12 –те винено-кулинарни дестинации са дигитализирани и достъпни на сайта

12 –те винено-кулинарни дестинации са дигитализирани и достъпни на сайта ...

......... атракции. Ще повлияе за повишаване на разпознаваемостта на регионите, ще има положителен ефект върху развитието на редица общини както в областта на туризма, така и за разрастването на местната икономика като цяло. Очакваме инициативата насърчи и развитието на крилата на сезоните и утвърждаване на България като дестинация за четири сезона.


Местната власт да определи типа туризъм в националните курорти.

Местната власт да определи типа туризъм в националните курорти. "Министерство ...

......... плажове. Останалите законодателни промени се предвиждат в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, промени в Наредбата за сертифициране на балнео и спа центровете и пълен мониторинг на цялата подзаконова нормативна уредба. Трудно туристическо лято за Варна очаква Ангелкова С устойчиво развитие България става популярна туристическа дестинация


"Заявките за ранните полети на летище Бургас и областта бележат ...

......... зимния сезон, който все още не е приключил. На следващото събиране на Националния съвет по туризъм през юни, се очаква да бъде обсъдена Националната туристическа програма. Обновена Ангелкова иска български туризъм в четири сезона - "Неочаквана ваканция" Караянчева зове децата ни да искат да живеят и да почиват в България


Министърът на туризма Николина Ангелкова ще отрие заседание на Националния

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще отрие заседание на Националния ...

......... туризма, който съдейства при формирането и провеждането на политики в сектора. В него са включени както представители на институциите, така и на туристически сдружения и националните курорти. В съвета участват също работодателски организации, членове на Националното сдружение на общините в Република България и национално представените сдружения на потребителите в страната.


На прага на новия летен туристически сезон отново има недостиг

На прага на новия летен туристически сезон отново има недостиг ...

......... и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Хората с такива качества обаче рядко кандидатстват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.


Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за ...

......... планините има достатъчно снежна покривка за практикуване на зимни спортове. Лифтовите съоръжения в курортите работят според зимния си график. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470InterContinental Sofia отваря нова страница за луксозния туризъм в България. Най-новият InterContinental

InterContinental Sofia отваря нова страница за луксозния туризъм в България. Най-новият InterContinental ...

......... компания в хотелиерската индустрия с повече от 400 000 служители, работещи в над 100 различни страни. В момента (IHG®) разполага с 5603 действащи хотела по цял свят и с повече от 1859 в процес на изграждане. Заповядайте на неповторимо изживяване на върха! Станете част от живота на InterContinental!    


Столицата на Литва – Вилнюс е на първо място в

Столицата на Литва – Вилнюс е на първо място в ...

......... където един уикенд излиза 185 евро. Москва също е в списъка на най-евтините места. 3 дни в руската столица излизат 217 евро. В Прага е съвсем малко по-скъпо: 220 евро на човек. В Букурещ уикендът е 195 евро, в Порто и Лисабон 202 евро, а в Братислава – 172 евро. 


Планинарите, които преминават през австрийските алпийски пасища, ще трябва да

Планинарите, които преминават през австрийските алпийски пасища, ще трябва да ...

......... своите телета срещу кучетата. Стопаните на домашните любимци трябва да ги водят на поводи и да ги освобождават от тях, когато биват нападнати. Ще бъде променен и гражданско-процесуалният кодекс, така че при инциденти да не бъдат държани отговорни само собствениците на селскостопанските животни, а също и туристите, ако не съблюдават правилата.


Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност и

Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност и ...

......... и с идеята да се проведе международен инвестиционен форум в туризма, който ще се състои в края на май в Слънчев бряг. Фокус в проявата ще са инвестициите в Черноморския регион. За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев Борисов се похвали и със стабилния вече 20 години лев


От 6 април 2019 в 02:00 часа (LMT) всички редовни

От 6 април 2019 в 02:00 часа (LMT) всички редовни ...

......... турско летище те ще се увеличат с над 600. При откриването на летище Истанбул турският президент Реджеп Ердоган коментира, че проектът е на стойност 10,5 млрд. евро. Очакванията са аеропортът да превърне Истанбул в глобален туристически хъб, свързващ Европа, Азия и Африка и ще превърне турската авиокомпания в авиационен гигант.Цените за лeтния сезон ще нараснат със 7-11%, прогнозира директорът

Цените за лeтния сезон ще нараснат със 7-11%, прогнозира директорът ...

......... анализаторите за този летен сезон. Според Драганов, това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти. Експертът смята, че именно "разводът" на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация.


През почивните дни страната ни беше представена на Международната туристическа

През почивните дни страната ни беше представена на Международната туристическа ...

......... да се позиционират като брандове и именно тук е мястото на общините, заедно с туроператорите, заедно със Министерството на туризма, да проявят по-голяма инициатива, за да бъдат представени особеностите на българските региони“ Според Димитър Цонев все още има време летният сезон да бъде спасен, но хотелиерите трябва да бъдат по-активни.


8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм за миналата година,

8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм за миналата година, ...

......... зимен сезон се наблюдава лек спад от около 3% в сравнение с миналата година. За месеците декември и януари има спад на дошлите от Турция в рамките на 17%. Има лек спад и при гръцките туристи. Ангелкова се надява до края на сезона да се навакса досегашния спад от 3%. 


Министърът на туризма Николина Ангелкова е на двудневно работно посещение

Министърът на туризма Николина Ангелкова е на двудневно работно посещение ...

......... и със Сергей Кривоносов, депутат от Държавната Дума, зам. председател на Комитета по физическа култура, спорт, туризъм и въпросите на младежта, председател на подкомитета по туризъм. Министър Ангелкова ще разговаря с ръководството на Московски държавен институт за международни отношения (МГИМО) и ще изнесе лекция пред студентите и нпреподавателите на университета.


Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската ...

......... маршрути. В ски курортите лифтовите съоръженията работят, а ски пистите са обработени. Условията за ски спорт са много добри. Няма регистрирани инциденти с туристи през последното денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на страницата на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.Русия подготвя мащабен проект за улесняване на визовия режим Около

Русия подготвя мащабен проект за улесняване на визовия режим Около ...

......... които съседите не спят и с удоволствие развиват такива комуникации – и морски превози, и авиационни“, каза Медведев.„Смятам, че туризмът е икономическа насока. Сега се откриват особени възможности и задачата ни е да се придържаме към максимално нестандартни подходи. Всеки, който предложи интересен туристически продукт, ще спечели“, заяви той.  


Министерството на туризма призова българите да снимат как прекарват националния

Министерството на туризма призова българите да снимат как прекарват националния ...

......... и Вашите мисли за празника, както и думите, с които го описвате пред децата си. Споделете мигове от утрешния ден на Фейсбук страницата на Министерството на туризма или ни изпратете информация и снимки на имейл [email protected], които да публикуваме на сайта на Министерството на туризма", пише в съобщението за инициативата.


Държавата не трябва да загробва микро и семейния бизнес, а

Държавата не трябва да загробва микро и семейния бизнес, а ...

......... на микро и семейния бизнес, който да осигури достойни доходи на обикновените граждани. Смятаме, че това може да бъде постигнато чрез въвеждане на електронно правителство и стимулиране от страна на държавата. В дългосрочен план това ще повиши стандарта на живот и ще създаде десетки хиляди работни места в различни сфери.


България се нарежда сред държавите с ръст над средния за

България се нарежда сред държавите с ръст над средния за ...

......... - 3,2%. Според последните данни на Българската народна банка за 2018 г. общият размер на приходите у нас от международен туризъм е над 7,3 млрд. лева, което е ръст от 6,5%. В Банско очакват 30% по-слаб зимен сезон Опасяват се от масови фалити заради неясните правила за услугата "all inclusive"


Министърът на туризма Николина Ангелкова подписа в Белград меморандум за

Министърът на туризма Николина Ангелкова подписа в Белград меморандум за ...

......... България. През 2018 година са регистрирани повече от 421 хиляди туристически посещения на сръбски граждани у нас, което ръст от 7% на годишна база. Работим активно, за да популяризираме България като туристическа дестинация за 4 сезона, фокус в нея е и пазар Сърбия, заяви Ангелкова пред сръбския туристически бизнес. Източник:


Сърбия е важен пазар за входящ туризъм в България. През

Сърбия е важен пазар за входящ туризъм в България. През ...

......... на България, най-често сръбските туристи пътуват към Боровец, Банско и Пампорово. Те подчертаха, че работят много добре с българските си колеги и се надяват сътрудничеството им да се запази и занапред. Министърът Ангелкова благодари за ползотворния диалог и допълни, че се надява и в бъдеще партньорството между страните да продължи.


Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която представихме вчера, свързва

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която представихме вчера, свързва ...

......... съвместно с бизнеса и общините, включително за повече чартъри, за да насърчим интереса на гостите от Русия. Министър Ангелкова информира, че има данни за отлив в младежкия туризъм. Длъжни сме да спазваме изискванията на закона и е много важно да се пази имиджът на дестинация България, заключи министърът на туризма.


Министърът на туризма Николина Ангелкова похвали пред НоваТВ последните години

Министърът на туризма Николина Ангелкова похвали пред НоваТВ последните години ...

......... В частните имоти от Зона А и Зона Б се разрешават строителни дейности при строго спазване на определените параметри. Още януари с нашите мобилни екипи стартирахме проверки". обясни министърът и добави, че все още чака информация от кметовете. Търсим начин да спрем строителството на плажа, уверява Аврамова Проверките по Черноморието продължават


„Повечето от тези казуси са заварени от времето и са

„Повечето от тези казуси са заварени от времето и са ...

......... параметри. Още януари с нашите мобилни екипи стартирахме проверки на всичките 237 морски плажа. Изискала съм от кметовете на всички черноморски общини да ни предоставят информация за разрешенията за строеж, които са издали, за Зона А и Зона Б”, заяви Ангелкова. По думите й обаче тази информация още се чака.


До 1 октомври ще се въведе базата данни в системата

До 1 октомври ще се въведе базата данни в системата ...

......... нас са над 18 000. Ангелкова каза още, че с цел правилното функциониране на системата са обърнали сериозно внимание и на контрола. „Глобата за невъвеждане на данни е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение, при повторно санкцията става двойна, при трето преминаваме към заличаване на потребителя“, обясни министърът.


Нов строеж по морето. Бетон се лее само на метри

Нов строеж по морето. Бетон се лее само на метри ...

......... пешеходна алея и зелена зона. Ръководителят на строежа Пламен Дженков отхвърля протесненията на хората - те нямало защо да се възмущават, строителството било одобрено преди години и щяло да включва подземен паркинг и двуетажни къщи с големи веранди. Строи се и в горичката край плажа, която също е частен терен.


България попада в списъка с най-търсените дестинации в Европа за

България попада в списъка с най-търсените дестинации в Европа за ...

......... Експертите предупреждават, че в случай на Брекзит без споразумение,туристите ще плащат за по-скъпи самолетни билети. Очакванията са да е налице инфлация от 4% през 2019 г. като това ще доведе до по-високи цени за хранителни стоки. Ще има спад в търсенето и съответно далеч по-нисък брой посещения на Острова.  


Визовите процедури и високите цени на билетите са сред основните

Визовите процедури и високите цени на билетите са сред основните ...

......... платформа, за да подкрепим развитието му, посочи още Георги Минчев. На кръглата маса стана ясно, че предстои българо-руски бизнес форум в София, на който представители на туристическия бранш от България и Русия ще проведат двустранни срещи и ще се запознаят с инвестиционните възможности на страната ни в областта на туризма.


Всяка година половин милион руски граждани избират да почиват в

Всяка година половин милион руски граждани избират да почиват в ...

......... на Ангелкова. На форума присъстваше и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Той коментира, че все повече руски граждани се запознават с България. Макаров отбеляза и облекчаването на визовия режим, който ще допринесе за развитие на двустранния туризъм. Процедурата започва с консултации между външните министерства на Русия и България.


Всяка година European Best Destinations, организация базирана в Брюксел, прави

Всяка година European Best Destinations, организация базирана в Брюксел, прави ...

......... Максим, малък курорт на Лазурния бряг. Като заключение може да се каже, че в тазгодишната класация за топ европейски дестинации на European Best Destinations има по нещичко за всеки. Независимо дали сте любител на шумните градове или на малките селца, сгушени в планината, имате възможността да организирате една незабравима ваканция.


Париж се кани да съди платформата Airbnb за 12,5 млн.

Париж се кани да съди платформата Airbnb за 12,5 млн. ...

......... Airbnb смятат, че жителите трябва да се възползват максимално от посетителите в техните градове и смятат, че мярката е некоректна. Все пак Париж не е единственият град, които е подложен на такива правила. Подобни мерки са взели и в Амстердам, Берлин, Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско, Сингапур, Токио и др.


Над 7,200 млрд. лева са приходите от туризъм за първите

Над 7,200 млрд. лева са приходите от туризъм за първите ...

......... поздрави колегата си Николина Ангелкова, че с тази инициатива представя по-малко познати дестинации, общини и проекти, което е важно за балансираното развитие на туристическия отрасъл. Ангелкова отрича конфликт на интереси между съветник Жирардели и Юлен Той не е лобирал за втори лифт на Банско, а е важно да има лифтове


Над 9 млн. туристи сме имали през 2018 година. Над

Над 9 млн. туристи сме имали през 2018 година. Над ...

......... влиза в световните медии с положителни новини и да се говори добро за България. Той каза, че в последните години са били построени нови спортни зали в Пловдив, Русе, което ни дава възможности да бъдем домакини на спортни първенства и обяви, че предстои откриване на нова спортна зала в Бургас.


Над 7,200 млрд. лева са приходите от туризъм за първите

Над 7,200 млрд. лева са приходите от туризъм за първите ...

......... Пловдив, Русе, Варна, София и Бургас. Това дава възможност да домакинстваме на много състезания, но най-важни са традиционните състезания, допълни той. Спортният министър Красен Кралев поздрави колегата си Николина Ангелкова, че с тази инициатива представя по-малко познати дестинации, общини и проекти, което е важно за балансираното развитие на туристическия отрасъл.


Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до

Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до ...

......... пакети за активния сезон. Според хотелиерите офертите в последната минута са рискови и те не могат да компенсират спада в ранните записвания. Услугата "All inclusive" остава най-предпочитана от туристите. И в Западна и в Източна Европа всеки втори, който пътува с цел морски туризъм, избира тази икономична формула.    


Ще можем да посетим Тайланд с помощта на електронни визи.

Ще можем да посетим Тайланд с помощта на електронни визи. ...

......... т.г. Те са поредния опит на властта да увеличи броя на туристите си. Схемата ще обхване 21 страни, сред които България, Кипър, Етиопия, Литва, Латвия, Тайван, Украйна, Малта и др. Потвърждението за пътуване ще се получава от тайландското Имиграционно бюро малко преди отпътуването на туриста, а плащането ще става онлайн.


Екоплажът

Екоплажът "Корал" ще бъде превърнат в бетонно гето след като ...

......... че към момента на издаване на протестираните строителни книжа липсват доказателства за съществуването на дюни като част от територията на плаж "Лозенец Кум Кашла", пише в съдебното решение. Скандалният случай с "Корал" идва в момент когато ДНСК започна проверки на няколко други безобразия по морето - застрояването на "Градина", "Арапя" и "Алепу".


С 4.2% повече са пътували българите в чужбина през декември

С 4.2% повече са пътували българите в чужбина през декември ...

......... декември 2018 г. са направили гражданите от: Румъния - 136.8 хил., Гърция - 105 хил., Турция - 94.4 хил., Сърбия - 46.7 хил., Македония - 44.1 хил., Германия - 23.3 хил., Украйна - 16.8 хил., Обединеното кралство - 15.3 хил., Италия - 11.4 хил. и Русия - 10 хиляди. Източник:


Има опасност от лавини в следващите дни, предупреждават от Планинската

Има опасност от лавини в следващите дни, предупреждават от Планинската ...

......... Има опасност от лавини в следващите дни, предупреждават от Планинската спасителна служба към БЧК, съобщи Нова телевизия. Зимната приказка на Витоша е факт. Ако сте решили да се качите там обаче, отделете си двойно повече време от обичайното, което ви трябва, за да стигнете до "Алеко".


Тежката зимна обстановка затвори ски-курорта Пампорово. В Банско също временно

Тежката зимна обстановка затвори ски-курорта Пампорово. В Банско също временно ...

......... От концесионера уверяват, че те ще бъдат пуснати при първа възможност.  "Поради усложнената метеорологична обстановка на 26.01.2019 всички лифтове ще отворят със закъснение!"  Във форума на Банско има коментари, че по трасето на кабинковия лифт и по пътя има паднали дървета от ураганния вятър и това затруднява работата на екипите.


Добре е да планираме по-отрано почивките си, защото възможните рисковете

Добре е да планираме по-отрано почивките си, защото възможните рисковете ...

......... предварителния избор, насочването към определен партньор – това са важните неща, които биха могли да предпазят хората от това да попаднат на недобросъвестни търговци.” Повече за правата при пътуване със самолет и автобус можете да прочетете на официалната страница на функциониращия към Комисията за защита на потребителите Европейски потребителски център.


Няма конфликт на интереси, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е съветвал

Няма конфликт на интереси, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е съветвал ...

......... (ВАС), с което той върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин". Така се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка. И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас Борисов "горд" със силата на нашите зелени


 Тайландските власти удължиха срока, в който чужденци могат да посетят

 Тайландските власти удължиха срока, в който чужденци могат да посетят ...

......... която е през април. „Целта е да привлечем повече млади хора, които да се насладят на традиционната музика и танци“, коментира Супасорн, цитиран от traveldailynews.asia. За местните това е прекрасна възможност да прекарат повече време с близките си, а за туристите това е шанс да се насладят на традиционен Тайланд.


На 20 януари отбелязваме Световния ден на снега. Инициативата ще

На 20 януари отбелязваме Световния ден на снега. Инициативата ще ...

......... до 12 години ще са само 1 лев днес. В Пампорово също ще поставят акцент на децата. Витоша, пък ще открои и един конкретен спорт, като тази година това ще е ски бягането. За целта гост на събитията край „Алеко” и „Витошко лале” ще е ски бегачът Веселин Цинзов.  


Приходите от международен туризъм се оценяват на 3,6 млрд. евро

Приходите от международен туризъм се оценяват на 3,6 млрд. евро ...

......... година постъпленията устойчиво нарастват, очакваме тази тенденция да се запази и за декември и да отчетем успешна година за сектора, посочи още министърът. Само за ноември 2018 г. постъпленията на международен туризъм са повече от 140 млн. евро. Отчита се увеличение от 2,3 на сто спрямо същия месец година по-рано.


От туристическото министерство проверили по документи сигнала за строеж на

От туристическото министерство проверили по документи сигнала за строеж на ...

......... край него има дюни. По пясъка край мястото има следи от тежка техника. Конструкцията се появила на плажа само преди дни и привлякла вниманието на хората в района. На 13 януари стана ясно, че булдозер е разорал цялата плажна ивица на къмпинг "Смокиня". Дюните, които бяха там, са безвъзвратно загубени.


Отлив на туристи има през този зимен сезон. За това

Отлив на туристи има през този зимен сезон. За това ...

......... някои от нискотарифните авиокомпании са прекратили някои от направленията си към София, което обаче е било поради финансовите проблеми на определени авиокомпании. Както и ситуацията в Турция, където има отлив на руски и германски туристи, които са се пренасочили към България, както и проблемите в дестинации като Египет и Тунис.


Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува

Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува ...

......... на разорани от тежки машини дюни на къмпинг "Веселие" ("Грийнлайф"), който се намира непосредствено до къмпинг "Смокиня" край Созопол. Дюните край "Смокиня" за защитена местност. Те са естествен ареал на защитената пясъчна лилия. Към момента няма информация кой е отговорен за разораването на пясъка. OFFNews ще следи развитието на случая.


След натрупаната снежна покривка през последните дни вече работят и трите

След натрупаната снежна покривка през последните дни вече работят и трите ...

......... лева за пенсионери и деца, като се предлагат и полудневни. Ски оборудването на ден за възрастни е 20 лева, а за деца до 16 години - 15 лева, като се правят отстъпки при наемане за повече дни. Курортното селище предлага обучение на скиори. Ски училището разполага с осем лицензирани учители.


От 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа

От 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа ...

......... 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа подслон на измръзнал турист, вече няма да стопанисват заслона. Това решение е било предложено от Българския туристически съюз и прието доброволно от Ирина и Чавдар Евтимови, предаде БНТ. Предстои то да бъде официално гласувано на управителен съвет на туристическия съюз.  


От Министерството на туризма проверяват казуса със забавено отпътуване на

От Министерството на туризма проверяват казуса със забавено отпътуване на ...

......... г. Фирмата е със седалище и адрес на управление в София. Министерството на туризма продължава да следи казуса. До момента във ведомството няма постъпила жалба от туристи от тази група. От МТ има открит телефон, на който при необходимост от съдействие туристите могат денонощно да подават сигнали. Номерът е 02/9046895.


2019 е тук - време е за планове. Любителите-пътешественици може

2019 е тук - време е за планове. Любителите-пътешественици може ...

......... бъдат видени в нова светлина), други постепенно набират популярност, трети тепърва ще привличат туристи. Но всички могат да предложат незабравими преживявания.Ето кои дестинации да включите в списъка си за следващите месеци:Елзас, ФранцияАлбърта, КанадаАндамански островиКамбоджаАрменияГолемият каньон, САЩГрузияХелзинки, ФинландияГватемалаХюстън, САЩИзраелЛос Кабос, МексикоМалайзияМадейра, ПортугалияНайроби, КенияСингапурОманПрага, ЧехияСантяго, ЧилиШотландияСейшелски островиТунисНамибияСейшелски островиСнимки: iStock.com Редактор: Деница Райкова


Служителка на голяма българска туристическа агенция е била взета за

Служителка на голяма българска туристическа агенция е била взета за ...

......... група за новогодишната нощ. "Ситуацията е скандална, не вярваме във версията за откраднати или изгубени пари, ако ставаше въпрос за кражба или загуба, може би щяха да й вземат и документите, а не само парите. Съмняваме се, че има някакво заиграване със събраната сума." - коментираха участници в злополучното пътуване.


Честита 2019 година! Желая на всички много здраве и успех.

Честита 2019 година! Желая на всички много здраве и успех. ...

......... бъдеще за децата ни и авторитет за България. Благодаря от сърце за усилията, положени от туристическия бранш да градим заедно модерния имидж на страната като конкурентна дестинация на международната карта. Убедена съм, че през следващите години успехите ще се увеличават. Мир, щастие и хармония за всички“, пожела още Николина Ангелкова.


„Специално за крайбрежието, като вървиш, виждаш скали, които в Европа

„Специално за крайбрежието, като вървиш, виждаш скали, които в Европа ...

......... интересува”, посочи Владимир Димитров от Сдружение „Зелена Странджа”.  По-голямата част от маршрута вече е маркиран. Целият може да бъде изминат за 9 дни пеш или за 3-4 дни с колело.  След като бъде изцяло маркиран, маршрутът ще е подходящ и за индивидуални рекорди – например, за най-бързо пробягване на Странджа.


С близо 5% повече туристи сме посрещнали тази година. Това

С близо 5% повече туристи сме посрещнали тази година. Това ...

......... С близо 5% повече туристи сме посрещнали тази година. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода от януари до ноември. През 2018 основният туристически поток идва от Румъния, като ръстът е с над 23%.  Привличаме повече туристи и от Гърция, Германия, Турция и Македония.


Българинът е похарчил средно 300 евро в ресторанти и хотели

Българинът е похарчил средно 300 евро в ресторанти и хотели ...

......... г. делът на разходите за ресторанти и хотели е нараснал в повечето страни членки. Най-голям е ръстът в Малта (от 15.5% на 20.2%), Унгария (+2.8 пр. п.) и Кипър (+2.7 пр. п.). Той е намалял в Румъния (от 5% на 3.1%), Словакия (-0.6 пр. п.) и Финландия (-0.1 пр. п.). Остава същият в Испания.


Най-посещаваните държави и градове в света се намират в Европа,

Най-посещаваните държави и градове в света се намират в Европа, ...

......... изглежда класацията:1. Колизеумът в Рим, Италия2. Ватикански музеи в Рим, Италия3. Статуята на свободата в Ню Йорк, САЩ4. Лувъра в Париж, Франция5. Айфеловата кула в Париж, Франция6. Базилика де ла Саграда Фамилия в Барселона, Испания7. Мост "Голдън Гейт" в Сан Франциско, САЩ8. Стоунхендж в Уилтшър, АнглияСнимки: iStock.com Редактор: Деница Райкова


Започват масови проверки в зимните курорти в началото на годината,

Започват масови проверки в зимните курорти в началото на годината, ...

......... намалява, т.е степента на спазване на правилата расте. Очаквам и през този сезон тенденцията не само да се запази, но и да продължи в посока доброволното спазване на задълженията от страна на икономическите оператори", каза по повод началото на зимната кампания Спас Шишков, главен директор на "Фискален контрол" в НАП.


Министерството на туризма отчита ръст на чуждестранните посещения у нас

Министерството на туризма отчита ръст на чуждестранните посещения у нас ...

......... 8,3 на сто спрямо януари - ноември 2017 г. Пътуванията от Великобритания са 375,6 хил., ръстът е 14,6%, а визитите от Украйна са близо 369 хил., с увеличение от 25,1 на сто. С 18,8 на сто повече са пътуванията от Израел в периода януари-ноември спрямо същите месеци на предходната година.


Ниският курс на лирата и примамливите оферти привлякоха хиляди българи

Ниският курс на лирата и примамливите оферти привлякоха хиляди българи ...

.........  Освен от хотела, повечето им клиенти се интересували от възможността за пазаруване заради ниската лира. „Повечето хора желаят да имат и възможност да пазаруват, оглеждат къде точно се намира  хотелът, съответно дали е в близост до мол или дали е в близост до пазар”, обясни  Мира Мъртън, туристически агент.  


Освен да обикаля забележителности с туристите и да им изнася

Освен да обикаля забележителности с туристите и да им изнася ...

......... различните държави. Униформата ще е по желание, но носенето на идентификационна карта е задължително. Освен отговорен, отзивчив, дискретен, търпелив, адаптивен, любознателен, организиран, гъвкав, приветлив, толерантен, оптимист, екскурзоводът трябва да умее да работи в екип и при продължително натоварване, пише в проекта. Задължително е да владее и чужд език писмено и говоримо.


Над 3,4 млрд. евро са приходите от международен туризъм у

Над 3,4 млрд. евро са приходите от международен туризъм у ...

......... министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от МТ.Данните от БНБ за ръст на приходите бяха очаквани, тъй като в края на ноември Националният статистически институт съобщи, че повече от 8,423 млн. са чуждестранните туристически посещения в България за периода януари-октомври тази година, а увеличението е с 4,9%. Редактор: Деница Райкова


Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки с

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки с ...

......... това, че са претърпели вреди от закъснението”, обясни председателят на КЗП. И допълни, че същото важи и при изгубени куфари. „Ако имат възможност да докажат конкретните размери на това, което се е намирало в техния багаж, имат право на обезщетение, което може да достигне и до 1200 евро”, добави той.


Парк и СПА хотел Марково изкушава гостите си и с

Парк и СПА хотел Марково изкушава гостите си и с ...

......... Марково изкушава своите гости и с атрактивни ПРОМОЦИОНАЛНИ пакети за Коледа. На 23 декември Влади Ампов – Графа ще поднесе едно незабравимо LIVE шоу за всички гости, а примата на поп-фолка ще бъде Глория ще специален гост на комплекса навръх Коледа. Промоционалните КОЛЕДНИ пакети за 2, 3 или 4 нощувки, може да разгледате ТУК  


Близо 650 000 българи ще отидат на курорт в планината,

Близо 650 000 българи ще отидат на курорт в планината, ...

......... от родните зимни курорти.Вие къде ще прекарате предстоящите празници? Планирате ли почивка в планината тази зима? Ако да, у нас или зад граница ще бъде тя? Кой е предпочитаният от Вас курорт? Смятате ли, че България развива зимния туризъм в правилна посока? Споделете с нас в коментарите. Редактор: Деница Райкова


Пловдив попадна в класацията на изданието New York Post за

Пловдив попадна в класацията на изданието New York Post за ...

......... в светлината на прожекторите с 500 фестивала, изложби, изпълнения и други събития“, гласи част от описанието на New York Post за Пловдив.  Сред останалите места, които авторите препоръчват да се посетят през 2019 г., са Аржентина, Боливия, Анахайм (Калифорния), Флорида, Юкон (Канада), Лос Кабос (Мексико), Узбекистан, Япония, Египет и Намибия.


Нямам знанието да мога да кажа – така екоминистърът Нено

Нямам знанието да мога да кажа – така екоминистърът Нено ...

......... водещо министерство по конфликт на интереси, добави Димов. Научих от Марк Жирардели, че е собственик на "Юлен" в понеделник (17 декември), уточни екоминистърът, след като беше изрично попитан дали Жирардели хем е бил съветник на Ангелкова, хем води преговори за концесията на ски зоната в Банско.Очаквайте подробности.   Редактор: Деница Райкова


Нямам представа кой е собственикът на “Юлен”. Държавата не защитава

Нямам представа кой е собственикът на “Юлен”. Държавата не защитава ...

......... бъдат най-добре похарчените милиони в енергийния сектор, ако те доведат до реални промени в енергетиката, стана ясно още от думите на Попов.Според него "Турски поток" не е част от диверсификацията. Ако той влезе в системата на българското газово разпределение, тогава той ще бъде част от тази диверсификация. Редактор: Деница Райкова