На Общото събрание на АББ, проведено на 26 март 2019г.,

На Общото събрание на АББ, проведено на 26 март 2019г., ...

......... на Асоциацията, заемайки в предходни години позициите на председател и зам. председател на УС. Благодарности и признателност бяха изказани и на г-н Левон Хампарцумян – дългогодишен член на УС на АББ и бивш негов председател, както и на г-н Георги Константинов и на г-н Емил Ангелов, съобщи пресцентърът на Банковата асоциация.


До дни новоназначеният ръководител на Комисията за финансов надзор Бойко

До дни новоназначеният ръководител на Комисията за финансов надзор Бойко ...

......... в Комисията по бюджет и финанси през тази седмица.С избора на още двама зам.-председатели за първи път от доста време ръководството на КФН ще е напълно окомплектовано - с председател и четирима членове. В управата на финансовия регулатор е също така бившата депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова. Зам.-председател е и Владимир Савов.


Директорът  на Агенция „Митници“ Георги Костов прие от Джъстин Фрийман

Директорът  на Агенция „Митници“ Георги Костов прие от Джъстин Фрийман ...

......... положение по отношение на логистични услуги и обемът на обработените за 2018 г. от Агенция „Митници“ храни, внос от САЩ чрез Агенция по военна логистика, надхвърля 30 млн. долараАмериканската Агенция по военна логистика осигурява материали, горива, оборудване, медицински средства и хранителни стоки за базите и силите на САЩ и НАТО. 


Основният свидетел по делото „КТБ” и бивш служител на Цветан Василев

Основният свидетел по делото „КТБ” и бивш служител на Цветан Василев ...

......... трепети" на банкера", каза още Гешев. Той беше категоричен, че от показанията на свидетеля ще се чуят още имена на публични личности, освен споменатите до момента (на Иван Костов и дъщеря му Мина).Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е сред хората, отпускали кредити в КТБ.


Пред решението за кредит се изправяме в различни ситуации, водени

Пред решението за кредит се изправяме в различни ситуации, водени ...

......... са емоционалните аргументи, които е важно да вземем предвид. Моята роля е да разясня всички условия, за да се вземе информирано решение и да се спести време, нерви и средства в целия процес по кандидатстване.“Кой ще бъде водещият критерий при избора, разбира се, остава индивидуално решение на всеки от нас. 


"Почта банк" има много добри перспективи за развитие, заяви руският

"Почта банк" има много добри перспективи за развитие, заяви руският ...

......... на дребно, създадена от Групата ВТБ и "Почтой России" през 2016 година. Банката развива регионална мрежа, базирана на офисите на Пощенската служба на Русия, работеща без касови мрежи. По отношение на активите, според рейтинга на РИА Новости, от 1 януари банката заема 27-то място в банковата система на Руската федерация.Арбитражният съд на Камчатка постанови ликвидация на Публично акционерно дружество "Камчаткомагропромбанк"

Арбитражният съд на Камчатка постанови ликвидация на Публично акционерно дружество "Камчаткомагропромбанк" ...

......... гарантиране на влоговете е назначена за ликвидатор на Публично акционерно дружество "Камчаткомагропромбанк". По отношение на активите, според Централната банка, "Камчаткомагропромбанк" към 1 януари е заемала 297-то място в банковата система на Руската федерация. В края на януари Банката на Русия отмени банковия лиценз на Публично акционерно дружество "Камчаткомагропромбанк", информира "РИА Новости".


Комисията за финансов надзор одобри Михаил Петров Сотиров, Доротея Николаева

Комисията за финансов надзор одобри Михаил Петров Сотиров, Доротея Николаева ...

......... ЗПФИ).   Уведомява надзорния орган на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, че инвестиционният посредник „Аларик Секюритис” ООД има намерение да извършва дейност на територията на Великобритания, чрез обвързания агент Tradeal LTD.   Приема на второ гласуване Наредба за лицата, получаващи пазарни проучвания. Предстои обнародването на наредбата в „Държавен вестник“.


Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023

Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023 ...

......... ще бъдат неутрални, т.е. те ще могат да се пенсионират по реда, който беше досега, обясни той. Тази промяна няма никакво отношение към настоящите пенсионери, допълни Петков. Вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да може да няма ощетени лица, каза още министърът


Дъщepнoтo дpyжecтвo нa "Дoвepиe Обeдинeн xoлдинг" AД - "Дoвepиe -

Дъщepнoтo дpyжecтвo нa "Дoвepиe Обeдинeн xoлдинг" AД - "Дoвepиe - ...

......... нaд 50% oт ĸaпитaлa нa дpyгa бaнĸa в cтpaнaтa - В.С. Vісtоrіаbаnk. Πo-ĸъcнo  дpyжecтвoтo ce oтĸaзa oт cдeлĸaтa. Πpeз oĸтoмвpи минaлaтa гoдинa cпopaзyмeниe бeшe cĸлючeнo и зa чacт oт нaй-гoлямaтa финaнcoвa инcтитyция в cтpaнaтa. Koнcopциyм, pъĸoвoдeн oт Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe (EБBP), ĸyпи 41% oт aĸциитe нa Аgrоіndbаnk.


"Банковият съюз може да намали рисковете за банковата ни система."

"Банковият съюз може да намали рисковете за банковата ни система." ...

......... на средноевропейските равнища и на цените. Няма как цените в ЕС да се понижат. По-скоро нашите ще вървят нагоре към средноевропейските, докато не ги достигнат. Но това ще стане и без да влезем в Банковия съюз. Тук по-важно е доходите да се повишават повече и по-бързо от цените", коментира Добрев.Руската земеделска банка "Россельхозбанк" не планира да представи на "Банката на

Руската земеделска банка "Россельхозбанк" не планира да представи на "Банката на ...

......... лихви достигат 67 милиарда рубли, а разходите за кредитни загуби намаляват с почти 10% до 58,6 милиарда рубли, съобщава РосБизнесКонсалтинг."Россельхозбанк" ежегодно получава допълнителна капитализация от държавата за развитието на селскостопанското кредитиране и разрешаването на проблеми. Банката обяви плановете си да капитализира 15 милиарда рубли през 2019 г. и още 10 млрд. рубли. през 2020 г., разкриха "Вести.Экономика".


С пълно мнозинство от 115 гласа "за" Народното събрание избра

С пълно мнозинство от 115 гласа "за" Народното събрание избра ...

......... прокурист, а после като главен изпълнителен директор. Между 2012-а и 2014 г. Радослав Миленков е член на УС на Общинска банка.От ноември 2014-а Миленков е назначен от Министерския съвет за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Той остана на този пост до номинацията му за подуправител на БНБ.


Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са събрали около 830 млн.

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са събрали около 830 млн. ...

......... поясни, че в писмени становища подкрепа за законопроекта са заявили Българска народна банка и Асоциацията на банките в България. Те нямат  бележки, възражения и други предложения по проектозакона, посочи Стоянова. Предстои комплектът изменения в Закона за банковата несъстоятелност да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала и на второ четене  в ресорните комисии. 


Ръстът на БВП на Русия през февруари 2019 г. е

Ръстът на БВП на Русия през февруари 2019 г. е ...

......... през януари и февруари). Транспортният отрасъл през февруари отбеляза известно забавяне в растежа до 1,7% на годишна база след 2.4% месец по-рано)”, обясняват от министерството.В началото на март министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин заяви, че до края на 2019 г. министерството очаква ръст на БВП от 1,3%.


Министерството на икономиката  и Европейският инвестиционен фонд приключиха преговорите във

Министерството на икономиката  и Европейският инвестиционен фонд приключиха преговорите във ...

......... в непрекъснатите усилия за по-нататъшно подобряване на инвестиционната среда в България и предоставяне на повече възможности за местните предприятия да се развиват в международен план. Финансовият ангажимент на ЕИФ към инструмента е знак за доверие в потенциала на българските фирми и икономиката като цяло ”, коментира зам.-министър на икономиката  Лилия Иванова.Единственият кандидат за поста подуправител на БНБ и ръководител на управление

Единственият кандидат за поста подуправител на БНБ и ръководител на управление ...

......... отбеляза също така кандидатът. Любопитна подробност е, че Радослав Миленков следва да бъде освободен от Фонда за гарантиране на влоговете. В момента той заема поста председател на управителния съвет на фонда. В дневния ред на парламента е записано, че гласуването на номинацията на Миленков за поста ще се състои в петък (22 март). 


Днес Регионалният Изпълнителен Директор на Generali CEE Holding,  Лучано Чирина

Днес Регионалният Изпълнителен Директор на Generali CEE Holding,  Лучано Чирина ...

......... Група Дженерали беше включена в класацията на Corporate Knights за най-устойчивите компании в световен мащаб. В Австрия, Централна и Източна Европа и Русия, Групата функционира чрез регионалния си офис в Прага - Austria, CEE & Russia Regional Office като в 12 страни е една от първите три застрахователи в региона.


Ръководителят на Банковия надзор в Европейската централна банка разкритикува идеята

Ръководителят на Банковия надзор в Европейската централна банка разкритикува идеята ...

......... януари 2019 година. Обвързването на германските банкови гиганти ще създаде втората най-голяма банка в еврозоната с активи в размер на почти 2 трилиона евро. Преди месец мениджмънтът на Deutsche Bank получи мандат за започване на неформални преговори с Commerzbank. Потенциалната сделка ще се нуждае от одобренията на три регулатора - Европейската централна банка, Бундесбанк и BaFin.


''Търговските конфликти са вредни за световната икономика, а Европа трябва

''Търговските конфликти са вредни за световната икономика, а Европа трябва ...

......... тя със сигурност ще успее да избегне рецесията и че е уверен в предстоящия макар и скромен растеж.През февруари тази година доверието на германския бизнес отбеляза шести пореден месец на спад на фона на опасения за последиците от евентуален неуспех на САЩ да решат търговските си спорове с ЕС и Китай.


Единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

Единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) ...

......... в КФН се стигна, след като миналия декември Министерският съвет изненадващо съобщи, че от 1 март 2019-а тогавашният председател на комисията - Карина Караиванова, ще стане представител на България в съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) - длъжност, която  до този момент изпълняваше Калин Митрев. 


Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали

Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали ...

......... дава възможност за подаване на сигнал по телефона.Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за  Android  устройства. До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители, а  броят им непрекъснато расте.


Една от водещите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа

Една от водещите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа ...

......... на ЕИГ. "Евроинс Иншурънс Груп" е дъщерно дружество на "Еврохолд България" АД - водеща публична компания, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и Варшавската фондова борса (WSE). "Еврохолд" оперира в Централна и Югоизточна Европа с фокус върху застраховането, продажбите на автомобили, лизинга, инвестициите и управлението на активи.


Това е третата част от серията съвместни публикации на в. "БАНКЕРЪ"

Това е третата част от серията съвместни публикации на в. "БАНКЕРЪ" ...

......... 2018 г. "БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А." - клон България, заема 1-вата позиция (7.3%).На втора позиция е "ТИ БИ АЙ Банк" ЕАД с 3.2%, която заема първа позиция през 2017 година. На трета позиция е "УниКредит Булбанк", а на четвърта - ""Юробанк България" АД. Челната петица приключва с "Прокредит банк".


Според данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране около 5%

Според данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране около 5% ...

......... кредитиране Николай Цветанов."Таксата гарант обикновено е в рамките на 200-300 лв., а именно тези такси, а не лихвата  оскъпяват тези кредити. При заем 250 лв. за срок на изплащане един месец общото оскъпяване на кредита от лихви и такси не бива да надвишава 8-9 лева", уточни Десислава Николова, финансов анализатор.


Влиятелният Базелски комитет за банков надзор (БКБН) посочи в официално

Влиятелният Базелски комитет за банков надзор (БКБН) посочи в официално ...

......... банки и банкови надзорници от 28 държави.Финансовият борд за стабилност е международна агенция, която контролира и прави препоръки за световната финансова система. Основан е през април 2009-а като наследник на Форума за финансова стабилност (ФФС) и включва представители на всички големи стопанства от Г-20, членовете на ФФС и Европейската комисия.


Raiffeisen Bank International (RBI) потвърди интереса си към нови придобивания

Raiffeisen Bank International (RBI) потвърди интереса си към нови придобивания ...

......... от 77 млн. евро година по-рано, отчасти и заради по-високите с 4 млн. евро административни разходи.Банката отчита и спад на лошите кредити до 2.7% от 4.3% през 2017 г. Активите растат с 10.7% до 4.1 млрд. евро.У нас банката има 2589 служители и 146 клона, които обслужват 0,6 милиона клиенти.


Омбудсманът Мая Манолова днес организира в Стара Загора тематична приемна

Омбудсманът Мая Манолова днес организира в Стара Загора тематична приемна ...

......... по специалности, задължителен колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.Омбудсманът подкрепи исканията им като абсолютно справедливи, защото отношението към труда им е неуважително и абсурдно. Манолова акцентира, че трябва да получават минимум 900 лв., а не минималната работна заплата от по 600-700 лв. за висококвалифицирания си труд. 


Австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл" планира да разшири дейността си на

Австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл" планира да разшири дейността си на ...

......... лева.Оливър Рьогл посочи също така, че присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз и механизма ERM II ще намали рисковете в банковата система. Той подчерта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е възможно най-строгият и независим регулатор."Райфайзенбанк България" очаква българската икономика да нарасне с около 3% през тази година.Очаквайте подробности


Информационните технологии и дигитализацията винаги са били важна предпоставка за

Информационните технологии и дигитализацията винаги са били важна предпоставка за ...

......... осигурена възможност за конкуренция между доставчиците на мрежови услуги, които ще осигуряват свързаност на банките с консолидираната платформа. Процесът по подготовка за присъединяване към новата консолидирана платформа вече започна. БНБ координира дейностите по този нелек проект с Европейската централна банка, с банките и операторите на спомагателни системи, участници в TARGET2.


Започна изслушването на единствения кандидат за шеф на КФН пред

Започна изслушването на единствения кандидат за шеф на КФН пред ...

......... 2013 г. и 2017 г. е изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Той е назначен на поста от тогавашния служебен премиер Марин Райков. Запазва поста си по време на правителството на Пламен Орешарски и второто правителство на Бойко Борисов. За пет месеца през 2017 г. е зам.-министър на финансите.


Луси Болдуин е обявена за глобален изпълнител на швейцарската банка

Луси Болдуин е обявена за глобален изпълнител на швейцарската банка ...

......... акциите на Американската банка от 2015 година, а преди това е била в Goldman Sachs, където 28-годишна стана един от най-младите управляващи директори на банката. Тя влезе в списъка на сп. Форбс "30 под 30" в областта на финансите, работейки в мениджърския екип на Американската банка.                    


Прякото дялово участие на Универсален пенсионен фонд "Съгласие", в капитала

Прякото дялово участие на Универсален пенсионен фонд "Съгласие", в капитала ...

......... търгуват на официален пазар на акции сегмент "Premium" на "Българска фондова борса - София" АД.Към края на миналата година основен акционер в банката е "Химимпорт"АД, който пряко (6.61%) и чрез свързани лица (68.56%), по смисъла на ЗППЦК контролира над 75% от гласовете от общото събрание на акционерите на "ЦКБ" АД.


Управителят на Китайската централна банка предупреди днес за нарастващи рискове

Управителят на Китайската централна банка предупреди днес за нарастващи рискове ...

......... обезценява, допълни Франс прес."Нека да подчертая, че ние няма да си служим с обменния курс за целите на конкуренцията, ние няма да си послужим с обменния курс, за да увеличим китайския износ или като средство за управление на търговските търкания", каза той. "Ангажирахме се да не го правим", допълни той.


Управителният съвет на Дойче банк (Deutsche Bank) се е съгласил

Управителният съвет на Дойче банк (Deutsche Bank) се е съгласил ...

......... на много ранен етап. Говорител на Дойчебанк и говорителка на Комерцбанк отказаха коментар.От месеци все по-често се появяват спекулации за евентуално сливане на двете банки. Министърът на финансите Олаф Шолц е изразявал подкрепата си за силни банки.Двете финансови институции изпитват затруднения отново да бъдат устойчиво печеливши след световната финансова криза.


Банковата система приключи 2018-а с огромен ръст на печалбата, с

Банковата система приключи 2018-а с огромен ръст на печалбата, с ...

......... е нужно да се прави по-подробен коментар за дейността на всяка една от институциите, попаднали в групата на най-добрите. Истината е, че най-точната оценка за състоянието на банковия ни сектор ще получим от прегледа на качеството на активите, който в момента извършват наетите от ЕЦБ одиторски компании  "Ърнст енд Янг" и "ПрайсУотърхаус Купърс".


Българската народна банка поддържа Регистър на кредитните посредници, регистрирани по

Българската народна банка поддържа Регистър на кредитните посредници, регистрирани по ...

......... данни за кредиторите, с които е обвързан.В регистъра се съдържа информация и за заличените кредитни посредници и правното основание за това.В регистъра могат да се намерят данни и за кредитни посредници от ЕС, за които БНБ е получила уведомление, че ще извършват дейност на територията на България директно или чрез клон.


Митовете срещу еврото са смесица от най-големите страхове на хората

Митовете срещу еврото са смесица от най-големите страхове на хората ...

......... младите хора като вас ще бъдат посланици на фактите по въпроса за приемането на еврото. Не случайно, изследванията показват, че тези, които имат най-отворените умове към знанието – младите между 18 и 25 г. - имат най-голямо доверие в еврото – над 70% от европейците на тази възраст.“, обясни Майдел.  


Днес управителят на Българската народна банка Димитър Радев предложи на

Днес управителят на Българската народна банка Димитър Радев предложи на ...

......... като председател на ФГВБ той поддържа добро сътрудничество с Българската народна банка, Министерството на финансите, банковата общност в страната и с други национални и международни институции.Радослав Миленков е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии.


Плетеница от елементи, които съчетават символиката на българска шевица, буквата Б за означаване

Плетеница от елементи, които съчетават символиката на българска шевица, буквата Б за означаване ...

......... домакин на  годишната среща на акционерите на Европейския инвестиционен фонд и на банките за развитие от региона - в рамките на втория международен ББР Форум "Пътища за партньорство". Продължавайки мисията си на корпоративна отговорност, през юбилейната година банката подготвя и две ценностни кампании съвместно с Регионалния исторически музей и Българската национална телевизия за опазване на културното ни наследство и на историческата памет на нацията.


До дни ще стане ясен наследникът на Димитър Костов на

До дни ще стане ясен наследникът на Димитър Костов на ...

......... за избор на нов подуправител. По време на заседанието председателката на комисията Менда Стоянова съобщи, че вече е разговаряла с гуверньора на БНБ, който е заявил готовност да внесе номинацията в деловодството на парламента. Очакванията са това да се случи до понеделник (11 март). Подробности четете в новия брой на вестника


"Голдмън сакс" е последната финансова акула от Уолстрийт, която се

"Голдмън сакс" е последната финансова акула от Уолстрийт, която се ...

......... и банковият президент Дениъл Пинто.Разхлабването на правилата в "Голдмън" е част от еволюцията на банката под ръководството на Салъмън, който пое кормилото на 1 октомври 2018-а от Лойд Бланкфейн. Салъмън обеща нова епоха на прозрачност, включително по-подробни тримесечни финансови отчети, първият от които бе посрещнат радушно от анализаторите през януари.


Повечето българи, живеещи в чужбина, планират закупуването на имоти в

Повечето българи, живеещи в чужбина, планират закупуването на имоти в ...

......... и ще направи детайлен анализ на информацията“ – съветва Ива Ангелова.***Кредитланд е водеща фирма за кредитно консултиране в България, създадена през 2006 година. Консултантите на компанията работят с 13-те водещи банки в България. Мисията на кредитните консултанти е да помогнат в намирането на най-изгодното предложение за кредит според индивидуалните изисквания.


Дългът по кредитните карти в САЩ е достигнал 870 млрд.

Дългът по кредитните карти в САЩ е достигнал 870 млрд. ...

......... скокът е с 1,5%.По-възрастните американци държат значителна част от дълга по кредитни карти, като на тези над 60-годишна възраст се пада около 30% от общата сума. Ускорява се обаче темпът на нарастване на просрочията по кредитните карти именно при по-възрастните американци, тъй като те са най-уязвими при загуба на работа. 


Българската банка за развитие ще ребрандира и обнови корпоративната си

Българската банка за развитие ще ребрандира и обнови корпоративната си ...

......... на нова, единна визия на Групата на Българската банка за развитие кореспондира с темпа на развитие на финансовата институция, чиято мисия е да бъде партньор на бизнеса в неговия растеж, да допринесе за конкурентоспособността му в бъдеще и да спомогне за изграждането на екосистема, която благоприятства предприемачеството, споделят от ББР.


"БАНКЕРЪ" потърси главния изпълнителен директор на Българска банка за развитие

"БАНКЕРЪ" потърси главния изпълнителен директор на Българска банка за развитие ...

......... на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев по повод появилите се слухове във финансовите среди, че той ще бъде избран на мястото на подалия оставка подуправител на БНБ Димитър Костов. Неговият отговор бе, че такава позиция не му е предлагана, но и да му бъде предложена, той не би приел.


Министърът на финансите Владислав Горанов обсъди на работна среща с

Министърът на финансите Владислав Горанов обсъди на работна среща с ...

......... в еврозоната, но като цяло България за никъде не бърза по принцип, заяви Василев."Влизайки в еврозоната, ние ще бъдем по-богати и ще имаме повече инвестиции. Няма такова нещо, че цените у нас ще се увеличат или пък ще обеднеем. Това са измишльотини. Напротив, ще бъдем по-щастливи и по-богати", заключи Василев.


Подуправителят, ръководител на управление "Банков надзор", Димитър Костов информира Управителния

Подуправителят, ръководител на управление "Банков надзор", Димитър Костов информира Управителния ...

......... и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес", казва Димитър Костов. Той препоръчва на ръководството на БНБ да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.Очаквайте подробности  


Мажоритарният собственик на "Пиреос Банк България" - гръцката Piraeus Bank,

Мажоритарният собственик на "Пиреос Банк България" - гръцката Piraeus Bank, ...

......... България да затвърди позицията си на  банковия пазар след сделката. Очаква се банката да има пазарен дял от над 10%, който  да  я нареди на трето място по размер на кредитния портфейл. С приключването на сделката  Пощенска банка  ще има активи на обща стойност над 5 млрд. евро, а капиталът й  ще надхвърли 600 млн. евро.


Комисията по икономически въпроси към Европейския парламент одобри в късните

Комисията по икономически въпроси към Европейския парламент одобри в късните ...

......... срещне затруднения да бъде независим от банките. А французойката Перванш Пере от левоцентристката парламентарна група пък  обърна внимание на колегите си,  че ще дойде време, когато комисията ще трябва "да каже не", ако нито една дама не е номинирана за ръководна длъжност в надзора или в централната банка на ЕС. 


България е поела ангажимент до средата на годината да бъде

България е поела ангажимент до средата на годината да бъде ...

......... неслучайно - това  е резултат от упорити и целенасочени усилия.Горанов уверил участниците в срещата, че българското правителство ще продължи да работи за финансовата и макроикономическата стабилност на страната и ще следва мисията си за поддържане на устойчиви и прозрачни публични финанси  и за създаване на условия за икономически ръст.<!-- /1001631/investor.bg_desktop/INV_In-Article--> 


Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми ...

......... несигурността започва да се прокрадва сред компаниите.Коментатори заявиха в края на миналата година, че ЕЦБ обмисля да предложи TLTRO с променлив лихвен процент, а не с фиксиран, като освен това обмисля по-кратки срокове.Намаляването на матуритета от сегашните четири години и предлаганата сума са други опции, които анализаторите смятат за възможни.<!--![endif]--><!--![if-->


Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от банките

Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от банките ...

......... пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“, банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи, въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.", уточняват от БНБ.


Междуведомствена работна група към Министерството на финансите започва целенасочена и

Междуведомствена работна група към Министерството на финансите започва целенасочена и ...

......... време на мисията делегатите обсъдиха с участниците от Работната група провежданите дейности, добрите и лошите практики в областта на финансовата грамотност. Следващата стъпка в проекта включва използване на методология на ОИСР, с която ще се измери текущата степен на финансова грамотност в България и ще се идентифицират ключовите целеви групи.


Понеже промените засягат различни сектори, трябва повече време за допълнително

Понеже промените засягат различни сектори, трябва повече време за допълнително ...

......... обясни, че продължават разговорите за промени по приложение на изискванията за болничните заведения, спешната помощ, чуждестранните фирми със собствен софтуер и електронните магазини, за да се прецизират изискванията за тях.Около 50 000 касови апарати, регистриращи продажби според новите изисквания, вече са инсталирани. Оставащото време е достатъчно за останалите, смята Бъчваров. 


Консорциум от четири банкови институции е отпуснал синдикиран заем на

Консорциум от четири банкови институции е отпуснал синдикиран заем на ...

......... броудкастинг груп", когато купувач бе чешкият милиардер Петр Келнер. Впоследствие представителите на неговата PPF Group заведоха дело във Върховния административен съд. Първото заседание е насрочено за май. "Адванс медиа груп" е част от холдинга "Адванс Пропъртис". Портфолиото на холдинга включва фармацевтичната компания "Хювефарма", "Параходство БМФ" и пристанищния оператор "БМФ Порт Бургас", както и редица други дружества.


Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в

Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в ...

......... на размера на дълга, тъй като длъжникът не разполага с възможност да спре изпълнението извън изрично предвидени ограничени случаи. По тази причина длъжниците са изправени пред опасността да загубят имуществото си до произнасянето на съда поради неравноправни клаузи, злоупотреби или допуснати грешки от страна на кредитните институции", отбеляза Мая Манолова. 


Ден след като австрийската полиция съобщи, че е разкрила онлайн

Ден след като австрийската полиция съобщи, че е разкрила онлайн ...

......... Арестите са станали в края на януари и началото на февруари, съобщи "24 часа". Подобна група, отново с лидер израелец, бе разкрита у нас в началото на ноември.Разкритата тогава измамна схема е организирана от израелеца Давид Менахем, сърбина Михайло Матич и 28-годишната българка Мария Велчева. Бандата изкарала около 700 хил. лева.


В следващите три-четири години в България няма да има нова икономическа

В следващите три-четири години в България няма да има нова икономическа ...

......... членки на еврозоната. България е на трето място по стабилност в целия ЕС на базата на показателя държавен дълг/БВП. „Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем лидер по финансова стабилност в Европа. Тези три показателя показват, че в България има устойчивост, добра бизнес среда“, категоричен бе заместник-министърът на икономиката. 


Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще ...

......... заяви, че е доволен от диалога и в следващите дни заедно с кабинета ще пишат финалния вариант на наредбата  18, която урежда имплементацията на на процеса. Радев заяви, че времето ще де използва активно и от софтуерните специалисти за написване на новите програми. И че повечето от тях са български фирми.  


Рейтинговата агенция "Фич", едната от трите най-големи корпорации за финансови

Рейтинговата агенция "Фич", едната от трите най-големи корпорации за финансови ...

......... на една страна, толкова по-високи лихви трябва тя да плаща на кредитния пазар, припомня "Бизнес инсайдър". Понижението може да означава и по-труден достъп до финансовите пазари, макар че дори и да бъде намален британският рейтинг с една степен от всички агенции, той пак ще остане един от най-високите в света. 


Омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за промени в Гражданско процесуалния

Омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за промени в Гражданско процесуалния ...

......... изпълняван, ако длъжникът своевременно подаде възражение, с изключение на вземанията на държавата и общините, както и в случаите на работодатели, задължени за заплащане на трудови възнаграждения. Омбудсманът уверява, че целта на законопроекта е да се търси балансиран подход между интересите на длъжниците и кредиторите с цел икономичен, бърз и ефективен съдебен процес.


Процесът на подготовка на България за  влизане в Банковия съюз

Процесът на подготовка на България за  влизане в Банковия съюз ...

......... можете да ползвате платената услуга. Впрочем включването ни в ERM II също не носи на страната ни някакви сериозни преки финансови облаги, но поне ще бъде значимо външнополитическо заявление за по-високия ни статус в ЕС и ангажимент, макар и условен, за присъединяването на страната ни към ядрото на този съюз.


Българската телекомуникационна компания (БТК) намери надежден партньор в лицето на

Българската телекомуникационна компания (БТК) намери надежден партньор в лицето на ...

......... Източна Европа. Местните фирми работят предимно в партньорство с някое от петте лицензирани от БНБ дружества за електронни пари или с някоя от четирите лицензирани платежни институции.Тъй като в тази сфера все още няма изявен лидер, впускането на мобилните оператори в нея може да е ключов момент за развитието й..


Факт е, че българската банкова система се изправя пред значително

Факт е, че българската банкова система се изправя пред значително ...

......... първите шест трезора ще продължат напред на "европейска скорост", докато останалите ще останат малко или повече "на българска", от БНБ посочват: "Няма такава опасност, тъй като регулаторната среда е една и съща за всички." А това е сигурен сигнал за увереността на Народна банка в стабилността на националната финансово-кредитна система.


Седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018

Седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018 ...

......... са едва три от банките у нас - "Токуда банк" обяви загуба от 261 хил. лв., докато "ИНГ Банк" и "БНП Париба" - клон София, имат отрицателни финансови резултати от 656 хил. и 2.9 млн. лева.Сериозно окрупняване и разместване в  подреждането  на най-големите банки в страната предстои през тази година.


Члeнoвeтe нa Acoциaцията  нa бaнĸитe в Бългapия (AББ) ce yвeличиxa

Члeнoвeтe нa Acoциaцията  нa бaнĸитe в Бългapия (AББ) ce yвeличиxa ...

......... Acoциaциятa нa бaнĸитe пpипoмнят, чe ĸлoнoвeтe нa чyждecтpaнни бaнĸи, oпepиpaщи в Бългapия, мoгaт дa бъдaт acoцииpaни члeнoвe нa AББ  cъглacнo уcтaвa нa opгaнизaциятa.C пpиeмaнeтo нa "Bapeнгoлд бaнĸ", ръководена от Сергей Пантелеев, acoцииpaнитe члeнoвe нa AББ ca вeчe пeт, a пълнoпpaвнитe члeнoвe ca вcичĸи двaдeceт бaнĸи, фyнĸциoниpaщи нa тepитopиятa нa cтpaнaтa.


Идеята на Министерството на финансите да "раздвижи" спящите акции от

Идеята на Министерството на финансите да "раздвижи" спящите акции от ...

......... Сребърния фондБАЛИП е категорично против  идеята за прехвърляне на активи към Сребърния фонд след изтичане на петгодишен срок. "Не трябва да се влиза в колизия с конституционни текстове и да се подкопава доверието в защитата на интересите на инвеститорите и капиталовия пазар в България", заключават от асоциацията на инвестиционните посредници.


Европейският парламент гласува промени в регулациите, уреждащи  задължителната за автомобилистите

Европейският парламент гласува промени в регулациите, уреждащи  задължителната за автомобилистите ...

......... на регистрационния номер на автомобила и солидни санкции.За да влязат в сила новите правила, членовете на Европарламента ще трябва да ги договарят със Съвета на ЕС. А след въвеждането им Европейската комисия ще трябва да оцени тяхното прилагане и по отношение на автомобили, които се управляват самостоятелно - без шофьор.


Италианските данъчни служби са иззели активи за над 700 млн.

Италианските данъчни служби са иззели активи за над 700 млн. ...

......... са разследвани по подозрение, че са използвали посредничеството на банките за продажба на диаманти на много по-висока цена от реалнатаВестник "Кориере дела сера" съобщава, че около 84 милиона евро са иззети от Banco BMP, 35.5 милиона евро от Monte dei Paschi, 32 милиона от Unicredit и 11 милиона от Intesa Sanpaolo.