Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак

Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак ...

......... и се поддържа от специална Администрация на Суецкия канал със седалище в Порт Фуад. Съгласно Цариградската конвенция от 1888 г., която е в сила и досега, каналът може да бъде използван „по време на война и в мирно време от всеки търговски или военен съд без разлика на неговия флаг“.


1953 г. Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е британски политик и

1953 г. Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е британски политик и ...

......... Той е единственият британски министър-председател, получил Нобелова награда за литература и първият чужденец, избран за почетен гражданин на САЩ. Оказана му е честта на държавно погребение, превърнало се в едно от най-големите събирания на държавници в историята. Чърчил се счита от мнозина за един от най-влиятелните хора в британската история.


1856 г. Иван Мърквичка е български художник от чешки произход.

1856 г. Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. ...

......... дописен член на БАН. Синът му Иван Мърквичка (младши) загива на фронта през Първата световна война като български офицер. През 1921 г. се завръща в Чехословакия. Тук той се фокусира главно върху рисуване на портрети, наред с други и на видни политици. Умира в Прага на 16 май 1938 г.


Международен ден на Земята Денят на Земята – 22 април,

Международен ден на Земята Денят на Земята – 22 април, ...

......... на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.


1969 г. Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена

1969 г. Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена ...

......... Пекин. През 2008 напуска българския национален отбор и става старши треньор на френския национален отбор – индивидуално и ансамбъл. Под нейно ръководство отборът отбелязва рязък възход, като запазва духа на френската гимнастика, но бива обогатен с много сложни елементи, типични дотогава само за водещите школи, една от които е българската.


1956 г. Грейс Кели, родена като Грейс Патриша Кели (на

1956 г. Грейс Кели, родена като Грейс Патриша Кели (на ...

......... с кола, която сама шофира (пътува с най-малката си дъщеря Стефани). Стефани се спасява, но травмите на Грейс са несъвместими с живота. Почива на 14 септември 1982 г., в 22:55 часа. Погребана е в катедралата „Свети Николай“ в Монако. През 2005 г. там е погребан и съпругът ѝ Рение III.1909 г. Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева

1909 г. Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева ...

......... IX и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция. Тя остава важна фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения. През 1909 г. папа Пий X я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт XV я канонизира.


1975 г. Червени кхмери е наименованието на последователите на комунистическата

1975 г. Червени кхмери е наименованието на последователите на комунистическата ...

......... отменени като платежно средство, чуждите езици и четенето на книги са забранени. Много хора са убити, само защото са носели очила – това се е считало за „признак на грамотност“. Хората са принудени да носят единствено черни дрехи, за да изглеждат еднакво. „Участието в пазарни дейности“ се превръща в престъпление.


Мери Исобел Катрин Бернадет О`Брайън (на английски: Mary Isobel Catherine

Мери Исобел Катрин Бернадет О`Брайън (на английски: Mary Isobel Catherine ...

......... Done to Deserve This?. Две години след това, тя прави още два британски хита, сама, като това са: Nothing Has Been Proved и In Private. В средата на 90-те, интересът към Спрингфийлд е възроден, след като Son of a Preacher Man е включен в саундтрака на Криминале на Куентин Тарантино.


1951 г. Мис Свят е първия най-стар ежегоден конкурс за

1951 г. Мис Свят е първия най-стар ежегоден конкурс за ...

......... формат за красота. Конкурса се излъчва наживо в над 280 държави от цял свят. Ежегодно във форума участие заемат над 130 представителки, победителки от националните селекции на държавите си. Мис Свят се нарежда като един от най-престижните конкурси за красота. Конкурса и се явява конкуренция на американския форум: Мис Вселена.


1929 г. Голямата награда във Формула 1 е кръг от

1929 г. Голямата награда във Формула 1 е кръг от ...

......... годишно в определена от световната федерация страна. ФИА има изключително високи изисквания относно сигурността на пистите, които са домакини на старт за Голямата награда. Поради тази причина, ако някоя от пистите не отговаря на тези изисквания, често се случва състезанието да отпадне от календара на ФИА за кръг от Шампионата.1940 г. Катинското клане е съветско военно престъпление – масово

1940 г. Катинското клане е съветско военно престъпление – масово ...

......... мемориала в самолетна катастрофа край Смоленск загиват полският президент Лех Качински и общо 96 високопоставени държавни служители от полското държавно ръководство, както и целият екипаж.  През 2007 година Анджей Вайда, чийто баща е сред жертвите на Катинското клане, реализира филма „Катин“. Творбата е номинирана за Оскар в категория чуждоезичен филм.


1992 г.  „Дисниленд“ e името на 4 увеселителни парка по

1992 г.  „Дисниленд“ e името на 4 увеселителни парка по ...

......... в Токио). С 15,3 милиона посетители през 2008 г. Дисниленд Париж е водеща дестинация в Европа. На 12 април 1992 г. са открити комплексът Евро Дисни и неговият тематичен парк. Статистиката сочи, че близо 500 хил. души, придвижващи се с 90 хил. автомобила, са имали желанието да посетят новооткрития комплекс.


Бернардо Провенцано, наричан с прозвището „Булдозерът“, е член на сициалианската

Бернардо Провенцано, наричан с прозвището „Булдозерът“, е член на сициалианската ...

......... 2006 година. Провенцано се укрива от властите от 1963 година, когато близо до родния му град Корлеоне собственоръчно убива местния мафиот Паоло Стрева. Това убийство разпалва мафиотска война в Сицилия, в която загиват 52 души. Арестуван е на 11 април 2006 година , след което е осъден на доживотен затвор.


На 4 юни 1989 г. Лех Качински е избран за

На 4 юни 1989 г. Лех Качински е избран за ...

......... борбата с тероризма. На 10 април 2010 г. загива заедно със съпругата си Мария Качинска в самолетна катастрофа край Смоленск. Самолетът Ту-154, с който пътува правителствената делегация за церемонията по случай 70-годишнината от Катинските разстрели, се разбива при опит за приземяване на летище в Западна Русия. Оцелели от катастрофата няма.


Грузия  е държава в Източна Европа, на източния бряг на

Грузия  е държава в Източна Европа, на източния бряг на ...

......... революция през 1917, Грузия е окупирана от Съветския съюз (1921), ставайки съветска република. След независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия страда от гражданско неспокойствие и икономическа криза, което продължава през цялото десетилетие. Това продължава до Революцията на розите през 2003 г., след която новото правителство въвежда демократически и икономически реформи.Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на ...

......... смята че ѝ принадлежат. Многобройните опити за реставрация на скулптурата в оригиналната ѝ поза обаче били безуспешни. Евентуалното наличие на ябълка в композицията би могло да препраща към Парис, отсъдил да подари златната ябълка на Афродита; друго възможно обяснение е и това, че на старогръцки език „милос“ (μήλος) означава „ябълка“.


Държавният сатиричен театър „Алеко Константинов“ (Сатирата) е основан през 1957

Държавният сатиричен театър „Алеко Константинов“ (Сатирата) е основан през 1957 ...

......... Андонов“. От септември 2013 година Здравко Митков е избран за директор след проведен конкурс. В началото на септември 2012 година за временно изпълняващ длъжността директор на Държавния сатиричен театър е назначен Калин Сърменов. Той замени предишният директор Иван Попйорданов. От октомври 2017 г. Сърменов е избран за директор на театъра.


АЕЦ „Козлодуй“ е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е ...

......... а официалното откриване е на 4 септември 1974 г. Към март 2018 г. в АЕЦ „Козлодуй“ работят само 5-ти и 6-ти реактори с общ капацитет малко над 2000 MW. Те са изградени съответно през 1987 и 1991 г. и са от типа ВВЕР-1000. Централата е собственост на Българския енергиен холдинг.


Покахонтас (рождено име Матока; по-късно известна като Ребека Ролф, родена

Покахонтас (рождено име Матока; по-късно известна като Ребека Ролф, родена ...

......... на Покахонтас. Нейният живот е обект на художествени произведения в областта на изобразителното изкуство, литературата и киното. Нейни наследници по линия на сина ѝ Томас са: членове на Първите семейства на Вирджиния, първите дами Идит Уилсън и Нанси Рейгън, астрономът Пърсивал Лоуъл и участникът в американско риалити шоу Бенджамин Уейд.


Симеон Борисов Сакскобургготски (докато е цар, Негово Величество Симеон II,

Симеон Борисов Сакскобургготски (докато е цар, Негово Величество Симеон II, ...

......... наричан Царя. От 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г. Симеон Сакскобургготски е министър-председател на България начело на правителството. След спечелването на парламентарните избори става лидер на партия Национално движение Симеон Втори (НДСВ). Симеон Сакскобургготски, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към аристократичния род Ветини.


Българската социалистическа партия (БСП) е лявоцентристка социалдемократическа[1] политическа партия в

Българската социалистическа партия (БСП) е лявоцентристка социалдемократическа[1] политическа партия в ...

......... и записва най-слабия резултат в историята си по брой привлечени гласоподаватели на вотове за национален парламент – 505 527 души. На парламентарните избори от 2017 за четвърти път е втора след ГЕРБ с 27,20% от гласовете или 80 народни представители. Декларира, че остава в опозиция в рамките на 44 ОНС.


Карл Велики от фамилията на Каролингите е от 9 октомври

Карл Велики от фамилията на Каролингите е от 9 октомври ...

......... си, независимо от мястото им в обществото. Той разширява системата на васалитета, наследена от майордомите, като прави свои лични васали всички, които упражняват висша власт. Според английския историк на изкуството Кенет Кларк: „Карл Велики е първият човек на действието, появил се от мрака на средновековието след падането на Римската империя“.


Електронният микроскоп е вид микроскоп, с чиято помощ се изследват

Електронният микроскоп е вид микроскоп, с чиято помощ се изследват ...

......... качества. На тази основа през 1931 г. се появява първият електронен микроскоп, конструиран от немеца Ернст Руска. Необходимостта от развитие на техниките за фиксиране и рязане на биологични обекти е причина електронният микроскоп да намери приложение чак след 1950 г. Това довежда до революционни открития за финия строеж на клетката.


Делото срещу лекарите е заведено в началото на 1953 г.

Делото срещу лекарите е заведено в началото на 1953 г. ...

......... срещу лекарите са освободени. На следващия ден това е обявено в пресата. Делото е закрито на 31 март 1953 г., а на 3 април 1953 г. Централният комитет на КПСС официално оправдава арестуваните. Главният следовател по делото, М. Рюмин, е обвинен за скалъпването на заговор, арестуван е и е екзекутиран.


Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес е испански живописец и

Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес е испански живописец и ...

......... преход към романтичната естетика. В допълнение, работата му отразява бурния исторически период, в който живее, особено Войната за независимост – бедствията, жестокостите и героизма. Едни от най-известните му картини са поредицата картини с „Голата и облечената маха“, както и поредицата, наречена „Черните картини“ (или „Мрачните картини“) (1819 – 1823 г.).


Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик.

Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик. ...

......... е на значителни отличия като орден Св. св. Кирил и Методий, Златна лира и други. През 1998 г. е избран за доктор хонорис кауза на ДМА "Панчо Владигеров". Боян Лечев почива на 17 юни 2004 г. на 78-годишна възраст. Китаристът, цигулар и композитор Иван Лечев е син на Боян Лечев.


Загубата на Франция във Френско-пруската война води до бунтове и

Загубата на Франция във Френско-пруската война води до бунтове и ...

......... около гр. Лион.) Парижката комуна се нарича радикалното революционно управление на Париж от 18 март до 28 май 1871 (72 дни) под девиза „Хляб или куршум!“. Характеризира се като анархистко или социалистическо – в зависимост от идеологическите възгледи на коментатора. Разгромът на комуната става с цената на 30 000 убити.


Шерлок Холмс е литературен герой от книгите на Артър Конан

Шерлок Холмс е литературен герой от книгите на Артър Конан ...

......... бива сравняван с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества – раздразнение, страх, скрупули. Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, но типичната форма на лулата, с която днес е рисуван, не е описана никъде в разказите.


Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване

Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване ...

......... на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция. Пълното прилагане на шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между 6 от подписалите споразумението страни. Целта на споразумението е да премахне граничните контролно-пропускателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.


Роден е на 25 март 1934 г. в Истанбул. През

Роден е на 25 март 1934 г. в Истанбул. През ...

......... в „Словесен пейзаж“. През 1989 г. излиза сборникът му с поеми „Венецианска нощ“. От 1990 г. е главен редактор на бургаския алманах „Море“. На тази длъжност е до края на 1992 г. През 1994 г. Фотев става повторно драматург на бургаския театър „Адриана Будевска“. Умира на 27 юли 2002 г.


Шумейкър-Леви 9 (номенклатурно име: D/1993 F2) е комета, която през

Шумейкър-Леви 9 (номенклатурно име: D/1993 F2) е комета, която през ...

......... г. от астрономите Юджийн Шумейкър и Дейвид Леви, на които е кръстена. Числото „9“ след името показва, че това е деветата подред комета, открита от екипа учени. Това е първото наблюдение на комета, която обикаля в орбита около планета, попаднала в това положение вероятно от преди 20-30 г. Снимка: архив 


Политически клуб „Екогласност“ се създава през март 1990 г., но

Политически клуб „Екогласност“ се създава през март 1990 г., но ...

......... „Екогласност“ има 6 свои представители в рамките на коалиция с БСП и БЗНС Александър Стамболийски, както и министър на околната среда – Георги Георгиев, а в 38 Народно събрание – в рамките на коалицията Демократична левица заедно с БСП, 1 народен представител. От 2005 г. участва в „Коалиция за България“


Венеция е град в Североизточна Италия, център на областта Венето,

Венеция е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, ...

......... на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построена върху дървени подпори (пилони). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения (на италиански: acqua alta (букв. висока вода).


Унгарската съветска република е съветска република просъществувала в периода 21

Унгарската съветска република е съветска република просъществувала в периода 21 ...

......... води до висока инфлация. Лично Ленин дава преки заповеди на Бела Кун чрез постоянна радиокомуникация с Кремъл. Унгарската съветска република участва във военни конфликти с Кралство Румъния и Кралство Югославия. Държава се разпада на 1 август 1919 г., когато унгарците изпращат представители, които да преговарят за капитулация пред румънските сили.


Тунис е страна с древна история. Има съхранени паметници на

Тунис е страна с древна история. Има съхранени паметници на ...

......... за преодоляване на икономическата изостаналост и зависимостта от Франция. Основа на вътрешнополитическия курс е доктрината за „дестуровския социализъм“, включваща концепциите за национално единство, отсъствие на класова борба, хармония и сътрудничество между всички слоеве на обществото. На практика след 1969 г. се поема курс надясно. Държавно устройство на Тунис е република.


Космическата совалка „Колумбия“ (на английски: Columbia) е първата космическа совалка

Космическата совалка „Колумбия“ (на английски: Columbia) е първата космическа совалка ...

......... Колумбия се разпада при повторното си навлизане в атмосферата по време на своята 28-ма мисия. Всичките седем членове на екипажа загиват. Совалката „Колумбия“ е летяла 28 пъти в космоса, като сумарният ѝ престой там е 300,74 денонощия, извършила е 4808 обиколки около Земята и е прелетяла 201 454 702 км.


Джон Ъпдайк е роден на 18 март 1932 година в

Джон Ъпдайк е роден на 18 март 1932 година в ...

......... „Вещиците от Истуик“. Публикувал е 22 романа и още дузина сборници с разкази, освен това и поезия, литературна критика и детски книги. В произведенията му се разглеждат сексът, вярата и смъртта, и тяхната взаимовръзка. Почетен доктор на Харвардския университет (1992). Умира на 27 януари 2009 г. в болница в Данвърс.


Михаил Горбачов е роден в семейство на селяни на 2

Михаил Горбачов е роден в семейство на селяни на 2 ...

......... генерален секретар на ЦК на КПСС след смъртта на Брежнев. След смъртта на Константин Черненко, по предложение на външния министър Андрей Громико, на 11 март 1985 г. Михаил Горбачов е избран за генерален секретар на КПСС. Той става първият партиен лидер, роден след Великата октомврийска социалистическа революция от 1917 г.


Бон Джоуви е американска рок група, създадена в Ню Джърси.

Бон Джоуви е американска рок група, създадена в Ню Джърси. ...

......... 2006 година. Групата също така е и наградена на Американските музикални награди през 2004 годинаи като автори на песни и сътрудничеството помежду им Джон Бон Джоуви и Ричи Самбора са включени в Залата на славата на американските автори на песни.През 2018 г. групата влиза в Залата на славата на рокендрола.


Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март

Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март ...

......... менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain). НАО „Рожен“ осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари. Код на обсерваторията: 071.


Роден е на 1 август 1952 г. в малко градче

Роден е на 1 август 1952 г. в малко градче ...

......... части Милорад Лукович (Улемек)- Легия. На 23 май 2007 г. Милорад Лукович и Звездан Йованович са осъдени на 40 години затвор, а на други 10 души са присъдени 8, 30 и 35 години. Според съдията по делото Ната Месаревич, "всичко е подготвено от Улемек", а Йованович е стрелял по Джинджич.


Софроний Врачански е роден през 1739 година в Котел в

Софроний Врачански е роден през 1739 година в Котел в ...

......... на 19 век. Неизвестна е датата на смъртта на Софроний (датира се по последния подписан документ от 2 август 1813 година). Същата година Димитър Попски пише за него ода. Канонизиран е за светец на 31 декември 1964 година от Българската православна църква, а паметта му се чества на 11 март.


Ангел Георгиев Чаушев (Въльо) е участник в комунистическото съпротивително движение

Ангел Георгиев Чаушев (Въльо) е участник в комунистическото съпротивително движение ...

......... участвали в освобождаването на Тодор Коларов, преминава в нелегалност и е партизанин. Приема партизанско име Борьо. Той е един от най-смелите партизани и взема участие в десетки сражения с полицията и войниците от т. нар. ловни дружини. Командир на партизанската чета "Стефан Божков" от Родопски партизански отряд "Антон Иванов" (1942-1943).


Барби е популярна детска кукла. За първи път е пусната

Барби е популярна детска кукла. За първи път е пусната ...

......... ли ще успеят някога. Мидж е първата приятелка на Барби, понеже и двете са живели в Уисконсин и са се запознали там. Барби е родена на 9 март 1959 г. Нейните пропорции по отношение на реалните свят са 1:6. Куклата е висока минимум 26 см най-голям ръст е 50 см.


В руските документи балкарците се споменават за първи път през

В руските документи балкарците се споменават за първи път през ...

......... диктатора в колаборационизъм с Германия и всички са депортирани в Сибир и Средна Азия. Кабардинците обаче остават и републиката е преименувана само на Кабардинска АССР. В 1957 година, при Хрушчов балкарците са реабилитирани и на оцелелите е позволено и те се завръщат в родината си, като Кабардино-Балкарската АССР е възстановена.


Райко Николов Алексиев с псевдоним Фра Дяволо е виден български

Райко Николов Алексиев с псевдоним Фра Дяволо е виден български ...

......... българистиката популяризация, лично творчество в областта на хумора и сатирата, анализи и публикации, тематично свързани с България. Съществуват и съпътстващи конкурси за автори от област Пазарджик в три раздела – хумористична поезия, хумористична проза и карикатура. На 27 февруари 2013 г. в негова чест е наречен ледник Алексиев в Антарктика.


Българско книжовно дружество: 1869 Основаването на Българското книжовно дружество (БКД)

Българско книжовно дружество: 1869 Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) ...

......... БАН на улица „15-ти ноември“ №1, която макар и пострадала от бомбардировките през Втората световна война продължава да се използва и днес. През 1940 г. се създава и Литературно-художествен клон на БАН и академията е преименувана на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), като запазва това име до 1947.


„Лека нощ, деца“ (или повече известна като „Сънчо“) е българска

„Лека нощ, деца“ (или повече известна като „Сънчо“) е българска ...

......... Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя Човек Лакът Брада, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои. Най-известият чуждестранен сериал излъчван в рубриката е Банани с пижами. Създателите на основната песничка „Аз съм Сънчо“ към предаването са Петър Ступел (музика) и Димитър Спасов (текст).


През 19 век, в резултат на разрастването на градовете и

През 19 век, в резултат на разрастването на градовете и ...

......... трамвай и в Руската империя – в град Киев, а примерът на Киев е последван и от други руски градове: в Нижни Новгород трамваят се появява през 1896 г., в Екатеринослав (сега Днепропетровск, Украйна) през 1897 г., в Москва през 1899 г., а в Санкт Петербург – през 1907 г.


Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част ...

......... на международната общност, който се администрира от Върховен представител, избиран от Европейския парламент. Страната е децентрализирана и в административен план е разделена на две части и един окръг: Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска и Окръг Бръчко. Самите Босна и Херцеговина са историко-географски райони, които днес нямат политически статут.


Кинг Конг е художествено чудовище, наподобяващо гигантска горила, което участва

Кинг Конг е художествено чудовище, наподобяващо гигантска горила, което участва ...

......... в римейка от 1976 г., където е застрелян и убит от самолет. Но както Денам казва, "Красавицата уби звяра", защото Конг се покатерва на сградата, за да се опита да защити Анн Дароу – актрисата, първоначално дадена на Конг като жертвоприношение. (В римейка от 1976 г. героинята се казва Дуан.)


На 1 март 2019 г. се навършват 140 години от

На 1 март 2019 г. се навършват 140 години от ...

......... излаз на Егейско море. Показателно за неговата прозорливост и постмодерно мислене в една епоха на елементарни националистически страсти е изказването му на конференцията в Лозана, където заявява: „Искаме не територия, а път!“. Животът на Александър Стамболийски е драматичен и завършва трагично, но много от идеите му надживяват конкретната историческа конюнктура.


Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на

Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на ...

......... отменени от Върховния касационен съд, който връща делото за преразглеждане на втора инстанция. Според ВКС съдът във Велико Търново е допуснал грешка, като е оправдал тогавашния заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони“ Георги Иванов, по чието нареждане страничните врати освен с ключ каре са заключвани и с щифт.


Избирателното право на жените или женски суфражизъм е правото на

Избирателното право на жените или женски суфражизъм е правото на ...

......... важи за неомъжените жени. Новият Изборен закон дава само активно избирателно право на жените – т.е. да гласуват, но не и да бъдат избирани[3]. През 1944 г. жените в България придобиват равни избирателни права, а през 1945 г. в 26то обикновено Народно събрани са избрани първите 16 жени за депутати.


Виктор-Мари Юго е френски поет, писател, драматург, романист, художник и

Виктор-Мари Юго е френски поет, писател, драматург, романист, художник и ...

......... да се завърнат. Предимно благодарение на моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става популярна емблематична фигура на Третата република и при смъртта си е удостоен с национално погребение. Останките му се намират в Пантеона в Париж, поставени там на 31 май 1885 г.


Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София,

Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София, ...

......... взривен края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев. Първата детонация (в присъствието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски) не успява да събори сградата и са необходими няколко експлозии от 21 до 27 август, когато най-сетне тя рухва.


Хуа́н Доми́нго Перо́н е аржентински военен и политически деец, два

Хуа́н Доми́нго Перо́н е аржентински военен и политически деец, два ...

......... на живота си - през октомври 1973 г., и отново опитва да спечели президентските избори, а по-малко от година по-късно - през юли 1974 г. умира. Втората му съпруга е известната Ева Перон. Третата му съпруга Исабела Мартинес де Перон е първата жена в световната история станала президент на държава.


Галтюр е село и зимен курорт в долината Пацнаун, Югозападна

Галтюр е село и зимен курорт в долината Пацнаун, Югозападна ...

......... се срещнал над Галтюр със студен фронт със скандинавски произход. Това създало условия за обилни снеговалежи в края на януари и през целия февруари. На 23 февруари част от натрупвани месец сняг се откъсва от върха на склона Грискобелн и пада по него с скорост 290 км/ч. Последствията са опустошителни.


Единадесетото Обикновено народно събрание заседава в сграда на Народното събрание

Единадесетото Обикновено народно събрание заседава в сграда на Народното събрание ...

......... партия – 2 места други – 4 места безпартийни – 19 места невалидни гласове/ бюлетини – 51 876 гласа Разпускане Отказът на част от народните представители – демократи, да гласуват законопроект, предложен от правителството (за монопола върху тютюна и свързания с него външен заем), води до разпускането на народното събрание.


Идеята на великия изобретател възниква през 1802, когато наблюдава работата

Идеята на великия изобретател възниква през 1802, когато наблюдава работата ...

......... Освен това във вагоните има още 70 човека, което прави обща маса ≈ 24,5 тона. 16-километровото разстояние е изминато за 4 часа и 5 минути. Но изобретателят смятал, че представянето можело и да бъде по-добро, ако по железницата не били израснали дървета, за отсичането на които машината трябвало да спира.


Това е първият балет на Чайковски. Той често и с

Това е първият балет на Чайковски. Той често и с ...

......... московската сцена. Художници са Александър Я. Головин, Константин Коровин и Николай Клодт. Диригент е Андрей Арендс, който редактира и музиката. Одета е Аделаида Джури, Зигфрид – Михаил Мордкин. През 1937 г. Асаф Месерер заменя трагичната смърт на Одета и Зигфрид с щастлива развръзка. Това става задължителна част от съветския репертоар.


Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis, на полски: Mikołaj

Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis, на полски: Mikołaj ...

......... момент от историята на науката. Един от универсалистите на Ренесанса, освен астроном Коперник е и математик, лекар, полиглот, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Макар астрономията да е само странично занимание сред множеството му дейности, точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.


Плутон е втората по големина планета джудже, обикаляща около Слънцето

Плутон е втората по големина планета джудже, обикаляща около Слънцето ...

......... митология, превозващ душите на умрелите през реката Стикс в царството на мъртвите). Той се намира на разстояние около 20 000 км от планетата и има диаметър около 1200 км, т.е. сравнително близък до този на Плутон. Следователно Плутон и Харон всъщност са двойна планета и обикалят около общ гравитационен център.


Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 ...

......... страна на Прищина, не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 г. Сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.


Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство,

Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, ...

......... била около 1500 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Нейния облак достигнал 67 km височина, като буквално издухал дъждовните облаци. Сеизмолозите по света засекли земен трус, който обиколил 3 пъти планетата, преди да затихне. Бомбата е пусната от самолет и взривена на около 4 км от земната повърхност.


Стършел е български вестник за хумор и сатира. Излиза без

Стършел е български вестник за хумор и сатира. Излиза без ...

......... Радой Ралин, Черемухин, Добри Жотев, Ясен Антов, Христо Пелитев (главен редактор 1965 – 1988), Кунчо Грозев, Станислав Стратиев, Чавдар Шинов, Мирон Иванов, Марко Ганчев, Любомир Янов, Йордан Попов (и като главен редактор) и карикатуристите Никола Мирчев, Марко Бехар, Борис Димовски. За известно време се издава от централния комитет на БКП.


Франческо Кавали (на италиански: Francesco Cavalli, 14 февруари 1602 –

Франческо Кавали (на италиански: Francesco Cavalli, 14 февруари 1602 – ...

......... през 1662 г., поставяйки Ercole amante. В края на 1669 г. Кавали спира да пише за сцената, но той преработва или пише сакрални творби, които издава в два големи сборника. През 1772 г. композитора все още е активен, както твърди ученикът му Кригер. Кавали умира във Венеция на 73-годишна възраст.


Петнадесетите зимни олимпийски игри се провеждат в Калгари, Канада от

Петнадесетите зимни олимпийски игри се провеждат в Калгари, Канада от ...

......... три златни медала. Алберто Томба печели два златни медала в алпийските ски. Холандката Ивон ван Генип печели три златни медала в бързото пързаляне с кънки. Спортовете кърлинг, ски свободен стил и шорттрек са демонстративни. За пръв път закриването на зимна олимпиада се провежда на стадиона, на който е било откриването.


Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон (както е известен на широката публика),

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон (както е известен на широката публика), ...

......... смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Сменхкара. Някои теории сочат, че Сменхкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон. Вижте находките от гробницата на Тутанкамон в галерията ТУК