Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски Свети

Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски Свети ...

......... ученици, разпространяващи Христовото учение и изобличаващи ересите, за да можем, като изпълним достойно своето звание в този живот, да застанем заедно с теб и твоето стадо от дясната страна на Христа, нашия Бог, и да получим от Него вечен живот. Защото на Него подобава слава и чест във вечни векове.Амин."


Арменците по света празнуват Цветница и за тях започва Страстната

Арменците по света празнуват Цветница и за тях започва Страстната ...

......... и самотни хора от общността. Само за няколко часа от обявяването на инициативата в нея се записаха десетки доброволци. Кампанията ще продължи до изтичане на кризисните мерки, като организаторите са готови при нужда да осигурят и допълнителна подкрепа за нуждаещите се. Повече информация в страницата на Църковното настоятелство във facebook


Католическият свят отбелязва Цветница или още Палмова неделя. Днешният ден

Католическият свят отбелязва Цветница или още Палмова неделя. Днешният ден ...

......... във Филипините обиколиха енориашите си с автомобил. Специално возило за проповеди си е пригодил и свещеник от Португалия. Започна тържествената света литургия, която се отслужва от Папа Франциск, но в отсъствието на вярващи. Това ще бъде така и през цялата празнична седмица. Част от богослуженията ще се излъчват он лайн.


Преподобни Никита произхожда от Кесария Витинска, от благочестиви родители. Баща

Преподобни Никита произхожда от Кесария Витинска, от благочестиви родители. Баща ...

......... обител. И след погребението също ставали много чудеса и тези, които идвали с вяра, получавали изцеление, за слава на Христа, нашия Бог, прославян от Своите светии. На Него, с Отца и Светия Дух да бъде от всички чест и слава, и поклонение, сега и винаги, и във вечни времена. Амин.


През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил

През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил ...

......... Бога с дар на чудотворство. Просиял с добродетелите на монашеското житие, свети Тит същевременно бил непоколебим стълб на православието, тъй като ревностно защитавал светата Църква от нападките на еретиците иконоборци. Поживял доста и посочвайки на своите последователи достоен за подражание пример на постнически живот, преподобни Тит мирно заминал при Господа.


Сведенията, които имаме за живота на преподобна Мария Египетска, научаваме

Сведенията, които имаме за живота на преподобна Мария Египетска, научаваме ...

......... тамошния Успенски женски манастир. Върху саркофага му била поставена желязната верига, която приживе носел под дрехата си и която свидетелствала за неговите аскетически подвизи. Руската православна църква чества паметта на мъченика на 1 април и в четвъртата неделя след Пасха. Българската църква отбелязва паметта на св. Аврамий на 1 април.За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната

За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната ...

......... му от Египет в Обетованата земя. Завета на св. Йосиф изпълнил през 1496 г. преди Рождество Христово св. пророк Мойсей. Той пренесъл костите му и го погребал в Сихем (Изход 13:19; Иисус Навин 24:32). Чрез своите синове Манасия и Ефрем св. Йосиф Прекрасни положил началото на две от Израилевите колена.


На 29 март тази година се пада т. нар. Четвърта

На 29 март тази година се пада т. нар. Четвърта ...

......... България, където бил обкръжен от много ученици, на които предал изкуството на исихазма. Носители на тази традиция стават например св. Ромил Видински, св. Теодосий Търновски, св. Евтимий, патриарх Български и др. Св. Йоан Лествичник умира през 603 година. Чества се на 30 март и в Четвъртата Неделя от Великия пост.


Преподобният Иларион взел върху себе си игото на монашеското житие

Преподобният Иларион взел върху себе си игото на монашеското житие ...

......... на Пресиян, Борис (852-889 г.) приел християнството (856 г.) с името Михаил и покръстил целия български народ. Изпълнило се пророчеството на св. мъченик Енравота-Боян, княз български.Освен тези сведения, ние нищо друго не знаем за него: где е гробницата му, къде са мощите му, имало ли е служба в негова чест.


Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата

Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата ...

......... чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила.


Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на

Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на ...

......... слово на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел ...

......... род за ония, които Му се боят." "Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква - и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!"


Свещеномъченик Василий претърпял много страдания и преследвания от арианите при

Свещеномъченик Василий претърпял много страдания и преследвания от арианите при ...

......... му извикал: "Вземи, Юлиане, и яж, ако ти е сладко това ядене, а за мене Христос е живот!" Това оскърбление било разгласено из града и царят от срам тайно напуснал Анкира и заминал за Антиохия. Продължили жестоко да мъчат св. Василия, който предал душата си на Господа в 363 година.


Свети Кирил бил родом от Антиохия. Той бил ученик на

Свети Кирил бил родом от Антиохия. Той бил ученик на ...

......... горчивина в сладост. Като видял това, началникът елин, който бил идолопоклонник, повярвал в Христа, а заедно с него повярвали и още много други. Достигнал дълбока старост, свети Кирил тихо и блажено починал и бил погребан с чест на този остров (Сицилия), като подава изцеление на тези, които прибягват към него.


В ІІІ век, когато жестоко били преследвани християните, един знатен

В ІІІ век, когато жестоко били преследвани християните, един знатен ...

......... Императорът узнал за това и заповядал да засипят входа на пещерата и всички християни, между които се споменават презвитер Диодор и дякон Мариан, умрели мъченически. Тяхната памет, както и паметта на Клавдий, Илария и синовете им се чества в деня на св. мъченици Хрисант и Дария - на 19 март.


Свети Кирил Иерусалимски произхождал от благочестиви родители, които дали на

Свети Кирил Иерусалимски произхождал от благочестиви родители, които дали на ...

......... и починал в Господа, оставяйки ни като наследство своите многополезни писания.Кондак на свети Кирил, архиепископ Иерусалимски:С твоя език мъдро си просветил чрез божествени вдъхновения твоите люде да почитат единната Троица, неразделна по естество, а по лица разделяема, затова радостно празнуваме всесвятата твоя памет и те имаме за молитвеник пред Бога.Преподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида -

Преподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида - ...

......... на царя и папата и жителите на Рим дохождали да се поклонят на светите мощи на Божия човек, който от любов към Господа пожертвал всички световни радости и се отрекъл от щастие, богатство и човешка слава, за да служи Богу в смирение и нищета.Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 г.


Град Хермопол в Египет бил родният град на свети мъченик

Град Хермопол в Египет бил родният град на свети мъченик ...

......... своя подвиг и преминал при Подвигоположника Христа, за да приеме от Него венеца на победата. Заедно с него били измъчвани и останалите шест християни, които били наградени от Господа със същата слава на небесата. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


Днес почитаме преподобни Бенедикт Нурсийски, основател на монашеския живот на

Днес почитаме преподобни Бенедикт Нурсийски, основател на монашеския живот на ...

......... образувал голям манастир, който станал средище и майка - манастир на цялото западно монашество. Бенедикт написал устав за своите братя, които започнали да се наричат по неговото име - бенедиктинци. Преподобни Бенедикт Нурсийски умрял в Монте Касино при Неапол в 543 г., като няколко дни по-рано узнал за своята смърт.


Никифoр I e визaнтийcки духoвник, пaтриaрх нa Кoнcтaнтинoпoл oт 806

Никифoр I e визaнтийcки духoвник, пaтриaрх нa Кoнcтaнтинoпoл oт 806 ...

......... нeгoвaтa oблacт. Тoгaвa eпиcкoпитe гo oбявили зa лишeн oт caн, a импeрaтoрът гo прaтил нa зaтoчeниe oтнaчaлo в eдин мaнacтир, ocнoвaн oт caмия пaтриaрх, a пocлe в друг, близo дo Цaригрaд. Тaм cв. Никифoр Изпoвeдник пoчинaл прeз 818 гoдинa. Мoщитe нa cв. Никифoр били прeнeceни в Цaригрaд в 846 гoдинa.


Св. Григорий се родил около 540 г. в Рим. Родителите

Св. Григорий се родил около 540 г. в Рим. Родителите ...

......... и узнал, че това бил неговият ангел хранител, който веднъж под вида на просек изпитал неговото милосърдие и оттогава бил при него неотлъчно, пазейки живота му. Св. Григорий паднал на колене и благодарил на Господа. Св. Григорий Велики-Двоеслов управлявал Римската църква 14 години и умрял на 12 март 604 г.


Св. Софроний Врачански бил родом от Котел, с мирско име

Св. Софроний Врачански бил родом от Котел, с мирско име ...

......... Къпинския манастир, Великотърновско, с име Софроний - възведен епископ Врачански. Преследван, отива в Румъния. С дара на предвиждане, в 1812 година издал позив до сънародниците си да посрещнат руските войски радушно, защото чрез тяхното оръжие България може да се освободи от "турското варварско мъчителство". Починал в Румъния през 1813 година.


Император Линикий издал строги укази против християните. В един полк

Император Линикий издал строги укази против християните. В един полк ...

......... Теодор Комнин при с. Клокотница. Битката станала в деня на св. 40 мъченици – 9 март 1230 година. Победителят цар Иван Асен ІІ бил тържествено посрещнат от търновските граждани в с. Мерданя. В чест на тая среща край селото е бил построен манастир "Свети четиридесет мъченици", който и сега съществува.


Житие на св. преподобни Теофилакт, епископ НикомидийскиСв. Теофилакт бил известно

Житие на св. преподобни Теофилакт, епископ НикомидийскиСв. Теофилакт бил известно ...

......... Емилиан Кизически, Евтимий Сарийски, Йосиф Солунски, Теофилакт и много други напразно увещавали царя да се откаже от ереста и да приеме православното учение за иконопочитанието. Те били пратени на заточение. Св. Теофилакт прекарал 30 години в изгнание, като търпял лишения и страдания. Той починал в дълбока старост около 832 година.


Много време преди покръстването на руския народ при светия равноапостолен

Много време преди покръстването на руския народ при светия равноапостолен ...

......... в Христа. Християните, често пъти лишени от епископи и свещеници, могли само тайно да се събират на молитва. Но в първите векове на Църквата християнската любов възпламенявала всички вярващи. Изпълнени с ревност към закона Господен и с любов към ближните, християните с готовност посрещали страданията за вярата и дори смъртта.


Тези християнски мъченици, на брой четиридесет и двама, били военачалници

Тези християнски мъченици, на брой четиридесет и двама, били военачалници ...

......... Бога, Който им пратил страдания и чрез това им посочил средство да загладят прегрешенията на предишния си живот. Те всички радостно и спокойно очаквали смъртта, за да се съединят с Иисуса Христа и да придобият вечните блага на бъдещия по-добър живот. Военачалниците-християни били осъдени на смърт и посечени с меч.


Житие на св. мъченик Йоан БългаринБлаженият Йоан бил родом от

Житие на св. мъченик Йоан БългаринБлаженият Йоан бил родом от ...

......... Божий и истински Бог.Агаряните се опитали да го отклонят от неговата вероизповед, но като се убедили, че тя е непоколебима, те веднага му отсекли главата вън в двора на "Св. София". Това станало на 5 март 1784 година.Така блаженият Йоан получил светъл мъченически венец от Христа Бога на 19-годишна възраст.


Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млади години се посветил

Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млади години се посветил ...

......... себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава навсякъде лъвът вървял подир него и му служил като домашно животно. А когато преподобният умрял, лъвът дълго време тъгувал и най-после умрял на гроба му. Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 година.


В православните храмове из цялата ни страна всеки път, когато

В православните храмове из цялата ни страна всеки път, когато ...

......... ни е дар от Бога, дар изстрадан и измолен вследствие воплите и молитвите на измъчения български народ. Свободата е Божи дар и ние трябва да сме благодарни за нея не само на Бога, но и на тези, чрез които Той е осъществил Своя промисъл и ни я е дарил. Амин.


Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края

Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края ...

......... Бог. Тогава управителят заповядал да отведат Теодот в тъмницата. Скоро след това император Константин като победил Ликиния, заповядал да се прекрати гонението и да се освободят християните, затворени в тъмници заради вярата си в Христа. Св. Теодот бил освободен. Като поживял още две години като епископ киринейски, той се поминал.


Светата Христова мъченица Антонина пострадала в град Никея* при царуването

Светата Христова мъченица Антонина пострадала в град Никея* при царуването ...

......... дрехите й и да я бият по тялото. Но когато палачите поискали да изпълнят заповедта на императора, се явили ангели и пазейки светата мъченица, подложили на мъчения самите мъчители. След това положили светицата върху нажежено желязно легло, но тя останала невредима. Тогава я хвърлили завързана в чувал в Никейското езеро.


Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и

Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и ...

......... град Марсилия и пръв въвел в тази страна монашески общежителен живот по примера на Изтока. Преподобни Касиан написал много книги, чрез които запознал западните християни с духа и правилата на източните иночески обители, изложил беседите на пустинническите отци за разни духовни предмети и опровергал лъжеученията. Той умрял в 435 година.


Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като

Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като ...

......... преди, в постнически трудове, като обърнал мнозина към православната вяра и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, благодарност и неизказана радост отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство*. * Свети Василий починал около 750 година.


Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като

Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като ...

......... преди, в постнически трудове, като обърнал мнозина към православната вяра и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, благодарност и неизказана радост отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство*. * Свети Василий починал около 750 година.


Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски живял в областта Кападокия - Мала

Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски живял в областта Кападокия - Мала ...

......... и се грижел за тях, затова го почитаме като техен покровител. Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет (11 февруари).


Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския

Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския ...

......... предел за хананейците на юг от Палестина. От IV век Газа била вече християнски град, а през VII век била покорена от мюсюлманите. В днешно време от някога знаменитата Газа са останали само развалини, около които се намира нов град със същото име - един от цветущите градове на Палестина.


В град Антиохия един свещеник, на име Саприкий, и един

В град Антиохия един свещеник, на име Саприкий, и един ...

......... от войниците се затекъл при управителя и му разказал, че Саприкий се отказал от Христа, но един друг, на име Никифор, се обявил за християнин и бил готов да умре за вярата си. Управителят заповядал да освободят Саприкий, а на Никифор да отсекат главата. Никифор радостно склонил глава под меча.


Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева

Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева ...

......... причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).


На 2 февруари честваме Сретение Господне - един от 12-те

На 2 февруари честваме Сретение Господне - един от 12-те ...

......... на хората закона на благодатта и любовта, но учението му става предмет на спорове и противоречия, а страданията и кръстната му смърт като меч нараняват сърцето на Св. Богородица. В наши дни православните майки отиват на черква на 40-ия ден след раждането, за да им се чете т.нар. чиста молитва.


Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на

Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на ...

......... светителя от първото заточение. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата "Св. Петър".


Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В

Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В ...

......... "Св. апостоли". По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците. В канона на новозаветните свещени книги влизат две Павлови послания до св. апостол Тимотей (1Тим., 2Тим.), които принадлежат към неговите "пастирски послания". Първото е написано след "първите окови" на ап. Павел, а второто малко преди неговата мъченическа смърт в 67 година.


"Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на ...

......... и милост! След Голгота иде Възкресение!" Със заповед на султана патриархът бил изпратен на заточение някъде в Родопите. Къде точно е бил заточен великият патриарх на осиротяла България не се знае. Предполага се, че е издъхнал през 1401 – 1402 година. Паметта на патриарх Евтимий се чества на 20 януари.


Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики, участвал в

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики, участвал в ...

......... от истинска мъдрост богословски и нравствени истини. Нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата.В 373 г. св. Атанасий починал в Александрия на 76 годишна възраст. Църквата чества паметта му на 2 май и на 18 Януари (съвместно със св. Кирил Александрийски).


На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики,

На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, ...

......... и на съседи за здраве и една оставят на тавана за "лелята". В други райони в този ден се отбелязва първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.


Преподобният Прохор Пшински по произход бил българин от благочестиви родители

Преподобният Прохор Пшински по произход бил българин от благочестиви родители ...

......... светеца. Там били положени неговите свети мощи и се събрало монашеско братство. Този манастир съществува и досега. Преподобният Прохор Пшински починал на 14 септември, но поради великия празник Въздвижение на светия кръст празнуването на паметта му е пренесено на 15 януари. В неговия манастир празнуват паметта му на 19 септември.


Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина

Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина ...

......... Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина на св. Георги Победоносец, а майка й - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна св. Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (дн. Грузия). Св. Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние.


Света мъченица Татяна произлизала от знатно и богато римско семейство,

Света мъченица Татяна произлизала от знатно и богато римско семейство, ...

......... я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.


Свети Григорий (331-394 г.) бил по-малък брат на Св. Василий

Свети Григорий (331-394 г.) бил по-малък брат на Св. Василий ...

......... св. Григорий Нисийски защищава учението на брата си върху божествеността на Сина и на Свети Дух. Нему принадлежат и прекрасни тълкувания на Петокнижието и на Псалтира, както и чудните беседи върху Блаженствата и Господнята молитва. От него са останали образцови аскетически трудове, проповеди, речи на полемични теми и многобройни писма.


Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан

Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан ...

......... че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна. На неговото строго въздържание подражавали най-великите християнски подвижници, а неговата доблестна смърт вдъхновявала всички мъченици през време на гоненията срещу християнската вяра.


Днес православната църква празнува Богоявление - един от най-големите и

Днес православната църква празнува Богоявление - един от най-големите и ...

......... и водосвет от страна на православната църква. Така че отново ще спазим традициите. Каним всички, които имат желание да се помолим за здраве, за мир и благоденствие на нашия град". Днес имен ден празнуват носещите имената Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.


Св. пророк Малахия написал последната пророческа книга на Стария Завет

Св. пророк Малахия написал последната пророческа книга на Стария Завет ...

......... на Малахия съдържа пророчество за изпращането на Господния Предтеча със задача да подготви пътя на Идващия и за идването на Месия – Христос, Когото пророкът нарича "Слънце на правдата". Книгата на пророк Малахия наистина представлява приключване на старозаветните пророчества ("печат на пророците") и започване на благодатвата история на тяхното изпълнение.


Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата

Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата ...

......... да се занимават с търговия. След много и плодоносни трудове, с които привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър блажено починал в Господа. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата "Св. Прискила" и неговата гробница е една от най-старите гробници на "Вечния град".


Обрезание Господне Обрезание Господне - това е Старозаветното кръщение. На

Обрезание Господне Обрезание Господне - това е Старозаветното кръщение. На ...

......... състояща се от външни дела и думи на праведност на книжниците и фарисеите (макар че често нашата праведност е далече от праведността на последните), защото ако тя не я надмине и ако не запазим от страсти самото си сърце, тогава няма да можем да влезем в Царството Небесно (Мат. 5:20).


Света мъченица Анисия. Св. свщмчк Зотик. Преп. Теодора Кесарийска. Преп.

Света мъченица Анисия. Св. свщмчк Зотик. Преп. Теодора Кесарийска. Преп. ...

......... всичко от богатото си наследство и да раздаде парите на бедните. Посещавала болници и затвори, носейки щедри помощи. Веднъж войник я извикал да се поклони и на езически идол. Анисия се прекръстила и казала, че е християнка и че никога няма да се кланя на идоли. Тогава войникът я посякъл.


След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св.

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. ...

......... се преселил при Господа в 840 година и след много страдалчески подвизи сега блаженства в небесните обители. Теодор затворили в тъмница, където се и споминал (ок. 833 година), а Теофан изпратили на заточение. Когато иконопочитанието било възстановено, преп. Теофан бил върнат от заточение и ръкоположен за епископ на гр. Никея.


"И Словото стана плът, и живя между нас..., и ние ...

......... на Тебе, Слънцето на правдата, и Тебе да признават за Изток от горе. Господи, слава на Тебе!" "Днес Девицата ражда Предвечния; а земята предлага пещера на Непристъпния; ангели заедно с пастирите славословят, а мъдреци по (указание на) звездата пътешестват; защото заради нашето спасение се роди младо Отроче – предвечния Бог!"


"Или не съзнавате, че Иисус Христос е във вас? Не ...

......... като Син Човечески, за да ни извести спасителното Си учение - учение на любов към човека за утвърждаване на неговата свобода и право на достоен живот в истина, добро и красота. Проф. д-р Антоний Хубанчев Из книгата "Аз Съм Пътят и Истината, и Животът", Издателство "Нов Човек", София, 1997 година


От днес евреите по целия свят започват да празнуват Ханука

От днес евреите по целия свят започват да празнуват Ханука ...

......... Ханука евреите почитат чудото на вярата и, подобно на Рождество Христово, празникът е семеен. По време на тържествата, които продължават 8 дни се изпълняват специални песни. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници през 168 година преди Христа над най-силната армия, завладяла тогава целия Изток.


Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща

Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща ...

......... Кръщение. А управителят, като узнал за тяхното чудесно спасение, втори път ги осъдил на смърт и ги предал на различни мъчения. Анастасия привързали към четири стълба и я изгорили в 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.


Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил);

Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); ...

......... империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24). Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.


Св. Пророк Агей е един от Дванадесетте тъй наречени малки

Св. Пророк Агей е един от Дванадесетте тъй наречени малки ...

......... започнали да мислят, че още не е дошло времето за възтановяване на храма Господен. Тогава Господ, проявявайки милост към тях, чрез устата на пророк Агей ги ободрил и обещал, че вторият храм ще бъде по-славен от първия, понеже в него ще се яви Царят на мира, Спасителят на всички народи.


Св. Елевтерий, римлянин от знатен произход, получил от майка си

Св. Елевтерий, римлянин от знатен произход, получил от майка си ...

......... смърт. Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която дошла да целуне умрелия си син. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч още и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа. Мощите на свещеномъченик Елевтерий сега се намират в Рим, в църквата "Св. мъченица Сусана".


На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон Тримитунтски

На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон Тримитунтски ...

......... вярват, че и до днес светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. Друг удивителен факт, който науката не може да обясни е, че тялото на св. Спиридон има постоянна телесна температура от 36.6 градуса. Православната църква чества паметта му на 12 декември, а Римокатолическата - на 14 декември.


Жестокият гонител на християните, император Максимиан, веднъж пратил в Александрия

Жестокият гонител на християните, император Максимиан, веднъж пратил в Александрия ...

......... царя били посечени с меч, а телата им в железен ковчег били хвърлени в морето. Но ковчегът не потънал, а доплувал до гр. Византион, където епископът, уведомен по чудесен начин за пристигането на св. мощи, извадил из морето телата на мъчениците и с чест ги погребал близо до градските стени.


Преподобни Патапий се родил в гр. Тива (при п. Нил,

Преподобни Патапий се родил в гр. Тива (при п. Нил, ...

......... желаел това, се преселил в Цариград. Там живял в една килия близо да Влахерна, молейки се денем и нощем. Но славата му не могла да се укрие от хората. Бог удостоил своя угодник с чудотворна сила и всички болни, които с вяра търсели неговата помощ, получавали изцерение чрез неговите молитви.


Св. Амвросий, епископ Медиолански се е показал стълб на Православието

Св. Амвросий, епископ Медиолански се е показал стълб на Православието ...

......... Св. Амвросий, епископ Медиолански се е показал стълб на Православието по време на ариански смущения. Подвизавал се в пост и молитва, смел защитник на Православието. Починал на Великден през 397 година на 57 години.


Църквата почита днес Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е

Църквата почита днес Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е ...

......... се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете


На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, ВарадинВарварица, Варваринден,

На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, ВарадинВарварица, Варваринден, ...

......... Бог, Който всичко поддържа, всичко оживява и всичко управлява.По такъв начин, като съзерцавала красотата на природата, девойката се издигала с мисълта и сърцето си към Създателя, стараейки се да Го узнае. Тя нямала учител. Но Господ, по Своята благодат, й внушавал тия стремежи и я готвел към разбиране на истината.


Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил

Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил ...

......... дъще Сионова! – се провиква той. – Весели се и се радвай от все сърце, дъще Йерусалимова! Господ отмени присъдата над тебе, изгони врага ти! Господ, цар Израилев, е посред тебе: повече няма да видиш зло... Господ, Бог твой, е посред тебе: Той е силен да те спаси." (Софон. 3:14-17)


Св. пророк Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал

Св. пророк Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал ...

......... и Ти не ще чуваш, ще викам към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? – се обръща към Бога Авакум, измъчван душевно поради нечестието на своя народ. – Защо ми даваш да виждам злодейство и да гледам нещастие?" (Авак. 1:2-3). По предание пророк Авакум умрял в дълбока старост.