Калина Малина е родена в София, тя следва в Историко-филологическия

Калина Малина е родена в София, тя следва в Историко-филологическия ...

......... на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977). Умира на 4 януари 1979 година на 80-годишна възраст в София. Романи „Златно сърце“ (1929, роман за деца) Стихосбирки Част от стихосбирките с произведения от Калина Малина: О. Смехорани Моряче Преди, преди, вретенце Малките житни зрънца Обичам Дядовото магаренце, илюстрации Вадим Лазаркевич (1938)


Родена е през 1946 в София в семейството на музикалния

Родена е през 1946 в София в семейството на музикалния ...

......... осъществява множество записи. Акцентът на репертоара ѝ е както върху музиката от епохата на Барока и Романтизма, а така също и върху музика от 20 век. Като композитор пише много солови и ансамблови произведения за орган, но има произведения и в хоровия жанр. Член е на Баховото общество в Лайпциг.


Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка

Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка ...

......... упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.


Ханс Кристиан Оерстед (на датски: Hans Christian Ørsted, правилно произношение

Ханс Кристиан Оерстед (на датски: Hans Christian Ørsted, правилно произношение ...

......... е кръстена така в негова чест. Освен по електромагнетизма, той е работил в областта на свиваемостта на газовете и течностите и диамагнетизма. Оерстед има значителен принос в областта на химията с откриването на пиперина (1820 г.), една от лютивите съставки на пипера, също и получаването на алуминий през 1825 г.


Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в

Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в ...

......... 1850 г. Литературните критици и до днес имат противоречиви мнения за романа. Ако за някои единственият роман на Емили Бронте е гениално творение, то други го определят като „безформен и епизодичен“. Заради наситената емоционалност в изобразяването на събитията редица авторитети в областта на литературата определят „Брулени хълмове“ като „поетичен роман“.


Международната агенция за атомна енергия (МААЕ, на френски: Agence internationale

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ, на френски: Agence internationale ...

......... подготвя предложения за гласуване в Общото събрание. Централата на агенцията е във Виена, Австрия. Два „регионални предпазни офиса“ са разположени в Торонто (Канада) и Токио (Япония). МААЕ има офиси в Ню Йорк (САЩ) и Женева (Швейцария). Освен това има и лаборатории в Австрия (Зайберсдорф и Виена), Монако и Италия (Триест).Биатрикс Потър е английска художничка и писателка, известна с многобройните

Биатрикс Потър е английска художничка и писателка, известна с многобройните ...

......... оставя почти цялото си наследство на съпруга си. Биатрикс Потър публикува общо двадесет и три книжки за деца, които и до днес бележат голям интерес в цял свят. Историите ѝ се превеждат на многобройни езици и се интерпретират в различни форми на изкуството – балетни постановки, игрални и анимационни филми.


Москва е столицата и най-населеният град на Русия. Според преброяването

Москва е столицата и най-населеният град на Русия. Според преброяването ...

......... 540-метровата Останкинска телевизионна кула, най-високата сграда в Европа. Москва е седалището на Руската православна църква, патриархът живее в Данилов манастир, а най-голямата руска православна църква е катедралата „Христос Спасител“. В града има над 300 църкви.  Руската столица е сред най-скъпите градове в света. Москва е важен туристически център в Русия.


Москва е столицата и най-населеният град на Русия. Според преброяването

Москва е столицата и най-населеният град на Русия. Според преброяването ...

......... 540-метровата Останкинска телевизионна кула, най-високата сграда в Европа. Москва е седалището на Руската православна църква, патриархът живее в Данилов манастир, а най-голямата руска православна църква е катедралата „Христос Спасител“. В града има над 300 църкви.  Руската столица е сред най-скъпите градове в света. Москва е важен туристически център в Русия.


Европейска полицейска служба (съкратено Европол) е правоприлагащата агенция на ЕС,

Европейска полицейска служба (съкратено Европол) е правоприлагащата агенция на ЕС, ...

......... е немският юрист Юрген Щорбек. От април 2009 г. директор на Европол е Роб Уейнрайт (Rob Wainwright). На 1 януари 2010 г. Европол е реформирана като пълноправна агенция на ЕС. Това увеличава възможностите на Европол събира криминална информация, а на Европейския парламент – да контролира дейността и бюджета на Европол.


Първата успешна инвитро бременност е постигната през 1977 г. във

Първата успешна инвитро бременност е постигната през 1977 г. във ...

......... вероятност за забременяване на естествен цикъл (само с 1 яйцеклетка), по-късно технологията „инвитро“ се подобрява непрекъснато и са въведени овариалната стимулация и контролирането на овулацията, отглеждането и подбора на ембрионите, замразяването и донорството на ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди, които вече дават възможност и на напълно стерилни двойки да имат деца.Айно Акте (на фински: Aino Ackté) е финландска оперна певица

Айно Акте (на фински: Aino Ackté) е финландска оперна певица ...

......... си кариера, Акте се завръща във Финландия за прощалното си изпълнение през 1920. Последната ѝ публична изява е на Оперният фестивал в Савонлина през 1930. Акте е инициатор на Оперният фестивал в Саволина, който се провежда за пръв път на 3 юли 1912. Умира от рак на панкреаса през 1944.


Реймънд Торнтън Чандлър е американо-британски писател и сценарист. През 1932

Реймънд Торнтън Чандлър е американо-британски писател и сценарист. През 1932 ...

......... ключ на Хамет, публикувана повече от двадесет години по-рано, която покрива изискванията за сериозен и значителен конвенционален роман, който случайно притежава и елементи на мистерия“. В последните години репутацията на Чандлър значително нараства. Той е признат от много писатели, като Стивън Кинг например, за един от майсторите на творческото писане.


Муруроа (на френски: Moruroa) е атол от групата острови на

Муруроа (на френски: Moruroa) е атол от групата острови на ...

......... на около 400 км югоизточно от заселения архипелаг Туамоту. Отчетено е, че в същия архипелаг броят на случаите с ракови заболявания е 6-кратно по-висок от останалите райони на Полинезия, което се отдава на завишеното радиоактивно замърсяване. Ядрените опити на Франция на атола Муруроа са обект на дългогодишни протести на Грийнпийс.


Създадено е от Джон Уесли (1703-1791). След неговата смърт последователите

Създадено е от Джон Уесли (1703-1791). След неговата смърт последователите ...

......... изучаването на Библията Наблягане на личното обръщение към Иисус Христос (истинско новорождение чрез лично приемане на Христос и покаяние) Арминиянско богословие, което за разлика от калвинисткото, набляга върху човешката свобода и отговорност пред Бог и отрича калвинисткото определение за предопределението Наблягане върху социалната дейност на Църквата Силно наблягане върху освещението


Парижкото метро е градски подземен обществен железопътен транспорт, разположен в

Парижкото метро е градски подземен обществен железопътен транспорт, разположен в ...

......... която осигурява също и управлението на градския транспорт в региона на Париж. Първоначално, до 1948 г., подземната транспортна система е управлявана от компанията Chemin de Fer Métropolitain de Paris (C.M.P) известна по-скоро със съкратеното име „Métropolitain“, откъдето произлиза и съкращението Métro, придобило популярност и прието като име за цялата мрежа.Несѐбър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира

Несѐбър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира ...

......... от населението на града протестира срещу решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за премахване на няколко незаконни постройки. Едновременно с това е подета и подписка за изключването на Стария Несебър от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. Впоследствие подписката не е внесена до нито една официална институция.


Правителството на Тодор Бурмов е първото правителство на Княжество България,

Правителството на Тодор Бурмов е първото правителство на Княжество България, ...

......... Обикновено народно събрание. Управлява страната до 24 ноември 1879 г., след което е наследено от правителството на Климент Търновски. Падането на кабинета се дължи на тясната социална база на консерваторите и на някои непопулярни финансови мерки, сред които: повишаване на митото на солта, спадане курса на сребърната рубла и други.


Съществуването на спътника е предвидено от Джефри Кузи и Джефри

Съществуването на спътника е предвидено от Джефри Кузи и Джефри ...

......... тях. Кръщаване След откритието си Пан получава предварителното означение S/1981 S 13. Като алтернатива се използва и Сатурн 18. Спътникът получва името си на 16 септември 1991 г. Кръстен е на богът покровител на пастирите Пан от древногръцката митология. Това е препратка към типа на спътника, който е спътник овчар.


Родена е на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва

Родена е на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва ...

......... Ганев. В края на 1950-те г. тя е една от малкото жени режисьорки в света, снимащи игрално кино. Режисьор е на 7 игрални филма, повечето от които са по сценарий на нейния съпруг Христо Ганев. Дъщеря им Светлана Ганева е кинооператор, омъжена е за художника аниматор и режисьор Анри Кулев.


Роден е на 14 юли 1877 г. в гр.Кюстендил. През

Роден е на 14 юли 1877 г. в гр.Кюстендил. През ...

......... съюз и става редактор на неговия в. „Старини“. След 9 септември 1944 г. е редактор на в. „Занаятчийска дума“ (1944-46) Носител на орден „Народен орден на труда" златен, „Девети септември 1944 г." II ст. и „Кирил и Методий" I ст. Удостоен със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1948 г.


Петър Гудев е роден през 1862 година в село Градец

Петър Гудев е роден през 1862 година в село Градец ...

......... по-малък мащаб, са обичайни за министрите през този период. От 1899 до 1919 година Гудев е редактор на вестник „Нов век“ и след участието си в правителството се занимава активно с публицистична дейност. След войните се оттегля от обществения живот. Петър Гудев умира на 8 май 1932 година в София.


Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски (съцветия) на

Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски (съцветия) на ...

......... опише като наподобяващ мента, лимонова кора, борова смола и сено. Употребява се най-често чрез пушене, но може да се консумира сурова или да влиза в състава на различни напитки и ястия, например манагуа. Пушенето обикновено става под формата на самоделно свити цигари или в различни приспособления – лули, бонгове, наргилета.


Роден е на 8 юли 1857 година в Ница, Франция.

Роден е на 8 юли 1857 година в Ница, Франция. ...

......... на детето, независимо от биологическата му възраст. Световният успех на теста, дължащ се до голяма степен на неговата простота, е в основата на развитието на цялата психометрия. Произведението на Бине „Модерните идеи относно децата“ (1909) представлява неговото педагогическо завещание. Умира на 18 октомври 1911 година в Париж на 54-годишна възраст.


Никола Маринов се увлича по рисуването още в гимназията и

Никола Маринов се увлича по рисуването още в гимназията и ...

......... просвещение. През 1921 година става професор в Художествената академия, където преподава до 1940 година. Сред неговите ученици са някои от най-изтъкнатите български художници: Илия Бешков, Александър Жендов, Ненко Балкански, Илия Петров, Александър Стаменов, Иван Ненов, Василка Генадиева и други. В периода 1935 – 1937 г. Маринов е ректор на Академията.


Родена е на 9 юли 1929 г. в Сливен, като

Родена е на 9 юли 1929 г. в Сливен, като ...

......... е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, беларуски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украински, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Има издадени стихосбирки на грузински език.


Роден е на 8 юли 1893 година в Берлин, Германия,

Роден е на 8 юли 1893 година в Берлин, Германия, ...

......... и не успява да прекрачи прага на стаята му. Когато му казва, че е изминал целия път от Южна Африка, за да се срещне с него, Фройд отговаря: „Добре, и кога се връщате?“ Пърлс си отива смазан и засрамен Умира на 14 март 1970 година в Чикаго на 76-годишна възраст.


Густав Малер е австрийски композитор, диригент и оперен режисьор, един

Густав Малер е австрийски композитор, диригент и оперен режисьор, един ...

......... цикли, сред които „Песни на странстващия калфа“, „Чудният рог на момчето“, „Песни за умрелите деца“, „Песни по поеми на Рюкерт“ и др. През 1905 г. Малер прави записи на няколко свои творби – три песни от изброените цикли и на транскрипцията за пиано на „Траурен марш“ от своята Пета симфония.


Роден е на 6 юли 1903 г. в Разград. Учи

Роден е на 6 юли 1903 г. в Разград. Учи ...

......... е един от изключителните ни майстори в живописта, но истинската му виртуозност е най-вече в голите тела, където той остава един от най-големите ни майстори. Личният му архив се съхранява във фонд 2027К в Централен държавен архив. Той се състои от 29 архивни единици от периода 1897 – 1966 г.


Доли (5 юли 1996 – 14 февруари 2003) е домашна

Доли (5 юли 1996 – 14 февруари 2003) е домашна ...

......... като раждането е публично обявено на 22 февруари 1997 г. Първоначално овцата е наречена „6LL3“. Името „Доли“ получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането ѝ, в чест на американската певица Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.


С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар

С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар ...

......... е награден с I степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“. От април 2001 г. НВИМ се премества на нов адрес – ул. „Черковна“ 92, символично завръщайки се към началото си през 1916 г., когато при създаването си е бил разположен в няколко стаи на Военното на Н.В. училище.


Щатът е разположен в северозападната част на САЩ, на около

Щатът е разположен в северозападната част на САЩ, на около ...

......... производител в САЩ на DRAM-чипове) и Hewlett Packard. Най-големият център за поддръжка на Dell се намира в Туин Фолс. Idaho National Laboratory (INL), държавната агенция за ядрени изследвания, допълва високотехнологичния профил на промишлеността в Айдахо. БВП на щата за 2004 е $43,6 млрд. или $26 881 на глава от населението.


Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския

Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския ...

......... от витамини са по-големи при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др. Недостигът или липсата им води до болестни състояния – хиповитаминоза и авитаминоза, прекомерният прием (главно на А и D) – до хипервитаминоза. Много витамини, използвани като лекарства, се получават чрез химичен и микробиологичен синтез.


Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор,

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, ...

......... развитие на остеопороза и кариеси на зъбите, има добро антитоксично действие, продукта е не само изключително вкусен, но е крайно полезен за деца и подрастващи, за мъже и жени работещи в стресова или замърсена среда и за възрастни хора. Той е неизменна, най-характерна част на националната ни кухня от векове.


От 1923 до 1926 година учи живопис в Художествената академия

От 1923 до 1926 година учи живопис в Художествената академия ...

......... 1971, 1977, 1981, 1987, 1993 и 1994 година. През 1947 г. нейни картини са изложени в Париж, както и през 1994 г., когато участва в Есенния салон на изкуствата. Зина Юрданова е двукратен носител на орден „Кирил и Методий“: III степен през 1967 година и I степен през 1984 година.


Хелън Адамс Келър (на английски: Helen Adams Keller) (27 юни

Хелън Адамс Келър (на английски: Helen Adams Keller) (27 юни ...

......... своите чувства от живота в този неин свят. „Отвъд тъмнината“, е поредица от есета, посветени на социализма, която бива публикувана през 1913 година. Нейната духовна автобиография, „Моята религия“, е публикувана през 1927 година, и дава началото на „Светлина в моята тъмнота“. В общи линии тя защитава учението на Емануел Сведенборг.


Доминик Вияр е роден през 1745 година във Льо Ноайер,

Доминик Вияр е роден през 1745 година във Льо Ноайер, ...

......... des plantes du Dauphiné“), в който описва повече от 2700 вида. След началото на Френската революция през 1789 година Доминик Вияр е освободен от службите си в Гренобъл. През 1805 година оглавява катедрата по ботаника в медицинското училище в Страсбург, където живее до края на живота си през 1815 година.


Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в ...

......... мобилизиран в Беломорието до септември 1944 г. От 1946 г. е доцент в Агрономическия факултет в Пловдив, а в периода 1949 – 1952 г. е доцент в Селскостопанската академия в София. От 1953 г. е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ „Г. Димитров“ в София.


Фритьоф Нансен е роден на 10 октомври 1861 година в имението

Фритьоф Нансен е роден на 10 октомври 1861 година в имението ...

......... смели научни хипотези. През 1897 г. става професор по зоология в университета в Кристияния, без задължението да чете лекции. През 1900 г. участва в експедиция за изследване на теченията в Северния ледовит океан. Подвизите му го превръщат в национален герой и улесняват влизането му в политиката в началото на века.


Лазар Иванов Добрич е български цирков артист, педагог и режисьор,

Лазар Иванов Добрич е български цирков артист, педагог и режисьор, ...

......... автор на номерата „Жокейска езда“, „Отвесни въжета“, „Петорен трапец“, „Перш“, „Стълба на крака“, „Танц върху опъната тел“. Той и трупите му са носители на множество награди. През 1950 г. получава Димитровска награда, а шест години по-късно става единственият българин, удостоен с най-високото световно отличие „сеньор“ в областта на цирковото изкуство.


Роден е в Свищов на 22 юни 1862 година във

Роден е в Свищов на 22 юни 1862 година във ...

......... „Вардар“. Член е на Македонския научен институт. Умира в Осло на 23 юни 1928 г., на 66-годишна възраст. Иван Шишманов е баща на Димитър Шишманов, писател и политик, убит от Народния съд заради работата му като главен секретар на Министерството на външните работи и по-късно като министър на външните работи.


Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на

Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на ...

......... годишна помощ от 3,4 млрд. датски крони, но след като Гренландия започне да получава приходи от природните си богатства (нефт, природен газ и диаманти), помощта ще бъде постепенно намалявана. По своя път към откъсване от датското управление гренландският език е приет за единствен официален език в Гренландия на историческа церемония.


Роден е на 20 юни 1833 г. в Байон, Франция.

Роден е на 20 юни 1833 г. в Байон, Франция. ...

......... Огюст Доминик Енгър, Игнаци Падеревски. През 1888 г. Бона става преподавател в Школата за изящни изкуства в Париж, а през 1905 г. наследява Пол Дюбоа като неин директор. Сред неговите ученици са Томас Икинс, Гюстав Кайбот и Анри дьо Тулуз-Лотрек. Умира на 8 септември 1922 г. в Монши Сент Елоа.


Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско.

Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско. ...

......... и развитие на организмите (1947-1949). От 1948 година е член на Югославската академия на науките и изкуствата в Загреб. През 1988 година посмъртно му е присъдена Димитровска награда. Дончо Костов умира през 1949 година в София. През 1990 режисьорката Адела Пеева прави документалния филм „Дончо Костов – една българска история“.


Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО)

Френското психоаналитично общество (на френски: Société Française de Psychanalyse) (ФПО) ...

......... са с целта да лишат новата група от членство в МПА. Тези петима са Лакан, Долто, Лагаш, Фав-Бутоние и Ревершон-Жув. Те формират нова група Френско психоаналитично общество и търсят присъединяване към МПА. По-късно Лакан напуска обществото и създава своя собствена школа наречена École Freudienne de Paris през юни 1964 г.


Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна

Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна ...

......... ограничения за броя на посетителите, които могат да се изкачат до короната. Предвижда се да бъде затворена за около година в края на 2011 г., така че да може да се инсталира втора стълба. Достъпът на обществеността до балкона около факела е забранен от съображения за безопасност от 1916 година.


Роден е по време на пътуване с Транссибирската железница през

Роден е по време на пътуване с Транссибирската железница през ...

......... Нуреев поставя 2 произведения на Петипа: „Раймонда“ (1898) и „Баядерка“ (1877). Рудолф Нуреев дълги години партнира с българско-американската prima ballerina assoluta Ева Евдокимова. Снима се много в киното и телевизията, изявява се също и като диригент в последните години от живота си. Умира от СПИН в Париж през 1993 г.


Роден е на 15 юни 1889 г. Разград. В родния

Роден е на 15 юни 1889 г. Разград. В родния ...

......... Плевенската и др. художествени галерии, във Военноморския музей – Варна, частни колекции в България и чужбина. Една от църковните му творби е унищожения при бомбардировките люнет на сградата на Богословския факултет, където той изгражда с маслени бои църковно-историческа сцена. Умира в София на 16 март (или 19 февруари) 1958 г.


Хариет Елизабет Бичър Стоу (1811 – 1896) е американска писателка,

Хариет Елизабет Бичър Стоу (1811 – 1896) е американска писателка, ...

......... робите от южните щати. Публикува също и изследвания на социалния живот, есета и малко томче с религиозна поезия. Постепенно здравето ѝ се влошава. През 1888 г., две години след смъртта на съпруга си, получава трайно разстройство на душевното си равновесие и на 1 юли 1896 г. умира в Хартфорд, Кънектикът.


Людмила Ивановна Черних (на украински: Людмила Іванівна Черних; на руски:

Людмила Ивановна Черних (на украински: Людмила Іванівна Черних; на руски: ...

......... към Кримската астрофизическа обсерватория. След 1998 е научен работник в самата обсерватория. Черних открива множество астероиди, включително и Аполо астероида 2212 Хефест и 3147 Саманта. Женена е за колегата си Николай Степанович Черних. Астероидът 2325 Черних, открит през 1979 г. от чешкия астроном Антонин Маркос, е наименован в тяхна чест.


Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в

Родена е като Йохана Луиз Хойсер (Johanna Louise Heusser) в ...

......... над 50 разказа до смъртта си през 1901 г. Погребана е в семейния парцел в гробището Зилфелд в Цюрих. Ликът ѝ е възприеман като национална икона в Швейцария и се появява на пощенска марка през 1951 г. и на възпоминателна монета от 20 швейцарски франка през 2001 г. Снимка: архив


Рихард Георг Щраус (на немски: Richard Georg Strauss) е германски

Рихард Георг Щраус (на немски: Richard Georg Strauss) е германски ...

......... неговите програмно-симфонични произведения. Симфоничните му поеми и опери продължават традициите на Хектор Берлиоз и Ференц Лист, както и оркестровия стил на Рихард Вагнер. Типични за произведенията на Щраус са изяществото, красотата на мелодията, богатството на хармонията и оркестрацията. Теми и сюжетите в творчеството му често са вдъхновени от класическата литература.Лондонският симфоничен оркестър (на английски: London Symphony Orchestra) е сред

Лондонският симфоничен оркестър (на английски: London Symphony Orchestra) е сред ...

......... записите на много музика за филми като „Междузвездни войни“, „Хари Потър и стаята на тайните“ и др. Участва и в записите на много музикални албуми като „Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band“ на „Бийтълс“. Други оркестри в града: Лондонски филхармоничен оркестър Английски камерен оркестър Симфоничен оркестър на BBC Кралска филхармония


1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж

1984 е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж ...

......... измама, тайното наблюдение и манипулацията. През 2005 г. романът е избран от списания Times за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г. В списъка на Modern Library 100-те най-добри романи той достига 13-о място по редакторска преценка и 6-о по мнение на читателите.


Централна автогара София е главната автогара в град София, България,

Централна автогара София е главната автогара в град София, България, ...

......... и чужбина, а 10 допълнителни са предоставени в натоварени дни. 2250 пътници преминават за 1 час през чакалните. На автогарата има монтирани 130 охранителни видеокамери. Точно пред автогарата няма спирки – спирки има пред Централна гара София. Метрото стига до гарата в София, но метростанцията има изход и пред автогарата.


Родена е на 19 април 1979 г. в София. Започва

Родена е на 19 април 1979 г. в София. Започва ...

......... времена Юдит Полгар (57,8 %), Франк Маршал (57,5 %), Роберт Хюбнер (57,2 %) и Рихард Рети (57,1 %). На 22 ноември 2004 г. Стефанова става най-младият носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“. Антоанета е завършила икономика. Говори английски, руски и испански език, а ползва още френски, италиански и сърбохърватски.


Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères

Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères ...

......... 27 август 1783 г. На 19 септември 1783 година провеждат втори опит, като този път балонът има „екипаж“ – овца, петел и една патица. Първият пилотиран полет с екипаж от 2 души датира от 21 ноември 1783 г., когато Пилатр де Розие и маркиз д’Арланд летят с балон над Париж.


Роден в Самоков в чиновническо семейство. Учи флейта от 1914

Роден в Самоков в чиновническо семейство. Учи флейта от 1914 ...

......... при Гюнтер Рафаел. От 1933 г. преподава музикална теория в Държавната музикална академия в София. През 1945 г. получава професорска степен. С популярност се ползват неговите пет оперети, а след 1944 г. неговите масови песни (“Бригадирски”). Носител е на много национални отличия и ордени. Автор е на учебници и статии.


През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за

През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за ...

......... морето и пасажерите успяват да чуят как той свири на цигулка коледни песни и чете откъси от Библията. Началото на редовното обществено радиоразпръскване е поставено през 1909 г. в Сан Хосе, но то става масово едва през 20-те години с широкото разпространение на радиоприемниците, особено в Европа и Северна Америка.


На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води ...

......... деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео „Най-голямото детско благодаря“. Целта е да покажем, че децата в България ценят хората до тях – семейството си, тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и с които са щастливи.


Роден е в Крушево на 31 май 1881 г. През

Роден е в Крушево на 31 май 1881 г. През ...

......... в реставрирането на стенописите в Боянската черква, както и в оформлението на интериора на дворците Врана, Царска Бистрица и Ситняково. Стефан Баджов е член-учредител на Македонския научен институт и взима активно участие в дейността му. След Деветосептемврийския преврат през 1944 година е малтретиран от новата власт. Умира през 1953 година.


Александър Поуп (на английски: Alexander Pope) е английски поет и

Александър Поуп (на английски: Alexander Pope) е английски поет и ...

......... врагове, включително и Лудвиг Теобалд, драматурга Коли Кибър, критикува своето издание на Шекспир; „Имитациите на Хорас“ (1733–38) — сатира за социалните проблеми и политическата глупост; „Човешко есе“ (1734)- поетично-философско съчинение, неговата най-амбициозна творба; „Нравствени съчинения“ (1731–35) и „Послание към Арбътнот“ (1735)- защита на неговата поезия и творчеството му като цяло.


Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана

Алфонсина Сторни (на испански: Alfonsina Storni) е аржентинска поетеса, смятана ...

......... Алфонсина Сторни пътува до Европа. След самоубийството на нейния приятел Хорасио Куирога през 1937, потисната от самотата и страдаща от рак на гърдата, тя изпраща последното си стихотворение „Voy a dormir“ на вестник „La Nación“. На следващия ден Алфонсина Сторни се самоубива, като влиза в морето край Мар дел Плата.


имназията е създадена през 1971 г. Първоначално в нея има

имназията е създадена през 1971 г. Първоначално в нея има ...

......... 2002 г. е открита паралелка с профил „Математика с Немски език“ и е въведен XII клас. През 2005 и 2008 се откриват съответно втора и трета паралелка в V клас. Тогава е открита и четвъртата паралелка с профил „Математика с английски език“. През 2012 г. е обзаведен нов компютърен кабинет.


Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през

Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през ...

......... функции: осъществява организационното ръководство на работата на Върховния касационен съд и го представлява свиква и ръководи заседанията на пленума на ВКС прави предложение за издаване на тълкувателни решения назначава и освобождава служителите в съда Върховният касационен съд заседава в състав от трима съдии, освен ако със закон е предвидено друго.


Язовир Тополница е построен на най-дългата река в Средна гора,

Язовир Тополница е построен на най-дългата река в Средна гора, ...

......... В района има много вили и бунгала, удобни за туризъм и пренощуване. Недалече от язовир Тополница е и историческото място „Оборище“. Язовирът се намира на 75 km от София и на 18 km от град Панагюрище. В язовира се развъждат бяла риба, шаран, каракуда, червеноперка, костур и др. Снимка: архив


24 май е 144-тият ден в годината според григорианския календар

24 май е 144-тият ден в годината според григорианския календар ...

......... датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния и така тази дата добива по-голяма гражданственост. След 1968 г. църквата чествува Св. св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Голямото чилийско земетресение (на испански: Gran terremoto de Valdivia )

Голямото чилийско земетресение (на испански: Gran terremoto de Valdivia ) ...

......... на земетресението, по-голямата част от жертвите и разрушенията са предизвикани от последвалото го цунами с вълни, достигащи височина 25 m. Повечето щети са в южната част на Чили, като загиват около 3000 души. Последвалото земетресението цунами опустошава и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан.


През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство

През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство ...

......... налагат осъждането на част от политическия и военен елит на България по време на войните 1913 – 1918. По-късно се провеждат политически репресии както срещу БКП, така и срещу буржоазната опозиция. Основен инструмент на репресиите е т. нар. Оранжева гвардия – леко въоръжени отряди селяни, верни на БЗНС и Стамболийски.