Бъдещето на председателя на Европейската централна банка - Марио Драги,

Бъдещето на председателя на Европейската централна банка - Марио Драги, ...

......... длъжности в частни банки са и някои бивши членове на изпълнителния борд на ЕЦБ. Лоренцо Бини Смаги е председател на френската "Сосиете женерал", а Хосе-Мануел Гонзалес-Парамо е член на борда на испанската BBVA. бившият шеф на Швейцарската национална банка - Филип Хилдебранд, пък е в световния инвестиционен мениджър "Блек рок".  


Трябва да ускорим процеса на реална конвергенция. Предизвикателствата пред нас са

Трябва да ускорим процеса на реална конвергенция. Предизвикателствата пред нас са ...

......... някои други институции са необходими съществени подобрения.”В България обществената и политическата подкрепа за по-нататъшно задълбочаване на процеса на европейска интеграция „остава над средните нива за ЕС, въпреки, и навярно донякъде поради, развитието на текущата ситуация,” заяви Радев.„Това вече става по-скоро рационален, а не емоционален избор, и това е добра новина.”


След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е

След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е ...

......... по вписванията.Извършени са дейности и по оптимизиране на функционалности, свързани с въвеждане на данни от вътрешните потребители /служители на АВ/, с цел постигане на максимална точност и пълнота при въвеждане на информацията.Извършена е актуализация на системни компоненти и операционни системи, свързани с инфраструктурата на администрираните от Агенция по вписванията регистри.


Когато една идея е вредна, но популистка, то с времето

Когато една идея е вредна, но популистка, то с времето ...

......... медианна заплата е доста стабилно през последните две десетилетия, на практика фиксирането на МРЗ като дял от медианната заплата ще доведе до задържане на ръста на МРЗ в България, и до нейното намаляване спрямо днешните ѝ равнища, противно на тезите и предложенията на повечето профсъюзи и леви политици у нас.      


В рубриката "Финансов дневник" започваме една поредица от статии на

В рубриката "Финансов дневник" започваме една поредица от статии на ...

......... изложено, съгласно изискванията на застрахователната регулаторната рамка, приложима в ЕС - Платежоспособност II. Източник: КФН Материалът е изготвен от експертите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Милена Радева, Павел Пирински, Атанас Ненов и Петър Кабакчиев от консултантския и одит отдели на фирмата. Текстът е базиран на официалната информация и статистика, публикувани на сайта на КФН.


Сабине Лаутеншлегер е единствената жена сред доминирания от мъже 25-членен

Сабине Лаутеншлегер е единствената жена сред доминирания от мъже 25-членен ...

......... националност и от миналата година е главен икономист на Световната банка. Преди това е преподавала в три университета от "висшата лига (Ivy League) в Щатите, а през 2011-а става първата жена главен редактор на икономическия всекидневник - American Economic Review. Професионалната й квалификация е в областта на търговията и развитието.Държавният сенат на Калифорния предлага законопроект, който ще позволи на

Държавният сенат на Калифорния предлага законопроект, който ще позволи на ...

......... държавни данъчни ставки и свръхрегулацията за продължаване на продажбите.Законопроектът бе въведен през януари в щатския сенат, предвиждащ временно намаляване на държавния акциз върху канабис продуктите от 15 на 11% и да се отменят изцяло данъците върху отглеждането на растенията до 2022 година. Очаква се предложението да бъде гласувано тази седмица.


Европейската комисия обяви, че пет големи банки - Barclays, Citigroup,

Европейската комисия обяви, че пет големи банки - Barclays, Citigroup, ...

......... търговци на UBS, Barclays, RBS, Citigroup и JP Morgan бяха глобени с 811,2 милиона евро, а Citigroup отнесе най-големия удар от 310,8 милиона евро. Вторият картел на Есекс Експрес, включващ UBS, Barclays, RBS и MUFG получи глоба от 257,7 милиона евро, като наказанието срещу Barclays бе най-голямото - 94,2 милиона евро.


Бангеев Борислав Бангеев е новият главен риск директор и член

Бангеев Борислав Бангеев е новият главен риск директор и член ...

......... (ФИБС) в УниКредит Груп, ръководейки екип от над 100 висококвалифицирани експерти в три дружества на групата, отговорни за анализа на кредитния профил, кредитирането, мониторинга и управлението на необслужвани експозиции в този важен сегмент на институционални клиенти. Борислав е магистър по финанси и банково дело от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.


Белгийската финансова група KBC отвори български клон на лабораторията си

Белгийската финансова група KBC отвори български клон на лабораторията си ...

......... на лекарства със спешните контакти при настъпване на извънреден случай“, разясни Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ.Кристоф Де Мил, иновационен лидер на КВС Груп в България, разкри и някои от предстоящите проекти на лабораторията като пускането роботи, които ще автоматизират рутинните процеси в работата на няколко дирекции в ОББ.


Комисията за финансов надзор одобри Юрий Генов за член на Надзорния

Комисията за финансов надзор одобри Юрий Генов за член на Надзорния ...

......... България от 2015 година. Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина” АД осъществява дейност от 1997 г. Основен акционер на компанията с 99.75% от капитала е "Банка ДСК” ЕАД, част от международната финансова група ОТП. "ДСК-Родина” АД има регистрирани и управлява Универсален пенсионен фонд, Професионален пенсионен фонд, Доброволен пенсионен фонд и Доброволен пенсионен фонд по професионални схеми. Webit Festival Europe 2019 започва на 14 май. На щанда на Mastercard

Webit Festival Europe 2019 започва на 14 май. На щанда на Mastercard ...

......... banks: collaboration or competition”)Tази година събитието ще бъде изцяло безкешово. Всеки, платил с карта Mastercard® на Webit, ще има възможността да спечели вълнуващи награди: кулинарно преживяване с традиционни български вкусове, интерпретирани с модерни технологии за космонавти от шеф Александър Цеков, творчески директор на ресторант Космос; безплатна дигитална идентичност или биометричен портрет.  


В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на

В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на ...

......... издига на 3-та позиция , а по показателя "възръщаемост на активите" - на шеста.Материалът е изготвен от експертите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Милена Радева, Павел Пирински, Атанас Ненов и Волена Шишкова от консултантския и одит отдели на фирмата. Текстът е базиран на официалната информация и статистика, публикувани на сайта на БНБ.


От 11.00 часа в залата на 11-ия етаж на КНСБ

От 11.00 часа в залата на 11-ия етаж на КНСБ ...

......... сферата на услугите трайно се задържат като нископлатени дейностите: „Ресторантьорство”, „Ветеринарна медицина”, „Охрана и разследване”, „Обслужване на сгради и озеленяване“, „Медико-социални грижи” и „Социална работа”.В пресконференцията ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, главният икономист на КНСБ Любен Томев, изследователят в ИССИ Виолета Иванова, представители на ключови федерации от КНСБ.


Земеделците не искат само те да плащат такса за защита

Земеделците не искат само те да плащат такса за защита ...

......... е основен принцип в застраховането, подкрепяме идеята държавата да инвестира средства в превенция, но нека това да става за сметка на тези, които са облагодетелствани от тази превенция. Ние сме против избрания начин на финансиране. Този модел сам по себе си е показал своята неефективност в цяла Европа", обясни Колчакова.


На 30 май за единадесета поредна година Висшето училище по

На 30 май за единадесета поредна година Висшето училище по ...

......... осигурителните системи в България" на заслужили експерти и мениджъри, лидери в своя сектор.Очаква се на тазгодишната церемония по връчване на наградите да присъстват над 250 гости. Събитието по традиция се посещава от застрахователния и финансовия елит на България, ръководители на държавните институции и регулаторните органи, на академичните среди и бизнеса."Тази година в банковия сектор нямаше новини и това е

"Тази година в банковия сектор нямаше новини и това е ...

......... ще намалеят, но други може би ще се увеличат"."Скоро ще честваме годишнината от основаването на БНБ. Интересното е, че вървим към нейното ликвидиране със същата "дива радост", с която някога е била създадена," изтъкна доц. Сарийски, пояснявайки, че изземването на емисионните й функции на практика означава унищожаване на централната банка.


България е страната с най-нисък икономически растеж от новите членки

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите членки ...

......... и трябва да се преустанови", смята Виктор Йоцов.Прогнозата на Института за икономически изследвания при БАН е, че през 2019-а няма да има възможност за ускоряване на растежа, но и няма да има драматични промени и навлизане в рецесия. Очакванията са за леко забавяне и умерено ускоряване през следващата - 2020-а.


Пощенска банка получи за осма поредна година признанието за най-добра

Пощенска банка получи за осма поредна година признанието за най-добра ...

......... високо качество на местни и чужди институционални клиенти. Институцията е ексклузивен представител на един от най-големите европейски депозитари - Clearstream Banking Luxembourg, и е най-голямата банка депозитар в България − с пазарен дял от 55%, най-голям брой обслужвани колективни инвестиционни схеми и достъп до капиталовите пазари в над сто държави.


През изминалата година групата на "Първа инвестиционна банка" отчете повишаващи

През изминалата година групата на "Първа инвестиционна банка" отчете повишаващи ...

......... акционери, притежаващи акции, предмет на свободна търговия на "Българската фондова борса" АД (free-float). Към края на миналата година общият брой на акционерите на ПИБ е над 1900, които включват както физически лица, така и юридически лица, включително институционални инвеститори."Първа инвестиционна банка" АД има единадесет дъщерни дружества към края на декември.


Печалбата на ТБ "Българо-американска кредитна банка" АД - София за

Печалбата на ТБ "Българо-американска кредитна банка" АД - София за ...

......... на кредитната мрежа с обособени бизнес центрове и персонално обслужване, съобщават от банката. Предвижда се да продължи развитието и усъвършенстването на електронните канали на обслужване чрез внедряване на нова Виртуална банка. Мениджърите планират запазване нивото на акционерния капитал и нарастване на неразпределената печалба (фонд "Резервен") с годишния резултат за 2018-а.


В Банката на Естония (Централна банка на страната) се съхранява

В Банката на Естония (Централна банка на страната) се съхранява ...

......... Естония е инвестирала в чуждестранни облигации и акции.На 3 май Банката на Естония отбеляза своята 100-годишнина. На този ден, през 1919 г., първата сума от 10 милиона марки е била прехвърлена на сетълмент сметката на централната банка на страната. Две години по-късно Банката на Естония емитира и първите си банкноти.


UniCredit обявява пълното си оттегляне от Facebook, Messenger и Instagram

UniCredit обявява пълното си оттегляне от Facebook, Messenger и Instagram ...

......... на Жан-Пиер Мустие и промяната в комуникационната стратегия на Unicredit са тясно свързани.От УниКредит Булбанк разясняват също така, решението е в сила за всички страни, в които УниКредит обслужва своите 26 милиона клиенти. Групата инвестира в подобряването и разширяването на своите собствени дигитални канали. Но ще споделя новини в LinkedIn, Twitter и Youtube.


Сумата на глобалния дълг е достигнала до 243 трилиона долара.

Сумата на глобалния дълг е достигнала до 243 трилиона долара. ...

......... геополитическа нестабилност, безредици и войни.Независимо от това колко опустошителен беше финансовият колапс от 2008 г., следващият ще бъде още по-страшен, защото оттогава още 70 трилиона дългове натежаха на глобалната икономика. Това означава, че както правителствата, така и централните банки сега имат далеч по-малко сили и възможности за стабилизиране на икономиката.


Хрантутниците във властта на проверочен!Да се въведат физически и психологически

Хрантутниците във властта на проверочен!Да се въведат физически и психологически ...

......... получава природен газ и от северната ни съседка.Тази алтернатива е напълно реално да запълни веднага пълния си капацитет, тъй като Румъния е един от големите производители на природен газ, а с новите проучвания освен собствените нужди ще може и да изнася синьо гориво за съседните си страни и за Европа. 


Броят на заетите служители в БНБ и дъщерните ѝ предприятия

Броят на заетите служители в БНБ и дъщерните ѝ предприятия ...

......... на другите членове не може да е по-ниско от средното възнаграждение с постоянен характер на членовете на управителните органи в инвестиционните посредници, управляващите дружества, застрахователите, презастрахователите и пенсионноосигурителните дружества, определено на базата на последната отчетна година и не надвишава равнището на възнаграждението на управителя и подуправителите на Българската народна банка.


Гостува ни баварският премиер Маркус Зьодер. В добро настроение и с

Гостува ни баварският премиер Маркус Зьодер. В добро настроение и с ...

......... и на преговори с Европейската комисия.Досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер бе застъпник на идеята за присъединяването на България. Фаворитът за негов наследник - Манфред Вебер, засега не е изказвал категорично позицията си. Но е добре да се знае, че Вебер започва политическата си кариера именно от редиците на ХСС.


Теодора Петкова е новият председател на Управителния съвет и главен

Теодора Петкова е новият председател на Управителния съвет и главен ...

......... член на Надзорния съвет на УниКредит Кънсюмър Файненсинг и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на УниКредит Факторинг. Теодора Петкова е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на University of Minnesota и от Vienna University of Economics and Business.


Претенциите, подадени към застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност”

Претенциите, подадени към застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ...

......... на ВКС, а у нас често се използва практиката да се искат по-високи обезщетения за причинени неимуществени щети.Данните на КФН за изминалата година показват, че предявените неимуществени претенции са близо 5 пъти повече от имуществените. През 2018 г. вторите са били 157,2 млн. лв. спрямо над 755 млн. за неимуществени.............


В дните за плащане на данъци отново излезе на преден

В дните за плащане на данъци отново излезе на преден ...

......... плаща  на държавата 10% данък върху печалбата, а  после, ако иска да си получи  дивидента, плаща  още 5 процента. Значи общо 15 процента. Или ако  послушаме Корнелия и вдигнем данък дивидент на 10%, ще облагаме бизнеса реално с 20 процента. Това ли искат политиците от  БСП - бой по бизнеса? 


През март 2019 г. основният лихвен процент (ОЛП) е 0.00

През март 2019 г. основният лихвен процент (ОЛП) е 0.00 ...

......... до 10.05 на сто.През март 2019 г. спрямо същия месец на 2018 г. средният лихвен процент по кредитите, предоставени чрез кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се повишава с 1.17 пр.п. до 19.47 на сто, а по тези в евро спада с 0.27 пр.п. до 17.52 на сто


Банките в Еврозоната изостават значително от американските им конкуренти през

Банките в Еврозоната изостават значително от американските им конкуренти през ...

......... им идва от отпуснатите кредити и банките трябва да плащат такси, за да привличат вложители.Сделки по сливания и придобивания биха могли да раздвижат пазара, отбелязва Дани Бъргър, пояснявайки, че е важно да не се забравя, че докато доходността остава ниска това ще се отнася и за акциите на тези банки.


Днес - 30 април, изтича крайният срок за подаване на декларациите

Днес - 30 април, изтича крайният срок за подаване на декларациите ...

......... да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията.  Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.   


Европейският  парламент разглежда промени в правилата за сключване  на автомобилната

Европейският  парламент разглежда промени в правилата за сключване  на автомобилната ...

......... вземат от държавите членки.Държавите-членки гарантират наличието на давностен срок от най-малко четири години, който се прилага спрямо действия, свързани с обезщетение за имуществени и неимуществени вреди в резултат на трансгранични ПТП. Когато приложимият за претенцията национален закон предвижда давностен срок, по-дълъг от четири години, се прилага този по-дълъг давностен срок.


Най-големите европейски инвестиционни банки в Европа изостават от американските си

Най-големите европейски инвестиционни банки в Европа изостават от американските си ...

......... последните години, докато тенденцията в Европа е съвсем различна. Факторите са слабият икономически растеж, ултра ниските лихви и стриктните изисквания за капитала на европейските банки.Това затруднява германските, британските, френските и швейцарските банки да харчат парите, необходими, за да бъдат конкурентоспособни - особено в Съединените щати - най-големият пул за инвестиционно банкиране в света.


Финансовият министър Владислав Горанов назначи нов ръководител на държавната Комисия

Финансовият министър Владислав Горанов назначи нов ръководител на държавната Комисия ...

......... както и дългогодишен опит в системата на приходната администрация, където постъпва през 2000 г. През 2008 г. е назначен за заместник-директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" на НАП София, а от 2009 г. оглавява структурата.Георгиев заменя на поста Мария Филипова, която бе избрана за зам.-председател на Комисията за финансов надзор.  


В един цирк играем, номерата си знаемПрез 90-те години на

В един цирк играем, номерата си знаемПрез 90-те години на ...

......... е с близо 80 млн. евро повече. От българо-гръцката проектна компания ICGB уточняват, че след отварянето на ценовите предложения предстои да се извърши комплексна оценка и тогава възложителят ще оповести крайното класиране и участника, избран за изпълнител. Имайки предвид графика за реализация на проекта, това най-вероятно ще стане до средата на май.


Българският офис на глобалната мрежа Endeavor търси предприемачи, които искат да развиват

Българският офис на глобалната мрежа Endeavor търси предприемачи, които искат да развиват ...

......... работа да излезеш успешно на чужди пазари и разшириш бизнеса си. Отворени сме да споделим успешния ни модел и да помагаме други български компании да направят същото. Радваме се, че имаме възможността да подкрепим тази програма, защото вярваме, че в България има огромен човешки и иновационен потенциал", каза още Виктор Билянски.


Бюджетните дефицити и държавните дългове в ЕС и еврозоната са

Бюджетните дефицити и държавните дългове в ЕС и еврозоната са ...

......... сто) и Литва (34,2 на сто).Четиринайсет страни надвишават съотношението от 60 на сто, определено от европейските разпоредби. Най-високи са показателите в Гърция (181,1 на сто), Италия (132,2 на сто), Португалия (121,5 на сто), Кипър (102,5 на сто), Белгия (102 на сто), Франция (98,4 на сто) и Испания (97,1 на сто).


България все още не е подала заявление за влизане в

България все още не е подала заявление за влизане в ...

......... "Бюджетите ни са на излишък. Ръстът на контрабандата е под 5%. Безработицата е под 5%. Само тези, които не искат да работят, не работят. Огромен фискален резерв, златен резерв. И съм сигурен, че през юли тази година ще влезем в чакалнята на еврозоната".Към момента обаче няма оптимизъм за подобно развитие.


Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на

Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на ...

......... допълнително споразумение към основния договор за 1.2 млн. лв. с фирмата-изпълнител "ГВ 2016" ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.От съобщението се разбира, че министър Горанов ще възложи финансова инспекция по проведената обществена поръчка. 


След като Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите, група

След като Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите, група ...

......... на хиляда върху съответната данъчна основа.Предвижда се данъкът за жилищните имоти за 2019-а да се преизчислява служебно. А собствениците на имоти, предплатили до 30 април 2019-а по-високият данък за имота си за цялата година ще ползват 5% отстъпка върху преизчисления налог. Надвнесените суми подлежат на възстановяване или прихващане, поясняват вносителите.


На 22 април от 10.00 часа в зала „Партер“ на Изпълнителната

На 22 април от 10.00 часа в зала „Партер“ на Изпълнителната ...

......... с емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари. Очаква се до края на програмата от ваучери да се възползват поне 30 български компании, които да привлекат над 15 000 000 лева. От 15.10.2018 г. схемата е отворена за изцяло електронно кандидатстване през ИСУН 2020. Набирането на кандидати ще продължи до 15.10.2020 г.


Съвременният капитализъм има нужда от лечениеДвама от най-богатите мъже на

Съвременният капитализъм има нужда от лечениеДвама от най-богатите мъже на ...

......... ЕС.  За какви изненади да сте готови при срещата с новия ви партньор?  Кои са полезните малки стъпки, за да откриете пазара на другите европейски страни? И как да отключите своя потенциал за растеж, предизвиквайки се взаимно.В поредицата вече са публикувани анализи за данъчните системи в  Люксембург, Германия, Гърция, Холандия и Кипър.


"Токуда Банк" АД награди млади архитекти и интериорни дизайнери, участници

"Токуда Банк" АД награди млади архитекти и интериорни дизайнери, участници ...

......... Националната художествена академия, Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", Лесотехническия университет в София. Право на участие имаха всички настоящи студенти по архитектура: от първокурсници до дипломанти. Те трябваше да изпратят техен проект, както и да разработят проект на апартамент по зададени параметри."Токуда Банк" АД е част от икономическата група Tokushukai Incorporated, Япония.


Глoбaлнaтa плaтeжнa cиcтeмa Vіѕа пусна първите cлънчeви oчилa c вгpaдeн

Глoбaлнaтa плaтeжнa cиcтeмa Vіѕа пусна първите cлънчeви oчилa c вгpaдeн ...

......... дa ce peaлизиpa“ – ĸaзаха от Vіѕа.Bce oщe нe ca oглaceни пoдpoбнocтитe oĸoлo вpeмeтo зa пoявa нa пoдoбни oчилa нa пaзapa, ĸaĸтo и тяxнaтa цeнa. Πo вpeмe нa пилoтния тecт, oт Vіѕа oчaĸвaт дa пoлyчaт зaинтepecoвaни cпoнcopи нa бaнĸи или тъpгoвcĸи мapĸи, зa пo-нaтaтъшнoтo paзвитиe нa идeятa, казаха от компанията.


Европейската комисия ще съди Словения в съда на Европейската комисия

Европейската комисия ще съди Словения в съда на Европейската комисия ...

......... съдебна процедура против Словения, тъй като въпросът за документацията и компютърно оборудване на ЕЦБ, отнето по време на обиск в словенската централна банка, не е бил решен в контакти и в сътрудничество с Европейската централна банка.Словенското правителство и държавата прокуратура твърдят, че полицията в споменатия случай е действала според законите.


Руските банкови карти "Мир" започнаха да се приемат и в

Руските банкови карти "Мир" започнаха да се приемат и в ...

......... разплащателни с карти на Русия Владимир Комлев, цитиран от ТАСС.До момента са емитирани вече над 56 милиона дебитни и кредитни карти "Мир", уточнява пък руската централна банка. „Днес е тържествен ден. Картите Мир започват да се приемат и в Турция. Тестването приключи успешно вчера. днес вече всичко работи", допълнил Комлев.


Комисията за финансов надзор, вече в пълен състав, работи с

Комисията за финансов надзор, вече в пълен състав, работи с ...

......... "Топлина" АД.   Николай Димитров Борисов има разрешение да бъде независим член на Надзорния съвет на Пенсионноосигурително акционерно дружество "ЦКБ-СИЛА" АД.   Регулаторът е одобрил Йоанис Парменион Партениотис за независим член на съвета на директорите на ПОК "Съгласие" АД, а Огнян Николов Георгиев за член на борда на същото дружество.


Банкоматът има богата 80-годишна история, която е изпълнена с много

Банкоматът има богата 80-годишна история, която е изпълнена с много ...

......... вероятно в едно недалечно бъдеще изобщо да не се нуждаем от дебитни или кредитни карти. Първите стъпки в това направление е "банката в джоба" - мобилните телефони, както и един куп IT джаджи като гривни, пръстени и ключодържатели, с които да се плаща, за което "БАНКЕРЪ" писа в брой №14. 


ДОРЕДАКЦИЯТА НА В. "БАНКЕРЪ"УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,Новината, че

ДОРЕДАКЦИЯТА НА В. "БАНКЕРЪ"УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,Новината, че ...

......... ще продължи да провокира размисъл за нещата, които си струва да бъдат премисляни. Искрено Ви желая успех в нелеката задача да търсите и отстоявате истината, да провокирате мисленето и съвестта на обществото.Уверявам Ви, че и занапред можете да разчитате на нашето доверие и партньорство. С УВАЖЕНИЕ,РАДОСВЕТ РАДЕВПредседател на УС на БСК От името на Управителния съвет на Асоциацията на банките в

От името на Управителния съвет на Асоциацията на банките в ...

......... години успешна професионална дейност, в която да отразява безпристрастно и професионално открояващите се тенденции в сектора и ще продължаваме да разчитаме на изданието, както и досега, за получаване на най-актуалната информация за нашия бранш.Успех и на добър час към новите предизвикателства на съвременната журналистика, "БАНКЕРЪ"! Петър Андронов                                                                                Председател на УС на АББ  


Катар е завел дела в Лондон и в Ню Йорк

Катар е завел дела в Лондон и в Ню Йорк ...

......... изявление на 8 април, "въпреки че манипулациите на финансовия пазар са се провалили в опитите си да подкопаят доверието в националната парична единица на страната, те са нанесли икономически щети и са провокирали Катар да предприеме необходимите действия и да поиска сметка от финансовите институции, въвлечени в незаконните пазарни манипулации". 


Рейтинговата агенция „Експерт РА” прогнозира по-нататъшно свиване броя на действащите

Рейтинговата агенция „Експерт РА” прогнозира по-нататъшно свиване броя на действащите ...

......... брой е бил твърде завишен", обяснил още той.Според РЦБ към 1 януари 2019 г. в Русия е имало около 440 банки, а делът на публичния сектор в финансово кредитната система е около 72%.По данни на Банката на Русия към 1 март 2019 г. в страната са били лицензирани 435 трезора.


На този ден – 12 април, преди 26 години бе

На този ден – 12 април, преди 26 години бе ...

......... Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка г-жа Мая Георгиева. "Останете си все така коректив на всеки един от нас, работещите в банките и място, където да почерпиш информация, която е достъпна, написана на разбираем език и много изчерпателна", отбеляза на свой ред главният изпълнителен директор на "Алианц Банк България" г-н Георги Заманов.


Близо 53% от българите имат сметка в повече от една

Близо 53% от българите имат сметка в повече от една ...

......... да догонва зрелостта на потреблението при редица други мобилни услуги и има страхотен неоползотворен потенциал. Само за една година клиентите на ОББ, които имат мобилно банкиране, се увеличиха с 25% и вече съставляват 24% от активните ни клиенти", допълни изпълнителният директор "Финанси" и лидер "Иновации" на банката Кристоф де Мил.


Английската банка "Стандард чартърд" се е съгласила на 9 април

Английската банка "Стандард чартърд" се е съгласила на 9 април ...

......... власти, за да прекрати разследване на ролята й в превеждането на милиарди долари чрез щатската финансова система по кредитни сделки с Куба. А през 2014-а "БНП Париба" плати рекордната глоба от 8.9 млрд. долара за участие в заговор по заобикаляне на санкциите, забраняващи преводи към Судан и към други режими.


Пасивният доход е вариант, към който се стремят повечето хора,

Пасивният доход е вариант, към който се стремят повечето хора, ...

......... че изпитваме затруднения с обслужването на кредита?„Като независим финансов консултант ще ви посъветвам и да направите паралелна финансова инвестиция, която да е „защитен буфер” при непредвидени събития. Тя е по-лесно ликвидна и ако имате проблеми с кредита ще можете навреме да освободите средства за няколко месечни вноски“ – съветва Вандева.


Инвеститорите на "Креди Сюис груп" трябва да отхвърлят банковия отчет

Инвеститорите на "Креди Сюис груп" трябва да отхвърлят банковия отчет ...

......... му."Креди Сюис" излезе на печалба през 2018-а - за първи път от 2014-а. Кредиторът посочва, че по-високото възнаграждение отговаря на добре свършената работа на мениджърите след преструктурирането на дейността на банката, орязването на разходите и стратегическия завой към по-стабилното управление на имуществата на заможните в сравнение с по-рисковото инвестиционно банкиране.


Народното събрание одобри предложенията зам.-председатели на Комисията за финансов надзор.

Народното събрание одобри предложенията зам.-председатели на Комисията за финансов надзор. ...

......... начело на комисията Филипова така и не отчете свършеното, а и като цяло отказваше да отговаря на запитвания от журналисти.Илияна Христова досега бе шефка на столичната дирекция на НАП. Смята се за близка с председателя на КФН Бойко Атанасов, с когото работят заедно в годините, когато самият Атанасов е ръководител на приходната агенция.


Обявеното през септември 2018 увеличение на лимита за верификация на

Обявеното през септември 2018 увеличение на лимита за верификация на ...

......... за безконтактно плащане, което е голяма крачка в развитието на българския платежен пазар, се случва девет години след извършването на първата безконтактна транзакция с Mastercard в България и следва сроковете, които предварително бяха обявени от компанията, посочвайки, че към 01.07.2018 всички ПОС терминали на територията на страната ще бъдат безконтактни.


102 отбора от 45 компании са регистрирани до момента в

102 отбора от 45 компании са регистрирани до момента в ...

......... второ и трето място – посребрена и медна такава. Специалната награда на Пощенска банка за „Най-бърз женски отбор“ за трета поредна година очаква своите победителки.Всички желаещи фирми могат да запишат своите отбори на сайта на събитието www.businessrun.begach.com до 27 май (понеделник) или докато се достигне максималния брой от 350 отбора.


Днес ОББ представи изцяло новата функционалност на мобилното банкиране "ОББ

Днес ОББ представи изцяло новата функционалност на мобилното банкиране "ОББ ...

......... сте доволни и да имате всичко за вашите банкови сметки на едно място", подчерта Кристоф Де Мил.Сто са различните иновации, които се използват в групата "Кей Би Си", от които ОББ ще има възможност също да се възползва и да приложи в интерес на клиентите си след сливането на банките.


Правителството се надява да получи позитивеноценка за присъединяването на страната

Правителството се надява да получи позитивеноценка за присъединяването на страната ...

......... ЕС и европейската валута. 53% процента от българските граждани вярват в ЕС, което е с 9 пункта по-високо от средното ниво на Стария континент. 74% от гражданите на държавите от еврозоната смятат, че общата валута е полезна за ЕС. 67% пък казват, че еврото е полезно за държавата им.  Очаквайте подробности


Физическите лица вече могат да проверят в сайта на НАП

Физическите лица вече могат да проверят в сайта на НАП ...

......... както и за удържания данък.От НАП напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите от 2018 г. изтича на 30 април 2019 година. Дотогава трябва да е  платен и посоченият в тях данък за довнасяне.Най-бързо и лесно декларациите се подават онлайн с ПИК или с  електронен подпис.


"Банка ДСК" и "Експресбанк" започват същинската и трудоемка работата по

"Банка ДСК" и "Експресбанк" започват същинската и трудоемка работата по ...

......... "Банка ДСК" и "Експресбанк" план тези и още много технически процеси следва да приключат през 2020 година. Както е добре известно, в това време двете банкови институции ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица. Плавният преход ще бъде осъществен от новия мениджмънт на "Банка ДСК" и "Експресбанк". 


Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават

Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават ...

......... представители", техните възнаграждения ще се определят по Закона за правната помощ, където максималният хонорар е 450 лв. Дава се възможност и за служебно вписване на кредиторите в списъка на приетите от синдика вземания, което според вносителите ще гарантира правата на кредиторите в случай на обявяване на недействителност на направено прихващане. 


Спадът в необслужваните задължения у нас през миналата година на

Спадът в необслужваните задължения у нас през миналата година на ...

......... година на намаляващи задължения и бум на продажбата на дълг от страна на финансовия сектор. През тази година експертите очакват да продължи тенденцията за спад на задлъжнялостта, като в същото време банковият сектор да продължи да изчиства натрупаните лоши задължения както от потребители, така и от фирми, чрез масирани продажби.


Райфайзенбанк Швейцария  ще съкрати до 200 работни места, за да цели

Райфайзенбанк Швейцария  ще съкрати до 200 работни места, за да цели ...

......... или други бивши или настоящи мениджъри на Райфайзенбанк Швейцария са се държали по престъпен начин. Всички членове на борда  преди 2015 г, които са били под ръководството на Винченц, вече не работят за институцията."Райфайзенбанк" е швейцарска кооперативна банка. След UBS и Credit Suisse, тя е третата по големина банка в Швейцария.