Повече зеленчуци и плодове и по-малко хляб сме консумирали през

Повече зеленчуци и плодове и по-малко хляб сме консумирали през ...

......... 1716 лв. и нараства с 11.3% спрямо същото тримесечие на 2018 година. Доходите от работна заплата нарастват от 851 на 969 лв. (с 13.9%), а тези от пенсии се увеличават от 421 на 467 лв. (с 11.1%). От 35 на 51 лв. нарастват и доходите от социалните обезщетения и помощите.


Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След

Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След ...

......... да разпознаем не само по етикета, но и по външния вид, смятат и производители, и потребители. „Много лесно в магазина мога да разгранича тези фалшиви домати, които имат вкус на пластмаса, не и на домат. И обикновено гледам да пазарувам неща, които изглеждат по-реалистични за сезона си“, коментира Биляна Иванова.


Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече ...

......... покачване на цените. За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища. Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината. А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.


Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по

Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по ...

......... 419 лв. по време на намаленията на предстоящия Черен петък. Това сочат данните от проучване на платформата Black-Friday.Global. На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара ...

......... насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.


366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у

366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у ...

......... други държавни извън Общността. Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.Светът прахосва храна за 400 млрд. долара преди дори да

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара преди дори да ...

......... на дребно до 2030 г. и да понижат загубите при производството на храна. Компаниите пък ще се опитат да подобрят ефективността в хранително-вкусовата индустрия. По-добро хладилно съхранение и инфраструктура също могат да помогнат за намаляване на загубите, но за справяне с проблема са нужни повече данни за веригата за снабдяване.


Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август

Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август ...

......... 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 102.5%. През септември 2019 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва:- хранителни продукти - увеличение с 0.5%;- нехранителни стоки - увеличение с 0.8%;- услуги - увеличение с 0.4%.


Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните ...

......... по 3,95 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,27 лв./кг, а брашното, тип "500", - по 0,99 лева за килограм. Цената на ориза се повишава с 1,0 на сто, до 1,99 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.


Прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир

Прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир ...

......... възпoлзвaт oт пaникaтa, cъздaдeнa пoкрaй cумaтoхaтa oкoлo aфрикaнcкaтa чумa пo cвинeтe и пoддържaт изкуcтвeнo виcoки цeни нa cвинcкoтo у нac. Ocнoвнитe кoличecтвa идвaт oт Бeлгия, Хoлaндия и Фрaнция. Oт гoдини бългaрcкoтo прoизвoдcтвo нe cтигa и ce нaлaгa внoc нa cвинcкo, кaктo зa кoнcумaция, тaкa и зa мecoпрeрaбoтвaтeлнитe цeхoвe, дoпълни Ивaнoв.


Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от

Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от ...

......... допълни тя.. Д-р Сами бин Абдула ал Абиди изтъкна, че страната ни предлага добри инвестиционни възможности, а настоящият бизнес форум е доказателство за интереса на саудитските компании към България. Приветствия към участниците във Форума отправиха още г-н Цветан Симеонов председател на БТПП и зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП г-жа Яна Топалова.  От изключително значение е при ползването на услугите на

  От изключително значение е при ползването на услугите на ...

......... изключително изгодна или когато е препоръчана от човек, на когото може да се има доверие. „Добре е самите ние като клиенти да направим своето проучване и по отношение на самия търговец, и по отношение на това какви други оферти за тези услуги има на пазара”, каза още той.     `До Нова година цената на свинското у нас ще бъде

`До Нова година цената на свинското у нас ще бъде ...

......... свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса``, допълни Найденски.  Според него поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.


Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за

Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за ...

......... регистър на всички забранени опасни стоки, за да се уверим дали избраното от нас не фигурира там. Той съветва дори при най-малко съмнение да се подава веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.  


В Русенско - най-силно засегнатия от Африканска чума по свинете

В Русенско - най-силно засегнатия от Африканска чума по свинете ...

......... обявена епидемия в първия свинекомплекс, ние се насочихме към алтернативни доставчици на месо от региони, в които няма чума“, обясни той пред камерата на Националната телевизия. Магазинът, който има собствена тренажорна за месо, не е променил контрола, тъй като и досега проверките за качеството на продаването на месо са подробни.Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената ...

......... болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев. Прогноза за поскъпването обаче не може да се направи, а ситуацията вероятно ще наложи и по-голям внос на свинско месо у нас. Вече е отчетено намаление на потреблението.


Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и

Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и ...

......... в лаборатория. Експертите ще сравняват храни и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа на пет български града и още пет други страни в ЕС. При новото изследване ще бъдат сравнявани 5 групи храни - макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.


„В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90%

„В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90% ...

......... Европа – набирането на продукта се случва в рамките на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км:  „Така считаме, че ще подкрепим значително българските производители. Би следвало до септември да имаме първоначални резултати по реализирането на тази идея“.


Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата

Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата ...

......... лв. бе отчетена в София. Долната граница в столицата бе на ниво от 5,20 лв./кг. Средни цени от над 5 кинта за кило кайма смес бе отчетена още в Плевен и Силистра - по 5,30 лв., Стара Загора - 5,40 лв., Пловдив - 5,60 лв., и Ямбол - 5,60 лв.


Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската

Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската ...

......... има съответната акредитация за извършване на необходимите анализи, тъй като на територията на България няма акредитирана лаборатория за изпитване на халогенирани разтворители в маслиново масло. Резултатите от анализа на пробите показват отсъстствие на халогенирани разтворители в маслиново масло „помаче“ с марка „Родон“ и маслиново масло „екстра върджин“ с марка „Офелия“.


През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително

През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително ...

......... прави Унгария най-големия износител на мед във вътрешните граници на ЕС. Следват: Белгия - 19 000 тона, 14 на сто, Испания -18 000 тона, 13 на сто, Германия - 16 000 тона, 12 на сто и Полша - 15. 000 тона, 11 на сто от общия износ вътре в ЕС.


Държавата започва ново изследване за двойния стандарт при храните в

Държавата започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ...

......... започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. За първи път ще се изпитват и спиртни напитки. Вероятно сред основните храни, които ще бъдат проверявани за двоен стандарт, ще бъдат макаронените изделия, млечните продукти, консерви, зехтин, както и бира, вино и спиртни напитки. Изследването ще продължи 18 месеца.


Търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично

Търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично ...

......... вещи, допълват от приходната агенция. Електронната услуга работи от края на миналата година, като до момента вече са декларирани близо 11 000 електронни магазина. От днес в сайта на НАП е достъпна и нова електронна услуга, чрез която потребителите могат да видят дали конкретен онлайн търговец е декларирал магазина си пред НАП.  


Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много,

Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много, ...

......... изкривява този принцип с анонсирането на фалшиви намаления или с подмяната на информацията, която касае цената на стоката. Това е принцип, който трябва да бъде следван неотлъчно. В този смисъл и нашата институция е призвана да отговаря за възстановяването на правото тогава, когато то е било нарушено”, каза още той.


Седмица преди Великден от Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци,

Седмица преди Великден от Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци, ...

......... Българите ще го изядат. Те са свикнали да ядат боклуци“, добави Караколев. Три дни след сигнала Регионалната дирекция на Агенция по храните във Велико Търново прави проверка. „Наистина са установили подобна практика и са възбранили тези съответните количества и аз не знам докога“, каза Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите.


Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна

Средната цена на дребно на яйцата през миналата седмица достигна ...

......... бе до 1,39 лв. При по-скъпите зеленчуци – доматите, през миналата седмица се продаваха средно по 3,28 лв./кг, а цените им по магазините варират от 2,00 до 3,99 лв. килото. Краставиците се предлагаха на потребителите средно по 2,63 лв./кг, като в различните магазини цените бяха от 1,60 до 3,50 лв./кг.


Нова измама след публикуване на обяви в интернет. Мними купувачи

Нова измама след публикуване на обяви в интернет. Мними купувачи ...

......... в месинджъри и SMS-и с измамниците. Те искат банкова сметка на продавача, на която уж да преведат парите за закупуване на дадена стока. Впоследствие обаче потърпевшите получават съобщения, според които парите ще бъдат освободени след получавае на стоката от купувача. Или пък се изпращат фалшиви имейли за вече направено плащане.


Двойно по-голям лимит ще имат от днес - 12 април,

Двойно по-голям лимит ще имат от днес - 12 април, ...

......... е пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина. България застава сред държави като Франция, Австрия, Германия и Италия с най-висок лимит на стойността на безконтактна транзакция. На 50 лева се вдига лимитът на плащанията без пинкод на един от големите издатели на карти.


Започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните за

Започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните за ...

......... условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни и придружаващите ги документи.  Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.


Открити са близо 60 тона хранителни стоки с неясен произход

Открити са близо 60 тона хранителни стоки с неясен произход ...

......... съответните необходими документи за произход. По време на проверката са предприети мерки и за проследяване на товарни автомобили и контейнери през едно от морските пристанища, пристигащи с поръчани от фирмата стоки. Установено е, че за времето на активните дейности по инспекцията е забавено влизането им в страната, съобщиха от МВР.


От 20 май 2019 г. в целия ЕС влиза в

От 20 май 2019 г. в целия ЕС влиза в ...

......... за успешна регистрация в системата, както и самите кодове; Телефон за връзка Подробни указания за регистрацията и получаването на кодовете в най-кратък срок ще бъдат публикувани на сайта на Печатницата на БНБ www.bnbprint.com, на посочения по-горе адрес на системата за регистрация: www.bgtpd.com, както и на сайта на Агенция Митници www.customs.bg


От днес трябва да се издават касова бележки с QR

От днес трябва да се издават касова бележки с QR ...

......... изисквания към търговците. В писмото се подчертава липсата на чуваемост от страна на Приходната агенция по предложенията на бизнеса. Подчертава се още, че икономическата стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата и се настоява за институционалния контрол, така че в оптимално кратки срокове натрупаните проблеми да бъдат преодолени.


Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени?

Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени? ...

......... хубав, да, защото не е наш”, заяви Костадин Стаменов. Когато печалба няма, производителите са принудени да намаляват инвестициите си. И с всяка изминала година земеделците засаждат все по-малки количества плодове и зеленчуци. Част от земеделските производители в региона вече са напуснали родните си места, за да търсят препитание в чужбина.


Близо 4000 проверки на електронни магазини е извършила Комисията за

Близо 4000 проверки на електронни магазини е извършила Комисията за ...

......... и на потребители, и на търговци. Но това изисква адекватна реакция на обществото, а оттам – и на държавните институции, за препятстване на случаите, в които некоректни действия на дадени физически лица може да доведат до нарушаване на обществения и на икономическия интерес на конкретния човек”, завърши председателят на КЗП.


С близо 10 стотинки са поскъпнали млечните продукти и някои

С близо 10 стотинки са поскъпнали млечните продукти и някои ...

......... и някои зеленчуци само за седмица. Това показват данните на Държавна комисия за стоковите борси и тържищата. Кои цени на едро са се повишили и на какво се дължи това - вижте повече от прякото включване на Паулина Найденова.Най-голямо увеличение се наблюдава в цените на сиренето, млякото, картофите и доматите.


Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС отскочиха рязко през януари,

Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС отскочиха рязко през януари, ...

......... укори през януари до 3,2% от 2,9% през декември, оставяйки в сила за 28-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през януари е отчетно в дванадесет други страни-членки, като най-силен растеж на годишна база беше отчетен в Словения (повишение с 11,0%), Ирландия (с 8,1%) и Румъния (с 6,7%).


Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно

Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно ...

......... продължение на 30 дни. Това важи както за първоначалните намаления, така и за случаите, в които впоследствие от намалената цена се намалява още, без да се сборува механично процентът”, напомни Маргаритов. И подчерта, че е важно потребителите да получават максимално коректна информация, въз основа на която да направят своя избор.


През 2017 година едно от всеки пет търговския предприятия в

През 2017 година едно от всеки пет търговския предприятия в ...

......... Ирландия (по 15% и в двете държави). Страните-членки с най-нисък дял от общия оборот от продажби по интернет са били България и Словения (и двете с по едва 2%). В същото време Ирландия е имала най-висок дял на уеб продажбите чрез онлайн електронни платформи за търговия (3% от общия оборот)


Промените на цените при домати, краставици, лук и картофи се

Промените на цените при домати, краставици, лук и картофи се ...

......... Това обяви в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. По думите му това се дължи и на по-скъпото производство и затруднена логистика. ,,Изминалата година обаче е добра за плодовете. Чувствително поевтиняване се наблюдава при цените на ябълките и бананите``, отбеляза още Иванов.


Нови измами в интернет. Поръчваш скъпи стоки за няколкостотин лева, а

Нови измами в интернет. Поръчваш скъпи стоки за няколкостотин лева, а ...

......... в сроковете на доставка. Процедурата се нарича charge back – "оспорване на плащане". Първо трябва да сме сигурни за точната причина за оспорване на плащане и в документацията да се посочи вида на оспорване – нужен е доказателствен материал, който да се предостави, каза експертът по картови плащания Ваня Манова.


„Според новите мерки, които гласувахме, ако потребителят е закупил цифрово

„Според новите мерки, които гласувахме, ако потребителят е закупил цифрово ...

......... Споразумението цели хармонизираните правила да понижат и разходите на търговците, като ги насърчи да разширяват дейността си зад граница. В същото време им се спестява ресурс, който в момента отделят да се запознават с различията в договорното право на отделните страни от ЕС, в които желаят да предлагат своите продукти.


Опасни дрехи заливат пазарите ни. На митницата контролните органи редовно

Опасни дрехи заливат пазарите ни. На митницата контролните органи редовно ...

......... „Някои от ароматните амини, които се контролират, са опасни за човешкото здраве и тяхната употреба е забранена в текстилни продукти. Максимално допустимата стойност е 30 мг/кг", заяви лаборант-химикът Иван Гивечев. През миналата година тениски, внесени от Китай, се оказаха с опасни оцветители, чието съдържание е до 5 пъти над нормата.


Правописна грешка в адресите на сайтове, имена на марки и

Правописна грешка в адресите на сайтове, имена на марки и ...

......... губи по 150 лева годишно заради фалшивите стоки. Загуба има и в работните места, които се изчисляват на 17 хил. годишно, и то само заради ментетата. Причината за по-слабата заетост е, че законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти и заради това наемат по-малко работници.


Най-голям е делът на разхитена храна в домакинствата – 54 процента,

Най-голям е делът на разхитена храна в домакинствата – 54 процента, ...

......... очаквахме законът да влезе в сила, хранителната банка е спасила около 290 тона храна. За миналата година - 2018 г., данните сочат, че до нас са достигнали едва 152 тона“, каза Миланова. От Българска хранителна банка очакват с надежда новия Закон за храните, който предвижда задължението за маркиране на дарените храни да отпадне.


„При ранни резервации могат да се спестят до 50% от

„При ранни резервации могат да се спестят до 50% от ...

......... ще платите капаро и впоследствие то ще бъде използвано като неустойка за това, че не сте отишли, трябва да бъде предвидено насрещно задължение за търговеца, ако по причини, които се дължат на него, той да Ви дължи същата такава сума за несъстоялата се по негова вина почивка”, обясни още Маргаритов.


При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да

При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да ...

......... търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил твърде дълго спрямо 30-дневния законов срок. „Ние винаги ще извършим проверка и ще отговорим на подадените жалби, но нека преди да се обърнат към нас, първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е предвидено по закон”, препоръча Райков.


Все още липсващото в областта на електронната търговия в глобален

Все още липсващото в областта на електронната търговия в глобален ...

......... и потвърди за засилен контрол в онлайн средата. В студиото на „България сутрин” Маргаритов обяви, че Комисията е извършила около 700 проверки в туристически обекти от началото на месец декември. В около 50 случая са съставени актове за различен тип нарушения, някои от проверките още не са приключили.    


Цените на основните храни отчитат леко повишение, показват данни на

Цените на основните храни отчитат леко повишение, показват данни на ...

......... Същото повишение се отчита и при прясното мляко с 3% масленост. Най-много са поскъпнали морковите и вносните домати и краставици през изминалата седмица съответно със 17,8, 15,6 и 13,3%. С 6,7% по-евтини са били ябълките. Основната съставка за цитрусов фреш - мандарини и портокали, са поевтинели с 4,4 и 1,7%


Потребителите, които не са напълно доволни от подаръците си за

Потребителите, които не са напълно доволни от подаръците си за ...

......... и на обезщетение за претърпени вреди при доказване на основание, добави той. В края на разговора Маргаритов потвърди, че продължават проверките на КЗП на януарските намаления и за качеството на туристическия продукт в зимните курорти, както и за обичайните неща, за които се следи в търговската мрежа и онлайн пространството.


Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните ...

......... замразено месо поскъпва с 0,5 на сто и се продава по 3,88 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта поевтинява с 2,7 на сто и се търгува по 1,10 лв./кг, а брашното тип "500" се продава по 0,86 лева. Яйцата се продават по 0,20 лева за брой.


Онлайн ориентираните потребители могат да се сблъскат с три основни

Онлайн ориентираните потребители могат да се сблъскат с три основни ...

......... Маргаритов препоръча хората да не се предоверяват на оферти от физически лица в интернет, както и на търговци, които предлагат „маркови“ стоки на многократно по-ниски цени от средните за тях на пазара. Причината – или нищо няма да получат срещу парите си, или стоката ще е със значително по-ниско качество.


Според проучване, клиентите пазаруват най-много на 23 и 30 декември

Според проучване, клиентите пазаруват най-много на 23 и 30 декември ...

......... преди Коледа са продадени над 1 млн. кг. портокали, например, и то само от една хранителна верига. Клиентите с готовност се възползват от промоционалните цени, но търсят и по-висок клас продукти. Средно между 100 и 200 лв. са отделените средства за празничната трапеза, споделиха пред камерата на БНТ някои купувачи.


762 проверки на пазарите в страната извърши дирекция „Контрол на

762 проверки на пазарите в страната извърши дирекция „Контрол на ...

......... животински произход без идентификационна маркировка и без придружаващи документи, доказващи произхода им. Проверките се правят с цел установяване спазването на законодателството за храните, в това число доказателства за произход на продуктите, прилагането на добри практики по време на съхранението, както и проверки за съответствие с изискванията за етикетирането на храните.


Внимавайте с намаленията по витрините на магазините покрай Коледните и

Внимавайте с намаленията по витрините на магазините покрай Коледните и ...

......... с допълнителните пакети по кредита, защото понякога представляват 50% от него. Освен това да проверяват дали е надеждна фирмата и дали е регистрирана в Централния кредитен регистър. Защото след време идват събирачите на дългове, а както знаем в България бизнесът със събиране на задължения все още не е законово регламентиран.


Онлайн пазаруването става все по-предпочитано у нас, но то е

Онлайн пазаруването става все по-предпочитано у нас, но то е ...

......... закон. Това се случва приоритетно в онлайн пространството. Председателят на КЗП предупреди и за капани в цените при резервациите за предстоящите празници. Важното е да се проучва внимателно и да се прави съпоставка, отбеляза той. И посъветва да не гледаме процента, а цената, и то сравнена с други подобни обекти.


Не купувайте храни от багажници на коли или крайпътни търговци.

Не купувайте храни от багажници на коли или крайпътни търговци. ...

......... - да отидем в Сърбия, защото там яйцата са по-хубави, месото е по-хубаво. Правете го, но това си е ваш риск! Агенцията гарантира магазините. Купувайте си само контролирани стоки“, призова още той От агенцията отчитат, че хранителни натравяния по празниците и в туристическите сезони у нас от години не е имало.


Служители на „Икономическа полиция“ в ГДНП, колегите им от СДВР,

Служители на „Икономическа полиция“ в ГДНП, колегите им от СДВР, ...

......... обекта. В хода на съвместните действия са констатирани нарушения в 17 обекта, като преобладаващите от тях – установена разлика в касовата наличност. Сред другите нарушения са неиздаване на касов бон, несъхранение или липса на месечни отчети, некоректно водене на касова книга и липса на удостоверения за регистрация на касов апарат.


198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци

198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци ...

......... на качеството – посочването на съответния клас върху опаковката, предоставяне на информация за храните на потребителите по отношение етикетирането на продуктите и информация за третирането им с консерванти и препарати за растителна защита, използваните добавки на етикета, в това число и писмено указание плодовете да се измиват добре преди консумация. 


Опасни пиротехнически изделия, светещи гирлянди и играчки се продават в

Опасни пиротехнически изделия, светещи гирлянди и играчки се продават в ...

......... хората трябва да обръщат по-голямо внимание на инструкциите за употреба, написани върху опаковката. Експертите съветват родителите да внимават при купуването на играчки с батерии. Когато купуват светещи гирлянди, потребителите трябва да внимават за разстоянието от щепсела до първата лампичка, а то не трябва да е по-малко от 150 сантиметра.  


Във връзка с празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и

Във връзка с празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и ...

......... Иззети са и над 80 000 метра незаконни риболовни мрежи.  През текущата година Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури е извършила повече проверки, в сравнение с предходната година. Същевременно според анализите на агенцията, се очертава положителна тенденция за намаляване броя на нарушенията, което се приема като показател за добрия превнативен ефект на засиления контрол.  


Извънредни проверки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Извънредни проверки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ...

......... това означава, че рибата е престояла по-дълго време, съветват още те. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, напомнят инспекторите.


Край на блокирането на географски принцип при пазаруване онлайн. Това

Край на блокирането на географски принцип при пазаруване онлайн. Това ...

......... в сила от утре. Ако пазаруваме от чужди уеб сайтове, кредитните карти, издадени в България, вече няма бъдат блокирани, нито ще бъдем пренасочвани към други версии на сайтовете. Европейската комисия призова всяка страна да определи кой ще следи за прилагането на регламента и как ще се оказва помощ на потребителите


Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българската агенция по безопасност

Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българската агенция по безопасност ...

......... обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.  


С падането на температурите зачестяват поканите на търговци за присъствие

С падането на температурите зачестяват поканите на търговци за присъствие ...

......... си поръчват индивидуални стоки по размери, които не се срещат в нормалната номенклатура. По този начин те парират възможността потребителят да се откаже от покупката впоследствие”, коментира Маргаритов. Той препоръча, ако не е належащо да се правят подобни поръчки, хората по-скоро да се ориентират към наличните продукти със стандартни параметри.


Около 40 жалби са постъпили в Комисията за защита на

Около 40 жалби са постъпили в Комисията за защита на ...

......... невинаги това може да бъде пренесено механично в други държави, където няма чак толкова дълги пазарни традиции“, коментира още Маргаритов. Председателят на КЗП предупреди, че такива нарушения се срещат и при други подобни кампании за намаление. Затова призова да се внимава за тях и през следващия месец на Коледно-новогодишните намаления.


Българинът отделя средно между 90 и 100 лв. за покупка

Българинът отделя средно между 90 и 100 лв. за покупка ...

......... елхи по повод неформално проучване в осем страни - България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения и Австрия. Приблизително толкова плаща за дръвче за Коледа и семейство в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия. Около 20% повече плащат в Унгария и Хърватска (60-65 евро), а най-много в Словения - 100 евро.


Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки ...

......... Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се е покачил с 0,95 процента, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА.


„Понякога си купуваме ненужни неща, притиснати от факта, че само

„Понякога си купуваме ненужни неща, притиснати от факта, че само ...

......... се добавя още някакъв процент – да, цената се сваля още малко, но търговецът механично събира тези два процента и изведнъж вие виждате един бомбастичен процент 50-60, а истината е, че в рамките на новата кампания новата цена е с около 20% по-ниска от досегашната”, описа възможна ситуация той.  


Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за

Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за ...

......... по-голямата натовареност на куриерите и пр. Могат да се правят такива модулации, но въпросът е да не са неизвестни за потребителите и да не им стават ясни чак, когато дойде някой и поиска от тях още 10-20 или повече лева за нещо, което не са заели”, разясни председателят на КЗП.