България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и

България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и ...

......... инвестицията. Това бе заложено като изискване от парламента към правителството при "размразяването" на градежа. В следващата една година предстои да бъде направена по-кратка листа на кандидатите, с които правителството желае да работи. След това от тях ще се очакват конкретни оферти, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят преговори. 


Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи днес, че Полша и Литва

Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи днес, че Полша и Литва ...

......... или изключителни икономически зони на Дания, Финландия, Германия, Русия и Швеция. Дания остава единствената страна, която досега не е дала съгласието си за изграждането на "Северен поток 2".Съединените щати, които се опитват да продават повече втечнен газ на своите съюзници, настояват, че "Северен поток 2" ще направи Европа зависима от Русия.  


В областта на строителството перспективите между България и Руската Федерация

В областта на строителството перспективите между България и Руската Федерация ...

......... руският заместник-министър.Сред основните възможности за разширяване на сътрудничеството бяха обсъдени още обмяната на информация за националните изисквания към стандартите в областта на строителството и строителните продукти, както и споделянето на опит по въпросите, свързани с енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради и управлението на сградите в режим на етажна собственост. 


Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5

Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 ...

......... пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар.


Шведско-швейцарската компания АББ открива своята най-нова производствена база в България

Шведско-швейцарската компания АББ открива своята най-нова производствена база в България ...

......... към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители.


Кибератаката срещу сървърите на Националната агенция за приходите и безпрецедентният теч

Кибератаката срещу сървърите на Националната агенция за приходите и безпрецедентният теч ...

......... Владислав Горанов обсъждали възможността средства да бъдат заложени в Бюджет 2020.Той призова както мразим крадците и убийците, така да мразим и хакерите.Във форума участваха също вицепремиерът Мариана Николова, вътрешният министър Младен Маринов, експерти от агенция "Електронно управление", ръководители на служби и представители на частния сектор и браншови организации за киберсигурност.В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща

В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща ...

......... "извадил" 1 лев от сметката на шефа на една от най-големите банки, след което му го превел обратно. "Просто за да му покаже, защото той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е защитена", обясни Бойко Борисов и добави, че в същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими.


Продължавайте да строите. Рецесия така се бори - с нови

Продължавайте да строите. Рецесия така се бори - с нови ...

......... Компанията има и модерна сервизна база за турбокомпресори във Варна, която обслужва клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно море. В София се намира главният офис на компанията, както и развоен център за стъпателни регулатори за трансформатори. Към настоящия момент компанията разполага с над 2 700 служители в България.


Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните ...

......... у нас сред норвежките граждани, както и на културно-историческия, познавателния, селския, винен туризъм и други. Общо 59 051 гости от северната страна са били в България през миналата година. За българите обаче това все още е далечна и непозната дестинация. Едва 8 469 човека са посетили Норвегия през миналата година.


В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща

В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща ...

......... петима души можело да бъдат назначени през агенцията за електронно управление.С финансовия министър обсъждали възможността средства да бъдат заложени в Бюджет 2020."Искаме да назначи качествени хора с конкурс, но като чуят заплатите, стават и си тръгват. Реалистично е и от новия бюджет, но важното е да вършат работа", обобщи Борисов. 


Софийската фирма "Форт Нокс" ООД е уведомила Комисията за защита

Софийската фирма "Форт Нокс" ООД е уведомила Комисията за защита ...

......... и офиси по периферията. Последните етажи на високата сграда са предвидени за офиси с неповторима гледка към града и околностите.Ниската офисна сграда има ролята на балансьор в пространствената композиция на комплекса. Тя разполага с шест офисни етажа и предлага възможност за разполагане на офиси с голяма площ тип "open space".Съветът за административната реформа проведе днес заседание под председателството на

Съветът за административната реформа проведе днес заседание под председателството на ...

......... определяне на представители на гражданските организации в консултативни органи. Те имат за цел да поставят стабилна основа и унифициран подход в практиките на администрацията за привличане на гражданска експертиза в консултативните органи на администрацията. Правилата съдържат примерни процедури и критерии, по които да се извършва привличането на експерти от обществото. 


Общо 435 училища, детски градини и комплекси, както и 13

Общо 435 училища, детски градини и комплекси, както и 13 ...

......... развитие“ 2007-2013 г. Регионалното министерство насочи още 431 млн.лв. за ремонт на образователните институции в градовете. С тях се ремонтираха и обновиха 455 училища, 392 детски градини и 43 сгради на 15 висши училища в страната, в които се обучават над 343 хил. ученици и студенти в 217 населени места. 


Българската стопанска камара се обяви против промени в Закона за електронното

Българската стопанска камара се обяви против промени в Закона за електронното ...

......... на правилата за възлагане на обществени поръчки, като поставя и въпросът доколко биха били прилагани правилата на ефективност и ефикасност при разходване на публични средства.Мотивирани от горното се обръщаме към Вас с очакване и апел, предлаганите с § 13 и § 43 на ЗИД ЗЕУ промени да не бъдат подкрепени.


Атрактивни събития, организирани от Китайския културен център в София, с

Атрактивни събития, организирани от Китайския културен център в София, с ...

......... има демонстрации на китайско бойно изкуство, танци и изпълнения на традиционни китайски музикални инструменти. Ще има томбола с различни награди. Специална игра-състезание по бягане /обиколка на Морската градина/, от 9:00 до 11:00 ч., ще зарадва малки и големи жители и гости на Варна, а победителят ще спечели пътуване до Нинбо. 


Както стана известно още през юли, кметът на Благоевград Атанас

Както стана известно още през юли, кметът на Благоевград Атанас ...

......... ЕАД пък е „Мираж Банско “АД, което пък е собственост на самия Андонов и кума му Калин Бошняков.Впускат ли се новите благодетели на "Пирин" по пътя на създаването на елитен спортен клуб с всички произтичащи от това "екстри",както за самия него, така и за поддръжниците му в региона,предстои да разберем.На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации ...

......... с декларираните данъци от предходната година.Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи в сайта на приходната агенция - www.nap.bg или на телефона на НАП - 0700 18 700 /обажданията се таксуват по стандартната тарифа на съответния оператор/.  


За първите пет месеца на 2019 г. търговският оборот с

За първите пет месеца на 2019 г. търговският оборот с ...

......... селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.Министърът подчерта, че индонезийският пазар е пазарът на най-голямата икономика в Югоизточна Азия с над 250 милиона потребители и посещението в България на бизнес мисията от Индонезия е отлична възможност да представят предимствата и качествата на производствата от двете страни.


Премиерът Бойко Борисов откри новия завод за производство на фармацевтични продукти

Премиерът Бойко Борисов откри новия завод за производство на фармацевтични продукти ...

......... да стигнем до този момент, в който да го открием“, заяви пред присъстващите собственикът Кирил Домусчиев и подчерта, че проектът е изключително сложен и може би е най-голямата инвестиция от подобен тип в целия Европейски съюз.Сред присъстващите са министрите на околната среда и водите, на финансите, на икономиката и на здравеопазването. 


Техническите стартъп компании в Албания и Западните Балкани са поканени

Техническите стартъп компании в Албания и Западните Балкани са поканени ...

......... за свързване с менторите от Обединеното кралство, възможности за съвместни проекти и за принос в разработването на политики. Възможност за кандидатстване по проекта UK-Albania Tech Hub в срок до 18 октомври 2019 г. имат всички стартъп технологии, които вече са установени на албанския пазар или в страните от Западните Балкани.


На днешния ден можем да си спомним за британски предприемач

На днешния ден можем да си спомним за британски предприемач ...

......... с емблематичната си статуя, наречена Spirit of Ecstasy, монтирана върху предния капак на автомобил. След Първата световна война Хенри Ройс е награден с Ордена на Британската империя, а през 1930 г. получава титлата баронет за заслуги към въздухоплаването в страната. През 1962 г. е открит негов мемориал в Уестминстърското абатство.


По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с

По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с ...

......... ключов, знаков и труден проект, който изисква цялостна координация с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което е принципал на НК „Железопътна инфраструктура“, собственик на имотите“, заяви кметът Йорданка Фандъкова.Тя посочи, че целта е всички квартали, през които минава Зеленият ринг, да имат екологична връзка с парковете в града.


Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане

Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане ...

......... опасност от пожар. От пътната агенция обаче изобщо не отговорили. Дни след пожара прокуратурата повдигна на собственика на фирмата обвинения за престъпление срещу околната среда и предумишлен палеж. Към момента това е единствената реакция от страна на държавата.Очаква се ремонтът на обгорения участък от "Струма" край Дупница да продължи няколко месеца и да струва около 2 млн. лева.


Българската  стопанска камара обяви, че подкрепя удължаването на сроковете, в които

Българската  стопанска камара обяви, че подкрепя удължаването на сроковете, в които ...

......... плащания по продажби за предходната година, за които е налице задължение за издаване на фискален бон, да не надвишават 5 на сто от размера на нетните приходи от продажби, стеснява броя лицата, които биха могли да се ползват от тази алтернатива до малко над 900 компании", обясняват от Стопанската камара. 


Когато научих за свалянето на Силвия Великова, аз й се

Когато научих за свалянето на Силвия Великова, аз й се ...

......... Ако всяко правителство беше правено по една магистрала, сега нямаше да ме питате. Ние правим седем наведнъж. в същото време всеки ден се иска. В Бяла чисто ново училище правим. Майка, Бог да я прости, умря. Иначе и днес щеше да ме стегне. Каквото кажеше - закон е", каза Борисов. 


Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с позиция по

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с позиция по ...

......... Великова.  Множество нейни колеги късно снощи излязоха с декларация в нейна подкрепа, което в крайна сметка доведе до връщането й зад микрофона на "Хоризонт".Тази сутрин обаче се разбра, че сигналът на програмата е заглушен в цялата страна. Официалният мотив е "техническа профилактика". От СЕМ съобщиха, че ще започне проверка по случая. 


Близо 100 млн. евро за производство на чиста енергия ще

Близо 100 млн. евро за производство на чиста енергия ще ...

......... и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България – в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. За 2018 г. размерът на износа на стоки от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро.


Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита

Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита ...

......... на протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор", обяснява журналистката и допълва, че неофициално от вторник ръководството води разговори с нея. Било й недвусмислено показано, че има натиск да бъде свалена от ефир заради непрекъснатите си критики към Гешев. Било й е предложено да обучава кореспондентите на радиото.


Компании, които са сред най-големите в Европа и света, ще

Компании, които са сред най-големите в Европа и света, ще ...

......... на водещи производители и търговци."Стройтех 2019" се провежда в Международен панаир Пловдив заедно с още четири специализирани изложби, представящи новости от автомобилната индустрия, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, енергетиката, екологията и химическата промишленост. Очакват се близо 700 изложители и над 30 000 посетители специалисти от България и света.


Продажбите на "Българска роза" АД - Карлово през първото полугодие

Продажбите на "Българска роза" АД - Карлово през първото полугодие ...

......... над 1600 акционери. Книжата му се търгуват на "Българсата фондова борса" АД на Неофициален пазар.Основен акционер в козметичната компания е: "Стара планина холд" АД с дял от 49.99% от капитала. "Гарант-5" ООД притежава 32.94%, а свободно търгувани са над 912 хил. акции или 17.06% от книжата с право на глас.


Комисията за финансов надозр е одобрила проспект за допускане до

Комисията за финансов надозр е одобрила проспект за допускане до ...

......... (Хамбург) - “Луфтханза Техникс” - София ООД (с дял от 24.9%), с "Фрапорт" АГ (Франкфурт), със "Суиспорт Интернешънъл" - "Суиспорт България" АД (дял от 15%), с "Нюанс Груп" (държи половината акции в безмитния оператор "Нюанс БГ" АД), с "Луфтханза Скай Шефс" АГ (Франкфурт), с "Алфа Кетъринг", с "Амадеус ИТ Груп".


В средата на октомври месец се очаква да бъде готов

В средата на октомври месец се очаква да бъде готов ...

......... програмата на Градска мобилност е предвидено да се довършат и изградят още три паркинга за 492 места. Те се намират на бул. “Сливница“, при Централна гара и в кв. “Надежда 1“.В момента със строителството на третата линия на метрото се изграждат още 3 паркинга в район „Овча купел“ за около 700 места.


Не би следвало да има компенсации от страна на държавата,

Не би следвало да има компенсации от страна на държавата, ...

......... прави държавата за производство на електрическа енергия от ВЕИ, разходите по отношение на двата дългосрочни договора с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее”, обясни тя.Енергийният министър добави, че основна задача остава „Контур Глобал” да работи на свободния пазар и да се прекрати договора в рамките на взаимния интерес.  


До края на 2020 г. в България трябва да бъдат

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат ...

......... проектни характеристики за безопасност. Тя ще се прилага за изграждане на станции за зареждане на автомобили с водород, доставен с товарен автомобил, в бутилки в сгъстено газообразно състояние, или произведен на мястото на монтаж и експлоатация на водородната зарядна станция в генератори на водород, използващи процес на електролиза на вода. 


България и Ирак подновиха диалога за създаването на нова сесия

България и Ирак подновиха диалога за създаването на нова сесия ...

......... в България.Иракските представители споделиха, че страната им е изправена пред предстоящо инфраструктурно възстановяване и стремеж към реанимиране на индустриалния си потенциал като за тази цел имат изготвена нова законодателна рамка, изцяло съобразена с изискванията на инвеститорите и тяхната защита, както и множество облекчителни режими, предаде пресцентърът на Министерството на икономиката.


JYSK откри логистичната си база дистрибуционен център Божурище, разположен в непосредствена

JYSK откри логистичната си база дистрибуционен център Божурище, разположен в непосредствена ...

......... (финансовата година за JYSK приключва в края на Q3, през месец септември) от 3,35 млрд. евро и печалба преди облагане в размер на 444 млн. евро.В България JYSK стъпва на пазара през 2005 г. До днес, веригата магазини има 28 обекта в 18 български града, с общо над 300 служители.


Съществуват реални предпоставки за добро сътрудничество с Узбекистан в машиностроенето и

Съществуват реални предпоставки за добро сътрудничество с Узбекистан в машиностроенето и ...

......... Узбекистан през последните години се увеличава, като през 2018 г. той отбеляза ръст с 1,3% спрямо 2017 г. и достига близо 20 млн. щат. долара. За първите пет месеца на 2019 г. взаимната търговия се увеличава със 7,3% спрямо същия период на 2018 г. и достига 8,4 млн. щ. д.     


Как автомобилът  може да бъде напълно обновен, ще покаже изложбата

Как автомобилът  може да бъде напълно обновен, ще покаже изложбата ...

......... 23 до 28 септември в Международен панаир Пловдив заедно с още четири изложби. Те ще демонстрират иновации от машиностроенето, роботиката, автоматизацията, строителството, електрониката и електротехниката, информационните и дигиталните технологии, екологията, енергетиката и химията.  Очаква се да участват близо 700 компании и около 30 000 посетители специалисти от страната и чужбина.


Британският тютюнев гигант British American Tobacco (BAT) обяви, че планира

Британският тютюнев гигант British American Tobacco (BAT) обяви, че планира ...

......... че иска да "гарантира бъдеща култура на напасване". „Моята цел е да наблюдавам промяната в растежа и значително да опростявам настоящите ни начини на работа и бизнес процеси, като същевременно предоставям дългосрочна устойчива възвръщаемост за нашите акционери. Това е жизненоважен първи ход за подпомагане постигането на тези цели", добави директорът. 


Асоциациите на пивоварите от държавите в Европейския съюз подписаха в Брюксел

Асоциациите на пивоварите от държавите в Европейския съюз подписаха в Брюксел ...

......... трайна тенденция.  За повече от половин век Пивоварите на Европа, със седалище в Брюксел, е гласът на бирената индустрия пред европейските и международни институции. Организацията обединява националните  асоциации на пивоварите от страните на Европейския съюз, Норвегия, Швейцария и Турция. Съюзът на пивоварите в България е член на организацията от 2008.  


Общо 14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай. Първите

Общо 14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай. Първите ...

......... изнасят своите млечни продукти за Китай.През последните три години Българската агенция по безопасност на храните изпращаше попълнени изискваните от китайската страна въпросници и допълнителна информация за тези български предприятия. Предстои най-скорошно одобряване и на останалите 7 български предприятия. България вече има споразумения с Китай за износ на вино, люцерна, царевица, риба и рибни продукти. 


Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата. Асфалтът не се

Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата. Асфалтът не се ...

......... живот", коментира Борисов.Премиерът поясни, че в индустриалната зона в Божурище минават по 4 камиона на 10 минути. Има бум на инвестициите в тази зона. Затова е разпоредил на министрите в кратък срок да приключат с отчуждаването на земите. "Максимално бързо, независимо, че е скъпо, трябва да се направи инфраструктурата. Инвестициите са огромни", допълни Борисов.  


Депутатите въведоха санкции за нарушения на правилата за цените на

Депутатите въведоха санкции за нарушения на правилата за цените на ...

......... доставчиците да не прилагат цени на дребно (без данък върху добавената стойност) за потребители на регулирани съобщения в рамките на ЕС, надвишаващи 0,19 евро цента на минута за повиквания и 0,06 евро цента за текстови съобщения. За такива нарушения ще се налага имуществена санкция от 20 000 до 400 000 лева.


За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност

За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност ...

......... голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. От социалното министерство е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблемВреме е да се действа, няма какво да чакаме. Очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места. , категоричен е Велев.  


Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на

Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на ...

......... теми, свързани с инвестициите, енергетиката, както и малките и средните предприятия, индустриалните зони и други, по които двете страни са се договорили да обединят усилия за възможно най-скорошно подписване на двустранни споразумения в тези области. Документите ще послужат като основа за улесняване на двустранното сътрудничество в секторите от взаимен интерес.


До няколко седмици ще бъде представена концепцията за законодателните предложения,

До няколко седмици ще бъде представена концепцията за законодателните предложения, ...

......... три години. Министърът поясни, че дейността на корабите под български флаг се осъществява предимно в Черно море.В този район на действие освен България членове на Парижкия меморандум са Румъния и част от Азовския район на Русия. Поради малък брой инспекции на румънски кораби Румъния също не попада в този списък.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се ...

......... - най-старият административен център в Австрия.Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България - в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. През миналата година износът на стоки от Долна Австрия за България е бил на стойност 127 млн. евро, а внесените български изделия са за 75 млн. евро.


Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за пълно археологическо проучване на

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за пълно археологическо проучване на ...

......... копка беше направена на 16 август 2018 г. Общата дължина на магистрала „Хемус“ е около 420 км. От нея в експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.Очаква се магистралата да е готова от София до Варна през 2023 г.  


С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори  между

С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори  между ...

......... в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка.Бойко Борисов и Николаос Дендиас бяха единодушни, че икономическото сътрудничество остава приоритет в двустранното партньорство и двете страни подкрепят всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на търговско-икономическите връзки.  


Административен съд - Перник спря предварителното изпълнение на заповедта на

Административен съд - Перник спря предварителното изпълнение на заповедта на ...

......... замърсяване на околната среда и от тогава 20 000 абонати на топлоснабдителното дружество са без топла вода.Решението на пернишките магистрати не е окончателно, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.Междувременно кметът Вяра Церовска съобщи, че "Топлофикация" изнася складираната биомаса, както и RDF отпадъкът, съхраняван в двора й.


Размерът на фискалния резерв към 30.06.2019 г. е 11,7 млрд.

Размерът на фискалния резерв към 30.06.2019 г. е 11,7 млрд. ...

......... в размер на 413,1 млн. лв. или 61,7 % от планираните за 2019 година.Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.06.2019 г. от централния бюджет, възлиза на 717,5 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.  


Към 2023 г. се очаква всеки гражданин да може да

Към 2023 г. се очаква всеки гражданин да може да ...

......... агенция „Електронно управление“. Целта е преструктуриране на три дирекции и една Главна дирекция в агенцията, която да осъществява контрол върху електронните административни услуги. Така ще се оптимизира работата на отделните звена във връзка с нарасналия брой заявки от административните органи, организациите и гражданите за присъединяване към споделените ресурси на електронното управление. 


Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране на изграждането на 5G

Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране на изграждането на 5G ...

......... Те следва да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на страната по територия, а не само по население.Направените изменения са в съответствие с Националната пътна карта за изпълнение на задълженията на България по решение на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза.  


Правителството прие на днешното си заседание протоколно решение, с което

Правителството прие на днешното си заседание протоколно решение, с което ...

......... област Стара Загора.  Електроцентралата използва лигнитни въглища от Мини Марица Изток и има важна роля за сигурността на доставките и енергийната независимост на България. Това е първата ТЕЦ на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. Изискванията за този тип горивни инсталации са общоевропейски и предстои покриването на нови (2021 г.).   


През юли 2019 г. в страната са функционирали 3 391

През юли 2019 г. в страната са функционирали 3 391 ...

......... 3 звезди - 61.6%, и с 1 и 2 звезди - 40.7%.Приходите от нощувки през юли 2019 г. достигат 345.8 млн. лв., или с 2.9% повече в сравнение с юли 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани с 19.9%, докато тези от чужди граждани намаляват с 0.4%.


Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за контрол на

Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за контрол на ...

......... добри земеделски практики в употребата на торовете, което ще доведе до допълнително намаляване на емисиите на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи ограничени съединения. При управлението на животинските торове се предвижда прилагането на най-добри практики с цел ускоряване намаляването на емисиите на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи ограничени съединения.  


Над 2220 сгради са санирани с пари от държавата. По

Над 2220 сгради са санирани с пари от държавата. По ...

......... осигури и по-благоприятна инвестиционна среда за правилното прилагане на законодателството за енергийна ефективност. В този процес стоят за разрешаване редица инженерни, научно-изследователски, стандартизационни и стратегически-инвестиционни задачи. Целта е да се подобрят условията за инвестиции в областта на енергийната ефективност. За всичко това е важно сътрудничеството между представителите на всички институции. 


Държавата отпуска 419 327 906 лева за изграждане на пътища в

Държавата отпуска 419 327 906 лева за изграждане на пътища в ...

......... години. С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще има пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин.  


На днешния ден можем да си спомним за Карл Фридрих

На днешния ден можем да си спомним за Карл Фридрих ...

......... от най-известните планетариуми в България, този в Смолян, също е произведен от Carl Zeiss AG в Йена. Освен оборудване за планетариуми, фирмата вече не произвежда продукти от този бранш.Продуктите на фирмата обхващат и други области, например химически анализ на оптична основа, инсталации за опазване на околната среда и много други.


В Сливен ще се състои икономически форум "Бъдещето на Европа

В Сливен ще се състои икономически форум "Бъдещето на Европа ...

......... продукция и повишаване на нейната конкурентоспособност на вътрешния и международните пазари.Регионът е утвърден като един от най-големите производители на селскостопанска продукция в страната. Произвеждат се: хлебна и фуражна пшеница, ечемик, царевица, маслодаен слънчоглед, качествено червено и бяло грозде от винени сортове, плодове и зеленчуци, технически култури - памук, слънчоглед, кориандър.


Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават

Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават ...

......... на разходите за природен газ.Португалската компания BA Vidro произвежда и продава стъклени бутилки и буркани. Фирмата е основана през 1912 г.  и  притежава осем фабрики - в Португалия, Испания, Полша и Германия. Покупката в България е част от плановете й за разширяване в други държави и разнообразяване на произвежданите изделия.


Експерти от няколко институции подготвят закон за индустриалните зони, чиято цел

Експерти от няколко институции подготвят закон за индустриалните зони, чиято цел ...

......... страната.В Индустриална зона "Раковски", част от Тракия икономическа зона, отвори врати Център за професионално обучение "Тракия". Той е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона и в него ще се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа.  


"Логистик Груп Инвест" АД обяви пред Комисията за защита на

"Логистик Груп Инвест" АД обяви пред Комисията за защита на ...

......... в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (10 септември), като бъде подкрепено със съответни доказателства.Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват от регулатора.


Втора компания за наем на електрически тротинетки започна да предлага

Втора компания за наем на електрически тротинетки започна да предлага ...

......... глобява водачите на електрически тротитенти, а първите санкции вече са факт.Представителите на Столичния общински съвет съобщават, че имат готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. Очаква се регламентите да бъдат представени и обсъдени в следващите два месеца. Като предимства се изтъкват, че електрическите тротинетки са чист, безшумен и удобен начин на придвижване.


Бизнесът "Енергийни мрежи" на "АББ България" представи официално обновената си

Бизнесът "Енергийни мрежи" на "АББ България" представи официално обновената си ...

......... клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес "Енергийни мрежи" на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. Компанията развива дейност в над 100 държави и за нея работят над 147 000 служители.


Български продукти сред които вина, етерични масла и млечни продукти 

Български продукти сред които вина, етерични масла и млечни продукти  ...

......... други полиетери и епоксидни смоли в първични форми (36.02 млн. щ.д.); части и принадлежности, предназначени изключително или главно за машините  и апаратите (26.96 млн. щ.д.); необработено олово (11.6 млн. щ.д.); синтетични щапелни влакна (9.01 млн. щ.д.); електрически акумулатори (8.1 млн. щ.д.); пневматични гуми от каучук (7.1 млн. щ.д.) и други.    


Бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на

Бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на ...

......... ленти от мед, пружини за легла и поставки за матраци, шоколад, и над 70 вида други продукти, а вносът от Саудитска Арабия  – от отпадъци и отломки от мед, полимери на пропилена, нетъкани текстилни материали, други плочи, листа, фолио, ленти, полимери на етилена в първични форми, сладолед за консумация и др.  


Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван ...

......... очакваните по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с ООО „Газпром експорт“. "Булгаргаз" поиска от „Газпром експорт“ предоговаряне с цел намаление на доставната цена за страната и по-голяма гъвкавост на доставките. Целта е до края на 2019 г. да се постигне изменение на условията по договора, което ще доведе до по-ниска цена на доставките за България от 2020 г.   


Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е

Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е ...

......... в бизнес климата са началото на рецесията в Европа и в Германия, както и възможността за Brexit без сделка. Затова компаниите инвестират в различни буфери, но мисля, че трябва да се инвестира най-вече в обучението и качеството на персонала, за да бъдем конкурентоспособни. Бизнесът вече влага средства в училища и университети", посочи заместник-председателят на КРИБ. 


За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод националния

За четвърти път посолството на Молдова организира пример по повод националния ...

......... на Европейската народна партия Жозеф Дол. Обобщавайки резултатите от разговорите, председателят на ЕНП заяви, че Молдова е направила значителни стъпки към реформи. "Взаимното доверие е ключово за демократичното бъдеще на страната. Очаквам всички политици да удържат на думата си и да подкрепят в спешен порядък необходимите реформи", акцентира Жозеф Дол.