Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж, Франция.

Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж, Франция. ...

......... реставрация на замъка Мьодон и започва да инсталира различни астрономични инструменти от 1876 година нататък. След като получава необходимите средства, през 1879 година е построен първият купол на обсерваторията. И до днес в нея се извършват наблюдения на Слънцето. Умира на 23 декември 1907 година в Мьодон на 83-годишна възраст.


Пристли е роден на 13 март 1733 г. в енория

Пристли е роден на 13 март 1733 г. в енория ...

......... онова време „пневматична химия“) на Пристли принадлежат редица големи открития. През 1771 г. той открива фотосинтезата, установявайки, че въздухът, „развален“ от горене или дишане, става отново годен за дишане под въздействието на зелените части на растенията. През 1778 г. той доказва, че при фотосинтезата растенията поглъщат въгледвуокиса и изработват кислород.


Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на

Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на ...

......... упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.


Стефан Черкезов е роден е на 26 април 1937 г.

Стефан Черкезов е роден е на 26 април 1937 г. ...

......... почит на всички лекари, починали при изпълнение на своя дълг и на пострадалите при всички професии. Неговото име носят Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново, улицата във Виноград, на която се намира родната му къща, здравната служба в селото, а на лицевата ѝ страна е поставена паметна плоча.


Франция е първата страна, която въвежда регистрационни табели с наредба

Франция е първата страна, която въвежда регистрационни табели с наредба ...

......... 70-те години на 20 век е въведен в употреба шрифт, получил названието затрудняващ фалшификацията (на немски: FE-Schrift, Fälschungserschwerende Schrift). Той е разработен така, че например буквата O не може да се преправи в Q, и обратно, не може да се добави щрих към P, за да изглежда буквата като R.


Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г.

Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г. ...

......... за просветата на чепинските българи. Умира в София на 1 януари 1894 г. Неделя Петкова е майка на Станислава Караиванова-Балканова. Омъжена е за най-малкия вуйчо на Васил Левски (брат на майка му Гина) – Петко Караиванов. Морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика е наименуван на Неделя Петкова.След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР,

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, ...

......... хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са – масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.


Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина ...

......... отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк „Ропотамо“ бил изготвен и проект за неговото изграждане. Той обаче останал нереализиран. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в Батуми (Грузия).


Роден е през 1450 година в Алгарв, Португалия, брат на

Роден е през 1450 година в Алгарв, Португалия, брат на ...

......... от Индия. Диого Диаш се връща в Португалия през 1501 г. без ценни товари, но затова пък става първият европеец плавал покрай бреговете на Африка от Аденския залив до Гибралтар. На италианската карта от 1502 г., известна като карта на Алберто Кантино, откритият от Диого Диаш остров е наречен Мадагаскар.


На 9 август 1945 г. над японския град Нагасаки е

На 9 август 1945 г. над японския град Нагасаки е ...

......... версии Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел - Нагасаки. Бомбата е пусната от B-29, с пилот Чарлс Суийни, като експлозията се случва в 11:02 сутринта на височина 1,650 фута. Загиват 39 000 души и 25 000 са ранени.


Боа дю Казие (на френски: Bois du Cazier) е изоставена

Боа дю Казие (на френски: Bois du Cazier) е изоставена ...

......... Инцидентът в Боа дю Казие предизвиква въвеждането на по-строги регулации на безопасността на труда в Западна Европа и до намаляване на италианската имиграция в Белгия. През 1967 г. мината е закрита, а след това е превърната в музей, посветен на аварията и на историята на въгледобива в района на Шарлероа.Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български спътник. Каталожният му

Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български спътник. Каталожният му ...

......... август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2° от ракетата Восток-2М от стартова площадка №43/3 в Плесецк. Изстрелян е в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Към 2009 спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони.


Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена

Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена ...

......... души (още 800—1000 умират по-късно) били японски американци, учещи преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната по време на военните действия. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.


Кралство Белгия е държава в Западна Европа. Тя граничи с

Кралство Белгия е държава в Западна Европа. Тя граничи с ...

......... фламандски) във Фландрия на север и френски във Валония на юг. В източните райони има официално признато малцинство, говорещо немски език, а столицата Столичен регион Брюксел официално е двуезична. Това езиково разнообразие, което често води до политически конфликти, е оставило своя отпечатък в сложните институции и политическа история на Белгия.


Милева Марич е първата жена на Алберт Айнщайн, от 1903

Милева Марич е първата жена на Алберт Айнщайн, от 1903 ...

......... и Милева се женят и имат двама синове — Ханс Алберт, роден 1904, и Едуард Тете, роден 1910. Ханс Алберт работи като професор в Бъркли, Калифорния, умира през 1973. По-малкият син, Едуард заболява от шизофрения когато е на 20 години и прекарва живота си по институции, умира на 55 години.


„Ла Скала“ е оперен театър в Милано, Италия.  Театърът „Ла

„Ла Скала“ е оперен театър в Милано, Италия.  Театърът „Ла ...

......... война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана. Последният ремонт приключва през 2004 г. и струва 61 млн. евро. На 7 декември същата година в обновената зала е представена операта на Салиери, с която някога е открита „Ла Скала“.Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски

Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски ...

......... края на Първата световна война. Скоро след пробива при Добро поле в Южна Македония, Солунското примирие и капитулацията на България на 30 септември, принуден от обстоятелствата, цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си – княз Борис Търновски (или цар Борис III), и напуска страната.


Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на

Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на ...

......... упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.


Алуминият е химичен елемент, метал от група 13 и период

Алуминият е химичен елемент, метал от група 13 и период ...

......... Химическите свойства на алуминия го правят полезен като катализатор или добавъчен материал в различни химични смеси, като взривните вещества, базирани на амониев нитрат. Въпреки че електропроводимостта му е значително по-ниска от тази на медта, алуминият е често използвана алтернатива при производството на електрически проводници, поради по-ниската му плътност и цена.


Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в

Емили Бронте е родена на 30 юли 1818 г. в ...

......... че Емили е започнала работа върху втори роман. Ръкописът на романа не е открит. Вероятно е бил унищожен от самата Емили или от друг член на семейството. Друго предположение е, че писмото е било предназначено за Ан, която по това време вече е работела върху втория си роман „Тайнствената непозната“.


Умберто I е крал на Италия от Савойска династия. Умберто

Умберто I е крал на Италия от Савойска династия. Умберто ...

......... коалиция срещу Русия по време на Кримската война. На 29 юни 1900 е убит от италиано-американския анархист Гатео Бреши на път за Монца. Умберто I има свой двойник ресторантьор, с който са родени на една и съща дата, убити са на един и същи ден по един и същи начин.


Таншанското земетресение е най-смъртоносното земетресение на 20 век. То започва

Таншанското земетресение е най-смъртоносното земетресение на 20 век. То започва ...

......... китайските власти, земетресението е с магнитуд 7,8 по Скалата на Рихтер, макар че според някои източници магнитудът му е 8,2. 16 часа по-късно земетресението е последвано от вторичен трус, който увеличава броя на жертвите. По официални данни жертвите са 242 419 души, а други 164 000 души са тежко ранени.


F-15 Eagle (Орел) е американски високоманеврен реактивен изтребител за завоюване

F-15 Eagle (Орел) е американски високоманеврен реактивен изтребител за завоюване ...

......... 2011 година. Самолетът става основа за създаването и на ударен вариант F-15E Strike Eagle. Производствената програма се очаква да завърши през 2019 г. Вариантите F-15C/D се очаква да са в експлоатация в американските ВВС до 2025 година, когато някои от самолетите ще имат зад гърба си по 35 години служба.


Федералното бюро за разследване (ФБР, на английски език Federal Bureau

Федералното бюро за разследване (ФБР, на английски език Federal Bureau ...

......... да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления. Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления. ФБР-листата за най-търсените личности се използва от 1949 г., за да съобщи на обществеността за издирвани престъпници.


Федералното бюро за разследване (ФБР, на английски език Federal Bureau

Федералното бюро за разследване (ФБР, на английски език Federal Bureau ...

......... да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления. Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления. ФБР-листата за най-търсените личности се използва от 1949 г., за да съобщи на обществеността за издирвани престъпници.


Владимир Семьонович Висоцки е руски поет, певец, театрален и филмов

Владимир Семьонович Висоцки е руски поет, певец, театрален и филмов ...

......... три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.


Амелия Мери Еърхарт е американска авиаторка, сред първите жени пилоти

Амелия Мери Еърхарт е американска авиаторка, сред първите жени пилоти ...

......... че Еърхарт е била американски шпионин и че не е мъртва, а живее в Ню Джърси под името Ирен Крегмил Болан. Болан отрича да е Ерхарт и дори завежда дело срещу писателя, който твърди това в книгата Amelia Earhart Lives. Издателите оттеглят книгата от пазара и сключват споразумение с Болан.


Хейл-Боп (C/1995 O1) е името на най-наблюдаваната комета на XX

Хейл-Боп (C/1995 O1) е името на най-наблюдаваната комета на XX ...

......... Слънце. Хейл-Боп преминава най-близко до Земята на 22 март 1997 година на разстояние 1,315 AU, а достига перихелия на орбитата си на 1 април 1997 година, когато преминава на разстояние 0,914 AU от Слънцето. Наблюденията на астрономите показват, че ядрото на кометата Хейл-Боп се завърта веднъж на всеки 12 часа.


Военно положение в Полша е в сила от 13 декември

Военно положение в Полша е в сила от 13 декември ...

......... страната, в т.ч. липсата на стоки в магазините, опасността от енергийна криза и т.н. Най-важният аргумент за въвеждането му, изтъкнат по-късно от Войчех Ярузелски, е предотвратяването на навлизането на войски на Варшавския договор в Полша за действия срещу политическите опоненти на комунистическия режим, подобно на Пражката пролет през 1968 г.


Ърнест Хемингуей (21 юли 1899 – 2 юли 1961) е

Ърнест Хемингуей (21 юли 1899 – 2 юли 1961) е ...

......... са публикувани три от неговите романи, четири колекции от разкази и три нехудожествени творби. Много от неговите книги са считани за класика на американската литература. Последните години от живота си прекарва в Куба, но когато Кастро идва на власт се мести в Кечъм, Айдахо, където през 1961 г. се застрелва.


Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната ...

......... на полуострова. Балканските държави също много внимателно и ревниво следят борбите на българското население за свобода и са решителни противници на реформи без тяхно участие, тъй като това означава застрашаване на интересите им в района, независимо от това колко обосновани са били те. Въпреки поражението, въстанието събужда европейското обществено мнение.


Илер Жермен Едгар де Га, или Едгар Дега, е френски

Илер Жермен Едгар де Га, или Едгар Дега, е френски ...

......... на 27 септември 1917 г. в Париж на 83 години като признат художник, който се счита за един от най-оригиналните и ярки творци на импресионизма. Погребан е на гробището Монмартър в Париж. Оставя след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и повече от 150 скулптури.


Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775

Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775 ...

......... Англия“ и „Красивата Касандра“. Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър, където отива на лечение. Последните ѝ месеци са мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е погълната от жалост и скръб. Последвали изследвания показват, че е имала признаци на отравяне с арсеник.


Уолт Дисни е човекът, измислил Мики Маус. Той работил много

Уолт Дисни е човекът, измислил Мики Маус. Той работил много ...

......... Арнолд Шварценегер, както и дъщерята на Уолт Дисни – Даян Дисни Милър. Церемонията е предавана на големи екрани разположени в парка и по телевизиите през целия ден. В 16:45, точният час в който Уолт Дисни е държал своята реч в деня на откриването, е пусната отново във всички Дисниленд паркове.


Спасителят в ръжта е роман от американския писател Джеръм Дейвид

Спасителят в ръжта е роман от американския писател Джеръм Дейвид ...

......... се превръща в икона на тийнейджърското бунтарство. Написан в първо лице, романът описва няколко дни от живота на героя, прекарани в Ню Йорк, след напускането му на училище малко преди Коледа. Книгата е изпълнена с философски разсъждения за живота и смъртта и на места може да се възприеме като песимистична.


Етна е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия,

Етна е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия, ...

......... принуждавайки затварянето на въздушно пространство около Сицилия в ранните сутрешни часове. Вулканът изригва и на 23 ноември 2013 г. Изригване има на 4 декември 2015 г. в сутришните часове, което принуждава затварянето на въздушното пространство около Сицилия. Следващи изригвания има на 21 май 2016 г. и 28 февруари 2017 г.


Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от

Комитетът е основан на 14 юли 1992 г., а от ...

......... извоювал редица вътрешни и международни правни победи в Европейския съд по правата на човека, Комитета на министрите на Съвета на Европа и в Международната организация на труда. До 2014 г. Комитетът издава и месечното списание „Обектив“, чрез което информира за открити нарушения и заявява позициите си върху актуални правозащитни проблеми.


Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по

Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по ...

......... топка, а второто – с уругвайската. Аржентина води с 2:1 на полувремето и се вижда шампион, но домакините вкарват три гола след почивката и с резултат 4:2 Уругвай става първият световен шампион по футбол. По-късно, за тази загуба аржентинците обвиняват съдията Лангенус, който според безпристрастните наблюдатели е свирил мача отлично.


Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и

Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и ...

......... (БНР). За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената. Включва се в един от концертите на финалистите в Music Idol като диригент на биг бенда, който съпровожда изпълненията на участниците. Почива на 12 юли 2008 година, след едноседмична кома.


Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година в

Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година в ...

......... Гьорев. Завръща се на Изгрева на 19 октомври 1944 г. На 20 декември 1944 г. изнася пред Общия окултен клас беседата „Последно слово“. Петър Дънов умира на 27 декември 1944 година в София и е погребан в квартал „Изгрев“. В Централния държавен архив се пазят негови снимки, спомени и беседи


Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен

Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен ...

......... „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен и задлъжнял. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През 1990-те интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на 21 век нараства значително.


Нобелий е химичен елемент със символ No, атомен номер 102

Нобелий е химичен елемент със символ No, атомен номер 102 ...

......... неговия химичен характер съществува зависимост. Тя може да се използва, за да се предвиди химичният характер на елемента и поведението на съответните прости вещества и съединения. Първите 94 елемента съществуват в природата, въпреки че някои са открити само в малки количества, синтезирани в лаборатории, преди да бъдат открити в природата.


Държавният съвет на Народна република България е висш постоянно действащ

Държавният съвет на Народна република България е висш постоянно действащ ...

......... Димитров, докато заместник-председател на Държавния съвет е дотогавашния главен прокурор на НРБ Васил Мръчков. През април 1990 г., въз основа на споразумението, постигнато от управляващи и опозиция на Кръглата маса, 9 Народно събрание гласува изменение в Конституцията, с което институцията Държавен съвет е заменена от институцията председател (президент) на Републиката.


Борис е син на архитект, който построява тенис комплекс в

Борис е син на архитект, който построява тенис комплекс в ...

......... на Лондон, а след това и на другите турнири в които участва със сърцатата си игра и удивителните си плонжове. Легендарния тенисист от миналото Готфрид Фон Крам вече е история, а Германия има своите нови две звезди в тениса в лицето на Бекер и новоизгрялата звезда при жените Щефи Граф.


Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е мексиканска художничка, представителка

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е мексиканска художничка, представителка ...

......... Една от творбите в тази изложба, която в момента е в центъра Помпиду, става първата картина от мексикански художник, придобит от Лувъра. Прави първата си самостоятелна изложба в Мексико малко преди смъртта си. Нейното творчество става известно и получава международно признание едва след смъртта ѝ, особено от 1970 г. насам.


Доли (5 юли 1996 – 14 февруари 2003) е домашна

Доли (5 юли 1996 – 14 февруари 2003) е домашна ...

......... като раждането е публично обявено на 22 февруари 1997 г. Първоначално овцата е наречена „6LL3“. Името „Доли“ получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането ѝ, в чест на американската певица Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.


С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар

С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар ...

......... е награден с I степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“. От април 2001 г. НВИМ се премества на нов адрес – ул. „Черковна“ 92, символично завръщайки се към началото си през 1916 г., когато при създаването си е бил разположен в няколко стаи на Военното на Н.В. училище.


Квебек е столицата на канадската френскоезична провинция Квебек. Градът е

Квебек е столицата на канадската френскоезична провинция Квебек. Градът е ...

......... около 15% знаят английски език на добро ниво. Над 90% от гражданите изповядват католицизъм. Сред главните забележителности на града е „Замъкът Фронтенак“ – хотел, построен в края на 19 век в стил Късно Средновековие. Въпреки близостта до Атлантическия океан климатът в града е континентален, със студена зима и топло лято.


Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856) е военен конфликт

Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856) е военен конфликт ...

......... духовен свят на българите в средата на деветнадесетия век. Неслучайно именно в средата на 1850-те години се организират първите театрални представления, сформират се първите оркестри, появяват се първите читалища. След войната в българските земи са преселени големи маси черкези, които тероризират мирното население и създават допълнително недоволство към османската власт.


Кажѝмеж Функ или Казимир Функ е полско-американски биохимик, който през

Кажѝмеж Функ или Казимир Функ е полско-американски биохимик, който през ...

......... оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В), което лекува болестта Бери-бери. Функ прави хипотезата, че витамините могат да лекуват и други заболявания. През 1936 г. определя молекулната структура на тиамина и изолира за пръв път никотинова киселина (витамин B3). Провежда изследвания и върху диабета, язвата и биохимията на рака.


Блага Николова Димитрова е родена на 2 януари 1922 г.

Блага Николова Димитрова е родена на 2 януари 1922 г. ...

......... да излязат и останалите 22 тома. Участие в политиката През 1988 г. Блага Димитрова е сред основателите на неправителствените организации Комитет за екологична защита на Русе и Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. По-късно участва в ръководството на Федерация на клубовете за демокрация в Съюза на демократичните сили (СДС).


Руският паметник в София е първият паметник, построен в столицата

Руският паметник в София е първият паметник, построен в столицата ...

......... около него е кръговото кръстовище на булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. В близост се намират Петте кьошета, площад „Македония“ и най-големият в България център по спешна медицина „Пирогов“. В 1944 г. паметника пострадва от англо-американските бомбардировки, но бързо щетите са възстановени. В 2015 г. паметникът, градината и площада са основно ремонтирани.


Името „Бесарабия“ произхожда от династията на влашките войводи Басараби, които

Името „Бесарабия“ произхожда от династията на влашките войводи Басараби, които ...

......... е анексирана от Съветския съюз през 1940 след Пакта Молотов-Рибентроп и отново в края на Втората световна война. Върху основната част от територията на Бесарабия е създадена Молдавска ССР, а северната и южната част са присъединени към Украинската ССР. Днес тези две съветски републики са независимите държави Молдова и Украйна.


4-тото Обикновено народно събрание (IV ОНС) е народно събрание на

4-тото Обикновено народно събрание (IV ОНС) е народно събрание на ...

......... и са спечелени от крайните либерали, които отменят антиконституционните актове, приети при Режима на пълномощията. Избрани са 195 народни представители, към които след Съединението на Княжество България и Източна Румелия се присъединяват още 91 депутати от бившата автономна област. Крайният им брой наброява 286 народни представители. Избирателната активност е 28,9%.


Уставът (Хартата) на Обединените нации е договор, който образува и

Уставът (Хартата) на Обединените нации е договор, който образува и ...

......... и XII описват Съвета по опеката, който надзирава деколонизацията. Глави XIV и XV установяват властта съответно на Международния съд и на Секретариата на ООН. Глави XVI и XVII описват споразуменията за интегриране на ООН с установеното международно право. Глави XVIII и XIX описват процедурите за поправка и ратфикация на договора.


Ерик Артър Блеър е британски писател, журналист и поет. Той

Ерик Артър Блеър е британски писател, журналист и поет. Той ...

......... републиканците срещу фашистката диктатура на Франсиско Франко. През Втората световна война той води предаване срещу фашизма по ВВС. Автор е на многобройни произведения на политическа тема. От една от най-значимите му книги, „1984“, в съвременната световна култура трайно са пренесени персонажът на „Големия брат“ и изразът: „Големия брат те наблюдава“.


Големият пожар в Москва през 1547 г. унищожава напълно града,

Големият пожар в Москва през 1547 г. унищожава напълно града, ...

......... майчина линия), e обвинена от тълпата в използването на магии, за да се възпламени огънят на пожара. Бунтовете в Москва довеждат до отстраняване от властта на семейство Глински и в крайна сметка до засилване позициите на младия цар, въпреки че той не отстранява баба си от двореца, както иска тълпата.


Кристофър Ладам Шоулс е американски изобретател, допринесъл за развитието на

Кристофър Ладам Шоулс е американски изобретател, допринесъл за развитието на ...

......... машини, обаче, е патентованата пишеща машина на Кристофър Шолс (САЩ), на 23 юни 1867 г. Пет години по-късно (1 март 1873 г.) фирмата Ремингтън и синове започва производство на пишещи машини за масова употреба, а през 1878 г. същата фирма патентова пишеща машина с използване на големи и малки букви.


Лика Янко е родена в София на 19 март 1928

Лика Янко е родена в София на 19 март 1928 ...

......... брой, но за две от тях („Натюрморт“ и „Пейзаж“) впоследствие през 2004 г., се разбира че са двустранни. В картините ѝ преобладава белият цвят, защото според художничката това е цветът на бога. В тях тя често инкрустира мъниста, копчета, конопени въжета, гайки, стъкълца, камъчета. През 1989 г. получава наградата „София“.


Йохан Кристоф Фридерик Бах е немски композитор, трети от композиращите

Йохан Кристоф Фридерик Бах е немски композитор, трети от композиращите ...

......... Кристиан Бах. Йохан Кристоф Фридерик е прочут виртуоз. До наши дни са достигнали много от неговите произведения, в това число 20 симфонии, по-късните от които са до известна степен повлияни от Хайдн и Моцарт. За нещастие, значителна част от произведенията на композитора е загубена по време на Втората световна война.


Тунелът под Ла Манш, известен още като Евротунел, е подводен

Тунелът под Ла Манш, известен още като Евротунел, е подводен ...

......... Технически данни Тунелът е предназначен единствено за железопътен транспорт; Тунелът представлява 3 отделни тръби – две активни (по една за всяка посока на движение) и една аварийна; Всяка тунелна тръба е с ширина 7,60 m и дължина 51 km; Тунелът преминава на дълбочина 50 m под дъното на Ла Манш.


Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско.

Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско. ...

......... и развитие на организмите (1947-1949). От 1948 година е член на Югославската академия на науките и изкуствата в Загреб. През 1988 година посмъртно му е присъдена Димитровска награда. Дончо Костов умира през 1949 година в София. През 1990 режисьорката Адела Пеева прави документалния филм „Дончо Костов – една българска история“.


Френското психоаналитично общество (ФПО) е френско психоаналитично професионално тяло създадено

Френското психоаналитично общество (ФПО) е френско психоаналитично професионално тяло създадено ...

......... са с целта да лишат новата група от членство в МПА. Тези петима са Лакан, Долто, Лагаш, Фав-Бутоние и Ревершон-Жув. Те формират нова група Френско психоаналитично общество и търсят присъединяване към МПА.  По-късно Лакан напуска обществото и създава своя собствена школа наречена École Freudienne de Paris през юни 1964 г.


Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан.

Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. ...

......... култура се основава на скандинавското наследство на нацията. Повечето исландци са потомци на германски и келтски заселници. Културното наследство на страната включва традиционните исландска кухня, исландска литература и исландски саги. Исландия е страната с най-малкото население от всички членки на НАТО и е единствената от тях, която няма постоянна армия.


Въстанието започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди

Въстанието започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди ...

......... съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания продължават месеци след това. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква видима опозиция. Тези съветски действия са осъдени от много западни марксисти, въпреки че те засилват съветския контрол в Централна Европа.


Лиза дел Джокондо (Lisa del Giocondo) (15 юни 1479 –

Лиза дел Джокондо (Lisa del Giocondo) (15 юни 1479 – ...

......... влиза в местната власт. Майка е на 6 деца. Лиза надживява съпруга си, който е значително по-възрастен от нея. Няколко века след смъртта на Лиза нейният портрет става най-известната картина в света. В началото на 21 век става окончателно ясно, че Лиза Жерардини е моделът, използван за нарисуването на портрета.


Алоис Алцхаймер е германски психиатър и невропатолог, колега на Емил

Алоис Алцхаймер е германски психиатър и невропатолог, колега на Емил ...

......... Франкфуртският приют на име Аугусте Детер. Петдесетгодишната жена имала странни поведенчески симптоми, включително и загуба на краткотрайната памет. Тази пациентка се превръща в мания за него в следващите години. През април 1906 Детер умира и Алцхаймер изпраща записките си и мозъка ѝ в Мюнхен, където работи в лабораторията на Крепелин.


Театър 199 „Валентин Стойчев“ е сценично пространство на столичната улица

Театър 199 „Валентин Стойчев“ е сценично пространство на столичната улица ...

......... „Симулатор за чифтосване“ от Джоузеф Скримшоу, „Каквото направи дядо...“ по Х. К. Андерсен се играят над 10 години, „Шинел“ по Гогол отбелязва на сцената на театъра своята 20-годишнина, а моноспектакъла на Андрей Баташов „Секс, наркотици и рокендрол“ е игран над 700 пъти. Обръща се сериозно внимание и на българската драматургия.


Сър Лорънс Керр Оливие, барон Оливие е британски театрален и

Сър Лорънс Керр Оливие, барон Оливие е британски театрален и ...

......... Оливие е роден на 22 май 1907 г. в Доркинг, графство Съри, Англия в семейство на селски свещеник. Жени се три пъти: за Джил Есмънд (1930—1940), Вивиан Лий (1940—1960) и Джоан Плоурайт (от 1961 до смъртта му). Три пъти е носител на Академична награда "Оскар", номиниран е общо 14 пъти.


Жак-Ив Кусто е роден на 11 юни 1910 година в

Жак-Ив Кусто е роден на 11 юни 1910 година в ...

......... еколог Кусто се обръща към правителствата на много страни и към политически дейци, като изразява безпокойството си от замърсяването на океана. Последните десетилетия от живота си капитан Кусто посвещава на борбата за опазване на околната среда. Жак Ив Кусто умира на 25 юни 1997 година в Париж на 87-годишна възраст.