За 11-а поредна година Райфайзенбанк открива набирането на средства в

За 11-а поредна година Райфайзенбанк открива набирането на средства в ...

......... линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение. Другите опции за подкрепа на каузите е през RaiMobile, Райфайзен Онлайн или с банков превод директно по сметката на съответната организация.


През последните месеци датската финансова институция Danske Bank бе замесена

През последните месеци датската финансова институция Danske Bank бе замесена ...

......... неговия братовчед Игор Путин и руската служба за сигурност (ФСБ). Тогава, на 25 септември 2019 г. Айвар Рехе, бивш изпълнителен директор на естонския клон между 2007 и 2015 г., се самоуби. През 2018 г. акциите на Danske Bank паднаха наполовина, а спекуланти смятат, че спадът им се дължи на скандала.


България продължава да е сред водещите страни в мрачната класация

България продължава да е сред водещите страни в мрачната класация ...

......... банката не се ангажира с връщането на пари, но след него - е длъжна да възмезди клиента си.След това клиентът може да поиска от банката да му праща SMS известие.Физическата защита на безконтактната карта, за която писахме по-горе, също е от изключителна важност. Вместо да търсим кошче за станиола от шоколада.


Колкото и да се индексират заплатите в банковия сектор с

Колкото и да се индексират заплатите в банковия сектор с ...

......... за компаниите от банковия сектор в България. "Четиридесет процента от наетите кадри, които не се вписват в компанията, напускат около година и половина след назначаването им, а средната стойност на загубата на един талантлив служител се равнява на стойността на едно и половина от годишната му заплата”,  предупреди тогава Хасиотис.


Севдалина Василева напуска позицията изпълнителен директор и член на Управителния

Севдалина Василева напуска позицията изпълнителен директор и член на Управителния ...

......... на Управителния съвет."Щастлива съм, че имах възможността да бъда част от екипа на Първа инвестиционна банка! Благодаря на всички за професионализма и съзидателната работа!", сподели Василева. Севдалина Василева продължава своя професионален път в голяма международна компания. Ръководството на Fibank благодари за нейния принос и й пожелава успех в бъдещите начинания.  


В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на

В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на ...

......... АД с 12.87%, следвани от Експресбанк АД (12.21%), УниКредит Булбанк АД (12.15%) и Алианц Банк България АД (10.88%).Материалът е изготвен от експертите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Атанас Ненов, Мениджър, Консултантски услуги, и Павел Пирински, Старши мениджър, Одит услуги. Текстът е базиран на официалната информация и статистика, публикувани на сайта на БНБ.Общото богатство на милиардери на планетата през 2018 г. пада

Общото богатство на милиардери на планетата през 2018 г. пада ...

......... корекция". "По-силният долар, съчетан с по-голямата несигурност на фондовите пазари в тежка геополитическа среда, създава условия за този спад", отбелязъл той. "В същото време е ясно, че бизнесът на милиардерите продължава да процъфтява," обяснил Щадлър. "Милиардерите създават и управляват бизнес, който надхвърля фондовите пазари по отношение на ефективността", заключил той.


Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни

Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни ...

......... и среден бизнес у нас все още не приемат картови разплащания, за сметка на 30%, които са осъзнали удобството и вече го правят. Най-много са картовите разплащания в София и големите градове, като техният дял е много по-нисък в малките населени места. Развитие се наблюдава и сред мобилните ПОС терминали. 


Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188

Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188 ...

......... на заеми и препоръча да се насърчава по-тясното сътрудничество между страните, заеми и заемодателите."Тези проблеми, от устойчивостта на дълга до прозрачност и сътрудничество, ще бъдат от решаващо значение за благосъстоянието на развиващите се страни. Ето защо се нуждаем от повече усилия, повече диалог и свежи идеи", заключи ръководителят на МВФ.


С 13 гласа "за" и 7 "против" парламентарната комисия по

С 13 гласа "за" и 7 "против" парламентарната комисия по ...

......... социалиста Румен Гечев. По думите му кандидатите на левицата не страдали от липса на ресурс за финансиране на техните кампании. "Обръщам се към колегите от левицата, свободни сте да проведе този дебат и ако намерите мнозинство и стане закон, ние от правителството ще се подчиним от гледна точка на фискалната рамка“, подчерта Горанов.


С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет

С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет ...

......... бедност и неравенство в ЕС и затова партията й няма да я подкрепи. От ДПС заявиха, че няма да подкрепят бюджета на ДОО, защото не се решава с него нито един от системните проблеми на социалното осигуряване. Предстои бюджетите на НЗОК и ДОО да бъде гледани на извънредно заседание в пленарна зала на 12 ноември.С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет

С 13 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет ...

......... бедност и неравенство в ЕС и затова партията й няма да я подкрепи. От ДПС заявиха, че няма да подкрепят бюджета на ДОО, защото не се решава с него нито един от системните проблеми на социалното осигуряване. Предстои бюджетите на НЗОК и ДОО да бъде гледани на извънредно заседание в пленарна зала на 12 ноември.


Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета на

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета на ...

......... като "Това е бюджет, който е на статуквото". Тези думи някак ги забравихте. Реформите господа ще се видят и те ще се видят бавно, защото трябва да има съгласие в цялото общество", заяви депутатът Лъчезар Иванов.Предстои бюджетът на НЗОК да бъде гледан на извънредно заседание в пленарна зала на 12 ноември.


Новото правителство на Гърция, което пое управлението на държавата през

Новото правителство на Гърция, което пое управлението на държавата през ...

......... да "лъсне" имиджа си на приятел на бизнеса. Основното предизвикателство е да се привлекат инвестиции, които да създават работни места. Преди дълговата криза в страната размерът на фиксираните капиталови вложения бяха в размер на 20.6% от БВП на страната, докато през 2020-а очакванията са те да достигнат 13.1% от БВП.


Отрицателните лихви по депозитите за бизнеса вече са факт и

Отрицателните лихви по депозитите за бизнеса вече са факт и ...

......... на дисциплина да следваш всяка стъпка на самия процес. Макроикономиката помага за дългосрочната визия и стратегия. Така се създава здрава основа", сподели той пред Bloomberg TV Bulgaria.Според банкера  растеж от 3-3.5 на сто у нас не е достатъчен, защото имаме да наваксаме средното равнище от ЕС и страни като Полша, Чехия, Словакия.


След продължили с години безуспешни опити да се изравни по

След продължили с години безуспешни опити да се изравни по ...

......... мобилност на работещите. Освен това Париж обмисля по-нататъшно намаление на данъците на компаниите, които произвеждат продукцията си във Франция и промени в стратегически сектори, в които инвестира държавата.Или, както обобщава френският финансов министър Брюно Льо Мер: "Нищо не може да ни попречи да трансформираме държавата...Еманюел Макрон беше избран заради това".Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов е представил

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов е представил ...

......... лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лева.


Облигационна емисия в подкрепа на районите в най-тежко икономическо положение

Облигационна емисия в подкрепа на районите в най-тежко икономическо положение ...

......... оценява доколко регистрираните на борсата дружества отговарят на критериите за природосъобразно, социално и корпоративно управление.Лондонската фондова борса пусна през миналия месец нови стандарти за регистрираните на нея социални и зелени облигации. Форест заяви, че те се обсъждат от гарантите като възможна отправна точка за емисията на "Роял бенк ъф Скотлънд".


Доц. д-р Виктор Йоцов Наскоро Министерството на финансите публикува за обсъждане

Доц. д-р Виктор Йоцов Наскоро Министерството на финансите публикува за обсъждане ...

......... редакцията.** Съгласно данните на EUROSTAT – SILC Survey, България е страната с най-висок коефициент на Джини в Европейския съюз по отношение на разполагаемия доход. За 2017 г. коефициентът е 40.2, при средно за ЕС (28) 30.7. Друг неприятен момент еq че през последните пет години тенденцията е към непрекъснато покачване.


Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за платежните

Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за платежните ...

......... ЕС. Съпоставка с предишен доклад по темата от 2012 г. показва, че България и Дания са единствените страни, в които таксите за презгранични преводи в евро  в периода  между 2012-а и 2017 година са се повишили.Предстои промените в Закона за платежните услуги и платежните системи да бъдат обсъдени в Народното събрание.


Парламентът прие на първо четене пакетът от промени в данъчното

Парламентът прие на първо четене пакетът от промени в данъчното ...

......... пратката и от подателя, и от получателя, а при съмнения за нарушение да могат да я отварят за проверка без съгласието на подателя. Ако се установи, че в нея има рискови стоки (например тютюн без платен акциз), куриерите ще трябва да пазят пратката за извършване на проверка от контролните органи.


Американските финансови регулатори са нащрек заради опасността от евентуална ликвидна

Американските финансови регулатори са нащрек заради опасността от евентуална ликвидна ...

......... капитализирани от 93.94% от институциите, гарантирани от Федералната корпорация за застраховане на депозитите. Фарнър не е съгласен и с твърдението, че фирми като неговата са слабо регулирани и отбелязва, че Quicken Loans се контролира от 50 отделни щатски надзорници, както и от федерални агенции като Бюрото за финансова защита на потребителите. 


Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент и член на

Лиляна Павлова встъпи в длъжност като вицепрезидент и член на ...

......... в управлението на проекти и в сътрудничеството с международни институции, е сред аргументите на българското правителство за номинирането й за вицепрезидент на ЕИБ. Била е депутат, министър на регионалното развитие и благоустройството и министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се казва още в съобщението на финансовото министерство.


Fibank (Първа инвестиционна банка), в сътрудничество с Mastercard, предлага на

Fibank (Първа инвестиционна банка), в сътрудничество с Mastercard, предлага на ...

......... и по-късно, работещ с macOS Sierra и да потвърдите плащането с iPhone 6 или по-нова версия, с Apple Watch, или с Touch ID на новия MacBook Pro. Можете да дигитализирате вашата карта през Apple Wallet или през регистрирано мобилно устройство в приложението My Fibank. За повече информация за Apple Pay, посетете: https://www.apple.com/bg/apple-pay/  


Експерти по киберсигурност предупреждават, че банковите ни сметки могат да бъдат

Експерти по киберсигурност предупреждават, че банковите ни сметки могат да бъдат ...

......... и след достигане на сума от 150 евро следва системата да изиска ПИН", каза Иван Хаджов, мениджър „Дигитални продукти” в компания за картови плащания. Особено внимателни трябва да сме през следващите седмици, когато се очаква милиони да бъдат похарчени около пазаруванията покрай Черния петък и Коледа. Тогава и измамниците стават най-активни.


Асоциацията на германските банки, група от над 200 частни търговски

Асоциацията на германските банки, група от над 200 частни търговски ...

......... бъде в крак с тази конкуренция, така че глобалната финансова архитектура да не доведе до поляризация между американски или китайски решения“, заключва групата.По-рано този месец германският финансов министър Олаф Шолц също заяви, че подкрепя цифровото евро, коментирайки, че "не трябва да оставяме полето на Китай, Русия, САЩ или частни доставчици."  


Българо-американска кредитна банка отчете увеличение с 39% на приходите си от

Българо-американска кредитна банка отчете увеличение с 39% на приходите си от ...

......... въвежда в обслужването на клиентите, разработването на онлайн  и изцяло дигитални продукти и  автоматизиране на процесите.Капиталовата позиция на БАКБ расте с 7.20%  спрямо третото тримесечие на 2018 г., поради капитализиране на цялата печалбата за 2018 г. и продължава да осигурява нови възможности за разширение на бизнеса и устойчиво развитие на банката.


Изследователите на Kaspersky откриха 430 000 потребители, засегнати от злонамерен

Изследователите на Kaspersky откриха 430 000 потребители, засегнати от злонамерен ...

......... във системата за информация и управление на събитията свързани със сигурността, за да се гарантира достъп до последната налична информация за актуалните заплахи. Kaspersky препоръчва на крайните потребители винаги да инсталират актуализациите за сигурност възможно най-скоро, да не инсталират софтуер от неизвестни източници, както и да използват надеждно решение за сигурност.


Само за третото тримесечие на 2019 г. станахме свидетели на

Само за третото тримесечие на 2019 г. станахме свидетели на ...

......... до -0.50%). Ефектите от тези парични политики, които определят отрицателни номинални лихви, са несигурни. Освен в Еврозоната, САЩ и Китай, паричната политика е облекчена в много други икономики, особено в развиващите се страни като Мексико, Бразилия, Индия, Индонезия, Филипините, Малайзия, Корея, Русия, Перу, Египет, Южна Африка, Нигерия и Саудитска Арабия.


За период от 9 месеца Българската народна банка (БНБ) отпуска

За период от 9 месеца Българската народна банка (БНБ) отпуска ...

......... страницата на БНБ.Ежегодните стипендии са учредени от Управителния съвет на БНБ през 2004 г. по случай 125-годишния юбилей на БНБ. В конкурсите за стипендианти на БНБ (за периода от създаването на стипендиантската програма през 2004 г. досега) са кандидатствали общо 405 студенти и докторанти, а отпуснатите досега стипендии са 34.


Американският долар е основната световна резервна валута в продължение на

Американският долар е основната световна резервна валута в продължение на ...

......... от петрола се търгува в долари", подчерта тя. "Ако искате да разрушите доминацията на долара над търговията с петрол, това е тласък в посока на дедоларизация".Въпреки това тя добави, че макар петро-юанът да е „необходимо“ условие за международното изоставяне на долара, то не е достатъчно, за да се случи това.


Използването на технологии нараства, структурите на работното място се променят

Използването на технологии нараства, структурите на работното място се променят ...

......... и банкирането."Банките са тези, които носят отговорността да въведат всички наредби по начин, по който да не нарушавате потребителското изживяване", обясни Мария Георгиева - началник отдел “Карти и дигитални картови плащания” в Райфайзенбанк (България) ЕАД.В следващите дни на сайта banker.bg, в рубриката "Студио Банкеръ" очаквайте видео с всички лекции на участниците в конференцията.Фотогалерия от събитието


За всички държавни дейности са осигурени средства за увеличение с

За всички държавни дейности са осигурени средства за увеличение с ...

......... се въвеждат стандарти за финансиране на издръжката на районните полицейски инспектори и на детските педагогически стаи, както и допълващ стандарт за обслужвана площ за тези две дейности.Стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2020 г. са съгласувани с Националното сдружение на общините в Република България.


Правителството одобри на днешното си заседание законопроекта за бюджета на

Правителството одобри на днешното си заседание законопроекта за бюджета на ...

......... се повиши от 560 лв. на 610 лв., а за земеделските стопани от 400 лв. на 610 лв. Максималният размер на осигурителния доход се запазва 3000 лв. Не се променят и размерите на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.  


Правителството одобри на днешното си редовно заседание законопроекта за държавния бюджет

Правителството одобри на днешното си редовно заседание законопроекта за държавния бюджет ...

......... спрямо БВП остават значително под максимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския критерий за конвергенция от 60 %, което ще гарантира запазване на равнището на държавна задлъжнялост в устойчиви граници, респ. водещата позиция на Република България сред 28-те държави - членки на ЕС по отношение на ниското ниво на дългова тежест.  


Към края на септември 2019 г. нетната печалба на Първа

Към края на септември 2019 г. нетната печалба на Първа ...

......... отразява счетоводно в текущата си дейност по-консервативния подход към оценката на кредитния риск след извършения преглед на качеството на активите.Към края на септември тази година Първа инвестиционна банка покрива всички регулаторни капиталови изисквания със съотношения за обща капиталова адекватност от 18.01% и Базов собствен капитал от първи ред от 15.07%.


Поколението, родено между 1995 г. и 2010 г., известно като

Поколението, родено между 1995 г. и 2010 г., известно като ...

......... я изтрива и търси нова, която да го заинтригува. Ако се съобразим с това, винаги ще бъдем на пазара.Ако това ви се струва донякъде плашещо, не губете надежда. Проучванията показват, че все пак това дигитално поколение държи на човешкия контакт и смята, че нищо не може да замени живото общуване.


Огромните инвестиции на банките в дигитализацията на услугите им в същността

Огромните инвестиции на банките в дигитализацията на услугите им в същността ...

......... се случи дори само чрез докосване до смартфона. Това е възможно, тъй като всички карти на "Райфайзенбанк" са безконтактни. Потвърждаването на картата става с въвеждане на еднократна парола", разясни Мария Георгиева и добави, че банката предлага отделно приложение за мобилно банкиране - RaiMobile. Така че мобилният телефон да обединява разплащателните услуги и банкирането 


Предизвикателствата пред банките са свързани предимно с основната работа на

Предизвикателствата пред банките са свързани предимно с основната работа на ...

......... че биха могли с голям успех да се използват услугите и продуктите на "Информатика". Управителят на "Глобал Консултинг" даде и пример, като посочи, че аналитичните процеси във "Виваком" са ускорени 8 пъти, благодарение на използването на "Информатика", която е в основата на прехвърлянето на данни от едни системи в други.    


Fiat Chrysler Automobiles и производителят на "Пежо" - PSA Group,

Fiat Chrysler Automobiles и производителят на "Пежо" - PSA Group, ...

......... логичен партньор за обединение с "Фиат" заради допълващите се производства и географското покритие.Акциите на "Фиат" поскъпнаха с 9.5% в следобедните часове в Милано, оценявайки компанията на 20.1 млрд. евро. В Париж книжата на PSA добавиха 5.6% към пазарната си оценка, което дава капитализация от 23.8 млрд. евро на френската група. 


Мобилното банкиране е модерно, но вече и прозаично. В последните

Мобилното банкиране е модерно, но вече и прозаично. В последните ...

......... продукти на "Банка ДСК" е мобилният овърдрафт, изцяло чрез мобилното банкиране. Цялата процедура по този кредитен продукт е онлайн. Той се предоставя в реално време, при необходимост - за допълване на временен недостиг на собствени средства за плащане на задължения - данъци, такси, услуги, покупка на стоки, почивка и други.


Платежната индустрия се променя в последните години, редица  големи компании

Платежната индустрия се променя в последните години, редица  големи компании ...

......... пазара на финансови услуги. Например, между банка и финтех компания, между финтех компания и финтех компания или между финтех компания и big Tech.Развитието на онлайн и мобилното банкиране ще е насочено към създаването на добавена стойност за потребителите въз основа на опита, който банките могат да вземат от финтех компаниите.


 "Пощенска банка" и "Банка Пиреос" осъществяват едно от най-бързите сливания.

 "Пощенска банка" и "Банка Пиреос" осъществяват едно от най-бързите сливания. ...

......... осъществила 1000 продажбени инициативи. Общуването с нея е лесно и бързо и почти не се различава от онлайн разговор с реален банков служител. Тя може да бъде изтеглена като приложение от АppStore и GoogleApp. В следващите години се очаква да се усъвършенства и още повече да улеснява клиентите на банката.     


Удостоверителните услуги са нещо много "по-дълбоко" от един електронен подпис.

Удостоверителните услуги са нещо много "по-дълбоко" от един електронен подпис. ...

......... чрез електронно подписване на документи;- Оптимизиране на вътрешните административни услуги;- Оптимизиране на пощенската услуга чрез въвеждане на сигурна доставка."Ако се стремите към дигитализация eIDAS регламента дава много възможности за това и ние вярваме, че това е пътят - доста от процесите да бъдат изцяло електронни", каза в заключение Владимир Икономов. 


На 14 септември 2019 г. в Европейския съюз влязоха в сила

На 14 септември 2019 г. в Европейския съюз влязоха в сила ...

......... "fintech-fintech". Всичко това ще предложи една диверсификация на услугите и добавянето на премиум услуги (платени абонаменти, свъразни с API на банките). "За банките това представлява един допълнителен потенциален източник на приходи", посочи още Стойчев, като подчерта, че най-голямата промяна след 2020 г. ще бъде създаването на платформи за финансови услуги, в партньорства с финтех компании.  


До края на годината у нас ще заработи "MultiBanking HUB", обяви

До края на годината у нас ще заработи "MultiBanking HUB", обяви ...

......... интеграционната такса ще има и постоянна такса, която ще гарантира достъпността на клиентите до всички банки. Към днешна дата проектът е реализиран в една пилотна банка, но  включването на допълнителни банки продължава. Финансовите институции, интегрирали ''MultiBanking HUB" ще бъдат улеснени при предоставянето на услуги за крайните си клиенти, категоричен е експертът.   


"Банкеръ" за пореден път си постави амбициозната задача да търси

"Банкеръ" за пореден път си постави амбициозната задача да търси ...

......... електронна поща В определен момент измамникът изпраща съобщение до фирмата, която трябва да плати определена фактура, че има промяна в банковата сметка или пък в начина на плащане. Често измаменият разбира след дни за фалшивия превод, като дотогава парите са прехвърлени няколко пъти през различни държави и вече са "изпрани".   


Петима президенти и шефовете на някои от най-големите банки и

Петима президенти и шефовете на някои от най-големите банки и ...

......... дебата за бъдещите космически проучвания.Правят впечатление обаче и някои видни отсъстващи. Сред тях са главният изпълнителен директор на "Юбер" - Дара Хосрофшахи, както и главните изпълнителни директори на големи банки, включително "Голдмън Сакс груп", "Моргън Стенли" и "Бенк ъф Америка Мерил Линч". Те ще бъдат представени от други високопоставени мениджъри. 


Въпреки че стопанството на Германия се свива и сред най-големите

Въпреки че стопанството на Германия се свива и сред най-големите ...

......... могат да дойдат от собственици на компании, които искат да продадат бизнеса си ,когато се оттеглят в пенсия. Това може да вкара милиони и дори милиарди евро в ръцете на индивиди, чиито пари дотогава са били блокирани в една инвестиция и които ще искат да ги вложат на други места.


Uber създава ново подразделение, наречено Uber Money, за да отговори

Uber създава ново подразделение, наречено Uber Money, за да отговори ...

......... на лизинг автомобили за шофьорите си чрез партньорства с трети страни.Uber е поредната компания, която проявява интерес към финансовите услуги. Наскоро Apple пусна кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs, а Facebook разкри плановете си да преработи световните финанси със своята криптовалута "Везни" - усилие, което все повече губи скорост.


След успешното внедряване на най-съвременната основна ИТ банкова система Oracle

След успешното внедряване на най-съвременната основна ИТ банкова система Oracle ...

......... бъдат реновирани още нови локации на база новата концепция.Алианц България Холдинг е компания, предлагаща пълен набор от финансови услуги. Тя е на българския пазар от 28 години и развива своята дейност в сферата на общото и животозастраховането, пенсионното осигуряване, банковите услуги и лизинга, като обслужва над 1.3 млн. клиенти в България.


Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета на

Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета на ...

......... съобщиха от БНБ.Цената на монетата е 78 лева, а номиналната й стойност - 10 лева. Тя ще се продава в централата на БНБ, на каси на пл."Княз Александър Първи" 1 и в Касов център на БНБ на ул."Михаил Тенев" 10, както и в офиси и клонове на още четири банки.


Около 1500 лева се очаква да достигне средната заплата в

Около 1500 лева се очаква да достигне средната заплата в ...

......... по присъединяването ни към т.нар. "чакалня за еврозоната", тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз. Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в Европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних.


Новият управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства

Новият управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства ...

......... отишли към "посредствеността" на социализма."Съединените щати са една от най-добре развиващите се икономики и това е така, защото имаха смелостта да използват данъчната реформа, за да стимулира по-голям икономически растеж. Аз приветствам смелостта на администрацията на Тръмп да използва данъчна реформа, за да стимулира по-голям растеж", посочва още Кристалина Георгиева.


"Групама Животозастраховане“ ЕАД получи разрешение и от Комисията за защита

"Групама Животозастраховане“ ЕАД получи разрешение и от Комисията за защита ...

......... по изграждането на собствена агентска структура."Групама" е френски лидер в застраховането с повече от 100-годишна международна експертиза и присъствие в десет държави. И до днес компанията е водеща в земеделското застраховане във Франция. С годините компанията се налага и на международния пазар като застраховател, предлагащ различни застрахователни и животозастрахователни продукти.


В края на септември 2019 г. парите в обращение достигнаха

В края на септември 2019 г. парите в обращение достигнаха ...

......... паричното обращение бяха отделени 322.3 хил. броя., което е с 22.8 хил. броя (7.60%) повече в сравнение с отделените през второто тримесечие. За едногодишен период отделените като негодни разменни монети са 1205.0 хил. броя, което е с 3.3 хил. броя (0.27%) повече в сравнение с отде-лените през предходния едногодишен период. 


От 28 октомври 2019 г. Българската народна банка пуска в

От 28 октомври 2019 г. Българската народна банка пуска в ...

......... ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.В периода от 28 до 30 октомври 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Дряновски манастир“ ще се продава без ограничения.


Централната банка на Русия ускори темпото на облекчаване на паричните

Централната банка на Русия ускори темпото на облекчаване на паричните ...

......... пункта до 6.48% днес. Рублата се търгуваше с 0,3% по-силно спрямо долара.Банката на Русия поддържа целогодишната си прогноза за растеж от 0,8% -1,3% и заяви, че ускорението през третото тримесечие се дължи на временни фактори. Забавянето на глобалната икономика намали търсенето на износ от Русия, се казва още в изявлението. 


Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Годишната

Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Годишната ...

......... институция „Джобс“ по Програма „Прогрес“ и участие в Инициативата SIA (Social Impact Accelerator).Мажоритарни акционери на ЕИФ са ЕИБ (EIB) с 58,53 % от капитала и ЕС, представляван от ЕК, с 29,71%. Миноритарният дял от 11,76% се държи от 34 финансови институции от публичния и частния сектор, сред които и ББР.


През месец август тази година Обединена българска банка, част от

През месец август тази година Обединена българска банка, част от ...

......... осъществяване на контакт между банков експерт и неговия клиент от разстояние, спестява време и гарантира сигурността на обменените данни. С предоставянето на тази услуга на територията на цяла България ОББ се превърна в първата банка, която предлага видео срещи за бизнес лица и утвърждава позицията й на иновативна банкова институция.


Централната банка на Чили понижи основния си лихвен процент за

Централната банка на Чили понижи основния си лихвен процент за ...

......... Основният индекс на Чили е паднал с 3,6 процента от миналия петък, а JP Morgan понижи прогнозата си за страната.Обръщайки поглед към другите страни, от централната банка заявиха, че забавянето на икономиката до голяма степен "продължава да бъде белязано от големи напрежения и влошаване на производството, инвестициите и глобалната търговия."


Правителствата на Европейския съюз отхвърлиха плановете на европейските законодатели за

Правителствата на Европейския съюз отхвърлиха плановете на европейските законодатели за ...

......... разговори, за да се опитат да преодолеят различията.Ако не се намери компромис до средата на ноември, Комисията ще трябва да представи нов проектобюджет за 2020 г., рискувайки да забави проекти, финансирани с пари от ЕС - от помощ за най-бедните региони на блока до инициативи за създаване на работни места.


Клиентите на Райфайзенбанк (България) вече могат да плащат и теглят

Клиентите на Райфайзенбанк (България) вече могат да плащат и теглят ...

......... и др."Преводите през мобилно устройство са не само по-лесни и удобни, но и по-евтини в сравнение с преводите в банков офис – средно с до 68%. Сигурността също е на изключително високо ниво и изисква данни за достъп при всяко влизане, както и допълнително потвърждение при плащане", каза още Ангелова.


Германия номинира университетския професор Изабел Шнабел за член на изпълнителния

Германия номинира университетския професор Изабел Шнабел за член на изпълнителния ...

......... за един от изпълнителните директори на Европейската централна банка“, написа Шнабел в Туитър и посочи, че ако назначаването й бъде одобрено от европейските органи, ще направи най-доброто, за да отговори на високите очаквания, заложени по отношение на нея.Досегашният член на ЕЦБ Забине Лаутеншлегер ще напусне борда на банката на 31 октомври.  


Ето една новина, която вероятно ще се хареса на президента

Ето една новина, която вероятно ще се хареса на президента ...

......... Япония и 62% в Европа. И в предишни епизоди на отслабен глобален растеж, САЩ постигна по-добри резултати спрямо останалия свят.S&P 500 отчете спад от 0.36% във вторник, но все още отчита повишение от близо 20% през тази година. Еврото загуби около 3% спрямо долара, докато паундът се покачи с 1.6%.


Пощенска банка предлага на пазара иновативна мобилна услуга, която спестява

Пощенска банка предлага на пазара иновативна мобилна услуга, която спестява ...

......... 3 дни в периода 19.11 – 21.11.19 г. Бизнес парк Сграда 10 – 5 дни в периода 25.11 – 29.11.19 г. ДекемвриКамбаните – 5 дни в периода 02.12 – 06.12.19 г. Софарма Бизнес Тауър – 5 дни в периода 16.12 – 20.12.19 г. Сердика Център – 5 дни в периода 09.12 – 13.12.19 г.  


Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес груп" е получил солидна

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес груп" е получил солидна ...

......... срещу 15% ръст на котировките на книжата на "Креди Сюис", която вече "бере плодовете" от тригодишния си план за преструктуриране. За да повиши цените, "Ю Би Ес" планира да купи обратно акции за 2 млрд. долара до 2020-а, като първите 1 млрд. долара за тази година вече са почти реализирани.


Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов ...

......... ефектите от паричната политика на еврозоната. Това се вижда в много ниските лихвени проценти по депозитите и кредитите. „Механизмът на нашия валутен борд ни дава голямо предимство, че не можем да купуваме правителствен дълг, което е един от основните фактори правителствата да са фискално дисциплинирани“, обобщи ръководителят на управление "Емисионно" 


Банка ДСК обяви, че стартира специална дигитална платформа, част от

Банка ДСК обяви, че стартира специална дигитална платформа, част от ...

......... канали, електронното и мобилно банкиране, рекламните материали в обектите. През това лято бе завършена успешно и миграцията на АТМ устройствата на Експресбанк. В момента се мигрират ПОС терминалите. От финансовата институция канят всички клиенти на Експресбанк да посетят платформата и да следят актуалните новини за промени в хода на интеграцията. 


Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с

Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с ...

......... реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия.От догодина Здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.