Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом ...

......... на светеца Господ спасил Теодул и преподобният го намерил у Емеския епископ, който изкупил младия човек от варварите. Този епископ ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където заедно се подвизавали до смъртта на преподобния Нил. Св. Нил починал в мир около 450 година.


Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и ...

......... на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.


Всички те принадлежат към числото на седемдесетте апостоли. Ап. Олимп

Всички те принадлежат към числото на седемдесетте апостоли. Ап. Олимп ...

......... Йерусалимската църква, а след това епископ на Пенеада. Ап. Кварт бил епископ на Берит. Заради своята апостолска ревност пострадал много. Покръстил много езичници и починал в дълбока старост. Ап. Терций (Тертий), с чиято ръка било написано посланието на ап. Павел до Римляните, бил епископ на гр. Икония след ап. Сосипатър.


Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели през царуването на римския

Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели през царуването на римския ...

......... и с чест ги погребали в селото Панкеан. При техния гроб се извършили много чудеса и изцеления за слава на Бога, Който е дивен в Своите светии и Когото прославяме в Троица. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски


На този ден е паметта на св. мъченик Ангел Лерински.

На този ден е паметта на св. мъченик Ангел Лерински. ...

......... си увлякъл множество други безплътни сили и тъй се е появило злото. Злите духове - демоните, са станали такива поради злоупотреба със свободата. Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове. Всеки човек, член на Църквата, има ангел пазител (Мат. 18:10).


Преп. Лазар бил роден в Магнезия (Мала Азия). Той рано

Преп. Лазар бил роден в Магнезия (Мала Азия). Той рано ...

......... По-късно тук бил основан Галисийският манастир. Лазар живял в половината на ХІ век. В съшия ден се празнува паметта на 33 мъченици, пострадали в Мелитин, през времето на император Диоклетиан. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).Павел солунянин, архиепископ Цариградски, бил от жертвите на оня смут,

Павел солунянин, архиепископ Цариградски, бил от жертвите на оня смут, ...

......... на богослужението със собствения му омофор. Това станало в 350 година. В 381 г. мощите му били пренесени в Цариград, а оттам - във Венеция, където се намират и сега. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. апостол Патров е бил епископ на Неапол и Путеол

Св. апостол Патров е бил епископ на Неапол и Путеол ...

......... Филолога”, бил поставен от светия апостол Андрей Първозвани за епископ на Синона (град на южниото крайбрежие на Черно море). Светите апостоли, които прекарали екископското си служение в посочените градове, претърпели много премеждия и скърби заради благовестието, и след като научили и довели мнозина до Христа, отишли с мир при Господа.


Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото

Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото ...

......... да забият железни гвоздеи в главата, сърцето и корема им, след което изкопали яма за тях и още дишащи ги хвърлили в нея и я засипали с пръст. Приели такава жестока и тежка смърт, светите Никандър и Ермей достигнали вечния радостен живот с Господа, на Когото слава во веки. Амин.


Светите свещеномъченици Акепсима, Йосиф и Айтал станали жертва на гонението

Светите свещеномъченици Акепсима, Йосиф и Айтал станали жертва на гонението ...

......... оплакваш. Да страдаш за Бога е блаженство." Съдията след дългите мъчения издал заповед мъчениците да бъдат убити с камъни. На мястото, където бил убит дякон Айтал, израснало дърво, което имало лечебни плодове. Мнозина от вярващите виждали на същото място небесна светлина и ангели да възпяват Бога, Който прославя своите светци.


Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи днес в Троянския

Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи днес в Троянския ...

......... от Троянската света обител започва монашеският път на дядо Максим. Той беше начело на Българската православна църква в продължение на 41 години. След заупокойната света литургия, която ще започне в 9 ч. негово светейшество патриарх Неофит, митрополити и други духовници ще отслужат и панихида в памет на блаженопочиналия патриарх Максим.На 2 ноември отбелязваме Архангелова задушница, дни преди големия християнски

На 2 ноември отбелязваме Архангелова задушница, дни преди големия християнски ...

......... че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла. Във всеки православен храм се отслужва панихида за всички починали, както и на загиналите български войни. На този ден не се работи, не се пере, не се върши никаква домакинска работа.


Св. Мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели

Св. Мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели ...

......... около хиляда души отдали живота си за вярата, а в това число бил и Азат – любимецът на царя. След това Сапор се убедил, че не е в състояние да изтреби християнството от държавата си, отменил първата заповед и издал втора, според която се предават на смърт само християнските свещенослужители.


На 31 октомври св. Православна църква чества паметта на няколко

На 31 октомври св. Православна църква чества паметта на няколко ...

......... също проповядвали Христовото Евангелие: Наркис - в Атина, Апелий - в Ираклия, Аристовул - в Британия. Тези свети мъже след много трудове и подвизи предали душите си на Господа. * Аргиропол, днес Фундукли, предградие на Константинопол близо до Пера и Галата.** Диоспол се намирал в Палестина, на северозапад от Йерусалим.


Клеопа был младший брат св. праведного Иосифа обручника Пресвятой Девы

Клеопа был младший брат св. праведного Иосифа обручника Пресвятой Девы ...

......... бездетной для восстановления семени брата своего и имел от нее четырех сыновей (Иакова, Иосию, Иуду и Симона и двух дочерей); но это мнение опровержено у св. Димитрия (см. Четьи Минеи 27 апр.). Память св. ап. Клеопы в православной церкви совершается 30 октября и в соборе 70 св. апостолов (4 янв.).


В третия век някои християнки от Рим в желанието си

В третия век някои християнки от Рим в желанието си ...

......... угодно на Бога да тури край на моя земен живот, моли Господ да прости греховете ми! Престарялата София не е имала сили да погребе светото тяло. Тя само плачела над него. Дошли отнякъде двама християни. Те споделили скръбта и молитвите на старицата и благоговейно погребали тялото на света Анастасия Римлянка.Света Параскева живяла в края на втория и началото на

Света Параскева живяла в края на втория и началото на ...

......... отсекат с меч главата на Параскева. На другия ден след блажената й кончина той внезапно загинал. Всички изтълкували ненадейната му смърт като Божие наказание заради светата девица. Тленните останки на светата великомъченица Параскева били с чест погребани от християните в нейния дом. Над гроба й ставали изцеления от всякакви болести.


Свети Анастасий доброволно се явил при мъчителите и смело изповядал

Свети Анастасий доброволно се явил при мъчителите и смело изповядал ...

......... постарала да извади светите мощи от морето, намазала ги с благовония и ги облякла в погребални одежди. Положила ги в домашната си църква. Много изцеления станали на гроба на светеца. Св. Атанасий бил родом от Аквилея (планина в Северна Италия). Пострадал при Диоклетиан (284-305) в крайбрежния град Салон в Далмация.


Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия

Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия ...

......... която са кръстени. Жестокият цар-евреин, за да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания. След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.


Св. апостол Иаков, брат Господен - наречен тъй, защото бил

Св. апостол Иаков, брат Господен - наречен тъй, защото бил ...

......... на Йосиф, обручникът на св. Дева Мария. Той е от седемдесетте апостоли, първи епископ на Иерусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Завършил мъченически, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни и, ударен с едно кросно, разбили главата му - починал в 63 г. на 66 години.


Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия.

Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия. ...

......... повече се сгъстявали слушателите, които искали да слушат словото му за великия и истински Бог. На другия ден приели от него Кръщение повече от 500 души. С проповедническа цел св. Аверкий обиколил Сирия, Киликия, Месопотамия. Бил и в Рим. Затова е наречен равноапостолен. Умрял в 167 г. на 72-годишна възраст.


Преподобни Иларион Велики живял в годините 291–372. Родил се в

Преподобни Иларион Велики живял в годините 291–372. Родил се в ...

......... Исихий едно Евангелие, преписано със собствената му ръка. Подарил му и една своя проста дреха. Друго имущество нямал. Починал на 80-годишна възраст. По-късно Исихий пренесъл в Палестина светите мощи на преп. Иларион Велики. При голямо стечение на вярващите те били положени във възстановения Маюмски манастир. При тях ставали големи чудеса.


Житие на свети мъченик АртемийСлед смъртта на император Константин Велики

Житие на свети мъченик АртемийСлед смъртта на император Константин Велики ...

......... в него ни предишните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на смърт.Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година.© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св.

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ...

......... Калист. Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия. В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври.


Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В

Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В ...

......... се състои от 14 глави. Като изречени чрез Светия Дух, всички те се нареждат сред другите боговдъхновени книги на Свещеното Писание. Пророк Осия живял дълги години* и в дълбока старост починал 820 години преди Рождество Христово, и е погребан с мир. * Пророческото му служение продължило повече от 60 години.


Когато нашият Господ Иисус Христос, по неизречената Си милост благоволил

Когато нашият Господ Иисус Христос, по неизречената Си милост благоволил ...

......... със свети Лонгин носи кръста, знамението на победата, в Христовото Царство сред ангелите, и като негов ученик, радостно възпява: „Наистина Тоя Човек е бил Син Божий!", Той е и ще бъде. Царството Му е царство за векове и владичеството му преминава от род в род. Слава на Него вовеки. Амин.


За преподобни Евтимий Нови узнаваме от службата в Минея. Не

За преподобни Евтимий Нови узнаваме от службата в Минея. Не ...

......... По едно време душата му така се разплакала по Бога, че оставил света и неговите съблазни и заживял в пустиня по примера на древните пустинножители – в непрестанна молитва, в пост и труд. Големите му подвизи удивили ангелите. Изплашили демоните. Монасите от околоните места го избрали за началник и учител.


Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка

Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка ...

......... зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими. На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.


Светите мъченици Карп и Папила живели в края на втория

Светите мъченици Карп и Папила живели в края на втория ...

......... дигнали ръце към небето и се помолили за своите мъчители. След това навели глави. Палачът изпълнил заповедта. Заедно с тия двама свещеномъченици била обезглавена и сестрата на дякон Папила – света Агатоника. В един ден – 13 октомври – светата Църква чества паметта на светите Карп, Папила, Агатодор и Агатоника.


По време на Диоклетиановото гонение, станало в първото десетилетие на

По време на Диоклетиановото гонение, станало в първото десетилетие на ...

......... Ураганът бил толкова голям, че войниците, изплашени, се разбягали и изпокрили. Християните използвали това и, въпреки бурята, взели телата на светите мъченици. Погребали ги с молитви и песнопения в каменна пещера. След това, по обичая в онова време, с послание известили на вярващите в другите градове за смъртта на мъчениците.


След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в

След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в ...

......... Светите апостоли го поставили за епископ и го изпратили да проповядва в Мала Азия, в град Тралия. Там апостол Филип обърнал мнозина към Христа, извършил големи чудеса и, достигнал дълбоки старини, се преставил в Господа. На 11 октомври светата Църква чества паметта на един от тях – св. апостол Филип.


Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били

Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били ...

......... мъчения. Най-после бил осъден на смърт. Пред палача мъченикът изпросил време за кратка молитва. Чул глас от Небето, който го викал при Господа. И той радостно навел глава под меча на палача. Светите мъченици Сергий и Вакх пострадали за тържеството на Божията църква в 295 година. © Жития на светиите.


В свещената книга

В свещената книга "Деяния на светите апостоли", написана от св. ...

......... 614 г. бил взет в плен, но след това го освободили. Преподобни Георги Хозевит починал в 625 година. Неговият ученик Антоний написал неговото житие. Тази простичка животопис представлява голяма ценност като извор на сведения за живота на монашеството с точни описания на палестинските манастири с редки топографически и летописни сведения.


Света Юстина живяла и пострадала за Христа Господа в третия

Света Юстина живяла и пострадала за Христа Господа в третия ...

......... на име Теоклист, били посечени с меч. Телата на светите Христови мъченици Юстина, Киприян и Теоклист били отнесени в Рим и предадени на една света жена на име Руфима, роднина на императора. Руфима ги погребала с чест. Онези, които прибягвали с вяра при гроба на светата мъченица Юстина, получавали изцеления.


На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите

На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите ...

......... как света Богородица се моли? Епифаний отговорил: - Виждам, отче свети, и се ужасявам! Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град. По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника "Покров Богородичен".


Великият просветител на Армения, св. Григорий, живял в третия и

Великият просветител на Армения, св. Григорий, живял в третия и ...

......... и досега в Ечмиадзинския манастир, издигнат, където били погребани Рипмисия и другите девойки мъченици. След смъртта на св. Григорий Просветител в епископски сан бил въздигнат неговия син Аростан, който продължил делото на баща си. Той бил един от 318-те отци на Първия вселенски събор, станал в Никея в 325 г.


Преподобни Кириак живял през четвъртия и в началото на петия

Преподобни Кириак живял през четвъртия и в началото на петия ...

......... стълбовете на Православието. Проявил се като учител на монасите, лечител на болните, благ утешител на скърбящите. Дълго се подвизавал все за полза на мнозина, които обиквали отшелническия живот или само са търсели у него утеха и помощ.Починал в 408 г. в един от манастирите на св. Харитон на 107 години.


През втората половина на третия и първата половина на четвъртия

През втората половина на третия и първата половина на четвъртия ...

......... слушали их, ожесточались, гнали, а затем, бросили обоих в темницу. Только после взятия Иерусалима они были освобождены халдеями (Иер. гл. 36-38). Вместе с учителем св. Варух горько оплакивал разрушение Иерусалима Навуходоносором. После мученической кончины пророка Иеремии св. Варух жил недолго и умер в Египте в VI веке до Р. X.


Житие на св. преподобна Ефросиния През петия век живял в

Житие на св. преподобна Ефросиния През петия век живял в ...

......... Евгений и жена му имали сили само с трепет и радост да шепнат: "Преподобни отче наш Сергие, моли Бога за нас!" Ето така свети Сергий излекувал един човек от гибелния му атеизъм.Нека, прочее, и ние заедно с тях с вяра да възкликнем: Преподобни отче наш Сергие, моли Бога за нас!


Църквата почита днес Св. великомъченик Евстатий Плакида и пострадалите с

Църквата почита днес Св. великомъченик Евстатий Плакида и пострадалите с ...

......... зверовете в цирка. За изумление на многобройните посетители в цирка зверовете не се допрели до Евстатий, до жена му и синовете му. После били хвърлени в нагорещена пещ, където се сдобили с мъченическа смърт. Телата им обаче останали невредими в огъня. Благочестиви християни ги погребали с почести през 126 година.


При царуването на римския император Проб (Проб царувал от 276

При царуването на римския император Проб (Проб царувал от 276 ...

......... завършили страданията си и се присъединили към свети Саватий в безсмъртния живот, а сега ликуват с ангелите, прославяйки Светата Троица - Отца, Сина и Светия Дух, Единия Бог, прославян от всички вовеки веков. Амин. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


Свети Евмений още от младите си години благоугодил на Бога

Свети Евмений още от младите си години благоугодил на Бога ...

......... небето. По-късно мирно починал в тази страна и преминал от временния живот във вечния и нескончаемия (6). Неговото честно тяло било пренесено в Гортина, на мястото на служението му, и погребано с почести. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София,

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, ...

......... тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция. На масата се слага прясна питка и грозде Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни


Св. вмчца Евфимия Всехвална Св. Евфимия се чества на 16

Св. вмчца Евфимия Всехвална Св. Евфимия се чества на 16 ...

......... си светителят заповядал на епископите и приближените си да прочетат грамотата над гроба му при неговото погребение (7). В такова смирение, с благодарствена молитва на уста, той починал в Господа в година 6914 от сътворението на света (през 1406 г. от Р.Хр., бел.ред.), на шестнадесетия ден от месец септември (8).


Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен Светата православна църква

Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен Светата православна църква ...

......... без всякаква дреха внесъл в църквата Кръста Господен. Патриархът го поставил на предишното му място за радост и утеха на целия християнски свят. Всички се молели и повтаряли: - Господи, помилуй!... Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев)


Св. Корнилий станал известен в Божията църква не много след

Св. Корнилий станал известен в Божията църква не много след ...

......... починал. С течение на времето неговия гроб бил забравен и изоставен. Но светецът се явил на троадския епископ Силуан, посочил му своя гроб и внушил да се изгради на това място храм Божи. Епископът изпълнил нареждането с помощта на благодетелния християнин Евгений.От мощите на св. Корнилий се извършили много чудеса.


...Очите на Господа са десет хиляди пъти по-светли от слънцето

...Очите на Господа са десет хиляди пъти по-светли от слънцето ...

......... бил добър отец, наставлявал чедата си по пътя на спасението и сам последвал преподобната по същия път и заедно се нея се заселили в небесните обители. С молитвите на Твоите светии, Господи, не лишавай и нас от небесното Си Царство. Амин. Църквата честа още светлата памет на преподобни Силуан Атонски.


Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква.

Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква. ...

......... в човешка плът за спасението на цялото човечество. А на празника Рождество Богородично се пее следната песен: "Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."


На 5 септември църквата почита деня на св. пророк Захарий

На 5 септември църквата почита деня на св. пророк Захарий ...

......... го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Св. Елисавета била "от дъщерите Ааронови". Според предание, водещо началото си още от апостолско време, именно св. пророк Захария, като първосвещеник в храма в Йерусалим, въвел Пресвета Богородица в храма. На този ден празнуват Елза, Елисавета, Изабела, Захари, Хари, Светлозар, Светлозара


Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил

Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил ...

......... милост били отправени благодарствени молитви към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка. След това честният пояс тържествено бил положен отново в ковчега, в който по-рано се съхранявал. За спомен на това чудо над болната царица бил установен в началото на Х в. празникът "Полагане честния пояс на пресвета Богородица".


Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е ...

......... силни стомашни болки, паднал и умрял. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.


Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава ...

......... пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса. През V в. била пренесена в Халкидон, а по-късно – в Цариград и оттам – в Комана. На 24 февруари Църквата възпоменава първото и второто намиране на светата глава, а на 15 май – третото, когато тя била пренесена в Цариград.


Животът на преподобни Мойсей Мурин (египтянин), който отначало бил разбойник,

Животът на преподобни Мойсей Мурин (египтянин), който отначало бил разбойник, ...

......... споделят неговата участ. А когато, наистина, варварите нападнали, то един от останалите ученици побягнал и се скрил. Варварите убили преподобни Мойсей и шестимата негови ученици. Тъй свършил живот си тоя свет подвижник, като чрез искрено разкаяние, усърдна молитва, непрестанни трудове, любов към ближния и мъченическа кончина загладил предишните си престъпления.


На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици

На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици ...

......... от лат. natalia - родна, рождена, и проникнало у нас главно под сръбско и румънско влияние, а в по-ново време - под руско влияние. Адриан пък идва от името на известен римски император - произхожда от Хадрия (от латинскoтo Нadrianus) - град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.


Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил

Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил ...

......... време на неговото епископство различни лъжливи тълкувания на Св. Писание смущавали вярващите. Св. Ириней написал против ересите пет книги. В тях ясно и красноречиво излага християнското учение и опровергава лъжеучителите. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Тадей бил родом от Едеса. Отпърво бил ученик на

Св. Тадей бил родом от Едеса. Отпърво бил ученик на ...

......... език с красив почерк и подпис. След 2000 г. е установено, че митрополит Симеон Самоковски е канонизиран като мъченик за вярата. Той е тачен, а днес и прогласен, за покровител на град Самоков. Датата на обесването му, 21 август, се отбелязва с почести и е обявена за ден на града.


В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а

В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а ...

......... целият народ жалил за него. Погребали го в Рама. Между това Саул продължил да се отдалечава от Бога и се предавал на злобата и гордостта. Не много преди неговата смърт му се явил умрелият пророк Самуил и му повторил, че Бог отнема от него царството и го предава на Давид.


Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването

Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването ...

......... с шум, като предал окаяната си душа на бесовете в ада на вечни мъки. А светият мъченик бил отведен в град Кизик и тук починал, бидейки обезглавен, като предал светата си душа в Божиите ръце [3]. По такъв начин, като приел мъченически венец, той влязъл в радостта на своя Господ.


На 15 август (28 август, по стар стил) по стара

На 15 август (28 август, по стар стил) по стара ...

......... с нея, но пещерата била празна - Светата майка била възкръснала. Обредна трапеза: варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, диня, мед. Именици: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара


Св. пророк Михей произлизал от племето Юдово и живял във

Св. пророк Михей произлизал от племето Юдово и живял във ...

......... малък ли си между хилядите Юдини? От тебе ще ми излезе Оня, Който трябва да бъде Владика в Израиля и Чийто произход е открай време, от вечни дни" (Мих. 5:2). © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В памет на светите мъченици Фотий и Аникита В Никомидия,

В памет на светите мъченици Фотий и Аникита В Никомидия, ...

......... душите си в Божиите ръце. Когато слугите извлекли с желязо телата на светите Аникита и Фотий, видели, че те изобщо не са пострадали от огъня, и даже косите им били цели. Мнозина от езичниците повярвали в Христа нашия Бог, на Когото слава с Отца и Светия Дух во веки. Амин.


Православната църква почита днес Свети Емилиан изповедник и Св. Трендафил

Православната църква почита днес Свети Емилиан изповедник и Св. Трендафил ...

......... Волос. Още младеж, 18-годишен станал моряк на един кораб. Наскоро турците го заловили и започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин. Трендафил бил подложен на различни мъчения в Цариград, но смело понесъл страданията. Мъчителите му го убили на 8 август 1680 г.


На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който

На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който ...

......... и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително оня, за когото са предсказвали пророците. Това събитие имало за цел да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да ги укрепи във вярата. За християните празникът Преображение носи божествена промяна, надежда, възраждане на духа.


Свети Евсигний бил родом от Антиохия; през цялото време на

Свети Евсигний бил родом от Антиохия; през цялото време на ...

......... в същото време изобличавал богоотстъпника и го укорявал за нечестието му. Не желаейки да слуша тези укори, Юлиан заповядал да отсекат главата на Христовия воин. Така свети Евсигний загинал мъченически за Христа в сто и десетата година от живота си и се преселил във вечния живот, където не съществува време*.


Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и

Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и ...

......... света мъченица Параскева е неизвестна. Поклонникът Антоний видял мощите й в Константинопол през 1200 година, а църквата й съществува там и досега. Тя се намира на лявата страна на Златния Рог в местността Хаскьой. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


На 25 юли православната църква чества успението на Св. Анна,

На 25 юли православната църква чества успението на Св. Анна, ...

......... родят трудно или ще пометнат. В този ден майките месят пресни пити и ги раздават за здравето на децата си. Св. Анна се смята за закрилница на майчинството, но едновременно с това празникът й се свързва с древноезическите представи за Великата богиня-майка. Именници: Анна, Аница, Анка, Аня, Яна, Енчо, Анита,...


Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия

Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия ...

......... Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия. Днес се чества също денят на Илинденско-Преображенското въстание. Илинден е и професионалният празник на пивоварите. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.


Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий

Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий ...

......... приготвила, - казала една от сестрите, - защото всичко раздаваше на бедните. Ето една груба власеница, ето многокърпено расо, вехта мантия; друго тя нищо нямаше, а си спечели голямо съкровище на небето." При стечение на множеството народ погребали добродетелната св. Макрина, служила Богу вярно и неизменно през целия си живот.


Днес Църквата почита света мъченица Марина. Имен ден празнуват Марина,

Днес Църквата почита света мъченица Марина. Имен ден празнуват Марина, ...

......... бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Пръв неин гонител станал самият и баща. Той бил ревностен поклонник нидолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.


Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св.

Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. ...

......... направи последна молитва. После казал на войниците: "Сега изпълнете заповедта!" И го обесили. Мъченик Йоан Търновски предал духа си в Божиите ръце. Било е събота, 12 часа през деня, 16 юли 1822 г. Втората нощ след обесването снели тялото на мъченика от бесилката. Не е известно где са го положили.