контингент, така че обществен фонд ще има, който ще е натоварен със социални функции", допълни Дечев.


В държавата не могат да се провеждат чисто експертни решения.

В държавата не могат да се провеждат чисто експертни решения. ...

......... Не можахме да решим генерални промени, които, ако се въведе новият модел, ще успеем", разкри управителят на НЗОК. "Илюзия е, че с по-малко ресурс ще догоним здравеопазването на развитите държави, които влагат в пъти повече", коментира той. "Даденият нов здравен модел не беше краен, а примерен", завърши д-р Дечо Дечев.


Високата температура често е симптом на летните вирусни инфекции. Отдавна известно

Високата температура често е симптом на летните вирусни инфекции. Отдавна известно ...

......... влажност в подобна ситуация е 50-70%. Как да разберете, че детето ще вдигне температура: - няма апетит; - очите му „блестят“; - капризничи или е нервно; - става вяло; - често иска да бъде носено на ръце; - сънливо е; - ледените крайници също са сигнал за повишаване на температурата.


Пред централния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се проведе

Пред централния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се проведе ...

......... България орденът се представлява и управлява от Велик Приор, който е назначен с указ на Великия Магистър на Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта OSJ. Орденът е различен от и няма нищо общо със Суверенния военен орден на Малта (SMOM) известен в България, като Малтийски орден.


Ново изследване установи голяма опасност от консумацията на едни от

Ново изследване установи голяма опасност от консумацията на едни от ...

......... на захар в тези напитки е в основата на риска от ракови заболявания, както и някои видове добавки, пише Zdrave.to. Експертите отбелязват, че дори 1 чаша на ден увеличава риска с 18%, а специално за рак на гърдата с 22%. Пълните резултати от проучването са публикувани в медицинското списание BMJ.


Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник

Българският лекарски съюз изрази критиките си към представената в понеделник ...

......... основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи. С това българските лекари не са съгласни и питат: Българският лекар, медицинските специалисти и пациентите ли са виновни за неблагополучията в здравната система?", подчертават от съсловната организация.


Успешното сътрудничество между столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем

Успешното сътрудничество между столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем ...

......... се замислят. Че България има лекар на световно ниво, какъвто е проф. Иво Петров, споделят от болница "Св. Иван Рилски". Екипът на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който по думите им е сътворил поредното чудо.


Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят от последователите

Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят от последователите ...

......... 3. Многото ядене изтощава човешкия организъм. 4. Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло. 5. След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява.


Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се ...

......... пием от вредните за зъбите напитки, специалистите ни съветват да го правим на големи глътки. По този начин се снижава времето на взаимодействието на зъбите с киселата среда. След това или трябва да ги измием с четка за зъби, или да ги изплакнем с вода, ако не разполагаме с такава.


Нова ваксина срещу вируса ХИВ започва тестове върху хора, с

Нова ваксина срещу вируса ХИВ започва тестове върху хора, с ...

......... който е сред ръководителите на изследването. "Значително отслабихме CMV, но пак имахме същата имунна реакция както при версията на ваксината, разработена за животни.", казва Фрюх. Вирусът CMV може да бъде опасен за хората, особено тези с отслабена имунна система. При бременни жени той може да доведе до увреждания на плода.


Ако през зимата се борим с риновирусите, то през лятото

Ако през зимата се борим с риновирусите, то през лятото ...

......... ентеровируси”, поясни той. Д-р Николова препоръча децата да бъдат ваксинирани против ротавирусните инфекции. В момента се наблюдава бум на хетатит А. По думите на д-р Гергана Николова хората не спазват елементарни правила и лична хигиена. Децата и възрастните не си мият ръцете и по този начин заразяването настъпва много лесно.


Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват

Според статистиката жените по-често страдат от Алцхаймер. Нови изследвания разкриват ...

......... при жени, които не са ходили на работа. Сред домакините, които са се занимавали основно с отглеждането на деца, в диапазона 60-70 години когнитивните способности намаляват с 61 % по-бързо, отколкото при жените, които са ходили на работа. Учените уточняват, че това не доказва, че работата е превенция срещу деменция.


Само две седмици след старта на кампанията по събирането на

Само две седмици след старта на кампанията по събирането на ...

......... кампанията се е включила и млада двойка, която е дарила сумата, събрана на сватбата им. Бащата на бебето Божидар Ангелов е одобрен за донор детето. Трансплантацията ще бъде извършена в клиника в германския град Хамбург. Семейството лети за Германия на 27 юли, а на 30 юли Александър-Робърт ще бъде хоспитализиран.


Детето, което беше премазано от гума на камион във Велико

Детето, което беше премазано от гума на камион във Велико ...

......... пострада след игра на фитнес площадка в един от парковете на града. Очевидци разказват, че момчето и негов приятел се опитвали да повдигнат гумата, която хората използват, за да тренират. По думите им, не за първи път се случва деца да играят с тази гума и с други опасни съоръжения.


Ебола е обявена за заплаха за общественото здраве в международен

Ебола е обявена за заплаха за общественото здраве в международен ...

......... момента са починали 1676 души. Ебола за първи път се появява през 1976 г. в Южен Судан и ДР Конго. Името на вируса произлиза от река Ебола, където е открит. Обикновено се съобщава за по-малко от 500 случая всяка година и няма съобщения за случаи между 1979 и 1994 година.


Над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от

Над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от ...

......... проблем е липсата на национално наблюдение. „Дори да имаме лечение, никой не знае къде са пациентите”, обясни Силвана Лесидренска от „Хепактив”. По повод световния ден за борба с хепатита, от следващата седмица в цялата страна ще има мобилни кабинети, където желаещите могат да се изследват за хепатит B и C.


За да бъде косата здрава, жизнена, лъскава и красива, трябва

За да бъде косата здрава, жизнена, лъскава и красива, трябва ...

......... Ако страдате от суха кожа, чупливи нокти, слабост и накъсване на косата, косопад, може да имате хипотиреоидизъм.Контролът на тиреоидните хормони е много важен за справянето не само с косопада, но и с всички останали ефекти от този хормонален дисбаланс.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Американски учени доказаха, че галенето на куче или котка е

Американски учени доказаха, че галенето на куче или котка е ...

......... други получили снимки, но имало и такива, които са можели да ги галят. Последните се оказали с най-малко кортизол в слюнката. "Само 10 минути могат да имат значителен ефект", каза д-р Патриша Пендри от екипа. Много университети вече имат програми за намаляване на стреса сред студентите с помощта на животни. 


Използването на компютър в зряла възраст помага да се отложи

Използването на компютър в зряла възраст помага да се отложи ...

......... изкуства. Те снижават риска от поява на когнитивни разстройства при възрастните хора с 42%. По думите на специалистите, хората трябва да се стремят да разнообразяват дейностите, които стимулират мозъка им. Тези, които имат повече интереси от изброените, са показали между 40 и 50 % по-малко възрастови нарушения във функциите на мозъка.


Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Изключителните

Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Изключителните ...

......... престоят около час.Приемайте от тази отвара сутрин и вечер. Поддържа здрави очите Свойствата на лутеина, като силен актиоксидант, помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението. Помага при стрес и тревожност Учените са установили, че ако ежедневно приемате сок от пъпеш, ще намалите стреса и умората. 


Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване

Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване ...

......... Лекари и пациенти предлагат в националния план за превенция на вирусните хепатити изследването за хепатит С да се включи в пълната кръвна картина, включена в профилактичния пакет. През септември ще бъдат ясни данните за разпространението на хепатит С в държавите от ЕС, каза още д-р Върлева.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Изследването за хепатит С на хората от 39 до 64

Изследването за хепатит С на хората от 39 до 64 ...

......... е около 220 хиляди души годишно. Прогнозите сочат, че откриването на 2500-3000 пациенти на година би компенсирало средствата, които НЗОК може да спести от лечение на усложненията, произтичащи от късната диагностика (чернодробна цироза, хепатоцелуларен карцином и др.), както и от цената на медикаментите, които неизбежно ще поевтинеят при такъв обем пациенти.


В световен мащаб ракът е сред болестите, които отнемат живота

В световен мащаб ракът е сред болестите, които отнемат живота ...

......... лош апетит, загуба на тегло и диария показват нарушения в панкреаса, каза Александър Серяков. За да се изключи вероятността от тумор, е необходимо да се направи пълен преглед веднъж годишно, да се спазва правилното хранене и да се упражнявате редовно. Тогава вашият имунитет ще бъде в добра форма. източник: fakti.bg


Сред лекарите в Кюстендилска област най-голям е делът на тези,

Сред лекарите в Кюстендилска област най-голям е делът на тези, ...

......... В структурата на медиците по специалности най-голям е делът на общопрактикуващите - 84, или 19,9 процента от всички лекари в областта. Осигуреността на населението в региона с лекари в края на 2018 година е 35,4 на 10 000 души от населението, при 42,4 на 10 000 души общо за страната.


Болница "Пирогов" ще получи дарение - линейка, от Велик Приорат

Болница "Пирогов" ще получи дарение - линейка, от Велик Приорат ...

......... линейка, от Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта. Това съобщиха от лечебното заведение. Церемонията по даряването ще бъде утре, пред болницата. Това е първата инициатива между двете организации след сключения между тях меморандум за съвместно сътрудничество, допълниха от лечебното заведение.    


За никого не е тайна, че след прехвърлянето на 30-те

За никого не е тайна, че след прехвърлянето на 30-те ...

......... лекарства за стареене, загуба на коса и бръчки. Дълбоките бръчки на челото не трябва да се бъркат с мимическите бръчки, които не са свързани с болести. Според канадски изследователи, хората с бръчки около очите се смятат за по-искрени от другите. Вижте приложението, свързано с бръчките, подлудило Facebook в материала ТУК


Отпускът никога не ни стига. Сякаш постоянно имаме нужда от

Отпускът никога не ни стига. Сякаш постоянно имаме нужда от ...

......... ще ни бъде да я свършим. Това пък ни пречи да се отпуснем и да се насладим на отпуска си.  Не сме сигурни как точно е във Финландия, но ние много успешно включваме и изключваме работния и ваканционния режим и без проблем можем да почиваме и по три седмици без се притесняваме.


Ново изследване установи голяма опасност от консумацията на едни от

Ново изследване установи голяма опасност от консумацията на едни от ...

......... на захар в тези напитки е в основата на риска от ракови заболявания, както и някои видове добавки, пише Zdrave.to. Експертите отбелязват, че дори 1 чаша на ден увеличава риска с 18%, а специално за рак на гърдата с 22%. Пълните резултати от проучването са публикувани в медицинското списание BMJ.


Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване

Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване ...

......... от терапията, допълни тя. Лекари и пациенти предлагат в националния план за превенция на вирусните хепатити изследването за хепатит С да се включи в пълната кръвна картина, включена в профилактичния пакет. През септември ще бъдат ясни данните за разпространението на хепатит С в държавите от ЕС, каза още д-р Върлева.


Всекидневната употреба на малка чаша подсладена напитка може да увеличи

Всекидневната употреба на малка чаша подсладена напитка може да увеличи ...

......... гледна точка на захарта на 100 мл, съдържат дози, сравнени с тези в газираните напитки, допълва още Тувие. По-рано бе обявено вредното въздействие на газираните напитки върху черния дроб. Ако се изпива една бутилка газирана напитка на ден, то рискът от развитие на заболяване на черния дроб нараства с 30%


Повишеният холестерол и високото кръвно налягане в млада възраст провокират

Повишеният холестерол и високото кръвно налягане в млада възраст провокират ...

......... А кръвно налягане с горна граница 130 и долна над 80 единици увеличават риска от сърдечна недостатъчност средно с 30 %. Съгласно данните от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, нормалните стойности на холестерола в млада възраст са под 100 mg/dL, а оптималното кръвно налягане е 120/80.


УМБАЛ „Св. Марина“ ще отбележи патронния си празник на 17

УМБАЛ „Св. Марина“ ще отбележи патронния си празник на 17 ...

......... отбележи патронния си празник на 17 юли, съобщиха от Медицински университет – Варна. Патронният празник на болницата съвпада с празника на св. велико мъченица Марина, който се чества на 17 юли. Тържественото отбелязване ще се проведе в парка пред южния вход на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна от 17.00 часа.


27 жители на област Враца са пипнали заразни вируси през

27 жители на област Враца са пипнали заразни вируси през ...

......... и грип за изминалата седмица са 14 на 10 000 души.  За периода здравните инспектори са извършили 79 проверки по текущ контрол на лечебните заведения за болнична помощ, като при проверките не са установени нарушения. Инспектирани са 6 аптеки и 3 оптики, като и там всичко е било изрядно.   


Стегнатите и оформени ръце са важни не само за мъжете,

Стегнатите и оформени ръце са важни не само за мъжете, ...

......... стягането на трицепса.Не довършвате броя повторенияАко треньорът ви ви съветва да правите точно определена бройка повторения на упражненията с тежести, следвайте неговите съвети. Бройката на повторенията, както и паузата между тях има значение за правилното изграждане на мускула.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg  По публикацията работи: Михаела Лазарова


Демонополизацията на Здравната каса НЗОК ще повиши контрола в здравеопазването

Демонополизацията на Здравната каса НЗОК ще повиши контрола в здравеопазването ...

......... здравеопазване у нас са недостатъчни."Ние трябва да увеличим публичните разходи и да намалим онези 50%, лично участие на хората в издържането на здравната система. Това няма как да се случи, ако вкараш нови финансови играчи", посочи Мими Виткова.Виткова заяви, че при демонополизация на НЗОК е неизбежно увеличаването на здравните осигуровки.


Преди по-малко от месец приключи кампанията за безплатно изследване за

Преди по-малко от месец приключи кампанията за безплатно изследване за ...

......... член на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL), с международни специализации в Атина, Копенхаген, Лисабон, Неапол, Прага. Проф. Антонов е началник на отделение "Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София.


Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара

Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара ...

......... в държава с данни за разпространение на болестта е препоръчително да се направи серологично изследване за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването. При лицата, които са с липса на имунитет е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).


В навечерието на 70-годишнината на Националната специализирана болница за рехабилитация

В навечерието на 70-годишнината на Националната специализирана болница за рехабилитация ...

......... минералната вода е отведена от каптажа до приземните помещения на болницата. Изградени и оборудвани са четири зали с всичко необходимо за съвременна балнеология и калолечение. Центърът разполага с уютни помещения, в които са разположени последно поколение тангенторни вани и пълния арсенал от възможности за извършване на процедури с поморийска кал.


Според най-ново изследване на италиански учени, ако сменим портокаловия сок

Според най-ново изследване на италиански учени, ако сменим портокаловия сок ...

......... на изследването Марко Серафини припомня, че около два милиарда жители на планетата, или една четвърт от общия им брой, редовно консумират инсекти. За останалите хора като нас, ни трябва известно насърчаване, за да посегнем към тях, но те са много полезни за нашето здраве и трябва да преодолеем предразсъдъците си.


63-годишна жена от великотърновска област стана донор на черен дроб

63-годишна жена от великотърновска област стана донор на черен дроб ...

......... Въпреки тежката загуба близките й веднага са взели благородното решение да дарят органите й и да спасят други човешки животи. Експлантацията е извършена на място във Великотърновската болница от екип на болница "Лозенец". Извършени вече са и трансплантациите и реципиентите се възстановяват. Координатор на донорската ситуация е д-р Сибила Маринова.