„Ех, майко, майчице, щастлив/а съм….. и по време на карантина!“

 „Ех, майко, майчице, щастлив/а съм….. и по време на карантина!“ ...

......... да знаят, че Музикалният театър ще ги чака с най-жизнерадостните, най-красивите и най-пищни спектакли, които само на наша сцена могат да гледат! Такава е и идеята на нашата онлайн инициатива да представяме артистите на театъра пред публиката- докато отново се срещнем  и споделим  емоцията на живия спектакъл! До нови срещи!


Световноизвестният български аниматор Тео Ушев публикува в профила си във

Световноизвестният български аниматор Тео Ушев публикува в профила си във ...

......... след Голямата Дисоциация, преди да се втурнете отново по молове, екзотични разходки и ресторанти - купете си билет за кино, отидете на театър, или балет. Като малък жест на солидарност." Какво се случва с театъра и артистите, техните загуби и надежди по време на коронавируса четете в тези статии.  


Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите,

Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, ...

......... дневната. Той ще е домакин на благотворителното събитие, организирано с американската iHeartMedia, за борба с коронавируса.Събитието носи името iHeart Living Room Concert for America и участие вече а потвърдили Алиша Кийс, Backstreet Boys, Били Айлиш, Били Джо Армстронг от Green Day, Марая Кери, кънтри звездата Тим МакГроу и други. https://news.iheart.com/featured/living-room-concert/content/2020-03-25-how-to-watch-the-iheartradio-living-room-concert-for-america/


Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли в YouTube във

Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли в YouTube във ...

......... свят ще бъдат предложени шест спектакъла до 10 април. Първо в петък от 16 ч. по Гринуич ще бъде показан балетът "Лебедово езеро", последван в същия час през следващите дни от операта "Борис Годунов" и балета "Спящата красавица". Всеки спектакъл ще остане достъпен в YouTube 24 часа след излъчването му.


Стряскащо беше – и не дали да се върна или

Стряскащо беше – и не дали да се върна или ...

......... имат ли нужда от нещо – дори един пожарникар дошъл при нея и я попитал има ли нужда от тоалетна хартия, като носел едно топче. „Това е момент, в който се разбира кой от какво е направен”, заключи той. Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март"


Днес, 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27

Днес, 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 ...

......... заради меките, гъвкави гумени подметки, с чиято помощ хората се движат много по-тихо. Притежателят на най-много маратонки в света е Марк Фарезе с 3000 чифта на стойност над 750 000 долара. Още: "САЩ вече е убедително номер едно по болни от коронавирус, в Китай няма нов случай за 24 часа"Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите.

Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите. ...

......... до 250 души, както изисква наредбата, ние трябва да пуснем в салона 80 души", каза директорът на музикалния театър. "За нас трябва да има ясна позиция – затваряме театрите, не се притеснявайте колеги, държавата ще обезпечи издръжка заплати, отколкото да се чудим какви еквилибристики да правим“, категорична е Мариана Арсенова.


Поради официалната забрана за провеждане на масови прояви на закрито

Поради официалната забрана за провеждане на масови прояви на закрито ...

......... ансамблите, които са истински шедьоври в българското танцово и музикално изкуство. Освен в системата на Ticketportal.bg, билети можете да намерите още в Билетен център в НДК, Билетна каса на зала “Арена Армеец”, книжарници Booktrading и бензиностанции ОМВ. Присъединете се към събитието във фейсбук ТУК. Билети можете да вземете от ТУК.


В Музикалния театър от тази седмица спират и репетициите. През

В Музикалния театър от тази седмица спират и репетициите. През ...

......... изиграни до края на седмицата. Засега от театъра няма да развалят тежката метална конструкция за сцената на Фантома. Предвижда се - щом падне забраната за културни събития на закрито – оставащите спектакли на „Фантомът на операта”, голяма част от които вече са разпродадени, да се срещнат с очакващата ги публика.


Канадският мултидисциплинарен артист Алън Лейк ще представи европейска премиера на

Канадският мултидисциплинарен артист Алън Лейк ще представи европейска премиера на ...

......... затвърждава позицията им сред най-значимите имена на канадската съвременна сцена в момента. "Фатална красота и чувственост се сливат с мрака. Лейк е особено умел в създаването на многостранни и многофункционални живописни произведения, които трансформират пространството." Le cri des méduses | Alan Lake Factori(e) (teaser) from Alan Lake Factori(e) on Vimeo.


На 1-ви март (неделя) от 17:00 часа Музикалният театър ви

На 1-ви март (неделя) от 17:00 часа Музикалният театър ви ...

......... Александър Панайотов (Иван), Тодор Велков (Ерчо Славеят), Лъчезар Лазаров (Герчо Хекиминът), Калина Ангелова (Циганката). В запомнящия се колективен образ на свахите-клюкарки гледаме: Теменужка Трифонова, Мария Коровешова, Хриска Маркова, Десислава Тодорова, Ралица Анкова, Весна Тодорова Участват ученици от НУТИ, хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Огнян Митонов.  Спектакълът обединява четири от най-популярните опери създавани някога -

Спектакълът обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", ...

......... жертвата и има ли смисъл от нея? Спектакълът съдържа и втора сюжетна линия, чийто звуков фон е текст на Анна Петрова, коментиращ теми като страхове, творчество, слава, отношение към жената. Спектакълът „Опера Diva“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на продуцентска къща „Оренда Арт“.


Легендарната Стоянка Мутафова вече има стол в своя памет в

Легендарната Стоянка Мутафова вече има стол в своя памет в ...

......... на 97-годишна възраст след прекарана тежка операция. В кариерата си играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.


Най-новото заглавие в афиша на Музикалния театър „Цигулар на покрива”

Най-новото заглавие в афиша на Музикалния театър „Цигулар на покрива” ...

......... Александър Мутафчийски в ролята на Тевие, както и сценичните им партньорки Калина Ангелова и Катерина Тупарова в ролята на Голда.” Последните дати през февруари, в които можете да гледате „Цигулар на покрива” са 6, 7, 8 и 9 –ти. Следващите четири спектакъла на мюзикъла ще са в края на март.


1001 рози получи на премиерата на „Цигулар на покрива” в

1001 рози получи на премиерата на „Цигулар на покрива” в ...

......... на мястото на героите и да преживее нещо толкова силно. Това е една много вълнуваща и емоционална премиера със страхотна музика и невероятна хореография.” На 31 януари е четвъртата премиера на „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър, следващите дати са 1, 2, 6, 7, 8 и 9 февруари.


Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално ...

......... Ангелина Гаврилова Меркуцио – Васил Дипчиков Бенволио – Стефан Вучов Тибалт – Ервин Есен 2 приятелки – Андрея Андонова, Петя Колева Парис – Валери Миленков, Майки – Мариана Крънчева, Стефка Табакова, Мария Касабова, Теодора Друмева Момичета Монтеки – Елизабет Якимова, Таня Кацарова Момче Монтеки – Светлозар Тинев      Зрителите на премиерните спектакли на „Цигулар на покрива” в Музикалния

Зрителите на премиерните спектакли на „Цигулар на покрива” в Музикалния ...

......... – заяви от сцената директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова и пожела на добър час на спектакъла. Гледайте „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър – на 31 януари и на 1, 2, 6, 7, 8 и 9 февруари. Билетите се продават на сайта и на касата на театъра.


Звездата от „Монти Пайтън“ Тери Джоунс почина на 77 години.

Звездата от „Монти Пайтън“ Тери Джоунс почина на 77 години. ...

......... „The Wind in the Willows“ (1996), припомня БГНЕС. Джоунс беше женен за Алисън Телфър и има две деца – Сали (1974) и Бил (1976). През 2006 г. той се раздели със съпругата си и понастоящем живееше с приятелката си Анна Сьодерстрьом. Бил е водещ на документална поредица за кръстоносните походи.


С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите

С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите ...

......... биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival, Dance Victoria Canada, Do Disturb Festival в Париж и много други. Билети за спектакъла "Грации" на Силвия Грибауди на 20 септември 2020 в Дом на културата "Борис Христов" ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на .


Примата на българската музика Лили Иванова зарадва българската публика в

Примата на българската музика Лили Иванова зарадва българската публика в ...

......... предварително обявените дати. Своеобразната кулминация бяха трите спектакъла в зала 1 на НДК. През последните години, до Лили Иванова на сцената са музикантите й Ангел Дюлгеров - китара, Огнян Енев - тромпет, саксофон, клавишни, Веселин Веселинов-Еко - бас, Орлин Цветанов - цигулка, Росен Ватев - ударни, и вокалното трио "ЛаТиДа".


Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече

Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече ...

......... 4 на 11 март 2020 г. в зала 1 на НДК са на цени от 15 до 40 лв. Билети могат да се закупят от , Билетен център НДК, касата на зала “Арена Армеец”, книжарници Booktrading и бензиностанции ОМВ в цялата страна. Присъединете се към събитието във Facebook .  


Премиерните дати на хитовия мюзикъл са 24, 25, 26 и

Премиерните дати на хитовия мюзикъл са 24, 25, 26 и ...

......... на покрива" и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла. Не пропускайте срещата с един от шедьоврите на световния мюзикъл на сцената на Музикалния театър! Премиерните дати са 24, 25, 26 и 31 януари 2020 година. Билети се продават на сайта и на касата на Музикалния театър 02/943 19 79


За първи път от години Музикалният театър посреща публика на

За първи път от години Музикалният театър посреща публика на ...

......... зрителите в навечерието на Новата година. Режисьор на „Прилепът” е Марияна Арсенова, която е и директор на Музикалния театър. Диригент-постановчик – Юли Дамянов, сценограф – Иван Савов, художник на костюмите – Яна Дворецка, хореограф – Йоана Стоянова. Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.


На станалия вече традиционен Новогодишен оперетен бал на Музикалния театър

На станалия вече традиционен Новогодишен оперетен бал на Музикалния театър ...

......... ОПЕРЕТЕН БАЛ на Музикалния театър в зала 1 на НДК на 28 декември от 19 часа. Броени дни преди настъпване на Новата 2020 –та година, елате да се заредим с празнично настроение! Билетите са в продажба на касите на Националния дворец на културата, както и на www.tickets.ndk.bg и в .


На 20- ти декември от 20:00 часа в зала 1

На 20- ти декември от 20:00 часа в зала 1 ...

......... огледаме за това, което ни се случва днес. Заповядайте на една среща между миналото и настоящето, където единствено смехът носи утеха. Вижте специалната видео поканата за концерт–спектакъл “Спомен НЛО”   Билети за събитието можете да закупите онлайн от https://epaygo.bg/1990740415?fbclid=IwAR2mfES8ppoYQWuAeDuGyKTZsFn8GCjQqSJR6cOWW8j4k9KMgM27Ryt7h5Y, всички каси на EasyPay както и от Билетен център - НДК.


„Ред Хот Чили Пепърс“ обявиха завръщането на китариста Джон Фрушанте

„Ред Хот Чили Пепърс“ обявиха завръщането на китариста Джон Фрушанте ...

......... присъединява към групата през 1988 година. Албумите „Mother`s Milk“ (1989) и „Bllood Suger Sex Magi“ (1991) са записани с него. След това той напусна „Ред Хот Чили Пепърс“ и се завърна през 1998 година. Макар феновете да ценяха Джш Клингхофър, приносът на Фрушанте бе огромен и всички тъжаха за него.


Минало, настояще и бъдеще се срещат в едно в интерактивния

Минало, настояще и бъдеще се срещат в едно в интерактивния ...

......... Костадин Генчев, Кирил Добрев, Пейо Пеев, Костадин Атанасов, Петър Миланов, Димитър Димитров, Сергей Стойнов. Хореограф и режисьор на спектакъла е художественият ръководител на ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов. Билети за „Магията на танца“, на цени от 20 до 40 лева, все още са налични на касите на НДК и в www.Ticketportal.bg.


На 6 декември, в Софийската опера и балет, се състоя

На 6 декември, в Софийската опера и балет, се състоя ...

......... на: 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11 ч. и 19 ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19 часа. За организирани посещения на ученици за сутрешните представления има преференциална цена от 15 лв. Представяме ви коментари на публиката от първите пет представления: https://www.facebook.com/SofiaNationalOpera/videos/1056954981309408/?refid=12


На 97 години почина актрисата Стоянка Мутафова. През последните дни

На 97 години почина актрисата Стоянка Мутафова. През последните дни ...

......... От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки). Третият съпруг на Мутафова е артистът Нейчо Попов. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ. За първи път се виждат в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.


За първи път - от 29 ноември до 8 декември

За първи път - от 29 ноември до 8 декември ...

......... играят само тази седмица: 05 декември (четвъртък) 11.00ч.-„Снежанка и седемте джуджета“ 19.00ч.-„Лешникотрошачката“-Балет „Арабеск“ 06 декември (петък) 11.00ч.-„Четиримата близнаци“ 17.00ч.-„Снежанка и седемте джуджета“ 07 декември (събота) 17.00ч.-„Малката кибритопродавачка“ 08 декември (неделя) 11.00ч.-„Малката кибритопродавачка“ 14.00ч.- „Да целунеш принцеса“ 17.00ч.-„Лешникотрошачката“- Балет „Арабеск“ Билети се продават на касата на театъра, както и онлайн тук.


Музикалният театър в София се оказа с иновативен декор –

Музикалният театър в София се оказа с иновативен декор – ...

......... и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност и лекота.


На 31 декември от 17:00 часа - часове преди настъпването

На 31 декември от 17:00 часа - часове преди настъпването ...

......... Момеков като Фалке. Част от хористите на Музикалния театър също правят свои дебютни роли в пищната постановка – сред тях са Ралица Анкова (Ида), Йоана Пекова(Мелания) и други. Билети за новогодишния спектакъл на "Прилепът" на 31 декември от 17:00 часа се продават на касата и на сайта на Музикалния театър.


Днес се прощаваме с големия актьор Стефан Данаилов. Поклонението е

Днес се прощаваме с големия актьор Стефан Данаилов. Поклонението е ...

......... (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти. На днешното поклонение няма да бъдат допускани други камери извън телевизионните.


В дните преди Коледа, когато топлината, любовта и вярата в

В дните преди Коледа, когато топлината, любовта и вярата в ...

......... песен „Химера“ гони върха в класациите и ще звучи за първи път на живо и група „Етнотикс“ - първата етно-рок група в България с женски квартет гъдулки. Билети за спектакъла „Магията на танца“, на цени от 20 до 40 лева, можете да намерите на касите на НДК и в www.Ticketportal.bg.


Цветя и много аплаузи получи примата на Музикалния театър Еделина

Цветя и много аплаузи получи примата на Музикалния театър Еделина ...

......... театър Марияна Арсенова. От името на трупата на театъра тя пожела на Еделина Кънева творческо дълголетие, много нови сценични превъплъщения и безкрайни аплаузи. Артистите и публиката изпяха "На многая лета" в чест на Еделина Кънева. Сред публиката на юбилейния концерт в Музикалния театър присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му.


190 пpедставления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития,

190 пpедставления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, ...

......... и експеримента с Пространството Нощта случва стотици интересни съдържания, присъединява разнообразни локации, развива програма от сутринта до полунощ, дава възможност за изява на институционален и алтернативен театър, привлича зрители и участници от различни възрасти. Всичко това направи Нощ на театрите една от най-мащабните и силни театрални инициативи в България.  


Смолянчани снощи отново доказаха, че сърцата им са големи и

Смолянчани снощи отново доказаха, че сърцата им са големи и ...

......... заспáва! Йе чόстиш гльόдам да съм с Тоша, пък майка му е йѐце лоша! У тех нивеста ти ако ùдиш, хайване с дрипи ти там ша видиш! Тебе та Минчо най-прилѐга и чόстиш той ма залесѐва, чи той си има фирма богата и ша та гльόда лю във устата!“  


Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната

Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната ...

......... Мусоргски, Григ и др., с което отново ще напомним на зрителите за богатството на тези музикални шедьоври . От друга страна, участието на целия състав на балет „Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.


Държавният балет на лед „Санкт Петербург“ следва традицията да гастролира

Държавният балет на лед „Санкт Петербург“ следва традицията да гастролира ...

......... „Лешникотрошачката“, 17:30 и 20:00 ч 23.11 „Лебедово езеро“, 16:30 и 19:00 ч 24.11 Лешникотрошачката, 16:30 и 19:00 ч. 26.11 „Лебедово езеро“, 17:30 и 20:00 ч 28.11 „Лебедово езеро“, 19:00 ч 30.11 „Лебедово езеро“, 16:30 и 19:00  2.12 „Лебедово езеро“, 17.30 ч 2.12 „Лешникотрошачката“, 20:00 ч 3.12 „Лебедово езеро“, 20:00 ч


Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната

Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната ...

......... Мусоргски, Григ и др., с което отново ще напомним на зрителите за богатството на тези музикални шедьоври . От друга страна, участието на целия състав на балет „Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.


Само след месец емблематичната руска група „Любе“ ще зарадва българските

Само след месец емблематичната руска група „Любе“ ще зарадва българските ...

......... заедно с „Коледни срещи“ и Алла Пугачова. Групата „Любе“ има издадени 16 студийни албума и концерти в целия свят. През последните три десетилетия любимците на руската и българска публика, заемат челни позиции в много музикални класации, с незабравимите си хитове, навяващи носталгия и способни да усмихнат и разплачат всеки слушател.


Актьорът Стефан Данаилов, който лежи в реанимацията на ВМА с

Актьорът Стефан Данаилов, който лежи в реанимацията на ВМА с ...

......... в т.нар. медикаментозна кома, макар че в медицината официално такъв термин няма. Посещенията при големия актьор са силно ограничени, защото имунната му система е много податлива и дори слаб по принцип за здрав човек вирус може да го убие. Засега и прогнозите не са много оптимистични, но надеждата остава жива.


С концерта на Националния музикален театър „Музикална феерия” на 7

С концерта на Националния музикален театър „Музикална феерия” на 7 ...

......... Тупарова, Зорница Дамянова, Христо Сарафов, Александър Мутафчийски, Пеньо Пирозов, Денко Проданов и други. Режисьор е Александър Мутафчийски Солистите - заедно с хора, балета и оркестъра - ще ви оставят без дъх от това незабравимо музикално преживяване в ритъма на виенския валс, унгарския чардаш, руския казачок, испанското фламенко и гръцкото сиртаки.


Ансамбъл „Чинари“ ще представя страната ни на Форум за културно

Ансамбъл „Чинари“ ще представя страната ни на Форум за културно ...

......... женски квартет гъдулки. Всички те, заедно с прекрасните танцьори от ансамбъл „Чинари“ ще бъдат част от „Магията на танца“, спектакълът, който ще завладее зала 1 на НДК на 12 декември. Билети за него, на цени от 20 до 40 лева, можете да намерите на касите на НДК и в www.Ticketportal.bg.


Една от водещите солистки на Музикалния театър - Еделина Кънева

Една от водещите солистки на Музикалния театър - Еделина Кънева ...

......... оперета и опера, но и мюзикъл, джаз и поп. Ще прозвучат прочути дуети от мюзикъли, сред които „Уестсайдска история”, както и джаз и поп-дуети, написани специално за Еделина Кънева и нейнтите партньори на сцената. Участват солисти, хор и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Гост-диригент - Любомир Денев.


Една от водещите солистки на Музикалния театър - Еделина Кънева

Една от водещите солистки на Музикалния театър - Еделина Кънева ...

......... оперета и опера, но и мюзикъл, джаз и поп. Ще прозвучат прочути дуети от мюзикъли, сред които „Уестсайдска история”, както и джаз и поп-дуети, написани специално за Еделина Кънева и нейнтите партньори на сцената. Участват солисти, хор и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Гост-диригент - Любомир Денев.


На 20 декември от 20:00 часа в Зала 1 на

На 20 декември от 20:00 часа в Зала 1 на ...

......... Специално за събитието ще бъдат създадени видео импресии - специален акцент и отдаване на почит към покойните членове на екипа Велко Кънев и Петър (Чочо) Попйорданов. Билети за събитието можете да закупите онлайн от https://epaygo.bg, както и от билетен център НДК.  “Спомен НЛО” се провежда с подкрепата на Столична община.


За премиерата на мюзикъла

За премиерата на мюзикъла "Фантомът на операта" от А.Л. Уебър ...

......... отговори на огромния зрителски интерес. Зрителите ще могат отново да съпреживеят световният мюзикъл "Фантомът на операта" от Андрю Лойд Уебър на родна сцена от 3-ти до 17-ти ноември в изпълнение на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. Билетите са в продажба на касата и на сайта на театъра.


Легендата на българския театър Стоянка Мутафова е претърпяла тежка, животоспасяваща

Легендата на българския театър Стоянка Мутафова е претърпяла тежка, животоспасяваща ...

......... актрисата е вдигнала висока температура, потвърждава БНТ. Ситуацията е вече овладяна и Мутафова се възстановява. Прогнозите на лекарите са, че това ще стане бавно и постепенно. Близките на голямата ни актриса, която е на 97 години, казват, че това е трета операция, на която Мутафова се подлага в последно време.


На първи ноември, по повод Деня на народните будители, Музикалният

На първи ноември, по повод Деня на народните будители, Музикалният ...

......... и ще покаже най-невероятните кътчета на театъра, в който вече над 100 години се пази и поддържа духа на класическата оперета, а в по-ново време - и на съвременния мюзикъл. Зрителите, дошли специално за деня на отворените врати, ще получат стикер с надпис „Приятел на Музикалния театър”. Входът е свободен.


Лейбъл за качество EFFE само след две издания получи Международният

Лейбъл за качество EFFE само след две издания получи Международният ...

......... подходи за финансирането на фестивала - мача “Актьори срещу Берое” и други инициативи за акумулиране на средства. С оценката на фестивала от европейската организация той се превръща в устойчив проект, който се развива с всяка следваща година. Третото издание на фестивала ще бъде през есента на 2020-а в Стара Загора.


Близо денонощие е необходимо на сценичния персонал на Музикалния театър,

Близо денонощие е необходимо на сценичния персонал на Музикалния театър, ...

......... на илюзионисти и каскадьори. Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки (Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригенти Юли Дамянов и Людмил Горчев.


Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли! Като дългогодишен

Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли! Като дългогодишен ...

......... адаптация по едноименния филм на Данис Танович, постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов". Участвал е в над 50 театрални представления в страната, има множество роли в телевизията и киното. През 2003 г. специализира режисура в НБУ при Леон Даниел. Actualno.com поднася съболезнованията си на семейството и близките на актьора!


Свършиха билетите за спектакъла „Прилепът” на 27 октомври. Все още

Свършиха билетите за спектакъла „Прилепът” на 27 октомври. Все още ...

......... Сарафов. В ролята на Адела ще видим дебюта на Теменужка Трифонова, нашумяла след изпълнението си на Кристин във „Фантомът на операта". Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Следващият месец гледайте „Прилепът” на 22 и 24-и ноември. Билети на касата и на сайта на театъра.


Събитията са част от концепцията на Балет

Събитията са част от концепцията на Балет "Арабеск" за сътрудничество ...

......... Нижински – разработки на антични изображения и скулптури, силна изобретателност и поетичност. Декорът и костюмите са по идея на Мила Искренова и Боряна Сечанова – консултант по визията на представлението. Музилен консултант е Весела Цанкова. Билети могат да се закупят от билетен център – НДК и online: https://www.tickets.ndk.bg/ и www.eventim.bg.


Списъкът с теми в спектаклите е отражение на горещите точки

Списъкът с теми в спектаклите е отражение на горещите точки ...

......... Република България и Национален фонд “Култура”. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Нидерландия в България, Гьоте-институт България, Френски институт в България, Австрийско посолство София. Медийни партньори на събитието са списание ВИЖ и сайтовете www.actualno.com , www.sofialive.bg , dir.bg , impressio.dir.bg, delo.bg, stand.bg, kafene.bg, jasmine.bg и licatanagrada.com


На 30 и 31 октомври в София (СУ и Дом

На 30 и 31 октомври в София (СУ и Дом ...

......... от групата и интерпретаторите на работата й като “театър на дезорганизацията”, “нечовешки театър” и “театрална оратория” и се основават на една силна идея за театър. Всяко представление на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.


В нова, съвременна трактовка Музикалният театър представя операта на Йохан

В нова, съвременна трактовка Музикалният театър представя операта на Йохан ...

......... а и София има нужда от освежаване на предизборната атмосфера. Предлагаме цяла седмица за размисъл и настроение и два уикенда на размисъл. Нека и в деня за размисъл, и в деня на изборите, който е гласувал да дойде и да си изплакне емоциите с нашия спектакъл", добави режисьорът Марияна Арсенова.


Първата премиера през новия сезон на Музикалния театър е оперетата

Първата премиера през новия сезон на Музикалния театър е оперетата ...

......... Грудков (Габриел Фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солиста Илина Михайлова (Розалинда); Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред) ; Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и други.


Мили родители, създайте празник на Вашите деца, изпълнен със смешки

Мили родители, създайте празник на Вашите деца, изпълнен със смешки ...

......... на детската аудитория, а заразява със своето очарование и провокация в играта на детското въображение, което е най-ценното послание в невероятно забавно представената от Балет "Арабеск" приказка за Пепеляшка Спектакълът ще започне в 17.00 ч, в Музикалния театър. Подходящ е за деца от всички възрасти както и за техните родители.


Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от ...

......... Както показва мотото на фестивала, и тази година ще проследим относно настоящата ситуация на проекта ТОПЛОЦЕНТРАЛА – с публичен информационен форум и открит дебат и обмяна на опит между международни гости и чуждестранни експерти и представители на Столичен Общински Съвет, Министерство на културата и членовете на борда на Асоциация "Топлоцентрала".


Звездата на Музикалния театър Добрина Икономова изпълнява една от коронните

Звездата на Музикалния театър Добрина Икономова изпълнява една от коронните ...

......... „Да целунеш принцеса“ 13.10. неделя 11.00ч. „Котаракът Шарл“ 20.10. неделя 17.00ч. „Прилепът“ – ПРЕМИЕРА 25.10. петък 19.00ч. „Прилепът“ – ПРЕМИЕРА 26.10. събота 19.00ч. – „Прилепът“ – ПРЕМИЕРА 27.10. неделя 17.00ч. – „Прилепът“ – ПРЕМИЕРА 30.10. сряда 19.00ч. – "Опера DIVA" – Балет "Арабеск" -гостува в Пловдив на сцена "Борис Христов"


Кралете на винтиджа гостуват у нас на 7 декември в

Кралете на винтиджа гостуват у нас на 7 декември в ...

......... Скот Брадли ще се срещне. Елате на 7 декември в Music Jam Club, /ул. „Пиротска” №6/, за да видите. „Подгответе се за най-сензационното парти след Гетсби партитата от 20-те на миналия век”, предупреждава Скот Брадли. Затова носете си и обувките за танци. Билетите са в продажба в системата на Ивентим.


Съвременен танц, музика, вокали, звукови и светлинни инсталации се срещат

Съвременен танц, музика, вокали, звукови и светлинни инсталации се срещат ...

......... Унгарският културен институт в София, Национален фонд за култура на Унгария, Унгарската академия по изкуствата, Чешки център в София, Посолство на Израел в България, Програма “Творческа Европа”, проекта Performance Beyond 2 Shores, Съвет по изкуствата на Канада, Съвет по изкуствата и литературата на Квебек, Правителството на Австралия и Australia Council.


Националният музикален театър открива новия си сезон на 29 септември,

Националният музикален театър открива новия си сезон на 29 септември, ...

......... по пиесата „Херцогинята на Падуа” от Оскар Уайлд, написана от Юли Дамянов. Солистите на Музикалния театър Весела Делчева и Денко Проданов ще изпълнят емблематичния любовен дует „Влез в моя сън” от операта-мюзикъл . От същата творба на Юли Дамянов ще прозвучи и Sanctus в изпълнение на Хора на Музикалния театър.


За първи път ансамбъл „Чинари“ ще представи богатството и красотата

За първи път ансамбъл „Чинари“ ще представи богатството и красотата ...

......... танца“ на 12 декември в зала 1 на НДК. Билетите за спектакъла „Магията на танца“, на цени от 20 до 40 лева, са в продажба на касите на НДК и в www.Ticketportal.bg, а само до 18 октомври можете да си изберете най-добрите места с отстъпка 5 лева от редовната цена.


На 15 октомври младият цигулар ще свири в София концерти

На 15 октомври младият цигулар ще свири в София концерти ...

......... на Столична програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Летисия Морено (Испания), Мила Георгиева, Алекси Кени (САЩ) и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).


"Балет Арабеск получи наградата на София за спектаклите си през ...

......... културата от Столична община. Очакваме Ви на сцената на Музикален театър: 26.09 – откриване на сезон 2019/2020 с Гала вечер, с която открихме МФ „Аполония“ 4.10.2019 г- един от наградените спектакли на хореографа Мариана Крънчева „ОПЕРА DIVA“ 6.10.2019 г – любимия на малки и големи спектакъл „Пепеляшка“ от 17.00 ч.


Балет „Арабеск“ открива новия си сезон с галавечер, представена на

Балет „Арабеск“ открива новия си сезон с галавечер, представена на ...

......... в репертоара на балет «Арабеск». Той винаги е присъствал в афиша на балета, когато гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Костюмите на Мария Трендафилова също допринасят за оригиналността и колоритността на спектакъла. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г. 


За Балет „Арабеск“ бе чест да получи голямата награда на

За Балет „Арабеск“ бе чест да получи голямата награда на ...

......... в репертоара на балет «Арабеск». Той винаги е присъствал в афиша на балета, когато гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Костюмите на Мария Трендафилова също допринасят за оригиналността и колоритността на спектакъла. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г