Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните ...

......... 2,2 на сто и се продава по 1,40 лв./кг. Брашното, тип "500", поевтинява с 1,0 процент и се продава по 0,99 лева/кг. Цената на ориза се вдига с 2,2 процента и той се продава по 2,32 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,17 лева за брой на едро.


Бюджетната комисия прие предложенията на Валери Симеонов и НФСБ за

Бюджетната комисия прие предложенията на Валери Симеонов и НФСБ за ...

......... ще плаща 9 % ДДС, реши още бюджетна комисия. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отчете, че намаляването на данъчната ставка на 9% в туристическия бранш е увеличила събираемостта в сектора. С 26 млн. лв. повече са приходите през този юни, в сравнение със същия период през миналата година, въпреки кризата, подчерта той.


През май 2020 г. хармонизираният индекс на потребителските цени се

През май 2020 г. хармонизираният индекс на потребителските цени се ...

......... 5.3%, и в преработващата промишленост - с 3.4%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.По данни от бизнес анкетата през юни 2020 г. преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в промишлеността да запазят своето равнище през следващите три месеца.


6 лева по-скъпа е потребителската кошница тази година отколкото миналата

6 лева по-скъпа е потребителската кошница тази година отколкото миналата ...

......... Иванов причината е основно в лошото време, което е оказало много по-голямо влияние върху цените отколкото коронавируса. „Наблюдаваме една седмица хубаво време и веднага има срив на цените. Основното поевтиняване е при доматите. Ако продължава времето да е толкова стабилно, тенденцията е ценовият индекс да пада доста драстично”, коментира Иванов.


Илиян Илков - собственик и управител на онлайн магазин за

Илиян Илков - собственик и управител на онлайн магазин за ...

......... за единични случаи на онлайн продажби на храни с изтичащ срок годност, но е категоричен, че това се случва изключително рядко и, подобно на физическите магазини, не е злоумишлено, а заради недоглеждане: От бранша се надяват на промени в закона, които отново да им позволят да търгуват с детски храни.


Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и

Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и ...

......... достъпни цени. Търговските вериги са предвидим и добър партньор на българските институции и се надяват във всяка от тях да срещат също компетентен и надежден партньор. Обратното води до отрицателни последици не само в този сектор, но и в цялостното развитие и стабилност на икономическите и обществени процеси и структури.Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните ...

......... на сто и се продава по 1,37 лв./кг. Брашното тип "500", поскъпва с 1,7 процента и се продава по 1,02 лева/кг. Цената на ориза се вдига с 3,2 процента и той се продава по 2,26 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,17 лева за брой на едро.  


НАП и бизнеса са постигнали консенсус за промени в Наредба Н-18. Експертите на приходната агенция са

НАП и бизнеса са постигнали консенсус за промени в Наредба Н-18. Експертите на приходната агенция са ...

......... за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началният момент на продажбата. Ще бъдат облекчени реквизитите на фискалните бонове, ще има напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер. Ще се удължи срокът преди блокиране на фискалните системи, както и работата в тестови режим. Ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители.


От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е в

От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е в ...

......... от 2 до 5 000 лева. Целият закон трябва да даде до по-голяма сигурност и публичност на потребителите, но и на контрола от първия производител на суровина до крайния оператор, който продава продуктите, поясни земеделският министър Законът дава възможност и на българския производител да сложи етикет - "Произведено в България".


В момента има масово предлагане на български продукт, спадът на

В момента има масово предлагане на български продукт, спадът на ...

......... доста по-нормална, тъй като свръхконкуренцията, която се наблюдава в България, взимаше понякога доста неприятни влияния, които водеха до ниска цена на всяка цена, съответно компромиси с качеството“, отбеляза Иванов. Като друга "полза от коронавируса" той посочи намаляването на сивите практики. „Имаме един много стабилизиран и нормален пазар“, подчерта още Иванов.


Цените на агнешкото за Гергьовден остават без промяна. 80% българско

Цените на агнешкото за Гергьовден остават без промяна. 80% българско ...

......... за първи път от много време насам във всички вериги и магазини в страната агнешкото месо е било българско.Караколев обясни, че българското агнешко ще задоволи потребностите и за Гергьовден. "Цената на агнешкото по Великден варираше от 14-16 лева за килограм. Такава ще бъде и около 6-ти май", допълни той, цитиран от  "Нова ТВ".Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната ...

......... съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.      


От днес пазарите и цветните борси в страната отново отварят

От днес пазарите и цветните борси в страната отново отварят ...

......... продукцията си, здравният министър Кирил Ананиев промени мярката. За да отворят всички пазари, трябваше да се изградят специални КПП-та, снабдени с дезинфектанти, на които да се упражнява строг контрол на клиентите. Движението на хората трябва да става само в една посока, като се извършва периодична дезинфекция на общите части.  


Цената на агнешкото месо във фермите е около 6-7 лв./кг,

Цената на агнешкото месо във фермите е около 6-7 лв./кг, ...

......... "Фокус" председателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев. "Българското агнешко месо е напълно достатъчно да задоволи потреблението, дори със сигурност ще остане с оглед на ситуацията в Италия, която е традиционен наш клиент. Тази година се поовладя малко вносът. Няма да имаме внос на чужди агнета“, допълни той.


Днес е последният ден преди Великден, в който пазарите и

Днес е последният ден преди Великден, в който пазарите и ...

......... въведените противоепидемичните мерки. Така функционирането на пазарите бе разрешено и в днешния ден. Сергиите затварят в периода от 17-ти до 19-ти април, включително. В този период търговските обекти за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари могат да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.


"Нашите компании подкрепят и до момента българските производители и в ...

......... Продуктовите квоти обаче са мярка, която би могла да попречи на износа на български продукти, ако засегнатите страни наложат на България ответни ограничения", посочиха големите вериги.  Компаниите изказаха благодарност към правителството и всички участници в днешната среща за възможността заедно да обсъдят планирането и прилагането на ефективни мерки за подкрепа на българските производители.В резултат на създадената добра организация и стриктното прилагане на

В резултат на създадената добра организация и стриктното прилагане на ...

......... 16-ти април, съобщиха от здравното министерство. Кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени единствено в периода от 17-ти до 19-ти април, включително. В този период търговските обекти за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари могат да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки. 


Кризата с коронавируса, довел до въвеждане на извънредното положение у

Кризата с коронавируса, довел до въвеждане на извънредното положение у ...

......... 2020 г. спрямо декември 2019 г.) е 101.9%. През март 2020 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: -хранителни продукти - намаление с 0.1%; -нехранителни стоки - увеличение с 0.1%; -услуги - увеличение с 0.1%.


„Пазарите са безопасни. Струпване на хора на столичните пазари „Иван

„Пазарите са безопасни. Струпване на хора на столичните пазари „Иван ...

......... взети всички мерки – хората са разредени, прави се дезинфекция. Недоумяваме защо трябва да ни затворят“, сподели тя. Кооперативните и цветни тържища у нас ще работят само до четвъртък. Властите отново решиха да ги затворят, след като оцениха струпването на хора там като опасно заради заплахата от разпространение на COVID-19. 


  Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български

  Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български ...

......... становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство.  По искане на Сдружението за модерна търговия още днес бе създадена работна група между МЗХГ и търговските вериги. Нейн председател е директорът на дирекция „Политики по агрохранителната верига“.  


Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки,

Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки, ...

......... посочено в проектодокумента. Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление с постановление на Министерски съвет и да остане в сила до края на тази година. Подобни предложения са правени преди години, но не получиха подкрепа. Сега идеята е в условия на криза да бъдат подпомогнати българските производители.


Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати

Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати ...

......... 2018 г. За 2020 г. прогнозата на FAO за световното производство на пшеничени култури остава непроменена на 763 милиона тона, близо до рекордното ниво за миналата година. "Това, съчетано с множество налични запаси, ще помогне за предпазване на хранителните пазари от смут по време на бурята с коронавирус“, прогнозира FAO.


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки ...

......... се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала. БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.


„Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на

„Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на ...

......... документи. Накрая председателят посочи, че вероятно има „хуманитарни случаи”, при които тези пари в момента са нужни за покриване на възникнали непредвидени и неотложни разходи, но призивът е в общия случай хората да търсят възможности за отлагане. „Ще дойде време, когато тези почивки ще могат да бъдат реализирани”, завърши той.


Още от началото на годината започнаха да падат цените на

Още от началото на годината започнаха да падат цените на ...

......... хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти“, каза още шефът на Софийската стокова борса.


Софийската районна прокуратура е образувала досъдебното производство по сигнал от

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебното производство по сигнал от ...

......... употреба и освен това можели да се ползват в продължение на 48 часа. Досъдебното производство е образувано за това, че търговец е продавал маските на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред, като деянието е извършено в условията на извънредно положение, информираха от прокуратурата.


  Да запазим спокойствие и потребителско хладнокръвие, да пестим, да

  Да запазим спокойствие и потребителско хладнокръвие, да пестим, да ...

......... по-дълго време, да се търсят форми на компенсация, чрез ваучери за 24-месечен период. Целта е и туроператорите да бъдат предпазени от фалит”, каза Маргаритов. За да върнат парите, туроператорите трябва да обявят фалит, но и застраховките няма да са достатъчни, за да се изплатят парите на потребителите в пълен размер.


Италианският автомобилостроител Ferrari обяви, че затваря два от своите заводи

Италианският автомобилостроител Ferrari обяви, че затваря два от своите заводи ...

......... от зам.-министрите в Италия - Пиерпаоло Силери и Анна Аскани, са диагностицирани с коронавирус, но без да се налага хоспитализирането им. Те остават в домовете си за изолация и самолечение. Ferrari е един от най-големите производители на спортни автомобили в света, а кончето на емблемата е сред най-разпознаваемите в индустрията


В съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването на Република

В съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването на Република ...

......... на Теленор могат да се възползват напълно от функционалностите на бизнес портала като управление на услуги и проверка на потреблението на адрес business.telenor.bg. Електронният магазин на Теленор, достъпен чрез официалната страница на компанията www.telenor.bg позволява сключването на нов договор за мобилни услуги и покупка на предпочитано мобилно устройство или аксесоар.


Презапасяването със стоки у нас започна въпреки призивите да не

Презапасяването със стоки у нас започна въпреки призивите да не ...

......... година, Великден или струпване на няколко последователни почивни дни. В някои магазини, чиито паркинги са с контролиран достъп с бариери и билетчета опашките от коли дори правеха задръстване на прилежащата улица. Други обекти пък бяха вдигнали бариерите, за да не бавят колите на влизане и излизане. Още четете на iNews.bg


В много от търговските вериги граждани започнаха да се запасяват

В много от търговските вериги граждани започнаха да се запасяват ...

......... друг. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините.Разширени са зоните за дезинфекция в търговските обекти, увеличен е броят дезинфекциращи процедури и е въведено използването на нови почистващи и дезинфекциращи препарати, съобщават от търговска верига.Паническото пазаруване води до струпване на големи групи хора на едно място, а това повишава риска от зараза с коронавирус.


Големите търговските вериги успокоиха, че не се очаква дефицит на храни

Големите търговските вериги успокоиха, че не се очаква дефицит на храни ...

......... и T-Market. Те посочват, че към момента няма никакви ограничения за пазаруване в магазините им. Не се очаква дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост, а в логистичните центрове на компаниите има достатъчни наличности и е създадена необходимата организация за гарантиране на ритмични доставки. Магазините продължават да работят с обичайните си капацитет и работно време.


Много слабо първо тримесечие ще има тази година. Най-вероятно и

Много слабо първо тримесечие ще има тази година. Най-вероятно и ...

......... на китайската Нова година - китайците се прибират в държавите, в които работят. "Трябва стриктен контрол. Поне 1000 души ще дойдат в България, те си живеят тука дългосрочно. България няма организационните възможности на Китай. Ако се донесе заразата, после ще се търси кой е виновен", категоричен е още Цън Цон.


Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните ...

......... Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, скочи през последната седмица на януари с 0,5 на сто, до 1,605 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). От началото на годината ИТЦ се е повишил с 8,01 процента, предаде БНР


Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от

Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от ...

......... Това може да създаде измамно усещане, че “няма опасност, тъй като улеите са издухани и твърди в стръмните им части. Освен това снежната основа на места е много неблагоприятна - има скреж (дебели слоеве в гористи местности), снежна захар (цели слоеве), ледени кори и суграшица върху тях, предупреждават от ПСС.


Обещанията за бързи резултати при употребата на различни продукти за

Обещанията за бързи резултати при употребата на различни продукти за ...

......... които рекламират подобни продукти и същевременно някъде другаде се натъкнат в чужд електронен магазин или сайт на същите хора, само че вече с други имена и други националности, да сигнализират, за да може под формата на трансгранично сътрудничество между контролните органи тези нарушения да бъдат установявани и забранявани“, завърши Маргаритов.


Отново намериха пестициди в биодомати.  От Агенцията по храните заявиха,

Отново намериха пестициди в биодомати.  От Агенцията по храните заявиха, ...

......... производство и продажби в "ТЕЛ-СИ" ЕООД. У нас тези фирми имат 7 продукта на пазара и в един е намерено нарушение. Те гарантираха, че подобно нещо няма да се случи, а в личната им продукция при изследванията не са намерени никакви вещества, които да нарушават изискванията за биологична продукция. "


Най-много са оплакванията на потребителите по повод затруднения при уреждането

Най-много са оплакванията на потребителите по повод затруднения при уреждането ...

......... и тези, които не спазват правата на потребителите, обикновено са по-елементарно направени, съществуват само за няколко месеца и после изчезват“, обърна внимание той. Коректните сайтове обикновено са без правописни грешки, с лесно достъпна информация за търговеца и координати за връзка с него, включително за физическия му адрес, завърши Арсенов.     


Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си

Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си ...

......... от време – например за една седмица и след това да се обяви по-голям процент намаление. Проверки за коректността на намаленията се извършват по кампании на контролния орган и по сигнали на граждани. Нарушения на изискванията на закона по отношение съобщенията за намаление най-често се установяват при продажбите на облекла.


Интересът към онлайн търговията продължава да нараства, поради това, че

Интересът към онлайн търговията продължава да нараства, поради това, че ...

......... Ако търговецът е укрил тази много важна, базова информация, това е индикация, че той след това най-вероятно ще направи проблем и със самата поръчка“, предупреди Арсенов. Той препоръча да се прочетат и отзиви през интернет търсачките, да са се види дали няма потребители, които са се „опарили“ от дадения търговец.


Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на

Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на ...

......... посрещането на Коледните и Новогодишните празници в България. Това заявиха в Сутрешния блок на БНТ финансистите Мика Зайкова и Стойне Василев. Според статистиката средно българинът е похарчил около 200-300 лв. за подаръци за един човек. Финансистите твърдят обаче, че всъщност голяма част от българите са похарчили горе-долу по 50 лв.


Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при

Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при ...

......... в която и да било страна по света имат еднакви туристически права при ползването на услугите на български или европейски туроператор или турагент. „Ако са самостоятелно организирани и имат проблем с настаняване, транспорт и други подобни услуги в държава от ЕС, могат да получат съдействие от бюрата Европейски потребителски центрове.


Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г.,

Свинското месо се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г., ...

......... причина за покачването не е африканската чума. Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското. От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на тол такси.  


При пазаруването за празничната трапеза, когато и кошниците са по-пълни, потребителите

При пазаруването за празничната трапеза, когато и кошниците са по-пълни, потребителите ...

......... пр. В края на разговора Димитър Маргаритов прогнозира, че най-вероятно през следващите години ще се наблюдава тенденция за спад на броя на жалбите. Според него това се дължи на все по-доброто познаване на правата и повишената активност от страна на потребителите, както и на по-голямата информираност на търговците за техните законови задължения.


Продукти със съдържание на глюкоза и фруктоза се продават под

Продукти със съдържание на глюкоза и фруктоза се продават под ...

......... продават под етикета мед. Нов регламент, който влиза в сила от 1 април 2020 г. ще задължава производители да посочват страна на произход на продуктите, за да не заблуждават потребителите. Това съобщи началник сектор „Контрол на храните“ (София-град) Бистра Иванова по време на проверка на меда, предлаган в търговските вериги.


Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси

Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси ...

......... се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани – достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо“, изтъкват от Обединение „Натурално“.


Нито един кг от охладеното пилешко месо от Полша не

Нито един кг от охладеното пилешко месо от Полша не ...

......... е за последваща преработка, не може да се консумира директно от потребителя без термична обработка“, посочи Десислава Танева. Министърът уточни, че в случая България няма право да изнася информация нито за производителя, нито за имената на операторите, закупили стоката. „Нямаме правомощия да забраним вноса от този производител“, каза още тя.


Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за защита на

Около 40 сигнала са постъпили в Комисията за защита на ...

......... сериозно оживление от средата на месеца нататък“, каза той. И призова хората по-рано да се ориентират относно покупките, за да имат повече време за своя избор, а търговците да бъдат коректни и да организират грижливо своята логистиката, за да могат реално да продадат и доставят това, което предлагат за продажба.


Комисията за защита на потребителите е проверила около 260 физически

Комисията за защита на потребителите е проверила около 260 физически ...

......... „основно заради това, че датата 29 ноември идва малко късно, а повечето търговци искат да направят своето намаление по- рано. През изминалите години беше по-скоро към средата на ноември Черният петък и повечето потребители сигурно също го очакват. Затова по-предприемчивите търговци го изтеглиха и затова вече се получава този ефект“.


Утре е дългоочакваният за някои Черен петък - денят на

Утре е дългоочакваният за някои Черен петък - денят на ...

......... старта на кампанията, което означава, че последвалите после намаления не са реални“, обясни Маргаритов. Като друга често срещана нелоялна практика са обявените големи проценти намаления на витрините, които всъщност отговарят на много малък набор от асортименти в обекта. Най-често купуваните стоки на Черен петък са дрехи, обувки и битова електроника.


Повече зеленчуци и плодове и по-малко хляб сме консумирали през

Повече зеленчуци и плодове и по-малко хляб сме консумирали през ...

......... 1716 лв. и нараства с 11.3% спрямо същото тримесечие на 2018 година. Доходите от работна заплата нарастват от 851 на 969 лв. (с 13.9%), а тези от пенсии се увеличават от 421 на 467 лв. (с 11.1%). От 35 на 51 лв. нарастват и доходите от социалните обезщетения и помощите.


Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След

Фалшиви био продукти откри проверка на Министерството на земеделието. След ...

......... да разпознаем не само по етикета, но и по външния вид, смятат и производители, и потребители. „Много лесно в магазина мога да разгранича тези фалшиви домати, които имат вкус на пластмаса, не и на домат. И обикновено гледам да пазарувам неща, които изглеждат по-реалистични за сезона си“, коментира Биляна Иванова.


Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече ...

......... покачване на цените. За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища. Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината. А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.


Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по

Българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по ...

......... 419 лв. по време на намаленията на предстоящия Черен петък. Това сочат данните от проучване на платформата Black-Friday.Global. На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара ...

......... насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.


366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у

366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у ...

......... други държавни извън Общността. Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.


Светът прахосва храна за 400 млрд. долара преди дори да

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара преди дори да ...

......... на дребно до 2030 г. и да понижат загубите при производството на храна. Компаниите пък ще се опитат да подобрят ефективността в хранително-вкусовата индустрия. По-добро хладилно съхранение и инфраструктура също могат да помогнат за намаляване на загубите, но за справяне с проблема са нужни повече данни за веригата за снабдяване.


Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август

Индексът на потребителските цени за септември 2019 г. спрямо август ...

......... 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 102.5%. През септември 2019 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва:- хранителни продукти - увеличение с 0.5%;- нехранителни стоки - увеличение с 0.8%;- услуги - увеличение с 0.4%.


Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните ...

......... по 3,95 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,27 лв./кг, а брашното, тип "500", - по 0,99 лева за килограм. Цената на ориза се повишава с 1,0 на сто, до 1,99 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.


Прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир

Прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир ...

......... възпoлзвaт oт пaникaтa, cъздaдeнa пoкрaй cумaтoхaтa oкoлo aфрикaнcкaтa чумa пo cвинeтe и пoддържaт изкуcтвeнo виcoки цeни нa cвинcкoтo у нac. Ocнoвнитe кoличecтвa идвaт oт Бeлгия, Хoлaндия и Фрaнция. Oт гoдини бългaрcкoтo прoизвoдcтвo нe cтигa и ce нaлaгa внoc нa cвинcкo, кaктo зa кoнcумaция, тaкa и зa мecoпрeрaбoтвaтeлнитe цeхoвe, дoпълни Ивaнoв.


Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от

Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от ...

......... допълни тя.. Д-р Сами бин Абдула ал Абиди изтъкна, че страната ни предлага добри инвестиционни възможности, а настоящият бизнес форум е доказателство за интереса на саудитските компании към България. Приветствия към участниците във Форума отправиха още г-н Цветан Симеонов председател на БТПП и зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП г-жа Яна Топалова.


  От изключително значение е при ползването на услугите на

  От изключително значение е при ползването на услугите на ...

......... изключително изгодна или когато е препоръчана от човек, на когото може да се има доверие. „Добре е самите ние като клиенти да направим своето проучване и по отношение на самия търговец, и по отношение на това какви други оферти за тези услуги има на пазара”, каза още той.     `До Нова година цената на свинското у нас ще бъде

`До Нова година цената на свинското у нас ще бъде ...

......... свине, хранителни отпадъци и т.н. Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса``, допълни Найденски.  Според него поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.


Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за

Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за ...

......... регистър на всички забранени опасни стоки, за да се уверим дали избраното от нас не фигурира там. Той съветва дори при най-малко съмнение да се подава веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.  


В Русенско - най-силно засегнатия от Африканска чума по свинете

В Русенско - най-силно засегнатия от Африканска чума по свинете ...

......... обявена епидемия в първия свинекомплекс, ние се насочихме към алтернативни доставчици на месо от региони, в които няма чума“, обясни той пред камерата на Националната телевизия. Магазинът, който има собствена тренажорна за месо, не е променил контрола, тъй като и досега проверките за качеството на продаването на месо са подробни.


Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената ...

......... болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев. Прогноза за поскъпването обаче не може да се направи, а ситуацията вероятно ще наложи и по-голям внос на свинско месо у нас. Вече е отчетено намаление на потреблението.


Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и

Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и ...

......... в лаборатория. Експертите ще сравняват храни и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа на пет български града и още пет други страни в ЕС. При новото изследване ще бъдат сравнявани 5 групи храни - макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.


„В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90%

„В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90% ...

......... Европа – набирането на продукта се случва в рамките на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км:  „Така считаме, че ще подкрепим значително българските производители. Би следвало до септември да имаме първоначални резултати по реализирането на тази идея“.


Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата

Масовото брашно тип ”500” на борсите в страната през миналата ...

......... лв. бе отчетена в София. Долната граница в столицата бе на ниво от 5,20 лв./кг. Средни цени от над 5 кинта за кило кайма смес бе отчетена още в Плевен и Силистра - по 5,30 лв., Стара Загора - 5,40 лв., Пловдив - 5,60 лв., и Ямбол - 5,60 лв.