Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско.

Дончо Костов е роден през 1897 година в село Локорско. ...

......... и развитие на организмите (1947-1949). От 1948 година е член на Югославската академия на науките и изкуствата в Загреб. През 1988 година посмъртно му е присъдена Димитровска награда. Дончо Костов умира през 1949 година в София. През 1990 режисьорката Адела Пеева прави документалния филм „Дончо Костов – една българска история“.


Френското психоаналитично общество (ФПО) е френско психоаналитично професионално тяло създадено

Френското психоаналитично общество (ФПО) е френско психоаналитично професионално тяло създадено ...

......... са с целта да лишат новата група от членство в МПА. Тези петима са Лакан, Долто, Лагаш, Фав-Бутоние и Ревершон-Жув. Те формират нова група Френско психоаналитично общество и търсят присъединяване към МПА.  По-късно Лакан напуска обществото и създава своя собствена школа наречена École Freudienne de Paris през юни 1964 г.


Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан.

Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. ...

......... култура се основава на скандинавското наследство на нацията. Повечето исландци са потомци на германски и келтски заселници. Културното наследство на страната включва традиционните исландска кухня, исландска литература и исландски саги. Исландия е страната с най-малкото население от всички членки на НАТО и е единствената от тях, която няма постоянна армия.


Въстанието започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди

Въстанието започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди ...

......... съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания продължават месеци след това. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква видима опозиция. Тези съветски действия са осъдени от много западни марксисти, въпреки че те засилват съветския контрол в Централна Европа.


Лиза дел Джокондо (Lisa del Giocondo) (15 юни 1479 –

Лиза дел Джокондо (Lisa del Giocondo) (15 юни 1479 – ...

......... влиза в местната власт. Майка е на 6 деца. Лиза надживява съпруга си, който е значително по-възрастен от нея. Няколко века след смъртта на Лиза нейният портрет става най-известната картина в света. В началото на 21 век става окончателно ясно, че Лиза Жерардини е моделът, използван за нарисуването на портрета.


Алоис Алцхаймер е германски психиатър и невропатолог, колега на Емил

Алоис Алцхаймер е германски психиатър и невропатолог, колега на Емил ...

......... Франкфуртският приют на име Аугусте Детер. Петдесетгодишната жена имала странни поведенчески симптоми, включително и загуба на краткотрайната памет. Тази пациентка се превръща в мания за него в следващите години. През април 1906 Детер умира и Алцхаймер изпраща записките си и мозъка ѝ в Мюнхен, където работи в лабораторията на Крепелин.Театър 199 „Валентин Стойчев“ е сценично пространство на столичната улица

Театър 199 „Валентин Стойчев“ е сценично пространство на столичната улица ...

......... „Симулатор за чифтосване“ от Джоузеф Скримшоу, „Каквото направи дядо...“ по Х. К. Андерсен се играят над 10 години, „Шинел“ по Гогол отбелязва на сцената на театъра своята 20-годишнина, а моноспектакъла на Андрей Баташов „Секс, наркотици и рокендрол“ е игран над 700 пъти. Обръща се сериозно внимание и на българската драматургия.


Сър Лорънс Керр Оливие, барон Оливие е британски театрален и

Сър Лорънс Керр Оливие, барон Оливие е британски театрален и ...

......... Оливие е роден на 22 май 1907 г. в Доркинг, графство Съри, Англия в семейство на селски свещеник. Жени се три пъти: за Джил Есмънд (1930—1940), Вивиан Лий (1940—1960) и Джоан Плоурайт (от 1961 до смъртта му). Три пъти е носител на Академична награда "Оскар", номиниран е общо 14 пъти.


Жак-Ив Кусто е роден на 11 юни 1910 година в

Жак-Ив Кусто е роден на 11 юни 1910 година в ...

......... еколог Кусто се обръща към правителствата на много страни и към политически дейци, като изразява безпокойството си от замърсяването на океана. Последните десетилетия от живота си капитан Кусто посвещава на борбата за опазване на околната среда. Жак Ив Кусто умира на 25 юни 1997 година в Париж на 87-годишна възраст.


Джуди Гарланд е американска актриса и певица, считана от мнозина

Джуди Гарланд е американска актриса и певица, считана от мнозина ...

......... Марк Херон, и в годината на смъртта си за Мики Дийнс. Има записи в дует с дъщеря си Лайза Минели. В последните години от живота си преживява драстични промени в теглото, много лични проблеми и силно пристрастяване към наркотиците. Официалната версия за смъртта ѝ е приемане на голяма доза наркотици.


Лондонският симфоничен оркестър е сред най-големите оркестри в Обединеното кралство.

Лондонският симфоничен оркестър е сред най-големите оркестри в Обединеното кралство. ...

......... да свирят на Залцбургския фестивал, след което правят турне по света. Лондонският симфоничен оркестър участва в записите на много музика за филми като „Междузвездни войни“, „Хари Потър и стаята на тайните“ и др. Участват и в записите на много музикални албуми като „Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band“ на „Бийтълс“.Думата хомосексуалност е формирана от гръцката представка homo („еднакъв“) и

Думата хомосексуалност е формирана от гръцката представка homo („еднакъв“) и ...

......... конгрес, изразяват разочарование от решението на съда и заявават готовност да инициират законодателна инициатива за отмяна на член 377. В Япония няма закони срещу хомосексуалното поведение. Смята се, че личности като Александър Велики, Платон, император Адриан, Вергилий, Леонардо да Винчи, Микеланджело и др. са поддържали еднополови връзки и/или сексуални контакти.


Държавата град Ватикан е най-малката суверенна държава в света –

Държавата град Ватикан е най-малката суверенна държава в света – ...

......... Те разполагат с някои от най-известните картини и скулптури в света. Уникалната икономика на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на публикации. Името на държавата се членува със спазване на правилата за пълен и кратък член.


Ютията е изобретена през 15 век, като създаването ѝ е

Ютията е изобретена през 15 век, като създаването ѝ е ...

......... гладенето като в тях са били поставяни въглени. Най-отгоре върху капака е имало дървена дръжка, която е служела за предпазване от изгаряне на ръцете на гладещия. В България тези ютии са били използвани до 50-60-те години на 20 век, когато започват широко да навлизат електрическите ютии съветско и българско производство.


Планът „Маршал“ (официално Програма за европейско възстановяване) е инициатива на

Планът „Маршал“ (официално Програма за европейско възстановяване) е инициатива на ...

......... да се възстановят засегнатите от войната области, да се премахнат търговските бариери, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическия просперитет на Западна Европа като преграда пред разпространението на комунизма. Част от плана е също премахването на множество регулации и насърчаване на ръста на производителността и членството в профсъюзи.


Протестите на площад Тянанмън от 4 юни 1989 г., известни

Протестите на площад Тянанмън от 4 юни 1989 г., известни ...

......... са виждали придобилите световна известност кадри на човек с пазарска чанта, който препречва пътя на танковете на площада. Колко души са били убити и до днес остава неизвестно, припомня Нова телевизия. В официалната позиция на Китай се говори за 300 жертви. Но според други оценки, убитите са над 2 хиляди.Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга,

Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, ...

......... икономическа независимост се сблъсква с редица проблеми като масова безработица, недостиг на жизнено пространство, обработваема земя и суровини. Под ръководството на Ли Куан Ю от 1959 до 1990 г. държавата успява да се пребори с тези проблеми и само за едно поколение прави скок от развиваща се към промишлена държава.


Свети Евгений I (на латински: Eugenius PP. I) е римски

Свети Евгений I (на латински: Eugenius PP. I) е римски ...

......... това как се случва в Рим след заминаването на папа Мартин, през този период Светия престол се управлява от архиепископ и архидякон. Папа Евгений умира през 657 г., и е канонизиран, като се почита паметта му на 2 юни, въпреки че според Анастасий Библиотекар той е починал на 1 юни.


Иванка Пенчова Костуркова, известна като Жана Костуркова е българска художничка

Иванка Пенчова Костуркова, известна като Жана Костуркова е българска художничка ...

......... в чужбина – Берлин, Будапеща, Букурещ, Варшава, Москва, Мексико, Париж. Работи в областта на графиката и илюстрацията, а тематично творбите ѝ са свързани с българския фолклор, народния бит и пейзажа. Известна е и като автор на екслибриси. През 1959 г. е удостоена със сребърен медал от Съюза на българските художници.


Съгласно Решение на Министерския съвет № 189 от 18 май

Съгласно Решение на Министерския съвет № 189 от 18 май ...

......... емисия новини, филм и концерта „Само една нощ с Рики Мартин“. 40 минути след полунощ сигналът е изключен.  През есента на 2007 г. се появява информация, според която, във връзка с цифровизацията на ефирното излъчване, БНТ планира да поднови излъчването на втора програма. Това става на 16 октомври 2011 г.


Демократична република Виетнам, съкратено ДРВ, понякога наричана Северен Виетнам, е

Демократична република Виетнам, съкратено ДРВ, понякога наричана Северен Виетнам, е ...

......... и Северен Виетнам били длъжни да изведат войските си от Южен Виетнам. Но северновиетнамските войски не били изведени от юга и бойните действия продължавали. През пролетта на 1975 г. южновиетнамският режим бил свален. На 2 юли 1976 г. се обявява създаването на единната независима виетнамска държава – Социалистическа република Виетнам.


Ислямска република Пакистан е държава в Южна Азия, част от

Ислямска република Пакистан е държава в Южна Азия, част от ...

......... паритет на покупателната способност, но страната продължава да се причислява към развиващите се държави. Големи проблеми продължават да бъдат тероризмът, неграмотността и ширещата се бедност. Пакистан е ядрена сила, има осмите по големина въоръжени сили и е стратегически съюзник на САЩ и Китай. Членка е на ООН, Британската общности Г-20.


Непал, официално Федеративна демократична република Непал е държава в Южна

Непал, официално Федеративна демократична република Непал е държава в Южна ...

......... 12 000 души. Земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер разтърсва Непал на 25 април 2015 година. Официално броят на жертвите е 6600 души, като 14 040 души са ранени. Земетресението е най-силното в Непал от 1980 година насам. На 2 май има втори силен трус с магнитуд 5 по Рихтер.


Жак Рене Ширак е френски политик, бивш кмет на Париж

Жак Рене Ширак е френски политик, бивш кмет на Париж ...

......... събрание и Жак Ширак престава да бъде министър-председател. Ширак печели президентските избори през 1995 г. През 2000 г. мандатът на президента е определен на 5 години, изравнен е с този на депутатите от Националното събрание. През 2002 г. отново печели президентските избори. През 2007 г. е сменен от Никола Саркози.


Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през

Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през ...

......... функции: осъществява организационното ръководство на работата на Върховния касационен съд и го представлява свиква и ръководи заседанията на пленума на ВКС прави предложение за издаване на тълкувателни решения назначава и освобождава служителите в съда Върховният касационен съд заседава в състав от трима съдии, освен ако със закон е предвидено друго.


Националният дворец на културата, известен и с краткото НДК (наименование

Националният дворец на културата, известен и с краткото НДК (наименование ...

......... Главен проектант на парка към НДК е инж. Валентина Атанасова, паркоустроител. Най-голямата зала („Зала 1“) разполага с 3380 места. Сградата е разположена на 123 000 m² площ, разгърната на 8 етажа и 3 подземни нива. НДК е построен върху площ от 18 300 m² и има обем 576 800 m³.


Песенен конкурс „Евровизия“ е телевизионно предаване, организирано от Европейския съюз

Песенен конкурс „Евровизия“ е телевизионно предаване, организирано от Европейския съюз ...

......... мащаб. „Евровизия“ се излъчва и в страни, които не са членки на ЕСРТ – Австралия, Канада, Индия, РЮА, Южна Корея, САЩ и други страни. От 2000 г. конкурсът може да се гледа и онлайн. През 2017 г. Кристиан Костов поставя рекорд за България, като се класира на престижното 2-ро място.


Западна Германия е неофициално наименование на Федерална република Германия (съкратено

Западна Германия е неофициално наименование на Федерална република Германия (съкратено ...

......... формално не влиза в състава на Западна Германия, макар че политически, икономически и културно е тясно свързана с нея, а не с обкръжаващата я териториално Германска демократичана република. Територията на Източен Берлин е включена, както и останалата част от съветската окупационна зона, в състава на ГДР и е нейна столица.


Първата добре документирана машина, която самостоятелно се отделя от земята

Първата добре документирана машина, която самостоятелно се отделя от земята ...

......... Блерио XI след 37-минутен полет прелита над Ламанш (La Manche) между градовете Кале (Calais) и Дувър (Dover) в Англия. Така след 19 юли 1909 г. вече няма съмнение, че самолетът е ново, бързо средство за транспорт, а Великобритания е шокирана от възможността да се достигне до нейна територия по въздуха.


38-то Народно събрание е 3-то обикновено народно събрание в България,

38-то Народно събрание е 3-то обикновено народно събрание в България, ...

......... сили през 1998 г., но скоро след падането от власт през 2001 г. в партията настъпват необратими процеси на разцепление. По време на своето управление Костов получава от медиите прозвището Командира. Политическите му противници считат управлението му за еднолично, докато неговите поддръжници одобряват категоричната му политическа позиция по спорни въпрос.


През 1902 г. Куба става независима република. Приета е обаче

През 1902 г. Куба става независима република. Приета е обаче ...

......... ред, поради което в страната се оформя силна опозиция. Президентът Батиста става военен диктатор и започва жестоки гонения срещу всички опозиционери в страната, избива хиляди невинни кубинци и затваря всички университети в Куба, поради критиките и недоволството на студентите към него. Начело на една от опозиционните групировки е Фидел Кастро.


Под пионерско движение се разбира дейност на детска комунистическа организация,

Под пионерско движение се разбира дейност на детска комунистическа организация, ...

......... независими и изповядват марксистки идеали. Буквално, пионер означава пръв, първооткривател. Пионери са хората, които първи прокарват път в неизвестното, поставят основите на нещо ново – заселват нови земи, извършват открития в науката, техниката, литературата, изкуството. Явно се е търсела такава аналогия при даване името на комунистическата детска организация като пионерска.


Адмира Исмич (на сръбски: Адмира Исмић) и Бошко Бркич (на

Адмира Исмич (на сръбски: Адмира Исмић) и Бошко Бркич (на ...

......... само на двадесет и пет метра от бошняшките позиции. По-късно става ясно, че сърбите са принудили босненски военнопленници да издърпат двамата мъртви към сръбската страна и да ги погребат на гробището Вранеш в Лукавица, в общ гроб. По-късно, през април 1996 г. биват ексхумирани и погребани в Сараево, отново заедно.


Саксофонът (от френски: saxophone, създадено от личното име Sax +

Саксофонът (от френски: saxophone, създадено от личното име Sax + ...

......... пренадуване с Бьом клапанна система. Разпространение В симфоничния оркестър е използван в творби на Бизе, Масне, Маербер, Барток и др. Използва се и от съвременни композитори, включително български. През 20-те години на 20 век навлиза в джазовата и танцова музика с типичен състав: 2 алт, 2 тенор и 1 баритон.


Десетото Обикновено народно събрание заседава в сградата на Народното събрание

Десетото Обикновено народно събрание заседава в сградата на Народното събрание ...

......... събрание през 1911 г. Сесии Дейноста на това народно събрание се ограничава в периода 16 май 1899 – 20 октомври 1900 г., в който е свикано на две редовни и една извънредна сесия. Между приетите от него закони са Законът за общинските налози и Законът за празничните дни в Княжеството.


А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи

А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи ...

......... член на ООН (1955), на Съвета на Европа (1956), на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (1965), на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (1973) и на Европейския съюз от 1995. През 1995 г. страната става част от Шенгенското споразумение, а през 1999 г. приема еврото като официална валута.


Екзарх Стефан I (светско име Стоян Попгеоргиев Шоков) е висш

Екзарх Стефан I (светско име Стоян Попгеоргиев Шоков) е висш ...

......... Израел и евреите по цял свят никога няма да забравят това и ще са винаги дълбоко признателни на своите спасители.“ Животът и заслугите на екзарх Стефан I дават повод на Емануел Зисман в прочувственото си слово да заяви: „Ако хуманизмът беше критерий, България трябваше да приема Европа, а не обратното.“Земетресението в Съчуан през 2008 година е най-голямото през последните

Земетресението в Съчуан през 2008 година е най-голямото през последните ...

......... По данни на китайското правителство от 24 май са загинали 60 560 души, а 26 221 все още се водят за безследно изчезнали. Ранените са повече от 352 290. Смята се, че въпреки това жертвите щяха да бъдат много по-многобройни, ако епицентърът беше в близост до столицата на провинцията Чънду.


Великото херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална държава в Северозападна Европа със

Великото херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална държава в Северозападна Европа със ...

......... се преминава почти изцяло на френски. За делови и административни цели се използва основно френски. И трите езика са официални. Добрият жизнен стандарт (първо място по доход на глава от населението в света) и разположението на страната в сърцето на Европа привличат много чужденци, които наброяват над 35% от населението.


Нелсън Мандела (18 юли 1918– 5 декември 2013 г.)  е

Нелсън Мандела (18 юли 1918– 5 декември 2013 г.)  е ...

......... планина“ (2008).[4][5] Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979) и други. Мандела почива на 5 декември 2013 г. на 95-годишна възраст в болница в Йоханесбург от белодробна инфекция. Погребан е с държавни почести и паметта му е почетена от всички световни лидери.


Канбера е столицата на Австралийския съюз. Разположена е в северната

Канбера е столицата на Австралийския съюз. Разположена е в северната ...

......... два града – Мелбърн и Сидни и за да се сложи край на този спор през 1927 г. е избрана Канбера.Канбера е градът, в който се намира и Парламентът на Австралия, Националната галерия на Австралия и Националният музей. За разлика от други градове като Сидни градът няма излаз на океан.


Смъртното наказание е налагането на смърт като наказание за дадено

Смъртното наказание е налагането на смърт като наказание за дадено ...

......... световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия). През 2008 година тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.


Пьотър Илич Чайковски (7 май 1840 – 6 ноември 1893)

Пьотър Илич Чайковски (7 май 1840 – 6 ноември 1893) ...

......... че някои автори смятат, че става дума за самоубийство. Макар популярна сред публиката по света, музиката на Чайковски често е отхвърляна от критиците в началото и средата на 20 век като вулгарна и лишена от извисеност. Към края на века статутът на Чайковски като значим композитор вече е твърдо установен.


Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324 m

Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324 m ...

......... до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.


Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните

Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните ...

......... Комисарят по човешките права в рамките на съвета има задача да спомага за спазването на човешките права. Седалището на Съвета на Европа е разположено в Страсбург, Франция. Официалните езици са английски и френски език. Комитетът на министрите и Парламентарната асамблея използват за работни езици също немски, италиански и руски език.


Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен (13 октомври

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен (13 октомври ...

......... Особено негодува срещу подготвяния Икономически и валутен съюз (Еврозоната). Тачър започва да губи популярност през 1989 г., тъй като икономиката е в спад и страда от високи лихвени проценти, въведени, за да го спрат. Тя обвинява финансовия министър Найджъл Лоусън, който следва икономическа политика, подготвяща валутния съюз (влизането в еврозоната).


Далида е родена в предградие на египетската столица Кайро в

Далида е родена в предградие на египетската столица Кайро в ...

......... Малък площад близо до дома ѝ получава името „Далида“, издигнат е паметник. Издадени са книги за живота и творчеството ѝ. По повод 20-годишнината от смъртта ѝ е уредена официална изложба с мултимедийно съдържание. Създават се много документални филми за Далида, както и музикални творби, пресъздаващи гласа и външния ѝ вид.


Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно

Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно ...

......... полза на съществуването на чудовището от Лох Нес някои виждат в наличието на легенди за различни други водни чудовища в разни крайща на света – Мокеле Мбембе, Огопого, Моргар, Чампи (определен като защитен вид), Тианчи... Според много други хора обаче Неси е просто един от съвременните митове от популярната култура.


Корейската народно-демократична република, съкратена като КНДР, е държава в Източна

Корейската народно-демократична република, съкратена като КНДР, е държава в Източна ...

......... през декември 2011 г. и на свой ред е наследен от сина си и внук на Ким Ир Сен Ким Чен Ун. КНДР е най-военизираната страна в света с общо 9 495 000 души военен персонал (редовни, резервисти и полувоенни), притежава и разработва атомно оръжие и има активна космическа програма.


Покупката на Луизиана е сделка между САЩ и Френската република

Покупката на Луизиана е сделка между САЩ и Френската република ...

......... щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота западно от река Мисисипи, Северна и Южна Дакота, Небраска, Ню Мексико, северната част на Тексас, Оклахома, Канзас и части от Монтана, Уайоминг и Колорадо. Сделката на практика осъществява най-голямото еднократно разширяване на САЩ, а общите придобити земи съставляват 23,3 процента от днешната територия на страната.


Най-ярката изява на Българското националноосвободително движение по време на Руско-турската

Най-ярката изява на Българското националноосвободително движение по време на Руско-турската ...

......... 14 до 65-годишна възраст. Личният състав е набран предимно от опитни бойци – участници в национално-революционното движение и Сръбско-турската война от 1876 година. Съдействие за набиране на доброволци оказва Българското централно благотворитерно общество в Румъния и Славянските благотворителни комитети в Русия. Опълченците са с права на военнослужещи от Руската армия.


Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време

Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време ...

......... наградата Пулицър В следващата година по книгата ѝ е направен едноименен филм, с участието на Грегъри Пек. На 5 ноември 2007 г. Харпър Ли е наградена с „Президентски медал на свободата“ за приноса си към литературата. Харпър Ли почива на 89-годишна възраст на 19 февруари 2016 г. в Монровил, Алабама.


Пшеница (наричана и зимница или жито) е сборно понятие за

Пшеница (наричана и зимница или жито) е сборно понятие за ...

......... някои високоалкохолни напитки и дори биогаз . Пшеница се засажда и за добив на фураж, а понякога сламата и се използва за други цели – като материал за покриване на селскостопански сгради. Най-големи площи с пшеница се отглеждат в Индия, Китай, Русия, САЩ, Австралия, Казахстан, Канада, Пакистан, Турция, Иран, Украйна...


Анита Лус е родена на 26 април 1889 г. в

Анита Лус е родена на 26 април 1889 г. в ...

......... август 1981 г. в Ню Йорк. Тя оставя такъв неповторим отпечатък в киното и литературата, че на нейната панахида приятелите ѝ Хелън Хейс, Рут Гордън и Лилиан Гиш забаляват опечалените с анекдоти от творчеството ѝ, а Жул Стейн изпълнява песни от нейните мюзикъли, вкл. „Диамантите са най-добрият приятел на момичетата“.


Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак

Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак ...

......... и се поддържа от специална Администрация на Суецкия канал със седалище в Порт Фуад. Съгласно Цариградската конвенция от 1888 г., която е в сила и досега, каналът може да бъде използван „по време на война и в мирно време от всеки търговски или военен съд без разлика на неговия флаг“.


1953 г. Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е британски политик и

1953 г. Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е британски политик и ...

......... Той е единственият британски министър-председател, получил Нобелова награда за литература и първият чужденец, избран за почетен гражданин на САЩ. Оказана му е честта на държавно погребение, превърнало се в едно от най-големите събирания на държавници в историята. Чърчил се счита от мнозина за един от най-влиятелните хора в британската история.


1856 г. Иван Мърквичка е български художник от чешки произход.

1856 г. Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. ...

......... дописен член на БАН. Синът му Иван Мърквичка (младши) загива на фронта през Първата световна война като български офицер. През 1921 г. се завръща в Чехословакия. Тук той се фокусира главно върху рисуване на портрети, наред с други и на видни политици. Умира в Прага на 16 май 1938 г.


Международен ден на Земята Денят на Земята – 22 април,

Международен ден на Земята Денят на Земята – 22 април, ...

......... на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.


1969 г. Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена

1969 г. Адриана Владимирова Дунавска е българска състезателка по художествена ...

......... Пекин. През 2008 напуска българския национален отбор и става старши треньор на френския национален отбор – индивидуално и ансамбъл. Под нейно ръководство отборът отбелязва рязък възход, като запазва духа на френската гимнастика, но бива обогатен с много сложни елементи, типични дотогава само за водещите школи, една от които е българската.


1956 г. Грейс Кели, родена като Грейс Патриша Кели (на

1956 г. Грейс Кели, родена като Грейс Патриша Кели (на ...

......... с кола, която сама шофира (пътува с най-малката си дъщеря Стефани). Стефани се спасява, но травмите на Грейс са несъвместими с живота. Почива на 14 септември 1982 г., в 22:55 часа. Погребана е в катедралата „Свети Николай“ в Монако. През 2005 г. там е погребан и съпругът ѝ Рение III.


1909 г. Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева

1909 г. Света Жана д`Арк, известна още като Орлеанската дева ...

......... IX и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция. Тя остава важна фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения. През 1909 г. папа Пий X я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт XV я канонизира.


1975 г. Червени кхмери е наименованието на последователите на комунистическата

1975 г. Червени кхмери е наименованието на последователите на комунистическата ...

......... отменени като платежно средство, чуждите езици и четенето на книги са забранени. Много хора са убити, само защото са носели очила – това се е считало за „признак на грамотност“. Хората са принудени да носят единствено черни дрехи, за да изглеждат еднакво. „Участието в пазарни дейности“ се превръща в престъпление.


Мери Исобел Катрин Бернадет О`Брайън (на английски: Mary Isobel Catherine

Мери Исобел Катрин Бернадет О`Брайън (на английски: Mary Isobel Catherine ...

......... Done to Deserve This?. Две години след това, тя прави още два британски хита, сама, като това са: Nothing Has Been Proved и In Private. В средата на 90-те, интересът към Спрингфийлд е възроден, след като Son of a Preacher Man е включен в саундтрака на Криминале на Куентин Тарантино.


1951 г. Мис Свят е първия най-стар ежегоден конкурс за

1951 г. Мис Свят е първия най-стар ежегоден конкурс за ...

......... формат за красота. Конкурса се излъчва наживо в над 280 държави от цял свят. Ежегодно във форума участие заемат над 130 представителки, победителки от националните селекции на държавите си. Мис Свят се нарежда като един от най-престижните конкурси за красота. Конкурса и се явява конкуренция на американския форум: Мис Вселена.


1929 г. Голямата награда във Формула 1 е кръг от

1929 г. Голямата награда във Формула 1 е кръг от ...

......... годишно в определена от световната федерация страна. ФИА има изключително високи изисквания относно сигурността на пистите, които са домакини на старт за Голямата награда. Поради тази причина, ако някоя от пистите не отговаря на тези изисквания, често се случва състезанието да отпадне от календара на ФИА за кръг от Шампионата.


1940 г. Катинското клане е съветско военно престъпление – масово

1940 г. Катинското клане е съветско военно престъпление – масово ...

......... мемориала в самолетна катастрофа край Смоленск загиват полският президент Лех Качински и общо 96 високопоставени държавни служители от полското държавно ръководство, както и целият екипаж.  През 2007 година Анджей Вайда, чийто баща е сред жертвите на Катинското клане, реализира филма „Катин“. Творбата е номинирана за Оскар в категория чуждоезичен филм.


1992 г.  „Дисниленд“ e името на 4 увеселителни парка по

1992 г.  „Дисниленд“ e името на 4 увеселителни парка по ...

......... в Токио). С 15,3 милиона посетители през 2008 г. Дисниленд Париж е водеща дестинация в Европа. На 12 април 1992 г. са открити комплексът Евро Дисни и неговият тематичен парк. Статистиката сочи, че близо 500 хил. души, придвижващи се с 90 хил. автомобила, са имали желанието да посетят новооткрития комплекс.


Бернардо Провенцано, наричан с прозвището „Булдозерът“, е член на сициалианската

Бернардо Провенцано, наричан с прозвището „Булдозерът“, е член на сициалианската ...

......... 2006 година. Провенцано се укрива от властите от 1963 година, когато близо до родния му град Корлеоне собственоръчно убива местния мафиот Паоло Стрева. Това убийство разпалва мафиотска война в Сицилия, в която загиват 52 души. Арестуван е на 11 април 2006 година , след което е осъден на доживотен затвор.


На 4 юни 1989 г. Лех Качински е избран за

На 4 юни 1989 г. Лех Качински е избран за ...

......... борбата с тероризма. На 10 април 2010 г. загива заедно със съпругата си Мария Качинска в самолетна катастрофа край Смоленск. Самолетът Ту-154, с който пътува правителствената делегация за церемонията по случай 70-годишнината от Катинските разстрели, се разбива при опит за приземяване на летище в Западна Русия. Оцелели от катастрофата няма.