Православните християни почитат днес Св. Йоан Кръстител, наричан още

Православните християни почитат днес Св. Йоан Кръстител, наричан още "Предтеча". ...

......... св. Иоан Предтеча, на 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден), на 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител, на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител и на 25 май - Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител


Християните празнуват днес Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското

Християните празнуват днес Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското ...

......... да благослови дома. На този ден народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 


На този ден православните почитат Преображение Господне – празникът е

На този ден православните почитат Преображение Господне – празникът е ...

......... – раздавали за здраве и благополучие на близки. Преди гроздето не вкусвали къпини, смятали, че черните плодчета са дяволско изобретение, създадени да изкушават хората и да се противопоставят на сътворената от Бог лоза. Тържествената трапеза била за обяд, най-често готвели рибно блюдо, тъй като това било разрешено през Богородичните пости.


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна Личността на св. Мария Магдалена

Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна Личността на св. Мария Магдалена ...

......... се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики. Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.


Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно.

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. ...

......... страж над дома Израилев, за да му предаваш Моите думи. Като ти говоря, че грешникът ще загине, ако не се разкае, а ти не му предадеш Моите думи и грешникът умре в беззаконие, то Аз от тебе ще подиря кръвта му." След това Йезекии имал отново видение на Божията слава.


На 15 юли църквата почита Св. мчци Кирик и Юлита.

На 15 юли църквата почита Св. мчци Кирик и Юлита. ...

......... като имала само един тригодишен син Кирик. Тя живеела в град Икония (област Ликаония) и цяла била предадена на Христовата вяра. Своя син тя кръстила веднага след рождението му, а като станал на три години, научила го на вяра и молитва, доколкото едно дете на такава възраст може да възприемеЖитие на свети великомъченик Прокопий Св. Прокопий е роден в

Житие на свети великомъченик Прокопий Св. Прокопий е роден в ...

......... След това се простил с всички, приел пречистите Христови Тайни, легнал на одъра си и изрекъл последни слова: "Господи Иисусе Христе, приеми духа ми!" Преподобни Теофил умрял на 8 юли 1548 г. От неговите мощи потекло благовонно миро, затова преподобни Теофил се нарича мироточиви. При тях ставали чудеса на изцерение.


Св. вмчца Неделя Света великомъченица Кириакия е родена през III

Св. вмчца Неделя Света великомъченица Кириакия е родена през III ...

......... сила и храброст. Като видял лъжовността на светския живот, той се заселил в планинската местност Малея, на източния бряг на Света гора. Там преподобни Тома се отдал на строг постнически живот и непрестанни молитви. Неговото подвижничество го издигнало духовно и той засиял с добродетели и чудеса. Починал в X век.


Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили

Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили ...

......... сп. "Духовна култура", 2003 г., кн. 3, с. 13-17. Може би е прав архимандрит Пантелеймон Пулос. Дано един ден узнаем как е попаднала св. Ивановата десница в манастира "Св. Богородица" на остров Тинос. Дай Боже, да узнаем още подробности за съдбата на св. Ивановата десница. а по тяхното молитвено застъпничество.


Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник

Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник ...

......... когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални. Църквата е празнувала паметта на всички апостоли заедно. По-късно Тя е добавила към тях и апостол Павел


Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) Светите

Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) Светите ...

......... е да се смирим и да се надяваме на Божията милост, защото на горделивите Бог се противи, а на смирени дава благодат. Прочее, да заживеем по евангелските закони, предадени ни от светите апостоли, и да се оставим всецяло във властта на Божията благодат и любов, сега и во веки. Амин!Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през ...

......... да стават дивни чудеса и изцеления. Житието на тия мъченици води началото си от три малки речи на св. Кирил Александрийски. То било разширено от св. Софроний Йерусалимски, който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които станало със сами него. Той бил излекуван от очна болест.


КРОСС/Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим.

КРОСС/Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим. ...

......... Когато агаряните нападнали града, където се намирала църквата на светата мъченица, и се осмелили да го завоюват, били предадени на крайна погибел. Всички болни и прокажени, които идвали с вяра при честния гроб на мъченицата, получавали изцеление на всички недъзи по нейните молитви и с благодатта на Христа, нашия Бог.


Братята свети мъченици Мануил, Савел и Измаил били родом от

Братята свети мъченици Мануил, Савел и Измаил били родом от ...

......... тоя начин от жестоките гонения и мъчения, прославили своя Избавител, Христа Бога, Комуто и от нас да бъде чест и слава, с Отца и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


КРОСС/ Житие на свети Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски Св. Тихон

КРОСС/ Житие на свети Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски Св. Тихон ...

......... на човечеството и за това как да преодоляваме съблазните и малодушието. От преводните му работи най-значим е преводът на руски език на "Добротолюбие" (т. 1-5) - един паметник на патристичната литература, който съдържа писания за духовния живот на основателите и великите учители на християнската аскетика. (Виж също: Добротолюбие (Филокалия) Pravoslavieto.com


Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX

Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX ...

......... живот. Причислен към лика на светите иерарси, той се преставил на Пастиреначалника и великия Архиерей, преминал небесата, на нашия Господ Иисус Христос, от всички светии прославян Бог, Комуто и от нас, грешните, да бъде чест и слава с Отца и Светия Дух сега и всякога и во веки веков. АминВ памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град

В памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град ...

......... безстрашно продължавал да проповядва за Христа, се разгневил и изпратил при него палач, за да отсече главата на светията в тъмницата. След блажената кончина на свещеномъченика, вярващите взели неговото свето тяло и го погребали с чест. От неговите мощи се подавали множество чудесни изцеления, за слава на Христа, нашия Бог.


Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня ...

......... и прозорците на къщите, разстилат го и по пода. За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември.


Днес, на 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Днес, на 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена ...

......... открит Кръстът Господен на Голгота.Тя отива на поклонение по местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Построява манастири. Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.В народната традиция днешният ден е посветен и на нестинарството.


Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий Честват се

Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий Честват се ...

......... да се посели в шатрите Симови!" И не престана да говори от пророците и от другите книги, докато най-после сами рекоха: "Така е, както ти казваш!" Но пак възразиха: - Как се мислите вие за благословени, когато се уповавате на човек, а Библията проклина такива? А Философът в отговор н


Свети Симон бил роден в Кана Галилейска и бил познат

Свети Симон бил роден в Кана Галилейска и бил познат ...

......... прелом в нейния ход, а оттам и в бъдещото развитие на държавата ни. С особена яркост обаче се открояват онези от тях, които са положили основите на нашата духовност и с това са вписали във вечната летопис на времето принадлежността на българския народ към Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква.


Днес е светлият празник Гергьовден. На този ден Българската православна

Днес е светлият празник Гергьовден. На този ден Българската православна ...

......... хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза. Гергьовден е сред най-празнуваните именни дни в България. Честито на имениците!


Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу

Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу ...

......... се кръстили. Най-после св. Артемон бил хванат от фанатизирани езичници, които отсекли главата му с меч. Така верният Божи служител получил мъченически венец и се преселил във вечните небесни обители. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия

След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия ...

......... ни ненавиждат.Слугите, които ги отвели на мястото на екзекуцията, изпълнили онова, което им било заповядано, и Христовите изповедници получили мъченически венец. Благоговейни мъже прибрали светите им тела и с чест ги погребали недалече от града за слава на нашия Спасител Иисус Христос, Който живее и царува във вечни времена. Амин.


Вторият ден от Великден - Светли понеделник, поставя началото на

Вторият ден от Великден - Светли понеделник, поставя началото на ...

......... и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със сукалче, защото се смята, че те носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие. Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на починалите.


След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия

След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Иаковова и Саломия ...

......... които не са видели, и са повярвали.30. И много други чудеса направи Иисус пред учениците Си, за които не е писано в тая книга.31. А това е написано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име. От Иоана Свето Евангелие


Велики петък. Св. деветима мчци в Кизик. Преп. Мемнон Чудотворец

Велики петък. Св. деветима мчци в Кизик. Преп. Мемнон Чудотворец ...

......... ден, да не би учениците Му да отидат нощем да Го откраднат и да кажат народу: възкръсна от мъртвите. И последната измама ще бъде по-лоша от първата.65. Пилат им рече: имате стража; идете завардете, както знаете.66. Те отидоха, та завардиха гроба със стража и запечатаха камъка. От Матея Свето Евангелие


През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното

През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното ...

......... евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове. Църквата ни предлага да размислим също над образа на безплодната смокиня (смоковница), която изсъхнала след като била прокълната от Господ (Марк 11:12-14, 20-26, Мат. 21:18-22). "Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън" (Мат. 3:10).


Последната неделя на Великия пост е посветена на спомена за

Последната неделя на Великия пост е посветена на спомена за ...

......... в Йерусалим се случил в десетия ден на месец Нисан, именно в този ден, когато Израилевият народ си избирал Пасхално агне, за да го заколи в първия ден на Пасха. В този ден „Дщерь Сионова", без да забелязва това, радостно приветствала Агнеца Божий, идещ да изкупи греховете на целия свят.


Лазаровден е. Празникът е с подвижна дата - последната събота

Лазаровден е. Празникът е с подвижна дата - последната събота ...

......... свети отци, участвали в Първия Вселенски събор, свикан в гр. Никея през 325 г. при царуването на Константин Велики. Свети Ипатий получил от Бога дар на чудотворство, той изцелявал различни недъзи и изгонвал бесове. На връщане от събора бил убит от еретици. Мощите му били пренесени от християните в Гангра.


Благовещение на Пресвета Богородица и приснодева Мария В днешния ден

Благовещение на Пресвета Богородица и приснодева Мария В днешния ден ...

......... род за ония, които Му се боят." "Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква - и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!"


Преподобният наш отец Иаков, епископ и изповедник Сведенията за свети

Преподобният наш отец Иаков, епископ и изповедник Сведенията за свети ...

......... на нечестивите иконоборци, за което бил подложен на много мъчения - бил гонен, заточаван, измъчван с глад и жажда и претърпял още много други мъки. Посред страданията той предал светата си душа на Бога, заради Когото се подвизавал. А от Него приел Небесното Царство и се радва вечно на небесата.


Православната църква прославя Светия и Животворящ Кръст господен - Кръстопоклонна

Православната църква прославя Светия и Животворящ Кръст господен - Кръстопоклонна ...

......... грешнаго Софроний", „Кириакодромион сиреч Неделник") и др. Починал на 13 септември 1813 г. в Букурещ. Канонизиран от Светия синод на Българската православна църква на 31 декември 1964 г. с Протокол N 23 с календарна прослава на именния му ден (денят на неговия патрон - св. Софроний Иерусалимски) - 11 март.


Православната църква чества днес Св. Кодрат и Галина. Имен ден

Православната църква чества днес Св. Кодрат и Галина. Имен ден ...

......... дочакал старостта. При него идвали вярващи, за да слушат беседите му. Сред тях били Киприан, Дионисий и Анект, Павел и Крискент, които заедно с него пострадали за Христа. На мъки в името на Христа се решавали и свети жени, подражавайки на свети Кодрат - една от тях била света Галина.


След страданията и мъченическата смърт на свети великомъченик Теодор Тирон

След страданията и мъченическата смърт на свети великомъченик Теодор Тирон ...

......... Останалият в тъмница свети Василиск още дълго бил държан във вериги. Управителят Асклипиодот починал, а при приемника му Агрипа свети Василиск бил обезглавен на 22-рия ден на месец май. На този ден се чества паметта му, за слава на Христа, нашия Бог, прославян с Отца и Светия Дух вовеки. Амин.


Първо и второ намиране на честната глава на Господния предтеча

Първо и второ намиране на честната глава на Господния предтеча ...

......... с помощта на светата глава на Предтеча, отново ще разпространява и ще утвърждава ереста си. Но надеждите на еретика не се сбъднали. Когато той напуснал пещерата, в нея се поселили някакви благоверни и добродетелни монаси, тъй че той не можел да влезе в нея и да вземе оставеното там съкровище.


"Дойде време, на духовните подвизи начало"(Слава на Хвалите, Неделя Сиропустна) ...

......... Агапит извършил и множество (повече от сто, както съобщава написаното за него) други чудеса, изцелявайки със словото си обхванати от припадъци, с докосване с ръка и дори със сянката на тялото си. Като завършил своя благочестив и богоугоден живот, преподобният в дълбока старост починал в Господа, нашия Спасител Иисус Христос.


8 седмици преди Великден православната църка отбелязва Неделя Месопустна (Месни

8 седмици преди Великден православната църка отбелязва Неделя Месопустна (Месни ...

......... сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. Също така през цялата седмица (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и пак за здраве се прескачат; после около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.


Страдание на свети великомъченик Теодор Стратилат Нечестивият цар Ликиний, който

Страдание на свети великомъченик Теодор Стратилат Нечестивият цар Ликиний, който ...

......... Иисуса Христа в Йерусалим, Юдовото предателство за тридесет сребърника и разбягването на апостолите по време на Христовите страдания.Пророк Захария се нарича сърповидец, защото имал видение - слизащ от небето сърп, който покосява неправедните люде.Пророкът починал в последните години от царуването на персийския цар Дарий Хистасп, около 520 г. преди Христа.


Житие на св. мъченик Трифон Св. Трифон Зарезан. Стенопис в

Житие на св. мъченик Трифон Св. Трифон Зарезан. Стенопис в ...

......... Така свети Трифон, от ранна възраст посветен на Бога, привел множество хора към Христа и изцелил мнозина от болестите им, след големи мъчения, които претърпял за истината, бил увенчан с нетленен венец от Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, на Когото подобава слава во веки. Амин.


Житие на светия наш отец Григорий Богослов, патриарх Константинополски Св.

Житие на светия наш отец Григорий Богослов, патриарх Константинополски Св. ...

......... което разкрива със словата на философстващия разум възвишените истини на апостолската проповед. По отношение на християнската мисия всред славяните и на славянската писменост той трябва да бъде отбелязан като най-големият от древните отци любимец на св. Константин-Кирил Философ, който изучавал дори наизуст неговите произведения и написал похвала в негова чест.


Житие на св. преподобни Максим Изповедник Св. Максим ИзповедникПреподобни Максим

Житие на св. преподобни Максим Изповедник Св. Максим ИзповедникПреподобни Максим ...

......... му да се ронят сълзи. Така Бог посрамвал жестокостта на езичниците, които били по-свирепи от най-страшните зверове. Поразеният мъчител в безсилна злоба заповядал да убият Неофит. Тогава един звероподобен езичник с един удар на копието си го пронизал. Така юношата-мъченик прославил Бога със смъртта си на 21 януари 290 година.


Житие на св. преподобни Евтимий Велики Син на родители, които

Житие на св. преподобни Евтимий Велики Син на родители, които ...

......... умрял този велик патриарх на осиротяла България? Въпросът все още остава неразрешен. [Виж също статиите на Георги Тодоров по-долу.]Патриарх Евтимий умрял около 1401/1402 година.Името на св. патриарх Евтимий Търновски ще продължава да сияе през всички векове на нашата родна история и ще буди благоговейна почит, дълбоко преклонение и благодарно признание.


Свети Атанасий Велики, Архиепископ на Александрия Св. Атанасий е велик

Свети Атанасий Велики, Архиепископ на Александрия Св. Атанасий е велик ...

......... истинска мъдрост богословски и нравствени истини. Нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата. В 373 г. св. Атанасий починал в Александрия на 76 годишна възраст. Църквата чества паметта му на 2 май и на 18 Януари (съвместно със св. Кирил Александрийски).


Народът в България чества Антоновден на 17 януари за предпазване

Народът в България чества Антоновден на 17 януари за предпазване ...

......... всички този светилник на вярата и благочестието, та гледайки от него, да се учат на добродетели и като се удивляват на благочестивия живот на преподобния, да прославят Небесния Отец, на Когото, с Единородния Негов Син и Светия Дух да бъде чест и слава, благодарение и поклонение във вечни векове. Амин.


Житие на св. преподобни Гавриил Лесновски Преподобният Гавриил Лесновски е

Житие на св. преподобни Гавриил Лесновски Преподобният Гавриил Лесновски е ...

......... носените от него вехти дрехи. Погребали го на мястото на неговата бедна колибка. Родителите му издигнали над неговата гробница църква и страноприемница, в която приемали и обслужвали в негова памет бедни, болни и странници. Те употребили за богоугодни дела цялото си състояние и завещали да бъдат погребани до своя син.


По времето на Деций и Валериан в град Мелитин, в

По времето на Деций и Валериан в град Мелитин, в ...

......... се изпълнили. Сусаким разорил Иерусалим и се оттеглил в Египет, а Ровоам царувал още дванадесет години и гневът Господен (2Паралип. 12) отстъпил от него. Свети пророк Самей водел и записи за царуването на Ровоам. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


Кръщение Господне или Богоявление След връщането Си от Египет нашият

Кръщение Господне или Богоявление След връщането Си от Египет нашият ...

......... човека, който се валя в смрадната тиня на греховете. А когато Светият Дух, във вид на гълъб, слизал от небето върху Христа Иисуса, тогава се чул глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". На Него подобава слава, чест и поклонение во веки веков. Амин.


Кратко животоописание Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин)

Кратко животоописание Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) ...

......... предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.


Св. Анисия била родом от гр. Солун. Тя била надарена

Св. Анисия била родом от гр. Солун. Тя била надарена ...

......... се съпротивила. Тогава той извадил меча си и я убил (298 г.). Самите езичници укорили войника за неговото жестокосърдие, като видели убитата невинна млада девойка. Християните с благоговение погребали тялото й. Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Житие на св. четиринадесет хиляди младенци, избити от цар Ирод

Житие на св. четиринадесет хиляди младенци, избити от цар Ирод ...

......... които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните. Младенците мъченици влезли в Царството небесно не през вратата на св. Кръщение, но чрез мъченическата смърт за Иисуса Христа, която Сам Той нарекъл "кръщение" (Марк. 10:10). И с това кръщение, в случай на нужда, се заменя самото тайнство кръщение чрез вода.


Житие на светите 20 000 мъченици, изгорени в Никомидия Когато

Житие на светите 20 000 мъченици, изгорени в Никомидия Когато ...

......... Тя охотно отишла да им помогне. Когато хвърлили мрежата за риболов и след това я изтеглили на брега, усетили такава тежест в нея, че с голям труд я извлекли на земята. Нощта била лунна и те видели множество риби, а сред улова - телата на тримата мъченици: Горгоний, Индис и


След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св.

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. ...

......... Вярващите много плакали за Стефан. Въпреки гоненията християнската Църква все повече укрепвала. Мъжеството, с което вярващите понасяли тия гонения, убеждавало безпристрастните в истинността на християнската вяра. Повярвалите, принудени да бягат от Йерусалим, където Савел жестоко гонел Църквата, се пръснали по цяла Юдея и навсякъде числото на християните бързо се умножавало.


Днес, 25 декември, християнският свят празнува Коледа. Светият ден е

Днес, 25 декември, християнският свят празнува Коледа. Светият ден е ...

......... месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Трапеза: пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинсо с праз, печена кокошка. Днес празнуват: Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор


Бъдни вечер Един от най-милите спомени из ранните години на

Бъдни вечер Един от най-милите спомени из ранните години на ...

......... пътешестват - понеже заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог. (от Св. Роман Сладкопевец) Този ден се нарича "Бъдни вечер", защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини. Да пожелаем на всички, спазващи тези хубави религиозни празници, както в миналото, тъй и сега, с радост да ги изпълняват.


Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като

Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като ...

......... като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.


Св. Юлиания била дъщеря на знатни родители езичници. Още от

Св. Юлиания била дъщеря на знатни родители езичници. Още от ...

......... отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник. Юлиания не искала да се върне към езичеството, заради което баща и я биел жестоко, а накрая я предал и на съд. Хвърлили я в тъмница и я измъчвали жестоко. С пламенна молитва и неземна помощ Юлиания превъзмогвала телесната болка. Накрая била обезглавена.


Св. свщмчк Игнатий Богоносец (Игнажден), Св. Йоан Кронщадски, Предпр. на

Св. свщмчк Игнатий Богоносец (Игнажден), Св. Йоан Кронщадски, Предпр. на ...

......... приема." (Мат. 18:2-5) Игнатий завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете. Отец Йоан Кронщадски Един от най-почитаните свещеници на Руската православна църква и приживе, и след смъртта си бил отец Йоан Кронщадски, канонизиран от Руската църква през 1990 г., а от Задграничната църква четвърт век по-рано.


Свети Бонифаций е роден през 673 (или 680 г.) в

Свети Бонифаций е роден през 673 (или 680 г.) в ...

......... дело носи богати плодове. Въпреки напредналата си възраст, Епископ Бонифаций пожелава лично да проповядва Евангелието на племената на фризите, обитаващи земите на дн. Северна Нидерландия и Долна Саксония. Там загива мъченически, убит от езичници, на 5 юни 754 г. По негово желание е погребан в основаното от него Абатство Фулда.


Св. мъченици Тирс и Левкий са гонени и убити по

Св. мъченици Тирс и Левкий са гонени и убити по ...

......... Леонид. Въпреки жестоките мъчения, на които са подлагани християните, много от хората започват да изповядват Христовата вяра и приемат изтезанията. Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите при това чудеса обръщат към Христа самия игемон Ариан, който на своя ред загива в мъченичество. Имени дни: Празнуват Снежана, Снежа, Снежка.


Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица Зачатие

Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица Зачатие ...

......... е девет месеца преди деня на Рождеството на Пресвета Богородица. В Константинопол празненството в чест на Зачатието на Пресвета Богородица на този ден било отпразнувано в Еворании, според друго четене, Урании, близо до храма "Света София". Тук храмът на Пресвета Богородица бил построен от един сенатор още при Константин Велики.


Житие на преподобния наш отец Патапий В Египет, на река

Житие на преподобния наш отец Патапий В Египет, на река ...

......... Андрей, слушайки за многото му чудеса, се отнасял към тях с недоверие и пренебрежение. Бел.ред. Той бил погребан с чест в църквата на свети Иоан Предтеча, за слава на Христа, нашия Бог, прославян в Своите светии, на Когото подобава чест и поклонение, с Отца и Светия Дух во веки. Амин.


Житие на св. Сава Освещени Свети Сава, основателят на много

Житие на св. Сава Освещени Свети Сава, основателят на много ...

......... душата си и тихо се преставил в Господа на 5 декември 1500 г. След четири години учениците открили гроба му и намерили светите му мощи нетленни. Направили за тях ковчег, върху лицевата дъска на който изобразили лика на преподобни Нектарий. Ковчегът бил поставен в църквата на Ягарската килия за поклонение.


Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650

Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650 ...

......... околните планини и пещери; в събота и неделните дни се събирали и заедно възнасяли благодарение на Бога, при което се удостоявали със свето Причастие от Божествен ангел, и така починали с мир. За това разказва великият Пафнутий (Тиваидски), пустинник, който сам е видял тези мъже и е написал житието им.


Житие на свети апостол Андрей Първозвани Св. ап. Андрей се

Житие на свети апостол Андрей Първозвани Св. ап. Андрей се ...

......... православните християни, зашото той е ръкоположил първият епископ в Цариград - апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили св. Кръщение и миропомазание православните славяни - българи, сърби, руси и други. Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Житие на св. Стилиан Детепазител Св. Стилиан е роден и

Житие на св. Стилиан Детепазител Св. Стилиан е роден и ...

......... прославено чрез подвизите на стълпника и чрез много чудеса, с които го удостоил Бог. Някои пожелали да се заселят близо до неговото жилище и така след време там били построени два манастира - мъжки и женски. Алипий се поминал на 118 години, в 640 г., в царуването на император Ираклий.


Житие на св. Климент Охридски Приема се, че равноапостолните просветители

Житие на св. Климент Охридски Приема се, че равноапостолните просветители ...

......... Теофилакт (1094-1107 г.) и известният канонист Димитрий Хоматиян (1216-1234 г.). Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден - 25 ноември, а в деня на неговата смърт - 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.


23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този

23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този ...

......... всички добри дела на св. Александър Невски и всички останали достойни именяци - Александър и Александра, дванадесетте камбани на храм паметника "Св. Александър Невски" цял ден празнично ще бият. На 23 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо. Честит празник на именниците!


Въведение Богородично е обявено като ден на православната християнска младеж

Въведение Богородично е обявено като ден на православната християнска младеж ...

......... а трапезата не се вдигала цяла нощ – в очакване Богородица да дойде, да вземе залък и да благослови къщата. Така старите българи отреждали място и чакали Божата майка на най-светлите християнски празници. За Въведение се разрешава да се хапне ястие с риба, слагат се и много лакомства за малчуганите.


Св. Йоан Милостиви живял в седмия век. Той бил син

Св. Йоан Милостиви живял в седмия век. Той бил син ...

......... на тоя свят, освен трета част от един сребърник, и нея заповядвам да дадат на сиромаси". Св. патриарх бил погребан в същия град в църквата "Св. Тихон Аматунски". © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев). Източник: Православието