Управителят на БНБ Димитър Радев представи на 20 март пред

Управителят на БНБ Димитър Радев представи на 20 март пред ...

......... министър Горанов, защото по тях имаше предоставени държавни гаранции", поясни Миленков Той заяви, че се надява доброто сътрудничество с финансовия министър да продължи, но изцяло в контекста на законовите правила регламентиращи независимостта на Централната банка. Депутатите ще гласуват номинацията на Радослав Миленков за подуправител на БНБ в петък 22 март 2019-а.


От синдикатите са притеснени от спекулативното боравене с данни за

От синдикатите са притеснени от спекулативното боравене с данни за ...

......... той се обяви за това да няма ощетени хора, които трябва да се пенсионират. Манолов е готов с калкулатор в ръка или с молив и лист да изчислява пенсии. НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива Защитава намалението на пенсиите на около една трета от новите пенсионери


Няма отпуснати пенсии по новите правила. Това заяви социалният министър

Няма отпуснати пенсии по новите правила. Това заяви социалният министър ...

......... за великденски добавки. Даже Дончев се надява решението да бъде взето още тази седмица от Министерски съвет. Той увери, че кабинетът няма за цел да си пести 9 милиона лева от пенсиите на хората. Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист КНСБ: Една симулация се превърнала в спекулация


Плюсовете и минусите от едно евентуално приемане на България в

Плюсовете и минусите от едно евентуално приемане на България в ...

......... достигането на средноевропейските нива и на цените. Няма как цените в ЕС да се понижат. По-скоро нашите ще вървят нагоре към средноевропейските, докато не ги достигнат. Но това ще стане и без да влезем в ЕС. Тук по-важно е доходите да се повишават повече и по-бързо от цените", коментира Добрев.


Търсенето на сезонни работници по Черноморието започна. Най-много са свободните

Търсенето на сезонни работници по Черноморието започна. Най-много са свободните ...

......... ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите", коментира пред обществената телевизия директорът на Регионалната служба по заетостта в морската ни столица Божидар Михайлов. Нено Димов уверява, че Черноморието се проверява Къмпинг "Смокиня" е в природна забележителност Пясъчни дюни


За изминалите пет години Европейската инвестиционна банка е осигурила за икономиката

За изминалите пет години Европейската инвестиционна банка е осигурила за икономиката ...

......... Добрев, заместник-председател на УС на "Райфайзенбанк (България)" с парите от ЕИБ ще фщае осигурехд ново лизингово финансиране за широк кръг от клиенти за закупуване на оборудване, камиони и ремаркета, лекотоварни и леки автомобили, и др. "Това ще подкрепи инвестиционните планове на българските компании и ще повиши конкурентоспособността им", смята Добрев.Българското общество за пореден път е натоварено с големи положителни

Българското общество за пореден път е натоварено с големи положителни ...

......... разлика от цената на валутния превод. Едва ли банките биха си позволили съществено увеличение на цените на левовите преводи, по-скоро компенсирането на загубите ще се търси по линия на оптимизиране на разходите, свързани с процесите на междубанковите преводи", коментира за news.bg темата заместник-председателят на УС на "Райфайзенбанк (България)" Добромир Добрев.


Броят на супер богатите домакинства в САЩ достигна нов връх

Броят на супер богатите домакинства в САЩ достигна нов връх ...

......... е забавен. "Част от това забавяне се дължи на смекчаването на капиталовите пазари, след почти десетилетие на силна възвръщаемост и ефекта от данъчната реформа върху богатите домакинства. Въпреки това темпът на растеж на богатите домакинства продължава да изпреварва този на средната класа", обяснява Грег Суид, управител в консултантската фирма Treliant.


Настоящият заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за надзора

Настоящият заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за надзора ...

......... дo длъжнocттa зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл, oтгoвapящ зa инвecтициoннитe пocpeдници, която ще остане свободна след избора на Бoйĸo Aтaнacoв зa пpeдceдaтeл нa KФH, тaзи пoзиция нaй-вepoятнo щe бъдe пpeдлoжeнa нa Hиĸoлaй Πoпoв, ĸoйтo в пepиoдa 2012-2014 гoдинa вeчe e бил нa тoзи пocт, нo ce oтeгли oт нeгo пpeди мaндaтa мy дa пpиĸлючи.


Китайската икономика - втората най-голяма в света - забавя темпа

Китайската икономика - втората най-голяма в света - забавя темпа ...

......... валути в Г10 заради намаляващите цени на суровините. "Това не е изненадващо, като се има предвид колко зависими са тези икономики от износа на храна, енергия и метали", казват от Capital Economics. Според експертите, търговска сделка между САЩ и Китай, която изглежда все по-възможна, може да помогне на тези валути.


Фунтът стерлинг поскъпва в сряда, след като британският парламент отклони

Фунтът стерлинг поскъпва в сряда, след като британският парламент отклони ...

......... до $1,1288 за евро, след ръста от 0,4 процента в хода на вчерашната търговия. Доларът се понижава до 111,29 йени, загубвайки набраното ден по-рано скромно преимущество. Австралийският долар поевтинява спрямо американския си съименник с 0,4 процента до $0,7054 на фона на песимистичните данни за потребителското доверие в страната през март.Падналият самолет Boeing 737 MAX 8 на Етиопските авиолинии в

Падналият самолет Boeing 737 MAX 8 на Етиопските авиолинии в ...

......... 3.68 10 IBM 3.60 Така се оказва, че тежестта на Boeing за определянето на индекса е най-голяма - 11.26%. Вторият UnitedHealth Group е с двойно по-малко - 6.32%. Всичко това прави компанията ключова за движението на борсата в САЩ - когато акциите й падат, пада и Dow Jones Industrial Average. 


Лихвените проценти по кредитите ще започнат плавно да се повишават

Лихвените проценти по кредитите ще започнат плавно да се повишават ...

......... заплатите в публичния сектор, аналогично увеличение ще има и в частния. Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло”. Това каза в ефира на "Събуди се” финансистът Емил Хърсев. Той е категоричен, че няма да има драстично нарастване на цените след присъединяването ни към еврозоната.


Норвегия предприе нова малка стъпка към освобождаването на своя суверенен

Норвегия предприе нова малка стъпка към освобождаването на своя суверенен ...

......... от този сектор.Към края на миналата година фондът притежава акции в петролни и газови компании на обща стойност около $37 милиарда. Разпродажбата ще продължи години. Цените на петрола падат. САЩ вече изнася повече от Иран и Кувейт Сутринта Brent се търгува по $65,42, а WTI - по $56,03 за барел


След като през миналата седмица подуправителят на Българската народна банка

След като през миналата седмица подуправителят на Българската народна банка ...

......... планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм", обясни Костов в официалното си изявление. След оставката на Димитър Костов Money.bg излезе с предположение, че за негов заместник ще бъде посочен именно Радослав Миленков. Кой ще замести подалия оставка Димитър Костов като подуправител на БНБ? Едно познато име изплува от професионалните среди


Новите фискални устройства, които печатат бележка с QR-код и които

Новите фискални устройства, които печатат бележка с QR-код и които ...

......... но и за секундите. Според НАП това изсекване се налагало, защото на базата на тези данни се генерира уникалният QR код, потвърждаващ идентичността на всяка касова бележка. В същото време изпълнението на изсекването не налагало промени в касовите апарати. Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията За да спрат тия басни, които се говорятИнвеститорите трябва да обърнат внимание на малайзийския рингит, съветват експерти

Инвеститорите трябва да обърнат внимание на малайзийския рингит, съветват експерти ...

......... сделка между двете най-големи икономики ще доведе до повишаване на цените й, а от тази ситуация Малайзия може да спечели, тъй като държавата е износител номер 1 на палмово масло в света. "Подобно положително развитие на търговията ще помогне на Малайзия да подобри баланса по текущата си сметка", казва експертът.


Февруарският доклад на Европейската комисия за България може да се

Февруарският доклад на Европейската комисия за България може да се ...

......... за преструктуриране на собствеността на банката и поставянето й под външен контрол. Има ли обаче такъв натиск, епизодично или перманентно, той ще продължи да бъде оказван независимо колко големи усилия полага банката за своето укрепване. Защото посланието на един такъв натиск не е: "стабилизирайте се" , а е: "продайте се".


Агенция

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) стартира обществените поръчки за текущ ремонт ...

......... обществените поръчки е 5 години. Офертите на кандидатите за поддържане на републиканските пътища в Югозападен, Южен централен и Югоизточен район се подават до 17:30 часа на 8 април 2019 г. За Североизточен, Северен централен и Северозападен район кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч. на 11 април 2019 година.


Днес подуправителят, ръководител на управление „Банков надзор”, Димитър Костов информира

Днес подуправителят, ръководител на управление „Банков надзор”, Димитър Костов информира ...

......... управителят Димитър Радев благодари на г-н Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега. Управителят на БНБ пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове.  


Доларът в началото на валутната търговия в четвъртък се задържа

Доларът в началото на валутната търговия в четвъртък се задържа ...

......... 111 йени в сряда. Британският премиер Тереза Мей предложи във вторник на законодателите да решат чрез гласуване: излиза ли страната от ЕС без сделка или не. Фунтът стерлинг днес леко се понижава до $1,3302. Ден по-рано - в хода на търговията в сряда курсът на паунда се покачи до $1,3351.


В края на 2018 г. норвежкият суверенен фонд за 1

В края на 2018 г. норвежкият суверенен фонд за 1 ...

......... Развиващите се пазари възлизат на 10,3% спрямо 10,1% преди година. Той е инвестирал 813 милиарда крони в развиващите се пазари, в сравнение с 876 милиарда евро година по-рано. Инвестициите в прохождащите пазари в акции са били 21,8 милиарда крони, в сравнение с 20,7 милиарда крони в края на 2017 година.


Ако Италия има голям проблем с необслужваните кредити, то може

Ако Италия има голям проблем с необслужваните кредити, то може ...

......... да насочи 1 милиард евро в местните банки с цел да подкрепи ипотечните кредити на домакинствата. Финансирането ще бъде насочено към домакинствата, които не могат да покриват вноските си и имат нужда преструктуриране на заемите. Гърция плаща €1 милиард от жилищните кредити в страната В рамките на следващите пет години


Европейският съюз в понеделник предупреди малките предприятия да се подготвят

Европейският съюз в понеделник предупреди малките предприятия да се подготвят ...

......... спряно в британския парламент, което увеличава риска Великобритания да напусне без никакво съгласие за смекчаване на икономическите смущения. Преговарящите от двете страни ще се срещнат в понеделник в Брюксел, за да търсят изход отбезизходицата, а британският премиер Тереза ​​Мей се очаква да посети политическия център на ЕС по-късно през седмицата.


Индийската рупия се превърна от най-добре в най-зле представящата се

Индийската рупия се превърна от най-добре в най-зле представящата се ...

......... долар", посочва той. Що се отнася до петрола, през последната година неговата цена се покачи с повече от 20% след като Саудитска Арабия и Русия се съгласиха да продължат политиката си на намаляване на добива. В същото време санкциите на САЩ срещу Венецуела поставят под натиск доставките на суровината. Източник:


Просрочията по студентския дълг в Съединените американски щати миналата година

Просрочията по студентския дълг в Съединените американски щати миналата година ...

......... образование се удвои през последните 20 години. Наскоро Федералният резерв в Сейнт Луис публикува материал, с който пита "Заслужава ли си още колежът?", а отговорът не бе твърдо "да". Едно от заключенията е, че що се отнася до натрупване на богатство, колежът не допринася особено - или поне не още.


Гърция планира да вложи до €1 милиард в банките в

Гърция планира да вложи до €1 милиард в банките в ...

......... подкрепи домакинствата, които не могат да обслужват жилищния си кредит за единственото си жилище. В закона ще бъдат поставени рамки за ниво на приход и други, а заемополучателите ще губят субсидията, ако забавят плащане с над 90 дни. Очаква се самата тя да бъде до една трета от общата сума.


Евродепутатите приеха нови правила, с 532 гласа „за“, 22 гласа

Евродепутатите приеха нови правила, с 532 гласа „за“, 22 гласа ...

......... сме плащали средно между 30 и 50 лева такси, то сега цената за него ще бъде около 3-5 лева. Освен това, осигурихме банките да дават по-ясна информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга”.


Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие ...

......... отчетено в потреблението на кисело мляко – от 6.6 на 7.1 кг, яйца – от 35 на 36 бр., плодове – от 11.9 на 12.4 килограма. Намалява консумацията на хляб и тестени изделия – от 22.3 на 21.5 килограма. Без промяна остава потреблението на месо, фасул зрял, картофи и захар.


Страните-членки на Европейския съюз за отхвърлили предложението на Европейската комисия,

Страните-членки на Европейския съюз за отхвърлили предложението на Европейската комисия, ...

......... и тези в България) попадат в обхвата не третия, но регулирането им се извършва на местно ниво, както е по европейското. В България надзорът се осъществява от Комисията за финансов надзор. Тя обаче от своя страна, както и националните органи в останалите страни-членки, членуват и участват в управлението на ЕIОPA.


Инвеститорите скоро може да започнат да плащат, за да притежават

Инвеститорите скоро може да започнат да плащат, за да притежават ...

......... може да следват фонд, който съдържа голям дял по-безопасни активи, или да смятат, че активите ще се покачат, както и да очакват промени във валутните курсове. Защо Европа се оказва слабата брънка на световната икономика? Най-големият проблем не се крие нито в САЩ, нито в Китай, а на Стария континент


Италианското правителство няма намерение да продава златните резерви на италианската

Италианското правителство няма намерение да продава златните резерви на италианската ...

......... обезпечение в случай на нужда от спасяване". Италия е трета в света по златни резерви, след САЩ и Германия, с 2,451.8 тона към миналата година, според Световния съвет по златото. През 1976 г. 543 тона златни кюлчета бяха използвани от италианската централна банка като обезпечение за заем от германската централна банка.


Недекларираният труд през 2013 година (през 2013 година е проведено

Недекларираният труд през 2013 година (през 2013 година е проведено ...

......... Засягат се сериозно здравните, социални, синдикални права на работещите в сивия сектор. "Сивата икономика дори вече има сериозен ръст в отнемането на живота", заяви още Пламен Димитров. Обновена Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика Новите изисквания ще влязат в сила от 28.07.2019 г., приеха на комисия


Акциите вече няма да носят такава годишна възвръщаемост, на която

Акциите вече няма да носят такава годишна възвръщаемост, на която ...

......... г. Прогнозата на Vanguard за ръста на икономиката на Съединените американски щати е около 2 процента. Vanguard, основната през далечната 1975 г., управлява около $5,3 трилиона към края на третото тримесечие на миналата година. Американските акции изпратиха най-добрия януари от 30 години насам Инвеститорите възвърнаха доверието си в щатската икономика


Умерен растеж на европейската икономика на фона на глобална несигурност.

Умерен растеж на европейската икономика на фона на глобална несигурност. ...

......... от 22 години с фиксирания курс. Ако има негативни ефекти, да сме ги усетили. Кредитите ще се превалутират в евро, което ще стане с определени регулации. Ще се присъединим към една зона на по-висока степен на благоденствие. Но еврото не носи по-висок стандарт – нашият труд го носи", заяви Хампарцумян


Универсалният базов доход не е помогнал за увеличаване на нивата

Универсалният базов доход не е помогнал за увеличаване на нивата ...

......... пише в доклада.Окончателните резултати, които ще бъдат използвани при решението за промяна на социалната система, ще бъдат публикувани през април 2019 г. Втората част се очаква след година. Втората най-населена страна в света прави крачка към универсален базов доход Първи са земеделците, а след това може би и всички останали


Людмила Петкова, директор на дирекция

Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на ...

......... извадени Бахамите, Сейнт Китс и Невис, Палау и Намибия. В списъка на Групата на страните, оказващи съдейстие по данъчни въпроси, също има различни нива на оказваното съдействие като между тях постоянно се движат добре познатите ни офшорни зони, но и страни като Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Турция.


Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро е продало 73 тона

Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро е продало 73 тона ...

......... на ситуацията в страната. Папарони твърди още, че администрацията на Мадуро е превела €127 милиона в банкови сметки в Русия, без да уточнява кога е станало това. Министерството на информацията отказва коментар. Кои държави увеличиха и намалиха най-много златните си резерви през годината? Общо, централните банки държат 33 637 тона


Европейската централна банка трябва да има по-голяма роля в начина,

Европейската централна банка трябва да има по-голяма роля в начина, ...

......... да имат по-голяма роля в борбата с балоните назрява отново сред политиците. Някои твърдят, че друга цел освен запазването на стабилността на инфлацията би претоварвала политиката на банката. Други казват, че твърде много отговорници по въпросите на стабилността, лесно могат да доведат до грешки в политиката поради липса на координация.


Един стар проблем може да събуди такъв страх в Брюксел, както

Един стар проблем може да събуди такъв страх в Брюксел, както ...

......... трябваше да спаси от фалит преди две години, възлизат на 25 милиарда долара. "Една правителствена криза може да повлече банковата система, а една банкова криза би засегнала правителството. Досега за седем кредитори бяха предприети спасителни мерки през последните три години и те може да не бъдат последните", предупреждават от Bloomberg.


От началото на 2020 година лихвения индекс EONIA на ЕЦБ

От началото на 2020 година лихвения индекс EONIA на ЕЦБ ...

......... всички договори за кредити в евро са базирани на този лихвен индекс и при евентуалното му изчезване в тези договори и в новите догори в евро EURIBOR трябва да бъде заменен с нова базова лихва, която да е в съзвучие с изискванията както на европейските така и на българските регулации.


Индия започва да раздава значителни суми пари на земеделците, подготвяйки

Индия започва да раздава значителни суми пари на земеделците, подготвяйки ...

......... доход може да стане най-бързият начин за намаляване на бедността", пише в документа. В него се посочва, че раздаването на по $100 на година на около 75% от населението ще е достатъчно за намаляване на нивата на бедност до 1% от 15% днес. Това ще струва около 5% от БВП.


Цената на златото премина към понижение в петък, след като

Цената на златото премина към понижение в петък, след като ...

......... за последните 50 години. "Централните банки купуват злато, за да поддържат валутите", отбелязва управляващият директор на RBC Wealth Management Джордж Геро. По неговите думи скъпоценният метал се "конвертира във всяка валута, него го предпочетат тези, които се боят от инфлация, от обезценяване на валутите и от негативните заглавия в новините".


Шведската крона не е имала толкова лош януари от 1993

Шведската крона не е имала толкова лош януари от 1993 ...

......... заседание за 14 февруари. "Ако Riksbank даде сигнали за повишаване на лихвите през втората половина на годината, въпреки рисковете, посочени в прогнозите, това ще задържи кроната в широк диапазон от 10,15 - 10,40 крони за евро. Ако обаче тръгнат към понижаване на лихвите, тогава ще видим", казва експертът Андрес Екльоф.


60 дни остават до крайния срок, в който всяка регистрирана

60 дни остават до крайния срок, в който всяка регистрирана ...

......... търговец, който използва софтуер за продажби, незабавно да се свърже с производителя му и сервизната фирма, която поддържа фискалните устройства, за да планират необходимите промени до края на март. Допълнителна информация за промените, свързани с отчитането на оборотите може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 070018700. 


Британският финансов сектор се нуждае от стабилност, за да осигури

Британският финансов сектор се нуждае от стабилност, за да осигури ...

......... Великобритания. "Знаем, че на пазарите им отнемат много време, за да се преместят другаде, но около рисковете, свързани с Брекзит, големите финансови центрове в Азия бързо се превръщат в истински претенденти за конкуренти на нас и Ню Йорк", казва Мандука на събитие, посетено от британския министър на финансите Филип Хамънд.


За повишеното търсене на злато миналата година спомогнаха най-големите покупки

За повишеното търсене на злато миналата година спомогнаха най-големите покупки ...

......... и по-високите цени започнаха да навреждат на търсенето на бижута там. Покупките са паднали през четвъртото тримесечие и вероятно ще се продължат да падат, казва Хюит. Според централните банки страни като Русия и Казахстан трябва да продължат да купуват злато, докато ETF-ите вероятно ще видят повече входящи потоци, казва той.


Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари ...

......... с персонален идентификационен код. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 г. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.


ЕЦБ съобщава, че през втората половина на 2018 година от

ЕЦБ съобщава, че през втората половина на 2018 година от ...

......... пари в брой на професионална основа и широката общественост с въвеждането на тези нови банкноти, които ще включват редица нови защитни елементи. Евросистемата ще продължи да съдейства на производителите на банкнотообработващи машини и други доставчици, за да приспособят те своите машини и устройства за проверка за истинност към новите банкноти.


Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на ЕС, съкрати кредитирането с

Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на ЕС, съкрати кредитирането с ...

......... между държавите-членки на ЕС бе възпрепятствано от разделения относно бъдещето разделение на акционерния капитал, като Полша настоява за по-голям дял - което ще дойде с повече правомощия. Достигнатият временен компромис предвижда скромно увеличение в полза на Полша и по-малки увеличения на капитала за Румъния, а може би и за Люксембург.


Банкерът Левон Хампарцумян обяви, че не бива да се създават

Банкерът Левон Хампарцумян обяви, че не бива да се създават ...

......... че у нас се живее толкова зле, тъй като една вечеря в ресторант в София излизала около три пъти по-евтино в сравнение с Франкфурт и Мюнхен например.  Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол С еврото няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП, обяснява той


Малайзия спира жп-проект на стойност $20 милиарда, част от китайската

Малайзия спира жп-проект на стойност $20 милиарда, част от китайската ...

......... проектът да достигне 81 милиарда рингити, или над €17 милиарда. Миналата седмица пък Пакистан отказа проект за въглищна централа на стойност $2 милиарда. Все повече държави зарязват проекти по китайския "Един пояс, един път" Страните са притеснени от високото ниво на дълг и съдбата на два проекта в Шри Ланка


Европейската централна банка отпечата нова евробанкнота с портрета на Мустафа

Европейската централна банка отпечата нова евробанкнота с портрета на Мустафа ...

......... тоест около 10 евро. Но цената й може да се повиши допълнително, заради големия интерес към възпоменанието към Ататюрк и ограничения тираж.   "Това е нещо като възпоменателна банкнота. В различни страни се правят подобни банкноти с рекламна цел. Искахме да издадем банкнота с тематика Ататюрк в тази връзка", посочва нумизматът.


Британският паунд се покачи до 11-седмичен връх в петък, след

Британският паунд се покачи до 11-седмичен връх в петък, след ...

......... лихви. Тя намали прогнозите си за инфлацията и предупреди за нарастващите рискове за икономиката от търговския протекционизъм и забавянето на световното търсене. Както австралийският, така и новозеландският долар обърнаха ранните загуби и нараснаха с 0.1%, съответно до 0.7103 долара и 0.6768 долара, като рисковите настроения се подобриха леко в Азия.


Златните резерви на Венецуела в Английската централна банка скочиха, след

Златните резерви на Венецуела в Английската централна банка скочиха, след ...

......... от банките в САЩ и Европа към Централната банка в Каракас. Мадуро казва, че правителството му е жертва на "икономическа война", водена от опозицията и подхранвана от санкциите на Вашингтон. Критиците му обвиняват за кризата борбите на страната за държавен икономически модел, строгия валутен контрол и национализацията на частни компании.


Румънската лея падна до най-ниското ниво в историята спрямо еврото

Румънската лея падна до най-ниското ниво в историята спрямо еврото ...

......... идва от новите такси, обявени от правителството през декември", посочва съветникът на управителя на финансовата институция Адриан Василеску. В края на миналата година Букурещ гласува редица промени, включително повишаване на цените на електричеството и телекомуникационните услуги, както и по-консервативен подход при отпускането на кредити от страна на банките в страната.


Европейското банкиране се нуждае от

Европейското банкиране се нуждае от "рестарт" на пазар, където мащабът ...

......... такава молба. UBS не планира никакви големи сделки, казва той, тъй като швейцарската банка успешно се е насочила към бизнеса с управление на богатството, където вече е най-големият доставчик в света. "Не мисля, че UBS ще има роля в това," казва той относно консолидация. - Сливанията ви връзват за години.


Русия сериозно обмисля да замени американския долар с Bitcoin като

Русия сериозно обмисля да замени американския долар с Bitcoin като ...

......... също удари едно рамо на Bitcoin, давайки възможност на потребителите си директно да проверяват актуалния обменен курс на криптовалутата към долари, евро и британски паундове. Bitcoin в момента се търгува около 3500 долара, но при инвестиции в него от голяма икономика като руската, със сигурност цената му ще се повиши.


Британският паунд може да напредне спрямо всички валути на 10-те

Британският паунд може да напредне спрямо всички валути на 10-те ...

......... сред икономисти и стратези. В същото време британската валута има най-намаляващата крива в цените на опциите си, измерена с тримесечно обръщане на риска, което предполага, че инвеститорите остават загрижени за потенциалните рискове за спад. "Все още има голяма несигурност, но смятаме, че има много положителни рискове за паунда", казва Пандл.


Инвеститорите показват подновен апетит за рисков дълг с най-лош рейтинг

Инвеститорите показват подновен апетит за рисков дълг с най-лош рейтинг ...

......... то тогава желанието на инвеститорите да купуват това, което една група стратези нарича "облигации за лоши момчета " на фона на бурен макро фон, е положителен знак за дългови пазари. Дори с наблюдаваните подобрения някои още са по-предпазливи. Опасността от "паднали ангели" още е налице в дългосрочен план, казва Чивас.


Световното търсене на петрол ще бъде по-силно през тази година

Световното търсене на петрол ще бъде по-силно през тази година ...

......... добива от ОПЕК ще помогне за стабилизиране на пазара, но ефектът ще се забави. Същевременно производството в САЩ ще се увеличи с 1,3 милиона барела дневно през тази година. Петролът се качва към $62 за барел. ОПЕК съкращава добива Подемът на цените се сдържа от ръстът на производството в САЩ


Германия и Китай работят за подобряване на пазарния достъп до

Германия и Китай работят за подобряване на пазарния достъп до ...

......... че търпението е възнаградено и че има признаци, че ще има по-нататъшни преговори между Китай и Съединените щати", каза Шолц относно търговското напражение между двете най-големи икономики. Лиу ще посети Съединените щати на 30 и 31 януари за следващия кръг търговски преговори с Вашингтон, съобщава китайското министерство на търговията днес.


Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република

Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република ...

......... стоки към трети страни отчете НСИ 6.7% спад на износа на стоки към трети света за 1 година Участие във форума взеха и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков. Събитието беше официално открито от Дончев и Ангюшев.


Доларът леко поскъпна, а фунтът стерлинг се стабилизира в началото

Доларът леко поскъпна, а фунтът стерлинг се стабилизира в началото ...

......... могли още да усложнят положеинието около процеса на излизане от ЕС. Фунт стерлинг днес сутринта струва $1,2871 при курс $1,2885 ден по-рано и 1,1231 евро за един паунд в сравнение с 1,1310 в сряда. Преди това британската валута поскъпна с 0,2% спрямо долара и с 0,4% по отношение на еврото.


Популист от държава на границата на Европейския съюз с Русия,

Популист от държава на границата на Европейския съюз с Русия, ...

......... крайбрежната артилерия и танковете, които той иска да купи, ще бъдат направени в Америка, точно както иска американският президент. "САЩ дават много голяма военна помощ на държавите, които са от решаващо значение за тях. Тази помощ вероятно ще се върне при американските производители на оръжия и боеприпаси", казва европейският политик.


Със завършването на сливането между Банка ДСК и

Със завършването на сливането между Банка ДСК и "Сосиете Женерал ...

......... общите активи на OTP са у нас при 51% в Унгария и 14% в Хърватска. Това е поредното придобиване от страна на унгарската група OTP на банка на Балканите. Банката присъства в 9 страни и планира навлизане в още 3. Водят се преговори за сделки в Албания, Сърбия и Словения.


Рекорден брой полети са обслужени на черноморските летища през изминалата

Рекорден брой полети са обслужени на черноморските летища през изминалата ...

......... години на концесията на черноморските летища компанията е инвестирала 390 милиона лева, в резултат на което летищата могат да се похвалят, че изпълняват най-високите европейски стандарти за безопасност според EASA - европейската агенция за авиационна безопасност, която стандартизира дейностите на летищата в сферите на безопасността и ефективното използване на ресурси.


За последния месец на 2018 година спрямо декември 2017 година

За последния месец на 2018 година спрямо декември 2017 година ...

......... продукти за лична хигиена - с 1.4%. През декември 2018 година цените на лекарските услуги са се увеличили с 0.2%, а цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец. АИКБ: Ръстът на инфлацията може да ни спъне за еврозоната Бизнесът препоръчва по-реалистично планиране на бюджета


Индексът на потребителските цени за декември 2018 г. спрямо ноември

Индексът на потребителските цени за декември 2018 г. спрямо ноември ...

......... е 2.3%. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2018 г. спрямо периода януари - декември 2017 г. е 2.6%. Индексът на цените за малката кошница за декември 2018 г. спрямо ноември 2018 г. е 100.1%, а от началото на годината (декември 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 103.3%.


Общината в Рим иска да сложи ръка на монетите, които

Общината в Рим иска да сложи ръка на монетите, които ...

......... вече плати около 13 млн. евро под формата на обезщетения през миналата година. Според местните власти дупките са "нормално преживяване", а римляните трябва "старателно да избягват опасността". Градът има толкова много пътища, че не може да се очаква от кметството да се грижи за всички тях, твърдят от местната администрация.