Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати

Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати ...

......... 2018 г. За 2020 г. прогнозата на FAO за световното производство на пшеничени култури остава непроменена на 763 милиона тона, близо до рекордното ниво за миналата година. "Това, съчетано с множество налични запаси, ще помогне за предпазване на хранителните пазари от смут по време на бурята с коронавирус“, прогнозира FAO.


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки ...

......... се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала. БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.


„Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на

„Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на ...

......... документи. Накрая председателят посочи, че вероятно има „хуманитарни случаи”, при които тези пари в момента са нужни за покриване на възникнали непредвидени и неотложни разходи, но призивът е в общия случай хората да търсят възможности за отлагане. „Ще дойде време, когато тези почивки ще могат да бъдат реализирани”, завърши той.


Още от началото на годината започнаха да падат цените на

Още от началото на годината започнаха да падат цените на ...

......... хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти“, каза още шефът на Софийската стокова борса.


Софийската районна прокуратура е образувала досъдебното производство по сигнал от

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебното производство по сигнал от ...

......... употреба и освен това можели да се ползват в продължение на 48 часа. Досъдебното производство е образувано за това, че търговец е продавал маските на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред, като деянието е извършено в условията на извънредно положение, информираха от прокуратурата.


  Да запазим спокойствие и потребителско хладнокръвие, да пестим, да

  Да запазим спокойствие и потребителско хладнокръвие, да пестим, да ...

......... по-дълго време, да се търсят форми на компенсация, чрез ваучери за 24-месечен период. Целта е и туроператорите да бъдат предпазени от фалит”, каза Маргаритов. За да върнат парите, туроператорите трябва да обявят фалит, но и застраховките няма да са достатъчни, за да се изплатят парите на потребителите в пълен размер.Италианският автомобилостроител Ferrari обяви, че затваря два от своите заводи

Италианският автомобилостроител Ferrari обяви, че затваря два от своите заводи ...

......... от зам.-министрите в Италия - Пиерпаоло Силери и Анна Аскани, са диагностицирани с коронавирус, но без да се налага хоспитализирането им. Те остават в домовете си за изолация и самолечение. Ferrari е един от най-големите производители на спортни автомобили в света, а кончето на емблемата е сред най-разпознаваемите в индустрията


В съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването на Република

В съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването на Република ...

......... на Теленор могат да се възползват напълно от функционалностите на бизнес портала като управление на услуги и проверка на потреблението на адрес business.telenor.bg. Електронният магазин на Теленор, достъпен чрез официалната страница на компанията www.telenor.bg позволява сключването на нов договор за мобилни услуги и покупка на предпочитано мобилно устройство или аксесоар.


Презапасяването със стоки у нас започна въпреки призивите да не

Презапасяването със стоки у нас започна въпреки призивите да не ...

......... година, Великден или струпване на няколко последователни почивни дни. В някои магазини, чиито паркинги са с контролиран достъп с бариери и билетчета опашките от коли дори правеха задръстване на прилежащата улица. Други обекти пък бяха вдигнали бариерите, за да не бавят колите на влизане и излизане. Още четете на iNews.bg


В много от търговските вериги граждани започнаха да се запасяват

В много от търговските вериги граждани започнаха да се запасяват ...

......... друг. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините.Разширени са зоните за дезинфекция в търговските обекти, увеличен е броят дезинфекциращи процедури и е въведено използването на нови почистващи и дезинфекциращи препарати, съобщават от търговска верига.Паническото пазаруване води до струпване на големи групи хора на едно място, а това повишава риска от зараза с коронавирус.


Големите търговските вериги успокоиха, че не се очаква дефицит на храни

Големите търговските вериги успокоиха, че не се очаква дефицит на храни ...

......... и T-Market. Те посочват, че към момента няма никакви ограничения за пазаруване в магазините им. Не се очаква дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост, а в логистичните центрове на компаниите има достатъчни наличности и е създадена необходимата организация за гарантиране на ритмични доставки. Магазините продължават да работят с обичайните си капацитет и работно време.Много слабо първо тримесечие ще има тази година. Най-вероятно и

Много слабо първо тримесечие ще има тази година. Най-вероятно и ...

......... на китайската Нова година - китайците се прибират в държавите, в които работят. "Трябва стриктен контрол. Поне 1000 души ще дойдат в България, те си живеят тука дългосрочно. България няма организационните възможности на Китай. Ако се донесе заразата, после ще се търси кой е виновен", категоричен е още Цън Цон.


Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните ...

......... Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, скочи през последната седмица на януари с 0,5 на сто, до 1,605 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). От началото на годината ИТЦ се е повишил с 8,01 процента, предаде БНР


Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от

Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от ...

......... Това може да създаде измамно усещане, че “няма опасност, тъй като улеите са издухани и твърди в стръмните им части. Освен това снежната основа на места е много неблагоприятна - има скреж (дебели слоеве в гористи местности), снежна захар (цели слоеве), ледени кори и суграшица върху тях, предупреждават от ПСС.


Обещанията за бързи резултати при употребата на различни продукти за

Обещанията за бързи резултати при употребата на различни продукти за ...

......... които рекламират подобни продукти и същевременно някъде другаде се натъкнат в чужд електронен магазин или сайт на същите хора, само че вече с други имена и други националности, да сигнализират, за да може под формата на трансгранично сътрудничество между контролните органи тези нарушения да бъдат установявани и забранявани“, завърши Маргаритов.


Отново намериха пестициди в биодомати.  От Агенцията по храните заявиха,

Отново намериха пестициди в биодомати.  От Агенцията по храните заявиха, ...

......... производство и продажби в "ТЕЛ-СИ" ЕООД. У нас тези фирми имат 7 продукта на пазара и в един е намерено нарушение. Те гарантираха, че подобно нещо няма да се случи, а в личната им продукция при изследванията не са намерени никакви вещества, които да нарушават изискванията за биологична продукция. "Най-много са оплакванията на потребителите по повод затруднения при уреждането

Най-много са оплакванията на потребителите по повод затруднения при уреждането ...

......... и тези, които не спазват правата на потребителите, обикновено са по-елементарно направени, съществуват само за няколко месеца и после изчезват“, обърна внимание той. Коректните сайтове обикновено са без правописни грешки, с лесно достъпна информация за търговеца и координати за връзка с него, включително за физическия му адрес, завърши Арсенов.     


Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си

Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си ...

......... от време – например за една седмица и след това да се обяви по-голям процент намаление. Проверки за коректността на намаленията се извършват по кампании на контролния орган и по сигнали на граждани. Нарушения на изискванията на закона по отношение съобщенията за намаление най-често се установяват при продажбите на облекла.


Интересът към онлайн търговията продължава да нараства, поради това, че

Интересът към онлайн търговията продължава да нараства, поради това, че ...

......... Ако търговецът е укрил тази много важна, базова информация, това е индикация, че той след това най-вероятно ще направи проблем и със самата поръчка“, предупреди Арсенов. Той препоръча да се прочетат и отзиви през интернет търсачките, да са се види дали няма потребители, които са се „опарили“ от дадения търговец.


Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на

Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на ...

......... посрещането на Коледните и Новогодишните празници в България. Това заявиха в Сутрешния блок на БНТ финансистите Мика Зайкова и Стойне Василев. Според статистиката средно българинът е похарчил около 200-300 лв. за подаръци за един човек. Финансистите твърдят обаче, че всъщност голяма част от българите са похарчили горе-долу по 50 лв.


Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при

Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при ...

......... в която и да било страна по света имат еднакви туристически права при ползването на услугите на български или европейски туроператор или турагент. „Ако са самостоятелно организирани и имат проблем с настаняване, транспорт и други подобни услуги в държава от ЕС, могат да получат съдействие от бюрата Европейски потребителски центрове.


Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г.,

Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г., ...

......... причина за покачването не е африканската чума. Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското. От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на тол такси.  


При пазаруването за празничната трапеза, когато и кошниците са по-пълни, потребителите

При пазаруването за празничната трапеза, когато и кошниците са по-пълни, потребителите ...

......... пр. В края на разговора Димитър Маргаритов прогнозира, че най-вероятно през следващите години ще се наблюдава тенденция за спад на броя на жалбите. Според него това се дължи на все по-доброто познаване на правата и повишената активност от страна на потребителите, както и на по-голямата информираност на търговците за техните законови задължения.


Продукти със съдържание на глюкоза и фруктоза се продават под

Продукти със съдържание на глюкоза и фруктоза се продават под ...

......... продават под етикета мед. Нов регламент, който влиза в сила от 1 април 2020 г. ще задължава производители да посочват страна на произход на продуктите, за да не заблуждават потребителите. Това съобщи началник сектор „Контрол на храните“ (София-град) Бистра Иванова по време на проверка на меда, предлаган в търговските вериги.


Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси

Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси ...

......... се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани – достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо“, изтъкват от Обединение „Натурално“.


Нито един кг от охладеното пилешко месо от Полша не

Нито един кг от охладеното пилешко месо от Полша не ...

......... е за последваща преработка, не може да се консумира директно от потребителя без термична обработка“, посочи Десислава Танева. Министърът уточни, че в случая България няма право да изнася информация нито за производителя, нито за имената на операторите, закупили стоката. „Нямаме правомощия да забраним вноса от този производител“, каза още тя.


Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за защита на

Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за защита на ...

......... сериозно оживление от средата на месеца нататък“, каза той. И призова хората по-рано да се ориентират относно покупките, за да имат повече време за своя избор, а търговците да бъдат коректни и да организират грижливо своята логистиката, за да могат реално да продадат и доставят това, което предлагат за продажба.


Комисията за защита на потребителите е проверила около 260 физически

Комисията за защита на потребителите е проверила около 260 физически ...

......... „основно заради това, че датата 29 ноември идва малко късно, а повечето търговци искат да направят своето намаление по- рано. През изминалите години беше по-скоро към средата на ноември Черният петък и повечето потребители сигурно също го очакват. Затова по-предприемчивите търговци го изтеглиха и затова вече се получава този ефект“.


Утре е дългоочакваният за някои Черен петък - денят на

Утре е дългоочакваният за някои Черен петък - денят на ...

......... старта на кампанията, което означава, че последвалите после намаления не са реални“, обясни Маргаритов. Като друга често срещана нелоялна практика са обявените големи проценти намаления на витрините, които всъщност отговарят на много малък набор от асортименти в обекта. Най-често купуваните стоки на Черен петък са дрехи, обувки и битова електроника.


Повече зеленчуци и плодове и по-малко хляб сме консумирали през

Повече зеленчуци и плодове и по-малко хляб сме консумирали през ...

......... 1716 лв. и нараства с 11.3% спрямо същото тримесечие на 2018 година. Доходите от работна заплата нарастват от 851 на 969 лв. (с 13.9%), а тези от пенсии се увеличават от 421 на 467 лв. (с 11.1%). От 35 на 51 лв. нарастват и доходите от социалните обезщетения и помощите.


Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След

Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След ...

......... да разпознаем не само по етикета, но и по външния вид, смятат и производители, и потребители. „Много лесно в магазина мога да разгранича тези фалшиви домати, които имат вкус на пластмаса, не и на домат. И обикновено гледам да пазарувам неща, които изглеждат по-реалистични за сезона си“, коментира Биляна Иванова.


Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече ...

......... покачване на цените. За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища. Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината. А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.


Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по

Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по ...

......... 419 лв. по време на намаленията на предстоящия Черен петък. Това сочат данните от проучване на платформата Black-Friday.Global. На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара ...

......... насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.


366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у

366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у ...

......... други държавни извън Общността. Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.


Светът прахосва храна за 400 млрд. долара преди дори да

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара преди дори да ...

......... на дребно до 2030 г. и да понижат загубите при производството на храна. Компаниите пък ще се опитат да подобрят ефективността в хранително-вкусовата индустрия. По-добро хладилно съхранение и инфраструктура също могат да помогнат за намаляване на загубите, но за справяне с проблема са нужни повече данни за веригата за снабдяване.


Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август

Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август ...

......... 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 102.5%. През септември 2019 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва:- хранителни продукти - увеличение с 0.5%;- нехранителни стоки - увеличение с 0.8%;- услуги - увеличение с 0.4%.


Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните ...

......... по 3,95 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,27 лв./кг, а брашното, тип "500", - по 0,99 лева за килограм. Цената на ориза се повишава с 1,0 на сто, до 1,99 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.


Прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир

Прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир ...

......... възпoлзвaт oт пaникaтa, cъздaдeнa пoкрaй cумaтoхaтa oкoлo aфрикaнcкaтa чумa пo cвинeтe и пoддържaт изкуcтвeнo виcoки цeни нa cвинcкoтo у нac. Ocнoвнитe кoличecтвa идвaт oт Бeлгия, Хoлaндия и Фрaнция. Oт гoдини бългaрcкoтo прoизвoдcтвo нe cтигa и ce нaлaгa внoc нa cвинcкo, кaктo зa кoнcумaция, тaкa и зa мecoпрeрaбoтвaтeлнитe цeхoвe, дoпълни Ивaнoв.


Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от

Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от ...

......... допълни тя.. Д-р Сами бин Абдула ал Абиди изтъкна, че страната ни предлага добри инвестиционни възможности, а настоящият бизнес форум е доказателство за интереса на саудитските компании към България. Приветствия към участниците във Форума отправиха още г-н Цветан Симеонов председател на БТПП и зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП г-жа Яна Топалова.


  От изключително значение е при ползването на услугите на

  От изключително значение е при ползването на услугите на ...

......... изключително изгодна или когато е препоръчана от човек, на когото може да се има доверие. „Добре е самите ние като клиенти да направим своето проучване и по отношение на самия търговец, и по отношение на това какви други оферти за тези услуги има на пазара”, каза още той.     `До Нова година цената на свинското у нас ще бъде

`До Нова година цената на свинското у нас ще бъде ...

......... свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса``, допълни Найденски.  Според него поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.


Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за

Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за ...

......... регистър на всички забранени опасни стоки, за да се уверим дали избраното от нас не фигурира там. Той съветва дори при най-малко съмнение да се подава веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.  


В Русенско - най-силно засегнатия от Африканска чума по свинете

В Русенско - най-силно засегнатия от Африканска чума по свинете ...

......... обявена епидемия в първия свинекомплекс, ние се насочихме към алтернативни доставчици на месо от региони, в които няма чума“, обясни той пред камерата на Националната телевизия. Магазинът, който има собствена тренажорна за месо, не е променил контрола, тъй като и досега проверките за качеството на продаването на месо са подробни.


Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената ...

......... болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев. Прогноза за поскъпването обаче не може да се направи, а ситуацията вероятно ще наложи и по-голям внос на свинско месо у нас. Вече е отчетено намаление на потреблението.


Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и

Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и ...

......... в лаборатория. Експертите ще сравняват храни и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа на пет български града и още пет други страни в ЕС. При новото изследване ще бъдат сравнявани 5 групи храни - макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.


„В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90%

„В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90% ...

......... Европа – набирането на продукта се случва в рамките на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км:  „Така считаме, че ще подкрепим значително българските производители. Би следвало до септември да имаме първоначални резултати по реализирането на тази идея“.


Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата

Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата ...

......... лв. бе отчетена в София. Долната граница в столицата бе на ниво от 5,20 лв./кг. Средни цени от над 5 кинта за кило кайма смес бе отчетена още в Плевен и Силистра - по 5,30 лв., Стара Загора - 5,40 лв., Пловдив - 5,60 лв., и Ямбол - 5,60 лв.


Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската

Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската ...

......... има съответната акредитация за извършване на необходимите анализи, тъй като на територията на България няма акредитирана лаборатория за изпитване на халогенирани разтворители в маслиново масло. Резултатите от анализа на пробите показват отсъстствие на халогенирани разтворители в маслиново масло „помаче“ с марка „Родон“ и маслиново масло „екстра върджин“ с марка „Офелия“.


През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително

През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително ...

......... прави Унгария най-големия износител на мед във вътрешните граници на ЕС. Следват: Белгия - 19 000 тона, 14 на сто, Испания -18 000 тона, 13 на сто, Германия - 16 000 тона, 12 на сто и Полша - 15. 000 тона, 11 на сто от общия износ вътре в ЕС.


Държавата започва ново изследване за двойния стандарт при храните в

Държавата започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ...

......... започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. За първи път ще се изпитват и спиртни напитки. Вероятно сред основните храни, които ще бъдат проверявани за двоен стандарт, ще бъдат макаронените изделия, млечните продукти, консерви, зехтин, както и бира, вино и спиртни напитки. Изследването ще продължи 18 месеца.


Търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично

Търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично ...

......... вещи, допълват от приходната агенция. Електронната услуга работи от края на миналата година, като до момента вече са декларирани близо 11 000 електронни магазина. От днес в сайта на НАП е достъпна и нова електронна услуга, чрез която потребителите могат да видят дали конкретен онлайн търговец е декларирал магазина си пред НАП.  


Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много,

Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много, ...

......... изкривява този принцип с анонсирането на фалшиви намаления или с подмяната на информацията, която касае цената на стоката. Това е принцип, който трябва да бъде следван неотлъчно. В този смисъл и нашата институция е призвана да отговаря за възстановяването на правото тогава, когато то е било нарушено”, каза още той.


Седмица преди Великден от Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци,

Седмица преди Великден от Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци, ...

......... Българите ще го изядат. Те са свикнали да ядат боклуци“, добави Караколев. Три дни след сигнала Регионалната дирекция на Агенция по храните във Велико Търново прави проверка. „Наистина са установили подобна практика и са възбранили тези съответните количества и аз не знам докога“, каза Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите.


Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна

Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна ...

......... бе до 1,39 лв. При по-скъпите зеленчуци – доматите, през миналата седмица се продаваха средно по 3,28 лв./кг, а цените им по магазините варират от 2,00 до 3,99 лв. килото. Краставиците се предлагаха на потребителите средно по 2,63 лв./кг, като в различните магазини цените бяха от 1,60 до 3,50 лв./кг.


Нова измама след публикуване на обяви в интернет. Мними купувачи

Нова измама след публикуване на обяви в интернет. Мними купувачи ...

......... в месинджъри и SMS-и с измамниците. Те искат банкова сметка на продавача, на която уж да преведат парите за закупуване на дадена стока. Впоследствие обаче потърпевшите получават съобщения, според които парите ще бъдат освободени след получавае на стоката от купувача. Или пък се изпращат фалшиви имейли за вече направено плащане.


Двойно по-голям лимит ще имат от днес - 12 април,

Двойно по-голям лимит ще имат от днес - 12 април, ...

......... е пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина. България застава сред държави като Франция, Австрия, Германия и Италия с най-висок лимит на стойността на безконтактна транзакция. На 50 лева се вдига лимитът на плащанията без пинкод на един от големите издатели на карти.


Започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните за

Започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните за ...

......... условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни и придружаващите ги документи.  Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.


Открити са близо 60 тона хранителни стоки с неясен произход

Открити са близо 60 тона хранителни стоки с неясен произход ...

......... съответните необходими документи за произход. По време на проверката са предприети мерки и за проследяване на товарни автомобили и контейнери през едно от морските пристанища, пристигащи с поръчани от фирмата стоки. Установено е, че за времето на активните дейности по инспекцията е забавено влизането им в страната, съобщиха от МВР.


От 20 май 2019 г. в целия ЕС влиза в

От 20 май 2019 г. в целия ЕС влиза в ...

......... за успешна регистрация в системата, както и самите кодове; Телефон за връзка Подробни указания за регистрацията и получаването на кодовете в най-кратък срок ще бъдат публикувани на сайта на Печатницата на БНБ www.bnbprint.com, на посочения по-горе адрес на системата за регистрация: www.bgtpd.com, както и на сайта на Агенция Митници www.customs.bg


От днес трябва да се издават касова бележки с QR

От днес трябва да се издават касова бележки с QR ...

......... изисквания към търговците. В писмото се подчертава липсата на чуваемост от страна на Приходната агенция по предложенията на бизнеса. Подчертава се още, че икономическата стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата и се настоява за институционалния контрол, така че в оптимално кратки срокове натрупаните проблеми да бъдат преодолени.


Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени?

Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени? ...

......... хубав, да, защото не е наш”, заяви Костадин Стаменов. Когато печалба няма, производителите са принудени да намаляват инвестициите си. И с всяка изминала година земеделците засаждат все по-малки количества плодове и зеленчуци. Част от земеделските производители в региона вече са напуснали родните си места, за да търсят препитание в чужбина.


Близо 4000 проверки на електронни магазини е извършила Комисията за

Близо 4000 проверки на електронни магазини е извършила Комисията за ...

......... и на потребители, и на търговци. Но това изисква адекватна реакция на обществото, а оттам – и на държавните институции, за препятстване на случаите, в които некоректни действия на дадени физически лица може да доведат до нарушаване на обществения и на икономическия интерес на конкретния човек”, завърши председателят на КЗП.


С близо 10 стотинки са поскъпнали млечните продукти и някои

С близо 10 стотинки са поскъпнали млечните продукти и някои ...

......... и някои зеленчуци само за седмица. Това показват данните на Държавна комисия за стоковите борси и тържищата. Кои цени на едро са се повишили и на какво се дължи това - вижте повече от прякото включване на Паулина Найденова.Най-голямо увеличение се наблюдава в цените на сиренето, млякото, картофите и доматите.


Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС отскочиха рязко през януари,

Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС отскочиха рязко през януари, ...

......... укори през януари до 3,2% от 2,9% през декември, оставяйки в сила за 28-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през януари е отчетно в дванадесет други страни-членки, като най-силен растеж на годишна база беше отчетен в Словения (повишение с 11,0%), Ирландия (с 8,1%) и Румъния (с 6,7%).


Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно

Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно ...

......... продължение на 30 дни. Това важи както за първоначалните намаления, така и за случаите, в които впоследствие от намалената цена се намалява още, без да се сборува механично процентът”, напомни Маргаритов. И подчерта, че е важно потребителите да получават максимално коректна информация, въз основа на която да направят своя избор.


През 2017 година едно от всеки пет търговския предприятия в

През 2017 година едно от всеки пет търговския предприятия в ...

......... Ирландия (по 15% и в двете държави). Страните-членки с най-нисък дял от общия оборот от продажби по интернет са били България и Словения (и двете с по едва 2%). В същото време Ирландия е имала най-висок дял на уеб продажбите чрез онлайн електронни платформи за търговия (3% от общия оборот)


Промените на цените при домати, краставици, лук и картофи се

Промените на цените при домати, краставици, лук и картофи се ...

......... Това обяви в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. По думите му това се дължи и на по-скъпото производство и затруднена логистика. ,,Изминалата година обаче е добра за плодовете. Чувствително поевтиняване се наблюдава при цените на ябълките и бананите``, отбеляза още Иванов.


Нови измами в интернет. Поръчваш скъпи стоки за няколкостотин лева, а

Нови измами в интернет. Поръчваш скъпи стоки за няколкостотин лева, а ...

......... в сроковете на доставка. Процедурата се нарича charge back – "оспорване на плащане". Първо трябва да сме сигурни за точната причина за оспорване на плащане и в документацията да се посочи вида на оспорване – нужен е доказателствен материал, който да се предостави, каза експертът по картови плащания Ваня Манова.