Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил

Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил ...

......... пропускайки много, учредил извършването на литургията в още по-съкратен вид". Съкратената от Иоан литургия първоначално не съдържала в себе си всички песнопения, които съдържа сега, но те не изменили съществено реда на литургията. Из "Жития на светиите" от св. Димитрий Ростовски, бележка към житието на св. диакониса Олимпиада (25 юли)


Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и ...

......... в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които ...

......... на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.


Осми ноември е празник в чест на съборното единство на

Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ...

......... молител и застъпник пред Бога; Йехудиил – прославител на Господа; Варахиил – подател на Божиите благословения. Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди". Източник: www.pravoslavieto.com


Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото

Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото ...

......... дишащи ги хвърлили в нея и я засипали с пръст. Приели такава жестока и тежка смърт, светите Никандър и Ермей достигнали вечния радостен живот с Господа, на Когото слава во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Светите свещеномъченици Акепсима, Йосиф и Айтал станали жертва на гонението

Светите свещеномъченици Акепсима, Йосиф и Айтал станали жертва на гонението ...

......... бил убит дякон Айтал, израснало дърво, което имало лечебни плодове. Мнозина от вярващите виждали на същото място небесна светлина и ангели да възпяват Бога, Който прославя своите светци. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).    Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов оцени резултатите

Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов оцени резултатите ...

......... на втори тур в столицата. "В неделя не само че трябва да си върнем София, трябва да си върнем държавата", бяха думите му. Какво каза Борисов за местните избори - научете в този материал! Какво коментира премиерът за избора на Иван Гешев за главен прокурор - научете в този материал!


Свети Стахий бил поставен от свети апостол Андрей за епископ

Свети Стахий бил поставен от свети апостол Андрей за епископ ...

......... трудове и подвизи предали душите си на Господа. * Аргиропол, днес Фундукли, предградие на Константинопол близо до Пера и Галата. ** Диоспол се намирал в Палестина, на северозапад от Йерусалим. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.    


Свети Епафрас, за когото също свети апостол Павел споменава в

Свети Епафрас, за когото също свети апостол Павел споменава в ...

......... на колосяните: "Поздравява ви вашенецът Епафрас, Иисус Христов раб, който винаги се подвизава за вас в молитвите, за да пребъдете съвършени и изпълнени с всяка воля Божия. Свидетелствувам за него, че той има голяма ревност и грижа за вас и за ония, които са в Лаодикия и Иерапол" (Кол. 4:12-13).


Тези светици живели при император ДиоклетианРечник и при управителя на

Тези светици живели при император ДиоклетианРечник и при управителя на ...

......... Фирмилиан, архиепископ Кападокийски (живял през първата половина на III век). Според други източници тя се считала само за негова духовна дъщеря. Блажената й кончина се отнася към 304 година. Бел.ред. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.    


На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св.

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. ...

......... нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични св. Литургии. И не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и подобни, които на 26 октомври празнуват своя имен ден.На 19 октомври светата Православна църква почита паметта на всебългарския

На 19 октомври светата Православна църква почита паметта на всебългарския ...

......... манастир – Рилската св. обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина. А на самия 19 октомври се отслужва празнична света Литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, както и многобройните храмове посветени на Рилския светец.


Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в

Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в ...

......... описал св. патриарх Евтимий. От 1238 г. до падането под турско робство светите й мощи са почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания през 1641 г. те били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния) и са днес място на поклонници от цял свят. pravoslavieto.com


Преподобни Козма Маюмски живял в осмия век. Родил се в

Преподобни Козма Маюмски живял в осмия век. Родил се в ...

......... Общо за химните на св. Козма Маюмски и тия на св. Йоан Дамаскин съществува такъв отзив: "Между химните на другите песнопевци те са нямали и никога няма да имат равни." © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните.

На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. ...

......... Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия, предаде БГНЕС. Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животните, както и към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.


Св. свещеномъченик Киприан Антиохийски и света мъченица Юстина били родом

Св. свещеномъченик Киприан Антиохийски и света мъченица Юстина били родом ...

......... християнин - Теоктист. Посечени били с меч в Никомидия в III век по времето на император Декий. Телата им били отнесени в Рим и предадени на Руфима, роднина на императора. Тя ги погребала с чест. При гроба на Юстина ставали изцерения. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.Великият просветител на Армения, св. Григорий, живял в третия и

Великият просветител на Армения, св. Григорий, живял в третия и ...

......... в епископски сан бил въздигнат неговия син Аростан, който продължил делото на баща си. Той бил един от 318-те отци на Първия вселенски събор, станал в Никея в 325 г. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети апостол Марко, наречен Иоан , за когото свети Лука

Свети апостол Марко, наречен Иоан , за когото свети Лука ...

......... сътрудник на апостол Павел. Около 64 година след Р.Хр., когато свети апостол Павел написал посланието си до Тит, той се трудел на о. Крит заедно с Тит. (виж Тит. 3:13) © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.    


Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град

Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град ...

......... и добри дела. Починала в дълбока старост. Света Текла била първата мъченица от жените християнки. Поради това св. Църква я нарекла "първомъченица". Заради нейната апостолска дейност я нарекла и "равноапостолна". © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Светата дева Ириада живеела в Александрия. Веднъж, като отишла на

Светата дева Ириада живеела в Александрия. Веднъж, като отишла на ...

......... към Христовите затворници и била окована във вериги заедно с тях. След като корабът пристигнал в египетския град Антинопол, света Ириада преди всички други претърпяла жестоки изтезания и била посечена с меч, а след нея и всички останали запечатали с кръвта си своето изповядване на вярата си в Иисуса Христа.


Веднъж Дометиан, управителят на Киликия, тръгнал на лов заедно със

Веднъж Дометиан, управителят на Киликия, тръгнал на лов заедно със ...

......... Димитрий Ростовски на датата 4 януари, Зосима не починал веднага след страшните мъчения от Дометиан, а мирно предал духа си на Господа заедно със свети Атанасий в една пещера в пустинята. Бел.ред. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици ...

......... в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. Празникът се почита най-тържествено от именниците - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.


Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст ...

......... поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът. Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.


Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или ...

......... Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Северна Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.


Св. мъченик Евдоксий бил военачалник при царуването на Диоклетиан (284-305

Св. мъченик Евдоксий бил военачалник при царуването на Диоклетиан (284-305 ...

......... главните военачалници, които мъжественият и непоколебим Евдоксий бил посветил в истините на Евангелието. Това станало в 311 г. По-късно в Цариград бил построен храм на името на св. мъченик Евдоксий. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Блажено починал

Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Блажено починал ...

......... на св. Симеон. Това шествие на ангели с душата на преподобния наблюдавал и св. Авксентий във Витиния. Същия ден се празнува паметта и на преподобна Марта, майка на св. Симеон. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на

Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на ...

......... за епископ. По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч. Pravoslavieto.com


Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е ...

......... силни стомашни болки, паднал и умрял. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.


Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш

Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш ...

......... му преподобният Никодим Агиорит написал житието му, като поставил паметта му на 8 август. Не е известно защо архиепископ Филарет Черниговски в книгата си "Святые южных славян" и в българския православен календар мъченик Анастасий (Спас) Струмишки бил отбелязан на 29 август. Христо Темелски Из "Светци и духовни водачи от Македония"


Император Максимиан в столицата си гр. Никодимия издал заповед грижливо

Император Максимиан в столицата си гр. Никодимия издал заповед грижливо ...

......... гроба на своя мъж. Тя също така е причислена от св. Църква към лика на мъчениците, защото с душата си пострадала за Христа и послужила с любов на Неговите мъченици. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. ап. Тит бил езичник, родом от остров Крит. Получил

Св. ап. Тит бил езичник, родом от остров Крит. Получил ...

......... дълбока старост и пред смъртта си видял св. ангели, които дошли за душата му. Лицето му се озарило от чудна светлина и той тихо и радостно предал Богу душата си. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а

В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а ...

......... предавал на злобата и гордостта. Не много преди неговата смърт му се явил умрелият пророк Самуил и му повторил, че Бог отнема от него царството и го предава на Давид. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


След тържествената света Литургия ще бъде осветен празничен курбан за

След тържествената света Литургия ще бъде осветен празничен курбан за ...

......... След тържествената света Литургия ще бъде осветен празничен курбан за здраве и благословение на вярващите християни, дошли да почетат патрона на светата обител, св. Йоан Рилски Чудотворец.


Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е ...

......... с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.


В град Коман, близо до НеокесарияРечник, епископ на която в

В град Коман, близо до НеокесарияРечник, епископ на която в ...

......... от Христа, за което след мъчения бил хвърлен в огъня, където светият епископ приел мъченическа смърт за Христа нашия Бог. В този ден се чества паметта на светите мъченици Памфил и Капитон. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия ...

......... чрез глас от небето: "Блажен си ти, Евпле, Мой добри и верни рабе! Влез в радостта на твоя Господ!" След това той радостно преклонил главата си под меча на палача. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен

Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен ...

......... тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка. Светецът се почита както в католическата, така и в православната църква на 10 август. Тъй като Диого Диаш открива днешния остров Мадагаскар на деня на светеца 10 август 1500 г., той го кръщава остров Свети Лаврентий.


На 9 август Православната църква почита паметта на Свети апостол

На 9 август Православната църква почита паметта на Свети апостол ...

......... Матей, Мати, Матьо, Матия, Матея. Същите имена празнуват своя имен ден и на 16 ноември, когато почитаме паметта на Свети апостол и евангелист Матей. Освен, че бил един от 12-те апостоли, Свети Матей е автор на първото Евангелие, в което описва живота и делата на Иисус Христос (Евангелие от Матей).


На 6 август Православната църква чества големия господски празник Преображение

На 6 август Православната църква чества големия господски празник Преображение ...

......... Бог Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа. Този велик празник се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.


Свети Фавий произхождал от Рим и бил презвитер в дните

Свети Фавий произхождал от Рим и бил презвитер в дните ...

......... смърт за нашия Господ Иисус Христос, на Когото слава с Отца и Светия Дух во веки. Амин. По молитвите на светия свещеномъченик Фавий, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.   © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Някога през месец август се появили болести и, за да

Някога през месец август се появили болести и, за да ...

......... Цариград било наредено да се прави литийно шествие с Честния Кръст от храма "Св. София" до храма "Св. Богородица". Този празник е установен при император Михаил в IX век след победата му над сарацините. Прави се водосвет с нов, зелен босилек. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.


Днес, 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни, припомня БГНЕС.

Днес, 31 юли Православната църква отбелязва Богородични заговезни, припомня БГНЕС. ...

......... са "сухи" - разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.


На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и ...

......... епископ Иларион и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин. В светата Литургия ще вземат участие духовници от Видин и епархията. След богослужението ще бъде осветена и празнична храна – курбан, за здраве и благословение на присъстващите вярващи християни.


Личността на св. Мария Магдалена неправилно се обърква с други

Личността на св. Мария Магдалена неправилно се обърква с други ...

......... филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание. На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.) Pravoslavieto.com


Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. ...

......... пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. На празника се разрешава вино и елей.


Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий

Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий ...

......... мантия; друго тя нищо нямаше, а си спечели голямо съкровище на небето.” При стечение на множеството народ погребали добродетелната св. Макрина, служила Богу вярно и неизменно през целия си живот. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра),

Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), ...

......... на мъченика, пострадал на 18 юли 362 г. Мъжеството на св. Емилиан въодушевило с твърдост и другите християни, които дотогава се криели от страх. Свирепият управител погубил мнозина от тях. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска.

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. ...

......... не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Когато персите превзели известния африкански град Картаген и отвели много

Когато персите превзели известния африкански град Картаген и отвели много ...

......... нейните свети и несъкрушими молитви и поради милосърдието на нашия Господ Иисус Христос, на Когото с Отца и Светия Дух се отдава . чест и слава, сега и в безкрайните векове. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети

Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети ...

......... Претърпял много страдания и бил убит от неверниците. Душата му се упокоила на небето заедно с останалите свети апостоли по благодатта на нашия Господ Иисус Христос, на Когото слава во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. -

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един ...

......... на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Pravoslavieto.com


Св. Прокъл бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара).

Св. Прокъл бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара). ...

......... бил жестоко бичуван заради неговата непреклонност във вярата. Оковали го във вериги, повлекли го вън от града и там го посекли. Тялото му било погребано близо до тялото на Прокъл. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След

Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ...

......... Бога за Русия, а нетленните й мощи продължават да вършат чудеса." Според мнението на някои историци света Олга - Елена била българска княгиня и следователно отишла в Русия вече християнка. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Град Никопол (в Армения) бил място на мъченическата смърт на

Град Никопол (в Армения) бил място на мъченическата смърт на ...

......... им в река Ликос, където те се запазили в една плитчина до брега. Благочестиви люде ги взели и погребали. По-късно на същото място християните построили църква в чест на мъчениците. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния

Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния ...

......... град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Там разпространявал словото Божие. Неговата проповед била съпроводена с чудеса. Св. Панкратий завършил мъченически земния си живот - езичниците го убили с камъни. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Прокопий е роден в Йерусалим. Като езичник носел името

Св. Прокопий е роден в Йерусалим. Като езичник носел името ...

......... мъки - бичували го, опалвали го с огън и разтягали тялото му. Най-сетне бил посечен с меч. Така завършил земния си живот св. великомъченик Прокопий. Това станало в 303 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд ...

......... всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на Х век. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457

В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457 ...

......... църквата "Св. Богородица" във Влахерна - на брега на морето и я поставили в нарочна ракла, украсена със злато, сребро и скъпоценни камъни. Това станало на 2 юли 458 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност

Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност ...

......... когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални. Църквата е празнувала паметта на всички апостоли заедно. По-късно Тя е добавила към тях и апостол Павел.


Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през

Св. безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин. Родил се през ...

......... Александрийски. То било разширено от св. Софроний Йерусалимски, който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които станало със сами него. Той бил излекуван от очна болест. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е

Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е ...

......... се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ. В Полша празникът се нарича Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ) и е свързан с подобни народни ритуали: палене на огньове и прескачането им, палене на сламена кукла, къпане в реките, бране на билки и закичване на девойките с венци.


Когато Незалязващото Слънце на правдата - нашият Спасител - пожелал

Когато Незалязващото Слънце на правдата - нашият Спасител - пожелал ...

......... Илия, и да Му приготви пътя, когато дойде да спасява човешкия род. За всичко това да бъде слава на Христос, нашия Бог и Спасител, с Отца и Светия Дух во веки. Амин. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл

През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл ...

......... паметта на светите мъченици Евстохий, Гай, Урван и останалите, пострадали при Максимиан в град Анкира, в началото на IV век. В този ден е представянето в Господа на светия праведен Артемий Верколски. © Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.


Този свят мъж бил епископ в гр. Самосат, който принадлежи

Този свят мъж бил епископ в гр. Самосат, който принадлежи ...

......... истинската вяра, така и Евсевий бил подложен на гонение и пратен на заточение. На негово място бил назначен арианин. Новият император Грациан върнал на катедрите всички православни епископи. Тогава и св. Евсевий се върнал в Самосат, но скоро умрял от раната, която една жена - арианка му нанесла по главата.


Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се

Свети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се ...

......... Бога. Тялото на свети Юлиан било изнесено от вълните на брега, където го намерила една благочестива вдовица от Александрия и с чест го погребала. Впоследствие светите мощи на Юлиан били пренесени в Антиохия. Свети Иоан Златоуст, докато бил презвитер в Антиохия, почел паметта на светия мъченик Юлиан с похвално слово.


Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като

Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като ...

......... почиват неоткрити, защото, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един ...

......... което той се стреми да предпази християните от лъжеученията и напомня, че Господ, Който не пощадил и ангелите, ще накаже всеки грешник, който не се старае да поправи живота си. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил

Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил ...

......... за празна. Като отворили вратата, видели, че житницата е пълна с чиста пшеница. Бащата поблагодарил на Бога и оттогава не забранявал на сина си да раздава даром хляб на сиромасите. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани

Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани ...

......... и сам позорно загинал за тържество на християните. След 30 години от смъртта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Св. Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той

Св. Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той ...

......... за празна. Като отворили вратата, видели, че житницата е пълна с чиста пшеница. Бащата поблагодарил на Бога и оттогава не забранявал на сина си да раздава даром хляб на сиромасите. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).