Пири си поставя за цел покоряването на Северния полюс, като

Пири си поставя за цел покоряването на Северния полюс, като ...

......... (точни изчисления 89º 55` с.ш.). Там групата прекарва 30 часа, като пресича във всички направления околополюсния район. На 24 април експедицията се завръща в изходната си база – нос Колумбия. Пътят до полюса (1500 км отиване и връщане) бил преминат за 37 дни, а обратният – само за 16 дни.


Катинското клане (на полски: Zbrodnia katyńska; на руски: Катынский расстрел)

Катинското клане (на полски: Zbrodnia katyńska; на руски: Катынский расстрел) ...

......... лагера „Старобелск“ (близо до Харков) 6311 в лагер „Осташково“ (Калининска/Тверска област) 7305 в други лагери и затвори в Западна Украйна и Западна Беларус. Ликвидиран е повече от половината полски офицерски състав. Около 6 хил. души са разстреляни собственоръчно от Василий Блохин, комендант на главната квартира на НКВД в Лубянка, Москва.


Томас Майн Рид е британско-американски писател от северноирландски произход, творил

Томас Майн Рид е британско-американски писател от северноирландски произход, творил ...

......... се оказва толкова силна, че дори днес той е сред най-популярните автори. Макар да е почти забравен в англоезичния свят, в други страни, като Русия например, продължава да е четен и до днес. Томас Майн Рид също така е шампион по крокет и дори написва книга за играта (Crocket, 1863).


„Тялото. Наръчник за употреба” – най-новата книга на остроумния американски

„Тялото. Наръчник за употреба” – най-новата книга на остроумния американски ...

......... Това е чудото на живота. С много чувство за хумор, огромно количество любопитна и полезна информация, както и немалко вълнуващи и куриозни истории, в „Тялото. Наръчник за употреба” Бил Брайсън изпълнява трудната задача да обясни на достъпен език как функционира може би най-сложната форма на живот, която познаваме – човекът.


Мобилният телефон (още клетъчен телефон, преносим телефон, мобилен апарат), известен

Мобилният телефон (още клетъчен телефон, преносим телефон, мобилен апарат), известен ...

......... като SMS (кратки текстови съобщения), достъп до Интернет и MMS (за изпращане и получаване на снимки, звук и видео). През третото тримесечие на 2011 г. в световен мащаб са продадени 440,5 млн. мобилни телефони (увеличение с 5,6% спрямо същия период на предходната година). 26% от продадените мобилни телефони са смартфони. 


Макс Ернст e германски художник – живописец, график и скулптор,

Макс Ернст e германски художник – живописец, график и скулптор, ...

......... година се завръща в Париж, а през 1964 година се установява в югоизточна Франция, в провансалското градче Сейян (деп. Вар). Умира един ден преди 85-я си рожден ден и е погребан в Пер Лашез в Париж. През 2005 г. е открит музей на Макс Ернст в родния му град Брюл.Денят на шегата се празнува в различни страни по света

Денят на шегата се празнува в различни страни по света ...

......... и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците. Съществуват твърдения, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария провеждан на 25 март.


Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е метална

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е метална ...

......... до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.


Винсент Вилем ван Гог (на нидерландски: Vincent van Gogh, 1853

Винсент Вилем ван Гог (на нидерландски: Vincent van Gogh, 1853 ...

......... Холандия е открит музей, посветен изцяло на неговото изкуство и който разполага с най-богатата колекция от негови картини. Ван Гог е подписвал само картините, които считал достатъчно завършени за да бъдат предложени на купувач, като е изписвал малкото си име „Винсент“. Една от най-известните му творби е „Слънчогледите“ (1888, Арл).


4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс

4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс ...

......... Даун е плануван да изследва Веста между 2011 и 2012 и Церера през 2015 г. Той ще бъде първия апарат посетил едно от двете тела. Ето и самата Веста снимана от Дон. НАСА планира да изпрати апарата Зора на орбита около Веста през периода 2010 – 2011 г. Снимка: архив


Болшоой театър е най-големият в Русия и един от най-значителните

Болшоой театър е най-големият в Русия и един от най-значителните ...

......... репетициите се провеждат в новата сграда, намираща се до основната. Първоначално реконструкцията е предвидена да завърши на 1 ноември 2009 г., когато е насрочена премиерата на операта на Михаил Глинка „Руслан и Людмила“. Реконструкцията е завършена едва през 2011 г. и театърът официално е открит на 28 октомври 2011 г.Андрю Бел е британски англикански свещеник от шотландски произход. Прави

Андрю Бел е британски англикански свещеник от шотландски произход. Прави ...

......... като го кани да отваря отново училища и да пише ръководство. Среща се с Йохан Хайнрих Песталоци през 1816 г., но не стигат до никакво разбирателство. Умира в охолство – оставя 120 000 лири стерлинги, които завещава на възпитателни заведения. Основното му произведение е „Елементи на обучението“ от 1812 г.


Трамва̀й (от на английски: tram – вагон, вагонетка и way

Трамва̀й (от на английски: tram – вагон, вагонетка и way ...

......... (теглени от кон), кабелни трамваи и дизелови трамваи. В миналото е имало парни трамваи, както и трамваи, теглени от мулета и зебри. Трамваите могат да се класифицират също като вътрешноградски, междуградски, санитарни и товарни. В Сан Франциско, щата Калифорния (САЩ) е пуснат първият в света кабелен трамвай през 1873 г.


Бела Барток е унгарски композитор и пианист. Той е сред

Бела Барток е унгарски композитор и пианист. Той е сред ...

......... 1945 година емигрира в САЩ, където умира от левкемия. Освен с композиране Барток се занимава и със събиране на народни песни. Пътувайки през Унгария, Румъния, Словакия, Трансилвания, България, Близкия изток, той събира около 10 000 песни. Говори и пише на много чужди езици, сред които немски, английски, френски и руски.


Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил

Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил ...

......... населението в много азиатски и африкански страни дава положителен резултат при туберкулинов тест, но само 5 – 10% от населението в САЩ дава положителен резултат от теста. Повечето хора в третия свят развиват туберкулоза поради отслабен имунитет. Обикновено тези хора развиват туберкулоза, защото са инфектирани с ХИВ и развиват СПИН.


Роден е на 23 март 1900 година във Франкфурт на

Роден е на 23 март 1900 година във Франкфурт на ...

......... премества да живее в Муралто (Швейцария). Умира в дома си през 1980 г., пет дни преди 80-я си рожден ден. Като цяло Фром продължава клиничната си практика и публикува редица книги. ФБР натрупва за него данни в размер на 600 страници като водеща фигура на поколение, настояващо за социална промяна.„Мъже в командировка“ е български игрален филм (комедия) от 1968

„Мъже в командировка“ е български игрален филм (комедия) от 1968 ...

......... Петър Ступел. Филмът се състои от три новели със самостоятелен сюжет – „Пуловерът“, „Гост“ и „Епизодът“. Обединяващата идея е любовта и взаимното уважение между партньорите. Мария Нейкова и Георги Минчев изпяват песента на Петър Ступел към филма – „Закъснели срещи“, и по-късно печелят за нея първа награда на „Златния Орфей“.


Тунис е страна с древна история. Има съхранени паметници на

Тунис е страна с древна история. Има съхранени паметници на ...

......... за преодоляване на икономическата изостаналост и зависимостта от Франция. Основа на вътрешнополитическия курс е доктрината за „дестуровския социализъм“, включваща концепциите за национално единство, отсъствие на класова борба, хармония и сътрудничество между всички слоеве на обществото. На практика след 1969 г. се поема курс надясно. Държавно устройство на Тунис е република.


Йорданка Филаретова е родена на 19 март 1843 г. в

Йорданка Филаретова е родена на 19 март 1843 г. в ...

......... на медицински сестри (днешният Медицински колеж), носещ името на изтъкнатата българка. Мечтата на Йорданка Филаретова да построи църква, е осъществена от последователите на нейното дело. Към приюта е построен и през 1928 г. осветен храмът „Покров Богородичен“. В двора му е гробът на дарителката и пренесените кости на съпруга ѝ.


Родена е на 18 март 1929 г. в Ландсберг ан

Родена е на 18 март 1929 г. в Ландсберг ан ...

......... четирите години след Обединението на Германия. Късната ѝ творба Leibhaftig (Пъкленост, 2002) описва съдбата на една жена, бореща се между живота и смъртта в болница в ГДР, очаквайки лекарства от Западна Германия. Основни теми в творбите на Криста Волф са немският националсоциализъм, човешката природа, феминизмът и намирането на себе си.


Рудолф Нуреев е роден по време на пътуване с Транссибирската

Рудолф Нуреев е роден по време на пътуване с Транссибирската ...

......... Нуреев поставя 2 произведения на Петипа: „Раймонда“ (1898) и „Баядерка“ (1877). Рудолф Нуреев дълги години партнира с българско-американската prima ballerina assoluta Ева Евдокимова. Снима се много в киното и телевизията, изявява се също и като диригент в последните години от живота си. Умира от СПИН в Париж през 1993 г.


Маргарет Вайс е родена на 16 март 1948 г. в

Маргарет Вайс е родена на 16 март 1948 г. в ...

......... развела и с втория си съпруг – роденият в Канада писател Дон Перин. Маргарет Вайс е автор на книгата „Магия“, в която се разказва за принцеса, чиято майка е убита и тя остава единствената престолонаследница. Книгата завладява със своята динамичност и красиви описания. Тя е разнообразна на образи и картини. 


Д-р Асен М. Петров е роден на 15 март 1862

Д-р Асен М. Петров е роден на 15 март 1862 ...

......... оперативна техника – 3). 12 други негови трудове имат отношение към общата пластично-хирургична техника. Четири от трудовете му в областта на пластичната хирургия са на оригинално международно равнище: операция на синдактилия; присаждане на „прах" от епидерм; пластики на носа и челото; както и на долната устна за широко разстлани карциноми.


Щраус е син на собственик на скромна ферма. Майка му

Щраус е син на собственик на скромна ферма. Майка му ...

......... синът обаче през 1848 г. изнася концерти за революционни групи, бащата остава верен на империята. По време на последното турне в Германия, неговата позиция е сурово критикувана от студенти и през 1849 г. среща в Лондон Метерних, който е заточен там. Два месеца след завръщането си, Щраус-баща умира от скарлатина.


Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия ...

......... от Земята показват сезонна промяна и повишена метеорологична активност, когато Уран достигна равноденствието си през 2007 г. Скоростите на вятъра могат да достигнат 250 m/s (900 km/h). Уран е единствената планета, чието име произлиза пряко от фигура от древногръцката митология, от латинизираната версия на гръцкия бог на небето Уран (Αρανός). 


World Wide Web (Уърлд уайд уеб; съкратено WWW или W3;

World Wide Web (Уърлд уайд уеб; съкратено WWW или W3; ...

......... и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в края на 1990 г. Днес това е една от основните Интернет услуги и понякога двете понятия се използват като взаимно заменяеми, макар това да е неточно. По-скоро Интернет е фундаментът, а Уърлд уайд уеб е надстройката.


Литва, официално Република Литва, (на литовски: Lietuva или Lietuvos Respublika)

Литва, официално Република Литва, (на литовски: Lietuva или Lietuvos Respublika) ...

......... с Беларус на югоизток, с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад посредством Калининградска област. Литва е държава членка на Европейски съюз от 1 май 2004 г. Площта ѝ е 65 300 km², от които 64 418 km² суша и 882 km² водна площ.


Пръстените на Уран са система планетарни пръстени около планетата Уран,

Пръстените на Уран са система планетарни пръстени около планетата Уран, ...

......... г., макар Уилям Хершел да твърди, че е видял такива още през 1789 г. Съвременните астрономи са раздвоени относно това твърдение, тъй като те са много тъмни и бледи. Вояджър 2 фотографира пръстените на Уран по време на полет през 1986 г. Още два пръстена са открити през 2005 г.


Барби (на английски: Barbie), умалително от Barbara (Барбара), е популярна

Барби (на английски: Barbie), умалително от Barbara (Барбара), е популярна ...

......... ли ще успеят някога. Мидж е първата приятелка на Барби, понеже и двете са живели в Уисконсин и са се запознали там. Барби е „родена“ на 9 март 1959 г. Нейните пропорции по отношение на реалните свят са 1:6. Куклата е висока минимум 26 см най-голям ръст е 50 см.


Международният ден на жената се празнува всяка година на 8

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 ...

......... подаряват цветя на жените в техния живот – приятелки, майки, съпруги, гаджета, колеги и т.н. В училище децата често подаряват цветя на учителите си. Днес, женските групи организират многобройни събития по света. Глобалната женска организация Аврора, поддържа свободен регистър в интернет, на който се отбелязват различните събития (www.internationalwomensday.com). Източник: bg.wikipedia.org


Маргьорит Юрсенар е литературният псевдоним на Marguerite Cleenewerck de Crayencour

Маргьорит Юрсенар е литературният псевдоним на Marguerite Cleenewerck de Crayencour ...

......... детайли на човешкото битие, като същевременно в най-голяма степен успява да им придаде художественост, емоция и разбиране. Това може да се каже дори за мемоарите ѝ, преизпълнени с факти, където всеки разказ е придружен с вживяване или повторното си изживяване, заедно с цялата емоционалност, минало и предстоящо в този момент.


Периодичната система (наричана още таблица на Менделеев) представлява класификация на

Периодичната система (наричана още таблица на Менделеев) представлява класификация на ...

......... неговия химичен характер съществува зависимост. Тя може да се използва, за да се предвиди химичният характер на елемента и поведението на съответните прости вещества и съединения. Първите 94 елемента съществуват в природата, въпреки че някои са открити само в малки количества, синтезирани в лаборатории, преди да бъдат открити в природата.


Тютюн е растение от род Nicotiana на семейство Картофови (Solanaceae).

Тютюн е растение от род Nicotiana на семейство Картофови (Solanaceae). ...

......... сърцето, черния дроб и белите дробове. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за сърдечни удари, инсулти, хронична обструктивна белодробна болест и рак (по-специално рак на белия дроб, рак на ларинкса и устата, и рак на панкреаса). Също така, поради силно пристрастяване към никотина употребата на тютюн води до създаването на зависимост.


Антонио Лучо Вивалди (на италиански: Antonio Lucio Vivaldi) е италиански

Антонио Лучо Вивалди (на италиански: Antonio Lucio Vivaldi) е италиански ...

......... дом за изоставени деца, където той работи от 1703 до 1715 и отново от 1723 до 1740 година. Вивалди има известен успех и със скъпи постановки на свои опери във Венеция, Мантуа и Виена. В края на живота си се установява във Виена в търсене на покровителство от императорския двор.


Третата българска държава е термин в историческата наука, с който

Третата българска държава е термин в историческата наука, с който ...

......... г. Младенов се оттегля от поста си и от активен политически живот. На 1 август 1990 г. Жельо Желев е избран за президент на България. На 15 ноември 1990 г. Народна република България е преименувана в Република България. На 12 юли 1991 г. е приета нова Конституция на Република България.


Бѐдржих Смѐтана (на чешки: Bedřich Smetana) е чешки композитор, диригент,

Бѐдржих Смѐтана (на чешки: Bedřich Smetana) е чешки композитор, диригент, ...

......... смятана за един от върховете в оперното творчество изобщо. Сметана е автор и на 6 симфонични поеми с общото наименование „Моето отечество“(сред които изпъкват „Моята страна“ и, особено нейната част „Вълтава“, която съществува със собствена оркестрация и като самостоятелно произведение), инструментални и хорови творби, на множество музикално-теоретични и критически статии.


Фредерик Франсоа Шопен е полски композитор от периода на Романтизма

Фредерик Франсоа Шопен е полски композитор от периода на Романтизма ...

......... късния романтичен период. Музиката на Шопен, статутът му на един от най-ранните звезди на музиката, неговата (непряка) връзка с политическото въстание, неговият любовен живот и ранната му смърт го превръщат във водещ символ на епохата на Романтизма. Творбите му остават популярни и той е обект на множество филми и биографии.


Бийтълс печелят награда Грами за най-добър албум на годината със

Бийтълс печелят награда Грами за най-добър албум на годината със ...

......... през 1966 година. Издаването на албума е важно събитие както за изкуството, така и от комерсиална гледна точка. До този момент почти няма албуми, които да са продуцирани със съизмеримо голям бюджет. Освен това Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band се вписва в „Лятото на любовта“ с психеделичната си музика. 


Роден е в семейството на обеднели дворяни. В детството му

Роден е в семейството на обеднели дворяни. В детството му ...

......... революция). В „Histoire de la Russie“ през 1855, „Histoire de la Turquie“ (История на Турция), „Histoire des Constituants“ е изразен упадъкът на таланта на Ламартин. В неговата „Histoire de la Restauration“ (История на Реставрацията) от 1851 до 1863 г. има много драматични страници и художествени очерци, но без научно значение.


Чарлз Робърт Дарвин е английски учен и естествоизпитател, живял през

Чарлз Робърт Дарвин е английски учен и естествоизпитател, живял през ...

......... обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в „Произходът на човека и половия отбор“, след това публикува „Изразяване на емоциите при човека и животните“. В книги публикува изследванията си за растенията, а в последната проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.


Независимият синдикат „Подкрепа“ е основан първоначално като сдружение, поставящо си

Независимият синдикат „Подкрепа“ е основан първоначално като сдружение, поставящо си ...

......... научните работници. Създаден е по идея на д-р К. Тренчев и поета Петър Манолов на 8 февруари 1989 г., от няколко учредители: д-р К. Тренчев, Пламен Даракчиев, Диана и Димитър Бояджиеви – художници от Пловдив, Кояна Иванова, Николай Колев - Босия и др. Настоящ Президент на „Подкрепа“ е Димитър Манолов.


Димо Василев Димов[1] е български цигулар, камерен музикант, музикален педагог,

Димо Василев Димов[1] е български цигулар, камерен музикант, музикален педагог, ...

......... Избран е за депутат в 38-ото народно събрание и член на Евролевицата. От 2001 до 2007 г. е професор в Музикалната академия. Изнася концерти на много места по света, участва в музикални фестивали, има записани над 80 грамофонни плочи и е удостоен с различни награди, между които орден „Стара планина“.


Родена е на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе,

Родена е на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе, ...

......... ѝ съпруг е Николай Василев – биатлонист. От него Дафовска също има син – Димитър. Участвала е в 4 олимпиади. Единственият български спортист със златен медал от Зимни олимпийски игри. След края на активната спортна кариера Екатерина Дафовска е олимпийско аташе на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.


Тирана е сравнително нов град. Приема се, че е основана

Тирана е сравнително нов град. Приема се, че е основана ...

......... 845 души. В средата на 20 век Тирана претърпява индустриален растеж, което води до увеличаване на населението до 137 000 души през 1960 година. След падането на комунизма през 1991 г. столицата на Албания бързо увеличава своето население поради многото жители, идващи от селата в града за да търсят работа


Договорът от Маастрихт или Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски

Договорът от Маастрихт или Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски ...

......... и определя минималните компетенции на Съюза в областта на културата, здравеопазването, защитата на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други. Решено е и да се създаде Европейски валутен съюз с обща парична единица, по-късно наречена евро. С договора ЕИО се преименува в Европейска общност (ЕО), а година по-късно става ЕС


Стефан Ветев Ватев е български лекар, първият български професор по

Стефан Ветев Ватев е български лекар, първият български професор по ...

......... по медицина в чужбина. Един от основателите на Българския лекарски съюз (1901) и Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председател на научния комитет за подготовка и издаване на сборник „Ловеч и Ловчанско“. Председател на Ловчанското читалище „Наука“ и един от основателите на музея към него. Улица в Ловеч носи неговото име.


Жак Превѐр (на френски: Jacques Prévert) е френски поет, сценарист

Жак Превѐр (на френски: Jacques Prévert) е френски поет, сценарист ...

......... Соваж, Ив Монтан, Жулиет Греко, Марлене Дитрих, Симон Синьоре, Тино Роси, Серж Генсбур. Превер е автор на сценариите на няколко филма, повечето от тях на режисьора Марсел Карне. Сред тях е „Децата на рая“ („Les Enfants du paradis“, 1945), за който е номиниран за награда „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.


На този ден в Аляска е измерена най-ниската температура на

На този ден в Аляска е измерена най-ниската температура на ...

......... от основната територия на страната. Ако се наложи картата на Аляска върху карта на континенталните 48 щата, тя би заела пространството от Минесота до Тексас и от Джорджия до Калифорния. Името „Аляска“ най-вероятно произлиза от алеутската дума за „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“.


Наименованието „Унгария“ идва от средногръцкото име Οὔγγροι, което изглежда е

Наименованието „Унгария“ идва от средногръцкото име Οὔγγροι, което изглежда е ...

......... на IX век.[7][8][9] Първата част на името – magy, вероятно идва от протоугърското *mäńć- („човек“), срещащо се също в етнонима „манси“ (mäńćī, mańśi, måńś). Втората част – eri („човек“, „хора“, „род“) се е запазила в унгарското férj („съпруг“) и е когнатна с марийското erge („син“) и архаичното финско yrkä („младеж“).


Параход се нарича всеки кораб, задвижван от парна машина. Съществуват

Параход се нарича всеки кораб, задвижван от парна машина. Съществуват ...

......... строят масово в първата половина на XIX век и постепенно изместват доминиращите дотогава ветроходи. Парата на свой ред доминира като основен начин за задвижване на корабите до средата на XX век, когато параходите биват постепенно изместени от моторните кораби - кораби, задвижвани от двигател с вътрешно горене или газова турбина.


Франц Петер Шуберт е роден в Химелпфортгрунд (днес част от Алзергрунд),

Франц Петер Шуберт е роден в Химелпфортгрунд (днес част от Алзергрунд), ...

......... „Гретхен пред чекръка“ (Gretchen am Spinnrade), завършена на 19 октомври 1814 г. Текстът на тази песен е от „Фауст“ на Гьоте. Шуберт я написва само 17-годишен, но песента е цялостна. В акомпанимента се появява монотонна ритмична фигура, изобразяваща въртенето на чекръка, в кулминацията девойката прекъсва работата си и чекръкът замлъква.


Петер Леко (на унгарски: Lékó Péter) е унгарски шахматист. През

Петер Леко (на унгарски: Lékó Péter) е унгарски шахматист. През ...

......... на местния футболен стадион. През януари 2009 г. Леко участва в мач по ускорен шахмат в шест партии срещу Василий Иванчук. Двубоят се провежда в Мукачево и е загубен от унгареца с 2,5:3,5 т. Леко е женен. Съпругата му се казва Софи и неин баща е арменския гросмайстор Аршак Петросян.


„История славянобългарска“ е първото възрожденско произведение на българската историография, написано

„История славянобългарска“ е първото възрожденско произведение на българската историография, написано ...

......... 2000 г. Издателството на Софийския университет осъществява две фототипни издания на История славянобългарска, придружени с преводи съответно на съвременен български език и на английски език. През 2003 г. университетското издателство „Св. Климент Охридски“ със съдействието на НИМ издава фототипно преписа-белова както и преведените от Петър Динеков текстове на новобългарски език.


Смарагдът (познат и като изумруд или емералд) Be3Al2(SiO3)6 е много

Смарагдът (познат и като изумруд или емералд) Be3Al2(SiO3)6 е много ...

......... на религиозни обреди. Известно е, че в древността смарагдите украсявали съкровищата на най-известните владетели и се добивали в Древен Египет. По-късно са открити и други находища в Шри Ланка, Мадагаскар, ЮАР, Австрия, Австралия,  САЩ, Канада, Индия, Танзания и др. В България ограничени запаси на смарагд се срещат в Рила и Източните Родопи.


Белоруският език е славянски език, говорен от около 3,2 милиона

Белоруският език е славянски език, говорен от около 3,2 милиона ...

......... на названията „белорусин/беларусин“ и „белоруски/беларуски“ на български. Писменост За изписването на беларуския се използва кирилица. Съществува и беларуска латинска азбука (на беларуски: лацінка), която се използва основно извън границите на Беларус и в някои указатели и карти (например Google Maps). В миналото беларуските татари са писали с беларуска арабска азбука.


Хинди (हिन्दी) е индоарийски език, говорен от около 366 000

Хинди (हिन्दी) е индоарийски език, говорен от около 366 000 ...

......... във всеки от тези 2 случая едната група съществителни имат характерна флексия, която обуславя формалното им изменение, а втората събира всички останали съществителни имена от съответния род. Прилагателните имена в хинди се делят на 2 групи – изменяеми и неизменяеми. Изменяемите се съгласуват със съществителното име по род и число.


Младежки театър „Николай Бинев“ е основан през 1945 г. като

Младежки театър „Николай Бинев“ е основан през 1945 г. като ...

......... Велчовски, Вихър Стойчев, Герасим Георгиев - Геро, Елена Бърдарска, Живка Ганчева, Зорница Маринкова, Искра Донова, Койна Русева, Красимир Недев, Лилия Гелева, Малин Кръстев, Мариана Миланова, Мая Бабурска, Петър Дочев, Никола Стоянов, Николай Луканов, Рая Пеева, Светослав Добрев, Севар Иванов, Силвия Лулчева, Станка Калчева, Стефан Мавродиев, Явор Спасов и Ярослава Павлова.


Някои изследователи на масонството допускат, че то води началото си

Някои изследователи на масонството допускат, че то води началото си ...

......... на свободното зидарство от началото на неговата официализирана съвременна история през 1717 г. След 1989 г. масонството в бившите комунистически страни е възстановено и развива активна, предимно благотворителна, дейност. Мнозина от българските политици, бизнесмени и културни дейци членуват в ложи или в парамасонски организации като Ротари клуб и Лайънс клуб.


Петокнижието представлява една цялост, чието съдържание е маркирано от две

Петокнижието представлява една цялост, чието съдържание е маркирано от две ...

......... становище, то е съставено по време на Вавилонския плен (VI век пр. Хр.) на основата на по-ранни текстове. В началото на V век пр. Хр. то за пръв път е пренесено от книжника Ездра от Вавилон в Юдея, където в средата на същото столетие е фиксирана и неговата съвременна редакция.


Роден е на 2 ноември 1883 г. в гр. Елена.

Роден е на 2 ноември 1883 г. в гр. Елена. ...

......... знак на протест министрите Янаки Моллов, Любен Диков и Коста Батолов подават оставка, ръководството на Военния съюз е отстранено от правителството и е съставен нов кабинет начело с Андрей Тошев. Златев преминава в запаса и се оттегля от политическия живот. Пенчо Златев умира на 24 юли 1948 година в София.


Когато е разрешен от закона, абортът в развитите страни е

Когато е разрешен от закона, абортът в развитите страни е ...

......... абортите. Противниците на абортите често смятат, че ембрионът или фетусът е човешко същество с право на живот, поради което сравняват аборта с убийство. Привържениците на законността на абортите обикновено твърдят, че жените имат право да вземат решения за собственото си тяло. Други подкрепят легалните и достъпни аборти по здравни съображения.


Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва,

Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва, ...

......... бойкот на олимпиадата в Москва. Символ на игрите е руското мече Миша. На олимпийските игри в Москва България записва най-доброто си представяне на олимпиада и един от най-големите спортни успехи в историята си. Страната печели общо 41 медала (8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови) и завършва на 3 място по медали.


Скрабъл (на английски: Scrabble, буквално „драсканица“) е игра на дъска,

Скрабъл (на английски: Scrabble, буквално „драсканица“) е игра на дъска, ...

......... които има написана буква от азбуката, както и броят точки, които тя носи на този, който я е поставил върху таблото. Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото.


Проф. Асен Николов Василев е резбар, народен художник и преподавател

Проф. Асен Николов Василев е резбар, народен художник и преподавател ...

......... резба за доцент в Художествената академия, където започва да преподава от същата година. През 1960 г. е удостоен със званието професор. Дългогодишен завеждащ катедра „Приложни изкуства“, подготвил редица талантливи ученици в областта на дърворезбата. Умира на 17 март 1987 г. Бившето ателие на професора днес е частна художествена галерия „Асен Василев“.


Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия

Харалд V (роден 21 февруари 1937) става крал на Норвегия ...

......... декември се провежда сполучлива операция в Университетската болница Рикшоспитале, Осло: мехурът е отстранен и заменен с изкуствен. През това време кралят е освободен от всичките си официални задължения. Той подновява задълженията си на 13 април 2004 г. Престолонаследникът Хокон е регент по време на боледуването и възстановяването на крал Харалд.


Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство,

Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, ...

......... била около 1500 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Нейния облак достигнал 67 km височина, като буквално издухал дъждовните облаци. Сеизмолозите по света засекли земен трус, който обиколил 3 пъти планетата, преди да затихне. Бомбата е пусната от самолет и взривена на около 4 km от земната повърхност.


Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е

Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е ...

......... езици (например Уикипедия на латински език и Уикипедия на старобългарски), както и раздели на изкуствени езици (на есперанто, на волапюк, на идо, на интерлингва, на новиал, на окцидентал и на ложбан). Немската версия е разпространявана и на DVD-ROM, а много от версиите ѝ са дублирани или разклонени на други уеб-сайтове.


Кларинетът (или често кларнет на български) е музикален инструмент от

Кларинетът (или често кларнет на български) е музикален инструмент от ...

......... октавовите скокове. В легато кларинетът превъзхожда флейтата, но и отстъпва в стакатото. Той е незаменим инструмент за изпълнение на широки мелодически линии. Кларинетът има чиста и изразителна звучност и се използва в симфонични и духови оркестри, но на него може да се свири както българска народна музика, така и джаз.


Калисто е вторият по големина естествен спътник на Юпитер и

Калисто е вторият по големина естествен спътник на Юпитер и ...

......... Галилео Галилей и носи името на любовницата на бога Зевс от древногръцката митология Калисто. Името Калисто е предложено от Симон Мариус скоро след откриването на спътника, но то не навлиза в широка употреба до средата на 20 век. Преди това Калисто е наричан Юпитер 4 или четвъртият спътник на Юпитер.


Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям

Шарл Перо е френски писател и фолклорист, автор на голям ...

......... за създаване на нови художествени произведения. Приказките на Шарл Перо не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Играят възпитателна роля с нравствените идеи, вложени в тях, с простора на въображението; приказките оказват влияние върху развитието на европейската литература.