Русия измести Китай и се превърна в петия по големина

Русия измести Китай и се превърна в петия по големина ...

......... трето място в света по производство на злато, увеличи добива си през 2017 г. с 6%. Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%. Според последните данни на руското финансово министерство Русия е добила 8,5 млн. тройунции (265 тона) злато между януари и октомври миналата година.


Еврогрупата ще вземе решение през март по въпроса за изплащането

Еврогрупата ще вземе решение през март по въпроса за изплащането ...

......... на приключването на третата програма за финансиране на страната. Превеждането на сумата ще се извършва през декември и юни от тази година до 2022 г. Сумата ще бъде използвана за намаляване на нуждите на Гърция от финансиране или за финансиране на инвестиции, които получат зелена светлина от кредиторите, припомня БТА.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи правомощия при извънредни ситуации,

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи правомощия при извънредни ситуации, ...

......... ръст на цените, Ердоган придобива все по-широки правомощия преди местните избори през март, докато страната върви към първата си рецесия от десетилетие. Икономиката на Турция все още се бори с последствията от срива на лирата, който според властите се дължи на външна конспирация на фона на дипломатическа криза със САЩ.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас успя да преодолее поредното препятствие пред

Гръцкият премиер Алексис Ципрас успя да преодолее поредното препятствие пред ...

......... Хацис. По думите му хубавото е, че преди да свърши настоящия мандат парламентарното мнозинство ще успее да ратифицира Преспанското споразумение. „Това е споразумение, което с право беше критикувано и има много слабости. Но е приличен и честен компромис, който ще е от полза на Гърция в дългосрочен план“, допълва той.


Британско-американската консултантска компания Wealth-X прогнозира един от най-високите темпове на

Британско-американската консултантска компания Wealth-X прогнозира един от най-високите темпове на ...

......... на състоятелните хора в Лондон се е повишил за година с 2,7 процента и е над 372 000 души. Най-голямо увеличение е отчетено в Париж - 4,5 процента. Общо във Франция има над 877 000 милионери и над 345 000 от тях са избрали да живеят във френската столица. /БТА/


Европейският съюз трябва да осигури на своите членове  гаранции, че

Европейският съюз трябва да осигури на своите членове  гаранции, че ...

......... трябва да получат от Евросъюза гаранции, че плановете за продължаване на "Турски поток" няма да бъдат провалени от произволни политически решения на Брюксел", добави руският президент. Той отбеляза, че строителството на газопровода върви по набелязания график и се планира той да бъде напълно готов до края на 2019 година  Нищо не може да бъде постигнато с икономически заплахи срещу

Нищо не може да бъде постигнато с икономически заплахи срещу ...

......... Турция за икономическа катастрофа, ако атакува кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия, и наред с това призова кюрдите "да не предизвикват" Анкара, предаде Франс прес. "Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите", заяви в Туитър Тръмп. Също така обаче не искаме кюрдите да провокират Турция, добави той. /БТА/


Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще поиска вот на недоверие за

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще поиска вот на недоверие за ...

......... споразумението, което Гърция подписа със съседа си за промяна на името на страната на Република Северна Македония. Сделката ще позволи на Гърция да прекрати своето вето за присъединяването на Македония към Европейския съюз и Нато. Ципрас назначи адмирал Евангелос Апостолакис, началник на Генералния щаб на армията, за нов военен министър. 


Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще пренасочи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще пренасочи ...

......... Лукашенко се срещна два пъти с Путин и двамата се споразумяха да работят за изглаждане на разногласията. Беларус отдавна купува от Русия на занижени цени суров петрол и някои петролни продукти, които после реекспортира. Това помага на Лукашенко да държи властта четвърт век, като управлява икономиката по съветски модел. /БТА/


Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея

Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея ...

......... 2018 г., коментират анализаторите на Morgan Stanley. Промяната е снижила и кредитното качество на резервите на Русия. Делът на активи с оценка АА е спаднал до 27% от 43%, сочи докладът на централната банка. Доходността е била по-висока по активите в юани – 3,2% спрямо 0,35% по активите в долари.


Република Македония е отчела най-големия растеж на средната заплата досега,

Република Македония е отчела най-големия растеж на средната заплата досега, ...

......... 20,8 процента и бяха открити около 14 000 работни места. Всичко това показва, че икономиката се движи в правилната посока", подчерта министърът. Той посочи, че държавният дълг се е стабилизирал, спадайки от 48,8 процента през 2016 г. до 48,2 процента от брутния вътрешен продукт в края на 2018 г. /БТА/Над 166 000 румънски туристи са прекарали Новата година в

Над 166 000 румънски туристи са прекарали Новата година в ...

......... към туристическите агенции, за да организират новогодишната си ваканция в чужбина. Броят им е спаднал с около 5 процента спрямо миналата година, а изхарчената сума е била около 6,1 милиона евро - приблизително колкото миналата година. Предпочитаните дестинации са били зимните ски курорти в Австрия, Франция, Италия и България. /БТА/


Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно ...

......... квадратни метра. При нарушение на закона веригите са заплашени от глоби в размер на до 390 000 евро. Сред най-големите вериги супермаркети в Чехия са германските Kaufland, Lidl (които са активни и в България и са част от групата Schwarz) и Penny Market, холандската Ahold и британската Tesco Group.  


Първата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на

Първата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на ...

......... на капацитета на терминала за втечнен природен газ, одобрени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ) и в синхрон с разпоредбите на ЕС. Проектът ще продължи към следващата обвързваща фаза на пазарния тест, щом съответните нови насоки и известия до компаниите, участвали в първата фаза, бъдат одобрени от РАЕ. /БТА/


Българските превозвачи готвят масов протест в сърцето на Брюксел. Очаква

Българските превозвачи готвят масов протест в сърцето на Брюксел. Очаква ...

......... 72 часа в рамките на календарен месец да бъдат изключени от Директивата или не по-малко от 10 кръстосани операции", обясни тогава министърът. За връщането на шофьора на всеки четири седмици правилото по думите му е неприложимо и несправедливо. „Ще настояваме предприятието да удостоверява волята на водача“, разясни той българската позиция.


Фактът, че председателят на Европейската комисия изразява съмнения в способността

Фактът, че председателят на Европейската комисия изразява съмнения в способността ...

......... Румъния. За ЕС обаче то идва в неподходящ момент. И то не заради характера на това правителство. Дееспособността на Букурещ е под въпрос, защото правителството и президентът се намират в един вид състояние на война. А това засилва и без това непредвидимите рискове, които може да предизвика един некоординиран Brexit.Сърбия няма намерение да се откаже от руския газ в

Сърбия няма намерение да се откаже от руския газ в ...

......... руския президент Владимир Путин в Белград на 17 януари. "За нас най-важно е да се договорим с руснаците, ние това искаме и това ще направим", каза Вучич. Сръбският президент отбеляза още, че на предстоящата среща с Путин ще говорят също за Косово и за ситуацията в Украйна и Сирия.  


Русия е отворена за диалог със САЩ по най-широк кръг

Русия е отворена за диалог със САЩ по най-широк кръг ...

......... към мирния, благополучен живот, допълва неговата пресслужба. В поздравително писмо до папа Франциск Владимир Путин изразява надежда за по-нататъшно укрепване на отношенията между Русия и Ватикана с оглед защита на общочовешките ценности, на идеалите за справедливост и мир на планетата, също и за напредване на диалога между различните религиозни конфесии".


Какво прави една компания, когато няма достатъчно служители, а безработицата

Какво прави една компания, когато няма достатъчно служители, а безработицата ...

......... местни неквалифицирани служители за работа в промишленото производство. А като жест за празниците в края на годината Koyo подарява шаран на всичките си служители за традиционния чешки коледен обяд. „В петък всички служители ще получат шаран, за да не се занимават да купуват“, казва Петр Новак, управляващ директор на Koyo.


Надя Неделчева е ръководител на отдел “Управление на портфейли и

Надя Неделчева е ръководител на отдел “Управление на портфейли и ...

......... нови санкции към страната от страна на Запада. Експозицията ни към турския пазар също е умерена предвид макроикономическите и гео-политическите рискове.Атрактивни ли са българските акции в сравнение с алтернативите в региона? Безспорно имаме интересни компании, търгувани при прилични съотношения, но факторът слаба ликвидност натежава и възпрепятства навлизането на големи инвеститори.


България няма друг избор освен да бъде изключително предпазлива в

България няма друг избор освен да бъде изключително предпазлива в ...

......... в нова студена война, е лоша новина, но тук има и някакъв добър аспект и той е наличието именно на някаква системност, предвидимост, на някаква организираност и порядък в международните отношения“, коментира анализаторът. Тя отчете, че е налице много сериозен дисбаланс в диалога между Русия и САЩ. Вижте още тук.


Военното положение, което беше обявено на 25 ноември в някои

Военното положение, което беше обявено на 25 ноември в някои ...

......... страната и засили сигурността на критични места, като атомните електроцентрали и черноморските пристанища. Украинският ръководител на военните сили заяви по-рано този месец, че Русия увеличава силите си в близост до границата от август насам и сега представлява най-голямата военна заплаха от 2014 г. – годината, в която беше анексиран Крим.


На Балканите се оформят нови сфери на влияние: САЩ закрилят

На Балканите се оформят нови сфери на влияние: САЩ закрилят ...

......... и създава собствена армия. Мечтата за общо икономическо пространство между шестте държави от Западните Балкани и за преодоляване на междуособните конфликти между тях явно така и няма да се сбъдне. Вместо това започва ново премерване на силите. Противниците вече са заели позиция. Продължението на материала можете да прочетете на Dnes.bg


Основният индекс на фондовата борса в Букурещ отбеляза най-големия си

Основният индекс на фондовата борса в Букурещ отбеляза най-големия си ...

......... 2019 г. Министърът уточни, че тези планове не са включени в бюджета за следващата година, който най-вероятно ще бъде одобрен идните седмици. След като станаха ясни мерките, в сряда индексът на румънската фондова борса BET отчете спад от над 8%, което представлява и най-голямото му понижение от 2011 г. насам.


САЩ ще предоставят още 10 милиона долара за финансиране на

САЩ ще предоставят още 10 милиона долара за финансиране на ...

......... Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън, който вчера бе на посещение в Украйна, в знак на солидарност с Киев се качи на украински военен катер, подобен на един от пленените, и излезе с него за кратко в Черно море. С него бе и украинският министър Степан Полторак, предаде Асошиейтед прес. 


Австрийският канцлер Себастиан Курц намекна, че чуждестранните компании може да

Австрийският канцлер Себастиан Курц намекна, че чуждестранните компании може да ...

......... критики към социалдемократическото правителство в Румъния във връзка със спорната съдебна реформа, която според опонентите ще подкопае усилията в борбата срещу корупцията на високо ниво. Курц подчерта важността на правовата държава, като заяви, че е "важно, когато има негативно развитие, да реагираме и да се опитаме да поправим" грешката. /БТА/


Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън, който днес бе на

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън, който днес бе на ...

......... че има свобода на корабоплаването, свобода за военноморските флотове да могат да действат в Черно море. Това море не е на Русия, то е международно море", добави той. Отношенията между Москва и Киев се влошават, откакто през 2014 г. Русия анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Източна Украйна. /БТА/


В Украйна бяха доставени първите два хеликоптера за граждански цели,

В Украйна бяха доставени първите два хеликоптера за граждански цели, ...

......... за съжаление, трябва да се готвим за всякакви инциденти", каза украинският президент. На 25 ноември руската гранична охрана откри огън по три украински военни кораба и техните екипажи и ги плени. Инцидентът стана в Черно море, докато корабите са се опитвали да преминат през Керченския проток към Азовско море. /БТА/


На един час път със самолет преди Сабета слънцето изчезва

На един час път със самолет преди Сабета слънцето изчезва ...

......... прехвърляно на обикновени танкери за пазарите, където е най-скъпо. Ще бъдат необходими още няколко години, докато Русия постигне окончателно диверсификацията на енергийните си доставки. Началото обаче вече е поставено.* с пускането в експлоатация на трети терминал заводът Ямал СПГ започна работа с пълен капацитет на 11 декември - бел. прев.


Румънският президент Клаус Йоханис критикува остро обявените от правителството фискални

Румънският президент Клаус Йоханис критикува остро обявените от правителството фискални ...

......... доведоха до рязък спад на водещия индекс на Букурещката фондова борса в сряда. "Единственият резултат, който можем да отгатнем, е, че всички ще плащаме повече за ток и газ, за телефон и интернет. Очакваме всичко да поскъпне. Това постановление ще направи живота на румънците значително по-скъп", изтъкна още държавният глава.


Румънските власти представиха неочаквани финансови мерки в опит да свият

Румънските власти представиха неочаквани финансови мерки в опит да свият ...

......... местната Romgaz, в която мажоритарен дял държи държавата. Банковата такса, определяна от Теодоровичи като „такса върху алчността“, се очаква да донесе 3,6 млрд. леи следващата година. Според министъра така ще бъдат защитени гражданите от по-високи разходи за изплащане на заеми, които ще влязат в сила, ако междубанковите лихви превишат 1,5%.


Гръцката икономика постепенно се възстановява - главно в резултат на

Гръцката икономика постепенно се възстановява - главно в резултат на ...

......... през следващите години. "Увеличаващата се несигурност в останалия свят може да има последствия за анемичното възстановяване на гръцката икономика. Тази действителност изисква страната да навлезе в по-силен и динамичен растеж с по-нататъшно подобрение на бизнес средата, но и с инвестиции, които създават заетост и стабилни доходи", се казва в анализа.


Въпреки студа и снега, хиляди демонстранти се събраха вчера в

Въпреки студа и снега, хиляди демонстранти се събраха вчера в ...

......... като климат на сплашване и страх, налаган от управляващата популистка коалиция на президента. Вучич е бивш краен националист, който сега казва, че иска Сърбия да се реформира и да се присъедини към Европейския съюз. Но според критици Вучич е ограничил демократичните и медийните свободи, което той отрече, отбелязва Асошиейтед прес. 


Турция се нуждае от поскъпване на лирата, както и структурни

Турция се нуждае от поскъпване на лирата, както и структурни ...

......... това не се очаква въвеждането на нови облекчения или съкращения. „Изключенията, облекченията и съкращенията, които не са ефективни, ще бъдат анулирани и нови изключения и облекчения няма да бъдат въвеждани, освен ако не са необходими“, заяви пред бюджетна комисия министърът, който също така е и зет на президента Реджеп Ердоган.


"Раждайте без забавяне!", "Имаме нужда на първо място от любов

"Раждайте без забавяне!", "Имаме нужда на първо място от любов ...

......... средно на по 27,8 години" - "възраст, на която би трябвало да станат родители". "Трябва да се заемем с въпроса за миграцията - нещо, което Сърбия не е направила досега", казва тя. Залогът не е просто да бъдат убедени сърбите да правят деца, но и да останат в страната.  (БТА)


Изграждането на участъка на газопровода „Турски поток“ през територията на

Изграждането на участъка на газопровода „Турски поток“ през територията на ...

......... пакет. "Досега никой няма нищо против това, освен че американците оказват натиск", каза Баятович. Той съобщи, че стойността на проекта е малко над 1,8 млрд. евро, за което са предвидени средства в бюджета на Сърбия за 2019 г. Баятович подчерта, че цялото трасе на бъдещия газопровод вече е известно. /БТА/


След увеличаването на митата на сръбските стоки със 100 процента

След увеличаването на митата на сръбските стоки със 100 процента ...

......... никога не са зачитали правилата на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) в търговските си отношения с Косово, с което причиняват на страната му сериозни финансови загуби. Новите мита, въведени от Прищина, не се отнасят за стоки на известни международни марки, които се произвеждат в двете съседни страни, добавя БТА.


Силовата политика от двете страни на Атлантическия океан сякаш се

Силовата политика от двете страни на Атлантическия океан сякаш се ...

......... "политика на сдържане 2.0", по думите на Майк Помпео, които могат да се разглеждат като началото на един възстановителен проект. До края на мандата на Тръмп се очертава едно конкурентно сътрудничество между Брюксел и Вашингтон, но политиката за сигурност винаги трябва да бъде под знака на тясното сътрудничество помежду им.


Румънското правителство одобри днес проекторешение за увеличение на брутната минимална

Румънското правителство одобри днес проекторешение за увеличение на брутната минимална ...

......... 2350 леи за персонал с висше образование и най-малко една година стаж представлява увеличение с 23,68%.  Минималната заплата в Румъния в момента е 1900 леи (798 лева). Дънчила каза също, че информациите, които се появиха в медиите за планирано замразяване на заплатите и пенсиите през следващата година, са неверни. /БТА/


Продължаването на газопровода „Турски поток“ през Гърция е „напълно вероятно

Продължаването на газопровода „Турски поток“ през Гърция е „напълно вероятно ...

......... това е напълно реалистично”, добави още той. С думите, че диверсификацията означава увеличение, а не изключване на възможни енергоизточници, Алексис Ципрас призова Европейската комисия да не прилага „двойни стандарти“ по отношение на „Турски поток“, който, по думите му, ще донесе само добрини за региона, и за европейската икономика като цяло.


На 25 години Бурак Берк Долуай вече е един от

На 25 години Бурак Берк Долуай вече е един от ...

......... заедно, за да изградим по-добро бъдеще за Кипър. Ние сме от поколението, които растем като европейци, граждани на света и разбираме колко важно е да се обединим, за да решим общите предизвикателства. В избора ми в ООН аз представлявам мира, сътрудничеството, стабилността и просперитета на бъдещия Кипър”, заявява Бурак Долуай.


Инфлацията в Русия се е ускорила до 3,8 процента на

Инфлацията в Русия се е ускорила до 3,8 процента на ...

......... тримесечие на 2019 година (със сезонна корекция) ще се забави до 1 процент на годишна основа на фона на понижените цени на петрола в края на тази година, се посочва в бюлетина "За какво говорят тенденциите" на отдела за изследвания и прогнози на централната банка на Русия, цитиран от ТАСС.


Хърватия изпитва остър недостиг на работна ръка, най-вече в процъфтяващите

Хърватия изпитва остър недостиг на работна ръка, най-вече в процъфтяващите ...

......... бизнес идеи, които искат да са самонаети“, отбелязва Кнежевич Каяри. В същото време местните компании се страхуват, че ще изпуснат нови договори. „Заради недостига на квалифицирана работна ръка някои работодатели вече трябваше да отложат бизнес сделки за следващата година. Това се превръща в много сериозен проблем“, съобщава HUP в комюнике.


САЩ очакват, че Македония ще се присъедини към НАТО в

САЩ очакват, че Македония ще се присъедини към НАТО в ...

......... и Прищина би било голяма крачка напред след споразумението за промяна на името на Македония“, заяви Палмър и допълни, че Вашингтон се противопоставят на митата от 100%, наложени миналия месец от Косово върху сръбски и босненски стоки. Косово съобщи, че ще запази митата, докато Белград го признае за независима държава.


Случилото се в Азовско море не е просто опасен инцидент.

Случилото се в Азовско море не е просто опасен инцидент. ...

......... данни на ООН. Това са огромни загуби за страна, която до 2014 г. се развиваше мирно и нямаше конфликти с никого". Други европейски войни се намират в състояние на хибридна агресия, където Русия влияе лошо на съзнателността на хората, на дневния ред и се намесва в изборите, допълни гостът.  


Европейските банки се борят за господство в един от най-динамичните

Европейските банки се борят за господство в един от най-динамичните ...

......... от индустрията процъфтява. Сигнализирайки силата ѝ, банките биха оценките за печалба миналото тримесечие, включително местни гиганти като Bank Pekao, Komercni banka и OTP. От западноевропейските кредитори с по-сериозна дейност в региона, KBC Group, Raiffeisen, Societe Generale, Intesa Sanpaolo и Erste също се представят по-добре от очакванията на анализаторите.

Европейският съюз (ЕС) призова за потушаване на напрежението между Русия

Европейският съюз (ЕС) призова за потушаване на напрежението между Русия ...

......... и спасителен сал. В съобщението на украинския флот се казва, че руската страна е била своевременно информирана за маршрута на украинските съдове. Според информация, получена от Euractiv чрез украински източници, милитаризацията на Азовско море е следствие от плана за изграждане на мост през Керченският проток, свързващ континентална Русия и Крим.


Най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" съобщи днес, че

Най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" съобщи днес, че ...

......... Ройтерс, сегашният опит за вот на недоверие на правителството е по-скоро политически жест.  Това призна и самият Нойман, като каза, че неговата партия си дава сметка, че опозицията не разполага с мнозинство, за да свали правителството. Той обаче изрази надежда, че може да се постигне свалянето на премиера Моравецки.  /БТА/


Турският финансов министър Берат Албайрак сигнализира, че предстои нова реформа

Турският финансов министър Берат Албайрак сигнализира, че предстои нова реформа ...

......... е предприело мерки в подкрепа на финансовата стабилност, намаляване на недостига на ликвидност и свиване на ценовите колебания. „Положителните ефекти от тези мерки вече се наблюдават на финансовите пазари“, заяви той. Министърът посочи също, че според предварителните данни икономическото забавяне през втората половина на годината е започнало да се коригира.


Македонското правосъдие обяви днес, че е повдигнало нови обвинения срещу

Македонското правосъдие обяви днес, че е повдигнало нови обвинения срещу ...

......... за имиграцията, припомня Франс прес. Груевски въплъщаваше непоколебимата линия на страната си в конфликта с Гърция, която иска от съседката си да промени името си, за да вдигне ветото си върху нейното членство в ЕС и НАТО. Споразумение в тази насока се разглежда сега от македонския парламент, отбелязва Франс прес.


Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу Косово, след като

Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу Косово, след като ...

......... Могерини призова правителството на Косово незабавно да анулира решението си за въвеждане на новите мита за стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина. Тя отбеляза, че въведените мита са в нарушение на правилата на ЦЕФТА и противоречат на духа на Споразумението между Косово и ЕС за асоцииране и стабилизиране.


Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС)

Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) ...

......... възстановяване на работа на пенсионираните по силата на новия закон съдии във Върховния съд и на Висшия административен съд, включително заемащите ръководни длъжности. Законопроектът, внесен от ПиС, предвижда още върнатите на работа пенсионирани висши магистрати да възстановят сумите, изплатени им като бонуси при оттегляне в пенсия, отбеляза полският вестник. /БТА/


Унгарският премиер Виктор Орбан се готви да се превърне в

Унгарският премиер Виктор Орбан се готви да се превърне в ...

......... Кошиш започна вълна от гонения и много от незаетите и обновени жилищни сгради са дадени на служителите на съвета.  Така че става дума за чистота (пречистване) и сигурност, за закон и ред. Това ли е всичко? Разбира се, че не, но това е основата на всичко останало.Целия анализ четете тук!


Лигнитните въглища са задвижващата сила на гръцката икономика в продължение

Лигнитните въглища са задвижващата сила на гръцката икономика в продължение ...

......... неустойчива индустрия, която уврежда човешкото здраве, нарушава екологичното равновесие и вреди на икономиката, смята Мандзарис. Вместо това европейските институции трябва да помогнат Гърция да разработи дългосрочен ефективен енергиен план, който ще премахне постепенно лигнитните въглища от енергетиката и ще насочи страната към използване на други активи като вятъра и слънцето.


Изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“ по дъното

Изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“ по дъното ...

......... проекти като този не са насочени срещу интересите на никоя друга страна и имат съзидателен характер“, добави още руският държавен глава. За да започне да функционира газопроводът, остават да бъдат завършени приемната компресорна станция и сухопътната част в Турция, като работата по тяхното изграждане "продължава по график", заяви Милер.  


Швейцарски съд е издал разпореждане, което забранява на операторите на

Швейцарски съд е издал разпореждане, което забранява на операторите на ...

......... Wintershall и PEG Infrastruktur/E.ON, холандската Gasunie и френската Engie. Nord Stream 2 AG, която ще удвои капацитета на съществуващия „Северен поток“ от 55 млрд. куб.м. газ годишно, е собственост на Газпром. Тя поема половината от планираните разходи от 9,5 млрд. евро, а пет европейски енергийни компании си разделят останалата част.


Руският президент Владимир Путин разчита да бъде възстановен пълноценно преговорният

Руският президент Владимир Путин разчита да бъде възстановен пълноценно преговорният ...

......... за кратко днес Путин се е срещнал с Тръмп. И двамата са в Париж за провелата се по-рано днес церемония за 100-годишнината от края на Първата световна война. За подробни разговори не е имало време, разменени са кратки приветствия, заяви говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.  


Контролираните от бунтовници Донецка и Луганска област в Източна Украйна

Контролираните от бунтовници Донецка и Луганска област в Източна Украйна ...

......... Денис Пушилин се кандидатира на тези избори след смъртта на своя предшественик Александър Захарченко, загинал при експлозия през август. Подкрепени от Русия, бунтовници сепаратисти превзеха територии в Източна Украйна, след като прозападни демонстранти свалиха от власт президента Виктор Янукович през февруари 2014 г., а Русия анексира Кримския полуостров месец по-късно.


Румънското правителство реши да въведе диференцирана минимална работна заплата на

Румънското правителство реши да въведе диференцирана минимална работна заплата на ...

......... стойност 858,7 млрд. леи. Очакваният икономически растеж за тази година ще бъде подпомогнат от крайното потребление, като оценката и за него вече е занижена. През април от финансовото министерство прогнозираха потреблението в страната да нарасне за годината с 6,3%. Според прогнозата от лятото обаче ще има забавяне до 5,4%.  


Трансадриатическият газопровод (TAP), който представлява своеобразна газова връзка между Балканския

Трансадриатическият газопровод (TAP), който представлява своеобразна газова връзка между Балканския ...

......... за транспорт на природен газ от Прикаспието и Близкия изток до Западна Европа. Маршрутът на съоръжението с дължина 878 км. минава през територията на Гърция, Албания, прекосява дъното на Адриатическо море и излиза в Южна Италия, в областта Апулия. Очаква се TAP да стане част от Южния газов коридор. /БТА/


Турция планира въвеждането на данъчни съкращения в редица сектори. Това

Турция планира въвеждането на данъчни съкращения в редица сектори. Това ...

......... след като Турската централна банка затегна паричната си политика и се появиха признаци на затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон. В своето изказване министърът също така изрази увереността си, че ще се наблюдава нормализиране на цените през октомври. Данни за инфлацията през месеца трябва да излязат на 5 ноември.


Китайските усилия за по-усилено навлизане в Източна Европа са застрашени

Китайските усилия за по-усилено навлизане в Източна Европа са застрашени ...

......... още представителят. „Тук не става въпрос за разделянето на Европа“, посочва Уан Иуей, професор по международни отношения към Renmin University в Пекин. „Страните от Източна и Централна Европа са граждани втора ръка в Европа дори и да се присъединят към Европейския съюз – сега те гледат на изток“, допълва той.


Турските банки трябва да предлагат заеми с по-ниски лихви на

Турските банки трябва да предлагат заеми с по-ниски лихви на ...

......... могат да го вкарат в спор с научните среди. По думите на държавния глава той е убеден в позицията си, тъй като тя е „доказана“, докато неговите опоненти „не представят доказателства“ за своите твърдения. „По тази причина казвам следния принцип – лихвите са причината, инфлацията е резултатът“, посочи още той.


Бившият хърватски премиер Иво Санадер беше осъден на две и

Бившият хърватски премиер Иво Санадер беше осъден на две и ...

......... дело Санадер бе обвинен в получаването на подкуп от унгарската енергийна група MOL през 2008 г., за да позволи получаването на доминантна позиция в хърватската енергийна фирма INA. Главният изпълнителен директор на MOL Жолт Хернади също е обвиняем и ще бъде съден задочно. Санадер, Хернади и MOL отхвърлят обвиненията си.


Изтеглянето на Вашингтон от договорамежду САЩ и СССР за елиминиране

Изтеглянето на Вашингтон от договорамежду САЩ и СССР за елиминиране ...

......... съмнения", се казва в съобщението на пресслужбата на Северноатлантическия алианс до ТАСС. Възможно е Болтън да разговаря и с президента Владимир Путин, намекна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, уточнява кореспондентът на БНР. Москва и Вашингтон отдавна се обвиняват взаимно в неизпълнение на Договора за ракетите със среден и малък обсег.


Няколко хиляди души протестираха в хърватската столица Загреб в събота

Няколко хиляди души протестираха в хърватската столица Загреб в събота ...

......... им да се откаже от намеренията си. За да бъде свикан референдум, инициаторите му трябва да съберат подписи от 10 процента от избирателите, тоест от около 375 хиляди души. Икономически анализатори твърдят, че Хърватия не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст. /БТА/


Правителството на президента Владимир Путин заяви, че работи по план

Правителството на президента Владимир Путин заяви, че работи по план ...

......... изпратите Вашия коментар! ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар Още от Свят Може ли Русия да се раздели с долара?Австралийското правителство изгуби мнозинството си на частичните избориАмериканските власти обвиниха рускиня в намеса в изборитеНАЙ-ЧЕТЕНИ|НАЙ-КОМЕНТИРАНИРияд: Кашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул7


Македония започва преговорите за членство в НАТО, съобщава БНР, позовавайки

Македония започва преговорите за членство в НАТО, съобщава БНР, позовавайки ...

......... на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос премиерите са се съгласили да продължат да работят по изпълнението на Преспанското споразумение, с което се решава дългогодишния гръцко-македонски спор за името. Според гръцки медии Ципрас е информирал Заев за подробности около оставката на Кодзиас и го уведомил, че той лично ще поеме външното министерство.


Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс е подал оставка.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс е подал оставка. ...

......... където представи становището на партията си и алтернативен по думите му сценарий, ако сделката се провали. „Ако парламентарното мнозинство вземе решение за развод, така да бъде, ще има развод“, каза още Каменос, имайки предвид раздяла на коалицията. Въпреки това той уточни, че личните му отношения с премиера Ципрас остават „хармонични“.


Китай иска да засили сътрудничеството си с Централна и Източна

Китай иска да засили сътрудничеството си с Централна и Източна ...

......... Александър Вучич оцени ролята на Китай, като заяви, че тя е била "много полезна" за неговата бедна страна. "Ние никога нямаше да можем да го направим сами, ако не беше този положителен натиск от Китай да изградим нещо, да свържем реките с мостове, да построим нови пътища", посочи Вучич. /БТА/