Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви

Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви ...

......... и поставени в новата църква "Св. Богородица", построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали такива чудеса, че за вписането им, както говори съставителят на житието му, "няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце." Самата пръст взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни.


В памет на светите апостоли (от седемдесетте) Сила, Силуан, Крискент

В памет на светите апостоли (от седемдесетте) Сила, Силуан, Крискент ...

......... Павел споменава в посланието до Римляните: „Поздравете моя възлюбен Епенет, пръв повярвал в Христа." Епенет бил епископ в Картаген.В същото послание до Римляните апостол Павел споменава и апостол Андроник: „Поздравете Андроника и Юния, мои сродници и съзатворници, които са чутовни между апостолите и които още преди мене повярваха в Христа".


На 27-ми юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици

На 27-ми юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици ...

......... Изгонени от немското духовенство в Моравия, те намират закрила от българския владетел цар Борис I. Свети Климент Охридски умира последен от Светите Седмочисленици, а датата на неговата кончина е отредена за всеобщото им честване. На този ден християните отдават почит и към паметта на св. великомъченик Пантелеймон, лечител и чудотворец.


Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането

Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането ...

......... благоговение погребали тялото му. Те описали живота и смъртта на мъченика и пратили на св. църкви повествованието, за да почитат вечно паметта на св. Пантелеймон. Това станало в 305 г. В Светогорския руски манастир "Св. Пантелеймон" се пази част от мощите на св. Пантелеймон. (Виж Света Гора и светогорските манастири).


Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и

Св. свщмчк Ермолай и другарите му Честният презвитер Ермолай и ...

......... света мъченица Параскева е неизвестна. Поклонникът Антоний видял мощите й в Константинопол през 1200 година, а църквата й съществува там и досега. Тя се намира на лявата страна на Златния Рог в местността Хаскьой. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски


Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна ...

......... краища на Лятна св. Анна организират оброк - служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия".Прaвocлaвнaтa църквa пoчитa Cвeтa вeликoмъчeницa Хриcтинa. Имeн дeн прaзнувa Хриcтинa.

Прaвocлaвнaтa църквa пoчитa Cвeтa вeликoмъчeницa Хриcтинa. Имeн дeн прaзнувa Хриcтинa. ...

......... нaкaжaт Хриcтинa. Вoйници я прoбoли c кoпиятa cи. Тoвa cтaнaлo oкoлo 300 г. в цaрувaнeтo нa Диoклeтиaн. Eдин oт рoдcтвeницитe нa Хриcтинa пoгрeбaл нeйнoтo мнoгocтрaдaлнo тялo. Иocиф Пecнoпиceц (IX в.) нaпиcaл в чecт нa вeликoмъчeницa Хриcтинa кaнoн, в кoндaкa нa кoйтo ce гoвoри зa нeйнитe cв. мoщи, кoитo изтoчвaли изцeлeниe.


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна Личността на св. Мария Магдалена

Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна Личността на св. Мария Магдалена ...

......... нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание. На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)


На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети ...

......... Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден. Но независимо, че не е точната историческа дата денят на свети Илия е повод да сведем глава пред героизма и самопожертвувателността на въстаниците, които, уви, споменаваме веднъж в годината.


Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. ...

......... пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. На празника се разрешава вино и елей.


Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска.

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. ...

......... осъдил на смърт. Преди смъртта Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.Св. Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла

Св. Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла ...

......... били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата "Св. Богородица". Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий


Житие на свети мъченици Прокъл и Иларий Св. Прокъл бил

Житие на свети мъченици Прокъл и Иларий Св. Прокъл бил ...

......... Това станало на 15 юли, на третия ден от кончината на свети Прокъл. Тялото на свети Иларий било захвърлено там, където било обезглавено. През нощта вярващи дошли, взели го и заедно с останките на свети Прокъл го погребали, прославяйки Христа Бога с Отца и Светия Дух, славен во веки. Амин.


Грaд Никoпoл (в Aрмeния) бил мяcтo нa мъчeничecкaтa cмърт нa

Грaд Никoпoл (в Aрмeния) бил мяcтo нa мъчeничecкaтa cмърт нa ...

......... кaтo мъчитeлитe им ги изтeзaвaли жecтoкo, тe им oтрязaли ръцeтe и крaкaтa, хвърлили ги в oгън и нaй-ceтнe зaхвърлили кocтитe им в рeкa Ликoc, къдeтo тe ce зaпaзили в eднa плитчинa дo брeгa. Блaгoчecтиви людe ги взeли и пoгрeбaли. Пo-къcнo нa cъщoтo мяcтo хриcтиянитe пocтрoили църквa в чecт нa мъчeницитe.


Житие на св. преподобни Атанасий Атонски Преподобни Атанасий живял през

Житие на св. преподобни Атанасий Атонски Преподобни Атанасий живял през ...

......... и жена му имали сили само с трепет и радост да шепнат: "Преподобни отче наш Сергие, моли Бога за нас!" Ето така свети Сергий излекувал един човек от гибелния му атеизъм. Нека, прочее, и ние заедно с тях с вяра да възкликнем: Преподобни отче наш Сергие, моли Бога за нас!


Римският император Траян (царувал от 98 г. до 117 г.,

Римският император Траян (царувал от 98 г. до 117 г., ...

......... го намерили умрял в тъмницата. По заповед на царя тялото на мъченика било хвърлено вън от града, за да бъде изядено от зверове. Но един благоговеен свещеник, на име Тимотей, тайно го взел и погребал у дома си. След няколко години мощите на светия мъченик били пренесени в Кесария Кападокийска.В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457

В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457 ...

......... и на патриарха Генадий Цариградски, които зарадвани отишли у дома им. С благоговение и всенародно шествие дрехата била пренесена в църквата "Св. Богородица" във Влахерна - на брега на морето и я поставили в нарочна ракла, украсена със злато, сребро и скъпоценни камъни. Това станало на 2 юли 458 година.


Свети чудотворци и безсребреници Козма и Дамян Св. Козма и

Свети чудотворци и безсребреници Козма и Дамян Св. Козма и ...

......... публикувана няколко месеца по-рано в сп. "Духовна култура", 2003 г., кн. 3, с. 13-17. Може би е прав архимандрит Пантелеймон Пулос. Дано един ден узнаем как е попаднала св. Ивановата десница в манастира "Св. Богородица" на остров Тинос. Дай Боже, да узнаем още подробности за съдбата на св. Ивановата десница.


Православната църква почита на днешния ден едновременно паметта на великите

Православната църква почита на днешния ден едновременно паметта на великите ...

......... Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър. Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.


Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и

Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и ...

......... - преди да бъде укрепен от Светия Дух. Затова техният пример е особено поучителен за нас. В ап. Петър Църквата вижда образ на един отрекъл се от Христа и след това покаял се, а в ап. Павел - образ на един, който се противил на Господа и след това повярвал.


Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през ...

......... да стават дивни чудеса и изцеления. Житието на тия мъченици води началото си от три малки речи на св. Кирил Александрийски. То било разширено от св. Софроний Йерусалимски, който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които станало със сами него. Той бил излекуван от очна болест.


Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден). Св. Никита, еп. Ремесиански

Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден). Св. Никита, еп. Ремесиански ...

......... Христовия мир. Където имаше зверски нрави, сега живеят люде, кротки като ангели. В пещерата, където се е криел разбойник, сега се подвизава праведник". За по-нататъшната дейност на св. Никита не са запазени точни данни. Няма сведения и за неговата смърт, която - по предположение - се отнася към 420 година.


Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим.

Света Агрипина се родила и получила възпитание в древния Рим. ...

......... Когато агаряните нападнали града, където се намирала църквата на светата мъченица, и се осмелили да го завоюват, били предадени на крайна погибел. Всички болни и прокажени, които идвали с вяра при честния гроб на мъченицата, получавали изцеление на всички недъзи по нейните молитви и с благодатта на Христа, нашия Бог.


Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като

Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като ...

......... отстранен от патриаршеския пост, но през следващата година отново го заема. През 1363 година патриарх Калист е изпратен от император Йоан V Палеолог да търси помощ срещу османците от намиращата се в Сяр вдовица на сръбския крал Стефан Душан Елена Българска, но умира по пътя от Света гора към Сяр.


Свети апостол Юда, брат Господен по плът Св. ап. Юда,

Свети апостол Юда, брат Господен по плът Св. ап. Юда, ...

......... Днес паметта на светия мъченик Зосим се почита от целия християнски свят. На 19 юни всяка година в Созопол християните си спомнят за духовния подвиг на смелия воин Зосим. Според нови изследвания обаче св. Зосим е живял в друг град с название Созопол в Мала Азия, а не на Балканите.


При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един сановник, на

При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един сановник, на ...

......... го мъчат до самата смърт и свети Леонтий умрял под ударите на мъчителите. Християните благоговейно погребали тялото му близо до града. Страданията на светия мъченик са описани от очевидеца на неговия подвиг - съдебния чиновник Кир. Той начертал това повествование на оловени плочи, които били поставени при гробницата на мъченика.


Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос ...

......... със сина си нанесъл такъв побой на Амос, че пророкът едва бил доведен до къщата му, където скоро и умрял - в VІІІ в. преди Христа. Той живял около 200 години преди Вавилонския плен. Пророчествата му са събрани в книгата, която носи неговото име и се състои от девет глави.


Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX

Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX ...

......... живот. Причислен към лика на светите иерарси, той се преставил на Пастиреначалника и великия Архиерей, преминал небесата, на нашия Господ Иисус Христос, от всички светии прославян Бог, Комуто и от нас, грешните, да бъде чест и слава с Отца и Светия Дух сега и всякога и во веки веков. Амин


В памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град

В памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град ...

......... безстрашно продължавал да проповядва за Христа, се разгневил и изпратил при него палач, за да отсече главата на светията в тъмницата. След блажената кончина на свещеномъченика, вярващите взели неговото свето тяло и го погребали с чест. От неговите мощи се подавали множество чудесни изцеления, за слава на Христа, нашия Бог.


Житие на светия наш отец Кирил, архиепископ Александрийски Св. Кирил

Житие на светия наш отец Кирил, архиепископ Александрийски Св. Кирил ...

......... е така. Свети Кирил много се зарадвал, задето спасил душата на този старец, и като му благодарил, го пуснал да си върви. А старецът, като си отишъл, започнал да проповядва на всички, че Мелхиседек не е Божият Син, а е човек. Така мъдро Божият угодник наставил незнаещия на истинския път.


Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ...

......... е раздробена и само кости висят на тоя кръст... Помени ме, Господи, който страдам за Твоето име, и приеми моя дух". Теодор свършил мъченичеството си чрез посичане с меч. Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнската вяра много жители на града и много войници.


Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие

Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие ...

......... и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден. Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Св. Дух.


Великият измежду нашите отци Висарион бил роден и възпитан в

Великият измежду нашите отци Висарион бил роден и възпитан в ...

......... неговото сърце и всички дни на своя живот той прекарвал в сълзи, всякога плачейки и ридаейки. Достигнал до дълбока старост, той се преставил във вечния живот и преминал от плача във вечното веселие, заедно с всички светии, в Христа Иисуса, нашия Господ, на Когото се отдава слава во веки. Амин.


Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в

Св. мъченик Юстин Философ бил родом от Сирия. Писал в ...

......... на император Марк Аврелий. Знаменитата проповед на св. Юстин в съда за ипостасната Истина-Христос и неговата смърт доказали, че той не е бил "филолог", а философ - в най-възвишения смисъл на думата. Църквата почита св. Юстин на 1 юни като "небесен покровител на рода на философите" и всички, търсещи истината.


Света преподобномъченица Теодосия Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя

Света преподобномъченица Теодосия Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя ...

......... гдето в продължение на седем дни й нанасяли по сто удара, а на другите инокини още в същия ден били отсечени главите. На осмия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрай й нанесли жесток побой, от който тя умряла. Това станало на 29 май 730 година.


Християните празнуват днес Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва

Християните празнуват днес Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва ...

......... Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади. Вярва се, че ако на Спасовден вали, реколтата ще е богата.


Константин (274—337) царувал в Рим и Византия - Цариград. По

Константин (274—337) царувал в Рим и Византия - Цариград. По ...

......... свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота.


Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия.

Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия. ...

......... с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил. Останал невредим, той бил хвърлен на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него. Най-после св. мъченик Талалей бил посечен с меч и се преселил във вечния живот в 284 година.


Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той

Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той ...

......... като пострадали много от езичниците. Честните им мощи били намерени заедно с мощите на много други свети мъченици в Евгения. На християните е било известено за тези мощи чрез особено Божие откровение, както това е описано подробно при датата 22 февруари (Виж Намиране честните мощи на св. мъченици в Евгения).


Св. преподобни Пахомий Велики бил родом от Египет, баща му

Св. преподобни Пахомий Велики бил родом от Египет, баща му ...

......... Велики бил родом от Египет, баща му бил грък. Като войник се запознал с Христовата вяра, оттеглил се в пустинята, станал монах, постриган от епископ Паламон. Строг подвижник, основал манастир в Тавена и напътствал в духовния живот 12 000 монаси. Първи схимник, приел великия ангелски образ. Починал в 348 година.


Страдание на света мъченица Гликерия и на Лаодикий, тъмничния страж

Страдание на света мъченица Гликерия и на Лаодикий, тъмничния страж ...

......... го погребал на красиво място близо до Ираклия. Впоследствие от честните мощи на света Гликерия изтекло целебно миро, лекуващо най-различни болести за слава на Отца, и Сина, и Светия Дух, Единия Бог прославян в Троица, на Когото възнасяме слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. Амин.


КРОСС/На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли братята

КРОСС/На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли братята ...

......... последният, при това трагичен акорд на Моравската мисия. Учениците на светите братя били прогонени. Климент, Наум, Ангеларий и други последователи на равноапостолите потърсили спасение в България, „... за която те отдавна копнеели". Така някогашната монашеска мисия се завърнала на родна земя, за да се превърне в гръбнак на българската цивилизация.


Св. апостол Симон Зилот се нарича още Кананит (Мат. 10:4;

Св. апостол Симон Зилот се нарича още Кананит (Мат. 10:4; ...

......... Римската империя - Британия. Според църковното предание там той приел мъченическа смърт, като след жестоки изтезания бил разпънат на кръст. Това станало през времето на римския император Траян (96-117 г.). © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор. Пренасяне мощите на св.

Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор. Пренасяне мощите на св. ...

......... когато това било изпълнено, светецът останал невредим. Не изпитвайки страдания нито от огъня, нито от приковаването, той стоял в нагретия котел като сред приятна прохлада. На мнозина от присъстващите това се сторило измама, а на вярващите светецът съвършено правдиво и с радост разказвал, че по време на изтезанията той видя


Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на

Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на ...

......... с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.


Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на ...

......... Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон. Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".


Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос.

Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. ...

......... Преданието, че св. ап. Яков е проповядвал в Испания, не може да се приеме за вярно, защото то противоречи на сведенията за живота му, който намираме в Новия Завет. Но светите му мощи били по някое време пренесени в Испания и днес испанците почитат св. ап. Яков като свой покровител.


Град Кизик се намира в малоазиатската област Мизия, на брега

Град Кизик се намира в малоазиатската област Мизия, на брега ...

......... и само от призоваване на името му облаците от скакалци били прогонвани и всички коварства на нечистия дух се разрушавали. Така прославил Своя угодник Бог, славен чрез Своите светии навеки. Амин. В този ден празнуваме и паметта на светите мъченици Диодор и дякон Родопиан, пострадали при Диоклетиан, в Афродисия Карийска.


Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плът Свети

Житие на св. свещеномъченик Симеон, брат Господен по плът Свети ...

......... си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения. Мъжеството, търпението и твърдостта му удивили самите мъчетели. Най-после Симеон бил разпънат на кръст (107 г.).


В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на

В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на ...

......... раната под ребрата, нанесена от копието на римския войник и се обърнал към апостола с призива „не бъде невярващ, а вярващ“. Докосвайки се до възкръсналия Иисус, апостол Тома сам възкръснал духовно и се отърсил завинаги от съмненията и заблудите, за да изпълни с непоклатима убеденост божествената мисия на своя Учител.


Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър,

Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър, ...

......... свети апостол Петър го поставил за епископ в град Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостолът Му предал своя дух.


Св. мчца Александра Императрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на

Св. мчца Александра Императрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на ...

......... съставена служба в негова чест, които според описа на проф.Иван Шишманов се намирали в частната библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, но които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир ‘‘Свети Архангели`‘, където е означено и родното му село Дебелдял.


Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област

Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област ...

......... бедствия на Църквата и държавата. Преподобни Теодор живял до дълбока старост. Преди да умре му се явил св. великомъченик Георги, връчил му жезъл и му заповядал да върви след него на далечен път. Това било указание за близката му смърт. Поминал се след Великден. Неговият ученик Елевсий написал житието му.


В памет на свети Анастасий Синаит, патриарх Антиохийски В тридесет

В памет на свети Анастасий Синаит, патриарх Антиохийски В тридесет ...

......... до блажения Анастасий, патриарх Антиохийски, става очевидна взаимната любов на двамата в Светия Дух и едновременно в това послание се свидетелства за благочестието и светия живот на Анастасий. Блаженият Атанасий, проживял шест години след възвръщантето си на престола, се представил на Господа в четиринадесетата година от царствуването на император Маврикий.


КРОСС/ Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият

КРОСС/ Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият ...

......... като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината. По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.


Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на

Св. мъченик Виктор бил войник по време на царстването на ...

......... обезглавили. Мъчениците пострадали в Дамаск през II век, където честните им останки били погребани.Да не се бърка със св. Виктор Никомедийски, честван на 18 април.След като повярвал в Христа, и виждайки твърдостта на св. великомъченик Георги († 303 г.), св. Виктор бил посечен с меч в Никомидия през 303 година.


Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от

Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от ...

......... носел необходимото за болните и сам им прислужвал. По времето на император Теодосий Младши в град Ефес бил свикан Третият Вселенски събор. Там, заедно с другите свети отци, Акакий свалил цариградският патриарх Несторий, защото хулел Дева Мария и го предал на анатема. Акакий починал в дълбока старост, почитан и уважаван.


Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу

Житие на св. свещеномъченик Артемон През време на гонението срещу ...

......... мнозина към Господа, като ги научил на евангелската истина. По време на една негова проповед езичници го заловили и го посекли с меч, и той заминал във вечните обители, за да получи венец от Христа, нашия Бог, на Когото сОтца и Светия Дух слава и поклонение във вечни времена. Амин.


Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на

Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на ...

......... в Мала Азия), до апостол Флегонт, епископ в тракийския град Маратон, и до апостол Ермий, епископ Далматски.Всички тези апостоли проповядвали ревностно словото Божие в различни области на Римската империя. Те претърпели мъчения за вярата си в Иисуса Христа и отдали живота си в себежертвено служение на Бога и на ближния.


Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско

Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско ...

......... заблуждения.Като не се засрамил от побелелите коси и дълбоката старост на светителя, Лъв Армянин заповядал да го изпратят на заточение в Херсон, където светият старец починал в изгнание. Той предпочел да пожертва временния живот на земята, но да остане верен изповедник на православната вяра и да получи вечен блажен живот.


Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски Свети

Успение на свети равноапостол Методий, Учител и Просветител славянобългарски Свети ...

......... ученици, разпространяващи Христовото учение и изобличаващи ересите, за да можем, като изпълним достойно своето звание в този живот, да застанем заедно с теб и твоето стадо от дясната страна на Христа, нашия Бог, и да получим от Него вечен живот. Защото на Него подобава слава и чест във вечни векове.Амин."


Арменците по света празнуват Цветница и за тях започва Страстната

Арменците по света празнуват Цветница и за тях започва Страстната ...

......... и самотни хора от общността. Само за няколко часа от обявяването на инициативата в нея се записаха десетки доброволци. Кампанията ще продължи до изтичане на кризисните мерки, като организаторите са готови при нужда да осигурят и допълнителна подкрепа за нуждаещите се. Повече информация в страницата на Църковното настоятелство във facebook


Католическият свят отбелязва Цветница или още Палмова неделя. Днешният ден

Католическият свят отбелязва Цветница или още Палмова неделя. Днешният ден ...

......... във Филипините обиколиха енориашите си с автомобил. Специално возило за проповеди си е пригодил и свещеник от Португалия. Започна тържествената света литургия, която се отслужва от Папа Франциск, но в отсъствието на вярващи. Това ще бъде така и през цялата празнична седмица. Част от богослуженията ще се излъчват он лайн.


Преподобни Никита произхожда от Кесария Витинска, от благочестиви родители. Баща

Преподобни Никита произхожда от Кесария Витинска, от благочестиви родители. Баща ...

......... обител. И след погребението също ставали много чудеса и тези, които идвали с вяра, получавали изцеление, за слава на Христа, нашия Бог, прославян от Своите светии. На Него, с Отца и Светия Дух да бъде от всички чест и слава, и поклонение, сега и винаги, и във вечни времена. Амин.


През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил

През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил ...

......... Бога с дар на чудотворство. Просиял с добродетелите на монашеското житие, свети Тит същевременно бил непоколебим стълб на православието, тъй като ревностно защитавал светата Църква от нападките на еретиците иконоборци. Поживял доста и посочвайки на своите последователи достоен за подражание пример на постнически живот, преподобни Тит мирно заминал при Господа.


Сведенията, които имаме за живота на преподобна Мария Египетска, научаваме

Сведенията, които имаме за живота на преподобна Мария Египетска, научаваме ...

......... тамошния Успенски женски манастир. Върху саркофага му била поставена желязната верига, която приживе носел под дрехата си и която свидетелствала за неговите аскетически подвизи. Руската православна църква чества паметта на мъченика на 1 април и в четвъртата неделя след Пасха. Българската църква отбелязва паметта на св. Аврамий на 1 април.


За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната

За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната ...

......... му от Египет в Обетованата земя. Завета на св. Йосиф изпълнил през 1496 г. преди Рождество Христово св. пророк Мойсей. Той пренесъл костите му и го погребал в Сихем (Изход 13:19; Иисус Навин 24:32). Чрез своите синове Манасия и Ефрем св. Йосиф Прекрасни положил началото на две от Израилевите колена.


На 29 март тази година се пада т. нар. Четвърта

На 29 март тази година се пада т. нар. Четвърта ...

......... България, където бил обкръжен от много ученици, на които предал изкуството на исихазма. Носители на тази традиция стават например св. Ромил Видински, св. Теодосий Търновски, св. Евтимий, патриарх Български и др. Св. Йоан Лествичник умира през 603 година. Чества се на 30 март и в Четвъртата Неделя от Великия пост.


Преподобният Иларион взел върху себе си игото на монашеското житие

Преподобният Иларион взел върху себе си игото на монашеското житие ...

......... на Пресиян, Борис (852-889 г.) приел християнството (856 г.) с името Михаил и покръстил целия български народ. Изпълнило се пророчеството на св. мъченик Енравота-Боян, княз български.Освен тези сведения, ние нищо друго не знаем за него: где е гробницата му, къде са мощите му, имало ли е служба в негова чест.


Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата

Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата ...

......... чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила.