Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по концентрация

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по концентрация ...

......... гръцката "Пиреос" пое ангажимента  да продаде дъщерните си банки в чужбина, за да си осигури необходимата ликвидност. Банката вече финализира сделките около продажбите на поделенията си в Румъния, Сърбия и Албания. През 2015 г. Пощенска банка придоби и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк" - друга голяма гръцка кредитна институция. 


Престижното финансово издание Global Finance  отличи Обединена българска банка за

Престижното финансово издание Global Finance  отличи Обединена българска банка за ...

......... обем на трансакциите, обхват на глобалното покритие, доходност, обслужване на клиенти, конкурентно ценообразуване, иновации и т.н. Субективните критерии включват мнението на отраслови анализатори, рейтингови агенции, корпоративни мениджъри, технологични експерти, клиенти и контрагенти от индустрията. Като резултат банките-победители не винаги са най-големите, най-старите или най-диверсифицираните, а са най-доказаните в дадена област. 


Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ набира средства

Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ набира средства ...

......... дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS NUFI.В сфера Култура и образование десетата кампания „Избери, за да помогнеш“ подкрепя още проекти на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, националния парк-музей Шипка и крепостта Баба Вида, Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ в Кърджали и Читалище „Самообразование“ – с. Бачево, община Разлог.


Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) публикува осмото издание на ...

......... рискове“ – като например управление на кибер или репутационен риск, тъй като повечето от тези позиции не са съществували преди 10 години. Дори атрактивните заплати не са достатъчни, тъй като потокът от служители с необходимия набор от умения е ограничен, а спешната нужда от кадри не позволява обучение на място.“ 


Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по концентрация

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по концентрация ...

......... гръцката "Пиреос" пое ангажимента  да продаде дъщерните си банки в чужбина, за да си осигури необходимата ликвидност. Банката вече финализира сделките около продажбите на поделенията си в Румъния, Сърбия и Албания. През 2015 г. Пощенска банка придоби и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк" - друга голяма гръцка кредитна институция. 


Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ...

......... и интеграционни решения за институции, които предлагат финансови услуги. Създадена през 2009-а година, компанията оперира от 9 офиса по целия свят и има клиентска база в над 65 страни. Централата се намира в София, България, а останалите офиси са базирани в Австралия, Египет, Гана, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините. Процесът по консолидацията на "Банка ДСК"  и "Сосиете Женерал Експресбанк" ще

Процесът по консолидацията на "Банка ДСК"  и "Сосиете Женерал Експресбанк" ще ...

......... "Застрахователно дружество Сожелайф България" и "Регионален фонд за градско развитие". Засега няма официална информация за стойността на сделката.С пазарен дял от приблизително 6.4% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента.


Министерският съвет реши на днешното си заседание да бъде увеличена

Министерският съвет реши на днешното си заседание да бъде увеличена ...

......... е отчетен водещият принос на изпълнителния директор за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2018 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги.Увеличението е свързано и с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации, считано от 01.01.2019 година.


В Европейския парламент се провежда церемония, посветена на 20 години

В Европейския парламент се провежда церемония, посветена на 20 години ...

......... в глобалния ред и да подкрепят мирния проект, който е в основата на създаването на ЕС.Всички оратори обаче признаха, че еврото не е съвършено. И отбелязаха, че напредъкът към Европейския икономически съюз трябва да се ускори. По думите на Антонио Таяни: "Трябва да завършим икономическия и паричен съюз. Не можем да останем по средата на пътя".


Bank of China, четвъртият по големина частен кредитор на страната

Bank of China, четвъртият по големина частен кредитор на страната ...

......... Майтрипала Сирисена внезапно уволни премиера Ранил Уикремесингхе през октомври и го замени с прокитайския бивш президент Махинда Раджапакса.Висшият съд на страната постанови, че свалянето е незаконно и Уикремесингхе бе възстановен на власт през декември - но кризата от седем седмици нарани валутата и се отрази на доходността на държавните облигации.


На 14 януари 2019-a управителят на Българската народна банка Димитър

На 14 януари 2019-a управителят на Българската народна банка Димитър ...

......... Китайската народна банка И Ган подписаха Меморандум за сътрудничество между двете централни банки по време на провежданата от Банката за международни разплащания на всеки два месеца среща на управителите на централни банки. Целта на Меморандума е да се задълбочат отношенията и да се засили сътрудничеството в областта на централното банкиранеОт години застрахователите обясняват, че пазарната обстановка налага цената на

От години застрахователите обясняват, че пазарната обстановка налага цената на ...

......... фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят.След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова.Според нея тя е изключително важна за  пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС."Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос", каза още тя.


Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от ...

......... tax refund page to request a refund.NRA staff will check the receipt and billing, the proper functioning of the online cash register, and the customer's VAT refund notification.©All right reserved National Revenue Agency 2019."НАП няма нищо общо с подобно послание, категорични са от приходната агенция, каза говорителят й Росен Бъчваров.


Премиерът очаква до десетина дни (смятано от Ивановден) винетната система

Премиерът очаква до десетина дни (смятано от Ивановден) винетната система ...

......... волята на премиера, но се изисква сериозна доработка на банкоматите и допълнителна настройка. Подобно устройство трябва се сертифицира от БНБ, което още повече затлачва във времето реализацията на идеята. С една дума - технически не е невъзможно, но въпросът е колко време ще отнеме и дали похарчените ресурси си заслужават. 


Банка ДСК избра SAS и партньорите на SAS Analytics България

Банка ДСК избра SAS и партньорите на SAS Analytics България ...

......... щатски долара. Клиенти от всички токи на света използват иновативния софтуер и услуги на компанията за да трансформират данните в знание и за да могат да вземат все по точни и информирани решения. От създаването си през 1976 година SAS предоставя на света СИЛАТА ДА ЗНАЕШ (мото на компанията).  


Европарламентът ще отбележи 20-тата годишнина на еврото. Еврото се появи в

Европарламентът ще отбележи 20-тата годишнина на еврото. Еврото се появи в ...

......... еврозоната Марио Сентено, председателят на икономическата комисия на ЕП Роберто Гуалтиери и бившият председател на ЕЦБ Жан-Клод Трише.В сградата на Парламента в Страсбург ще бъде открита и експозиция, посветена на годишнината. От началото на годината пък светлинни прожекции на еврото украсяват сградата на Парламента в Брюксел и пространството пред нея.Централната банка на Швейцария обяви в сряда, че е приключила

Централната банка на Швейцария обяви в сряда, че е приключила ...

......... франка (около 55 млрд. долара).Въпреки това централната банка подчерта, че ще разпредели два милиарда франка на Федералното правителство и на отделните швейцарски кантони според действащото споразумение за разпределение на печалбата, като се има предвид, че ШЦБ разполага с големи по размер резерви за абсорбиране на текущи загуби, съобщава "Уолстрий джърнъл".


„Латвия е много добър пример за България по пътя й

„Латвия е много добър пример за България по пътя й ...

......... ще успее да изпълни всички изисквания за присъединяване към еврото в рамките на минималния срок от две години престой във Валутния механизъм 2. „Все пак, има известна вероятност този период да е по-дълъг. Ще направим всичко възможно, за да направим престоя ни в ERMII колкото се може по-кратък“, уточни тя.


Българската народна банка пусна в обращение възпоменателна монета "Пловдив –

Българската народна банка пусна в обращение възпоменателна монета "Пловдив – ...

......... Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.В периода от 7 януари до 9 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще се продава без ограничения.


С 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези

С 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези ...

......... своето развитие.Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че заплатите в София са доста по-високи от останалите градове, защото тук се вливат множество чуждестранни инвестиции. "Голямата конкуренция в столицата увеличава заплащането, защото всяка фирма се бори за най-добрите специалисти. Основната причина за тази висока бизнес активност са чуждите инвестиции", допълни експертът.


В нормални условия Коледа би трябвало да е блажено безвремие

В нормални условия Коледа би трябвало да е блажено безвремие ...

......... мишена на Тръмп. По време на предизборната си кампания президентът обвиняваше и предишния шеф на Федералния резерв - Джанет Йелън, в политически мотивирани решения. Тръмп твърдеше, че Йелън "трябва да се засрами", задето поддържа лихвите ниски, тъй като този  акт  бил от полза  на бившия президент на Щатите - Барак Обама. 


Иск в размер 40 млн. лв. загубиха на първа инстанция в

Иск в размер 40 млн. лв. загубиха на първа инстанция в ...

......... става при съмнения за договаряне на цената между кандидатите. Началната цена при първия търг за  активите на русенската корабостроителница  беше 32.3 млн. лева. Оценката е за парцел с площ около 300 дка и множество сгради, предлагани само в пакет, тъй като са част от цялостен комплекс за строителство и ремонт на кораби.


Днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив

Днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив ...

......... Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.В периода от 7 януари до 9 януари 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще се продава без ограничения.


Лицата, върху чиито пенсии са наложени запори по реда на

Лицата, върху чиито пенсии са наложени запори по реда на ...

......... изплащането им - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната сметка, ако се изплащат чрез банка.Изплащането на пенсиите за месец януари т. г. е в стандартния времеви период - ще започне на 7 януари (понеделник) и ще приключи на 21 януари (понеделник).


Европейската централна банка обяви, че е назначила трима временни администратори

Европейската централна банка обяви, че е назначила трима временни администратори ...

......... "Каридже" да завърши плана си за увеличение на капитала си и да потърси сливане с по-силен партньор. Най-големият инвеститор в банката е италианското семейство Малакалца. То държи 27,6% от "Каридже", след като е инвестирало над 400 милиона евро за акции, които струват 20 милиона евро при сегашните цени на пазара.


Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа

Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа ...

......... вече плащаме по нови тарифи. Най-голямо е поскъпването в София и в Бургас, а по-малко за вода ще плащат единствено в Кърджали.От 1 януари природният газ поскъпва с 3.51%. Тъй като повишението е под 5 на сто, то няма да се отрази върху сметките ни за парно, топла вода и ток.


Събитията, които се случиха в банковия сектор през 2018-а, може

Събитията, които се случиха в банковия сектор през 2018-а, може ...

......... твърдят, че чука на вратата. Криза, срещу която БНБ вече взема превантивни мерки, като обяви, че увеличава два капиталови буфера на банките - за системна значимост и антицикличния буфер. И още - криза, която със своите решения българските управляващи могат да приближат и да задълбочат  или да я отложат и омекотят.


Дaнъчнaтa ĸaмпaния за 2019 щe зaпoчнe нa 10 янyapи зapaди

Дaнъчнaтa ĸaмпaния за 2019 щe зaпoчнe нa 10 янyapи зapaди ...

......... дo 9.00 ч. нa 31 декември 2018 година.Oфиcитe нa HAΠ щe пpиeмaт плaщaния c дeбитни и ĸpeдитни ĸapти нa ΠOC тepминaли дo 13.00 ч. нa 31 декември 2018 година.Дoпълнитeлнa инфopмaция зa дaнъчнитe и ocигypитeлнитe изиcĸвaния мoжe дa ce пoлyчи нa тeлeфoнa нa Инфopмaциoнния цeнтъp нa HAΠ - 0700 18 700.


Новата банкнота от 100 лв. влиза в обращение от днес.

Новата банкнота от 100 лв. влиза в обращение от днес. ...

......... срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.Банкнотите с номинална стойност 100 лева, емисия 2003 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г.


Фалити, оставки и митични проектозакони белязаха изминалата 2018 -а на

Фалити, оставки и митични проектозакони белязаха изминалата 2018 -а на ...

......... системата "бонус-малус, за която у нас се говори повече от две десетилетия. От последните изказвания на председателя на КФН обаче става ясно, че за справедливата "Гражданска отговорност" ще почакаме още - поне докато бъдат туширани основните критики към нея. Очакванията са справедливата "Гражданска отговорност" да ни зарадва през новата година. 


Бум на фалшиви пари около празниците. Експертите предупреждават, че при

Бум на фалшиви пари около празниците. Експертите предупреждават, че при ...

......... спрени са над 400 банкноти. Валутните касиери споделят, че през декември и в летните месеци, рискът от фалшиви пари е най-голям. От банковият сектор заявяват, че въпреки трудностите, се фалшифицират и монети. От БНБ съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. 


За седма поредна година Институтът за пазарна икономика представя изданието

За седма поредна година Институтът за пазарна икономика представя изданието ...

......... През 2017 г. областта е на второ място (след Габрово) по брой на посещенията в местните музеи (2 057 на хиляда души при 722 на хиляда души в страната) и на първо място по брой на посещенията в библиотеките (2 438 на хиляда души при 604 на хиляда души в страната).   


Чрез инструментите за финансов инженеринг и с подписаното днес споразумение

Чрез инструментите за финансов инженеринг и с подписаното днес споразумение ...

......... със силен екип и доказан бизнес модел. Това ще отговори на нуждите на предприемаческата общност, именно в момент, в който тя има необходимост от свеж ресурс за стимулиране на стартъп средата, набрала скорост през последните години. Чрез инвестициите в иновативни компании ще се подпомогне обновяването и развитието на българската икономика.


През тази седмица на летище София се проведе официалното откриване

През тази седмица на летище София се проведе официалното откриване ...

......... Wizz Air в профила на клиента в сайта на авиокомпанията.Като безспорен лидер в банкирането на дребно, Банка ДСК е банката с най-мащабна дигитална трансформация на ритейл бизнеса си и работи върху създаването и постоянното подобряване на иновативни продукти и решения за индивидуалните клиенти, каквато е и кредитната карта DSK-Wizz Air.


Програма COSME+ се осъществява  с подкрепата на Европейски фонд за

Програма COSME+ се осъществява  с подкрепата на Европейски фонд за ...

......... фирмите в страната, като едновременно с това да се облекчат и изискванията за обезпечение по кредитите.Програма COSME се реализира с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като „Плана Юнкер“. Това е вторият подобен договор, подписан от ЕИФ с българска банка, и първият по програма COSME за ББР.


Десетото юбилейно издание на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за

Десетото юбилейно издание на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за ...

......... залесяване и облагородяване на туристически маршрути в Природен парк Беласица, както и опазване и съхраняване на биоразнобразието на Национален парк Централен Балкан. Информация за всички каузи, включени в благотворителната инициатива на Райфайзенбанк, е достъпна на izberi.rbb.bg. През платформата лесно могат се правят дарения за реализиране на всеки един от проектите.


Днес окончателно договорихме регламента за намаляване на таксите за парични

Днес окончателно договорихме регламента за намаляване на таксите за парични ...

......... евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси. Предстои договореният текст да бъде официално приет от Европейския  парламент в началото на 2019г. като предвижда след няколко години Европейската комисия да представи проучване дали е уместно изравняването на таксите да се отнася за всички валути в ЕС. 


С решение на Комисията по финансов надзор от 13 декември

С решение на Комисията по финансов надзор от 13 декември ...

......... застрахователния портфейл и оптимизиране на капиталовата структура и процесите на работа.“, коментира новината Коста Чолакова, Главен изпълнителен директор на „ДЗИ – Животозастраховане“ ЕАД.„ДЗИ – Животозастраховане“ ЕАД е предприело  всички необходими правни и фактически действия, за да осигури приемственост в трудовите, социално -осигурителните и пенсионни правоотношения, съгласно изискванията на българското законодателство. 


С наближаването на коледните и новогодишните празници започва и ударното

С наближаването на коледните и новогодишните празници започва и ударното ...

......... ще се усвояват пари, хем ще се намери най-ефективната им употреба. Е, протестиращите строителни фирми може и да не са доволни, но пък чрез инвестиции в човешки капитал потенциалът на икономиката, а оттам и жизнения стандарт, като цяло може да се увеличи.Анализ на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 


 На фона на отличните си резултати банките изпращат с усмивка 2018

 На фона на отличните си резултати банките изпращат с усмивка 2018 ...

......... С позитивизъм и сътрудничество можем да постигнем тези стратегически цели. Не трябва да се отклоняваме от тези стратегически цели - независимо от шума в системата, независимо от злободневните теми. Мисля, че посоката, която сме поели, е правилна и ако действително консолидираме всички усилия в тази посока, ще постигнем желания резултат. 


Парламентарната група на "Обединени патриоти" предлагат промени в Закона за

Парламентарната група на "Обединени патриоти" предлагат промени в Закона за ...

......... за точно за тези превозни средства."Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните газови уредби се ползват с оглед на по-икономически изгодното гориво", казват депутатите от "Обединени патриоти" в подкрепа на своето предложение.  Те акцентира, че контролът върху газовите уредби е изключително завишен, гарантират още вносителите на новите законови поправки.  


Влизането на България в Европейския валутно-обменен механизъм ERM II безспорно

Влизането на България в Европейския валутно-обменен механизъм ERM II безспорно ...

......... и ЕМП преди членство в еврозоната носи асиметрично третиране с произтичащите от това рискове, които са добре известни. България вече е приела да носи тези рискове", твърди подуправителят на БНБ. Въпросът е дали трябва да поемаме нови рискове, без срещу това да получим поне онова, което Еврогрупата ни е обещала?<!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->


Агенция "Митници" ще престане да съществува в сегашния си вид

Агенция "Митници" ще престане да съществува в сегашния си вид ...

......... са длъжни да оказват пълно съдействие на инспекторите. А те пък вече ще имат право на свободен достъп до всички помещения, документи и информация, включително и електронни, системите за управление и контрол. Инспекторите могат да изискват всякакви документи, данни, сведения и справки от когото преценят, за да извършват ефективен контрол.


„Преди появата на Фейсбук само близките ни знаеха колко сме

„Преди появата на Фейсбук само близките ни знаеха колко сме ...

......... порноактриси...Не ме гледай тъпо, българино!Спри да вярваш на такива евтини трикове. Нещо повече - откажи се да слушаш как Марешки можел да поевтини горивата.Или че  Патриотите ще вдигнат доходите. Че Бойко ще ни вкара в Шенген...Кажи "Стоп!" на скоротечния процес на затъпяване.Най-късно до изборите.Защото има опасност да рециклираш старите ментета.


България е поставена под мониторинг по "Зелена карта" на автомобилните

България е поставена под мониторинг по "Зелена карта" на автомобилните ...

......... са извън ЕИП:  Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна, Черна Гора, Азербайджан. Косово не е член на системата "Зелена карта". Водачите на МПС с българска регистрация, преминаващи през тази територия, трябва да се снабдят на влизане на граничния пункт със застраховка "Гражданска отговорност", валидна за Косово.<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->


Без дебати и изненадващи промени "в крачка" Народното събрание одобри

Без дебати и изненадващи промени "в крачка" Народното събрание одобри ...

......... комисия се забеляза изненадваща консолидация по отношение на политическата подкрепа за този геостратегически избор. Първото гласуване на новите разпоредби мина с почти пълно мнозинство. При окончателното приемане на текстовете пък липсата на популистки дебат също показва, че често критикуваните депутати може би най-после намират общ глас за дългосрочните цели пред страната.  


1,7 млрд. лв. бюджетен излишък бяха разпределени от Министерския съвет на

1,7 млрд. лв. бюджетен излишък бяха разпределени от Министерския съвет на ...

......... общо 158 млн. лв. Над 100 млн. лв. отиват в Министерството на отбраната – основно за ремонт на военна техника.По-малки суми са заделени за детски градини и храмове. 20 хил. лв. пък се отпускат на Македония за подобряване на условията за живот в центровете за бежанци. Допълнителните 23 млн. лв. отиват за софтуер на държавната администрация. 


От четвъртък (13 декември) всеки собственик на моторно превозно средство

От четвъртък (13 декември) всеки собственик на моторно превозно средство ...

......... която се изчислява възрастта на колата; индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати, а срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.     


"Българска банка за развитие"  АД (ББР) и Китайската банка за

"Българска банка за развитие"  АД (ББР) и Китайската банка за ...

......... бъде под формата на двустранни заеми от КБР към ББР, както и да се използва за съвместно кредитиране, синдикирани заеми, проектно финансиране, участие във фондове за дялово финансиране, подкрепа на проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени впоследствие между ББР и КБР, включително по инициативата "Един пояс, един път".


По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи електронен

По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи електронен ...

......... догодина данъкът за по-старите коли ще нарасне заради включването на екокомпонент в налога. В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 година, Калкулаторът може да откриете на следния адрес: https://cartax.uslugi.io/#София/СТОЛИЧНА .


Телевизори, бяла техника и смартфони  ще са предпочитаните коледни подаръци,

Телевизори, бяла техника и смартфони  ще са предпочитаните коледни подаръци, ...

......... година с около 5% или приблизително 780 лв., тъй като тенденцията през цялата година е такава - по-висока финансирана сума.Очакванията са на втория по сила ден за пазаруване тази година клиентите да се насочат към финансиране за покупка на телевизори, бяла техника и смартфони, които са сред най-предпочитаните коледни подаръци.


За втора поредна година Райфайзенбанк инициира провеждането на специален учебен

За втора поредна година Райфайзенбанк инициира провеждането на специален учебен ...

......... демонстрациите на живо на използваните системи и на управлението на търговски портфейл от ценни книжа.Райфайзенбанк ще продължи и през 2019 г. каузата за повишаване на финансовата грамотност сред подрастващите, наред с подкрепата си за значими за обществото теми, представени в 10-ото юбилейно издание на благотворителната инициатива „Избери, за да помогнеш“.


Еврозоната не е чудо, няма да реши автоматично проблемите ни,

Еврозоната не е чудо, няма да реши автоматично проблемите ни, ...

......... от законодателни промени, осигуряващи рамка не само за тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ, но също така и важни мерки - за кредитната дейност и корпоративното управление на банките. "Ключовите думи за тази и следващата година са Банков съюз и Валутен механизъм. Предстоящите стъпки са позитивни за сектора", обобщи гуверньорът Димитър Радев. 


Цената на новоотпуснатите корпоративни заеми в левове,  макар и бавно,

Цената на новоотпуснатите корпоративни заеми в левове,  макар и бавно, ...

......... настроиха общественото мнение срещу себе си и предизвикаха протести и дори опити за политическа намеса за регулиране на възникналото напрежение. Затова сега те избягват да увеличават лихвите по потребителските и жилищните заеми, а когато това стане неминуемо, ще се опитат да  направят всичко възможно този процес да бъде максимално плавен.


Стартират процедурите по обсъждане на Бюджет '2019 на Столична община.

Стартират процедурите по обсъждане на Бюджет '2019 на Столична община. ...

......... основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и Френската гимназия.5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервация и реставрация на Централната минерална баня в Банкя и банята в „Овча купел“.550 хил. лв. – в основен ремонт на Столичния куклен театър.


Устремът  България да влезе в Банковия съюз и в Единния

Устремът  България да влезе в Банковия съюз и в Единния ...

......... се  дава и право на БНБ да осъществява по-строг контрол по отношение на избора на членове на ръководните органи на банките. Въвеждат се и  допълнителни правомощия за надзора по отношение на ограничаване на банковия и ликвиден риск. Предвидена е и  възможност БНБ да започне да събира от банките надзорни такси. 


От 10 декември 2018 г. Българската народна банка пуска в

От 10 декември 2018 г. Българската народна банка пуска в ...

......... и клонове на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД и Тексим Банк АД.В периода от 10 декември до 12 декември 2018 г. включително всеки клиент ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Св. Първомъченик Стефан“ ще се продава без ограничения.


Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат

Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат ...

......... при положение че икономиката и брутният вътрешен продукт нарастват. Трябвало обаче регулаторните органи да следят за това таксите, които налагат финансовите институции, да бъдат нормални. Той коментира и идеята БНБ да регулира размера на кредитите, които се отпускат на определени лица, така че заемите да са съобразени с доходите на кредитоискателя.


Един от най-сериозните въпроси, които се заражда в главата на

Един от най-сериозните въпроси, които се заражда в главата на ...

......... от упражняване на свободна професия;• Доходи от наем;• Доходи от пенсии;• Доходи получавани от работа в чужбина. Други основни елементи, които се вземат предвид са наличието на самоучастие, възрастта, семейното положение, броя членове на семейството, така и цялостната кредитна задлъжнялост на лицето, търсещо заем. Коментар на Биляна Стоева, кредитен консултант в Кредитланд 


Пощенска банка пусна на пазара иновативна услуга за потребителите, които

Пощенска банка пусна на пазара иновативна услуга за потребителите, които ...

......... услуги в кратки срокове през различни канали – мобилни, дигитални и на място в клоновете ни. Тази услуга, с която се предлагат всички видове дебитни карти, може да бъде също и в пакет с програма за превод на работна заплата или с експресен потребителски кредит“, коментират още от финансовата институция.


България като икономика е 5-6 пъти по-голяма спрямо 1990 г.,

България като икономика е 5-6 пъти по-голяма спрямо 1990 г., ...

......... всеки пореден месец и вече достига рекорда отпреди кризата. В края на октомври трезорите са отчели чиста печалба от 1.379 милиарда лева, сочи статистиката на БНБ. Така по всичко личи, че 2018-а ще бие рекорда от 2008 година, когато бе отчетена чиста печалба на банковия сектор от 1.387 милиарда лева. 


Краят на ниските лихви идва не само в България, но

Краят на ниските лихви идва не само в България, но ...

......... не се навлезе в следващата фаза.Банкерът беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него нашата страна е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори.


Народното събрание прие оставката на Ивайло Московски и прекрати правомощията

Народното събрание прие оставката на Ивайло Московски и прекрати правомощията ...

......... разпределянето на финансовия й ресурс, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация.Проектите в България, финансирани от ЧБТР от основаването й, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността на банката в страната с финансиране на проекти в частния сектор.


За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи участват

За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи участват ...

......... съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, и имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност – вижте в информационните брошури и клипове, които разкриват детайли относно механизмите на действие на финансовите „мулета“, на уеб страницата на АББ на адрес: https://abanksb.bg/press/abb-kampania-finansovi-muleta-2018/.


В навечерието на банкерския празник - Никулден, вестник "БАНКЕРЪ" за

В навечерието на банкерския празник - Никулден, вестник "БАНКЕРЪ" за ...

......... КАОЛИН, ZEISS VISION CENTER. Освен нашите отличия, всеки от наградените получи подаръци от марката Paco Rabanne - Lady Million Lucky за дамите и One Million Lucky за господата, луксозен хайверен комплект от  La Prairie и превъзходна селекция от първокласен насипен черен и зелен чай от марка номер едно в света AHMAD TEA. 


Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус"

Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус" ...

......... плащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, и само 0,4% от собствениците, т.е. 11 028 души, да плащат с 400% по-скъпо", уточни СавовРосен Рапчев от КАТ съобщи по време на дискусията, че вече се работи по локализирането на водачите без "Гражданска отговорност" чрез електронните камери или по други начин.


Частните микро и малки компании дават голям принос за създаването

Частните микро и малки компании дават голям принос за създаването ...

......... „Банката на Дзансу" в Нантун.Премиерът и придружаващите го лица посетиха също цехове на компанията за производство на текстил „Луолай", където се запознаха с нейната интелигентна поточна линия и „зелени" технологии, логистичен център на компанията за продажба на битова техника „Сунин" и Нанкинския информационен център, поддържащ онлайн платформа за социални услуги.


Людмила Елкова пое  длъжността на  член на управителния съвет на

Людмила Елкова пое  длъжността на  член на управителния съвет на ...

......... екофонд."Промяната в УС на Централната банка е предвидена от законовите процедури и в нея няма нищо необичайно. Според Закона за БНБ тримата членове на на УС на БНБ се назначават от президента на България, докато управителят на БНБ се избира от Народното събрание. Тримата подуправители, които той предлага, също се гласуват от парламента.   


У наше село разсъждаваме така: "Не бутайте политик, който се

У наше село разсъждаваме така: "Не бутайте политик, който се ...

......... КПКОНПИ, но тя се занимава с криминализирани несъответствия.А за разминаванията в морала комисия няма.Не облайвайте Горанов, Кръстника, Домусчиев. Така само лъсва яловата ви завистливост. Зейва бездната между техните умения и вашата житейска непригодност.Не бъдете наивни!Не е вярно, че всички политици се продават! Някои вече са продадени.Понякога за покрив срещу чадър.


Единствено и само за в. "БАНКЕРЪ" с ексклузивно и пространно

Единствено и само за в. "БАНКЕРЪ" с ексклузивно и пространно ...

......... и еврозоната. Същевременно обаче у нас на системно ниво е по-висок делът на извършеното провизиране на брутните необслужвани кредити и аванси. Също  системата ни разполага с капиталов излишък над сумата от регулаторния минимум и изискуемите капиталови буфери, като делът на този излишък в общия капитал е над средните европейски равнища.