Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването

Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването ...

......... с шум, като предал окаяната си душа на бесовете в ада на вечни мъки. А светият мъченик бил отведен в град Кизик и тук починал, бидейки обезглавен, като предал светата си душа в Божиите ръце [3]. По такъв начин, като приел мъченически венец, той влязъл в радостта на своя Господ.


На 15 август (28 август, по стар стил) по стара

На 15 август (28 август, по стар стил) по стара ...

......... с нея, но пещерата била празна - Светата майка била възкръснала. Обредна трапеза: варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, диня, мед. Именици: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара


Св. пророк Михей произлизал от племето Юдово и живял във

Св. пророк Михей произлизал от племето Юдово и живял във ...

......... малък ли си между хилядите Юдини? От тебе ще ми излезе Оня, Който трябва да бъде Владика в Израиля и Чийто произход е открай време, от вечни дни" (Мих. 5:2). © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В памет на светите мъченици Фотий и Аникита В Никомидия,

В памет на светите мъченици Фотий и Аникита В Никомидия, ...

......... душите си в Божиите ръце. Когато слугите извлекли с желязо телата на светите Аникита и Фотий, видели, че те изобщо не са пострадали от огъня, и даже косите им били цели. Мнозина от езичниците повярвали в Христа нашия Бог, на Когото слава с Отца и Светия Дух во веки. Амин.


Православната църква почита днес Свети Емилиан изповедник и Св. Трендафил

Православната църква почита днес Свети Емилиан изповедник и Св. Трендафил ...

......... Волос. Още младеж, 18-годишен станал моряк на един кораб. Наскоро турците го заловили и започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин. Трендафил бил подложен на различни мъчения в Цариград, но смело понесъл страданията. Мъчителите му го убили на 8 август 1680 г.


На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който

На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който ...

......... и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително оня, за когото са предсказвали пророците. Това събитие имало за цел да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да ги укрепи във вярата. За християните празникът Преображение носи божествена промяна, надежда, възраждане на духа.Свети Евсигний бил родом от Антиохия; през цялото време на

Свети Евсигний бил родом от Антиохия; през цялото време на ...

......... в същото време изобличавал богоотстъпника и го укорявал за нечестието му. Не желаейки да слуша тези укори, Юлиан заповядал да отсекат главата на Христовия воин. Така свети Евсигний загинал мъченически за Христа в сто и десетата година от живота си и се преселил във вечния живот, където не съществува време*.


Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и

Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и ...

......... света мъченица Параскева е неизвестна. Поклонникът Антоний видял мощите й в Константинопол през 1200 година, а църквата й съществува там и досега. Тя се намира на лявата страна на Златния Рог в местността Хаскьой. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


На 25 юли православната църква чества успението на Св. Анна,

На 25 юли православната църква чества успението на Св. Анна, ...

......... родят трудно или ще пометнат. В този ден майките месят пресни пити и ги раздават за здравето на децата си. Св. Анна се смята за закрилница на майчинството, но едновременно с това празникът й се свързва с древноезическите представи за Великата богиня-майка. Именници: Анна, Аница, Анка, Аня, Яна, Енчо, Анита,...


Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия

Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия ...

......... Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия. Днес се чества също денят на Илинденско-Преображенското въстание. Илинден е и професионалният празник на пивоварите. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.


Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий

Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий ...

......... приготвила, - казала една от сестрите, - защото всичко раздаваше на бедните. Ето една груба власеница, ето многокърпено расо, вехта мантия; друго тя нищо нямаше, а си спечели голямо съкровище на небето." При стечение на множеството народ погребали добродетелната св. Макрина, служила Богу вярно и неизменно през целия си живот.Днес Църквата почита света мъченица Марина. Имен ден празнуват Марина,

Днес Църквата почита света мъченица Марина. Имен ден празнуват Марина, ...

......... бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Пръв неин гонител станал самият и баща. Той бил ревностен поклонник нидолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.


Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св.

Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. ...

......... направи последна молитва. После казал на войниците: "Сега изпълнете заповедта!" И го обесили. Мъченик Йоан Търновски предал духа си в Божиите ръце. Било е събота, 12 часа през деня, 16 юли 1822 г. Втората нощ след обесването снели тялото на мъченика от бесилката. Не е известно где са го положили.


Св. Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла

Св. Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла ...

......... били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата "Св. Богородица". Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий


Житие на свети четиридесет и пет мъченици, пострадали в Никопол

Житие на свети четиридесет и пет мъченици, пострадали в Никопол ...

......... по молитвите на свети Сисиний. Светите четирийсет и пет мъченици пострадали на десети юли, в Никопол арменски, при хегемона Лисий, когато Ликиний царувал над Изтока. А над нас царства нашият Господ Иисус Христос, Комуто с Отца и Светия Дух се въздава чест и слава, сега и в безкрайните векове. Амин.


Православните християните почитат Св. преподобни Атанасий Атонски днес. Народът ни

Православните християните почитат Св. преподобни Атанасий Атонски днес. Народът ни ...

......... лавра св. Атанасий Атонски. Благочестивият монах Атанасий получил от Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на Х век.Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник

Събор на светите славни и всехвали дванадесет апостоли е празник ...

......... всички заедно и равночестно. По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.


Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) Светите

Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) Светите ...

......... е да се смирим и да се надяваме на Божията милост, защото на горделивите Бог се противи, а на смирени дава благодат. Прочее, да заживеем по евангелските закони, предадени ни от светите апостоли, и да се оставим всецяло във властта на Божията благодат и любов, сега и во веки. Амин!


Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през ...

......... Александрийски. То било разширено от св. Софроний Йерусалимски, който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които станало със сами него. Той бил излекуван от очна болест. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Житие на св. преподобни Сампсон Странноприемец Преподобни Сампсон, по народност

Житие на св. преподобни Сампсон Странноприемец Преподобни Сампсон, по народност ...

......... - Неделя на Всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, въобще няма пост.


Преподобни Давид, от младини прекарвал живота си във въздържание. Той

Преподобни Давид, от младини прекарвал живота си във въздържание. Той ...

......... го прободе в гърдите. Турците злобно се нахвърлиха върху него с камъни и обезобразиха тялото му. Те заповядаха на охранителите на епископа да изкопаят гроб в една от градините, близо до хорището на Смолен, и там погребаха мощите му. Така на 29 юли 1670 г. умря мъченически Смоленският епископ Висарион.


Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим.

Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим. ...

......... Когато агаряните нападнали града, където се намирала църквата на светата мъченица, и се осмелили да го завоюват, били предадени на крайна погибел. Всички болни и прокажени, които идвали с вяра при честния гроб на мъченицата, получавали изцеление на всички недъзи по нейните молитви и с благодатта на Христа, нашия Бог.


Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като

Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като ...

......... отстранен от патриаршеския пост, но през следващата година отново го заема. През 1363 година патриарх Калист е изпратен от император Йоан V Палеолог да търси помощ срещу османците от намиращата се в Сяр вдовица на сръбския крал Стефан Душан Елена Българска, но умира по пътя от Света гора към Сяр.


Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един ...

......... отреклия се поради лекомислие. Преподобни Паисий доживял до дълбока старост. Той много дружал с един свят подвижник, когото наричали Павел, и умрял малко преди него. Преподобни Исидор Пилусиот взел светите мощи на двамата свети подвижници, пренесъл ги в своята обител близо до Пилусия и над гробниците им построил великолепна църква.


При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един сановник, на

При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един сановник, на ...

......... го мъчат до самата смърт и свети Леонтий умрял под ударите на мъчителите. Християните благоговейно погребали тялото му близо до града. Страданията на светия мъченик са описани от очевидеца на неговия подвиг - съдебния чиновник Кир. Той начертал това повествование на оловени плочи, които били поставени при гробницата на мъченика.


Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден ...

......... Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.


Амос е първият пророк-писател, най-важна след Мойсей фигура в Стария

Амос е първият пророк-писател, най-важна след Мойсей фигура в Стария ...

......... народ Израиля" (7:14-15). От Ветил Амос отива в столицата на Северното царство - Самария. За по-нататъшната му съдба не е известно нищо. Може би, изгонен от Самария, се е върнал в родината си и е записал словесното откровение на Повелителя. Паметта на пророк Амос Православната църква чества на 15 юни.


Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той

Св. пророк Елисей живял около 900 г. преди Христа. Той ...

......... Библията (Четвърта книга Царства). Той умрял в дълбока старост, при цар Иоас, комуто предсказал победа над сирийци. Веднъж войници погребвали мъртвец близо до гробницата на Елисей. При неочаквано нападение на неприятелите те хвърлили мъртвото тяло в гробницата на пророка. Умрелият, като се допрял до костите на светия пророк, веднага възкръснал.


Тази свята девица и Христова мъченица Акилина (Ангелина) била от

Тази свята девица и Христова мъченица Акилина (Ангелина) била от ...

......... свети мощи, о чудо, веднага изпълнили цялото онова място с дивно благоухание. Те благоухаели и по пътя, по който носели тялото й за погребение. През нощта небесна светлина осветявала гроба на мъченицата като ярка звезда. И които християни видели това, прославили Бога, Чиято сила и слава да бъде вовеки. Амин!


Днес църквата чества празника Св. Богородица -

Днес църквата чества празника Св. Богородица - "Достойно ест", посветен ...

......... негова чест. Св. апостол Вартоломей се числи към 12 апостоли, които вървели подир Иисуса Христа и на които Господ дал сила да изцеряват болести и да правят чудеса чрез Неговото име. Св. Вартомомей проповядвал в източните страни. В град Албанопол бил разпнат на кръст с главата надолу от идолските жреци.


Православната църква чества днес, 9 юни, един от най-големите християнски

Православната църква чества днес, 9 юни, един от най-големите християнски ...

......... затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.По повод светлия църковен празник във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична Света Литургия.Според народните поверия на този ден рано сутринта се ходи на гробищата. Стои се върху орехови листа, с вярата, че можем да видим мъртвите.


Великият църковен учител свети Кирил Александрийски бил роден в град

Великият църковен учител свети Кирил Александрийски бил роден в град ...

......... си той бил причислен към свети Йоан Златоуст и заедно с него, пламенеейки от никога не отпадащата любов, предстои пред Христа Бога и пред Пречистата Божия Майка, пребивавайки в нейната слава, близо до нейния престол и възхвалявайки Преблагословената Дева, заедно с родения от нея истински Бог, в безконечните векове. Амин.


Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ...

......... е раздробена и само кости висят на тоя кръст... Помени ме, Господи, който страдам за Твоето име, и приеми моя дух". Теодор свършил мъченичеството си чрез посичане с меч. Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнската вяра много жители на града и много войници.


Православната църква почита на този ден Възнесение Господне. Празникът се

Православната църква почита на този ден Възнесение Господне. Празникът се ...

......... отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Следобеда на мегдана се събират всички и се играят "спасовските" хора - само по песни, без музикални инструменти. Празнуват и всички именници.


Житие на свети свещеномъченик Доротей, епископ Тирски Св. Доротей управлявал

Житие на свети свещеномъченик Доротей, епископ Тирски Св. Доротей управлявал ...

......... При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа смърт в 361 г. в "Удския град в Долна Мизия - Одесос (сегашна Варна), подчинен на митрополита Маркианопол". На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици. Особено известна е неговата гръцколатинска Синтагма - сборник от църковни и граждански закони.


Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в

Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в ...

......... на император Марк Аврелий. Знаменитата проповед на св. Юстин в съда за ипостасната Истина-Христос и неговата смърт доказали, че той не е бил "филолог", а философ - в най-възвишения смисъл на думата. Църквата почита св. Юстин на 1 юни като "небесен покровител на рода на философите" и всички, търсещи истината.


Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на

Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на ...

......... гдето в продължение на седем дни й нанасяли по сто удара, а на другите инокини още в същия ден били отсечени главите. На осмия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрай й нанесли жесток побой, от който тя умряла. Това станало на 29 май 730 година.


Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостоли Св. Карп се

Св. апостол Карп, един от седемдесетте апостоли Св. Карп се ...

......... възпитан. Мъченическия си подвиг той приел в 7022 година от сътворението на света, а от Рождението на Бог Слово - 1514 година, в 26-ия ден на месец май, в царуването на Владетеля на всички - нашия Господ Иисус Христос, Когото славим, заедно с Отца и Светия Дух, во веки. Амин.


КРОСС/ Свети Михаил, епископ Синадски, чиято памет се чества днес,

КРОСС/ Свети Михаил, епископ Синадски, чиято памет се чества днес, ...

......... изгнание. Гонен от едно място на друго, светецът понесъл много горчиви скърби и неприятности, докато не достигнал небесната обител и не получил вечния покой. Така завършил праведния си живот, украсен с двоен венец - причислен към архиереите като архиерей, и към мъчениците като мъченик, за слава на Христа, нашия Бог.


Житие на св. мъченик Василиск Св. Василиск бил племенник на

Житие на св. мъченик Василиск Св. Василиск бил племенник на ...

......... пост и молитва. След две години убиецът Иван-Владислав умрял от внезапна страшна смърт чрез невидима ръка и България паднала под византийско робство за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (Албания).


Днес църквата отдава почина на Свети велики царе и равноапостоли

Днес църквата отдава почина на Свети велики царе и равноапостоли ...

......... самия ден на Петдесетница в 337 година, в тридесет и втората година от царуването си, на шестдесет и пет годишна възраст. С голяма тържественост тялото му било пренесено в създадения от него град Константинопол и положено съгласно неговия завет в църквата на светите Апостоли в гробницата, приготвена от самия него.


Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел ...

......... човек сам се преда и пламенно защитил вярата Хистова. Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г.Днес църквата почита още паметта на свети мъченици Петър, Диориний и Андрей, и свети мъченички Павла и Христина.


Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той

Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той ...

......... църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 г. в храм-паметника "Свети Александър Невски" по време на Света литургия, отслужена от негово светейшество българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани и от Българската православна църква.


Св. Епифаний, който се прославил със своя живот, ученост и

Св. Епифаний, който се прославил със своя живот, ученост и ...

......... Иисус Христос, Когото ти призоваваш? - запитало момчето. - Син Божи, Когото разпнали евреите - отговорил непознатият. Епифаний като чул, че евреите разпнали Сина Божи, не посмял да каже че сам е евреин, и тръгнал за дома си, като мислел за Разпнатия Христос и желаел да узнае повече за Него.


Православната църква почита днес паметта на свети пророк Исая и

Православната църква почита днес паметта на свети пророк Исая и ...

......... няма суша и градушки. На този ден се изпълнявал обичаят покръсти. Девойките се обличали в стари черни дрехи и се събирали в двора на църквата. Обикаляли го три пъти и пеели песни, за да омилостивят злите сили и стихии и да измолят дъжд. Празникът завършвал с курбан и голяма трапеза.


По времето на император Максимилиан (305-311 г.) християните били принуждавани

По времето на император Максимилиан (305-311 г.) християните били принуждавани ...

......... тъмница, но заради молбите на жена си, която също била християнка, не го подложил на никакви изтезания. Той разбрал, че няма да успее да склони мъжа да се отрече от Бог, затова го осъдил на смърт. Акакий бил посечен с меч през 303 година. Тялото му било погребано от християни.


На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите ...

......... Димитър и двамата са си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите - овчари, чираци, слуги и започва да кипи усилен труд.На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо


Този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и

Този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и ...

......... Вселенския събор в Никея, той изобличил Арий и неговите съмишленици. Като се върнал в Лариса след събора, разрушил много идолски капища, изгонил бесовете от бесноватите и извършил множество други чудеса. Освен това той отново построил църковните сгради и богато ги украсил, след което с мир си отишъл от този живот.


Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на ...

......... Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон. Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".


Братя и сестри, Христос воскресе!Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение

Братя и сестри, Христос воскресе!Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение ...

......... народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух... Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:19-20). По време на вечерната служба евангелският текст се чете на различни езици като илюстрация на проповедта на апостолите по целия свят.
Христос воскресе! Воистину воскресе!


Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плътСвети Симеон,

Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плътСвети Симеон, ...

......... си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения. Мъжеството, търпението и твърдостта му удивили самите мъчетели. Най-после Симеон бил разпънат на кръст (107 г.).


Стотици миряни ще спазят християнската традиция на Разпети петък. В

Стотици миряни ще спазят християнската традиция на Разпети петък. В ...

......... и св. Йоан Богослов и ги целуват. Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха, символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето хората отнасят в дома си и го поставят над иконите, за да напомня очакването на великия ден.


Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който

Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който ...

......... извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Обикновено плащеницата се поставя на маса и православните християни минават под нея за здраве, като получават след това от ръката на свещеника стръкче здравец. Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.


Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър,

Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър, ...

......... свети апостол Петър го поставил за епископ в град Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостолът Му предал своя дух.


Императрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на мъченията, на които

Императрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на мъченията, на които ...

......... съставена служба в негова чест, които според описа на проф.Иван Шишманов се намирали в частната библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, но които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир ‘‘Свети Архангели`‘, където е означено и родното му село Дебелдял.


Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област

Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област ...

......... могат да го нападнат вълци или други зверове, той отговорил, че не ходи сам. За молитва го събуждал един светъл юноша, водел го за ръка и го предпазвал от всякаква опасност. Тогава всички разбрали, че св. великомъченик Георги пази момчето и вече не му пречели да отива нощем в храма....


Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди ...

......... Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина


Днес е Лазарова събота, а утре - седмица преди Великден,

Днес е Лазарова събота, а утре - седмица преди Великден, ...

......... да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува. Ритуалите са свързани с преминаването на девойката от детството в зрелостта. Освен това бележат началото на Пасхалното тържество. На този ден имен ден празнуват всички, носещи името на св. Лазар - Лазар, Лазарка, Лазарина и техните производни.


Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на

Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на ...

......... обезглавили. Мъчениците пострадали в Дамаск през II век, където честните им останки били погребани.Да не се бърка със св. Виктор Никомедийски, честван на 18 април.След като повярвал в Христа, и виждайки твърдостта на св. великомъченик Георги († 303 г.), св. Виктор бил посечен с меч в Никомидия през 303 година.


Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от

Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от ...

......... за болните и сам им прислужвал. По времето на император Теодосий Младши в град Ефес бил свикан Третият Вселенски събор. Там, заедно с другите свети отци, Акакий свалил цариградският патриарх Несторий, защото хулел Дева Мария и го предал на анатема. Акакий починал в дълбока старост, почитан и уважаван. Източник: http://www.pravoslavieto.com


След кончината на римския папа Теодор мястото му, при еднодушен

След кончината на римския папа Теодор мястото му, при еднодушен ...

......... му тяло било погребано вън от град Херсон в храма на Пресвета Богородица, наричана Влахернска. Скоро неговият гроб започнал да привлича множество народ: най-разнообразни и многобройни изцеления получавали болните по молитвите на светеца и благодатта на нашия Господ Иисус Христос, на Когото с Отца и Светия Дух слава навеки. Амин.


Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Златна ябълка

Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Златна ябълка", се намира ...

......... запазени чрез преданията. Местните хора разказват, че през 1934 г. сестрата на цар Борис ІІІ княгиня Евдокия преспала в църквата и оздравяла от болест, която я измъчвала от дълго време. В знак на благодарност монархът подарил на храма мрамор, с който е облицован подът и златно енголпие на чудотворната икона.


Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота

Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота ...

......... душа и я надари с Твоята благодат. Като понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните сили отслабвали и тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени. Бог ги надарил с лечебна сила.


На днешния ден православната църква почита паметта на Светите мъченици

На днешния ден православната църква почита паметта на Светите мъченици ...

......... се молели на Бога и търпеливо понасяли ужасните страдания. Като скърбели за заблужденията на езичниците, те молели Бога да съкруши идолите. Господ чул молитвата им. Станало чудо. Идолите паднали на земята, а идолските капища се разрушили. Но и това поразително чудо не вразумило управителя, и той осъдил християните на смърт.


Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил

Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска. Възпитан бил ...

......... време продължили тези изтезания, но мъченикът останал непоколебим в своите християнски убеждения. Най-после той бил посечен с меч. Идолското капище обаче не било въста-новено, защото император Юлиан заминал на война с персите и повече не се върнал в Кесария Кападокийска, а по-късно върху гроба на мъченика бил издигнат великолепен храм.


Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско

Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско ...

......... Като не се засрамил от побелелите коси и дълбоката старост на светителя, Лъв Армянин заповядал да го изпратят на заточение в Херсон, където светият старец починал в изгнание. Той предпочел да пожертва временния живот на земята, но да остане верен изповедник на православната вяра и да получи вечен блажен живот.


Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин

Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин ...

......... превода на църковноправния сборник Номоканон. Свети Методий Славянобългарски починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград и – според житието му – "лежи във великата моравска църква, от лявата страна, в стената зад олтара на света Богородица". Древната му служба се запазила в ръкописи от ХІІІ век.


На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св. Методий

На 6 април Православната църква отбелязва смъртта на св. Методий ...

......... били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело - създаванетo на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните. Св. Методий се чества и на 11 май заeдно със св. Кирил. На 6 април се отбелязва и успението на Св. Ехтихий. Св. мчци Тимотей и Диоген.


На 5 април Църквата почита Св. мчци Теодул и Агатопод.

На 5 април Църквата почита Св. мчци Теодул и Агатопод. ...

......... предани на Христа свещенослужители - старецът Агатопод и юношата Теодул. Агатопод бил дякон, а Теодул четец.Заради непреклонния им отказ да принесат жертва на идолите и след тежки мъчения, градоначалникът заповядал те да бъдат хвърлени в морето. След време вълните изхвърлили телата им на брега, а приятелите им ги погребали достойно.


Блаженият Никита бил българин, родом от Албания, където от векове,

Блаженият Никита бил българин, родом от Албания, където от векове, ...

......... затваряли в мръсна килия без храна и вода. След като разбрали, че няма да сломят твърдостта му, осъдили го на смърт чрез обесване. Присъдата била изпълнена на 4 април 1808 г. Три дни след обесването му християни откупили тялото му и го погребали при църквата „Св. Николай" до градската странноприемница.