На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св.

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св. ...

......... светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари. Според народното поверие на Илинден морето взима най-много жертви. Традиция повелява да не се работи в днешния ден, за да не се разсърди Свети Илия. Правят се курбани. Имен ден имат Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка и производни от имената.


В авиобаза

В авиобаза "Граф Игнатиево" Пловдивският митрополит Николай ще освети нов ...

......... Румен Радев, който ще присъства на церемонията. Проектът е реализиран със съдействието на дирекция "Вероизповедания“ към Министерския съвет и Пловдивската митрополия. Гости на церемонията ще бъдат още командващият на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, високопоставени лица от държавната администрация на президента, пловдивският областен управител Здравко Димитров, командири на военни формирования.


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions ...

......... където ще участва в празненствата, посветени на царските дни. В нощта на 16-17 юли патриархът ще ръководи нощно религиозно шествие с дължина 21 километра, съобщи Вести.ру. Главата на Руската православна църква организира днес и среща на Светия синод. На следващия ден ще бъде осветена иконата на Божията майка в Алапаевск.


Десетки поклонници тръгнаха от Велико Търново, за да извървят пътя,

Десетки поклонници тръгнаха от Велико Търново, за да извървят пътя, ...

......... година, когато са пренесени в Рилския манастир. Участници в похода споделиха: "Той е историческа българска личност, светец на светците". "Той е закрилник на България. Човек го носи в себе си". Поклонниците ще извървят над 600 км преди да стигнат до Рилския манастир на 6-ти август, когато е празникът Преображение Господне.


Като поставени от Господа епископи в Неговата Църква ние сме

Като поставени от Господа епископи в Неговата Църква ние сме ...

......... достохвални предци - предстоятели на Българската православна църква и благоверни наши владетели от миналото, духовници и книжовници, и на всички онези, които през вековете са отдали живота си, за да я има България - заедно с нейната държава и с нейната автокефална Православна църква. - се казва още в посланието


С архиерейско Богослужение Българската православна църква днес отбелязва 1000-години от

С архиерейско Богослужение Българската православна църква днес отбелязва 1000-години от ...

......... годишнината самостоятелно и отхвърли Македонска покана за съвместна честване на празника, като не изпрати свои представители на тържествата в Охрид, които състояха на 28 май. Архиерейската литургия ще започна Патриаршеската катедрала в 9.30 часа. Богослужението ще бъде излъчено на живо в Официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://www.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F-1832220050379133/?ref=bookmarksВ навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и

В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и ...

......... иконите на светите братя Кирил и Методий и св. Седмочисленици. „Добрият зограф не говори за творбите си. За да бъдат разбрани, трябва да отворим очите и сърцето си за тях", каза Красимир Костадинов. Олга Босева, куратор на галерията очаква, освен традиционната българска публика, експозицията да привлече и множество италиански ценители.


"Във връзка с обявения гей парад в София на 9 ...

......... в лоното на св. Православна църква. Всяка човешка душа е по-ценна от целия свят, затова Св. Синод припомня, че Бог не иска смъртта на грешника, „но да се отвърне той от пътя на злото и греха и да бъде жив” (Йез. 33:11)", пише още в съобщението на Българската православна църква


Българската православна църква може и трябва да помогне на Македонската

Българската православна църква може и трябва да помогне на Македонската ...

......... по всички врати, защото, ако чукате, ще ви се отвори. В същото време и да не съществува църква в Македония, ако този народ иска, може да има своя църква, своя епископия, свои образователни институции, свой организиран църковен живот, каква е пречката, ако изповядват вярата, която изповядват и всички поместни църкви?".


Врачани посрещнаха снощи чудотворната икона на Света Богородица от одеското

Врачани посрещнаха снощи чудотворната икона на Света Богородица от одеското ...

......... майка. Постоянното местонахождение на иконата на Света Богородица "Одигитрия Байталска" е в храма "Рождество Богородично" на девическия манастир в село Байтал, Одеска област в Украйна. Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, а в манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея.


Врачанският митрополит Григорий и свещеници ще посрещнат тържествено във Враца

Врачанският митрополит Григорий и свещеници ще посрещнат тържествено във Враца ...

......... за врачанска епархия, всеки един християнин с голямо упование и с голяма радост ще посрещна чудотворната икона. „Както върви живота имаме нужда от чудеса, специално в България вярващите хора все се надяват“. „Ще помоли за здраве, да бъдем малко по-добри и всеки да носи една частица надежда в сърцето си.Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен

Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен ...

......... четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица. В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които целят да прогонят влечугите. На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.


Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца

Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца ...

......... вече са тийнейджърите и третата група, която ще ползва този възстановителен център, това са семействата, които са изгубили децата си. Ние много искаме да им помогнем, за да могат да преодолеят тази непрежалима загуба, да помагат пък на тези, които са след тях включвайки се в работата на нашето сдружение."


Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в

Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в ...

......... членовете на нелегитимното църковно настоятелство. Черковни пари пази и местният свещеник. За възстановяване на храма е открита и дарителска сметка. Ако искате да помогнете, можете да дарите на: Сметка за дарения: Банка ДСК Стара Загора Фонд Църкви и Манастири IBAN: BG84STSA93000005734285 BIC: STSABGSF Партида: за храм "Света Параскева" село Памукчии


На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата ...

......... от Новия завет говорят за последните дни - Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят цялата Вселена преди второто идване на Спасителя. С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.


В 14:17 часа българско време снизходи Благодатният огън в Йерусалим!

В 14:17 часа българско време снизходи Благодатният огън в Йерусалим! ...

......... около Кувуклията. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод. Очаква се Българската делегация да кацне на Летище "София" в 19.00 часа днес и да бъде отнесен във всяка една от епархиите на Българската православна църква, а миряните да осветят с него домовете си след радостния възглас "Христос воскресе!" в полунощ.На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново

На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново ...

......... тези, които са искали да доносничат. „Не може да се каже, че всеки, който има досие, е непременно недостоен", каза Ловчанският митрополит. Относно Истанбулската конвенция той смята, че щеше да е пагубно, ако беше ратифицирана. Ако възпитаваме децата да не проявяват насилие, няма да са нужни конвенции, допълни митрополит Гавриил.


Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала

Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала "Свети ...

......... процес, който започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната смес съдържа повече от 30 съставки, сред които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.


За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска

За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска ...

......... всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.


Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за

Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за ...

......... - тогава църквата отслужва Опело Христово). На следващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е започнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.


На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници

На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници ...

......... желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец". 25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.


Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница от украинския град Ананиев

Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница от украинския град Ананиев ...

......... Тутракан. Иконата ще бъде изложена за поклонение и в Русе, Разград и Попово. По време на престоя на иконата в църквите сутрин и вечер пред нея се отслужва Канон на Св. Богородица. Първообразът на чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушница се намира в манастира "Дохиар" на Света Гора - Атон.


Симеон Сакскобургготски заяви, че е нормално Българската православна църква и

Симеон Сакскобургготски заяви, че е нормално Българската православна църква и ...

......... Николай и Киприан влязоха в Светата обител при камбанно посрещане и огромно множество. Радев оцени високо ролята на Бигорския манастир в миналото и настоящето. Преди това в храма "Свети Спас" в Скопие пред гроба на легендарния ръководител на ВМРО Гоце Делчев митрополит Николай отслужи молебен в присъствието на македонски свещеници.


Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна църква Кирил

Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна църква Кирил ...

......... Кирил каза, че по това време Русия още не е възстановена от предходните си конфликти, но е потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защити, без да получи нещо в замяна. Патриархът отбеляза също, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на много хиляди български опълченци.


Вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна на летището руският патриарх Кирил, който

Вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна на летището руският патриарх Кирил, който ...

......... между българската православна църква и руската православна църква. Той ще участва в събитията по случай 140 години от Освобождението на България. "Българският народ не е забравил за предишните събития от 1977-1978 г.", каза Йотова. От летището патриарх Кирил ще пътува за среща с главата на българската православна църква патриарх Неофит.


Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен след земетресението тази

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен след земетресението тази ...

......... Той е „благодарствен за божията милост, проявена към нас за това, че бог ни запази невредими, в съответствие с христовия призив непрестанно се молете и за всичко благодарете", се казва в съобщението. „Призоваваме православните християни да въздадем богу слава и благодарност в богослужението тази вечер", се казва още в съобщението.


Чудотворната украинска икона на Света Богородица е изложена за поклонение

Чудотворната украинска икона на Света Богородица е изложена за поклонение ...

......... идват в храма, за да отправят своята искрена молитва към Божията майка. Молитвата към Света Богородица трябва да бъде отправена с вяра, посочва отец Николай Николов. Украинската чудотворна икона "Одигитрия Байталска" ще остане в старинния столичен храм „Света Петка" до понеделник, 26-и февруари, когато ще отпътува за поклонение в Сърбия.


За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва

За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва ...

......... всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден. Християнската църква нарича началото на Великденския пост "преддверие на божественото покаяние".


Църквата не се плаши от канонизацията на дядо Добри. Въпросът

Църквата не се плаши от канонизацията на дядо Добри. Въпросът ...

......... - защо да го възстановяваме, там няма хора, а той казва - ние да го възстановим, пък Бог ще си изпрати хора", допълни отец Серафим. „Болестта не е нещо, което ни наврежда, знаеше той, тя в повечето случаи ни помага, за да ни покаже пътя", заключи игуменът на Кремиковския манастир.


Първата си литургия в катедралния храм във Видин отслужи новият

Първата си литургия в катедралния храм във Видин отслужи новият ...

......... и сръбска православни църкви, духовници и миряни. Митрополит Даннил се срещна и с православните християни, които дойдоха да го поздравят лично за избора. На всеки от тях подари икона с лика свети Димитър, който е и закрилник на Видин. Общият стремеж е животът с вярата в Христа, каза митрополит Даниил.


Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит

Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит ...

......... Там областният управител Росен Белчев посрещна митрополитът с думите: „Във Ваше лице виждам истински духовен водач, който с достойнство и мъдрост ще работи за утвърждаване на взаимното уважение и единението на българските граждани, защото в днешно време повече от всякога се нуждаем от солидарност и толерантност, основани на християнските ценности!".


Новият видинскимитрополит Даниил бе посрещнат в с. Сумер, след като

Новият видинскимитрополит Даниил бе посрещнат в с. Сумер, след като ...

......... Даниил към всички обръщаше благото си лице, давайки свято благословение, а хората споделяха, че виждат в него своя нов духовен баща с надежда за по-добри бъднини. С радост, хляб и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митрополит Даниил към следващата му спирка за посрещането му в град Монтана.


Днес е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква преди

Днес е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква преди ...

......... след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. През 2018 г. Задушниците са три - Задушница преди Неделя месопустна (10 февруари), Черешова задушница (26 май) и Архангелова задушница (3 ноември).


Тази събота, на 10 февруари 2018 г., новоизбраният Видински митрополит

Тази събота, на 10 февруари 2018 г., новоизбраният Видински митрополит ...

......... в катедралния храм "Св. Димитър" на престолния си град. Митрополит Даниил беше избран за първойерарх на Видинската епархия на 4 февруари след канонически вот, провел се в Синодната палата в София. Дядо Даниил е брат на образцовата Хаджидимовска монашеска школа, дала едни от най-качествените млади духовници на Българската православна църква.


Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран ...

......... е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.


Чудотворна икона на Св. Богородица идва в столицата този следобед.

Чудотворна икона на Св. Богородица идва в столицата този следобед. ...

......... виждат, но не легнала във водата, а изправена. Те виждат и образа на Божията майка, която им казва кой от всички тях да я извади от водата. Това извършва монахът Гавраил, който живеел в безмълвие в планината. Той извадил иконата, като отишъл до нея, вървейки по водата като по суша.


Десетки миряни посрещнаха чудотворната икона на Божията майка

Десетки миряни посрещнаха чудотворната икона на Божията майка "Пътеводителка Байталска" ...

......... християнските предания първата икона от този тип е нарисувана от евангелист Лука и се е превърнала в закрилница на Константинопол. Днес подобни икони има в Русия, Гърция, Украйна и Полша. Иконата остава за поклонение във варненския катедрален храм „Свето Успение Богородично" два дни. Утре сутрин ще бъде отслужена божествена литургия.


„Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да

„Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да ...

......... в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с Конституцията, с международни договори, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро освен да призове народните представители", добави отец Дионисий.


Църквата „Свети Теодор Тирон

Църквата „Свети Теодор Тирон" в с. Радилово, която след месеци ...

......... През 1902 г. радиловския хаджия Георги Велев Бакалов дарява на църквата хуругви и голямата, и рядка икона „Йерусалимица", изложена в притворната църква „Света Неделя". От храмовото настоятелство са разкрили и сметка, по която добри хора може да направят дарения за необходимите ремонти: IBAN: BG51 SOMB 9130 1062 7941 01BIC: SOMBBGSF.


"Вълнението ни е голямо, тъй като в днешния ден имаме ...

......... всички, които са допринесли за възобновяването на този свят храм. Всички те са в мислите ни и молитвите ни, защото това е свято дело за прославянето на Божието име сред човеците. Нека всемилостивият Бог бди над всички нас. Честит и благословен празник! За много и благословени години", каза патриарх Неофит.


„Измолвайки Божията благодатна помощ и закрила над нашето войнство и

„Измолвайки Божията благодатна помощ и закрила над нашето войнство и ...

......... от тях да не остава напразно. Делото им да пребъде във вековете, та нашата обща родина майка България да продължава и през третото хилядолетие уверено по пътя на своя държавен, културен и обществен възход, духовно подпомагана и от светата ни Православна църква", каза още патриарх Неофит в тържественото си слово.


Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител

Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител ...

......... части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление да се освещават бойните знамена на Българската армия.


След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св.

След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св. ...

......... само по Коледа и Великден. Тържествената церемония ще се проведе в присъствието на президента Ердоган, българския премиер Борисов, владици, и над 1000 гости от двете страни. Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св. Стефан" ще има поне още век и половина живот.


Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. Това

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. Това ...

......... предели, като всесърдечно благопожелаваме на всички вас крепко здраве, бодър дух и благословени от Бога успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание! Божията милост и любов, благодат и мир на раждащия се днес във Витлеем Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас", каза още патриарх Неофит.


Комисиите на Българската православна църква и Македонската православна църква са

Комисиите на Българската православна църква и Македонската православна църква са ...

......... архиепископ Стефан, преспанско-пелагонийският митрополит и администратор австралийско-Новозеландски Петър, дебърско-кичевският митрополит и администратор Австралийско-Сиднийски Тимотей, както и хераклейски епископ Климент, секретар на комисията. Преди месец Синодът реши, че ще „ходатайства" пред останалите църкви за установяването на канонически статут на Македонската православна църква при положение, че тя признава Българската за своя църква-майка.


Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес (21 декември)

Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес (21 декември) ...

......... по-естествено от това Българската патриаршия да се превърне в Църква-Майка на МПЦ. Още повече, че подобно искане е било отправено от години от някои български архиереи. Той опроверга и появилите се твърдения, че Вселенската патриаршия би била против едно подобно общуване между нашите две църкви, определяйки го като „голяма лъжа".


Архимандрит Симон е освободен от длъжност игумен на Бачковския манастир.

Архимандрит Симон е освободен от длъжност игумен на Бачковския манастир. ...

......... декември. Архимандрит Симон стана игумен на Бачковския манастир през юни 2014 година, като замени на поста сваления предишен игумен - епископ Борис. Тогава действията на Синода бяха провокирани от некоректното поведение на епископа по време на изборите за Варненски митрополит и деяния, които са несъвместими с попрището на православен духовник.


Среща на Светия Синод на БПЦ начело с Негово Светейшество

Среща на Светия Синод на БПЦ начело с Негово Светейшество ...

......... с държавата и съдействието от страна на министерствата при изграждането и поддържането на храмовете и манастирите на БПЦ-БП. В хода на разговора бяха повдигнати и въпроса за паспортизацията на храмовете и другите сгради на Българската православна църква, въпроса за неотложния ремонт на сградата на Богословския факултет в София и др.


„Поискахте 230 хил. лв., а ние сме отпуснали 940 хил.

„Поискахте 230 хил. лв., а ние сме отпуснали 940 хил. ...

......... Горанов допълни: „Сумата е за извършване на довършително-ремонтни работи и изграждане на комуникациите в Южното крило на манастира "Свети Великомъченик Георги - Зограф" в Атон, Гърция. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите на бюджета". Игуменът на Зографския манастир подари на министър-председателя копие на чудотворната икона „Св. Георги".


Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 ...

......... Той е господар на целия подземен свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, сложена в портмонето ни, ще ни донесе освен здраве, и пари.


Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на ...

......... за християните от всички страни. Този ден започнали да празнуват в Русия още през 1091 г. поради изключителното уважение всред руските християни към този благодетелен Божи угодник и за възпоменание на чудотворното спасение на удавено дете през годината, когато светите мощи били пренесени в Бари, където се пазят и досега.


Делегация на Българската православна църква е на официално посещение в

Делегация на Българската православна църква е на официално посещение в ...

......... духовници ще участват в тържествата по повод 100-годишнината от началото на Всерусийския поместен събор. В съобщението на Светия синод се посочва още, че преговорите по въпроса за статута на Македонската православна църква ще започнат, след като специално избраната българска комисия се събере на заседание и определи стратегия за действията си.


Владимир Путин разчита на помощта на Руската православна църква (РПЦ)

Владимир Путин разчита на помощта на Руската православна църква (РПЦ) ...

......... - заяви Путин. Руският лидер отбеляза, че много пъти е провеждал разговори с патриарха на Русия - Кирилл, и знае неговата позиция по въпроса: "Готови сме да подкрепим всички религиозни общности и всички христиански направления. Всички без изключения. Днес ние имаме такава възможност и сме готови за тази съвместна работа".


След решението на българските архиереи да откликнат на протегната ръка

След решението на българските архиереи да откликнат на протегната ръка ...

......... православна църква. Според публикациите, решението е "възбудило църковните кръгове в Белград"- за сръбската православна църква единственият легитимен представител на християните в Македония е Охридската архиепископия. Цитират се неофициални източници, според които от сръбската църква са имали очаквания, че синодът в София "ще остане на линията на каноничния ред" в църквата.


Светият синод на епископите на Македонската православна църква - Охридската

Светият синод на епископите на Македонската православна църква - Охридската ...

......... македонската православна църква в осъществяването на божествената цел", се казва в изявление на Македонската православна църква - Охридската архиепископия. По-рано в понеделник Светият синод на БПЦ реши да излъчи комисия за установяването на канонически статут на Македонската православна църква. Това стана ясно от съобщение, публикувано на официалния сайт на Синода.


Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите

Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите ...

......... от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия са своя църква - майка. Българската православна църква - Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, отбелязват от Синода. Преди заседанието днес патриарх Неофит коментира, че българската църква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония".


Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието ...

......... МПЦ" и го увери в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване. Този въпрос предстои да бъде разгледан на заседание на Св. Синод на БПЦ, като темата за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви.


Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет на пътя София - Варна,

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет на пътя София - Варна, ...

......... това отново е имало три по-леки катастрофи: "Създаваме допълнителна организация, допълнителни сили да направим максимално възможното, което зависи от нас. Но само с полицейски сили не може да се реши този въпрос. Хората, които се движат по пътното платно, трябва да мислят за живота си и за живота на другите."


Македонската православна църква - Охридска архиепископия ще обяви Българската православна

Македонската православна църква - Охридска архиепископия ще обяви Българската православна ...

......... ако Светият синод признае македонската църковна самостоятелност. Това съобщава македонската агенция МИА, цитирана от БНР, в коментар за изпратеното на 9 ноември до Светия синод писмо от македонските архиереи. Македонската православна църква е създадена в края на Втората световна война, но до днес не е призната от никоя православна църква.


По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните ...

......... нашите ближни, да се радваме на живота, възраствайки в истините и в добродетелите на християнската ни вяра и давайки пример на останалите за мъдро и благоразумно поведение и отношение към ценността на свише дарувания ни Божи дар. Божията любов и Неговата велика милост и щедрост да бъдат с всички нас!


Само този петък в Троянския манастир, християните ще имат възможност

Само този петък в Троянския манастир, християните ще имат възможност ...

......... че ще го приемат в сърцето си", каза игуменът на светата обител епископ Сионий. Чудесата на свети Лука Кримски са хиляди и за различни здравословни проблеми. Към него прибягват и много хора, на които им предстои операция. Приживе, той е известен с това, че като лекар-хирург е нямал неуспешна операция.


Възпоменателна вечер, посветена на приснопаметния Видински митрополит Дометиан се организира

Възпоменателна вечер, посветена на приснопаметния Видински митрополит Дометиан се организира ...

......... остави след себе си много духовни чеда - монаси и монахини, духовници и миряни. Достойна личност с достойно извървян житейски път! Личност с изключително богата култура и духовно благородство, богато надарена от Бога с много дарби! Един живот, изпълнен с вяра и с надежда във всесилния и любящ ни Бог!


Пет години от кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Пет години от кончината на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. ...

......... блажената кончина на първойерарха на Българската патриаршия. По този повод на 4 ноември (събота), в съборния храм на Троянската св. обител "Успение Богородично", където е погребан блаженопочившият патриарх, от 9,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а от около 10,30 ч. панихида за упокоение душата на приснопаметния патриарх Максим.


Изложбата с детски рисунки бе открита в Клуба на народния

Изложбата с детски рисунки бе открита в Клуба на народния ...

......... "Възкресение Христово" с цел събиране на средства и даряване на медицинска апаратура за лечение на нуждаещите се децата. До този момент със събраните средства от първия етап са закупени и дарени на Клиниката три инфузоматни апарата - волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.


Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с посланика на

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с посланика на ...

......... се проведе на 21 декември 2017 г. в Баку. По време на срещата двамата обсъдиха въпроса за важността от междуетническа и междурелигиозна толерантност в днешните мултикултурни общества. В срещата взеха участие и съветникът в Посолството на Р Азербайджан в Р България Вусал Абдуллаев и протосингелът на Софийска митрополия архим. Василий.


Бигорският манастир „Св. Йоан Кръстител

Бигорският манастир „Св. Йоан Кръстител" и неговият метох „Св. Георги" ...

......... ставрофорен свещеноиконом Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия в израз на братска любов, който дари и изящо изработените и богато украсени мощехранителници. Протосингелът отец Добри Чаков дари на братята и сестрите от Македония частици от мощите на още видни светии, след като бъдат събрани средства за изработването на специална мощехранителница.


Чудотворната икона от Рилския манастир на „Света Богородица Одигитрия

Чудотворната икона от Рилския манастир на „Света Богородица Одигитрия", известна ...

......... край на епидемията. По този начин иконата пропътувала хиляди километри не само в региона, но и из цялата страна. Многобройни са свидетелствата за чудесата от древността до днес, свързани с иконата на Пресвета Богородица, за хората, които с вяра, чисто сърце и искрена молитва се обръщат към пречистият ѝ лик.


Нa 22 октомври 2017г. 1000 новородени български бебета ще получат

Нa 22 октомври 2017г. 1000 новородени български бебета ще получат ...

......... четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и за в бъдеще с цел насърчаване на раждаемостта в страната ни, и приелите св. Кръщение деца на "Направи го за България" да навлязат в православната вяра и живот.


Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години ...

......... и вътрешно оформление, днес храмът "Въздвижение на Светия кръст Господен" е готов за енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали. Енорийски свещеници в новия храм ще са свещениците - Божидар Маринов и Константин Цанков, доскоро служили в храма при Софийската семинария, която е в столичния кв. "Лозенец".


„Не бива да допускаме влошаване на отношенията между християни, а

„Не бива да допускаме влошаване на отношенията между християни, а ...

......... Светейшество папа Франциск е изпратил на Негово Светейшество патриарх Неофит в дар икона на Пресвета Богородица, която е била лично негово притежание. Българският патриарх прие подаръка от ръцете на монсеньор Пекорари с думите: „Нека Божията Майка ни дава сили да следваме неотклонно Нейния Син и наш Бог Господ Иисус Христос!"