Приходите от международен туризъм се оценяват на 3,6 млрд. евро

Приходите от международен туризъм се оценяват на 3,6 млрд. евро ...

......... година постъпленията устойчиво нарастват, очакваме тази тенденция да се запази и за декември и да отчетем успешна година за сектора, посочи още министърът. Само за ноември 2018 г. постъпленията на международен туризъм са повече от 140 млн. евро. Отчита се увеличение от 2,3 на сто спрямо същия месец година по-рано.


От туристическото министерство проверили по документи сигнала за строеж на

От туристическото министерство проверили по документи сигнала за строеж на ...

......... край него има дюни. По пясъка край мястото има следи от тежка техника. Конструкцията се появила на плажа само преди дни и привлякла вниманието на хората в района. На 13 януари стана ясно, че булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг "Смокиня". Дюните, които бяха там, са безвъзвратно загубени.


Отлив на туристи има през този зимен сезон. За това

Отлив на туристи има през този зимен сезон. За това ...

......... някои от нискотарифните авиокомпании са прекратили някои от направленията си към София, което обаче е било поради финансовите проблеми на определени авиокомпании. Както и ситуацията в Турция, където има отлив на руски и германски туристи, които са се пренасочили към България, както и проблемите в дестинации като Египет и Тунис.


Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува

Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува ...

......... на разорани от тежки машини дюни на къмпинг "Веселие" ("Грийнлайф"), който се намира непосредствено до къмпинг "Смокиня" край Созопол. Дюните край "Смокиня" за защитена местност. Те са естествен ареал на защитената пясъчна лилия. Към момента няма информация кой е отговорен за разораването на пясъка. OFFNews ще следи развитието на случая.


След натрупаната снежна покривка през последните дни вече работят и трите

След натрупаната снежна покривка през последните дни вече работят и трите ...

......... лева за пенсионери и деца, като се предлагат и полудневни. Ски оборудването на ден за възрастни е 20 лева, а за деца до 16 години - 15 лева, като се правят отстъпки при наемане за повече дни. Курортното селище предлага обучение на скиори. Ски училището разполага с осем лицензирани учители.


От 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа

От 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа ...

......... 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа подслон на измръзнал турист, вече няма да стопанисват заслона. Това решение е било предложено от Българския туристически съюз и прието доброволно от Ирина и Чавдар Евтимови, предаде БНТ. Предстои то да бъде официално гласувано на управителен съвет на туристическия съюз.  От Министерството на туризма проверяват казуса със забавено отпътуване на

От Министерството на туризма проверяват казуса със забавено отпътуване на ...

......... г. Фирмата е със седалище и адрес на управление в София. Министерството на туризма продължава да следи казуса. До момента във ведомството няма постъпила жалба от туристи от тази група. От МТ има открит телефон, на който при необходимост от съдействие туристите могат денонощно да подават сигнали. Номерът е 02/9046895.


2019 е тук - време е за планове. Любителите-пътешественици може

2019 е тук - време е за планове. Любителите-пътешественици може ...

......... бъдат видени в нова светлина), други постепенно набират популярност, трети тепърва ще привличат туристи. Но всички могат да предложат незабравими преживявания.Ето кои дестинации да включите в списъка си за следващите месеци:Елзас, ФранцияАлбърта, КанадаАндамански островиКамбоджаАрменияГолемият каньон, САЩГрузияХелзинки, ФинландияГватемалаХюстън, САЩИзраелЛос Кабос, МексикоМалайзияМадейра, ПортугалияНайроби, КенияСингапурОманПрага, ЧехияСантяго, ЧилиШотландияСейшелски островиТунисНамибияСейшелски островиСнимки: iStock.com Редактор: Деница Райкова


Служителка на голяма българска туристическа агенция е била взета за

Служителка на голяма българска туристическа агенция е била взета за ...

......... група за новогодишната нощ. "Ситуацията е скандална, не вярваме във версията за откраднати или изгубени пари, ако ставаше въпрос за кражба или загуба, може би щяха да й вземат и документите, а не само парите. Съмняваме се, че има някакво заиграване със събраната сума." - коментираха участници в злополучното пътуване.


Честита 2019 година! Желая на всички много здраве и успех.

Честита 2019 година! Желая на всички много здраве и успех. ...

......... бъдеще за децата ни и авторитет за България. Благодаря от сърце за усилията, положени от туристическия бранш да градим заедно модерния имидж на страната като конкурентна дестинация на международната карта. Убедена съм, че през следващите години успехите ще се увеличават. Мир, щастие и хармония за всички“, пожела още Николина Ангелкова.


„Специално за крайбрежието, като вървиш, виждаш скали, които в Европа

„Специално за крайбрежието, като вървиш, виждаш скали, които в Европа ...

......... интересува”, посочи Владимир Димитров от Сдружение „Зелена Странджа”.  По-голямата част от маршрута вече е маркиран. Целият може да бъде изминат за 9 дни пеш или за 3-4 дни с колело.  След като бъде изцяло маркиран, маршрутът ще е подходящ и за индивидуални рекорди – например, за най-бързо пробягване на Странджа.С близо 5% повече туристи сме посрещнали тази година. Това

С близо 5% повече туристи сме посрещнали тази година. Това ...

......... С близо 5% повече туристи сме посрещнали тази година. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода от януари до ноември. През 2018 основният туристически поток идва от Румъния, като ръстът е с над 23%.  Привличаме повече туристи и от Гърция, Германия, Турция и Македония.


Българинът е похарчил средно 300 евро в ресторанти и хотели

Българинът е похарчил средно 300 евро в ресторанти и хотели ...

......... г. делът на разходите за ресторанти и хотели е нараснал в повечето страни членки. Най-голям е ръстът в Малта (от 15.5% на 20.2%), Унгария (+2.8 пр. п.) и Кипър (+2.7 пр. п.). Той е намалял в Румъния (от 5% на 3.1%), Словакия (-0.6 пр. п.) и Финландия (-0.1 пр. п.). Остава същият в Испания.


Най-посещаваните държави и градове в света се намират в Европа,

Най-посещаваните държави и градове в света се намират в Европа, ...

......... изглежда класацията:1. Колизеумът в Рим, Италия2. Ватикански музеи в Рим, Италия3. Статуята на свободата в Ню Йорк, САЩ4. Лувъра в Париж, Франция5. Айфеловата кула в Париж, Франция6. Базилика де ла Саграда Фамилия в Барселона, Испания7. Мост "Голдън Гейт" в Сан Франциско, САЩ8. Стоунхендж в Уилтшър, АнглияСнимки: iStock.com Редактор: Деница Райкова


Започват масови проверки в зимните курорти в началото на годината,

Започват масови проверки в зимните курорти в началото на годината, ...

......... намалява, т.е степента на спазване на правилата расте. Очаквам и през този сезон тенденцията не само да се запази, но и да продължи в посока доброволното спазване на задълженията от страна на икономическите оператори", каза по повод началото на зимната кампания Спас Шишков, главен директор на "Фискален контрол" в НАП.


Министерството на туризма отчита ръст на чуждестранните посещения у нас

Министерството на туризма отчита ръст на чуждестранните посещения у нас ...

......... 8,3 на сто спрямо януари - ноември 2017 г. Пътуванията от Великобритания са 375,6 хил., ръстът е 14,6%, а визитите от Украйна са близо 369 хил., с увеличение от 25,1 на сто. С 18,8 на сто повече са пътуванията от Израел в периода януари-ноември спрямо същите месеци на предходната година.Ниският курс на лирата и примамливите оферти привлякоха хиляди българи

Ниският курс на лирата и примамливите оферти привлякоха хиляди българи ...

.........  Освен от хотела, повечето им клиенти се интересували от възможността за пазаруване заради ниската лира. „Повечето хора желаят да имат и възможност да пазаруват, оглеждат къде точно се намира  хотелът, съответно дали е в близост до мол или дали е в близост до пазар”, обясни  Мира Мъртън, туристически агент.  


Освен да обикаля забележителности с туристите и да им изнася

Освен да обикаля забележителности с туристите и да им изнася ...

......... различните държави. Униформата ще е по желание, но носенето на идентификационна карта е задължително. Освен отговорен, отзивчив, дискретен, търпелив, адаптивен, любознателен, организиран, гъвкав, приветлив, толерантен, оптимист, екскурзоводът трябва да умее да работи в екип и при продължително натоварване, пише в проекта. Задължително е да владее и чужд език писмено и говоримо.


Над 3,4 млрд. евро са приходите от международен туризъм у

Над 3,4 млрд. евро са приходите от международен туризъм у ...

......... министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от МТ.Данните от БНБ за ръст на приходите бяха очаквани, тъй като в края на ноември Националният статистически институт съобщи, че повече от 8,423 млн. са чуждестранните туристически посещения в България за периода януари-октомври тази година, а увеличението е с 4,9%. Редактор: Деница Райкова


Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки с

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки с ...

......... това, че са претърпели вреди от закъснението”, обясни председателят на КЗП. И допълни, че същото важи и при изгубени куфари. „Ако имат възможност да докажат конкретните размери на това, което се е намирало в техния багаж, имат право на обезщетение, което може да достигне и до 1200 евро”, добави той.


Парк и СПА хотел Марково изкушава гостите си и с

Парк и СПА хотел Марково изкушава гостите си и с ...

......... Марково изкушава своите гости и с атрактивни ПРОМОЦИОНАЛНИ пакети за Коледа. На 23 декември Влади Ампов – Графа ще поднесе едно незабравимо LIVE шоу за всички гости, а примата на поп-фолка ще бъде Глория ще специален гост на комплекса навръх Коледа. Промоционалните КОЛЕДНИ пакети за 2, 3 или 4 нощувки, може да разгледате ТУК  


Близо 650 000 българи ще отидат на курорт в планината,

Близо 650 000 българи ще отидат на курорт в планината, ...

......... от родните зимни курорти.Вие къде ще прекарате предстоящите празници? Планирате ли почивка в планината тази зима? Ако да, у нас или зад граница ще бъде тя? Кой е предпочитаният от Вас курорт? Смятате ли, че България развива зимния туризъм в правилна посока? Споделете с нас в коментарите. Редактор: Деница Райкова


Пловдив попадна в класацията на изданието New York Post за

Пловдив попадна в класацията на изданието New York Post за ...

......... в светлината на прожекторите с 500 фестивала, изложби, изпълнения и други събития“, гласи част от описанието на New York Post за Пловдив.  Сред останалите места, които авторите препоръчват да се посетят през 2019 г., са Аржентина, Боливия, Анахайм (Калифорния), Флорида, Юкон (Канада), Лос Кабос (Мексико), Узбекистан, Япония, Египет и Намибия.


Нямам знанието да мога да кажа – така екоминистърът Нено

Нямам знанието да мога да кажа – така екоминистърът Нено ...

......... водещо министерство по конфликт на интереси, добави Димов. Научих от Марк Жирардели, че е собственик на "Юлен" в понеделник (17 декември), уточни екоминистърът, след като беше изрично попитан дали Жирардели хем е бил съветник на Ангелкова, хем води преговори за концесията на ски зоната в Банско.Очаквайте подробности.   Редактор: Деница Райкова


Нямам представа кой е собственикът на “Юлен”. Държавата не защитава

Нямам представа кой е собственикът на “Юлен”. Държавата не защитава ...

......... бъдат най-добре похарчените милиони в енергийния сектор, ако те доведат до реални промени в енергетиката, стана ясно още от думите на Попов.Според него "Турски поток" не е част от диверсификацията. Ако той влезе в системата на българското газово разпределение, тогава той ще бъде част от тази диверсификация. Редактор: Деница Райкова


Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на

Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на ...

......... със статута на Национален парк "Пирин" се превърна в криза именно между коледните и новогодишните празници на миналата година, когато беше взето решение за промяна на Плана на управление. Това решение беше дадено на съд и поне на първа инстанция правителството губи, като тепърва предстои окончателно решение. Редактор: Деница Райкова


Според еколога Тома Белев реалният собственик на

Според еколога Тома Белев реалният собственик на "Юлен" все още не ...

......... собственост на митичния Георгиус Георгиу, каза Тома Белев. МОСВ започва преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор Концесията е за ползване на част от територията на национален парк "Пирин" "Да не се окаже, че е собственик и на някоя от фирмите, които се опитаха да придобият ЧЕЗ", допълни Белев.


79% от българите не планират да ходят на почивка в

79% от българите не планират да ходят на почивка в ...

......... карат ски или сноуборд. 58% от тези, които карат ски или сноуборд, намират условията за това в родните курорти за по-скоро добри, а според 23% условията са много добри. Обновена Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г. Срам го е като обяснява, че 10 години не могат да построят втория лифт


Не е въпросът дали е Георгиу или Жирардели, въпросът е

Не е въпросът дали е Георгиу или Жирардели, въпросът е ...

......... собствена полза“, каза още той.Жирардели може да се окаже собственик и на "Витоша ски" АД, защото тя също е собственост на митичния Георгиус Георгиу, заяви Тома Белев и добави: "Да не се окаже, че е собственик и на някоя от фирмите, които се опитаха да придобият ЧЕЗ". Редактор: Деница Райкова


Да, аз съм мажоритарният собственик на

Да, аз съм мажоритарният собственик на "Юлен". Придобих мажоритарния дял ...

......... време. През 2012 година още си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма, но проучването продължи няколко години и през 2016 година приключи сделката. Жирардели добави и, че България има огромен потенциал за инвестиции в зимните спортове.Още подробности по темата прочетете ТУК. Редактор: Деница Райкова


Тази година през зимния сезон очакваме 5 процента ръст на

Тази година през зимния сезон очакваме 5 процента ръст на ...

......... Освен това по думите й трябва да се намери балансът между различните интереси. Тя подчерта, че София разполага с огромно богатство - близостта на Витоша, и то трябва да се използва. Според министър Ангелкова има потенциал за развитието на зимните спортове в Стара Планина, дори за развитие на нов зимен курорт.  


След откриването на ски сезона в Пампорово, от днес и

След откриването на ски сезона в Пампорово, от днес и ...

......... Обрейков, директор-маркетинг на ски-зона Банско: Има актуализация на цената на тока, на горивото и при нас се отрази, за съжаление, не можем да издържим без да актуализираме цената.С 10% са увеличени всички видове лифт карти тази година като най-изгодна излиза петдневната карта, която през новия ски сезон е 315 лв.


Скиори, туристи и студенти оживиха Пампорово в деня на откриването

Скиори, туристи и студенти оживиха Пампорово в деня на откриването ...

......... района на ски център "Малина" е издигната парти шатра, в която се провежда второто издание на "8 декември - Фестивалът". Покриването на пистите в курорта с изкуствен сняг продължава и в следващите дни. Очаква се до 22 декември да бъдат заснежени и обработени близо 80% от пистите в ски зоната.


За поредна година най-добрият зимен курорт на Балканите - Банско

За поредна година най-добрият зимен курорт на Балканите - Банско ...

......... дни бижуто на Пирин – Банско получи пореден приз от Академията на световните ски награди в Кицбюел. По този начин топ курортът се нареди сред 26-те най-предпочитани дестинации на планетата. Българският курорт е и сред 8-те на планетата, които притежават 6 приза от общо 6 издания на Световните ски награди.


В туристическия бранш в Одрин се очаква допълнително оживление около

В туристическия бранш в Одрин се очаква допълнително оживление около ...

......... тук, а това ще бъде плюс за нашата икономика. Мисля, че ще прекарат един хубав уикенд.“, заяви Хаджъоглу. Дженгиз Булут, който е собственик на хотел твърди, че хотелите почти са пълни за уикенда и допълва: „Българските студенти ще дойдат в Одрин, за да прекарат хубаво своя празник. Хотелите са пълни.“


Решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият

Решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият ...

......... план.След като направи всичко посочено дотук, съдът ще трябва да се произнесе с ясно решение подлежи ли актуализацията на плана на задължителна екологична оценка или на преценка на необходимостта от такава, както и дали трябва да се изготви детайлна оценка за степента на въздействие върху защитените зони. Редактор: Деница Райкова


Министерският съвет възложи на министъра на околната среда и водите

Министерският съвет възложи на министъра на околната среда и водите ...

......... прокурор на Република България.След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите, допълва се в съобщението на правителството. Редактор: Деница Райкова


Всички регистрационни услуги, които Министерството на туризма предоставя по Закона

Всички регистрационни услуги, които Министерството на туризма предоставя по Закона ...

......... им. Това спестява хиляди часове работно време на хората, а дори и съпоставено с минималната часова надница, финансовият ефект ще е сериозен. Проф Димитров уточни, че до края на месеца електронните услуги на Министерство на туризма ще могат да се ползват от потребители във всички държави членки на ЕС.  


Не можем да правим нови настанявания и да обслужваме в

Не можем да правим нови настанявания и да обслужваме в ...

......... хотели, ползващи услугите на фирмата "Хоспитайлити енд Ритейл Системс" ЕООД не са разполагали с въпросното свидетелство за регистрация на ИАСУТД към момента на проверката, защото въпросната компания не е била регистрирана и сертифицирана, обясниха от "Маринела", когато за пръв път стана публично ясно, че НАП проверява хотела. Редактор: Деница Райкова


Броят на българските туристи в Азербайджан се е повишил с

Броят на българските туристи в Азербайджан се е повишил с ...

......... на този месец, е била свързана с енергийното взаимодействие между България и Азербайджан. „Азербайджан е надежден конкурентен партньор придиверсификацията на енергийния микс в България и в Европейския съюз. Втората тема беше транспортът, тъй като геополитическите и географските предпоставки за нашето тясно сътрудничество са налице“, допълни Наргиз Гурбанова. Редактор: Деница Райкова


Данните на 500 млн. души, отсядали в хотели от групата

Данните на 500 млн. души, отсядали в хотели от групата ...

......... Méridien и Four Points.Гостите, чиито данни са засегнати, ще бъдат уведомени. При повечето от тях хакнатата информация включва "някаква комбинация" от име, имейл, телефон, номер на документ за самоличност, данни за банкова сметка.В някои случаи се съдържа и криптирана информация за разплащателните карти, използвани от съответните гости. Редактор: Деница Райкова


Туристическите посещения на чужденци в България за периода януари -

Туристическите посещения на чужденци в България за периода януари - ...

......... на туристите е с 11.8%, а от Словакия - с 12.3%. Чуждестранните посещения от Норвегия нарастват съответно с 32.9 на сто. 6 919 493 чужди туристи са дошли у нас за първите 8 месеца на 2018 г. 5,9% повече туристи са посетили България през първите осем месеца на 2018 г


През октомври отново е отчетен ръст на пътуванията, които са

През октомври отново е отчетен ръст на пътуванията, които са ...

......... реализирали гражданите от: Румъния - 142.6 хил., Турция - 106.8 хил., Гърция - 96.6 хил., бившата югославска република Македония - 56.8 хил., Сърбия - 53.8 хил., Германия - 42.1 хил., Украйна - 22.9 хил., Полша - 20.2 хил., Обединеното кралство - 19.3 хил., Италия - 13.9 хиляди. Редактор: Деница Райкова


Министерството на туризма проверява туроператорите, организирали екскурзия до Египет.Във връзка

Министерството на туризма проверява туроператорите, организирали екскурзия до Египет.Във връзка ...

......... информации от вчера, че български турист е починал в самолет на път за вкъщи от екскурзия в Египет.Някои от пътниците в самолета са на мнение, че причината за смъртта му е хранително натравяне в хотела. От "Гранична полиция" са заявили, че мъжът е починал от естествена смърт. Редактор: Деница Райкова


Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат

Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат ...

......... лева, но със собствен транспорт. За Мадрид е около 1040 лева – със самолет.За държавите от Източна Европа пакетите са около 400 лева, но все повече семейства стягат куфарите за екзотични дестинации, до които се стига със самолет, а цените им започват от 1500 лева на човек. Редактор: Деница Райкова


Повечето градове се опитват да привличат максимално много туристи, но

Повечето градове се опитват да привличат максимално много туристи, но ...

......... Маракеш (Мороко) с 30.2% дял от БВП за туристическата индустрия и Макао (Китай) с 29.3 процента.На четвърто място е Орландо, Флорида (18.7%), следван от Анталия, Турция (17.6%) и Дубровник, Хърватия (17.4%).Анализът на WTTC също така показва, че посещенията на градове вече представляват 45% от световните международни пътувания. Редактор: Деница Райкова


В концесионния договор за ски зоната в Банско от 2001

В концесионния договор за ски зоната в Банско от 2001 ...

......... – не искаме да закриваме курорта Банско. Затова трябва да се намери разумно решение на този безпорядък, който е станал през 2001 г. в концесионния договор“, заяви той.Министърът обясни, че в момента се използва площ от над 160 хектара.Той посочи, че концесионното възнаграждение ще бъде съществено увеличено. Редактор: Деница Райкова


Концесионната такса на

Концесионната такса на "Юлен" за ски зоната в Банско ще ...

......... Концесионната такса на "Юлен" за ски зоната в Банско ще бъде увеличена и ще се водят преговори за преразглеждане на концесионната площ, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.


10 процента ръст на туристите в Пловдив се очаква през

10 процента ръст на туристите в Пловдив се очаква през ...

......... различни инициативи с Euronews и National Geographic, които ще продължим следващата година. Наистина смятам, че интересът към града ще бъде доста висок".Ангелкова подчерта също, че очакваният за зимния сезон ръст на туристи е 4-5 % , като посещенията ще са основно от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция. Редактор: Деница Райкова


Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят

Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят ...

......... Пловдив участваха още Александър Държиков, заместник-кмет по култура и туризъм в Община Пловдив , Радост Иванова от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и експертът Любозар Фратев. Официалното откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще бъде на 12 януари, когато се очаква да има грандиозно шоу и множество посетители.  


Националният превозвач „България Ер“ пусна 30 000 самолетни билета с

Националният превозвач „България Ер“ пусна 30 000 самолетни билета с ...

......... 10 кг и личен багаж: дамска чанта или лаптоп. Компанията предлага безплатен чек ин и кетъринг, който включва топъл сандвич, десерт и напитки по време на полета. Сред промоциите са двупосочен билет до Виена за 99 евро, до Прага за 155 евро и еднопосочни билети до Лондон за 65 евро.


Очертава се нов успешен сезон в ски курортите, през който

Очертава се нов успешен сезон в ски курортите, през който ...

......... в Боровец с представители на местната власт и контролните органи за готовността на най-стария ни зимен център за активния сезон, съобщиха от пресцентъра на министерството. Целта на срещата е максимално и в детайли всички заинтересовани в рамките на своите компетенции да даде информация за готовността на курорта, поясни още тя.


Очертава се нов успешен сезон в ски курортите, през който

Очертава се нов успешен сезон в ски курортите, през който ...

......... Алино-Белчин баня, Говедарци-Самоков. Пътят Самоков-Боровец е изцяло обновен. Стабилизирани са свлачищата по отсечката Боровец-Радуил, която е част от пътя Боровец-Костенец.Регионалната здравна инспекция гарантира, че медицинското обслужване на посетителите на Боровец е осигурено и проверки също ще се правят. Концесионерът „Бороспорт“ съобщи, че е извършена профилактика на съоръженията. Редактор: Деница Райкова


За шеста поредна година Банско бе обявен за курорт №1

За шеста поредна година Банско бе обявен за курорт №1 ...

......... локации от пет континента, а в гласуването се включиха над 2 млн. души от повече от 143 държави. Банско е сред осемте места в света с пълен комплект от шест приза и от шестте издания на Световните ски награди. 10-хилядното градче е на върха на класацията от 2013 г. досега.


Партньорството в туризма между България и Гърция се развива възходящо

Партньорството в туризма между България и Гърция се развива възходящо ...

......... Пътна карта по проекта чрез национални анализи. Те бяха подготвени от Университета „Аристотел“ в Солун и Българската академия на науките. Българското предложение визира създаване на регионални продукти, свързани с коприната, например чрез консолидиране на туристическия потенциал на гръцки и български градове с традиции като Софлу и Ивайловград. Редактор: Деница Райкова


С изпълнение на

С изпълнение на "Излел е Дельо хайдутин" голямата българска народна ...

......... от продукти като сладка и гюлова ракия. Бяха изложени за дегустация български месни деликатеси и вина от няколко региона на страната. Програмата по откриването включваше приветствено слово на министъра на туризма Николина Ангелкова, която заяви, че министерството ще продължи да насърчава подобни инициативи и поздрави гостите на събитието. Източник: Източник:


Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за

Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за ...

......... туризма у нас е неговото културно наследство, заяви Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии. И акцентира, че България има своето заслужено място в световната култура. Той благодари на министър Ангелкова за организирането на форума и последователните инициативи в популяризирането на страната и историческите й богатства.  


България ще предложи на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО

България ще предложи на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО ...

......... ЮНЕСКО, за да може да имаме успях. И смятам, че ако това се приеме, ще бъде важно за България като инициатор“, каза още тя и посочи, че българските обекти, които ще се включат в маршрута, със сигурност ще бъдат тези, които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Редактор: Деница Райкова


Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември

Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември ...

......... че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии. Според ответниците точно това е една от вратичките, които са подготвени, за да може да се строят нови ски писти в националния парк.Още подробности по темата прочететеТУК. Редактор: Деница Райкова


На 15 и 16 ноември 2018 г. България ще бъде

На 15 и 16 ноември 2018 г. България ще бъде ...

......... и двудневно туристическо изложение в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (зона Ларгото), на което ще бъдат представени български традиционни продукти. То ще бъде открито на 15 ноември в 14:00 часа. Първият конгрес на световните цивилизации, организиран от Световната организация за туризъм, бе проведен също в България през ноември 2016 г.  


Преди дни стана ясно, че започва процедурата за промяна на

Преди дни стана ясно, че започва процедурата за промяна на ...

......... бил в природен парк "Витоша", а Мачирски - не.Какво е Вашето мнение - трябва ли да се строи на Витоша? Подпомагането на туризма достатъчен аргумент ли е и вярвате ли, че няма да се стигне до безконтролно застрояване? Застрашена ли е природата? Споделете с нас в коментарите. Редактор: Деница Райкова


При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове

При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове ...

......... да са безопасни. Друго строителство няма да бъде допуснато. Ще има изключително строг контрол“, бе категоричен министърът. Министър Ангелкова отбеляза, че по време на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон към българското Министерство на туризма е била отправена и покана за разписване на добри практики в туризма.


Работната група, която трябва да промени в Плана за управление

Работната група, която трябва да промени в Плана за управление ...

......... както и за намаляване на административната тежест”, допълни министърът.За улеснение на бизнеса ще бъде въведено и лицево разпознаване, чрез което бизнесът може да ползва електронните услуги, които министерството предоставя. Чрез тази лицева идентификация потребителите ще могат да заявяват услуга, например молба за категоризация на място за настаняване. Редактор: Деница Райкова


България ще бъде домакин на втория „Международен конгрес на световните

България ще бъде домакин на втория „Международен конгрес на световните ...

......... и популяризирането на древното материално и нематериално културно наследство. Ще бъдат дискутирани възможностите за развитие на туристически проекти, свързани с културните маршрути. Това ще е второ издание на международния форум. Първият конгрес на световните цивилизации, организиран от Световната организация за туризъм, бе проведен също в България през ноември 2016 г.


При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове

При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове ...

......... работната група, която е създадена към Министерството на младежта и спорта, е да се осигури максимален достъп до планината. „Планът трябва да се промени, за да се подменят старите лифтове и влекове и да са безопасни. Друго строителство няма да бъде допуснато. Ще има изключително строг контрол“, бе категоричен министърът.


Започваме процедурата за промяна на Плана за управление на парк

Започваме процедурата за промяна на Плана за управление на парк ...

......... Плана за управление на парк "Пирин". То се чака на 15 ноември, след като на първа инстанция ВАС отряза държавата с мераците ѝ да променя плана без екооценка, а инициативата за това е на Димов и на Валери Симеонов. Както съдът реши, така ще е, посочи екоминистърът. Редактор: Деница Райкова


По празниците българинът харчи 485 лв. за почивка в чужбина,

По празниците българинът харчи 485 лв. за почивка в чужбина, ...

......... Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора, коментира Драганов.За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България - около 275 лева. Чужденците ще похарчат у нас средно около 285 евро.


Българският туризъм е в подем, ръстът на туристическите визити на

Българският туризъм е в подем, ръстът на туристическите визити на ...

......... в експанзия заради улеснените авиовръзки и усилията за популяризиране на огромното материално и духовното наследство на България от минали епохи.  Екипът на National Geographic е изразил интерес да направи ключово проучване на българското културно-историческо наследство с фокус върху съкровищата, открити по българските земи, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. 


Всички софиянци искат Витоша да е направена така, че да

Всички софиянци искат Витоша да е направена така, че да ...

......... бъде взето през 2024 г. - т.е. 6 години по-рано. Така, че имаме достатъчно време да се подготвим", каза той.Според министъра най-важно е, че обща кандидатура е "политически знак от страна на балканските държави, че ще работят съвместно и ще отстояват заедно политическите си и икономически интереси". Редактор: Деница Райкова


Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в туристическите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в туристическите ...

......... а търговците по-коректни", допълни председателят на КЗП.Маргаритов потвърди, че през целия зимен сезон Комисията ще извършва проверки и по традиционната си кампания, и по жалби от граждани. Сигнали могат да бъдат подавани по телефона, в интернет и в офисите на КЗП във всички областни центрове в страната. Редактор: Деница Райкова