Този велик светител живял през ІІІ век. Той се родил

Този велик светител живял през ІІІ век. Той се родил ...

......... тихо починал в 265 година. Цялата Православна църква го почита и до днес като велик св. отец и чудотворец и го нарича "втори Мойсей" с думите на св. Василий Велики. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В св. Евангелие (Мат. 9:9; Марк. 2:14) се разказва, че

В св. Евангелие (Мат. 9:9; Марк. 2:14) се разказва, че ...

......... той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му подвиг. И когато накрай той предал Богу духа си, мъчителите с ужас и изумление изповядали Божията сила, изказали почит към светите му мощи и станали ревностни християни. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Св. Гурий и Самон пострадали в гр. Едеса във време

Св. Гурий и Самон пострадали в гр. Едеса във време ...

......... за Христовата вяра. Тялото му било погребано до гробовете на св. Гурий и Самон, и по-късно едеските християни построили църква над мощите на св. Мъченици, които Господ прославил чрез чудеса. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. ап. Филип бил родом от Витсаида, откъдето били и

Св. ап. Филип бил родом от Витсаида, откъдето били и ...

......... отишъл в Армения, където приел кръстна смърт, а Мариамна, чиято помет се празнува на 17 февруари, отишла в Ликаония. Там тя обърнала мнозина към Христа и умряла в дълбока старост. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил

Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил ...

......... пропускайки много, учредил извършването на литургията в още по-съкратен вид". Съкратената от Иоан литургия първоначално не съдържала в себе си всички песнопения, които съдържа сега, но те не изменили съществено реда на литургията. Из "Жития на светиите" от св. Димитрий Ростовски, бележка към житието на св. диакониса Олимпиада (25 юли)


Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом ...

......... у Емеския епископ, който изкупил младия човек от варварите. Този епископ ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където заедно се подвизавали до смъртта на преподобния Нил. Св. Нил починал в мир около 450 година. Превод от руски Pravoslavieto.com по Месяцеслов, изд. Московской ПатриархииСвети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и ...

......... в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Когато в Рим царувал нечестивият император Диоклетиан, при него веднъж

Когато в Рим царувал нечестивият император Диоклетиан, при него веднъж ...

......... съм Орест, който пострада в числото на петте мъченици, а тоя, чието житие ти написа днес. Докато свети Орест изричал това, се чул камбанен звън, който призовавал за утренята и видението свършило. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели през царуването на римския

Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели през царуването на римския ...

......... и с чест ги погребали в селото Панкеан. При техния гроб се извършили много чудеса и изцеления за слава на Бога, Който е дивен в Своите светии и Когото прославяме в Троица. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски


На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор

На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор ...

......... домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка. На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.


Родината на свети Иерон била Втора (Велика) Кападокия. Той се

Родината на свети Иерон била Втора (Велика) Кападокия. Той се ...

......... Л Хризатий, който дал откупа за главата на свети Иерон, след известно време построил църква на мястото, където били посечени светите мъченици, и положил в нея главата на мъченика, прославяйки Светата Троица. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.Павел солунянин, архиепископ Цариградски, бил от жертвите на оня смут,

Павел солунянин, архиепископ Цариградски, бил от жертвите на оня смут, ...

......... на богослужението със собствения му омофор. Това станало в 350 година. В 381 г. мощите му били пренесени в Цариград, а оттам – във Венеция, където се намират и сега. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Галактион бил едничък син на богати родители, които живели

Св. Галактион бил едничък син на богати родители, които живели ...

......... предмет на общо почитание. Той самият написал и житието на мъчениците Галактион и Епистима, в което говори за себе си като за техен съжител и свидетел на тяхната мъченическа смърт. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото

Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото ...

......... дишащи ги хвърлили в нея и я засипали с пръст. Приели такава жестока и тежка смърт, светите Никандър и Ермей достигнали вечния радостен живот с Господа, на Когото слава во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Днес, 3 ноември, е Архангелова задушница. Архангелска или Рангелова (мъжка)

Днес, 3 ноември, е Архангелова задушница. Архангелска или Рангелова (мъжка) ...

......... Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала. Панихида за Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена от 11:00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На панихидата ще присъства президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.


Знаменитият иконописец и храмостроител преподобни Пимен Зографски се родил в

Знаменитият иконописец и храмостроител преподобни Пимен Зографски се родил в ...

......... досега. Този манастир някога се намирал в пределите на българската Видинска епархия, но сега се намира в Югославия, околия Княжевацка. Кога св. Пимен Зографски (Софийски) е канонизиран, не е известно. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).Св. Мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели

Св. Мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели ...

......... а в това число бил и Азат – любимецът на царя. След това Сапор се убедил, че не е в състояние да изтреби християнството от държавата си, отменил първата заповед и издал втора, според която се предават на смърт само християнските свещенослужители. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили

Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили ...

......... извършили един подвиг и постигнали равна светост, те били погребани в един гроб. По-късно над този гроб бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили

Св. Козма и Дамян били родни братя. Те се родили ...

......... извършили един подвиг и постигнали равна светост, те били погребани в един гроб. По-късно над този гроб бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. мъченик Епимах се родил в Египет. Родителите му били

Св. мъченик Епимах се родил в Египет. Родителите му били ...

......... Когото страдалецът изповядва! Той направи чудо с мене! Разярен от тая прослава, управителят Апелиан заповядал да бъде отсечена главата на св. Епимах. И тя паднала на земята за нова прослава на Бога. Душата на светия мъченик отминала във вечността честита и блажена... © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Свети Епафрас, за когото също свети апостол Павел споменава в

Свети Епафрас, за когото също свети апостол Павел споменава в ...

......... който винаги се подвизава за вас в молитвите, за да пребъдете съвършени и изпълнени с всяка воля Божия. Свидетелствувам за него, че той има голяма ревност и грижа за вас и за ония, които са в Лаодикия и Иерапол" (Кол. 4:12-13). Св. Димитрий Ростовски Из "Събор на светите седемдесет апостоли"


В третия век някои християнки от Рим в желанието си

В третия век някои християнки от Рим в желанието си ...

......... е имала сили да погребе светото тяло. Тя само плачела над него.Дошли отнякъде двама християни. Те споделили скръбта и молитвите на старицата и благоговейно погребали тялото на света Анастасия Римлянка. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев)


Св. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори

Св. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори ...

......... хвърлял другите и особено невинните християни. Разярил се императорът. Веднага издал заповед: Нестор да бъде обезглавен. Изложени били две основания: Нестор е християнин. Нестор е убил Лий, любимеца на императора. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Света Параскева живяла в края на втория и началото на

Света Параскева живяла в края на втория и началото на ...

......... ден след блажената й кончина той внезапно загинал. Всички изтълкували ненадейната му смърт като Божие наказание заради светата девица. Тленните останки на светата великомъченица Параскева били с чест погребани от християните в нейния дом. Над гроба й ставали изцеления от всякакви болести. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Днес, 26 октомври, Българската православна църква почита паметта на Св.

Днес, 26 октомври, Българската православна църква почита паметта на Св. ...

......... нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични св. Литургии. И не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и подобни, които на 26 октомври празнуват своя имен ден.


Свети Анастасий доброволно се явил при мъчителите и смело изповядал

Свети Анастасий доброволно се явил при мъчителите и смело изповядал ...

......... в домашната си църква. Много изцеления станали на гроба на светеца.* Св. Атанасий бил родом от Аквилея (планина в Северна Италия). Пострадал при Диоклетиан (284-305) в крайбрежния град Салон в Далмация. Бел.ред. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Днес, 24 октомври, светата Православна църква отбелязва празника на иконата

Днес, 24 октомври, светата Православна църква отбелязва празника на иконата ...

......... и Софийски митрополит Неофит ще възглави Преосвещеният Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. След светата Литургия, съгласно определението на Св. Синод, пред иконата на Св. Богородица – „Всех скорбящих радост“ ще бъде отслужен молебен за децата с увреждания и техните семейства. Нека всички се помолим заедно за нашите деца.


Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия

Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия ...

......... Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания. След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. апостол Иаков, брат Господен - наречен тъй, защото бил

Св. апостол Иаков, брат Господен - наречен тъй, защото бил ...

......... на преданието ­ избран за това и посветен от Самия Христос по време на Неговия земен живот. Заради това, че проповядвал Христа в Иерусалим, свети апостол Иаков бил хвърлен от иудеите от покрива на храма, след това го пребили с камъни и му разбили главата с тояга. Св. Димитрий Ростовски


Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това,

Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това, ...

......... да лекува душата и тялото привличали към него хиляди хора. Търсейки вглъбения живот и безмълвието, той много странствал, бил във Вавилон, Сицилия, Далмация и обърнал към вярата много езичници. Св. Иларион завършил земния си път в Кипър. Паметта му се чества на 21 октомври (3 ноември по стар стил). Pravoslavieto.com


След смъртта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко

След смъртта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко ...

......... ни предишните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на смърт. Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски (Йоан Чудотворец)

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски (Йоан Чудотворец) ...

......... август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата. Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.


Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св.

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ...

......... Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия. В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври. Pravoslavieto.com


Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В

Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. В ...

......... Дух, всички те се нареждат сред другите боговдъхновени книги на Свещеното Писание. Пророк Осия живял дълги години и в дълбока старост починал 820 години преди Рождество Христово, и е погребан с мир. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


В светото Евангелие (Мат. 27:50-54) се разказва, че при кръстната

В светото Евангелие (Мат. 27:50-54) се разказва, че при кръстната ...

......... е при Господа като негов ученик. Чух го как той заедно с него пееше: "Наистина Този е Божият син. Такъв ще бъде вовеки. И царството Му не ще има край!" © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Славният презвитер св. Лукиан Антиохийски живял в третия и началото

Славният презвитер св. Лукиан Антиохийски живял в третия и началото ...

......... чест. Това станало в 311 г. – две години преди възтържествуването на Църквата над прогнилото езичество. Години по-късно света царица Елена построила църква върху неговия гроб, над светите му мощи. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев)


Светите мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий живели в първия

Светите мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий живели в първия ...

......... главата – с коса и брада, като че сега е положена в гроба; лицето – светло, като че сега е умито. Из мощите лъхтял аромат, който превъзхождал всички известни аромати. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светите мъченици Карп и Папила живели в края на втория

Светите мъченици Карп и Папила живели в края на втория ...

......... двама свещеномъченици била обезглавена и сестрата на дякон Папила – света Агатоника. В един ден – 13 октомври – светата Църква чества паметта на светите Карп, Папила, Агатодор и Агатоника. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


По време на Диоклетиановото гонение, станало в първото десетилетие на

По време на Диоклетиановото гонение, станало в първото десетилетие на ...

......... светите мъченици. Погребали ги с молитви и песнопения в каменна пещера. След това, по обичая в онова време, с послание известили на вярващите в другите градове за смъртта на мъчениците. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в

След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в ...

......... служил на Църквата като епископ тралийски. Обърнал мнозина към Христа. Вършил и тук, както по много други места, големи чудеса. Починал в дълбока старост, обичан от цялото си многобройно паство. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


През време на жестокото Максимианово гонение на християните живял в

През време на жестокото Максимианово гонение на християните живял в ...

......... си, съдията осъдил мъчениците на смърт. Главата на Евлампий била отсечена с меч. Евлампия предала душата си на Бога, преди още палачът да е дигнал меча си и над нея. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Авраам (на еврейски език

Авраам (на еврейски език "баща на множество") е старозаветният патриарх ...

......... съхрани Истинската вяра, и с когото Той сключил завет (Бит. 11:26). Най-важните епизоди от Свещената история, които са свързани с Авраам са - явяването на три ангела в Содом и - жертвоприношението на Исаак , сина на Авраам - един от предобразите на Новозаветната жертва на Господ Иисус Христос. Pravoslavieto.com


Преподобна Пелагия живяла в петия век. Родила се в Антиохия.

Преподобна Пелагия живяла в петия век. Родила се в Антиохия. ...

......... от околните манастири се стекли на нейното погребение със свещи и кандилници. Тялото й било тържествено погребано в същата килия, където тя предала в ръцете на Бога своята разкаяна душа. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били

Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били ...

......... от Небето, който го викал при Господа. И той радостно навел глава под меча на палача. Светите мъченици Сергий и Вакх пострадали за тържеството на Божията църква в 295 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. апостол Тома - от Дванадесетте апостоли, родом от Галатия,

Св. апостол Тома - от Дванадесетте апостоли, родом от Галатия, ...

......... бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалите Азан и Сафот, висши сановници. Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан - за дякон. Прободен с копие - починал. Мощите му били пренесени в Месопотамия, на гроба му ставали чудеса. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.


Света Харитина живяла в края на третия и началото на

Света Харитина живяла в края на третия и началото на ...

......... непорочно девство си. Тялото й било сложено в чувал с пясък и хвърлено в морето. След три дни морските вълни го изхвърлили на брега. Сам Клавдий погребал света мъченица Харитина. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Йеротей бил приятел на св. Дионисий Ареопагит. И той

Св. Йеротей бил приятел на св. Дионисий Ареопагит. И той ...

......... светата Божие Майка от дома на св. Йоан Богослов до нейния гроб в Гетсимания. След Дионисий той бил епископ на Атина и като него св. свещеномъченик Йеротей умрял мъченически. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).  


Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във

Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във ...

......... всяка вероятност те са били създадени. Схващанията, изразени в тях, са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад и те до ден днешен са теми на оживени дискусии. Авторът на тези философски и богословски произведения е наричан днес Псевдо-Дионисий Ареопагит - (Pseudo) - Dionysius the Areopagite. Pravoslavieto.com


Св. свещеномъченик Киприан Антиохийски и света мъченица Юстина били родом

Св. свещеномъченик Киприан Антиохийски и света мъченица Юстина били родом ...

......... християнин - Теоктист. Посечени били с меч в Никомидия в III век по времето на император Декий. Телата им били отнесени в Рим и предадени на Руфима, роднина на императора. Тя ги погребала с чест. При гроба на Юстина ставали изцерения. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.


Св. апостол Ананий бил един от Седемдесетте Христови ученици. Служил

Св. апостол Ананий бил един от Седемдесетте Христови ученици. Служил ...

......... на идолите. Той претърпял големи мъчения, при които дръзновено изповядвал името Божие. Мъчителите го извели извън града и го убили с камъни. Християни пренесли и погребали тялото му в Дамаск. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети пророк Варух бил ученик, приятел и писар на св.

Свети пророк Варух бил ученик, приятел и писар на св. ...

......... слушали их, ожесточались, гнали, а затем, бросили обоих в темницу. Только после взятия Иерусалима они были освобождены халдеями (Иер. гл. 36-38). Вместе с учителем св. Варух горько оплакивал разрушение Иерусалима Навуходоносором. После мученической кончины пророка Иеремии св. Варух жил недолго и умер в Египте в VI веке до Р. X.


Свети апостол Марко, наречен Иоан, за когото свети Лука споменава

Свети апостол Марко, наречен Иоан, за когото свети Лука споменава ...

......... ученик и сътрудник на апостол Павел. Около 64 година след Р.Хр., когато свети апостол Павел написал посланието си до Тит, той се трудел на о. Крит заедно с Тит. (виж Тит. 3:13) © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и

Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и ...

......... и облажават с песнопения този велик Божий угодник, възлюбен от Бога повече от всички останали свети угодници. По молитвите му Господ да дарува и на нас изцеление на недъзите ни - душевни и телесни - и да се сподобим и ние да бъдем угодни и възлюбени на нашия Христос Бог.


През петия век живял в Александрия един добър християнин на

През петия век живял в Александрия един добър християнин на ...

......... света Ефросиния още в деня на смъртта й. Само няколко часа след смъртта й един от манастирските братя, сляп с едното око, се помолил горещо на преподобната и изведнъж прогледнал. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град

Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град ...

......... и добри дела. Починала в дълбока старост. Света Текла била първата мъченица от жените християнки. Поради това св. Църква я нарекла "първомъченица". Заради нейната апостолска дейност я нарекла и "равноапостолна". © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светата дева Ириада живеела в Александрия. Веднъж, като отишла на

Светата дева Ириада живеела в Александрия. Веднъж, като отишла на ...

......... Антинопол, света Ириада преди всички други претърпяла жестоки изтезания и била посечена с меч, а след нея и всички останали запечатали с кръвта си своето изповядване на вярата си в Иисуса Христа. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


На 22 септември България празнува 110 години независимост, възраждането на

На 22 септември България празнува 110 години независимост, възраждането на ...

......... Чобанов, заместник-кмет на Столична община и доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН. Честването е част от Календара на културните събития на Столична община. С Ден на отворени врати на 22 септември от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей ще отбележи 110-ата годишнина от Независимостта.


Правото на мир и седемдесетата годишнина от приемането на Всеобщата

Правото на мир и седемдесетата годишнина от приемането на Всеобщата ...

......... подготвена от ученици. "Време е всички нации и всички хора да се съобразяват с думите на Всеобщата декларация за правата на човека, която признава присъщото на всички членове на човешката раса достойнство и равни и неотменни права", цитира още Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в поканата си инициативният комитет.


Св. великомъченик Евстатий живял през втората половина на първия и

Св. великомъченик Евстатий живял през втората половина на първия и ...

......... християни ги погребали с почести. Това станало в 126 година. Светите мощи на тия великомъченици – Евстатий, жена му и синовете му, се намират в Рим, в църквата "Св. Евстатий". © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светите мъченици Трофим, Саватий и Доримедонт живели през третия век,

Светите мъченици Трофим, Саватий и Доримедонт живели през третия век, ...

......... Както Саватий преди това, така и Трофим и Доримедонт дали живота си за прослава на Господа Иисуса Христа. С радост и надежда те приели пратените им от небесата мъченически венци. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Света мъченица Ариадна пострадала за Христа при царуването на нечестивия

Света мъченица Ариадна пострадала за Христа при царуването на нечестивия ...

......... небесна радост вовеки. Амин. В същия ден се чества паметта на светите мъченици София и Ирина, загинали от меч, и мъченик Кастор, който починал, след като бил измъчван от глад от идолопоклонниците. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


През втората половина на първия и в първите десетилетия на

През втората половина на първия и в първите десетилетия на ...

......... майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Света Евфимия Всехвална живяла във втората половина на третия и

Света Евфимия Всехвална живяла във втората половина на третия и ...

......... помощ и славен мъченически венец. Светият равноапостолен цар Константин Велики построил в Халкидон прекрасен храм на нейно име. Света великомъченица Евфимия Всехвална пострадала във времето между 303 и 307 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


През четвъртия век християнството се разпространило бързо по бреговете на

През четвъртия век християнството се разпространило бързо по бреговете на ...

......... християни изградили прекрасен храм, в който били поставени светите мощи на великомъченика. Край тях започнали да се извършват чудеса. Мнозина получавали изцеление както на телесни, така и на душевни недъзи. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на

Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на ...

......... Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст. На Кръстовден се спазва строг пост. Pravoslavieto.com


Св. свещеномъченик Корнилий Стотник - стотник от полка, наречен

Св. свещеномъченик Корнилий Стотник - стотник от полка, наречен "Италийски", ...

......... стотник от полка, наречен "Италийски", пръв из езичниците християнин, кръстен от апостол Петър в Кесария ПалестинскаРечник в 41 година и от него по-късно ръкоположен в епископски чин. Проповядвал, правил чудеса, бил в тъмница и окови. Завършил мъченически край гр. Троада. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.  


При царуването на Диоклетиан и Максимиан за управител на Галатийската

При царуването на Диоклетиан и Максимиан за управител на Галатийската ...

......... мястото, където пострадал светият мъченик, но го намерили вече мъртъв. Тогава те пред всички изповядали Христа, истинския Бог. Воините ги вързали и ги завели при хегемона, а той заповядал да бъдат посечени. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Преподобна Теодора живяла в петия век. Родила се в град

Преподобна Теодора живяла в петия век. Родила се в град ...

......... се като примерен Божи угодник. Този, когото преподобна Теодора била осиновила, възприел нейното монашеско име и се стремял да подражава на подвига й. По-късно станал игумен на същата света обител. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светите родни сестри Минодора, Митродора и Нимфодора живеели в края

Светите родни сестри Минодора, Митродора и Нимфодора живеели в края ...

......... близо до топлите води. Това станало между годините 305 и 311. По-късно била издигната църква над гроба им. Наречена била с техните имена – Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светият праведен Иоаким произхождал от Иудиното коляно, от дома на

Светият праведен Иоаким произхождал от Иудиното коляно, от дома на ...

......... от вашата Пресвята Дъщеря се роди Бог. И сега, като предстоите близо до Него на небето, молете се, да бъде отделена и за нас, макар и частица, от вашата нескончаема радост. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.