Atrovex е гел за положително повлияване и успокояване на дермата

Atrovex е гел за положително повлияване и успокояване на дермата ...

......... Ни Кара Да Се Чувстваме Живи! Ако стоим непрекъснато вкъщи, много скоро ще се разболеем и ще започнем да се чувстваме безполезни. Усещането за свобода на движение е изключително ценно и следва да направим всичко възможно да подхранваме тялото си, за да му се радваме възможно най-дълго. Започвайки от днес.


Над 2000 българи умират всяка година от рак на пикочния

Над 2000 българи умират всяка година от рак на пикочния ...

......... цистоскопията може да се извърши безпроблемно в амбулаторни условия, без да се налага упойка или приемане в болница. Оптичните системи, предоставят десетократно увеличение на образа с качество Full HD или дори 4K, което дава възможност за прецизна диагностика и откриване дори и на най-малките туморчета на стената на пикочния мехур.


Няма да има населени места без общопрактикуващи лекари, съобщи здравният

Няма да има населени места без общопрактикуващи лекари, съобщи здравният ...

......... тях ще им е достатъчно да успеят. От друга страна има проект на нова Наредба 1 за специализациите, в която се акцентира на увеличение на броя на общопрактикуващите лекари. В момента консултираме и дистанционен модел на обучение", допълни министър Ананиев. Новооткритото родилно отделение ще бъде оборудвано с най-модерна медицинска техника.


За много случаи на нахапани от кърлежи в София, сигнализират

За много случаи на нахапани от кърлежи в София, сигнализират ...

......... забие. След 8-12 часа започва активно кръвосмучене. От община „Младост” заявяват, че до края на май всички тревни площи ще бъдат окосени и обработени с препарати – стига времето да позволи. За да се намали рискът от ухапване, лекарите съветват да избягваме неокосени тревни площи и да носим дълги дрехи.


Лекари от

Лекари от "Пирогов" създадоха уникално мобилно приложение за първа помощ ...

......... тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия. Статистиката сочи, че между 50-80 % от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.


Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми

Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми ...

......... от изследването подкрепят тези от предишни проучвания на Сисодия и колегите му за ролята на антибиотиците за забавяне формирането на амилоидни плаки. "Изследването ни показва, че свързаните с антибиотици смущения в чревния микробиом имат селективно влияние върху формирането на амилоидни плаки и активността на клетки микроглия в мозъка", отбеляза Сисодия.Замърсяването на океаните с пластмаса вреди не само на по-едрите

Замърсяването на океаните с пластмаса вреди не само на по-едрите ...

......... и съответно производството на кислород на Prochlorococcus. Въпросните микроорганизми са най-изобилните фотосинтезиращи бактерии в океаните. Смята се, че бактериите Prochlorococcus самостоятелно допринасят за 10 процента от производството на кислород на Земята. Чрез вредите, които нанася на микроорганизмите, замърсяването на океаните с пластмаса застрашава и въздуха, който хората дишат всеки ден. 


Екип от УМБАЛСМ

Екип от УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов" създаде изключително практично ...

......... образуването на белези, а при тежките изгаряния - да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия.По литературни данни 50-80 % от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.Неадекватната първа помощ е огледален образ на наличната информация в Интернет и мобилните приложения.


Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност

Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност ...

......... зеленовеят, хранителните им съставки са по-малко. Учените от университета "Уилям Патерсън" са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са много важни за здравето.


Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми

Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми ...

......... от изследването подкрепят тези от предишни проучвания на Сисодия и колегите му за ролята на антибиотиците за забавяне формирането на амилоидни плаки. "Изследването ни показва, че свързаните с антибиотици смущения в чревния микробиом имат селективно влияние върху формирането на амилоидни плаки и активността на клетки микроглия в мозъка", отбеляза Сисодия.


Лекари създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне. То

Лекари създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне. То ...

......... български език е стара и изобилства от методи, които вредят! Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички”, споделя д-р Мартинов. Статистиката показва, че между 50-80 % от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния.Намаляването на количеството въглехидрати в храната, спортуването и масажите със

Намаляването на количеството въглехидрати в храната, спортуването и масажите със ...

......... в началото на пубертета, защото броят на подрастващите с наднормено тегло нараства. Според експерти е възможно да се победи напълно целулита, но проблемът е, че след известно време, под въздействието на различни фактори, той може да се появи отново, следователно профилактиката е да тренирате редовно и да се храните правилно.


Резистентността към антибиотици не е шега, но можете да я

Резистентността към антибиотици не е шега, но можете да я ...

......... съдържанието на карвакрол. Този естествен антибиотик е добър за всички видове бактериални инфекции, но е особено възхваляван за използването му при инфекции на стомашно-чревния тракт. Чесън Чесънът е супер-храна. Не само, че е използван като естествен антибиотик в продължение на стотици години, но и притежава антивирусни, противогъбични и антимикробни свойства.


Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на ...

......... разработване на по-мощни инхибитори на WWP1." Известно е, че WWP1 е генетично укрепен и прекомерно произвеждан при голямо разнообразие от ракови заболявания, включително рак на простатата и на гърдата. Проучването е едно от безбройните доказателства, свързващи здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, с намален риск от рак, пише БГНЕС.


Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на

Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на ...

......... години'', разясни д-р Брънзов и допълни, че в Европа всеки един личен лекар трябва да издържи подобни модули. ,,България е оголена от общопрактикуващи лекари, те са наистина много малко, като 25% от тях са в пенсионна възраст. А и в крайна сметка България не е само София'', завърши д-р Брънзов


Български двойки, които нямат намерение да се женят, и дори

Български двойки, които нямат намерение да се женят, и дори ...

......... има шанс да зачене инвитро. Сред платените са микробиологичните изследвания, спермалният анализ, за трансмисивни инфекции, кръвногрупова принадлежност и резус фактор, някои хормони, кръвна картина, биохимия и хемостаза, генетични и имунологични изследвания, инсеминациите от партньора или от дарител, както и биопсиите. Цената за всички тях е между 300 и 500 лева.Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените ...

......... плодови сокове. С изследването си учените предупреждават, че високата консумация на захар, дори и при натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве. "Стопроцентовите плодови сокове и подсладените газирани напитки имат много общи неща - в тях преобладава захарта и водата", твърди един от авторите на изследването д-р Гюнтер Кюнле.


Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените ...

......... плодови сокове. С изследването си учените предупреждават, че високата консумация на захар, дори и при натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве. "Стопроцентовите плодови сокове и подсладените газирани напитки имат много общи неща - в тях преобладава захарта и водата", твърди един от авторите на изследването д-р Гюнтер Кюнле.


Инициативата е част от Европейската седмица за тестване за ХИВ

Инициативата е част от Европейската седмица за тестване за ХИВ ...

......... чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им. ХИВ и хепатит са тихи инфекции, които могат да протекат безсимптомно. Докато ХИВ се предава основно по сексуален път, някои типове хепатит могат да се предадат при маникюр, зъболекар, при татуиране.


„Това раздаване на пари всяка седмица заради различни протести от

„Това раздаване на пари всяка седмица заради различни протести от ...

......... трябва да се спре плащането на бройка и да се започне да се плаща за качество в здравеопазването. По думите му над 40-50% от лекуваните пациенти в София не са софийски жители, а парите за лечението на тези хора не идват в софийската каса.  От Министерството на здравеопазването отказаха участие в разговора. 


„Медицинските сестри протестираха основателно за правото си за спокойно упражняване

„Медицинските сестри протестираха основателно за правото си за спокойно упражняване ...

......... за университетските болници е 950 лв., най-ниската е 900 лв. Тъй като няма как да се уеднаквят заплатите, защото отговорността и натовареността е различна, на различните степени в здравната система. Уравняване няма да има", на мнение е д-р Иван Кокалов, представител на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.


Майка на две деца оцеля по чудо след тежък пътен

Майка на две деца оцеля по чудо след тежък пътен ...

......... ѝ каже е: „Че се радвам, че е жива”. И днес той не може да си обясни какво точно спаси съпругата му: „Бързо дойде линейка, пожарната бързо дойде, докторите бързо реагираха. Късмет”. Марияна има рожден ден през юли. Семейството се надява, че дотогава тя ще се е прибрала у дома.


Редовните спортни активности са нещо, от което тялото се нуждае.

Редовните спортни активности са нещо, от което тялото се нуждае. ...

......... ще е още по-добре.Пресни плодове и кисело мляко (½ чаша кисело мляко и шепа плодове)Необходими съставки: Към ½ чаша кисело мляко добавете сини боровинки, ягоди, малини, 1 ч. л. мед. Разбъркайте всичко и се насладете на вкуса на тази полезна храна. Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Специалисти от университета в Сидни и научни организация в Австралия

Специалисти от университета в Сидни и научни организация в Австралия ...

......... който води до възпаления и поява на тумори. Учените все пак не са установили пряка връзка между Е171 и конкретни патогенни процеси у хората. Специалистите не се обявяват за забрана на титановия диоксид, но смятат, че са нужни по-добро регулиране на хранителните добавки на основата на наночастици и допълнителни изследвания.


Кашуто е любима ядка на мнозина. Нежната му структура го

Кашуто е любима ядка на мнозина. Нежната му структура го ...

......... в оцветяването на косата, тоест, предпазва от ранно побеляване.Здраве на коститеКалцият и магнезият са много важни за здравето на костите. Именно заради големите количества на тези два елемента, кашуто е много полезно за опорно-двигателния апарат. Освен това здравето на зъбите и венците се подобрява при редовна консумация на вкусната ядка.


Пациенти с бъбречни заболявания правят подписка срещу преместването на клиниката

Пациенти с бъбречни заболявания правят подписка срещу преместването на клиниката ...

......... лечебното заведение във високотехнологичен център за лечение и диагностика. Към момента идеята не стояла на дневен ред. Пациентите обаче са на друго мнение. От здравното министерство съобщават, че идеята е обсъждана. Тя обаче няма да се реализира, заради становищата на пациентите и работещите в клиниките по хемодиализа на двете болници.


Искаш да се храниш здравословно? Ta кой не иска… Все

Искаш да се храниш здравословно? Ta кой не иска… Все ...

......... и гледай то да е във възможно най-естествения си вид - без дресинг и сосове. В заключение Както виждаш не е от значение какво ни карат да мислим маркетинг експертите, по-важно е каква е истинската хранителната стойност на храната, която купуваме. Подбирай внимателно какво консумираш и обръщай внимание на етикета.


Здравеопазването не спира да протестира. Правителството отпусна милион и 700

Здравеопазването не спира да протестира. Правителството отпусна милион и 700 ...

......... исканията на педиатрите По негови думи все повече млади хора получават инфаркт. "Това е феномен в цял свят. Причините затова са много – стрес, нездравословен начин на живот, неглижиране на заболявания, обездвижване. Всичко това води до увеличаване на броя на инфарктите в глобален аспект", отбеляза гостът.По публикацията работи: Боряна Павлова


Херцогинята на Съсекс Меган е родила по-рано този месец в частна

Херцогинята на Съсекс Меган е родила по-рано този месец в частна ...

......... съответната сума медицинска сестра може да е на разположението им 24 часа. Също така им се предоставя възможност да си организират фотосесия или да направят сребърна отливка на крачето на новородената си рожба. Директорката на болницата признава, че една родилка е пръснала 500 000 паунда по време на престоя си.


Промени в Наредбата за специализациите ще принудят повече млади лекари

Промени в Наредбата за специализациите ще принудят повече млади лекари ...

......... един млад лекар да избере своя собствен път за професионално развитие. И това ще доведе до по-голям брой лекари, които ще напуснат страната. Може да има и други начини да бъдат задържани лекарите тук. Определено трябва да се помисли повече по въпроса. Не е това начинът“, коментира още д-р Султани.


Здравеопазването е, за да ни помогне да живеем по-дълго и

Здравеопазването е, за да ни помогне да живеем по-дълго и ...

......... и една медицинска сестра срещу какво възнаграждение работят. Заплатите се определят от мениджмънта на лечебното заведение в зависимост от приходите. Не е ясно на какъв принцип се разпределят бюджетите на лечебните заведения. Освен това качеството и отговорността към лечението на пациентите не са в пряка зависимост“, отбеляза още Таня Андреева.


Не сме диагностицирали Стайко Стайков, заявиха в писмо до медиите

Не сме диагностицирали Стайко Стайков, заявиха в писмо до медиите ...

......... съда, адвокатът му обясни, че довереникът му е в болница. От своя страна магистратите поискаха 8-членна медицинска експертиза на здравословното му състояние. Стайко Стайков е обвинен по дело за данъчни престъпления за близо половин милион лева, за участие в организирана престъпна група, за контрабанда на цигари и пране на пари.


Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения, които

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения, които ...

......... до 1 година от влизането на закона в сила.  След изтичане на едногодишния срок регистрацията на тези, които още не са започнали обучение, ще бъде заличена. Изискването за придобиване на специалност "Обща медицина" не се отнася за лекари, които имат призната специалност по вътрешни болести, детски болести или по спешна медицина.


30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс

30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс ...

......... от университетските болници в цяла България, които се включиха в традиционния курс: "По този начин, ние във ВМА, даваме възможност на колегите от страната, вместо да пътуват в чужбина за подобни курсове, да дойдат в нашата база и да се запознаят на място с подобен тип операции", обобщи професор Цачев.


След хубавият обяд обикновено ви се доспива ужасно много, нали?

След хубавият обяд обикновено ви се доспива ужасно много, нали? ...

......... лайка – ако обичате да пиете чай през деня, избягвайте чая от лайка. Да, той има много полезни за тялото свойства, но също така има способността да ви приспи. Ето защо, най-доброто време да приемате този чай е вечер преди лягане, а през деня се насладете на по-освежаващи и ободряващи вкусове.


Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност

Личните лекари получават трета поред отсрочка за придобиването на специалност ...

......... е практически невъзможно, в сегашните условия, в рамките на посочената една година да започнат специализация 673 човека, а дори и 100-150. Следователно няма как да бъде изпълнен и общо 4-годишния срок за приключване специализацията на сега незачислените, който започва да тече от влизането на закона в сила", отбелязаха от сдружението.


Цените на ин витрото у нас тръгнаха нагоре. Някои болници

Цените на ин витрото у нас тръгнаха нагоре. Някои болници ...

......... двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3500 лв. с донорски материал. За отпускане на финансова помощ по програма „Ин витро“ могат да кандидатстват семейства и лица, живеещи на семейни начала, които трябва да са български граждани, да имат постоянен адрес на територията на община Варна през последните 3 години. 


В България са диагностицирани само 50% от астматиците. Това съобщиха

В България са диагностицирани само 50% от астматиците. Това съобщиха ...

......... Варна и Бургас. Инициативата ще продължи до 25 септември - Световният ден на спирометрията. В периода 20-23 май, от 13.00 до 15.00 ч., ще има Дни на отворените врати в Клиниката по алергология в Александровска болница. Специалисти от клиниката ще правят безплатни спирометрии (измерване на дихателни обеми с електронен спирограф).


"Единна лекарствена политика в ЕС, Европейски здравен стълб и разпределение ...

......... здравна харта, която да регламентира минималните изисквания в здравните системи на страните членки. Д-р Тасков прие тези и други предложения и заключи: "Нужна е радикална променя и тя може да започне на 26 май, с №18 в интегралната бюлетина". По-късно д-р Тасков разговаря с представители на арменската общност в "Инфо18Център".


19-годишен младеж от Хасково, който тренирал футбол, е претърпял инфаркт.

19-годишен младеж от Хасково, който тренирал футбол, е претърпял инфаркт. ...

......... Медиците веднага са го хоспитализирали в отделението по Кардиология, като там са му поставили стент. Пациентът вече е стабилизиран, но все още е в интензивния сектор на отделението. ,,Лоша здравна култура и недобра профилактика. Младежите да внимават какво вземат за помпане на мускули'', коментира доктор Севдалин Топалов, оперирал 19-годишния младеж. 


Родителите трябва да отглеждат децата си в естествена среда, която

Родителите трябва да отглеждат децата си в естествена среда, която ...

......... май в Александровска болница ще се проведат безплатни изследвания на дишането. До 25 септември в шест града в страната – София, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе и Варна, ще има различни инициативи, свързани с националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики", като целта е обществото да бъде информирано за болестта. 


Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за

Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за ...

......... на напрягането на очите заради дългото застояване пред екрани. По повод на Световния ден за борба с хипертонията - 17 май, на открити обществени места в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Хасково, Сливен и Велико Търново ще се извършват безплатни консултации и измерване на кръвното налягане.


Български лекарски съюз изразява безусловната си подкрепа към д-р Андрей

Български лекарски съюз изразява безусловната си подкрепа към д-р Андрей ...

......... заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Българските лекари настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства".


Вчера се появи информация, че се задава нова грипна вълна.

Вчера се появи информация, че се задава нова грипна вълна. ...

......... на лекар, защото докторът няма да предпише нещо, което да влияе на самия вирус, няма такива препарати. Ако все пак става въпрос за малко дете или за човек с хронични заболявания, може да се потърси лекарска помощ, но това много рядко се налага при този тип вируси, коментира д-р Кунчев.


По повод Световния ден на кенгуру-грижата - 15 май, Фондация

По повод Световния ден на кенгуру-грижата - 15 май, Фондация ...

......... фондацията е подготвила и видео, в което трима завеждащи отделения неонатолози в България споделят за ползите от "спаистелната прегръдка" за недоносените бебета. "Няма дете, за което не може да се направи, няма кой да гледа детето по-добре от неговия родител", казва един от неонатолозите."Дневник" публикува видеото със съгласие на фондацията.


Въпреки че фурмите не се считат за „супер храна”, те

Въпреки че фурмите не се считат за „супер храна”, те ...

......... тялото да произведе серотонин и норепинефрин, отговорни за здравето на мозъка. Серотонинът регулира настроението ви, докато норепинефринът се бори със стреса. Ясно е, че колкото повече витамин В6 приемаме, толкова по-добре ще се чувстваме не само физически, но и психически. Какво още се случва с тялото ни разберете в iWoman.bg!


Няма бум на грип. Грипна вълна не се очаква. Към момента

Няма бум на грип. Грипна вълна не се очаква. Към момента ...

......... деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, тогава трябва да се обърнем към лекар", разкри главният държавен здравен инспектор. "Не всяко ухапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на телесната температура и друга симптоматика", завърши доц. д-р Ангел Кунчев.


Драстичен ръст на болните от морбили в Кюстендилско, отчитат от

Драстичен ръст на болните от морбили в Кюстендилско, отчитат от ...

......... Само през изминалата седмица положителен резултат на морбили е отчетен при 10 човека в Кюстендил. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.


Над 50 на сто от българите страдат от разширени вени,

Над 50 на сто от българите страдат от разширени вени, ...

......... затопляне, схващане през нощта, подути глезени в края на деня. Като рискови фактори за развитие на разширени вени се приемат наследствеността, липсата на двигателна активност, бременността, приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол. Лекарите препоръчаха ежедневна двигателна активност.По публикацията работи: Василия Пейчева


Фурмите са сладкият плод на определен вид палмово дърво. Те

Фурмите са сладкият плод на определен вид палмово дърво. Те ...

......... системаБогатото наличие на антиоксиданти във фурмите допринася за тяхната предпазваща функция спрямо оксидативните процеси в мозъка, пречещи на нормалните му функции.Помагат при запекТъй като във фурмите се намират много фибри, това облекчава изхождането и го прави по-лесно и редовно.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Национален протест на здравните работници в цялата страна се провежда в

Национален протест на здравните работници в цялата страна се провежда в ...

......... колективна оставка. След това се отправиха към бул. "Мария Луиза", който беше блокиран. Полицията охранява шествието им. Те са категорични, че протестът им ще продължи докато не бъдат изпълнени всичките им искания.  От следващата седмица се очаква протестите да се радикализират с гладни стачки и напускане на работа, отбелязва БНР. 


Учени от университета на Южна Австралия потърсиха границата, след която

Учени от университета на Южна Австралия потърсиха границата, след която ...

......... него. "Общите данни, които са от наблюдения, а не от рандомизирани проучвания, показват, че кафето има защитен ефект" - каза д-р Лабос. Загрижените за сърцето си трябва да обръщат внимание на добавките, които слагат в кафето като захар, сметана, ароматизатори. Те съдържат много калории, които не са полезни за сърцето.


Аптеки пуснаха на промоция лекарствени продукти. Фармацевти предлагат стоката на

Аптеки пуснаха на промоция лекарствени продукти. Фармацевти предлагат стоката на ...

......... са и апарати за кръвно. Уредите излизат на места с 20% по-малко. Така например от 140 лева машинката е намалена на 112 лева. Фармацевти споделят, че редовно на по-ниска цена се пускат лекарствени продукти, за които не е необходима рецепта. Експертите са категорични, че продуктите са в срок на годност.


Над 381 хиляди души със съмнения за грип и остри

Над 381 хиляди души със съмнения за грип и остри ...

......... – по 1 заболял. 101 от случаите са при деца под годинка, т.е. не са навършили възрастта за имунизация. По данни към 5 май при децата между 1-4 г. – има 182 случая; между 5-9 г. – 152 случая; между 10-14 г. – 29 случая; 15-19 г. – 18 случая.


Правителството отпуска 3, 450 млн. лева за детско здравеопазване. Това

Правителството отпуска 3, 450 млн. лева за детско здравеопазване. Това ...

......... 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лева са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница "Проф. Иван Митев" по Програмата "Майчино и детско здравеопазване" по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите. 


Световната здравна организация (СЗО) разпространи много важна информация за хората

Световната здравна организация (СЗО) разпространи много важна информация за хората ...

......... и могат дори да са вредни във високи дози, се казва още в доклада, изготвен от специалисти. "Много заболявания създават условия за поява на деменция, научните изследвания показват, че една трета от случаите са предотвратими", отбелязва Мария Карило от Асоциацията за борба с болестта на Алцхаймер, която е издала сходни препоръки.


Из цялата страна днес ще се извършват безплатни дерматологични прегледи.

Из цялата страна днес ще се извършват безплатни дерматологични прегледи. ...

......... които се раздават на пациентите за самостоятелен преглед."Тук точно е описано как могат да се прегледат. Кои са съмнителните бенки - тези, които променят цвета, размера или формата си, които са различни от останалите, които са неравни, сърбят, отделят секрет или кръв", каза д-р Матеева.  По публикацията работи: Габриела Джекова


В Световния ден за борба с хипертонията специалисти от Военномедицинска

В Световния ден за борба с хипертонията специалисти от Военномедицинска ...

......... повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност. Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обездвижване, тютюнопушене.


Натуралният антиоксидант, или добре познатият ни лимон, се използва за

Натуралният антиоксидант, или добре познатият ни лимон, се използва за ...

......... препоръчва и за консумация, с цел избягване появата на някои болести. 8. За здрава храносмилателна система – чували сте, че е хубаво сутрин на гладно да се пие по една чаша вода с лимон, нали? Тази комбинация се грижи за храносмилателната ви система и ви помага да я поддържате здрава.


Две болници са отказали лечение на 40-годишен мъж, защото е

Две болници са отказали лечение на 40-годишен мъж, защото е ...

......... са присъствали всичките. Независимо че са научили за ХИВ инфекцията му, постоянно поддържали контакти с 80-годишната му майка, която също живеела в Стояново, и й помагали. Преди година бащата на Крейг Харпър е починал и е погребан в селото. Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ е започнала проверка по случая на британеца.


Материалът е част от предстоящ документален проект

Материалът е част от предстоящ документален проект "Последният дар на ...

......... принтирани и отгледани от стволови клетки органи, а ние все още сме твърде близо до 1969 година.Въпреки десетилетията опит у нас, въпреки развитието на медицината и въпреки наличието на обучени специалисти – трансплантологията, подобно на пациентите си, се намира някъде между живота и смъртта. И има спешна нужда от трансплантация.


На редовното правителствено заседание се очаква да бъдат отпуснати 3

На редовното правителствено заседание се очаква да бъдат отпуснати 3 ...

......... и 2014-2020 г. и по програма за морско дело и рибарско за периода 2014-2020 г. В Министерски съвет ще бъде гласуван и проект за утвърждаване на споразумение между Министерството на околната среда и водите на България и това на Северна Македония за сътрудничество в областта на опазването на околната среда.


 Българското здравеопазване има нужда от политики, за да влезе в

 Българското здравеопазване има нужда от политики, за да влезе в ...

......... респективно би увеличило заплатите на лекарите и медицинските сестри. Това е начинът да се привлекат по-добри специалисти в един от най-слабите сектори на здравеопазването, подчертава професорът.Какви са другите проблеми в здравеопазването и идеите за тяхното решение можете да научите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.По публикацията работи: Екип на Bloomberg


Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). ...

......... около глезените, необяснимото покачване на теглото (което може да е показател за задръжка на течности). "В такива случаи трябва без отлагане да се отиде при специалист. Разполагаме с добри и иновативни медикаменти, които се покриват в голямата си част от НЗОК, но трябва да се действа навреме", допълва доц. Токмакова.


Не че на човек му е нужна конкретна причина, за

Не че на човек му е нужна конкретна причина, за ...

......... съставка у него – теобромин, който потиска кашлицата и е по-ефективен от кодеина, който се използва като основна съставка в лекарствата срещу хронична кашлица. Ускорява работата на мозъка Химическото вещество епикатехин, което също се съдържа в какаото, следователно и в шоколада, спомага за подобряването на паметта и предотвратява загубата й.


Две бъбречни трансплантации са били извършени в Александровска болница, съобщават

Две бъбречни трансплантации са били извършени в Александровска болница, съобщават ...

......... анестезиология и интензивно лечение на болницата. Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалата жена, станала донор на органите, и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи. От началото на годината в Александровска болница са били извършени пет бъбречни трансплантации.


Хора, които не са лекари или са дипломирани извън европейските

Хора, които не са лекари или са дипломирани извън европейските ...

......... човека. Създава се опасност да бъде опорочен и низвергнат пред обществото един доказал своята клинична и терапевтична стойност метод като хомеопатията", поясни още специалистът. От Националния център по обществено здраве и анализи ще отправят предложение до здравното министерство за въвеждане на задължително обучение по практикуването на неконвенционалните методи на лечение.


С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита

С нови извънредни 1.7 млн. лв. правителството ще се опита ...

......... е влизано в конкретика и разговори с цифри за увеличение на пътеките и кои точно ще бъдат разделени. Както и дали по-сериозното увеличение ще е за пътеките, финансиращи по-трудното или високотехнологично лечение, например.Следващата седмица предстои нова среща между лекарския съюз, Надзорния съвет на касата и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


1,7 милиона лева отпуска държавата за педиатричната болница. Дават се

1,7 милиона лева отпуска държавата за педиатричната болница. Дават се ...

......... дават за закупуването на 50 кувиоза. В началото на следващата месец ще има допълнения среща за решаване на останалите проблеми в детското и майчино здравеопазване. Професор Иван Летвиненко е доволен от срещата. Засега колективната оставка отпада. Напрежението, по думите му, било снето. "Откликна се на всички наши искания", подчерта Литвиненко.


Изпълнителната агенция

Изпълнителната агенция "Медицински одит" да провери връщан ли е ХИВ-позитивен ...

......... изписан с обяснението, че няма хематологично заболяване. Официалните резултати от тези тестове все още не са предоставени на близките с мотива, че не са готови, посочва непарвителствената организация."Национална пациентска организация категорично смята, че Крейг Харпър загина от неизяснена диагноза и от мълчалив отказ от лечение", се казва още в становището.