"Радвам се да видя изтъркания лак по табелата "Смолян" от ...

......... Роженски събор през 2016 г. Той стана своеобразна атракция с резачката, изпод която сред пелена от трици излизаха майсторски творения. Хората се събираха и го гледаха дълго време, а той невъзмутимо работеше. Именно тогава творбите му харесали на ръководството на община Смолян и му поръчали да направи табелата с мечето. 


Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време

Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време ...

......... отредено на Каролина Романова от с. Старцево, Златоградско, второто е на Светослава Кръстева от Бърдарски геран, третото – на Теодора Немова, община Неделино. 10-годишната Александра Гицова от Ямболско е първа сред децата, втора е 4-годишната Александра Четрокова от Смолян. Третата награда е за най-малката участничка Димана Ангелова от Бургас.  


Смолян. Свободният дух на Рожен ни събра днес да бъдем

Смолян. Свободният дух на Рожен ни събра днес да бъдем ...

......... Бога, в който вярват за благоденствието на България, за обединението на нашата нация, за мир и спокойствие, здраве и благоденствие. Да благодарим на предишните поколения за оставените традиции да се гордеем и да благодарим, че имаме привилегията да се родим българи“, каза още кметът на Смолян Николай Мелемов. Нели ГЕРГЬОВСКА


Днес, 19 юли, държавният глава Румен Радев и съпругата му

Днес, 19 юли, държавният глава Румен Радев и съпругата му ...

......... на бесарабски българи от Украйна. С различни прояви, изложби, музейни експозиции и атракции съборът в Рожен ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Организатори са община Смолян и сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето". Научете в този материал какви облекчения на транспорта са предвидени за събора!


Днес на роженските поляни бе разпънато най-голямото българско знаме. То

Днес на роженските поляни бе разпънато най-голямото българско знаме. То ...

......... движение от двете страни на пътното платно. Паркирането да се извършва само в определените за това места! При извършено нарушение автомобилите ще бъдат репатрирани, а на нарушителите ще бъдат налагани административни санкции. Препоръчваме гражданите стриктно да спазват указанията на служителите на реда, които ще ги насочват към местата за паркиране!".


Смолян. И през 2019 г. РИОСВ – Смолян ще провери

Смолян. И през 2019 г. РИОСВ – Смолян ще провери ...

......... в планините Славянка, Пирин и Родопи, от 1000 до 2200 метра надморска височина. Видът е включен в Червената книга на България със статут на застрашен. Основен отрицателно действащ фактор за лечебното растение е активното му събиране с търговска цел, което би могло да доведе до пълното унищожаване на популациите му.Смолян. С поднасяне на венци и цветя пред паметника на

Смолян. С поднасяне на венци и цветя пред паметника на ...

......... до най-големите и възрастните и всички са съпричастни и с дълбоко уважение и почит поднасят цветя в негова памет. Директорът на ППМГ „Васил Левски“ – Смолян каза още, че навсякъде хората трябва да бъдат заедно както в този ден, а не само във времето на оказване на почит. Нели ГЕРГЬОВСКА


12-годишно и 10-месечно дете са ранени при катастрофи, станали вчера

12-годишно и 10-месечно дете са ранени при катастрофи, станали вчера ...

......... кола, при което с предна лява гума блъска бордюра от ляво по посока на движението и се удря в металния стълб за улично осветление. Леко ранено без опасност за живота е 10-месечно момченце, което е получило хематом на лява буза и чело. Бебето е настанено в областната болница за наблюдение.


Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години

Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години ...

......... ДЗЗД „Строй Груп“ – София. Предстои да се проектира реконструкция на външен довеждащ водопровод, захранен от открито водохващане от р. „Искрец” и от извор “Голямата Река”, който ще бъде захранен единствено от язовир „Пловдивци“ след пречиствателната станция за питейни води. Ще се проектират също и водопроводни отклонения до най-близките резервоари.


Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието

Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието ...

......... време да ги връщат, местен ветеринар ще ги прегледа отново, обясни той. На събора ще има поне 170 еко тоалетни, разположени в две зони, в това число и за инвалиди, около 15 мобилни бани и 80 мивки. Има специална зона за палатков лагер и паркинг зона за над 5000 автомобила. 


Смолян. Три дни от 19 до 21 юли, България ще

Смолян. Три дни от 19 до 21 юли, България ще ...

......... за всяка вечер се плаща по 15 лв. на палатка, а първата вече е разпъната от най-нетърпеливите гости на събора, посочи Караколев. А хилядите гости, които ще посетят събора, ще има осигурени 170 мобилни тоалетни, 15 мобилни бани и 80 мивки, осигурено и е сметосъбирането след мащабното събитие. Нели ГЕРГЬОВСКАВъв връзка с провеждането на традиционния събор „Рожен 2019“ от

Във връзка с провеждането на традиционния събор „Рожен 2019“ от ...

......... се препоръчва да използват обходни маршрути: • Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – к. к. Пампорово – Смолян и обратно; • Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно. АПИ призовава шофьорите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътна сигнализация и указанията на контролните органи.


Финализирана е в пълнота процедурата за строителство и строителен надзор

Финализирана е в пълнота процедурата за строителство и строителен надзор ...

......... между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари На въпрос кога ще започне работата на терен областният управител отговори, че се очаква решение на Министерския съвет за дофинансиране на обекта с 13,5 млн. лв. Останалите средства са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България.


Смолян. Прогнозата за обилни валежи в Смолянска област не се

Смолян. Прогнозата за обилни валежи в Смолянска област не се ...

......... на реколта. „При нас има доста свободни обеми на водоемите, има изградена система , дежурните в Областна администрация поддържат ежедневен контакт с хората от областта и се препредава веднага информацията, която постъпва на тел 112 и тази, която екипите на общините и кметовете подават“, каза още Андриян Петров. Нели ГЕРГЬОВСКА


Организиран обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик

Организиран обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик ...

......... творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, е да ползват обществения транспорт и буферните паркинги,  за да се избегнат тапите и дългото изчакване в колони по трасето. Информация за актуалната пътна обстановка от 19-ти до 21-ви юли ще се подава регулярно чрез Българско национално радио, интернет и мобилното приложение LIMA на АПИ.


Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова поднесе почетен плакет и

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова поднесе почетен плакет и ...

......... общини. Последната ни среща бе в гр. Чепеларе в началото на мандата през 2016 година. "Изключително съм щастлива, че въпреки трудностите успяхме да подновим контактите с Община Мармара, а топлото посрещане от страна на домакините е достатъчен израз за желанието за партньорство между двете побратимени общини", посочва в заключение Чакърова. Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова поднесе почетен плакет и

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова поднесе почетен плакет и ...

......... общини. Последната ни среща бе в гр. Чепеларе в началото на мандата през 2016 година. "Изключително съм щастлива, че въпреки трудностите успяхме да подновим контактите с Община Мармара, а топлото посрещане от страна на домакините е достатъчен израз за желанието за партньорство между двете побратимени общини", посочва в заключение Чакърова. 


По покана на Туристическо дружество „Родопея“ от село Ягодина група

По покана на Туристическо дружество „Родопея“ от село Ягодина група ...

......... местности край Смолян и в същата пещера. В Смолян те ще посетят Планетариума, Регионалния исторически музей, Регионалната Библиотека и Художествената галерия. „Срещата премина в патриотичен дух, бяха цитирани стихотворенията „Аз съм българче“ и „Родна реч“, изпя се българска народна песен и химна на България“, информираха от кабинета на областния управител.


„Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът за инвазивна

„Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът за инвазивна ...

......... съзнаваме, че сме една от малкото области, в които няма конкурентно частно лечебно заведение“, заяви д-р Даниела Дариткова. Тя подчерта, че областната болница е стожерът и мястото, в което всеки пациент от областта, включително и туристите на Пампорово, могат да получат своевременна качествена спешна медицинска помощ на високо съвременно ниво. 


Над 1 500 000 лева са очакваните приходи за местния бизнес от предстоящия

Над 1 500 000 лева са очакваните приходи за местния бизнес от предстоящия ...

......... Смолян и Чепеларе. Събитието ще се проведе от 19-ти до 21-ви юли на Роженсските поляни и ще съчетае  пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на чистопородни животни, на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.


Уникален по рода си проект в сферата на минния туризъм

Уникален по рода си проект в сферата на минния туризъм ...

......... екотуризъм, се казва в съобщението.  Останалите партньори по проекта са: Община Пилеа-Хортиатис (Гърция) – с бюджет 225 100 евро; Тракийски университет „Демокрит“ (Катедра „Технологии и управление на производството“) – 211 662 евро; Международният гръцки университет (Катедра „Бизнес-администрация“, дисциплина „Управление на туризма“) – 79 350 евро; Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – 37 910 евро.


При обход на свой имот в местността „Камбозови лъки“ на

При обход на свой имот в местността „Камбозови лъки“ на ...

......... защото обичал да пътува, често ходел до Кърджали. Хората мислеха, че той е хванал автобус и е заминал за някой град, но от него така и досега вест нямаше. „Предстои да бъде извършена ДНК- експертиза, която по безспорен начин да идентифицира намерените останки. Работата по случая продължава“, съобщават от полицията.  


3000 лева трябва да плати за посегателство върху полицай 35-годишен

3000 лева трябва да плати за посегателство върху полицай 35-годишен ...

......... Макар, че присъдата е определена след споразумение между страните, той я обжалва пред Окръжния съд в Смолян, където е поискал обезщетението да е в порядъка 200-500 лева. С окончателно решение обаче присъдата на Районния съд е потвърдена. Божидар трябва да плати и още 350 лева за адвокатско възнаграждение на полицая.


Ива Павлова от Застрахователната компания „Лев Инс“ се сдоби с

Ива Павлова от Застрахователната компания „Лев Инс“ се сдоби с ...

......... и дясната му ръка. Петров бе арестуван на 10 февруари 2010 г. в дома му. Прокуратурата го обвини за лидер на престъпна група за рекет и проституция. Операцията бе наречена „Октопод“. Осем години по-късно, след  множетво скандали, обрати и произшествия, съдебната сага приключи с оправдание на Алексей Петров по всички обвинения.


Смолян. За поредна година Общината организира младежката кампания „Мисия Смолян“,

Смолян. За поредна година Общината организира младежката кампания „Мисия Смолян“, ...

......... са навършили 16 години и да са ученици. Момчил Николов коментира, че децата се включват в желание с инициативата и са с ясната нагласа, че ще полагат труд 4 часа дневно, ще си уплътнят преди обеда и ще изкарат пари, с които ще могат да си купят нещо. Нели ГЕРГЬОВСКА


Десета година вече смолянските ученици са в челните класации по

Десета година вече смолянските ученици са в челните класации по ...

......... поведение. А за изненадата за тази година –училището в рудоземското село Чепинци, което постигна уникален резултат: трето място в страната по биология, е бил изгледан целият видеозапис от изпита. Неделино е било наблюдавано през цялото време на камери. В самото министерство на случаен принцип гледали излъчване по време на изпитите.


Десета година вече смолянските ученици са в челните класации по

Десета година вече смолянските ученици са в челните класации по ...

......... поведение. А за изненадата за тази година –училището в рудоземското село Чепинци, което постигна уникален резултат: трето място в страната по биология, е бил изгледан целият видеозапис от изпита. Неделино е било наблюдавано през цялото време на камери. В самото министерство на случаен принцип гледали излъчване по време на изпитите.


Смолян. В края сме на една изключително успешна учебна година

Смолян. В края сме на една изключително успешна учебна година ...

......... математика резултатите в страната средно са 33,62 точки, а децата от областта имат средно 37,04 при 715 явили се ученици. Резултатите по английски език са 94,5 точки, но на този изпит, който е по желание са се явили само двама ученици, каза още началникът на РУО – Смолян. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Свлечена кална маса затруднява движението по пътя Пампорово –

Смолян. Свлечена кална маса затруднява движението по пътя Пампорово – ...

......... прилежащите към него улици и кръстовища и по входно-изходните артерии на града. Улиците в града са мокри от проливния дъжд, който продължи около час. На места има наноси по улиците. Затруднено е движението по околовръстния път града, тъй като водата от дъжда все още не се е отекла. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Шест нови полицейски автомобили получи Областна дирекция на МВР

Смолян. Шест нови полицейски автомобили получи Областна дирекция на МВР ...

......... на управленията за осъществяване на сигурността, обществения ред, противодействие на битовата престъпност, обходите в малките отдалечени населени места“, посочи ст. комисар Димов. Той пожела безаварийно шофиране на водачите на новите полицейски автомобили и с тяхна помощ да пазят живота и здравето на служителите и гражданите на област Смолян. Нели ГЕРГЬОВСКА


Почетен знак от министъра на вътрешните работи получи шефът на

Почетен знак от министъра на вътрешните работи получи шефът на ...

......... за да ги получат и още от утре ще се включат в осъществяване на сигурността, опазване на обществения ред, пътната безопасност, противодействие на битовата престъпност, обходи в малките и отдалечени населени места. Не се наложи да правим религиозна церемония по освещаване, тъй като те са осветени в София", каза Димов.  


Смолян. За първите шест месеца на годината в област Смолян

Смолян. За първите шест месеца на годината в област Смолян ...

......... употреба на наркотични вещество. Престъпленията свързани с наркотици от началото на годината са 39 и по този показател също има устойчивост. Две от тях са за разпространение, две са за засяване и отглеждане на растения, а другите са за държане на наркотични вещества, каза още ст. комисар Димов. Нели ГЕРГЬОВСКА


Мечки тормозят хората в Родопите, информира bTV. Само за месец

Мечки тормозят хората в Родопите, информира bTV. Само за месец ...

......... дни мечка убила овца на около 100 метра от селото. Мечката е минала по дървото и е влязла през оградата, от дървото е скочила, където са били овцете. Местните се надяват на намесата на държавните институции. Екоинспекторите призовават стопаните да вземат превантивни мерки, като оградят обори и пчелини с електропастири.


Смолян. 5-6 ухапвания от змии са регистрирани в област Смолян

Смолян. 5-6 ухапвания от змии са регистрирани в област Смолян ...

......... серум в определеното населено място. По отношение на ухапванията от кърлежи, директорът на Спешния център в Смолян посочи, че не би трябвало да имат повиквания по този повод, тъй като пострадалите хора търсят сами лекарска помощ и посещават кабинетите на личните лекари или кабинетите на филиалите по места. Нели ГЕРГЬОВСКА


Над 3500 изпълнители от всички краища на България ще се

Над 3500 изпълнители от всички краища на България ще се ...

......... Янев, ансамбъл „Родопа“  „100 Каба гайди”, ФА „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и най-добрите родопски изпълнители. Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе. Иновативното културно събитие е включено в Националния културен календар. 


Смолян. Завърши Националният фестивал на старите градски, шлагерни и популярни

Смолян. Завърши Националният фестивал на старите градски, шлагерни и популярни ...

......... Паметника на загиналите във войните чепеларци бе представен спектакълът “Звук и светлина – Паметта на Чепеларе” в рамките на проект “Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция” (INTEGRA_TOUR), който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.


Днес в сградата на МОСВ кметът на Смолян Николай Мелемов

Днес в сградата на МОСВ кметът на Смолян Николай Мелемов ...

......... по време на проучванията и обследванията, за да преминем бързо тази фаза. Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.


Завърши Националният фестивал на старите градски, шлагерни и популярни песни

Завърши Националният фестивал на старите градски, шлагерни и популярни песни ...

......... Паметника на загиналите във войните чепеларци бе представен спектакълът “Звук и светлина - Паметта на Чепеларе” в рамките на проект “Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция” (INTEGRA_TOUR), който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020.


Смолян. В епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян се отбелязва

Смолян. В епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян се отбелязва ...

......... изпълняващия длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков и свещеници от духовната околия. След тържествената св. Литургия ще бъде отслужен празничен водосвет и ще има благословена трапеза. В навечерието на храмовия празник на манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян“, в недел, в храма бе отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.


Инженерингова поръчка -  за проектиране и изграждане на нов градски

Инженерингова поръчка -  за проектиране и изграждане на нов градски ...

......... пешеходни подходи към новата сграда на общинската администрация, училището и спортната зала. За новия център изпълнителят има задача да създаде паметник с отношение към историята на Доспат. Максималният срок, даден от възложителя за изготвяне на техническите проекти, е 60 дни, а за изпълнение на строително-монтажните работи е 730 календарни дни.


С около 8 млн. лв. инвестиции от миналата година досега

С около 8 млн. лв. инвестиции от миналата година досега ...

......... тя. За туристите през цялото лято са на разположение вече туристическите маршрути, които са осигурени с опитни планински водачи и транспорт. Отворен е велопарк „Пампорово“ с 15 трасета, чиято обща дължина е над 35 км, с различна степен на трудност, подходящи за начинаещи и професионални колоездачи, съобщиха от "Пампорово" АД.


Атрактивен музей на водоснабдяването и канализацията откриха във „ВиК“ ЕООД

Атрактивен музей на водоснабдяването и канализацията откриха във „ВиК“ ЕООД ...

......... ще си дадем сметка, че за изграждането на водоснабдителната и канализационната система се полагат много усилия. Аз разчитам поне част от обществото да се замисли и да даде своята положителна оценка, защото зад реализирането на тези инициативи стоят усилията на много хора, а те заслужават признателност и благодарност“, допълни Славов.


Пет дни – от днес (28 юни) до 4 юли,

Пет дни – от днес (28 юни) до 4 юли, ...

......... на паднали камъни под предпазната мрежа на крайпътните скатове“, се сочи в него. Автомобилите ще се пропускат в интервали от 30 – 40 минути, веднага след отстраняване на скалната маса. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация, уточняват от АПИ.


При обход след сигнал за мечи нападения край боринското село

При обход след сигнал за мечи нападения край боринското село ...

......... на проблемните видове мечки в населените места в община Баните, както и в село Буйново съответните Държавни горски стопанства  - в  с. Славейно и в с. Борино, ще предприемат законови мерки, съобразно компетенциите си. За настоящия месец екоинспекцията в Смолян отчита спад в броя на щетите, нанесени от кафява мечка.


Посланици от 11 държави (Австрия, Алжир, Аржентина, Армения, Босна и

Посланици от 11 държави (Австрия, Алжир, Аржентина, Армения, Босна и ...

......... сезона – къщи за гости в село Проглед, Национална астрономическа обсерватория Рожен , к.к. Пампорово и кулата Снежанка. Посланиците на държавите останаха изключително впечатлени както от топлото посрещане, традиционно за родопчани, така и от красотата на нашата природа и възможностите за развитие на туризма и икономическия потенциал в Община Чепеларе.


Общо 10 души в месечен график почистват Лъки и всички

Общо 10 души в месечен график почистват Лъки и всички ...

......... две сметосъбирачни машини - малка и голяма. Общо около 680 тона е депонираният за 2018 г. отпадък. Припомняме, че годишният бюджет на общината е в приблизителен размер на 2 000 000 лева и реално населението е около 2 200 души, макар по документи то да наброява близо 3 000 души.


Община Чепеларе кани всички жители и гости на града на

Община Чепеларе кани всички жители и гости на града на ...

......... туристите в курорта с актуална информация за услуги, забележителности и маршрути. Целта му е да ориентира гостите на курорта за възможностите за спорт и активна почивка като: планинско колоездене, плуване, конна езда, пешеходен туризъм, тенис, футбол, риболов, туристически и алпийски маршрути, спускане с лодки в пещера, джип сафари, скално катерене.


На 29 юни т.г. (събота), курортът Пампорово ще предложи на

На 29 юни т.г. (събота), курортът Пампорово ще предложи на ...

......... релакс процедури. На разположение на туристите в изцяло обновения хотел са вътрешен басейн с изглeд към планината, хамам, солна стая, сауна, билкова сауна, парна баня, арома парна баня, фитнес, фреш бар, хидромасажна баня, релакс зона, тропически контрастен душ, инфрачервена хало сауна, масажни кабинети и салон за кало и луга лечение.


Смолян. В Деня на Рождението на Христовия Кръстител – св.

Смолян. В Деня на Рождението на Христовия Кръстител – св. ...

......... ще проповядва покайното Кръщение и ще приготви пътеките на Месията Спасител Господ Иисус Христос.“ Към всички присъстващи Архимандрит Висарион се обърна с поздравителните слава: „Честит и благословен да бъде празникът. На многая и благая лета!“ От името на църковното настоятелство бяха подарени на богомолците 100 иконки на св. Йоан Кръстител.


Златоград. Златоград бе арена на футболни срещи в продължение на

Златоград. Златоград бе арена на футболни срещи в продължение на ...

......... подгласници се състоя на 23.06.2019г. /неделя/, на Стадион „Златоград”, където те получиха от Кмета на Община Златоград – Мирослав Янчев, купи, медали и други предметни награди. Бяха отличени и най-добрите индивидуални състезатели по постове. Всички участници, треньори, съдии и гости на турнира останаха удовлетворени от престоя си в Златния град.


Смолян. В Неделя на Вси Светии и в навечерието на

Смолян. В Неделя на Вси Светии и в навечерието на ...

......... да пребъдваме в любовта.“ Празникът завърши с песнопението „На многая лета“. Раздаден бе благословен обяд. Днес на Еньовден е първият храмов празник на параклиса, посветен на св. Йоан Предтеча – Кръстителя на Божия син Иисус Христос в река Йордан. По този повод в момента в него се отслужва празничен водосвет.


600 танцьори от 21 клуба в България – от кръшни

600 танцьори от 21 клуба в България – от кръшни ...

......... градоначалникът.  Участниците в надиграването получиха плакети, грамоти, подаръци от организаторите – Община Девин, „Девин Денс Клуб” и спонсорите на фестивала. Танцовият фолклорен фестивал няма конкурсен характер. Той се провежда в два кръга. В първия кръг групите представят по две български хорá, а във втория показват популярни хорá от различни региони.


Смолян. Най-големият национален трибагреник, който ще украси Роженските поляни по

Смолян. Най-големият национален трибагреник, който ще украси Роженските поляни по ...

......... подножието на върха всички деца и младежи, дошли на събора с народни носии, за да се направи снимка събрала в едно най-много българчета с най-голямото българско знаме. Това ще илюстрира посланието и мисията на Роженския събор – да съхранява българския дух и традиции и да ги предава на бъдещите поколения.


Чепеларе. Жителите ни се гордеят с няколко факта, които отличават

Чепеларе. Жителите ни се гордеят с няколко факта, които отличават ...

......... постарали да има богат културен календар, който привлича гости през всички сезони в годината, сред тях са Националния празник 3 март, 24 май, който освен, че е празник на българската писменост е и празник на града, празника на старата градска песен и много други, каза още Славка Чакърова. Нели ГЕРГЬОВСКА


С каба гайди и родопска песен Чепеларе посрещна внушителен дипломатически

С каба гайди и родопска песен Чепеларе посрещна внушителен дипломатически ...

......... на културния ни живот и традициите", каза Славка Чакърова. Кметът на Чепеларе връчи на всички посланици плакети на община Чепеларе. Дипломатите имат среща с местния бизнес и ще обиколят туристически и културни забележителности в района. Вечерта те ще присъстват и на концерта „Шлагерите на Европа“ на Христо Паскалев – Паскал.


Чепеларе. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова посрещна посланици от цял

Чепеларе. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова посрещна посланици от цял ...

......... местния бизнес и концерт на площад „Олимпийски“ под надслов „Шлагерите на Европа“ на Христо Паскалев- Паскал, който ще представи Чепеларе като община, в която се цени не само българската, но и европейската традиция. Утре, посланиците ще се запознаят и с туристическите и културни забележителности на територията на общината. Нели ГЕРГЬОВСКА


С каба гайди и родопска песен Чепеларе посрещна внушителен дипломатически

С каба гайди и родопска песен Чепеларе посрещна внушителен дипломатически ...

......... Чепеларе, пъстротата на културния ни живот и традициите", каза Славка Чакърова. Кметът на Чепеларе връчи на всички посланици плакети на община Чепеларе. Дипломатите имаха среща с местния бизнес и обиколиха туристически и културни забележителности в района. Вечерта те присъстваха и на концерта „Шлагерите на Европа“ на Христо Паскалев – Паскал.


Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на

Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на ...

......... само за оборудване и обзавеждане или само съпътстващи дейности. "Нашата цел е да докажем, че в заявения брой нощувки по бизнес план и реално осъществените има съвпадение", подчерта той.  Проверките от ДФЗ продължават, като окончателните резултати ще бъдат представени официално, което се очаква да стане в края на този месец.


Смолян. Възстановяване дейността на Дома на народната армия предприемат институциите

Смолян. Възстановяване дейността на Дома на народната армия предприемат институциите ...

......... стаи, има ресторант който е напълно оборудван, но не е работил. Ген. Боцев посочи, че активната дейност на Дома на народната армия в Смолян може да докара печалба на 101-ви Алпийски полк, а приходите ще се ползват за художествена самодейност, извънкласни дейности на децата и много други дейности. Нели ГЕРГЬОВСКА


Нов живот за Дома на народната армия (ДНА) в Смолян

Нов живот за Дома на народната армия (ДНА) в Смолян ...

......... под наем.   Според него не е трудно дейността на ДНА в Смолян да се възстанови. „Въпросът е да убедим политическото ръководство в необходимостта от него. Не трябва нещо, което може да докара печалба на „Военни клубове и военно-почивно дело“, да носи само разходи, понеже не се използва“, изтъкна той.


Смолян. В навечерието на Еньовден, на 23 юни от 11.30

Смолян. В навечерието на Еньовден, на 23 юни от 11.30 ...

......... кръст. Архимандрит Висарион ще отслужи празничен водосвет и ще благослови присъстващите. На мястото на това духовно събитие ще пристигнат с лития богомолци от двете църкви след празничната св. Литургия, водени от свещениците Васил Маджаров и Димитър Одаджиев – председатели на храмовете „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и „Успение на св. Богородица“.


От 20 до 23 юни в Пампорово ще се проведе

От 20 до 23 юни в Пампорово ще се проведе ...

......... новия Конферентен център в хотел Перелик и в комплекс Пампорово. Очакванията на организаторите е общият брой на участниците в състезанията да надхвърли 200 човека, които ще премерят сили по трасетата в Пампорово. За най-добрите колоездачи има подготвен примамлив паричен награден фонд от над 5000 лева, както и много предметни награди.


В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей „Ласло

В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей „Ласло ...

......... взеха участие също представители на Унгарския културен институт в София, Националния фонд "Култура" на Унгария, Унгарската академия на науката, литературен музей "Петьофи", Регионалния исторически музей в Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Българско републиканско самоуправление, Българско самоуправление на Кишпещ, община Кишпещ, фондация "Духовното наследство на Ласло Наги".


Смолян. Чест и удоволствие е да бъда в сърцето на

Смолян. Чест и удоволствие е да бъда в сърцето на ...

......... музей „Стою Шишков“ – Смолян, без който настоящото събитие би било невъзможно. „Пожелавам успех на обновената експозиция. Неке живеем и работим така, че да съхраняваме мостовете между двете държави, да градим нови мостове между поколенията – мостове на памет и приятелство“, каза още зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Щастлива съм, че на днешния ден, когато Смолян отбелязва

Смолян. Щастлива съм, че на днешния ден, когато Смолян отбелязва ...

......... авторската му поезия“, допълни Текла Харангозу. Тя изрази надежда, че обновената къща музей на Ласло Наги успешно ще продължи да бъде един от центровете на българо-унгарското историческо и културно сътрудничество и ще засили традиционно добрите връзки между двете страни в годините на активна европейска интеграция в Европейския съюз. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Днес е специален ден за Смолян, в който съчетаваме

Смолян. Днес е специален ден за Смолян, в който съчетаваме ...

......... Наги с нова експозиция, която представя житейската история и творческите търсения на един унгарец, свързал съдбата си със Смолян. Николай Мелемов подчерта, че музеят на Ласло Наги е утвърден като център на културното сътрудничество между България и Унгария и е център на духовните и културни интереси на родопчани. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева и извънредния посланик на

Смолян. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева и извънредния посланик на ...

......... Програма „Опазване на унгарските паметници в чужбина“ на Министерство на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария, на Община Смолян и РИМ - Смолян се осъществиха ремонтът на сградата и проектирането на обновената експозиция, представяща живота и творчеството на добре познатия в България поет и преводач Ласло Наги. Нели ГЕРГЬОВСКА


На територията на област Смолян в момента има два кучешки

На територията на област Смолян в момента има два кучешки ...

......... които идват в града от околностите на Девин, да пускат кучета, трябва да бъдат глобявани, защото те са виновни, че градът ни се пълни с бездомни кучета. На практика десет вземат в приюта, а на улицата се пускат 20, така че проблемът трудно може да се реши“, казва местен жител.


Смолян. Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети гр. Смолян на

Смолян. Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети гр. Смолян на ...

......... слезка или увеличени лимфни възли, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 10.00 до 16.00 ч. Още информация за кампанията е достъпна на сайта на Института за здравно образование.


Посланиците на Алжир, Аржентина, Армения, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия,

Посланиците на Алжир, Аржентина, Армения, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, ...

......... цени не само българската, но и европейската традиция. Събитието в Чепеларе е първото, което се организира от такъв мащаб за дипломатическия корпус извън София. Концертът „Шлагерите на Европа“ се осъществява под мотото: „Да живеем заедно в Европа, значи и да пеем заедно нейните шлагери“ и предвижда създаването на музикален албум.