След медицинските сестри и фелдшерите излизат на протест по обяд

След медицинските сестри и фелдшерите излизат на протест по обяд ...

......... всяка дейност'', допълни той. ,,Отговорно заявявам, че този път нещата трябва да се доведат до край, защото вече търпението е изчерпано. Ще има палатка на фелдшерите, ако се наложи, ще има спиране на работата на спешните центрове поетапно, докато не ни се обърне внимание по наболелите въпроси'', заяви още Александров.


Пушенето на електронни цигари повишава риска от сърдечен и мозъчен

Пушенето на електронни цигари повишава риска от сърдечен и мозъчен ...

......... която при пушенето отделя пара. Тази течност съдържа различни химикали и ароматизатори. Процесът протича при висока температура, достатъчна за изпаряването на течността. Проф. Виндихал предполага, че само на американския пазар се предлагат повече от 460 вида електронни цигари с над 7700 различни вкуса. Всеки втори американец междувременно пуши цигари електронно.


Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Тази година

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Тази година ...

......... се на колата и заминава. На обед е много зает, не обядва и вечерта...не яде... в крайна сметка се разболява, споделя доц. д-р Ганчев. В повечето от случаите туберкулозата засяга белите дробове и по-рядко други органи. Болестта е напълно лечима, ако се открие навреме, затова профилактичните прегледи са важни, напомнят специалистите.


Фелдшерите излизат на протест, съобщава БНТ. Те ще се съберат

Фелдшерите излизат на протест, съобщава БНТ. Те ще се съберат ...

......... съсловните организации. Трябва да сме равнопоставени с другите медицински професии, заяви Александър Алескандров - председател на Сдружението на фелдшерите в България.  "Имаме създадена изключително добре организирана структура за продължаващо обучение, за сертифициране. Така че неоснователни са претенциите, коментира Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Близо 2 млрд. възрастни в света имат наднормено тегло, а

Близо 2 млрд. възрастни в света имат наднормено тегло, а ...

......... и я консумираме в преголеми количества. И често пренебрегваме този фактор, който има голямо влияние върху глобалния процент на затлъстяване“, подчертава авторът на изследването д-р Вивиан Суен. Световната здравна организация счита затлъстяването за проблем с глобални епидемични размери и основен риск за развитие на сърдечно-съдови и мозъчни заболявания и диабет.


Знаем, че почти всяка една храна или лекарство са полезни,

Знаем, че почти всяка една храна или лекарство са полезни, ...

......... съдържанието му в околната среда. Риба тон Яденето на големи количества риба тон е опасно. Знаете ли обаче колко точно? Определени видове риба тон съдържат повече живак от другите. Ако човек тежи 68 кг, той не би трябвало да яде повече от 136 гр риба тон на всеки 9 дни.По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата

По закон електронната система за следене на количествата на лекарствата ...

......... според мен няма да се компрометира началото на въвеждането на информацията", увери зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Системата ще заработи най-рано през май. Ще изчислява недостига на лекарства и всяка седмица ще генерира списък със забранените за износ. Първият списък би трябвало да е готов най-рано в края на юли.


Акция за доброволно кръводаряване под мотото "Намерете време да бъдете

Акция за доброволно кръводаряване под мотото "Намерете време да бъдете ...

......... се провежда за втора поредна година, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология. При първата акция са се отзовали над 60 души, от които 35 са били годни да дарят кръв и са станали кръводарители. Акцията ще се проведе от 9,30 до 13,00 часа в сградата на община Елин Пелин.


Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно, а някои

Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно, а някои ...

......... на 3 години. ,,По този начин страда не само пациентът, неговото семейство, а и цялото общество, защото разходите за един такъв човек са много повече'', допълни Антоанета Витева, майка на Петя. От здравното министерство единствено заявиха, че разглеждат становищата на всички преди да предложат финалните текстове за гласуване от кабинета.


Пиян лекар преглежда пациенти в Хисаря. За пореден път д-р

Пиян лекар преглежда пациенти в Хисаря. За пореден път д-р ...

......... проверка на здравната каса, но в деня на инспекцията докторът е бил адекватен. В същото време днес районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем шофьор на частна линейка, който предизвикал катастрофа. Той бил зад волана с 1,2 промила алкохол в кръвта. Мъжът остава в ареста за срок от 24 часа.


Най-голямата ни болка е, че не ни взимат на сериозно.

Най-голямата ни болка е, че не ни взимат на сериозно. ...

......... е имало оказан натиск върху тях, за да не излизат да протестират. „Работодателите ни трябва да разберат, че имаме право да протестираме и да се борим за правата си“. В студиото бе показан фиш, от който се вижда, че сестра в хирургично отделение получава 751 лева за труда си месечно.Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти.

Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти. ...

......... се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт. Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.


Всички знаем какво е да си много зает и последното

Всички знаем какво е да си много зает и последното ...

......... задача, ако си добре организиран. Ето защо, ако искаш да се храниш здравословно въпреки претъпкания си със задачи график, запази се със здравословни неща за между храненията. Такива са ядките, киселото мляко, плодовете и зеленчуци и всички онези здравословни неща, които ще ти е лесно да изядеш, когато има нужда.


За десета поредна година трайно намаляват болните от туберкулоза в

За десета поредна година трайно намаляват болните от туберкулоза в ...

......... Киргизстан - 144 на 100 000 население. Случаите на туберкулоза в страните от ЕС и Европейското икономическо пространство са над 55 337, като най-голямо е разпространението на туберкулозата в Литва, Латвия, Естония, Румъния. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.


Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от канабис

Учени от Българската академия на науките установиха, че екстракт от канабис ...

......... и „да има смисъл от похарчените средства”. Според Угринова, ако резултатите са добри може би ще повярват в тях и ще ги финансират допълнително. „Този проект в личен план е една моя сбъдната мечта. Аз и всички мои колеги сме безкрайно благодарни на програмата за тази невероятна възможност„ сподели тя.


Това е д-р Карло Микелини, човекът който измисли биоревитализацията с

Това е д-р Карло Микелини, човекът който измисли биоревитализацията с ...

......... такъв ефект на влажност, здравина и сияние на кожата. Други се отнасят към биоревитализацията с опасения, защото се страхуват от убождането и предпочитат да се разминат с инжекциите. За тези пациенти има добри новини: италианска фирма разработи средството BioRePeelCl3 с пилингов ефект, което действа като биоревитализация, но не ползва игли.Създадена е необходимата организация между ЦФЛД и НЗОК да няма

Създадена е необходимата организация между ЦФЛД и НЗОК да няма ...

......... родители. Нито един пациент няма да бъде върнат, без да му е предоставена възможност да подаде заявление. Всяко едно заявление ще бъде разгледано и по него ще бъде взето решение.  Няма повод за притеснение от забавяне на лечението на децата, тъй като е създадена необходимата организация за непрекъсваемост на процеса. 


Много хора знаят, че ако искат да отслабнат, трябва да

Много хора знаят, че ако искат да отслабнат, трябва да ...

......... това според нея спазващите диета трябва да заменят продукти като бял хляб и бял ориз с пълнозърнест хляб и кафяв ориз. Освен промените в начина на хранене, Дария Кантър препоръчва и по-активно движение за по-бързо отслабване - съпротивителни упражнения - лицеви опори, тренировки за бицепси, клякания, бягане, колоездене, силова йога.


Десетки медицински сестри се събраха пред сградата на здравното министерство

Десетки медицински сестри се събраха пред сградата на здравното министерство ...

......... за страната. Средната заплата в сектора е около 750 лева, но на много места е под тази сума, допълниха протестиращи.  Професионалистите по здравни грижи настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд. Протестиращите настояват и за промяна на Закона за съсловните организации.    


15-годишната Йоана Иванова от Петричко обедини стотици българи в битката

15-годишната Йоана Иванова от Петричко обедини стотици българи в битката ...

......... и да е”, категоричен е Кристиян Иванов. След операцията предстоят още 6 курса химиотерапия, затова усилията за събиране на средства не спират. Предстои концерт в Петрич, сумата от билетите ще е за Йоана. Ето и банковата сметка, на която може да помогнете: Йоана Евгениева Иванова IBAN: BG06FINV91501317244595 SWIFT CODE: FINVBGSF


Дори само 10-минутна енергична разходка седмично може да намали риска

Дори само 10-минутна енергична разходка седмично може да намали риска ...

......... 10 до 59 минути седмично. При физическа активност от 150 до 299 минути седмично рискът от смърт намалява почти с една трета (31 процента). За целите на изследването една минута тичане, бързо каране на велосипед и спортуване е приравнена към две минути умерена физическа активност като бързо ходене, градинарство, танцуване.


Дори само 10-минутна енергична разходка седмично може да намали риска от

Дори само 10-минутна енергична разходка седмично може да намали риска от ...

......... 10 до 59 минути седмично. При физическа активност от 150 до 299 минути седмично рискът от смърт намалява почти с една трета (31 процента). За целите на изследването една минута тичане, бързо каране на велосипед и спортуване е приравнена към две минути умерена физическа активност като бързо ходене, градинарство, танцуване.


Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки

Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки ...

......... да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве" - добави д-р Ли. Учените са разгледали ефекта на ядките върху 4822 доброволци на възраст над 55 години. Резултатите им показват, че мозъкът на ялите редовно повече от 10 гр дневно функционира по-добре, те разсъждават и мислят по-добре и имат по-силна памет.


Много хора знаят, че ако искат да отслабнат, трябва да

Много хора знаят, че ако искат да отслабнат, трябва да ...

......... това според нея спазващите диета трябва да заменят продукти като бял хляб и бял ориз с пълнозърнест хляб и кафяв ориз. Освен промените в начина на хранене, Дария Кантър препоръчва и по-активно движение за по-бързо отслабване - съпротивителни упражнения - лицеви опори, тренировки за бицепси, клякания, бягане, колоездене, силова йога.


Проведох среща с медицинските сестри на 1 март. Тогава те

Проведох среща с медицинските сестри на 1 март. Тогава те ...

......... работят новите правила. Видяхме, че има проблеми и сега се разработват нови правила, с които съм убеден, че няма да има ощетени. Разбрахме се наредбата да действа 6 месеца и направихме анализ. Видяхме, че има грешки и сега ги коригираме. Няма никакъв натиск и гасене на пожар", обяви Кирил Ананиев.


"Подкрепяме всяко искане за увеличение на възнаграждението, но не подкрепяме

"Подкрепяме всяко искане за увеличение на възнаграждението, но не подкрепяме ...

......... участвали във формирането на здравни политики и не сме виждали преодоляване на проблемите. За проблема с недостига на медицински сестри в сектора д-р Пламен Радославов подчерта, че първо трябва да бъде решен проблемът с демографската криза. Според него полезен ход е и да се върнат напусналите страната ни медицински специалисти.


Не сме удовлетворени от казаното от министър Ананиев вчера. Беше

Не сме удовлетворени от казаното от министър Ананиев вчера. Беше ...

......... няма нужда от патерица за евроизборите. Имаме значителна преднина от БСП, според последните проучвания. На нас ни трябва партньор, който да ни е коректив. Ние сме партията, която вече повече от 10 години побеждава основния ни опонент", коментира още Дариткова по повод новината, че ГЕРБ И СДС отиват заедно на евроизбори.


Млад врачанин се нуждае спешно от подкрепата на своите съграждани,

Млад врачанин се нуждае спешно от подкрепата на своите съграждани, ...

......... близките на младия мъж. Вашата помощ и подкрепа може да изразите и в поставените кутии, както и на неговата дарителска сметка с номер:  IBAN: BG39FINV91501317291046 Титуляр: Калин Петков Ячовски Дарителска кампания за Калин Ячовски и в платформата на HELPKARMA.COM, която е достъпна за целия свят - https://helpkarma.com/KalinQchovski Paypal - имейл адрес: [email protected]  


Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента

Ако извадим нов ресурс за лечебните заведения, това в момента ...

......... правила и принципи за да има ред за формиране на работната заплата в общинските и областни болници. Ако ние днес и сега извадим нов ресурс, както извадихме 30 млн. това ще означава, че само ще задълбочим в момента проблемите за формирането на работните заплати в тези лечебни заведения'', допълни той.


Медицинските сестри ще протестират утре с палатки пред сградата на

Медицинските сестри ще протестират утре с палатки пред сградата на ...

......... настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване.  По думите на Илиева има оказан натиск върху протестиращи медицински сестри и посочи за пример болница "Пирогов", както и лечебни заведения от Казанлък, Монтана и Пазарджик. 


Planetree е международната организация, основана през 1978 година в САЩ

Planetree е международната организация, основана през 1978 година в САЩ ...

......... йога занимания, музикални концерти, семинари и работилници." Одиторите са получили много положителни отзиви: „Пациентите споделят, че тук се чувстват у дома, като в семейство. Пациентите споделят, че служителите на Анадолу Медицински Център действат състрадателно, усмихнати и по грижовен начин, различен от другите институции.“ За повече за информация: www.anadolumedicalcenter.bg (платено съобщение)


Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти, който

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти, който ...

......... социалната политика. Дневният ред на заседанието включва обсъждане на Правилника за прилагане на новия Закон за хората с увреждания и на Проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите. По-късно омбудсманът ще подкрепи и националния протест на медицинските специалисти, който се организира пред сградата на Министерството на здравеопазването.


Всекидневната употреба на силна марихуана може да повиши петкратно вероятността

Всекидневната употреба на силна марихуана може да повиши петкратно вероятността ...

......... отчитат, че вероятността да бъдат диагностицирани с психоза е по-голяма за хората, които са пушили марихуана всеки ден. Всекидневната употреба на силна марихуана повишава риска петкратно. "Ако сте решили да използвате силна мариухана, имайте предвид потенциалния риск от психоза", казва ръководителката на изследването д-р Марта ди Форти от Кингс колидж.


Консумацията на горещи напитки е свързана с повишен риск от

Консумацията на горещи напитки е свързана с повишен риск от ...

......... или студен. На изследваните лица са били предложени и напитки с различни температури - от 75 до 60 градуса, като е трябвало да отговорят на въпроса дали така ги консумират обикновено. Учените смятат, че топлината травмира хранопровода и може доведе до възпаления, ДНК увреждане и производство на причиняващи рак химикали.


Диетите често не дават желания резултат и учени от Калифорнийски

Диетите често не дават желания резултат и учени от Калифорнийски ...

......... прави неефективни системи на хранене като средиземноморска диета или според кръвната група. Човек трябва да изпива минимум по 30 мл вода на всеки килограм от теглото си. Намаляването на водата се препоръчва само по лекарско предписание. Обикновено то се прилага при хипертоници, лица с бъбречна недостатъчност или при хормонални заболявания.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията ...

......... съответните лечебни заведения и че е възможно да се търсят по места работещи решения. От страна на Народното събрание беше изразена готовност за продължаващ диалог по проблемни теми в сектор здравеопазване. Обсъдена беше и идеята за създаване на единен стандарт, според който формирането на заплатите да става според професионалните отговорности.  


Властите в Сан Франциско обмислят предложение за нов закон за

Властите в Сан Франциско обмислят предложение за нов закон за ...

......... е увеличил с 36% между 2017 и 2018 г. Тази тенденция се отдава именно на употребата на електронни цигари. Сан Франциско, Чикаго и Ню Йорк са изпратили общо писмо до Агенция за контрол на храните и лекарствата, с което искат да бъде проучен ефектът от е-цигарите върху здравето на гражданите. 


Всекидневната употреба на силна марихуана може да повиши петкратно вероятността

Всекидневната употреба на силна марихуана може да повиши петкратно вероятността ...

......... отчитат, че вероятността да бъдат диагностицирани с психоза е по-голяма за хората, които са пушили марихуана всеки ден. Всекидневната употреба на силна марихуана повишава риска петкратно. "Ако сте решили да използвате силна мариухана, имайте предвид потенциалния риск от психоза", казва ръководителката на изследването д-р Марта ди Форти от Кингс колидж.


Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология

Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология ...

......... ниво 2 е до 180/110. Пациентите с кръвно налягане над 140/90 трябва да вземат мерки, стойности от над 180 при горната граница могат да бъдат особено опасни и трябва да бъдат лекувани незабавно при повечето пациенти. При много възрастните пациенти приемливи са стойности, които не надвишават 160 на горната граница.


Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията

Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията ...

......... болести. За онези, които пиели съдържащи захар напитки, рискът от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови болести бил с 31 процента по-голям. Замяната на съдържащи захар напитки с техни аналози, съдържащи заместител на захарта, значително намалила показателите за смъртност. Прекомерната употреба на въпросните аналози обаче също допринесла за съкращаване на живота.


Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията

Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията ...

......... болести. За онези, които пиели съдържащи захар напитки, рискът от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови болести бил с 31 процента по-голям. Замяната на съдържащи захар напитки с техни аналози, съдържащи заместител на захарта, значително намалила показателите за смъртност. Прекомерната употреба на въпросните аналози обаче също допринесла за съкращаване на живота.


Planetree е международната организация, основана през 1978 година в САЩ

Planetree е международната организация, основана през 1978 година в САЩ ...

......... молитвени стаи, йога занимания, музикални концерти, семинари и работилници." Одиторите са получили много положителни отзиви: „Пациентите споделят, че тук се чувстват у дома, като в семейство. Пациентите споделят, че служителите на Анадолу Медицински Център действат състрадателно, усмихнати и по грижовен начин, различен от другите институции.“ За повече за информация: www.anadolumedicalcenter.bg


Спешните медици в Русе оттеглиха оставките си след среща със

Спешните медици в Русе оттеглиха оставките си след среща със ...

......... три години заплатите в Спешна помощ са увеличавани всяка година с по 10%. Относно исканията за спешни мерки срещу агресията към медиците Пенков коментира, че Министерството на здравеопазването е в много тясно сътрудничество с прокуратурата и с МВР, като се търсят начини, за да се ограничат до минимум подобни случаи.


"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска

"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска ...

......... на калий, който в съчетание с ограничен прием на натрий понижава кръвното налягане. "Всички кореноплодни съдържат и нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в кръвта. Той на свой ред допринася за отпускането на кръвоносните съдове и съответно за понижаване на кръвното налягане", допълват Джулиет Келоу и д-р Сара Брюър.


"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска

"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска ...

......... на калий, който в съчетание с ограничен прием на натрий понижава кръвното налягане. "Всички кореноплодни съдържат и нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в кръвта. Той на свой ред допринася за отпускането на кръвоносните съдове и съответно за понижаване на кръвното налягане", допълват Джулиет Келоу и д-р Сара Брюър.


Японски учени идентифицираха съединения в кафето, които забавят развитието на

Японски учени идентифицираха съединения в кафето, които забавят развитието на ...

......... за хората. Допълнително изследване на механизма на действие на двете съединения обаче може да ги направи добри кандидати за разработване на лечение за резистентен рак на простатата. Кахвеоловият ацетат и кафестолът са въглеводороди. Те се съдържат в кафето Арабика. Запазват се в еспресото, но намаляват много, ако кафето бъде филтрирано.


Раковите заболявания ще отнемат живота на около 1,41 млн. души

Раковите заболявания ще отнемат живота на около 1,41 млн. души ...

......... е изчислено, че от това заболяване ще умрат 279 000 души. "Трябва да се полагат повече усилия и да се влагат повече средства в предотвратяването на най-честите видове рак, особено като се намали броят на хората, които пушат и тези с наднормено тегло", каза редакторът на списанието проф. Фабрис Андре.


Само една енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна

Само една енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна ...

......... на време за продължителни разходки, лекарите препоръчват и други активности, които ускоряват пулса и карат сърцето да бие по-силно, като бягане и колоездене. Изследователите предупреждават, че проучването им е базирано на данни от самонаблюдения на изследваните хора и разчита на коректността на подаваните от тях данни, което е негова слабост.


Само една енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна

Само една енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна ...

......... на време за продължителни разходки, лекарите препоръчват и други активности, които ускоряват пулса и карат сърцето да бие по-силно, като бягане и колоездене. Изследователите предупреждават, че проучването им е базирано на данни от самонаблюдения на изследваните хора и разчита на коректността на подаваните от тях данни, което е негова слабост.


Смъртта от ракови заболявания намалява за пета година в Европейския

Смъртта от ракови заболявания намалява за пета година в Европейския ...

......... от университетите в Милано и Лозана.  "Очевидно е, че въпреки добрата новина за процентния спад на смъртта от ракови заболявания, увеличаването на средната възраст на населението ще доведе до по-голям общ брой починали от тази болест", казва Густав Руси, редактор на списанието Годишник на онкологията, което публикува данните от изследването.


С 2 441 са намалели ражданията в страната през 2018

С 2 441 са намалели ражданията в страната през 2018 ...

......... Запазва се и тенденцията борят на процедурите, както и на родените бебета да варира много в отделните лечебни заведения – от 0 до над 700. На практика основната дейност, която се финансира от ЦАР е концентрирана в пет клиники, а над една трета от нея - в две от тях.


Смъртта от ракови заболявания намалява за пета година в Европейския

Смъртта от ракови заболявания намалява за пета година в Европейския ...

......... брой починали от тази болест", казва Густав Руси, редактор на списанието Годишник на онкологията, което публикува данните от изследването. "Раковите заболявания носят голяма тежест на обществото. Повече трябва да бъде направено, за да се предотврати появата им. Като намаляване на хората, които пушат и хората с наднормено тегло", добави Руси.


Промени в наредбата за медицинската експертиза. Здравното министерство предлага нови

Промени в наредбата за медицинската експертиза. Здравното министерство предлага нови ...

......... - се дават и допълнителни проценти. Промяната предвижда съпътстващите заболявания да носят до 20%, те ще се вземат предвид, ако човек има повече от две диагнози, които носят над 50%. До предложението за реформа се стигна след протести на хора с увреждания, които твърдят, че сега действащата наредба ги ощетява.


Хърватската агенция за лекарства и медицински продукти /ХАЛМЕД/ е одобрила

Хърватската агенция за лекарства и медицински продукти /ХАЛМЕД/ е одобрила ...

......... поръчано от клиентка. Камарата е препоръчала на всички аптеки в Хърватия, ако имат служител, който по съвест е против абортите и отказва да даде лекарството на пациентката, работодателят да постави в същата смяна друг служител, който не е против абортите, за да се гарантира, че пациентката ще си получи медикамента.


За мизерия в родилното отделение в АГ болница в Стара

За мизерия в родилното отделение в АГ болница в Стара ...

......... ние нямаме доплащане на услугата. Ако парите, които можеха да бъдат събирани от гражданите под формата на платено раждане, сигурно щяха да стигнат и за ремонт на съществуващата АГ сграда”, каза още д-р Йовчо Йовчев. За миналата година в АГ болницата в Стара Загора са се родили над 1200 деца.


Учени от университета на Охайо установиха, че зеленият чай помага

Учени от университета на Охайо установиха, че зеленият чай помага ...

......... с 20 на сто по-малко нарастване на теглото си и с по-малка резистентност към инсулина в сравнение с гризачите, които не приели екстракт от зелен чай. Освен това зеленият чай възпрепятствал проникването на отделяния от някои бактерии ендотоксин в кръвта. Зеленият чай допринесъл също за подобряване здравето на чревния микробиом.


Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия могат да

Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия могат да ...

......... Двата препарата обикновено са смятани за еднакво ефикасни и безвредни, като нито един от тях не е свързан с внезапно спиране функционирането на сърцето. Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че високите дози нифедипин могат да увеличат риска от внезапно спиране функционирането на сърцето вследствие на фатална сърдечна аритмия, за разлика от амлодипин.


Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия

Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия ...

......... са смятани за еднакво ефикасни и безвредни, като нито един от тях не е свързан с внезапно спиране функционирането на сърцето. Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че високите дози нифедипин могат да увеличат риска от внезапно спиране функционирането на сърцето вследствие на фатална сърдечна аритмия, за разлика от амлодипин.


124 са вече случаите на морбили в страната. Това каза

124 са вече случаите на морбили в страната. Това каза ...

......... страната. Това каза за Агенция „Фокус“ главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Трябва да подчертаем обаче, че случаите варират – появяват се нови, а други отпадат“, обясни д-р Кунчев. Той посочи, че най-голям продължава да бъде броят на открити случаи на морбили в областите Благоевград и София – област, и по-точно Самоков.


Протест на медицински сестри ще се проведе в Сливен на

Протест на медицински сестри ще се проведе в Сливен на ...

......... на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. В декларацията, изпратена и до премиера Бойко Борисов, се настоява също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер.


1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните

1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните ...

......... сигнализиране на фона на досега действащите форми за обратна връзка от страна на пациентите. Получените сигнали са за 274 лекарствени продукта. Над 85 на сто от сигналите са получени от крайния потребител – пациенти или техни близки и роднини. Има и сигнали от медии и от Здравната каса.    


Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила

Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила ...

......... осигуровки, защото те спират след като няма тоя ТЕЛК”, допълни Невяна. Галю е притеснен, че при липсата на работа, няма да разполага с финанси да си закупи лекарства. Решението е той да се яви пред Националната експертна лекарска комисия, където да докаже, че заради заболяванията нетрудоспособността му е над 50%.


Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин,

Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, ...

......... сърцето. "Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания", казва Сандърс. Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната продуктът може да се консумира редовно.


Бразилски специалисти са разработили нов експресен тест за определяне на

Бразилски специалисти са разработили нов експресен тест за определяне на ...

......... на резултатите с няколко часа. Вирусът зика е идентифициран за първи път в Уганда през 1947 г. До 2015 г., когато се прояви в Бразилия и причини епидемия от случаи на бебета със сериозни вродени малформации, пренасяният от комари от вида Aedes aegypti вирус не беше считан за сериозна заплаха.


Джипита получиха писмо с напомняне, че ще бъдат закрити практиките

Джипита получиха писмо с напомняне, че ще бъдат закрити практиките ...

......... Джипита получиха писмо с напомняне, че ще бъдат закрити практиките на общопрактикуващите лекари без исканата специалност. Това ще стане на 3 юни, когато изтича даденото през 2014 г. удължаване на срока.


Медици и граждани почистиха и облагородиха 40 декара от двора

Медици и граждани почистиха и облагородиха 40 декара от двора ...

......... състояние. Това е за пореден път“. „Болницата няма пари да поддържа 50 декара двор“, посочи управителят д-р Стефан Филев, който също участва в почистването. „Няма никакъв ресурс самото лечебно заведение да поддържа градинари, както едно време беше. Смятам, че това е едно добро начало. Похвално е за тези млади хора“.


С разпоредбите в новата наредба за касовите апарати НАП получава достъп

С разпоредбите в новата наредба за касовите апарати НАП получава достъп ...

......... "Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека. От него става ясно кога и какви медицински услуги е използвал пациентът (преглед, пролежаване в болници, резултати от изследвания, ползвано лечение, причина за смърт и др.)", обясняват от лекарския съюз.


Случаите на морбили в страната вече са 124, съобщи главният

Случаите на морбили в страната вече са 124, съобщи главният ...

......... 000 заразени - починалите са 60. В Сърбия заразените с морбили са 3 500, а в Гърция - 2 500. За момента Македония е с 450 заразени деца и 4 починали от коварната болест. Има и глобени джипита за ненавременно или некачествено поставени ваксини", каза още главният държавен здравен инспектор.


Специалисти от Масачузетския технологичен институт успяха с помощта на светлина

Специалисти от Масачузетския технологичен институт успяха с помощта на светлина ...

......... кортекс и намаляване на сенилните плаки, образувани от протеини тау и амилоиди. Смята се, че тези съединения са с ключова роля за развитие на невродегенеративни процеси. Засегнати от болестта на Алцхаймер понастоящем са 26 милиона души, а се очаква, че до 2050 г. броят им ще се увеличи 4 пъти.


Лекции и дискусии с водещите специалисти в България в нарушенията

Лекции и дискусии с водещите специалисти в България в нарушенията ...

......... е насочена към лекарите, които се занимават с нарушение на съня, но и към пациенти. Пациентите могат да зададат въпроси, да изкажат мнения, дори това е - аз съм го нарекъл, интерактивно-практически семинар. Ще имат възможността, разбира се, да се докоснат до най-известните експерти по нарушение на съня в България".