Популист от държава на границата на Европейския съюз с Русия,

Популист от държава на границата на Европейския съюз с Русия, ...

......... крайбрежната артилерия и танковете, които той иска да купи, ще бъдат направени в Америка, точно както иска американският президент. "САЩ дават много голяма военна помощ на държавите, които са от решаващо значение за тях. Тази помощ вероятно ще се върне при американските производители на оръжия и боеприпаси", казва европейският политик.


Със завършването на сливането между Банка ДСК и

Със завършването на сливането между Банка ДСК и "Сосиете Женерал ...

......... общите активи на OTP са у нас при 51% в Унгария и 14% в Хърватска. Това е поредното придобиване от страна на унгарската група OTP на банка на Балканите. Банката присъства в 9 страни и планира навлизане в още 3. Водят се преговори за сделки в Албания, Сърбия и Словения.


Рекорден брой полети са обслужени на черноморските летища през изминалата

Рекорден брой полети са обслужени на черноморските летища през изминалата ...

......... години на концесията на черноморските летища компанията е инвестирала 390 милиона лева, в резултат на което летищата могат да се похвалят, че изпълняват най-високите европейски стандарти за безопасност според EASA - европейската агенция за авиационна безопасност, която стандартизира дейностите на летищата в сферите на безопасността и ефективното използване на ресурси.


За последния месец на 2018 година спрямо декември 2017 година

За последния месец на 2018 година спрямо декември 2017 година ...

......... продукти за лична хигиена - с 1.4%. През декември 2018 година цените на лекарските услуги са се увеличили с 0.2%, а цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец. АИКБ: Ръстът на инфлацията може да ни спъне за еврозоната Бизнесът препоръчва по-реалистично планиране на бюджета


Индексът на потребителските цени за декември 2018 г. спрямо ноември

Индексът на потребителските цени за декември 2018 г. спрямо ноември ...

......... е 2.3%. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2018 г. спрямо периода януари - декември 2017 г. е 2.6%. Индексът на цените за малката кошница за декември 2018 г. спрямо ноември 2018 г. е 100.1%, а от началото на годината (декември 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 103.3%.


Общината в Рим иска да сложи ръка на монетите, които

Общината в Рим иска да сложи ръка на монетите, които ...

......... вече плати около 13 млн. евро под формата на обезщетения през миналата година. Според местните власти дупките са "нормално преживяване", а римляните трябва "старателно да избягват опасността". Градът има толкова много пътища, че не може да се очаква от кметството да се грижи за всички тях, твърдят от местната администрация.НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е ...

......... подоходно облагане. Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимият данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци, е 31 март.


НАП започва проверки на дружествата, които търгуват с криптовалути. Целта

НАП започва проверки на дружествата, които търгуват с криптовалути. Целта ...

......... на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март. Криптовалута за 5 млн. лева е иззета при акция срещу компютърни измамници Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно


Общините в страната могат да получат до 1.5 милиона лева

Общините в страната могат да получат до 1.5 милиона лева ...

......... и природата; работни позиции и умения; подобряване качеството на въздуха; кръгова икономика (удължаване жизнения цикъл на продуктите); иновативни и отговорни обществени поръчки; градска мобилност; култура и културно наследство; енергиен преход; сигурност на обществените места. Българските общини отвяха конкуренцията от ЕС за безплатен интернет 113 наши кандидати спечелиха ваучери за Wi-Fi мрежа


Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея

Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея ...

......... алтернативни резервни валути. Резервите на Русия са сред 10-е най-големи в света и възлизат на 458 млрд. долара към края на юни 2018 г. Данните предполагат, че на Русия се дължат 90% от входящите потоци на китайския облигационен пазар през първата половина на 2018 г., коментират анализаторите на Morgan Stanley.


Протестите на

Протестите на "жълтите жилетни" може да бъдат повратна точка за ...

......... знаете, че ще подпомогне производствения потенциал на икономиката, е нещо добро", казва Карън Уорд, главен пазарен стратег в JP Morgan Asset Management. "Докато е фискална експанзия, която осигурява едно дългосрочно решение, добре. Проблемът е, че те обикновено не са и този сценарий трябва да се тревожим за увеличаването на дълга."За руските бизнесмени Кипър вече не е това, което беше.

За руските бизнесмени Кипър вече не е това, което беше. ...

......... че те са най-пострадалите. "Кипърските банки предпочитат да не се занимават с руски пари и руски клиенти, дори и с тези, които са имали сметки от години", казва Евгени Коган, бивш директор на Center for Protection of Shareholders and Investor Rights of Cypriot Banks. "Руските клиенти стават токсични", допълва той.


Въпреки преобладаващите схващания за хаос и мрачните прогнози за паунда,

Въпреки преобладаващите схващания за хаос и мрачните прогнози за паунда, ...

......... несигурността около бъдещето на паунда, 12-месечната прогноза варира от 1,22 долара до 1,59 долара за един фунт стерлинг. Срещу еврото паундът ще постигне скромни печалби. В сряда общата валута струваше около 90,0 пенса. За следващите шест месеца прогнозите са за курс 87.0, а за  годината 86.5 пенса за едно евро.


Фалстарт за инвеститорите на родния и международните капиталови пазари -

Фалстарт за инвеститорите на родния и международните капиталови пазари - ...

......... Xilinx Inc. (XLNX) е друга подобна позиция, с повишение през януари в 73% от случаите. Средният ръст е 12.67%, а средната загуба -4.35%. Най-големият й ръст е 40%, а най-голямата загуба -10.89%. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондовите пазари.


Горските пожари в Северна Калифорния са били най-скъпо струващото природно

Горските пожари в Северна Калифорния са били най-скъпо струващото природно ...

......... урагани. Средният показател през последните 30 годни е 140 млрд. долара.  Застрахователните и презастрахователните компании са изплатили $80 млрд. във връзка с щети от стихийни бедствия. Това е по-малко от изплатените $140 млрд. година по-рано, но е почти двойно повече от средната сума през последните 30 години - $41 милиарда.


Румънската лея се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо еврото

Румънската лея се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо еврото ...

......... единадесетте месеца до ноември, от 1.21% от БВП година по-рано, според данни на финансовото министерство. Предишното най-ниско ниво на лея спрямо еврото бе достигнато на 21 юни 2018 г., когато тя се търгуваше на 4.6695 за евро след масови граждански протести, предизвикани от изменения в Наказателния кодекс, приети от парламента.Турбулентните финансови пазари се оказаха добра новина за инвеститорите в

Турбулентните финансови пазари се оказаха добра новина за инвеститорите в ...

......... трябва да е добре дошъл за златото, защото консервативните инвеститори предпочитат книжата пред златото, ако очакват по-голяма печалба. Затова, ако възвръщаемостта продължи да пада, златото ще изглежда все по-привлекателно. Съседка на България трупа злато като щит срещу бъдеща криза Въпреки това златните й резерви са 2 пъти по-малки от българските


САЩ е в опасност да загуби своя троен А суверенен

САЩ е в опасност да загуби своя троен А суверенен ...

......... на дълга навреме, за да се предотврати дългова криза е малък", пише Фич в коментара си и добавя: "Доказателствата за по-голяма дисфункция във фискалната политика все още могат да допринесат за негативен натиск върху американският рейтинг - (и) това е особено вярно, тъй като дефицитите продължават да се увеличават. "


Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за ...

......... на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство. Приетите промени в системата на заплащане са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.


Така наричаните

Така наричаните "суровинни" валути като австралийския, новозеландския и канадския долар, ...

......... фунт при 1,1115 евро за фунт във вторник. Валутните трейдъри очакват, че фунтът стерлинг ще запази нестабилността си още няколко седмици поради страховете около процеса на Brexit. Парламентарното гласуване на споразумението с Брюксел на премиера Тереза Мей за условията по излизането на Великобритания от ЕС е запланираното за 15 януари.


Изплашени от масовото изтичане на китайски капитали през 2015 г.,

Изплашени от масовото изтичане на китайски капитали през 2015 г., ...

......... опасни стойности дълг в чуждестранна валута. Оценките за притока през следващите години варират в широки граници - от около 760 млрд. долара в дългосрочен план според Morgan Stanley през 1 трилиона долара според Goldman до края на 2022 г. до 3 трилиона долара до 2020 г. според UBS Asset Management. 


Увеличението на заплатите през 2019 г. ще е по-бавно, в

Увеличението на заплатите през 2019 г. ще е по-бавно, в ...

......... развитите икономики. Сравнителен анализ на застрахователите показва, че ако у нас обявяването на фалит отнема средно 3,3 години, то в развитите икономики е наполовина - 1,7 години. Близо два пъти по-ниско е и нивото на възстановяване на вземанията - за България то е 37%, докато при развитите икономики - 71%.


Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано ...

......... предизвикателствата могат да бъдат различни", заяви той. Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит: "Всички тези позитиви вече се случват. Също така еврото спомогна за привличането на чужди инвеститори в Латвия".


Футболът е последната турска индустрия, която се изправя пред проблема

Футболът е последната турска индустрия, която се изправя пред проблема ...

......... "Фенербахче" отчита дълг от 2,1 милиарда лири, а "Бешикташ" - 1 милиарда лири. Турските банки вече са реструктурирали дълг за около $20 милиарда, след като лирата се срина с 28 процента срещу долара през миналата година. Инфлацията в Турция спада по-бързо от очакваното Потребителските цени намаляват за втори пореден месец


Страните от Югоизточна Азия трябва да бъдат предпазливи при преговорите

Страните от Югоизточна Азия трябва да бъдат предпазливи при преговорите ...

......... на Китай да изглади негативния си имидж в Югоизточна Азия, въпреки повтаряното уверение на Пекин в добронамереният ѝ мирен възход". Имаше призив към Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) да играе по-активна роля в хуманитарната кризата в Мианмар, въпреки че мнозинството от респондентите търсиха посредничество, а не дипломатически натиск.


Икономистът проф. Стив Ханке, известен като

Икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд", ...

......... ситуацията на Гърция. Това е пълна лудост." - смята икономистът. Ханке отдавна критикува желанието на България да се присъедини към еврозоната, с което да се откаже от борда. Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната Седемте мерки трябва да са изпълнени до юни 2019 година


През новата 2019 г. в държавната хазна е планирано да

През новата 2019 г. в държавната хазна е планирано да ...

......... на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни. През следващата седмица ИПИ ще обнови с данните за 2019 г. и специализираната страница "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg, където всеки ще може да изчисли своята лична данъчна тежест.


Лицата, върху чиито пенсии са наложени запори по реда на

Лицата, върху чиито пенсии са наложени запори по реда на ...

......... им - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната сметка, ако се изплащат чрез банка. Изплащането на пенсиите за месец януари т. г. е в стандартния времеви период - ще започне на 7 януари (понеделник) и ще приключи на 21 януари (понеделник).


  Национална агенция за приходите започва проверки на дружества, в

  Национална агенция за приходите започва проверки на дружества, в ...

......... голям фискален потенциал. Ще насочим в тази кампания достатъчно ресурс, за да осигурим спазването на закона, продължаваме непрекъснато и с проверките за касови наличности, като основната ни цел е подпомагането на доброволното спазване на задълженията от страна на икономическите оператори.“, каза по повод кампанията заместник-изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров. 


След тежката 2018 г., турската лира записа лошо начало и

След тежката 2018 г., турската лира записа лошо начало и ...

......... г. "Изглежда идеята е да се избегне заемането на големи суми от пазара преди изборите", казва Инан Демир, икономист в Nomura в Лондон. По-рано тази година централната банка прехвърли над 70% от печалбата си от около 21.5 млрд. турски лири за 2017 г. на финансoвото ведомство, според последния годишен доклад.


Краят на огромната програма за стимулиране на Европейската централна банка

Краят на огромната програма за стимулиране на Европейската централна банка ...

......... бенефициенти. Първоначалните отклонения се дължат на недостига на облигации за закупуване в малки държави, като балтийските, и на други ограничения, наложени от програмата за стимулиране на ЕЦБ. Схемата за закупуване на активи от 2.6 трлн. евро приключи миналия месец, но централната банка обеща да реинвестира приходите си за дълго време.


25 софиянци са си платили местните данъци и такси още

25 софиянци са си платили местните данъци и такси още ...

......... за данък сгради и такса смет. От общината ще съобщят веднага, когато станат готови с изчисленията, обясни заместник-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов. Информация на имейлите си ще получат гражданите, които са се отказали от хартиените съобщения. Данъците на софиянци няма да бъдат увеличавани и тази година.   


Над 300 хиляди собственици на автомобили в Германия се присъединиха

Над 300 хиляди собственици на автомобили в Германия се присъединиха ...

......... Съдебен иск за €8,2 милиарда заради „Дизелгейт” от инвеститори във VW Компанията смята претенциите им за неоснователни Това е първата колективна жалба на Германия срещу Volkswagen, която е свързана с т. нар. "Дизелгейт. През септември 2015 г. концернът призна, че е манипулирал софтуера, отчитащ нивото на емисиите на отработени газове.


Сърбия вече има повече от 20 тона злато, но ще

Сърбия вече има повече от 20 тона злато, но ще ...

......... по-малки от тези на Румъния, която притежава 103.7 тона злато. Съседна Унгария също заложи сериозно на благородния метал, като увеличи златните си резерви десетократно и вече има 31.5 тона злато. Източноевропейската страна, която трупа злато като мярка за сигурност Следвайки примера на Полша, Будапеща вече държи 31.5 тона от благородния метал


Руското производство на петрол достигна връх през постсъветската епоха през

Руското производство на петрол достигна връх през постсъветската епоха през ...

......... биха могли да направят сътрудничеството по-малко благоприятно за Русия този път. "ОПЕК и нейните съюзници вероятно ще трябва да удължат сделката си за съкращаване на добива и след първата половина на годината. Ако трябва да пожертват някои от барелите си в името на стабилността, те ще го направят", предвижда Маринченко.


Увеличението на доходите от началото на тази година ще бъде

Увеличението на доходите от началото на тази година ще бъде ...

......... в имоти, смята още Цачев и казва, че в близките години кризата със строителството ще се повтори."Моят съвет е, ако някой има ресурс и решава да инвестира във второ жилище, имот, който да дава под наем, да изчака известно време, защото тогава ще има много повече имоти на по-добра цена".


„Със сигурност един ръст на средната заплата със 7-9%, какъвто

„Със сигурност един ръст на средната заплата със 7-9%, какъвто ...

......... Някъде в бъдещето през 2020 година например може да имаме рецесия, която е подобна на тази от 2008 година. Затова аз не бих бил твърде оптимистичен за следващата година от гледна точка на макросредата”, каза икономистът Стоян Панчев.Какво предстои в българската икономика и доходите ни през 2019-та година, вижте във видеото.


Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо смята, че има да се

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо смята, че има да се ...

......... наказва обикновените граждани. Ди Майо също така обеща да работи по въпросите на околната среда и външните работи през 2019 г., като добави, че е удоволствие да се бори с онези, които "използваха публични средства и национални закони, за да се възползват от редица права, за които не са упълномощени".


На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото ...

......... за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за 2018 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец януари 2019 година.  


Печалбата на банките до края на ноември е 1.470 милиарда

Печалбата на банките до края на ноември е 1.470 милиарда ...

......... ноември собственият капитал в баланса на банковата система нараства с 32 млн. лв. (0.3 на сто) и в края на ноември е 12.6 млрд. лв. Печалбата на банковата система за единайсетте месеца на 2018 г. е 1470 млн. лв. (при 1088 млн. лв. за същия период на миналата година).  


Сръбската икономика изпраща успешна 2018 година, инвестициите в страната достигат

Сръбската икономика изпраща успешна 2018 година, инвестициите в страната достигат ...

......... цитирана от B92. Стабилността на цените и финансовата стабилност са целите на централната банка, която е задължена по закон да подкрепя икономическата политика на правителството, отбелязва тя. "Нека някой да ми каже дали динарът е твърде силен, дали в Сърбия животът е лош, дали Сърбия е уважавана", заяви централният банкер.


Цените на акциите падат безмилостно в края на годината, но

Цените на акциите падат безмилостно в края на годината, но ...

......... инвеститорите на облигации, е невъзможността да продадат дяловете си, ако кредитните показатели на компанията се влошат. "Имате много продавачи и няма купувачи", каза инвеститор на дълг на GE, който иска да не бъде назован. "Всеки получава въпроси от шефа си или от техния клиент, който пита" колко GE притежавате? "


В последния работен ден на тази година - 31 декември,

В последния работен ден на тази година - 31 декември, ...

......... В последния работен ден на тази година - 31 декември, понеделник, касите във всички 22 районни отдела "Общински приходи" в София ще приемат плащания от граждани до 11:00 ч. Декларации и документи ще се приемат до края на работния ден, уточниха от дирекция "Общински приходи".  


Масов данъчен контрол започва в зимните курорти в началото на

Масов данъчен контрол започва в зимните курорти в началото на ...

......... намалява, т.е степента на спазване на правилата расте. Очаквам и през този сезон тенденцията не само да се запази, но и да продължи в посока доброволното спазване на задълженията от страна на икономическите оператори“, каза по повод началото на зимната кампания Спас Шишков, главен директор на „Фискален контрол“ в НАП.    


Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите

Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите ...

......... ще се приемат до 9,00 ч. на 31.12.2018 г. Офисите на НАП ще приемат плащания с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали до 13,00 ч. на 31.12.2018 г. Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.    


На закрито заседание членовете на Комисията на енергийно и водно

На закрито заседание членовете на Комисията на енергийно и водно ...

......... мерки при неизпълнението им. "При доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете инвестиции и показатели, Комисията ще коригира надолу цените на утвърдените ВиК услуги", обещават от регулаторния орган. Пълният текст на решението на КЕВР за актуализираните цени на ВиК услугите за 2019 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора.


Banca Carige се срина по време на търговската сесия днес,

Banca Carige се срина по време на търговската сесия днес, ...

......... директор Фабио Иноцензи и други членове на ръководството да се срещнат с представители на ЕЦБ. Според плана, одобрен от ЕЦБ, Carige ще продаде и облигации за поне €320 милиона, които ще бъдат закупени от италиансия банков фонд. След това банката трябваше да покрие заема със средства от продажбата на акции.


Сметките за парно за декември ще са по-високи в сравнение

Сметките за парно за декември ще са по-високи в сравнение ...

......... Сметките за парно за декември ще са по-високи в сравнение със същия месец през миналата година заради ниските температури и увеличението на цената на топлинната енергия от октомври със 16%, предупреждават от "Топлофикация – София".


През следващата година е възможно леко повишение на лихвите по ипотечните

През следващата година е възможно леко повишение на лихвите по ипотечните ...

......... следващата година очакваме, че интересът ще е най-голям към ипотечните кредити. Нещо, което е разумно и носи ползи на всяко домакинство. При потребителските кредите най-често се търсят кредити за ремонти на дома", коментира експертът. Заради силно конкурентния пазар обаче не е изключено повишението на лихвите да се отложи във времето.


Докато Венецуела се срива, един малко известен инвестиционен фонд от

Докато Венецуела се срива, един малко известен инвестиционен фонд от ...

......... големи сделки. Акционерите на Crystallex се опитаха да намалят дела на Tenor в арбитражното споразумение във Венецуела, като твърдят в съдебните документи, че Tenor нарушава канадските закони срещу прекомерни лихвени проценти. Канадски съдия отхвърли тезата им тази година. Той каза, че изобщо нямало да има изплащане, ако не били Tenor.


Малайзия иска обезщетение от 7.5 млрд. долара от Goldman Sachs

Малайзия иска обезщетение от 7.5 млрд. долара от Goldman Sachs ...

......... преговарят с Goldman Sachs, но повдигнатите обвинения могат да направят банката по-благосклонна, според Лим. Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че около 4.5 млрд. долара са присвоени от 1MDB и са използвани за покупката на недвижими имоти в Лондон и Ню Йорк, скъпи бижута, произведения на изкуството и частен самолет.


Държавен фонд

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе 634 337 431 лева на ...

......... схемата. До момента по подадените заявления за кампанията са разплатени общо 785.371 милиона лева. От тях по схемите за животни са преведени 151 млн. лв. Първите плащанията за настоящата кампания започнаха в края на октомври и бяха насочени към животновъдите - по схемите за преходна национална помощ, необвързана с производството.


Новото правителство на Мексико ще повиши минималната заплата до 102.68

Новото правителство на Мексико ще повиши минималната заплата до 102.68 ...

......... заплата в граничната зона. В миналото централната банка на Мексико изрази предпазливост по въпроса за повишаване на минималната заплата, която според някои може допълнително да повиши инфлацията. Преди повишаването на заплатата мексиканският министър на труда е провел дискусии с работниците, синдикатите и работодателите, координирайки процеса с централната банка на Мексико.


Британският паунд може да падне с повече от 10%, ако

Британският паунд може да падне с повече от 10%, ако ...

......... темпът на инфлация достигна 3.1%, но след това се понижи до около 2.4%. Премиерът Мей продължава да настоява британските депутати да подкрепят сделката й с ЕС за Brexit, за се избегне напускане без споразумение, което би било тежък удар за британската икономика. Мей отхвърли възможността за втори референдум по въпроса.


През октомври 2018 година салдото по текущата сметка на България

През октомври 2018 година салдото по текущата сметка на България ...

......... (за 86,2 млн. евро). През октомври резервите на БНБ се понижават с 493,2 млн. евро при тяхно намалени с 2,3387 млрд. евро година по-рано, като за първите десет месеца на настоящата година те нарастват с 485 млн. евро при понижение с 1,5684 млрд. евро за същия период на 2017-а година.


Държавата няма да направи нищо за увеличение на добавката за

Държавата няма да направи нищо за увеличение на добавката за ...

......... заплащането на нощния труд, съобщи радио „Дарик“. Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов тропна по масата след това предложение и заяви, че правителството не желае да реши проблема. По думите му през тази година управляващите са раздали какво ли не, на кому ли не, но не и на работещите българи


Малайзия образува наказателни производства срещу три дъщерни дружества Goldman Sachs

Малайзия образува наказателни производства срещу три дъщерни дружества Goldman Sachs ...

......... на Goldman заяви, че банката оспорва твърденията и ще се защитава срещу обвиненията. "Смятаме, че тези обвинения са неправилни, ще се защитаваме енергично и очакваме възможността да представим нашата страна", казва Едуард Нейлър, говорител на Goldman в Азия. "Компанията продължава да си сътрудничи с всички органи, които разследват тези въпроси."


Близо 75% от тютюна, произведен в страната, вече е изкупен.

Близо 75% от тютюна, произведен в страната, вече е изкупен. ...

......... да започне сключване на новите договори с фирмите изкупвачи. С тези договори земеделските стопани ще се впишат в регистъра на тютюнопроизводителите, крайният срок за което е 31 март. Пушачите се увеличават с 1% годишно В проучване на "Екзакта" само 1% си признава, че не спазва забраната за пушене на закрито


Държавен фонд “Земеделие“ продължи с изплащането на финансовата подкрепа на

Държавен фонд “Земеделие“ продължи с изплащането на финансовата подкрепа на ...

......... на министъра на земеделието, храните и горите, за едно допустимо животно по схемата, подпомагането е 73,34 лева за първите 300 животни и 58,67 лева за над 300-тото допустимо животно. С извършването на плащанията по тези схеми, към момента са разплатени над 150 млн. лв. на животновъдите за Kампания 2018 г.


Планът на Националната стратегия за намаляване на бедността предвижда минималната

Планът на Националната стратегия за намаляване на бедността предвижда минималната ...

......... на работещите бедни, за заетост на младежи и други уязвими групи, както и за предоставяне за безвъзмездно ползване на учебници и други. България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%.


71 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване ще

71 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване ще ...

......... сближаване ще финансират подобряването на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България. В рамките на този нов проект, финансиран от ЕС, всички 237 звена на спешната помощ в цялата страна ще могат да подобрят състоянието на спешните си отделения и да ги снабдят с най-съвременно медицинско оборудване.


Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на ...

......... 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.     Поскъпването на водата е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".


От Министерството на финансите предоставиха справка за предоставените бонуси. Данните

От Министерството на финансите предоставиха справка за предоставените бонуси. Данните ...

......... на 2017 г. до III-то тримесечие на 2018 г. включително. Средната сума на получените средства от един служител е 409,47 лв. на тримесечие или 136,49 лв. на месец. Всички средства за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са изплатени при стриктно спазване на нормативната уредба, регламентиращи тяхното определяне, допълниха от МТСП.


За периода от месец януари до месец септември 2018 година

За периода от месец януари до месец септември 2018 година ...

......... трети страни за периода януари - октомври 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. най-голямо увеличение е отчетено в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (22.6%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (19.6%). Спад се наблюдава само в сектор "Храни и живи животни" (0.2%).


Увеличение с 0.8% на индекса на промишленото производство за октомври

Увеличение с 0.8% на индекса на промишленото производство за октомври ...

......... в търговията онлайн са големите предприятия Увеличение има и при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.4%. Намаление е отбелязано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.6%.


България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в ...

......... на горивата и ниския стандарт на живот Затворени са магистрали и главни пътища Между районите се наблюдава слаба тенденция на сближаване. Независимо от това обаче диференциацията между областите се запазва. Изследването сочи, че въпреки непрекъснато снижаване на жизненото равнище от 2010 г. насам, броят на областите в критично състояние намалява.


Хората държат в банките в България в момента 48 млрд.

Хората държат в банките в България в момента 48 млрд. ...

......... лихвите започна през месец декември 2015г. Към момента лихвите са вече 2- 2,25%там, а тръгнаха от равнища 0- 0,25%. Това, което централните банки правят, е този процес да бъде плавен и добре комуникиран. Очакваме този процес да започне в Европа през втората половина на следващата година“, подчерта управителят на БНБ. 


Само 8.1% от предприятията в България продават своите продукти и

Само 8.1% от предприятията в България продават своите продукти и ...

......... внимават Електронната търговия представлява покупка или продажба на стоки или услуги по интернет и може да бъде осъществена чрез уеббазирани технологии (напр. уебсайт, онлайн магазин, уебприложение) или чрез автоматизиран обмен на данни (съобщения от тип EDI). Седемте най-често срещани финансови измами онлайн Как да се предпазим от финансовите измами онлайн?


 Българските ще похарчат по-голяма част от дохода си за подаръци

 Българските ще похарчат по-голяма част от дохода си за подаръци ...

......... 10% - за нова техника. Най-популярният подарък за Коледа през 2018 г. ще бъде облеклото - този отговор е посочен от 16% от анкетираните. Други предпочитани подаръци са играчки (10%), сладкиши (9%) и забавления за семейството (8%). 52% от анкетираните посочват, че ще покрият разходите за коледните празници със спестявания.


Работните места със средно заплащане в Америка - тези в

Работните места със средно заплащане в Америка - тези в ...

......... труда на всички работници им е по-лесно да си намират работа", заяви президентът на Ню Йорк Фед Джон Уилямс в пресконференция. "Някои категории работни места все още намаляват в някои части на нашия регион, а работниците може и да не разполагат с необходимите умения за работни места, които се увеличават".