Смолян. За изминалата седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в

Смолян. За изминалата седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в ...

......... на умрели диви свине, като 20 са на територията на област Смолян“, поясни инж. Исаев. До 31 август са изплатени общо 6500 лв. за отстреляни и открити мъртви диви свине, като се дават по 50 лв. за отстреляно прасе и 150 лв. за намерен труп, допълни инж. Исаев. Нели ГЕРГЬОВСКА


Предстои подмяна на пътните знаци на пътя Смолян - Пампорово

Предстои подмяна на пътните знаци на пътя Смолян - Пампорово ...

......... в област Смолян, чиято прогнозна стойност е 18,1 млн. лв. без ДДС. Предложения са постъпили от фирма „ИСА 2000“ ЕООД, обединение „ТРЗП 2019“ с участници „Трейс Груп Холд“ АД и „Трейс – Пътно строителство“ АД, ДЗЗД „Пътно поддържане Област Смолян“ с партньори „Грома Холд“ ЕООД и „Роуг 1“ ЕООД.   


Чепеларе. Делегати от 5 държави гостуваха на Чепеларе по повод

Чепеларе. Делегати от 5 държави гостуваха на Чепеларе по повод ...

......... до наши дни“, детски театрален състав при НЧ“Родопска искра- 1880″ представи „Чепеларски шенлици“, занимателна игра за най – малките“ Търсене на съкровища“, филм – презентация „Да знаем и помним – Чепеларе през вековете“. Празничната програма завърши с концерт на обичаните български изпълнители Христо Кидиков и „Тоника Домини“ и тържествена заря.


Смолян. За 164-ти път бе открита новата учебна година в

Смолян. За 164-ти път бе открита новата учебна година в ...

......... и всеки ден в училище да бъде ден за щастие и знание. На учителите пожела здраве, професионални успехи, лична удовлетвореност и много щастливи мигове с учениците. След отправените поздрави и кратката програма от учениците, първокласниците, последвани от по-големите ученици прекрачиха прага на училището и чуха първия училище звънец. Нели ГЕРГЬОВСКА


Многоуважаеми гости присъстваха на тържествата по случай 55 години от

Многоуважаеми гости присъстваха на тържествата по случай 55 години от ...

......... Република Северна Македония начело с председателя на Общински съвет Атина Мургашанска, олимпийската ни шампионка и почетен граджданин на Чепеларе - Екатерина Дафовска, комисар Симеон Цървуланов - директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, Александър Кадиев – директор КЕЦ Смолян и КЕЦ Чепларе на „EVN България“.


Над 400 гайдари от Родопите и не само в продължение

Над 400 гайдари от Родопите и не само в продължение ...

......... е открай време символ на Родопите. И това стана с провеждането на гайдарски надсвирвания и стотици събори. „Но вече трябва да се гони и качество като се правят такива събори. Днес ще има училище за гайди. Който има мерак, да дойде и да види какво представлява този инструмент“, отбеляза тя.Смолян. И това издание на зрелищното автомобилно шоу Smolyan Race

Смолян. И това издание на зрелищното автомобилно шоу Smolyan Race ...

......... да върнем надеждата на Алкан да проходи отново", призовават от Smolyan Race `2019 . Припомняме, че състезанието ще се проведе на 5 и 6 октомври т.г. в Смолян. Организатори са "Авто мото клуб Смолян". Автомобилното шоу се реализира с подкрепата на Община Смолян и ДА „Безопасност на движението по пътищата”.


Автомобилно шоу в подкрепа на парализирано след катастрофа 24-годишен младеж

Автомобилно шоу в подкрепа на парализирано след катастрофа 24-годишен младеж ...

......... Смолян, решават да подпомогнат лечението му с парите, които ще се събират от таксите за състезанието и от кутията за дарения. С подкрепата на община Смолян и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ състезанието ще се проведе в три дисциплини – италианско преследване в затворен маршрут, дрифт и драг.


Смолян. Втори национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“ ще се

Смолян. Втори национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“ ще се ...

......... сцената над 300 участници, гайдарски състави, оркестри, дуети, майстори и начинаещи. В дните на Втория национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди“. Със свои изпълнения ще се представи Ансамбъл „Борика“ при НЧ „Пробуда-1903″ – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.


Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян

Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян ...

......... РУ – Смолян – 21, а най-малко в Златоград – едно. Директорът на ОДМВР – Смолян посочи, че тези престъпления са няколко степени, но в региона се изразяват най-вече в отправяне на обиди, закани, скандали, нарушения на нощната тишина, непристойни действия, сбивания и други, като няма тежки нарушения. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. За първи път в Смолян се провежда международно тактическо

Смолян. За първи път в Смолян се провежда международно тактическо ...

......... От Въоръжените сили на Република България в „Родопи – 2019 г.“ участват 490 военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 61-ва механизирана бригада, 78-ми батальон за осигуряване, 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ и Националния военен университет „Васил Левски“. Нели ГЕРГЬОВСКАОбщина Смолян и Съюзът на българските писатели (СБП) обявиха конкурс

Община Смолян и Съюзът на българските писатели (СБП) обявиха конкурс ...

......... връчена по време на тържествата, посветени на празника на Община Смолян  - 21октомври 2019 г.  Изискването е книгите да бъдат издадени през периода 2017-2019 година, да бъдат изпращани в два екземпляра. Срокът за получаването им е до 30 септември на адреса на община Смолян и на вниманието на Ангел Добриков. 


Към днешна дата са изплатени средствата за почистване и дезинфекция

Към днешна дата са изплатени средствата за почистване и дезинфекция ...

......... лева“, уточни д-р Миков. Ежедневните проверки продължават, включително и по сигнали на граждани.  В Старозагорска област до момента не са регистрирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС), обяви д-р Дамян Миков и подчерта, че засега ситуацията е спокойна заради навременните мерки и отличното взаимодействие между институциите, ангажирани с проблема.


Смолян. Журналистът Георги Стоянов ще представи книгата си „Останете живи”

Смолян. Журналистът Георги Стоянов ще представи книгата си „Останете живи” ...

......... да вадят телефоните и да снимат. Чрез книгата си Георги Стоянов се надява повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението. На срещата ще присъстват представители на РУО на МОН, ОДМВР, БЧК, ПБЗН, 101-ви Алпийски полк, учители и ученици и др.


Смолян. Във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български

Смолян. Във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български ...

......... с грамота. Тя ще бъде връчена по време на тържествата, посветени на празника на Община Смолян - 21 октомври 2019 г. Книгите да бъдат изпращани в два екземпляра, в срок до 30 септември 2019 г. включително, на адрес: град Смолян, бул. „България” №12, Общинска администрация, на вниманието на: Ангел Добриков.


Готова е новата спортна зала към Математическата гимназия в Смолян.

Готова е новата спортна зала към Математическата гимназия в Смолян. ...

......... вдигане на тежести в негова памет. Тазгодишният  турнир ще се проведе на 14-ти септември. Припомняме, че в Смолян са изградени още лекоатлетическа писта на стадиона в Райково, тенис игрища, постоянно игрище за плажен волейбол, стена за катерене, а върви и процедура по избор на изпълнител за рехабилитация на стадион „Смолян“.Смолян. Нормално се осъществява движението по пътищата в област Смолян,

Смолян. Нормално се осъществява движението по пътищата в област Смолян, ...

......... Тикале се регулира със светофарна уредба и скоростта е ограничена до 20 км/ч. Трафикът се осъществява в една /дясната/ пътна лента. В Смолян автомобилният трафик в края на работния ден е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и по входно-изходните артерии на града. Нели ГЕРГЬОВСКА


София. Пет са огнищата на африканска чума по свинете в

София. Пет са огнищата на африканска чума по свинете в ...

......... също са в инфектирана зона на 90 % са задоволени с дърва и предполагаме, че там няма да има проблеми. В община Чепеларе хората се снабдяват с дърва за огрев от недържавни горски територии. В Хвойна голяма част от населението също е снабдено с дърва“, обясни инж. Исаев. Нели ГЕРГЬОВСКА


Със символична първа копка кметът на Златоград Мирослав Янчев даде

Със символична първа копка кметът на Златоград Мирослав Янчев даде ...

......... обекти в община Златоград, защото с подобряването на качеството на инфраструктурата в населените места се осигурява по-добър достъп на жителите й до здравни, образователни и социални услуги. Градоначалникът благодари на всички, които са помогнали за този проект и призова местното население да осъществява граждански контрол при изпълнението на строително-монтажните дейности.


На 7 и 8 септември за пети път се проведоха

На 7 и 8 септември за пети път се проведоха ...

......... фабрика производител на ски в света и други прекрасни Родопски красоти. Надпреварата беше оспорвана, а победителите получиха своите отличия лично от кмета на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова. В двата дни на Чепеларските търкала на площад "Олимпийски" се проведоха и надпревара с велосипеди за деца, както и състезание за инвалиди.


От 9 до 20 септември 2019 г. в района на

От 9 до 20 септември 2019 г. в района на ...

......... на сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а директор на учението е полк. Мирослав Костадинов от отдел „Операции“. Темата е ,,Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Медийният ден на учението е 12 септември, когато ще се проведат демонстративни занятия по огнева и алпийска подготовка.   


Смолян. Фолклорен ансамбъл „Родопа“ се утвърди като една емблема, въпреки

Смолян. Фолклорен ансамбъл „Родопа“ се утвърди като една емблема, въпреки ...

......... голям успех, е приносът на Фолклорен ансамбъл „Родопа“. „Хора, дошли от цялата страна, казваха че са виждали всички популярни изпълнители, но искат да видят и местния ансамбъл“, посочи Захариев. Той увери, че въпреки трудните времена, община Смолян ще продължава да помага на ансамбъла и заедно ще вървят напред. Нели ГЕРГЬОВСКА


Над 100 души взеха участие в международната конференция за палиативни

Над 100 души взеха участие в международната конференция за палиативни ...

......... това”, каза в приветствието си заместник-кметът Елмира Угорлиева-Пехливанова. Председателят на Общинския съвет Емилия Кръстева приветства присъстващите като ги запозна със същността на палиативните грижи и представи възможности за алтернативно приложение. По време на срещата се сподели опита и добрите практики в предоставянето на палиативни грижи в Белгия, Литва и Унгария.


Най-после са осигурени пари за активираното отпреди година и половина

Най-после са осигурени пари за активираното отпреди година и половина ...

......... срокове да затворим свлачището. Трябва да бъде изградена джоб стена. Обмисляме и този вариант и ще намерим най-краткия път да решим този проблем“, обясни при посещението си в Смолян регионалният министър Петя Аврамова през март тази година. Трайното укрепване на свлачището е с индикативна стойност 3 743 000 лв. с ДДС.


Пет номинации за кмет на община Смолян има ДПС. Продължават

Пет номинации за кмет на община Смолян има ДПС. Продължават ...

......... изнудваха кмета“, заяви още Аршински. Той съобщи, че от 2-ри септември ръководството на ДПС в Доспат е освободено. „Причината е несправяне с номинационната кампания и обосновани сигнали, че са правени опити за дискредитиране на потенциалните наши кандидати или колаборация със сегашния кмет на община Доспат г-н Елин Радев“, допълни Аршински.


Смолян. Зрелищното автомобилно шоу Smolyan Race `2019 ще се проведе

Смолян. Зрелищното автомобилно шоу Smolyan Race `2019 ще се проведе ...

......... от пресцентъра на Общината. Центърът на Смолян отново ще се превърне в арена на автомобилни дуели, забава и много емоции. От „Авто мото клуб-Смолян“, с подкрепата на Община Смолян и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, са подготвили за автоманиаците драг, дрифт, италианско преследване, стънт и още много изненади.


Смолян. Днес отбелязваме 77 години от рождението на популярния певец,

Смолян. Днес отбелязваме 77 години от рождението на популярния певец, ...

......... 18 години е номиниран за най-популярен певец-чужденец в Германия. Като композитор има над 300 свои песни по стихове на български поети. Има издадени 15 големи албума в България, Куба, Германия, Полша, Русия , плочи в Испания и САЩ. Беше назначен за „Посланик на добра воля“ на България в Руската федерация.


Нова положителна проба с вирус на африканска чума по свинете

Нова положителна проба с вирус на африканска чума по свинете ...

......... се автомобилите и дървесината, която е била в контакт", каза той. Зам.-областният управител апелира стриктно да се спазват ограничителните мерки, както и мерките за биосигурност, за да не се допусне заболяването и в други райони от област Смолян, в които към момента няма отчетена положителна проба от отстреляните диви свине.


Смолян. Общината не престава да се грижи за най-малките си

Смолян. Общината не престава да се грижи за най-малките си ...

......... за децата са боядисани и освежени с цветни бои, които да създават настроение на малчуганите. Община Смолян призовава гражданите да се грижат и опазват площадките на които играят децата ни, за да бъде приятно на всички. За съжаление детските площадки, пейките и кошчета стават постоянно обект на кражби и посегателства.


Смолян. Изплатени са обезщетения за умъртвените домашни прасета, отглеждани стопанства

Смолян. Изплатени са обезщетения за умъртвените домашни прасета, отглеждани стопанства ...

......... се провежда разяснителна кампания със стопаните, отглеждащи домашни прасета. Те ще бъдат запознати с новите изисквания и промени, които се планират в Наредбата за отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“. Днес кампании се провеждат в Чепеларе и Девин, а утре в Неделино, каза още д-р Бозуков. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Нов случай на африканска чума по свинете е констатиран

Смолян. Нов случай на африканска чума по свинете е констатиран ...

......... бъде обявено със заповед на изпълнителния директор, директорът на Регионална дирекция по горите ще издаде заповед, за да се очертае зоната с инфектираните участъци. Със същата заповед ще се въведат и ограничителните мероприятия, които са въведени и в останалите райони с установени положителни проби“, каза още д-р Бозуков. Нели ГЕРГЬОВСКА


Близо 18% от жителите на Смолянска област са били под

Близо 18% от жителите на Смолянска област са били под ...

......... Загора (403 лв.) и Варна (383 лeвa). Най-висок е относителният дял на бедните в областите Монтана и Велико Търново - по 26.2%, Ловеч - 25.8%, и Сливен - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Перник - 11.9%, Кюстендил и Разград - по 14.7%, и Русе - 14.9%.


10-годишно момиче, бебе на годинка и неправилно изпреварващият водач пострадаха

10-годишно момиче, бебе на годинка и неправилно изпреварващият водач пострадаха ...

......... запазено и посетено от дежурна оперативна група на РУ -Чепеларе. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство.  След преместване на автомобилите, екип на РСПБЗН-Пампорово е обезопасил пътното платно от разлелите гориво-смазочни материали посредством измиване с вода и нанасяне на пясъчна възглавница за абсорбиране“, съобщават още от полицията в Смолян.


Между 4 и 8 септември в Чепеларе ще се проведе

Между 4 и 8 септември в Чепеларе ще се проведе ...

......... - гр. Чепеларе, Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – гр. Смолян, Планетариумът в гр. Смолян, децата на гр. Чепеларе и др. Официалното откриване ще бъде на 05 септември 2019 г. от 17.00 часа на площад „Олимпийски“ в гр. Чепеларе, обл. Смолян. Националната носия и доброто настроение са пропуск за събитието.


Смолянчанин за поредна 17-та година раздава безплатен сладолед днес. И

Смолянчанин за поредна 17-та година раздава безплатен сладолед днес. И ...

......... той организира две акции - първата за Деня на детето, а втората – за двете смени на рудник „Върба – Батанци“ към „Горубсо Мадан“. От година на година желаещите да опитат домашно приготвения сладолед стават все повече.Хаджиев за пореден път казва горе-долу как приготвя сладоледа, но точната рецепта пази в тайна.


Николай Мелемов е завършил ветеринарна медицина в гр. Харков (Украйна)

Николай Мелемов е завършил ветеринарна медицина в гр. Харков (Украйна) ...

......... отговорност. А съм убеден, че ще се постигне и солидна икономия в разходите за тази цел, защото общината най-малкото няма да калкулира печалба за себе си от сметосъбиране и сметопочистване. Убеден съм, че всички страни ще са по-спокойни и удовлетворени при това положение – и гражданите, и общината, и работниците.       


Златоград. Първа копка за отбелязване на старта на четвъртия проект,

Златоград. Първа копка за отбелязване на старта на четвъртия проект, ...

......... и първата сграда от проекта, по която ще стартират ремонтни дейности. Останалите сгради, включени в проекта, са на сдружения на собствениците: „Ахрида 22“, „Тракия“, „Къща Виктория“, „Велико Търново“, „Раз Цвет“, „Фамилна къща Чаушеви“, „Синчец“, „Братя Хъмчеви“, „Гогаджови“, „Фамилия Касабови“. Дейностите по тях се очаква да стартират през септември тази година.


Сливен. Криминалисти от ОДМВР - Сливен са установили 52-годишен мъж

Сливен. Криминалисти от ОДМВР - Сливен са установили 52-годишен мъж ...

......... пресцентъра на МВР. При последвалите процесуално-следствени действия на адреса на мъжа са открити растения от типа на конопа, в напреднал етап на развитие, готови за беритба и 700 грама суха маса. По случая е образувано досъдебно производство за производство на наркотици. Работата продължава под надзора на Районната прокуратурата в Сливен.


Смолян. Сред жителите на засегнатите с африканската чума по свинете

Смолян. Сред жителите на засегнатите с африканската чума по свинете ...

......... като държава да се справим колкото се може по-бързо с африканската чума по свинете и през следващите години да няма нови огнища на болестта. Получихме информация, че Министерството на земеделието храните и горите планира по-масирана информационна кампания, в който ще бъде включена и област Смолян“, каза още Славов. Нели ГЕРГЬОВСКА


София. Ще има много пропуснати ползи от въведените ограничения срещу

София. Ще има много пропуснати ползи от въведените ограничения срещу ...

......... наложи. „Ще е много трудно, както за собствениците, така и за дърводобивници и дървопреработватели. Ако инфектираната зона продължи да се увеличава, ще мислим за протести, но положението не е добро. Над 50 хил. дка влизат в зоната. Ще има много пропуснати ползи от въведените ограничения“, каза още Карамитев. Нели ГЕРГЬОВСКА


Неделино. В сряда ще бъде официално открита фитнес и шах

Неделино. В сряда ще бъде официално открита фитнес и шах ...

......... в същото време да научат нови техники в изобразителното изкуство. Материалите, с които ще работят децата, са закупени от Общината и ще са безплатни. Арт школата ще се проведе в дните 26, 27 и 28 август, а началният час е 18.00 в понеделник и в другите два дни. Дарина ДЕЕНИЧИНА


Неделино. Кметът на Неделино ще награди млади художници по време

Неделино. Кметът на Неделино ще награди млади художници по време ...

......... в същото време да научат нови техники в изобразителното изкуство. Материалите, с които ще работят децата, са закупени от Общината и ще са безплатни. Арт школата ще се проведе в дните 26, 27 и 28 август, а началният час е 18 в понеделник и в другите два дни. Дарина ДЕЕНИЧИНА


Между 26 и 30 август, от 22:00 ч. до 06:00

Между 26 и 30 август, от 22:00 ч. до 06:00 ...

......... подизпълнител е „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора за строителство е 22 777 396,14 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД. Договорът им е за 436 800 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде осъществен от „Илия Бурда” ЕООД. Техният договор е за 9 258 лв. с ДДС.


Чепеларе. За пети път ще се проведат „Чепеларските Търкала“ –

Чепеларе. За пети път ще се проведат „Чепеларските Търкала“ – ...

......... време. Трасето е основно горски (черни ) пътища и пътеки, а дисциплините са планинско бягане, планинско колоездене, като тази година за първи път ще има специално класиране и за електрически колела. Състезанието е част от BG XCO & XCM Series и носи точки за крайно класиране за годината при колоездачите.


Смолян. В областта няма нови огнища на африканска чума по

Смолян. В областта няма нови огнища на африканска чума по ...

......... предстои те да бъдат проверени от Областна дирекция по безопасност на храните. Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански уточни, че до момента са отстреляни общо 59 диви свине, при издадени 165 разрешителни за отстрел, а пробите на всички отстреляни животни засега са отрицателни. Нели ГЕРГЬОВСКА


Смолян. Община Златоград закупи две специализирани превозни средства, необходими при

Смолян. Община Златоград закупи две специализирани превозни средства, необходими при ...

......... особено необходими за справяне с горски пожари, възникващи в труднодостъпни планински места. Водната помпа на специализирания автомобил е много ефективен и консумира по-малко вода. За труднодостъпния терен тези превозни средства са много по-ефективни от обикновена пожарна машина, която е много тежка и не може да достигне трудно проходим планински терен.


Между 11 и 19 август 2019 г. в град Чепеларе

Между 11 и 19 август 2019 г. в град Чепеларе ...

......... който актьорът е само посредник, а зрителят-участник става герой на собствената си приказка. Посетителите минаваха през лабиринта на определени интервали и се срещаха с актьори в роля, като се акцентира на безсловесното общуване и въздействието върху отделните сетива – звук, докосване, мирис и вкус, много често за сметка на зрението.


Паметник на Момчил юнак в реален размер ще посреща пътуващите

Паметник на Момчил юнак в реален размер ще посреща пътуващите ...

......... отворят портите на града и всъщност Момчил се оказва приклещен с малкото си хора между много по-голямата армия на Кантакузин и Онур бей и затворените врати. Там той е дал последното си сражение. Кантакузин е възхитен от неговата смелост, дори е пролял сълзи над своя враг“, посочи проф. Овчаров.   


Над 28 млн. лв. инвестиции от началото на мандата отчете

Над 28 млн. лв. инвестиции от началото на мандата отчете ...

......... привлече погледите на 20-те хиляди присъстващи, а Миле Китич грабна отново сърцата им. Съборът на чешмарите продължава и днес(неделя) с фестивал на народното творчество. В 12 часа той ще бъде прекъснат с концерт на народната певица Росица Пейчева, а за 15 часа е планиран традиционният турнир по народна борба.  


По проект за младежи със специални потребности, на Мадан гостуват

По проект за младежи със специални потребности, на Мадан гостуват ...

......... в България и страните партньори. Той ще съдържа информация за възможностите, които Европейският корпус предоставя, подкрепени от личния опит, мнения и заключения на доброволците и членовете на сдружението. Участниците ще дадат съвети на младите хора как да се грижат за бъдещето си, докато изграждат обща европейска културна и образователна среда.


Диплома за отличие получи международният театрален фестивал „Забранено за възрастни“.

Диплома за отличие получи международният театрален фестивал „Забранено за възрастни“. ...

......... на фестивала е планирано за периода 30 септември - 4 октомври т.г. В него ще вземат участие 12 професионални трупи  от България, Турция, Швеция и Испания. Представления ще има в над 20 града и села на област Смолян. Интересен акцент в програмата е специалната безплатна прожекция на филм за глухи.


Кметовете на Виево и Петково поемат на ротационен принцип управлението

Кметовете на Виево и Петково поемат на ротационен принцип управлението ...

......... на Петково Юлиян Чиев. За периода, в който съвместяват своята работа,  двамата управници ще получават допълнително възнаграждение от 500 лева. Съветник от опозицията предложи за кмет на Петково да бъде избран временно секретарят на община Смолян Момчил Николов. Предложението бе прието като абсурдно от съветниците и то не получи одобрение.


Добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони трябва да

Добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони трябва да ...

......... на дивите свине в инфектираните зони и загробването им. Според шефа на Областната дирекция по безопасността на храните д-р Сава Бозуков процедурата за получаване на 300 лева за доброволно клане на прасета в санитарните зони е максимално опростена и сведена до попълване на два документа – констативен протокол и заявление.


19 пластики от дърво дялкат студенти и учени от Художествената

19 пластики от дърво дялкат студенти и учени от Художествената ...

......... друго. Тоест, ние сме обречени да не се развиваме. А тези хора тук откликнаха. Те и без това дават към 20 000 лева за нашето пребиваване, отделиха част от средствата за тази машина. Професори, доценти, асистенти, студенти работят почти без пари само и само да имаме тази машина“, допълва проф. Бонев.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира 4 нови

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира 4 нови ...

......... район Чавдар към“ДГС Доспат“; – Дивечовъден участък „Извора – Кастракли“ към “ДГС Борино“; – Предоставен ловностопански район  Борино към ТП“ДГС Борино“. Срокът на действие на ограничения достъп е от 12.08.2019 г. до 12.10.2019 г. В районите, в които е ограничен достъпът, са поставени табели, посочват от Изпълнителната агенция по горите.


Гръцката компания „KON.MANTES – DIM.TSAMIS“ с отличително име „Gnosis Computers“

Гръцката компания „KON.MANTES – DIM.TSAMIS“ с отличително име „Gnosis Computers“ ...

......... параметри, включително кръвно налягане, пулс, регулярност на пулса, температура, скорост на дишане SPO2, 1-клетъчна ЕКГ. Оборудването ще бъде преносимо, леко, с екран, глюкомери и професионална теглова скала. През юни месец по същия проект е сключен договор с „Елпак лизинг“ за доставка на мамограф, чиято стойност е 57 000 лв. без ДДС.


"На 12 август получихме писмо от „Рожен Експрес“ АД, че ...

......... ще кандидатства по европейски програми за изграждане на нова автобаза, модерен автосервиз, както и търговски център“, се сочи още в годишния доклад. На 8 февруари 2018 г. е сключен договор за покупко-продажба на всички акции, притежавани от „Феста Холдинг“ АД. Те са купени от „Терис Къмпани“ АД за 5 481 397 лв.


За пети път ще се проведат Чепеларските Търкала - уникално

За пети път ще се проведат Чепеларските Търкала - уникално ...

......... като тази година за първи път ще има специално класиране и за електрически колела. Състезанието е част от BG XCOXCM Series и носи точки за крайно класиране за годината при колоездачите!  Очакваме Ви в Чепеларе на по-вълнуващото състезание, а желаещите да се запишат за участие могат да направят това ТУК.


МБАЛ

МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД – Смолян, отдава под наем ...

......... събрание на акционерите, срокът за отдаването й под наем бе удължен. Документи се приемат до 23.08.2019 г., като депозитът за участие е 695 лв. Конкурсът ще се проведе на следващия работен ден – 26.08.2019 г. в сградата на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Повторен конкурс ще бъде проведен на 09.09.2019 г.


"За последните три години община Девин получи чрез целеви трансфери ...

......... година. „Молитва за Девин” е по стихотворение на Енчев, музиката е на композитора Асен Масларски, а аранжиментът – на Димитър Гетов. Изпълнява се от Милица Божинова и Асен Масларски. Днес веселието  бе подготвено от самодейците от община Девин, а тази вечер празникът завършва с концерт на Ивана и празнична заря.


Другата седмица стартира национална програма, която е за достъпна жилищна

Другата седмица стартира национална програма, която е за достъпна жилищна ...

......... 4,4 млн. лв. за тази цел и се осигурява финансиране на работодателите за преустройство и интегриране на работни места за хора с увреждания, като за едно работно място се отпускат 10 000 лева. Крайният срок за подаване на проекти в Агенцията за хора с увреждания изтича на 13 август.  


За кмет на Смолян ГЕРБ номинира сегашния градоначалнлик Николай Мелемов,

За кмет на Смолян ГЕРБ номинира сегашния градоначалнлик Николай Мелемов, ...

......... категоричен, че ГЕРБ ще има кандидати за всички села. За съветници бяха номинирани 30 души. Събранието бе водено от д-р Даниела Дариткова – общински ръководител на ГЕРБ в Смолян, председател на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия в Народното събрание. Тя е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.


Получени са протоколите с положителни проби за африканска чума по

Получени са протоколите с положителни проби за африканска чума по ...

......... областта са над 50, съобщи инж. Елин Лилов от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. Около 400 са прасетата, отглеждани в стопанства тип „заден двор“ в районите на Смолян, Неделино, Златоград и Чепеларе са с предписание да бъдат умъртвени доброволно. Според властите 99% от тях са заклани доброволно от собствениците им.


100 години от раждането на Стефан Бадев – Маршала, известен

100 години от раждането на Стефан Бадев – Маршала, известен ...

......... ейсая дупка мини“ и му показва талона. Проверявал шофьор и го глобил 5 лв. Онзи доволен му казва: „Другарю Бадев, добре, че не ме хвана Маршала, кожата ми щеше да одере“. Тогава зевзека му направил дупка в талона и му рекъл: „Глобата ти е от Бадев, дупката – от Маршала“.


„Летни музейни вечери“ организира Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в

„Летни музейни вечери“ организира Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в ...

......... всеки от които ще се представя по една музейна история за уникални музейни ценности в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“, информират от музея. Инициативата се провежда с подкрепата на община Смолян и дарители, под почетния патронаж на кмета Николай Мелемов. Музеят обяви дарителска кампания за провеждане на Летните музейни вечери`2019.


Мажоритарният акционерен дял на „Феста Холдинг“ АД в най-голямата фирма

Мажоритарният акционерен дял на „Феста Холдинг“ АД в най-голямата фирма ...

......... посредничество, проектиране, строителство и т.н. До 2013 г. „Винком“ АД също е било собственост на „Феста Холдинг“ и на Петя Славова. После дружеството е купено от „Терис Ентърпрайз Корп.“, регистрирано в офшорната зона към онзи период - Белиз, чрез „Национален център за дизайн и реклама“ ЕООД с управител Николай Николов.


Концерт на мегазвездата в сръбския попфолк Миле Китич е планиран

Концерт на мегазвездата в сръбския попфолк Миле Китич е планиран ...

......... и следобед ще продължи фестивалът на народното творчество. Той ще бъде прекъснат в 12 часа с концерт на народната певица Росица Пейчева. А за 15 часа е паниран традиционният турнир по народна борба. „Празникът на община Доспат се провежда под патронажа на кмета Елин Радев“, уточняват от местната администрация.  


Чепеларе. В село Богутево, община Чепеларе бе открита най-голямата козеферма

Чепеларе. В село Богутево, община Чепеларе бе открита най-голямата козеферма ...

......... собствени средства. Козефермата в Богутево е най-голямата в България. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата саан. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински екопродукт на подходящата надморска височина от 1 111 м.


Повече от две години се протака вече планираното строителство на

Повече от две години се протака вече планираното строителство на ...

......... жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът е на стойност 4 124 136 лв. и е включен в годишната програма на АПИ за 2019 г. Новото е, че се предвижда цялостната му реализация да приключи през 2020 г.


Чепеларе. От името на Регионално Сдружение на Общините „Марица“, община

Чепеларе. От името на Регионално Сдружение на Общините „Марица“, община ...

......... открито и отговорно управление“, No BG05SFOP001-2.009-0005 се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Основната цел на събитието е повишаването на обществената осведоменост и насърчаването на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на местно ниво.