Набимия кани предприемачи от България да инвестират в страната. Това

Набимия кани предприемачи от България да инвестират в страната. Това ...

......... не са подготвени да стартират свой бизнес. Насърчаването на иновациите и добавянето на стойност съм суровините, които добиваме, е важно. Младежта в нашата страна трябва да бъде ангажирана.”Двете страни могат да си сътруднича активно в областта на селското стопанство, туризмът, изграждането на старт-ап компании и проектите в подкрепа на овластяването на жените. 


България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени

България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени ...

......... на добро ниво. България и Германия  имат много допирни точки в областта на земеделието и бихме взаимствали от Вас добри практики чрез обучение на наши експерти“, каза заместник-министър Кръстева. От своя страна Герхард Шветйе запозна зам.-министър Кръстева със структурата и функциите на Земеделската камара и изрази готовност за съвместна работа.


България и Турция създават съвместен център за „син растеж“, насърчаващ устойчивото

България и Турция създават съвместен център за „син растеж“, насърчаващ устойчивото ...

......... одобрение на ЕК до края на следващата година, когато ще стане ясен и бюджетът й. Заложено е 30% от него да бъдат насочени към реализацията на голям стратегически проект между двете държави, а 15% от средствата ще се резервират за директно подпомагане на малките и средни предприятия в граничните общини.   


Понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието

Понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието ...

......... на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори, завършва декларацията.


Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев ще участва

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев ще участва ...

......... Отличията се връчват от "ЕСРИ България" - с опит и експертиза в сферата на информационните системи и по-специално в сферата на Геопространствените технологии и с участие в реализацията на успешните ГИС проекти у нас.Началният час на церемонията е 19 часа и ще се проведе в "София хотел Балкан", зала Роял.


Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на ...

......... на 5G мрежата.Преди дни по време на представяне на  възможностите на новата 5G технология министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков  бе категоричен, че услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G са основа на "умните" градове, където технологиите се прилагат в полза на жителите, на природосъобразните и устойчиви решения. На заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на

На заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ...

......... икономическа основа за Европа: в преследване на ефективност, ефикасност и качество на образованието и обучението“. Това беше и първата възможност за обмен на мнения за значението на човешкия капитал като основата на благосъстоянието на европейските граждани. Дискусията подчерта амбицията на Европейския съвет да се ускорят инвестициите в обучение и образование.


Общо 1,374 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата

Общо 1,374 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата ...

......... г. Мобилизацията и сътрудничеството между държава, бизнес и местна власт илюстрираха нагледно,  че заедно преодоляваме  успешно предизвикателствата,  коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Отправяйки благодарност към работещите в туризма, тя апелира за отговорна и усърдна работа от всички през настъпващия зимен сезон и за успешна подготовка на лято 2020 г.


Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ще раздаде

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ще раздаде ...

......... връчени в 10 категории: Мистър Икономика; Мисис Икономика; Индустрия; Финанси и застраховане; Търговия и услуги; Транспорт и логистика; ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси; Корпоративна социална отговорност; Консултантски бизнес/услуги; Земеделие и хранителна промишленост.И десетимата победители ще получат статуетката „Рибарят и златната рибка“ на Ставри Калинов, превърнала се в символ на конкурса. 


Социалният министър Бисер Петков обяви, че вече има готова концепция за

Социалният министър Бисер Петков обяви, че вече има готова концепция за ...

......... пълен – 40 години, тогава доходът ще представлява около 35-40% от салдото. От такъв порядък ще е и разликата между минималната гарантирана пенсия и действителната, която ние ще отпускаме на лицата. Правителството, пенсионните фондове и синдикатите постигнаха съгласие миналата година при какви условия ще се придобива право на пенсии от универсалния пенсионен фонд. 


Модернизирането на столичния градски транспорт продължава. Вчера в София пристигна първият

Модернизирането на столичния градски транспорт продължава. Вчера в София пристигна първият ...

......... ДДС. Предвидени са също доставки на резервни части, диагностично оборудване и обучение на персонала. Договорът е част от проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, който се осъществява с финансова подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.Един от най-големите ми грехове е, че магистралите в България са

Един от най-големите ми грехове е, че магистралите в България са ...

......... центъра на Истанбул нямат светофар, само магистрали", каза още Борисов. Той допълни, че България и Сърбия завършват един процес, в който се обновяват жп линиите и ще могат да се движат със 180 км/часПрез следващата седмица сръбският президент Александър Вучич ще посети София, за да види напредъка на газовия "Балкански поток".  


Земеделското и образователното министерство започват кампания под надслов: „Супер фермер“. Инициативата

Земеделското и образователното министерство започват кампания под надслов: „Супер фермер“. Инициативата ...

......... Първият стартира през ноември 2019 г., а вторият ще се реализира през месеците от февруари до април 2020 г. В рамките на инициативата ще се проведе и конкурс на тема: „Моето стопанство“, в който участниците ще представят своята идея за стартиране на бизнес. Писмените проектите ще бъдат оценявани от жури. 


Пристанище Варна ще бъде отворено за най-тежките кораби чрез удълбочаване

Пристанище Варна ще бъде отворено за най-тежките кораби чрез удълбочаване ...

......... лв., за да придобие 70% дял във фирмата "Сигда", която е собственик на централата. Според бившия министър цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения."ТЕЦ Варна" спечели два последователни търга за студен резерв - 26.5 млн. лева през тази година и 27.8 млн. лв. през 2018 г.


Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова провериха напредъка

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова провериха напредъка ...

......... взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис", коментира още Борисов. За изграждането на интерконектора бе създадено съвместното дружество ICGB. То вече избра строител - гръцката компания J&P AVAX S.A. Тръбите също ще бъдат доставени от гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро. Очаквайте подробности


На днешния ден можем да си спомним за Питър Дракър,

На днешния ден можем да си спомним за Питър Дракър, ...

......... които "Практика на мениджмънта" (1954 г.), "Мениджмънт за резултати" (1964 г.), "Ефективният ръководител" (1966 г.) и "Мениджмънт - задачи, отговорности, практики" (1974 г.). Книги по философия, сред които "Невидимата революция" (1976 г.), "Новаторство и предприемачество" (1985 г.), "Новите реалности" (1989 г.) и "Управление във време на големи промени" (1995 г.).Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви

Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви ...

......... само за чужди инвеститори и се обърна към българския бизнес да се запознае със Закона за насърчаване на инвестициите.В понеделник ще пуснем Закона за горивата към Министерския съвет, отбеляза Караниколов. По думите му тепърва предстоят обществени обсъждания и призова страните да мислят стратегически за бъдещето, а не за конкретни казуси.


Управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за

Управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за ...

......... дивеч - глигани, пъдпъдъци, и сладководна риба, основно сом, шаран, бяла риба, мряна, кефал, алай (карабалък). Има много майстори на традиционните чевермета, които някои гарнират с мед (който е уникален букет от аромати) и студена бира.Климатът е благоприятен за развитието на лозарството, а оттам и за производството на великолепно вино.


Започна електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019, съобщиха

Започна електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019, съобщиха ...

......... има най-много участници. Гласуването за финалистите продължава до 6 декември.Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса - българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията.


Близо 150 посетители разгледаха пречиствателната станция за питейна вода на

Близо 150 посетители разгледаха пречиствателната станция за питейна вода на ...

......... станция работи нон-стоп, 365 дни, 24 часа в денонощието. За тези 20 години тя непрекъснато се модернизира, внедрени са нови технологии, много от процесите са автоматизирани и вече се управляват онлайн.От контролната зала може да се контролира в реално време дори количеството вода, което да се поеме от язовир "Искър".


Документална та фотоизложба „Самолетостроенето в България“ е разполажена в залите

Документална та фотоизложба „Самолетостроенето в България“ е разполажена в залите ...

......... професор инженер Цветан Лазаров (1896-1961 г.). Той е най-продуктивният български авиоконструктор (самолети "ДАР", "КБ" е "ЛАЗ") и учен в областта на авиацията работил в България. Цветан Лазаров е основоположник на научните аеродинамични изследвания в България. Автор на 13 проекта за самолети, един - за хеликоптер, и един за безмоторен самолет.


Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и

Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и ...

......... си в България се е запознала с проекти по програмата, изпълнявани от общините Ботевград - за развитие на баскетбола, и на Правец - за развитие на културния туризъм. Тя заяви, че това са проекти, които могат да бъдат давани като добри примери за постигната устойчивост и с фокус към хората.


Записванията за зимата сочат, че около 60% от международните туристи

Записванията за зимата сочат, че около 60% от международните туристи ...

......... тези традиции. Така ще можем още по-успешно да популяризираме качествената българска кухня. Предстои и международна среща следващата година по тази тема с членове на световни професионални кулинарни асоциации, за да получим подкрепа за популяризиране на България на различни изложения, включително на „Зелената седмица“ в Берлин и др., обобщи министър Ангелкова.


Френско-германският консорциум "Соф кънект", която бе избран за концесионер на

Френско-германският консорциум "Соф кънект", която бе избран за концесионер на ...

......... Мюнхен е второто най-натоварено в Германия след това във Франкфурт. От своя страна базираният в Париж Meridiam обединява 7 фонда и управлява активи за над 7 млрд. долара. В момента работи по 71 проекта, включително мостове, жп трасета и други. Портфолиото му поставя акцент върху сектори като енергетика, транспорт и околна среда. 


Завърши ремонтът на виадуктите при 17-ти и 18-ти км на

Завърши ремонтът на виадуктите при 17-ти и 18-ти км на ...

......... "Пътна инфраструктура" съобщи, че в началото на месец юли е приключил ремонтът и на виадуктите при 13-ти и 15-ти км на АМ „Тракия“ в посока Бургас.С рехабилитацията на съоръженията значително е подобрена пътната безопасност в този участък от автомагистрала „Тракия“. Осигурена е по-висока скорост и комфорт за преминаващите моторни превозни средства.


Инициатива ще връща българи от чужбина у нас. Това бе

Инициатива ще връща българи от чужбина у нас. Това бе ...

......... българските училища в чужбина. По думите му обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България. "Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат", посочи министър-председателят. 


До лятото на следващата година ще се роди още една

До лятото на следващата година ще се роди още една ...

......... общо 268 служители. Съгласно последните  финансови показатели, Сибиес ООД отчита увеличение на нетните си приходи от продажби от 23.2% през 2018 година. Общата сума на нейните активи отчита ръст от 38. 46 на сто през миналата година.Фирмата е популярна  в града заради дългогодишната си безрезервна подкрепа към Баскетболен клуб „Берое“.


Три са отворените ценови оферти на допуснатите кандидати в обществената

Три са отворените ценови оферти на допуснатите кандидати в обществената ...

......... за проектиране и строителство.Работата на тръжната комисия, разглеждаща техническите оферти за лот 3.2.2 продължава и предстои отварянето на ценовите оферти.Проектът за изграждане на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле се планира да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.


Премиерът Бойко Борисов ще участва утре в официалното откриване на новоизградения

Премиерът Бойко Борисов ще участва утре в официалното откриване на новоизградения ...

......... г.Общоевропейският транспортен коридор №10 осигурява пътна, железопътна и дигитална свързаност между България и Сърбия. Откриването на сръбския автомагистрален участък ще се проведе на входа на тунел Банцарево, който се намира близо до Ниш. На церемонията премиерът Бойко Борисов ще бъде придружаван от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. 


Руският трезор Сбербанк Sberbank и неговата дъщерна компания SberCloud, представиха

Руският трезор Сбербанк Sberbank и неговата дъщерна компания SberCloud, представиха ...

......... измерва в flops, тоест в броя операции с плаваща запетая, които системата може да извършва в секунда. Досега най-мощният суперкомпютър в Русия беше "Ломоносов 2", който демонстрира производителност от 1,85 петафлопа по показателя HPL Linpack. Суперкомпютърът, създаден от трезора и SberCloud има близо четирикратно  по-голяма производителност - около 6,7 петафлопа.


Сърбия приключва строителството на цялата магистрала от Ниш до границата с България

Сърбия приключва строителството на цялата магистрала от Ниш до границата с България ...

......... трябваше да бъде завършено още през 2017 г., но имаше няколко закъснения. Дори след официалното откриване на отсечката ще са необходими довършителни дейности, уточнява сръбската телевизия N1. Като причини за забавянето се изтъкват свлачища. Всички закъснения повишиха значително разходите за строителството, като към момента окончателната цена на магистралата все още не е оповестена.


Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group

Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group ...

......... абсолютно легитимно и прозрачно. Финансовите резултати на компанията показват, че през 2018 г. "Виваком" е успяла да генерира приходи от 948 милиона лева, което е с 6.6% повече спрямо 2017 година. Коригираната EBITDA нараства с 12.8% до 359.8 милиона лева, а инвестициите за годината са се увеличили с 3.6% до 187.5 милиона лева.


Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще е

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще е ...

......... на програмата, планът за действие за изпълнение на препоръките относно напредъка в програмирането 2021-2027 година.Ще бъдат обсъдени и основните предизвикателства на програмния период 2021-2027 г., правилник за дейността на съвместната Работна група и съвместен концептуален документ за Програмата за трансгранично сътрудничество, както и основните предизвикателства на програмния период 2021-2027 година.


Италиански компании, които търсят нов пазар и партньорства в България.

Италиански компании, които търсят нов пазар и партньорства в България. ...

......... темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни през последните няколко години.За 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на 4 855.4 млн. евро, което нарежда Италия на второ място за периода като търговски партньор на България, след Германия, като износът е в размер на 2 433.4 млн. евро.


Сагата с ремонта на бившия Партиен дом с идeятa той

Сагата с ремонта на бившия Партиен дом с идeятa той ...

......... да предположим , че няма обжалвания на процедурата от евентуални други състезатели в конкурса, реално изпълнението му може да започне в началото на следващата година. Или казано по-просто, сметката показва, че Народното събрание ще може да се нанеса в новия си дом  най-рано през 2021 -а и то ако строителството е безпроблемно и бързо.    


За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5

За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5 ...

......... работна група към консултативния съвет. В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите. В началото на декември, преди да изтече крайният срок за подаване на предложения, консултантът на АПИ – Световната банка, ще организира форум за електронната система за събиране на пътни такси.  


Пред прехода към кръгова икономика има важна пречка за преодоляване и

Пред прехода към кръгова икономика има важна пречка за преодоляване и ...

......... на екологичната система... Предварителното планиране позволява да се използват по-малко суровини, да се рециклира, както и съответно – да се пестят пари“, каза Гаучи. Гостът подчерта, че освен от законодателни промени, кръговата икономика се нуждае и от различни видове умения. „Има необходимост и от технологичния процес и неговия анализ“, добави още той.


Генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски подписа

Генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски подписа ...

......... проекта е ДЗЗД "Евро жп инфраструктура", включващо фирмите "Инфраструктурно строителство" АД и испанската "Марко Обра публика" АД.Обект "Модернизация на железопътен участък Оризово-Михайлово" е част от проект "Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2" и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 година.


По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените ...

......... г. на 97.3 кв. м през същото тримесечие на 2019 година. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 191.4 кв. м, и Габрово - 190.8 кв. м, а най-малка - в областите Видин - 46.0 кв. м, и Разград - 71.9 кв. метра.


Започва изграждането на кръгово кръстовище на път I-5 Хасково –

Започва изграждането на кръгово кръстовище на път I-5 Хасково – ...

......... мантинели, пътни знаци и маркировка. С изграждането му ще се подобри безопасността на движението и ще се намалят до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия.Изпълнител на проекта е „АБ“ АД, Хасково. Стойността на договора е 568 788,48 лв. с ДДС, а срокът е 90 дни. Строителният надзор се осъществява от МТТ „Инженеринг“


Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за

Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за ...

......... към  осигуряване на благоприятни условия, при които всеки да има възможността да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес. „Именно предприемаческата енергия, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а предприемачите представляват незаменим ресурс за творчески идеи и решителност“, завърши тя.  


Бюджет 2020 се увеличава, но не за всички и не

Бюджет 2020 се увеличава, но не за всички и не ...

......... на заплатите в сектора. Нужни са само още около 6-7 млн. за да може заплатите на медицинските сестри да се увеличат до „прословутите” 900 лв.", коментира още Димитров.Той смята, че това което бюджетът предвижда е едно „плахо” увеличение на минималната пенсия, като от КНСБ препоръчват двойно на предложеното от държавата.


България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор

България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор ...

......... настоявала за общ механизъм на ЕС за управление на миграцията като се спазва справедлив баланс между отговорност и солидарност. За целта е необходимо да продължи целенасоченото сътрудничество на ЕС с трети страни, да се надграждат съществуващи партньорства, което ще даде адекватните решения за справяне с предизвикателствата пред Европа и света. 


Народните избраници ще имат пленарно заседание от 9 часа. Ако

Народните избраници ще имат пленарно заседание от 9 часа. Ако ...

......... по издаване, спиране, прекратяване и отнемане на лиценза, както и да се приеме Наредба за устройството и правилата за дейността на клиринговата къща.Продължават и обсъжданията в дванадесет парламентарни комисии за първо гласуване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2020 г., внесен от Министерски съвет нa 31 октомври.


Производството на месо и месни продукти бележи ръст с 6.7

Производството на месо и месни продукти бележи ръст с 6.7 ...

......... в размер на 600 млн. евро““, каза още Десислава Танева.Земеделският министър изрази надежда, че тази тенденция за ръст в производствата ще се запази. „Министерството ще положи усилия заедно с бранша това да продължи и за напред. Страната ни има прекрасни производители и предприятия, които произвеждат качествена храна“, категорична бе Танева. 


Наблюдава се положителна тенденция при износа на български селскостопански стоки.

Наблюдава се положителна тенденция при износа на български селскостопански стоки. ...

......... подкрепи производителите, така че продукцията им да стигне до по-широк кръг от хора.„Програмите за съвместна работа с търговските вериги трябва да са общодостъпни. МЗХГ ще подкрепя разяснителни кампании, електронни платформи или друг тип информационни канали. Целта е  всеки производител да има равен достъп до потребителя чрез веригите“, допълни министър Танева.


Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова посети българските

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова посети българските ...

......... от най-престижните кулинарни институции в света. Директорът на Института по туризъм и кулинария Ли Сияохуа запозна българския вицепремиер с методите на обучение и техническата база.Двамата обсъдиха възможностите за обмяна на опит и се обединиха около идеята за съвместно сътрудничество с български професионални учебни заведения в сферата на туризма и готварството. 


Правителството прие на днешното си заседание постановление за изменение и

Правителството прие на днешното си заседание постановление за изменение и ...

......... ключови длъжности, което ще позволи да се реализира механизма за приемственост в администрацията.В наредбата за служебното положение на държавните служители се уреждат елементи на процедурата, свързана с възможността за работа в две администрации при непълно работно време, което ще подобри възможностите на малки администрации да назначават нужните им квалифицирани експерти. 


Синдикатите настояват за увеличение на максималната пенсия. Позицията на КНСБ

Синдикатите настояват за увеличение на максималната пенсия. Позицията на КНСБ ...

......... от тези 28 000 души ще получават занапред действителния размер на пенсиите си.Допълнителният финансов ресурс, необходим за реализация на искането на КНСБ е под 28 млн. лв. Експертите на Конфедерацията са убедени, че в планираните приходи има достатъчно резерви, така че синдикалните предложения за повишаване адекватността на пенсиите да се реализират.


Започнаха същинските строителни дейности на участъка от над 6 км

Започнаха същинските строителни дейности на участъка от над 6 км ...

......... артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела -  „Стар Лозенски път“, "Патриарх Герман“, „Самоковско шосе“ и „Младост“.Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над река Искър и река Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.


Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за

Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за ...

......... да се заплаща такса.С цел намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса е направено изменение, свързано със сроковете за валидност на решението за промяна на предназначението на земеделските земи.Нормативната уредба, свързана с опазването на селскостопанското имущество, е уредена в законопроекта, като е съобразена със съвременните обществено-икономически отношения в страната.


Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова присъства на

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова присъства на ...

......... на двустранната търговия. В разговора вицепремиерът Николова отбеляза, че съществува неизползван потенциал за разширяване на обема и обхвата на българския износ. Тя представи родното производство, като акцентира върху българските вина и хранителни продукти. На свой ред губернатор И Лиенхун изрази желание за увеличаване на вноса на български стоки в Китай. 


Имоти за над пет милиона лeва  в местността „Детски град“

Имоти за над пет милиона лeва  в местността „Детски град“ ...

......... в „Green Village”  се предлагат напълно завършени“Доста тъжно е когато подобни намерения остават само в рекламните брошури, а реализацията им се препъва не само от обективни икономически причини, но и от неизкоренимият нашенски манталитет обобщен просто в думите „как да прекараш другарчето“... Обикновенно резултатът е, че  всички вкупом са  прекарани.


Кремиковският манастир, „Перперикон“ и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря)

Кремиковският манастир, „Перперикон“ и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря) ...

......... туристически продукт с допълнени мерки за интерпретация и информация относно историята, значението и развитието на обектите.По процедурата по-рано тази година бяха отпуснати 8,2 млн. лв. за реставрация, адаптация и възстановяване на Синагогата във Видин и околното ѝ пространство, с което комплексът ще бъде превърнат в атрактивна туристическа и културна дестинация. 


Министърът на туризма Николина Ангелкова дефилира на туристическото изложение в

Министърът на туризма Николина Ангелкова дефилира на туристическото изложение в ...

......... с 2017 година (около 49 680). Общият брой посещения за трите дни на борсата за професионалисти е достигнал близо 89 000. Представителите на международни медии са се увеличили до 2 700. Очаква се тазгодишното издание на World Travel Market да привлече още по-голям интерес, съобщиха от ведомството ръководено от туристическата началничка 


Участъкът на магистрала "Струма" от пътен възел „Долна Диканя“ до пътен

Участъкът на магистрала "Струма" от пътен възел „Долна Диканя“ до пътен ...

......... изградена от консорциум "Струма – I", в който участваха италианската "Импреза" и българските "Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92". Изграждането на целия Лот 1 (от Долна Диканя до Дупница) струваше малко над 58.53 млн. лева без ДДС.През 2015 г. отново същият участък бе ремонтиран в рамките на гаранционния срок. 


Премиерът Бойко Борисов се срещна с външния министър на Чехия

Премиерът Бойко Борисов се срещна с външния министър на Чехия ...

......... ни по охраната на външната граница на Европейския съюз. „България е държавата, която има нула миграция, благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, подчерта още премиерът Бойко Борисов и допълни, че споразумението между ЕС и Турция, което  работи перфектно.„Така надеждно пазим границата и гарантираме спокойствието на Европа“, каза министър-председателят Борисов. 


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще има

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще има ...

......... са били 204 732, което означава 13 място сред всички гости у нас (или 6 място в ЕС), като има увеличение с 6% на годишна база. Българските туристи посетили Чехия за периода са 101 917 души, това е 13 място в общия брой пътували и увеличение с 5.9 на сто.


Представители на ръководството на Българо-австралийската бизнес камара - Йоана Кехлибарова,

Представители на ръководството на Българо-австралийската бизнес камара - Йоана Кехлибарова, ...

......... капиталовложенията, реализирани у нас от австралийски компании в периода 1996-2018 г., е 70.8 млн. евро, като по този показател страната е около 50-то място в класацията на преките чуждестранни инвестиции по географски признак. Привлечените австралийски инвестиции в България са основно в минодобивната промишленост, търговията с недвижими имоти и консултантската дейност.


Русия предлага създаването на Голямо евразийско партньорство, в което да

Русия предлага създаването на Голямо евразийско партньорство, в което да ...

......... от особеностите на ШОС е, че по статут тя не е военен блок (като НАТО). Главните задачи за организацията са укрепването на стабилността и сигурността на територията на страните членки и борбата с тероризма, сепаратизма, екстремизма, наркотрафика, също развитието на икономическото сътрудничество, енергийното партньорство, както и научното, и културно взаимодействие.


АББ планира да придобие мажоритарен дял в размер на 67%

АББ планира да придобие мажоритарен дял в размер на 67% ...

......... и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево. Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията разполага с над 2800 служители в страната.


Октомври ни изненада с поредната бизнес класация на Световната банка

Октомври ни изненада с поредната бизнес класация на Световната банка ...

......... в последните месеци виждаме, че големи инвеститори предпочетоха да развият свои производства в Сърбия, Румъния, а и най-пресният случай със завода на Фолксваген е показателен, че имаме още за наваксване по отношение условията за бизнес. Това не бива да ни изненадва, тъй като различните чуждестранни инвеститори ни го напомнят често.


Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги,

Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, ...

......... кадастър. Към момента това се прави от малко над половината от местните власти в страната. Повишаването на броя им също ще доведе до подобряване на обслужването на потребителите, тъй като те ще могат да заявяват и получават услуги от кадастралната карта на удобно за тях място - в общинските центрове.


Концесиите за морските плажове ще се изчисляват по нова методика.

Концесиите за морските плажове ще се изчисляват по нова методика. ...

......... плажове в България биха надхвърлили този праг и попадат в обхвата на директивата.Към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове, изтичат и сроковете на много концесионни договори. Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да се гарантират водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на ивиците.  


Правителството одобри през седмицата проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество

Правителството одобри през седмицата проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество ...

......... ОАЕ. Българският износ намалява с 11.8% спрямо първата половина на 2018 г., като възлиза на 59.3 млн. щ.д. Спадът се дължи отново на намалението в износа на тютюневи изделия, пластмасови продукти, медни листове и ламарини и др. Вносът от ОАЕ отчита увеличение от 4.8%, като се равнява на 17.6 млн. щ.д.


5G борави със 100 пъти по-голяма скорост, възможно е свързване

5G борави със 100 пъти по-голяма скорост, възможно е свързване ...

......... са опасни.Осигуряването на радиочестотен спектър е тема, която ще намира своето решение, подчерта министър Росен Желязков. Той увери, че лентата в диапазона 3,6 мегахерца скоро ще бъде обявена на търг. В заключение той каза, че усилията на държавата са насочени към осигуряване на по-добри услуги, по-умни градове и по-доволни потребители.


Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас ...

......... физиотерапевтична медицинска техника в света.Компанията е световен лидер в разработката, производството, търговията и сервиза на електронна медицинска апаратура в три направления: Физиотерапия, Кардиология и Естетична медицина. Уредите на компанията се продават в над 120 страни на 6 континента. Производствената й база се намира в Пловдив, разполага и с R&D център.


Днес ливанските банки отвориха за клиенти, за първи път от

Днес ливанските банки отвориха за клиенти, за първи път от ...

......... северно от Бейрут.Двуседмичните политически и икономически сътресения подхраниха притесненията, че вложителите ще се втурнат да теглят парите си или ще ги прехвърлят в чужбина щом банките заработят. Възможно е да няма официален контрол на капитала, но банкови източници посочиха, че търговските банки ще се опитат да ограничат преводите в чужбина.


Фонд на фондовете (ФнФ) започна процедура за избор на финансов

Фонд на фондовете (ФнФ) започна процедура за избор на финансов ...

......... са опитът в дялови инвестиции, както в сътрудничество с научно-изследователски организации, така и в иновативни предприятия. От посредника се очаква да предложи висока експертност на екипа, съчетаваща изследователски опит и инвестиционна практика.Кандидатите за фонд мениджъри могат да подават оферти в офиса на Фонд на фондовете в срок до 19.12.2019 г.


С решение на правителството се отчуждават имоти и части от

С решение на правителството се отчуждават имоти и части от ...

......... беше завършено шест месеца предсрочно, след като строителните дейности започнаха в края на март миналата година. За изграждането му са инвестирани 66 млн. лева от държавния бюджет.Лот 1 - 15.26 км - от п.в. "Боаза" до п.в. "Дерманци" на път ІІІ-307, обслужващ град Луковит. Стойност на лота 129 млн. лева.