[Shutterstock] Изборите за европарламент минаха сякаш преди много време, но

[Shutterstock] Изборите за европарламент минаха сякаш преди много време, но ...

......... нужда и заради огромните разходи за превъоръжаване на армията. Освен за самолети правителството има намерение да даде доста сериозна сума и за модернизиране на сухопътните войски. В броя ще видите още:Казахстанските милиони в най-големия real estate проект в СофияКак НАП глоби А1 с близо 80 млн. лв.Източните Родопи за откриватели


© Георги Кожухаров Политиците тук забравиха да правят политики. Основания за

© Георги Кожухаров Политиците тук забравиха да правят политики. Основания за ...

......... това е стихията на новия български политик. Той по-скоро мисли за сделки, бързо усвояване на излишъци и как да си купи повече избиратели. А за големи промени в болни сектори като здраве, образование и т.н. ще чакаме дълго, тъй като нови партии без чисти финансирания ще се появяват все по-трудно.


[Shutterstock] В България всичко се развива като по учебник. Проблемът

[Shutterstock] В България всичко се развива като по учебник. Проблемът ...

......... лешоядстват по темата. Това са случаите само от последните дни. Напоследък те видимо зачестяват. Изводът от всички тях е, че хватката на властта върху свободата става все по-силна. Понякога може и да изглежда, че тя се отпуска, но то е само за да се намести по-удобно и да задушава по-силно.


[Shutterstock] Сериалът

[Shutterstock] Сериалът "Чернобил" на HBO завари руската пропаганда неподготвена. Загадъчната ...

......... две от трите големи телевизии в България се превръщат в нещо като медиен "Чернобил" - замислени, за да свършат полезна работа за хората, но всъщност изпускат радиоактивна отрова.В броя ще видите още:Четири истории за бъдещето от DigitalK 2019 - тук, тук, тук, и тукСкритите владения на ПеевскиПредимствата на P2P кредитирането


© Георги Кожухаров Изумително нахалство е някой като Делян Пеевски, който

© Георги Кожухаров Изумително нахалство е някой като Делян Пеевски, който ...

......... услуги - през Фонда за гарантиране на влоговете, на който му предстои да пие една студена вода от масата на несъстоятелността на КТБ. С очакването да се съберат около 15% от първоначалните активи на банката.Така че Пеевски предлага безплатни неща, които да се купят с вашите пари. Не с неговите.


© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Политическата действителност в България роди нов парадокс. Управляващите

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Политическата действителност в България роди нов парадокс. Управляващите ...

......... Когато парите от него се харчат без ясни политики, "цените" се определят на око и на принципа на моркова и тоягата. Не е трудно да си представим бетонираната стабилност, ако популисткото предложение на Борисов този път мине. Абонирайте се за Капитал Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив© Надежда Чипева Животът е въпрос на избори - решенията, които

© Надежда Чипева Животът е въпрос на избори - решенията, които ...

......... конкурс всъщност се оказа класически пример за имитация, в който политическите аргументи взимат превес над икономическите. (Още по темата тук.) В броя ще видите още:Историята на булеварда във Варна, ремонтиран за 113 млн. лв. Българката, която потопи Мозамбик в дългТранспортът и строителството са най-рисковите търговски сектори Колко струва онлайн банкирането


[south-stream-transport.com] Театърът с обществената поръчка за строежа на

[south-stream-transport.com] Театърът с обществената поръчка за строежа на "Турски поток" ...

......... с над 30%. Такъв дискаунт е огромен за поръчка на стойност над 3 млрд. лв. Но покрай пропадналия "Южен поток" стана ясно, че дори в съдебни дела в Русия е установено, че цената на корупцията в подобни проекти там варира между 20% и 30%. Очевидно "Турски поток" не прави разлика.


Атаките на КФН срещу

Атаките на КФН срещу "Капитал", по времето на Стоян Мавродиев ...

......... репортер "Предприемач"Сирма Пенкова, репортер "Медиа и реклама"Тамара Вълчева, редактор "Моят Капитал"Теодора Василева, управляващ редакторТодор Тодоров, редактор "Компании" и "Моят Капитал"Цветелина Белутова, фоторедакторГаля Прокопиева, изпълнителен директор и директор "Съдържание" на "Икономедиа"Иво Прокопиев и Теодор Захов, издатели на "Капитал" и "Дневник"Подписката е отворена. Добавяме присъединили се колеги от други медии в capital.bg.


Поради интелектуално високомерие мнозина непростимо подцениха и двамата.Вожд § учителКакво

Поради интелектуално високомерие мнозина непростимо подцениха и двамата.Вожд § учителКакво ...

......... на свободата и пряката демокрация – 56 вместо настоящите 41.Европейската обединена левица ще има 38 мандата вместо сегашните 52.Очаква се да има 7 независими евродепутати и 28 представители на партии, които засега не принадлежат към никоя група в ЕП.Средната избирателна активност в Европейския съюз е най-високата през последните две десетилетия.


[Shutterstock] Всяка епоха има своите политици, бизнес лидери и култура,

[Shutterstock] Всяка епоха има своите политици, бизнес лидери и култура, ...

......... няколко години се надявахме, че в България ще стане като в Западна Европа. Иронията в тази история е, че с нея Западът заприлича на България. В броя ще видите още:Как трамваите влязоха в GoogleSpaceX се опитва да направи сателитна мрежа за интернетНяколко начина да защитим телефона си от опасен софтуер[Shutterstock] Политиката може да бъде скучна по два различни начина.

[Shutterstock] Политиката може да бъде скучна по два различни начина. ...

......... е от руския опозиционер Алексей Навални и се отнася за партията на Путин.Това обаче трябва да бъде не оправдание за бездействие, а мотивация за промяна. Дори да е трудно да се види, алтернатива винаги има. Изборите са рядък момент, в който властта наистина е в ръцете на хората. Използвайте я.


Илюстрация Увеличаване [Pixabay] Смаляване

Илюстрация Увеличаване [Pixabay] Смаляване "Никой не бива да се страхува", ...

......... управлението, но се очаква да спечелят места на идващите избори. В Италия обаче крайнодясната "Северна лига" е във властта, както и "Атака" в България. И ако записът на Щрахе сложи прът в колелата на крайнодесните в Австрия, можем само да предполагаме какво се случва там, където такива видеа не излизат.


Ахмед Доган © Велко Ангелов Истинският победител на евроизборите след седмица

Ахмед Доган © Велко Ангелов Истинският победител на евроизборите след седмица ...

......... а унгарската е шампион за целия ЕС с 5.2%. Разбира се, нито една от тези държави не е перфектна, но икономическите им резултати показват, че българският модел обрича хората на бедност (повече - тук).В броя ще видите още:Пилотният нов квартал на СофияУчилище за малки износителиНяколко стопанства, които доставят вкусна храна


[Pixabay] Тази история е важна, но минава почти незабелязана, защото

[Pixabay] Тази история е важна, но минава почти незабелязана, защото ...

......... поне отчасти бъдещата европейска институция. Превзетата държава вижда заплахата и се опитва да я неутрализира, като прати послушен човек, който само да крепи паравана на нормалност за пред Европа.Номерът едва ли ще мине толкова лесно в Брюксел, но притеснителното е друго - лекотата, с която до момента минава в България.


[Shutterstock] Всъщност има един бърз начин да спечелиш над 100

[Shutterstock] Всъщност има един бърз начин да спечелиш над 100 ...

......... е спасила Западна Европа от тях. Но сериозната разлика е, че там престъпниците много по-често се наказват, докато тук, поне на етапа, борбата с тях по-често е имитация.В броя ще видите още:Как УНСС за малко да фалира Технологиите могат да изместят Доган и Ковачки Какво се случва със старите дрехи12 Бойко Борисов и проф. Стати Статев посетиха строежа на

12 Бойко Борисов и проф. Стати Статев посетиха строежа на ...

......... ясно дали в бъдеще това, което си построил, няма да се окаже камък на шията ти.Евросубсидиите, в комбинация с цяла плеяда "икономисти" и "специалисти", превърнаха части от българската икономика в Потьомкиново село - красива фасада, която се крепи на фалшиви основи. И която може да бъде съборена бързо при буря.


© Цветелина Белутова Премиерът Бойко Борисов обяви, че имал доверие в

© Цветелина Белутова Премиерът Бойко Борисов обяви, че имал доверие в ...

......... стопанство, Порожанов последователно е заемал следните постове: шеф на кабинета на финансовия министър (2009-2011), изпълнителен директор на ДФЗ (2011-2013), служебен финансов министър (2014), пак шеф на ДФЗ (2014 -2017), а след това и министър на земеделието (от 2017 досега).Колко да е виновен Порожанов? Колкото и Борисов, че държи такъв министър.


[Shutterstock] Да, политиката в България, а напоследък и в Европа

[Shutterstock] Да, политиката в България, а напоследък и в Европа ...

......... и време за политиците.Така, ако се върнем на мъдростта за хаоса от Game of Thrones, oстава надеждата, че за правилните хора той ще бъде стълба, а за другите нека бъде яма.В броя ще видите още:Репортаж от йеменския остров СокотраРезултатите на българските банки за първото тримесечиеКога има полза от взаимните фондове


© Юлия Лазарова Тази седмица премиерът Бойко Борисов отново сложи розовите

© Юлия Лазарова Тази седмица премиерът Бойко Борисов отново сложи розовите ...

......... България, Борисов действа съвсем различно. Само за няколко месеца бе решено "Булгартрансгаз" да похарчи близо 3 млрд. лв. за нов транзитен газопровод, по който ще тече основно руски газ. Обществената поръчка за строителството му приключи рекордно бързо и без обжалвания, а първата му копка също се чака за този месец.


[Pixabay] Къщи за гости. Това е новата ключова дума, по

[Pixabay] Къщи за гости. Това е новата ключова дума, по ...

......... започне надзор на начина, по който се провежда това разследване, и на резултатите от него. Уви, това не се случва и е мощен знак към тукашните кръгове, че ако не ги хванат навреме, няма от какво да се притесняват. Скандалите по тази територия и печалбите от тях са предимно недвижими.


[Shutterstock] Ето ви една добра новина - поколението на младите,

[Shutterstock] Ето ви една добра новина - поколението на младите, ...

......... след интервю лично при Делян Пеевски - човекът, за когото се подозира, че управлява влиянието на ДПС (и отчасти Бойко Борисов) в съдебната система.В броя ще видите още:Производството на електрически велосипеди в България е в бум Как да се отървем от некоректните наематели Акцентите от най-важната среща на световния дизайн


© Юлия Лазарова Ситуацията с машинното гласуване, което предизвиква политическа истерия

© Юлия Лазарова Ситуацията с машинното гласуване, което предизвиква политическа истерия ...

......... неразбрани.Има един, и то лесен, начин за пресичане на спекулациите с машинното гласуване - промяна в Изборния кодекс, с която то да бъде заличено. Ако не за евровота, то поне за местните избори през есента. Те ще бъдат много по-ожесточени, а опитите за манипулации и съответно съмненията - много по-големи.


БНТ никога не е била напълно свободна телевизия - нейното

БНТ никога не е била напълно свободна телевизия - нейното ...

......... се случат две неща - (1) да има истински загрижен за хората Съвет за електронни медии, който да избере компетентен и свободен шеф на телевизията и (2) той да успее да върне духа на свободата на Сан Стефано. Докато това не се случи, над БНТ ще е паднал тежък мрак.


12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] При създаването ѝ през 2004 г.

12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] При създаването ѝ през 2004 г. ...

......... в чии ръце е бъдещето ви.В броя ще прочетете още:- Швейцарската група ALSO Holding ще поеме контрола на една от водещите български фирми в сектора - "Солитрон България"- Кои са петте големи европейски кандидата, които поискаха за 35 години столичното летище- Електрическите скутери на Русе- Бъдете щастливи и карайте сноуборд


[Дунарит] Допреди година прокарването на корпоративна сделка през Комисията за

[Дунарит] Допреди година прокарването на корпоративна сделка през Комисията за ...

......... че продукцията е почти само за износ и по поръчка на чужди правителства.Накратко - КЗК явно бързо мутира. От поредния казионен и не особено добре функциониращ регулатор с този троен скок от абсурдни решения тя вече е реален риск за всеки инвеститор, който не си е постлал благоволението на управляващите.


2012 г. - Министър-председателят Бойко Борисов, премиерът и министър на

2012 г. - Министър-председателят Бойко Борисов, премиерът и министър на ...

......... се появява и изчезва АЕЦ "Белене".Заради това България остава с разпадаща се жп инфраструктура, магистрала и половина, които непрекъснато се ремонтират, и два моста на Дунава - единият претоварен и стар, другият без бърз път до или след него. Доброто дългосрочно планиране, уви, не може да бъде снимано. Нито усвоено.


[Shutterstock] Хората говорят само за да скрият мислите си, твърди

[Shutterstock] Хората говорят само за да скрият мислите си, твърди ...

......... не са за лъжи. Например тази за веригата second-hand дрехи "Мания", която по пазарен начин успява да стане огромен бизнес и тук, а и в САЩ. Или тези за няколко местни IT предприемачи, които успешно развиват световна компания с бърз ръст (виж тук и тук). Трябва да има и такива.


Промененият в навечерието на 2017 г. по предложение на Нено

Промененият в навечерието на 2017 г. по предложение на Нено ...

......... данни да е поискала такава от премиера, който обяви името му в националния ефир. А в евентуалните преговори, които се кани да проведе с въображаемия собственик, министър Димов може би ще попита: "Същата процедура като миналата година ли, сър?" А той снизходително ще му отговори: "Същата процедура като всяка година".


© Георги Кожухаров Още по темата Национална служба за охранване НСО

© Георги Кожухаров Още по темата Национална служба за охранване НСО ...

......... от 2015 г. Тоест данъкоплатците всяка година плащат все повече и повече за охрана на властта, но НСО генерира основно скандали. Службата на практика дублира дейността на редица структури в МВР и това я прави по-скоро паразитна. Крайно време е властта да я закрие и да престане да обгрижва властимащите.


През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи прогноза, според

През седмицата министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи прогноза, според ...

......... нито на свръхпечалба. И в интерес на истината си е свършило работата достатъчно трезво. Дружеството предлага, който иска, да си купи правото на пренос до Турция и Сърбия. Но от очакваните приходи от обявения търг се вижда, че целта по-скоро е да се покрият само разходите за тръбата към Сърбия.


© Велко Ангелов Още по темата Сделките на 2018: Слаб сезон

© Велко Ангелов Още по темата Сделките на 2018: Слаб сезон ...

......... особени стимули да вложат парите си в България, но и нямат никакви гаранции, че ще могат да си ги получат обратно, когато преценят.И така, лека-полека се стигна до сегашната ситуация. Чехия и Румъния могат да се поздравят с първите си милиардни технологични компании. В България да почерпят Брендо и Доган.


Още по темата Новата газова тръба за 2.8 млрд. лв.

Още по темата Новата газова тръба за 2.8 млрд. лв. ...

......... са го давали и той не свърши добре. Причината беше, че "Южен поток" започна да се прави като геостратегически проект и тъй като беше важен за Русия, много местни "интереси" решиха да се възползват. Но накрая корупцията се видя прекалена дори и в Кремъл и в крайна сметка всички загубиха.


© Анелия Николова Още по темата Съюзът на съдиите настоява за

© Анелия Николова Още по темата Съюзът на съдиите настоява за ...

......... делата по тяхна угода, изолирано от другите, със специално подбрани съдии и прокурори, които се държат като съучастници в обща кауза. Спецсъдът и спецпрокуратурата, с които Цацаров се гордее, наистина се специализираха - засега в избирателен тормоз.Утешителното е, че според съдии поне засега общите наказателни съдилища са имунизирани срещу него.


Преглед на оригинала Още по темата Защо Брюксел вдигна ръце

Преглед на оригинала Още по темата Защо Брюксел вдигна ръце ...

......... позволила да се съобрази с правото на ЕС.Общото между Цацаров и Георгиев е безпрекословното обслужване на желанията на Пеевски. Войната на този кръг срещу всяка проява на независимост се е превърнала във всекидневие. И се води не само с медии, но и с държавни институции - КПКОНПИ, прокуратурата, НАП, ВСС...


[Shutterstock] Още по темата Защо Брюксел вдигна ръце от България

[Shutterstock] Още по темата Защо Брюксел вдигна ръце от България ...

......... трябва да поскъпнат, за да дишаме по-чист въздух и да живеем повече.Сега обаче това е невъзможно. На властта й остават само учудването от протестите, страхът и подозренията кой седи зад тях.В броя ще видите още:ЕЦБ обяви кои български банки ще проверява Новата сграда на БрендоЗаем с равни или намаляващи вноски


На 1 януари 2007 г. тогавашният премиер Сергей Станишев постави

На 1 януари 2007 г. тогавашният премиер Сергей Станишев постави ...

......... преуспява, докато останалата част ще оцелява. Задълбочаващата се пропаст ще доведе до обществена радикализация в търсене на алтернативи. Вътрешната дестабилизация ще постави под съмнение членството в ЕС и ще даде аргументи на европейските елити да продължат интеграцията без нестабилните безправови държави. Разбира се, това е само още едно възможно развитие.


© Асен Тонев Още по темата Вечерни новини: Президентът иска социален

© Асен Тонев Още по темата Вечерни новини: Президентът иска социален ...

......... десетки левове) за огромна част от гражданите. Промяната обаче удобно и популискти беше отложена от правителството за след местните избори догодина. Сега Радев протестира срещу отлагането. И тъй като за това още няма протести, то навежда на мисълта, че водещите мотиви на президента може да не са социални, а политически.


© Николай Дойчинов Още по темата ЕК най-накрая видя влошаващата се

© Николай Дойчинов Още по темата ЕК най-накрая видя влошаващата се ...

......... възмущава се премиерът на репортажите от зачестилите и разрастващи се протести.На какво всъщност се гневи Борисов - че не могат "да пипнат" и протестиращите по същата схема? Жалко, че не го пише точно в любимата му книга, иначе щеше да знае: че като смачкаш опозицията, народът се превръща в опозиция.


[Shutterstock] Още по темата Защо му е на Пеевски и

[Shutterstock] Още по темата Защо му е на Пеевски и ...

......... в прокуратурата и хората на Пеевски в службите подслушват законно.Накратко, внимавайте какво пишете по мейла и какво пращате във Viber и WhatsApp. Там ви слуша превзетата държава.В броя ще видите още:Кои са банките с най-ниски таксиЕдна седмица в АндалусияМартин Роусън - карикатурист на The Guardian за това какво прави смехът


[Pexels] Още по темата Защо му е на Пеевски да

[Pexels] Още по темата Защо му е на Пеевски да ...

......... власт, в която са се превърнали службите и прокуратурата, да прикриват нарушенията си.Корубана оплиташе жертвите си в паяжини и ги закачаше в пещерата живи, докато им изтекат жизнените сили. Мислете за всички нас по същия начин - овързани в паяжината на паралелната власт, която се опитва да изцеди всяка съпротива.


© Надежда Чипева Още по темата Ветераните от войната по

© Надежда Чипева Още по темата Ветераните от войната по "Графа" ...

......... не умее да комуникира с хората и бизнесите, нито да планира качествено. А и не е нужно: София разполага с огромно количество европейски пари, които да разхвърля по такива нехайни ремонти (стр. 28-29). И ще продължи да ги има - те затварят добре очите за пукнатините във "витрината на успеха".


[Shutterstock] Корицата на новия брой на

[Shutterstock] Корицата на новия брой на "Капитал" Увеличаване Корицата на ...

......... е заето много повече със собственото си оцеляване отколкото с важните решения, които рисуват графиката на живота през следващите години.В броя ще видите още:Защо прокуратурата атакува точно Агенцията за българите в чужбинаКак няколко имота от КТБ се озоваха близо до Пеевски Няколко идеи как да се освободим от непотребните вещи


© Надежда Чипева Още по темата АЕЦ

© Надежда Чипева Още по темата АЕЦ "Белене" вече чака за ...

......... постигането на по-пазарни цени, но за целта ще трябва постоянно да се следи спотовият пазар на суровината и отново да се хеджира при нужда. С други думи, "Булгаргаз" трябва да се превърне в активен, а не в пасивен играч или и той ще трупа дефицити. Уви, засега последното изглежда най-сигурно.


[Pixabay] Още по темата Добро утро, корупция Акцията в агенцията

[Pixabay] Още по темата Добро утро, корупция Акцията в агенцията ...

......... само са мачкани, а тези, които са ги мачкали, са се издигали нагоре в йерархията.Есенните акции на прокуратурата всъщност са именно сигнали за корупция. Те са претоплени сюжети, които отдавна е трябвало да намерят своя институционален отговор. А липсата на такъв през всичките тези години значи само едно - корупция.


© Георги Кожухаров Добре де, ГЕРБ са жива вода, ще пием

© Георги Кожухаров Добре де, ГЕРБ са жива вода, ще пием ...

......... или пък политическия стил на Меркел и този на Борисов. И все пак започващият политически залез на Ангела Меркел и на Бойко Борисов вещае и в двете страни един период, който бихме могли да наречем "бой на негри в тъмна нощ" - както политически некоректно се казваше в моето детство.


Още по темата Петък - ден на Цацаров Защо точно

Още по темата Петък - ден на Цацаров Защо точно ...

......... проверка от антикорупционната комисия и/или прокуратурата, което ще даде основание за процедура по отстраняването му от поста.Освен саморазправа с инакомислещия председател на ВКС финалната атака срещу него има и по-опасна за съдебната власт цел - да подейства като предупреждение на всеки, който би си помислил да се държи като него.


Сотир Цацаров © Георги Кожухаров Още по темата Финалната атака срещу

Сотир Цацаров © Георги Кожухаров Още по темата Финалната атака срещу ...

......... за да може да бъде той подгонен впоследствие от Пламен Георгиев и прокуратурата. Панов е един от най-гласно противопоставящите се магистрати на корупционното статукво в управлението на съдебната власт. Заради което е подложен на системен прокурорски и полу-мафиотски тормоз от години. И второ, защото е петък - ден на Цацаров.


[Shutterstock] Корицата на новия брой на

[Shutterstock] Корицата на новия брой на "Капитал" Увеличаване Корицата на ...

......... развалят удобната формула на властта. "Бизнесът" директно каза, че не иска да се развали удобната формула с властта.Това обаче не само отлага решаването на проблема, но го прави и още по-голям. Напрежението се натрупва още повече и когато следващият път избухне, ще е много по-трудно формулата да се удържи цяла.


© Цветелина Белутова Още по темата Къщата от карти на Борисов

© Цветелина Белутова Още по темата Къщата от карти на Борисов ...

......... дискусия за това дали да се вдигат осигуровките и какво да се прави с предложените квоти за хора с увреждания в предприятията (които "спортният" човек Домусчиев нарече "данък инвалид").И предполагаме, че е адски трудно на когото и да било да си представи, че те могат да говорят от негово име.


[Shutterstock] Корицата на новия брой на

[Shutterstock] Корицата на новия брой на "Капитал" Увеличаване Корицата на ...

......... засега управлението на държавата ще остане същото. Може и да изглежда, че Борисов се клати, но скандалите и напреженията от тази седмица няма да го свалят.В броя ще видите още:Две нови дискаунт вериги за дрехи идват на българския пазар през 2019 г.Албания - балканска приказкаИнтервю с британския писател Иън Макюън


[Unsplash] Още по темата Административни бариери спират достъпа на пациентите

[Unsplash] Още по темата Административни бариери спират достъпа на пациентите ...

......... с цената обаче трудно може да дойде с ограничението от България. Тя е прекалено малък пазар и единственият ефект от подобни рестрикции е че хората тук ще живеят по-малко. И за да бъде по-жестоко - те ще знаят, че има и по-добър вариант, за който обаче държавата не дава пари.


Още по темата Доц. Михаил Иванов: Промените в Закона за

Още по темата Доц. Михаил Иванов: Промените в Закона за ...

......... с "българските схизматици и еретици". Ние търпим схизма до 1945 г. с тежка политическа цена за царството.Да не взимаш страна в дребни спорове понякога може и да е мъдро решение. Има моменти в историята обаче, както е този с украинската църква, когато отказът да се определиш изглежда само като страх.


Владислав Горанов © Георги Кожухаров Това е загубена битка. Където вие

Владислав Горанов © Георги Кожухаров Това е загубена битка. Където вие ...

......... защото вместо това въпросната фирма започна да се отказва доброволно от най-големите си проекти с изсмукани от пръстите умилителни аргументи за обществения интерес. Което показва, че законите, процедурите и институциите нямат значение. И че в отношенията между политика и бизнес владеят едни други, необявени правила, зависимости и лостове за въздействие.


[Shutterstock] Още по темата Центърът на София - в какво

[Shutterstock] Още по темата Центърът на София - в какво ...

......... терен пак във Варна. Когато опозицията не може да се купи, тя се мачка с контролираните медии. Ако те не са достатъчни - с контролираната прокуратурата.Това няма да свърши скоро. Напрежението ще намери нови поводи да избие. Дано само следващите не са толкова трагични. По-добре е героите да са живи.


© Георги Кожухаров Още по темата Ахмед Доган влезе и в

© Георги Кожухаров Още по темата Ахмед Доган влезе и в ...

......... политическо спокойствие с пари на данъкоплатеца едва ли ще спрат до тук – обществото реагира на всяка трагедия в държавата все по-крайно, а според социологията преднината на ГЕРБ пред БСП се стопява. Не е ясно обаче докога пръскането на пари ще има ефект. Защото цената на спокойствието видимо се покачва.


[Shutterstock] Още по темата Маринела Арабаджиева и битката за

[Shutterstock] Още по темата Маринела Арабаджиева и битката за "Бони" ...

......... в гъста мъгла, светът на бизнеса е доста по-ясен:- Компания, с мажоритарен собственик Спас Русев - едно от основните лица в БТК, кандидатства да купи албански телеком- Маринела Арабаджиева опитва да превземе компанията "Бони оборот"- Илън Мъск вече няма да ръководи директно Tesla, но ще запази сериозен контрол над компанията


Илюстрация Увеличаване Автор: Велко Ангелов Смаляване Още по темата Ще

Илюстрация Увеличаване Автор: Велко Ангелов Смаляване Още по темата Ще ...

......... от ремонта доказват, че този избор е можело да бъде доста по-добър.Сега вземете предвид, че повечето от тези ремонти се случват, защото има едни европейски пари, които трябва да се изхарчат до 2020 г. Очевидно как ще се изхарчат, е по-маловажно от въпроса кой ги харчи и кой ги получава.


12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов Още по темата След

12 © Велко Ангелов 12 © Велко Ангелов Още по темата След ...

......... не се е изявявал публично от седмици.Тези предположения може да обясняват, но не оправдават оставането на Манолев като заместник-министър на икономиката. Политиката е игра, в която, ако те хванат, губиш всичко. Ако не загубиш ти, фасадата на принципност, която ГЕРБ се опитва да пази, започва да придобива все по-грозен вид.


[архив Капитал] Още по темата Защо няма манипулация КФН не

[архив Капитал] Още по темата Защо няма манипулация КФН не ...

......... ще е напълно различен от днес.Четвърт век е сериозно изпитание за една гражданска институция. Удовлетворен съм, че успяхме да запазим независимостта и достойнството си през годините. Това е в основата на доверието на читателите. Затова с много благодарност и дори с малко гордост мога да кажа: "Продължаваме напред, продължаваме заедно!"


Пламен Георгиев © Велко Ангелов Още по темата Някои - по

Пламен Георгиев © Велко Ангелов Още по темата Някои - по ...

......... вероятно има своето обяснение - действията му може да са благодарност за назначаването му на поста или пък трупане на активи към следващото му кариерно израстване - защото от месеци в съдебната и изпълнителната власт се коментира, че Георгиев е сред фаворитите на управляващите и ДПС за следващ главен прокурор.


[Shutterstock] Корицата на новия брой на

[Shutterstock] Корицата на новия брой на "Капитал" Увеличаване Корицата на ...

......... от своя собствена инфлация и комбинацията от популизъм, корупция и силно желание за оставане на власт е особено подходяща за това.В броя ще видите още:Два небостъргача ще има на бул "Г. М. Димитров" в СофияБългарският гейм разработчик "Империя онлайн" има нов собственикНяколко идеи за мобилни приложения с прогноза за времето


© Анелия Николова Още по темата Калкулаторът на КОНПИ Наложените запори

© Анелия Николова Още по темата Калкулаторът на КОНПИ Наложените запори ...

......... а някогашният му бизнес партньор е изпаднал в немилост. Бившият прокурор Георгиев даде по-логично обяснение: срещу Василев имало повдигнато обвинение, а срещу Пеевски - не. Не случайно фолклорът на прехода казва: корупция е далавера, в която не участваш.А събуждането на антикорупционната комисия след дългия летен сън едва ли е случайно.


[Pixabay] Още по темата Вицепремиерът Каракачанов предлага таван на надценката

[Pixabay] Още по темата Вицепремиерът Каракачанов предлага таван на надценката ...

......... как Каракачанов и правителството правят нещо си за цените. Това е само състезание по популизъм, в който платната на участниците се надуват от страх, че гладните отново ще излязат на улицата. Държавният хляб разбира се няма да ги спаси, ако нещо подобно се случи сега, но други идеи, изглежда няма.


© Анелия Николова По-голямата свобода на учителя ще застраши държавно-бюрократичните устои

© Анелия Николова По-голямата свобода на учителя ще застраши държавно-бюрократичните устои ...

......... десетилетия не бе направено нищо за разбиване на руския монопол в доставките.Опитът да се задържат цените на хляба прилича на молебен за (или против) дъжд, на литийно шествие срещу автомобилните катастрофи или на преговори на министъра на туризма със синоптиците, за да пускат само прогнози за хубаво време по плажовете.


Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Още по темата Дългата

Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Още по темата Дългата ...

......... политически противници, защото те са обезсилени или купени, нито от медиите, защото те са зависими, нито от прокуратурата, защото тя е контролирана. България днес дава много на онези, които са близки до върха, и тихо лишава от възможности всички останали. Разбира се, че има смисъл този идеал да се защитава.


Кандидатурата на Александър Манолев е наложена от председателя на парламентарната

Кандидатурата на Александър Манолев е наложена от председателя на парламентарната ...

......... изваждат нови и нови министри с прилична репутация е повече от ясно. Кой компетен и образован човек би станал заложник на корупционни схеми и политически капризи? Или както казва Волен Сидеров, "на всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен". Мдаа. За жалост.


© Надежда Чипева Може ли

© Надежда Чипева Може ли "улицата" да свали Бойко Борисов? Още ...

......... ядрото на ЕС и решителни реформи за оздравяване на държавността като нова национална цел, която изисква ново управление.Само здрава държава в ядрото на ЕС може ефективно да брани националните ни интереси по всички важни въпроси, включително миграцията. Само такава България може да гарантира свободата, сигурността и развитието на гражданите си.


[Shutterstock]

[Shutterstock] "Знаеше още от началото, че го лъжат, за да ...

......... но все пак възможен (вижте как тук). Или да усетите как градската енергия се събужда и тук - в софийския квАРТал. Или да се порадвате на факта, че децата ни ще бъдат финансово по-грамотни и по-адекватни от нас (тук и тук). Нищо в крайна сметка не е вечно. Дори есента.


© Цветелина Белутова Още по темата Миню Стайков е имал четири

© Цветелина Белутова Още по темата Миню Стайков е имал четири ...

......... на прокуратурата са виновни или трите медии, които не хвалят главния прокурор, или Сорос, или Иван Костов. При тази реалност е по-добре да забравим, че от разследванията срещу Миню Стайков и сем. Арабаджиеви може да излезе нещо - няма. Те ще бъдат забравени и покрити от праха на следващата акция.