Ан прави своя дебют през 1999 г. в телевизионния сериал

Ан прави своя дебют през 1999 г. в телевизионния сериал ...

......... след скъсването с Рафаело Фолиери, Ан започва да се среща с актьора и дизайнер на бижутерни украшения Адам Шулман. През 2011 г. двамата обявяват годежа си. На 29 септември 2012 г. те се женят в градчето Биг Сър, Калифорния. На 24 март 2016 г. им се ражда син, Джонатан Роузбанкс.


Абигейл Смит Адамс е съпруга на втория президент на САЩ

Абигейл Смит Адамс е съпруга на втория президент на САЩ ...

......... като в тях се обсъждат и коментират политически и исторически събития. Двамата имат 6 деца – Абигейл (1765 – 1813), Джон, бъдещият 6-ти президент (1767 – 1848), Сюзана (1768 – 1770), Чарлс (1770 – 1800), Томас (1772 – 1832) и Елизабет (мъртвородена, 1777). Умира от коремен тиф през 1818 г.


Фамилия Медичи произлиза от област, намираща се на около 30

Фамилия Медичи произлиза от област, намираща се на около 30 ...

......... Там са създадени голям брой произведения на изкуството. Медичите покровителстват художници и архитекти. Те са щедри меценати и разточителни консуматори на изкуството. Галерията Уфици, съдържаща огромно количество шедьоври, е била собственост на династията. През 18 век последната представителка на рода Ана Мария Луиза Медичи подарява тези богатства на град Флоренция.


Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена ...

......... - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резерват Юлен. Резерват Баюви дупки – Джинджирица е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. През 1983 година паркът е обявен за една от териториите от световно значение, които се намират в Европа.


Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно

Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно ...

......... 99. За председател на VI Велико народно събрание е избран Васил Коларов, един от лидерите на Коминтерна. В нарушение на Търновската конституция събранието разработва изцяло нов основен закон, като освен това функционира и като обикновено народно събрание. В хода на заседанията 90 народни представители от опозицията са отстранени и арестувани.


Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) (на руски: Коммунисти́ческая па́ртия

Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) (на руски: Коммунисти́ческая па́ртия ...

......... пролетта на 1917 – Руска социалдемократическа работническа партия (болшевики) (РСДРП (б)) от 1918 – Руска комунистическа партия (болшевики) (РКП (б)) от 1925 – Всесъюзна комунистическа партия (болшевики) (ВКП (б)) – това е името на КПСС до ХІХ конгрес през 1952 г. от 1952 – Комунистическа партия на Съветския съюз (КПСС)„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и

„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и ...

......... на България към пазарна икономика е приватизирана. През 1999 г. държавната компания е продадена на българската фирма „Дару Металс“ за 1 долар. През 2005 г. „Дару Металс“ продава предприятието на индийския предприемач Прамод Митал за 110 милиона долара. През 2008 г. компанията банкрутира и преустановява дейността си през 2009 г.


Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която

Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която ...

......... и делата, свързани с жалби и протести срещу незаконосъобразни нормативни актове на Министерския съвет, на министрите и ръководителите на ведомства, подчинени на правителството, от петчленен състав. От петчленния състав се разглеждат и жалбите срещу решенията на тричленния състав на Върховния административен съд. Решенията на петчленния състав не подлежат на обжалване.


Родена е на 29 септември 1888 г. в Люблин. Следва

Родена е на 29 септември 1888 г. в Люблин. Следва ...

......... на германската окупация е активист на нелегалното образование и култура. Писателката е очарована от полския фолклор и пише поезия и приказки, вдъхновени от него. През 1958 г. в неин превод е отпечатано издание на Калевала на полски, адаптирано за деца. Умира на 3 ноември 1971 г. във Варшава. Снимка: архив


Силите на Варшавския договор са използвани няколко пъти. По време

Силите на Варшавския договор са използвани няколко пъти. По време ...

......... макар че е престанала да го подкрепя още през 1962 г. Румънският генерален секретар Николае Чаушеску обявява нахлуването както за нарушаване на международното право, така и за принципа на ВД за взаимна ненамеса във вътрешните работи. Той заявява че колективната самозащита срещу външна агресия е единствената цел на Варшавския договор.


Лисабонското земетресение е сред най-разрушителните и смъртоносни земетресения в историята

Лисабонското земетресение е сред най-разрушителните и смъртоносни земетресения в историята ...

......... 000 души, вкл. около 10 000 д. от тях в Мароко. Стремежът на португалското правителство да установи причините за земетресението дава началото на първите научни изследвания в тази област, което поставя началото на съвременната сеизмология. Бедствието предизвиква широк отзвук в цяла Европа, като става важна тема за философите на Просвещението.Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев.

Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев. ...

......... наблюдавали тържества, шествия и паради на Червения площад. До октомври 1993 г. на входа на мавзолея е бил Пост №1 на почетния караул, сменящ се всеки час по камбанения сигнал на Кремълските куранти. (Постът е възстановен – но пред Гроба на неизвестния воин в Александровската градина, през декември 1997 г.)


Хуан Карлос заема престола два дни след смъртта на Франко,

Хуан Карлос заема престола два дни след смъртта на Франко, ...

......... Иняки Урдангарин; Инфант Фелипе Испански, настоящият крал на Испания. Кралското семейство живее в бившата ловна резиденция „Ла Сарсуела“. Всички кралски имоти, дори яхтата „Фортуна“, с която кралят участва в международните регати, са собственост на държавата. Цялото кралско семейство са любители на спорта, но с най-голяма страст се отдават на ветроходството.


Ту̀рция, официално Репу̀блика Ту̀рция е държава, чиято територия е почти

Ту̀рция, официално Репу̀блика Ту̀рция е държава, чиято територия е почти ...

......... съюз през 2005 година. Турция също така засилва връзките си и със страните от Централна Азия, Африка, Близкия изток чрез членството си в организации като Организация „Ислямска конференция“ и Организация за икономическо сътрудничество. След опита за държавен преврат в Турция от юли 2016 г. в страната е въведено извънредно положение.


Горно Неволяни е разделено конфесионално между патриаршисти и екзархисти, като

Горно Неволяни е разделено конфесионално между патриаршисти и екзархисти, като ...

......... френския, италианския, английския консул, както и българския Живко Добрев. В селото пристига и италианският жандармерийски офицер Кастолди. Чуждите наблюдатели намират маузерови гилзи, което ги кара да смятат, че в нападението са участвали и турски аскери. Консулите провеждат анкета сред местните, след което се връщат в Битоля, но нищо не последва.


Трѝест е град и община в Североизточна Италия, административен център

Трѝест е град и община в Североизточна Италия, административен център ...

......... Трѝест е град и община в Североизточна Италия, административен център на едноименната провинция Триест в регион Фриули-Венеция Джулия. В България е прието названието Триест. Население 208 781 жители (2009). Градът е пристанище в Триестския залив.Фондовата борса e специализирана финансова борса за търговия с ценни

Фондовата борса e специализирана финансова борса за търговия с ценни ...

......... за търговия с ценни книжа - акции, облигации и др., от търговци на капитали чрез брокери. Обикновено има централно място, най-малкото за пазене на записите. Търговията става все по-малко свързана с физическото място напоследък и модерните пазари са електронни мрежи, които им дават предимства като бързина и стойност на транзакциите.


Най-често това понятие се свързва с провеждането на такава държавна

Най-често това понятие се свързва с провеждането на такава държавна ...

......... по-ниско качество и на по-високи цени. Сухият режим разединява американското общество, разделяйки го на сухи, т.е. поддръжници на сухия режим, и мокри, т.е. негови противници. Премахването на сухия режим става едно от главните обещания на кандидата за президент Франклин Рузвелт. То става през 1932 г. чрез 21-та поправка на Конституцията.


Общото събрание на ООН, наричано също (без превеждане на чуждиците)

Общото събрание на ООН, наричано също (без превеждане на чуждиците) ...

......... от други органи на ООН и да прави препоръки под формата на резолюции на Общото събрание. Провежда сесии (заседания) всяка година с председател, избиран измежду представителите на страните членки. Първата сесия е проведена на 10 януари 1946 в Централната зала на Уестминстърския дворец в Лондон с представители на 51 страни.


Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в

Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в ...

......... Пловдив. Народен художник. Герой на социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в къща музей в Пловдив. Умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.


Мари-Луиз О`Мърфи, наричана също Мадмоазел дьо Морфиз, е метреса на

Мари-Луиз О`Мърфи, наричана също Мадмоазел дьо Морфиз, е метреса на ...

......... 30 години по-млад от нея. И трите ѝ брака приключват с развод. Мари-Луиз О`Мърфи е ухажвана и от Джакомо Казанова, който разказва за нея в своите „Мемоари“. Тя умира в Париж на 77-годишна възраст, след като известно време прекарва в затвора по време на Революцията заради връзките си с двора.


Божурище играе важна роля в историята на авиацията в България.

Божурище играе важна роля в историята на авиацията в България. ...

......... противовъздушната отбрана и зенитно-ракетните войски. През 2005 година министърът на отбраната Николай Свинаров ликвидира летището и продава терена и сградите му на компанията „Индустриален парк София“, чийто мажоритарен собственик е италианската инвестиционна банка „Финанциария Интернационале“, в замяна на 106 апартамента. През 2008 година летището е обявено за паметник на културата.


Стрептомицинът е аминоглюкозиден бактерициден антибиотик. Открит е като антимикробно средство

Стрептомицинът е аминоглюкозиден бактерициден антибиотик. Открит е като антимикробно средство ...

......... е аминоглюкозиден бактерициден антибиотик. Открит е като антимикробно средство за лечение на туберкулоза. Извлича се от актиномицета Streptomyces griseus. Поради своята ототоксичност, т.е. свойството му да унищожава клетките на слуховия нерв, стрептомицинът днес е забранен за употреба. Оглушаването след неговото използване е необратимо. Подобни ототоксични свойства има и антибиотикът гентамицин.


Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри

Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри ...

......... Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители.[1] Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г. Античният театър е известен погрешно като „Амфитеатъра“, което е друг вид антична постройка (амфитеатър).


Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град ...

......... сгради са по-тежко засегнати – с паднали комини и цели стени. Най-тежки са пораженията в района между църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание, където много сгради са негодни за използване и се налага да бъдат сериозно ремонтирани. Сред тях е и тогавашната сграда на Министерския съвет на улица „6-ти септември“.


Кватернио́ните (на английски: Quaternion) са система на хиперкомплексни числа, предложена

Кватернио́ните (на английски: Quaternion) са система на хиперкомплексни числа, предложена ...

......... на това място има паметна плоча с надпис, който гласи: Тук, както се разхождаше на 16 октомври 1843 сър Уилям Роуън Хамилтон в проблясък на гениалност откри фундаменталната формула за умножение на кватерниони i² = j² = k² = ijk = −1 и я изчерта върху камъка на този мост.


„АмAmnesty Internationalе международна неправителствена независима организация за защита на човешките

„АмAmnesty Internationalе международна неправителствена независима организация за защита на човешките ...

......... признание, като мнозина я считат за еталон на движението като цяло. Има секции в 58 държави и няколко милиона членове и поддръжници в повече от 150 страни. Издава годишни доклади, в които критикува нарушенията на човешките права. От август 2018 г. се ръководи от генералния секретар Куми Найду (Kumi Naidoo).


„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки

„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки ...

......... най-четени книги на ХХ век. Следващата книга от поредицата на Милн е „Вече сме на шест години“ („Now We Are Six“) (1927) – сборник с детски стихове с илюстрации на героите от „Мечо Пух“, а година по-късно излиза „Къщичката в къта на Пух“ („The House at Pooh Corner“, 1928 г.).


Градът е един от най-старите градове в Мала Азия –

Градът е един от най-старите градове в Мала Азия – ...

......... на 1919 г. в Анкара е разположен щабът на вожда на турската война за независимост Мустафа Кемал Ататюрк. През април 1920 г. в Анкара е свикано Великото народно събрание, на което е образувано национално правителство. Анкара остава провинциален град до 13 октомври 1923, когато е обявена за столица на Турция.


Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и

Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и ...

......... подписването на примирието в Солун, България е окупирана от войски на Съглашението (без сръбски, румънски и гръцки, за да се избегнат изстъпления), които използват територията ѝ за военни действия срещу Турция и Германия. Два месеца по-късно, Румъния окупира Южна Добруджа. В знак на протест правителството на Александър Малинов подава оставка.


Вилхелм е роден на 3 януари 1876 година, в град

Вилхелм е роден на 3 януари 1876 година, в град ...

......... се завръща в Германия заедно с Червената армия. През 1949 г. е избран за първи президент на новосъздадената Германска демократична република (ГДР). Вилхелм Пик остава на този пост до смъртта си през 1960 година. Пик заема висшите държавни и партийни постове, благодарение на доверието, което има в него Йосиф Сталин.


Създадена е на 29 декември 1940 г. от правителството на

Създадена е на 29 декември 1940 г. от правителството на ...

......... и промонархически дух. Основният лозунг на Бранник е „Борис, България, Бог!“ Емблемата е с формата на щит, в средата на който има голяма буква „Б“. Централата на Бранник се е намирала в сградата на днешния Национален център по заразни и паразитни болести на ул. „Регентска“ (дн. „Янко Сакъзов“) № 26.


Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна

Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна ...

......... на Единната, Света, Съборна и Апостолска Църква. Основа на устройството и управлението на БПЦ са Свещеното Писание, учението и каноните на Вселенската църква и устава. Българската православна църква се управлява от Светия синод, който избира патриарха, чието седалище е град София. Храмът „Свети Александър Невски“ в София е патриаршеската катедрала.


Образуването на ГДР е резултат от противопоставянето в започналата Студена

Образуването на ГДР е резултат от противопоставянето в започналата Студена ...

......... получава управляващата 4-партийна коалиция начело с Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), създадена (1946) чрез обединяването на комунистическата и социалдемократическата партии. ГДР става преден пост в противопоставянето на капиталистическия Запад, след като влиза в организациите на социалистическия Източен блок – Съвет за икономическа взаимопомощ (1950) и Организация на Варшавския договор (1955).


Диетиламид на лизергиновата киселина (по-известна като LSD – от немското

Диетиламид на лизергиновата киселина (по-известна като LSD – от немското ...

......... на LSD, за които трябват още изследвания. Някои хора, употребяващи LSD, твърдят, че ефектите имат огромно значение за живота им и това им е помогнало да погледнат живота си от друг ъгъл.[9] Други, които са имали лоши преживявания, пробват само един път и след неуспешния експеримент завинаги странят от LSD.


На 5 октомври 1878 година сборен отряд от около 400

На 5 октомври 1878 година сборен отряд от около 400 ...

......... и други краища на Македония да напусне родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.[6] Към 19 декември 1879 година българи от Македония изпращат Мемоар до Великите сили, с който искат създаване на един вилает от всички македонски епархии, населени с българи. Насилията продължават и в 1880 година.


"Ориент Експрес" е пътнически влак на дълги разстояния, създаден през ...

......... разписания, като се съобщава, че е "жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании".[6] Влакът „Венеция-Симплон Ориент Експрес“, частно предприятие на Белмонд, използващ оригинални вагони CIWL от 1920-те и 1930-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и до други дестинации в Европа, включително оригиналния маршрут от Париж до Истанбул.


Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември стар

Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември стар ...

......... Ерлих. На следващия ден е намерен обесен. Според някои хипотези самоубийството му е инсценирано от тайната полиция. Макар че е един от най-популярните поети в Русия и правителството му организира тържествено погребение, голяма част от произведенията на Есенин са забранени и са публикувани в Съветския съюз едва през 1966 г.


Рим е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е

Рим е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е ...

......... е най-големият от всички италиански градове. Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като „la Città Eterna“ („Вечният град“), „l` Urbe“ (от латински Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“.


През 1880 г. Министерството на просвещението на току-що възстановената българска

През 1880 г. Министерството на просвещението на току-що възстановената българска ...

......... 1889 г. в присъствието на Иван Шишманов, представител на Министерство на народното просвещение, е избран първият ректор на висшето училище – Александър Теодоров-Балан – измежду първите му седем преподаватели – т. нар. „нови седмочисленици“, сред които Любомир Милетич, Иван Георгов и Никола Михайловски. През 1904 г. е преименуван на университет.


Шекел е наименованието на няколко древни мерни единици за тегло

Шекел е наименованието на няколко древни мерни единици за тегло ...

......... последно през античността, шекели са се секли по времето на Вавилонския бунт и на Второто еврейско въстание под предводителството на Симон Бар Кохба срещу Римската империя през 132 – 135 г., което приключва с тежко поражение за евреите. Днек шекелът е официална парична единица като разплащателно средство на държавата Израел.


Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г.

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. ...

......... Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името на Ананке, майката на Адрастея от римската митология. Името на спътника е установено през 1975 г., като преди това той е бил известен като Юпитер 12. Спътникът е представител на групата на Ананке.


Торонто е най-големият град в Канада и център на провинция

Торонто е най-големият град в Канада и център на провинция ...

......... стрийт уест (College), Гръцкия квартал (Дъ Данфорт (Danforth), Китайския квартал (Спадайна стрийт (Spadina), Индийския квартал (Джерард стрийт ийст (Gerard), Арабския квартал (Виктория Парк (Victoria Park), Еврейския квартал (Батърст стрийт (Bathurst), Португалския квартал (Дъндас стрийт уест (Dundas), Полския квартал (Хай Парк (High Park), Украинския квартал (Хай Парк (High Park) и други.


Серският революционен окръг e част от структурата на революционната мрежа

Серският революционен окръг e част от структурата на революционната мрежа ...

......... Думбалаков да действат в Неврокопско, четите на Христо Танушев, Димитър Зографов, Александър Манов, Владимир Каназирев, Никола Лефтеров, Серафим Парталев, Цветко Бизев, Константин Молеров под водачеството на Анастас Янков да действат в Разложко. Формиран е главен щаб, в който влизат Иван Цончев и Димитър Стефанов като се разполагат в Разложкия регион.


Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му

Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му ...

......... печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел[1][2]. Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и прозаика. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Умира на 8 октомври 1958 година в София.


Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става в рамките на

Основаването на Българското книжовно дружество (БКД) става в рамките на ...

......... на улица „15-ти ноември“ №1, която макар и пострадала от бомбардировките през Втората световна война продължава да се използва и днес. През 1940 г. се създава и Литературно-художествен клон на БАН [9] и академията е преименувана на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), като запазва това име до 1947.


Първите опити за озвучаване на филми са правени още през

Първите опити за озвучаване на филми са правени още през ...

......... се говори масово английски език. В първите години се търсят усилено решения на този проблем, включително заснемане на един и същ филм неколкократно, с едни и същи декори, но с различни актьори, които говорят на съответния език. Някои актьри, като Лоръл и Харди, дори заснемат сами версии на няколко езика.


Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по ...

......... петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи, улеснявайки създаването на социална държава. Въпреки това, правозащитни организации като Амнести интернешънъл и Хюман Райтс Уоч неколкократно са изразявали загриженост за състоянието на човешките права в страната. Саудитска Арабия понякога е определяна като тоталитарна страна.


На 22 срещу 23 септември 1923 г. избухват бунтове в

На 22 срещу 23 септември 1923 г. избухват бунтове в ...

......... изолация на България. В същото време страната се нуждае спешно от нов заем, който да стабилизира икономическото ѝ положение и да смекчи проблемите на бежанците от Западна Тракия, Добруджа и Македония. Умереното течение в Сговора умело използва проблемите на правителството и предизвиква оставката му в началото на януари 1926 г.


Армения е древна страна от Югозападна Азия, но политически и

Армения е древна страна от Югозападна Азия, но политически и ...

......... присъединена към образуваната на 12 март 1922 г. Задкавказката съветска федеративна социалистическа република, която е една от основателките на Съветския съюз (30 декември 1922 г.). На 5 декември 1936 Задкавказката СФСР е разформирована и е образувана Арменската съветска социалистическа република. През 1991 г., Арменската ССР обявява независимостта си от СССР.


На 10 август 1519 г. флотилията от пет кораба под

На 10 август 1519 г. флотилията от пет кораба под ...

......... е измерено като 14 460 испански левги (60 440 km). Установява се и нуждата от линия на смяна на датата – обикаляйки Земята на запад се губи един ден: при завръщането си участниците в експедицията установяват разлика от един ден между своите календари и тези на хората, които не с


„Ню Йорк Таймс“ е основан на 18 септември 1851 г.

„Ню Йорк Таймс“ е основан на 18 септември 1851 г. ...

......... и в уеб пространството, като дава достъп на читателите си от цял свят до съдържанието си чрез уебсайта си. Новият главен офис на вестника представлява небостъргач, проектиран от Ренцо Пиано, като адресът му е пресечката на 41–а улица и 8-мо авеню в Манхатън, вестникът се премества там през 2007 г.


Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет

Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет ...

......... имат изповеден характер и най-характерното за тях е тържественото и празнично усещане за една необходима промяна в света, огорчението от суровата действителност и готовността за борба за промяна. Неговите произведения са актуални и днес и са обект на обществен дебат (напр. „Приказка за стълбата“) и на търсения на литературната критика.


В атмосферата се съдържат вещества, които разграждат озона, както естествено

В атмосферата се съдържат вещества, които разграждат озона, както естествено ...

......... прибора, монтирани на орбитални спътници на НАСА. Анализирайки данните от спътника, получени през последните 20 години, учените достигнали до извода, че в най-високата част на атмосферата през 1997 г. е започнало забавяне на процеса на разрушаване на озона и едновременно с това се е забавило и образуването на вредния хлор.


Чепелааре е град и известен зимен курорт в Южна България.

Чепелааре е град и известен зимен курорт в Южна България. ...

......... е електрифициран. Местното туристическо дружество е основано през 1934 г. и носи името „Студенец“. През 1950 г. е създаден пещерен клуб. Първата скиорска школа в Чепеларе е открита през 1954 г. Нейните кадри постигат първите успехи в ски дисциплините за България. През 1970 г. се провежда първото ски-състезание за Купата на Чепеларе. 


VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн

VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн ...

......... 20 век, публично бил демонстриран полет по устойчива траектория с модификация на машината VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании. Снимка: архив


Юлия Флавия или Флавия Юлия Тити (Flavia Julia Titi; *

Юлия Флавия или Флавия Юлия Тити (Flavia Julia Titi; * ...

......... на Флавиите (Templum Gentis Flaviae), който Домициан построява на местото на къщата на Тит Флавий Сабин, и е издигната като Дива. Като богиня тя, която няма свое дете, трябва да бди над династията. След убийството на Домициан през 96 г. тяхната обща кърмачка смесва неговата пепел с тази на Юлия.


Виетнамската война или Втората Индокитайска война (наричана в САЩ „мръсната

Виетнамската война или Втората Индокитайска война (наричана в САЩ „мръсната ...

......... на Сайгон на 30 април 1975 г., след което се установява Временно революционно правителство. През 1976 г. Северен и Южен Виетнам се обединяват в една държава под комунистическо управление. След общи избори за страната управлението е поето от Комунистическата партия на Виетнам. Ляво-радикални режими се установяват в Лаос и Камбоджа.


Уилям Сидни Портър е роден в плантация на име Уърт

Уилям Сидни Портър е роден в плантация на име Уърт ...

......... дълги алкохолни нощи, влошено здравословно състояние и парични проблеми. Умира на 5 юни 1910 г. от цироза на черния дроб. След погребална служба в Ню Йорк е погребан в Ашвил, Северна Каролина. Дъщеря му Маргарет Уърт Портър (Margaret Worth Porter) умира през 1927 г. и е погребана до баща си.


55 Пандора е доста голям и много светъл астероид. Пандора

55 Пандора е доста голям и много светъл астероид. Пандора ...

......... 55 Пандора е доста голям и много светъл астероид. Пандора е открита от Джордж Сиърл на 10 септември 1858. Това е първият и единствен открит астероид, открит от Сиърл. Наречен е на героинята от древногръцката митология Пандора. Не трябва да се бърка със сатурновата луна Пандора.


Софийската синагога се намира в центъра на София, на улица

Софийската синагога се намира в центъра на София, на улица ...

......... произведение на изкуството е най-големият в страната полилей (с тегло 2 тона), който украсява храма. В двора има микве – малка баня за ритуални юдейски умивания. От 8 май 1992 г. синагогата приютява Еврейския исторически музей. Има експозиции за еврейската общност в страната, Холокоста и спасяването на евреите в България.


Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се ...

......... разлика от -40° до +40 °C. Преди Аспаруховият мост да бъде построен, транспортът между Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът между езерото и морето е преодоляван посредством подвижен метален мост, вдигащ се при преминаване на кораби. Това изключително е забавяло стопанските и туристическите връзки между Северна и Южна България.


Глория Гейнър е родена на 7 септември 1949 г. в

Глория Гейнър е родена на 7 септември 1949 г. в ...

......... сингъл е She’ll „Be Sorry/Let Me Go Baby“ (1965). Въпреки че след „I Am What I Am“ Гейнър трудно прави хитове в САЩ, голяма част от следващите ѝ сингли влизат в класациите на Обединеното кралство. През 90-те години и последното десетилетие певицата се връща в американските класации. Издава нови албуми.


Централна гара София (в миналото Гара София), наричана в София

Централна гара София (в миналото Гара София), наричана в София ...

......... по железопътната мрежа на страната) преминават през Централна гара София. Средно по 10 910 пътници ползват 166 влака (84 пристигащи и 82 заминаващи) всеки ден. Гарата има 30 каси и 5 електронни информационни табла. На 3 април 2014 г. започна цялостен ремонт на гарата, който приключи в началото на 2016.


Бенелюкс е западноевропейски икономически съюз, включващ три съседни държави: Белгия,

Бенелюкс е западноевропейски икономически съюз, включващ три съседни държави: Белгия, ...

......... от СССР, който в началото на 1948 г. спомага за осъществяването на комунистически преврат в Чехословакия, което развързва ръцете на новата американска външна политика, като през април 1949 г. се подписва Северноатлантическият договор – НАТО. Договорът за икономически съюз между страните от Бенелюкс се сключва на 3 февруари 1958 г.


Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг

Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг ...

......... човешкото тяло, за да убие патогенните бактерии и спира да го изучава след 1931 г. През 1934 г. подновява клиничните проучвания до 1940 г. Независимо от Флеминг, в СССР пеницилинът е открит от съветската микробиоложка Зинаида Ермолева и използван за нуждите на съветската армия по време на Втората световна война.


Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича „Högertrhafikomläggningen“ („денят

Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича „Högertrhafikomläggningen“ („денят ...

......... с допълнителен брой стъблове и светофари, увити в черен найлон. Работниците се придвижват по улиците рано сутрин на Dagen H, за да отстранят покривалата. По същия начин, бъдещата маркировка е боядисана с бяла боя, след това покрита с черно тиксо. До Dagen H, шведските пътища са маркирани с жълти линии.


Йозеф Рот следва философия и германистика в Лемберг (днес Лвов)

Йозеф Рот следва философия и германистика в Лемберг (днес Лвов) ...

......... убиец“ (1936), „Капуцинската гробница“ (1938), „Приказка от хиляда и втората нощ“ (1939), сборникът с проза „Легенда за светия пияница“ (1939) и посмъртно издадените – новелата „Левиатан“ (1940) и романът от 1929 г. „Немият пророк“ (1965). В чест на писателя през 1987 г. е учредена наградата за международна публицистика „Йозеф Рот“.


Блажений Папа Григорий X (на латински: Gregorius.PP.X), роден Тебладо Висконти

Блажений Папа Григорий X (на латински: Gregorius.PP.X), роден Тебладо Висконти ...

......... Блажений Папа Григорий X (на латински: Gregorius.PP.X), роден Тебладо Висконти (на италиански: Tebaldo Visconti) е италиански благородник. Избран е за 184-ия папа от конклава от 1268-1271 г. - най-дългия в историята на Католическата църква. Обявен е за блажен.


Солидарност е обединение на профсъюзи, създадено от Лех Валенса в

Солидарност е обединение на профсъюзи, създадено от Лех Валенса в ...

......... Солидарност е обединение на профсъюзи, създадено от Лех Валенса в Гданск, Полша през 1980 година. Победата на „Солидарност“ на изборите през 1989 г. става един от факторите, осигурили разпадането на социалистическия лагер без значителни кръвопролития. Профсъюзът е финансиран от американската неправителствена организация Национален фонд на демокрацията.