Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в

Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в ...

......... Международнат... Народен художник. Герой на социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в къща музей в Пловдив. Умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.


Екатерина Великова Пенева–Каравелова е учредител на Българския женски съюз, председателка

Екатерина Великова Пенева–Каравелова е учредител на Българския женски съюз, председателка ...

......... в центъра на политическия живот в България. След първата национална катастрофа, когато България е в изолация, Каравелова заминава за Русия, където използва личните си връзки с управляващите среди за възстановяване на добрите отношения между двете страни. След втората национална катастрофа тя се заема да облекчи участта на хилядите български заложници.


Веселина Цанкова е родена на 19 октомври 1931 г. В

Веселина Цанкова е родена на 19 октомври 1931 г. В ...

......... ѝ са поставяни на варненска сцена и в редица театри в страната. Известна е и с книгите си за деца. Създадена е британската радиостанция BBC British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е британски радиосъобщителен и телевизионе... Веселина Цанкова умира след тежко боледуване на 2 април 2014 г.


British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е

British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е ...

......... Би Би Си, Световните служби закриват редица чуждоезикови редакции. Сред тях е и българската. На 23 декември 2005 г. e последното предаване на BBC на български. До началото на 2006 година спират почти всички предавания на европейски езици. През лятото на 2008 г. е спряна и румънската секция на корпорацията.


Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град ...

......... сгради са по-тежко засегнати – с паднали комини и цели стени. Най-тежки са пораженията в района между църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание, където много сгради са негодни за използване и се налага да бъдат сериозно ремонтирани. Сред тях е и тогавашната сграда на Министерския съвет на улица „6-и септември“.


Според легенди, градът е основан през 2333 г. пр. н.

Според легенди, градът е основан през 2333 г. пр. н. ...

......... по сталинистка архитектура. Градът има много предишни имена. Сред тях е „Рюгьон“. Това преведено на български е „Градът на върбите“ и наистина, в града има много върби. Недовършеният „Хотел Рюгьон“ и множество сгради дължат името си на тези върби. Други наименования са „Кисьон“, „Хуансьон“, „Ранран“, „Сьогьон“, „Сьодо“, „Хогьон“, и „Чанган.“„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки

„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки ...

......... най-четени книги на ХХ век. Следващата книга от поредицата на Милн е „Вече сме на шест години“ („Now We Are Six“) (1927) – сборник с детски стихове с илюстрации на героите от „Мечо Пух“, а година по-късно излиза „Къщичката в къта на Пух“ („The House at Pooh Corner“, 1928 г.).


Недялко Делков е изтъкнат български дендролог. Роден е в София

Недялко Делков е изтъкнат български дендролог. Роден е в София ...

......... дървесните видове при рекултивацията, съавтор е на книга по тези въпроси. През 1988 г. представя и хабилитационна работа на тема: „Дендрологични аспекти на рекултивацията на промишлени насипи от добив на въглища в НР България“. Едновременно с основните си интереси проф. Делков написва редица други дендрологични статии, твърде разнообразни по тематика.


Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и

Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и ...

......... подписването на примирието в Солун, България е окупирана от войски на Съглашението (без сръбски, румънски и гръцки, за да се избегнат изстъпления), които използват територията ѝ за военни действия срещу Турция и Германия. Два месеца по-късно, Румъния окупира Южна Добруджа. В знак на протест правителството на Александър Малинов подава оставка.


Роден е на 11 октомври 1885 година в Бордо, Франция,

Роден е на 11 октомври 1885 година в Бордо, Франция, ...

......... големи теми са провинциалния живот, буржоазията, християнството и най-вече човешката душа, видяна едновременно по един модерен и класически начин – между кризата, неврастенията и болестта, от една страна, и изкуплението, метафизиката и прошката, от друга. През 1926 г. получава Голямата награда на Френската академия за романа си „Пустинята на любовта“.


Батавското клане е погром срещу китайските жители на Батавия, извършен

Батавското клане е погром срещу китайските жители на Батавия, извършен ...

......... рафинериите продължават и през следващите седмици, докато армията атакува и превзема китайските укрепления. През следващата година нападенията срещу китайци из цяла Ява предизвикват продължилата 2 години Яванска война, която противопоставя китайци и яванци срещу нидерландската армия. По-късно Валкенир е отзован в Нидерландия и съден за престъпления, свързани с Батавското клане.Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна

Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна ...

......... открита Национална галерия за чуждестранно изкуство Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, открита на 5 ноември 1985 г. като галерия към ф... Епархиите на Българската православна църква на територията на България Всяка епархия на Българската православна църква се управлява от своя архиерей, който носи титлата митрополит.


Войната в Афганистан започва на 7 октомври 2001 г. като

Войната в Афганистан започва на 7 октомври 2001 г. като ...

......... столицата Кабул и заобикалящите я департаменти. На 2 май 2011 американски командоси убиват Осама бин Ладен по време на секретна операция в град Аботабад, северно от Исламабад, Пакистан. Роден е Сергей Есенин Сергей Александрович Есенин е руски поет. Ранната смърт, неодобрението на част от литературния елит, популярността сред широката публик...


Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция,

Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, ...

......... Постановление на Министерски съвет No 156/26.06.2015 г., обнародвано в Държавен вестник No 50/03.07.2015, думите „Национален музеен комплекс – София“ се заменят с „НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ“. Роден е Джон Атанасов, американски компютърен пионер Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, изобретател на един от първите електронни цифрови компютри, и пъ...


Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, изобретател

Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, изобретател ...

......... в България, където е прославян като „българинът – баща на електронния компютър“, избран за чуждестранен член на БАН и награждаван неколкократно с ордени. Източник: Wikipedia.bg Създадена е Агенция Франс Прес Агенция Франс Прес (на френски: Agence France-Presse; съкратено: AFP) е френска новинарска агенция, основана от Шарл Луи Хавас през 183...


Сергей Александрович Есенин е руски поет. Ранната смърт, неодобрението на

Сергей Александрович Есенин е руски поет. Ранната смърт, неодобрението на ...

......... Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името... Макар че е един от най-популярните поети в Русия и правителството му организира тържествено погребение, голяма част от произведенията на Есенин са забранени и са публикувани в Съветския съюз едва през 1966 г.Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и

Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и ...

......... музикален педагог Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци, Пловдивско, но от малък заживява със семейството си в село Рудник, Бургаско. Майка му ... Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии – от покушение на „енергийната мафия“ до битови причини.


Веселина Маринова Геновска е българска писателка, преводачка и общественичка. Родена

Веселина Маринова Геновска е българска писателка, преводачка и общественичка. Родена ...

......... българските писателки до 1944, а след това – в Съюза на българските писатели. В творчеството си до 1944 г. се фокусира върху женската проблематика, характерна за епохата. За кратко време се налага като позната и добра разказвачка. По времето на социалистическия период създава някои исторически, но и някои конюнктурни произведения.


Агенция Франс Прес (на френски: Agence France-Presse; съкратено: AFP) е

Агенция Франс Прес (на френски: Agence France-Presse; съкратено: AFP) е ...

......... с бюра в 110 държави. Езиците на които агенцията предава своите новини са френски, английски, арабски, испански, немски, португалски. Открит е нов естествен спътник на Юпитер – Ананке Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името...


Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г.

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. ...

......... г., като преди това той е бил известен като Юпитер 12. Роден е Никола Ганчев, български музикален педагог Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци, Пловдивско, но от малък заживява със семейството си в село Рудник, Бургаско. Майка му ... Спътникът е представител на групата на Ананке.


Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци,

Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци, ...

......... 90-те години на ХХ век Никола Ганчев обучава десетки от бъдещите най-добри изпълнители на кавал. Огромните му грижи за Музикално училище в Котел от 1962 г., както и работата му с индивидуални ученици, не прекъсват до последните му дни. Никола Ганчев умира на 4 ноември 2001 г. в град София.


Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял

Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял ...

......... са увеличаване на човешкото население, изсичане на горите за селскостопански нужди и съответно намаляване на средата за живот на тигрите. Роден е Ран Босилек Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му е занаятчия и опълченец от Освободителната война – починал, когато Ран Босилек е ... Снимка: архив


Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му

Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му ...

......... печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел. Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и прозаика. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Умира на 8 октомври 1958 година в София.


Уангари Маатаи е родена в село Ихите в централния планински

Уангари Маатаи е родена в село Ихите в централния планински ...

......... и Меъред Кориган Магуайър. Шестте жени, представляващи Северна и Южна Америка, Европа, Близкия Изток и Африка се посвещават на постигане на мир чрез справедливост и равенство, най-вече в подкрепа на правата на жените по света. Уангари Маатаи умира на 25 септември 2011 г. от усложнения, причинени от рак на яйчниците.


Родена е на 24 септември 1901 година във Виена, Австро-Унгария,

Родена е на 24 септември 1901 година във Виена, Австро-Унгария, ...

......... второ издание през 1948 и немско през 1990 година. Допринася също и за разбирането на неврологичната основа на множествената склероза. Адлер и харвардският неврохирург Трейси Джаксън Путнам извършват аутопсионно изследване на мозъка на жена, диагностицирана с множествена склероза. Умира на 4 януари 2001 година в Ню Йорк на 99-годишна възраст.


Сюзан Валодон (на френски: Suzanne Valadon, 23 септември 1865 –

Сюзан Валодон (на френски: Suzanne Valadon, 23 септември 1865 – ...

......... Валодон напуска Мосис заради художник два пъти по-млад от нея Андре Утер. Тя се омъжва за Утер, но и този брак не е последният. Сюзан Валодон умира на 7 април 1938 г. в Париж. Сред присъстващите на погребението близки, приятели и колеги са Пабло Пикасо, Жорж Брак и Андре Дерен.


На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история ...

......... благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от Военния университет ще участват и в празничното шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметника „Майка България”. От 19.00 ч. на площад „Цар Асен I“ представителна част на НВУ ще изпълни строеви хватки с оръжие.


Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 ...

......... предателство от страна на дядо Въльо, пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“. Самият автор преживява по чудо организираната им засада.


Никола Енев Начов е български писател, историк, библиограф и етнограф,

Никола Енев Начов е български писател, историк, библиограф и етнограф, ...

......... две години „Английска филология&ldq... От 1917 г. е член на Съюза на българските учени, писатели и художници. От 1920 г. е член на книжовния комитет на Славянска беседа. От 1922 г. до 1928 г. е пазител на университетската библиотека. Умира на 29 септември 1940 г. в София на 81-годишна възраст.


Световната федерация на глухите (World Federation of the Deaf), съкратено

Световната федерация на глухите (World Federation of the Deaf), съкратено ...

......... Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември 1927 г. Първоначално учи две години „Английска филология&ldq... подобряване достъпа до информация и услуги подобряване човешките права на хората с увреден слух в развиващите се страни насърчаване създаването на организации на глухите там, където в момента не съществува нито една такава


Родена е на 18 септември 1905 година в Стокхолм в

Родена е на 18 септември 1905 година в Стокхолм в ...

......... е бисексуална и сред любовните ѝ връзки са известни и няколко с други жени. Гарбо прекарва последните години от живота си в почти пълна самота в Манхатън, Ню Йорк, но много пътешества в компанията на близки приятели, предимно из Западна Европа и по Средиземно море. Умира вследствие усложнения от пневмония.


Мимас е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г.

Мимас е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г. ...

......... германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски произход. Нейните теории поставят под въпрос някои традиционн... „Мимас“ и имената на останалите тогава известни седем спътника на Сатурн са предложени от сина на Уилям Хершел – Джон Хершел през 1847 г. в неговата публикация Резултати от астрономически наблюдения на Нос добра надежда.


Карен Хорни е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски

Карен Хорни е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски ...

......... Световен фонд за дивата приро... отстъпчив тип – (движещ се към хората); враждебен тип – (движещ се срещу хората); откъснат тип – (отдалечаващ се от хората). Другото основно понятие на Хорни – идеализираният образ, също е свързано с конфликтите. Тук има несъответствие между Аз-образа на човека и реалното му Аз.


Дейм Агата Мери Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary

Дейм Агата Мери Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary ...

......... нейните книги и разкази са адаптирани за телевизия, радио, видео игри и комикси, а повече от тридесет игрални филма са базирани на нейното творчество. Започват денонощни излъчвания на радиопрограма "Хоризонт" Първите официални предавания на Радио „София“ (днес Българско национално радио) датират от 1935 г. През 1945 г., с появата ...


VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн

VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн ...

......... 20 век, публично бил демонстриран полет по устойчива траектория с модификация на машината VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании. Снимка: архив


Клара Шуман (на немски: Clara Schumann; рождено име Клара Йозефин

Клара Шуман (на немски: Clara Schumann; рождено име Клара Йозефин ...

......... време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. На 5 септември 1972 г. единадесет членове... Съпруга е на композитора Роберт Шуман, с когото покровителстват Йоханес Брамс. Клара Шуман е сред първите изпълнители на творбите на Брамс, най-забележителна от които е Вариации и фуга върху тема от Хендел, op. 24.


Милка Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември

Милка Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември ...

......... (1977) и други. Печели награда за женска роля на VII МКФ в гр. Карлови Вари, Чехословакия през 1952 г. Носителка е на орден „Кирил и Методий“ I ст. Получава званието „Заслужил артист“ през 1970 г. Удостоена е със званието „Почетен гражданин на Бургас“ през 2003 г. Погребана е в София.


Автомагистрала или само магистрала (също и аутобан, автострада) е вид

Автомагистрала или само магистрала (също и аутобан, автострада) е вид ...

......... официални предавания на Радио „София“ (днес Българско национално радио) датират от 1935 г. През 1945 г., с появата ... За България е в сила от 26 октомври 2018 г. Наредба № РД-02-20-2 (28 август 2018 г.) за проектиране на пътища, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.


Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се ...

......... най-голям отвор в България от 160 m след моста Нова Европа (Дунав мост 2) между Видин и Калафат, който има няколко отвора от 180 m. Край Габрово е открит Архитектурно-етнографският музей „Етър“ Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е музей на открито в едноименния квартал на Габрово. Представлява възстано...


Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е музей на

Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е музей на ...

......... на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. Част е от Стоте национални туристически обекта.


Антон Диабели е австрийски музикален издател и композитор, представител на

Антон Диабели е австрийски музикален издател и композитор, представител на ...

......... фирмата на Аугуст Кранц, който я изкупува окончателно през 1879 година и я прекръства на свое име. Голямото земетресение в Канто опустошава района на Токио в Япония Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември 1923 г. Магнитудът на земетресението се оценява на 7,9-8,4 по Скалата на Ри...


Мюнхенският атентат е терористична акция по време на олимпийските игри

Мюнхенският атентат е терористична акция по време на олимпийските игри ...

......... атентатът е извършен прецизно. През 2012 г., след разсекретяването на архиви, се разбира, че атентатът е бил извършен дилетантски. Преди Игрите е имало предупреждение за атентат от германското посолство в Бейрут. Властите са се опитали да прикрият грешките си посредством отбягване на самокритика и критика от една институция към други.


Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг

Откриването на пеницилина се приписва на шотландския учен Александър Флеминг ...

......... човешкото тяло, за да убие патогенните бактерии и спира да го изучава след 1931 г. През 1934 г. подновява клиничните проучвания до 1940 г. Независимо от Флеминг, в СССР пеницилинът е открит от съветската микробиоложка Зинаида Ермолева и използван за нуждите на съветската армия по време на Втората световна война.


Терористичният акт в град на Република Северна Осетия, Руска федерация

Терористичният акт в град на Република Северна Осетия, Руска федерация ...

......... на реда са най-малко 396 души, починали в училището или в болница. Около 700 получават спешна помощ на място, а 437 души постъпват в болници в Беслан и Владикавказ. Много деца получават трайни телесни увреждания (загуба на крайници и очи) и психически разстройства. След завръщане у дома момиче се самоубива.


В миналото на мястото на днешния Димитровград има три села

В миналото на мястото на днешния Димитровград има три села ...

......... български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. те работят в самостоятелна бригада, наречена „Млада гвардия“. Техният девиз е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!“. Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград.


Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември

Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември ...

......... особено в планинските и хълмисти крайбрежни райони в западната част на префектура Канагава. В село Небукава разрушен планински склон отнася в морето пътнически влак с повече от 100 пътници, селската гара и самото село. Предизвикано от земетресението цунами с височина на вълните до 10 метра нанася допълнителни щети по крайбрежието.


Дора Петрова Габе (с рождено име: Изидора Пейсах) е българска

Дора Петрова Габе (с рождено име: Изидора Пейсах) е българска ...

......... е сред учредителите на Българо-полския комитет (1922), на Българския ПЕН-клуб (1927) и негова дългогодишна председателка. Съветничка по културните въпроси в Българското посолство във Варшава (1947 – 1950), представителка на България в международните конгреси на ПЕН-клубовете, в международното сътрудничество. През 1968 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Толбухин“.


„Световни рекорди на Гинес“ (на английски: Guinness World Records), позната

„Световни рекорди на Гинес“ (на английски: Guinness World Records), позната ...

......... е убит от Ирландската републиканска армия през 1975 г. Другият участва в телевизионно шоу, в което деца му задават въпроси за различни световни рекорди. Открит е курортният комплекс Албена Албена е ваканционно селище на Черно море, разположено в Североизточна България. Намира се в община Балчик, област Добрич. То е открито...


През лятото на 1990 г. в Партийния дом се намира

През лятото на 1990 г. в Партийния дом се намира ...

......... да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсценирани от добре подготвени подстрекатели, никога не се доказват. Родена е Фаустина Ковалска, полска монахиня Мария Фаустина Ковалска е родена на 25 август 1905 г. в село Глоговец, близо до град Ленчица. Тя е третото поред от десетте деца в семе...


Албена е ваканционно селище на Черно море, разположено в Североизточна

Албена е ваканционно селище на Черно море, разположено в Североизточна ...

......... е със статут на селищно образувание (с национално значение), считано от 1 февруари 2005 г. Томас Едисон патентова кинокамерата През 1891 година Томас Едисън създава кинетоскопа, предшественик на съвременния прожекционен апарат. Първата публична демонстрация на к... Полуостров Албена на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на курорта Албена.


Азиатската банка за развитие (на английски: Asian Development Bank) е

Азиатската банка за развитие (на английски: Asian Development Bank) е ...

......... е насочена към подобряване на благосъстоянието на хората в Азия и Тихия океан, най-вече на 1,9 милиарда души, които живеят с по-малко от 2 долара на ден. Въпреки многото успехи регионът на Азия и Тихия океан остава дом на 2/3 от бедните хора в света. Базирана е в Манила, Филипините.


Ниос (на английски и на френски: Nyos) е кратерно езеро

Ниос (на английски и на френски: Nyos) е кратерно езеро ...

......... г. са инсталирани две допълнителни тръби. В днешно време, езерото все още представлява заплаха, тъй като естествената му стена отслабва. Лек трус би накарал естествената му дига да поддаде и водата да връхлети селата по пътя си чак до Нигерия, като заедно с това се изпуснат големи количества въглероден диоксид.


Никола Петров е роден в 1881 г. във Видин. Още

Никола Петров е роден в 1881 г. във Видин. Още ...

......... („Пазар в Бяла Слатина“). Сред най-интересните работи на Никола Петров са скиците му към антологията на Пенчо Славейков „На Острова на блажените“. Рисунките, правени по снимки на Славейков от различни периоди, имат за цел да подчертаят замисъла на Славейковата антология – многообразието на творчеството му и събирателния характер на книгата.


Михаил Иванов е роден в 1866 година година в град

Михаил Иванов е роден в 1866 година година в град ...

......... световна война е началник на бактеорологичен институт и организира производството на противохолерна ваксина, с която се снабдява Действащата армия. Открил вибрион, наречен на неговото име – Vibrio Ivanovi[2]. За отличия и заслуги през войната е награден с орден „Свети Александър“.  Член е на Македонския научен институт. Умира в 1924 година.


Рига (на латвийски: Rīga, МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и

Рига (на латвийски: Rīga, МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и ...

......... (средната януарска температура е −4,7, като около 10 дена от месеца има затопляне). Снежната покривка се формира през средата на декември и остава до средата на март. Около 145 дена или 40% от цялата година времето в Рига е облачно. Средното годишно ниво на валежите е 700 – 720 mm.


Измитското земетресение засяга Северозападна Турция на 17 август 1999 г.

Измитското земетресение засяга Северозападна Турция на 17 август 1999 г. ...

......... долара. Унищожени са около 100 хиляди жилища. Земетресението предизвиква пожар в голяма нефтена рафинерия в Измит, както и изтичане на нефт от нея в Мраморно море, което довежда до сериозно замърсяване на водите. Измитското земетресение е последвано през ноември от нови силни трусове в района, които също нанасят значителни щети.


Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка

Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка ...

......... упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.


От 15-16 век на територията на днешно Конго съществуват държавните

От 15-16 век на територията на днешно Конго съществуват държавните ...

......... обявена за „народна република“. През 1990 се установява многопартийна политическа система. През 1992 опозицията спечелва изборите; приета е нова конституция; обявена е Република Конго. Роден е Тодор Хаджиев, български диригент Тодор Парашкевов Хаджиев е български диригент, композитор и пианист, заслужил артист от 1950 година. Баща на композитора и музикален те...


Тодор Парашкевов Хаджиев е български диригент, композитор и пианист, заслужил

Тодор Парашкевов Хаджиев е български диригент, композитор и пианист, заслужил ...

......... композира. Тодор Хаджиев е автор на популярната за времето си оперета „Софиянци пред Букурещ“, на детската оперета „Позлатеното вретенце“, двата балета „Животът на моряка“ и „Макова долина“, на песни за солист и пиано, на песни за еднороден и смесен хор, на маршове за духов оркестър и на пиеси за пиано.


Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г.

Неделя Петкова е родена на 13 август през 1826 г. ...

......... чепинските българи. Умира в София на 1 януари 1894 г. Неделя Петкова е майка на Станислава Караиванова-Балканова и Петко Караиванов. Омъжена е за най-малкия вуйчо на Васил Левски (брат на майка му Гина) – Петко Караиванов. Морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика е наименуван на Неделя Петкова.


„Ориент Експрес“ (на френски: Orient Express) е пътнически влак на

„Ориент Експрес“ (на френски: Orient Express) е пътнически влак на ...

......... разписания, като се съобщава, че е „жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании“.[6] Влакът „Венеция-Симплон Ориент Експрес“, частно предприятие на Белмонд, използващ оригинални вагони CIWL от 1920-те и 1930-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и до други дестинации в Европа, включително оригиналния маршрут от Париж до Истанбул.


Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина ...

......... отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк „Ропотамо“ бил изготвен и проект за неговото изграждане. Той обаче останал нереализиран. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в Батуми (Грузия).


Бруно Алфред Дьоблин е роден в Щетин, Германия, сега Шчечин,

Бруно Алфред Дьоблин е роден в Щетин, Германия, сега Шчечин, ...

......... През 1953 г. Алфред Дьоблин напуска Германия завинаги, разочарован от политическия живот в страната. В емиграция създава последния си роман „Хамлет или Краят на дългата нощ“, публикуван една година преди смъртта му. В памет на писателя нобеловият лауреат за литература Гюнтер Грас учредява през 1979 г. литературната награда „Алфред Дьоблин“.


Професор Люба Атанасова Енчева е българска пианистка и музикална педагожка.

Професор Люба Атанасова Енчева е българска пианистка и музикална педагожка. ...

......... получава Димитровска награда, а през 1979 г. е удостоена със званието „Народен артист“. На нейно име през 2008 г. е учредена ежегодна музикална награда в АМТИИ в Пловдив. На нея е наименувана фондация за изкуства. Съпругът ѝ Александър Петров дарява през 1997 г. родния ѝ дом на фондация „Млади дарования“.


Христо Танев Стамболски е български общественик, борец за църковна независимост,

Христо Танев Стамболски е български общественик, борец за църковна независимост, ...

......... медицински съвет. Д-р Христо Стамболски е автор на обширни мемоари, които съдържат много и интересни сведения за съвременния му обществен живот. Сътрудничи на в. „Право“ и „Напредък“, издавани от неговия приятел Иван Найденов; след Освобождението сътрудничи на в. „Мир“, публикува на различни езици трудове по анатомия, антропология, паразитология и епидемиология.


Камен Пенев (Пеневич) Писков е български шахматист и треньор по

Камен Пенев (Пеневич) Писков е български шахматист и треньор по ...

......... академия „Георги Раковски“ в София. Писков е шампион на България по шахмат през 1947 г. Участва на Балканиадите през 1946 и 1947 година. Умира през 1972 г. на турнир в Габрово. През 2009 г. в негова памет по случай 100-годишнината от рождението му е организиран „Мемориал Камен Писков“ в София.


Тoчнo в 8 чaca и 15 минути мecтнo врeмe нa

Тoчнo в 8 чaca и 15 минути мecтнo врeмe нa ...

......... тях е десетки пъти по-голяма от тази, на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години са свидетелство, че ядрените оръжия никога повече не трябва да се използват и трябва да бъдат напълно забранени чрез инструментите на международното право, смятат още от БЧК.


Роден е на 5 август 1902 година в плевенското село

Роден е на 5 август 1902 година в плевенското село ...

......... – кактуси“ (1968), „Родопски пейзаж“ (1970) и „Мелник“ (1972). Участник е в общи художествени изложби. Негови произведения са представяни на изложби в Гърция, СССР и Турция и са притежание на Националната художествена галерия. Носител е на награди от Съюза на българските художници. Умира на 15 септември 1972 година в София.


Калина Малина е родена в София, тя следва в Историко-филологическия

Калина Малина е родена в София, тя следва в Историко-филологическия ...

......... на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977). Умира на 4 януари 1979 година на 80-годишна възраст в София. Романи „Златно сърце“ (1929, роман за деца) Стихосбирки Част от стихосбирките с произведения от Калина Малина: О. Смехорани Моряче Преди, преди, вретенце Малките житни зрънца Обичам Дядовото магаренце, илюстрации Вадим Лазаркевич (1938)


Родена е през 1946 в София в семейството на музикалния

Родена е през 1946 в София в семейството на музикалния ...

......... осъществява множество записи. Акцентът на репертоара ѝ е както върху музиката от епохата на Барока и Романтизма, а така също и върху музика от 20 век. Като композитор пише много солови и ансамблови произведения за орган, но има произведения и в хоровия жанр. Член е на Баховото общество в Лайпциг.