През последните месеци централните банки по света изстреляха инфлацията (т.е.

През последните месеци централните банки по света изстреляха инфлацията (т.е. ...

......... да казвам, че централното банкиране е като порнографията - по своята същност то е просто забавление, което няма никакви реални ефекти." Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира? Съотношението на ценните книги към брутния вътрешен продукт на САЩ удари рекордната стойност от 620%


1050,19 лв. е размерът на средния осигурителен доход за страната

1050,19 лв. е размерът на средния осигурителен доход за страната ...

......... Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. е 1023,24 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец юли 2020 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.


Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 12,4% през второто

Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 12,4% през второто ...

......... за 2020 г., което ще доведе до дефицит 11,9% от БВП, най-високият в еврозоната. Това увеличение на бюджета, което беше обявено в деня след историческото споразумение, сключено от ЕС за възобновяване на икономиката и от което Италия е един от основните бенефициенти, ще доведе италианския дълг до 157,6% от БВП. 


Възрастта се оказва една от основните разлики при инвеститорите на

Възрастта се оказва една от основните разлики при инвеститорите на ...

......... 000 долара, след като фаворитът на по-младите поколения се търгуваше близо до най-високото си ниво за почти една година на фона на слабостта на щатския долар и разширяването към алтернативни активи. Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте Федералният резерв няма какво да направи, за да спре срива на долара


Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически

Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически ...

......... на пандемията от COVID-19, се отпускат заеми до 4 500 лева – наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са безлихвени и са освободени от такси, комисиони и неустойки. 


Аржентина се споразумя с инвеститорите си за преструктурирането на дълг

Аржентина се споразумя с инвеститорите си за преструктурирането на дълг ...

......... 20 години, когато тя постигна най-големия фалит в историята, след като не успя да плати над 80 млрд. долара. След като някои нейни кредитори я осъдиха за пълната сума на дължимото, тя фалира отново през 2014 г., а по-рано тази година постигна третия си фалит за по-малко от две десетилетия.През юни за трети пореден месец паричното предлагане достигна исторически

През юни за трети пореден месец паричното предлагане достигна исторически ...

......... М2 и TMS в милиарди долари Източник: Що се отнася до общото количество долари, които съществуват днес, през юни общото парично предлагане е 18,1 трлн. долара, а TMS - 18,09 трлн. долара. От януари това е ръст с 2,7 трлн. долара на M2 и с 3,8 трлн. долара на TMS.


TransferWise получи оценка от $5 млрд. след продажба на акции

TransferWise получи оценка от $5 млрд. след продажба на акции ...

......... отразява ръст на онлайн плащанията и спадът на употребата на кеш заради Covid-19. Само във Великобритания от началото на мерките срещу пандемията употребата на банкомати спада с 60%. Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша? Вирусът кара много потребители, дори и в Германия, да преосмислят как плащат


Турските държавни банки са продали най-малко 2,5 млрд. долара, за

Турските държавни банки са продали най-малко 2,5 млрд. долара, за ...

......... турското правителство кредитори са продали най-малко 1,5 млрд. долара, за да подкрепят лирата във вторник, и около 1 млрд. долара в понеделник, съобщават запознати източници. Макар че кредиторите не коментират дейността си на валутния пазар, трейдъри твърдят, че подобни намеси може да задържат валутата в тесни граници повече от месец.


Последната банка, която предлагаше на клиентите си безплатно теглене от

Последната банка, която предлагаше на клиентите си безплатно теглене от ...

......... сумата.Клиентите на ДСК също плащат по 30 стотинки за теглене от АТМ устройство на банката, а за използване на "чужди“ банкомати, таксата е 1.20 лева.Малко по-ниски са таксите в "Първа инвестиционна банка". Там тегленето от устройство на банката струва 20 стотинки, 1.20 лева за теглене на банкомат на друга банка.


"Ще има изменения в Наредба Н-18." Това съобщи на първия ...

......... № Н-18 е свързана с регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите и лицата, извършващи продажби в електронни магазини. Влизането в сила на наредбата няколко пъти бе отлагано, а самото й приемане предизвика много въпроси, а и противопоставянето на различни сектори от бизнеса. 13 377 искания са одобрени от търговските банки по програмата

13 377 искания са одобрени от търговските банки по програмата ...

......... завърнали на работа. Самоосигурените лица трябва да декларират 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването да декларират заплатени осигуровки за период от 6 месеца назад.Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.


Aĸo cтe в гpyпaтa нa милeниaлитe, или xopaтa нa възpacт

Aĸo cтe в гpyпaтa нa милeниaлитe, или xopaтa нa възpacт ...

......... 600 лeвa нa гoдинa). Bъв втopия, въпpeĸи пo-ĸpaтĸия cpoĸ нa cпecтявaнe, oт 30 гoдини (пo 3 473 лeвa нa гoдинa), щe cтe зaдeлили cyмapнo 104 190 лeвa. Cмeтĸитe ca oщe пoвeчe в пoлзa нa пo-paннoтo пecтeнe, aĸo cлyчaйнo xвaнeтe пъpвoнaчaлeн пepиoд c пo-виcoĸa oт пocoчeнaтa cpeднa дoxoднocт нa финaнcoвитe пaзapи.


Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните ...

......... Искрен Веселинов. С въвеждането на 10-годишната абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си, смятат вносителите. 


Европа се договори - финансова помощ за държавите от блока

Европа се договори - финансова помощ за държавите от блока ...

......... останалите близо 23 милиарда ще трябва да бъдат върнати обратно на Европа. Съотношението грантове/заеми за страните от блока е приблизително 50/50 с малки отклонения. Ситуацията обаче не изглежда точно така за България. Спред проста сметка това е около 30% безвъзмездна подкрепа. ЕТО И ПОЗИЦИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ПО ТЕМАТА:  


Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене ...

......... в Закона, увеличаващи таксите за хазартния бизнес, отстрани възможността еднолични търговци да се занимават с него, но не прие предложението на Валери Симеонов казина да има само в петзвездни хотели, а хазарт да се практикува в места, които да са на не повече от 20 километра от границите на България.През юни 2020 г. месечната инфлация в България се понижава

През юни 2020 г. месечната инфлация в България се понижава ...

......... база (спрямо юни 2019) се забавя до 0,9%, след като в началото на 2020 г. тя беше над 3 на сто. Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.


Икономиката няма да премине през V-образно възстановяване, въпреки че много

Икономиката няма да премине през V-образно възстановяване, въпреки че много ...

......... разходват средства отново, а ще останат предпазливи. Според Талеб, инвеститорите не трябва да търгуват на пазарите, без да са си осигурили хедж, т.е. защита, срещу рисковете пред портфолиото, които могат да доведат до рязка промяна на цената на активите (tail risk). Причината е изключително високото ниво на риска на пазарите.


Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени

Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени ...

......... месеца назад. Промените влизат в сила поетапно във всяка от търговските банки, като очакванията са до началото следващата седмица всички банки да са извършили нужните юридически и технически промени. Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.


Резултатите на банките в Европа за второто тримесечие няма да

Резултатите на банките в Европа за второто тримесечие няма да ...

......... но местните сделки са съвсем възможни на фрагментирани пазари като Германия и Италия. Но постигането им няма да лесно, тъй като дори банките не знаят колко струват активите им. Инвеститорите в банки едва ли ще намерят на какво да се радват през следващия сезон на отчетите. Но по-добре да свикват.


Акциите на производителя на електромобили Tesla поставиха нов отрицателен рекорд.

Акциите на производителя на електромобили Tesla поставиха нов отрицателен рекорд. ...

......... още повече. В неделя Мъск представи колекция шорти, за да отбележи триумфа си срещу продавачите на късо. Те се продават срещу $69,420 за брой. Капитализацията на Tesla нараства със средно $14 милиарда на ден Според някои анализатори годишните приходи на компанията могат да стигнат 100 млрд. долара до 2025 г.


Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България

Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България ...

......... курс 1.95583 лева за евро след влизането в ЕРМ 2,. Гласуваха 208 депутати, „За“ – 140, „против“ – 2, въздържаха се 66. Текстовете по решението бяха съгласувани след срещи на финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев с парламентарните групи. Документът не беше подкрепен единствено от БСП. 


Цените на медта вероятно ще се стабилизират през идващите тримесечия,

Цените на медта вероятно ще се стабилизират през идващите тримесечия, ...

......... неизбежно" е, през тази година пазарите да страдат от проблеми с добива. Той припомня, че гиганти като BHP Billiton и Codelco вече предупредиха, че добива ще бъде забавен заради пандемията. И макар проблемите с производството да се често срещани при метала, Барнс смята, че тази година ситуацията ще бъде по-тежка.


След като ливанският паунд поскъпна скоростно на 23 юни, броени

След като ливанският паунд поскъпна скоростно на 23 юни, броени ...

......... Прогнозата е, че най-тежката икономическа криза в историята на Ливан ще доведе до вълна от емигранти, когато единственото международно летище в страната възобнови дейност след вдигането на мерките срещу коронавируса. "Ние сме като затворници и единственото, което правим, е да планираме бягството си", каза 32-годишен графичен дизайнер пред Al Jazeera.


Нетната стойност на активите на една акция в

Нетната стойност на активите на една акция в "Експат Глобално ...

......... например) и да продава на пазари с установени традиции за колекционерство и в пъти по-високи цени, каквито са пазарите в Западна Европа и САЩ. Първият фонд за инвестиции в изкуство в Източна Европа стартира в България Колекцията от активи на инвестиционния фонд включва произведения от различни автори, период и стил


Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 200 млн.

Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 200 млн. ...

......... Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души. Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори, съобщи още Борисов. Министър-председателят обяви и друга добра вест. А именно - че се подобрява бизнес климатът. Това сочи Националният статистически институт.


  От 1 юли 2020 г. плащанията на данъци и

  От 1 юли 2020 г. плащанията на данъци и ...

......... да закрие гишетата, но съществуват алтернативи за плащане без такса, които да се ползват“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова. Допълнителна информация за плащанията към НАП в гр. София след 1 юли можете да видите в сайта на агенцията или чрез информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700.


Цените на захарта ще запишат най-доброто си тримесечие от четири

Цените на захарта ще запишат най-доброто си тримесечие от четири ...

......... проблеми с износа в Бразилия ги подкрепиха допълнително. Но се очаква страната да увеличи годишното производство с около 9,6 млн. метрични тона през 12-те месеца до април 2021 г., според прогноза на американския Департамент по земеделието. Това ще компенсира намаляването на световните запаси и ще постави цените под нов натиск.


БНБ прогнозира нарастване на необслужваните кредити и запази нивото на

БНБ прогнозира нарастване на необслужваните кредити и запази нивото на ...

......... при евентуален ликвиден натиск при общ ръст на необслужваните задължения, за да могат да посрещнат първите удари от коронакризата. Това благоприятства за запазването на устойчивостта на системата, категорични са от Централната банка. Решението за нивото на този капиталов буфер от 1 октомври ще бъде определено на заседание по-късно през годината.


"Обединени патриоти" са внесли проект за изменение на Закона за ...

......... също, че екологичността на едно превозно средство може да се докаже по всякакъв начин, освен чрез сертификата на самото превозно средство, респективно вписването на наличие на газова уредба в талона би било достатъчно, за да се покаже, че автомобилът не замърсява в толкова голяма степен околната среда, смятат още депутатите.


Нови правила за отпускането на безлихвен заем до 4500 лева

Нови правила за отпускането на безлихвен заем до 4500 лева ...

......... момента на кандидатстване. Досега се зачиташе времето от пускането им в неплатен отпуск. „Това, което най-добре отговаря на хората се напипва в процеса на развитие на ситуацията”, допълни Касидова. Сега Живко Желев е решен да кандидатства отново за заем. Не крие, че е оптимист, че този път ще бъде одобрен.


Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход ...

......... 1021.10 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1.05.2019 г. до 30.04.2020 г. е 1009,60 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец май 2020 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.    


Докато Apple се приближава към още един рекорд, Citi залага,

Докато Apple се приближава към още един рекорд, Citi залага, ...

......... от продажбите. *Материалът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа и/или други активи Магазинът за приложения на Apple е генерирал над $500 млрд. през 2019 година ЕС започна да разследва технологичния гигант за нарушаване на конкуренцията. Под прицела се озоваха и Apple App Store, и Apple Pay


Един от пакетите с помощи за безработица, които възлизат на

Един от пакетите с помощи за безработица, които възлизат на ...

......... при определени условия не трябва да се връщат, така и помощта от 600 долара за безработица. "Когато срокът им на действие приключи, безработицата ще се изстреля, защото ще стане ясно, че няма икономически смисъл тези хора да са поддържани на работа, освен получаването на гранта от правителството", прогнозира Питър Шиф.


От началото на годината до края на май у нас

От началото на годината до края на май у нас ...

......... захар - с 1.9%, оцет - с 1.8%, сол - с 1.5%, минерална вода - с 0.7%, газирани напитки - с 1.4%, ракии - с 0.1%, вина - с 1.0%, и други. През май цените на лекарствата са се увеличили с 0.4%. При цените на стоматологичните услуги увеличението е 0.2%.


Остават 10 дни за разсрочване на кредитите на „ударените“ от

Остават 10 дни за разсрочване на кредитите на „ударените“ от ...

......... а банките трябва да вземат решение относно подаденото искане в срок до 30 юни 2020г. Редът за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества е публикуван на интернет страницата на АББ тук, като пълният текст може да бъде намерен и на интернет страницата на БНБ тук.  


"Изключително важно е да се влезе в банковия съюз, защото ...

......... Банковия съюз.  Решението за придобиване на акции изисква това да се случи при пазарни условия и до 70% от записаните акции. Борисов пък категорично заяви, че иска да бъде записано "акциите ще бъдат изкупени от банката на цените с лихвите и Българската банка за развитие няма да загуби по никакъв начин".


В първите минути на днешната борсова сесия в САЩ водещият

В първите минути на днешната борсова сесия в САЩ водещият ...

......... данните излизат само ден, след като Федералният резерв даде мрачна прогноза за икономиката. "Има огромна несигурност", коментира Лорен Гудуин, икономист и стратег в New York Life Investments. Европейските акции също поевтиняват днес след предупрежденията на Федералния резерв относно икономиката и нарастващата опасност от нова вълна на коронавирусната пандемия в САЩ.


Националната агенция за приходите ще изгради изцяло нов портал за

Националната агенция за приходите ще изгради изцяло нов портал за ...

......... осигуряването на надеждност, сигурност и непрекъсваемост дейността на ведомството, чрез обновяване на технологичната среда, позволяваща предоставянето на съвременни електронни услуги, базирани на SOA (Service oriented architecture). Общата стойност на проекта е 2 577 110,81 лв., от които 2 190 544,19 лв. европейско финансиране и 386 566,62 лв. - национално съфинансиране.


За малко повече от месец от старта на гаранционната програма

За малко повече от месец от старта на гаранционната програма ...

......... се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите не да се дължат такси, комисиони и неустойки.


Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев.

Днес се навършват 140 години от създаването на българския лев. ...

......... България, както и частните лица, са задължени да приемат левове и стотинки и да издават документи за парични операции със суми в левове и стотинки. Факсимиле на обнародвания Закон за правото на рязане на монети в Княжество България може да бъде видяно тук. С историята на българския лев можете да се запознаете тук.


Мярката, станала известна като „60 на 40“, ще действа до

Мярката, станала известна като „60 на 40“, ще действа до ...

......... съответно спад в приходите. И разбира се, тези работодатели, които до момента са се възползвали, също ще могат да се възползват от продължението“. По думите на министър Сачева целта е вече да не бъдат плащани компенсации, а субсидии за заетост, за което ще бъде поискана нова нотификация от Европейската комисия.


Домакинствата в САЩ са харчили значително по-малко и са спестявали

Домакинствата в САЩ са харчили значително по-малко и са спестявали ...

......... април от 12,7% през март и 8,2% през февруари. През април потребителите намаляват разходите за услуги, ресторанти и хотели наполовина, спрямо април 2019 г. Покупките на коли падат с 30%, а на мебели и домакински уреди с една пета. Американците са купували наполовина дрехи и обувки, спрямо април 2019 г.


Икономическата наука е различна от природните. При тях е възможно

Икономическата наука е различна от природните. При тях е възможно ...

......... проценти са много ниски и дори може да бъдат понижавани още повече, в отрицателна територия. Всичко това прави спестяването на парите не много примамлива алтернатива. Накрая, политиките на централните банки целят да предпазят икономическата и финансовата система от срив. За постигането ѝ, те разглеждат нарастването на цените като "приемлива жертва".


  Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и

  Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и ...

......... траектория на растеж, без натрупване на големи макроикономически дисбаланси, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящо очакванията на агенцията. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, са изведени появата на външни, макроикономически или фискални дисбаланси. Пълното съдържание на прессъобщението на S&P Global Ratings можете да прочетете тук.   


Между края на 2014 и края на 2019 г. размерът

Между края на 2014 и края на 2019 г. размерът ...

......... от запаси с алкохол, трупани с години. А сега ѝ трябват за дезинфектанти Страната извадила суровината от резервите си преди две години Интересното е, че лихвата по депозитите в централната банка вече е на стойност от -0,75%, така че "ходът", за който Джордан говори, всъщност може би е силно ограничен.


Брутният външен дълг в края на март 2020 г. е

Брутният външен дълг в края на март 2020 г. е ...

......... намалява с 541.3 млн. евро (6.5%) спрямо март 2019 г. (8.3313 млрд. евро, 13.7% от БВП). През януари – март 2020 г. извършените плащания по обслужването на брутния външен дълг са 1.0881 млрд. евро (1.7% от БВП) при 1.4721 млрд. евро (2.4% от БВП) за януари – март 2019 г.


През март банките в Русия са купили най-голямо количество щатски

През март банките в Русия са купили най-голямо количество щатски ...

......... между 3,8% и 4,8%. Притеснения сред бизнеса Междувременно, скорошно изследване сред руския бизнес показва, че две трети от предприемачите оценяват песимистично ситуацията. Проучването е направено през февруари-март на 2020 г. от бизнесомбудсмана на Русия. Запитаните казват, че държавата трябва да намали данъчната тежест и бюрокрацията, за да помогне на бизнеса.


"Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното ...

......... което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година. След това в бюджетна комисия депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че кризата с коронавируса е наложила намаляване на ДДС. От КНСБ заявиха, че настояват за общо намаляване на ДДС.


Властта се кани да

Властта се кани да "стриже" гражданите с нови данъци. В ...

......... се пече. Което поставя отново темата за липса на прозрачност и допуска предположения за корупция при големите обществени поръчки, за които плащаме с данъците си. Що се отнася до политическото решение за 9% ДДС, премиерът Борисов заяви, че то е “абсолютна грешка”, но очаква приходи… По-скоро на бюлетини в урните.


Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение четвъртата банкнота от

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение четвъртата банкнота от ...

......... и от обратната страна на банкнотата.  БНБ пуска нова банкнота от 20 лв Банкнотата ще бъде пусната от 20 март 2020 г. Банкнотите с номинална стойност 10 лева, емисии 1999 г. и 2008 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 10 лева, емисия 2020 г.


Mastercard със съдействието на  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките

Mastercard със съдействието на  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките ...

......... Monitor от 2019 българският МСП сектор е съставен от търговски предприятия (28,2%), което е малко над тенденцията в ЦИЕ (25%), следвани от хотелския и ресторантьорски бизнес (14,1%), услугите (12,2%) и продажбата на бързо оборотни стоки (8%). Това са и секторите, в които бизнес картовите продукти на Mastercard са най-добре представени.


1400 дружества са получили от Национална агенция за приходите разрешения

1400 дружества са получили от Национална агенция за приходите разрешения ...

......... агенция. „В периода на извънредното положение публичните изпълнители работиха гъвкаво и с пълно разбиране за сложната икономическа ситуация, в която се намира бизнесът. Правим всичко възможно и в момента действаме партньорски, като виждаме добросъвестно поведение при преобладаващата част от търговците в страната“, каза директорът на „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.


Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход ...

......... ръст до 1041,73 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.04.2019 г. до 31.03.2020 г. е 1004,47 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец април 2020 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.


В индийската икономика ще продължат да се изливат още средства

В индийската икономика ще продължат да се изливат още средства ...

......... Според него отпускането на пари и хранителни помощи ще подпомогне бедните и ще създаде "безопасен мост" към времената, в които икономиката ще се възстанови. Това е вторият транш на Световната банка на стойност 1 млрд. долара към Индия, след като през април бяха отпуснати средства за здравния сектор на страната.


В началото на годината обявихме, че Денят на данъчна свобода

В началото на годината обявихме, че Денят на данъчна свобода ...

......... бюджетния дефицит. Преразпределението през бюджета също зависи от нормализирането или усложняването на епидемичната обстановка. Денят на данъчна свобода обаче напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците. Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" –www.kolkodavam.bg.


Най-големият имена във финансовия свят се приближават към единодушие, което

Най-големият имена във финансовия свят се приближават към единодушие, което ...

......... клиентите си през май, че инвестира повече в злато, както и в bitcoin, търсейки убежище. Карл Айкан пък заяви, че не купува акции, а държи кеш и шортва търговски недвижими имоти. Милър смята, че на пазарите сега е време за консолидация и прогнозира спад между 4 и 5% на индекса.


Смъртоносната епидемия от коронавирус ще струва на глобалната застрахователна индустрия

Смъртоносната епидемия от коронавирус ще струва на глобалната застрахователна индустрия ...

......... е равна на обезщетенията, изплащани на големи индустриални предприятия, засегнати от силни бури през 2005 и 2017 г.“, се казва в изявлението. Очаква се спад на инвестициите в бранша от порядъка на 96 милиарда долара, което ще доведе до обща прогнозна загуба за застрахователната индустрия до 203 милиарда долара.  


В разгара на пандемията от коронавирус, българското правителство ускори усилията

В разгара на пандемията от коронавирус, българското правителство ускори усилията ...

......... безотказно и в много големи обеми да изкупува правителствен дълг", казва Чобанов. "ЕЦБ не трябва да има фискални функции и трябва добре да формулира своята стратегия и цели на парична политика. ЕЦБ имаше добрия пример за стратегия на Бундесбанк преди 1999 г., но за съжаление се отклони от тази траектория."


Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет

Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет ...

......... и по европейските средства в размер на 366,8 млн. лева. Размерът на фискалния резерв към 31.03.2020 г. е 10,3 млрд. лв., в т.ч. 9,9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,4 млрд. лв. вземания рт фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


Живеем в изключително уникална ситуация. Светът е под ударите на

Живеем в изключително уникална ситуация. Светът е под ударите на ...

......... ще се върне през следващите години. Казано по друг начин - пътят при цените на имотите може да е надолу, от тук нататък, в съответствие със случилото се на фондовия ни пазар. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари


"Колекторските фирми" не могат сами без съд и ЧСИ или ...

......... съвет на 04.05.2020, тази защитна мярка за длъжниците ще остане да действа ако получи подкрепа от народните представители, до 13 юли 2020г. Премиерът изрично настоя за запознаването на този ограничителен режим в полза на длъжниците, но не и в полза на кредиторите по отделните вземания, добавя Кирилов, цитиран от "БГНЕС".


След финансовата криза от 2007-2009 г. дисбалансите и рисковете в

След финансовата криза от 2007-2009 г. дисбалансите и рисковете в ...

......... от СОVID-19, сега заплашват да подхранват перфектната буря, която може да насочи цялата световна икономика в десетилетие на отчаяние. До 2030-те години технологията и по-компетентното политическо лидерство може да са в състояние да намалят, разрешат или сведат до минимум много от тези проблеми, пораждайки по-приобщаващ, кооперативен и стабилен международен ред.


  Успешно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите

  Успешно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите ...

......... за професионализма и за отлично свършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. До края на годината ще предложим изцяло нов портал за електронни услуги и нов сайт на НАП, за да улесним потребителите, каза в края на кампанията директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.


Докато кризата с коронавируса успя да засегне почти всички индустрии

Докато кризата с коронавируса успя да засегне почти всички индустрии ...

......... търсене. Нарасналата активност е добре дошла за финансовите институции, като се има предвид, че през последните години те основно бяха фокусирани върху изграждатено на стабилни капиталови буфери след финансовата криза. През това време американските им конкуренти имаха шанс да завладеят нови територии и да "отхапят" значително парче от европейския пазар.


Бил Гейтс, съосновател и съпредседател на Фондация Гейтс, сподели своите

Бил Гейтс, съосновател и съпредседател на Фондация Гейтс, сподели своите ...

......... които рискуват да изпаднат в несъстоятелност. "Докато някои частично стабилизиране на сектора би било добре дошло и разумно, ние просто виждаме по-привлекателни възможности за инвестиции другаде на пазара в момента", каза Уолд. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари


Във Венецуела е на път да стартира използването на криптовалутата

Във Венецуела е на път да стартира използването на криптовалутата ...

......... разви, след като дейността на компании като Western Union и MoneyGram беше изключително тежко регулирана от социалистическото правителство. До момента Valiu предлагаше плащания, обезпечени в боливари. Но заради хиперинфалцията стойността на получената сума по презумпция вече биваше обезценена. Същевременно заради икономическата конюнктура и пандемията от коронавирус доларите станаха още по-труднодостъпни.


Според финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон

Според финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон ...

......... мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на засегнатите групи, като включително се помисли и за българите, които са се върнали от чужбина. Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите, както и да се прекратят всички процедури по несъстоятелност.


Днес Комисията за финансов надзор потвърди проспекта Първа инвестиционна банка

Днес Комисията за финансов надзор потвърди проспекта Първа инвестиционна банка ...

......... собствен капитал достигна 1,365 млн. лв. Към края на 2019 г. чрез мерки за увеличение на капитала и намаление на риска Банката формира допълнителен капиталов буфер в размер на над 197 млн. евро. С пласирането на новата емисия банката ще изпълни на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка.


Цената на фючърсните договори на West Texas Intermediate с доставка

Цената на фючърсните договори на West Texas Intermediate с доставка ...

......... Приходите на петролните компании зависят пряко от цените на суровия петрол на световните пазари. Така ако смятате, че цените на петрола ще се повишат в следващите месеци и години, то можете да закупите акции на някоя от големите петролни компании и да се възползвате от потенциалното поскъпване на "черното злато".