На 4 юли бе осветен новопостроеният храм в чест на

На 4 юли бе осветен новопостроеният храм в чест на ...

......... Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за извършеното пълно освещаване на новопостроения храм, а владиката му отговори: „Благолепието на един храм са чистите души и сърца на пребиваващите в него - на свещениците и на благочестивия народ. Нека храмът бъде изпълнен с вашето духовно величие и чистота."


На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен

На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен ...

......... работи, на дарителите и бъдещите строители за подкрепата. „Няма знание без вяра" - цитира Айнщайн проф. Тимчев и сподели: „Ние днес показваме, че сме християни... Надявам се, че както слънцето огрява днешния ден, така и вярата ще огрява дейността на Академията и на всички, които по някакъв повод идват тук."


На 28 юни завършва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”,

На 28 юни завършва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”, ...

......... постигане на смисъла: в професионалния живот, в отношенията с другите и по отношение на обстоятелствата в живота. И ако нашата вяра действително е от първостепенно значение за нас, тя следва да не е нещо отделно, а да се съотнася към живота във всичките му проявления и в цялата му сложност.


На 20 юни 1915 г. се преставя в Господа Българският

На 20 юни 1915 г. се преставя в Господа Българският ...

......... отправи благодарствени слова за бележитото църковно и родолюбиво дело на екзарх Йосиф Български, като се помоли Бог да упокои душата му в Царството небесно. На богомолния народ бе раздадено за упокой на починалите сродници благоукрасено коливо, приготвено за случая от г-жа Невена Моджахед, богослов и църковен сътрудник.Снимка: Софийска света митрополия


С тържествена церемония днес бе осветен първият християнски храм в

С тържествена церемония днес бе осветен първият християнски храм в ...

......... споделят радостта от своите постижения, заяви при освещаването областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него днес е паметен и исторически ден за Брезе, след като "в сърцето на Родопите едно свято и добро намерение се увенча с успех".Храм-параклисът "Св. Йоан Предтеча" е построен благодарение на дарения от цялата страна.


Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията

Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията ...

......... джамия. По време на светското управление на Турция през 1935 г. сградата става музей. Сегашното ръководство на турската държава няколко пъти направи заявки, че възнамерява да превърне „Света София" отново в джамия, което предизвика редица международни реакции, основно от страна на Гърция, и допълнително изостри тона между Атина и Анкара.Нова църква ще бъде осветена в девинското село Брезе. Пловдивският

Нова църква ще бъде осветена в девинското село Брезе. Пловдивският ...

......... бъде осветена в девинското село Брезе. Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска литургия и церемония по освещаването на новия храм "Св. Йоан Предтеча". Строителството на храма започна още през 1995 г. и от тогава до сега се работи за цялото му завършване и обзавеждане, като средствата са изключително от дарения.


Българският патриарх Неофит възглави тази сутрин празничната литургия за Петдесетница

Българският патриарх Неофит възглави тази сутрин празничната литургия за Петдесетница ...

......... прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.В края на тържествените богослужения бе изпято и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни, съобщиха от Светия Синод.


По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град

По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град ...

......... молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Миналата година в България бяха донесени мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец и те минаха през много градове в страната, като съпътстваха и представяне на книгите на Ангел Бончев за неговия живот и чудеса.


Къде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир. Това

Къде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир. Това ...

......... манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година. Заради липсата на държавната субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.


Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за

Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за ...

......... доц. Димитър Димитров. В молитвеното последование за 24 май, освен присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние

Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние ...

......... иконите, дрехите и персонала в базиликата", се добавя в изявлението. Църквата беше затворена на 25 март преди празника Великден, като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии, припомня БГНЕС. Гръцката православна, арменска и римокатолическа деноминация споделят попечителството на свещеното за християните място.


На 24 май (6 Неделя след Пасха - на Слепия)

На 24 май (6 Неделя след Пасха - на Слепия) ...

......... на Св. Синод. Тържественият молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Молебенът за 24 май ще бъде излъчен на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. Начало на св. Литургия: 9:30 часа.Начало на молебена: 11.00 часа.


Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник ...

......... която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан. Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.


В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят,

В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят, ...

......... и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои. Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество. За благословена, мирна, благоденствена и силна България! Амин", завършва обръщението на митрополит Гавриил.


Съгласно специалните правила и разпоредби, църквите в Гърция днес отварят

Съгласно специалните правила и разпоредби, църквите в Гърция днес отварят ...

......... от 4 май тази година бяха отворени църкви и други религиозни сгради в Гърция, но само за индивидуални молитви. В допълнение към литургиите, от днес са разрешени религиозни церемонии като сватби, кръщенета и погребения. Конкретните правила, съгласно министерско решение, подписано от компетентните министри, ще бъдат в сила до 5 юни.От понеделник базиликата

От понеделник базиликата "Свети Петър" във Ватикана отваря за посетители ...

......... От понеделник базиликата "Свети Петър" във Ватикана отваря за посетители и вярващи. Заради пандемията най-голямата католическа катедрала в света беше достъпна само за някои висши духовници. Храмът, който е с площ 23 хиляди квадратни метра, вчера беше дезинфекциран.


десетки миряни изпълниха храм-паметника „Св. Александър Невски

десетки миряни изпълниха храм-паметника „Св. Александър Невски" в столицата на ...

......... и мисията на Църквата Христова, която са ни завещали нашите предци, като във всяко наше лично и общо дело се водим от примера, завещан ни от тях - основателите и строителите на богохранимата Българска патриаршия", призовава патриарх Неофит и отправя молитва и поздрав към членовете на църквата и към българите.


В България православните храмове са над 8000, като повече от

В България православните храмове са над 8000, като повече от ...

......... съумеем да съхраним и оставим за бъдещите поколения", пишат в апел от "София помни". След заснемането и обработката на всички налични данни, те ще бъдат публикувани и достъпни за обществеността на специално създаден за целта сайт, а работните материали ще бъдат предадени за съхранение на ДА "Архиви", обещават от сдружението.


Във втория ден на Великден в Бачковския манастир беше спазена

Във втория ден на Великден в Бачковския манастир беше спазена ...

......... Сионий, иконата беше изнесена под камбанен звън от храма „Света Богородица": "Пресвета Богородица да се моли за всички човеци, да ни закриля и пази и нейният пребожествен син, възкръснал от мъртвите, да благослови всички човеци в нашата благодатна родина и всички, които се трудят в борбата с коронавируса", каза игуменът.


Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба

Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба ...

......... път в църковната история този храм беше лишен от миряни. А церемонията беше излъчена чрез социалните медии и градиционно от гръцката национална телевизия. Вартоломей отправи молитва за здраве и благоденствие на всички християни, както и за гражданите на Турция, както и молитва за успешно преборване с пандемията по целия свят.


В столичния храм

В столичния храм "Света Неделя" бе отслужена великденската служба за ...

......... сравнение с други близки и далечни за нас страни, „повсеместното страдание на толкова много хора не може да не се отразят на чувствителността ни".Преди службата някои от богомолците заявиха пред камерата на БГНЕС, че идват да се помолят за мир, здраве и сили на целия свят в борбата с пандемията.


Българският патриарх Неофит и българските митрополити призоваваха мислите и молитвите

Българският патриарх Неофит и българските митрополити призоваваха мислите и молитвите ...

......... (Мат. 25:34). "Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас!" - с този благослов към българите завършва патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово.


Службите в Троянския манастир

Службите в Троянския манастир "Успение Богородично" на Възкресение Христово тази ...

......... на всички да не се отчайват, да не униват, а да вярват в Бога. Защото събитието на Възкресението, което ще отбележим тази вечер, ни казва, че надежда винаги има, светлината в мрака свети. Щом Христос възкръсна за нас, християните, за хората изобщо, вече няма нищо страшно и непосилно, добави духовникът.


В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в

В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в ...

......... от гръцки духовници ще донесе от Благодатния огън. В Гърция духовниците за пореден път призоваха към смирение и стриктно спазване на мерките на правителството. Полицията е мобилизирана след призиви в социалните мрежи за религиозен бунт срещу ограниченията и затворените църкви, в които дори и камбаните няма да бият тази нощ.


Старият град в Йерусалим е блокиран и нямаме достъп до

Старият град в Йерусалим е блокиран и нямаме достъп до ...

......... събитието. Заради коронавируса в Йерусалим са в сила строги ограничения срещу публични събирания през април, който включва еврейския празник Пасха, християнския Великден и началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. По-рано стана ясно, че тази година няма да бъде донесен Благодатният огън от Йерусалим заради мерките за сигурност. Източник: bnr.bg


По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването

По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването ...

......... задължени да спазват изискванията - носенето на маски, дезинфектанти, внимание и отстояние един от друг. Епископ Сионий обясни, че според традицията в обителта се боядисват толкова яйца, колкото е годината - следователно ще бъдат боядисани 2020 яйца. А тези, които са получили като дарение, ще раздадат на социално слаби хора.


На службата в най-старата арменска църква в България -

На службата в най-старата арменска църква в България - "Света ...

......... отец Дирайр Хадавян от църквата "Сурп Аствадзадзин" в Русе поздрави арменската общност и си пожела това да е последният така самотен Великден. Навсякъде в храма са поставени ограничителни знаци за разстояние и предупреждения за дистанция между хората, а те всъщност послушаха дохувниците си и не присъстваха физически на празничната литургия.


Цветница в Гърция се празнува при затворени храмове и без

Цветница в Гърция се празнува при затворени храмове и без ...

......... дни се забелязва подобрена клинична картина на пациентите в интензивното отделение на болниците, съобщи съветникът на правителството - епидемиологът Сотирис Циодрас. Правителството в Атина вече обсъжда план за облекчаване на строгите мерки, но в никакъв случай преди 27 април и в зависимост от развитието на епидемията, съобщиха министри пред медиите.


На днешния голям християнски празник Цветница в храмовете у нас

На днешния голям християнски празник Цветница в храмовете у нас ...

......... литургията в катедралата в Ловеч богомолците бяха значително по-малко. Те се помолиха най-вече за здраве. "Бог да е с нас, това е най-важното". Богомолците, които дойдоха в катедралата, смятат, че решението храмовете да останат отворени, е правилно. "Тук Господ ни пази". "Само Бог може да ни извади от това нещо".


Повече от два часа продължи празничната литургия за Вход Господен

Повече от два часа продължи празничната литургия за Вход Господен ...

......... другата страна, за да не се пресичат потоците, по които минават хората. Вътре се допускат миряни, но при изчерпване на капацитета, вярващите се насочват към двора на митрополията. Там има огромен екран, на който се излъчва литургията. Поставени и са и столове, които са през два метра един от друг.


На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда

На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда ...

......... По-рано от Столичната лекарска колегия призоваха хора да не ходят на църква и да не излизат на безцелни разходки из града. “В тези две седмици се решава бъдещето на поколението и на държавата”, заявиха директорите на няколко водещи столични болници на брифинг в Министерски съвет в неделя сутрин. *Снимки: БГНЕС


Папа Франциск отслужи снощи великденско богослужение в почти празната базилика

Папа Франциск отслужи снощи великденско богослужение в почти празната базилика ...

......... послание, излъчвано на живо в интернет. Други традиционни великденски чествания, включително днешната благословия на папата "Урби ет Орби", ще бъдат също проведени с участието на малцина. Всички служби могат да бъдат гледани онлайн. Великден, който се пада тази година на 12 април за католиците, е най-важният празник в християнския календар.


Католиците и протестантите отбелязват днес Възкресение Христово – Великден. Това

Католиците и протестантите отбелязват днес Възкресение Христово – Великден. Това ...

......... си очи страдание и трагедия, станала съвсем внезапно, каза папата. Както за тях, така и за нас това е бил най-мрачният час, добави той в посланието си. Днес той ще отправи традиционната си великденска благословия „Урби ет Орби“ (Към Града и към света). Всички служби могат да бъдат гледани онлайн.


Папа Франциск призова хората да не се

Папа Франциск призова хората да не се "поддават на страха" ...

......... изпревариха Италия в тъжната статистика. Китай регистрира 99 заразени за денонощие, като повечето са хора, пристигнали от чужбина. Броят на хората, заразени с новия коронавирус в Бразилия, надхвърли 20 000. Канада прие мащабна икономическа програма срещу пандемията. Акцентът в мерките е субсидия от 75% за заплати с продължителност 3 месеца.


Честит празник на всички имениници! Православната църква отбелязва Лазаровден. Това

Честит празник на всички имениници! Православната църква отбелязва Лазаровден. Това ...

......... дългоочаквания Месия, Цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества. На вечернята преди празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница, Вайя) се четат пророчествата за Царя-Месия от Стария Завет заедно с евангелските разкази за влизането на Христос в Йерусалим. На днешния ден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.


„Освен дом Божи, храмът е и лечебница за душевно и

„Освен дом Божи, храмът е и лечебница за душевно и ...

......... закриля. Това е смисълът на богослужението“, допълни още отец Василий.Откакто е въведено извънредното положение, богослуженията в неговия храм са непроменени, въпреки че на тях идват много по-малко миряни, спазвайки всички предпазни мерки. Много от службите пък са излъчвани на живо в социалните мрежи, както ще бъде и на предстоящите празници.


Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в

Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в ...

......... е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи. На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за т.нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим


За католическата църква днес е Разпети петък. За първи път

За католическата църква днес е Разпети петък. За първи път ...

......... Ватикана ще бъде излъчвана на живо онлайн за целия свят, а след това ще бъде достъпна за гледане неограничено време. Подобна практика възприеха много църкви по светаВ Сингапур някои пастори вече са записали проповедта си за Разпети петък, а в Австралия църковните служби ще бъдат излъчвани на живо по телевизията.


Не възприемам, че това църквите да останат затворени за Цветница

Не възприемам, че това църквите да останат затворени за Цветница ...

......... вяра тя е доказала предаността си пред Бога и църквата я е провъзгласила за светица", подчерта богословът и призова да превърнем домовете си в църква за празниците и да ги изпълним с молитвен дух. „Бог не иска ние да загинем, Бог иска да живеем и това е важното в случая".


Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на

Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на ...

......... без изнасянето на кръста, Евангелието и иконата на Възкресение за поклонение, се казва още в разпореждането на дядо Николай. По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово - продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, като се осигурява дистанция между хората.


Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия

Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия ...

......... нужда."Нека не мислим само за онова, което ни липсва, а за доброто, което можем да направим", заяви той.Великден за католиците е идната неделя. С литургията за Палмова неделя обикновено се поставя началото на ритуалите през Страстната седмица, която тази година ще премине под знака на ограниченията заради пандемията от коронавируса.


И тази година в България благодатният огън ще бъде донесен

И тази година в България благодатният огън ще бъде донесен ...

......... това правителственият самолет ще кацне в София, часове преди Великденската служба. Все още не е ясно как огънят ще бъде разпространен сред вярващите. „Ще получим огъня по ред, който Израел ще установи, а след това ще го върнем в България за този светъл празник“, каза западно- и средноевропейският митрополит Антоний.


Светият Синод на Гръцката православна църква обяви, че църквите ще

Светият Синод на Гръцката православна църква обяви, че църквите ще ...

......... печене на агнета. Светият синод заяви още, че Гръцката православна църква дава 150 000 евро в подкрепа на здравната система и че членовете й ще дарят част от заплатата си за същата цел. В Гърция са потвърдени 1415 заразени с коронавируса и 50 починали при население от 11 милиона души.


"Тази година е много по-различна в сравнение с предишните. Няма ...

......... печем агнета в дворовете си. Няма да ходим в църква. Ще празнуваме вкъщи с вярата, че ще се справим. Имаме години пред нас за да празнуваме. Но, нито един ден няма да бъде същият в бъдеще, ако заради нашата несериозност загубим наш близък. Оставаме у дома”, подчерта говорителят на правителството.


Оперативният щаб ще се срещне с архиереите от Светия синод

Оперативният щаб ще се срещне с архиереите от Светия синод ...

......... за „Монитор” от Синодалната палата. За целта в София трябва да пристигнат всики митрополити от епархиите си, тъй като те са членовете на синода. По думите на заметник-началникът на щаба проф. Тодор Кантарджиев пикът на заразата се очаквада бъде по Великден. Тази година Възкресение Христово се пада на 19 април.


Папа Франциск даде отрицателна проба за коронавирус, предаде Франс прес,

Папа Франциск даде отрицателна проба за коронавирус, предаде Франс прес, ...

......... този етап.Папа Франциск отслужи обичайната сутрешна меса в малкия параклис на резиденцията си. След като бе избран за папа, Франциск предпочете да остане да живее в апартамента си с площ 50 кв. м в Дом "Света Марта", вместо да се премести в официалната папска резиденция в Апостолическия дворец във Ватикана.


"По време на епидемията в храма идват само хората, които ...

......... часа, което ще продължава по 2 минути.Не е насрочена среща на Светия Синод с Националния оперативен щаб, посочи ловчанският митрополит. Той категорично заяви, че не е съгласен да се затварят църквите, но изрази увереност, че ще се постараят във всички храмове да бъде въведен ред, според изискванията на оперативния щаб.


Негово светейшество Неофит - патриарх Български и митрополит Софийски, отправи

Негово светейшество Неофит - патриарх Български и митрополит Софийски, отправи ...

......... дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии", отправи своята молитва патриарх Неофит. И пожела: "Божията благодатна помощ да бъде с всички нас! Бог да пази България!" &


Папа Франциск съобщи, че тази седмица ще отправи извънредно благословия

Папа Франциск съобщи, че тази седмица ще отправи извънредно благословия ...

......... получат специална индулгенция (опрощаване на греховете).Папа Франциск призова също така християните по цял свят в сряда, по обед италианско време, да спрат и заедно да кажат молитвата "Отче наш". Искаме да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието, на нежността. Нека останем единни, каза той от папската библиотека.


Камбаните бият всяка вечер Митрополит Николай призова пловдивчани да отправят

Камбаните бият всяка вечер Митрополит Николай призова пловдивчани да отправят ...

......... име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина.... и, Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя". (Ин. 14:13-14; Мaт. 21:22). Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, любовта на Бога Отца и общението със Светия Дух да бъде със всички вас, + ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ


Ватиканът съобщи, че традиционните празници на Великденската седмица ще се

Ватиканът съобщи, че традиционните празници на Великденската седмица ще се ...

......... в пряко предаване на живо в официалния уебсайт на Ватикана. Според последните данни от късно снощи, в Италия има 1 441 смъртни случая от COVID-19, а над 21 000 италианци са заразени. Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса Италия е най-силно засегнатата европейска държава досега от пандемията.


Папа Франциск отправи молитва за болните от коронавирус. Тя бе

Папа Франциск отправи молитва за болните от коронавирус. Тя бе ...

......... самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък. Ще обикнем онова, което досега ни се струваше дреболия. Всяка секунда ще стане драгоценна. Къпането в морето, слънцето до късно вечер, залезите, виното, смехът. Отново ще се смеем заедно. Сила и мъжество. Скоро ще се видим", вдъхна надежда папа Франциск.


Литургиите в

Литургиите в "Св. Александър Невски" ще се излъчват на живо ...

......... Неделя на Великия пост - Св. Григорий Палама, Божествените литургии в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат излъчвани на живо от 09:30 ч. на официалната страница на Св. Синод във Facebook", се казва в съобщение на Светия Синод. Oфициалната страница на Св. Синод във Facebook може да посетите ТУК.


Атинският архиепископ Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Светия

Атинският архиепископ Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Светия ...

......... кината и ресторантите. Не се обсъжда отмяна на неделните богослужения, но вероятно ще бъдат ограничени вечерните и утринните богослужения, както и преждеосвещените литургии за поне две седмици. Храмовете също няма да бъдат затваряни. Поради великопостния период в храмовете не са планувани сватби и кръщенета, на които се събират много хора.


Поне 30 000 лв. са необходими за ремонт на покрива

Поне 30 000 лв. са необходими за ремонт на покрива ...

......... експертизата. Трябва да се обнови ВИК и електоинсталацията, нужна е и ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на пукнатини със специални смеси. Инициативата може да бъде подкрепена чрез изпращане на SMS на 17 777 с текст NEVSKI, дарение в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Светия Синод.


На 4 март - днес, се изпълват 1150 години от

На 4 март - днес, се изпълват 1150 години от ...

......... диоцеза на Константинополската патриаршия.Веднага последва решение, въпреки възраженията на папските легати, България да получи своя архиепископия под опеката на Константинопол. Така са поставени основите на поместната Българска църква, тясно свързана с православния Изток. Хронологически тя се явява осма поред в общността на източнохристиянските църкви през 9-и век, информират от БПЦ.


От понеделник след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават

От понеделник след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават ...

......... и душата си. Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.


В събота, 28 февруари 1870 година, великият везир на Турската

В събота, 28 февруари 1870 година, великият везир на Турската ...

......... и пастири стадо Христово - българският народ."(в."Право" 27 юни 1872 г.). По повод издаването на фермана Петко Р. Славейков написва стихотворението "Честит ден", което отпечатва като притурка на излизащия в Цариград в-к "Македония". "Ден тържествен! Празник всенароден! Тържествувай българский народ! Ти черковно вече си свободен, Свободен си, на царский живот".


Украинският президент Володимир Зеленски днес бе на аудиенция при папа

Украинският президент Володимир Зеленски днес бе на аудиенция при папа ...

......... църковните въпроси в Украйна на фона на конфликта в източната част на страната.Зеленски разговаря и с държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и със секретаря по въпросите на отношенията с държавите, монсеньор Ричард Галахър. Засегната е била темата за хуманитарната ситуация и пътищата за уреждане на конфликта в Източна Украйна.


Руската православна църква е предложила да спре практиката свещеници да

Руската православна църква е предложила да спре практиката свещеници да ...

......... автомати „Калашников“ до ракети „Искандер“, способни да носят ядрени бойни глави. В проектодокумента се казва още, че „освещаването на всякакъв тип оръжия, които може да причинят смъртта на безброй хора, включително за масово поразяване“, трябва да бъде изключено от пасторалната практика, тъй като не е отразено в традицията на църквата.


В Троянската света обител днес се отслужва молебен за дъжд.

В Троянската света обител днес се отслужва молебен за дъжд. ...

......... местните жители на Орешак, Троян и района са притеснени от липсата сняг, което означава безводие напролет. Денят, в който се отправя молитвата за дъжд не е избран случайно. Днес църквата отбелязва празника Сретение Господне - един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.


Папа Франциск се моли за хората, заразени с новия коронавирус,

Папа Франциск се моли за хората, заразени с новия коронавирус, ...

......... страната. Впоследствие експертите установиха причинителя на заболяването - коронавирус 2019-nCoV.Извън случаите на заболели в Китай, вече има заразени в Хонконг, Макао, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ, Канада, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия и Малайзия. Според последните официални данни заразените в Китай вече са 1975, а починали са 56 души.


Проектът за обновяване на пространството около храм

Проектът за обновяване на пространството около храм "Св. Неделя" в ...

......... се противопостави на проекта на архитект Фуксас за площад "Св. Неделя", на който се намира и едноименната църква. "Считам, че проектът предвижда запазване на всички елементи на недвижимата културна ценност храм "Св. Неделя", включително рампата, стълбите, дърветата, независимо дали те са изобразени на всички тримерни картинки", посочи арх. Ясен Кьосев.


Папа Франциск кръсти днес 32 бебета, включително две двойки близнаци,

Папа Франциск кръсти днес 32 бебета, включително две двойки близнаци, ...

......... се за хор от ревящи бебета, папа Франциск се пошегува в кратката си проповед: "Концертът все още не е започнал". Но дори когато папата поливаше децата с вода, като символ на пречистването от грехове, и изчиташе имената им, децата останаха напълно спокойни, както и любопитните им по-големи братя и сестри.


Около запазването и развиването на толерантността, любовта и мира, се

Около запазването и развиването на толерантността, любовта и мира, се ...

......... църква и държавите от Близкия изток. На срещата присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод. Снимки Българска патриаршия


Традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на

Традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на ...

......... благословени години, завърши словото си патриарх Неофит. На водосвета присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова. Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а под звуците на гвардейския духов оркестър положи венец пред Паметника на Незнайния воин.


Безплатен безжичен интернет ще бъде достъпен на територията на Рилския

Безплатен безжичен интернет ще бъде достъпен на територията на Рилския ...

......... всяка точка по 3000 мегабита, но ние не можем да го доставим", обясни той. Сега интернет финали има само до входа на централния манастирски храм в рилската обител и около двата хотела наблизо. При това той не е с добро качество, особено на големи празници, когато мрежата е свръх натоварена.


Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа спорния закон за

Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа спорния закон за ...

......... и загуби своята независимост. Черна гора се отдели отново от Сърбия през 2006 г., но нейните 620 000 души остават разделени дали страната трябва да поддържа по-тесни връзки със съседите си. Около 30% от населението на Черна гора се идентифицира като сърби и най-вече се противопоставят на разцеплението от Сърбия.


Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с православния

Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с православния ...

......... връзки с александрийските архиепископи, които не са подкрепили създаването на независима Украинска православна църква.Дейността на александрийската енория в Москва ще бъде прекратена, а руските енории в Африка вече няма да признават върховенството на Александрийската патриаршия. Вместо това те вече ще се подчиняват на руския патриарх Кирил, реши синодът на РПЦ.