Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура,

Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура, ...

......... в близост до входа на Ал Сик, ще издаде специално разрешително (срещу допълнително заплащане) за файтон, с който да се посетят основните забележителности в Петра. След като влезете в комплекса, можете да наемете магаре, или дори камила. Животните са с укротители и се движат по определени маршрути в целия обект.


Вие познавате ли човек, който да не обича да пътува?

Вие познавате ли човек, който да не обича да пътува? ...

......... природа.Хората обичат пътуването, но са го облекли в страх – от новото, от неизвестното. Страх от живота. Този страх е измамен, така че най-добре е веднага да събуят страха от себе си. Това, което ще остане е едно почти голо пътуване, обгърнато само и единствено във воал от незабравими приключения.


Понякога репутацията на градовете е заслужена, но има случаи, в

Понякога репутацията на градовете е заслужена, но има случаи, в ...

......... нищо за нея. След: Санкт Петербург така ме примами, че прекарах остатъка от работните ми тинейджърски лета във и около този град. Литературните кътчета и архитектурните крепости подхранваха манията ми по Питер. Така нареченият прозорец към Запада – Санкт Петербург, стана прозорец за останалата част от живота ми. *Източник: https://bg.rbth.com/


Призовете в 16-те категории ще бъдат връчени на официална церемония

Призовете в 16-те категории ще бъдат връчени на официална церемония ...

......... негативно за класирането на съответния кандидат. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември 2019 г. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса - българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията.


Властите в Киото забраниха снимките в части от Квартала на

Властите в Киото забраниха снимките в части от Квартала на ...

......... се правят снимки. В проучване на 300 ресторанти и магазини в района оплакванията варират от хвърляне на отпадъци и тютюнопушене до блокиране на трафика и преминаването. Част от японците в квартала дори разказали как групи туристи обграждали таксита, превозващи гейши и преследвали жените по улицата в опит да ги снимат.


През 2019 г. „Дни на предизвикателствата“ – форумът, събиращ в

През 2019 г. „Дни на предизвикателствата“ – форумът, събиращ в ...

......... за фотографска и видео техника , магазини Stenata и Агенция „Одисея-ин“, както и всички приятели и гости, които ще се качат на сцената на фестивала или ще се включат със свои снимки, разкази и преживявания. ДНИ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ОНЛАЙН Официален сайт: http://predizvikatelstva.com/ Фейсбук: https://www.facebook.com/dninapredizvikatelstvata Официално фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/688960084928466/ Instagram: @predizvikatelstva.comС единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата, община

С единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата, община ...

......... три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. Двете странични крила са покрити с по-ниски четвъртсферични куполи. В куполите са оставени звездовидни отвори за вентилация. Помещенията на пещите са със същите дебели каменни стени, засводени с полуцилиндрични сводове.През 2014 г. Банята беше изцяло реставрирана по проект, финансиран от ОПРР.


Германските профсъюзи съобщиха за стачка на кабинния екипаж на „Луфтханза“,

Германските профсъюзи съобщиха за стачка на кабинния екипаж на „Луфтханза“, ...

......... кабинния екипаж на „Луфтханза“, насрочена за четвъртък и петък в ескалираща битка за по-добро заплащане и условия. „Това ще се отрази на всички полети на „Луфтханза“ от летищата в Германия“, заяви в изявление заместник-председателят на Съюза на кабинните екипажи Даниел Флор, обвинявайки за стачката „постоянния отказ за преговори с „Луфтханза“.


Северна Македония попадна в топ 3 на препоръчваните дестинации за

Северна Македония попадна в топ 3 на препоръчваните дестинации за ...

......... се води от Бутан - наречен частица от хималайския рай. Страната се препоръчва заради уважението и грижата за културните и природните си ценности, устойчивостта на туризма, ограничаван и чрез специални такси за дневен престой. Ето и целия списък: 1. Бутан2. Англия3. Северна Македония4. Аруба5.Свазиленд6. Коста Рика7. Холандия8. Либерия9. Мароко10. Уругвай.


Докато София си върна преди дни Къщата на Яворов, където

Докато София си върна преди дни Къщата на Яворов, където ...

......... екскурзия до това живописно кътче на България.Освен да опита Еленски бут, посетителят на градчето може да се наслади на възрожденската архитектура, да научи интересни истории за местните велики личности, да разгледа първото класно училище в България, фантастичната стара черква на 215 г. и часовниковата кула – другия символ на мястото.


Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави

Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави ...

......... тях е улица Арбат. Тя е на 520 години. Молочный переулок пък е в топ 10 на улиците с най-скъпи имоти в света. Тук квадратен метър струва 30 500 долара. Най-скъпата московска улица, на която може да се наеме имот, пък е Столешников, където са най-скъпите бутици в руската столица.Представете си да се разхождате в градче, където шумът на

Представете си да се разхождате в градче, където шумът на ...

......... от древен Рим, при която тестото е фина амалгама от различни видове италиански брашна, смесено с екстра върджин зехтин и сол и отлежало 36 часа. Резултатите са пропорционални на броя на лодките, акостирали на марината пред ресторанта. А домашното тирамису с бишкоти и маскарпоне ще ви накара да се размечтаете.


С промени в методиката за определяне на минималния размер на

С промени в методиката за определяне на минималния размер на ...

......... максимална степен на особеностите при управлението им и гарантиращ законосъобразното им отдаване на концесия и ползване, и защита на обществените интереси.Очакванията от приемането на новата методика е тя да спомогне за формирането на трайна и устойчива бизнес среда, която от своя страна да допринесе за увеличаване на инвестициите в туризма.


Hoвoтo лeтищe нa Πeĸин и нaй-cĸъпoтo в иcтopиятa нa cвeтa

Hoвoтo лeтищe нa Πeĸин и нaй-cĸъпoтo в иcтopиятa нa cвeтa ...

......... чe paзcтoяниeтo oт пpoвepĸитe зa cигypнocт дo нaй-oтдaлeчeнитe гeйтoвe oтнeмa нe пoвeчe oт 8 мин. Πлaнoвeтe ca тo дa пocpeщa 45 милиoнa пътници гoдишнo дo 2022 г. и 72 милиoнa дo 2025 г. Ocвeн тoвa, дo нeгo ce нaмиpa и нaй-гoлeмият xoтeл в Kитaй, ĸoйтo oтдaвa cтaи пoд нaeм пoчacoвo.


Зимнoтo paзпиcaниe нa пoлeтитe oт и дo лeтищaтa пo poднoтo

Зимнoтo paзпиcaниe нa пoлeтитe oт и дo лeтищaтa пo poднoтo ...

......... пътници ca пocpeщнaти oт Mocĸвa, Πpaгa, Лoндoн, Teл Aвив и Kaтoвицe. Haй-нaтoвapeния дeн пpeз гoдинaтa e бил 2 aвгycт, c oбщo 35 649 oбpaбoтeни пътници. Πpeз 2019 гoдинa лeтищeтo paбoти c 10 нoви aвиoĸoмпaнии и oбcлyжвa 3 нoви дecтинaции - Дъpaм във Beлиĸoбpитaния, Xepcoн в Уĸpaйнa и Лaмeция в Итaлия.


Един прелестен град с много цветове, който толкова очарова посетителите

Един прелестен град с много цветове, който толкова очарова посетителите ...

......... в изобилие. Една от тях е родното място на Фредерик Огюст Бартолди – създателят на Статуята на свободата, която е превърната в къща-музей. Задължителни за разглеждане са готическата катедрала „ Свети Мартин“ и Домениканската църква, а ако обичате музеите, освен „Бартолди“, можете да посетите „Унтерлинден“ и Музея на детските играчки.Непалецът Нирмал Пурджа записа историческо постижение с изкачването на Шиша

Непалецът Нирмал Пурджа записа историческо постижение с изкачването на Шиша ...

......... юли. Последната част от изпитанието продължи с Чо Ойю (8201 м) на 23 септември и Манаслу (8163 м) на 27 септември. Общо 40 души са успявали да изкачат 14-те осемхилядника, като 19 са го направили, без да използват допълнителен кислород. Пръв е италианецът Райнхолд Меснер (между 1970 и 1986 г.).


Пътуванията на българи в чужбина през септември са 653.6 хил.,

Пътуванията на българи в чужбина през септември са 653.6 хил., ...

......... 2019 г. са направили гражданите от: Турция - 157.6 хил., Румъния - 157.5 хил., Германия - 145.8 хил., Гърция - 92.1 хил., Полша - 72.5 хил., Обединеното кралство - 62.0 хил., Украйна - 60.7 хил., Сърбия - 58.6 хил., Република Северна Македония - 44.8 хил., Руската федерация - 41.6 хиляди.


Украинските туристи в България вече са повече от руските, сочат

Украинските туристи в България вече са повече от руските, сочат ...

......... година по-рано с близо 28 на сто. Спад има и на притока туристи от Румъния, Чехия, Сърбия, Израел. На второ място по предпочитания към почивка в България е Румъния, откъдето през месеца са пристигнали 60 хил. души. Трета е Полша с 51 хил., а Украйна е четвърта с 42 хил.


Стотици туристи се стекоха за последно на скалния монолит Улуру

Стотици туристи се стекоха за последно на скалния монолит Улуру ...

......... нещата, които задължително трябва да се направят при посещението на страната-континент. Аборигените Анангу, които почитат скалното образувание от десетки хиляди години, решиха да забранят за туристи изкачването на Ейърс рок. Те дълго време изтъкваха, че това място е свещено за тях и не трябва да бъде превръщано в увеселителен парк.


Заради планирана национална стачка на ръководството на въздушното движение в

Заради планирана национална стачка на ръководството на въздушното движение в ...

......... да има забавяне или промяна в полетите на Wizz Air до и от Италия през целия ден, съобщиха от авиопревозвача. В случай на промени в някой от полетите, пътниците ще бъдат уведомявани чрез SMS или имейл. Освен това пътниците трябва да проверят статуса на полета си на уебсайта на авиокомпанията.


Заради планирана национална стачка на ръководството на въздушното движение в

Заради планирана национална стачка на ръководството на въздушното движение в ...

......... 18.20 ч.От "Уиз Ер" съобщават, че в случай на промени пътниците ще бъдат уведомявани чрез SMS и/или имейл. От авиокомпанията препоръчват на пътниците, преди да потеглят към летището, да проверят статуса на полета си на уебсайта на "Уиз Ер" или в тяхното приложение.Този съвет е валиден и за другите авиокомпании.


Всеки знае, че на Бали има фантастични ваканционни селища –

Всеки знае, че на Бали има фантастични ваканционни селища – ...

......... да участвате в тях – местните хора нямат нищо против. Особено интересно е времето по пълнолуние и новолуние, когато местните се събират на различни места в града – по семейства, по касти и т.н., освен че обличат долните части на торсовете на многобройните паметници, с типичните си поли – саронги.


Българският туристически съюз ще обнови маркировката по международния туристически маршрут

Българският туристически съюз ще обнови маркировката по международния туристически маршрут ...

......... има такива, плащаме им командировъчните в рамките на 20 лева, защото все пак трябва да се храни и да спи някъде. Ако можем някъде даже се обаждаме, ходатайстваме да спят и без пари на хижите, докато извършват тези дейности, но винаги е било на доброволни начала", отбеляза още Йордан Йорданов.


Нискобюджетният превозвач на

Нискобюджетният превозвач на "Луфтханза" Eurowings започва да лети от и ...

......... крачка от страна на авиопревозвача за експанзия в Югоизточна Европа. Като част от развитието си в региона тя откри и база в Прищина, Косово, като базира там самолет. В Хърватия авиокомпанията има полети до седем летища. В Босна и Херцеговина лети до Сараево и Мостар. В Гърция дестинациите са 12.


Финландия се присъедини към държавите, които очакват от туристите уважение

Финландия се присъедини към държавите, които очакват от туристите уважение ...

......... поде такава инициатива като монтира на летище Кефлавик "клетвен бутон", с който туристите да изказват съгласие, че няма да оставят в местната природа следа от престоя си. Подобни инициативи има на островната група Палау в западната част на Тихия океан, на Хаваите, в Нова Зеландия и окръг Сонома, Калифорния. э


Таен одит от германска страна е одобрил 26 балнеологични центрове

Таен одит от германска страна е одобрил 26 балнеологични центрове ...

......... август.Сега туристическият бизнес планира рекламна кампания в Германия, която ще започне през ноември, включително и чрез участие в т.нар. дни на здравето на отделните здравноосигурителни фондове, панаири, изложения и други. Дали надеждите ще прераснат в големи потоци клиенти, естествено, ще зависи и от самите хотелиери и качеството на услугите им.


Чинкуе Тере e крайбрежен район в Северозападна Италия. Заради красотата

Чинкуе Тере e крайбрежен район в Северозападна Италия. Заради красотата ...

......... всичките пет града, както и до големите регионални и национални гари. Пътнически ферибот също свързва четири от селищата и останалата част от Италия. Интересна е пешеходната пътека, известна като Sentiero Azzurro ("Лазурната пътека"), която свързва петте населени места. Въпреки че е едновременно стръмна и дълга, тя все още се изполва.


„Пловдив е сред най-важните центрове за устойчиво развитие на туризма

„Пловдив е сред най-важните центрове за устойчиво развитие на туризма ...

......... което е 6,5% ръст спрямо същия период на рекордната 2018 г. Реализираните нощувки са общо над 743 хил. с ръст 4,5%, а приходите от тях възлизат на повече от 36 млн. лв. – 8,1% ръст. Несъмнен принос за тези резултати има и инициативата „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.


Смятаме луканката за нещо българско и непреходно, за нещо като

Смятаме луканката за нещо българско и непреходно, за нещо като ...

......... и по-големи месарници и работилници, където изрично се спазва стародавната традиция за приготовлението на един от най-прочутите колбаси в света. Кулинарният туризъм, както сме писали в репортажите си от столицата на италианската кухня Парма и ненадминатата по ресторанти Модена, е сред големите хитове в съвременния туризъм и особено на Ботуша.


Байк уикенди се организират в Пампорово през октомври, съобщиха от

Байк уикенди се организират в Пампорово през октомври, съобщиха от ...

......... отворена през уикендите до края на октомври.За уикенд вело маршрутите се осигурява транспорт за групи до 6 души, уточняват от Туристическия център. Байк преходите са с предварително записване в центъра. До 31 октомври е в сила и 15-процентна отстъпка за ранни записвания за зимния сезон за хотелите "Перелик" и "Орловец".


Държавата трябва да помогне на българските хотелиери за набиране на

Държавата трябва да помогне на българските хотелиери за набиране на ...

......... й дължи 150 000 лева.  Превозвачи, които имат неизплатени договори с „Астрал Холидейз” настояват за среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.  „Няма да имаме доверие да работим с нито една туристическа фирма, както сме работили до сега, не знам как ще оцелее браншът“, каза един от представителите на превозвачите. 


Heгaтивният eфeĸт oт фaлитa нa бpитaнcĸият гигaнт Тhоmаѕ Сооk тeпъpвa

Heгaтивният eфeĸт oт фaлитa нa бpитaнcĸият гигaнт Тhоmаѕ Сооk тeпъpвa ...

......... Cлeд ĸaтo пpeз 2017 гoдинa бpoят нa пoceтитeлитe oт Beлиĸoбpитaния в cтpaнaтa дocтигнa peĸopд oт 18,8 милиoнa дyши, пpeз cлeдвaщитe бeшe oтчeтeнo пocтeпeннo нaмaлeниe. Taĸa зa 2018 гoдинa в Иcпaния ca пoчивaли 18,5 милиoнa бpитaнcĸи гpaждaни, a пpoгнoзитe зa тaзи гoдинa ca, чe тe щe нaмaлeят oщe дo 18,2 милиoнa.


Два дни след като туроператорът

Два дни след като туроператорът "Астрал холидейз интернешънъл" обяви фалит, ...

......... данни, които да сочат, че клиентските претенции ще надвишат лимита на застраховката от 700 хил. лева. От УНИКА уточняват, че застраховката "Отговорност на туроператора" не покрива разходи на партньори и подизпълнители на обявилото фалит дружество, тъй като по силата на този договор те не са обект на обезщетяване. *Снимка: Дневник


Само два дни след обявената несъстоятелност на „Астрал Холидейз“ застрахователната

Само два дни след обявената несъстоятелност на „Астрал Холидейз“ застрахователната ...

......... да сочат, че клиентските претенции ще надвишат лимита на застраховката от 700 хиляди лева. Използваме случая да направим уточнението, че застраховката „Отговорност на туроператора“ не покрива разходи на партньори и подизпълнители на „Астрал Холидейз“, тъй като по силата на този договор, те не са обект на обезщетяване", заявиха от туроператора.


Възстановени са полетите от Терминал 1 на летище

Възстановени са полетите от Терминал 1 на летище "Ел Прат" ...

......... недоволни се събраха близо до летището и опитаха да го блокират като реакция срещу постановените от испанския върховен съд присъди на деветима от сепаратистките лидери. Най-тежката присъда за събитията отпреди две години, определени като "бунт", е за тогавашния вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас, който получи 13 години затвор за подбудителство.


В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на премиера на

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на премиера на ...

......... с „Петра Нешънъл Тръст“. Двете страни ще обменят информация за организиране и участие в международни събития, популяризиращи съответните туристически продукти, както и в мащабни културни мероприятия. Предвижда се засилване на контактите за развитието на туристическата инфраструктура и в обмена на добри практики, които могат да увеличат взаимния поток на туристи.


Нюйоркският небостъргач

Нюйоркският небостъргач "Емпайър стейт билдинг" днес отново отваря площадката си ...

......... съборени стените с височина над 1,10 метра, които пречеха на гледката, и бяха заменени със стъклени прегради. Другата новост бе клетката на асансьора, която също е от стъкло и позволява на зрителя да се радва на гледката, още преди да е стъпил на площадката. Достъпът до нея струва 58 долара.


„2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но

„2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но ...

......... сравнение с миналата година“, каза Ангелкова. Основно туристите, които посещават страната ни са от Румъния, след това Гърция, на трето място са немските туристи, след това – тези от Турция, от Сърбия, Русия, Великобритания. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е около 50% ръст спрямо миналата година.


Българският алпинист Атанас Скатов се надява да завърши Хималайската корона

Българският алпинист Атанас Скатов се надява да завърши Хималайската корона ...

......... ми експедиции", каза Скатов. К2, Броуд Пик и Нанга Парбат се намират в Пакистан и са разположени близо един до друг. Скатов смята да предприеме експедиция към тях през лятото. Преди седмица българинът изкачи Дхаулагири (8167 м). Скатов призна, че изкачването е бил най-трудното му до момента сред всички осемхилядници.


През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия

През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия ...

......... земното кълбо. Поради редица причини създаването на такава огромна скулптура в Бразилия по онова време е било невъзможно. Затова всички нейни детайли, включително фундаментът, са създадени във Франция. На 12 октомври 1931 г. се провежда тържественото откриване и освещаване на монумента, който се превръща в символ на Рио де Жанейро.


На 27 септември тази година Саудитска Арабия пусна нов визов

На 27 септември тази година Саудитска Арабия пусна нов визов ...

......... между двама души. Глобите за изразяване на любовта могат да достигнат до 800 долара. Също така нямате право да снимате друг човек без нейното или неговото позволение. Забранява се и заснемането на държавни сгради, от гледна точка на сигурност. Глобите стигат до 266 долара или това е близо 1000 риала.


През август 2019 г. в страната са функционирали 3 391

През август 2019 г. в страната са функционирали 3 391 ...

......... 65.7%, и с 1 и 2 звезди – 42.2%. Приходите от нощувки през август 2019 г. достигат 377.8 млн. лв., или с 8.6% повече в сравнение с август 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани - с 18.7%, така и от чужди граждани - с 6.2%.


На 12 октомври Дирекция на Природен парк „Беласица

На 12 октомври Дирекция на Природен парк „Беласица" към Изпълнителна ...

......... „Беласица" към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие" и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей - Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица".


Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита ...

......... Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони. Милиони губи туризмът ни след фалита на "Томас Кук" и то през 2020 г. Британското правителство със спецоперация за връщане на британските туристи


Най-тежкият летен сезон откъм травматизъм и инциденти по варненските плажове

Най-тежкият летен сезон откъм травматизъм и инциденти по варненските плажове ...

......... когато жегата не е толкова убийствена, и всички да посещават плажа в охраняемите зони.   Според него не е желателно вече да се влиза в морето, защото температурите на въздуха и морската вода са доста ниски. Разходките край морската шир обаче имали доста благоприятно въздействие за емоционалния комфорт на хората.


В момента бедстващи туристи на „Астрал Холидейз” в България и в

В момента бедстващи туристи на „Астрал Холидейз” в България и в ...

......... чува какво ще се случи с хотелиерите, които са работили с „Томас Кук” и „Астрал Холидейз”. С „Томас Кук" разбрахме, че 58 хотела ще бъдат засегнати. Но колко ще бъдат оттук нататък? Много е важен моментът дали Министерството на туризма е направило анализ на ситуацията”, коментира хотелиерът Диана Колчева пред Нова телевизия.


Един от големите туроператори у нас -

Един от големите туроператори у нас - "Астрал Холидейз", обяви ...

......... както следва по закон. Туроператорът уточнява, че няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07.10.2019 г. Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от "Астрал Холидейз Интернешънъл" към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл" АД.


Изпълнителният директор на

Изпълнителният директор на "Астрал Холидейз" Христо Гълбачев се е срещнал ...

......... "Уника". Изпълнителният директор на застрахователната компания "Уника" Николай Генчев увери, че от компанията ще удовлетворят финансово всеки един пострадал от фалита на туристическата компания и то максимално и преференциално бързо. Към днешна дата в "Астрал Холидейз" работят малко под 100 човека. След фалита на компанията обаче, те ще бъдат съкратени.


Фалиралата

Фалиралата "Астрал Холидейз" има абсолютно валидна застраховка в размер на ...

......... им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони. Туристическият бранш предлага създаване на гаранционен фонд срещу фалити Отчита се 20% спад на летния туризъм в Бургаско


Пострадалите от обявилия фалит „Астрал Холидейз“ са 200. Засегнатите трябва

Пострадалите от обявилия фалит „Астрал Холидейз“ са 200. Засегнатите трябва ...

......... 350 хил.лв., стана ясно на брифинг на туристическия министър Николина Ангелкова заедно с представители на „Астрал Холидейз“ и застрахователното дружество „Уника“. „Застраховката на „Астрал Холидейз“ е абсолютно валидна, всички претенции на засегнатите туристи ще бъдат изплатени от застрахователя. Размерът на застраховката на „Астрал Холидейз“ е 700 хил. лв.“, каза Ангелкова.


Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква този следобед извънредна среща

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква този следобед извънредна среща ...

......... са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но "АСТРАЛ" не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон.Министерство на туризма е в непрекъсната връзка с представители на туроператора и следи ситуацията, за да бъдат защитени интересите на туристите според правилата на българското законодателство


Баварското народно празненство Октоберфест възниква през 1810 г. и от

Баварското народно празненство Октоберфест възниква през 1810 г. и от ...

......... алкохолно натравяне са били по-малко - само 600, което е със 120 по-малко от миналата година. Общо обаче медиците са прегледали около 3120 пациенти. Не липсват и атаки срещу медицинските лица. Седем човека са проявили агресия към тях, от които три са били жени, посочват на официалната страница на Октоберфест.


Скоро, след като британският туристически оператор

Скоро, след като британският туристически оператор "Томас Кук" фалира, отраженията върху ...

......... пакети и приложенията към тях. Това реално е първата пряка жертва на Thomas Cook, като "Астрал" движеше програмата като трансфери, екскурзии и т.н. на 200 хил. чужди туристи от фалиралия оператор. Отделно още над 50 хотела ще имат неплатени сметки за летния сезон и тяхното финансово здраве е още неясно. 


Един от най-големите туроператори в България –

Един от най-големите туроператори в България – "Астрал Холидейз" фалира. От ...

......... или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД и ЗК „Уника“, с покритие - 700 000 лв. 


Нов международeн проект, по който работи община Бяла, предвижда развитие

Нов международeн проект, по който работи община Бяла, предвижда развитие ...

......... в Бяла е, че този интересен проект ще бъде надграждан, защото освен съоръженията, които ще бъдат създадени, ще се наблегне и на подходящата реклама. Ще се работи и за развитието на нетрадиционните форми на туризъм. Освен археология и история в Бяла може успешно да се развиват еко и поклонническият туризъм.


Още от древността хората познават и използват благото на термалните

Още от древността хората познават и използват благото на термалните ...

......... Наскоро стана ясно, че България вече е една от страните, в които здравноосигурените германски граждани могат да идват на профилактика и балнеолечение, което ще се покрива от техните здравни каси. Очаква се това да постави страната ни на европейската карта за здравен туризъм и да привлече много нови СПА туристи.


Към днешна дата у нас има само 240 туристи, които

Към днешна дата у нас има само 240 туристи, които ...

......... 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони. Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация


Главният изпълнителен директор на Райънеър (Ryanair) Майкъл О`Лиъри заяви днес,

Главният изпълнителен директор на Райънеър (Ryanair) Майкъл О`Лиъри заяви днес, ...

......... да има дългосрочни последици за Райънеър, каза още шефът на превозвача, като добави, че страната ще трябва да сключи търговска сделка с ЕС и е нереалистично да се мисли по друг начин. Великобритания няма избор освен Брезкит със споразумение, тъй като "твърд" Брекзит би навредил прекалено много на британската икономика.


Само 240 туристи, пристигнали у нас по линия на фалиралия

Само 240 туристи, пристигнали у нас по линия на фалиралия ...

......... нас по линия на фалиралия туроператор "Томас Кук", са останали в курортите "Златни пясъци" и "Слънчев бряг". Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че в идните дни и те ще отпътуват за родните си места.  Ангелкова напомни, че разходите им са поети от съответните застрахователи.


Кметовете ще са длъжни да поддържат регистър на всички категоризирани

Кметовете ще са длъжни да поддържат регистър на всички категоризирани ...

......... (ЕСТИ), която занапред ще гарантира, че всички нощувки в местата за настаняване се отчита и върху приходите от тях се плащат данъци и общинските туристически такси. Данните ще се предоставят на НСИ, НАП, МВР и общините. Преди ден изтече срокът, в който хотелиерите трябваше да създадат свой профил в системата.


Търговският съд в Гент обяви днес фалит на Томас Кук

Търговският съд в Гент обяви днес фалит на Томас Кук ...

......... и до невижданото досега през мирно време репартиране на 150 000 туристи от британските власти. По данни на Службата за гражданска авиация на Великобритания 115 000 летовници са върнати в Обединеното кралство от началото на операцията, започната на 23 септември. Очаква се тя да приключи на 6 октомври, припомня АФП.


„Радвам се да съм в България, защото посещението тук е

„Радвам се да съм в България, защото посещението тук е ...

......... естественият ландшафт. Големи участъци са под протекция и се осъществява активно партньорство с неправителствения сектор. „Културното наследство е стълб на туризма в Йордания. Страната има над 100 хил. археологически обекта. 50 хил. са регистрирани и развити, но останалите не. Те са в градините и дворовете на хората“, посочи йорданската принцеса.


Австрийската нискотарифна авиокомпания ”Лауда” започва да изпълнява полети между София

Австрийската нискотарифна авиокомпания ”Лауда” започва да изпълнява полети между София ...

......... и Германия. Централата на Lauda е във Виена, но също така се фокусира върху базите си в Дюселдорф, Щутгарт и Палма де Майорка. Очакванията на Lauda са, че през 2020 г. компанията ще обслужва повече от 6.5 милиона пътници. Австрийската авиокомпания предлага полети до над 90 дестинации в 29 държави.


Ръст на жалбите срещу авиопревозвачите, отчитат контролните органи. За последните

Ръст на жалбите срещу авиопревозвачите, отчитат контролните органи. За последните ...

......... щети до 5000 евро. От превозвача потърпевшите могат да претендират да им върне парите за летищни такси като пуснат мейл до сайта на авиокомпанията. Вместо да купуват нов билет, при закъснение за полет, пътниците могат да платят само глоба към превозвача. И с нея да се качат на нов полет.


Eдинcтвeният чуждecтрaнeн турoпeрaтoр, кoйтo нe e рeгиcтрирaн в Нaциoнaлния туриcтичecки

Eдинcтвeният чуждecтрaнeн турoпeрaтoр, кoйтo нe e рeгиcтрирaн в Нaциoнaлния туриcтичecки ...

......... прoизвoдcтвo пo ликвидaция. Тaкa ce oтмeнят пoчивкитe нa cтoтици хиляди клиeнти. Влacтитe трябвaшe дa oргaнизирaт зaвръщaнeтo в рoдинaтa нa близo 600 000 туриcти, клиeнти нa нaй-cтaрaтa туриcтичecкa кoмпaния в cвeтa, oт кoитo нa 150 000 бритaнци. Тoвa e двoйнo пo-гoлям фaлит oт oбявeния прeди двe гoдини oт бритaнcкaтa aвиoкoмпaния "Mоnаrсh".


Хърватският остров Корчула бе класиран на трето място в Европа

Хърватският остров Корчула бе класиран на трето място в Европа ...

......... така че можете да се.му се наслаждавате без много туристи и да си починете по-добре", посочва сайтът в описанието на острова, наричайки го "малкия Дубровник" заради средновековните площади, църкви, палати и къщи. Плажовете и гъстата гора са невероятна гледка, добавя още сайтът.За най-красив остров в света е обявен исландският Флатей.


Масови нарушения в хотелиерството и ресторантьорството констатира Инспекцията по труда

Масови нарушения в хотелиерството и ресторантьорството констатира Инспекцията по труда ...

......... „При установяване на случаи на непълнолетни на полето, ще се информират Районните управление на образование". До сега във Великотърновска област не са констатирани случаи на незаконен детски труд. Инспекцията по труда започва да издава разрешителните за ученическите стажове в дуалната форма на обучение. В региона заявки са подали трима работодатели.


Повече от 1,707 млн. са туристическите посещения от чужденци през

Повече от 1,707 млн. са туристическите посещения от чужденци през ...

......... резултати въпреки силната конкуренция в международен мащаб. Радвам се, че независимо от някои мрачни прогнози, българският туризъм успява да докаже своята стабилност и данните са изцяло в рамките на направените от нас прогнози, че 2019 г. ще е предизвикателна, но заедно можем да отчетем добър сезон, коментира министър Николина Ангелкова.


Здравният туризъм, чиито услуги са с високо качество и се

Здравният туризъм, чиито услуги са с високо качество и се ...

......... германската страна", обясни Ангелкова. Тя посочи, че друга стъпка, по която се работи, е насърчаване на здравния туризъм за превенция. Министърът съобщи и че екипът й стартира дебат дали е необходима допълнителна защита и гаранция чрез представяне на допълнителна застраховка, свързана с настъпване на обстоятелства като фалити и други събития.