Община Русе ще предоставя услугата „Патронажна грижа“ за 261 души.

Община Русе ще предоставя услугата „Патронажна грижа“ за 261 души. ...

......... в Община Русе и Община Сливо поле“ е по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.040 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“. Той е на стойност 687 693,28 лв., от които 584 539,29 лв. европейско финансиране и 103 153,99 лв. национално финансиране.


Консултантска фирма от Русе е сред първите в страната, която

Консултантска фирма от Русе е сред първите в страната, която ...

......... да сработи. Смятам, че това ще се отрази положително върху нашите резултати, когато сме по-отпочинали", коментира Мирена Пашкунова, служителка във фирмата. И макар да е рано за равносметка на резултата, Петър Петев препоръчва на всеки работодател да направи този експеримент и сам да вземе решение дали е удачен за неговата фирма.


Днес, в 20.30 ч. в Разград, се открива XVIII издание

Днес, в 20.30 ч. в Разград, се открива XVIII издание ...

......... разградската детска танцова школа „Хорце“ и Танцов клуб „Абритус“. Вечерните концерти на групите ще бъдат съпътствани от дефилета, като последното по традиция ще бъде поведено от Краля и Кралицата на Панаира. Близо 90 ще са и майсторите-занаятчии в целодневните базари на съпътстващия панаира Фестивал на народните традиции и художествените занаяти.


Процесът по умъртвяването на 17 000 животни от свинекомплекса в русенското село Николово е

Процесът по умъртвяването на 17 000 животни от свинекомплекса в русенското село Николово е ...

......... за изкуствено развъждане на дивеч. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители, а ловците нямат да имат достъп до огнищата. Положението в района на селото остава сериозно. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса. Трите свинеферми осигуряваха досега 33% от свинското месо за България. 


Един златен и четири сребърни медала спечелиха ученици от МГ

Един златен и четири сребърни медала спечелиха ученици от МГ ...

......... на крачка от върха остават: Максим Къснеделчев, Мартина Илиева, Константин Георгиев и Галиана Къснеделчева. За решаването на задачите русенските математици са имали 40 минути. Преди заминаването на средношколците за Япония училищното настоятелство организира кампания за събиране на средства. Пътуването стана възможно и с подкрепата на Фондация „Русе - град на свободния дух“.


Танцово студио „Импулс”, мажоретен състав „Екстрийм“ и вокална група „Приста”

Танцово студио „Импулс”, мажоретен състав „Екстрийм“ и вокална група „Приста” ...

......... прекрасното представяне на фестивалната сцена. Извън фестивалната програма, децата разгледаха част от красивата и топла Италия като посетиха Венеция, Флоренция и прекрасните кътчета на Монтекатини Терме. Участието във фестивала Meet the tradition стана факт, благодарение и на подкрепата на Община Русе и общинска фондация „Русе – град на свободния дух”.Близо 50 души на различна възраст участват в шестото издание

Близо 50 души на различна възраст участват в шестото издание ...

......... ръка в памет на героите, всички сведоха глави пред подвига им в минута мълчание. В знак на признателност венци бяха поднесени от областната администрация в Русе, община Ценово, кметство Новград, от общинската структура на запасното войнство, от  читалищното настоятелство. Първата спирка на походниците ще бъде в село Хаджидимитрово, община Свищов.


Регионален исторически музей - Русе подготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО

Регионален исторически музей - Русе подготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО ...

......... помагалото са директорът на музея проф. Николай Ненов, уредниците в отдел „Природа“ Венцеслав Петков и Красимир Киров и музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева. Книгата е част от проект „Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули“, реализиран от РИМ - Русе с подкрепата на Министерството на културата.


Алпинистът Иван Томов бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин

Алпинистът Иван Томов бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин ...

......... базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява. Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.


21 младежи между 15 и 19 г. от Русе потеглят

21 младежи между 15 и 19 г. от Русе потеглят ...

......... хората от екипа, способност за работа и вземане на решения при стресови ситуации и ще позволи на децата да преодолеят своите страхове, като се изправят срещу тях. В началото на септември младежите ще имат и обучение по комуникационни умения и ще подготвят презентации на Целите за устойчиво развитие на ООН.


Днес в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ се проведе официална церемония с

Днес в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ се проведе официална церемония с ...

......... на сградата ще бъде реставрирана. В проекта са заложени подмяна на отоплителната, електро и ВиК инсталации, основен ремонт на покрива, цялостен вътрешен ремонт на сградата. Красивото дворно място ще бъде преобразено, като за младежите ще бъдат обособени спортни площадки за 3 вида спорт. Ще се изгради осветление и предпазни огради.Кметът на Русе Пламен Стоилов заедно със заместник-кмета по европейско

Кметът на Русе Пламен Стоилов заедно със заместник-кмета по европейско ...

......... 2021 или началото на 2022 г. ГБИТК цели разширяването и задълбочаването на икономическите и търговските взаимоотношения между двете страни, както и създаването на нови бизнес контакти и възможности за бизнес партньорство. Понастоящем камарата оказва съдействие на  проучването на условията и възможностите за откриване и развиване на производствено предприятие в България.


Започна евтаназиране на свинете в трикилометровите зони на откритите две

Започна евтаназиране на свинете в трикилометровите зони на откритите две ...

......... заболяването на територията на областта, както и с инструкциите от страна министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. в заседанието участваха още заместник-областният управител на област Русе Валентин Колев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, както и представители на свинекомплексите и други заинтересовани страни


Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от

Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от ...

......... осигурява връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ. P&O Ports ще управлява пристанището в Нови Сад първоначално за 25 години и ще има изключителни права за извършване на всички операции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната дейност.


Русе. Всяка седмица ще се провежда заседание на Областната и

Русе. Всяка седмица ще се провежда заседание на Областната и ...

......... на територията на областта, както и с инструкциите от страна министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. В заседанието участваха още заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, както и представители на свинекомплексите и други заинтересовани страни.


Русенският университет „Ангел Кънчев“ получи ново, заслужено признание за политиката

Русенският университет „Ангел Кънчев“ получи ново, заслужено признание за политиката ...

......... осмото измерение на предприемаческата активност - Дигитална трансформация. Форумът се проведе като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. По-рано през 2014 г. Русенският университет е сред 5-те български висши училища, препоръчани от МОН на Европейската комисия и преминали успешен мониторинг на обучението по предприемачество и иновации.Българската агенция по безопасност на храните  потвърди две нови огнища

Българската агенция по безопасност на храните  потвърди две нови огнища ...

......... превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.


Живущите в бл. „Левента“ в Русе излязоха на протест срещу

Живущите в бл. „Левента“ в Русе излязоха на протест срещу ...

......... актовете са: предизвикателно поведение с цел отклоняване на вниманието на водачите на МПС по булеварда и създаване на условия за пътно-транспортни произшествия. Проблемът е отворен, но разгласяването му по думите на протестиращите ги кара да се надяват и вярват, че ще доведе до видим и положителен за тях резултат.  


Продължават инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите

Продължават инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите ...

......... по опазване здравето на пчелите, като стопаните на пчелините, разположени между село Сомовит и град Никопол, следва да имат предвид, че там пръсканията ще са и двата дни. За повече и по-подробна информация се обръщайте към съответната община. За предстоящите мероприятия са уведомени областните управители и кметовете на съответните общини.


Мъж от Русе е причина 6 малки таралежа (Erinaceus concolor)

Мъж от Русе е причина 6 малки таралежа (Erinaceus concolor) ...

......... като селскостопански дворове, предградия, градини, паркове, гробища. Своеволната грижа за животното невинаги е най-доброто, което може да се направи за него. Обикновено през пролетта, лятото и до ранна есен е много вероятно да бъде преместен женски таралеж, който има малки, които ще останат без майка, какъвто е случаят в Русе.


Прекомерната грижа на мъж от Русе е причина 6 малки

Прекомерната грижа на мъж от Русе е причина 6 малки ...

......... се обаждат в инспекцията или близкото горско/ловно стопанство при намерен защитен животински вид. Специалистите от Спасителния център за диви животни са изготвили нарочна инструкция, в която подробно са описани стъпките, които следва да се предприемат при намиране на бедстващ екземпляр. Тя е публикувана на интернет страницата на инспекцията на адрес: http://www.riosv-ruse.org/signali/4060-kakvo-da-napravim-kogato-naberim-bedstashto-zhivotno.html 


Хора от жилищен блок в Русе излизат на протест срещу

Хора от жилищен блок в Русе излизат на протест срещу ...

......... подлезът, ако е необходимо се почиства и чрезвичайно.-->За наличието на проститутки следва да се сезира прокуратурата и полицията. До колкото съм запознат, ръководството на областната дирекция е запознато с проблема и предприемат мерки, но ясно са необходими и допълнителни такива”, коментира Георги Игнатов - иректор на отдел "Екология", Община Русе.


Профилактични безплатни прегледи за катаракта (вътрешно перде) организира отделение „Очни

Профилактични безплатни прегледи за катаракта (вътрешно перде) организира отделение „Очни ...

......... също така може да се развие и при травма на окото, други очни заболявания, при някои общи заболявания като диабет, при прием на медикаменти и др. Прегледите ще се проведат в отделение „Очни болести“ на XII етаж в Хирургичен блок на лечебното заведение, само след предварително записване на телефон 082/887 467.


Сградата на речният информационен център на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“

Сградата на речният информационен център на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ...

......... е първата в Европа с административен и оперативен център за контрол на трафика по река Дунав. Системата БУЛРИС представлява комуникационна мрежа в съответствие с всички технически насоки при планирането, въвеждането и оперативното използване на речните информационни системи (РИС) с цел осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища.


Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик” започва поредица от изяви

Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик” започва поредица от изяви ...

......... По примера на издателската дейност на юношите-туристи от 1908 до 1940 г., сега ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и СУПНЕ „Фридрих Шилер“ се включват в текстовото оформление и подготовката за печат на файлове, снимки и карто-схеми на Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културни забележителности в околностите на Русе.


Приключиха занятията в рамките на Професионално ателие

Приключиха занятията в рамките на Професионално ателие "Културно наследство" на ...

......... във всички девет експозиции на музея. Професионалното ателие "Културно-историческо наследство" реализира своята дейност вече 10 години. То привлича млади хора с отличен успех в училище, които имат траен интерес към историята. Ръководи се от музейните педагози Виктория Друмева и Магдалена Трифонова и от уредникът в отдел "Най-нова история" Искрен Велков.


И през ваканцията в двора на ОУ „Христо Ботев“ в

И през ваканцията в двора на ОУ „Христо Ботев“ в ...

......... и подредената фотоизложба за дейностите през учебния период. „Участниците в проекта с действията се обединиха около основната теза, че всички сме единни в многообразието. По този начин между различните етноси се разрушават прегради и се изграждат мостове на приятелството“, каза Камелия Леонова – директор на училището и ръководител на проекта.


С анкетиране на преминаващите днес през ГКПП Дунав мост, стартира кампания по

С анкетиране на преминаващите днес през ГКПП Дунав мост, стартира кампания по ...

......... Посланието е към обществото до проявява нетърпимост към тези прояви, след като гражданите са запознати със своите права и задължения. Специални анкетни карти ще обобщават опита на българи и чужди граждани по въпроса за корупцията у нас. Гражданите одобряват идеята, но очакват тя да доведе до бързи и конкретни резултати. 


В Русе се проведе заседание на Постоянната комисия в областта

В Русе се проведе заседание на Постоянната комисия в областта ...

......... нарушения на задълженията на родителите, настойниците/попечителите или лицата, които полагат грижи за детето. С цел налагане на наказания са изпратени 404 уведомителни писма до кметове на общините, съставени са 82 акта за установяване на административни нарушения, а са издадени 28 наказателни постановления, като 13 са връчени и влезли в сила.


Електронните услуги на НАП са достъпни с ПИК – персонален

Електронните услуги на НАП са достъпни с ПИК – персонален ...

......... от посетителя са необходими 4 мин. и 46 сек., а за персоналното му обслужване 7 мин. и 32 сек., като сумарното време е 12 мин. и 18 сек. за изтеклото полугодие, което е с почти 3 мин. по-малко от същия период на 2018 г. и значително под нормативните 20 мин. 


На Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба в

На Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба в ...

......... помощ за общината е 39 млн. лв., с които да се закупят между 30 и 40 чисто нови нови електрически автобуси и тролейбуси.Едно от условията на процедурата е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе, да е общинско. Това условие е изпълнено, което дава възможност да се кандидатства за финансиране.


През първото шестмесечие на 2019 г. е намалял броят на

През първото шестмесечие на 2019 г. е намалял броят на ...

......... които са стигнали до предаване на парични суми и други ценности  от потърпевшите с щети на стойност 151 724 лв, докато през 2019 г. са регистрирани 12 случая с щети за 88 000 лв. През първата половина на година са предотвратени четири телефонни измами с гръцки граждани за 20 000 евро.


Областният управител на област Русе Галин Григоров издаде заповед на

Областният управител на област Русе Галин Григоров издаде заповед на ...

......... с другите областни управители от Северна България, като до няколко дена в граничните райони с Румъния очаква вероятността за навлизане на заболяването да бъде намалена максимално, тъй като и там трябва да бъдат предприети подобни мерки. Областният управител припомни, че за отстрел на дива свиня има финансова премия от 50 лв.


Областният управител на област Русе Галин Григоров обяви, че до

Областният управител на област Русе Галин Григоров обяви, че до ...

......... отглеждани прасета на територията на областта да бъдат изклани в 10-дневен срок от своите стопани. След този период, на 12-ия ден ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата в задните дворове на стопаните. Това съобщиха от Областна администрация-Русе. Виж още Африканската чума по свинете: Заплаха с дъх на кебапчета


Днес на Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба

Днес на Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба ...

......... лв., с които да се закупят общо между 30 и 40 новопроизведени електрически автобуси и тролейбуси. Едно от условията по процедурата, е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе, да е общинско. Благодарение на предприетите през последните години действия на Община Русе по придобиване на дружеството, това условие е изпълнено.


Днес на Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба

Днес на Пристанище-изток в Русе пристигнаха 17 тролейбуса втора употреба ...

......... лв., с които да се закупят общо между 30 и 40 новопроизведени електрически автобуси и тролейбуси. Едно от условията по процедурата, е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе, да е общинско. Благодарение на предприетите през последните години действия на Община Русе по придобиване на дружеството, това условие е изпълнено.


В Русе се проведе среща по проблемите на сивата икономика,

В Русе се проведе среща по проблемите на сивата икономика, ...

......... това нещо се извършва. Очаквам работодателя да връча акта за нарушение, той се явява и казва – аз вече съм продал фирмата“, тревожно обобщава Светлана Лазарова от Инспекцията по труда в Русе. КНСБ започват активна кампания за борба със сивата икономика, включващо и  мобилно приложени за анонимно подаване на сигнали.


В непосредствена близост до кръговото движение пред ГКПП

В непосредствена близост до кръговото движение пред ГКПП "Дунав мост" ...

......... и доверието на гражданите в органите на полицията и държавната администрация. Така се очаква засилване на гражданския контрол чрез създаване на условия за активно участие на гражданите в предотвратяването и разкриването на корупционни практики. Националният телефон за подаване на сигнали за корупция в системата на МВР е +359 2/ 982-22-22.


Регионален исторически музей - Русе представя в зала „Княз Александър I“

Регионален исторически музей - Русе представя в зала „Княз Александър I“ ...

......... които имат надписи. Впечатляват откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи увеличеното производство на оръжия от местните майстори. Защитното въоръжение е по-слабо представено. Експонатите са предимно от проучванията на тракийските некрополи. Показаните бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници са открити в тракийските некрополи край Браничево, Кълново и Кьолмен.


Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия в края на

Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия в края на ...

......... на конкурса „Туган Жер“ (Родно място), в който се изпълняват  негови песни. Това ще е първото международно издание на провеждащия се на  две години конкурс. Към поканите се прибавя и тази за участие в един от най-големите конкурси в Средна Азия „Златен микрофон“, който се провежда  в град Костанай, Казахстан,


Да се даде точно определение на автосервизната дейност, както и

Да се даде точно определение на автосервизната дейност, както и ...

......... Петров участва днес в среща, която е част от кампанията на КНСБ "Сивото убива". По време на срещата организаторите от синдиката изнесоха данни, че 80 на сто от автосервизите в България работят в сивия сектор. Не дават гаранция за ремонта на автомобила, а така застрашават сигурността на пътуващите в него.


Представителна група от самодейци към НЧ „Христо Ботев“ в село

Представителна група от самодейци към НЧ „Христо Ботев“ в село ...

......... направо си облизаха пръстите. Участниците в журито също останаха силно впечатлени. Атрактивна се оказа двуетажната пита, замесена от Кунка Тончева. По време на дегустацията и от нея не остава и троха. Майсторките кулинарки от Ценово привлякоха публиката с дребни сладки, еклери, обреден хляб и кекс“, допълва разказа си Румяна Иванова.  


Община Русе ще финансира през 2019 г. 22 проекта от

Община Русе ще финансира през 2019 г. 22 проекта от ...

......... „Л. Каравелов" – Русе за XV МК за екслибрис Ex Libris – Ex Cinema 2019; Държавна опера Русе- Документална изложба „70 години Русенска опера. Началото“; БРТИМ - участие на Хор „Св. Г. Победоносец“ в LVIII МХК в Гориция, Италия; Академичен хор „Сексагинта Приста“ към РУ „А. Кънчев“- Първи самостоятелен матине-концерт.


Преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг от

Преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг от ...

......... изпратиха областният управител Галин Григоров, евродепутатът Мария Габриел, народни представители, както и ръководители на институции. За да споделят празника дойдоха кметове на населени места и общински съветници. В края на вечерта площадът на Новград беше ярко озарен от светлинното шоу на фойерверките. По традиция се изви и кръшно българско хоро.


В Русе се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът

В Русе се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът ...

......... Свилен Иванов беше подчертано, че благодарение на предприетите мерки до момента, както и на отличната координация между всички институции от региона на територията на областта, не е допуснато навлизане на заболяването. Отправен бе и апел към медиите за разпространение на информация за етиологията, пътищата за разпространение и последиците от болестта.


През пролетта местната власт в Русе положи огромни усилия за

През пролетта местната власт в Русе положи огромни усилия за ...

......... отклонение. Водоподаването бе спряно за известно време, което създаде неудобство за гражданите. Същите, сред които майки с малки деца и възрастни хора не бяха уведомени, за да се запасят с вода за пиене и хигиена. Улицата, по която се движат градски автобуси бе затворена. Това създаде и транспортни проблеми.  


Русе. Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със

Русе. Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със ...

......... Свилен Иванов беше подчертано, че благодарение на предприетите мерки до момента, както и на отличната координация между всички институции от региона на територията на областта, не е допуснато навлизане на заболяването. Отправен беше и апел към медиите за разпространение на информация за етиологията, пътищата за разпространение и последиците от болестта.


Русенският музей пази много ценен 26-килограмов меден слитък, задържан от

Русенският музей пази много ценен 26-килограмов меден слитък, задържан от ...

......... в последните 30 години Основната цел на изложбата "Спасено наследство" е да покаже едни от най-представителните културни ценности, съхранени при борбата с иманярството и нелегалния трафик, благодарение на дейността на МВР. Въз основа на високата им художествена стойност те успешно са вписани в постоянните експозиции на музея, обясниха организаторите й.


На 4 юли от 14 ч. в Регионален исторически музей

На 4 юли от 14 ч. в Регионален исторически музей ...

......... артефакт е положен в своя контекст, създаден от останалите оригинали в експозицията. Всеки от тях е означен с цветна маркировка и последователен номер. Изложбата се разглежда със специална дипляна-водач, в която има подробности за артефактите. Подобен тип експозиционно решение е световна практика, а у нас се представя за пръв път.


Днес от 14:00 часа в Историческия музей ще бъде открита

Днес от 14:00 часа в Историческия музей ще бъде открита ...

......... този начин предмети, откъснати от средата си, придобиват ново значение и смисъл. Всеки от тях е означен с цветна маркировка и последователен номер. Изложбата се разглежда със специална дипляна-водач, в която има подробности за артефактите. Подобен тип експозиционно решение е световна практика, а у нас се представя за пръв път.


Фолклорен танцов състав „Зора“ към Общински младежки дом - Русе участва на

Фолклорен танцов състав „Зора“ към Общински младежки дом - Русе участва на ...

......... Танцьорите от „Зора“ заедно с останалите гости научиха и участваха в турски танц като част от флашмоб, част от който бе местна народна музика с българска хореография. ФТС „Зора“ бе сред най-атрактивните и представи танци от различни области на страната с разнообразни костюми, получавайки висока оценка от организаторите на фестивала.


Комарите продължават да тормозят жителите и гостите на Русе, въпреки

Комарите продължават да тормозят жителите и гостите на Русе, въпреки ...

......... с натурален произход.  След ухапване трябва да се използват антихистаминови препарати за мазане. Децата са най-уязвими, но след ухапване и чесане рядко се получават инфекции и то само при необработени открити рани. Битката с комарите продължава с променлив успех, но отговорните лица вярват, че войната тази година ще бъде спечелена.


Отвориха детската млечна кухня в Русе. От днес над 860

Отвориха детската млечна кухня в Русе. От днес над 860 ...

......... където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от Детска млечна кухня. Взети бяха проби за лабораторно изпитване, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала. Персоналът на Детска млечна кухня бе насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б.


Директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов коментира, че

Директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов коментира, че ...

......... музей проф. Николай Ненов коментира, че круизните туристи не са основните туристи на Русе. Те са около 20% от посетителите на музейните експозиции в района. Има поне още толкова чужденци, а останалите са от България и са от различни възрастови групи. Виж още Все повече круизни кораби акостират в Русе


Пътешествениците, които идват в Русе с круизните кораби, утъпкват пътеки,

Пътешествениците, които идват в Русе с круизните кораби, утъпкват пътеки, ...

......... опитват да предлагат и Екомузея с аквариум, където вече има посещения, въпреки че броят на туристите не е толкова голям", казва Ненов. По думите му Историческият музей е едно от местата, където пасажерите от круизните кораби от почти десетилетие присъстват. Има и отделни туристи, които посещават римската крепост Сексагинта Приста.


Днес излязоха окончателните резултати от лабораторните изследвания на Детска млечна

Днес излязоха окончателните резултати от лабораторните изследвания на Детска млечна ...

......... млечна кухня. Всички детски ясли ще имат доставки от 03.07.2019 г. включително, съобщиха от община Русе. Другите потребители, които получават храна от пунктовете на Млечна кухня, на 4 юли ще ползват услугата със заверените си купони от 28 юни, а на 5 юли ще ползват заверените купони от 1 юли.


Източникът на салмонела не е Детска млечна кухня в Русе

Източникът на салмонела не е Детска млечна кухня в Русе ...

......... По думите му не може да се каже със сигурност кой е първоизточникът. Служителката и децата, които са носители на бактерията, няма да посещават яслата, докато не се излекуват. Дяков обясни, че децата, приети през миналата седмица в болницата с инфекцията, вече са изписани и са в добро общо състояние.


  Детските ясли в Русе и днес ще са на

  Детските ясли в Русе и днес ще са на ...

......... допълнителни изследвания на всички детски ясли и работещия в тях персонал. Резултатите от лабораторните изследвания на Детска млечна кухня ще излязат по-късон днес и поради тази причина и на днешния ден в детските ясли ще се предоставя меню от предварително пакетирана храна, съгласувано с Областната агенция по безопасност на храните.


В Регионална инспекция по околната среда и водите-Русе постъпи молба

В Регионална инспекция по околната среда и водите-Русе постъпи молба ...

......... природа. Червеният ангъч (Tadorna ferruginea) е рядък за България вид, включен в приложенията на Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга. Населява различни типове водни басейни, но предпочита предимно откритите и без много подводна растителност. В България гнезди по река Дунав и Черноморието, рядко в Добруджа и Лудогорието.


Мъж преби жена пред дискотека в Две могили, съобщиха от

Мъж преби жена пред дискотека в Две могили, съобщиха от ...

......... е наложена на мъж, заради хулиганска проява в село Бъзовец. На 29 юни в полицията е постъпил сигнал от възмутени граждани, че на ул. "Кирил и Методий", 67-годишен мъж е уринирал на обществено място, зад ресторанта на селото, като направил това показно в присъствието на малолетно дете и други свидетели. 


Увеличава се броят на посещенията на круизни кораби край Русе.

Увеличава се броят на посещенията на круизни кораби край Русе. ...

......... туристи от други далечни държави - например, от Австралия, като от началото на сезона техният брой е 873. Жеков коментира, че българите, които пътуват с круизни кораби, са малко. Обикновено те се записват в края на сезона. Според директора на "Речен надзор-Русе" около 180 круизни кораба оперират по река Дунав.


На територията на РИОСВ-Русе в областите Русе, Разград и Силистра

На територията на РИОСВ-Русе в областите Русе, Разград и Силистра ...

......... растящи в двора на катедралния храм „Света Троица“ в Русе. Поводът е запитване за отстраняване на опасни клони, които могат да компрометират покривната конструкция на църквата или да бъдат опасни за посетителите. След оценката от експерти на РИОСВ - Русе са извършени необходимите действия по подрязване на част от опасните клони.  


В будното крайдунавско село Сандрово се проведе VIII Фолклорен фестивал „Сандрово

В будното крайдунавско село Сандрово се проведе VIII Фолклорен фестивал „Сандрово ...

......... танцов състав от с. Хотанца. Победител при Индивидуалните изпълнители под 18 г. бе Кристина Димитрова от с. Николово, а при пълнолетните отличени бяха Янко Янков от с. Хотанца, и Иванка Илиева от Женска фолклорна група „ Дунавски бисери". НЧ „Н. Вапцаров“ от село Попина заслужи първото място за автентичен фолклор.


На 29 юни – Деня на река Дунав близо 70

На 29 юни – Деня на река Дунав близо 70 ...

......... корабче в реален размер с тематични игри на борда. Всички присъстваши получиха полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.   Хората се докоснаха до природата в дунавския край и показаха, че е възможно да живеем в хармония с нея и с нейните обитатели.


На 1 юли започва рехабилитацията на най-важната градска пътна артерия

На 1 юли започва рехабилитацията на най-важната градска пътна артерия ...

......... над 15 300 000 лв., като финансовите средства в бюджета на община Русе са в размер на близо 6 300 000 лв. 85% от тях са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Европейския фонд за регионално развитие, 13% - съфинансиране от държавния бюджет и 2% - собствен принос на бенефициента.


Римската крепост „Сексагинта Приста“ се намира в северозападната част на

Римската крепост „Сексагинта Приста“ се намира в северозападната част на ...

......... (Х – ХІ век) по монети и фрагментирана керамика. Отхвърлено е твърдението за наличие на крепост от Втората българска държава. Следващите следи от обитаване са от края на ХІХ век - останки от няколко къщи, девет септични ями и тунел. Към последното ниво се отнасят и останки от ХХ век.


Общинската власт в партньорство с

Общинската власт в партньорство с "Общински Транспорт Русе" ЕАД ще ...

......... съвременните условия за безопасност и ресурсна ефективност. По-високата надеждност, удобство и скорост на новите превозни средства ще направят градския транспорт по-безопасен и привлекателен и ще доведат  до  намаляване на движението с лични автомобили, което ще окаже допълнителен положителен екологичен ефект, а именно намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди.


Един от най-изявените участници в Българското Възраждане, родолюбива, смела и

Един от най-изявените участници в Българското Възраждане, родолюбива, смела и ...

......... комитет и много други русенци дават своя принос за Освобождението на България като разузнавачи, преводачи и опълченци във войната. Паметни са думите на героичната българка: „Четирима сина загубих. Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак щях да ги накарам да носят българското знаме със златния лъв.“


Музейна къща „Захари Стоянов“ отваря врати за посетители през март

Музейна къща „Захари Стоянов“ отваря врати за посетители през март ...

......... останки са посрещнати и погребани в Русе, в построена за целта гробница. Костите му са преместени в Пантеона на възрожденците. От брака на З. Стоянов и А. Обретенова остава жива единствената им дъщеря – Захаринка (1890-1988), носеща името на баща си. Тя предоставя строената през 1898-99 г. къща за музей.


Детската млечна кухня в Русе няма да работи на 28

Детската млечна кухня в Русе няма да работи на 28 ...

......... агенция по безопасност на храните е била на 4 юни. Това се прави два пъти месечно през летния период. Очаква се резултатите от взетите днес проби да излязат най-рано в началото на следващата седмица. Очаква се резултатите от взетите днес проби да станат известни най-рано в началото на следващата седмица.