Министерството на туризма спечели злато в категория „Комуникационен проект в

Министерството на туризма спечели злато в категория „Комуникационен проект в ...

......... миналата година страната ни беше посетена от над 389 хил. граждани на Великобритания с цел туризъм, което е над 15% ръст спрямо 2017-а. През първите три месеца на настоящата година тези визити са близо 80 хил. – близо 51 на сто повече в сравнение със същия период на 2018 г.


Тежък ден за пътниците на авиокомпаниите се очаква да е

Тежък ден за пътниците на авиокомпаниите се очаква да е ...

......... заяви, че е предприела специални мерки за смекчаване на неудобствата за клиентите, като ще ползва по-големи самолети по вътрешни и международни маршрути. Пътниците с билети за полети, които все още не са отменени, са приканени първо да проверят дали има промяна в графика на полетите, преди да поемат към летището.


Римската гробница със стенописи край Силистра е един от 50-те

Римската гробница със стенописи край Силистра е един от 50-те ...

......... в., поради което гробницата така и не е използвана по предназначение. В района могат да бъдат посетени още Археологическият музей в гр. Силистра, Свещарската гробница, Историко-археологическият резерват „Сборяново", Ивановските скални църкви, крепостта „Червен", тракийско-римското светилище „Балджията", село Стрелково. Гробницата е отворена за групови посещения след предварителна заявка в регионалния музей.


Планирате разходка до Родопите? Не сте сигурни къде да се

Планирате разходка до Родопите? Не сте сигурни къде да се ...

......... вълци, значи нещо лошо предстои. По тази причина кръстили и върха "Вълчи камък" на обвиненото по грешка невинно вълче. Районът е богат на хиляди необясними мистерии, интересни истории, природни забележителности. Може да закупите от местните и домашно произведени сирене, кашкавал, мед от бор, здравец, мента, акация и различни други билки.


Великобритания е богата на много прекрасни особености, които сме възприели

Великобритания е богата на много прекрасни особености, които сме възприели ...

......... след което да продължат. Любимите им неща за похапване в пъба са чипс и... кхм, свински обрезки. Които представляват пържени във фритюрник и осолени парчета свинска мазнина.Те нямат нищо против да ги наричат задръстени - всъщност дори донякъде харесват това определение. Ако обаче ги наречете тесногръди, ще налетят на бой.


,Измина почти една година, откакто България се раздели физически, но

,Измина почти една година, откакто България се раздели физически, но ...

......... където ще има церемония по награждаването. Целият маршрут ще бъде маркиран. Опитен екип от Спортна академия ще следи за спазване на правилата и безопасността по трасето. Веднага след приключване на скоростното изкачване на регистрираните участници, всеки ще може да мине по пътеката и да се присъедини към празника на Копитото.Министерството на туризма работи индивидуално с всеки от 10-те основни

Министерството на туризма работи индивидуално с всеки от 10-те основни ...

......... област Добрич за периода януари-март се наблюдава ръст от почти 18% в броя на нощувките. Тя подчерта, че плажът ``Болата`` е избран за поредна година за един от най-красивите в Европа.Безкомпромисен и стриктен контрол на неохраняемите плажове обеща Ангелкова, като уточни, че на територията на област Добрич техният брой е 15.


Най-известното американско издание „The New York Times

Най-известното американско издание „The New York Times" публикува обширна статия, ...

......... Атанас Хранов, един от най - известните пловдивски художници, който му показва проекта „Седмото тепе" на Джумаята. Себастиан наистина е преживял Пловдив, защото в края на материала, озаглавен "Римски руини? Да, но вторият по големина град в България може да предложи много повече", разказва и своето лично усещане за айляка.


По повод на предстоящия летен туристически сезон, на този етап

По повод на предстоящия летен туристически сезон, на този етап ...

......... легла, девет милиона са били от българи.Министър Ангелкова откри в Русе тридневното туристическо изложение "Уикенд туризъм" и фестивала на туристическите забавления и анимации. В петнайсетото издание участват 27 общини, които предоставят информация на своите щандове за музеи, туристически агенции, хотели, винарски къщи, занаятчийски ателиета и организации, свързани с туристическия бранш.С лазерно шоу на СК

С лазерно шоу на СК "Приморски" ще бъде даден официален ...

......... "Торпедо" - синхронно плуване, и Сирма Добрева със "Сънят на русалката". Специален гост в програмата ще бъде певецът Миро. Входът за посетители е свободен. На 17-ти и 18-ти май Варна ще се включи и в Европейската нощ на музеите и галериите, с осигурен безплатен достъп до културните пространства в града.Най-големият подземен град в света, открит по време на реставрационни

Най-големият подземен град в света, открит по време на реставрационни ...

......... най-големите туристически атракции в Турция," каза той. През 2013 г. строителни работници в замъка откриха входове към мрежа от коридори, стаи и тунели. След това археолози изследваха тунелите и обявиха, че са открили многоетажно селище с жилищни помещения, кухни, винарни, параклиси и стълбища, оказали се най-големият открит досега подземен град.


С наближаването на летния сезон все по-често чуждестранните медии обръщат

С наближаването на летния сезон все по-често чуждестранните медии обръщат ...

......... „Дейли Мейл" посочва, че за втора поредна година Слънчев бряг държи първото място в класацията за най-изгодна почивка. Тази класация оценява туристическа кошница с осем продукта, сред които храна за двама, напитки и слънчева козметика. Дневната ѝ цена в България е 36 паунда, а на Сейшелите - цели 182 паунда.


САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на

САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на ...

......... на туристите от двете държави. В срещата участваха представители на Българо-американската комисия за образователен обмен, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, кметове от страната, ръководствата и представители на Националния борд по туризъм, Българската стопанска камара, АИКБ, БУБСПА, Националната асоциация за СПА и уелнес туризъм, АБТТА, Сдружение туризъм, НБУ и др.


По отношение на фонтана

По отношение на фонтана "Треви" в Рим има отдавнашна традиция: ...

......... на стойност близо $3000, въпреки че не е разрешено хората да хвърлят монети там. Фонтанът в Брайънт Парк пък събира около $3400 годишно, като сумата почти покрива разходите за събирачите на монети от дъното му.Любопитно е, че чикагският фонтан "Бъкингам", един от най-големите в света, събира само около $200 годишно.


Парният локомотив баба Меца на БДЖ устройва атракционно пътуване за

Парният локомотив баба Меца на БДЖ устройва атракционно пътуване за ...

......... София на този локомотив е служил по съвкупност най-дълго време поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров. Трудно може да се намери друга железопътна администрация, която да е използвала в продължение на 50 години без прекъсване такива тендерни локомотиви при редовна експлоатация. Експлоатационният живот на парен локомотив № 46.03 е около 44 години.Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон: българското Черноморие се

Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон: българското Черноморие се ...

......... курорт. Голи партита и пиянски изстъпления - това са само част от "събитията", с които булевардният вестник свързва Слънчев бряг. Миналата година 281 000 британци посетиха България, като много от тях заминаха директно за Слънчев бряг, пише вестникът, като пояснява, че в България вече се взимат мерки срещу разюздания парти-туризъм.


На всеки може да се случи полетът му да закъснее

На всеки може да се случи полетът му да закъснее ...

......... или пълно възстановяване на заплатената сума. От eSky съветват - сключвайте туристическа застраховка, когато пътувате в чужбина, защото тя може да ви спести доста пари и главоболия, а в случай на закъснение, се свържете със своята туристическа агенция, за да ви консултира за правото на обезщетения и при какви условия..


Асеновата крепост ще работи с вход свободен днес, по повод

Асеновата крепост ще работи с вход свободен днес, по повод ...

......... от поход към града. Добре дошли са всички граждани и гости на града на нашия обект. Ще бъдат посрещнати внимателно, ще иматвъзможност да си закупят различни сувенири, ще се запознаят с останалите дестинации, които предлагаме, и ще отнесат със себе си скъп спомен от празника на Асеновград", каза Димитър Кирков.


Българската фондация „Биоразнообразие

Българската фондация „Биоразнообразие" изработи нова интерактивна онлайн карта „Пешеходни и ...

......... 34 пешеходни и 20 велосипедни маршрута, като някои от тях преминават в съседната Влахина планина. Включена е и частта от Европейския велотур „Пътят на Желязната завеса", преминаваща през Кюстендилското Краище и покрай Осогово. Маршрутите обхващат повечето интересни места в района. Всеки от тях съдържа описание, GPS-следа, височинен профил и снимки.


Бурж ал Араб е признат за най-луксозния хотел в света.

Бурж ал Араб е признат за най-луксозния хотел в света. ...

......... дарове, и наречен Ал Махара, се оглавява от главния готвач със звезда Мишлен, Нейтън Аутлоу. В менюто има изпечен в сол морски костур за 266 долара и кралски краб за 114 долара. Хотелът разполага и със златни шкафове за вино. Меню с дегустация на вино започва от $475 на човек.


Тайландският залив, прославил се благодарение на филма „Плажът

Тайландският залив, прославил се благодарение на филма „Плажът" с Леонардо ...

......... туристи, привлечени от райските кадри, увековечени в холивудската филмова продукция. Но тази известност доведе до екологична катастрофа. Тя се изразява в силна ерозия и загуба на корали, причинена от замърсяването на водите от моторните лодки. След като Мая Бей бъде отворен отново за посетители, техният брой ще бъде силно ограничен.


Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни

Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни ...

......... на редица ключови инфраструктурни проекти. Те ще са от сериозна полза за туристическия бранш и ще улеснят движението в централната градска част. Той съобщи, че за сезона се очаква тук да бъдат командировани полицаи от Румъния, Полша и евентуално Германия, за да подпомогнат българските си колеги в разгара на сезона.


Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни

Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни ...

......... туристически информационни центрове в различни китайски градове. Важно е да продължим съвместната работа с Гърция и Сърбия за общите туристически продукти за привличане на туристи от азиатската страна", посочва министърът. Ангелкова забила последния пирон в ковчега на българския туризъм Целта на министерството била да прогони българските туристи от родното Черноморие


„С такива закони за Черноморското крайбрежие и за планините -

„С такива закони за Черноморското крайбрежие и за планините - ...

......... и добави, че не трябва да мълчи и регионалното ведомство. Любомир Попйорданов бе категоричен, че трябва да се спре строителството на Черноморието ни. Трябва да дадем шанс на българското Черноморие да започне да диша, добави той. Попйорданов прогнозира, че предстоят протести и препоръча на премиера да освободи министър Николина Ангелкова.


Силистра има огромен потенциал да е водеща дестинация, но за

Силистра има огромен потенциал да е водеща дестинация, но за ...

......... туризъм. Силистра е част и от кампанията на министерството за насърчаване на вътрешния туризъм „Естествено в България“, разчитаме на нейната инициативност и възможности за различни видове туризъм, заключи министър Ангелкова. В срещата участваха също областният управител на Силистра Ивелин Статев и председателят на Общинския съвет в града д-р Мария Димитрова.


Стотици полети в Западна Европа ще бъдат засегнати от стачка

Стотици полети в Западна Европа ще бъдат засегнати от стачка ...

......... на 5 региона, що се отнася до въздушното пространство: Бордо, Брест, Париж, Реймс и Марсилия. Очаква се най-силно да се отрази стачката на полетите над регион Марсилия, който покрива Югоизтчна Франция и голям район над Средиземно море.Миналата година подобен протест на авиодиспечерите в Марсилия доведе до отмяната на хиляди полети.


Франция е не само най-посещаваната от туристи страна в света,

Франция е не само най-посещаваната от туристи страна в света, ...

......... от само някои от ястията, които може да бъдат открити на Френската Ривиера, до която от една година има директни полети от София. Преди всичко не бива да бързате. Един класически обяд изисква да му отделите до 2 часа, за да се насладите на удоволствието без да си поглеждате часовника.


Тунелът под Ламанша

Тунелът под Ламанша "празнува" 25 години, предаде "Франс прес". На ...

......... във влака-совалка се качва и "Мазерати" на Елисейския дворец, в което са съпругът на кралицата - принц Филип, и първата дама на Франция Даниел Митеран. По време на 25-минутното пътуване официалните представители и журналистите, излезли от колите си, обикалят из влака-совалка и разменят впечатленията си на първи пътници под Ламанша.


Допълнителните приходи на авиокомпаниите през 2018 година са достигнали 83,5

Допълнителните приходи на авиокомпаниите през 2018 година са достигнали 83,5 ...

......... стойността на приходите от опции, които клиентите могат да прибавят към билетите си, е нараснала със 128 процента между 2014 и 2018 година. Като част от общите печалби на авиокомпаниите таксите за багаж са се увеличили до 3,2 на сто през 2018 година спрямо 1,8 на сто през 2014 година.


24 специално селектирани ресторанта се включват в шестото издание на

24 специално селектирани ресторанта се включват в шестото издание на ...

......... Week са отворени от 30-и април 2019 г. и могат да се направят на www.restaurantweek.bg и мобилното приложение. Партньор на шестото издание на Sofia Restaurant Week е Mastercard и благодарение на това посетителитена фестивала ще могат да платят куверта си онлайн с Mastercardи да получат Foody Bird отстъпка от 10%.


Европейската комисия съобщи, че от започва да приема заявления за

Европейската комисия съобщи, че от започва да приема заявления за ...

......... да се докоснат до чуждите култури и да усетят духа, което обединява Европа. ЕК планира за тези цели да бъдат отделени 700 млн. евро до 2027 година. Ако Европейският парламент и Съветът на ЕС се съгласят, още 1,5 милиона младежи ще могат да пътуват по програмата, се отбелязва в съобщението.


Някои части от Европа се радват на всичката възможна любов.

Някои части от Европа се радват на всичката възможна любов. ...

......... автомобили, като вместо това са изградили над 400 км велоалеи. С изобилие от барове, ресторанти и исторически сгради (да не говорим за близкия Шварцвалд и винопроизводството наоколо), има много места, които да посетите и разгледате. Какво непременно трябва да направите Посетете традиционна германска пивоварна, като Ganter Brauereiausschank или Hausbrauerei Feierling.


Група български туристи бяха блокирани до днес на остров Крит

Група български туристи бяха блокирани до днес на остров Крит ...

......... туристи бяха блокирани до днес на остров Крит заради 24-часовата транспортна стачка в Гърция, съобщи "Български новини". Българите са били предупредени да изчакат един ден, защото предстои стачка и транспортът няма да работи. Към момента няма информация дали в групата има малки деца и дали блокирането е създало допълнителни трудности на нашите сънародници.


Кувейт откри най-дългия мост в света, който свързва богатата на

Кувейт откри най-дългия мост в света, който свързва богатата на ...

......... по-малко от половин час. Инвестициите в „Копринения град” се очаква да достигнат до 100 милиарда долара, като вече е направена 5 000 мегаватова електроцентрала в Субия. Мостът струва 3.6 милиарда долара и дизайна му е създаден от базираната в Париж група Систра. За построяването му са били нужни 5 години.


Индoнeзия плaниpa дa пpeмecти aдминиcтpaтивнaтa cи cтoлицa Джaĸapтa. Πpoцeдypaтa мoжe

Индoнeзия плaниpa дa пpeмecти aдминиcтpaтивнaтa cи cтoлицa Джaĸapтa. Πpoцeдypaтa мoжe ...

......... гpaд, нapeчeн Nеw Сlаrk Сіtу. B Южнa Kopeя Ceджoн щe бъдe нoвaтa aдминиcтpaтивнa cтoилицa. Eгипeт cъщo изгpaждa нoв гpaд oт нищoтo. Toй вce oщe нe нocи ниĸaĸвo имe, нo изгpaждaнeтo зaпoчнa oщe пpeз 2015 г. Koгaтo бъдe гoтoв, тoй щe ce paзпpocтиpa нa 700 ĸв ĸв, или гope-дoлy ĸoлĸoтo Cингaпyp.


Планирате пътешествие до Италия тази година и търсите начини да

Планирате пътешествие до Италия тази година и търсите начини да ...

......... сериозна сума за разходка с гондола, никой не ви спира - забавлявайте се! Просто знайте, че има и по-евтини варианти, които могат да бъдат не по-малко забавни. Вашите съвети за пестеливо прекарване? Имате някои бюджетни съвети за Италия, които да добавите към нашия списък? Споделете ги с нас в коментарите!


Πpeди гoдини Аіrbnb ce пpeвъpнa в cвoeoбpaзнa зaплaxa зa тpaдициoннaтa

Πpeди гoдини Аіrbnb ce пpeвъpнa в cвoeoбpaзнa зaплaxa зa тpaдициoннaтa ...

......... в peгиoнa дo ĸpaя нa 2020 гoдинa ĸaтo тaĸa бpoят нa oбeĸтитe й тaм щe ce yвeличи oт 700 дo 1000. B Kитaй, ĸoйтo e eдин oт нaй-вaжнитe пaзapи зa Маrrіоtt, щe бъдaт oтвopeни пoвeчe oт пoлoвинaтa oт нoвитe xoтeли. Bepигaтa плaниpa дa зaлoжи cepиoзнo oщe нa Индия и Индoнeзия.


България не е достатъчно рекламирана като туристическа дестинация според българите.

България не е достатъчно рекламирана като туристическа дестинация според българите. ...

......... популяризирането на туризма на вътрешния пазар. Източник: Широка подкрепа сред анкетираните получава и идеята, обсъждана в Министерството на туризма, всяка община да отделя средства за реклама в чужбина от туристическия данък - 78% от запитаните нямат против част от събираните от общините пари да отиват за реклама на туризма. Източник:


Категорията на 4-звездният Гранд Хотел Рига в Русе ще бъде

Категорията на 4-звездният Гранд Хотел Рига в Русе ще бъде ...

......... предвижда и налагането на санкция на хотелиера в размер от 200 до 1 000 лева и от 1 000 до 3 000 лева за юридически лица. Експертите към МТ са запечатали въпросните етажи от хотела. Предстои да се намеси и Регионалната здравна инспекция, което трябва да стане до 3 май.


По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова екип на

По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова екип на ...

......... следи за стриктното спазване на нормативните разпоредби. При установяване на нарушения Министерството на туризма предприема всички законови мерки за отстраняване на несъответствията съобразно с изискванията на Закона за туризма. Припомняме, че сигнали за нередности могат да бъдат подавани на горещия телефон на министерството - 02/90 46 895 и на имейл: [email protected] 


Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2019 г.

Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2019 г. ...

......... 2019 г. са реализирали гражданите от: Турция - 93.6 хил., Румъния - 83.3 хил., Гърция - 77.7 хил., Сърбия - 50.2 хил., Република Северна Македония - 49.2 хил., Обединеното кралство - 28.0 хил., Украйна - 16.5 хил., Германия - 16.0 хил., Израел - 14.5 хил., Руската федерация - 10.7 хиляди.


На 30 април 1981 г. Христо Проданов покорява връх Лхотце

На 30 април 1981 г. Христо Проданов покорява връх Лхотце ...

......... на 22 април. Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна република България“. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут.


Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните

Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните ...

......... билетът стане още по-евтин. „Може да има заблуда на потребителя , но само в случай, че се докаже, че към този настоящ момент е имало по-ниски цени, а не на следващия ден или следващия месец. В този случай трябва да се прецени дали има нарушение", каза още Игнат Арсенов.Източник NOVA


Десетки доброволци ще възстановяват древни ритуали на Перперикон, за да

Десетки доброволци ще възстановяват древни ритуали на Перперикон, за да ...

......... се провеждали в свещения град на траките, смятат български учени. Ако успеят да получат отговор на загадката чрез възстановката, това ще е едно от доказателствата за ролята и значимостта на Перперикон в античния свят. Възстановката ще се проведе на 29 април, понеделник, от 11:00 часа в старата част на Перперикон.


Джокондата на Леонардо да Винчи, намираща се в парижкия музей

Джокондата на Леонардо да Винчи, намираща се в парижкия музей ...

......... и Лувърът в Париж, фонтанът Треви в Рим, наклонената кула в Пиза и малката русалка в Копенхаген. Допитването показва, че за британците по-предпочитани туристически атракции са пейзажите, като например полярното сияние в Лапландия, езерото Комо в Италия, остров Санторини в Гърция, Алпите в Швейцария и полетата с лалета в Холандия.


Тежка, среднощна акция в Рила. Двама израелски туристи са били

Тежка, среднощна акция в Рила. Двама израелски туристи са били ...

......... предаде Нова ТВ. Мъжете са подали сигнал, че имат нужда от помощ в събота вечерта. След няколко часа, чужденците са открити в района на Седемте рилски езера. И двамата израелци са в тежко състояние, с първа степен измръзване. Според спасителите те са тръгнали на преход без подходящата екипировка и оборудване.


Хотелите в Турция, които работят по системата „ол инклузив

Хотелите в Турция, които работят по системата „ол инклузив", се ...

......... „Оранжев флаг" ще се реализира в съответствие с популярния сега в цял свят тренд на разумното и екологично потребление. В хотелите той се проявява не само в съкращаването на хранителните отпадъци, но и в сортирането на боклука, и в отказа от ежедневната смяна и пране на спалното бельо и кърпите.


Атентатите по време на католическия Великден в Шри Ланка могат

Атентатите по време на католическия Великден в Шри Ланка могат ...

......... или да напуснат страната, ако се намират в нея. Същия съвет даде и българското Министерство на външните работи. Австралия посочи днес, че има вероятност от нови атентати в Шри Ланка. Издирването на заподозрени в съучастничеството при извършването на атентати продължава. По-рано днес заради атентатите оставка подаде вътрешният министър на страната.


Десетки хиляди румънци се очаква да пристигнат в България по

Десетки хиляди румънци се очаква да пристигнат в България по ...

......... Агенция Митници, Регионална дирекция „Гранична полиция” за недопускане на задръствания на Дунав мост. Очакват се голям брой румънски граждани. Към момента само в Златни пясъци има запазени 15 000 места. Очаква се този туристически поток да минава главно през КПП Дунав мост”, заяви главен комисар Теодор Атанасов, директор на МВР-Русе.


Какво ще кажете за едно винено пътешествие до Израел? До

Какво ще кажете за едно винено пътешествие до Израел? До ...

......... са единствените, които не напояват лозята си – нечувано и смятано за невъзможно в Израел. Баща и син Маргалит доказват не само обратното, но и че резултатите са такива, че вината се разпродават без остатък в рамките на три уикенда през март и април всяка година. авт. Яна Петкова, goodlife.bg


Десетки хиляди румънци се очаква да пристигнат в България по

Десетки хиляди румънци се очаква да пристигнат в България по ...

......... Агенция Митници, Регионална дирекция „Гранична полиция” за недопускане на задръствания на Дунав мост. Очакват се голям брой румънски граждани. Към момента само в Златни пясъци има запазени 15 000 места. Очаква се този туристически поток да минава главно през КПП Дунав мост”, заяви главен комисар Теодор Атанасов, директор на МВР-Русе.


Хиляди румънски туристи се очаква да преминат през ГКПП Дунав

Хиляди румънски туристи се очаква да преминат през ГКПП Дунав ...

......... родината си. Началникът на сектор "Пътна полиция" в Русе главен инспектор Михаил Манов обясни, че ще има засилено полицейско присъствие по пътищата Русе-Бяла и Русе-Разград, особено в най-натоварените часове. Ще бъде организирана и специализирана полицейска операция за скорост, употреба на алкохол и на наркотици, правоспособност и използване на предпазни колани.


Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане

Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане ...

......... на българския туризъм се сбъдна – да има свое министерство, и поздрави министър Ангелкова за постигнатото. Очакваме промените в Закона за туризма, каза той и изтъкна, че туризмът е икономика, но и история, и политика. В срещата участваха десетки представители на бизнеса и общините, финансисти, IT специалисти и други експерти.


Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане

Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане ...

......... мечтите на българския туризъм се сбъдна - да има свое министерство, и поздрави министър Ангелкова за постигнатото. Очакваме промените в Закона за туризма, каза той и изтъкна, че туризмът е икономика, но и история, и политика.В срещата участваха десетки представители на бизнеса и общините, финансисти, IT специалисти и други експерти.


Броят на чуждестранните туристи в София се е увеличил с

Броят на чуждестранните туристи в София се е увеличил с ...

......... за конгресен туризъм, както и за туризъм през уикенда, за което благоприятстват също и нискотарифните полети от много европейски столици. Най-много туристи у нас идват от Германия, Великобритания, Израел и Франция. Според данните за първи път миналата година броят на туристите, посетили столицата ни, надхвърля броя на жителите на града.


Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм се проведе

Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм се проведе ...

......... Заедно с резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС, този факт ни дава основание за разработване на новата пазарна ниша в хотелиерския сектор. В момента в София са налице всички предпоставки това да се случи - изгодни полети, достъпен престой, добри заведения и интересна културна програма", заяви Мартин Захариев.


През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева,

През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, ...

......... организацията досегашните инвестиции са значително по-малки и това се отразява негативно върху конкурентоспособността на страната. Заложеният в момента бюджет е крайно недостатъчен за ефективно провеждане на националния туристически маркетинг, непропорционален на приходите и е значително по-малък от този на конкурентните туристически държави, категоричен бе изпълнителният директор на НБТ Полина Карастоянова.


"През 2018 г. приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, ...

......... туристически държави“, подчерта Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ. Един от панелите на конференцията е посветен на потенциала на София да се превърне в център на конгресен, културен, младежки и фестивален туризъм, а в подкрепа на това сдружението ще я издигне за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година.


Купонджиите вече не са желани на остров Майорка. Властите се

Купонджиите вече не са желани на остров Майорка. Властите се ...

......... да пийна нещо. Но ние имаме нужда от правила, които важат за всички", казва той. Активистът вече може да се похвали и с първи успех. Градската управа започна да маркира в жълт цвят максимално допустимата външна площ пред всяко заведение. Някой обаче ще трябва да контролира дали заведенията спазват ограниченията.


Тази година Великден е много близо до майските празници и

Тази година Великден е много близо до майските празници и ...

......... периода е била €156, а най-често използваните авиокомпании - нискотарифните и националният превозвач. Ако сте оставили организацията на почивните дни за последния момент, от eSky съобщават, че все още не е късно да направите своите хотелски резервации в България, както и да намерите изгодни оферти за самолетни билети в чужбина.


Тази година дестинацията фаворит, до която са закупени най-много самолетни

Тази година дестинацията фаворит, до която са закупени най-много самолетни ...

......... 36% от пътуванията със самолет по празниците ще бъдат по двойки, 12% от резервациите са с трима пътници, а други 12% включват повече от трима пътници в една резервация. Средната цена на самолетните билети за периода е била €156, а най-често използваните авиокомпании – нискотарифните и националният превозвач Bulgaria Air.


Българският туристически сектор има нужда от спешна роля на държавата,

Българският туристически сектор има нужда от спешна роля на държавата, ...

......... Карастоянова. Предлагаме коренна промяна в модела на финансиране на туризма. Настояваме да бъде обвързан с това, което генерираме в националната икономика. Бюджетът за реклама, с който министерството на туризма да работи, да бъде 1% от приходите. По неофициални данни за 2018 г. говорим за над 8 милиарда лева, заяви Карастоянова.


„Българският туристически сектор има нужда от спешна роля на държавата,

„Българският туристически сектор има нужда от спешна роля на държавата, ...

......... Карастоянова. „Предлагаме коренна промяна в модела на финансиране на туризма. Настояваме да бъде обвързан с това, което генерираме в националната икономика. Бюджетът за реклама, с който министерството на туризма да работи, да бъде 1% от приходите. По неофициални данни за 2018 г. говорим за над 8 милиарда лева”, заяви Карастоянова.


Във вторник, 23 април, в София ще се проведе най-представителното

Във вторник, 23 април, в София ще се проведе най-представителното ...

......... смарт сити градове за туризъм в Европа. Ние смятаме, че имаме всички основания и сме готови във вторник на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм да обединим усилията си и да предложим София да бъде подготвена и да се включи в тази инициатива, да търси възможност за своето представяне


И тази година хиляди румънски туристи ще посрещнат Великденските празници

И тази година хиляди румънски туристи ще посрещнат Великденските празници ...

......... Черноморие. Тук им харесва.", коментират от Варненска туристическа камара. За първите туристи хотелиерите са подготвили богата анимационна и спортна програма, боядисване на яйца и месене на козунаци. От туристическия бранш очакват по-слаб сезон тази година, макар че през март и април много от хотелите са успели да наваксат с резервациите.


Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма

Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма ...

......... млн. чужди туристи и посрещнахме над 9,2 млн. такива гости. Реализирани бяха 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла. С завеждането на ЕСТИ ще се отчитат нощувките и с по-малък брой легла и числото ще е много по-голямо, заключи министър Ангелкова. Снимка: Министерство на туризма


Страната ни е в топ 5 на евтините дестинации, които

Страната ни е в топ 5 на евтините дестинации, които ...

......... шумни градове до зимни курорти“, смятат авторите. Освен тези три града, Жеравна и Бургас също са изредени като дестинации с вълнуващи гледки. На първо място е Русия, която винаги е била търсена от туристите. Причина за това е, че страната има богата култура и цели 28 места, защитени от ЮНЕСКО.


Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма

Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма ...

......... преминахме границата от 9 млн. чужди туристи и посрещнахме над 9,2 млн. такива гости. Реализирани бяха 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла. С завеждането на ЕСТИ ще се отчитат нощувките и с по-малък брой легла и числото ще е много по-голямо, заключи министър Ангелкова.


Air France-KLM ще осигури безплатен транспорт за всички партньори, които

Air France-KLM ще осигури безплатен транспорт за всички партньори, които ...

......... големи щети на катедралата Нотр Дам в Париж, е тежък удар върху един от най-ярките и познати по света символи на френската история", обясни мотивите за жеста си компанията. В допълнение Air France-KLM ще основе фонд за дарения, чрез който клиентите на авиопревозвача ще могат да допринесат за възстановителните дейности.