Местният парламент в Плевен ще обсъжда предложение за определяне на

Местният парламент в Плевен ще обсъжда предложение за определяне на ...

......... данни на Националния статистически институт, инфлацията е 88,00%. Освен това, съпоставени с базисните наемни цени на общинските жилища в общини, близки по големина и население, плевенските са едни от най-ниските. През да влезе в дневния ред на заседание на Общинския съвет предложението ще бъде обсъдено в три постоянни комисии.  


Двама апаши, обвинени за кражба от имот на Министерството на

Двама апаши, обвинени за кражба от имот на Министерството на ...

......... от винкел с общо тегло над половин тон. По цени на отбранителното ведомство плячката им била на стойност 507 лв.   Кражбата била открита на 13 февруари м.г., когато служител на Отдел Регионална инфраструктура на отбраната – Плевен посетил имота край Дисевица. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.


Още преди година и половина кметът на Плевен Георг Спартански

Още преди година и половина кметът на Плевен Георг Спартански ...

......... градска част, ще предложа на общинските съветници да я направим на разчистения терен до Балаклия. Мястото е подходящо – в естествена зелена среда, безопасна за скейтърите, защото наоколо няма движение на автомобили“, поясни тогава градоначалникът. Кметският екип изготви проект за скейтпарк, който бе представен на общинските съветници. Автор: Ангел Атанасов


Плевенският мото клуб „Огнени сенки“ е поискал с писмо до

Плевенският мото клуб „Огнени сенки“ е поискал с писмо до ...

......... за 2019 г. и да му бъда одобрен бюджет от 5 000 лв. Сумата била половината от необходимите средства за организацията. Рокерите се ангажират сами да осигурят останалата половина. Писмото ще бъде обсъдено от две от постоянните комисии в Общинския съвет – по бюджет и по култура, поясниха от местния парламент.


Община Плевен избра компанията „Мапекс“ за изпълнител на обществена поръчка

Община Плевен избра компанията „Мапекс“ за изпълнител на обществена поръчка ...

......... проектиране и др. Географската информационна система ще улесни чувствително работата на администрацията и ще даде възможност за предоставяне на електронни услуги за гражданите и бизнеса. Със системата Община Плевен ще оптимизира времето за изпълнението на административните дейности и ще предоставя на гражданите по-бързи и по-качествени услуги, допълват от общинската управа.


Плевен. В Плевен започна да работи Център за видеонаблюдение, предаде

Плевен. В Плевен започна да работи Център за видеонаблюдение, предаде ...

......... изграждане на система за видеонаблюдение - Плевен”. Графикът за дежурните, които ще го обслужват, вече е готов. В действие са вече 68 от общо 92 камери, разположени в 33 точки в различни зони в града. Те поддържат постоянна връзка с МВР, КАТ, с нощния патрул на Община Плевен. Виолета КРЪСТЕВАЦентърът за видеонаблюдение в Плевен заработи. В действие са 68

Центърът за видеонаблюдение в Плевен заработи. В действие са 68 ...

......... дежурните, които ще го обслужват. Камерите поддържат непрекъсната връзка с МВР, КАТ и нощния патрул на Общината. „Надявам се с помощта на това видеонаблюдение, което се извършва в реално време, да можем да реагираме своевременно при всички проблеми със сигурността на хората и имуществото“, коментира плевенският градоначалник Георг Спартански.  


За създадени фалшиви профили в социалната мрежа Фейсбук съобщи на

За създадени фалшиви профили в социалната мрежа Фейсбук съобщи на ...

......... Освен това, аз нямам личен профил“. Областният управител допълни, че след първия подаден сигнал в социалната мрежа се е появил нов – също фалшив профил, за който е използвана и снимка от официалния сайт на Областна администрация – Плевен. Според Мирослав Петров това говори за „някаква активност“ в определена посока.


91 450 туристи са разгледали Панорамата „Плевенска епопея 1877“ през миналата

91 450 туристи са разгледали Панорамата „Плевенска епопея 1877“ през миналата ...

......... през експозициите на Военноисторическите музеи в Плевен са минали 137 516 посетители – с 1 985 повече от 2017 г. От тях 13 144 са чуждестранни туристи от 75 държави. Британците са 2 167 души, румънците – 2 021, германците – 1 368, руснаците – 1 290, турците – 1 267, американците – 1 034, и др.


"Във Facebook е направен фалшив мой профил в качеството ми ...

......... самият нямам нагласата да комуникирам с хората чрез социалните мрежи, затова нямам и личен профил във Facebook. Все пак, годината е предизборна и е възможно чрез този фалшив профил да се стигне до някаква провокация – от мое име да се изкаже някакво мнение, което не споделям", обясни Мирослав Петров.


Археопарк с пет компонента на точни елементи от крайбрежни рибарски

Археопарк с пет компонента на точни елементи от крайбрежни рибарски ...

......... е на стойност 1 295 431 лв. без ДДС.    Изпълнението на дейностите трябва да бъде приключено до 30.07.2019 година. Проектът „Пристани на времето“ на община Никопол е финансиран от програма INTERREG V-A Румъния- България по съвместен проект „The Bridges of Time“. Партньори по него са общините Никопол и Турно Магуреле (Румъния). "Смятам, че в Плевенска област няма предпоставки за ситуации като ...

......... Още докато бях в системата на МВР, анализирахме ромските общности в градовете Левски и Долни Дъбник. Тези общности са много характерни. Те са по-богати, "бизнесът" им е предимно да изпращат джебчии в чужбина. Голяма ромска общност има и в град Славяново, но тя не създава сериозни проблеми", обобщи Мирослав Петров.


Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в Кнежа е включена

Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в Кнежа е включена ...

......... реална дейност в земеделието. Групата, която ще участва, ще работи под ръководството на учителка. Целта е да се научат на предприемачески дух и да знаят кое как се прави“, поясни за директорката на гимназията Светлана Калъпишева.   В пилотния проект ще участва и ПГМСС "Пейо Крачолов Яворов" в Гоце Делчев.


Полицаи с патрулка гониха близо 50 км по пътищата на

Полицаи с патрулка гониха близо 50 км по пътищата на ...

......... избяга по посока Плевен. Полицаите включили сирената на патрулката и го подгонили. Преследването продължило чак до село Горни Дъбник. Униформените се опитали да притиснат беглеца. Микробусът се блъснал първо в патрулката, после във висок бордюр и спрял. Да случая е уведомен дежурен прокурор в Плевен, поясниха от областната полицейска дирекция.


На 11 януари в много страни се отбелязва Световния ден на думата

На 11 януари в много страни се отбелязва Световния ден на думата "Благодаря" (International ...

......... ласки", които могат душевно да стоплят и успокояват хората. Основното нещо е, че думите на благодарност трябва да се изричат от сърце.Получаването на „Благодаря" след услуга или добро дело автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Така че не забравяйте да награждавате всеки, заслужил вълшебната думичка. Не само днес, а винаги!


Плевен. В УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен успешно бяха извършени

Плевен. В УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен успешно бяха извършени ...

......... и лечебната дейност. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия: минимално инвазивна хирургия, прецизност и безопасност за пациента, без разрези и белези, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, съкращаване на болничния престой, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот. Виолета КРЪСТЕВАПисмо с молба за отпускане на финансова помощ за изграждане

Писмо с молба за отпускане на финансова помощ за изграждане ...

......... подпомогнете нашата обител, която се явява единственият български манастир в тази част на Северна България и с основание може да се смята за начатък на едно бъдещо духовно и просветно-нравствено огнище”, пишат авторите на писмото. Молбата ще бъде обсъдена в постоянните комисии на местния парламент, съобщиха от плевенския Общински съвет.


Шофьор, хванат два пъти за един следобед да кара пиян,

Шофьор, хванат два пъти за един следобед да кара пиян, ...

......... съставили акт, отнели всички шофьорски документи на нарушителя, прибрали регистрационните табели на автомобила и образували бързо производство. По-малко от два часа по-късно С.А. бил засечен от пътни полицаи отново да кара автомобил – този път в село Асеновци. Пробата с дрегер показала 1,7 промила алкохол в кръвта му.    


Освен в икономиката и в ръста на средната работна заплата

Освен в икономиката и в ръста на средната работна заплата ...

......... по-активни в използването на интернет – техният дял е 62,3 на сто. През миналата година в Плевенска област 11,4 на сто от потребителите на интернет използват глобалната мрежа за някакъв вид взаимодействие с държавната и местната власт. По този показател регионът заема 25-о място сред 28-те области в страната.  


Дарителска акция за малчуганите от забавачницата в плевенското село Дисевица

Дарителска акция за малчуганите от забавачницата в плевенското село Дисевица ...

......... На нея е взето решение останалите получени дарения да бъдат пренасочени към други нуждаещи се деца. Кметовете на селата ще изготвят списъци на евентуалните получатели. В случай, че и след разпределението останат още дрешки и обувки, те ще бъдат дарени на деца от Плевен, съобщиха от общинската управа.    


Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световния ден на стоматолога става

Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световния ден на стоматолога става ...

......... пр.Хр., те намери в някои зъби, направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 мм и дълбочина до 3,5 мм.--> За изкуството на древните "зъболекари" доказва и факта, че в някои случаи са "лекувани" труднодостъпни корени на зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.


Как да бъде напълнена и след това разпределена хазната на

Как да бъде напълнена и след това разпределена хазната на ...

......... здравеопазване - 4 404 193 лв., за общинска администрация -  3 142 200 лв., за култура - 2 963 131 лв., за социални грижи - 2 669 488  лв. и др. За местни дейности са планирани общо 40 687 193 лв. За капиталови разходи са предвидени 7 823 021 лв.


Със своя заповед от тази сутрин кметът на община Червен

Със своя заповед от тази сутрин кметът на община Червен ...

......... Освен полицаи, на съоръжението дават дежурства служители на общинската дирекция за контрол на обществения ред. Те следят за конфликтни места, които при минусовите температури трябва да се опясъчават. КАТ пък следи за спазването на пътните знаци, особено за ограничението в тонажа и в скоростта на преминаването, допълни инж. Данаил Вълов.


66-годишният мъж, който бе установен като извършител на стрелбата по

66-годишният мъж, който бе установен като извършител на стрелбата по ...

......... Второ РПУ за това, че перфектно и много бързо и професионално си свършиха работата и по двата вандалски акта от последните дни - стрелбата срещу библиотеката, и по кражбата на бронзовата жабка от малките фонтани в центъра на града“, каза плевенският кмет Георг Спартански на днешната оперативка с общинското ръководство.


Плевен. От януари 2019 година УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен

Плевен. От януари 2019 година УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен ...

......... той бе член на Управителния Съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Към днешна дата член на Съвета е ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов. През септември 2019 г. под патронажа на МУ-Плевен в София, България ще се проведе ХI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия.


48-годишен служител на Военна полиция намушка с нож съпругата си

48-годишен служител на Военна полиция намушка с нож съпругата си ...

......... ръцете и тялото на жената. По информация на NOVA в заведението е имало служител на МВР, който е обезвредил военния полицай.-->nova tv Раните по тялото на жената са били повърхностни и няма опасност за живота й. Мъжът е задържан, а разследването срещу него се води от военна полиция и прокуратура.


Благодарение на специалистите от Базовата научно-техническа лаборатория на МВР в

Благодарение на специалистите от Базовата научно-техническа лаборатория на МВР в ...

......... стаите. На тераса, прилежаща към жилището са открити седем гилзи калибър 22 lr. Назначени са експертизи. Изясняват се мотивите на 66-годишния, довели до стрелбата. По случая е образувано досъдебно производство. Оперативно - издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия са проведени под ръководството на прокурор, поясняват  още от Областната дирекция на МВР.


Днес, 4 януари, до края на деня трябва да започнат

Днес, 4 януари, до края на деня трябва да започнат ...

......... принос за изграждането на временния мост. Като цяло от министерството на отбраната получихме пълно съдействие за решаването на този много важен за жителите на общината проблем. Нека поработи поне една седмица мостът и ще му направим официално откриване, на което специално ще поканим министър Красимир Каракачанов“, допълни инж. Данаил Вълов.


При посещението си в Плевен по повод посрещането на 36-я

При посещението си в Плевен по повод посрещането на 36-я ...

......... "Затова тази година нямаме минусов резултат в личния състав на армията ни и ако тенденцията се запази и при следващите министри на отбраната, проблемите могат да бъдат решени, но няма как това да стане за една или две години - това са все пак близо 5600 човека", каза още Каракачанов.


„Смятам, че България направи достатъчно в Афганистан и няма нужда

„Смятам, че България направи достатъчно в Афганистан и няма нужда ...

......... запазена, до 5-6 години хроничният недокомплект в армията ни може да бъде преодолян. „За да се случи това, трябва да осигурим на военнослужещите достойно възнаграждение, един по-добър социален пакет, да се отделят повече средства за възстановяване на материалната база, да се подобрят и други фактори“, каза още военният министър.  


Въоръжен вандал, „празнуващ“ идването на Новата година, разстреля с девет

Въоръжен вандал, „празнуващ“ идването на Новата година, разстреля с девет ...

......... демонстративно плюе в лицето на всички нас!!! Не искам да съм лош пророк,но когато в ежедневието ни се горят книги или се изхвърлят край контейнера за боклук, заедно с портрета на Васил Левски, когато в новогодишната нощ се стреля с 6 / шест/ куршума срещу библиотека, това е ВЕЧЕ ДИАГНОЗА.“


49-годишен от Червен бряг се самопростреля с пистолет в главата.

49-годишен от Червен бряг се самопростреля с пистолет в главата. ...

......... се е прострелял с газов пистолет "Zoraki". Минути след инцидента е транспортиран в плевенска болница, където е настанен за лечение, с опасност за живота. Извършен оглед на местопроизшествието, при който са намерени и иззети пистолета и седем гилзи. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура-Червен бряг. Образувано е досъдебно производство.


На втория ден от новата година, Православната църква чества родения

На втория ден от новата година, Православната църква чества родения ...

......... обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.Традицията повелява на този ден, на трапезата да не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.


С тържествен ритуал на площад „Възраждане” в Плевен на 3

С тържествен ритуал на площад „Възраждане” в Плевен на 3 ...

......... е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО, поясниха от Единния център.


От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените

От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените ...

......... Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като Коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.


Плевен. Общински съвет - Плевен одобри на свое заседание предложението

Плевен. Общински съвет - Плевен одобри на свое заседание предложението ...

......... общия бюджет на проекта възлиза на 55 %. На днешното си заседание Общински съвет – Плевен прие още План-сметка за приходите от такса битови отпадъци и разходите за услуги по събирането, извозването и обезвреждането им и чистотата на територията на общината. През 2019 година таксата остава без промяна. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) приключи успешно реализацията на

Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) приключи успешно реализацията на ...

......... на учения“ и „Наука и бизнес“ за представяне на научните постижения и проекти на лицата от целевата група пред потенциални работодатели. Дейностите по информация и публичност включиха създаване на уеб сайт на проекта, на информационни брошури и табла, както и отразяване на резултатите от проекта в печатни и електронни медии.


Плевен. В конферентната зала на Община Плевен се проведе заседание

Плевен. В конферентната зала на Община Плевен се проведе заседание ...

......... Те отправиха коледни благопожелания и сурвакаха кмета Георг Спартански и председателя на Общински съвет Мартин Митев. Коледарска група от НУ ,,Христо Ботев" също поздрави общинските съветници. При сурвакането на кмета бе отправено и пожелание за ,,пълна общинска хазна". При наличен кворум бяха разисквани 18 точки от дневния ред. Виолета КРЪСТЕВА


Световната и двукратна европейска шампионка по карате киокушин Мариела Любенова

Световната и двукратна европейска шампионка по карате киокушин Мариела Любенова ...

......... да бъде почетен гражданин на Левски с думите: "Обещавам да пазя и защитавам името на града!" Кметът Любка Александрова е направила предложение до Общинския съвет да бъдат предоставени две извънредни парични награди за изключителни спортни постижения - на Мариела Любенова от 5 000лв., а на клуб „Киокушин” – 1 000 лв.


143 деца в Плевенска област са настанени в 123 приемни

143 деца в Плевенска област са настанени в 123 приемни ...

......... е провела специализирано обучение на Областния екип по приемна грижа. Това обучение има ключово значение за повишаване качеството на приемната грижа по проекта и цели развитието на компетенции, произтичащи от основните функции на екип. Доц. Петкова е връчила сертификати на участниците в обучението, поясняват от Агенцията за социално подпомагане.  


Никополската районна прокуратура разследва причините за смъртта на елен, открит

Никополската районна прокуратура разследва причините за смъртта на елен, открит ...

......... как е станало, ще преценят в прокуратурата – те си изпратиха на мястото свои хора, сформирана е и комисия и т.н. Това е единичен случай. При нас няма масови прояви на бракониерство. Ако дружината е смятала да бракониерства, нямаше да се обадят за намереното животно“, разказа още инж. Атанас Попов.


Хитреци, облечени в жълти жилетки, обикалят синята зона по ул.

Хитреци, облечени в жълти жилетки, обикалят синята зона по ул. ...

......... за градска мобилност. „Като видят жълта жилетка, гражданите плащат без да се замислят и когато дойдат нашите служители, изпадат в неприятни ситуации. Служителите на Центъра за градска мобилност имат служебно облекло и баджове, а жилетките им са надписани. Нека шофьорите да проверяват на кого си дават парите!“, предупреди Иваница Бояджиева.


Плевенската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишна

Плевенската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишна ...

......... плащала направени от нея покупки. След като старицата прибрала в чантата портмонето си, обвиняемата се приближила и го откраднала. В него имало 150 евро, здравно-осигурителна карта и банкоматна карта. На другия ден Д.К. използвала банкоматната карта в  Залцбург и изтеглила 400 евро. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.


Плевен. Лаборатория за производство на наркотици и отглеждане на конопени

Плевен. Лаборатория за производство на наркотици и отглеждане на конопени ...

......... чувала торо-почвена смес 9 влагомери и 10 термометри. В жилище в с. Девинци, обитавано от 33-годишния мъж, служителите на реда открили 2 грама кокаин и 3 грама хероин. След изтичане на 24-часовите полицейски мерки, с прокурорско постановление двамата мъже са задържани за 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.


Близо 80 деца от шест  детски градини в Плевен се

Близо 80 деца от шест  детски градини в Плевен се ...

......... в търговския център „Мания тауър“. Тя е била организирана от областната администрация в Плевен и читалище „ Тракия  2013“. Талантливите малчугани от  детските градини „Надежда“, „Звънче“,  „Зорница“, „Теменуга“, „Ралица“ и „Първи юни“ са грабнали сърцата на публиката с песните и танците, които бяха подготвили за концерта, твърдят от областната управа.


Затворник от Белене поиска от Плевенския административен съд да бъдат

Затворник от Белене поиска от Плевенския административен съд да бъдат ...

......... е съобщено лично на лицето на 30 ноември в 10.50 часа и в указания срок не са отстранени нередовностите на жалбата. Затова съдът преценил, че жалбата трябва да бъде оставена без разглеждане, а съдебното производство да бъде прекратено. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд.  


Такса битови отпадъци, която плевенчани плащаха досега, да не се

Такса битови отпадъци, която плевенчани плащаха досега, да не се ...

......... 1,494 промила от данъчната оценка на имота. За нежилищни имоти на предприятия е 4,814 промила от по-високата от отчетната стойност и данъчната оценка на имота.   В останалите 24 населени места от община Плевен промилите от данъчната оценка за определянето на тази такса са различни от тези в областния град.


По предварителни данни през третото тримесечие на тази година средната

По предварителни данни през третото тримесечие на тази година средната ...

......... юни 2018 г., като достигат 58.0 хиляди. В структурата на наетите лица по икономически дейности през третото тримесечие на 2018 г. най-голям е относителният дял на наетите  в преработващата промишленост – 27.6%,, в търговията и ремонта на автомобили –  16.8%,  в здравеопазването  – 10.4%,  и в образованието –  9.7%.  


За да предпази от вандалски прояви гробищата и обредните домове

За да предпази от вандалски прояви гробищата и обредните домове ...

......... и канализация, смяна на дограми, отводняване с нови улуци и водосточни тръби, боядисване и др. Малко по-рано фирма „Инжстрой” ЕООД пък извърши рехабилитация на част от алеите в гробищните паркове „Чаира” и „Стадиона“. Там беше насипан фрезован материал от ремонтите на улици в града, след това беше разстлан и валиран.


Възможността да бъде изграден временен мост на река Искър при

Възможността да бъде изграден временен мост на река Искър при ...

......... на общинската управа, че фирмата има потенциал и ще се справи с ремонта. Срокът на договора с нея е 60 дни и тече от 30 ноември. Обявеното частично бедствено положение ще бъде отменено веднага, след като поне едно от двете мостови съоръжение бъде завършено, съобщи още кметът на Червен бряг.


Близо 200 свои модела ще представят 18 изявени български дизайнери

Близо 200 свои модела ще представят 18 изявени български дизайнери ...

......... грима и прическите на манекените, Парадът на модата е под патронажа на кмета на Плевен Георг Спартански. Негови организатори са Община Плевен, Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“, читалище „Лик“ и самият Георги Ангелов, Музикалната копмилация за спектакъла е подготвена от Николай Колев, а музикалното оформление е на Асен Антонов.  


Тази сутрин – в 6,20 ч., плевенски полицаи са задържали

Тази сутрин – в 6,20 ч., плевенски полицаи са задържали ...

......... на топло за 24 часа, съобщи Областната дирекция на вътрешните работи. Злосторникът бил спипан, докато крадял играчките и външните светлини, с които е украсена елхата. Полицаите се иззели свалените играчки и са ги предали на служител от охраната на Община Плевен. За повреждането на Коледното дърво ще бъде уведомена прокуратурата.     


Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на ...

......... на св. Спиридон (12 Декември) са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 Декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.Имен ден празнуват Спиридон( от лат. "спиритис донум" - духоден дар) Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.


Плевен. Тържественият ритуал по повод 10 декември - ден на

Плевен. Тържественият ритуал по повод 10 декември - ден на ...

......... „Център за опазване и социализация на културното наследство” към Министерстовото на културата на Република България и Руското военно-историческо общество. Изложбата предизвика интерес сред многобройните посетители на Панорама „Плевенска епопея 1877”, открита на днешния ден преди 41 години като символ на вечната признателност пред паметта на загиналите за свободата на Плевен.


Плевен. Плевен чества днес Деня на Освобождението от Османско иго.

Плевен. Плевен чества днес Деня на Освобождението от Османско иго. ...

......... музеи в града е свободен. В къщата музей „Цар Освободител Александър II” е подредена изложба от постери, озаглавена „Памет в бъдещето”. С любезното съдействие на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в Република България от 14.00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877” се открива изложба „Памет за войната”.


„Деца, обръщам се към вас, към бъдещето на Плевен. Вие

„Деца, обръщам се към вас, към бъдещето на Плевен. Вие ...

......... самосъзнание и културния суверенитет. Това е нашият общ фундамент и ние не трябва да позволим на редица западни държави да го разклатят и да обезценят историята ни. Вечна памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България.“ В края на тържеството Мавзолея отново бе отрупан с венци и цветя.


Плевен. Плевен чества Деня на Освобождението от Османско иго. Навършават

Плевен. Плевен чества Деня на Освобождението от Османско иго. Навършават ...

......... града е свободен. В къщата музей „Цар Освободител Александър II” е подредена изложба от постери, озаглавена „Памет в бъдещето”. С любезното съдействие на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в Република България, от 14.00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877” се открива изложба „Памет за войната”. Виолета КРЪСТЕВА


На извънредна сесия снощи плевенският Общински съвет не прие предложението

На извънредна сесия снощи плевенският Общински съвет не прие предложението ...

......... допустимите суми са 2 хил. лв. годишно за заплати и 7 хил. лв. годишно за непредвидени ремонти. Болшинството от членовете на местния парламент не са подкрепили предложението, като един от основните им мотиви е бил, че така на практика ще се отвори „дупка” в бюджета за над 290 хил. лв.


Рехабилитираният 12-километров участък от пътя Плевен – Ловеч ще бъде

Рехабилитираният 12-километров участък от пътя Плевен – Ловеч ще бъде ...

......... лв. с ДДС. Преди три седмици АПИ съобщи, че строително-монтажните работи по рехабилитацията на този пътен участък са завършени. От Агенцията тогава уточниха, че предстои издаването на акт 16 и разрешението за ползване на обекта. „Излиза, че близо месец сме го ползвали без разрешение“, коментираха шофьори от Плевен и Ловеч.


Двама братя от Кнежа ще застанат пред Темида по обвинение

Двама братя от Кнежа ще застанат пред Темида по обвинение ...

......... проба, като използва неговата лична карта. Измамата обаче била разкрита. Освен за противозаконно използване на чуждата лична карта, двамата са обвинени и за това, че умишлено станали причина да се внесат неверни обстоятелства в протокол за медицинско изследване, съставен по установения ред. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.


85 млади лекари от випуск 2018 г. на факултет „Медицина“

85 млади лекари от випуск 2018 г. на факултет „Медицина“ ...

......... Победоносец”. След това в зала „Магнум“ ректорът на университета проф.д-р Славчо Томов поздрави дипломантите и им пожела – „Дерзайте и следвайте мечтите си, гледайте напред и нагоре“. Специален гост на тържеството бе почетният консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев. По традиция младите лекари произнесоха тържествено Хипократовата клетва.


Най-ценните издания от своята колекция за Руско-турската освободителна война 1877-1878

Най-ценните издания от своята колекция за Руско-турската освободителна война 1877-1878 ...

......... от генералния щаб Тальят бей „ Източната война 1877-1878 г. Отбраната на Плевен по официални и частни документи”, събрани под ръководството на мюшира Гази Осман паша. Фредерик Уилям фон Херберт, английски капитан на турска служба, представя спомените си за Плевенската епопея 1877 г. в книгата "Отбраната на Плевен 1877 г." 


Плевен. Медицински университет – Плевен традиционно организира празнично шествие и

Плевен. Медицински университет – Плевен традиционно организира празнично шествие и ...

......... секретар на Федерацията на Европейските дружества по химиотерапия, инфекции и рак. Проф. Методиев повече от 20 г. дава своя принос за сътрудничество между Израел и България в областта на здравеопазване и медицинска наука, култура, туризъм, бизнес, междууниверситетски връзки и др., за което е отличен с високи държавни награди на Израел.


Огнено шоу, изпълнено от циркови артисти, беше голямата атракиция в

Огнено шоу, изпълнено от циркови артисти, беше голямата атракиция в ...

......... Естествено, малчуганите до един отговориха на добрия старец, че са били послушни и ще очакват подарък под домашната елха на големия празник. Градоначалникът Георг Спартански също се включи във веселбата. Заедно с децата той започна обратното броене от 10 до 1 и накрая елхата светна, а в небето пламна заря.


Проверки на дублираща се техника, ангажирана едновременно със зимното почистване

Проверки на дублираща се техника, ангажирана едновременно със зимното почистване ...

......... готовност за зимата. Общините Долна Митрополия и Гулянци до края на годината трябва да подновят договорите си с фирми за пътното поддържане при зимни условия. На срещата е обсъждано взаимодействието и комуникацията между институциите по зимното почистване, организацията на работата и контролът върху движението на автомобили в усложнени зимни условия.


Местният парламент в Плевен ще заседава извънредно на 6 декември

Местният парламент в Плевен ще заседава извънредно на 6 декември ...

......... "Образователна политика и читалищна дейност" предлага на Общинския съвет да предостави допълнителни финансови средства на ПГПЧЕ – Плевен в размер на 50 261 лв. за заплати и осигурителни вноски на персонала на за декември 2018г., като посочената сума бъде отпусната от резерва на бюджета на Община Плевен за 2018 година.


Историческа възстановка „Един ден от обсадата на Плевен – 1877“

Историческа възстановка „Един ден от обсадата на Плевен – 1877“ ...

......... клон на „Традиция” подготвя като част от отбелязването на годишнината и Поход на признателността. Участниците в него ще тръгнат на 8 декември в 11.30 часа от началото на парк „Кайлъка” и ще стигнат до Братската могила на войниците от 124 пехотен Воронежки полк – по пътя за село Радишево.  


Плевен. Медицински университет – Плевен традиционно организира празнично шествие и

Плевен. Медицински университет – Плевен традиционно организира празнично шествие и ...

......... секретар на Федерацията на Европейските дружества по химиотерапия, инфекции и рак. Проф. Методиев повече от 20 г. дава своя принос за сътрудничество между Израел и България в областта на здравеопазване и медицинска наука, култура, туризъм, бизнес, междууниверситетски връзки и др., за което е отличен с високи държавни награди на Израел.


Затворник, излежаващ присъда в затвора в Белене, поиска 25 000 лв.

Затворник, излежаващ присъда в затвора в Белене, поиска 25 000 лв. ...

......... изпълнил указанията на съда за поправяне на нередовностите на исковата молба. Затова магистратите са преценили, че исковата молба трябва да бъде върната и съдебното производство по нея да бъде прекратено.                                     Определението на плевенския съд може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщението.


Близо 300 ученици от Плевен в неделя ще спортуват с

Близо 300 ученици от Плевен в неделя ще спортуват с ...

......... баскетболния Левски Асен Великов, героят от САЩ 94 Бончо Генчев, съобщиха днес организаторите. Кампанията е насочена към ученици на възраст между 6 и 10 години. Ориентирана е към подпомагане на личностно развитие и популяризирането на физически активния начин на живот сред подрастващите. Преди седмица тя вече стартира в Пазарджик.