Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг ...

......... напредък в процеса на присъединяване към еврозоната. Основните фактори, които заедно или поотделно биха довели до понижаване на рейтинга са: възобновяване на външните дисбаланси и/или влошаване на конкурентоспособността; фискални дефицити, които биха повишили държавната задлъжнялост; реализиране на рисковете за бюджетния баланс, свързани с материализиране на условните задължения на държавните предприятия.


Населението на Финландия ще започне да намалява след по-малко от

Населението на Финландия ще започне да намалява след по-малко от ...

......... в трудоспособна възраст спрямо деца и пенсионери, които се нуждаят от подкрепа, сега е 10 към 6. До 2070 г. 10 души в страната ще подкрепят осем други. Швеция се нуждае от над 200 000 работници, за да спаси социалната си система Застаряващото население струва все по-скъпо на държавната хазна


За разлика от предишната проверка на БНБ през 2016 г.

За разлика от предишната проверка на БНБ през 2016 г. ...

......... дългогодишни проблеми с реализиране на имотите, придобити като обезпечения. Банката имаше капиталов недостиг през 2011 г., когато БНБ и предписа увеличение на капитала с 50 млн. лв. То беше осигурено от нов инвеститор - омански бизнесмен, който придоби 25% от капитала, а по-късно делът му се увеличи до над 30%.


Най-големата китайска банка Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) изтегли

Най-големата китайска банка Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) изтегли ...

......... очакваше да бъдат пуснати за продажба в сряда. Офертата на китайската банка не успя да пресече финалната линия, въпреки че първоначалните цени на нейните 5-годишни облигации съвпадат с тези на емитент с по-нисък рейтинг. Американският химически гигант DowDuPont продаде 5-годишни облигации с плаваща лихва за 300 млн. долара в сряда.


Сделката вероятно ще създаде новия номер 1 на българския банков

Сделката вероятно ще създаде новия номер 1 на българския банков ...

......... има вписано прехвърляне на акциите в Централен депозитар.Сделката трябва да бъде одобрена и от органите на ДСК, като се очаква и увеличение на капитала й преди финализиране на покупката. Но доколкото тя е еднолична собственост на OTP при нея няма нужда от обявяване на покана до акционерите в Търговския регистър.


Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова става управител за Република България

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова става управител за Република България ...

......... и програми на страните-членки, които са с приоритетно значение за развитието и диверсификацията на икономиките на страните-членки, както и други проекти, които отговарят на целите на Банката. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Нашата страна е член на МИБ от създаването й.Изпълнителният директор на банката Здравка Русева не се ангажира с

Изпълнителният директор на банката Здравка Русева не се ангажира с ...

......... от последните години?- Всеки има своята ниша. Предимството ни пред големите структури са бързината и гъвкавостта във вземането на решения, което е в голяма полза за нашите клиенти. Но консолидацията е нормален процес и виждате, че се случва не само на нашия пазар, но и в региона.Интервюто взе Гергана Михайлова


Франция ще отпусне 500 милиона евро за подпомагане на шофьорите

Франция ще отпусне 500 милиона евро за подпомагане на шофьорите ...

......... тези райони твърдят, че за тях колата не е случайно средство за удоволствие, а необходимост. "Ние сме двойно и тройно наказани чрез глобите за превишена скорост, цените на петрола и данъците върху горивата. Умишлено или не, това е нападение над нашия начин на живот", смятат жителите на по-малките населени места.


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че цифровия данък на Европейския

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че цифровия данък на Европейския ...

......... личността и защитата на личния живот в дигиталната епоха", каза Меркел за t-online.de. Германия е в челните редици на индустриалните иновации от десетилетия, но политиците са закъснели да осъзнаят, че експортният модел, базиран на традиционното производство, е уязвим и се бори да догони високотехнологичните си конкуренти от САЩ и Азия.


Европейската банкова система се нуждае от допълнителна консолидация, а с

Европейската банкова система се нуждае от допълнителна консолидация, а с ...

......... индекс е с около 20% надолу. Според Серджо Ермоти е трудно да се прогнозира поведението на инвеститорите в бъдеще. "Съвсем ясно е, че инвеститорите не са особено склонни да се насочат към нашия сектор. Трябва да приемем, че това е един доста труден момент", смята главният изпълнителен директор на UBS.


Още по темата Следващото поколение блокчейн Платформата с българско участие

Още по темата Следващото поколение блокчейн Платформата с българско участие ...

......... банки. Пазарът, който банките се борят да превземат, е огромен, като годишните приходи при финансирането на откупуване на вземания са 25 - 30 млрд. долара.Според Майкъл Вронтамитис, търговски директор за Европа и Америките на StanChart, въпросът е доколко различните платформи, които успеят да оцелеят на пазара, ще осигуряват непрекъсната съвместимост.През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата

През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата ...

......... "Образование" - с 1.6 на сто. В края на септември 2018 г. в сравнение с края на септември 2017 г. наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 6.9 хил., или с 0.3 на сто. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Строителство" - със 7 хил.


Във връзка с откритата процедура по обществено обсъждане на предложената

Във връзка с откритата процедура по обществено обсъждане на предложената ...

......... тръгват от равни позиции? Отговор: Защото е приложен принципът, че човек трябва да е информиран предварително за евентуални неблагоприятни икономически последици за него от настъпването на промени в нормативната уредба. Чисто логически изрядните шофьори ще имат интерес да останат с такова поведение на пътя, а нарушителите да коригират своето поведение.


Една от най-малко задлъжнелите държави в Европа има възможност да

Една от най-малко задлъжнелите държави в Европа има възможност да ...

......... - идея, на която партията на Бабиш се противопоставя. "Просто не е честно да плашим хората, казвайки, че със застаряването на населението няма да има никакви пари за пенсии. Социалдемократите предлагат нови корпоративни данъци за енергийните, телекомуникационните и банковите сектори. С това трябва да е свързана пенсионната реформа", заяви Малачова.


© Надежда Чипева Темата накратко- Пощенска банка обяви, че придобива българското

© Надежда Чипева Темата накратко- Пощенска банка обяви, че придобива българското ...

......... си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност", се казва още официалното съобщение за сделката.А за българския банков сектор резултатът е, че никой нов не гледа към него, а изборът на клиентите скоро ще се свие до 23 опции, сред които няколко бутикови клона, които не работят с клиенти на дребно.


Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход,

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, ...

......... разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на експерти, работещи в

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на експерти, работещи в ...

......... се приложи, ако Законодателят не предвиди сериозно наказание за липса на застраховка „Гражданска отговорност“ от водачите. От Института за пътна безопасност предлагат съвместно с Асоциацията на българските застрахователи, да организират широка обществена дискусия по проблемите, свързани със застраховката ГО, като бъдат поканени и международни експерти, които да споделят своят опит.


В началото на всеки отоплителен сезон първо трябва да проверим

В началото на всеки отоплителен сезон първо трябва да проверим ...

......... Ако ви няма вкъщи по-дълго, оставете вентила на позиция „Снежинка“. Така в стаята ще се поддържа температура от около 6-7 градуса, дори и навън температурата да падне драстично. Проветряването зимата става с кратко широко отваряне на прозорците за 5-6 минути. През това време кранчето трябва да е в позиция “снежинка”.


...

.........


"Има криминални схеми, които изкривяват плащанията на обезщетенията." Това заяви ...

......... може близките на пострадалите да научават по-късно от застрахователите", допълни председателя на застрахователите. Несторова обясни, че когато си отиде един човек и той има деца, то обезщетението е по-голямо, отколкото на този, който има само партньор. "У нас са ниски икономическите щети и нереално високите болки в страданията", допълни тя.


„Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава

„Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава ...

......... им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги. Предстоят преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, състоящ се от държавите-членки, за достигане на обща позиция. Очаква се регламентът да влезе в сила в началото на 2019 г.


Венецуела се опитва да си върне златни кюлчета за около

Венецуела се опитва да си върне златни кюлчета за около ...

......... 2014 г., тъй като някои от суаповите споразумения са изтекли без Венецуела да върне заемите - оставяйки златото в ръцете на банките. През 2017 г. подобни споразумения станаха трудни поради санкциите на САЩ, които забраниха на американските финансовите институции да отпускат средства за всякакви нови финансови операции, свързани с Венецуела.


С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази ...

......... получават по 15 хиляди лева и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия. Застрахователят няма да е длъжен да покрие цялото задължение по задължителната застраховка гражданска отговорност, заради което може да има вълна от дела срещу държавата, която е длъжна да гарантира тази застраховка.


Застрахователите искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените

Застрахователите искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените ...

......... От тях печелят само адвокатските кантори. От АБЗ не пожелаха да посочат конкретни имена, тъй като за това си има разследващи органи, но посочиха, че самата адвокатска колегия се разграничава от тях. След решението на ВКС от КФН са поискали становище какви резерви трябва да заделят застрахователите за 5-годишен период.


В началото на валутната търговия в понеделник фунтът стерлинг поскъпва,

В началото на валутната търговия в понеделник фунтът стерлинг поскъпва, ...

......... унция. По-късно тази седмица ще се проведе заседание на Федералния резерв на САЩ. В четвъртък, 8 ноември,, ще станат ясни решенията на регулатора по повод основните лихвени ставки. Повечето анализаторите очакват те да бъдат запазени в сегашния диапазон 2 - 2,25%, а чак пред декември да се покачат до 2,25-2,5%.


През третото тримесечие на 2018 г. централните банки на няколко

През третото тримесечие на 2018 г. централните банки на няколко ...

......... 12 пъти по-малко, отколкото през 2010 г.Доходността на едни и същи американски облигации бавно се превръща в непропорционална на рисковете: ползата е твърде малка и рисковете са големи.Но фактът, че тенденцията "да продадем много петрол и да накупим долари и и да го скрием някъде", изглежда вече вулгарна и архаична.


12 Левон Хампарцумян е един от най-дългогодишните ръководители на банка

12 Левон Хампарцумян е един от най-дългогодишните ръководители на банка ...

......... институция на местния пазар с активи за 19.1 млрд. лв. Кредитният й портфейл е 11.5 млрд. лв., а привлечените депозити са в размер на 16.1 млрд. лв. Резултатът от дейността на банката към края на септември е нетна печалба от 334.6 млн. лв., при 1.22 млрд. лв. за целия сектор.


Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по ...

......... чужбина без предварително да се знае колко ще струва“, категоричен е управителят. Коментарът му е по повод статистика от 2017 г., че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лечение в чужбина без оферта за лечение в чужбина. Цената е идвала впоследствие. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.


Семействата с ниски доходи ще ползват пълния размер на данъчно

Семействата с ниски доходи ще ползват пълния размер на данъчно ...

......... в декларациите ще прави Националната агенция за приходите. Искането на левицата за данъчни облекчения за родители изключваше тези, които са на социални помощи. С предложението си социалистите възобновиха  дебатите за отмяна на плоския данък. По време на близо тричасовите спорове социалистите бяха обвинени, че използват темата за политически цели.  


Растежът на кредитирането и свиването на разходите за обезценки влияят

Растежът на кредитирането и свиването на разходите за обезценки влияят ...

......... тях обезценки са в размер на 4.6 млрд. лв. Това прави дял на лошите кредити от 8.5% към края на деветмесечието при 11.4% година по-рано, което е чувствително подобрение на показателя. Въпреки това той остава над средното за Европа, където сумата на проблемните вземания в банковия сектор е около 4%.


Проблемите в един сегмент на дълговите книжа ще се отрази

Проблемите в един сегмент на дълговите книжа ще се отрази ...

......... инвеститори вече са насочили част от вложенията си към правителствен дълг като застраховка от икономическа рецесия. Доходността на балансиран портфейл няма да бъде съществена през тази и следващата година. Основният смисъл от такава структура е да се защитят инвестициите и в бъдеще да се реагира според промяната на пазарната конюнктура.


Аржентинското песо, което се превърна в най-зле представящата се валута

Аржентинското песо, което се превърна в най-зле представящата се валута ...

......... стана първа в света с най-висока основна лихва, след като в средата на август я повиши от 40 на 45%, а в края на месеца въведе още една промяна до рекордните 60 на сто. Инфлацията в страната в края на лятото беше на историческо ниво от над 30 на сто.


Плоският данък подкопава демокрацията в България и лишава българите от

Плоският данък подкопава демокрацията в България и лишава българите от ...

......... и научно издържан документ от този род, появявал се досега у нас. Захариев потвърди, че няма доказателства плоският данък да увеличава чуждестранните инвестиции и да свива сивата икономика. Горанов скептичен към призивите за промяна на плоския данък Бюджетът губи между милиард и два милиарда лева при въвеждане на прогресивна скала


БНБ е първата институция с интернет секция за сравняване на

БНБ е първата институция с интернет секция за сравняване на ...

......... или извършени нарушения на нормативните правила, по които следва да работят съответните компании.От КФН уверяват, че подаващите сигнали през електронния канал за комуникация се ползват от закрила и ако работодателят им разкрие тази им активност, то това не може да бъде повод за уволнение.Адресът за сигнали към регулатора е [email protected]


Аутсорсинг индустрията у нас остава един от най-динамично развиващите се

Аутсорсинг индустрията у нас остава един от най-динамично развиващите се ...

......... като хората вече могат да се реализират на местата, където учат и живеят. Така можем да задържим хората и да развиваме градовете и регионите в България", отбеляза той. Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация Тя е готова Българското председателство да е Балканско председателство


След вливането на ТБ

След вливането на ТБ "Виктория" в Инвестбанк на пазара в ...

......... 2014 г. и впоследствие под управлението на квестори е прекръстена с последното си име, каквито са били плановете на купувача. За разлика от КТБ, която стигна до несъстоятелност, кредитните портфейли на "Виктория" бяха продадени и постъпленията се оказаха достатъчни да се плати всичко на вложителите и банката да бъде отворена.


Средната сума на потребителския кредит е 6 325 лв. към

Средната сума на потребителския кредит е 6 325 лв. към ...

......... сезонен характер, но зад тях може да стои и повишаването на стандарта на живот на потребителите.Любопитен факт от статистиката на банката е, че онлайн каналът за подаване на заявление за кредит става все по-използван от потребителите. В периода май-октомври 65.8% от молбите са били подавани по интернет или по телефона.


Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разреши преобразуването на

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разреши преобразуването на ...

......... от пресслужбата на БНБ. "Инвестбанк" АД ще стане универсален правоприемник на всички права и задължения, включени в имуществото на Търговска банка "Виктория" ЕАД, от момента на вписване на вливането в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. "Инвестбанк" купува ТБ "Виктория" Тя беше собственост на фалиралата КТБ


Големите работодателски организации се обявиха срещу новия бюджет за 2019

Големите работодателски организации се обявиха срещу новия бюджет за 2019 ...

......... съобщиха, че поддържат предлаганите бюджети. Оттам обаче възразиха срещу замразяването на помощите за безработица и втората година на майчинството. Председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов също така изтъкна, че синдикатът се отнася "със симпатия" към бюджета на Здравната каса, но предупреди управляващите, че заложените текстове могат да създадат проблеми в бъдеще.


Швеция е държавата, в която парите в брой от доста

Швеция е държавата, в която парите в брой от доста ...

......... колкото и тези в брой Пилотната програма за е-кроната ще започне през 2019 г. с подготвителни технически тестове и оценка дали са нужни законодателни промени, свързани с бъдещото й емитиране. Парламентът ще може да приеме ново законодателство през 2020-2021 г., а самото й осъществяване се очаква от 2021 г. нататък.


Председателят на браншовата асоциация Райна Миткова коментира продажбата на банкови

Председателят на браншовата асоциация Райна Миткова коментира продажбата на банкови ...

......... изцяло с финансови дългове - различни по вид банкови кредити, натрупани през последните години. Смяната на кредитора, макар да тревожи част от длъжниците, на практика е позитивна и за тях, защото отваря възможност за предоговаряне, разсрочване, промяна на условията", коментира Райна Миткова, председател на Асоциация на колекторските агенции в България.


БСК не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за

БСК не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за ...

......... системата по един непрозрачен и неподкрепен от заинтересованите страни начин. „Посочените промени, които засягат основни аспекти на организацията, управлението и финансирането на здравеопазването, не са консултирани със заинтересованите страни в съответствие с изискванията на законовата уредба. Липсва и задължителната при подобни промени оценка на въздействието“, казва в заключение БСК.  


Контролираната от Спас Русев компания се превръща в една от

Контролираната от Спас Русев компания се превръща в една от ...

......... октомври стана ясно, че чрез друго свое дружество той е подал оферта за покупка на обявения за продажба Telecom Albania. До момента за развитие по сделката не се съобщава, освен, че предложението на "Телеком Сърбия", който е основен конкурент на българския кандидат- купувач, няма шанас да продължи заради политическа съпротива.


Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че до

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че до ...

......... и Русия, девалвацията на турската лира, повишението на цените на енергоносителите, което създава инфлационен натиск в краткосрочен план. Рисковете са много. Най-малкото заради опита за налагане на мерки за протекционизъм, най-вече от САЩ, и агресивното им провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики, каза още министър Горанов.


Според КНСБ проектобюджетът за 2019 година е най-добрият досега в

Според КНСБ проектобюджетът за 2019 година е най-добрият досега в ...

......... милиарда и това е около една трета от общите разходи за социално осигуряване, каза Димитров. Бюджетът залага прилично нарастване на доходите, но КНСБ ще продължи да настоява за по-високи увеличения 15-20 процента в културата, в домовете, в някои части от здравеопазването, науката, сценичните изкуства и др., заяви лидерът на КНСБ.


4.6 млрд. лв. повече приходи ще събере бюджетът за 2019

4.6 млрд. лв. повече приходи ще събере бюджетът за 2019 ...

......... социални помощи, отчетоха от синдикалната организация. "Нито един български работник през следващата година няма да има таван за неговата пенсия", даде да се разбере Пламен Димитров. КНСБ към Симеонов и Петков: Не съкращавайте отпуските на майките Предложението на АОБР е срещу трудовия стаж, но не го казват директно, възмутени синдикатите


Кабинетът одобри промени в Закона за БНБ, с които се

Кабинетът одобри промени в Закона за БНБ, с които се ...

......... банка да упражнява надзор върху трите най-големи финансови институции в страната, като може да избере и други, които да минат под надзора й. Най-вероятно първите три в списъка ще бъдат "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК" и ОББ. Преди време обаче стана ясно, че може да бъдат наблюдавани до 6 български банки.


По време на днешното си заседание Министерски съвет прие проект

По време на днешното си заседание Министерски съвет прие проект ...

......... "Банка ДСК" и ОББ. Преди време обаче излезе информация, че ЕЦБ може да избере да наблюдава общо шест български банки. В списъка може да бъдат още "Първа инвестиционна банка" и "Юробанк". ЕЦБ е избрала да провери 6 банки в България Одитори от Брюксел трябва да дойдат в началото на ноември


Стартираният през август конкурс привлече интереса на екипи с опит

Стартираният през август конкурс привлече интереса на екипи с опит ...

......... общият бюджет е от 26.4 млн. лв.Първа инвестиционна банка (ПИБ) e кандидатствала за всичките девет обособени позиции по поръчката, "Микрофонд" АД е заявил интерес към четири от тях, "СиС Кредит" участва за три от позициите, а сдружението "Солидарност" е поискало да бъде мениджър на средствата по първата от обособените позиции.


В основата на понижението на приходите е по-слабото представянето на

В основата на понижението на приходите е по-слабото представянето на ...

......... г.", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг.За цялата година банката очаква приходите да са малко по-ниски спрямо 2017 г. заради преструктурирането на инвестиционната й дейност. Севинг пое поста през април и предприе план за съкращаване на над 7000 работни места в рамките на плана да направи основен ремонт на банката.


Николай Димитров е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на

Николай Димитров е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ...

......... динамика. Нашата цел и очакваният ефект са именно чрез активизиране на дяловите инвестиции да се създадат условия за успешно развитие на пазара с години напред. Това е от ключово значение за страна, която базира своето икономическо бъдеще и конкурентни предимства на развитието на отрасли и дейности с висока добавена стойност.


"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните ...

......... или само на това твърдение правенето на един бюджет, бюджетът има друг смисъл, друго съдържание“. Според Вучева, бюджетът е направен така, както се прави години наред, но липсва връзката с програмата на правителството, „за да се разбере разходите и политиките, свързани с тези разходи дали допринасят за изпълнение на програмата“.


Държавата ще плаща допълнителните часове за кръжоци и спорт в

Държавата ще плаща допълнителните часове за кръжоци и спорт в ...

......... бъдещ недостиг на пазара на труда. За целта ще бъдат отделени 2 млн. лв.Министерството на финансите ще спази изискването на НАТО България да отделя 2% от БВП за отбрана към 2024 г., като за целта през 2019 г. за сектора ще бъдат предвидени 1.58% от БВП, или 1.839 млрд. лв. 


Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република

Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република ...

......... отношение на ниското ниво на дългова тежест.Оценките за намаляващи рискове и стабилни перспективи за развитието на публичните финанси в България, които се отчитат в прегледите и прогнозите на Европейската комисия, на международните финансови институции и рейтинговите агенции, са ориентир за реалистичността на целите на фискалната политика и на бюджетните прогнози.


Дългът на България за 2017 година е в размер на

Дългът на България за 2017 година е в размер на ...

......... хармонизирана методология на ЕС. В изпълнение на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат (ЕК) предварителни данни за дефицита/излишъка и дълга за отчетната година към 31.03. на следващата година и окончателни данни към 30.09. на следващата година.


Още по темата Инвеститори виждат шанс за добри печалби от

Още по темата Инвеститори виждат шанс за добри печалби от ...

......... на BNP Paribas Джейсън Луи.С изгледи за бъдеща интеграцияУспехът на HSBC може да отключи вълна нови инвестиции и глобална интеграция на китайските борси. Третият най-голям брокер в Китай - Huatai Securities, обяви планове да набере 500 млн. долара чрез глобални депозитарни разписки на Лондонската борса, когато фондовата връзка бъде осъществена.


Без никакви дебати депутатите приеха на първо четене промените в

Без никакви дебати депутатите приеха на първо четене промените в ...

......... се още да не се прилага данъчното облекчение за основно жилище и данъка върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно. Идеята е промените да влязат в сила от началото на следващата година.


Гигантска дългогодишна данъчна измама позволи на банките да източат 55

Гигантска дългогодишна данъчна измама позволи на банките да източат 55 ...

......... участваща държава. В Германия инвеститорите са се обогатили с 31.8 млрд. евро, според изчисленията на данъчния специалист проф. Кристоф Шпенгел от Университета в Манхайм. Френските данъкоплатци са били ощетени с "най-малко 17 млрд. евро", италианските -с 4.5 млрд. евро, датските с 1.7 млрд. евро, а белгийските с 201 млн. евро.


Още по темата Над 1 трлн. долара от чужбина са

Още по темата Над 1 трлн. долара от чужбина са ...

......... предишните критики от регулатора и сегашния фокус върху скандинавския банкиращ сектор, тази жалба определено ще доведе до голямо и публично разследване.Сега предстои да стане ясно дали разследването ще се ограничи само до милионите от случая Магнитски, с които се занимава жалбата, или ще се разшири до цялостната практика на банката.


Венецуела ще изключи щатския долар от официалните си обменни сделки,

Венецуела ще изключи щатския долар от официалните си обменни сделки, ...

......... според ООН. Ел Айсами изтъкна американското лицемерие да налага санкции, говорейки за помощ към венецуелския народ. "Най-добрата помощ, която могат да дадат на народа на Венецуела, е да премахнат от страната хватката, убийците и престъпниците на империализма, да ни освободят. Няма да бъдем нова колония на никого", категоричен бе той.


Турция се завърна на международните пазари на облигации, след като

Турция се завърна на международните пазари на облигации, след като ...

......... развиващите се пазари кулминираха и високата инфлация принудиха централната банка на Турция да увеличи основния си лихвен процент до 24% миналия месец. Този ход надхвърли пазарните очаквания и помогна за стабилизирането на лирата спрямо долара. Независимо от това, турската валута спадна с около 40% спрямо зелените пари през тази година.


Специалистите от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) предлага у нас

Специалистите от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) предлага у нас ...

......... категорични, че имат готовност да подпомогнем Министерството на финансите като основната фигура, която може да въведе и движи такава реформа. Райчев допълни и че от института още през миналата 2017 година са имали среща със представители на финансовото министерство, които са дали подкрепата си за създаването на такъв общ орган.


Местните правителства в Китай може да са натрупали около 40

Местните правителства в Китай може да са натрупали около 40 ...

......... по същество приключи, благодарение отчасти на ескалиращата търговска война със САЩ, според анализатори от Citigroup Inc. "Пазарите са прави да се чувстват по-загрижени за устойчивостта на дълга на Китай и за увеличените финансови рискове", каза Лю Ли Ган, главен икономист на Citigroup в Хонконг. Той очаква и "подновен натиск" върху юана.


Борсите днес играят много важна роля в глобалната икономика. Страните

Борсите днес играят много важна роля в глобалната икономика. Страните ...

......... книжа на златодобивните компании. За официална дата на нейното създаване се приема 8 ноември 1887 година. В своята история търговската площадка няколко пъти сменя своето място, отивайки във все по-просторни и модерни сгради. След столетна практика гласовитите борсови търгове преминават на високотехнологична компютъризирана система, влязла в действие през 1996 година.


По-високи данъци ще се плащат за всички камиони и за

По-високи данъци ще се плащат за всички камиони и за ...

......... мотоциклета. Но официални данни на екологичната им категория няма. Повечето мотори в страната обаче са стари. Например от всичките регистрирани мотори Ямаха, само 662 са на възраст до 5 години. Между 6 и 10 години са 1569 от тези мотори, а най-масови са над 20-годишните, които са 11 685 броя.


© Надежда Чипева Още по темата Райфайзенбанк България ще разпредели още

© Надежда Чипева Още по темата Райфайзенбанк България ще разпредели още ...

......... за обезпечение, като всеки случай се разглежда индивидуално.ОББ е първият участник по плана "Юнкер" в България, част от който е и програмата за финансиране на иновативни компании. Освен отпуснатите кредити по линия на InnovFin банката има още над 1800 кредита за обща сума над 300 млн. лв. по програма COSME.


Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цената

Частният сектор в Турция се е съгласил да намали цената ...

......... се оплакват от "необичайни" скокове на цените. В понеделник стана ясно, че Министерството на търговията е поискало от над 100 компании обяснения за увеличението на цените на стоките им. Днес Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на турската икономика от 4 процента до 0,4 процента през 2019 г.


Пакистан ще поиска един от най-големите спасителни пакети от Международния

Пакистан ще поиска един от най-големите спасителни пакети от Международния ...

......... Пакистанската рупия се срина с около 7 процента във вторник до 133 за долар - над 25 процента по-ниско, отколкото в началото на декември миналата година. МВФ ще отпусне повече пари и по-бързо на Аржентина Помощта се увеличава до $57 милиарда, като повечето от тях ще са достъпни още догодина


Управляваната от Петьо Иванов държавна структура не казва за какво

Управляваната от Петьо Иванов държавна структура не казва за какво ...

......... но има индикации, че местни институционални играчи като пенсионните фондове, също са вложили ресурс в облигации от новата емисия на БЕХ.Холдингът има рейтинг от Fitch BB, което го позиционира в неинвестиционен клас. Оценката му е три степени под тази на агенцията за българската държава, която е BBB със стабилна перспектива.


Общата европейска валута се стабилизира спрямо долара в началото на

Общата европейска валута се стабилизира спрямо долара в началото на ...

......... спрямо американската във вторник се покачва до 6,9140 юана за долар при ниво 6,9307 юана при закриване на предишната сесия на валутния пазар. Но експерти не изключват засилващият се търговски конфликт между САЩ и Китай да доведе в близко време до отслабване на юана до ниво 7 юана за долар.