Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник ...

......... държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.   След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан. Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.


Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив

Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив ...

......... в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него. Най-после св. мъченик Талалей бил посечен с меч и се преселил във вечния живот в 284 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Преподобни Стефан бил син на прочутия гръцки император Василий Македонец.

Преподобни Стефан бил син на прочутия гръцки император Василий Македонец. ...

......... своето въздържание той довел тялото си до изтощение. Като прекарал живота си в такива богоугодни подвизи и като наставил в благочестивия живот Христовите овци, той, като благоуханен цвят, се преселил при Господа. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Преподобни Стефан бил син на прочутия гръцки император Василий Македонец.

Преподобни Стефан бил син на прочутия гръцки император Василий Македонец. ...

......... своето въздържание той довел тялото си до изтощение. Като прекарал живота си в такива богоугодни подвизи и като наставил в благочестивия живот Христовите овци, той, като благоуханен цвят, се преселил при Господа. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Свети Андроник бил един от 70-те апостоли Христови и сродник

Свети Андроник бил един от 70-те апостоли Христови и сродник ...

......... мене повярваха в Христа" (Рим. 16:7). Андроник благовествувал в разни страни и бил епископ в Панония. Той приел мъченическа смърт и неговите мощи били по-късно намерени в гр. Евгения (Византия). © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Теодор, наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал

Теодор, наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал ...

......... ден на ден преуспявал по пътя на светостта. По-късно – след смъртта на свети Пахомий – Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Той умрял около 360 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).Св. преподобни Пахомий Велики бил родом от Египет, баща му

Св. преподобни Пахомий Велики бил родом от Египет, баща му ...

......... Като войник се запознал с Христовата вяра, оттеглил се в пустинята, станал монах, постриган от епископ Паламон. Строг подвижник, основал манастир в Тавена и напътствал в духовния живот 12 000 монаси. Първи схимник, приел великия ангелски образ. Починал в 348 година. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор


През времето на император Декий (249–251 г.) Исидор бил насила

През времето на император Декий (249–251 г.) Исидор бил насила ...

......... Божия Дух говорел и изповядвал името Христово. Между това войводата бил постигнат от Божие наказание и той изведнъж онемял, но при все това не се вразумил от това наказание. Той дал знак да отсекат главата на Исидор. Това станало в 251 година. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Девицата Гликерия, дъщеря на знатен римски сановник приела християнската вяра

Девицата Гликерия, дъщеря на знатен римски сановник приела християнската вяра ...

......... всички Негови милости, девойката молела за смърт и тихо предала душата си Богу. Това станало във втората половина на второто столетие, през време на гонението при император Антонин (138–161 г.). © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Епифаний, който се прославил със своя живот, ученост и

Св. Епифаний, който се прославил със своя живот, ученост и ...

......... на 115-годишна възраст. Известието за неговата смърт опечалило всички жители на острова. Епифаний бил много учен, знаел пет езика – гръцки, латински, еврейски, египетски и сирски – и написал няколко духовни книги, между които "Изложение на ересите" и "Тълкуване на библейските пророци". © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Светският празник Св. св. Кирил и Методий бележи началото си

Светският празник Св. св. Кирил и Методий бележи началото си ...

......... просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 год., това признание ще дойде и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа, припомня БГНЕС. 11 май е патронен и професионален празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"."Считам, че трябва, - пише св. Григорий Нисийски, - да ...

......... псалмите и беседа за шести псалом, Пет беседи за Господнята молитва, Осем беседи за блаженствата. Към нравствено-аскетичните му съчинения се отнасят: три изследвания за християнското съвършенство, за целта на живота по Бога, за истинското подвижничество, за девството, за любовта към бедните и други. От него са останали и 28 писма.


Св. пророк Исаия, син Амосов, произлизал от рода на юдейските

Св. пророк Исаия, син Амосов, произлизал от рода на юдейските ...

......... дървен трион. Благочестиви люде погребали тялото му близо до Силоамския поток, който се явил – както говори преданието – по негова молитва. Това станало около 675 г. преди Рождество Христово. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и

Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и ...

......... с песнопения този велик Божий угодник, възлюбен от Бога повече от всички останали свети угодници. По молитвите му Господ да дарува и на нас изцеление на недъзите ни - душевни и телесни - и да се сподобим и ние да бъдем угодни и възлюбени на нашия Христос Бог. Източник: pravoslavieto.com


Когато излязла повеля от римския император Максимилиан (305–311 г.) да

Когато излязла повеля от римския император Максимилиан (305–311 г.) да ...

......... Ти, Господи, загдето мене, недостойния, Ти удостои с честта да се наричам мъченик Христов!” Светият мъченик бил посечен с меч на 8 май 303 година. Християните благоговейно погребали тялото му. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети великомъченик Георги е един от най-тачените светци, а свързаните

Свети великомъченик Георги е един от най-тачените светци, а свързаните ...

......... посветени на мъченика, е ротондата "Св. Георги" в София. Мощи на светеца в България се пазят в едноименните храмове в Хаджидимово и в Русе, както и в Руенския манастир „Св. Иван Рилски” в село Скрино. Монасите там въпреки многото изцеления в това число и на онкобoлни, избягват да афишират чудесата.Този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и

Този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и ...

......... много идолски капища, изгонил бесовете от бесноватите и извършил множество други чудеса. Освен това той отново построил църковните сгради и богато ги украсил, след което с мир си отишъл от този живот. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни ...

......... наскоро починали свои близки. Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение.


Светли петък е денят на Светлата седмица след Великден, в

Светли петък е денят на Светлата седмица след Великден, в ...

......... св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.


Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на ...

......... Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон. Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец". † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.


На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли

На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли ...

......... понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници.


На първи май Църквата празнува св. пророк Йеремия, който живял

На първи май Църквата празнува св. пророк Йеремия, който живял ...

......... Господа за людете и за своя град". Йеремия протегнал ръка, посочил на Юда златен меч и му казал: "Вземи сега тоя свещен меч и съкруши с него враговете на Израиля!" © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос.

Свети Яков е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. ...

......... сведенията за живота му, който намираме в Новия Завет. Но светите му мощи били по някое време пренесени в Испания и днес испанците почитат св. ап. Яков като свой покровител. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението ...

......... не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали". Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.


Преподобни Мемнон още от малък се предал на постнически живот

Преподобни Мемнон още от малък се предал на постнически живот ...

......... Светия Дух. За чистия му и свят живот Бог го дарил с чудотворна сила. Той вършел чудеса не само докато бил жив, но и след смъртта му над неговия гроб мнозина намирали изцерение от болестите си. Починал в мир през второто столетие. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан ...

......... в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден. Редакцията на Actualno.com Ви желае здрави и щастливи празнични дни. Нека Христовото Възкресение донесе на всички светлина в душите и стремеж към по-добри дела!


Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус ...

......... място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. "Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: " и към беззаконници бе причислен" /Марк, 15:25-28/.


Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е

Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е ...

......... търговци в гр. Венеция. Върху мястото, където били положени, през десети век бил издигнат величествен храм на негово име. Евангелист Марк и досега се счита за покровител на град Венеция. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него ...

......... цветни стъклени смалти. Боядисани яйца са намерени и при погребения от XI-XII век по земите на западните славянски народи. Въпреки историческите спорове за началото на традицията, едно е сигурно - всяко шарено яйце символизира възкресението, живота и любовта, а според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.


Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на ...

......... разкаже, коя е била светата покойница Така светът узнал и Църквата съхранила житието на преподобната Ксения Римлянка, отминала в блажената вечност през втората половина на V век на 24 януари © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с

На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с ...

......... и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.      


Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои

Свети Лазар бил българин от село Дебел дял, което отстои ...

......... Рилски, но които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир “Свети Архангели”, гдето е означено и родното му село Дебелдял. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни.

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. ...

......... забрана за работа, боядисват се великденските яйца. На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве. На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове. Източник: БГНЕС


Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област

Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област ...

......... връчил му жезъл и му заповядал да върви след него на далечен път. Това било указание за близката му смърт. Поминал се след Великден. Неговият ученик Елевсий написал житието му. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свещеномъченик Януарий е живял през онова страшно за Църквата време,

Свещеномъченик Януарий е живял през онова страшно за Църквата време, ...

......... на различни места. Тялото на св. Януарий било пренесено в Неапол, където и до сега благоговейно се почита неговата памет. Жителите на Неапол го почитат като свой защитник и покровител. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети Анастасий бил възпитан в голямо благочестие още от ранната

Свети Анастасий бил възпитан в голямо благочестие още от ранната ...

......... на години, и със сан антиохийски патриарх, който невинен претърпял изгнание от император Иустин, а вторият, сега споменаваният, който е живял малко по-късно от него и е бил игумен на Синайската планина. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски


Преподобни Йоан Вехтопещерник е живял през VІІІ век. Той се

Преподобни Йоан Вехтопещерник е живял през VІІІ век. Той се ...

......... от святи люде и отшелници. Най-после се настанил в Харитоновата пещер, където се отдал на строги подвизи. Много години прекарал в пост, молитва и бдение, като винаги мислел за смъртта и се учел на смирение. Достигнал святост и тихо завършил живота си. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат

Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат ...

......... Цариград. Като такъв той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички братя. Поминал се около 820 година. Свети Йосиф Песнописец го погребал близо до гроба на учителя му св. Григорий Декаполит. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година. 


През ІV век срещу християните в Персий било предприето жестоко

През ІV век срещу християните в Персий било предприето жестоко ...

......... преследват. След известно време обаче гонението било възобновено със страшна сила. Изобщо през дългогодиншното си царуване Сапор на три пъти предприемал гонение срещу християните. Тези гонения продължили около двадесет години. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


През времето на император Диоклетиан в Рим живеел благочестив християнин

През времето на император Диоклетиан в Рим живеел благочестив християнин ...

......... сестри. Анастасия погребала и нейното тяло близо до телата на сестрите й. С такъв мъченически подвиг завършили живота си светите девици и Църквата ги причислила към сонма на своите светии. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Просветени в християнската вяра от светите апостоли Петър и Павел,

Просветени в християнската вяра от светите апостоли Петър и Павел, ...

......... те си оставали твърди и непреклонни в християнската вяра. Накрая им били отсечени главите**, и те заминали при Господа, за да застанат на небесата пред Него, в сонма на другите свети мъченици.  © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653

Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 ...

......... оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където след две години починал, като до края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на

През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на ...

......... се кръстили. Най-после св. Артемон бил хванат от фанатизирани езичници, които отсекли главата му с меч. Така верният Божи служител получил мъченически венец и се преселил във вечните небесни обители. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети Зинон бил грък, роден в Сирия. Като пътешествал из

Свети Зинон бил грък, роден в Сирия. Като пътешествал из ...

......... стена при вратите, и мнозина, които били в храма, отивали при вратата и утолявали жаждата си, като требвали вода с ръце. И много други чудеса станали по молитвите на Божия угодник Зинон. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота

Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота ...

......... понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните сили отслабвали и тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени. Бог ги надарил с лечебна сила. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Нечестивият римски цар Декий, който искал да обърне всички към

Нечестивият римски цар Декий, който искал да обърне всички към ...

......... ненавиждат. Слугите, които ги отвели на мястото на екзекуцията, изпълнили онова, което им било заповядано, и Христовите изповедници получили мъченически венец. Благоговейни мъже прибрали светите им тела и с чест ги погребали недалече от града за слава на нашия Спасител Иисус Христос, Който живее и царува във вечни времена. Амин.


Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария КападокийскаРечник. Възпитан бил

Свети мъченик Евпсихий се родил в Кесария КападокийскаРечник. Възпитан бил ...

......... обаче не било въста-новено, защото император Юлиан заминал на война с персите и повече не се върнал в Кесария Кападокийска, а по-късно върху гроба на мъченика бил издигнат великолепен храм. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на

Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на ...

......... ревностно словото Божие в различни области на Римската империя. Те претърпели мъчения за вярата си в Иисуса Христа и отдали живота си в себежертвено служение на Бога и на ближния. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско

Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско ...

......... Херсон, където светият старец починал в изгнание. Той предпочел да пожертва временния живот на земята, но да остане верен изповедник на православната вяра и да получи вечен блажен живот. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).  


Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин

Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин ...

......... починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград и – според житието му – "лежи във великата моравска църква, от лявата страна, в стената зад олтара на света Богородица". Древната му служба се запазила в ръкописи от ХІІІ век. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година


През времето на римските императори Диоклетиан (284–305 г.) и Максимиан

През времето на римските императори Диоклетиан (284–305 г.) и Максимиан ...

......... Присъдата била изпълнена. Устните им шептели молитва, когато ги хвърляли в морето, където загинали. След известно време вълните изхвърлили телата им на брега. Приятелите им ги погребали с подобаваща чест. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Преподобни Йосиф се родил на остров Сицилия в началото на

Преподобни Йосиф се родил на остров Сицилия в началото на ...

......... посрещат неговата душа". И досега вярващите слушат съставените от преподобни Йосиф Песнописец химни и се наслаждават на чудната поезия, с която той е възхвалил подвизите и делата на Божиите угодници. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Преподобни Никита се родил в малоазийската област Витиния. Той живял

Преподобни Никита се родил в малоазийската област Витиния. Той живял ...

......... пение на псалми и погребални песни, я положили до гроба на преподобни Никифор, първия игумен на манастира. За благочестивия му и свят живот Бог прославил преподобни Никита с чудотворна благодат. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Блаженият наш отец Тит, който от ранна възраст възлюбил Христа,

Блаженият наш отец Тит, който от ранна възраст възлюбил Христа, ...

......... като ревностно защитавал светата Църква от нападките на еретиците иконоборци. Поживял доста и посочвайки на своите последователи достоен за подражание пример на постнически живот, преподобни Тит мирно заминал при Господа. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.    


Светител Мелитон Сардийски е християнски апологет от поколението след апостолските

Светител Мелитон Сардийски е християнски апологет от поколението след апостолските ...

......... и Домициян са повдигали против нас гонение. Останалите императори са бивали благосклонни към нас, между тях и баща ти Адриян… Не можем да не вярваме, че ти, мъдростта, на когото се провъзнася на всякъде, не ще постъпиш с нас не человеколюбиво" (по Евсевий)" Д. Цухлев, История на Българската Църква). Pravoslavieto.com


Светият наш отец Аполоний, когато бил на петнадесет години, се

Светият наш отец Аполоний, когато бил на петнадесет години, се ...

......... и чрез това прогонвали от помислите си лукавите внушения на дявола. Като наставил много иноци на този живот и доживял до дълбока старост, свети Аполоний се преселил при Бога за вечен живот. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Не е известно къде се е родил великият подвижник преподобни

Не е известно къде се е родил великият подвижник преподобни ...

......... т. е. Стълба на добродетелта, да постигнат християнското съвършенство. По тая книга той е наречен "Лествичник". Той написал и съчинението "Книга към пастиря". Св. Йоан Лествичник умрял в 603 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В царуването на император Константин Велики (337 г.), когато християнската

В царуването на император Константин Велики (337 г.), когато християнската ...

......... се на твърдостта на светия старец, се обърнали към християнската вяра. В същото време пострадал и дякон Кирил. Множество християни били мъчени в разни градове на Палестина, Египет и Сирия. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г.

Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. ...

......... за него: где е гробницата му, къде са мощите му, имало ли е служба в негова чест. Паметта му се празнува на 28 март само с поменуване на името му. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата

Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата ...

......... църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел

На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел ...

......... се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Днес имен ден празнуват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.


Благовещение е един от най-чаканите и важни пролетни празници. Той

Благовещение е един от най-чаканите и важни пролетни празници. Той ...

......... не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият ­ "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие змия на него". На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник. Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.


Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена

Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена ...

......... като казал: - Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


По времето на император Траян (98-117) и по негова заповед

По времето на император Траян (98-117) и по негова заповед ...

......... време при нея дошли неколцина християни, на които разказала за живота си. На осмия ден след кръщението, като се помолила, светата мъченица извършила това, което била замислила, и се прибрала при Господа. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Свети Кирил бил родом от Антиохия. Той бил ученик на

Свети Кирил бил родом от Антиохия. Той бил ученик на ...

......... повярвали и още много други. Достигнал дълбока старост, свети Кирил тихо и блажено починал и бил погребан с чест на този остров (Сицилия), като подава изцеление на тези, които прибягват към него. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Сред многото православни жени, които познава историята, е и света

Сред многото православни жени, които познава историята, е и света ...

......... смърт. Самата Фотина след ужасни изтезания била хвърлена в кладенец. Какъв знаменателен край! При кладенеца някога тя получила от Христа своето първо духовно озарение и и изпила първата чаша "жива вода", течаща във вечния живот. И пак кладенецът й послужил като врата, през която тя действително преминала във вечния живот!


В ІІІ век, когато жестоко били преследвани християните, един знатен

В ІІІ век, когато жестоко били преследвани християните, един знатен ...

......... и дякон Мариан, умрели мъченически. Тяхната памет, както и паметта на Клавдий, Илария и синовете им се чества в деня на св. мъченици Хрисант и Дария – на 19 март. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Кирил е роден около 315 г. в Йерусалим или

Св. Кирил е роден около 315 г. в Йерусалим или ...

......... три пъти от епископската катедра. Св. Кирил се ползвал с голямо уважение от цялата църква и взел дейно участие на II Вселенски събор (381 г.). Доживял до дълбока старост и починал през 386 година. Църковните отци и писатели го наричат "мъж със свят живот" и "защитник на апостолското учение". Pravoslavieto.com


Преподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида –

Преподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида – ...

......... и папата и жителите на Рим дохождали да се поклонят на светите мощи на Божия човек, който от любов към Господа пожертвал всички световни радости и се отрекъл от щастие, богатство и човешка слава, за да служи Богу в смирение и нищета. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


На 16 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на

На 16 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на ...

......... нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избраниците си, а те им връщат подаръци. На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден. Традиционно на трапезата има пита с мая, леща, чорба от гъби. Източник: БГНЕС