Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху

Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху ...

......... с COVID-19. Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити. Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум”.  


Очаква се Европейският банков орган да даде указания във връзка

Очаква се Европейският банков орган да даде указания във връзка ...

......... миналата седмица, а решението на Единния банков орган се очаква късно през деня. След това централната банка у нас трябва да вземе решение, като в анонса не е посочено кога новите правила практически ще влязат в сила. Още преди тях част от търговските банки предприеха мерки на индивидуално ниво.  


За периода от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда

За периода от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда ...

......... и министър Сачева призова да се използва този път. Електронен подпис в рамките на април месец може да бъде издаден безплатно. Над 5 200 са обажданията на спешния телефон на социалното министерство. Деница Сачева подчерта, че в моменти на криза е важно да сме били честни и почтени към държавата.


Стара инвеститорска поговорка гласи:

Стара инвеститорска поговорка гласи: "Не се опитвайте да хванете падащ ...

......... Мечи позиции в американските акции с малка капитализация Бичи позиция в златодобивни компании "Очакваме загубите на капиталовия пазар да бъдат по-лоши от финансовата криза", завърши той. "Предстои да преживеем най-лошата рецесия след депресията.", прогнозира Мадан. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на актитви


Трудното е прогнозирането на глобалната и европейската икономика, а това

Трудното е прогнозирането на глобалната и европейската икономика, а това ...

......... - когато стопанският живот страда, натоварването с допълнителни тежести не е добро решение." На този етап в сметките и нормативите не се предвиждат съкращения в администрацията, но ще се преразгледа методиката за допълнително финансово стимулиране. Правителството ще приложи всички мерки, включително и интервенция, но не на всяка цена, посочи Горанов.


13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата

13 000 фирми в Еврозоната са застрашени от фалит заради кризата ...

......... дни Вилфрид Ферстрате, Председател на Управителния съвет на Euler Hermes. “Като компания с вековна история, преминала през много кризи, мога да ви уверя, че Euler Hermes има генетична подготовка да се приспособява към промените в икономическата среда и затова днес оставаме стабилни и устойчиви в оперативен план.”, категоричен е той.Средностатистическата потребителска кошница, съставена от основни хранителни продукти, е поскъпнала

Средностатистическата потребителска кошница, съставена от основни хранителни продукти, е поскъпнала ...

......... на някои горива с по 1 лев, ще се отрази на цените на стоки и услуги и как ще продължи транспортния бранш. Второто неизвестно, което ще променя цените на пазара, е пиковото пазаруване и съответното презапасяване с някои продукти, което ще доведе до разрив между търсене и предлагане.  Източник: traficcnews.bg


След като Федералният понижи целевия си основен лихвен процент до

След като Федералният понижи целевия си основен лихвен процент до ...

......... именно представителите на поколението милениъл са най-задлъжнели, включително и по кредитните си карти. В комбинация с факта, че манипулациите на основните лихвени проценти създава постоянно повтарящи се цикли на бумове и рецесии, подрива спестяванията на населението и срива доходността по инвестиционните активи, те в никой случай не са нещо благоприятно.


Германският канцлер Ангела Меркел и нидерландският премиер Марк Рюте заявиха,

Германският канцлер Ангела Меркел и нидерландският премиер Марк Рюте заявиха, ...

......... дълг "коронабонд", за да помогне в борбата с пандемията на коронавируса, писа Ройтерс. Източник на агенцията е потвърди, че Лагард е представила идеята, но каза, че шефа на ЕЦБ е изправена пред опозиция от Германия, Холандия и други страни от Северна Европа, които отдавна са против емитирането на общ дълг.


Едва ли ще изненадаме някой с твърдението, че фондовите пазари

Едва ли ще изненадаме някой с твърдението, че фондовите пазари ...

......... място. След като намерите регулиран посредник и се регистрирате ще трябва да свалите неговата платформа за търговия. Добре е тя да поддържа множество активи, лесна за употреба и да е международно призната. След като имате свои инвестиционен посредниик и платформа за търговия може да започнете Вашите инвестиции на финансовите пазари!


Според редица експерти настоящата здравна пандемия ще прерасне във финансова

Според редица експерти настоящата здравна пандемия ще прерасне във финансова ...

......... вместо да се "паникьосвате от него". Така ще избегнете риска да уцелите възможно най-лошия момент, като в същото време ще имате психологическото предимство да гледате на корекциите, като на добра възможност да купувате евтино. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активиЦените на портокаловия сок за доставки през май подскочиха с

Цените на портокаловия сок за доставки през май подскочиха с ...

......... Сковил от Price Futures Group. Фючърсите на сока отчетоха най-големия си месечен ръст от октомври 2015 г. в момент, в който акциите понасят масови разпродажби. Dow Jones Industrial Average падна с над 16% за месеца. Инс посочва, че цената на портокаловия сок бързо ще се покачи и в магазините. Източник:


Ситуацията на финансовите пазари в момента може да се определени

Ситуацията на финансовите пазари в момента може да се определени ...

......... по света. А 10 000 лева инвестирани в биткойн в началото на годината, биха стрували 8 340 лева към днешна дата. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи. Миналото представяне на един актив не е индикация и гаранция за бъдещото му такова.


Икономически мерки за 4.5 млрд. лева обявиха от правителството. И

Икономически мерки за 4.5 млрд. лева обявиха от правителството. И ...

......... друго недофинансирано бюджетно направление. Въобще осигуряването на 20 млрд. лева, чрез вземане на заем, дава изключително много възможности за ефективни действия срещу негативните ефекти на коронавируса върху икономиката ни. Нужно е само правителството бързо да поиска от Народното събрание да направи нужните поправки в Закона за държавния бюджет за 2020-а.


Над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации

Над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации ...

......... за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762.  Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.


„Намираме се в безпрецедентна ситуация. Основната функция на държавата е

„Намираме се в безпрецедентна ситуация. Основната функция на държавата е ...

......... на „Плюс-минус. Коментарът след новините“ финансистът Никола Филипов. Той допълни, че политиците не разбират колко е сложна пазарната икономика. По думите му държавата ни ще задлъжнее много. „Основният проблем у нас е дали ще има летен туристически сезон. Доста резервации са отменени. Цяла Европа влиза в тежка рецесия“, каза още Филипов.Спадът на акциите и облигациите на международно равнище доведе до

Спадът на акциите и облигациите на международно равнище доведе до ...

......... посочват от Zero Hedge. "А въпреки огромните количества ликвидност, идваща от централните банки и политиците, условията за финансиране се затягат с най-бързия си темп в историята." Отново въпреки действията на политиците, доларовият индекс, който нарастваше през послената седмица, се изстреля до нови рекорди, отчитайки най-силното си осемдневно покачване в историята.


Централната банка на Норвегия е готова да предприеме спешни мерки,

Централната банка на Норвегия е готова да предприеме спешни мерки, ...

......... Кйаер. Централната банка на Норвегия сега трябва да се "сражава" на два фронта. Коронавирусът вече упражнява натиск върху местната икономика докато рязкото поевтиняване на петрола заплашва да унищожи основния износ на страната. Британският паунд падна до най-ниската си стойност от 1985-а насам На фона на нарасналия интерес към щатския долар


Цените на петрола вече се сринаха с близо 60% от

Цените на петрола вече се сринаха с близо 60% от ...

......... предупрежава, че създалата се ситуация може да увеличи запасите с 900 млн. барела само през второто тримесечие. Към момента светът има капацитетът да съхранява 1,5 млрд. барела. Бланч обаче не смята, че цените могат да станат отрицателни. "В най-лошия сценарий цените на петрола могат да паднат между $10 и $20".


Американските акции записаха лек ръст, след като в понеделник

Американските акции записаха лек ръст, след като в понеделник "Уолстрийт" ...

......... Index изгуби 1,9 на сто, докато австралийският S&P/ASX 200 и хонконгският Hang Seng нараснаха със съответно 5,1 на сто и 1,1 на сто. Йената поевтиня с 0,7% до 106,56 йени за долар, а юанът нарасна с 0,2% до 7,0018 за долар. Еврото остава без промяна на ниво от 1,1182 долара.


Държавата ще поеме за 3 месеца 60 процента от заплатите

Държавата ще поеме за 3 месеца 60 процента от заплатите ...

......... с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества. Така временно ще се осигури безплатно финансиране на компании, които прибягнат до подобно решение. Владислав Горанов пое ангажимент за открита телефонна линия към Министерството на финансите за въпроси от страна на бизнеса за неразплатени разходи от страна на държавата като платец или възложител.


„Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на

„Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на ...

......... влиянето на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовия министър Владислав Горанов. 


Впечатляващият срив на акциите, който започна преди по-малко от три

Впечатляващият срив на акциите, който започна преди по-малко от три ...

......... Средно, бичите пазари продължават 4,5 г., но последният за S&P 500 продължи почти 11 г. Най-краткият мечи пазар за S&P 500 бе през 1990 г. Той продължи почти три месеца, падайки с 20% през този период. Най-дългият бе 61 месец и приключи през март 1942 г. Тогава индексът загуби 60%.


12 000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни

12 000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни ...

......... електронен път и плащане до края на март. Условието е лицето да няма неплатени публични задължения. От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията с коронавируса, напомняйки, че декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да се извършат изцяло по електронен път без такса.


Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805

Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 ...

......... да изплащат. Но много заеми взимат и най-бедните, които по този начин се опитват за закърпят семейния бюджет.Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2450 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.


Непрекъснатото разпространение на коронавирус принуждава институциите по целия свят да

Непрекъснатото разпространение на коронавирус принуждава институциите по целия свят да ...

......... ръцете след докосване на пари, други форми на защита включват използване на антибактериални и други мокри кърпички за почистване на телефони и кредитни карти. Съвет от авторите на CNN - носете в себе си и лична писалка, в случай че ви се налага да се подписвате често или посещавате институция. Източник:


КНСБ иска от правителството допълнително 8.5 млн. лв. за повишаване

КНСБ иска от правителството допълнително 8.5 млн. лв. за повишаване ...

......... искана промяна е да се актуализира стара наредба на МЗ, според която на 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина може да има един само един зает медицински специалист. Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри Те излязоха на пореден протест с искане за достойно заплащане


Турската лира падна до 17-месечно дъно в петък, а местният

Турската лира падна до 17-месечно дъно в петък, а местният ...

......... От Goldman Sachs очакват централната банка в страната да продължи с "рязането" на лихвите Лирата намалява стойността си вече девети пореден ден. От началото на годината турската валута е спаднала с над 3,5%, в допълнение към загубите от 36% през последните две години, причинени от валутната криза през 2018 година.


Притиснати от рецесията, която започна в края на миналата година,

Притиснати от рецесията, която започна в края на миналата година, ...

......... наблюдават дефицити на различни продукти. Така че какво ще си купят жителите ѝ с новите си 10 хил. хонконгски долара остава мистерия. Същевременно те едва ли ще ги спестят, тъй като стойността на валутата се срива. Решението за подобна мярка все пак трябва да мине през Законодателния съвет на Хонконг.


През последните сесии пазарите отстъпиха сериозно. Експертите не са единодушни

През последните сесии пазарите отстъпиха сериозно. Експертите не са единодушни ...

......... Макар че GM сега инвестира значително в развитието на нови технологии, като електромобили, според анализаторите тези вложения ще се отплатят в бъдеще. Адам Джонас от Morgan Stanley предвижда, че цената на акциите ще достигне $46, или 45% ръст. Средната прогноза на анализаторите е $44 за акция, или повишение от 38%.


Създаването на еврото е грешка и България не трябва да

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да ...

......... не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото. Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.   


Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари

Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари ...

......... на БНБ, така че сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътят  към чакалнята, от друга страна е гарантирана стабилността на лева", каза той.Цонев все пак добави, че ако ГЕРБ бяха подходили по-отговорно и решението на НС беше взето по-рано, нямаше да се стига до създаване на напрежение.


От Санитарно оздравителния комплекс

От Санитарно оздравителния комплекс "Камчия" вече са платили 217 хиляди ...

......... атлантическа територия, се свличаме обратно до статута на "сива зона" между Изтока и Запада. Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев заяви, че руската страна не може да реализира плановете си без междуправителствен договор. В началото на януари 2020 г. стана ясно, че комплекс "Камчия" има сериозни задължения към хазната.


От Санитарно оздравителния комплекс

От Санитарно оздравителния комплекс "Камчия" вече са платили 217 хиляди ...

......... на община Аврен, тъй като 90% от данъците влизат от комплекса. Той и най-големият работодател на територията на общината. По думите на кмета Манолов в по-добрите години почти 600 души работиха в комплекса. Той очаква комплексът да възстанови дейността си и медийния шум да не се отрази негативно на резервациите.


В началото на валутната търговия във вторник американският долар е

В началото на валутната търговия във вторник американският долар е ...

......... предприела мерки за стимулиране на икономиката на страната чрез намаляване на кредитната ставка за предприятия, които са претърпели загуби от епидемията. Въпреки това, анализаторът на ING Уорън Патерсън, цитиран от Ройтерс, вярва, че благородният метал ще бъде търсен, докато не стане ясно как вирусът ще засегне китайската и световната икономика.


Финтех идва от

Финтех идва от "финансов" и "технологичен", което означава, че съвременните ...

......... регулация, а такава съществува само във финтех хъбовете, като Литва и Великобритания. "В момента не можем просто да копираме регулации, които някъде работят. Трябва да видим как работи това у нас и как може да бъде  регулирано", каза Цветанов. "Ето защо е важен сериозният диалог между компании и финансови институции."


Към 1 януари 2020 г. 21 страни членки на ЕС

Към 1 януари 2020 г. 21 страни членки на ЕС ...

......... (€941) и Испания (€1 050). В останалите западни и северни членки заплатата е над €1 500 месечно: Франция (€1 539), Германия (€1 584), Белгия (€1 594), Нидерландия (€1 636), Ирландия (€1 656) и Люксембург (€2 142).За сравнение федералната месечна минимална заплата в САЩ към януари 2020 г. е 1 119 евро.


Има ли смисъл в обръщането на влоговете в лева в

Има ли смисъл в обръщането на влоговете в лева в ...

......... да, инфлацията яде малко от тях, но когато ще ги похарчим след 3, 5 до 8 месеца – това е най-добрият вариант, защото достъпът до тях е много бърз", посочи кредитният консултант. Тихомир Тошев отбеляза още, че през последните няколко години недвижимите имоти като инвестиционен инструмент са хит за българите с по-големи спестявания. 


Източноевропейските държави членки имат нещо, което западните им съседи

Източноевропейските държави членки имат нещо, което западните им съседи "гонят" ...

......... на настоящото им ниво. Трябва да се отбележи, че от финансовата институция трябва да имат предвид много други фактори освен ръста на потребителските цени - спадът в растежа, както и бюджетният дефицит. Нещо повече, според Bloomberg от централната банка може да вземат решение дори да разхлабят още монетарната си политика.


От 1 януари 2020 г. хората, които сами внасят задължителните

От 1 януари 2020 г. хората, които сами внасят задължителните ...

......... по телефона на 0700 18 700. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи по всяко време на денонощието.


През последните няколко години глобалният добив на злато беше постигнал

През последните няколко години глобалният добив на злато беше постигнал ...

......... Волкър погреба "Инвеститорите никога не трябва да губят фокус от най-фундаменталните аспекти на търговията - търсенето и предлагането", пише Шиф. "Златодобивната индустрия може да навлиза в дългосрочен - и вероятно необратим - период на по-малко достъпно злато. А не бива да забравяме, че стойността на метала идва от неговата оскъдност."


$1,5 трлн. от стойността на фондовите борси по света е

$1,5 трлн. от стойността на фондовите борси по света е ...

......... пристигнал от Ухан. Австралия планира да постави под карантина 600 завърнали се граждани за две седмици на остров - на около 2 000 км от континента. Хонконг обяви планове за намаляване на трансграничното пътуване между града и континентален Китай. Междувременно президентът Си Дзинпин изрази увереност, че Китай ще победи вируса.


Финансовият министър Владислав Горанов не вижда причина наредбата Н-18 да

Финансовият министър Владислав Горанов не вижда причина наредбата Н-18 да ...

......... момент не са плащали ДДС. "Ако има теми, по които да се правят промени и е за доброто на всички нас - ще го направим", посочи обаче Борисов. НАП твърдо решена: Наредба Н-18 влиза в сила от 1 март Това бе коментирано на работна среща между НАП и заинтересовани страни


Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла на 23

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла на 23 ...

......... е задължително условие за присъединяване към валутно-обменния механизъм”, се казва в съобщението. “Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото”, посочват още от БНБ. 


Съединените американски щати бе неоспорим лидер в разходите по разойна

Съединените американски щати бе неоспорим лидер в разходите по разойна ...

......... разходите към БВП е по-голямо. През 2017 г. Южна Корея има най-високо съотношение при 4,6%, следвана от Япония с 2,3% и Германия с 3%. В САЩ то е 2,8%, а в Китай - 2,2%. В САЩ бизнес секторът води със 70% от разходите, следван от федералното правителство с 10%. Източник:


Йената покъпва във вторник, а юанът се понижава на фона

Йената покъпва във вторник, а юанът се понижава на фона ...

......... нов тип коронавирус в Китай, което предизвика увеличено търсене на по-надеждни активи, каквито са благородните метали. Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 5,55 долара, или 0,36%, до $ 1,565.85 за тройунция. Мартенските Фючърси за среброто поскъпнаха с 0,18% до $18,108 за унция.


Предстоящата продажба на акции на българската IT компания

Предстоящата продажба на акции на българската IT компания "Телелинк Бинзес ...

......... края на т.г., а Минчев - до края на 2021 г. Както стана ясно, преди началото на втория транш, дружеството ще изплати 4 милиона лева дивидент. Българската "Телелинк" готви 4 млн. лв. дивидент за 2020 г. Компанията, която скоро ще излезе на БФБ, ще раздава поне 50% от печалбата си


Разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване

Разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване ...

......... от протеста Те не са съгласни да се подиграват с хората и да се правят експерименти Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото. След това от КНСБ заявиха, че дългите болнични увеличават разходите на работодателите. 


Рекордна инфлация за последните седем години, отчетоха от Националния статистически

Рекордна инфлация за последните седем години, отчетоха от Националния статистически ...

......... цените надребно е много по-голям, отколкото се смята за здравословно. Според Европейската централна банка (ЕЦБ) "здравословната" инфлация е около 2%. Основната част от поскъпването на живота се дъли на хранителните стоки (5.1%). При нехранителните средното увеличение за годината е с 0.8%. Услугите са станали с 3.4% по-скъпи за българските граждани.


Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни

Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни ...

......... като например в Швеция, Дания и вероятно в други страни, е защитена“, добави той. Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят директно между синдикатите и работодателите - така наречената система за колективно договаряне - и обикновено са по-висока, отколкото в повечето други страни от ЕС


Паладият започна годината с невероятен ръст, но дори и той

Паладият започна годината с невероятен ръст, но дори и той ...

......... търгува на борсите, а пазаръте на монети е съвсем малък, спрямо златото или среброто. Световното производство на родий се равнява на малко над една десета от това на платината или паладия. По-високите цени са добра новина за добивните компании в Южна Африка, които отговарят за 80% от производството по света.


 Eвpoтo мoжe дa ce пoĸaчи дo ,16 пpeз 2020 г.

 Eвpoтo мoжe дa ce пoĸaчи дo ,16 пpeз 2020 г. ...

......... ĸpaя нa 2020 г. oчaĸвaмe ЕUR/UЅD дa дocтигнe 1,16, a мoжe дopи и пoвeчe, aĸo пpeзидeнтcĸитe избopи дoвeдaт дo лoшa изнeнaдa", пocoчвaт тe. Eĸcпepтитe в Ваnk оf Аmеrіса Меrrіll Lуnсh cъщo oчaĸвaт eвpoтo дa пocĸъпнe cпpямo дoлapa. Πpoгнoзa зa ,16 зa eвpo дaдe и Poбepтo Mиaлич, cтpaтeг в UnіСrеdіt Rеѕеаrсh.


Еврото може да се покачи до $1,16 през 2020 г.

Еврото може да се покачи до $1,16 през 2020 г. ...

......... края на 2020 г. очакваме EUR/USD да достигне 1,16, а може дори и повече, ако президентските избори доведат до лоша изненада", посочват те. Експертите в Bank of America Merrill Lynch също очакват еврото да поскъпне спрямо долара. Прогноза за $1,16 за евро даде и Роберто Миалич, стратег в UniCredit Research.


"Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД, която ще излезе на Българската ...

......... заеми и договори за финансов лизинг, възлиза на 6,4 млн. лв., а консолидираните парични средства и еквиваленти - на 2,1 млн. лв. Формираният на тази база консолидиран нетен финансов дълг (разлика между финансов дълг и парични средства и парични еквиваленти) на групата към същата дата възлиза на 4,3 млн. лв.


Министерският съвет на Република България прие решение, с което потвърди

Министерският съвет на Република България прие решение, с което потвърди ...

......... би могло да се очаква държавата да реализира приходи от инвестиране с нетна доходност до около 1,5 на сто, ако няма съществени промени на текущите пазарни условия. Мотивите за това отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат.


Илън Мъск със сигурност е щастлив: през последните седем месеца

Илън Мъск със сигурност е щастлив: през последните седем месеца ...

......... активно работят по увреждането на компанията. През 2018 г. той започна да говори за сваляне на Tesla от борсата, а продавачите на късо бяха една от основните причини. Tesla сваля цената на произведените в Китай автомобили Отчасти намалението е в резултат на държавните субсидии за закупуване на електромобили в страната


От 6 януари 2020 г. Българската народна банка пуска в

От 6 януари 2020 г. Българската народна банка пуска в ...

......... възпоменателната монета "125 години от рождението на Гео Милев" ще се продава без ограничения. Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета "125 години от рождението на Гео Милев", емисия 2020 г.                      


Новата 2020 година идва с по-високи доходи, но и с

Новата 2020 година идва с по-високи доходи, но и с ...

......... фирма. Ако успееш да работиш в една голяма икономика, нямаш проблеми в България“, отбеляза той."Увеличаването на доходите на служителите уби няколко бизнеси, но това донякъде е добре. Робският труд да работиш на ишлеме, на практика вече не съществува, коментира Хърсев, давайки за пример фирмите, даващи работа на шивачки у нас.


Данъчната кампания 2020 г. ще започне на 10 януари заради

Данъчната кампания 2020 г. ще започне на 10 януари заради ...

......... ще се приемат до 9,00 ч. на 31.12.2018 г. Офисите на НАП ще приемат плащания с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали до 13,00 ч. на 31.12.2019 г. Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.


През 2019 г. най-големият чуждестранен инвеститор у нас остават българите

През 2019 г. най-големият чуждестранен инвеститор у нас остават българите ...

......... предаде Нова телевизия. Милиони левове от гурбетчийски труд постъпват към България около коледните и новогодишните празници. Цели села се издържат от припечеленото от свои роднини в чужбина. Най-големи суми се изпращат от Германия, Съединените щати и Испания, а голяма част от тях отиват в селата в петричкия и гоцеделчевския край.


С края на годината и бързото наближаване на десетилетието стратезите

С края на годината и бързото наближаване на десетилетието стратезите ...

......... своите колеги ориентирани към ръст, каза още Левкович. По групи Citi препоръчва капиталовите стоки, енергия, здравно оборудване и услуги, застраховки, фармацевтични продукти, биотехнологии и науки за живота, полупроводници и търговия на дребно като водещи сектори. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи


До края на април България трябва да приключи процедурата по

До края на април България трябва да приключи процедурата по ...

......... на капиталовите буефери на две от българските банки, след което се очаква да успеем до края на месец април успешно да финшираме този дълг път към включването на българския лев във валутно-курсовия механизъм". Като безспорен успех за отминаващата година, Горанов отчете повишените кредитни рейтинги на България от водещите международни агенции. 


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и ...

......... да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност. С надежда за лична ангажираност, на представляваните от Вас институции, очаквам да бъда информирана в разумен срок за вижданията Ви и действията, които ще предприемете за решаването на изложените проблеми", завършва омбудсманът.


През изминалата седмица стана ясно, че голямо количество от парите

През изминалата седмица стана ясно, че голямо количество от парите ...

......... показват, че стодоларовите банкноти в обращение са повече на брой дори и от тези с номинал от 1 долар, както и от тези с всяка друга стойност. От края на Голямата рецесия техният брой се е удвоил. Според централната банка около 80% от всички такива банкноти се намират в чужбина.


Четири асоциации на производители на хлебни изделия, месни и млечни

Четири асоциации на производители на хлебни изделия, месни и млечни ...

......... от Сдружение за модерна търговия отбелязват, че предложените от някои производители нови регулации биха били груба непазарна намеса в свободата на договарянето. Подобни стъпки биха влошили бизнес средата, биха довели до увеличаване на цените, а потърпевши от тях биха били не само българските потребители, а и самите производители, допълват те.


Китайската икономика е изправена пред

Китайската икономика е изправена пред "дупка в ликвидността" на стойност ...

......... империя отчаяно търсят средства за завършване на грандоманските си проекти. Но банките вече не отпускат кредити Същевременно догодина облигации на стойност почти 2 трлн. юана, а в текущата ситуация може да се окаже, че изтеглянето на нов дълг за заместване на старите задължения ще се случи при по-високи лихвени проценти.


Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с ...

......... растежа на БВП имаха очаквано услугите (2.0 пр.п.), следвани от индустрията (0.9 пр.п.) и селското стопанство (0.2 пр.п.). „Най-общо, картината на приносите на отделните групи услуги отразява засилените покупки на недвижими имоти, стимулирани от ниските лихви и растящите трудови възнаграждения в страната, както и увеличените държавни разходи.“, каза още Калчев.


По-късно днес, по време на срещата на ръководството на централната

По-късно днес, по време на срещата на ръководството на централната ...

......... 100-годишни облигации на дълговия пазар? Страната обмисля подобна възможност, но засега не бърза с окончателното решение Все пак според някои анализатори някои данни в страната не са достатъчно позитивни. Сред тях е безработицата, която през предходния месец се повиши с 0,8 процентни пункта до 6,8% и индексът на мениджърските поръчки.


Минималната работна заплата ще нарасне до 610 лв. от 1

Минималната работна заплата ще нарасне до 610 лв. от 1 ...

......... броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната. Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 610 лв. ще има благоприятно въздействие върху вътрешното търсене, заетостта и жизненото равнище на най-нискодоходната част от работната сила. От 1 януари минималната работна часова заплата ще бъде 3,66 лв.


Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите

Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите ...

......... намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение. Източник: Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10% при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74%), с ръст на заплатите между 10 и 20% ще са около 22% от фирмите. Източник: