Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един ...

......... отреклия се поради лекомислие. Преподобни Паисий доживял до дълбока старост. Той много дружал с един свят подвижник, когото наричали Павел, и умрял малко преди него. Преподобни Исидор Пилусиот взел светите мощи на двамата свети подвижници, пренесъл ги в своята обител близо до Пилусия и над гробниците им построил великолепна църква.


При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един сановник, на

При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един сановник, на ...

......... го мъчат до самата смърт и свети Леонтий умрял под ударите на мъчителите. Християните благоговейно погребали тялото му близо до града. Страданията на светия мъченик са описани от очевидеца на неговия подвиг - съдебния чиновник Кир. Той начертал това повествование на оловени плочи, които били поставени при гробницата на мъченика.


Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден ...

......... Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.


Амос е първият пророк-писател, най-важна след Мойсей фигура в Стария

Амос е първият пророк-писател, най-важна след Мойсей фигура в Стария ...

......... народ Израиля" (7:14-15). От Ветил Амос отива в столицата на Северното царство - Самария. За по-нататъшната му съдба не е известно нищо. Може би, изгонен от Самария, се е върнал в родината си и е записал словесното откровение на Повелителя. Паметта на пророк Амос Православната църква чества на 15 юни.


Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той

Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той ...

......... Библията (Четвърта книга Царства). Той умрял в дълбока старост, при цар Иоас, комуто предсказал победа над сирийци. Веднъж войници погребвали мъртвец близо до гробницата на Елисей. При неочаквано нападение на неприятелите те хвърлили мъртвото тяло в гробницата на пророка. Умрелият, като се допрял до костите на светия пророк, веднага възкръснал.


Тази свята девица и Христова мъченица Акилина (Ангелина) била от

Тази свята девица и Христова мъченица Акилина (Ангелина) била от ...

......... свети мощи, о чудо, веднага изпълнили цялото онова място с дивно благоухание. Те благоухаели и по пътя, по който носели тялото й за погребение. През нощта небесна светлина осветявала гроба на мъченицата като ярка звезда. И които християни видели това, прославили Бога, Чиято сила и слава да бъде вовеки. Амин!Днес църквата чества празника Св. Богородица -

Днес църквата чества празника Св. Богородица - "Достойно ест", посветен ...

......... негова чест. Св. апостол Вартоломей се числи към 12 апостоли, които вървели подир Иисуса Христа и на които Господ дал сила да изцеряват болести и да правят чудеса чрез Неговото име. Св. Вартомомей проповядвал в източните страни. В град Албанопол бил разпнат на кръст с главата надолу от идолските жреци.


Православната църква чества днес, 9 юни, един от най-големите християнски

Православната църква чества днес, 9 юни, един от най-големите християнски ...

......... затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.По повод светлия църковен празник във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична Света Литургия.Според народните поверия на този ден рано сутринта се ходи на гробищата. Стои се върху орехови листа, с вярата, че можем да видим мъртвите.


Великият църковен учител свети Кирил Александрийски бил роден в град

Великият църковен учител свети Кирил Александрийски бил роден в град ...

......... си той бил причислен към свети Йоан Златоуст и заедно с него, пламенеейки от никога не отпадащата любов, предстои пред Христа Бога и пред Пречистата Божия Майка, пребивавайки в нейната слава, близо до нейния престол и възхвалявайки Преблагословената Дева, заедно с родения от нея истински Бог, в безконечните векове. Амин.


Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ...

......... е раздробена и само кости висят на тоя кръст... Помени ме, Господи, който страдам за Твоето име, и приеми моя дух". Теодор свършил мъченичеството си чрез посичане с меч. Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнската вяра много жители на града и много войници.


Православната църква почита на този ден Възнесение Господне. Празникът се

Православната църква почита на този ден Възнесение Господне. Празникът се ...

......... отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Следобеда на мегдана се събират всички и се играят "спасовските" хора - само по песни, без музикални инструменти. Празнуват и всички именници.Житие на свети свещеномъченик Доротей, епископ Тирски Св. Доротей управлявал

Житие на свети свещеномъченик Доротей, епископ Тирски Св. Доротей управлявал ...

......... При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа смърт в 361 г. в "Удския град в Долна Мизия - Одесос (сегашна Варна), подчинен на митрополита Маркианопол". На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици. Особено известна е неговата гръцколатинска Синтагма - сборник от църковни и граждански закони.


Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в

Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в ...

......... на император Марк Аврелий. Знаменитата проповед на св. Юстин в съда за ипостасната Истина-Христос и неговата смърт доказали, че той не е бил "филолог", а философ - в най-възвишения смисъл на думата. Църквата почита св. Юстин на 1 юни като "небесен покровител на рода на философите" и всички, търсещи истината.


Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на

Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на ...

......... гдето в продължение на седем дни й нанасяли по сто удара, а на другите инокини още в същия ден били отсечени главите. На осмия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрай й нанесли жесток побой, от който тя умряла. Това станало на 29 май 730 година.


Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостоли Св. Карп се

Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостоли Св. Карп се ...

......... възпитан. Мъченическия си подвиг той приел в 7022 година от сътворението на света, а от Рождението на Бог Слово - 1514 година, в 26-ия ден на месец май, в царуването на Владетеля на всички - нашия Господ Иисус Христос, Когото славим, заедно с Отца и Светия Дух, во веки. Амин.


КРОСС/ Свети Михаил, епископ Синадски, чиято памет се чества днес,

КРОСС/ Свети Михаил, епископ Синадски, чиято памет се чества днес, ...

......... изгнание. Гонен от едно място на друго, светецът понесъл много горчиви скърби и неприятности, докато не достигнал небесната обител и не получил вечния покой. Така завършил праведния си живот, украсен с двоен венец - причислен към архиереите като архиерей, и към мъчениците като мъченик, за слава на Христа, нашия Бог.Житие на св. мъченик Василиск Св. Василиск бил племенник на

Житие на св. мъченик Василиск Св. Василиск бил племенник на ...

......... пост и молитва. След две години убиецът Иван-Владислав умрял от внезапна страшна смърт чрез невидима ръка и България паднала под византийско робство за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (Албания).


Днес църквата отдава почина на Свети велики царе и равноапостоли

Днес църквата отдава почина на Свети велики царе и равноапостоли ...

......... самия ден на Петдесетница в 337 година, в тридесет и втората година от царуването си, на шестдесет и пет годишна възраст. С голяма тържественост тялото му било пренесено в създадения от него град Константинопол и положено съгласно неговия завет в църквата на светите Апостоли в гробницата, приготвена от самия него.


Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел ...

......... човек сам се преда и пламенно защитил вярата Хистова. Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г.Днес църквата почита още паметта на свети мъченици Петър, Диориний и Андрей, и свети мъченички Павла и Христина.


Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той

Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той ...

......... църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 г. в храм-паметника "Свети Александър Невски" по време на Света литургия, отслужена от негово светейшество българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани и от Българската православна църква.


Св. Епифаний, който се прославил със своя живот, ученост и

Св. Епифаний, който се прославил със своя живот, ученост и ...

......... Иисус Христос, Когото ти призоваваш? - запитало момчето. - Син Божи, Когото разпнали евреите - отговорил непознатият. Епифаний като чул, че евреите разпнали Сина Божи, не посмял да каже че сам е евреин, и тръгнал за дома си, като мислел за Разпнатия Христос и желаел да узнае повече за Него.


Православната църква почита днес паметта на свети пророк Исая и

Православната църква почита днес паметта на свети пророк Исая и ...

......... няма суша и градушки. На този ден се изпълнявал обичаят покръсти. Девойките се обличали в стари черни дрехи и се събирали в двора на църквата. Обикаляли го три пъти и пеели песни, за да омилостивят злите сили и стихии и да измолят дъжд. Празникът завършвал с курбан и голяма трапеза.


По времето на император Максимилиан (305-311 г.) християните били принуждавани

По времето на император Максимилиан (305-311 г.) християните били принуждавани ...

......... тъмница, но заради молбите на жена си, която също била християнка, не го подложил на никакви изтезания. Той разбрал, че няма да успее да склони мъжа да се отрече от Бог, затова го осъдил на смърт. Акакий бил посечен с меч през 303 година. Тялото му било погребано от християни.


На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите ...

......... Димитър и двамата са си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите - овчари, чираци, слуги и започва да кипи усилен труд.На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо


Този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и

Този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и ...

......... Вселенския събор в Никея, той изобличил Арий и неговите съмишленици. Като се върнал в Лариса след събора, разрушил много идолски капища, изгонил бесовете от бесноватите и извършил множество други чудеса. Освен това той отново построил църковните сгради и богато ги украсил, след което с мир си отишъл от този живот.


Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на ...

......... Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон. Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".


Братя и сестри, Христос воскресе!Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение

Братя и сестри, Христос воскресе!Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение ...

......... народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух... Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:19-20). По време на вечерната служба евангелският текст се чете на различни езици като илюстрация на проповедта на апостолите по целия свят.
Христос воскресе! Воистину воскресе!


Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плътСвети Симеон,

Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плътСвети Симеон, ...

......... си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения. Мъжеството, търпението и твърдостта му удивили самите мъчетели. Най-после Симеон бил разпънат на кръст (107 г.).


Стотици миряни ще спазят християнската традиция на Разпети петък. В

Стотици миряни ще спазят християнската традиция на Разпети петък. В ...

......... и св. Йоан Богослов и ги целуват. Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха, символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето хората отнасят в дома си и го поставят над иконите, за да напомня очакването на великия ден.


Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който

Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който ...

......... извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Обикновено плащеницата се поставя на маса и православните християни минават под нея за здраве, като получават след това от ръката на свещеника стръкче здравец. Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.


Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър,

Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър, ...

......... свети апостол Петър го поставил за епископ в град Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостолът Му предал своя дух.


Императрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на мъченията, на които

Императрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на мъченията, на които ...

......... съставена служба в негова чест, които според описа на проф.Иван Шишманов се намирали в частната библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, но които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир ‘‘Свети Архангели`‘, където е означено и родното му село Дебелдял.


Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област

Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област ...

......... могат да го нападнат вълци или други зверове, той отговорил, че не ходи сам. За молитва го събуждал един светъл юноша, водел го за ръка и го предпазвал от всякаква опасност. Тогава всички разбрали, че св. великомъченик Георги пази момчето и вече не му пречели да отива нощем в храма....


Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди ...

......... Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина


Днес е Лазарова събота, а утре - седмица преди Великден,

Днес е Лазарова събота, а утре - седмица преди Великден, ...

......... да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува. Ритуалите са свързани с преминаването на девойката от детството в зрелостта. Освен това бележат началото на Пасхалното тържество. На този ден имен ден празнуват всички, носещи името на св. Лазар - Лазар, Лазарка, Лазарина и техните производни.


Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на

Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на ...

......... обезглавили. Мъчениците пострадали в Дамаск през II век, където честните им останки били погребани.Да не се бърка със св. Виктор Никомедийски, честван на 18 април.След като повярвал в Христа, и виждайки твърдостта на св. великомъченик Георги († 303 г.), св. Виктор бил посечен с меч в Никомидия през 303 година.


Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от

Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от ...

......... за болните и сам им прислужвал. По времето на император Теодосий Младши в град Ефес бил свикан Третият Вселенски събор. Там, заедно с другите свети отци, Акакий свалил цариградският патриарх Несторий, защото хулел Дева Мария и го предал на анатема. Акакий починал в дълбока старост, почитан и уважаван. Източник: http://www.pravoslavieto.com


След кончината на римския папа Теодор мястото му, при еднодушен

След кончината на римския папа Теодор мястото му, при еднодушен ...

......... му тяло било погребано вън от град Херсон в храма на Пресвета Богородица, наричана Влахернска. Скоро неговият гроб започнал да привлича множество народ: най-разнообразни и многобройни изцеления получавали болните по молитвите на светеца и благодатта на нашия Господ Иисус Христос, на Когото с Отца и Светия Дух слава навеки. Амин.


Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Златна ябълка

Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Златна ябълка", се намира ...

......... запазени чрез преданията. Местните хора разказват, че през 1934 г. сестрата на цар Борис ІІІ княгиня Евдокия преспала в църквата и оздравяла от болест, която я измъчвала от дълго време. В знак на благодарност монархът подарил на храма мрамор, с който е облицован подът и златно енголпие на чудотворната икона.


Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота

Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота ...

......... душа и я надари с Твоята благодат. Като понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните сили отслабвали и тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени. Бог ги надарил с лечебна сила.


На днешния ден православната църква почита паметта на Светите мъченици

На днешния ден православната църква почита паметта на Светите мъченици ...

......... се молели на Бога и търпеливо понасяли ужасните страдания. Като скърбели за заблужденията на езичниците, те молели Бога да съкруши идолите. Господ чул молитвата им. Станало чудо. Идолите паднали на земята, а идолските капища се разрушили. Но и това поразително чудо не вразумило управителя, и той осъдил християните на смърт.


Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил

Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил ...

......... време продължили тези изтезания, но мъченикът останал непоколебим в своите християнски убеждения. Най-после той бил посечен с меч. Идолското капище обаче не било въста-новено, защото император Юлиан заминал на война с персите и повече не се върнал в Кесария Кападокийска, а по-късно върху гроба на мъченика бил издигнат великолепен храм.


Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско

Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско ...

......... Като не се засрамил от побелелите коси и дълбоката старост на светителя, Лъв Армянин заповядал да го изпратят на заточение в Херсон, където светият старец починал в изгнание. Той предпочел да пожертва временния живот на земята, но да остане верен изповедник на православната вяра и да получи вечен блажен живот.


Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин

Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин ...

......... превода на църковноправния сборник Номоканон. Свети Методий Славянобългарски починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград и – според житието му – "лежи във великата моравска църква, от лявата страна, в стената зад олтара на света Богородица". Древната му служба се запазила в ръкописи от ХІІІ век.


На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св. Методий

На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св. Методий ...

......... били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело - създаванетo на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните. Св. Методий се чества и на 11 май заeдно със св. Кирил. На 6 април се отбелязва и успението на Св. Ехтихий. Св. мчци Тимотей и Диоген.


На 5 април Църквата почита Св. мчци Теодул и Агатопод.

На 5 април Църквата почита Св. мчци Теодул и Агатопод. ...

......... предани на Христа свещенослужители - старецът Агатопод и юношата Теодул. Агатопод бил дякон, а Теодул четец.Заради непреклонния им отказ да принесат жертва на идолите и след тежки мъчения, градоначалникът заповядал те да бъдат хвърлени в морето. След време вълните изхвърлили телата им на брега, а приятелите им ги погребали достойно.


Блаженият Никита бил българин, родом от Албания, където от векове,

Блаженият Никита бил българин, родом от Албания, където от векове, ...

......... затваряли в мръсна килия без храна и вода. След като разбрали, че няма да сломят твърдостта му, осъдили го на смърт чрез обесване. Присъдата била изпълнена на 4 април 1808 г. Три дни след обесването му християни откупили тялото му и го погребали при църквата „Св. Николай" до градската странноприемница.


Преподобни Никита се родил в малоазийската област Витиния. Той живял

Преподобни Никита се родил в малоазийската област Витиния. Той живял ...

......... монаси и миряни очаквали тялото на светия покойник. Раклата била занесена на рамене от монасите до манастира и там, при пение на псалми и погребални песни, я положили до гроба на преподобни Никифор, първия игумен на манастира. За благочестивия му и свят живот Бог прославил преподобни Никита с чудотворна благодат.


Носещите името Захари празнуват имен днес, 24 март. Преподобни Захария

Носещите името Захари празнуват имен днес, 24 март. Преподобни Захария ...

......... на запитването на стареца Мойсей, що значи да бъдеш монах, Захария хвърлил своята килимявка и я стъпкал с нозете си, като казал: - Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа.


Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни.

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни. ...

......... Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца.Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - великденските. През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 11 март. 


Църквата почита днес Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен

Църквата почита днес Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен ...

......... Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий. Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка тя е обезглавена.


Православните християни почитат днес Св. Йоан Кръстител, наричан още

Православните християни почитат днес Св. Йоан Кръстител, наричан още "Предтеча". ...

......... св. Иоан Предтеча, на 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден), на 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител, на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител и на 25 май - Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител


Християните празнуват днес Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското

Християните празнуват днес Въведение Богородично. Чества се Денят на християнското ...

......... да благослови дома. На този ден народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 


На този ден православните почитат Преображение Господне – празникът е

На този ден православните почитат Преображение Господне – празникът е ...

......... – раздавали за здраве и благополучие на близки. Преди гроздето не вкусвали къпини, смятали, че черните плодчета са дяволско изобретение, създадени да изкушават хората и да се противопоставят на сътворената от Бог лоза. Тържествената трапеза била за обяд, най-често готвели рибно блюдо, тъй като това било разрешено през Богородичните пости.


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна Личността на св. Мария Магдалена

Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна Личността на св. Мария Магдалена ...

......... се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики. Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.


Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно.

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. ...

......... страж над дома Израилев, за да му предаваш Моите думи. Като ти говоря, че грешникът ще загине, ако не се разкае, а ти не му предадеш Моите думи и грешникът умре в беззаконие, то Аз от тебе ще подиря кръвта му." След това Йезекии имал отново видение на Божията слава.


На 15 юли църквата почита Св. мчци Кирик и Юлита.

На 15 юли църквата почита Св. мчци Кирик и Юлита. ...

......... като имала само един тригодишен син Кирик. Тя живеела в град Икония (област Ликаония) и цяла била предадена на Христовата вяра. Своя син тя кръстила веднага след рождението му, а като станал на три години, научила го на вяра и молитва, доколкото едно дете на такава възраст може да възприеме


Житие на свети великомъченик Прокопий Св. Прокопий е роден в

Житие на свети великомъченик Прокопий Св. Прокопий е роден в ...

......... След това се простил с всички, приел пречистите Христови Тайни, легнал на одъра си и изрекъл последни слова: "Господи Иисусе Христе, приеми духа ми!" Преподобни Теофил умрял на 8 юли 1548 г. От неговите мощи потекло благовонно миро, затова преподобни Теофил се нарича мироточиви. При тях ставали чудеса на изцерение.


Св. вмчца Неделя Света великомъченица Кириакия е родена през III

Св. вмчца Неделя Света великомъченица Кириакия е родена през III ...

......... сила и храброст. Като видял лъжовността на светския живот, той се заселил в планинската местност Малея, на източния бряг на Света гора. Там преподобни Тома се отдал на строг постнически живот и непрестанни молитви. Неговото подвижничество го издигнало духовно и той засиял с добродетели и чудеса. Починал в X век.


Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили

Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили ...

......... сп. "Духовна култура", 2003 г., кн. 3, с. 13-17. Може би е прав архимандрит Пантелеймон Пулос. Дано един ден узнаем как е попаднала св. Ивановата десница в манастира "Св. Богородица" на остров Тинос. Дай Боже, да узнаем още подробности за съдбата на св. Ивановата десница. а по тяхното молитвено застъпничество.


Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник

Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник ...

......... когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални. Църквата е празнувала паметта на всички апостоли заедно. По-късно Тя е добавила към тях и апостол Павел


Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) Светите

Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) Светите ...

......... е да се смирим и да се надяваме на Божията милост, защото на горделивите Бог се противи, а на смирени дава благодат. Прочее, да заживеем по евангелските закони, предадени ни от светите апостоли, и да се оставим всецяло във властта на Божията благодат и любов, сега и во веки. Амин!


Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през ...

......... да стават дивни чудеса и изцеления. Житието на тия мъченици води началото си от три малки речи на св. Кирил Александрийски. То било разширено от св. Софроний Йерусалимски, който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които станало със сами него. Той бил излекуван от очна болест.


КРОСС/Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим.

КРОСС/Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим. ...

......... Когато агаряните нападнали града, където се намирала църквата на светата мъченица, и се осмелили да го завоюват, били предадени на крайна погибел. Всички болни и прокажени, които идвали с вяра при честния гроб на мъченицата, получавали изцеление на всички недъзи по нейните молитви и с благодатта на Христа, нашия Бог.


Братята свети мъченици Мануил, Савел и Измаил били родом от

Братята свети мъченици Мануил, Савел и Измаил били родом от ...

......... тоя начин от жестоките гонения и мъчения, прославили своя Избавител, Христа Бога, Комуто и от нас да бъде чест и слава, с Отца и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


КРОСС/ Житие на свети Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски Св. Тихон

КРОСС/ Житие на свети Тихон Чудотворец, епископ Аматунтски Св. Тихон ...

......... на човечеството и за това как да преодоляваме съблазните и малодушието. От преводните му работи най-значим е преводът на руски език на "Добротолюбие" (т. 1-5) - един паметник на патристичната литература, който съдържа писания за духовния живот на основателите и великите учители на християнската аскетика. (Виж също: Добротолюбие (Филокалия) Pravoslavieto.com


Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX

Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX ...

......... живот. Причислен към лика на светите иерарси, той се преставил на Пастиреначалника и великия Архиерей, преминал небесата, на нашия Господ Иисус Христос, от всички светии прославян Бог, Комуто и от нас, грешните, да бъде чест и слава с Отца и Светия Дух сега и всякога и во веки веков. Амин


В памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град

В памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град ...

......... безстрашно продължавал да проповядва за Христа, се разгневил и изпратил при него палач, за да отсече главата на светията в тъмницата. След блажената кончина на свещеномъченика, вярващите взели неговото свето тяло и го погребали с чест. От неговите мощи се подавали множество чудесни изцеления, за слава на Христа, нашия Бог.


Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня ...

......... и прозорците на къщите, разстилат го и по пода. За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември.


Днес, на 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Днес, на 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена ...

......... открит Кръстът Господен на Голгота.Тя отива на поклонение по местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Построява манастири. Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.В народната традиция днешният ден е посветен и на нестинарството.