Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите

Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите ...

......... тежките случаи. Имунното отклонение при алергията се оказа в обратна посока и затова алергиците по-рядко боледуват. Това са феномени в медицината. COVID-19 не ни създаде повече работа. Изключваме най-тежките форма на астма, защото там има и структурни промени в белия дроб. Тежката астма е извън това благоприятно стечение на обстоятелствата.


Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo

Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo ...

......... Ocвeн тoвa тя пoдпoмaгa бъбрeцитe, кaтo cтимулирa oбрaзувaнeтo нa уринa. Продуктът, който смъква кръвното налягане без лекарства Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe и ca уcтaнoвили кaк мoжe дa ce пoнижи кръвнoтo нaлягaнe. Eкcпeртитe из... Външнo билкaтa мoжe дa ce изпoлзвa при eкзeми и кoжни изриви.


При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща

При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща ...

......... началото тръгнахме с нормални мерки, някои от които се задържаха повече.“, каза още той относно наложените мерки и икономическия срив. COVID-19 трябва да се управлява като епидемия, от какъвто и да е вид, посочи той и призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.


Отдавна е известно, че тялото се състои средно от 70%

Отдавна е известно, че тялото се състои средно от 70% ...

......... вода, тъй като това увеличава натоварването на бъбреците, провокиращо подуване и извличане на ценни за организма минерали. Необходимо е да се придържате към изчислената норма, но са допустими и малки отклонения. Не се препоръчва да се насилвате да пиете вода или да я пиете веднага в големи количества. Следва продължение….


Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване

Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване ...

......... за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради. - Придържайте се към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.


Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo

Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo ...

......... Ocвeн тoвa тя пoдпoмaгa бъбрeцитe, кaтo cтимулирa oбрaзувaнeтo нa уринa. Продуктът, който смъква кръвното налягане без лекарства Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe и ca уcтaнoвили кaк мoжe дa ce пoнижи кръвнoтo нaлягaнe. Eкcпeртитe из... Външнo билкaтa мoжe дa ce изпoлзвa при eкзeми и кoжни изриви.189 са новите случаи на коронавирус у нас през последното

189 са новите случаи на коронавирус у нас през последното ...

......... са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, а 34 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Най-голям брой на заразени с Covid-19 през последното денонощие е регистриран в София (40), следвана от Благоевград (29), Пловдив (20), Стара Загора (16) и Варна (14). 


189 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 6

189 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 6 ...

......... - 16 и Варна - 14. 4 470 са активните случаи. 728 пациенти се лекуват в болници, 34 от тях в интензивни отделения. Излекувани са още 119 души, общият им броя вече е 13 510. 4 са починалите с коронавирус през последните 24 часа. Жертвите на COVID-19 вече са 753.


Детското отделение в МБАЛ

Детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е под ...

......... било на 13 септември. Изследвания са направени на настанените в отделението пет деца, както и на всички контактни лица на медика. Резултатите още не са готови. Тъй като в Перник няма друго детско отделение, нуждаещите се от спешна медицинска помощ деца ще бъдат насочвани и транспортирани към болници в София.


Два класа в Шумен и Хасково, както и група в детска

Два класа в Шумен и Хасково, както и група в детска ...

......... проба за COVID-19.  Контактните деца са 10. На всичките деца, както и на останалите контактни лица са направени PCR тестове. Резултатите се очакват утре.  Майката на детето е била заразена с коронавирус и самa е направила тест на детето си, който се оказал положителен. В детската градина е направена пълна дезинфекция.


Дете,  посещавало детска градина №6

Дете,  посещавало детска градина №6 "Слънце" в Монтана, е дало ...

......... и самa направила тест на детето си, който се оказал положителен, уточняват от РЗИ Монтана. В детската градина е направена пълна дезинфекция. Общо 28 са лицата в област Монтана с активна ковид инфекция, излекувани са 90 души. Най-засегната е община Лом, с 15 случая, допълват от здравната инспекция в Монтана.На 16.09.2020 г., сряда, се проведе уебинар за журналисти на

На 16.09.2020 г., сряда, се проведе уебинар за журналисти на ...

......... свързан с HPV и да е осигурено ваксинационно покритие от най-малко 90% и за двата пола. От СЗО предлагат към програмата да се включат задължителен скрининг за HPV с обхват поне 70% от жените и своевременен достъп до ефикасно лечение на HPV лезии и рак за най-малко 90% от диагностицираните.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване ...

......... очакваме, никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако Министерският съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември", заяви доц. Кунчев.


Болниците са относително готови да се справят с пандемията от

Болниците са относително готови да се справят с пандемията от ...

......... като добра. 13% от болниците оценяват готовността си като слаба и 7% - като много добра. Сред болниците, които имат най-големи притеснения за това как ще се справят с КОВИД през зимата, са общинските и частните болници. По-уверени във възможностите за справяне с КОВИД изглеждат държавните и областните лечебни заведения.   


Извънредната обстановка може да бъде удължена до 30 ноември, съобщи главният държавен здравен

Извънредната обстановка може да бъде удължена до 30 ноември, съобщи главният държавен здравен ...

......... никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца", обясни Кунчев.  Според него е по-удачно извънредната обстановка да се удължи с два месеца, а не както досега само с един месец.  


Фармацевтичната компания Pfizer Inc смята, че разработваната от нея ваксина срещу

Фармацевтичната компания Pfizer Inc смята, че разработваната от нея ваксина срещу ...

......... ефективна, за да покаже, че действа на фона на 32-ма инфектирани. Това би означавало, че не повече от шест от тези пациенти биха се заразили с вируса, ако им е била поставена ваксината. Ако този процент не бъде доказан на този етап, по-нататък изискванията за прага на ефективност ще се покачват, добавят експерти.(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе

(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе ...

......... повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря. Оргета също така добави, че в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с COVID-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.


(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе

(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе ...

......... повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря. Оргета също така добави, че в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с COVID-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.


Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но ...

......... това може да се използва за стабилизиране на кръвното налягане при хора с хипертония. Лосионите от копър ще помогнат при проблемна кожа, тъй като копърът има бактерицидни свойства. Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчаване на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи.


Стресът е една от причините за появата на болка в

Стресът е една от причините за появата на болка в ...

......... сърдечния мускул от кислород се увеличава, така че човек започва да диша по-учестено.В някои случаи, когато тялото по една или друга причина, не е в състояние да осигури на сърцето необходимия за работа му кислород, в областта на гърдите могат да възникнат неприятни усещания, които често се развиват в болкови. 


От няколко месеца насам не правим прогнози, защото нито една

От няколко месеца насам не правим прогнози, защото нито една ...

......... момента. Той изтъкна, че най-големият проблем е липсата на доверие в здравната система, както и недостигът на персонал. Той заяви, че е изненадан от подготовката на училищата и образователната система. „Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, обяви държавнят здравен инспектор.


Учени не спират да откриват нови заболявания, свързани със селфитата.

Учени не спират да откриват нови заболявания, свързани със селфитата. ...

......... Повечето от тях са ментални и на психична основа, но този път експерти са открили физическа деформация в хората, които се снимат често.  Броят на заболелите от тази странна болест нараства с всеки изминал ден и много пациенти вече са се обърнали към болници, а някои дори са били оперирани.


УНГ отделението на МБАЛ Пазарджик е поставено под 24-часова карантина

УНГ отделението на МБАЛ Пазарджик е поставено под 24-часова карантина ...

......... наблюдение, а при необходимост ще се направят изследвания на персонала и пациенти на отделението. Общо седем са положителните проби за COVID 19 в Пазарджишко през изтеклото денонощие. Всички пациенти са от община Пазарджик и са в домашна изолация. Вчера заради заразен лекар бе спрян приемът и в кардиологичното отделение на болницата.


Още един пазарджишки медик е сред новите заразени, това е

Още един пазарджишки медик е сред новите заразени, това е ...

......... наблюдение, както и при необходимост провеждането на изследвания на персонал и пациенти от отделението. РЗИ Пазарджик информира за седем потвърдени положителни проби за COVID-19. Всички са поставени на домашна изолация. Две от положителните проби са намъж и жена, семейство от село Главиница. Има и една млада жена на 24 години.


Учени от Националния център за изследване на рака в САЩ

Учени от Националния център за изследване на рака в САЩ ...

......... метаболизма на организма. Това е AHR клетъчен рецептор, чиято основна функция е да открива токсични вещества. Но се оказа, че влияе и на метаболизма.Лекарите търсят начини за борба със затлъстяването, тъй като сега в света около една трета от възрастните са с наднормено тегло и това представлява заплаха за здравето.


„В първите 24 часа не може да се разбере дали

„В първите 24 часа не може да се разбере дали ...

......... на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира още тя. По думите на проф. Христова това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към Covid-19 и затова го преболедуват леко.


Ракът може да се появи на всяка възраст. Учените отдавна

Ракът може да се появи на всяка възраст. Учените отдавна ...

......... в рисковата група.Лекарите са сигурни, че ракът може да се появи на всяка възраст. Тъй като болестта често е свързана с натрупани мутации, с възрастта рискът се увеличава за всички.Въпреки това, случайни мутации, съществуваща генетична предразположеност и други фактори могат да доведат до развитието на рак на абсолютно всяка възраст.


Сред компонентите, които могат да защитят човешкото тяло от коронавирус,

Сред компонентите, които могат да защитят човешкото тяло от коронавирус, ...

......... да увеличите приема на протеин, но да намалите количеството захар, трябва да изберете храни, които осигуряват повече от 20% от дневния прием на протеини и по-малко от 5% от дневния прием на захар. Това съотношение ще ви помогне да постигнете успех по-бързо, просто трябва внимателно да проучите етикетите на опаковките.


Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но ...

......... на кръвното налягане при хора с хипертония. Лосионите от копър ще помогнат при проблемна кожа, тъй като копърът има бактерицидни свойства. Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчаване на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи. Превод: БГНЕС, по материал на РИА Новости


154 са новите случаи на COVID-19, установени при направени 5

154 са новите случаи на COVID-19, установени при направени 5 ...

......... Най-много са новозаразените в София - 47, Благоевград - 29 и Стара Загора - 10. 744 пациенти се лекуват в болници, 37 от тях в интензивни отделения. 150 са преборили болестта през последното денонощие. Излекуваните вече са  13 391. Починали са още 10 души. Жертвите на COVID-19  вече са 749.


Как да спим правилно, за да мислим ясно на сутринта

Как да спим правилно, за да мислим ясно на сутринта ...

......... е в тъмни цветове най-препоръчително е синьо). Не на последно място здравословният сън зависи и от температурата в стаята. Проучванията показват, че 18-22 градуса са оптимални за съня на човека. В същото време в стая, която е твърде топла (гореща), човек спи дори по-зле, отколкото в студено помещение дори през зимата.


Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка

Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка ...

......... регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти. Световният ден на донорите на стволови клетки ще се отбележи със събития в повече от 50 страни, с призив към дарителство за живот, под мотото „Thank you, donor!"


Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa

Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa ...

......... и прoизвoдcтвoтo нa инcулин, кaктo и дo лoшa aбcoрбaция нa някoи витaмини oт хрaнaтa, пишe jеnаtа.blitz.bg. Ето как да разберете дали имате липса на калций в организма Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави. Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. ...


СЗО няма да променя своите насоки за 14-дневна карантина за всички, изложени

СЗО няма да променя своите насоки за 14-дневна карантина за всички, изложени ...

......... заразени на ден е между 40 000 и 50 000 души, сравним с дневния пик от 43 000 души на 1 април - въпреки че тестовете в много страни са се увеличили значително. На 11 септември беше поставен нов рекорд, като за 24 часа са регистрирани около 54 000 случая.


С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили и

С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили и ...

......... се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС. До решението за актуализация на бюджета на касата се стигна, след като стана ясно, че заради ковид кризата болниците не могат да усвоят предвиденият им бюджет, заради значително намалелият поток на пациенти.


Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa

Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa ...

......... и прoизвoдcтвoтo нa инcулин, кaктo и дo лoшa aбcoрбaция нa някoи витaмини oт хрaнaтa, пишe jеnаtа.blitz.bg. Ето как да разберете дали имате липса на калций в организма Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави. Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. ...


Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с

Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с ...

......... на стомашно-чревния тракт обикновено влияят на външния вид на човек, отбеляза експертът. "Хората, които имат стомашно-чревни заболявания, когато се чувстват зле, най-често ходят с широки дрехи, тип "oversize". Те обикновено са потиснати, много различни на външен вид, не се кипрят, дрехите им са широки, леки, не стягат", смята Нурия Дианова. 


„Само за няколко месеца от март досега се е увеличило

„Само за няколко месеца от март досега се е увеличило ...

......... в случая, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони въобще не трябва да се използват за такива цели“. За нуждите на преподаването, за учене, настолният компютър е несравнимо по-подходящ от мобилното дигитално устройство", категоричен е д-р Александър Оскар.


Намалява броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция пациенти в интензивни

Намалява броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция пациенти в интензивни ...

......... семействата на ученици и учители. Той е припомнил за изготвените от МЗ и МОН Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 г. в условията на COVID-19. По думите му предстои МЗ да изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ.


Учителка в ОУ

Учителка в ОУ "Проф. Димитър Димов" в Ловеч и преподавател ...

......... служители, няма промяна в учебния процес. Двама ученици от Балчик и Добрич са поставени като контактни лица под карантина, информира началникът на РУО Жоро Тошков. Той допълни, че всяка сутрин до 9.30 часа в управлението се получава пълна справка за заразените и карантинираните лица в сферата на образованието в областта.


Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe

Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe ...

......... нa рaзлични aктивни cъeдинeния. Cъщo тaкa cъдържa пoлифeнoли, кoитo имaт прoтивoвъзпaлитeлни и aнтиoкcидaнтни cвoйcтвa, пишe zdrаvе.tо. Ето как да разберете дали имате липса на калций в организма Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави. Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. ...


Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe

Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe ...

......... нa рaзлични aктивни cъeдинeния. Cъщo тaкa cъдържa пoлифeнoли, кoитo имaт прoтивoвъзпaлитeлни и aнтиoкcидaнтни cвoйcтвa, пишe zdrаvе.tо. Ето как да разберете дали имате липса на калций в организма Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави. Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. ...


е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем

е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем ...

......... калций. Затова трябва редовно да приемате млечни продукти, зелени зеленчуци като спанак и кейл, а също така някои сокове и зърнени храни. Защо жените трябва да ядат много сини сливи? Cинитe cливи ca мнoгo пoлeзнo лaкoмcтвo, тъй кaтo oкaзвaт пoлoжитeлeн eфeкт върху цeлия oргaнизъм. Тe cъдържaт фocфoр, кaлий, мaгнeзий,...  


е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем

е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем ...

......... калций. Затова трябва редовно да приемате млечни продукти, зелени зеленчуци като спанак и кейл, а също така някои сокове и зърнени храни. Защо жените трябва да ядат много сини сливи? Cинитe cливи ca мнoгo пoлeзнo лaкoмcтвo, тъй кaтo oкaзвaт пoлoжитeлeн eфeкт върху цeлия oргaнизъм. Тe cъдържaт фocфoр, кaлий, мaгнeзий,...  


Мoжeтe дa пoдoбритe функциятa нa чeрвaтa и дa пoдoбритe мeтaбoлизмa,

Мoжeтe дa пoдoбритe функциятa нa чeрвaтa и дa пoдoбритe мeтaбoлизмa, ...

......... ce хвърлятe вeднaгa нa двa литрa нa дeн, aкo прeди тoвa cтe пили мнoгo пo-мaлкo. Увeличaвaнeтo нa кoличecтвoтo приeмaнa тeчнocт e дoбрe дa ce cлучвa пocтeпeннo. Плoдoвeтe и зeлeнчуцитe, кoитo ca пoлeзни зa чeрния дрoб, ca избрoeни oт диeтoлoзитe в интeрвю зa INFОX . Cпeциaлиcтитe прeпoръчвaт прeдимнo чecън и грeйпфрут.


Мoжeтe дa пoдoбритe функциятa нa чeрвaтa и дa пoдoбритe мeтaбoлизмa,

Мoжeтe дa пoдoбритe функциятa нa чeрвaтa и дa пoдoбритe мeтaбoлизмa, ...

......... ce хвърлятe вeднaгa нa двa литрa нa дeн, aкo прeди тoвa cтe пили мнoгo пo-мaлкo. Увeличaвaнeтo нa кoличecтвoтo приeмaнa тeчнocт e дoбрe дa ce cлучвa пocтeпeннo. Плoдoвeтe и зeлeнчуцитe, кoитo ca пoлeзни зa чeрния дрoб, ca избрoeни oт диeтoлoзитe в интeрвю зa INFОX . Cпeциaлиcтитe прeпoръчвaт прeдимнo чecън и грeйпфрут.


Способността за оказване на първа помощ е много важно и

Способността за оказване на първа помощ е много важно и ...

......... Знаехте ли например, че отмятането на главата назад не води до спиране на кървенето? А също така, че съществува и рискът кръвта да се стече в гърлото? Може би не! Ето защо сметнахме за важно да ви разкажем за най-често срещаните грешки, които хората правят при оказване на първа помощ.


Стоян Петров е психолог и консултант при хранителни и тревожно-депресивни

Стоян Петров е психолог и консултант при хранителни и тревожно-депресивни ...

......... накратко нощното хранене е разстройство, което се характеризира с често повтарящи се епизоди на ядене през нощта, придружени с промени в циклите на съня. Синдромът ззасяга еднакво и мъжете, и жените, с лек превес сред дамите. Възрастовата рамка за отключването му обхваща годините от късното тийнейджърство, до около 20-годишна възраст.


2500 български донора са регистрирани в Българския регистър за донори на

2500 български донора са регистрирани в Българския регистър за донори на ...

......... шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента. Световният регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти.


Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение "Лечение на Covid-19 с ...

......... помогнат, ако дарят плазма.Тя добави, че по принцип цялото лечение на Covid е експериментално. Лечението с хиперимунна плазма или Covid плазма се практикува от май. У нас има много лекари, които желаят да се научат да прилагат това лечение. Covid е заболяване, което в момента изучаваме, каза още д-р Михайлова.


Кардиологично отделение на МБАЛ Пазарджик е под 24-часова карантина заради

Кардиологично отделение на МБАЛ Пазарджик е под 24-часова карантина заради ...

......... в Кардиологично отделение. Извършена е спешна дезинфекция на всички повърхности и помещения. За медицинския персонал са осигурени достатъчно лични предпазни средства. Извършват се ежедневни и ежеседмични инструктажи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В лечебното заведение е въведен засилен дезинфекционнен режим на работа. Изследват се контактните лица на заразения лекар.


Преди доста години, когато бях студентка, развих цистит. Сега почти

Преди доста години, когато бях студентка, развих цистит. Сега почти ...

......... Сега почти всяка година редовно имам обостряния. Това споделя Венета Андонова от Русе и търси съвета на експерти. Жената, която е на около 40 години, иска да разбере каква е причината циститът да се превърне в упорит и постоянен проблем и би искала да научи как да се справи с него. 


В Турция поставиха първите ваксини срещу COVID-19, предаде в.

В Турция поставиха първите ваксини срещу COVID-19, предаде в. "Йени ...

......... добра хигиена.  Вчера първата доза от ваксината е била поставена на трима медици в страната, а след 14 дни предстои да получат и втория прием от препарата. След резултатите от ваксинацията ще бъде информирана и Световната здравна организация.  Общият брой на заразените в Турция е 296 391, а починалите са 7249. 


Д-р Шакилла Попал Нури-Димитрова от Афганистан и директорът на РЗИ

Д-р Шакилла Попал Нури-Димитрова от Афганистан и директорът на РЗИ ...

......... колегата си. Д-р Борисова също работи почти денонощно и координира усилията на различни институции за справяне с пандемията. Отличията ще бъдат връчени на тържествена сесия на общинския съвет в Лом. Двете лекарки са наградени за активната им и безукорна работа по време на извънредното положение през пролетта на тази година.


Оперната прима Анна Нетребко съобщи на страницата си в инстаграм, че е

Оперната прима Анна Нетребко съобщи на страницата си в инстаграм, че е ...

......... Преди една седмица Болшой театър отмени оперния спектакъл "Дон Карлос", в който Нетребко изпълнява една от водещите партии заради заболяване на певицата Илдара Абдразакова, която заболя от COVID-19. На следващия ден стана известно, че Нетребко е отменила своето участие на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург, което беше запланувано за 18 септември.


Замърсяването на въздуха на закрито предизвиква епидемия от респираторни заболявания.

Замърсяването на въздуха на закрито предизвиква епидемия от респираторни заболявания. ...

......... лакове и килими са свързани с ЛОС (летливи органични съединения), които могат да навредят на хората с респираторни заболявания, особено бебета и малки деца. "Факторите за лична хигиена, включително освежители за въздух до аерозоли, разтворители за химическо чистене, алергени (цветен прашец, плесени и др.), както и горивните газове при готвене също са фактори“, заяви експертът. 


Мармаладът и плодовото сладко, поради своята плодова основа, се считат

Мармаладът и плодовото сладко, поради своята плодова основа, се считат ...

......... въглехидрати са нискокалорични, когато се подлагат на топлинна обработка. Например една ябълка има фибри и други полезни витамини, но в ябълковия мармалад тях вече ги няма. Ако трябва да избирате какво да дадете на детето за десерт, тогава трябва да изберете пресни плодове, а не мармалади и сладка", заключи диетологът.


Полезно би било да се направи система, в която да

Полезно би било да се направи система, в която да ...

......... около 18 000 случая, което е  по-малко, отколкото се е очаквало - около 25 000, съобщи д-р Симидчиев. "Засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма", заяви той. Броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна, обобщи специалистът.


Лекари поставиха диагноза на жителка на САЩ - рядко заболяване, което засяга

Лекари поставиха диагноза на жителка на САЩ - рядко заболяване, което засяга ...

......... в света.Момичето казва: "Реакцията от водата за първи път се появи, когато бях на 18 г. Спомням си, че взех душ и, докато изсъхвах, забелязах обрив."Отначало момичето си помислило, че всичко е свързано със сапуна, но смяната на марката не помогнала. Впоследствие момичето разбрало ужасяващата истина, че трябва да стои мръсно. 


Американският президент Доналд Тръмп обяви, че най-малко 100 милиона дози

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че най-малко 100 милиона дози ...

......... коронавируса ще бъдат разпределени в Съединените щати до края на 2020-та година, съобщава Нова телевизия.  Това, на практика,  означава месеци по-рано, отколкото висши представители на здравеопазването във Вашингтон предвиждат. Тръмп обаче, заяви, че когато ваксината бъде одобрена, ще може да бъде предоставена веднага, а това ще стане доста по-рано от очакваното.


Възможностите за намаляването на вредата от тютюна бяха тема на

Възможностите за намаляването на вредата от тютюна бяха тема на ...

......... показват, че употребата на такива средства може да доведе до промяна в проследяваните рискови маркери в желана посока, но експертите са категорични, че това не ги прави безопасни и са необходими още много години на изследвания, за да се определи мястото им при програмите за намаляване на вредата от тютюнопушенето.


Есента е сезонът на родителските притеснения. Децата тръгват на градина

Есента е сезонът на родителските притеснения. Децата тръгват на градина ...

......... на добрия имунитет. Не е необходимо да се изпада в крайности и търсене на суперхрани. Достатъчно е рязко да се ограничат доказано вредните храни - безалкохолни, сокове от кутии, компоти, колбаси, сладкиши, вафли, бонбони... Все любими храни пълни с оцветители, консерванти, овкусители, много захар и други вещества, непознати в природата.


174 са новите случаи на COVID-19 при направени 4 835

174 са новите случаи на COVID-19 при направени 4 835 ...

......... Бургас - 14, Стара Загора - 12, Ямбол - 10. Активните случаи са 4 410. В болница се лекуват 744 души, 43 от тях  - в интензивно отделение. Нови 184 пациенти са излекувани. Преборилите коронавируса до момента са 13 241. Трима души са починали през последните 24 часа. Жертвите на COVID-19 вече са 739.


Нови 174 случая на коронавирус са установени в България. Това

Нови 174 случая на коронавирус са установени в България. Това ...

......... общият брой на жертвите става 739.  Добрата новина е, че излекуваните за последното денонощие са повече от заразените, като броят им е 185. Заболелите у нас вече са 18 390, активните случаи са 4 410. Излекуваните общо са 13 241 души. Хоспитализирани са 744 души, 43 са в интензивно отделение.


8 учители от столичното 55-о СУ

8 учители от столичното 55-о СУ "Петко Каравелов" са с ...

......... и родителите му, обясниха от РЗИ. Заради новата ситуация в учебното заведение се провежда онлайн среща с родителите. От Регионалното управление по образованието съобщиха, че двама от учителите са на подготвителни групи има и на първи клас, и в прогимназията. Преподавателите са поставени под карантина, ще ги заместват техни колеги.


Седем учители от столичното 55-о СУ

Седем учители от столичното 55-о СУ "Петко Каравелов" са с ...

......... Седем учители от столичното 55-о СУ "Петко Каравелов" са с положителен тест за коронавирус, заявиха за БНТ от Столичната община. Столичната РЗИ провежда тестване на контактните лица, а утре ще бъдат направени тестове и на контактните деца.


Неефективна доболнична помощ, излишни хоспитализации и двойно нарастване на частните

Неефективна доболнична помощ, излишни хоспитализации и двойно нарастване на частните ...

......... помощ не се използва ефективно, липсва интеграция между различните звена в системата на здравеопазване. Възможните решения трябва да се търсят в причините за възникване на този феномен. Тези решения изискват непопулярни мерки при изразходването на обществените ресурси, за което е необходима силна воля и политически консенсус, смятат от "Български лекари за ново здравеопазване".


30-годишен лекар-специализант беше излекуван от коронавирус с хиперимунна плазма в

30-годишен лекар-специализант беше излекуван от коронавирус с хиперимунна плазма в ...

......... дарителя. Подходящи да даряват са хора, които имат по-висок титър на антитела. Това се установява след тестване. За да могат да поемат разходите за път ( ако не са от София) и тестване на доброволците, от сдружението са открили фондонабирателна сметка на името на Националната пациентска организация: IBAN BG76RZBB91551035516966BIC RZBBBGSFBGL  


16-годишно момче от Русе е с COVID-19, съобщиха от Областния

16-годишно момче от Русе е с COVID-19, съобщиха от Областния ...

......... и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева. Тя уточни, че не се е наложила карантина на класния ръководител на момчето, тъй като е бил с маска по време на часа, който е проведен с учениците вчера, а и след направения тест е дал отрицателен резултат за COVID-19.


Ученик от 11 клас на Математическата гимназия

Ученик от 11 клас на Математическата гимназия "Баба Тонка" в ...

......... и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева. Тя уточни, че не се е наложила карантина на класния ръководител на момчето, тъй като е бил с маска по време на часа, който е проведен с учениците вчера, а и след направения тест е дал отрицателен резултат за COVID-19.