Министърът на финансите Владислав Горанов участва в неформална среща на

Министърът на финансите Владислав Горанов участва в неформална среща на ...

......... основна роля за постигане на поставените цели от страна на ЕС за смекчаване на последиците от изменението на климата. България не възразява срещу евентуално преразглеждане на Директива 2003/96/ЕО на Съвета от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамката на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията.


Най-голямата група за финансови услуги на Норвегия - DNB, е

Най-голямата група за финансови услуги на Норвегия - DNB, е ...

......... в сектора ще продължи.Що се отнася до бизнеса за частни банкови услуги, който управлява личните състояния на богаташите, прогнозата е за продължаване на растежа от последните три-четири години, оценяван като най-силен за финансовия сектор на Норвегия. А банковият първенец на страната - DNA, има потенциал да се възползва от него.


Сравнително висок растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната

Сравнително висок растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ...

......... и разглежда както вътрешните фактори, предизвикали промените, така и влиянието на международната среда върху икономическите процеси в страната. Изданието представя задълбочен анализ чрез количествена оценка за влиянието на факторите, които формират актуалните тенденции на основните макроикономически индикатори. Годишният обзор на българската икономика се изготвя от дирекция „Икономическа и финансова политика".


Около месец и половина ни дели от започването на обсъжданията

Около месец и половина ни дели от започването на обсъжданията ...

......... бойна и специална техника за 1.464 млрд. лв. с ДДС. А покупката на патрулните кораби е оценена на 984 млн. лева.Интересно е само дали, предусещайки негативните обществени настроения като при изтребителите, този път министър-председателят няма да се занимава с тези сделки за армията, а ще остави някой друг да си троши главата...? 


Кристалина Георгиева е единственият кандидат да оглави Международния валутен фонд,

Кристалина Георгиева е единственият кандидат да оглави Международния валутен фонд, ...

......... да било съперник. През 90-е години на миналия век тя е работила в Световната банка като икономист в областта на околната среда. Впоследствие е заемала множество ръководни позиции в Европейската комисия, включително на еврокомисар по бюджетните въпроси, а от януари 2017-а се завръща в Световната банка като главен изпълнителен директор.


Индексът на потребителските цени за август 2019 г. спрямо юли

Индексът на потребителските цени за август 2019 г. спрямо юли ...

......... 13.3%, гъби - с 0.1%, картофи - с 6.9%, сладолед - 1.8%, оцет - с 0.5%, сушени зеленчукови подправки - с 0.4%, бира - с 1.5%, и други.Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 0.7%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.Работещите на трудов договор, пенсионерите и самостоятелно заетите лица в

Работещите на трудов договор, пенсионерите и самостоятелно заетите лица в ...

......... възползват значително от новата група намалени данъци. Тези, които декларират доходи до 10 000, ще видят данъка си намален с около 60% или с 1300 евро. Това означава, че вместо да плащат 2200 евро за доходите през тази година, те ще плащат 900 евро за доход, получен през 2020 г.


Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри назначението на Септимиу Постелнику

Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри назначението на Септимиу Постелнику ...

......... Унгария от 2016 г. Предишните четири години е заемала последователно позициите Директор Международни корпоративни клиенти и по-късно Директор на Международния център на УниКредит Банк Румъния. Богатият й опит и в УниКредит включва и ролите и на Директор на Италианското корпоративно бюро, Директор на филиал за Корпоративно и частно банкиране и др. 


На днешния ден през 1937 г. е роден Робърт Емерсън

На днешния ден през 1937 г. е роден Робърт Емерсън ...

......... могат да бъдат систематично грешни, при положение, че грешките са случайни. Този модел е използван в съвременните макроикономически модели, теория на играта и други приложения на теорията за рационалния избор.Моделирането на очакванията е критично за всички модели, които изучават как голям брой индивиди, фирми и организации правят избори при несигурност.


Няма да има дивидент за акционерите на "Централна кооперативна банка"

Няма да има дивидент за акционерите на "Централна кооперативна банка" ...

......... за усвояване на средства от структурните фондове на Европейския съюз.Основен акционер на банката е "Химимпорт" АД, който пряко и чрез свързани лица, по смисъла на ЗППЦК, контролира над 75% от гласовете от общото събрание на акционерите на ЦКБ АД. Останалите книжа с право на глас са собственост на по-малки инвеститори.


Водещият бизнес университет Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

Водещият бизнес университет Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) ...

......... успява да постигне впечатляващ процент в професионалната реализация на студентите си. Над 90% от всички, завършили висшето училище, работят по специалността си, като повече от 30 на сто от тях заемат ръководни позиции. Националната рейтингова система на висшите училища в България пък класира дипломантите на ВУЗФ сред най-високоплатените в страната.  Китайският район Линган към пилотната Шанхайска зона за свободна търговия

Китайският район Линган към пилотната Шанхайска зона за свободна търговия ...

......... и парк за авточасти за автомобили с чисти енергии.Район Линган на Шанхайската зона за свободна търговия бе официално стартиран през август. Той ще отговаря на стандартите на най-конкурентните зони за свободна търговия по света и ще улесни инвестициите и капиталовите потоци в чужбина, както и реализира свободното движение на стоки.


От 16 септември 2019 г. Българската народна банка пуска в

От 16 септември 2019 г. Българската народна банка пуска в ...

......... Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.В периода от 16 септември до 18 септември 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години Българска академия на науките“ ще се продава без ограничения.


"Дойче банк" ще се облагодетелства най-много от новата система за

"Дойче банк" ще се облагодетелства най-много от новата система за ...

......... на ЕЦБ - Марио Драги, пък заяви по време на пресконференцията след съвещанието на управителния съвет на банката на 12 септември, че "банките безспорно биха предпочели положителните лихви, но печалбите им по-скоро намаляват заради разходите". И адаптирането към нови технологии ще е "много по-убедително отколкото несъгласието с отрицателните лихвени проценти".


Нов ред за обществените поръчкиМинистерството на финансите предлага промени в

Нов ред за обществените поръчкиМинистерството на финансите предлага промени в ...

......... пояснява, че е не прави сделки с прокуратурата, понеже "съм малко тъпо парче, малко съм идеалист, малко съм ку-ку". В разговор с бащата на Бонев, Венцислав Ангелов - Чикагото пък Иванчева му обещала, 10 % от предвидените за протестърите 400 хил. лв. са за него. Всичко това изтича безкритично в "правилните" медии. 


Бюджетният дефицит на САЩ достигна до 1,067 трилиона долара за

Бюджетният дефицит на САЩ достигна до 1,067 трилиона долара за ...

......... долара през следващите две години и ще прекрати тавана на дълга до средата на 2021 г.Комитетът, отговорен за федералния бюджет изчислява, че намалението на данъците през 2017 г. в съчетание с новите разходи на Конгреса ще добавят повече от 4,1 трилиона долара към федералния дълг на САЩ до 2029 г.Германия ще приключи 2019-а с най-висок излишък по текущата сметка

Германия ще приключи 2019-а с най-висок излишък по текущата сметка ...

......... по текущата сметка на Германия. ЕК смята, че разумната и приемлива стойност на показателя в дългосрочен план трябва да е в рамките на 6% от БВП на страната. Берлин се опитва да се доближи до това съотношение. След като достигна рекордните 8.5% през 2015-а, IFO прогнозира 7.1% през тази година.


Европейската централна банка (ЕЦБ) намали прогнозите си за страните от

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали прогнозите си за страните от ...

......... целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.С глобалната търговска война, която тежи на доверието, индустриалното производство и износът вече се сринаха, изостряйки се от поредица от вътрешни трудности, от борбите на германската индустрия до забавянето на растежа на заетостта и намаляващото доверие.ЕЦБ актуализира прогнозите веднъж на тримесечие.


Централната банка на Турция намали своя основен лихвен процент с

Централната банка на Турция намали своя основен лихвен процент с ...

......... до 15-годишен връх над 25%. Оттогава инфлацията намаля до 15%, като се очаква за кратко да спадне до едноцифрена стойност през октомври.Правителството се опитва да увеличи кредитирането на държавните банки за активизиране на икономиката, която влезе в рецесия миналата година и преживя свиване през първите две тримесечия на тази година.


България се изкачва в индекса "Икономическата свобода по света" на

България се изкачва в индекса "Икономическата свобода по света" на ...

......... по втория индикатор оценката е изначално много ниска - 3,49 от 10.В подиндекса "Размер на правителството" (7,13) - промени няма. Оценката е сравнително ниска в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност, плоският данък, посочват от ИПИ.


Малки екипи от служители зад кулисите на някои от най-големите

Малки екипи от служители зад кулисите на някои от най-големите ...

......... измерва емисиите, банката е най-големият холандски кредитор на фирми, произвеждащи шистов газ и пластмаси, твърди местният клон на "Амнести интърнешънъл" и на "Приятели на земята" - Dutch Fair Finance Guide. Говорител на "Ай Ен Джи" информира, че банката вече не сътрудничи на организацията, защото се съмнява в методологията, която използва. 


Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов стимулиращ пакет, както

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов стимулиращ пакет, както ...

......... се запазят благоприятните условия за банково кредитиране, да се гарантира безпроблемния трансмисионен механизъм на провежданата лихвена политика и по-нататъшно подпомагане на приспособимостта на новата парична политика.ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.  


Общата стойност на инвестиционните проекти, одобрени от Банката за развитие

Общата стойност на инвестиционните проекти, одобрени от Банката за развитие ...

......... партньорството, особено след като днес БРИКС надмина Групата на седемте по отношение на съвкупната икономическа мощ“, продължи руският външен министър.Лавров обърна внимание и на взаимодействието на страните от БРИКС в хуманитарната сфера.По-специално той припомни, че в края на септември в бразилската Куритиба ще се отвори международното биенале на съвременното изкуство.


Американският банков лидер "Джей Пи Моргън Чейз" анализира усилено как

Американският банков лидер "Джей Пи Моргън Чейз" анализира усилено как ...

......... низходящи лихвени движения."Ситигруп" също оряза прогнозата си за чистата лихвена печалба в началото на седмицата - от 4-процентен ръст до "по-близък до три процента", по сметки на главния финансов директор Марк Мейсън."Бенк ъф Америка" засега е "раздвоена" - чудесно представяне на акциите и по-слаби резултати от инструментите с фиксиран доход.


От "Дойче банк" прогнозират, че Федералния резерв на САЩ ще

От "Дойче банк" прогнозират, че Федералния резерв на САЩ ще ...

......... спад, но вече не съм толкова уверен в това", посочи още той. Експертът от "Дойче банк" вярва, че агресивното облекчаване на паричната и лихвената политика от страна на ЕЦБ „ще служи само за ограбване доверието на инвеститорите и потребителите и че това ще бъде последният пирон в ковчега на разширяването.


Ръководството на "Сосиете женерал" проучва начините да намали с 600

Ръководството на "Сосиете женерал" проучва начините да намали с 600 ...

......... бъдещето на своя бизнес Lyxor, управляващ 151 млрд. евро. Компанията претегля и възможността за раздяла с английското си поделение за частни банкови услуги и със скандинавските си лизингови операции за машини и съоръжения. Миналата година френският кредитор продаде белгийското си поделение за частни банкови услуги на холандската "АБН АМРО груп".


Средният осигурителен доход за страната за юли 2019 г. е

Средният осигурителен доход за страната за юли 2019 г. е ...

......... Средният осигурителен доход за страната за юли 2019 г. е 974,05 лева, обявиха от Националният осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната от 01.08.2018 г. до 31.07.2019 г. е 945,00 лв.Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през август тази година. 


Активите на КТБ са в ръцете на онези, които унищожиха

Активите на КТБ са в ръцете на онези, които унищожиха ...

......... вършат дребни агентски услуги в Сърбия. Имаме доказателства, че на „Блиц“ са платили сегашните незаконно контролиращи стъкларската фабрика в Парачин, които са в директна връзка с адвоката на Пеевски Александър Ангелов. За тяхно съжаление, тук никой не обръща внимание на тези публикации, защото в Сърбия малко хора четат подобни медии.


Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в Закона за държавния бюджет

Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в Закона за държавния бюджет ...

......... прогноза е предвидено увеличение на минималната работна заплата. Григорова изрази надежда българските управляващи, които и да са те, през следващия мандат да заложат отново нарастващо увеличаване на минималната работна заплата, тъй като дори и да изпълнят настоящите си намерения, тя все още ще е драстично по-ниска от най-ниската в ЕС.


По предварителни сезонно изгладени данни през юли 2019 г. оборотът

По предварителни сезонно изгладени данни през юли 2019 г. оборотът ...

......... (с 1.3%). По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 27.8%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.7%.  


По предварителни данни на Националния статистически институт през юли 2019

По предварителни данни на Националния статистически институт през юли 2019 ...

......... строителство се увеличава с 2.6%, а от сградното строителство - с 1.0%.Годишни измененияНа годишна база нарастването на строителната продукция през юли 2019 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където ръстът е с 8.3%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление с 0.8%. 


По предварителни данни на Националния статистически институт сезонно изгладеният индекс на

По предварителни данни на Националния статистически институт сезонно изгладеният индекс на ...

......... облекло - с 6.9%, производството на основни метали - с 5.1%. Най-голямо увеличение е отчетено при: производството, некласифицирано другаде - с 29.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 25.8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 18.3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 13.4%.


Министерството на финансите предлага промени в закона, уреждащ  възлагането на

Министерството на финансите предлага промени в закона, уреждащ  възлагането на ...

......... с Договора за Европейския съюз и с Договора за функционирането на Европейския съюз.В случай, че се приеме законопроектът ще се осигури пълно хармонизиране на закона с изискванията на Директива 2014/24/ЕС и Директива 2014/25/ЕС. Ще отпадне риска ЕК да заведе съдебно производство срещу страната, става ясно от оценката на въздействие на законопроекта. 


Мексико води преговори за разширяване на данъка върху продажбите на

Мексико води преговори за разширяване на данъка върху продажбите на ...

......... ключово да се гарантира, че няма да има пропуски.Бързият растеж на дигиталните платформи в Мексико наложи задължително да се постигне съгласие относно данъчната структура, подчерта Ерера, като отбеляза, че секторът представлява около 5% от икономиката. „Ще видим колко пари можем да внесем, ще бъдат няколко милиарда песо“, заключи финансовият министър.


Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на

Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на ...

......... на нови задължения.Фондът обикновено анализира целесъобразността на икономическата и финансовата политика на всяка страна потребител, за постигане на строен икономически растеж, и оценява последиците от тези политики за други страни и за световната икономика.След промените през 1989 г. България е приета за член на МВФ на 25 септември 1990 година.


Службата за контрол върху застрахователните компании на Република Кипър публикува

Службата за контрол върху застрахователните компании на Република Кипър публикува ...

......... от 35 дни от публикацията на Решението за ликвидация (23.08.2019 г.) в Официалния вестник на Република Кипър. Предявяването на претенция е с клетвена декларация или лично като кредитор или чрез пълномощник пред нотариус, в посолството на Кипър в България или пред секретар на съда в Кипър.Всички подробности за процедурата четете тук


От 18 септември се прекратява регистрацията на Основен пазар BSE,

От 18 септември се прекратява регистрацията на Основен пазар BSE, ...

......... е пионер в структурирането и продажбата на иновативни финансови инструменти на местния капиталов пазар. Предимството й в този сегмент е в богатия опит и традиции, които банката има в областта на дългосрочното кредитиране, недвижимите имоти и капиталовите пазари.През 2001 година БАКБ структурира и издаде първата емисия ипотечни облигации в България.


В опит да проследи ефекта от туитовете на американския президент

В опит да проследи ефекта от туитовете на американския президент ...

......... на Тръмп може да нарушава баланса на пазарите с атаки срещу търговията в Китай или срещу Федералния резерв, но това все още влияе добре върху фондовия пазар като цяло. Dow е нараснал с 42% от президентските избори през 2016 г. и с 31% от встъпването на Доналд Тръмп в длъжност.


През последните няколко седмици световната икономика наблюдава тревожни сътресения. Независимо

През последните няколко седмици световната икономика наблюдава тревожни сътресения. Независимо ...

......... лост, за да спре юана от обезценяване. И дори да оставим настрана противоречивите шумове от администрацията на Тръмп, на Запад са малко хората, които биха искали да видят Китай да либерализира платежния си баланс и да рискува изтичане на капитала, което разтърси глобалните финансови пазари през 2015 и 2016 г.


Банките в България подготвят поскъпване на таксите и комисионните за

Банките в България подготвят поскъпване на таксите и комисионните за ...

......... на платежни услуги е изправен пред избор между алтернативни възможности за превалутиране.Засега прогнозите са, че банковият сектор ще успее да реализира добри финансови резултати и да акумулира капиталов буфер и през тази година. Освен таксите - не се очакват значими движения по лихвите - нито за кредитите, нито за депозитите.  


Международният валутен фонд одобри промяна в устава си, за да отпадне

Международният валутен фонд одобри промяна в устава си, за да отпадне ...

......... номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за периода на изборния процес. По традиция Фондът се управлява от европеец, а успешната кариера и международния опит на българката ѝ дават голямо предимство. Новият директор на МВФ ще бъде избран на 4 октомври.  


Биткойн, криптовалути и блокчейн стартъпи експлодираха на сцената на финансовите технологии

Биткойн, криптовалути и блокчейн стартъпи експлодираха на сцената на финансовите технологии ...

......... Марк Карни, който по-рано критикуваше биткойна и неговите производни, заяви, че глобалната цифрова валута би могла да замени американския долар като световна резервна валута и вероятно да се конкурира директно с биткойна и другите големи криптовалути. Междувременно обещаващ стартъп в сферата на криптовалутите, вече се сблъска с проблеми, сочат докладите.


По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие ...

......... човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 187.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17.3 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 469.8 лв. БДС на един зает и 3.6 лв. за един отработен човекочас.


През второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

През второто тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ...

......... използване принос за регистрирания положителен икономически растеж имат колективното потребление на държавното управление - с ръст от 3.7 на сто, индивидуалното потребление - с ръст от 2.8 на сто, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 2.2 на сто. Износът на стоки и услуги нараства с 3.


Редица пропуски и риск от дългосрочен срив е установила Комисията

Редица пропуски и риск от дългосрочен срив е установила Комисията ...

......... и жалби. За НАП не е имало индикации да се налага проверка, обяси Караджов. Към момента такива секторни проверки са извършени в областта на телекомуникациите, образованието, здравеопазването и бързите кредити, където са били дадени съответните препоръки.На следващото заседание анкетната комисия ще покани за изслушване ръководството на Държавна агенция "Електронно управление".


Европейските акции се покачиха днес, след като Китай заяви, че

Европейските акции се покачиха днес, след като Китай заяви, че ...

......... около 1.6%, като достигна едномесечен връх, а банковият индекс FTIT8300 скочи с 1.75%Скорошни данни показаха, че германските индустриални поръчки са паднали с повече от очакваното през юли при слабо търсене от чужбина, което предполага производителите в най-голямата европейска икономика да продължат да се борят със спада и през третото тримесечие.


Днес датската Danske Bank обяви назначаването на Стефан Енгелс от

Днес датската Danske Bank обяви назначаването на Стефан Енгелс от ...

......... Дитмор ще остане главен оперативен директор. Промените идват, след като Крис Вогелзанг беше назначен за изпълнителен директор на кредитната институция през юни.Danske Bank се стреми да възстанови доверието на клиентите си след участието й в един от най-големите скандали с пране на пари в света чрез клона си в Естония.


Райфайзенбанк България започна подмяна на банкоматите си с машини от

Райфайзенбанк България започна подмяна на банкоматите си с машини от ...

......... новите банкомати позволяват на притежателите на карти на Райфайзенбанк да правят и вноски. Така бързо и удобно клиентите на банката могат да погасяват задължения по кредитни карти, да захранват дебитните си карти, да внасят дневния оборот на фирмата си. Средствата стават незабавно разполагаеми по картата, с която се прави вноската.


Международното финансово списание The Banker обяви УниКредит за най-добър доставчик

Международното финансово списание The Banker обяви УниКредит за най-добър доставчик ...

......... посредством мрежа от 4 000 кореспондентски банки в близо 175 страни. Припомняме, че УниКредит получи наградата на The Banker за най-добър доставчик на транзакционни услуги в Западна Европа непосредствено след отличието,което й присъди  списание Euromoney. През май Euromoney обяви УниКредит за най-добра банка за транзакционни услуги в Централна и Източна Европа. 


Кандидатът за нов президент на Европейската централна банка Кристин Лагард

Кандидатът за нов президент на Европейската централна банка Кристин Лагард ...

......... или финансист, въпреки че очевидно разбира от финанси, след като е служила като френски финансов министър и ръководител на Международния валутен фонд. ЕЦБ беше критикувана в Германия, по-специално за ниските лихви, които намаляват възвръщаемостта на спестителите.В отговор настоящият президент на ЕЦБ Марио Драги също посочи, че мерките са помогнали създаването на милиони работни места.


Днес изпълнителните директори на двете най-големи банки в Германия ("Дойче

Днес изпълнителните директори на двете най-големи банки в Германия ("Дойче ...

......... изисква трезорите да плащат, за да "паркират" парите си в централната банка, като това вреди на техните печалби. Така през 2018 г. банките в Германия платиха 2,4 милиарда евро на централната банка, за да държат пари в брой, посочиха от германското правителство в отговор на парламентарно разследване за отрицателни лихви.


Европейската комисия (ЕК) в сряда ще предложи финансова помощ за

Европейската комисия (ЕК) в сряда ще предложи финансова помощ за ...

......... целостта на единния пазар на ЕС, се подчертава още в документа.За да улесни експертните съвети и координацията между правителствата на ЕС в случай на Брексит без сделка, ЕК ще създаде кол-център и телефонни номера за гореща връзка, достъпни във всички 27 държави на ЕС и на всички езици на ЕС. 


Българите заделят от дохода си за застраховки около 4 пъти

Българите заделят от дохода си за застраховки около 4 пъти ...

......... показва , че в Европа гражданите отделят значително повече  от дохода си за застрахователни продукти. Казано иначе през 2017-а всеки европеец е дал 1.3 средни заплати за застраховки или 11% от годишната си нетна заплата. Докато българинът е изхарчил за застраховки 0.3 средни заплати или 3% от годишното си нетно възнаграждение.


Последните 70 години от историята на Аржентина са изпъстрени с

Последните 70 години от историята на Аржентина са изпъстрени с ...

......... видят Макри и Фернандес (вероятният бъдещ президент) да работят заедно, за да успокоят пазарите, да стабилизират икономиката и да сведат до минимум несигурността около прехода до назначаването на новия аржентински лидер през декември. Засега обаче липсва дори намек, че двамата съперници за президентския пост са готови да си подадат ръка.


GENERALI ще оптимизира и улесни процесите в своя онлайн портал,

GENERALI ще оптимизира и улесни процесите в своя онлайн портал, ...

......... в София, България, а останалите офиси са базирани в Австралия, Египет, Гана, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините. Сред клиентите на компанията са организации като Bill & Melinda Gates Foundation, International Finance Corporation (IFC), Atlantic Group, Fidelity Bank, Commercial International Bank (CIB), Asian Development Bank, Bank South Pacific и др.​


Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение на

Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение на ...

......... единствено с цел агресивно данъчно планиране. Плановете на финансовото ведомство са, когато данъчно задължено лице трансферира активи извън страната или променя юрисдикцията, на която е местно лице за данъчни цели, то капиталовата печалба, създадена, но нереализирана на територията на страната, ще бъде обложена. Предстои текстовете да бъдат обсъдени и гласувани от Народното събрание


Най-"витиеватият"  за последните години данъчен казус в Германия - сделките

Най-"витиеватият"  за последните години данъчен казус в Германия - сделките ...

......... "СЕБ". В групата на брокерите са Tullett Prebon Group Holdings и ICAP. В някои случаи "Дойче банк" и "Мерил Линч" са действали като първични брокери за фондовете, осъществявали търговските сделки.Очаква се процесът да продължи до края на януари 2020-а и в него да се включат и други търговци и юристи.


Пакетът от отрицателни доходни облигации в еврозоната се разшири през

Пакетът от отрицателни доходни облигации в еврозоната се разшири през ...

......... най-високата в момента. В началото на 2019 г. по-малко от 40% от държавните облигации на платформата Tradeweb носеха отрицателна доходност.Делът на държавните облигации в еврозоната, с доходност под отрицателната депозитна лихва на Европейската централна банка от -0,4%, вече е нараснал до 49% в края на август, от 42% през юли.


На 14 август беше финализирана сделката, с която Алианц България

На 14 август беше финализирана сделката, с която Алианц България ...

......... лева. В края на миналата година лизинговата компания отчита нетни вземания по финансов лизинг в размер на 25.6 млн. лв., от които близо 19 млн. лв. са за леки автомобили, над 4 млн. лв. за тежкотоварни, а 2 млн. лв. са вземанията за отдадени на лизинг машини, съоръжения и оборудване. 


Банка ДСК и Експресбанк се обединяват и в подкрепа на

Банка ДСК и Експресбанк се обединяват и в подкрепа на ...

......... безплатен и най-добрите идеи ще получат парични награди на обща стойност 22 000 лева.Проектът AgriTechHack е емблематичен за Банка ДСК и Експресбанк, тъй като е първият им съвместен проект, съответстващ на стратегията на двете институции да подкрепят иновативни проекти от обществено значение, целящи модерно, по-ефективно и високотехнологично бъдеще за България.


Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов Докато у нас все още навлизат,

Автори: Ивайло Цолов, Чавдар Цолов Докато у нас все още навлизат, ...

......... клик в мобилното приложение. Други интересни функции са достъпът до луксозни салони за престой на летища на достъпни цени, заявка за консиерж - личен помощник, който резервира пътувания, самолетни билети, хотели и много други или пък сключването на застраховка - била тя за мобилно устройство или медицинска. Възможностите са безкрайни.


Широкото приемане на предложената от Facebook криптовалута Libra може да

Широкото приемане на предложената от Facebook криптовалута Libra може да ...

......... пейзажа на банковия сектор. Най-голямата социална мрежа в света вече е обект на контрол и е изправена пред нарастващи призиви за регулиране и антитръстови мерки. Един от основните въпроси е колко скоро човек ще може да използва цифровите монети в социалната мрежа, за да си купи кафе например, пише Guardian.


Цените на акциите в световен мащаб паднаха днес, след като

Цените на акциите в световен мащаб паднаха днес, след като ...

......... до 59,03 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол изгубиха 0.18%, до 55.00 долара за барел.На валутните пазари доларът леко се понижи спрямо йената до 106.12. Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.09905 спрямо долара - недалеч от двегодишното дъно от 1.0963, достигнато в петък. 


Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира

Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира ...

......... година.Миналата седмица Аржентина заяви, че ще се стреми да преструктурира дълга си към МВФ чрез удължаване на падежа. Това ще даде на страната повече време да върне парите, които дължи на МВФ.Рейтинговите агенции, включително Standard & Poor's и Fitch, третираха този ход като просрочие и понижиха кредитния рейтинг на страната.


Тъжната истина е, че в наши дни финансовата грамотност на

Тъжната истина е, че в наши дни финансовата грамотност на ...

......... на спестявания във валута. И не на последно място, златото и среброто са “прости” инвестиции. В добрия смисъл на думата – те не са сложни и трудноразбираеми финансови инструменти, които изискват дълбоки познания по финанси, за да разбираме как функционират като инвестиция и съответно какви са техните предимства и недостатъци.


Един милиард лева е печалбата на банките за първите седем

Един милиард лева е печалбата на банките за първите седем ...

......... се наблюдава увеличаване на кредитния портфейл и на портфейла от държавни ценни книжа.През юли от финансовото министерство пуснаха две дългови емисии, като към тях имаше много сериозен интерес от страна на банките. Депозитите също продължават да се увеличават.Като цяло показателите в банковата система се подобряват, сочат още данните на БНБ.


Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна от

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна от ...

......... ефективността в областта на корпоративното управление, бюджетното планиране и публичната администрация.Рейтингът може да бъде повишен при поддържане на положителното икономическо и фискално развитие.По-нататъшният напредък в програмата на правителството за реформи (образование, здравеопазване, държавни предприятия), както и присъединяването към еврозоната и членството в ЕНМ също биха имали положителен ефект върху рейтинга. 


Банка ДСК пуска  специална платформа на корпоративния си сайт, чрез

Банка ДСК пуска  специална платформа на корпоративния си сайт, чрез ...

......... кражба на електронни копия на документи, което не засяга информационните системи на Банката. В тази връзка Ви уверяваме, че системите ни са абсолютно защитени и сигурни. Въпреки това, работим за допълнителна защита на информацията, която обработваме и съхраняваме, от злонамерено човешко поведение", се казва още в позицията на банковата институция.


Пощенска банка осигури 10 стипендии за обучение в СофтУни. Те

Пощенска банка осигури 10 стипендии за обучение в СофтУни. Те ...

......... с менторството на експерти от Пощенска банка. Отворена е възможността те да преминат стаж в Пощенска банка, а при добри резултати и да продължат работа в компанията. За служителите на Пощенска банка също е осигурена възможност да надграждат дигиталните си знания и компетентности в СофтУни, включително и със специализирани обучения.


Българската петролна и газова асоциация изпрати  писмо до Европейската комисия,

Българската петролна и газова асоциация изпрати  писмо до Европейската комисия, ...

......... тази година, но факта на отлагането не решава радикално въпроса. Радикалното решение е тези текстове да отпаднат или да се търсят други възможности цените да бъдат оповестявани, каза още Делчев.Иначе единственото, което ни остава, е да атакуваме тези текстове на Наредбата по съдебен ред пред Върховния административен съд, завърши Делчев.