Комисията за защита на потребителите е констатирала четири-пет нарушения при

Комисията за защита на потребителите е констатирала четири-пет нарушения при ...

......... отбеляза, че жалбите в туристическата сфера, подадени в КЗП, са два пъти повече спрямо същия период на миналата година: "През миналата година за първото полугодие жалбите са били около 450, а за тази година са около 800. Голям сегмент се отвори около отменени пътувания и у нас, и в чужбина".


Много държави, които силно разчитат на приходите от туризъм, загубиха

Много държави, които силно разчитат на приходите от туризъм, загубиха ...

......... година приходите от посетители са съставлявали 14,3% от БВП на Испания и 13% от този на Италия, според WTTC. Испания полага огромни усилия да съживи туристическата си индустрия, като отвори отново границите си още през изминалия месец за граждани на всички страни от ЕС и одобрени от съюза трети държави.


Най-големият туроператор във Великобритания TUI спира пътуванията си до България

Най-големият туроператор във Великобритания TUI спира пътуванията си до България ...

......... Великобритания и Ирландия. В резултат на това 900 служители ще останат без работа. Близо 350 офиса ще останат да оперират след затварянето. Компанията обяви през май, че планира да съкрати около 8000 работни места в световен мащаб, като целта е да се намалят режийните разходи с 30% при голямо преструктуриране.


Сезонът в община Приморско е добър предвид пандемията, обясни кметът

Сезонът в община Приморско е добър предвид пандемията, обясни кметът ...

......... болест. Всички виждаме какви са стойностите на заразените. За момента не се отразява на туризма. Напротив, туризмът в същинското Южно Черноморие протича по брилянтен начин. Ако продължава така, ще се допрем до стойностите от миналата година, което е прекрасно.В Царево са пристигнали и първите украинци и чехи, обясни още Лапчев.


10 милиона лева от Оперативна програма

10 милиона лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще ...

......... бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август. На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.


Докато някои от популярните туристически дестинации по света бавно се

Докато някои от популярните туристически дестинации по света бавно се ...

......... година приходите от посетители са съставлявали 14,3% от БВП на Испания и 13% от този на Италия, според WTTC. аИспания полага огромни усилия да съживи туристическата си индустрия, като отвори отново границите си още през изминалия месец за граждани на всички страни от ЕС и одобрени от съюза трети държави. Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за ...

......... на министър Сачева мерки за стимулиране на заетостта обаче са неприложими за запазването на квалифицирания и специфичен персонал, зает в туроператорската, турагентска и екскурзоводска дейност. Настояваме за ангажираността към проблемите на сектора от страна на кабинета и насрочването на среща с министър-председателя Бойко Борисов, обобщават от обединение „Бъдеще за туризма".


Зрители на NOVA сигнализираха за мизерия в хотел вместо обещания

Зрители на NOVA сигнализираха за мизерия в хотел вместо обещания ...

......... ниска заетост и при условията на пандемия, така че аз ще бъда изключително рестриктивна по отношение на спазването на законовата норма, категорична е Марияна Николова, министър на туризма. За да се избегнат неприятни изживявания през летните месеци, контролните органи засилват проверките по морето. Инспекции ще има и с таен клиент.


Макар това лято чуждестранните туристи да липсват, то поне българите

Макар това лято чуждестранните туристи да липсват, то поне българите ...

......... NOVA. Броят им от началото на месец юни до момента за всички водоеми в страната вече е 50. Спасители предупреждават за подранило мъртво вълнение и тази година.Засиленият уикенд туризъм у нас е предпоставка за струпване на хиляди по пясъчните ивици. Каква е ситуацията с коронавируса и как спасителите се предпазват?


Германската полиция днес бе принудена да отправи апел към желаещите

Германската полиция днес бе принудена да отправи апел към желаещите ...

......... се подготвят за 17-километрово задръстване.Полицията също така призова плажуващите да спазват хигиенните разпоредби, насочени към ограничаване на епидемията, на фона на страховете, че в Германия започва втора вълна в разпространението на коронавируса. Очаква се хубавото време в северната част на страната да приключи още утре, за когато прогнозата сочи дъждове.


„Ситуацията в туризма, както и в много други отрасли, е

„Ситуацията в туризма, както и в много други отрасли, е ...

......... за хората. Логично е самонаетите лица, в случая екскурзоводите, да бъдат приравнени на свободните артисти, например. Миналата седмица за тях са отпуснати нови средства. Логично е всички самонаети лица да имат достъп до допълнително финансиране като физически, а не юридически лица. По-малко бизнес, повече мисъл за хората", допълни още екскурзоводът.Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват всички епидемиологични мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват всички епидемиологични мерки ...

......... за първи път Златни пясъци е толкова предпочитан от германските туристи. От Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и Българската асоциация на заведенията заявиха пред вицепремиера Николова, че няма случаи на заразени туристи в курорта. Предстоят разговори на министъра с германския посланик и с представителите на германските туроператори у нас.


Плажът е пълен, но туристите не ходят по заведения Предпочитат

Плажът е пълен, но туристите не ходят по заведения Предпочитат ...

......... да си гарантират място на първа линия. В северните курорти е малко по-спокойно, но през уикенда навалицата е голяма. Най-търсени от българите са самостоятелните вили с басейн, апартаментите и бунгалата с кухненско оборудване, както и малките семейни хотели. Причината е, че заради COVID-19 хората предпочитат сами да си приготвят храната.


Заради нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус у нас

Заради нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус у нас ...

......... капацитет, а всяка държава има някакви свои, специфични изисквания. "Не ми пречи да нося маска, радвам се че всички го правят. Но непрестанно се питам - какво ни носи бъдещето? Така ли ще продължава? Вечно ли ще носим тези маски? Имам чувството, че участваме във филм", споделя туристката Белинда Даемс.


Подкрепата е част от пилотната програма „Развитие на туризма в

Подкрепата е част от пилотната програма „Развитие на туризма в ...

......... Велообиколки на Северозапада Заветът ЕООД| Водни приключения из дивия Северозапад Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие" - Видин| Балон Фиеста - Белоградчик Нов български университет, Център за книгата| Видин - портал към Европа Колоездачен клуб ,,Враца Велообщество"| Велоприключения в Северозапада Хенд Плейд ООД| Игровизация на пешеходни маршрути в Северозападна България


Карантинни хотели ще има в двата големи черноморски курорта „Слънчев

Карантинни хотели ще има в двата големи черноморски курорта „Слънчев ...

......... се водят преговори със собственици на хотели, които все още не са отворили през настоящия летен сезон. „Към настоящия момент моята позиция е, че това трябва да бъде осигурено за сметка на държавата. Водя преговори и разговори в момента по отношение на финансовото осигуряване”, заяви Мариана Николова, министър на туризмаВсички основни върхове в Непал, включително Еверест, ще бъдат отворени

Всички основни върхове в Непал, включително Еверест, ще бъдат отворени ...

......... коронавирус, за да мога да влязат в страната, и да остават до 14 дни под карантина преди експедиция. Непал разрешава алпинизъм на 414 върха, включително Еверест, макар че есенните експедиции до върха са рядкост. Непал отмени разрешителните за изкачване и спря да издава нови през март заради пандемията от Covid-19.


Над 90% спад на нощувките в област Варна през месец

Над 90% спад на нощувките в област Варна през месец ...

......... г. е 5.0%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 1 и 2 звезди - 5.4%. В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 16.7 процентни пункта, като най-голямо е намалението при хотелите с 4 и 5 звезди - с 20.7 процентни пункта.


Кризата с COVID-19 доведе до 78 на 100 по-малко посетители

Кризата с COVID-19 доведе до 78 на 100 по-малко посетители ...

......... На 18 и 19 септември 2020 година влюбени двойки ще сключват брак в пространството до фонтана между къщата с постоянната експозицията на Златю Бояджиев и аптека „Хипократ" на улица „Съборна." Стана ясно още, че МК е отпуснало едва 18 хил. лв. от исканите 100 хил. за реставрацията на къща Хиндлиян.


По информация на посолството ни в Никозия от 1 август

По информация на посолството ни в Никозия от 1 август ...

......... часа преди полета, както и да се регистрират в електронната платформа Cyprus flight pass 24 часа преди пътуването си. Електронната платформа е достъпна на следния линк: https://cyprusflightpass.gov.cy/ Припомняме, че при липса на попълнен формуляр, може да бъде наложена глоба до 150 евро или да бъде отказано влизане в Република Кипър.


Тази година морето е много динамично и опасно. От 1

Тази година морето е много динамично и опасно. От 1 ...

......... което вдига вълната и копае подводни ями, е необичайно- появява се почти всеки ден, понякога дори само за часове.  Само през уикенда на Бургаския плаж е имало 150 000 души, казаха морските стражи. Те съветват летовниците да не посещават неохраняеми ивици и да разпъват хавлиите си близо до вишките им.


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе конферентен разговор

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе конферентен разговор ...

......... разговор и с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Зарина Догузова. За периода януари-май 2020 г. е отчетен спад от близо 60% на руските туристи в България спрямо същия период на миналата година. През 2019 г. в страната са пристигнали над 450 000 гости от Руската Федерация.


Вицепремиерът и министър  на туризма Марияна Николова прие представители на

Вицепремиерът и министър  на туризма Марияна Николова прие представители на ...

......... бъде с условия за облекчено кандидатстване. Министерствата на туризма и на икономиката вече работят по нея. Предстои да се определи нейният бюджет и след това да бъде възможно най-бързо обявена и стартирана. "Ще настоявам отпускането на средствата да става бързо и лесно без излишни административни пречки", заяви още вицепремиерът Николова.


"Имаме нужда от агресивна реклама. Трябва да покажем сърцето на ...

......... Това е въпрос на разчети и бюджет и трябва да видим как ще стартираме зимния туристически сезон.", допълни още тя. "България е безопасна и здравословна. Това е най-важното. Имаме чудесна природа. Трябва да повишим нивото на туристическия продукт и да станем но-високоплатена услуга, която ние можем да предложим.", завърши Николова. 


Летният туристически сезон има голям проблем, но в правителството и

Летният туристически сезон има голям проблем, но в правителството и ...

......... наистина са с един от най-големите проблеми, поради което мерките са насочени към средните предприятия и туристическият бранш, обясни туристическият министър. Новите социално-икономически мерки ще бъдат допълнени със средства, осигурени и договорени в размер на 29 млрд. лв. За следващия бюджет да бъде разширена възможността за ваучерната система, настоя Николова.


"Разчитаме през август да имаме повече почиващи. Още от първия ден ...

......... ваучерната система в подкрепа на туризма, обсъжда се възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година", заяви тя.  Николова добави, че ще разговаря с посланици на редица държави, с акцент на туристите от Русия и Великобритания. "Трябва да говорим за България като дестинация за целогодишен туризъм", призова Николова.


Заместник министър-председателят и министър на туризма Марияна Николова обсъди държавната

Заместник министър-председателят и министър на туризма Марияна Николова обсъди държавната ...

......... заяви вицепремиерът Николова. И допълни, че се надява на съвместна конструктивна работа, с която да се търсят навременни и работещи решения в полза на бизнеса. Вицепремиерът Николова представи на срещата днешното решение на правителството за намаляване на ДДС за туроператорите на 9%. Предстои предложението да бъде гласувано от Народното събрание.


От утре, 28 юли, в България срещу отрицателен PCR тест,

От утре, 28 юли, в България срещу отрицателен PCR тест, ...

......... трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.   тест" src="https://www.scribd.com/embeds/470579890/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-577SxOJ3jgy4OYWkDVrZ" width="100%" height="600" frameborder="0" scrolling="no" data-aspect-ratio="0.7073170731707317" data-auto-height="true">  


Заради ситуацията с COVID-19 някои европейски държави въведоха нови изисквания

Заради ситуацията с COVID-19 някои европейски държави въведоха нови изисквания ...

......... 11-годишна възраст са освободени от PCR тест; - Мароканските граждани, пребиваващи в чужбина, чуждите граждани, които са с постоянно или временно пребиваване в страната, и мароканските студенти, записани в университети в чужбина, могат да напуснат националната територия на Кралство Мароко по същите морски и въздушни маршрути, по които са пристигнали.


В Москва възобновява работа международният терминал на летище „Шереметиево“, а

В Москва възобновява работа международният терминал на летище „Шереметиево“, а ...

......... Отварят врати музеите, ресторантите и търговските центрове. До 16 август остава в сила забраната за посещения на масови развлекателни, спортни и културни мероприятия. С установените до момента над 800 000 случая на Covid-19 Русия се нарежда на четвърто място в света по брой заразени след Съединените щати, Бразилия и Индия.


Европейската комисия е одобрила целевата субсидия на чартърните полети, организирани

Европейската комисия е одобрила целевата субсидия на чартърните полети, организирани ...

......... декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 1.01.2021 г. до 14 май 2022 г., ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 800 хил. евро на предприятие за първата фаза.


"По молба на туристическия бранш ще бъдат допускани на територията ...

......... Израел и Северна Македония. Те ще трябва да предоставят направен 72 часа преди пристигането си тук PCR тест". Това обяви председателят на НФСБ Валери Сименов. „Това ще бъде много сериозна помощ за нашите хотелиери, които в момента имат нужда от чужденци и от запълване на капацитета си”, каза още той.


От днес при влизане в Австрия българите трябва да представят отрицателен

От днес при влизане в Австрия българите трябва да представят отрицателен ...

......... на влизането в сила на новата наредба се намират извън австрийска територия, старите разпоредби ще останат в сила до 00:00 часа 1 август. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44.


От днес всички български граждани, пътуващи от България за Австрия,

От днес всички български граждани, пътуващи от България за Австрия, ...

......... представяне при пристигане в Австрия медицински удостоверения на немски или на английски език са публикувани и на сайта на МВнР на линк: https://mfa.bg/bg/situationcenter/26089 При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44.


Министерството на труда на Бермудските острови предлага едногодишен престой на

Министерството на труда на Бермудските острови предлага едногодишен престой на ...

......... без виза в страната от 90 на 180 дни. В рамките на първите две седмици от пребиваването си на Бермудските острови туристите трябва да си правят тест за коронавирус през няколко дни и да спазват вечерния полицейски час, който забранява да се излиза по улиците от полунощ до 5:00 сутринта.


Магията на Родопите може да се почувства по всяко време

Магията на Родопите може да се почувства по всяко време ...

......... - Перперикон, Татул, Дяволския мост до Ардино. "Също така много интересен е и районът на Ивайловград. Край Ивайловград има една забележителна крепост - Лютица, наричана още мраморния град, защото е изградена от мраморни камъни". Край Ивайловград се намира и най-пищният дом от римско време по нашите земи - вила Армира.


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова призова българите да

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова призова българите да ...

......... Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова призова българите да изберат черноморските ни курорти за почивка през това лято, защото предлагат добри и безопасни хотели и прекрасни плажни ивици.


Wizz Air вече разполага с трети самолет в своята модерна

Wizz Air вече разполага с трети самолет в своята модерна ...

......... на екипа на Wizz Air да разшири присъствието си във Варна е прекрасна новина за летището и добавянето на 9 нови целогодишни дестинации е истинско постижение за нас. Богатият избор от 21 целогодишни маршрута от летище Варна на атрактивни цени разгръща изключителни възможности не само за любителите на пътешествия до


Новата министърка на туризма Марияна Николова призова българите да изберат

Новата министърка на туризма Марияна Николова призова българите да изберат ...

......... в чужбина. Същите проблеми на срещата постави още Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД. Вицепремиерът Николова се е ангажирала бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите. С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова При спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито


Вицепремиерът Марияна Николова, която пое и поста министър на туризма

Вицепремиерът Марияна Николова, която пое и поста министър на туризма ...

......... Константин и Елена" АД обяви, че очакват през октомври първите германски туристи в рамките на новия проект. Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че програмата ще даде тласък за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. По този начин ще се развият СПА курортите Сандански, Велинград, Хисаря, Поморие, Вършец, Девин и др.


Отвъд капризите на времето, расте броят на страните, които налагат

Отвъд капризите на времето, расте броят на страните, които налагат ...

......... Отвъд капризите на времето, расте броят на страните, които налагат ограничения за пътуване. От тази седмица Чехия иска тестове за коронавирус за наши сезонни работници. Дания допуска българи на своя територия, само ако имат адресна регистрация там, трудов договор или документ, удостоверяващ бизнес пътуване.


Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, пристигащи от

Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, пристигащи от ...

......... българските граждани могат да се обръщат към българските дипломатически представителства в Италия: посолството ни в Рим на телефони: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643,  мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +39 349 492 7764, както и в Генералното ни консулство в Милано на: +39 3756596458.


„Некомпетентността на Николина Ангелкова беше ясна на всички. Нейното спускане

„Некомпетентността на Николина Ангелкова беше ясна на всички. Нейното спускане ...

......... на държавата". По думите му туризмът има нужда от сериозна дисекция: „Всички анализи показват, че сме в дълбока ледникова епоха с ерата „Ангелкова". Това е леденият период, от който трябва да се отърсим и да излезем напред. Всички са недоволни. Туристическата индустрия на България е сведена до точката на замръзването".


Община Пловдив води преговори със собствениците на голям магазин на

Община Пловдив води преговори със собствениците на голям магазин на ...

......... на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, помещенията за животните, които са били пускани на арената, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града", коментира Пламен Панов.


Такса „интернет

Такса „интернет" от 40 лв. на ден в хотел по ...

......... и условията за ползване на паркинга. Освен, че се заплаща допълнително, той не бил гарантиран. Гостите на хотела можели да го ползват само при наличие на свободни места. При проверките контролните органи установяват и разминавания между снимките в обявите и гледката на живо, както и нарушения при агресивни рекламни анонси.


Властите в Гърция отново алармираха, че българските туристи сеят COVID-19

Властите в Гърция отново алармираха, че българските туристи сеят COVID-19 ...

......... Гърция, 207 са се върнали в страните си, а 35 са оздравели и остават в страната. Данните отново наливат вода в мелницата на всички, които призовават да се затворят границите за туристи от държавите с бум на заразени. С темповете на положителни проби България е сред най-застрашените от подобно решение.


Докато големите хотелски комплекси имат трудности, през лятото се забелязва

Докато големите хотелски комплекси имат трудности, през лятото се забелязва ...

......... инсталация", съветва тя. Отстъпките стават по-големи, ако наемете кемпера за по-дълго. Прочетете обаче внимателно условията по договора. Обикновено се иска депозит от 1000 лева, който ще ви бъде върнат, ако върнете кемпера в добър вид. За сравнение, употребяван качествен кемпер струва около 30 000 лв., а новите са и по-скъпи.


Засилените мерки с цел ограничаване на заразата с коронавирус, които

Засилените мерки с цел ограничаване на заразата с коронавирус, които ...

......... местоживеене в Австрия, завръщащи се от рисковите страни, могат "при добре обосновани причини да направят на свои разноски тест в Австрия до 48 часа след влизане в страната." Всички останали ще могат да влязат в Австрия само при положение, че представят на границата отрицателен тест, не по-стар от 72 часа


Кипър очаква туристите през август да бъдат пет пъти по-малко

Кипър очаква туристите през август да бъдат пет пъти по-малко ...

......... случаи на новозаразени. 2019 г. постави рекорд с пристигнали почти 4 млн. туристи, което е близо 4.5 пъти повече от самото население на страната. В началото на юни, когато Кипър отвори летищата си след карантината заради коронавируса, оптимистичният сценарий бе тази година да бъдат достигнати 30% от миналогодишния брой туристи.


Иконите, изобразяващи християнски фигури в древната „Света София“ в Истанбул,

Иконите, изобразяващи християнски фигури в древната „Света София“ в Истанбул, ...

......... разположени в тази посока. Но говорителят не обясни дали те ще останат непокрити по всяко време. Извън молитвите, „Света София“ ще бъде отворена за всички посетители и туристи и всички мозайки ще бъдат разкрити, съобщиха властите. Ердоган посети джамията по-рано в неделя, за да провери напредъка в подготовката на сградата.


Въвеждат нови, по-строги мерки за контрол по сухопътните граници на

Въвеждат нови, по-строги мерки за контрол по сухопътните граници на ...

......... да влизат отново, до второ нареждане. Гръцките власти подчертават, че коронавирусът е тук и умоляват всички гръцки граждани да избягват ненужното пътуване до епидемиологично натоварените райони, като тези на Балканите към днешна дата. За туристите остава в сила притежаване на QR код, както и разпечатан на хартия отрицателен PCR тест.


Сериозен спад на туристи по българското Черноморие отчитат до този

Сериозен спад на туристи по българското Черноморие отчитат до този ...

......... в бранша. Несигурността, липсата на клиенти, засилените санитарни мерки, възможността да се окажат с персонал под карантина са сред причините много от хотелиерите да не отворят това лято.Други работят, но базата им е заета между 20 и 50%. Все пак има, известна надежда за добър сезон до края на септември.


Турският президент Реджеп Ердоган посети храма „Света София“, който ще

Турският президент Реджеп Ердоган посети храма „Света София“, който ще ...

......... на 10 юли 2020 г. постанови, че музеят някога джамия, построена в катедрала, може отново да се превърне в джамия, като анулира статута си на музей. Света София ще се отвори на 24 юли 2020 г. като джамия, а турският президент Реджеп Ердоган ще присъства на първата молитва в петък.


Гръцката федерация на хотелиерите (POX) настоява за единен подход за

Гръцката федерация на хотелиерите (POX) настоява за единен подход за ...

......... определени дестинации“. Хотелиерите твърдят, че така се създава „фалшиво впечатление“ и че пътниците имат по-малко доверие. По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова служителите си да не облекчават вече предприетите здравни мерки и да продължат стриктно да ги прилагат, за да защитят както жителите на страната, така и пристигащите в нея.


Вторият по население австралийски град Мелбърн въведе задължително носене на

Вторият по население австралийски град Мелбърн въведе задължително носене на ...

......... На всички близо 5 милиона жители на Мелбърн е наредено да излизат от домовете си само ако трябва да отидат до хранителен магазин или аптека, както и за да спортуват или да ходят на работа или на училище. Глобата за неносене на маска е 200 австралийски долара (140 щатски долара).


Пет хотела на стойност над 75 млн. евро ще бъдат

Пет хотела на стойност над 75 млн. евро ще бъдат ...

......... работни места, може да се заключи, че изразеният интерес досега потвърждава нашето очакване, че тази програма ще бъде важен тласък за цялостното развитие на Черна гора, с акцент върху развитието на по-малко развити местни самоуправления и нови работни места, се казва в изявлението на министерството на устойчивото развитие и туризма.


Да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50%

Да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% ...

......... за размера на туристическия данък ще се обсъжда наесен с бюджета. Комисията ще изготви доклад за работата си, който ще бъде внесен в местния парламент, а дали данъкът ще бъде намален през 2021 година, ще стане ясно до декември т.г., когато е крайният срок за изменения, валидни за следващата година


В Гърция върнаха задължително носене на предпазни маски в търговските

В Гърция върнаха задължително носене на предпазни маски в търговските ...

......... денонощие само 12 са регистрираните случаи на заразени туристи след тест на всички летища и пристаница. Няма данни за заразени български граждани.П оявиха се единични случаи и на няколко гръцки острова. За ден властите извършиха над 900 проверки на търговски магазини и заведения. Налагат глоби и затварят заведения при нарушение.


Белгия, Литва и Нидерландия се присъединяват към държавите, налагащи допълнителни

Белгия, Литва и Нидерландия се присъединяват към държавите, налагащи допълнителни ...

......... не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дена от датата на пътуването. За сметка на всички рестрикции, които понасяме от редица държави, властите в България решиха, че вече не е необходимо сънародниците ни, които пристигат от Великобритания да бъдат под карантина.


Тази година 86% от французите, които отиват на почивка, няма

Тази година 86% от французите, които отиват на почивка, няма ...

......... трудно. Браншът не успя да се регистрира в списъка на секторите, ползващи се от засилена държавна помощ, която включва поемане на 100% от частичната дейност. В Съединените щати кризата вече взе първата си жертва: “Hertz”- номер 2 в сектора, затънал в дългове, обяви фалит за своите операции в Северна Америка.


Министерството на външните работи публикува на сайта си интерактивна карта

Министерството на външните работи публикува на сайта си интерактивна карта ...

......... Посочени са начините за преминаване на граници и условията за влизане в различните държави във връзка с пандемията от COVID-19. Интерактивната карта e достъпна по два начина - от начална страница в червения банер „Коронавирусът - как ще пътуваме", както и от всяка една друга страница от структурата на сайта.


Вършец - градът на здравето и минералните извори, привлича все

Вършец - градът на здравето и минералните извори, привлича все ...

......... е отговорност на всеки един гражданин, всеки да запази другия, каза Мария Маринова, собственик на хотел. Във Вършец казват, че нямат море, но пък имат всички природни дадености на планински курорт - чудотворна минерална вода, кристално чист въздух и зелени паркове. Затова чакат през лятото и много гости на почивка.


Нощните заведения в курортния комплекс

Нощните заведения в курортния комплекс "Албена" тази година не работят. ...

......... също, че всички мерки, свързани с превенцията на Covid-19, водят до много по-големи разходи за всеки собственик и управата на всеки хотел и ресторант. Още за работата на морския курорт в условията на разпространение на коронавируса можете да чуете в интервюто на Катя Василева и Луиза Лазарова с Христо Пенев.


Пешеходни преходи, спортни занимания сред природата, екскурзии до забележителности в

Пешеходни преходи, спортни занимания сред природата, екскурзии до забележителности в ...

......... за риболов и релакс. Пешеходният маршрут "Звукът на Орфеевата лира" включва преход до вр. Снежанка, Орфееви скали и парка "Язовира". От туристическия център организират екскурзии и маршрути до Смолянските езера, "Каньона на водопадите", Обсерваторията на Рожен, пещерите "Ухловица", Ягодинска и "Дяволското гърло", Широка лъка, Гела, екопътеката "Невястата", джипсафари и др.


В община Шабла са взети всички противоепидемични мерки за летния

В община Шабла са взети всички противоепидемични мерки за летния ...

......... само един заразен с коронавирус, но последните тестове са отрицателни. Мариян Жечев, кмет на Община Шабла: Просто трябва да свикваме с тази ситуация, но предвид че сме туристически район и не отшумява епидемията през лятото, наистина има по-голям риск. В община Шабла очакват повече туристи през юли и и август.


Туристи отново нарушиха забраната за къпане в Рилските езера. Група

Туристи отново нарушиха забраната за къпане в Рилските езера. Група ...

......... по заснетите кадри, които се споделят многократно и в социалните мрежи. Случаят е предаден на Прокуратурата, каза за БНТ директорът на НП „Рила" Красимир Андонов. Предполага се, че младежите са сръбски туристи. Къпането в Рилските езера е абсолютно забранено, а глобите за нарушителите са от 500 до 5 000 лева.


Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа

Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа ...

......... така ще могат да бъдат спокойни, че ако обстоятелствата се променят и решат да пътуват на друга дата или до друга дестинация, могат да променят своята резервация без допълнителни такси. Използването на тази услуга, която е допълнителна защита, ще даде спокойствието, от което пътниците се нуждаят през сегашните несигурни времена.


Специален знак ще бъде предоставен на местата за хранене и

Специален знак ще бъде предоставен на местата за хранене и ...

......... безопасността в него е гарантирана. Така ще можем да подпомогнем взаимните си усилия в тази насока", заяви министърът. Ангелкова посочи, че знакът ще се дава без допълнителни такси или изисквания. "Той ще бъде една гаранция за туристите за това, че ще получат необходимото качество на съответното място", посочи още министърът.


От 14 юли сутринта всички желаещи да влязат в Гърция

От 14 юли сутринта всички желаещи да влязат в Гърция ...

......... попълване на „Passenger Locator Form (PLF)“, като минималното време за попълването му преди пристигането в Гърция се ограничава до 24 часа. Третата мярка се отнася до контрола на спазването на мерките във вътрешността на страната – десетки инспекционни групи предстои да направят повече от 300 проверки на територията на цяла Гърция.


Положителни проби за коронавирус са дали български туристи, след направени PCR

Положителни проби за коронавирус са дали български туристи, след направени PCR ...

......... пристигащите туристи на острова е задължително спазването на всички  мерки за защита и правилно прилагане на здравните протоколи. Към всяка конкретна ситуация се отнасяме спокойно и отговорно" Влизащите в съседна Гърция туристи могат да бъдат открити бързо, ако имат положителни тестове, след като гръцките власти въведоха задължително попълване на онлайн декларации.