На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици ...

......... в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. Празникът се почита най-тържествено от именниците - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.


Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст ...

......... поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът. Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.


Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или ...

......... Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Северна Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.


Св. мъченик Евдоксий бил военачалник при царуването на Диоклетиан (284-305

Св. мъченик Евдоксий бил военачалник при царуването на Диоклетиан (284-305 ...

......... главните военачалници, които мъжественият и непоколебим Евдоксий бил посветил в истините на Евангелието. Това станало в 311 г. По-късно в Цариград бил построен храм на името на св. мъченик Евдоксий. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Блажено починал

Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Блажено починал ...

......... на св. Симеон. Това шествие на ангели с душата на преподобния наблюдавал и св. Авксентий във Витиния. Същия ден се празнува паметта и на преподобна Марта, майка на св. Симеон. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на

Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на ...

......... за епископ. По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч. Pravoslavieto.comСв. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е ...

......... силни стомашни болки, паднал и умрял. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.


Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш

Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш ...

......... му преподобният Никодим Агиорит написал житието му, като поставил паметта му на 8 август. Не е известно защо архиепископ Филарет Черниговски в книгата си "Святые южных славян" и в българския православен календар мъченик Анастасий (Спас) Струмишки бил отбелязан на 29 август. Христо Темелски Из "Светци и духовни водачи от Македония"


Император Максимиан в столицата си гр. Никодимия издал заповед грижливо

Император Максимиан в столицата си гр. Никодимия издал заповед грижливо ...

......... гроба на своя мъж. Тя също така е причислена от св. Църква към лика на мъчениците, защото с душата си пострадала за Христа и послужила с любов на Неговите мъченици. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. ап. Тит бил езичник, родом от остров Крит. Получил

Св. ап. Тит бил езичник, родом от остров Крит. Получил ...

......... дълбока старост и пред смъртта си видял св. ангели, които дошли за душата му. Лицето му се озарило от чудна светлина и той тихо и радостно предал Богу душата си. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а

В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а ...

......... предавал на злобата и гордостта. Не много преди неговата смърт му се явил умрелият пророк Самуил и му повторил, че Бог отнема от него царството и го предава на Давид. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).След тържествената света Литургия ще бъде осветен празничен курбан за

След тържествената света Литургия ще бъде осветен празничен курбан за ...

......... След тържествената света Литургия ще бъде осветен празничен курбан за здраве и благословение на вярващите християни, дошли да почетат патрона на светата обител, св. Йоан Рилски Чудотворец.


Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е ...

......... с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.


В град Коман, близо до НеокесарияРечник, епископ на която в

В град Коман, близо до НеокесарияРечник, епископ на която в ...

......... от Христа, за което след мъчения бил хвърлен в огъня, където светият епископ приел мъченическа смърт за Христа нашия Бог. В този ден се чества паметта на светите мъченици Памфил и Капитон. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия ...

......... чрез глас от небето: "Блажен си ти, Евпле, Мой добри и верни рабе! Влез в радостта на твоя Господ!" След това той радостно преклонил главата си под меча на палача. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен

Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен ...

......... тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка. Светецът се почита както в католическата, така и в православната църква на 10 август. Тъй като Диого Диаш открива днешния остров Мадагаскар на деня на светеца 10 август 1500 г., той го кръщава остров Свети Лаврентий.На 9 август Православната църква почита паметта на Свети апостол

На 9 август Православната църква почита паметта на Свети апостол ...

......... Матей, Мати, Матьо, Матия, Матея. Същите имена празнуват своя имен ден и на 16 ноември, когато почитаме паметта на Свети апостол и евангелист Матей. Освен, че бил един от 12-те апостоли, Свети Матей е автор на първото Евангелие, в което описва живота и делата на Иисус Христос (Евангелие от Матей).


На 6 август Православната църква чества големия господски празник Преображение

На 6 август Православната църква чества големия господски празник Преображение ...

......... Бог Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа. Този велик празник се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.


Свети Фавий произхождал от Рим и бил презвитер в дните

Свети Фавий произхождал от Рим и бил презвитер в дните ...

......... смърт за нашия Господ Иисус Христос, на Когото слава с Отца и Светия Дух во веки. Амин. По молитвите на светия свещеномъченик Фавий, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.   © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Някога през месец август се появили болести и, за да

Някога през месец август се появили болести и, за да ...

......... Цариград било наредено да се прави литийно шествие с Честния Кръст от храма "Св. София" до храма "Св. Богородица". Този празник е установен при император Михаил в IX век след победата му над сарацините. Прави се водосвет с нов, зелен босилек. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.


Днес, 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни, припомня БГНЕС.

Днес, 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни, припомня БГНЕС. ...

......... са "сухи" - разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.


На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и ...

......... епископ Иларион и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин. В светата Литургия ще вземат участие духовници от Видин и епархията. След богослужението ще бъде осветена и празнична храна – курбан, за здраве и благословение на присъстващите вярващи християни.


Личността на св. Мария Магдалена неправилно се обърква с други

Личността на св. Мария Магдалена неправилно се обърква с други ...

......... филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание. На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.) Pravoslavieto.com


Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. ...

......... пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. На празника се разрешава вино и елей.


Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий

Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий ...

......... мантия; друго тя нищо нямаше, а си спечели голямо съкровище на небето.” При стечение на множеството народ погребали добродетелната св. Макрина, служила Богу вярно и неизменно през целия си живот. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра),

Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), ...

......... на мъченика, пострадал на 18 юли 362 г. Мъжеството на св. Емилиан въодушевило с твърдост и другите християни, които дотогава се криели от страх. Свирепият управител погубил мнозина от тях. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска.

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. ...

......... не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Когато персите превзели известния африкански град Картаген и отвели много

Когато персите превзели известния африкански град Картаген и отвели много ...

......... нейните свети и несъкрушими молитви и поради милосърдието на нашия Господ Иисус Христос, на Когото с Отца и Светия Дух се отдава . чест и слава, сега и в безкрайните векове. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети

Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети ...

......... Претърпял много страдания и бил убит от неверниците. Душата му се упокоила на небето заедно с останалите свети апостоли по благодатта на нашия Господ Иисус Христос, на Когото слава во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. -

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един ...

......... на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Pravoslavieto.com


Св. Прокъл бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара).

Св. Прокъл бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара). ...

......... бил жестоко бичуван заради неговата непреклонност във вярата. Оковали го във вериги, повлекли го вън от града и там го посекли. Тялото му било погребано близо до тялото на Прокъл. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След

Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ...

......... Бога за Русия, а нетленните й мощи продължават да вършат чудеса." Според мнението на някои историци света Олга - Елена била българска княгиня и следователно отишла в Русия вече християнка. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Град Никопол (в Армения) бил място на мъченическата смърт на

Град Никопол (в Армения) бил място на мъченическата смърт на ...

......... им в река Ликос, където те се запазили в една плитчина до брега. Благочестиви люде ги взели и погребали. По-късно на същото място християните построили църква в чест на мъчениците. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния

Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния ...

......... град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Там разпространявал словото Божие. Неговата проповед била съпроводена с чудеса. Св. Панкратий завършил мъченически земния си живот - езичниците го убили с камъни. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Прокопий е роден в Йерусалим. Като езичник носел името

Св. Прокопий е роден в Йерусалим. Като езичник носел името ...

......... мъки - бичували го, опалвали го с огън и разтягали тялото му. Най-сетне бил посечен с меч. Така завършил земния си живот св. великомъченик Прокопий. Това станало в 303 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд ...

......... всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на Х век. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457

В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457 ...

......... църквата "Св. Богородица" във Влахерна - на брега на морето и я поставили в нарочна ракла, украсена със злато, сребро и скъпоценни камъни. Това станало на 2 юли 458 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност

Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност ...

......... когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални. Църквата е празнувала паметта на всички апостоли заедно. По-късно Тя е добавила към тях и апостол Павел.


Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през ...

......... Александрийски. То било разширено от св. Софроний Йерусалимски, който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които станало със сами него. Той бил излекуван от очна болест. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е

Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е ...

......... се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ. В Полша празникът се нарича Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ) и е свързан с подобни народни ритуали: палене на огньове и прескачането им, палене на сламена кукла, къпане в реките, бране на билки и закичване на девойките с венци.


Когато Незалязващото Слънце на правдата - нашият Спасител - пожелал

Когато Незалязващото Слънце на правдата - нашият Спасител - пожелал ...

......... Илия, и да Му приготви пътя, когато дойде да спасява човешкия род. За всичко това да бъде слава на Христос, нашия Бог и Спасител, с Отца и Светия Дух во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл

През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл ...

......... паметта на светите мъченици Евстохий, Гай, Урван и останалите, пострадали при Максимиан в град Анкира, в началото на IV век. В този ден е представянето в Господа на светия праведен Артемий Верколски. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Този свят мъж бил епископ в гр. Самосат, който принадлежи

Този свят мъж бил епископ в гр. Самосат, който принадлежи ...

......... истинската вяра, така и Евсевий бил подложен на гонение и пратен на заточение. На негово място бил назначен арианин. Новият император Грациан върнал на катедрите всички православни епископи. Тогава и св. Евсевий се върнал в Самосат, но скоро умрял от раната, която една жена - арианка му нанесла по главата.


Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се

Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се ...

......... Бога. Тялото на свети Юлиан било изнесено от вълните на брега, където го намерила една благочестива вдовица от Александрия и с чест го погребала. Впоследствие светите мощи на Юлиан били пренесени в Антиохия. Свети Иоан Златоуст, докато бил презвитер в Антиохия, почел паметта на светия мъченик Юлиан с похвално слово.


Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като

Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като ...

......... почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един ...

......... което той се стреми да предпази християните от лъжеученията и напомня, че Господ, Който не пощадил и ангелите, ще накаже всеки грешник, който не се старае да поправи живота си. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил

Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил ...

......... за празна. Като отворили вратата, видели, че житницата е пълна с чиста пшеница. Бащата поблагодарил на Бога и оттогава не забранявал на сина си да раздава даром хляб на сиромасите. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани

Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани ...

......... и сам позорно загинал за тържество на християните. След 30 години от смъртта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той

Св. Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той ...

......... за празна. Като отворили вратата, видели, че житницата е пълна с чиста пшеница. Бащата поблагодарил на Бога и оттогава не забранявал на сина си да раздава даром хляб на сиромасите. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос ...

......... - в VІІІ в. преди Христа. Той живял около 200 години преди Вавилонския плен. Пророчествата му са събрани в книгата, която носи неговото име и се състои от девет глави. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Методий бил родом от гр. Сиракуза (Сицилия). След като

Св. Методий бил родом от гр. Сиракуза (Сицилия). След като ...

......... и избран за патриарх. В първата неделя от Великия пост - Неделя на Православието (19 февруари 842 година) - патриарх Методий тържествено внесъл иконите в църква и написал канон в тяхна чест. Тоя велик изповедник на вярата се поминал в 846 година. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Свети Варнава, който бил наречен така от апостолите, а преди

Свети Варнава, който бил наречен така от апостолите, а преди ...

......... чест и положили с него в гроба, съгласно неговото завещание, светото евангелие от Матей, което Варнава някога сам преписал и с което никога не се разделял (Още: Събор на светите Седемдесет апостоли). © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Св. Кирил е известен в историята на християнската църква както

Св. Кирил е известен в историята на християнската църква както ...

......... в които той отхвърля мнението на Несторий, най-бележити негови съчинения са: Изяснения на Мойсеевото Петокнижие, на пророчествата на Исаия, на дванадесетте малки пророци, на Евангелията на Йоан и Лука, на посланията, Книга за поклонението с дух и истина, Учението за Света Троица. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Св. Теодор Стратилат, стенопис от 1290 г. от Мануил Панселинос,

Св. Теодор Стратилат, стенопис от 1290 г. от Мануил Панселинос, ...

......... дух". Теодор свършил мъченичеството си чрез посичане с меч. Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина да приемат християнската вяра много жители на града и много войници. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


На 6 юни Православната църква почита Възнесение Господне - Спасовден.

На 6 юни Православната църква почита Възнесение Господне - Спасовден. ...

......... Господ отстъпил от тях, и започнал да се възнася на небето. Той се отдалечавал от тях, докато един светъл облак Го закрил от очите им. Учениците се поклонили и се върнали в Иерусалим с голяма радост.Имен ден днес празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, и производните на тези имена.


Великият измежду нашите отци Висарион бил роден и възпитан в

Великият измежду нашите отци Висарион бил роден и възпитан в ...

......... дълбока старост, той се преставил във вечния живот и преминал от плача във вечното веселие, заедно с всички светии, в Христа Иисуса, нашия Господ, на Когото се отдава слава во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След

Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След ...

......... Варна), подчинен на митрополита Маркианопол". На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици. Особено известна е неговата гръцколатинска Синтагма - сборник от църковни и граждански закони. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Иларион Макариополски (Стоян Стоянов Михайловски) e висш български духовник, митрополит

Иларион Макариополски (Стоян Стоянов Михайловски) e висш български духовник, митрополит ...

......... първото богословско училище (Петропавловската духовна семинария) в манастира "Св. Петър и Павел" край Лясковец. Умира 4 юни 1875 година в Цариград. Там, в двора на Желязната църква "Св. Стефан", е погребан редом с Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и други. Племенник на владика Иларион е философът-поет Стоян Михайловски. Pravoslavieto.com


Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец. Но Господ

Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец. Но Господ ...

......... Ангел Божий я подкрепял във време на мъченията и Божията благодат поддържала несломим духа на девойката при нейните страдания. Най-после тя била отправена във Византион, където била посечена с меч. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Еразъм бил родом от Антиохия и живял във време

Св. Еразъм бил родом от Антиохия и живял във време ...

......... си смърт. Той починал в началото на ІV век. Пещерата с църквицата на св. Еразъм и до днес съществува недалеч от Охрид, където се проповядва великата сила на Божия угодник. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Юстин Философ (Иустин Философ) (Юстин Мъченик) (ок. 105 -

Св. Юстин Философ (Иустин Философ) (Юстин Мъченик) (ок. 105 - ...

......... император Марк Аврелий. Знаменитата проповед на св. Юстин в съда за ипостасната Истина-Христос и неговата смърт доказали, че той не е бил "филолог", а философ - в най-възвишения смисъл на думата. Църквата почита св. Юстин на 1 юни като "небесен покровител на рода на философите" и всички, търсещи истината. Pravoslavieto.com


Св. Ерм е един от Седемдесетте апостоли на Иисуса Христа.

Св. Ерм е един от Седемдесетте апостоли на Иисуса Христа. ...

......... както това се вижда от списъците на Седемдесетте апостоли, приписвани на св. Иполит Римски и Доротей Тирски. Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Той оставил твърде поучителната книга "Пастир". © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Лъжеучението на Арий особено се разпространило при император Валент. Като

Лъжеучението на Арий особено се разпространило при император Валент. Като ...

......... Далмат, от когото обителта по-късно получила своето название, та и нейният основател останал в църковната памет като Исаакий Далматски. Мощите на св. Исаакий били поставени в църквата "Св. първомъченик Стефан". © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на

Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на ...

......... отсечени главите. На осмия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрай й нанесли жесток побой, от който тя умряла. Това станало на 29 май 730 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


От млади години Никита се подвизавал в пости молитва. Той

От млади години Никита се подвизавал в пости молитва. Той ...

......... Никита много пострадал заради иконопочитанието от император Лъв Арменец (813–820 г.), когото той открито изобличавал, като му обяснявал православното учение за иконите. Той бил пратен на заточение, където и умрял. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. свещеномъченик Терапонт, епископ Сардикийски обърнал в христовата вяра много

Св. свещеномъченик Терапонт, епископ Сардикийски обърнал в христовата вяра много ...

......... четири сухи кола с лице нагоре, бил бит тъй, че земята се обляла от кръв и след още други мъчения бил заклан като агне в 259 година при император Валериан. Коловете се раззеленили, пуснали клони и болни получавали изцерения от листата. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор


Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа.

Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. ...

......... не извършвал света литургия, без да получи предварително небесно видение. Свети апостол Карп претърпял много страдания за Христовото име и най-после бил убит от враждебно настроени срещу християнската вяра евреи. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на ...

......... На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци. През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Pravoslavieto.com


Преподобни Михаил бил свят и мъдър йерарх. Той от детство

Преподобни Михаил бил свят и мъдър йерарх. Той от детство ...

......... отстранен от епископската си длъжност, загдето поддържал иконопочитанието, и бил пратен на заточение, където в голяма бедност и много страдания умрял в 818 г., като докрай останал верен на православието. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Василиск бил племенник на св. Теодор Тирон. Той страдал

Св. Василиск бил племенник на св. Теодор Тирон. Той страдал ...

......... свидетелствуват мнозина историци, се явил на св. Йоан Златоуст преди неговата смърт и му казал: "Утре ще бъдем заедно". Св. мъченик Василиск пострадал в царуването на МаксиминРечник в 308 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).