Куполът с обща маса от 34,5 т беше издигнат на

Куполът с обща маса от 34,5 т беше издигнат на ...

......... оформление, над което се трудят най-добрите майстори в страната. Камбаната вече е излята, завършена е и централната мозайка. Откриването на Главния храм на руската армия е планирано за 9 май 2020 г. – в чест на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война. Храмът се строи от дарения. *Източник: https://bg.rbth.com/


Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейската Света Литургия по случай

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейската Света Литургия по случай ...

......... да бъдат съпричастни на благодатното богослужение и да се докоснат до чудодейната сила на Света Богородица ще има осигурен превоз. Автобусите ще тръгнат в 8 часа тази сутрин от автогарата в квартал Устово и от катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“, които ще поемат богомолци от всички спирки на областния град.


С молитвеното присъствие на Негово светейшество българския патриарх Неофит в

С молитвеното присъствие на Негово светейшество българския патриарх Неофит в ...

......... истински молитвеник, за което ние му благодарим". Игуменът на Троянската света обител, епископ Сионий допълни: „За дядо Максим никога не трябва да забравяме, че беше един доблестен служител на Светата църква, самоотвержен, изпълнен винаги с оптимизъм, апостолска ревност и с голямо човеколюбие“. Паметта на дядо Максим почетоха и обикновени християни.


Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на

Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на ...

......... да бъде проучвана, докато все още има оцелели от Холокоста.Папа Франциск обясни мотивите си за промяна на наименованието на архива и изрази съжаление, че оригиналното латинско наименование "Архивиум секретум", чието същинско значение е, че архивът е частен и отделен, е било свързано с почти зловещи намеци, че Ватиканът крие тайни.


За да се срещнем с Бога, е необходимо да бъдем

За да се срещнем с Бога, е необходимо да бъдем ...

......... нея казваме: Боже мой, искам Те, имам нужда от Теб, да дойдеш в моя живот, искам Твоето присъствие, благословение, благодат, искам живо, дейно Твоето присъствие. След това излагам в молитвата моите страсти и немощи, без да търся специални и сложни изрази, но просто и искрено. Превод: Константин Константинов Източник: Двери


Архиепископ Аверкий (Таушев) Широко разпространеното в наши дни, „общоизвестно

Архиепископ Аверкий (Таушев) Широко разпространеното в наши дни, „общоизвестно" мнение ...

......... както това правят днес мнозина поради малодушие или заради земни изгоди. И да помним твърдо: където няма подвиг, където няма твърдо отстояване на истината - там няма и Православие, няма истинска вяра в Бога и в Христа. © Превод от руски език, Православна беседа. Оригиналната статия бе взета от http://www.dorogadomoj.com/dr63ave.htmlИзбрани изречения за поста: Постим, за да се доближим повече

Избрани изречения за поста: Постим, за да се доближим повече ...

......... природата, възприемайки всичко в светлината на любовното присъствие на Бога - Създателя на вселената и на човека. Превод от румънски: свещ. Кирил Синев Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Cuvinte ale credinței, lumini pentru viață. Florilegiu tematic, București, 2018, p. 67-69. П-х Даниил, Слова на вярата, светлини за живота. Тематичен цветослов.Източник:Двери


На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина,

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, ...

......... от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.Предполага се, че канонизацията на св. Иван Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука". (И. Дуйчев)


Доменико Джани, дългогодишният шеф на сигурността във Ватикана и главен

Доменико Джани, дългогодишният шеф на сигурността във Ватикана и главен ...

......... предполагаеми финансови престъпления във Ватикана, предаде Ройтерс. Напускането на 57-годишния Джани, който е бивш сътрудник на италианските тайни служби и заемаше поста във Ватикана от 2006 г., последва безпрецедентен и необясним обиск от хората му на 2 октомври в две ключови ватикански служби, Управлението за финансово разузнаване и Държавния секретариат.


Светият синод на Гръцката православна църква (ГПЦ) днес официално призна

Светият синод на Гръцката православна църква (ГПЦ) днес официално призна ...

......... в Украйна. Патриарх Вартоломей покани митрополит Епифаний за да му връчи Томос за автокефалност. По този начин Вселенският патриарх, духовният лидер на всички православни християни по света, сложи край на повече от 300 години московско владичество. Украинската православна църква е под върховенството на Руската православна църква от далечната 1686 година.


„Нека в този ден да бъдем честити и да знаем,

„Нека в този ден да бъдем честити и да знаем, ...

......... „Столичани са решили този ден да бъде ден на града, за да си спомним подвига на майката мъченица София и трите ѝ дъщери - Вяра, Надежда и Любов", припомни патриарх Неофит. Тържествени церемонии и многобройни културни събития очакват гражданите и гостите на столицата в Деня на София - 17 септември.Навръх празника Кръстовден, днес в Разград пристигна чудотворната икона

Навръх празника Кръстовден, днес в Разград пристигна чудотворната икона "Покров ...

......... навици. Чудотворната икона ще бъде изложена за поклонение в разградския храм до понеделник, а на следващия ден ще отпътува за Русе. Църквата "Св. Николай Чудотворец" ще бъде отворена от 7 до 17 часа, но ако има желаещи и след този час, те ще могат да видят иконата, каза отец Георги.


Копие на чудотворната икона на Света Богородица

Копие на чудотворната икона на Света Богородица "Всецарица", посреща за ...

......... век, оригиналът е във Ватопедския манастир на Света гора. Множество са чудесата, измолени от Божията майка пред иконата "Всецарица" за страдащи от онкологични заболявания. Известни са уж нелечими случаи на раково болни, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона "Всецарица".


До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква

До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква ...

......... на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите. В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.


Папа Франциск отправи днес зов за тревога от

Папа Франциск отправи днес зов за тревога от "прекомерното обезлесяване ...

......... Според някои прогнози до 2040 г. е възможно голямата част от тропическата гора да изчезне", отбеляза британският посланик в Мадагаскар Филип Бойл, който изслуша речта на Франциск. Тази вечер папата ще се срещне с мадагаскарски младежи и ще участва заедно с около 12 хил. местни католически скаути в молитвено бдение.


Храм-паметникът „Свети Александър Невски

Храм-паметникът „Свети Александър Невски" е православен храм и катедрален храм ...

......... четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството. Строежът на храма започва през 1904 и е завършен през 1912 г. с обща стойност 5,5 милиона лева. Храмът е осветен на 30 август 1924 г.Кавказка Албания е древна държава, която възниква през IV в.

Кавказка Албания е древна държава, която възниква през IV в. ...

......... се състои от 52 букви. След арабското нашествие тук с широки темпове започва да се разпространява и исляма, който скоро измества християнство. И сега все още има последователи на Удино-Албанската апостолическа автокефална православна църква в Азербайджан, които са наследници на древната Източна църква и живеят в районите Огуз и Габала.


Да обичаме Света Богородица и да следваме нейния добър пример.

Да обичаме Света Богородица и да следваме нейния добър пример. ...

......... варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари. Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.


Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерното богослужение с ...

......... терен от IV хилядолетие преди новата история. Първата християнска култова сграда, построена на това място е мартирий. В нея се съхраняват мощи на мъченици от Тракия, загинали за тържеството на вярата по време на гоненията на християни в Римската империя в края на III и началото на IV век. /


На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път

На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път "Рилският чудотворец", който ...

......... повече и повече православни християни. Инициативата е благословена и от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и се осъществува съвместно с Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Столична община. Тази година старитира и официален сайт на инициативата, който може да посетите тук - http://www.rilskipoklonnik.bg. Източник Българска патриаршияСнимки: Пенка Христова


На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан

На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ...

......... може да се кандидатства. Обетът, който съм дал пред себе си и пред св. Йоан Рилски е всяка година, на този ден, на седмата неделя след Петдесетница, да отслужваме св. Божествена Литургия, в този прекрасен храм, който остава спомен на нашите вяра и българщина, съхранени през вековете", каза Старозагорският митрополит.


Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан

Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан ...

......... църква 50 години да се е борила с водите е със стабилни основи, както е стабилна и нашата православна вяра", каза старозагорският митрополит Киприан. Богослужението на владиката ще е първо в храма от много години насам. То ще е на 4 август - 7 неделя след Петдесетница, от 9:00 ч.


Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в неделя, когато

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в неделя, когато ...

......... държавните празници. През август 2009 г. президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин възложиха на Министерството на културата да изготви законопроект, подписан от държавния глава през май 2010 г. В Беларус, паметният ден на княз Владимир няма официален статут и се празнува само като църковен празник. Източник ТАССПревод Агенция КРОСС


Мощите на свети Ефрем Нови, наречен светецът светкавица, пристигат в

Мощите на свети Ефрем Нови, наречен светецът светкавица, пристигат в ...

......... вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Чудесата на Свети Ефрем Нови не познават граници. Традиционно на 2 август в Сухиндол е огромен празник с панаир, различни културни прояви, но тази година за първи път чудотворни мощи пристигат за големия ден на града.


Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата

Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата "Свети Архангели" ...

......... дрехата на цар Йоан Александър от костницата на манастира. И тъй като той е ктитор на църквата през 14 век, логично е името му да е на една от колоните в църквата. Очаква се реставрацията, която е под ръководството на проф. Григор Григоров да завърши до началото на следавщата година.


Стотици посрещнаха мощите на Св. Марина снощи в Пловдив. Вярващи

Стотици посрещнаха мощите на Св. Марина снощи в Пловдив. Вярващи ...

......... "Света Богородица", откъдето с шествие светинята, носена на ръце, премина по главната улица на Пловдив. Шествието беше предвождано от военен духов оркестър и свещеници от пловдивската епархия. Църквата ще остане отворена денонощно в продължение на 3 дни, за да могат всички вярващи да се докоснат до мощите на Св. Марина.


Честната глава на Светата великомъченица Марина ще бъде донесена в

Честната глава на Светата великомъченица Марина ще бъде донесена в ...

......... ще възглави Празничната вечерня по случай храмовия празник. Светите мощите ще бъдат изложени в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите. През празничните дни митрополитската църква „Света Марина" ще бъде отворена непрекъснато - и през нощта, за да могат да се поклонят и докоснат до светинята всички, които пожелаят.


На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев

На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев ...

......... Сандански. На официалната церемония бе изразено желанието за полагане на съвместни усилия за скорошното изграждане на двата нови храма и обособяването на нови енории към тях. Беше засвидетелствана увереност в полезността на това начинание за укрепяване на православната вяра и духовност и единението на християните в града. Снимка: Българска патриаршия


150-годишна църква, дело на майстор Колю Фичето, се нуждае от

150-годишна църква, дело на майстор Колю Фичето, се нуждае от ...

......... Бисер Блажев - кмет на с. Караманово. Караманчани влизат с радост в обновената църква, но се надяват, че скоро ще се намерят средства и за изографисването ѝ. Местната общност има идея да покани студенти от специалност „Църковни изкуства" на Великотърновския университет, за да съживят библейските сцени по стените на храма.


Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците ...

......... на името Му пред човеците и смирено спазване на Неговата свята воля. Защото, които са първи по преценката на света, според Божията отсъда може да се окажат последни, а които наглед и по преценката на хората са последни, според Божия праведен съд ще бъдат първи. Николай Хаджиев„Църковен вестник", 1998 година


Преди няколко дни разколникът Филарет (Денисенко) обяви, че свиква православен

Преди няколко дни разколникът Филарет (Денисенко) обяви, че свиква православен ...

......... Украйна се разраства конфликт между нейните "йерарси", които се заплашват един друг с най-различни упреци. Отлъченият веднъж от Църквата Филарет Денисенко за пореден път напомни на целия православен свят за своята репутация на непоправим разколник. Всички опити на Константинополската патриаршия да помири разколниците с Църквата се оказаха напразни. Източник БТА


В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между българския

В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между българския ...

......... и за идеята за създаване на директен полет до Грузия, което ще спомогне за по-доброто и бързо пътуване до страната. В срещата участваха също Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.


В Синодалната палата се състоя среща между патриарх Неофит и

В Синодалната палата се състоя среща между патриарх Неофит и ...

......... която е за популяризиране на нейната страна. Като последната инициатива е покана на журналисти от българските медии да посетят страната и да споделят свои впечатления в материали и публикации. Срещата е завършила с благопожелания за бъдещи успехи, дръзновение в работата и за надежди за реализирането на съвместни дейности и проекти.


Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир.

Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. ...

......... е построена. От Старозагорската митрополия обявиха дарителска кампания за ремонта и възстановяване блясъка на уникалната църква в Шипка. Банка ДСК, Ст. Загора, Фонд „Църкви и Манастири" IBAN: BG84TSA93000005734285 BIG: STSABGSF с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово" - Шипченски манастир.


/КрОСС/ Папа Франциск отдаде почит днес на католиците, които са

/КрОСС/ Папа Франциск отдаде почит днес на католиците, които са ...

......... и преди всичко с алиениращи предложения, толкова атеистични колкото тези от миналото, увреждат нашите млади хора и деца, оставяйки ги без корени, от които те могат да растат, каза папа Франциск. След месата в Блаж папа Франциск се срещна с представители на ромското малцинство преди да се завърне във Ватикана.


Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка,

Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка, ...

......... посети катедралата „Света Мария Кралица“ в североизточния град Яш. В неделя апостолическата визита ще приключи със Света литургия и церемония по обявяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния. Папата ще се срещне и с представители на ромската общност в града.


В българското село Горни Воден, което в днешни дни е

В българското село Горни Воден, което в днешни дни е ...

......... вярващите я окичват с ябълки, какъвто е обичаят. Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка" е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.


Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред

Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред ...

......... никаква промяна в процеса за получаване на автокефалност. Българската църква има най-голямото историческо и каноническо право да се застъпва за МПЦ-ОА и тя това нещо разбира много добре и най-вече патриарх Неофит, който обеща да направи всичко, което е необходимо, за да се поправи тази историческа несправедливост спрямо МПЦ-Охридска архиепископия.


Конференцията на тема „1000 г. Архиепископия в Охрид

Конференцията на тема „1000 г. Архиепископия в Охрид" се открива ...

......... учредяването ѝ преди едно хилядолетие до ден днешен. През 1018 година Първото българско царство е покорено от византийския император Василий II Българоубиец, който решава да промени статута на Българската църква и тя е понижена от патриаршия в архиепископия. Така, през 1019 г. се учредява автокефалната Охридска архиепископия, припомни доц. Николов.


"Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, ...

......... а през целия живот. Децата изпратиха Светия отец с бурни аплодисменти и възгласите "Ние ви обичаме" и "Идете си с мир". В двора на църквата и на оградата й е експонирана изложба на детски рисунки по темата. Пътят му към изхода на храма бе обсипан с листенца от бели рози.


Започна Светата литугрия на папа Франциск в Раковски. Литургията се

Започна Светата литугрия на папа Франциск в Раковски. Литургията се ...

......... дете." Това обясни пред Нова Кристина Крони, която подготвя децата, които вече получават Първото си причастие от папа Франциск. По думите ѝ за да се приеме Първо причастие, подготовката е 2-годишна, като цялото семейство трябва присъства. Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта Христови.


"Господ знае колко силно за нас е изкушението да се ...

......... неговият език...Господ ни обича...Днес ние сме призвани да погледнем и открием това, което Господ е направил в миналото, за да се хвърлим с него в бъдещето", заяви главата на римокатолическата църква в литургията си. След края на словото му, събралите се запазиха тишина, за да помислят над думите на папата.


Започна обиколката на папа Франциск в центъра на София. Папамобилът

Започна обиколката на папа Франциск в центъра на София. Папамобилът ...

......... разказа възрастната жена, която е дошла на месата заедно с десетгодишната Виктория, за която се грижи. Виктория редовно посещава католическия храм в града, а всяка събота е на вероучение. Развълнувана съм, чула съм, жена се е изцерила, като го е видяла, разказва обнадеждената от предстоящата среща с папата възрастна жена.


В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския

В Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския ...

......... с патриарх Неофит и Светия синод. В срещата са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанскиятмитрополит Григорий, и Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод.


Радвам се, че се намирам в България - място за

Радвам се, че се намирам в България - място за ...

......... посланието на президента Румен Радев на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас. Папата поздрави с "Христос възкресе" на български. "Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт", заяви Светият отец.


Негово светейшество папа Франциск се срещна в Синодалната палата с

Негово светейшество папа Франциск се срещна в Синодалната палата с ...

......... песни. Сред събиращите се на площада са духовници от различни изповедания, католически монаси и монахини. Организацията преминава при строги мерки за сигурност. На излизане от храма, на площада пред него, папа Франциск разговаря с вярващи, дошли да го видят, а някои от тях си направиха и снимка със Светия отец.


Няма проблем или напрежение между Българската православна църква (БПЦ) и

Няма проблем или напрежение между Българската православна църква (БПЦ) и ...

......... още митрополитът. Според него "няма защо да обвиняват Светия синод, че е закостенял или пък консервативен. Има неща, с които няма как да бъдат направени компромиси и това е ясно и на двете страни. Въпросът е, че се намират трети лица, които се опитват да профитират на гърба на църквата".


Радвам се, че се намирам в България - място за

Радвам се, че се намирам в България - място за ...

......... в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата, пожела той. Папа Франциск завърши обръщението си с благословия. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива, каза Светият отец.


Главата на Римокатолическата църква папа Франциск стъпи на Българска земя.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск стъпи на Българска земя. ...

......... бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. След това папата ще проведе среща с президента Румен Радев, с други държавни ръководители, с патриарх Неофит, както и с представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус. Светият отец идва у нас със свита от 35 души - най-висши представители на Светия престол.


Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне на 5 май в

Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне на 5 май в ...

......... заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България. Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.


В очакване сме на височайшата визита на папа Франциск в

В очакване сме на височайшата визита на папа Франциск в ...

......... винаги има самобръсначка и молитвеник. Сам подгрява храната си на микровълнова фурна в столовата на ватиканския хотел. Често нарушава протокола, бяга от Ватикана тайно и храни папската стража докато е на пост. Не гледа телевизия, заради даден обет. Футболен запалянко е, има специален човек, който му докладва интересуващите го резултати.


Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм

Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм ...

......... по-добре”, каза жената. Нейната молитва е Господ да помага на всички хора и светът да стане по-добър. За здраве запалиха свещичка днес Иванка и Христина. „Едва съм дошла, обаче аз вярвам в Господ и затова съм дошла тук, да си запаля свещица и за здраве”, каза 84-годишната Христина предаде БГНЕС.


Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус

Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус ...

......... на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: “Разпни го, разпни го”. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз “Осанна, Осанна” предаде БГНЕС.


Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и

Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и ...

......... по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.


Посолството на Израел в София организира фотоизложба „Папа Франциск в

Посолството на Израел в София организира фотоизложба „Папа Франциск в ...

......... Посолството на Израел в София организира фотоизложба „Папа Франциск в Светите земи", по повод апостолическото посещение на папа Франциск в България и 25 години дипломатически отношения между Държавата Израел и Светия престол. Експозицията ще бъде открита на 10 май в 11 и 30 в хотел Хилтън. Снимки Посолство на Израел


На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с

На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с ...

......... да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.


На традиционно Великденско бдение в базиликата

На традиционно Великденско бдение в базиликата "Св. Петър" снощи папа ...

......... бяха и осем възрастни от Италия, Албания, Еквадор, Индонезия и Перу, които папата покръсти по време на литургията. Кулминацията на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи днес, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана.


Блaгoдaтният oгън, който Cтapoзaгopcĸият митpoпoлит Kипpиaн щe дoнece нa Beлиĸa

Блaгoдaтният oгън, който Cтapoзaгopcĸият митpoпoлит Kипpиaн щe дoнece нa Beлиĸa ...

......... път, откакто дядо Киприан е на митрополитската катедра, щe бъдe извъpшeн pитyaлa нa "Умивaнe нa нoзeтe". По традиция в този ден дeцa от нeдeлнитe yчилищa щe бoядиcвaт яйцa пpeд xpaмa.Ha Paзпeти пeтъĸ сутринта зaпoчвaт Цapcĸи чacoвe и вeчepня, нa ĸoятo щe бъдe изнeceнa Πлaщeницaтa Xpиcтoвa в Mитpoпoлитcĸи xpaм „Cв. Димитъp".


Католическият свят се готви да посрещне Великден. Тази година католиците

Католическият свят се готви да посрещне Великден. Тази година католиците ...

......... Католическият свят се готви да посрещне Великден. Тази година католиците ще се поздравят за Възкресение седмица преди православните християни. Датите рядко съвпадат. За последно това се случи през 2017 г. Разминаването е заради различните календари, по които се определя денят. Православните християни спазват Юлиянския календар, а католиците - Григорианския.


Пожарът, обхванал един от главните символи на Париж – катедралата

Пожарът, обхванал един от главните символи на Париж – катедралата ...

......... „и нашата история, и нашата душа е свързана с тази древна твърдина на Христовата вяра, формирала тази Европа, която ни е неизразимо скъпа, която дори за най-самобитните руски мислители е била „страна на свети чудеса“. „Божията майка ще пази западните християни в тези часове на скръб“, заключи събеседникът на ТАСС.


С молебен в Катедрален храм

С молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица" във ...

......... която е разрешила на депутатите от левицата да участват в церемонията.За първи път от 17 февруари социалистите ще участват в парламентарно заседание, но бойкотът им ще продължи да важи в софийския парламент.Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.


Призивът „Осанна!

Призивът „Осанна!" огласяше процесията от кардинали, свещеници и обикновени вярващи, ...

......... и заблуди. Той се храни и процъфтява от думи, които не са изковани на кръста. Христос се опълчи със своята страст", категоричен беше Франциск. В края на почти двучасовата служба Светят отец призова събралото се множество от вярващи да се помолят за мир в Светите земи и в Близкия изток.


След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки,

След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки, ...

......... Борис, последва смяната на дядо Симон и сега на дядо Самуил. Манастирът в момента е с реставрирани стенописи на църквата и обновено крило за настаняване, много от промените бяха извършени от дядо Симон. Проявленията на новото управление на един от най-старите и големи манастири у нас се очаква с интерес.


В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия игумен

В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия игумен ...

......... катедрала „Свети Александър Невски“. От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно. От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.


“Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква.

“Първородната дъщеря на Константинополската църква е Светата Българска православна църква. ...

......... Службата посветена на Четвъртата статия от Акатиста на Пресветата Богородица бе отслужена от митрополита на Арта Калиникос. Посрещайки поклонниците от различни региони на Гърция, Вартоломей подчерта грижата на Майката Църква за чедата й в целия свят, като обърна специално внимание на неотдавнашното даване на автокефалност на Православна Църква в Украйна.


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със старозагорския митрополит Киприан в

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със старозагорския митрополит Киприан в ...

......... на всички православни и вярващи в Македония. Благодаря за любовта на българското правителство, премиер и държава, с която се отнасят към нас", каза главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан за БГНЕС по повод решението на българския премиер. Това е проява на голяма любов, повтори на няколко пъти архиепископ Стефан.


Акатистът на Пресвета Богородица този петък (5 април) ще бъде

Акатистът на Пресвета Богородица този петък (5 април) ще бъде ...

......... били забити пирони. Краят му настъпил, когато го пронизали с една горяща факла в корема. 600 години никой не е знаел нищо за него, но той се разкрил на една монахиня през 1950-а година. Всеки ден в православния свят се чуват за чудесни изцеления по молитвите на свети Ефрем Нови.


На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св.

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Св. ...

......... светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари. Според народното поверие на Илинден морето взима най-много жертви. Традиция повелява да не се работи в днешния ден, за да не се разсърди Свети Илия. Правят се курбани. Имен ден имат Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка и производни от имената.


В авиобаза

В авиобаза "Граф Игнатиево" Пловдивският митрополит Николай ще освети нов ...

......... Румен Радев, който ще присъства на церемонията. Проектът е реализиран със съдействието на дирекция "Вероизповедания“ към Министерския съвет и Пловдивската митрополия. Гости на церемонията ще бъдат още командващият на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, високопоставени лица от държавната администрация на президента, пловдивският областен управител Здравко Димитров, командири на военни формирования.


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions ...

......... където ще участва в празненствата, посветени на царските дни. В нощта на 16-17 юли патриархът ще ръководи нощно религиозно шествие с дължина 21 километра, съобщи Вести.ру. Главата на Руската православна църква организира днес и среща на Светия синод. На следващия ден ще бъде осветена иконата на Божията майка в Алапаевск.