IV Велико Народно събрание учредява с изменения в конституцията от

IV Велико Народно събрание учредява с изменения в конституцията от ...

......... дирекция на пътищата, благоустройството и сградите“. На 25 януари 1911 г. Народното събрание приема „Закон за изменение и допълнение“ на „Закона за държавните и общинските пътища“. След изменение на Търновската конституция от 11 юли 1911 г. МОСПС се закрива и се създава Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството (МОСПБ).


Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия

Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия ...

......... на Мики в това филмче е на пакостлив, влюбчив немирник. Plane Crazy не успява да впечатли критиците след първата си поява, а Дисни се проваля в опита си да намери дистрибутор. Въпреки обяснимото си разочарование, Уолт Дисни не се отказва от героя, в крайна сметка превръщайки го в световен символ.


Битката при Чаталджа от 17-18 ноември (4 – 5 ноември

Битката при Чаталджа от 17-18 ноември (4 – 5 ноември ...

......... далеч от полесражението и така половината от българската пехота не влиза в боя. Османският успех се отдава на решението на Назим паша, османския командир, да се откаже от офанзивната тактика, довела до пораженията при Лозенград и Бунархисар, и да заложи на отбрана в дълбочина с подобрено, централизирано командване на артилерията.


Унгария (на унгарски: Magyarország) е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа.

Унгария (на унгарски: Magyarország) е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. ...

......... и партията Фидес, Унгария води самостоятелна външна политика от тази на Европейския съюз, особено по отношение на Русия, с която осъществява тясно сътрудничество в сферите на промишлеността и енергетиката. Покупателната способност на населението се увеличава с 10% годишно. Унгария е страна с най-нисък процент на безработица от съседните си страни.


Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I ранг

Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I ранг ...

......... реакторът експлодира. Разбират го по-късно, когато света узнава за Чернобил. Всички следващи подводници са снабдени със системи за аварийно охлаждане на реактора. Много матроси, старшини и офицери са наградени с медали, някои от тях посмъртно. За саможертвата на екипажа е създаден американски игрален филм, но не и съветски или постсъветски.


Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ

Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ ...

......... Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня. Построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ. През 1988 г. води кампания за хуманно отношение към домашните животни и е приет Закон за защита на домашните животни.Вечерта на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен

Вечерта на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен ...

......... извършват нападения на още пет места в Париж.  В отговор на събитията във Франция е обявено извънредно положение. Президентът на Франция Франсоа Оланд обявява тридневен траур. На 14 ноември отговорност за атентата поема Ислямската държава в Ирак и Леванта. Това е най-тежкото терористично нападение извършвано до този момент във Франция.


А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи

А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи ...

......... член на ООН (1955), на Съвета на Европа (1956), на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (1965), на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (1973) и на Европейския съюз от 1995. През 1995 г. страната става част от Шенгенското споразумение, а през 1999 г. приема еврото като официална валута.


Вашингтон е щат в северозападната част на САЩ. На север

Вашингтон е щат в северозападната част на САЩ. На север ...

......... верига Каскади и е действащ вулкан, изригнал за последен път преди около 150 години. Той е една от емблемите на щата. Друг действащ вулкан, връх Сейнт Хелънс (2549 m) е изригнал на 18 май 1980 г., причинявайки поражения и жертви. През Вашингтон протичат следните по-големи реки: Колумбия, Снейк и Якима.


"Под игото" е първата мащабна продукция на държавната Българска кинематография ...

......... Кутев, а музиката се изпълнява от Софийската филхармония и от оглавявания от него Държавен ансамбъл за песни и танци. Участници в ансамбъла са основната част от статистите в сцената със седянката. Външните снимки на филми са направени в Копривщица, както и в района на Троянския манастир и средногорското село Петрич.


Йордан Стефанов Йовков (1880 – 1937) е български писател, класик

Йордан Стефанов Йовков (1880 – 1937) е български писател, класик ...

......... писател Йордан Йовков, като 70 негови книги са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби – на над 37, сред които и арабски, виетнамски, китайски, персийски, полски, фински, хинди, шведски, японски и други езици. Йовковите творби имат своя свят, своята атмосфера. Тя идва от времето, което Йовков изобразява.Джон Фицджералд Кенеди (на английски: John Fitzgerald Kennedy) (29 май

Джон Фицджералд Кенеди (на английски: John Fitzgerald Kennedy) (29 май ...

......... е убит на 22 ноември 1963 г. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на JFK, който е икона за младото тогава поколение американци. Отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.


VI Велико Народно събрание е българско Велико народно събрание, което

VI Велико Народно събрание е българско Велико народно събрание, което ...

......... 99. За председател на VI велико народно събрание е избран Васил Коларов, един от лидерите на Коминтерна. В нарушение на Търновската конституция събранието разработва изцяло нов основен закон, като освен това функционира и като Обикновено народно събрание. В хода на заседанията 90 народни представители от опозицията са отстранени и арестувани.


Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена

Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена ...

......... му. За нея той споделя: „ Бих искал да има такъв уред, с който мога да ѝ кажа в гроба: - Скъпа другарко, ти ни напусна малко усамотена, но ти много обичаше България! Е, добре, тая България също много те обичаше. Твоето дело на предана дъщеря ни е скъпо. Спи спокойно!


„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и

„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и ...

......... предприятие, свързвано с водещия търговец на вторични суровини Надин. Основната част от финансирането на сделката идва от Първа инвестиционна банка. Според последния доклад на ЕК от мониторинга главните причини за неуспеха на дружеството в постигането на жизнеспособност са липсата на капитал за инвестиции в модернизация и липсата на оборотен капитал.


Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която

Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която ...

......... и делата, свързани с жалби и протести срещу незаконосъобразни нормативни актове на Министерския съвет, на министрите и ръководителите на ведомства, подчинени на правителството, от петчленен състав. От петчленния състав се разглеждат и жалбите срещу решенията на тричленния състав на Върховния административен съд. Решенията на петчленния състав не подлежат на обжалване.Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения

Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения ...

......... по западните радиостанции като особен отзвук имат есетата на Блага Димитрова и Марко Ганчев. Клубът се състои от 6 секции, които се занимават с открояващите се обществени проблеми в социалистическа България: икономическото състояние; човешките права и гражданските свободи; демографските проблеми; екологията; проблемите на българската култура; нерешените проблеми на българската история.


Димитър Николов Петков е български политик, лидер на Народнолибералната партия.

Димитър Николов Петков е български политик, лидер на Народнолибералната партия. ...

......... извършено от Александър Петров, наскоро уволнен чиновник от Българската земеделска банка, с подбудителството на хора от редакцията на свързания с Народната партия вестник „Балканска трибуна“. През юни Петров е осъден на смърт и обесен. Димитър Петков е погребан между гробовете на Стефан Стамболов, убит при подобни обстоятелства, и Димитър Греков.


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) (на английски: European

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) (на английски: European ...

......... на собственост и реституционни обезщетения. Чешката фирма "ЗЛИНСАТ” получава 360 000 евро обезщетение, понеже не е въведена във владение на хотел при спечелена приватизационна сделка. Юристите обясняват многобройните дела с липсата на право за индивидуална жалба пред Конституционния съд, както и на правото да се получи справедливо обезщетение в България.


С площ от 2 381 714 km2 Алжир е най-голямата

С площ от 2 381 714 km2 Алжир е най-голямата ...

......... г.), достъп на партиите до радиостанции. На 13 февруари отново има демонстрации на площадите в Алжир, няколко хиляди души са задържани человек, има стълкновения с полицията. На 24 февруари е отменено извънредното положение. Абделазиз Бутефлика е преизбран за президент за 4-ти мандат на президентските избори на 14 април 2014 г.


Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от

Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от ...

......... Иняки Урдангарин; Инфант Фелипе Испански, настоящият крал на Испания. Кралското семейство живее в бившата ловна резиденция „Ла Сарсуела“. Всички кралски имоти, дори яхтата „Фортуна“, с която кралят участва в международните регати, са собственост на държавата. Цялото кралско семейство са любители на спорта, но с най-голяма страст се отдават на ветроходството.


На 29 октомври 1998 г. в дискотека на остров Хисинген

На 29 октомври 1998 г. в дискотека на остров Хисинген ...

......... в Иран са признати за виновни като причинители на пожара и осъдени на различни срокове затвор. И четиримата отричат участието си в палежа. Сред жертвите са и тринадесет младежи близки на певицата Елена Папаризу. Самата певица, тогава непълнолетна, умолявала майка си за разрешение да присъства на партито, но без успех. 


Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28

Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28 ...

......... френския, италианския, английския консул, както и българския Живко Добрев. В селото пристига и италианският жандармерийски офицер Кастолди. Чуждите наблюдатели намират маузерови гилзи, което ги кара да смятат, че в нападението са участвали и турски аскери. Консулите провеждат анкета сред местните, след което се връщат в Битоля, но нищо не последва.


Амстердам е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната

Амстердам е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната ...

......... През зимата температурата рядко пада под 0 °C, поледици се появяват при придвижването на студени въздушни маси от Скандинавия и Източна Европа. Лятото в града е топло, но не горещо. Средната годишна стойност на валежите е 760 mm, като по-голямата част от тях са в периода от октомври до март.


Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема ...

......... работещите жени се увеличава и остава висок до днес.  През 1986 г. Норвегия изразява несъгласие със забраната за китоловство, издадена от Международната комисия по китоловство, и възобновява промишленото китоловство през 1993 г.  През 2008 г., малко след Световната икономическа криза, безработицата в Норвегия е 3% – сред най-ниските в Европа.


Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече

Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече ...

......... на кантати, песни за пеене, песни за пиано, пиеси за клавирни инструменти. Писал е също и църковна музика, симфонична музика и др. Творчеството му дава началото на нов етап във френската класическа музика през 19 век. Умира на 3 юни 1875 г. Погребан е в гробището Пер Лашез в Париж.


Конкорд е англо-френски свръхзвуков пътнически самолет, един от двата (заедно

Конкорд е англо-френски свръхзвуков пътнически самолет, един от двата (заедно ...

......... на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 г., както и повишените разходи за гориво и поддръжка. Възобновяване на полетите В продължение на 12 години се смята, че Конкорд никога няма да полети отново. Група експерти обаче са уверени, че самолетът може да възобнови полетите си до 2020 г.


Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в

Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в ...

......... г. Родари не публикува книги, а само работи по проекти с деца. През 1970 г. писателят е удостоен с най-престижното отличие за детска литература – наградата „Андерсен“, наричана „малката Нобелова награда“, която му помага да спечели световна известност. Родари умира от тежко заболяване на 14 април 1980 г. в Рим.


Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер (на английски: LHC,

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер (на английски: LHC, ...

......... отвъд Стандартния модел. Българско участие Учени от ИЯИЯE при БАН участват в експериментите с детектора Компактен мюонен соленоид (CMS) основно в две направления — в изграждането на адронния калориметър и йонните камери[5]. Данните, набрани с този детектор, дават основание за оповестяване на вероятното откриване на Хигс бозона през юли 2012.


Божурище играе важна роля в историята на авиацията в България.

Божурище играе важна роля в историята на авиацията в България. ...

......... противовъздушната отбрана и зенитно-ракетните войски. През 2005 година министърът на отбраната Николай Свинаров ликвидира летището и продава терена и сградите му на компанията „Индустриален парк София“, чийто мажоритарен собственик е италианската инвестиционна банка „Финанциария Интернационале“, в замяна на 106 апартамента. През 2008 година летището е обявено за паметник на културата.


Петричкият инцидент е граничен конфликт между България и Гърция от

Петричкият инцидент е граничен конфликт между България и Гърция от ...

......... Пангалос и той губи изборите. На 31 октомври 1937 година по повод 25-ата годишнина от освобождението на Петрич от османска власт, в града е открит паметникът „Загинали за родината“. Върху една от мемориалните му паметни плочи са изписани имената и на загиналите петричани в събитията от есента на 1925 година.


British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: (Британска съобщителна корпорация) е

British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: (Британска съобщителна корпорация) е ...

......... BBC Wales и BBC W2 (Уелс), както и 11 канала за регионите в Англия; За останалата част от света: BBC Prime (Европа, Близкия изток и Африка), BBC America (САЩ), BBC Canada (Канада), BBC Food (Южна Африка и Скандинавия), BBC Japan (Япония), BBC Kids (Канада), BBC India (Индия) и BBC World.


Правителството на Ренета Инджова е осемдесет и четвъртото правителство на

Правителството на Ренета Инджова е осемдесет и четвъртото правителство на ...

......... скроени договори и чисти правни форми“. Според нея законодателството „толерира, протежира и усъвършенства“ развитието на престъпността, която е достигнала стадий мафията да е в симбиоза с официалната власт. В края на мандата си, Инджова публично обвинява предишния премиер – професор Любен Беров, че неговото правителство е било правителство на Мултигруп.


Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет.

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. ...

......... (1893) Пише и издава 2 сборника с приказки – „Щастливият принц и други истории“ (1888) и „Къщата на наровете“ (1892), които се преиздават и до днес. Изключително популярен става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му, сред които и Кентървилския призрак.


"Амнести Интернешънъл" е международна неправителствена и независима организация за защита ...

......... на индивидуални, държавни или тематични кампании. Използват се различни похвати, като например директни молби, медийна и публицистична дейност и публични демонстрации. Много често наред с кампаниите се провеждат и набирания на различни средства. Ролята на „Амнести Интернешънъл“ е да повиши общественото внимание върху въпросите, които повдига проблемът с човешките права.


„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки

„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки ...

......... книга на латински език, попадала някога в тази класация. През 1973 г. „Methuen“ издава „Мечо Пух“ с цветни илюстрации. Година по-късно отпечатва цветно издание и на „Къщичката в къта на Пух“. В България „Мечо Пух“ е издавана от издателствата „Народна младеж“ (1979), „Отечество“ (1988), „Пан“ (2002), „Книгоиздателска къща Труд“ (2006).


В края на 20 и началото на 21 век, се

В края на 20 и началото на 21 век, се ...

......... официално като такива. Дори и в държавите, където еднополовите връзки не са легално признати, много еднополови двойки си организират брачни церемонии (още наричани церемонии по обвързване), за да декларират и отпразнуват своето обвързване пред обществото. Тези церемонии нямат законова валидност и не водят до изменения в законовия статут на двойките.


Първото, второто и третото правителство на Никола Мушанов са четиридесет

Първото, второто и третото правителство на Никола Мушанов са четиридесет ...

......... на 1934 г. противоречията в Народния блок се засилват. Борбата е главно между Демократическата партия и земеделците. Последните не са доволни от министерските кресла, предоставени им в правителството, и от предприетите в селското стопанството мерки за излизане от кризата. На 15 май 1934 г. д-р Мушанов подава оставката на кабинета.


Марко Вачков е български кооперативен деец, роден през 1866 в

Марко Вачков е български кооперативен деец, роден през 1866 в ...

......... продукт за домашно употребление" от А. Дубини, "Животът на Франсоа Хубер" от А. П. дьо Кандол, "Пчела, нейната естествена история" от Т. В. Кован, "Кошерът Дадан-Блат" от Ед. Бертран, "Болести и неприятели на пчелите" от Ж. дьо Лаянс, "Селско-стопански кооперации в чужбина", "Кооперативна христоматия" от В. Ф. Тотомиянц и др.


Джузепе Фортунино Франческо Верди е италиански композитор от периода на

Джузепе Фортунино Франческо Верди е италиански композитор от периода на ...

......... само три музикално-сценични творби - "Аида", "Отело", "Фалстаф". Тези опери се считат за връх на неговото изкуство. Верди написва малко произведения извън оперите. През 1873 г. изнася струнен квартет. Написва и две църковни песни по текст на Данте. Джузепе Верди умира на 27 януари 1901 г. в Милано. Източник: wikipedia.org


Джон Уинстън Оно Ленън е музикант, текстописец, общественик, художник, актьор

Джон Уинстън Оно Ленън е музикант, текстописец, общественик, художник, актьор ...

......... издаването на нов албум Двойна фантазия (на английски: Double Fantasy). Сред песните по-известни са: Kiss Kiss Kiss, Cleanup Time, Woman и Just Like Starting Over. Албумът има добри отзиви от критиците. Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.


Захарий Христович Зограф е български живописец от Самоковската художествена школа.

Захарий Христович Зограф е български живописец от Самоковската художествена школа. ...

......... и пейзажи (напр. „Бачковският водопад“, „Бряст“, „Аязмото при Кукленския манастир“, „Романтичен пейзаж“). В писма до своя някогашен учител (от самоковското училище) Неофит Рилски Захарий изразява желание да следва в Художествената академия в Санкт Петербург (1838) и съобщава, че в Пловдив взимал уроци по живопис от „двамина майсторе француски зографе“ (1841).


Оксфордският университет или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания,

Оксфордският университет или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, ...

......... често бива предмет на остра критика и обвинения в елитарност. Един от главните доводи срещу това е, че поради естеството на британската учебна система мнозинството най-интелигентни и успешни ученици учат в частни училища, което обяснява защо тези заведения са главният източник на кандидати за елитните университети като Оксфордския и Кеймбриджкия.


Самуил (на старобългарски: Самоилъ) е български цар, управлявал България от

Самуил (на старобългарски: Самоилъ) е български цар, управлявал България от ...

......... крепостта, която според текста е изградена за спасяване живота на българите. Самият владетел упоменава, че е цар на българите и българин по род. Първородният му син Пресиян II, който е и последният владетел (1018) на държавата, носи името на кан Пресиан, първият български владетел, присъединил района на Македония към България.


Кресненско-Разложкото въстание е въстание на македонските българи от 1878 –

Кресненско-Разложкото въстание е въстание на македонските българи от 1878 – ...

......... и други краища на Македония да напусне родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България. Към 19 декември 1879 година българи от Македония изпращат Мемоар до Великите сили, с който искат създаване на един вилает от всички македонски епархии, населени с българи. Насилията продължават и в 1880 година.


Кашмирското земетресение е земетресение с магнитуд 7,6 по Скалата на

Кашмирското земетресение е земетресение с магнитуд 7,6 по Скалата на ...

......... (09:21 индийско време) на 8 октомври 2005 в контролираната от Пакистан част на областта Кашмир. По официални данни жертвите са 87 350, но според някои оценки надхвърлят 100 000 души. Около 3,3 милиона души остават без подслон в началото на зимата. Материалните щети се оценяват на 5 милиарда американски долара.


Дълго време се смята, че първите хора се появяват в

Дълго време се смята, че първите хора се появяват в ...

......... е преодоляна сравнително бързо с помощта на значителен държавен заем от Съединените щати, гарантиран с приходите на нефтодобива, но ИРП е принудена да се откаже от монопола си върху властта. През 2000 г. за президент е избран Висенте Фокс, първият държавен глава от друга партия от времето на гражданската война


Евлоги Георгиев Недев е български предприемач, смятан за най-богатия български

Евлоги Георгиев Недев е български предприемач, смятан за най-богатия български ...

......... противоречи на волята на дарителя, решава обаче Народното събрание през 1915. Едва през 1934 от създадения от Евлоги Георгиев фонд най-напред е построен днешният ректорат на Софийски университет, а след това се построяват и другите 2 крила. Пред парадния му вход стоят скулптурите на двамата братя, дело на Кирил Шиваров.


Превръщането на Рим в столица на обединена Италия дава тласък

Превръщането на Рим в столица на обединена Италия дава тласък ...

......... от съюзниците на 4 юни 1944 година. В следвоенните години населението на Рим отново нараства рязко, като градът става една от движещите сили на Италианското икономическо чудо. Ръстът на населението се забавя едва в началото на 70-те години, след което то се стабилизира и леко намалява в резултат на субурбанизацията.


Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е администрация, която

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е администрация, която ...

......... за техните близки съставляват значително перо от националния доход на страната, като според много източници те надвишават помощта на Европейската общност за България. Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) е създадена с ПМС 180 от 1 октомври 1992 г., а на 21 февруари 2000 г. е преобразувана в Държавна агенция.


Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г.

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. ...

......... Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името на Ананке, майката на Адрастея от римската митология. Името на спътника е установено през 1975 г., като преди това той е бил известен като Юпитер 12. Спътникът е представител на групата на Ананке.


Торонто е най-големият град в Канада и център на провинция

Торонто е най-големият град в Канада и център на провинция ...

......... в Канада, наброяваща между 15 и 25 хиляди души. В града има 3 български православни храма (Свети Кирил и Методий, Свети Георги и Света Троица), културно-информационен център и няколко български заведения. Много българи живеят в района на Пейп енд Данфърт (Pape and Danforth) в така наречения Гръцки квартал (Greek Town).


Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял

Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял ...

......... някога на остров Бали. Счита се, че последният тигър е убит през 1937 г. Балийският тигър е с най-малки размери от 8-те вида тигри. Част от причините за изчезването му са увеличаване на човешкото население, изсичане на горите за селскостопански нужди и съответно намаляване на средата за живот на тигрите.


Ран Босилек е псевдоним на Генчо Станчев Негенцов, български писател,

Ран Босилек е псевдоним на Генчо Станчев Негенцов, български писател, ...

......... печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел. Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и прозаика. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Умира на 8 октомври 1958 година в София.


Участието на България в МВФ и МБВР е предмет на

Участието на България в МВФ и МБВР е предмет на ...

......... Осмо споразумение - двугодишно. Сключено е на 6 август 2004 г. и е в размер на 100 000 000 СПТ. Всички споразумения досега, с изключение на шестото са от типа „Stand-by“, което значи обвързаност на получаване на кредита с достигане на определени икономически параметри, примерно определен размер на бюджетния дефицит.


Франсис Скот Фицджералд е американски писател, който пръв нарича 1920-те

Франсис Скот Фицджералд е американски писател, който пръв нарича 1920-те ...

......... е справял много по-добре“. През 1939 г. Фицджералд започва роман за Холивуд, „Последният магнат“, който не успява да завърши. Умира на 21 декември 1940 г. в Холивуд в апартамента на приятелката си. Зелда умира през 1948 г. при пожар в болницата, където е настанена. Незавършеният му роман е издаден посмъртно.


Септемврийското въстание от 1923 г. е неуспешен бунт, организиран от

Септемврийското въстание от 1923 г. е неуспешен бунт, организиран от ...

......... в Съветския съюз. Някои от бунтовниците остават в страната и действат като чети в планините. Септемврийското въстание дава възможност на правителството на Александър Цанков да се представи пред Запада като борец срещу комунистическата опасност и да пледира за смекчаване на някои от военните ограничения, наложени на България с Ньойския договор.


Второто правителство на Александър Цанков е четиридесет и трето правителство

Второто правителство на Александър Цанков е четиридесет и трето правителство ...

......... да стабилизира икономическото ѝ положение и да смекчи проблемите на бежанците от Западна Тракия, Добруджа и Македония. Умереното течение в Сговора умело използва проблемите на правителството и предизвиква оставката му в началото на януари 1926 г. Съставяне Кабинетът, оглавен от Александър Цанков, е образуван от политически дейци на Демократическия сговор.


Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 ...

......... предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“. Самият автор преживява по чудо организираната им засада.


На 10 август 1519 г. флотилията от пет кораба под

На 10 август 1519 г. флотилията от пет кораба под ...

......... Магелан се намесва в острата междуособица между неговия покровител и владетеля Лапу-Лапу на съседния остров Мактан. Магелан се съгласява да му помогне в битката срещу Лапу-Лапу, проведена на 27 април 1521 г. Освен Магелан в сражението загиват още осем испанци и четирима приятелски островитяни, а сред моряците има множество ранени.


Съюзът на българските художници (СБХ) е професионално обединение на художници,

Съюзът на българските художници (СБХ) е професионално обединение на художници, ...

......... Изложбената политика е отворена за идеи и проекти от различен характер. В салоните на СБХ се провеждат различни изложби – самостоятелни, колективни, юбилейни, ретроспективни, гостуващи, а също и авторитетни международни прояви и авангардни форми. СБХ членува и в международни организации – IAA/AIAP, ICOMOS, Ico-D, International Association of Art Critics (AICA).


Ню Йорк Таймс е третият по популярност всекидневник в САЩ,

Ню Йорк Таймс е третият по популярност всекидневник в САЩ, ...

......... базиран в град Ню Йорк, щата Ню Йорк. Има 16 бюра в региона на Ню Йорк, 11 бюра в САЩ и 26 бюра по света. Към 26 декември 2004 г. средния дневен тираж на Ню Йорк Таймс е 1 124 700 броя, а в неделя е 1 669 700 броя.


Мимас е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г.

Мимас е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г. ...

......... г. Мимас е заснеман няколко пъти от апарата Касини-Хюйгенс на различни разстояния, най-близкото от които на 63 000 km на 1 август 2005 г. Разширената мисия на космическия апарат ще включва няколко доближавания до спътника. Най-близото преминаване на Касини е на 13 февруари 2010 г. на разстояние 9 500 km.


Страозагорското въстание е опит на БРЦК за организиране на общо

Страозагорското въстание е опит на БРЦК за организиране на общо ...

......... следващата 1876 г., която ще привлече вниманието на Великите сили. В 1875 г. в Одеса се създава комитет за помощ на балканските народи за освобождение. След въстанието следват мащабни репресивни мерки от страна на турските власти. Около 600 са арестувани, между които и част организаторите на въстанието, друга част емигрира.


Чепела̀ре е град и известен зимен курорт в Южна България.

Чепела̀ре е град и известен зимен курорт в Южна България. ...

......... тайните канали са прехвърлени в Османската империя. Религии Населението е съставено почти изцяло от българи – както християни, така и мюсюлмани. Културни и природни забележителности В непосредствена близост до Чепеларе се намира ски-зоната Мечи чал, част от която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България.


Венера 12 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на

Венера 12 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на ...

......... на гама лъчи — един съветски и един френски. След отделянето на спускаемия апарат,модулът прелита на 34 00 км от Венера. На 13 февруари 1979 г. с помощта на съветско-френски ултравиолетов спектрометър е изследвана кометата Брадфийлд. В това време Венера 12 е на разстояние 190 373 790 км от Земята.


Песента

Песента "Yesterday" на Beatles излиза на музикалния пазар на 13 ...

......... във версията на Мат Монро) вече е влязла в английския Топ 10, съобщава БНР.  е "Yesterday" e в Топ 3 на най-кавърираните песни на всички времена, с 2300 официални кавъра до този момент. Песента е определяна като "поп барок", заради наличието на квартет. Семпла, безспорно една от най-красивите песни на


Първото правителство на Андрей Ляпчев е четиридесет и четвърто правителство

Първото правителство на Андрей Ляпчев е четиридесет и четвърто правителство ...

......... и да подпише на 9 декември 1927 г. спогодба с Гърция (Моллов-Кафандарис) за изселването на българите от Западна Тракия. Областта е окончателно загубена за България, но Великите сили опрощават голяма част от репарационните задължения на страната. Съставяне Кабинетът, оглавен от Андрей Ляпчев, е образуван от политически дейци на Демократическия сговор.


Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 ...

......... музей на 11 септември. Непосредствено до мемориала през 2013 г. е завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата). Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г. На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.


Женевските конвенции по морско право са доразвитие на подписания по

Женевските конвенции по морско право са доразвитие на подписания по ...

......... кораби този принцип е абсолютен, докато за търговските са допуснати някои изключения. Военноморските съдове могат да спират и извършват огледи на чуждестранни търговски кораби при подозрения за трафик на хора, превоз или търговия в открито море с наркотични и психотропни вещества, пиратство, както и за нерегламентирано радио и телевизионно разпръскване.