Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик

Андерс Целзий (на шведски: Anders Celsius) е шведски астроном, математик ...

......... и автор на научно-популярна литература. Целзий умира от туберкулоза на 25 април 1744 година в Упсала на 42-годишна възраст. Погребан е в църквата на Gamla Uppsala. През 1948 г. на деветата генерална конференция по мерки и теглилки температурната скала е преименувана в памет на Андерс Целзий на скала по Целзий.


Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с

Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с ...

......... открито на 1 септември 1878 г. по заповед на княз Дондуков-Корсаков. Със заповед № 14 от 1 септември 1878 г. висшето командване и организирането на занятията се поема от гвардейски капитан Николай Флейшер. Първите произведени български офицери с чин прапорщик са Рачо Петров, Христо Попов, Стефан Александров и Петър Тантилов.


Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 г.

Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 г. ...

......... пише мемоари“ е отпечатана през 2000 година. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 2003 г В Англия са въведени първите пощенски кутии Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писменос... Умира на 8 юли 2013 г.


Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние ...

......... Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави. Роден е Добри Войников, български писател Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар стил) 1833 година в Шумен в семейството на поп Васил Войников. Първоначално учи в...


Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар

Добри Войников е роден на 22 ноември (10 ноември стар ...

......... в Букурещ, Гюргево и Шумен, където се връща през 1874 г., след като приема руско поданство. По време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) става управител на сиропиталище в Търново, където умира от тиф. Гробът му се намира в парк „Дружба“ във Велико Търново до гроба на Колю Фичето.


Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив.

Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив. ...

......... Детските и училищните му песни са издадени в сборници в периода 1902 – 1904 г. Клавирните му пиеси са едни от първите български образци в жанра. Представител е на първото поколение български композитори, един от пионерите на българската професионална музика. Негов син и наследник в музикалното творчество е Любомир Пипков.Янко Янев е роден в Пещера на 20 ноември 1900

Янко Янев е роден в Пещера на 20 ноември 1900 ...

......... на певци. През 1956 г. печели голямата награда на Окръжния фестивал на ... След 1934 г. се установява за постоянно в Германия, където чете лекции в Берлинския университет по културна история на България. Загива по време на англо-американските бомбардировки на Дрезден през Втората световна война на 13/14 февруари 1945 г.


Родена е през 1936 г. в село Левочево, Смолянско, в

Родена е през 1936 г. в село Левочево, Смолянско, в ...

......... днес в Северна Македония. Първи бра... Надежда Хвойнева умира през 2000 г. в София. Посмъртно е обявена за жена на годината от Американския биографичен институт. В родното ѝ село Левочево в нейна памет се организира конкурс „С песните на Надежда Хвойнева“. За нея има книга, озаглавена „Неповторимата“ (автор Светозар Казанджиев).


Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 г. в

Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 г. в ...

......... да навърши 90 години. Надгробната плоча слага нейният племенник Ото Фриш, на нея пише: „Лиза Майтнер, физик, който никога не загуби своята хуманност“. Елемент 109 майтнерий в таблицата на Менделеев е наречен на нейно име. На нейно име е учредена и научноизследователска стипендия за разработки в областта на атомната физика.


Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември

Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември ...

......... провъзгласяването на епископ Босилков за блажен. Точно в 12 часа Папа Йоан Павел II благославя на извънредна аудиенция българските поклонници в Рим и чрез тях всички българи. Светият отец произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.


Първото, второто и третото правителство на Стоян Данев са двадесет

Първото, второто и третото правителство на Стоян Данев са двадесет ...

......... на май 1903 г. Княз Фердинанд I предизвиква оставката на кабинета с грубото си поведение към простветния министър Александър Радев. Роден е Христо Негенцов, български педагог Христо Станчев Негенцов е виден български педагог. Роден е на 14 ноември 1881 г. в Габрово. Брат е на писателя Ран Босилек. През 1900...Христо Станчев Негенцов е виден български педагог. Роден е на

Христо Станчев Негенцов е виден български педагог. Роден е на ...

......... Фрьобел“). През 1922 г. става асистент в Софийския университет, после - доцент (1928), а през 1930 г. – извънреден професор. Изявява се и като редактор на вестниците „Образование“, „Учителска мисъл“ и „Ново училище“. Член е на Дружество „Монтесори“, Международния съюз по лечебна педагогика и Централния институт по възпитание и обучение.


Снежина Гогова завършва българска филология и втора специалност китайски език

Снежина Гогова завършва българска филология и втора специалност китайски език ...

......... „Свободните словни асоциации в китайския език“ и ѝ присъждат степен „доктор на филологическите науки“. През април 2000 г. е избрана за професор по китайска фонетика и фонология. От 2007 до 2011 г. е член на Специализирания научен съвет по общо езикознание, класически и нови езици при Висшата атестационна комисия (ВАК).


Проф. Елисей Янев Тодоров (1906 - неизв.) е български микробиолог,

Проф. Елисей Янев Тодоров (1906 - неизв.) е български микробиолог, ...

......... ст... Проф. Елисей Янев е свирил на цигулка и е изпълнявал музикални произведения в цигулково трио, заедно с още двама пловдивски професори проф. Иван Андреев и проф. Юри Тошев. Критикувал е писателя Димитър Димов (ветеринар), с когото са работили заедно, за твърде хладното научно описание на характерите в неговите творби. 


Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в

Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в ...

......... Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си. Последните му думи са: „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ“. В близост до мястото на самоубийството има изграден паметник. Днес домът на Ангел Кънчев е превърнат в музей.


Албиорикс е естествен спътник на Сатурн. Открит е от екип

Албиорикс е естествен спътник на Сатурн. Открит е от екип ...

......... инклинация от 38° към еклиптиката и 33° към екватора на Сатурн, с ексцентрицитет 0,521. Спътникът е най-големият представител на Галската група от неправилни спътници. Открита е Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя е една от най-старите библиотеки в Европа и ...Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя

Бодлиевата библиотека е главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Тя ...

......... които Бодлиевата е само членка. В България е открито 6 Велико народно събрание Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно събрание, което заседава от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г... Наречена е на Томас Бодли, който през 1602 година възстановява занемарената библиотека на университета.


Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно

Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно ...

......... ги... За председател на VI Велико народно събрание е избран Васил Коларов, един от лидерите на Коминтерна. В нарушение на Търновската конституция събранието разработва изцяло нов основен закон, като освен това функционира и като обикновено народно събрание. В хода на заседанията 90 народни представители от опозицията са отстранени и арестувани.


Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена

Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена ...

......... България между 1963 и 2009 г. След прехода на България към пазарна икон... Санда Йовчева е една от първите жени-пацифистки в България. Тя е съоснователка и активен член на Българския женски съюз, председател е на женската секция при Славянското дружество, дейна участничка е в Клуба на българските писателки и др.


„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и

„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и ...

......... „Дару Металс“ продава предприятието на индийския предприемач Прамод Митал за 110 милиона долара. В България е учреден Върховен административен съд Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която осъществява върховен съдебен надзор в държавата по прилага... През 2008 г. компанията банкрутира и преустановява дейността си през 2009 г.


Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която

Върховният административен съд (ВАС) е държавна институция в България, която ...

......... и делата, свързани с жалби и протести срещу незаконосъобразни нормативни актове на Министерския съвет, на министрите и ръководителите на ведомства, подчинени на правителството, от петчленен състав. От петчленния състав се разглеждат и жалбите срещу решенията на тричленния състав на Върховния административен съд. Решенията на петчленния състав не подлежат на обжалване.


Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения

Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения ...

......... обществени проблеми в социалистическа България: икономическото състояние; човешките права и гражданските свободи; демографските проблеми; екологията; проблемите на българската култура; нерешените проблеми на българската история. В Европа започва най-унищожителната грипна епидемия Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г. Пандемията продължава от януа...


Вичо Диков е роден на 2 ноември 1861 г. в

Вичо Диков е роден на 2 ноември 1861 г. в ...

......... е произведен в чин генерал-лейтенант. След по-малко то месец, на 2 септември, преминава в запаса. Ден на бесарабските българи Денят на бесарабските българи е празник на бесарабските българи, свързан с отдаването на дължимото им за развитието на България. Чества... Генерал-лейтенант Вичо Диков умира на 5 май 1928 година в София.


Първият брой на вестника излиза през лятото на 1989 г.,

Първият брой на вестника излиза през лятото на 1989 г., ...

......... Асоциацията на българите по света и делегацията от Народното градско читалище „Добри Войников“ (Шумен). Неволянското клане Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28 октомври 1905 година. Горно Неволяни е разделено конфесионално между патриаршис... На 13 – 14 декември 2014 г. вестникът отбелязва 25 години от създаването си.


Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца),

Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), ...

......... значителното покачване на случаите на летаргичен енцефалит през 1920-те години. След изследване на тъкан, взета от замразени жертви, се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения.


Агота Кристоф е унгарско-швейцарска писателка, пишеща на френски. Агота Кристоф

Агота Кристоф е унгарско-швейцарска писателка, пишеща на френски. Агота Кристоф ...

......... Alberto-Moravia-Preis Роден е Димитър Агура Димитър Димитров Агура е български историк, един от първите преподаватели по история в Софийския университет „Свети Климент Охрид... 2001: „Награда Готфрид Келер“ 2005: „Награда на Швейцарска Фондация „Шилер““ за цялостно творчество 2006: „Награда на Югозападното радио“ 2008: „Австрийска държавна награда за европейска литература“ 2011: Kossuth-Preis


Денят на бесарабските българи е празник на бесарабските българи, свързан

Денят на бесарабските българи е празник на бесарабските българи, свързан ...

......... е възстановено след 1989 г. Празникът се чества основно сред българите в Украйна и Молдова. Дружество Родолюбие и Центърът на бесарабските българи в България организират чествания в София. Неволянското клане Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28 октомври 1905 година. Горно Неволяни е разделено конфесионално между патриаршис...


Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28

Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28 ...

......... Неволяни френския, италианския, английския консул,както и българския Живко Добрев. В селото пристига и италианският жандармерийски офицер Кастолди. Чуждите наблюдатели намират маузерови гилзи, което ги кара да смятат, че в нападението са участвали и турски аскери. Консулите провеждат анкета сред местните, след което се връщат в Битоля, но нищо не последва.


Мери Хърбърт, графиня Пембрук, родена Мери Сидни е една от

Мери Хърбърт, графиня Пембрук, родена Мери Сидни е една от ...

......... да е послужила като източник за Антоний и Клеопатра (1607) на Уилям Шекспир. Съпругът на Мери умира през 1600 г. Мери Сидни умира от едра шарка в дома ѝ на улица Алдърсгейт в Лондон на 25 септември 1621 г., същата улица на която по-късно Джон Уесли получава религиозното си призвание.


Никола Димитров Грънчаров е български учител и политик, после съветски

Никола Димитров Грънчаров е български учител и политик, после съветски ...

......... Преслав, Одеска област. През 1928 г. е избран за секретар на Олшанския районен партиен комитет, по-късно е прокурор в Благоевски район и главен редактор на вестник „Комунар“ в Одеса. Заподозрян, че е противник на сталиновия режим, е разстрелян на 9 октомври 1939 г. Реабилитиран посмъртно на 29 ноември 1955 г.


Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 година в

Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 година в ...

......... Той винаги ме учеше да бъда добър, честен, скромен и трудолюбив.“ Създадена е британската радиостанция BBC British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е британски радиосъобщителен и телевизионе... Йордан Кювлиев умира на 15 август 1910 година, докато се опитва да помогне на давещ се в морето край Несебър.


Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в

Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в ...

......... Международнат... Народен художник. Герой на социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в къща музей в Пловдив. Умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.


Екатерина Великова Пенева–Каравелова е учредител на Българския женски съюз, председателка

Екатерина Великова Пенева–Каравелова е учредител на Българския женски съюз, председателка ...

......... в центъра на политическия живот в България. След първата национална катастрофа, когато България е в изолация, Каравелова заминава за Русия, където използва личните си връзки с управляващите среди за възстановяване на добрите отношения между двете страни. След втората национална катастрофа тя се заема да облекчи участта на хилядите български заложници.


Веселина Цанкова е родена на 19 октомври 1931 г. В

Веселина Цанкова е родена на 19 октомври 1931 г. В ...

......... ѝ са поставяни на варненска сцена и в редица театри в страната. Известна е и с книгите си за деца. Създадена е британската радиостанция BBC British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е британски радиосъобщителен и телевизионе... Веселина Цанкова умира след тежко боледуване на 2 април 2014 г.


British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е

British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е ...

......... Би Би Си, Световните служби закриват редица чуждоезикови редакции. Сред тях е и българската. На 23 декември 2005 г. e последното предаване на BBC на български. До началото на 2006 година спират почти всички предавания на европейски езици. През лятото на 2008 г. е спряна и румънската секция на корпорацията.


Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град ...

......... сгради са по-тежко засегнати – с паднали комини и цели стени. Най-тежки са пораженията в района между църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание, където много сгради са негодни за използване и се налага да бъдат сериозно ремонтирани. Сред тях е и тогавашната сграда на Министерския съвет на улица „6-и септември“.


Според легенди, градът е основан през 2333 г. пр. н.

Според легенди, градът е основан през 2333 г. пр. н. ...

......... по сталинистка архитектура. Градът има много предишни имена. Сред тях е „Рюгьон“. Това преведено на български е „Градът на върбите“ и наистина, в града има много върби. Недовършеният „Хотел Рюгьон“ и множество сгради дължат името си на тези върби. Други наименования са „Кисьон“, „Хуансьон“, „Ранран“, „Сьогьон“, „Сьодо“, „Хогьон“, и „Чанган.“


„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки

„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки ...

......... най-четени книги на ХХ век. Следващата книга от поредицата на Милн е „Вече сме на шест години“ („Now We Are Six“) (1927) – сборник с детски стихове с илюстрации на героите от „Мечо Пух“, а година по-късно излиза „Къщичката в къта на Пух“ („The House at Pooh Corner“, 1928 г.).


Недялко Делков е изтъкнат български дендролог. Роден е в София

Недялко Делков е изтъкнат български дендролог. Роден е в София ...

......... дървесните видове при рекултивацията, съавтор е на книга по тези въпроси. През 1988 г. представя и хабилитационна работа на тема: „Дендрологични аспекти на рекултивацията на промишлени насипи от добив на въглища в НР България“. Едновременно с основните си интереси проф. Делков написва редица други дендрологични статии, твърде разнообразни по тематика.


Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и

Третото и четвъртото правителство на Александър Малинов са тридесет и ...

......... подписването на примирието в Солун, България е окупирана от войски на Съглашението (без сръбски, румънски и гръцки, за да се избегнат изстъпления), които използват територията ѝ за военни действия срещу Турция и Германия. Два месеца по-късно, Румъния окупира Южна Добруджа. В знак на протест правителството на Александър Малинов подава оставка.


Роден е на 11 октомври 1885 година в Бордо, Франция,

Роден е на 11 октомври 1885 година в Бордо, Франция, ...

......... големи теми са провинциалния живот, буржоазията, християнството и най-вече човешката душа, видяна едновременно по един модерен и класически начин – между кризата, неврастенията и болестта, от една страна, и изкуплението, метафизиката и прошката, от друга. През 1926 г. получава Голямата награда на Френската академия за романа си „Пустинята на любовта“.


Батавското клане е погром срещу китайските жители на Батавия, извършен

Батавското клане е погром срещу китайските жители на Батавия, извършен ...

......... рафинериите продължават и през следващите седмици, докато армията атакува и превзема китайските укрепления. През следващата година нападенията срещу китайци из цяла Ява предизвикват продължилата 2 години Яванска война, която противопоставя китайци и яванци срещу нидерландската армия. По-късно Валкенир е отзован в Нидерландия и съден за престъпления, свързани с Батавското клане.


Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна

Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна ...

......... открита Национална галерия за чуждестранно изкуство Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, открита на 5 ноември 1985 г. като галерия към ф... Епархиите на Българската православна църква на територията на България Всяка епархия на Българската православна църква се управлява от своя архиерей, който носи титлата митрополит.


Войната в Афганистан започва на 7 октомври 2001 г. като

Войната в Афганистан започва на 7 октомври 2001 г. като ...

......... столицата Кабул и заобикалящите я департаменти. На 2 май 2011 американски командоси убиват Осама бин Ладен по време на секретна операция в град Аботабад, северно от Исламабад, Пакистан. Роден е Сергей Есенин Сергей Александрович Есенин е руски поет. Ранната смърт, неодобрението на част от литературния елит, популярността сред широката публик...


Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция,

Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, ...

......... Постановление на Министерски съвет No 156/26.06.2015 г., обнародвано в Държавен вестник No 50/03.07.2015, думите „Национален музеен комплекс – София“ се заменят с „НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ“. Роден е Джон Атанасов, американски компютърен пионер Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, изобретател на един от първите електронни цифрови компютри, и пъ...


Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, изобретател

Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, изобретател ...

......... в България, където е прославян като „българинът – баща на електронния компютър“, избран за чуждестранен член на БАН и награждаван неколкократно с ордени. Източник: Wikipedia.bg Създадена е Агенция Франс Прес Агенция Франс Прес (на френски: Agence France-Presse; съкратено: AFP) е френска новинарска агенция, основана от Шарл Луи Хавас през 183...


Сергей Александрович Есенин е руски поет. Ранната смърт, неодобрението на

Сергей Александрович Есенин е руски поет. Ранната смърт, неодобрението на ...

......... Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името... Макар че е един от най-популярните поети в Русия и правителството му организира тържествено погребение, голяма част от произведенията на Есенин са забранени и са публикувани в Съветския съюз едва през 1966 г.


Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и

Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и ...

......... музикален педагог Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци, Пловдивско, но от малък заживява със семейството си в село Рудник, Бургаско. Майка му ... Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии – от покушение на „енергийната мафия“ до битови причини.


Веселина Маринова Геновска е българска писателка, преводачка и общественичка. Родена

Веселина Маринова Геновска е българска писателка, преводачка и общественичка. Родена ...

......... българските писателки до 1944, а след това – в Съюза на българските писатели. В творчеството си до 1944 г. се фокусира върху женската проблематика, характерна за епохата. За кратко време се налага като позната и добра разказвачка. По времето на социалистическия период създава някои исторически, но и някои конюнктурни произведения.


Агенция Франс Прес (на френски: Agence France-Presse; съкратено: AFP) е

Агенция Франс Прес (на френски: Agence France-Presse; съкратено: AFP) е ...

......... с бюра в 110 държави. Езиците на които агенцията предава своите новини са френски, английски, арабски, испански, немски, португалски. Открит е нов естествен спътник на Юпитер – Ананке Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името...


Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г.

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. ...

......... г., като преди това той е бил известен като Юпитер 12. Роден е Никола Ганчев, български музикален педагог Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци, Пловдивско, но от малък заживява със семейството си в село Рудник, Бургаско. Майка му ... Спътникът е представител на групата на Ананке.


Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци,

Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци, ...

......... 90-те години на ХХ век Никола Ганчев обучава десетки от бъдещите най-добри изпълнители на кавал. Огромните му грижи за Музикално училище в Котел от 1962 г., както и работата му с индивидуални ученици, не прекъсват до последните му дни. Никола Ганчев умира на 4 ноември 2001 г. в град София.


Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял

Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял ...

......... са увеличаване на човешкото население, изсичане на горите за селскостопански нужди и съответно намаляване на средата за живот на тигрите. Роден е Ран Босилек Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му е занаятчия и опълченец от Освободителната война – починал, когато Ран Босилек е ... Снимка: архив


Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му

Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му ...

......... печели престижната международна награда Шумейкър на Втората международна изложба на книгата в Брюксел. Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирика и прозаика. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки отделни издания и сборници. Умира на 8 октомври 1958 година в София.


Уангари Маатаи е родена в село Ихите в централния планински

Уангари Маатаи е родена в село Ихите в централния планински ...

......... и Меъред Кориган Магуайър. Шестте жени, представляващи Северна и Южна Америка, Европа, Близкия Изток и Африка се посвещават на постигане на мир чрез справедливост и равенство, най-вече в подкрепа на правата на жените по света. Уангари Маатаи умира на 25 септември 2011 г. от усложнения, причинени от рак на яйчниците.


Родена е на 24 септември 1901 година във Виена, Австро-Унгария,

Родена е на 24 септември 1901 година във Виена, Австро-Унгария, ...

......... второ издание през 1948 и немско през 1990 година. Допринася също и за разбирането на неврологичната основа на множествената склероза. Адлер и харвардският неврохирург Трейси Джаксън Путнам извършват аутопсионно изследване на мозъка на жена, диагностицирана с множествена склероза. Умира на 4 януари 2001 година в Ню Йорк на 99-годишна възраст.


Сюзан Валодон (на френски: Suzanne Valadon, 23 септември 1865 –

Сюзан Валодон (на френски: Suzanne Valadon, 23 септември 1865 – ...

......... Валодон напуска Мосис заради художник два пъти по-млад от нея Андре Утер. Тя се омъжва за Утер, но и този брак не е последният. Сюзан Валодон умира на 7 април 1938 г. в Париж. Сред присъстващите на погребението близки, приятели и колеги са Пабло Пикасо, Жорж Брак и Андре Дерен.


На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история ...

......... благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от Военния университет ще участват и в празничното шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметника „Майка България”. От 19.00 ч. на площад „Цар Асен I“ представителна част на НВУ ще изпълни строеви хватки с оръжие.


Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 ...

......... предателство от страна на дядо Въльо, пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“. Самият автор преживява по чудо организираната им засада.


Никола Енев Начов е български писател, историк, библиограф и етнограф,

Никола Енев Начов е български писател, историк, библиограф и етнограф, ...

......... две години „Английска филология&ldq... От 1917 г. е член на Съюза на българските учени, писатели и художници. От 1920 г. е член на книжовния комитет на Славянска беседа. От 1922 г. до 1928 г. е пазител на университетската библиотека. Умира на 29 септември 1940 г. в София на 81-годишна възраст.


Световната федерация на глухите (World Federation of the Deaf), съкратено

Световната федерация на глухите (World Federation of the Deaf), съкратено ...

......... Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември 1927 г. Първоначално учи две години „Английска филология&ldq... подобряване достъпа до информация и услуги подобряване човешките права на хората с увреден слух в развиващите се страни насърчаване създаването на организации на глухите там, където в момента не съществува нито една такава


Родена е на 18 септември 1905 година в Стокхолм в

Родена е на 18 септември 1905 година в Стокхолм в ...

......... е бисексуална и сред любовните ѝ връзки са известни и няколко с други жени. Гарбо прекарва последните години от живота си в почти пълна самота в Манхатън, Ню Йорк, но много пътешества в компанията на близки приятели, предимно из Западна Европа и по Средиземно море. Умира вследствие усложнения от пневмония.


Мимас е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г.

Мимас е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г. ...

......... германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски произход. Нейните теории поставят под въпрос някои традиционн... „Мимас“ и имената на останалите тогава известни седем спътника на Сатурн са предложени от сина на Уилям Хершел – Джон Хершел през 1847 г. в неговата публикация Резултати от астрономически наблюдения на Нос добра надежда.


Карен Хорни е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски

Карен Хорни е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски ...

......... Световен фонд за дивата приро... отстъпчив тип – (движещ се към хората); враждебен тип – (движещ се срещу хората); откъснат тип – (отдалечаващ се от хората). Другото основно понятие на Хорни – идеализираният образ, също е свързано с конфликтите. Тук има несъответствие между Аз-образа на човека и реалното му Аз.


Дейм Агата Мери Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary

Дейм Агата Мери Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary ...

......... нейните книги и разкази са адаптирани за телевизия, радио, видео игри и комикси, а повече от тридесет игрални филма са базирани на нейното творчество. Започват денонощни излъчвания на радиопрограма "Хоризонт" Първите официални предавания на Радио „София“ (днес Българско национално радио) датират от 1935 г. През 1945 г., с появата ...


VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн

VS-300 (съкращение на Vought-Sikorsky VS-300) е вертолет, създаден по дизайн ...

......... 20 век, публично бил демонстриран полет по устойчива траектория с модификация на машината VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании. Снимка: архив


Клара Шуман (на немски: Clara Schumann; рождено име Клара Йозефин

Клара Шуман (на немски: Clara Schumann; рождено име Клара Йозефин ...

......... време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. На 5 септември 1972 г. единадесет членове... Съпруга е на композитора Роберт Шуман, с когото покровителстват Йоханес Брамс. Клара Шуман е сред първите изпълнители на творбите на Брамс, най-забележителна от които е Вариации и фуга върху тема от Хендел, op. 24.


Милка Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември

Милка Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември ...

......... (1977) и други. Печели награда за женска роля на VII МКФ в гр. Карлови Вари, Чехословакия през 1952 г. Носителка е на орден „Кирил и Методий“ I ст. Получава званието „Заслужил артист“ през 1970 г. Удостоена е със званието „Почетен гражданин на Бургас“ през 2003 г. Погребана е в София.


Автомагистрала или само магистрала (също и аутобан, автострада) е вид

Автомагистрала или само магистрала (също и аутобан, автострада) е вид ...

......... официални предавания на Радио „София“ (днес Българско национално радио) датират от 1935 г. През 1945 г., с появата ... За България е в сила от 26 октомври 2018 г. Наредба № РД-02-20-2 (28 август 2018 г.) за проектиране на пътища, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.


Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се ...

......... най-голям отвор в България от 160 m след моста Нова Европа (Дунав мост 2) между Видин и Калафат, който има няколко отвора от 180 m. Край Габрово е открит Архитектурно-етнографският музей „Етър“ Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е музей на открито в едноименния квартал на Габрово. Представлява възстано...