37-годишеният шуменец, диагностициран с коронавирус, е в задоволително здравословно състояние.

37-годишеният шуменец, диагностициран с коронавирус, е в задоволително здравословно състояние. ...

......... пътуването по, ги връщат. По пунктовете всичко обстановката е спокойна, повечето от хората са наясно с въведените мерки, посочиха от полицията. Директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим посочи, че се проверяват и всички поставени под карантина, а те са около 100. Досега са установени деветима, които са нарушили карантината. 


Със заповед на кмета на община Попово се преустановява работата

Със заповед на кмета на община Попово се преустановява работата ...

......... Дезинфекцията ще се извършва всеки ден след 17:00 часа. Кметовете и кметските наместници на села в общината, да се свържат с щаба за да им бъдат предоставени дезинфектанти за третиране на публични площи и обекти, които да използват като организират дезинфекциране на местата посещавани най-често от хората в населеното място.


Около 90 на сто от училищата днес ще стартират различни

Около 90 на сто от училищата днес ще стартират различни ...

......... задачи, тя посочва в чата кои са те и след това - заедно проверяват. Има и възможност за тестване с Google classroom. Там се поставят задачи, задава се време на теста и след приключване на времето работата на ученика се предава автоматично.dariknews.bgДо сряда се очаква вече с 95% от учениците да се работи онлайн.


Съвместна проверка по сигнал за замърсяване, оцветяване и силна миризма

Съвместна проверка по сигнал за замърсяване, оцветяване и силна миризма ...

......... точката на заустване от водния обект. Пробовземането е извършено от РЛ-Шумен. Проверена е дъждовната канализация на предприятие - евентуален замърсител, както и всички обекти в района - възможни замърсители. Степента на замърсяване на водния обект ще бъде определена след получаване на резултатите от качествения анализ на отпадъчни и повърхностни води.


12000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации

12000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации ...

......... корона вируса,  като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса. Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.


Дефицитът на предпазни маски по аптеките отвори нов вид работа

Дефицитът на предпазни маски по аптеките отвори нов вид работа ...

......... печели, казва Деница.  dariknews.bg Нейното ателие е малко и поръчва малко количество плат, което е по-скъпо. А в момента работят с материалите, които имат. Самите маски са от памучен плат и може да се ползват многократно. След пране – трябва да се изгладят, за да се дезинфекцират, обясниха шивачките. dariknews.bgДревната порода прасета Източнобалканска свиня изчезва от България. Тя е

Древната порода прасета Източнобалканска свиня изчезва от България. Тя е ...

......... репродукция ще правят опит да евакуират някакви останали разплодни животни от област Варна и да ги настанят някъде.Стопаните също взимат всички възможни мерки срещу заразата и се надяват да ги подмине. Остава надеждата, че късметът и усилията на малкото стопани, отглеждащи източнобалкански свине, ще спасят породата, живяла вече 2500 години.


Стотици шуменци играха българско хоро пред Драматично-кукления театър

Стотици шуменци играха българско хоро пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" ...

......... по-късно в църквата "Свето Възнесение Господне" бе отслужена заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве.dariknews.bg Кулминацията на честването в Шумен ще е тържествената вечерна заря-проверка, която ще се състои от 18.30 часа на площад "Кристал", пред Паметника на загиналите във войните шуменци.


Хиляди почетоха 3 март във Велики Преслав.  С историческа възстановка в

Хиляди почетоха 3 март във Велики Преслав.  С историческа възстановка в ...

......... За мен е чест, че участвам в този празник. Виждаме, че вие го чествате и ми прави отлично впечатление и за мен е чест да бъда сред вас, каза още Виталий.  Той се включи в страната на настъпшващите руски солдати, които се сблъскаха с османлии и черкези.    dariknews.bg  


На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна

На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна ...

......... съответно като Пенда, е по-съвременно възприятие.  Интересно е, че в традиционния вариант на булката тя е забулена в чисто червено було, най-често мъжкият пояс.Пижо и Пенда са имената Петър и Пена, но в шопски вариант. Традиционната за Западна България мъжка носия е белодрешна и затова е естествено Пижо да бъде именно в бял цвят.


Полицията разследва обир на чейндж бюро в Шумен. Сигналът за

Полицията разследва обир на чейндж бюро в Шумен. Сигналът за ...

......... като прибрали парите, са си заминали. Прави впечатление, че бяха много хладнокръвни, казва той след като прегледал видео записите.  Влизат вътре, взимат ключовете, връщат се да заключат входната врата и си действат супер спокойно, коментира Орлин Чакъров. Обектът работи от 2011 г. и досега не е имало посегателства, каза собственикът.Възстановено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона в

Възстановено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона в ...

......... 12 тона в цялата област Шумен, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Възстановен е трафикът по пътя Памукчии - Тръница, пътя Плиска - Каспичан, както и по пътя Златна нива - Войвода. Възстановено е движението по път I-7 Шумен – Силистра, а по път I-2 Разград – Шумен, само в посока Шумен.


Авария по главния водопровод остави град Шумен без вода, предаде

Авария по главния водопровод остави град Шумен без вода, предаде ...

......... За аварията се разбрало снощи, когато спаднало налягането в помпена станция "1300 г. България". Аварията е локализирана в лавандулова нива. В момента екипи на ВиК-Шумен работят по отстраняването й. От дружеството очакват ремонтните работи да завършат в светлата част на деня, а водата в града да бъде пусната през нощта.


Празникът на мъжките рожби - Петльовден, който се отбелязва у

Празникът на мъжките рожби - Петльовден, който се отбелязва у ...

......... че така ще се сдобият с момче да продължи рода им. Dariknews.bgПо традиция на този ден не се докосва нищо остро - нож, брадва, ножица, куки. Вярва се, че така децата няма да се родят с белези и ще са здрави. Историята оживя, разказана от регионалния клуб Традиция в Шумен. 


Специализираната прокуратура и Главна дирекция

Специализираната прокуратура и Главна дирекция "Национална полиция" извършват действия по ...

......... телефонни измами на гръцки граждани, действала от територията на областите Разград и Шумен. Извършват се претърсвания, изземвания и лични обиски на предполагаеми участници в групата, както и разпити на свидетели пред съдия. Към момента има шестима задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР общо шестима. Действията продължават.


1 година и 5 месеца затвор за обвиняемия, който избяга

1 година и 5 месеца затвор за обвиняемия, който избяга ...

......... 15 януари тази година и беше обявен на общодържавно издирване. На 23 януари, около 22:00 часа издирваният, е бил задържан между селата Острово и Брестовене от служители на ОД на МВР по време на специализирана операция по установяването му. Одобреното от съда споразумение, е окончателно и влиза в сила веднага.Самоука художничка рисува икони, въпреки че никога не е посещавала

Самоука художничка рисува икони, въпреки че никога не е посещавала ...

......... си момичето. Харесва и абстракциите, които прави на платна с акрилни бои. Но признава – увлича се по цветовете. Според Айтен именно цветовете придават повече енергия и затова повече й харесват. Тя е решена да продължи да се занимава с изкуство и да търси доброто, което да вгражда в образи.


Делото Хитрино върви към своя край. Днес пред Шуменския окръжен

Делото Хитрино върви към своя край. Днес пред Шуменския окръжен ...

......... на оправдателна присъда.   "Искрено съжалявам за починалите и пострадалите", каза и вторият машинист на композицията Радослав Петков, който също поиска оправдателна присъда.-->   В сряда ще бъде обявена присъдата от делото.   В Софийски градски съд се водят около 30 граждански дела за обезщетение на стойност няколко милиона лева.


20 години затвор за машинистите на Булмаркет поиска адвокатът на

20 години затвор за машинистите на Булмаркет поиска адвокатът на ...

......... не си поеха вината. Аз цял живот ще страдам, а те си живеят", каза пред съда Шенай Ахмедова. Преди 3 години тя загуби своя съпруг и единия си син в ЖП инцидента. -->Другият й син Юнус също бе изслушан от съда. Той заяви, че желанието му е виновните да бъдат наказани. 


Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир

Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир ...

......... село Хан Крум в района на предишния ремонт. Днес при обход ще се реши дали повредите могат да бъдат отстранени, без да се спира водата. От ВиК дружеството обаче поясняват, че жителите все пак ще трябва отново да останат на сухо, ако налягането при помпената станция спадне. *Снимката е илюстративна.


Довечера шуменци трябва да имат вода, а водопроводът от язовир

Довечера шуменци трябва да имат вода, а водопроводът от язовир ...

......... Търговище днес трябва да имат вода“, каза Нанков. Той обърна внимание, че този водопровод, както пречиствателната вода на питейни води на язовир „Тича“ е включен в обхвата на големия проект, финансиран със средства от ОП „Околна среда“ към МОСВ. „В момента текат обществените поръчки, ще бъде изцяло подменен“, каза още Нанков.


Заради авария по магистралния водопровод спират водата в Шумен. От

Заради авария по магистралния водопровод спират водата в Шумен. От ...

......... монтажна група от Бургас ще осъществи ремонтните дейности през светлата част на 16 януари 2020 г.--> Тази авария и последвалото спиране на водоподаването промениха намеренията за начало на плановия ремонт предвиден за сутрешните часове на 17 януари 2019 г. На практика планираните ремонти дейности са в ход, допълниха от дружеството. 


Авария спря водоподаването в Шумен, съобщават от местното ВиК дружество,

Авария спря водоподаването в Шумен, съобщават от местното ВиК дружество, ...

......... система е сред най-проблемните у нас, припомня Нова телевизия. Загубата на вода по мрежата е над 80%, посочват последните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). В същото време цената за битовите абонати в града е в челото на класацията в страната - 3,54 лв. за куб. метра.


Емил Димитров - Ревизоро е новият министър на околната среда

Емил Димитров - Ревизоро е новият министър на околната среда ...

......... dariknews.bg Той допълни и, че в парламента ще подкрепя всичко, което е полезно за Шумен и Шуменци. --> На мястото на Деан Станчев в Общински съвет - Шумен ще влезе Явор Якимов. Той е учител по история, член на ВМРО и доброволец на Родолюбивия комитет „Крум Страшний“ – Шумен.   Личен архив


ТИР се преобърна на магистрала

ТИР се преобърна на магистрала "Хемус". Инцидентът е станал малко след ...

......... преглед в болницата. Пътуващите в посока към Варна се пренасочват през стария път за Варна през Мътница, Мадара, на Нови пазар вече се включват на автомагистрала Хемус. В обратната посока се прави същата организация от Нови Пазар се отделят към етапната връзка и минават през Мътница и Мадара.dariknews.bg, Деян Герговски


Несломима може да бъде силата на човешкия дух. Доказва го

Несломима може да бъде силата на човешкия дух. Доказва го ...

......... и да съм много открита навсякъде. Трябва да успея, за да мога да се грижа за Хюлия," казва тя. Това, което ги дели от завръщането в дома им, според Севджан са единствено унищожените прозорци. Затова и търси начин да успее да затвори дупките в стените на своя дом и живот.


Проблемите с водата предизвикаха вълнение в България. В последните дни

Проблемите с водата предизвикаха вълнение в България. В последните дни ...

......... мрежа и се чака финансиране, обяснява управителят на ВиК. dariknews.bg Според него реализацията на този проект ще отнеме около 2 години, а стойността му е около 12 милиона лева.Докато чакат реализирането на проекта, гражданите на Омуртаг поне няма да имат увеличение на водата и тя ще остане 2.20 за кубик.


Хуманоиден робот помага на своя създател в неговата работилница в

Хуманоиден робот помага на своя създател в неговата работилница в ...

......... доказва, че ние също можем. Това е и моята цел - да ги произвеждаме. Може да мине малко време, но може да стартираме нещо някъде", казва Росен.В момента той разработва в екип нова роботизирана ръка и се надява скоро тя от прототип да стане завършен робо продукт, създаден в България.


Пробитата цистерна от инцдента в Хитрино не е била годна

Пробитата цистерна от инцдента в Хитрино не е била годна ...

......... от значение, а по-скоро техническото състояние.  Адвокатът на единия от обвинените за инцидента машинисти Ивайло Йорданов заяви, че фирмата превозвач "Булмаркет" не носи отговорност за състоянието на цистерните, а само за това да се достави товара. По думите му, отговорността е натози, който предава влака за превоз от рафинерията в Бургас. 


В РУ-Нови пазар е получено благодарствено писмо от Ния Иванова,

В РУ-Нови пазар е получено благодарствено писмо от Ния Иванова, ...

......... вещ - работеща и в същото състояние, в което беше в последния ден. Получихме го за Нова година и радостта на сина ми е голяма. Благодаря за упоритата работа на целия екип на РУ-Нови пазар, това е пример за добра работа, който не може да остане незабелязан“, завършва Ния Иванова.


От днес трябва да започне умъртвяването на 24 500 прасета заради

От днес трябва да започне умъртвяването на 24 500 прасета заради ...

......... bTV. Към момента няма притеснение у жителите на селото, каза кметицата. Няма как заразените животни да бъдат отделени от болните и затова ще бъдат умъртвени всички. А каква е една от вероятните причини да се появи новото огнище - научете в този материал! Всичко за африканската чума в България четете ТУК!


Традиционно на Богоявление се освещават българските бойни знамена. Една от

Традиционно на Богоявление се освещават българските бойни знамена. Една от ...

......... доброволческа дружина при защитата на Видин през Сръбско-българската война на 15 ноември 1885 г..--> Редник Иван Тотев Цонев, спасил знамето на 7-и пехотен Преславски полк през Балканската война на 16 октомври 1912 г.  Спасените знамена пък са имали специална гривна, която е показвала, че то не е попаднало в плен.


Всички животни в свинекомплекса в село Никола Козлево, Шуменско ще

Всички животни в свинекомплекса в село Никола Козлево, Шуменско ще ...

......... болните прасета, защото просто инфекцията така е проникнала в обекта, че не позволява това да се направи и ние нямаме право да го правим съгласно нормативните документи, каза директорът на БАБХ проф. Паскал Желязков. Той посочи, че няма яснота как заразата е проникнала в предприятието и ще се търси "пробойната".


Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев инспектираха новостроящото се

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев инспектираха новостроящото се ...

......... драго“, добави премиерът. „Няма участък на АМ „Хемус“, по който да не се работи. Всичко необходимо сме разплатили и сложили на сметка, така че да е необратимо. И в двете посоки се стри с голяма активност. Благодаря на археолозите, вече са направили проучвания и са освободили трасето“, каза още той


Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си. Започнато от нулата,

Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си. Започнато от нулата, ...

......... електрически двигатели, които да бъда поставени дори в самолет.Мнозина са започнали от гаражи и невзрачни местенца. Не мисля, че средата, в която работиш, е нещо, което е свързано с качеството на продукта, който изработваш, казва Мартин.dariknews.bg Очакванията са съвсем скоро електрическият кабриолет да попадне сред завършените проекти на Мартин Найденов.


Погром върху новия ремонт са открили работниците в добричката ПМГ

Погром върху новия ремонт са открили работниците в добричката ПМГ ...

......... но в административната част,  не в учебните зали. Dariknews.bg--> Подадена е жалба до полицията и от училището се надяват да се установят извършителите. Надявам се да не са ученици, казва Галин Канев.Сградата е част от проект за обновяване на училищна инфраструктура и се извършва ремонт за 2 150 000 лева.


21-годишна жена, която бе в най-тежко състояние след пътен инцидент

21-годишна жена, която бе в най-тежко състояние след пътен инцидент ...

......... тях.     Dariknews.bg Шофьорът на машината - 60-годишен правоспособен варненец, е помогнал на пострадалите, за да ги извадят. Зад волана е било 19-годишно момиче, още две нейни връстнички, жена на 41 г. и 21-годишна, която бе в най-тежко състояние с черепно-мозъчно травма. Шофьорката е с книжка от януари тази година.


Животните и дивата природа привличат човека. Понякога дотолкова, че да

Животните и дивата природа привличат човека. Понякога дотолкова, че да ...

......... продам. То ми е тръпка – няма как да се откажа от тях. Може да им е малък броят, но пак ще ги има, докато камбаната не удари за мен, категоричина е жената.  Dariknews.bg И така потомствената стопанка на източнобалкански свине ще даде своята лепта за опазваването на рядката порода.


За цялата си история шуменското село Благово има един-единствен кмет

За цялата си история шуменското село Благово има един-единствен кмет ...

......... да си отглеждат децата тука на село, на воля да си играят, казва Тодор Илиев.Сега най-важното за управника на Благово е да се ремонтира главната улица на селото. Решил е и да намери начин за ремонт на читалищния салон, където неговите съселяни да репетират и да носят медали за селото.


Четири автомобила катастрофираха на бул.

Четири автомобила катастрофираха на бул."Ришки проход". Инцидентът е станал край ...

......... наблизо 3 автомобила.  Водачът е откаран в болница за преглед. Dariknews.bg От полицията посочиха, че продължава работата по установяване на причините довели до инцидента.--> Водач на Тойота "Хайлукс" е 28-годишен жител на село Дибич. Правоспособен е, тестван е за алкохол, пробата му е отрицателна. Dariknews.bg Движите се с повишено внимание.


Служител на казан за варене на ракия в Нови пазар

Служител на казан за варене на ракия в Нови пазар ...

......... приключила.--> На другия ден пострадалия започнал да се храни трудно, което наложило консултация с лекари от болницата в Шумен. Там се установило, че има наранявания в устата. Съдът осъдил казанджията на пробация за 6 месеца, както и да заплати 500 лева обезщетение на пострадалия, въпреки че той искал 4700 лева.   


Полусрутена къща и щети по съседен имот е равносметката след

Полусрутена къща и щети по съседен имот е равносметката след ...

......... На 3-6 месеца трябва да го правите това движение, за да сте сигурни, че това нещо пуска вода, не се е зацапало, замърсило – това нещо не се прави, съветва инж. Василев. Освен стриктно да се спазват инструкциите за монтаж, трябва и редовно да се прави профилактика, съветват специалистите.  


Регионалната библиотека в Шумен е една от най-големите и богати

Регионалната библиотека в Шумен е една от най-големите и богати ...

......... го направим по различен начин – именно екотематиката идва от там. Част от книгите са дарени от региналната библиотеката в Шумен, а другата част от Екоинспекцията. Общински младежки съвет - Шумен Библиотеката в дърво обаче ще претърпи и развитие, тъй като се предвижда тя да бъде украсена и с дърворезба.


Задържаха хероин за над 1,430 000 лв. на ГКПП ГКПП

Задържаха хероин за над 1,430 000 лв. на ГКПП ГКПП ...

......... се наложи и  конфискация на имуществото.БГНЕСС постановление на Окръжна прокуратура е задържан под стража за срок до 72 часа. До момента той е осъждан общо три пъти за други престъпления. Агенция "Митници" Разследването се извършва от разследващи митнически инспектори при ТД „Дунавска“ на Агенция "Митници", под наблюдението на Окръжна прокуратура.


35 кг хероин са открити и иззети от митнически служители

35 кг хероин са открити и иззети от митнически служители ...

......... пътувал за Австрия. В тайници под седалките със скенер са открити 71 опаковани и заключени пакета с наркотика. За 72 часа е задържан водачът на колата - 35-годишен мъж от Търговище. Той ще бъде обвинен за контрабанда. Според експерти, паричната стойност на хероина е минимум 1 милион и половина лева.


Министерският съвет пое ангажимент за осигуряване на 1 380 000

Министерският съвет пое ангажимент за осигуряване на 1 380 000 ...

......... Агенция „Пътна инфраструктура“ с държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. МРРБ е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“ ЕАД и правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. АПИ също е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министъра на регионалното развитие и благоустройството.  


Полицейски служители от РУ- Велики Преслав намерили и иззели близо

Полицейски служители от РУ- Велики Преслав намерили и иззели близо ...

......... имот на ул. “Отец Паисий“ във Върбица. ОДМВР-Шумен-->Намерени са много на брой пликчета, всяко със суха листна тревна маса, както и тревиста маса в кутия за обувки. При извършения полеви наркотест реагирала на канабис. Иззети са около 500 грама от наркотичното вещество. За извършено престъпление по е образувано досъдебно производство.


10 декември 2016 година завинаги ще остане в паметта на

10 декември 2016 година завинаги ще остане в паметта на ...

......... инфраструктурни дейности - полицейски участък младежки дом, читалище, аккто и водопровод. dariknews.bg, Деян ГерговскиОбвиняеми за влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак. Димитър Михнев и Радослав Петков отговарят за смъртта на седем души и 14 пострадали. Делото все още продължава, 3 години след инцидента.


Четирима души са с опасност за живота след тежък пътен

Четирима души са с опасност за живота след тежък пътен ...

......... за живота е и водачът на ситроена, 23-годишен шуменец, който е с контузия на белия дроб. Към момента в болничното заведение изследват 62-годишния мъж и 60-годишната жена.dariknews.bg, Деян Герговски Движението в участъка е затруднено, регулира се от екипи на Пътна полиция, молим водачите да преминават с повишено внимание.    


Шумен. Над 200 деца и юноши от 22 клуба от

Шумен. Над 200 деца и юноши от 22 клуба от ...

......... Пи Груп“ АД спортът е кауза. Ние от години подкрепяме родните спортисти и ще продължаваме и занапред. Планираме турнирът по борба да стане ежегоден и догодина да бъде включен в официалния календар на Българската федерация по борба“, коментира Емил Мартинов, регионален мениджър на „Джи Пи Груп“ АД за град Шумен.


Младеж пострада при инцидент с пътнически автобус. Около 00:30 часа

Младеж пострада при инцидент с пътнически автобус. Около 00:30 часа ...

......... Настанен е за лечение в болничното заведение без опасност за живота.--> Пътниците в автобуса и водачът са невредими. Водачът на автобуса, 57-годишен мъж от Варна  е тестван за алкохол, пробата му е отрицателна. На водача на мерцедеса е взета кръвна проба за анализ. Двамата са правоспособни. Образувано е досъдебно производство.


Лек автомобил се е блъснал в дърво на булевард

Лек автомобил се е блъснал в дърво на булевард "Симеон ...

......... Велики" малко след жп моста. По първоначална информация в инцидента са участвали два автомобила. Единият се е движел от Тракийския квартал към пазара, а другата кола е идвала от бул. "Плиска".  dariknews.bg От полицията посочиха, че е оказано съдействие за вадене на водач от единия автомобил. Водачите да шофират внимателно.


Временно движението в участъка от км 25 до км 0

Временно движението в участъка от км 25 до км 0 ...

......... София се осъществява в една лента поради ПТП, съобщават от АПИ.  Катастрофирали автомобили има в разстояние на около половин километър по трасето на аутобана край Вакарел.  Пред Наим Садък, който е бил в задръстването край катастрофата, съобщава, че има катастрофирали поне три камиона,автобус, товарен бус и няколко коли. Наим Садък   


3000 лева обезщетение трябва да заплати шуменец на полицай, когото

3000 лева обезщетение трябва да заплати шуменец на полицай, когото ...

......... и здравето на членовете на неговото семейство, като споделил ,че на два пъти видял ответника пред детската градина на едно от децата му. Окръжният съд в Шумен потвърдил решението на магистратите от Районното съдилище и така хулиганът ще трябва да плати 3000 лева обезщетение на униформения.  Решението е окончателно.  


Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител

Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител ...

......... повреда, за хулиганство, като престъпленията били извършвани на територията на Варна, Шумен и Провадия. Има 9 криминалистически регистрации.С постановление на прокурор  е за задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за постоянно задържане. Работата по документиране на престъпленията продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен.


Нови пазар. По време на специализирана полицейска операция за противодействие

Нови пазар. По време на специализирана полицейска операция за противодействие ...

......... намерени 105 монети , копие с метален връх, 10 вази, 5 купи, 10 амфори – всички с вид на антични. Иззети са, назначени са експертизи. Работата по случая продължава под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен. За извършено престъпление по чл. 278 от НК е образувано досъдебно производство.


Дъщерята, убила баща си във Варненско, често злоупотребявала с алкохол.

Дъщерята, убила баща си във Варненско, често злоупотребявала с алкохол. ...

......... Пиеше много, но много я уважаваше, разказва роднината." Той се разправял с нея, но не постигнал съгласие.  dariknews.bgПри огледа на полицията оръжието е намерено, а други веществени доказателства сочат дъщерята като извършител. 37-годишната Елеонора има лека форма на олигофрения, но според съдебно-психиатрична експертиза, е разбирала значението на извършеното. dariknews.bg   


Окръжен съд-Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 37-годишната

Окръжен съд-Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 37-годишната ...

......... да се укрие. Предвид данните по делото, че жената е живеела в лоши битови условия и се е издържала с пенсията за починалия си баща, съдът прецени че единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Елеонора М. е „задържане под стража“.Определението на Окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна.


Шумен. Десетки пенсионери протестираха в Шумен с искане за преизчисляване

Шумен. Десетки пенсионери протестираха в Шумен с искане за преизчисляване ...

......... исканията си. Тя е адресирана до Народното събрание, до парламентарно представените партии и др. На 2 декември пред Областната управа пенсионерите подготвят втори протест. Те не изключват възможността и за безсрочни протестни действия. От днес пред Областната управа в Шумен е организирана и подписка в подкрепа на пенсионерите. Ивелина ИВАНОВА


Простена, но не и забравена е историята с моряците от

Простена, но не и забравена е историята с моряците от ...

......... нас”, смята Николай Туртов.Освен хора, на които да благодари, Николай Туртов има и хора, на които да прости – това е собственикът на кораба „Ина” Георги Мишков, за когото смята, че е виновен за съдбата им. Така случаят с кораба „Ина” е простен, но не и забравен след 8 години.


Днес се навършват 38 години от откриването на мемориалния комплекс

Днес се навършват 38 години от откриването на мемориалния комплекс ...

......... син като синьо камъче в брадата на Св. Кирил. А по-късно при кръщаването на детето е записано с името Кирил. cнимка: Дарик-Шумен, архив Паметникът „Създатели на българската държава“ получи номинация в Годишните награди в туризма за 2019 г. на страницата на Министерството на туризма в категорията Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията 


Африканската чума по свинете е достигнала почти 90% от областите

Африканската чума по свинете е достигнала почти 90% от областите ...

......... по които се движат транспортни средства или туристи. Там се извършва само горскостопанска, дърводобивна и ловно-стопанска дейност, поясни Гелов. Случаи на африканска чума при свинете бяха установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир преди месец. Преди това мъртви диви прасета отново бяха открити във Върбишко.


Шумен. Димитър Пеев от РСПБЗН - Шумен спечели второ място

Шумен. Димитър Пеев от РСПБЗН - Шумен спечели второ място ...

......... в Териториална полиция към Районно управление на МВР - Велики Преслав, а от началото на 2019 е водач на специален автомобил и пожарникар в РСПБЗН - Шумен. С бокс се занимава повече от 10 години, в момента тренира в Спортен клуб „Шумен груп“, с треньори Ивалин Иванов и Стоян Веселинов.


Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) ще строи „ВиК“ ЕООД

Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) ще строи „ВиК“ ЕООД ...

......... преминаващ в непосредствена близост до площадката на пречиствателната станция. Водата в него се подава помпажно от съществуващата помпена станция "1300 години България“.   Проектът ще се финансира със средства от Оперативна програма „Околна среда“. Оферти ще се приемат до 3-ти януари и ще се отварят на 6-ти януари 2020 г.


Шумен. Проучват тайния ходник с посока изток- запад, открит северно

Шумен. Проучват тайния ходник с посока изток- запад, открит северно ...

......... и керамика, работена на ръка, става въпрос за битови гърнета и именно тази по- примитивна керамика всъщност ни дава и ранната дата“, коментира гл.ас. Аладжов. Той попада на тайния ходник през 2017 година, при проучванията на каменната арена в Плиска. Разкопките ще продължат до края на месец ноември. Ивелина ИВАНОВА


Шумен. 333 нарушения на скоростните режими са засечени и установени

Шумен. 333 нарушения на скоростните режими са засечени и установени ...

......... алкохол с концентрация над 1,2 промила, двама с промили от 0,5 до 0, 8 и други двама, които са шофирали след употреба на алкохол над 0,8 до 1,2 промила. Установени са 35 неправоспособни водачи. Временно са отнети свидетелствата за управление на моторно превозно средство на 112 водачи през месец октомври.


Шумен. Товарен автомобил се е преобърнал на АМ

Шумен. Товарен автомобил се е преобърнал на АМ "Хемус", на ...

......... години, е невредим. Успял е да се измъкне през люка. Мъжът е правоспособен, пробата му за алкохол е отрицателна. Превозвал е сода, като товарът не е разпилян, не пречи на движението, но вероятно ще се наложи при действия за изваждане на автомобила да се затвори за кратко участъка на магистралата.


Неонатология към МБАЛ - Шумен се нуждае от апарат за

Неонатология към МБАЛ - Шумен се нуждае от апарат за ...

......... стойности може да се стигне до симптоматика от страна на централната нервна система, може да има епизоди на спиране на дишането, на гърчове. Това налага многократното и проследяване, а в това е смисълът на такъв тип апарати, те са направени, за да няма кръвозагуба.", обясни още д-р Куздова. Снимка: архив


Вторият тур в Шумен победи по драматизъм всички балотажи в

Вторият тур в Шумен победи по драматизъм всички балотажи в ...

......... досегашният кмет Любомир Христов от ГЕРБ. При 100% обработени протоколи той печели 48.57% от вота на гласоподавателите. Кандидатът на БСП Венцислав Венков остава с 48.27 на сто, като изостава от опонента си само със 77 гласа. Малко над 3% не са подкрепили нито един от кандидатите. Избирателната активност бе 32,4%.


Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не

Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не ...

......... Мазнината, която се съдържа в прясното и киселото мляко, убива лютото. Подлютите ли се – кисело или прясно мляко  веднага, съветва той.  А сега си е поставил и нова цел – да създаде най=лютата чушка в света. Когато това стане – всеки е добре дошъл, за да я опита.