Сър Джеймс-Пол Маккартни е музикант, певец и автор на текстове,

Сър Джеймс-Пол Маккартни е музикант, певец и автор на текстове, ...

......... живота му) с американката Нанси Шевъл в комбинация със спомени от ранните му години – още преди ерата Бийтълс. Албумът съдържа 12 песни и по него Макартни е работил с продуцента на Адел (Adele) – Пол Епуорт (Paul Epworth) и този на Kings of Leon – Итън Джоунс (Ethan Johns).


Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва,

Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва, ...

......... Неделчо Колев, Илиян Недков (джудо), екипажите Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева, Мариана Сербезова, Анка Бакова, Румеляна Бончева, Долорес Накова и Анка Евтимова, Минчо Николов, Любомир Петров, Иво Русев и Богдан Добрев (гребане), екипажите Борислав Ананиев и Николай Илков, Борислав Борисов, Лазар Христов, Божидар Миленков и Иван Манев (кану-каяк), волейбол (жени).


Скрабъл е игра на дъска, при която трябва да се

Скрабъл е игра на дъска, при която трябва да се ...

......... добавя буква към съществуваща дума. Напр. Образува се РАНИ, така че да добавя И към КВАДРАТ и се получава думата КВАДРАТИ 5. Прави се мост между две или повече от играните букви: Напр. УП, ТРЕ, А се поставят между О и Б, които вече са играни и се получава УПОТРЕБА.


Бьорге Оуслан е норвежки пътешественик-изследовател, роден на 31 май 1962

Бьорге Оуслан е норвежки пътешественик-изследовател, роден на 31 май 1962 ...

......... на 17 януари 1997 г. Пътува 64 дни и изминава 2845 км при температури до -56°C. При тръгването шейната му тежи 178 кг. Достига най-голяма надморска височина от около 3400 м. През 2001 Оусланд е първият, който прекосява Арктика сам от Сибир до Канада през Северния полюс за 82 дни.


Професор Стефан Бончев Иванов (по-известен, като Стефан Бончев) е български

Професор Стефан Бончев Иванов (по-известен, като Стефан Бончев) е български ...

......... на България в М 1:126 000. Той е сред основателите на Българско геологическо дружество. Голям принос към родната геология е и преподавателската му дейност, помогнала за израстването на много геолози. Стефан Бончев е баща на известния геолог Еким Бончев (1907 – 1992). Умира на 21 февруари 1947 година в София.


Сухият режим, известен в правото като прохибиция (англ. и фр.:

Сухият режим, известен в правото като прохибиция (англ. и фр.: ...

......... по-ниско качество и на по-високи цени. Сухият режим разединява американското общество, разделяйки го на сухи, т.е. поддръжници на сухия режим, и мокри, т.е. негови противници. Премахването на сухия режим става едно от главните обещания на кандидата за президент Франклин Рузвелт. То става през 1932 г. чрез 21-та поправка на Конституцията.Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е

Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е ...

......... езици (например Уикипедия на латински език и Уикипедия на старобългарски), както и раздели на изкуствени езици (на есперанто, на волапюк, на идо, на интерлингва, на новиал, на окцидентал и на ложбан). Немската версия е разпространявана и на DVD-ROM, а много от версиите ѝ са дублирани или разклонени на други уеб-сайтове.


Мара Бунева е родена през 1901 година в северозападния македонски

Мара Бунева е родена през 1901 година в северозападния македонски ...

......... отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“ Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. Панихиди в нейна памет са извършени от македоно-българската емиграция в България, САЩ и Канада.


Акордеонът е преносим клавишно-мехов музикален инструмент с правоъгълна форма и

Акордеонът е преносим клавишно-мехов музикален инструмент с правоъгълна форма и ...

......... и изпълнители като Петър Ралчев, Иван Милев, Атанас Стоев, Коста Колев пишат композиции за съвременна българска фолклорна музика за акордеон. Руски композитори и изпълнители са: Золотариев, Репников, Губайдулина, Кусяков, Онегин, Гвоздев, Чайкин, Дербенко. Широко се използват акордеони, произведени в Италия (Pigini, Dallape, Scandalli, Guerrini, Fizart), Германия (Weltmeister, Hohner) и др.


Клонирането е процес на получаване на организъм (клонинг) или клетка

Клонирането е процес на получаване на организъм (клонинг) или клетка ...

......... г. При растенията клонирането се основава на вегетативното размножаване. То може да бъде постигнато по различни начини: чрез вкореняване на резници и отводки, чрез присаждане, по метода in vitro и др. За разлика от животните, при много растителни видове то е лесно осъществимо и се прилага от хората от хилядолетия.


Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза).

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). ...

......... и превръщането ѝ в гликоген. Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва болестно състояние – диабет. На 11 януари 1922 г. за първи път в света в Канада е използван инсулин за лечение на болни от диабет лица.Лондонски метрополитен (на английски: London Underground, наричан от лондончани също

Лондонски метрополитен (на английски: London Underground, наричан от лондончани също ...

......... писта. Въпреки името си, само 45% от системата е всъщност под земята в тунели, като по-голямата част от мрежата във външната среда на Лондон е на повърхността. Освен това, метрото не покрива най-южните части на Голям Лондон – по-малко от 10% от станциите се намират на юг от река Темза.


Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг

Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг ...

......... Bacillus influenzae (бактериална инфлуенца / грип, сега познат като Haemophilus influenzae).[3]. След по-нататъшни експерименти Флеминг е убеден, че пеницилинът не може да оживее достатъчно дълго в човешкото тяло, за да убие патогенните бактерии и спира да го изучава след 1931 г. През 1934 г. подновява клиничните проучвания до 1940 г.


Мона Лиза или La Gioconda, Джокондата –

Мона Лиза или La Gioconda, Джокондата – "веселата жена" е ...

......... усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат и следователно това е било ежедневното ѝ състояние. Според изследвания на френски и канадски учени, когато Леонардо е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.


Джордж Гершуин е американски композитор и пианист. Ражда се в

Джордж Гершуин е американски композитор и пианист. Ражда се в ...

......... Folk Opera (1935), както самият той я нарича "народна опера". Негово е и произведението "Рапсодия в синьо." През 1937 докато е в Холивуд припада по време на работа и след това умира при операция за отстраняване на тумора в мозъка му. Погребан е в гробището Уестчестърфилд Хилс в Ню Йорк.


Соматотропин (Соматотропен хормон или наречен още растежен хормон) е пептиден

Соматотропин (Соматотропен хормон или наречен още растежен хормон) е пептиден ...

......... cm). Когато увеличението на хормоналната секреция се появи за първи път след приключване на периода на растежа, се развива заболяване, наречено акромегалия. Най-често е вследствие на тумор на хипофизата. Изразява се в задебеляване на късите кости на тялото, нарастване на някои от органите (език, черен дроб) и смущения в зрението.Апендиксът (на латински: appendix vermiformis) е сляпо завършващ, извит орган,

Апендиксът (на латински: appendix vermiformis) е сляпо завършващ, извит орган, ...

......... медицината за излишен, защото не изпълнява никакви функции. Това е причината при определени обстоятелства той да бъде премахван. Характерно за апендикса е, че възпалението в него (апендицит) се развива бързо и има животозастрашаващ характер. Най-големият апендикс е измерен с дължина от 26 сантиметра при аутопсия на пациент в Загреб, Хърватия.


Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани

Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани ...

......... цел проституция) Международният ден за възпоменание на търговията с роби и нейното премахване се празнува на 23 август, а Международният ден за премахване на робството се празнува на 2 декември. Множество съвременни международни договори (включително Конвенцията за робството от 1926 г.) забраняват робството и го считат за престъпление срещу човечеството.


Идеята за строителството на електроцентрали в поречието на р. Въча,

Идеята за строителството на електроцентрали в поречието на р. Въча, ...

......... шини. Наземната сграда е за закритите уредби 10 и 20 kV, и непосредствено до нея е изградена и откритата уредба 110 kV, свързана с електропровод 110 kV. При средна годишна използваемост 2800 h, електроцентралата произвежда средно-годишно по 109,6. 106 MWh.   Централата основно е рехабилитирана в периода 2000 – 2001 г.


Европейската икономическа зона (или ЕИЗ), по-рано Европейско икономическо пространство (или

Европейската икономическа зона (или ЕИЗ), по-рано Европейско икономическо пространство (или ...

......... да участват във вътрешния пазар на ЕС без конвенционално членство в ЕС. В замяна на това те са задължени да приемат цялото законодателство на ЕС, свързано с единния пазар, с изключение на закони за селското стопанство и рибарството. Швейцария, макар да е член на ЕАСТ, не се присъединява към ЕИЗ.


Съю̀зът на съвѐтските социалистѝчески репу̀блики (СССР), наричан още Съветски съюз

Съю̀зът на съвѐтските социалистѝчески репу̀блики (СССР), наричан още Съветски съюз ...

......... като в крайна сметка водят до разпадане на Съветския съюз. На 25 декември 1991 г. Горбачов подава оставка и останалите дванадесет съставни републики стават независими държави, обединени в регионална организация Общност на независимите държави. Руската федерация поема правата и задълженията на бившия Съветски съюз и е призната за негов правоприемник.


Телевизор (телевизионен приемник) е електронно устройство за приемане и показване

Телевизор (телевизионен приемник) е електронно устройство за приемане и показване ...

......... са RCA, mini-DIN (за свързване на по-старите компютри), SCART, по-новият вариант за свързване на компютри HDMI, USB и bluetooth. Някои телевизори имат и Ethernet портове за връзка с Интернет. От началото на 80-те години повечето телевизори имат и инфрачервен сензор, който позволява да бъдат управлявани от разстояние чрез дистанционно управление.


Губерния е най-висшата териториално-административна единица в Руската империя. Въведена е

Губерния е най-висшата териториално-административна единица в Руската империя. Въведена е ...

......... с национални автономии, а след образуването на СССР (1922 г.) e разработен нов план за административно-териториално деление на страната. Националните автономии се превръщат в Съюзни републики или Съюзни автономни области, които се делят на области, краеве, окръзи, райони и селски съвети. Разделението на губернии окончателно е премахнато през 1929 г.


Оплождането „инвитро“ (на латински: in vitro – „в стъкло“), често

Оплождането „инвитро“ (на латински: in vitro – „в стъкло“), често ...

......... успешна бременност. Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс, като първото бебе, заченато инвитро, Луиз Браун, се ражда на 25 юли 1978 г.  За великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца, Робърт Едуардс получава Нобелова награда по медицина за 2010 г.


Корея е историческа област в Източна Азия, разположена на Корейския

Корея е историческа област в Източна Азия, разположена на Корейския ...

......... в Корейската Народно-демократична Република (КНДР) е прието името Чосон (조선) или „Страната на утринната свежест“, а в Република Корея – Хангук (한국). Има предложение Обединена Корея да се нарича Корьо (고려). Корьо (고려) е корейска династия, която съществувала през 918 – 1392 г. От нея произхожда европейското име на Корея.


Българската национална телевизия (БНТ) е обществената телевизия в България. Открита

Българската национална телевизия (БНТ) е обществената телевизия в България. Открита ...

......... телевизията започва да излъчва във формат 16:9. На 6 февруари 2014 г. БНТ стартира самостоятелен канал във висока резолюция – БНТ HD. На 10 септември 2018 г. отново е обновена програмната схема на излъчване на телевизионните канали на БНТ, както и са променени имената и емблемите на част от каналите.


Кървавите събития от Тимишоара и Букурещ през декември 1989 г.

Кървавите събития от Тимишоара и Букурещ през декември 1989 г. ...

......... субтитри. Съдът е необичаен с факта, че служебният адвокат на диктаторското семейство вместо да ги защитава сътрудничи с желание на прокурора. Полковник Бурлан твърди, че при екзекуцията генерал Виктор Стънкулеску окуражава войниците от наказателния взвод с думите: „Хич да не ви е жал, имат два милиарда леи в банковите сметки!“.


„Тиха нощ, свята нощ“ е най-известната традиционна популярна коледна песен

„Тиха нощ, свята нощ“ е най-известната традиционна популярна коледна песен ...

......... на Първата световна война, тъй като е една песен, която войниците и от двете страни на фронтовата линия знаят. През 2011 г. „Тиха нощ, свята нощ“ е призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство в Австрия. Днес мелодията и текста са обществено достояние. Песента е преведена на над 140 езика.


На 23 декември 1979 г. Съветските военни сили нахлуват в

На 23 декември 1979 г. Съветските военни сили нахлуват в ...

......... от страна на американските военновъздушни сили. Същевременно Афганистанският Северен Алианс (бивши муджахидини) постепенно възвръща контрол над града. На 20 декември 2001 г. Кабул става столица на Афганистанската преходна администрация, която се трансформира в сегашното афганистанско правителство. То се ръководи от Хамид Карзай, който от своя страна е подкрепян от САЩ.


Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña, на каталонски: Catalunya, на

Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña, на каталонски: Catalunya, на ...

......... централното правителство, а Карлес Пучдемон напуска страната. Към 28 октомври 2017 г. Каталонската република е непризната от международната общност, която продължава да смята областта за част от Кралство Испания. През декември 2017 са проведени извънредни избори, в които партиите, подкрепящи независимостта на Каталония, получават 52 % от местата в Парламента.


Анестезия (на латински: anaesthesia) е дума от гръцки произход и

Анестезия (на латински: anaesthesia) е дума от гръцки произход и ...

......... на пациента към анестезиологичния апарат; ендотрахеална – тръбата е поставена в трахеята; ендобронхеална – извършва се чрез различни тръби, с помощта на които газовата смес се подава в главните бронхи (най-често тръба на Карленс). Този тип анестезия се използва в случаите, когато се отваря гръден кош или операции с пневмоторакс.


Лампа с нажежаема жичка (наричана още заради формата си крушка

Лампа с нажежаема жичка (наричана още заради формата си крушка ...

......... стъклен балон (колба). Първоначално използваните колби са били вакуумирани, при което става изпарение на метала, бързо изтъняване на спиралата и затъмняване на стъклото на колбата. Ето защо по-късно започва пълненето на колбите с благороден газ, най-често с аргон. Вакуумирани колби се използват и сега, но за лампи с малка мощност.


„Коледна песен“ е новела от Чарлз Дикенс. За първи път

„Коледна песен“ е новела от Чарлз Дикенс. За първи път ...

......... му е обречена, ако не се промени. След това го посещават духовете на миналите, настоящите и бъдещите коледи. Скрудж вижда своето минало, настояще и променя своя мироглед за заобикалящия го свят. И в наши дни повестта е изключително популярна – адаптирана е многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия.


Руска Цветанова Маринова е българска художничка – живописец. Родена е

Руска Цветанова Маринова е българска художничка – живописец. Родена е ...

......... прояви на Съюза на българските художници.  Нейни произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градски галерии и частни колекции в България и чужбина. През 1937 година получава златен медал на Парижкото изложение. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен. Умира през 1994 година.


Трайчо Костов Джунев (1897 – 1949) е влиятелен български политик

Трайчо Костов Джунев (1897 – 1949) е влиятелен български политик ...

......... пледира своята невинност. Трайчо Костов е обесен в 2.30 часа в нощта на 16 срещу 17 декември 1949 година в Централния софийски затвор в присъствието на прокурора Тодор Цаков, служителя на Върховния съд Петър Петков и служители на затвора – директора Георги Тасев, поддиректора Нисим Пинкас и лекаря Димитър Раев.


Руал А̀мундсен е норвежки полярен пътешественик-изследовател. Той ръководи първата експедиция,

Руал А̀мундсен е норвежки полярен пътешественик-изследовател. Той ръководи първата експедиция, ...

......... описват постижението си, в случай че не успеят да се приберат до Фрамхайм. Амундсен изпреварва с цял месец английската експедиция на Робърт Скот, който намира смъртта си по обратния път, на 11 мили от спасителния лагер с провизии. След покоряването на Южния полюс Амундсен е посрещнат в родината си триумфално.


Янус е естествен спътник на Сатурн, носещ името на бога

Янус е естествен спътник на Сатурн, носещ името на бога ...

......... информация). Янус е наблюдаван от Пионер 11 при преминаването на апарата през Сатурновата система на 1 септември 1979 г. Три уреда за регистриране на частици отчитат „сянката“ му. (IAUC 3417). Спътникът е заснет от Вояджър 1 на 1 март 1980 г. Имената на двата спътника са утвърдени през 1983 г.


Организацията на обединените наации (ООН) е международна организация, създадена официално

Организацията на обединените наации (ООН) е международна организация, създадена официално ...

......... 1986 – 1987 и 2002 – 2003. Република България активно се включва в мироопазващите операции на ООН – ОПМ: в Камбоджа (1992 – 1993), Ангола (1995 – 1999), Таджикистан (1995 – 2000), Етиопия/Еритрея (2000 – 2004), Босна и Херцеговина (от 1997), Косово (от 2000), Афганистан (от 2002), Либерия (от 2004).


Абел Янсзон Тасман (на нидерландски: Abel Janszoon Tasman) е нидерландски

Абел Янсзон Тасман (на нидерландски: Abel Janszoon Tasman) е нидерландски ...

......... На 4 януари 1643 холандците откриват крайната северозападна точка на Северния остров на Нова Зеландия – нос Мария ван Димен (34°29′ ю. ш. 172°39′ и. д.), а на 5 януари – о-вите Три-Кингс (34°09′ ю. ш. 172°08′ и. д., на северозапад от Нова Зеландия) и оттам флотилията продължава на североизток.


Делхи е метрополис в Северна Индия, разположен в обособената административна

Делхи е метрополис в Северна Индия, разположен в обособената административна ...

......... е третата по големина метрополия в света след Токио и Джакарта. Гъстотата на населението е 9294 души на квадратен километър, а грамотността 81%. По религиозен признак най-голям е броят на индусите (82%). Следват мюсюлманите (11,7%), сикхите (4%) и други. Хиндустани е най-говорения език, докато английския е най-често използваният при писане.


Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (UNICEF) е създаден

Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (UNICEF) е създаден ...

......... на обединените нации, обикновено за три години. Изпълнителен директор на организацията от 2010 г. е Антъни Лейк. Във Флоренция (Италия) се намира Изследователския център на УНИЦЕФ "Иноченти".Създаден е през 1988 г., да укрепи научноизследователското способността на Детския фонд на ООН и в подкрепа на своето застъпничество за децата по света.


Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на

Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на ...

......... а стиховете са подложени на много редакторски промени; пълно и почти нередактирано издание прави Томас Джонсън през 1955 г. Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети.


Тодор Йончев е български учител и общественик, роден на 9

Тодор Йончев е български учител и общественик, роден на 9 ...

......... учител в София през 1895 г. основава първото Гимнастическо дружество „Юнак“. Той е инициатор и за създаването на Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“ през 1898 г. Избран е в управителния съвет на съюза за деловодител. През 1896 г. е ръководител на българската делегация за Първите олимпийски игри в Атина.


Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ

Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ ...

......... съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.


Арменското земетресение става в 11:41 местно време на 7 декември

Арменското земетресение става в 11:41 местно време на 7 декември ...

......... ниските зимни температури и неадекватната реакция на администрацията, затруднява хуманитарните и възстановителни работи непосредствено след земетресението. Арменското земетресение се превръща в един от символичните моменти на либерализацията в Съветския съюз, като става първото бедствие, при което съветското правителство допуска чужди спасителни и хуманитарни екипи да се включат във възстановителните работи.


Българоезичната Уикипедия е разновидност на Уикипедия на български език, започната

Българоезичната Уикипедия е разновидност на Уикипедия на български език, започната ...

......... българоезичната към същата дата. Статия номер 100 000 е достигната на 24 май 2010 г., а статия номер 150 000 – на 17 юли 2013 г. От създаването на Българската Уикипедия до момента са направени 8 966 163 редакции по 549 715 страници, от които 247 575 са чисти статии.


Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с

Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с ...

......... и площи за спорт, учение и почивка около тях. Предвижда се и изграждането на огромен парк в местността „Въртопо“, както и по-лесна връзка с намиращия се наблизо квартал „Симеоново“ и със Симеоновския лифт, което ще допринесе за нови възможности за разходка, спорт и за пряка връзка с Природен парк „Витоша“.


През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България,

През 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България, ...

......... пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга. Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.


Срещата край Малта е среща на най-високо равнище между ръководителите

Срещата край Малта е среща на най-високо равнище между ръководителите ...

......... документи, според много наблюдатели отбелязва края на Студената война. Въпреки скептицизма на много експерти в американското правителство към провеждане на среща с Горбачов, френският президент Франсоа Митеран и британската министър-председателка Маргарет Тачър заедно с други европейски лидери и водещи членове на Конгреса убеждават президента Буш в необходимостта от такава среща.


Теория на относителността е физическа теория на пространство-времето, описваща универсалните

Теория на относителността е физическа теория на пространство-времето, описваща универсалните ...

......... относителността е теория на гравитацията, която обобщава Нютоновата. В историята на физиката терминът теория на относителността се използва понякога за разграничаване на възгледите на Айнщайн, Минковски и техните последователи, отхвърлящи концепцията за етера като преносна среда на светлината, от възгледите на някои техни предшественици като Хендрик Лоренц и Анри Поанкаре.


Плейбой (на английски: Playboy) е американско мъжко списание, което съдържа

Плейбой (на английски: Playboy) е американско мъжко списание, което съдържа ...

......... „Нойзи“ Цветков. От януари 2013 главен редактор е Христо Запрянов. Първите издатели на „Плейбой“ в България е Мартин Захариев и Венцислав Райков. Впоследствие изданието става собственост на „Атика Медиа България“ ООД, филиал на голямата гръцка издателска група Attica Media, която освен в България издава „Плейбой“ в Гърция, Сърбия и Румъния.


"Thriller" е шестият музикален албум на американския певец Майкъл Джаксън ...

......... както и песен която не е била в оригиналния албум и DVD. Thriller е на 20-то място от класацията на списание Rolling Stone "500-те най-велики албума за всички времена" през 2003 и е под номер 3 в класацията на Национална асоциация на записващите търговци "Окончателни 200 албума за всички времена".


АЕЦ „Козлодуй“ е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е ...

......... енергия /МААЕ/, от ЕК вече не би трябвало да оспорват издадените от АЯР лицензи за сроковете на експлоатация на реактори III и IV в АЕЦ Козлодуй. ... Наскоро Агенцията за ядрено регулиране издаде дългосрочни лицензи за работа на III и IV блок съответно за срок от 8 и 10 години. 


Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София е

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София е ...

......... национално значение. С § 5 на Закона за обществените библиотеки, в сила от 6 юли 2009 г., Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е преименувана в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В мотивите към законопроекта, внесен от Министерския съвет, не са посочени причини за смяна на името.


Кана̀да е най-голямата държава в Северна Америка, простираща се от

Кана̀да е най-голямата държава в Северна Америка, простираща се от ...

......... Съединените щати. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права. Страната е член на Г-8, Г-20, НАТО, ОИСР, СТО, Общността на нациите, ОАД, Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, ООН, НАФТА.


„Точка първа“ е български игрален филм (драма) от 1955 година

„Точка първа“ е български игрален филм (драма) от 1955 година ...

......... децата. След много игри и приключения, Веска предприема сама дълга разходка из града. Майка й сериозно се разтревожва и всички хора започват да търсят изгубеното дете. Вечерта Веска се връща... Накрая тя е в прегръдките на майка си, а всички хора са засвидетелствали човешката си солидарност и любов към децата...“


25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу

25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу ...

......... характер на този проблем, често остава скрит. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).


Полет LZ101 на ТАБСО е открит през 1948 г. и

Полет LZ101 на ТАБСО е открит през 1948 г. и ...

......... обществен резонанс в България. Телата на българските жертви са тържествено репатрирани и погребани в София, под звука на сирени за двуминутен покой из цялата страна. Поетът Павел Матев написва прощалния стих „Ти сън ли си?“ в памет на Попова, а Лили Иванова го превръща в една най-великите български популярни песни.


Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние ...

......... извършват в световен мащаб, между отделните държави. Пощенските марки и тяхното колекциониране е специален раздел от историята на пощенските услуги. През 1840 г. в Англия са отпечатани първите в историята пощенски марки – „Черното пени“, на които е изобразена кралица Виктория. В България първите пощенски марки се появяват след Освобождението.


Федералният канцлер на Германия е ръководителят на правителството във Федерална

Федералният канцлер на Германия е ръководителят на правителството във Федерална ...

......... Германия. От 22 ноември 2005 г. настоящ канцлер на Германия е Ангела Меркел (ХДС). Тя е първата жена, заемаща най-високата правителствена длъжност в страната, има подкрепата на широка коалиция от ХДС/ХСС и СПД в първия (2005 – 2009 г.), третия (2013 – 2018 г.) и четвъртия (от 2018) си мандат.


Панайот Христов Пипков е български композитор и капелмайстор. Той е

Панайот Христов Пипков е български композитор и капелмайстор. Той е ...

......... Детските и училищните му песни са издадени в сборници в периода 1902 – 1904 г. Клавирните му пиеси са едни от първите български образци в жанра. Представител е на първото поколение български композитори, един от пионерите на българската професионална музика. Негов син и наследник в музикалното творчество е Любомир Пипков.


Права на детето са човешките права на децата, с подчертано

Права на детето са човешките права на децата, с подчертано ...

......... или за целите на други лица; притежаване на детска порнография. Детска проституция. Препоръка (2001)16 на Съвета на Европа. Препоръка (2001)16 на Съвета на Европа дава следното определение на детска проституция: Понятието детска проституция означава предлагане, придобиване, предоставяне, снабдяване или използване на дете за сексуални действия срещу възнаграждение или друго заплащане


IV Велико Народно събрание учредява с изменения в конституцията от

IV Велико Народно събрание учредява с изменения в конституцията от ...

......... дирекция на пътищата, благоустройството и сградите“. На 25 януари 1911 г. Народното събрание приема „Закон за изменение и допълнение“ на „Закона за държавните и общинските пътища“. След изменение на Търновската конституция от 11 юли 1911 г. МОСПС се закрива и се създава Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството (МОСПБ).


Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия

Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия ...

......... на Мики в това филмче е на пакостлив, влюбчив немирник. Plane Crazy не успява да впечатли критиците след първата си поява, а Дисни се проваля в опита си да намери дистрибутор. Въпреки обяснимото си разочарование, Уолт Дисни не се отказва от героя, в крайна сметка превръщайки го в световен символ.


Битката при Чаталджа от 17-18 ноември (4 – 5 ноември

Битката при Чаталджа от 17-18 ноември (4 – 5 ноември ...

......... далеч от полесражението и така половината от българската пехота не влиза в боя. Османският успех се отдава на решението на Назим паша, османския командир, да се откаже от офанзивната тактика, довела до пораженията при Лозенград и Бунархисар, и да заложи на отбрана в дълбочина с подобрено, централизирано командване на артилерията.


Унгария (на унгарски: Magyarország) е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа.

Унгария (на унгарски: Magyarország) е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. ...

......... и партията Фидес, Унгария води самостоятелна външна политика от тази на Европейския съюз, особено по отношение на Русия, с която осъществява тясно сътрудничество в сферите на промишлеността и енергетиката. Покупателната способност на населението се увеличава с 10% годишно. Унгария е страна с най-нисък процент на безработица от съседните си страни.


Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I ранг

Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I ранг ...

......... реакторът експлодира. Разбират го по-късно, когато света узнава за Чернобил. Всички следващи подводници са снабдени със системи за аварийно охлаждане на реактора. Много матроси, старшини и офицери са наградени с медали, някои от тях посмъртно. За саможертвата на екипажа е създаден американски игрален филм, но не и съветски или постсъветски.


Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ

Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ ...

......... Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня. Построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ. През 1988 г. води кампания за хуманно отношение към домашните животни и е приет Закон за защита на домашните животни.


Вечерта на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен

Вечерта на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен ...

......... извършват нападения на още пет места в Париж.  В отговор на събитията във Франция е обявено извънредно положение. Президентът на Франция Франсоа Оланд обявява тридневен траур. На 14 ноември отговорност за атентата поема Ислямската държава в Ирак и Леванта. Това е най-тежкото терористично нападение извършвано до този момент във Франция.


А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи

А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи ...

......... член на ООН (1955), на Съвета на Европа (1956), на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (1965), на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (1973) и на Европейския съюз от 1995. През 1995 г. страната става част от Шенгенското споразумение, а през 1999 г. приема еврото като официална валута.