Да обичаме Света Богородица и да следваме нейния добър пример.

Да обичаме Света Богородица и да следваме нейния добър пример. ...

......... варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари. Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.


Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с ...

......... терен от IV хилядолетие преди новата история. Първата християнска култова сграда, построена на това място е мартирий. В нея се съхраняват мощи на мъченици от Тракия, загинали за тържеството на вярата по време на гоненията на християни в Римската империя в края на III и началото на IV век. /


На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път

На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път "Рилският чудотворец", който ...

......... повече и повече православни християни. Инициативата е благословена и от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и се осъществува съвместно с Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Столична община. Тази година старитира и официален сайт на инициативата, който може да посетите тук - http://www.rilskipoklonnik.bg. Източник Българска патриаршияСнимки: Пенка Христова


На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан

На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ...

......... може да се кандидатства. Обетът, който съм дал пред себе си и пред св. Йоан Рилски е всяка година, на този ден, на седмата неделя след Петдесетница, да отслужваме св. Божествена Литургия, в този прекрасен храм, който остава спомен на нашите вяра и българщина, съхранени през вековете", каза Старозагорският митрополит.


Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан

Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан ...

......... църква 50 години да се е борила с водите е със стабилни основи, както е стабилна и нашата православна вяра", каза старозагорският митрополит Киприан. Богослужението на владиката ще е първо в храма от много години насам. То ще е на 4 август - 7 неделя след Петдесетница, от 9:00 ч.


Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в неделя, когато

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в неделя, когато ...

......... държавните празници. През август 2009 г. президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин възложиха на Министерството на културата да изготви законопроект, подписан от държавния глава през май 2010 г. В Беларус, паметният ден на княз Владимир няма официален статут и се празнува само като църковен празник. Източник ТАССПревод Агенция КРОССМощите на свети Ефрем Нови, наречен светецът светкавица, пристигат в

Мощите на свети Ефрем Нови, наречен светецът светкавица, пристигат в ...

......... вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Чудесата на Свети Ефрем Нови не познават граници. Традиционно на 2 август в Сухиндол е огромен празник с панаир, различни културни прояви, но тази година за първи път чудотворни мощи пристигат за големия ден на града.


Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата

Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата "Свети Архангели" ...

......... дрехата на цар Йоан Александър от костницата на манастира. И тъй като той е ктитор на църквата през 14 век, логично е името му да е на една от колоните в църквата. Очаква се реставрацията, която е под ръководството на проф. Григор Григоров да завърши до началото на следавщата година.


Стотици посрещнаха мощите на Св. Марина снощи в Пловдив. Вярващи

Стотици посрещнаха мощите на Св. Марина снощи в Пловдив. Вярващи ...

......... "Света Богородица", откъдето с шествие светинята, носена на ръце, премина по главната улица на Пловдив. Шествието беше предвождано от военен духов оркестър и свещеници от пловдивската епархия. Църквата ще остане отворена денонощно в продължение на 3 дни, за да могат всички вярващи да се докоснат до мощите на Св. Марина.


Честната глава на Светата великомъченица Марина ще бъде донесена в

Честната глава на Светата великомъченица Марина ще бъде донесена в ...

......... ще възглави Празничната вечерня по случай храмовия празник. Светите мощите ще бъдат изложени в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите. През празничните дни митрополитската църква „Света Марина" ще бъде отворена непрекъснато - и през нощта, за да могат да се поклонят и докоснат до светинята всички, които пожелаят.


На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев

На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев ...

......... Сандански. На официалната церемония бе изразено желанието за полагане на съвместни усилия за скорошното изграждане на двата нови храма и обособяването на нови енории към тях. Беше засвидетелствана увереност в полезността на това начинание за укрепяване на православната вяра и духовност и единението на християните в града. Снимка: Българска патриаршия150-годишна църква, дело на майстор Колю Фичето, се нуждае от

150-годишна църква, дело на майстор Колю Фичето, се нуждае от ...

......... Бисер Блажев - кмет на с. Караманово. Караманчани влизат с радост в обновената църква, но се надяват, че скоро ще се намерят средства и за изографисването ѝ. Местната общност има идея да покани студенти от специалност „Църковни изкуства" на Великотърновския университет, за да съживят библейските сцени по стените на храма.


Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците ...

......... на името Му пред човеците и смирено спазване на Неговата свята воля. Защото, които са първи по преценката на света, според Божията отсъда може да се окажат последни, а които наглед и по преценката на хората са последни, според Божия праведен съд ще бъдат първи. Николай Хаджиев„Църковен вестник", 1998 година


Преди няколко дни разколникът Филарет (Денисенко) обяви, че свиква православен

Преди няколко дни разколникът Филарет (Денисенко) обяви, че свиква православен ...

......... Украйна се разраства конфликт между нейните "йерарси", които се заплашват един друг с най-различни упреци. Отлъченият веднъж от Църквата Филарет Денисенко за пореден път напомни на целия православен свят за своята репутация на непоправим разколник. Всички опити на Константинополската патриаршия да помири разколниците с Църквата се оказаха напразни. Източник БТА


В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между българския

В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между българския ...

......... и за идеята за създаване на директен полет до Грузия, което ще спомогне за по-доброто и бързо пътуване до страната. В срещата участваха също Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.


В Синодалната палата се състоя среща между патриарх Неофит и

В Синодалната палата се състоя среща между патриарх Неофит и ...

......... която е за популяризиране на нейната страна. Като последната инициатива е покана на журналисти от българските медии да посетят страната и да споделят свои впечатления в материали и публикации. Срещата е завършила с благопожелания за бъдещи успехи, дръзновение в работата и за надежди за реализирането на съвместни дейности и проекти.Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир.

Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. ...

......... е построена. От Старозагорската митрополия обявиха дарителска кампания за ремонта и възстановяване блясъка на уникалната църква в Шипка. Банка ДСК, Ст. Загора, Фонд „Църкви и Манастири" IBAN: BG84TSA93000005734285 BIG: STSABGSF с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово" - Шипченски манастир.


/КрОСС/ Папа Франциск отдаде почит днес на католиците, които са

/КрОСС/ Папа Франциск отдаде почит днес на католиците, които са ...

......... и преди всичко с алиениращи предложения, толкова атеистични колкото тези от миналото, увреждат нашите млади хора и деца, оставяйки ги без корени, от които те могат да растат, каза папа Франциск. След месата в Блаж папа Франциск се срещна с представители на ромското малцинство преди да се завърне във Ватикана.


Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка,

Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка, ...

......... посети катедралата „Света Мария Кралица“ в североизточния град Яш. В неделя апостолическата визита ще приключи със Света литургия и церемония по обявяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния. Папата ще се срещне и с представители на ромската общност в града.


В българското село Горни Воден, което в днешни дни е

В българското село Горни Воден, което в днешни дни е ...

......... вярващите я окичват с ябълки, какъвто е обичаят. Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка" е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.


Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред

Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред ...

......... никаква промяна в процеса за получаване на автокефалност. Българската църква има най-голямото историческо и каноническо право да се застъпва за МПЦ-ОА и тя това нещо разбира много добре и най-вече патриарх Неофит, който обеща да направи всичко, което е необходимо, за да се поправи тази историческа несправедливост спрямо МПЦ-Охридска архиепископия.


Конференцията на тема „1000 г. Архиепископия в Охрид

Конференцията на тема „1000 г. Архиепископия в Охрид" се открива ...

......... учредяването ѝ преди едно хилядолетие до ден днешен. През 1018 година Първото българско царство е покорено от византийския император Василий II Българоубиец, който решава да промени статута на Българската църква и тя е понижена от патриаршия в архиепископия. Така, през 1019 г. се учредява автокефалната Охридска архиепископия, припомни доц. Николов.


"Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, ...

......... а през целия живот. Децата изпратиха Светия отец с бурни аплодисменти и възгласите "Ние ви обичаме" и "Идете си с мир". В двора на църквата и на оградата й е експонирана изложба на детски рисунки по темата. Пътят му към изхода на храма бе обсипан с листенца от бели рози.


Започна Светата литугрия на папа Франциск в Раковски. Литургията се

Започна Светата литугрия на папа Франциск в Раковски. Литургията се ...

......... дете." Това обясни пред Нова Кристина Крони, която подготвя децата, които вече получават Първото си причастие от папа Франциск. По думите ѝ за да се приеме Първо причастие, подготовката е 2-годишна, като цялото семейство трябва присъства. Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта Христови.


"Господ знае колко силно за нас е изкушението да се ...

......... неговият език...Господ ни обича...Днес ние сме призвани да погледнем и открием това, което Господ е направил в миналото, за да се хвърлим с него в бъдещето", заяви главата на римокатолическата църква в литургията си. След края на словото му, събралите се запазиха тишина, за да помислят над думите на папата.


Започна обиколката на папа Франциск в центъра на София. Папамобилът

Започна обиколката на папа Франциск в центъра на София. Папамобилът ...

......... разказа възрастната жена, която е дошла на месата заедно с десетгодишната Виктория, за която се грижи. Виктория редовно посещава католическия храм в града, а всяка събота е на вероучение. Развълнувана съм, чула съм, жена се е изцерила, като го е видяла, разказва обнадеждената от предстоящата среща с папата възрастна жена.


В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския

В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския ...

......... с патриарх Неофит и Светия синод. В срещата са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанскиятмитрополит Григорий, и Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод.


Радвам се, че се намирам в България - място за

Радвам се, че се намирам в България - място за ...

......... посланието на президента Румен Радев на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас. Папата поздрави с "Христос възкресе" на български. "Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт", заяви Светият отец.


Негово светейшество папа Франциск се срещна в Синодалната палата с

Негово светейшество папа Франциск се срещна в Синодалната палата с ...

......... песни. Сред събиращите се на площада са духовници от различни изповедания, католически монаси и монахини. Организацията преминава при строги мерки за сигурност. На излизане от храма, на площада пред него, папа Франциск разговаря с вярващи, дошли да го видят, а някои от тях си направиха и снимка със Светия отец.


Няма проблем или напрежение между Българската православна църква (БПЦ) и

Няма проблем или напрежение между Българската православна църква (БПЦ) и ...

......... още митрополитът. Според него "няма защо да обвиняват Светия синод, че е закостенял или пък консервативен. Има неща, с които няма как да бъдат направени компромиси и това е ясно и на двете страни. Въпросът е, че се намират трети лица, които се опитват да профитират на гърба на църквата".


Радвам се, че се намирам в България - място за

Радвам се, че се намирам в България - място за ...

......... в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата, пожела той. Папа Франциск завърши обръщението си с благословия. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива, каза Светият отец.


Главата на Римокатолическата църква папа Франциск стъпи на Българска земя.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск стъпи на Българска земя. ...

......... бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. След това папата ще проведе среща с президента Румен Радев, с други държавни ръководители, с патриарх Неофит, както и с представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус. Светият отец идва у нас със свита от 35 души - най-висши представители на Светия престол.


Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне на 5 май в

Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне на 5 май в ...

......... заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България. Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.


В очакване сме на височайшата визита на папа Франциск в

В очакване сме на височайшата визита на папа Франциск в ...

......... винаги има самобръсначка и молитвеник. Сам подгрява храната си на микровълнова фурна в столовата на ватиканския хотел. Често нарушава протокола, бяга от Ватикана тайно и храни папската стража докато е на пост. Не гледа телевизия, заради даден обет. Футболен запалянко е, има специален човек, който му докладва интересуващите го резултати.


Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм

Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм ...

......... по-добре”, каза жената. Нейната молитва е Господ да помага на всички хора и светът да стане по-добър. За здраве запалиха свещичка днес Иванка и Христина. „Едва съм дошла, обаче аз вярвам в Господ и затова съм дошла тук, да си запаля свещица и за здраве”, каза 84-годишната Христина предаде БГНЕС.


Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус

Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус ...

......... на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: “Разпни го, разпни го”. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз “Осанна, Осанна” предаде БГНЕС.


Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и

Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и ...

......... по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.


Посолството на Израел в София организира фотоизложба „Папа Франциск в

Посолството на Израел в София организира фотоизложба „Папа Франциск в ...

......... Посолството на Израел в София организира фотоизложба „Папа Франциск в Светите земи", по повод апостолическото посещение на папа Франциск в България и 25 години дипломатически отношения между Държавата Израел и Светия престол. Експозицията ще бъде открита на 10 май в 11 и 30 в хотел Хилтън. Снимки Посолство на Израел


На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с

На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с ...

......... да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.


На традиционно Великденско бдение в базиликата

На традиционно Великденско бдение в базиликата "Св. Петър" снощи папа ...

......... бяха и осем възрастни от Италия, Албания, Еквадор, Индонезия и Перу, които папата покръсти по време на литургията. Кулминацията на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи днес, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана.


Блaгoдaтният oгън, който Cтapoзaгopcĸият митpoпoлит Kипpиaн щe дoнece нa Beлиĸa

Блaгoдaтният oгън, който Cтapoзaгopcĸият митpoпoлит Kипpиaн щe дoнece нa Beлиĸa ...

......... път, откакто дядо Киприан е на митрополитската катедра, щe бъдe извъpшeн pитyaлa нa "Умивaнe нa нoзeтe". По традиция в този ден дeцa от нeдeлнитe yчилищa щe бoядиcвaт яйцa пpeд xpaмa.Ha Paзпeти пeтъĸ сутринта зaпoчвaт Цapcĸи чacoвe и вeчepня, нa ĸoятo щe бъдe изнeceнa Πлaщeницaтa Xpиcтoвa в Mитpoпoлитcĸи xpaм „Cв. Димитъp".


Католическият свят се готви да посрещне Великден. Тази година католиците

Католическият свят се готви да посрещне Великден. Тази година католиците ...

......... Католическият свят се готви да посрещне Великден. Тази година католиците ще се поздравят за Възкресение седмица преди православните християни. Датите рядко съвпадат. За последно това се случи през 2017 г. Разминаването е заради различните календари, по които се определя денят. Православните християни спазват Юлиянския календар, а католиците - Григорианския.


Пожарът, обхванал един от главните символи на Париж – катедралата

Пожарът, обхванал един от главните символи на Париж – катедралата ...

......... „и нашата история, и нашата душа е свързана с тази древна твърдина на Христовата вяра, формирала тази Европа, която ни е неизразимо скъпа, която дори за най-самобитните руски мислители е била „страна на свети чудеса“. „Божията майка ще пази западните християни в тези часове на скръб“, заключи събеседникът на ТАСС.


С молебен в Катедрален храм

С молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица" във ...

......... която е разрешила на депутатите от левицата да участват в церемонията.За първи път от 17 февруари социалистите ще участват в парламентарно заседание, но бойкотът им ще продължи да важи в софийския парламент.Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.


Призивът „Осанна!

Призивът „Осанна!" огласяше процесията от кардинали, свещеници и обикновени вярващи, ...

......... и заблуди. Той се храни и процъфтява от думи, които не са изковани на кръста. Христос се опълчи със своята страст", категоричен беше Франциск. В края на почти двучасовата служба Светят отец призова събралото се множество от вярващи да се помолят за мир в Светите земи и в Близкия изток.


След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки,

След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки, ...

......... Борис, последва смяната на дядо Симон и сега на дядо Самуил. Манастирът в момента е с реставрирани стенописи на църквата и обновено крило за настаняване, много от промените бяха извършени от дядо Симон. Проявленията на новото управление на един от най-старите и големи манастири у нас се очаква с интерес.


В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия игумен

В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия игумен ...

......... катедрала „Свети Александър Невски“. От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно. От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.


“Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква.

“Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква. ...

......... Службата посветена на Четвъртата статия от Акатиста на Пресветата Богородица бе отслужена от митрополита на Арта Калиникос. Посрещайки поклонниците от различни региони на Гърция, Вартоломей подчерта грижата на Майката Църква за чедата й в целия свят, като обърна специално внимание на неотдавнашното даване на автокефалност на Православна Църква в Украйна.


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със старозагорския митрополит Киприан в

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със старозагорския митрополит Киприан в ...

......... на всички православни и вярващи в Македония. Благодаря за любовта на българското правителство, премиер и държава, с която се отнасят към нас", каза главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан за БГНЕС по повод решението на българския премиер. Това е проява на голяма любов, повтори на няколко пъти архиепископ Стефан.


Акатистът на Пресвета Богородица този петък (5 април) ще бъде

Акатистът на Пресвета Богородица този петък (5 април) ще бъде ...

......... били забити пирони. Краят му настъпил, когато го пронизали с една горяща факла в корема. 600 години никой не е знаел нищо за него, но той се разкрил на една монахиня през 1950-а година. Всеки ден в православния свят се чуват за чудесни изцеления по молитвите на свети Ефрем Нови.


На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св.

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св. ...

......... светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари. Според народното поверие на Илинден морето взима най-много жертви. Традиция повелява да не се работи в днешния ден, за да не се разсърди Свети Илия. Правят се курбани. Имен ден имат Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка и производни от имената.


В авиобаза

В авиобаза "Граф Игнатиево" Пловдивският митрополит Николай ще освети нов ...

......... Румен Радев, който ще присъства на церемонията. Проектът е реализиран със съдействието на дирекция "Вероизповедания“ към Министерския съвет и Пловдивската митрополия. Гости на церемонията ще бъдат още командващият на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, високопоставени лица от държавната администрация на президента, пловдивският областен управител Здравко Димитров, командири на военни формирования.


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions ...

......... където ще участва в празненствата, посветени на царските дни. В нощта на 16-17 юли патриархът ще ръководи нощно религиозно шествие с дължина 21 километра, съобщи Вести.ру. Главата на Руската православна църква организира днес и среща на Светия синод. На следващия ден ще бъде осветена иконата на Божията майка в Алапаевск.


Десетки поклонници тръгнаха от Велико Търново, за да извървят пътя,

Десетки поклонници тръгнаха от Велико Търново, за да извървят пътя, ...

......... година, когато са пренесени в Рилския манастир. Участници в похода споделиха: "Той е историческа българска личност, светец на светците". "Той е закрилник на България. Човек го носи в себе си". Поклонниците ще извървят над 600 км преди да стигнат до Рилския манастир на 6-ти август, когато е празникът Преображение Господне.


Като поставени от Господа епископи в Неговата Църква ние сме

Като поставени от Господа епископи в Неговата Църква ние сме ...

......... достохвални предци - предстоятели на Българската православна църква и благоверни наши владетели от миналото, духовници и книжовници, и на всички онези, които през вековете са отдали живота си, за да я има България - заедно с нейната държава и с нейната автокефална Православна църква. - се казва още в посланието


С архиерейско Богослужение Българската православна църква днес отбелязва 1000-години от

С архиерейско Богослужение Българската православна църква днес отбелязва 1000-години от ...

......... годишнината самостоятелно и отхвърли Македонска покана за съвместна честване на празника, като не изпрати свои представители на тържествата в Охрид, които състояха на 28 май. Архиерейската литургия ще започна Патриаршеската катедрала в 9.30 часа. Богослужението ще бъде излъчено на живо в Официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://www.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F-1832220050379133/?ref=bookmarks


В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и

В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и ...

......... иконите на светите братя Кирил и Методий и св. Седмочисленици. „Добрият зограф не говори за творбите си. За да бъдат разбрани, трябва да отворим очите и сърцето си за тях", каза Красимир Костадинов. Олга Босева, куратор на галерията очаква, освен традиционната българска публика, експозицията да привлече и множество италиански ценители.


"Във връзка с обявения гей парад в София на 9 ...

......... в лоното на св. Православна църква. Всяка човешка душа е по-ценна от целия свят, затова Св. Синод припомня, че Бог не иска смъртта на грешника, „но да се отвърне той от пътя на злото и греха и да бъде жив” (Йез. 33:11)", пише още в съобщението на Българската православна църква


Българската православна църква може и трябва да помогне на Македонската

Българската православна църква може и трябва да помогне на Македонската ...

......... по всички врати, защото, ако чукате, ще ви се отвори. В същото време и да не съществува църква в Македония, ако този народ иска, може да има своя църква, своя епископия, свои образователни институции, свой организиран църковен живот, каква е пречката, ако изповядват вярата, която изповядват и всички поместни църкви?".


Врачани посрещнаха снощи чудотворната икона на Света Богородица от одеското

Врачани посрещнаха снощи чудотворната икона на Света Богородица от одеското ...

......... майка. Постоянното местонахождение на иконата на Света Богородица "Одигитрия Байталска" е в храма "Рождество Богородично" на девическия манастир в село Байтал, Одеска област в Украйна. Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, а в манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея.


Врачанският митрополит Григорий и свещеници ще посрещнат тържествено във Враца

Врачанският митрополит Григорий и свещеници ще посрещнат тържествено във Враца ...

......... за врачанска епархия, всеки един християнин с голямо упование и с голяма радост ще посрещна чудотворната икона. „Както върви живота имаме нужда от чудеса, специално в България вярващите хора все се надяват“. „Ще помоли за здраве, да бъдем малко по-добри и всеки да носи една частица надежда в сърцето си.


Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен

Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен ...

......... четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица. В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които целят да прогонят влечугите. На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.


Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца

Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца ...

......... вече са тийнейджърите и третата група, която ще ползва този възстановителен център, това са семействата, които са изгубили децата си. Ние много искаме да им помогнем, за да могат да преодолеят тази непрежалима загуба, да помагат пък на тези, които са след тях включвайки се в работата на нашето сдружение."


Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в

Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в ...

......... членовете на нелегитимното църковно настоятелство. Черковни пари пази и местният свещеник. За възстановяване на храма е открита и дарителска сметка. Ако искате да помогнете, можете да дарите на: Сметка за дарения: Банка ДСК Стара Загора Фонд Църкви и Манастири IBAN: BG84STSA93000005734285 BIC: STSABGSF Партида: за храм "Света Параскева" село Памукчии


На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата ...

......... от Новия завет говорят за последните дни - Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят цялата Вселена преди второто идване на Спасителя. С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.


В 14:17 часа българско време снизходи Благодатният огън в Йерусалим!

В 14:17 часа българско време снизходи Благодатният огън в Йерусалим! ...

......... около Кувуклията. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод. Очаква се Българската делегация да кацне на Летище "София" в 19.00 часа днес и да бъде отнесен във всяка една от епархиите на Българската православна църква, а миряните да осветят с него домовете си след радостния възглас "Христос воскресе!" в полунощ.


На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново

На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново ...

......... тези, които са искали да доносничат. „Не може да се каже, че всеки, който има досие, е непременно недостоен", каза Ловчанският митрополит. Относно Истанбулската конвенция той смята, че щеше да е пагубно, ако беше ратифицирана. Ако възпитаваме децата да не проявяват насилие, няма да са нужни конвенции, допълни митрополит Гавриил.


Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала

Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала "Свети ...

......... процес, който започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната смес съдържа повече от 30 съставки, сред които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.


За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска

За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска ...

......... всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.


Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за

Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица за ...

......... - тогава църквата отслужва Опело Христово). На следващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е започнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.