Индийците забогатяват по-бързо от населението на всяка друга голяма икономика.

Индийците забогатяват по-бързо от населението на всяка друга голяма икономика. ...

......... частно богатство от Индия в лицето на милиардерите, които я напускат все още не се отразява на факта, че в нея има най-много индивидуално притежавано състояние. Ако условията за живот в страната се подобрят, вероятно някои от милиардерите, които са я напуснали, ще се върнат обратно в Индия, гласи докладът.


Ако зададете в Google въпроса

Ако зададете в Google въпроса "Какво се счита за висока ...

......... може сериозно да "дерайлира" бизнеса на компанията. А предвид на високата задлъжнялост на компанията, всяко повишение на лихвите от страна на Фед, би могло да й се отрази крайно неблагоприятно по отношения на изплащания дивидент. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции


Турският банков регулатор нареди на частните банки да забавят с

Турският банков регулатор нареди на частните банки да забавят с ...

......... валута ще могат да бъдат извършени с ден закъснение, става ясно от решението на регулатора. Страната усилено предприема мерки, за да подкрепи турската лира след срива ѝ през миналата година, когато изгуби близо 30% от стойността си спрямо долара. От началото на тази тя е поевтиняла с 12 на сто.


В най-голямата икономика в света САЩ през последните години проблемът с неравенството

В най-голямата икономика в света САЩ през последните години проблемът с неравенството ...

......... разход 11,3% или 6 771 долара. Голяма част от доходите на американците отиват за здравно осигуряване - 4 928 долара. След него се нареждат разходите за забавление, други разходи, парични вноски, облекло и услуги, както и образование. Средният доход на едно домакинство след облагането с данъци е 63 606 долара.


18 май е денят, в който гражданите ще спрат да

18 май е денят, в който гражданите ще спрат да ...

......... на данъчната тежест у нас. Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни. 


Европейския банков надзор е решил сериозно да ограничи апетитите на

Европейския банков надзор е решил сериозно да ограничи апетитите на ...

......... клиенти, които носят риск от активиране на тези рестрикции на ЕБО, да поискат от тях адекватно обезпечение в недвижими имоти. Ако това е невъзможно е добре въпросните банки още от сега да преизчислят капиталовите си показатели съобразявайки ги с един неблагоприятен сценарий при надзорното третиране на някои техни корпоративни вземания."Денят на данъчна свобода" тази година идва на 18 май, са изчислили ...

......... Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях "Денят на данъчна свобода" идва чак в края на юни, са изчислили от Института за пазарна икономика.


Средният осигурителен доход за страната за март е 976,24 лева,

Средният осигурителен доход за страната за март е 976,24 лева, ...

......... Средният осигурителен доход за страната за март е 976,24 лева, информира НОИ. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 април миналата година до края на март е 912,69 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през април.


Намирането на банкомат в Индия става все по-трудна задача. Разходите

Намирането на банкомат в Индия става все по-трудна задача. Разходите ...

......... намира в клон на банка, което означава, че машините ще продължават да намаляват броя си. Дигиталното банкиране се развива много бързо. Това се дължи на факта, че в Индия населението от милениали и поколение Z е най-много. Броят на мобилните преводи се е увеличил 65 пъти за последните 5 години.


Хиперинфлаацията във Венецуела достигна такива нива през март, че Нappy

Хиперинфлаацията във Венецуела достигна такива нива през март, че Нappy ...

......... са загубили дотолкова стойността си, че хората там ги сравняват с тези от играта "Монополи". "Много хора коментират това, в което се превърна валутата. Тя е точно като хартийките, служещи за банкноти в играта "Монополи ". Това е знак за безумната ситуация, в която се намираме", споделят граждани на страната.


Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Илия Лазаров коментира

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Илия Лазаров коментира ...

......... кампания за евровота", категорично заяви Илия Лазаров. Последният в евролистата на ГЕРБ и СДС каза още, че не очаква да има предсрочни избори. За това колко евродепутата ще влязат от ГЕРБ и СДС в следващия ЕП Лазаров разкри, че се е хванал на бас те да бъдат 8 на брой.Индия се намира в един от най-активните си периоди за

Индия се намира в един от най-активните си периоди за ...

......... края на 2016 година, бизнесът на Шарма се разраства. Главният изпълнителен директор Бижу Ривийдрън на платформата за онлайн обучения в Индия Think & Learn Pvt слага основите на своя стартъп през 2015 година. Видео уроците печелят повече от 30 милиона потребители. През декември компанията е оценена на 3,6 милиарда долара.


Юбер

Юбер" (Uber) разочарова с петъчния си дебют на Уолстрийт, след ...

......... беше краткият коментар на главният изпълнителен директор на "Юбер" Дара Хосровшахи пред "Файненшъл таймс". Той обясни понижението на цената на акциите с неблагоприятния момент на дебюта.Вчера акциите на Уолстрийт първоначално поевтиняха заради неизвестността около китайско-американските търговски преговори, но в края на сесията отчетоха повишение на котировките си, отбеляза "Асошиейтед прес".


Неравенството в доходите става все по-сериозен проблем, тъй като заплащането

Неравенството в доходите става все по-сериозен проблем, тъй като заплащането ...

......... имат доход, който просто е стойността на техния запас и ако не го продадат, не се приема като печалба изобщо, или ако се приеме, той се смята като част от капиталовите печалби", смята милиардерът. Това означава, че най-печелившите служители плащат само 20 процента данък, вместо 39 процента маргинален нормален доход.


Πo пpeдвapитeлни ceзoннo изглaдeни дaнни нa HCИ пpeз март oбopoтът

Πo пpeдвapитeлни ceзoннo изглaдeни дaнни нa HCИ пpeз март oбopoтът ...

......... Търговията на дребно с нехранителни стоки без автомобилните горива и смазочните материали бележи ръст от 4,1 процента. По-значително увеличение има в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки от 11,8 процента. С почти толкова обаче се наблюдава спад при фармацевтичните и медицински стоки- 11,7 процента.


[Shutterstock] В сравнение с рекордните постижения на банките и на

[Shutterstock] В сравнение с рекордните постижения на банките и на ...

......... спрямо общо отпуснатото небанково финансиране намалява до 8.6% в сравнение с 12.5% година по-рано и стойности от по около 30% в периода 2013-2014 г. В номинално изражение през последната година обемът на нередовно погасяваните задължения в портфейлите на небанковите кредитни институции намалява със 131.1 млн. лв. до 210.5 млн. лв.Започват първите разплащания към кредиторите на фалиралата преди 4 години

Започват първите разплащания към кредиторите на фалиралата преди 4 години ...

......... са тези на Ахмед Доган, който има да получава повече от 76 000 лв и бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев с близо 21 000 лв. Списъкът с кредиторите на банката и разпределените им за изплащане суми може да се открие на сайта на КТБ и в Търговския регистър. 


"Ако до юли месец ние пак не получим сигнал за ...

......... и през тази, смята доц. Виктор Йоцов. "Очакваме леко забавяне през тази година и умерено ускоряване през следващата година. Общо взето, не очакваме някакви драматични промени. Не става въпрос за никакво навлизане в рецесия, а по-скоро за забавяне през тази година и евентуално възстановяване през следващата година", обясни доц. Йоцов.


Икономическият растеж, отчетен през последните три години, може и да

Икономическият растеж, отчетен през последните три години, може и да ...

......... на европейски средства, така че да осигурят достатъчно устойчива на циклични колебания вътрешна икономическа среда. И тъй като българската икономика достига потенциален растеж на много по-ниски равнища от предкризисния период, възможностите за преодоляване на забавянето в процеса на догонване на европейската икономика при текущата структура на икономиката са вече изчерпани.


Работниците в етиопските фабрики за производство на облекло са средно

Работниците в етиопските фабрики за производство на облекло са средно ...

......... именно евтината работна ръка привлича чуждестранен капитал и, че ако възнаграждението не е ниско, никоя компания няма да търси услугите на етиопските фабрики. Правителството се опита да смекчи ситуацията, като обясни, че 26 долара е основното месечно възнаграждение. Освен него заетите в индустрията за облекла получават храна на работното място.


Китайският фондов пазар понесе сериозни загуби в началото на седмицата,

Китайският фондов пазар понесе сериозни загуби в началото на седмицата, ...

......... Несигурността все още е твърде висока. Тръмп се възползва от единствения фактор, върху който китайското правителство има малко контрол", допълва той. Оптимизмът в очакването на търговска сделка между Китай и САЩ помогна на борсата в Шанхай да се превърне в една от най-добре представящите се в света до тази седмица.


A man uses a Citibank debit card at an ATM

A man uses a Citibank debit card at an ATM ...

......... е толкова лесно да се изпълнят целите ни, както бихме искали", каза той.Разпространение"Мир" разработи свое собствено приложение за смартфон "Mir Pay", а с картата могат да се правят транзакции чрез Samsung Pay. NSPK засега не е постигнала споразумение с Apple за предоставяне на картите на тяхната мобилна платформа за плащане.


На първи май Пени Мордънт стана първата жена секретар по

На първи май Пени Мордънт стана първата жена секретар по ...

......... Първата от тях е Карме Чакон, която поема поста през 2008 година по време на бременността си. Тя умира на 46 година заради проблеми със сърцето. САЩ, чийто бюджет за отбрана е 600 милиарда долара и Китай с 250 милиарда долара досега не са назначавали жена да управлява военните въпроси.


Както вече споменах няколко пъти в инвестирането всичко се свежда

Както вече споменах няколко пъти в инвестирането всичко се свежда ...

......... по-осезаема. И все пак не можем да знаем какво е бъдещето и всеки инвеститор трябва да изхожда от личната си визия и инвестиционни цели - които включват очаквана доходност и склонност към риск. *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или облигации


Световните медии са пълни със статии и анализи от сорта

Световните медии са пълни със статии и анализи от сорта ...

......... само въпрос на време. Освен всичко, компанията се отличава и със сравнително висока доходност от дивидент в размер на около 4% на база плановете й за брутен дивидент за 2018-та година. *материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на пода на БФБ


Уникредит Булбанк стана първата българска банка с над 20 млрд.

Уникредит Булбанк стана първата българска банка с над 20 млрд. ...

......... предлагащи леко по-високи лихви. При фирмените влогове ръстът почти напълно стагнира до 14 млн. лв., така че по-скоро се наблюдава преразпределение. Най-големи ръстове бележат Пощенска банка, ББР, Уникредит Булбанк и ПИБ, докато губещите корпоративни клиенти (освен споменатата Инвестбанк) са Райфайзенбанк, ОББ и двете банки на OTP - ДСК и Експресбанк.


В България все още има достатъчно високо потребление и икономически

В България все още има достатъчно високо потребление и икономически ...

......... Разходната част обаче определяща за един бюджет, категоричен е Дацов. "В същото време трябва да отбележим, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката".


Атентатите по време на католическия Великден в Шри Ланка могат

Атентатите по време на католическия Великден в Шри Ланка могат ...

......... Шри Ланка или да напуснат страната, ако се намират в нея. Същия съвет даде и българското Министерство на външните работи.Австралия посочи днес, че има вероятност от нови атентати в Шри Ланка. Издирването на заподозрени в съучастничеството при извършването на атентати продължава.По-рано днес заради атентатите оставка подаде вътрешният министър на страната.


Американската компания

Американската компания "Юбер текнолъджис" (Uber Technologies) за превоз, организиран чрез ...

......... САЩ и обяви, че ППП ще бъде на Нюйоркската фондова борса с обозначението UBER. Според информирани самата борсова премиера на "Юбер" се очаква на 9 май."Юбер" отчете нетни загуби за първото тримесечие от близо 1 милиард долара, подчертавайки способността си да създава приходи, но и да трупа загуби, отбеляза "Ройтерс".


  Само един работен ден остава за подаване на декларациите

  Само един работен ден остава за подаване на декларациите ...

......... Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява. „Електронната система да деклариране на доходите и плащане без такси ще работи денонощно в празничните дни, включително до полунощ на 30 април.“ каза по повод наближаващия краен срок за обявяване на доходите о директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.


Вносът на стари дизелови автомобили от Европа може да повлияе

Вносът на стари дизелови автомобили от Европа може да повлияе ...

......... и доставени в България.За да скъсят сроковете, лизинговите компании инвестират в оптимизация на процеси и в дигитализация, но за разлика от банките, където тези процеси са видими за потребителите, тук промените са по-скоро организационни и водят до внедряването на скоринг модели за анализ на риска и вътрешна реорганизация на процесите.


Управителният съвет на БНБ прие Наредба №20 за издаване на

Управителният съвет на БНБ прие Наредба №20 за издаване на ...

......... и лица, заемащи ключови позиции. Според наредбата издадените одобрения на членовете на управителния съвет (съвета на директорите) и на надзорния съвет до влизането в сила на наредбата запазват действието си. БНБ променя правилата за поведение на банките Големите банки са задължени да имат специални комитети по риска и по възнагражденията


Разходите за децата отнемат значителна част от това, което печели

Разходите за децата отнемат значителна част от това, което печели ...

......... грижи трябваше да бъдат изцяло поети от държавата през 2013 година, едва 11,8 процента от домакинствата не плащат нищо. За периода 2013-2016 година правителството на Суел изразходва 7,74 милиарда долара, за да осигури помощи за детските грижи, но много родители все още търсят някои или всички нужди от частния сектор.


Българската стопанска камара приветства намерението на управляващите за промяна в

Българската стопанска камара приветства намерението на управляващите за промяна в ...

......... за мерките срещу изпирането на пари. Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации, заключават те. Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има


Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 366 000

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 366 000 ...

......... на всеки десет години като предоставя данни за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия на населението.


Делът на лошите вземания пада с 2.2 процентни пункта до

Делът на лошите вземания пада с 2.2 процентни пункта до ...

......... фалита на КТБ - през октомври 2014 г., когато общият обем на фирмените заеми се повишава до близо 36.2 млрд. лв.Делът на лошите вземания от фирмените кредити пада с 3.6 процентни пункта до 17.15% или 3.7 млрд. лв., което е с 544 млн. лв. под нивото от март 2018 г.


От пресцентъра на Министерството на финансите изпратиха съобщение до медиите,

От пресцентъра на Министерството на финансите изпратиха съобщение до медиите, ...

......... договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения. Предвижда се възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП".


Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била

Наречете го парадокса на кафето. Напитката никога не е била ...

......... страната продава на останалата част от света. Само през последната година бразилската валута поевтиня с 12 процента. В същото време консумацията на сорта арабика се очаква да счупи рекорд за пета поредна година, според Rabobank. Накъде ще тръгнат цените на кафето? Над милион чувала по-малко реколта в най-силните производствени райони


Фирми свързани с Христо Ковачки придобиха блокиращ дял от над

Фирми свързани с Христо Ковачки придобиха блокиращ дял от над ...

......... за покупка на някакъв актив, тук обаче също остават въпросителни предвид лимитите за големи експозиции. При капитала на Общинска банка под 100 млн. лв. според регулаторните правила тя не би трябвало да може да отпуска кредит за повече от 25 млн. лв. на едно лице или на група свързани лица.


Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от

Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от ...

......... отмяна на много ограничени основания, като например липса на юрисдикция на трибунала или неспазване на изискванията за справедлив процес, се казва в съобщението на Министерството на финансите.До настоящия момент България, представлявана от Министерството на финансите, спечели седем арбитражни дела, по които има претенциите за над 1.5 милиарда евро, завършва съобщението.


Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 866 000 лв. за

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 866 000 лв. за ...

......... благослов за мир и благоденствие. Той ще се срещне с представителите на държавните власти, с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, с дипломатическия корпус и с гражданското общество. Папа Франциск ще се срещне също с представителите на религиозните вероизповедания, като по време на своята визита ще посети градовете София и Раковски.


На този етап е планирано само 50% от републиканската пътна

На този етап е планирано само 50% от републиканската пътна ...

......... синхронизиране на базата данни. Изграждала се и връзка със системата на МВР, където изискванията за сигурност налагат по-сложни процедури. Разчитаме на конструктивен диалог, в който да намерим най-вярното решение за България, каза още Аврамова. БСП критикуват абсурдно високите тол такси Управляващите скрито са отворили офертите за концесията на летище "София"


През 2018 г. годишният общ доход средно на лице от

През 2018 г. годишният общ доход средно на лице от ...

......... този уред по финансови причини, а 2.4% смятат, че нямат необходимост. Без телефон (стационарен или мобилен) са 2.5% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 5.1%, а 71.6% - само мобилен (преобладават тези с два и повече мобилни телефона). Двата вида телефони (стационарен и мобилен) притежават 20.8% от наблюдаваните домакинства. Източник:


С наближаване на летния сезон потребителите във все по-голяма степен

С наближаване на летния сезон потребителите във все по-голяма степен ...

......... по родните бензиностанции в диапазона между 2.15 и 2.25 лева през активния летен сезон, когато всички тръгваме по почивки. Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев Цените ще поевтинеят още съвсем скоро, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл България"  


Министърът на финансите Владислав Горанов в качеството му на управител

Министърът на финансите Владислав Горанов в качеството му на управител ...

......... осигуряването на работни места за високотехнологични специалисти и за надграждането на потенциал в сектори с висока добавена стойност. Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Предвижда се началната фаза да стартира през юли тази година. Пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок.


"Вече сме "17 + 1". Това, което стартирахме в София ...

......... се надявам до края на юни на приключим. От там нататък пред вас ще отговарят съответните органи. Целта е да имаме най-добрия самолет на най-добрата цена. Правят се компромиси и от двете страни", коментира Борисов. Нови поръчки на F-16 ускоряват доставките за България Очакваме първия български F-16 през 2022 г.


Спешно да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна

Спешно да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна ...

......... демографската политика Хасан Адемов, председателят на НОИ Ивайло Иванов, председателят на КФН Бойко Атанасов, председателят на Pensions Europe Янвилем Боума, представители на пенсионноосигурителни дружества от България и ЕС, работодателски организации, синдикати и неправителствени организации. Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист КНСБ: Една симулация се превърнала в спекулация


Московски съд освободи днес под домашен арест американския инвеститор Майкъл

Московски съд освободи днес под домашен арест американския инвеститор Майкъл ...

......... прокурорите в страната.Калви основава "Беринг восток" през 1994 година и фондът се специализира в инвестиции в Русия и други страни от Общността на независимите държави (ОНД). От 1994 г. "Беринг восток" е инвестирал над 2.4 млрд. долара в 70 проекта във финансовите услуги, нефтогазовата сфера, телекомуникациите, медиите и потребителския сектор.


Главният изпълнителен директор на УниКредит (UniCredit) Жан-Пиер Мюстие определи днес

Главният изпълнителен директор на УниКредит (UniCredit) Жан-Пиер Мюстие определи днес ...

......... на банката е да не коментира пазарните слухове" и че стратегическият й план до края на 2019 година се основава върху органичния растеж.Според в."Файненшъл таймс", който цитира запознати източници, УниКредит подготвя оферта за Комерцбанк, което би могло да провали плана за сливане с друга германска банка, Дойче банк (Deutsche bank).


Многостълбовите пенсионни системи са най-ефективният начин за гарантиране на устойчивостта

Многостълбовите пенсионни системи са най-ефективният начин за гарантиране на устойчивостта ...

......... за финансовото му стабилизиране. В следствие на приетите промени финансовата устойчивост на държавното обществено осигуряване се повишава. За 2019 г. се предвижда държавният бюджет да финансира недостига от средства в осигурителната система с около 3,9 млрд. лв., което е намаление с около 252 млн. лв. спрямо 2018 г.    


Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година одобри правителството на

Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година одобри правителството на ...

......... млрд. лв. към края на 2022 г. Очаква се нивото на консолидирания дълг на сектор "Държавно управление" да продължи да намалява, движейки се в диапазона от 19,1 % до 16,7 % от прогнозното ниво на БВП, като номиналната стойност на дълга ще се стабилизира в границите 23,5-23,1 млрд. лв. годишно.


Паричните преводи на трудовите мигранти към страните с ниски и

Паричните преводи на трудовите мигранти към страните с ниски и ...

......... най-големият източник на външно финансиране за тези държави.  Средната стойност на трансфера остава висока около 200 долара, през първото тримесечие на 2019 г. според данните на Световната банка. Банките остават най-скъпите канали за прехвърляне на пари, налагайки средно комисионни от 11%, а при пощенските преводи - до 7 на сто.


Saudi Aramco счупи нов рекорд. Дни, след като стана ясно,

Saudi Aramco счупи нов рекорд. Дни, след като стана ясно, ...

......... края на годината - със сигурност няма нужда от продажбата на дълг. Според анализатори причините са две: от една страна ще бъде установен статута на компанията като независима, а от друга това ще позволи трансфера на богатство извън компанията. Saudi Aramco е най-печелившата компания в света Изпреварва с лекота Apple


Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобряват през април, достигайки

Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобряват през април, достигайки ...

......... Под-индекс, измерващ текущите условия, падна за шести пореден месец до 10,5 - развитие, което Хюбнер описва като тревожно. "Би било положително, ако Германия не се осланя само на Китай и САЩ, а се опитваше да направи своя принос за икономическата стабилизация." Sentix изследва 936 инвеститори от 4 до 8 април.


Пенсионерите вече са най-голямата група данъкоплатци в Гърция, потвърждавайки прогнозите

Пенсионерите вече са най-голямата група данъкоплатци в Гърция, потвърждавайки прогнозите ...

......... на пенсионерите в страната от кризата насам. Ако през 2010 година те са декларирали общо годишни доходи в размер на 27 милиарда евро или средно по 16 228 евро на година на човек, то днес доходите на тази група са средно 11 175 евро на човек или с 31,13% по-малко.


През последните години икономическите връзки между България и Грузия се

През последните години икономическите връзки между България и Грузия се ...

......... значение за реализирането на общ бизнес", посочи Караниколов и допълни, че ще се работи за съгласуване на законодателството, което да подпомага стартъпите в двете държави. Министерство на икономиката се похвали с удвоен износ за 10 години - 56 млрд. лв. Миналата година са инвестирани над 200 млн. лв. в автомобилостроене


Днес изтича крайният срок, в който фирмите са длъжни да

Днес изтича крайният срок, в който фирмите са длъжни да ...

......... статистиката, е 30-ти април. По данни на НАП само около 3% от фирмите, които са подали годишните си данъчни декларации по ЗКПО, нямат входящ номер на годишния отчет за дейността си от НСИ. След като отчетът постъпи в НСИ, неговият входящ номер се подава служебно в Националната агенция по приходите.


Италианското правителство планира да приеме указ за възстановяване на парите

Италианското правителство планира да приеме указ за възстановяване на парите ...

......... евро и недвижими имоти на стойност до 100 000 евро, могат да бъдат компенсирани автоматично за загубите си. Комисия, съставена от независими членове, определени от Министерството на икономиката, ще решава за всеки отделен случай дали други категории инвеститори трябва да бъдат компенсирани за държани облигации в банки в затруднено положение.


Гърция отдавна планира да изплати част от заемите си към

Гърция отдавна планира да изплати част от заемите си към ...

......... година. Погасяването първо трябва да бъде одобрено от еврозоната. Все още не е ясно дали всички страни, особено Германия, ще бъдат съгласни на подобен ход. Инвеститорите в имоти се връщат в Гърция. Сделките са скочили със 172% за година Най-голям интерес има към Атина и към луксозните курорти в страната


Над 47 000 годишни отчета на фирми са обработени през

Над 47 000 годишни отчета на фирми са обработени през ...

......... НСИ годишен отчет за дейността. Фирмите, подали данъчни декларации, са задължени да подадат и отчетите си в НСИ, като институтът ще изпраща служебно номерата на НАП. Крайният срок за подаване на годишните отчети в НСИ за фирмите, които са данъчно задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане, е 5 април.


Информационната система „Бизнес статистика“ работи с пълен капацитет и до

Информационната система „Бизнес статистика“ работи с пълен капацитет и до ...

......... НСИ годишен отчет за дейността. Фирмите, подали данъчни декларации, са задължени да подадат и отчетите си в НСИ, като институтът ще изпраща служебно номерата на НАП. Крайният срок за подаване на годишните отчети в НСИ за фирмите, които са данъчно задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане, е 5 април.


Да инвестирате в акции е може би е един от

Да инвестирате в акции е може би е един от ...

......... в 560 000 лева след четиридесет години. Същите средства инвестирани във фонд с доходност от 6% но при разходна норма от 0.1%, биха се превърнали в сумата от 940 000 лева. Разликата е сериозна нали... *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции


Изплащането на пенсиите за април от Националния осигурителен институт (НОИ) ще

Изплащането на пенсиите за април от Националния осигурителен институт (НОИ) ще ...

......... г., е в размер до 348 лева. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 април. 


Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна

Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна ...

......... проблеми и се приемат само на каса. Още в началото на март и Банка ДСК предупреди клиентите, че преустановява приемането на всички банкноти с номинал 100 лева на АТМ. При техническа готовност за възобновяване на приемането им ще бъдете своевременно уведомени, посочват от финансовата институция. Уведомление за промяна обаче все още няма.


Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна

Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна ...

......... на над 250 специалисти в областта на високите технологии в печата на банкноти, паспорти, визи и други документи от целия свят. Наградата за банкнота се присъжда за изключителни постижения в дизайна, техническата сложност и защитата на дадена банкнота или серия от банкноти за региона на Европа, Близкия Изток и Африка.


През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на

През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на ...

......... резерв, гарантиран чрез МВФ евро-лев. За Шенген не съм сигурен, защото има една или две държави, които са егоисти. Чисто егоистично тези държави пазят интереса на своите народи, затова и ние го отнасяме в случая България и Румъния. По море няма да са прави ако не ни пуснат, казва премиерът.


Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна

Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна ...

......... други документи от целия свят. БНБ пусна нова банкнота от 100 лева (видео) С нови защити Наградата за банкнота се присъжда за изключителни постижения в дизайна, техническата сложност и защитата на дадена банкнота или серия от банкноти за региона на Европа, Близкия Изток и Африка, пише на сайта си БНБ.


С 32,4 милиона лева ще бъдат подготвени и проведени на

С 32,4 милиона лева ще бъдат подготвени и проведени на ...

......... решението на Министерския съвет, което беше прието днес. С подготовката ще се заеме вицепремиерът Томислав Дончев, който ще бъде подпомогнат от работна група. В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите. Вотът ще се проведе на 26 май 2019 г.


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен ...

......... за държавите от групата със сходен рейтинг. Бъдещи развития, които поотделно или заедно биха довели до негативни действия по рейтинга, са появата на външни дисбаланси, влошаване на външната конкурентоспособност, както и рязко покачване на държавния дълг, водено от фискално разхлабване или материализиране на условни задължения в баланса на държавата.  


На церемония в централната банка управителят на Българската народна банка

На церемония в централната банка управителят на Българската народна банка ...

......... приключването на своя мандат. Припомняме, вчера Миленков беше избран единодушно от депутатите за подуправител на БНБ. Той беше номиниран на 8 март от управителя Димитър Радев, а пред парламентарната комисия по бюджет и финанси Миленков заяви, че ще концентрира усилията си към влизането на България в Банковия надзор на ЕС.