Гърция предложи официално на Международния валутен фонд (МВФ) да погаси

Гърция предложи официално на Международния валутен фонд (МВФ) да погаси ...

......... която избави Гърция от финансовата криза през 2010 г. Повечето от тези средства вече са изплатени. Гръцката програма за реформи и строги ограничителни мерки приключи в края на август 2018 г. Оттогава Атина е в състояние да стои на собствените си крака и отново да търгува на капиталовите пазари. /БТА/


Министрите на финансите на ЕС възнамеряват да реформират сложните бюджетни

Министрите на финансите на ЕС възнамеряват да реформират сложните бюджетни ...

......... Домбровскис. Той подчерта положителните ефекти от изискванията за стабилност. Например, срещу никоя държава членка не е задействано производство за прекомерни дългове. Освен това съотношението на държавния дълг към БВП през тази година ще падне до 80 процента от 88 процента през 2014 г., подчерта още бившият премиер на Латвия.  


Първата плаваща ядрена централа в света, създадена от Русия, пристигна

Първата плаваща ядрена централа в света, създадена от Русия, пристигна ...

......... парникови газове, които са отговорни за глобалното затопляне. Малките централи са проектирани така, че да могат да доставят електричество до труднодостъпни райони в Русия. Те могат да работят непрекъснато без необходимост от презареждане за три до пет години. Екологични организации като Greenpeace изразиха притеснението си заради възможни проблеми с безопасността.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще обсъди закупуването

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще обсъди закупуването ...

......... бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.


Планът на Сърбия да се присъедини към ръководен от Русия

Планът на Сърбия да се присъедини към ръководен от Русия ...

......... Източна. „Русия генерира само една четвърт от онова, което изнасяме за Германия и Италия“, казва Иван Николич, икономист и член на консултативния съвет на централната банка. „Ние имаме достъп до нов пазар, но въпросът е какво можем да предложим. Ние изнасяме хранителни продукти, плодове и зеленчуци, но не сме ценовоконкурентни“.


Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване

Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване ...

......... президентски указ със заместника си Мурат Уйсал. Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че е необходима „пълна ревизия“ на централната банка на страната. Според Ердоган Турция вече е платила „тежка цена“ за грешките на Четинкая, които включват неуспеха му да общува с пазарите, както и невъзможността да вдъхне доверие.  "Всичко ще бъде прозрачно", обещава новият кмет на Истанбул Екрем

"Всичко ще бъде прозрачно", обещава новият кмет на Истанбул Екрем ...

......... не се налага толкова сурово наказание. Докато мине обжалването, Кафтанджъоглу остава на свобода, а Имамоглу казва: "Демокрацията в Турция ще придобие нова зрялост. Ние не сме загрижени, ще бъдем свидетели на промяната". С него в Истанбул започва ново летоброене, а може би дори и в цяла Турция, предрича Süddeutsche Zeitung.


Турция планира да създаде собствена национална рейтингова агенция, след като

Турция планира да създаде собствена национална рейтингова агенция, след като ...

......... ръководителят на банковия регулатор в страната Мехмет Али Акбен съобщи, че необходимата регулаторна работа вече е била извършена. „Ако няма конфликт на интереси и независимостта не е нарушена, банки, частни институции и много чуждестранни институции може да бъдат партньори“ на агенцията, заяви Акбен, цитиран от Анадолската агенция на 7 юни.


Тристранната среща за природния газ във формат Русия-Европейски съюз-Украйна на

Тристранната среща за природния газ във формат Русия-Европейски съюз-Украйна на ...

......... с реверсивен газ, който идва от Източна Европа, както и от частни търговци. „Ако сте готови за най-лошия сценарий, най-вероятно той няма да се осъществи. Следователно ние се подготвяме да разполагаме с пълни съоръжения за съхранение на газ и, използвайки този ресурс, да преодолеем една зима без транзит", коментира той.


Централният банкер Йежи Кроповницки отсъстваше от последните две заседания за

Централният банкер Йежи Кроповницки отсъстваше от последните две заседания за ...

......... увеличат, тъй като други централни банки възприемат този курс, за да подкрепят икономиките си. Кропивницки се зарича да издържи на натиска. „Вече доказахме, че най-мъдрата парична политика в нашия случай е политиката на стабилни лихви. Полската национална банка има добри традиции в запазването на спокойствие в напрегнати ситуации“, допълва той.


Избирателите в унгарската столица обикновено не са поддръжници на премиера

Избирателите в унгарската столица обикновено не са поддръжници на премиера ...

......... подкрепят „Фидес“ заради страха им, че техният регион може да бъде наказан финансово от националното правителство, ако опозицията спечели. Валидни са и опасенията, че дори Карасони да спечели битката за Будапеща, неговият общински съвет все пак може да остане доминиран от „Фидес“, затруднявайки плановете му да прокара собствените си политики.Руснаците гласуват днес на местни и регионални избори, белязани от

Руснаците гласуват днес на местни и регионални избори, белязани от ...

......... отговорна за недопускането на опозиционните кандидати до изборите за общински съвет в Москва. Полицията в Московска област е задържала заподозрян за нападението срещу Памфилова, той е родом от републиките в Средна Азия и е роден през 1983 г., заяви говорителка на руското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС. /БТА/


Днешната размяна на общо 70 задържани между Киев и Москва

Днешната размяна на общо 70 задържани между Киев и Москва ...

......... осъденият в Русия за подготвяне на терористични актове в Крим режисьор Олег Сенцов, осъдения за шпионаж Роман Сушченко, членуващият в забранената в Русия украинска националистическа организация УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана") Николай Карпюк, както и Павел Гриб, осъден в Русия за призиви за извършване на терористични актове. БТА


В рамките на конфликта между Украйна и Русия властите в

В рамките на конфликта между Украйна и Русия властите в ...

......... се, че с нея е бил свален самолетът. По-рано през годината 40 евродепутати апелираха към президента Зеленски да не предава заподозрения на Русия. Той не е предаден на Москва, а е пуснат под гаранция, но разследващите в Холандия се опасяват, че мъжът вече няма да бъде на разположение като свидетел.


Руската корпорация Росатом е получила лиценз за строителство на втори

Руската корпорация Росатом е получила лиценз за строителство на втори ...

......... (World Nuclear Association - WNA). Росатом е под натиск да завърши поне първия от четирите реактора до 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на Република Турция. След приключване на строителството АЕЦ "Аккую" с мощности от 4800 мегавата ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса електричество годишно, допълва ТАСС. 


Северна Македония очаква да получи дата за започване на преговори

Северна Македония очаква да получи дата за започване на преговори ...

......... работоспособна възраст са заети, а ниската раждаемост и емиграцията свиват работната ръка, показа доклад на Световната банка от 2018 г. Димитров заяви, че подготовката за членство в ЕС ще доведе до нов спад на безработицата и повишаване на брутния вътрешен продукт, а увеличаването на работните места ще донесе по-високи заплати.Украинският министър-председател Володимир Гройсман обяви, че подава оставка заедно със

Украинският министър-председател Володимир Гройсман обяви, че подава оставка заедно със ...

......... "Слуга на народа" "носи стопроцентова отговорност за всички решения". Зеленски предложи досегашният вътрешен министър Арсен Аваков да остане на поста, каза депутатката от "Слуга на народа" Роксолана Пидласа. Парламентарната група на "Слуга на народа" предложи за министър на отбраната нещатния президентски съветник Андрий Загороднюк, заяви депутатът от партията Бохдан Яременко.


Предсрочните парламентарни избори в Косово след оставката на премиера Рамуш

Предсрочните парламентарни избори в Косово след оставката на премиера Рамуш ...

......... са съживяването икономиката му, която е сред най-слабите в Европа, и изкореняването на корупцията. Преговорите между Прищина и Белград с посредничеството на ЕС навлязоха в задънена улица през 2018 г., когато Косово наложи мита на сръбски стоки, за да накаже Сърбия за лобирането й срещу приемането му в международни организации.


Управляващата коалиция в Румъния рухна, след като по-малкият партньор напусна

Управляващата коалиция в Румъния рухна, след като по-малкият партньор напусна ...

......... отношенията на двете страни с блока. В понеделник Търичану съобщи, че партията му ще подкрепи независимия кандидат и актьор Мирча Диакону за президент. Социологически проучвания показват, че президентът Клаус Йоханис, който често влизаше в конфликт с управляващите партии заради нарушения на върховенството на закона, е напът да спечели втори мандат.


Румънският вестник „Евениментул зилей" пише за „бомбастично съобщение" след срещата

Румънският вестник „Евениментул зилей" пише за „бомбастично съобщение" след срещата ...

......... Patriot и HIMARS. В бъдеще ще бъдат инвестирани средства за многофункционални корвети, блиндирани машини, танкове, ракетни батареи, бойни и транспортни хеликоптери, тежки камиони. Военновъздушният флот ще бъде попълнен с още самолети F-16 и вероятно с някои свръхмодерни от пето поколение, от типа F-35 Lightning 2, пише „Адевърул", цитиран от БТА.


Другата седмица президентът на Косово Хашим Тачи трябва да обяви

Другата седмица президентът на Косово Хашим Тачи трябва да обяви ...

......... независимостта на Прищина, въпреки сигналите за смекчаване на тона от някои сръбски политици, включително от президента Александър Вучич. Преговорите бяха прекратени, след като Сърбия успешно проведе кампания срещу членството на Косовов международни организации. В отговор Харадинай въведе 100-процентови мита върху вноса от Сърбия, което спомогна за увеличаване на популярността му.


Косовските депутати гласуваха за разпускане на парламента, откривайки пътя за

Косовските депутати гласуваха за разпускане на парламента, откривайки пътя за ...

......... отношенията, което е от ключово значение и за двете страни по пътя им към членство в Европейския съюз. Миналия ноември преговорите се провалиха, след като Прищина въведе мита от 100% върху произведени в Сърбия продукти. Косовските власти заявиха, че ще отменят митата, едва когато Белград признае Косово за суверенна държава.


Нетните приходи на Роснефт през второто тримесечие са намалели заради

Нетните приходи на Роснефт през второто тримесечие са намалели заради ...

......... юли, а прекъсването на работата на петролопровода беше съпътствано от спор между Роснефт и оператора Транснефт. „Влиянието на външни еднократни ефекти трябва да бъде отбелязано, тъй като то ограничи възможностите за увеличаване на добива през второто тримесечие на 2019 г.“, заяви в комюнике главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин.


Точно преди една година Гърция успешно приключи програмата на Европейския

Точно преди една година Гърция успешно приключи програмата на Европейския ...

......... и довършването на проекта Hellenikon на мястото на изоставеното летище край Атина. Четирите съвместни министерски решения, необходими за отблокирането на проекта на територията на старото летище, ще бъдат подписани до края на август. До края на септември трябва да се проведе и търгът за казиното, което е част от проекта.


Половин година след приемането на Наредба №114 Букурещката борса напълно

Половин година след приемането на Наредба №114 Букурещката борса напълно ...

......... на ниво политическа класа, но той ще се опита да промени това в близко бъдеще. Според финансовия министър целта на правителството ще е да се регистрират за търговия нови компании, което да стимулира развитието на пазара, така че борсовата активност да отговори на критериите на MSCI за развиващ се пазар.


Над 20 процента от работната ръка на Румъния се намира

Над 20 процента от работната ръка на Румъния се намира ...

......... персонал в Румъния е миграцията, подчертава вестникът. Липсата на работна ръка се усеща най-силно в сектори като информационните технологии, където заплатите все още са по-ниски от тези в Европа или в Съединените щати, или строителството, където въпреки въвеждането на някои данъчни облекчения строителите все още предпочитат да работят в чужбина.


Местата в къмпингите в Гърция не достигат, а инвеститорите настояват

Местата в къмпингите в Гърция не достигат, а инвеститорите настояват ...

......... и приходите между общините и собствениците. Освен това искат Министерството на туризма да внесе промени в законодателството. Обмисля се и друг вариант - къмпинги, които да работят целогодишно. В момента само в Атина, в близост до археологически паметници, има четири целогодишни къмпинга, които са заети постоянно, посочват от туристическия бранш.


Вълната на нелиберализъм в Централна и Източна Европа се отдръпва.

Вълната на нелиберализъм в Централна и Източна Европа се отдръпва. ...

......... все още е кауза, достойна за подкрепата на Запада. Въпросът е колко силна ще е тази подкрепа. Ако погледнем кампанията за преизбиране на Тръмп в САЩ, началото на премиерството на Борис Джонсън във Великобритания и обичайната предпазливост на ЕС по такива въпроси, можем да извиним всякакви съмнения в тази подкрепа.


"Газпром" иска правителството да подкрепи изграждането на голям газопреработвателен комплекс

"Газпром" иска правителството да подкрепи изграждането на голям газопреработвателен комплекс ...

......... на вътрешния пазар.Investor.bg припомня, че ационерното дружество „Газпром“ е сред най-големите световни компании, което притежава най-големите залежи на природен газ в света. Председател на управителния съвет е Алексей Милер, а сред бившите ръководители на „Газпром“ е настоящият премиер на Русия Дмитрий Медведев. „Газпром“ притежава нефтената компания „Газпром-Нефт“ (бивша „Сибнефт“).  


Българите ще преоткриват Сардиния, убеден е Алесандро Калия, президент на

Българите ще преоткриват Сардиния, убеден е Алесандро Калия, президент на ...

......... на свинско и продукти от свине в Сардиния и от около четири години нямаме чума”, заяви още експертът. Алесандро Калия изтъкна и други предимства на Сардиния. „При нас няма масово застрояване както проблем има в България, имаме и пречиствателни станции. Дивото къмпингуване е забранено, но има отлични къмпинги, информира той.


Десетки хиляди жители на Москва организираха най-големия политически протест в

Десетки хиляди жители на Москва организираха най-големия политически протест в ...

......... на президента Владимир Путин също намалява заради недоволството от понижаването на жизнения стандарт. Рейтингът на Путин обаче все още е доста над 60% и е по-висок в сравнение с този на много други световни лидери, а миналата година той спечели убедително нов шестгодишен мандат начело на Русия до 2024 г.


Петиция до президента на Украйна Володимир Зеленски, в която се

Петиция до президента на Украйна Володимир Зеленски, в която се ...

......... се дължи на политическата криза в страната. Преди кризата в Украйна един щатски долар се разменяше за 8 гривни, а в момента, според данни на централната банка, курсът е 25,2 гривни за долар. Финансисти посочват, че по-нататъшната съдба на курса на гривнята пряко зависи от политическата ситуация в страната. /БТА/


Руската държавна корпорация "Росатом" съобщи, че петима нейни служители са

Руската държавна корпорация "Росатом" съобщи, че петима нейни служители са ...

......... САЩ ядрени експерти изразиха подозрения в петък, че експлозията и последвалата радиация са се случили по време на изпитанието на крилата ракета с ядрен двигател. Greenpeace съобщи, като се позова на данни от министерството на извънредните ситуации, че нивата на радиация в Северодвинск са се повишили 20 пъти над нормата.


Първият в Източното Средиземноморие и Близкия изток Център за върхови

Първият в Източното Средиземноморие и Близкия изток Център за върхови ...

......... за Турция заради спора около сондажите за газ край КипърКлиматичните промени увеличават риска от повтаряне не рекордните температури от юниКаква е цената за спасяването на света?11Syntoil, или краят на гробищата за автомобилни гуми6Кипър отново попадна под международна проверка за прането на париКипър утроява инвестициите в научни изследвания и иновации Спонсорирано съдържание


Руските власти замразиха банкови сметки, свързани с намиращия се в

Руските власти замразиха банкови сметки, свързани с намиращия се в ...

......... която публикува смущаващи разследвания за официални държавни представители, е финансирана прозрачно чрез публични дарения. В момента Навални е в затвора за нарушаване на строгите закони срещу протестите в Русия, след като призова хора да демонстрират в центъра на Москва заради изключването на кандидати на опозицията от местните избори следващия месец.


Европейската централна банка ще извърши цялостна оценка на пет хърватски

Европейската централна банка ще извърши цялостна оценка на пет хърватски ...

......... ще остане поне две години, преди да започне практическата подготовка за присъединяване към еврозоната - процес, който отнема около година. Това значи, че 2023 г.  е най-ранният срок за присъединяване към еврозоната. От приключилите наскоро стрес тестове в България стана ясно, че четири от шестте проверявани банки нямат капиталов недостиг. 


Русия изпълнява обещанието на президента Владимир Путин да намали ролята

Русия изпълнява обещанието на президента Владимир Путин да намали ролята ...

......... разплащателен метод чрез националните им валути за сделки за милиарди долари в областта на отбраната. „Тенденцията вероятно ще продължи, защото инфраструктурата за трансакции в алтернативни валути се подобрява“, казва Донец. „Русия обаче няма да може да се откаже напълно от използването на долара, особено за търговия с петрол“, допълва тя.


Русия ще подкрепи кандидатурата на българската представителка Кристалина Георгиева за

Русия ще подкрепи кандидатурата на българската представителка Кристалина Георгиева за ...

......... финансово германско издание Handelsblatt коментира, че като опитен икономист и политик, Кристалина Георгиева е идеален кандидат да оглави МВФ. "Тя е силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка. Ако през октомври бъде назначена, Георгиева ще стане първият източноевропеец", оглавил МВФ, отбеляза и британският Financial Times.


Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че Москва ще бъде

Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че Москва ще бъде ...

......... ядрено оръжие", каза той. "Според нас действията на САЩ, довели до края на договора за ракетите със среден и малък обсег, неизбежно ще доведат до обезценяване, подкопаване на всички носещи конструкции на световната сигурност, включително договора за стратегическите нападателни оръжия и договора за неразпространение на ядреното оръжие", заяви Путин. /БТА/


Германската енергийна компания RWE за първи път е започнала да

Германската енергийна компания RWE за първи път е започнала да ...

......... че водещи европейски търговски компании вече активно сътрудничат с с оператора на газохранилища при прозрачни и конкурентни условия, основаващи се на европейското законодателство. „Укртрансгаз“, който притежава 100 процента от „Нафтогаз Украйна“, експлоатира система от магистрални газопроводи и 12 подземни газохранилища в страната с обща вместимост 31 милиарда кубични метра. /БТА/


Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас заяви, че страната вече е

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас заяви, че страната вече е ...

......... Стайкурас. Той добави, че правителството е уверено, че ще има възможност за намаляване данъците през 2020 г., при условие че икономиката расте и страната върви към икономическа нормализация. Министърът посочи още, че очаква Гърция да се върне към инвестиционно ниво на кредитния си рейтинг до края на 2020 г.  


Замяната на целия набор въглищни електроцентрали в Полша е основен

Замяната на целия набор въглищни електроцентрали в Полша е основен ...

......... за енергетиката“ между Полша и САЩ, иницииран през декември 2018 г. от президентите Андрей Дуда и Доналд Тръмп. Финансите се явяват основният нерешен въпрос - „Мога да кажа едно нещо - моделът на финансиране трябва да се основава на капитал, а не на дълг“, заяви Наймски след среща с Пери.


Руският опозиционен лидер Любов Собол е била задържана за провеждането

Руският опозиционен лидер Любов Собол е била задържана за провеждането ...

......... да изразяват недоволството си. Междувременно властите започнаха разследване, свързано с протестите. В петък те задържаха няколко души, включително независимия политик Алексен Миняйло, за връзки с “масовите вълнения”, което може да му донесе 15 години затвор. Друг отявлен критик на Кремъл - Алексей Наални, също беше арестуван за връзки с протестите.


В момент, когато Европейският съюз (ЕС) сменя лидерите си тази

В момент, когато Европейският съюз (ЕС) сменя лидерите си тази ...

......... ако президентът Милош Земан не направи кандидата им министър на културата. Партията призова Бабиш да гарантира назначението, но премиерът казва, че прави всичко възможно да запази коалицията. „Направих всичко възможно да изпълня коалиционното споразумение. Мисля, че те няма да се оттеглят през август, но решението е тяхно“, казва чешкият премиер.


Близо три десетилетия след края на комунизма мнозинството руснаци мечтаят

Близо три десетилетия след края на комунизма мнозинството руснаци мечтаят ...

......... руската икономика се увеличи значително въпреки призивите му за засилване на конкуренцията. Тази година Федералната антимонополна служба съобщи, че делът на държавата в брутния вътрешен продукт е достигнал 70%, което е ръст спрямо около 25% преди две десетилетия. Газпром и Роснефт съставляват общо 14% от икономиката на страната, допълни агенцията.


Докато някои страни членки на Европейския съюз от Източна Европа

Докато някои страни членки на Европейския съюз от Източна Европа ...

......... Зеленски ще формира правителство през август, казва Хончарук, който според местните медии ще бъде избран за министър-председател. Украйна настоява за между 3 и 4-годишна програма на МВФ по неофициална информация. Целта на Киев е годишен икономически растеж от поне 5%. Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!


Турският финансов министър Берат Албайрак съобщи, че лихвите по кредитите

Турският финансов министър Берат Албайрак съобщи, че лихвите по кредитите ...

......... да заема средства в страната и в чужбина, заяви Албайрак. Той определи нивото на задлъжнялост и финансовото положение на турските домакинства и компании като добри в сравнение с останалите страни. „Имунната система на икономиката е по-силна в сравнение с миналата година. Най-лошото е зад гърба на Турция“, допълни финансовият министър.


Украйна запълва подземните си хранилища с природен газ, подготвяйки се

Украйна запълва подземните си хранилища с природен газ, подготвяйки се ...

......... пренасочи 20 млрд. куб.м към складовете. Руският енергиен министър Александър Новак заяви по-рано, че Русия е предложила на Украйна да удължи действащия договор за транзит на газ, който изтича на 31 декември 2019 г., с една година. Министърът добави, че евентуалните корекции по споразуменията подлежат на договаряне от търговските дружества.


Чешкият президент Милош Земан уволни министъра на културата Антонин Станек

Чешкият президент Милош Земан уволни министъра на културата Антонин Станек ...

......... правителството вместо към социалдемократите. Бабиш обаче, който вече крепи парламентарното си мнозинство с подкрепата на също така антизападно настроените комунисти, неведнъж изключи възможността да работи с ПСД. В момента чешката икономика е в добра форма, расте стабилно и пазарите не се вълнуват от политическите игри в Прага, отбелязва Ройтерс. /БТА/


Румънският Конституционен съд отхвърли промени в Наказателния кодекс, направени от

Румънският Конституционен съд отхвърли промени в Наказателния кодекс, направени от ...

......... магистрати. Най-висшият румънски съд ще публикува подробности за днешното си решение по-късно. Законопроектът ще бъде върнат в парламента, който трябва да внесе промени в съответствие с решението на съда. Преди време Венецианската комисия, която е консултативният орган по конституционните въпроси на Съвета на Европа, препоръча пълното оттегляне на двата законопроекта.


Личният лекар на руския опозиционен политик Алексей Навални ще бъде

Личният лекар на руския опозиционен политик Алексей Навални ще бъде ...

......... е ял от храната за всички затворници, но само той се е почувствал зле. Това даде повод на много медии и известни личности в Русия да коментират, че е вероятно той да е бил отровен от съкилийник по поръчение отвън. Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


В събота, 27 юли, по време на строго охраняван протест

В събота, 27 юли, по време на строго охраняван протест ...

......... 000 души протестираха в центъра на Москва срещу решението да бъде отказана регистрация на опозиционните кандидати. Тогава опозиционният лидер Алексей Навалин призова протестите да продължат докато кандидатите за местния вот не бъдат регистрирани. Елена Русакова от партия "Яблоко" обяви, че вече е подадена заявка за нов протест на 3 август.


Европейската комисия (ЕК) ще удължи с шест месеца т.нар. рамка

Европейската комисия (ЕК) ще удължи с шест месеца т.нар. рамка ...

......... Гърция, в съответствие с ангажиментите, поети от гръцките власти, посочва се в съобщение на ЕК. Изпълнението на тези реформи е от решаващо значение за по-нататъшното укрепване на икономическото възстановяване на Гърция, подчертават от ЕК. Следващият доклад по рамката за засилено наблюдение ще бъде публикуван през есента, посочват още от Брюксел.


Националната банка на Сърбия запазва непроменени прогнозите си за инфлацията

Националната банка на Сърбия запазва непроменени прогнозите си за инфлацията ...

......... Националната банка. Амбициите на правителството в страната не са насочени към силна динарна политика, а стойността му се определя от износа на стоки и услуги и притока на чуждестранни и портфейлни инвестиции, отбелязват още от ръководството на банката. „Промяната на целта няма да засили доверието“, се пише още в съобщението.


Централното правителство в Босна и Херцеговина одобри днес 237,5 милиона

Централното правителство в Босна и Херцеговина одобри днес 237,5 милиона ...

......... съставена от две автономни части - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация, които са свързани чрез слабо централно правителство. Република Сръбска сформира ново правителство след изборите, но във федерацията нито една партия или коалиция не спечели ясно мнозинство и усилията за сформиране на кабинет още не са дали резултат, отбелязва Ройтерс.


Партията на украинския президент Володимир Зеленски спечели предсрочните парламентарни избори

Партията на украинския президент Володимир Зеленски спечели предсрочните парламентарни избори ...

......... помощ срещу реформи с Международния валутен фонд (МВФ) и обещава антикорупционни мерки като отнемане на имунитета на депутатите от съдебно преследване. Зеленски, който често се появява без вратовръзка и говори на избирателите чрез видеа в социалните мрежи, пренесе неформалния си стил от предизборната кампания в президентския си мандат, отбелязва Ройтерс.Гърция ще внесе бюджет за 2020 г. по-късно тази година,

Гърция ще внесе бюджет за 2020 г. по-късно тази година, ...

......... на Helleneic Petroleum, най-голямата петролна рафинерия в страната, както и да задейства инвестиционен план на стойност 8 млрд. евро за старото летище край Атина Hellenikon, което е преследвано от години на отлагания, заяви Мицотакис. „Hellenikon скоро ще се превърне в символа на нова Гърция на… отваряне и иновация”, допълни той.


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заедно

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заедно ...

......... Коридор 10 от българска страна се работи по два пътни проекта, за подобряване 32 километровата отсечка по направлението София – сръбска граница. Проектите са на обща стойност 235,2 млн. лв., като част от средствата са осигурени по Механизма за свързване на Европа на ЕС, а останалите са от републиканския бюджет.


Косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи, че се оттегля от поста

Косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи, че се оттегля от поста ...

......... Миналия ноември той наложи мито от 100% върху сръбски вносни стоки, след като съседната на Косово страна блокира присъединяването му към най-голямата международна полицейска организация Интерпол и обеща да отмени митата, едва когато Сърбия признае независимостта на Косово. Оставката му може да открие път за излизане от безизходицата, отбелязва Bloomberg.


“Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има

“Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има ...

......... където загина един турски дипломат предприехме най-мащабната операция в последно време срещу терористичната организация и нанесохме силен удар върху терористите. Унищожени са много цели, скривалища, заслони, муниции и др. При операцията ползвахме боеприпаси, местно производство, участваха и безпилотни самолети. Няма да оставим на земята кръвта на нашите мъченици", заяви Акар.За Турция конфликтът около турските сондажи край Кипър e като

За Турция конфликтът около турските сондажи край Кипър e като ...

......... край Кипър ще осигурят на острова благополучие, а това за много кипърски турци ще бъде добре дошъл повод да се измъкнат от опеката на Анкара, която досега им носи единствено бедност. Ето защо Турция официално се позовава на ролята си като гарант на Кипър и предявява претенции към газовото находище.


Банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до

Банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до ...

......... известна степен отслабва растежът в Централна Европа, особено в банкирането на дребно поради регулаторни ограничения. Анализаторите на Райфайзен увеличават очакванията си за растеж за Унгария, Румъния и Украйна. Те прогнозират солидно увеличение в Сърбия, Хърватия и Русия. Според експертите кредитният растеж в Чехия, Словакия и България леко ще се забави.


Новото гръцко правителство е доста активно и само седмица след

Новото гръцко правителство е доста активно и само седмица след ...

......... октомври. Един евентуален пазарен успех би имал също така практическо значение и за ликвидността на гръцката икономика отвъд дългосрочния сигнал: ако търсенето на облигации на гръцкото правителство се повиши и доходността спадне, гръцките банки и други компании ще могат също да заемат и реинвестират на капиталовия пазар при по-добри условия.


В Страсбург днес започва новото заседание на Европейския парламент. За

В Страсбург днес започва новото заседание на Европейския парламент. За ...

......... система. Десетки хиляди хора бяха затворени или уволнени от държавна служба, а опозицията и критичните журналисти са преследвани. Ердоган възнамерява да отбележи годишнината. Тази вечер е насрочено събитие и реч на Ердоган – тъкмо на бившото летище „Ататюрк" в Истанбул, което бе окупирано временно в нощта на опита за преврат.


Сърбия планира за вземе заеми за милиарди евро от Китай

Сърбия планира за вземе заеми за милиарди евро от Китай ...

......... нищо, без да сме сигурни, че можем да предложим гаранции за него“, категорична е Михайлович. Сърбия приключи 2018 г. с малък излишък, а плана й за разходи през 2019 г. предвижда дефицит от 0,5%. Общият публичен дълг на страната в края на май възлезе на 51,8% от брутния вътрешен продукт.


Министърът на европейските въпроси на Германия Михаел Рот призова страните

Министърът на европейските въпроси на Германия Михаел Рот призова страните ...

......... както и на двустранно ниво с най-засегнатите страни, особено когато става въпрос за търсещи убежище. Тя посочи още, че правителството на Грузия също работи с ЕС за така наречената „кръгова миграция" или за повтаряща се миграция: движението на работниците мигранти между родината и приемните страни, обикновено свързано с професионална дейност.


От една година Турция е в дълбока икономическа и валутна

От една година Турция е в дълбока икономическа и валутна ...

......... Брънсън. Резултатът: Турция изпадна в още по-дълбока валутна и икономическа криза. Поради това инвеститорите и пазарите са неспокойни - дори и без уволнението на шефа на Централната банка. "Ерозията на исторически утвърдени обществени институции като Централната банка само отблъсква още повече чуждестранните инвеститори. И води до загуба на доверие."  


В първия си телефонен разговор руският президент Владимир Путин и

В първия си телефонен разговор руският президент Владимир Путин и ...

......... ноември миналата година за нарушаване на руските държавни граници в акваторията на Керченския пролив, посочи ТАСС. "Ключов въпрос в разговора беше освобождаването на пленените военни моряци. Обсъдено беше и връщането на други украински граждани, които се намират на територията на Русия", посочи в съобщение пресслужбата на украинския държавен глава. /БТА/