Учени и преподаватели от Лесотехническия университет ще разясняват на животновъди

Учени и преподаватели от Лесотехническия университет ще разясняват на животновъди ...

......... Те ще бъдат на разположение на стопаните и ще отговарят на въпроси, свързани със заболяването Африканска чума по свинете. Разпространението на опасната зараза през последните седмици тръгна от никополското село Жернов в началото на юли. Въпреки взетите мерки от ветеринарните власти, за броени дни заболяването обхвана 15 села в района.


Наквасен с 2,35 промила алкохол моторджия се опита да избяга

Наквасен с 2,35 промила алкохол моторджия се опита да избяга ...

......... на асфалта и се блъснало в полицейския автомобил. При последвалата проверка се оказало, че моторджията хем няма шофьорска книжка, хем е пиян. Нарушителят отказал да му бъде направена кръвна проба. Прибран е в ареста за едно денонощие и му е съставен акт. За случая е уведомен дежурен прокурор.    


"Името ми завършва на й, защото е византийско. Кръстен съм ...

......... се налага. "За минали работи не съжалявам – каквото е било, то е било. Онова, което си пожелавам да ми се случи, е още веднъж ида до Кипър, защото се влюбих в красотата на тоя остров. И хората там са много добри", завършва изповедта си Генадий с й на края.


Договор за инвестиционен кредит за сумата от 4 850 804

Договор за инвестиционен кредит за сумата от 4 850 804 ...

......... монтирани нови осветителни тела, декоративни настилки и други съвременни елементи на градския дизайн. За автогарата в проекта е планирано да се направи основен ремонт на зоната за движение и престой на автобусите, изграждане на нова навесна конструкция, обновяване и климатизация на салона за обслужване на пътниците и др.    


Регистрираните безработни в Плевенска област са 8 961 души. 54,4 на

Регистрираните безработни в Плевенска област са 8 961 души. 54,4 на ...

......... отколкото през април т.г. На работа са постъпили 845 души – спрямо април те са със 178 души по-малко. Заявените свободни работни места през месеца са били 889 – близо два пъти повече отколкото през април. Най-много свободни работни места са обявени в Бюрото по труда в Плевен – 534.


В рамките на активния надзор на Българската агенция по безопасност

В рамките на активния надзор на Българската агенция по безопасност ...

......... превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и други.Плевен. Валидираме това красиво издание, което ще намери място в

Плевен. Валидираме това красиво издание, което ще намери място в ...

......... това красиво издание което ще намери място в колекциите на българските филателисти и приятелите ни в Русия. Изданието ще има бъдеще, разпространява се в такъв тираж, че ще представлява интерес за колекционерите“, подчерта още Спас Панчев. Той пожела здраве и късмет на плевенчани и благодари за оказаното гостоприемство. Виолета КРЪСТЕВА


Едновременно в България и Русия днес бе пуснато в обръщение

Едновременно в България и Русия днес бе пуснато в обръщение ...

......... две страни, но и за нашите народи. Защото нашите побратимски връзки – между българския и руския народ, между Плевен и Ростов на Дон, се развиват не само в различни области на икономиката, но дори и в такива сфери като филателията“, каза генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.  


Община Плевен заплаши местното ВиК дружество с налагане на санкции

Община Плевен заплаши местното ВиК дружество с налагане на санкции ...

......... уведомявана общината за възникнала авария. Срокът за отстраняване на щетите от разкопаването е 10 дни, а внасянето на финансова гаранция от страна на държавното дружество е 3 дни. Често обаче наредбата се нарушава. Кметът Георг Спартански е отправил същото предупреждение за прилагане на санкции и към фирма "Топлофикация - Плевен".


Дарина Цветанова от 8 а клас на Математическа гимназия „Гео

Дарина Цветанова от 8 а клас на Математическа гимназия „Гео ...

......... образование". Осмокласничката се интересува от математика, физика, астрономия и английски език. В свободното си време обича да се занимава със спортни танци, балет, ориентиране и бягане. Вече е печелила национални и регионални състезания по математика и история. След като завърши средното си образование смята да учи квантова физика във Великобритания.


Плевен. Днес в Плевен Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция

Плевен. Днес в Плевен Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция ...

......... осъществява веднъж седмично, както и в ловностопанските райони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Веднъж на две седмици ще се обхождат и всички останали ловностопански райони в страната. Обходът се извършва със специално защитно облекло, покриващо и ходилата, което в последствие се унищожава, за да не се разпространява вирусът.Общо девет паралелки в училища от Плевенска област са закрити,

Общо девет паралелки в училища от Плевенска област са закрити, ...

......... – 866 са в профилирани паралелки, а 913 са в професионални. Извън първото класиране са останали 50 ученици и ще чакат второто, за да могат да продължат образованието си. 89 деца с хронични заболявания, увреждания, специални образователни потребности или останали без родителски грижи са насочени от комисия към съответни паралелки.


Над 160 прасета са унищожени досега в Плевенска област заради

Над 160 прасета са унищожени досега в Плевенска област заради ...

......... какво не трябва да правят“, каза още д-р Иван Йорданов. Планираните от Областната епизоотична комисия мерки срещу разпространението на опасната зараза предвиждат да се създадат екипи за информиране на населението за болестта Африканската чума по свинете, създаване на организация за дезинфекция на засегнатите села, да се изградят КПП-та и др.


Плевен. Тютюневи изделия и над 700 литра алкохол без бандерол

Плевен. Тютюневи изделия и над 700 литра алкохол без бандерол ...

......... РП - Плевен. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление от НК. 41-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. С полицейска мярка са задържани и 41-годишен и 50-годишен, жители на област Велико Търново, заподозрени в съучастие в извършване на икономическото престъпление. Работата продължава разследващ полицай.


Плевен. 16-годишен водач на мотоциклет от с. Радомирци е с

Плевен. 16-годишен водач на мотоциклет от с. Радомирци е с ...

......... Младежът не е използвал предпазна каска. Вследствие на инцидента е получил фрактура на черепа. Настанен е в САРИЛ при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" с опасност за живота. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Червен бряг. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление от НК. Работа продължава разследващ полицай.


„За мен основната причина за разпространението на Африканската чума по

„За мен основната причина за разпространението на Африканската чума по ...

......... да се унищожат малките земеделски производители. Ще искаме протоколи за това какво е унищожено, та ако дадат след това някакви помощи, стопаните да имат някакви документи. Тая сутрин дойде багер и изкопа на подходящо място трап за труповете на животните“, разказа пред Actualno.com Светослав Светославов, кмет на съседното село Санадиново.Над 200 души ще участват в поредния Национален поход „По

Над 200 души ще участват в поредния Национален поход „По ...

......... Шумен, Левски. По традиция от плевенските училища най-многобройна ще бъде групата от Математическата гимназия „Гео Милев“. В инициативата ще се включат и много деца от началния курс. За всички участници са изработени шалчета с мотото на похода: „Напред към възраждането, назад към природата - дайте шанс на младите!”.    


Плевен. Тази седмица ще се изкърпват дупки в пътната настилка.

Плевен. Тази седмица ще се изкърпват дупки в пътната настилка. ...

......... „Руй” и „Ген. Колев”, както и на улицата пред блок 93 в жк. „Сторгозия”. Ще се работи и в участъци от четвъртокласната пътна мрежа“, каза инж. Пламен Николов. Той допълни, че дейностите предвиждат организация и мерки по безопасност на движението на обектите, на които се извършват строително-монтажни работи. Виолета КРЪСТЕВА


Нова пощенска марка, създадена по съвместен проект на България и

Нова пощенска марка, създадена по съвместен проект на България и ...

......... юли в 11,00 ч. Очаква се на нея да присъства посланикът на Руската Федерация у нас, Анатолий Макаров,  съобщиха от общинската управа. На новата пощенска марка са изобразени две гроздоберачки. Едната е българка и бере български „Кайлъшки рубин”. Другата е рускиня и кошът й е пълен с руски „Цветочный”.  


Плевен. На 13-то издание на Български фармацевтични дни в края

Плевен. На 13-то издание на Български фармацевтични дни в края ...

......... дребно с лекарствени продукти по смисъла на чл.40, §1 от Регламент (ЕС) 2016/679. Научната програма на Българските фармацевтични дни включваше и други важни теми за фармацевтичната общност у нас като спецификите на професионалната комуникация в практиката на фармацевта, както и уъркшоп, разглеждащ стратегиите за управление на стреса на работното място.


„По данни на Асоциацията на индустриалния капитал около 21 на

„По данни на Асоциацията на индустриалния капитал около 21 на ...

......... За полугодието на 2019 г. имаме постъпили 170 сигнала. Те са свързани предимно с неполучени трудови възнаграждения, със „заплати в плик“ или със сключени договори за четиричасов ден, а работа на пълно работно време. Тези изкривявания на нормалната икономика са в ущърб както на работещите, така и на цялото общество.“


Плевен. Общо 670 кандидат-студенти ще се явят на 9 юли

Плевен. Общо 670 кандидат-студенти ще се явят на 9 юли ...

......... присъствието на членове на Академичното Ръководство на МУ-Плевен – зам.-ректора по учебната дейност проф. М. Александрова; зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова; председателя на Комисията за проверка и оценка на конкурсните работи по химия проф. Ангелина Стоянова; председателя на Техническата комисия Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.


Плевен. На 09 юли ще се проведе наземно третиране с

Плевен. На 09 юли ще се проведе наземно третиране с ...

......... Дъбник“, каза Галя Тодорова. „Третирането се извършва срещу плевели. Подлежащите терени са в местностите на общините по протежение на железопътната линия на разстояние два метра от глава релса от двете страни. Обработката е с препарат НАСА 360 СЛ, който не е токсичен за пчели", каза още Галя Тодорова. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. Представлението „Приказна мисия с Чародея” е подходящо за деца

Плевен. Представлението „Приказна мисия с Чародея” е подходящо за деца ...

......... малките зрители са поканени да бъдат съавтори в приказната игра и по този начин се стимулира тяхното участие и творческото им мислене. „Те неусетно се превръщат в режисьори, драматурзи или актьори, като през играта и забавлението стават свидетели как идеите им се реализират на сцената”, подчерта Васил Василев. Виолета КРЪСТЕВА


54-годишен участник в три телефонни измами в Белене е разкрит

54-годишен участник в три телефонни измами в Белене е разкрит ...

......... 7 600 лв., оставени в плик под пейка на улицата. При разследването криминалистите стигнали до 54-годишния мъж, който според събраните доказателства е обикалял адресите на жертвите и е прибирал оставените пликове. Открити са част от паричните суми и  вещи, свързани с предмета на разследването, поясняват от Областната дирекция на МВР.  


Направената в навечерието на евроизборите първа копка на бъдещия пътен

Направената в навечерието на евроизборите първа копка на бъдещия пътен ...

......... се вдигне минимум с 10 процента. Репортерът на Actualno.com в Плевен реши да не чака цяла година и отиде да види как се променя ландшафтът в района, през който ще минава бъдещата магистрала. За съжаление не откри нито промяна, нито строителство. Вероятно, защото до местните избори има цели четири месеца.


Плевен. Общински съвет - Плевен даде съгласие Общината да кандидатства

Плевен. Общински съвет - Плевен даде съгласие Общината да кандидатства ...

......... с реализацията на този проект“, коментира Мартин Митев. Той посочи още, че с новите електробуси ще бъдат подобрени и транспортните връзки между отделните квартали на града. Очаква се до края на годината проектът да бъде одобрен и с неговото изпълнение Плевен ще има 100 % екологичен градски транспорт. Виолета КРЪСТЕВА


Полиция и жандармерия охранява от снощи четирите никополски села, в

Полиция и жандармерия охранява от снощи четирите никополски села, в ...

......... и в селата Въбел, Муселиево и Евлогиево, които попадат в 3-километровата зона около огнището на заразата. „Напрежение при нас няма. Ние сме малко село с доста възрастни хора, които вече рядко гледат такива животни. В частните дворове има 2-3 свине, не повече“, каза пред Actualno.com Таня Русанова, кмет на Евлогиево.


Белене. При разкопките на античния кастел Димум в Белене ще

Белене. При разкопките на античния кастел Димум в Белене ще ...

......... част на кастела Димум и отпуска средства“, отбеляза доц. Кабакчиева. „Радвам се, че на обекта в Белене ще работят и млади хора - ученици и студенти, които се връщат в родния си град и ще обогатят знанията си за хилядолетната история на селището“, допълни доц. д-р Гергана Кабакчиева. Виолета КРЪСТЕВА


Африканска чума по свинете е открита след изследването на проби

Африканска чума по свинете е открита след изследването на проби ...

......... тези села. В радиус от 10 км около огнището на заразата ще бъдат взети проби от всички прасета. Предвидени са и мерки да не се допусне движението на животни в района. Разпоредено е на кметовете на селата в тази 10-километрова зона да осигурят преброяване на прасетата в личните стопанства.  


Младежкият Червен кръст в Плевен и Центърът за работа с

Младежкият Червен кръст в Плевен и Центърът за работа с ...

......... на 8 юли с темата „Въведение в Първата помощ“. Занятията продължават през ден до 24 юли. Останалите теми са:   „Психосоциална подкрепа“, „Рани и кръвотечения“, „Безсъзнание и шок“, „Реанимация и задавяне“, „Фрактури, навяхване, изкълчване“, „Състояния и наранявания следствия от околната среда (изгаряне, измръзване и др.)“, „Специфични състояния и отравяния“.  


Жители на няколко населени места от Община Гулянци излязоха на

Жители на няколко населени места от Община Гулянци излязоха на ...

......... в края на месец май Лъчезар Яков е изпратил сигнално писмо за проблема с комарите в крайдунавските общини и необходимостта от спешни мерки на държавно ниво. Тъй като писмото остана без отговор, през юни Община Гулянци извърши първо наземно третиране в населените места, от 2 юли по график започва втора обработка.


Социален проект на стойност 774 000 лв. ще осигурява патронажна грижа

Социален проект на стойност 774 000 лв. ще осигурява патронажна грижа ...

......... явяване на ТЕЛК, за водене при лекар специалист, когато е необходимо, и др. По проекта ще има и шест медицински сестри. Идеята ни е да върнем онова, което преди време е бил социалният патронаж – да не е само кухня и осигуряване на топъл обяд“, поясни Стефан Милев.    


Самонастанили се клошари са предизвикали пожар в изоставена триетажна сграда

Самонастанили се клошари са предизвикали пожар в изоставена триетажна сграда ...

......... На 58-годишния с обгорените ръце е оказана медицинска помощ. В изоставената сграда някога беше настанена Кръвна банка. Тя стои неподдържана и неремонтирана от много години. В нея са самонастаняват бездомници, които вече няколко пъти предизвикват пожари, припомнят от Областната полицейска дирекция. За поредния пожар в сградата е уведомена прокуратурата.  


Плевен. 700 кандидат-студенти се явяват на първия редовен изпит по

Плевен. 700 кандидат-студенти се явяват на първия редовен изпит по ...

......... биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти. След стартиране на изпита, от 8.45 ч в зала „Хипократ” на Ректората, ректорът проф. д-р Славчо Томов и Ръководството на МУ-Плевен ще дадат брифинг с анализ на кандидатстудентска кампания 2019.


Близо 700 кандидат-студенти утре, 2 юли, ще държат изпит по

Близо 700 кандидат-студенти утре, 2 юли, ще държат изпит по ...

......... присъствието на ректора проф. д-р Славчо Томов и други представители на ръководството на университета. Таксите за обучение по държавна поръчка и в платена форма остават непроменени в сравнение с миналата година. Университетът предлага обучение по общо 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в 5 професионални направления.    


Чешма в памет на донорите, дарили човешки органи и спасили

Чешма в памет на донорите, дарили човешки органи и спасили ...

......... днес от общинската управа. Чешмата ще бъде в градинката пред плевенската  ж.п. гара. Откриването й е в петък, 5 юли, в 17,00 ч. В края на ноември м.г. местният парламент даде съгласието си за нейното изграждане. Според едно от последните проучвания България е на последно място по донорство в Европейския съюз. 


Окръжният съд в Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане

Окръжният съд в Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане ...

......... е обвинен. Тъй като е налице реална опасност той да се укрие, с оглед на това, че е напуснал местопроизшествието след извършване на деянието, съдът прецени, че обвиняемият трябва да остане с най-тежката мярка за неотклонение. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Велико Търново.    


С научни форуми, фестивали, екоакции, спортни състезания, пленери, изложби и

С научни форуми, фестивали, екоакции, спортни състезания, пленери, изложби и ...

......... празник тази година е „Бъди активен за по-безопасен Дунав“. В рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и екологични акции за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. В Козлодуй почистването ще е на 28 юни, а в Долни Вадим – на другия ден, съобщиха още от Басейновата дирекция.


Местният парламент в Плевен гласува днес да се разреши продажбата

Местният парламент в Плевен гласува днес да се разреши продажбата ...

......... влязло в дневния ред на общинската сесия след постъпило писмо за намерение от проф. Тони Веков, главен изпълнителен директор на Търговска лига - Национален аптечен център АД – София. В него е посочено, че планираният размер на инвестицията е 28 млн. лв., а разкритите нови работни места  ще бъдат 300.


Второто издание на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти

Второто издание на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти ...

......... представи своя мюзикъл „Авеню Кю”, който е с възрастово ограничение – за зрители над 16 г. На финала на фестивала ще бъде представена перформативната инсталация на Християн Бакалов „PURE”. Входът за всички представления е свободен, но ще става с пропуски, които вече са пуснати на касата на ДКТ „Иван Радоев”.


Оперативна програма „Околна среда“ е отговорила положително на искането на

Оперативна програма „Околна среда“ е отговорила положително на искането на ...

......... най-късно до края на тази година да бъдем одобрени и от следващата година да започне изпълнението. С електробусите ще бъдат разкрити нови маршрутни линии към индустриалните зони и към кварталите - до места, където няма тролейбусна мрежа. На практика целият градски транспорт в Плевен ще стане екологичен“, поясни Стефан Милев.


Плевен. Нивата на реките в Плевенска област са под праговете

Плевен. Нивата на реките в Плевенска област са под праговете ...

......... Прогнозираните водни количества на р. Искър 24 и 25 юни са около и над средномногогодишните стойности. ,,В резултат на валежи през нощта на 23 срещу 24, на 24 и 25 юни речните нива във водосбора се очаква да се повишат. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. Водните количества на реките в областта ще бъдат под

Плевен. Водните количества на реките в областта ще бъдат под ...

......... се очаква съществено изменение в състоянието на наблюдаваните реки. В периода 21-23 юни, вследствие на валежи се очакват краткотрайни повишения на речните нива, по-съществени през нощта срещу 24 юни в средните части от водосбора на р. Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение“, допълни Весела Комаревска. Виолета КРЪСТЕВА


Девет самоделни дългоцевни пушки бяха открити в частен дом в

Девет самоделни дългоцевни пушки бяха открити в частен дом в ...

......... са проведени разпити на свидетели като вече са налице доказателства, че обвиняемият по делото е предоставял огнестрелни оръжия на други лица, които предстои да бъдат разпитани.dariknews.archive В срещата с представители на медите участваха още районният прокурор на Плевен Пламен Петков и старши комисар Красимир Начев - директор на полицията в Плевен. dariknews.archivedariknews.archive


Девет самоделни пушки, изработени по подобие на оръжието в европейската

Девет самоделни пушки, изработени по подобие на оръжието в европейската ...

......... данни, че обвиняемият е предоставял оръжия на други лица, които ще бъдат издирени и разпитани” – допълни прокурор Николов. 59-годишният се водел безработен, неосъждан, досега не е регистриран за криминални прояви. Обяснил на разследващите, че изработването на оръжията му било хоби. Правел пушките в гаража си, който приспособил на работилница.


Глоба от 200 до 2 000 лв. заплашва незаконните берачи

Глоба от 200 до 2 000 лв. заплашва незаконните берачи ...

......... служители на Областната дирекция на МВР могат да съставят актове на нарушителите. Събирането на лечебни растения, включително и липов цвят, от територия, която е общинска собственост, може да се извършва според изискванията на Закона за лечебните растения само след издаване на разрешително и заплащане на такса, поясняват от общинската управа.


Плевенски полицай пострада по време на спецакция срещу разпространението на

Плевенски полицай пострада по време на спецакция срещу разпространението на ...

......... следи от метамфетамин, амфетамин и екстази. При претърсването на колата, която карал червенобрежанина, полицаите намерили стъклена колба с прозрачна течност, други 10 празни колби и две пликчета с кафяв прах. На намерените и иззети вещества, ще бъде направена физико-химична експертиза. 34-годишният е задържан за едно денонощие. Образувано е досъдебно производство.


Плевен. Извеждат се некоректни наематели от общински жилища в Плевен.

Плевен. Извеждат се некоректни наематели от общински жилища в Плевен. ...

......... фонда за настаняване на нуждаещи се, за да се прецени кои вече са негодни за живеене и трябва да се освидетелстват, след което съборят“, допълни Полина Георгиева. Тя уточни, че при установено двукратно нарушение на договора за настаняване наемателите ще бъдат лишавани от правото да ползват общинско жилище. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. Районът около Историческия музей е бил отцепен заради изоставен

Плевен. Районът около Историческия музей е бил отцепен заради изоставен ...

......... обръщалото за кв. „Сторгозия“. Активно полицейско присъствие е имало в продължение на 3 часа, докато пристигнат специалисти от Министерството на отбраната. През това време обаче идва 45-годишен мъж, който се легитимира и заявява, че куфарът е негов. Той го отваря и в него е имало машинка за бръснене. Цветилена СИМЕОНОВА


Плевен. На два европейски форума по терапевтичен ултразвук бяха представени

Плевен. На два европейски форума по терапевтичен ултразвук бяха представени ...

......... председател на Дружеството по минимално инвазивна и неинвазивна медицина от Оксфорд, Англия, че през м. октомври 2020 г. Медицински университет - Плевен ще бъде домакин на Годишната конференция по минимално инвазивна и неинвазивна медицина. Нещо повече, 20 лекари-специалисти от Европа ще завършат двуседмичен курс по фокусирана ултразвукова хирургия в Плевен.


Общо 18 български дизайнери ще представят свои колекции в 69-ото

Общо 18 български дизайнери ще представят свои колекции в 69-ото ...

......... изпълнители. „На 15 декември т.г. ще отбележим 30 години от първия „Парад на модата“, който направих в Плевен. Тогава ще бъде представен и 70-ият спектакъл. Имаше години, в които правех по три Парада – есен, пролет и лято. Всички имена на българската мода минаха през тази сцена“, допълни Георги Ангелов.


На 15 юни 2019 г. в 1:30 ч. в РУ-

На 15 юни 2019 г. в 1:30 ч. в РУ- ...

......... и 20-годишен. Приведени са в болница "Д-р Георги Странски"-Плевен за медицински изследвания. Установено е, че единият е с "комоцио", а другият - с фрактура на лява ръка. Двамата са без опасност за живота. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура-Кнежа. Образувано е досъдебно производство. Работа по случая продължава разследващ полицай.


Две атрактивни състезания готви общинската управа в Белене за предстоящия

Две атрактивни състезания готви общинската управа в Белене за предстоящия ...

......... ще бъдат преценявани и начинът, по който е поднесено ястието, и наличието на риба в него. Програмата на празника включва още детско утро край Дунав в Природен парк „Персина“, изпълнения на фолклорни състави и два концерта. Първият е на Поля Петрова и Тодор Върбанов, а вторият – на Кичка Бодурова.


Плевен. Градът ще е домакин на национален турнир по дуатлон.

Плевен. Градът ще е домакин на национален турнир по дуатлон. ...

......... Спортен клуб по триатлон „Борислав Доков”, Община Плевен и Българска федерация по триатлон. Участниците в турнира ще са над 150 от всички възрасти”, каза Иво Илиев. ,,Възможно е участие на любители с предварително записване на електронна поща: [email protected] с краен срок до 14 юни”, каза още Иво Илиев. Виолета КРЪСТЕВА


4 800 предприятия към момента у нас са регистрирани като социални

4 800 предприятия към момента у нас са регистрирани като социални ...

......... социални предприятия – клас А, които са малки, и клас А+. Минималното, което трябва да са изпълнили малките социални предприятия, е в тях да бъдат наети до трима души с увреждания. Така даваме  основа хората, които имат решения на ТЕЛК, да бъдат включени на пазара на труда“, поясни зам.-министър Петрова.


Международната природозащитна организация WWF пусна в Дунав край Белене над

Международната природозащитна организация WWF пусна в Дунав край Белене над ...

......... по Дунав да пазят малките рибки – ако се заплетат в мрежите им, да бъдат освободени и върнати веднага в реката. WWF припомня, че в момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море и всеки продукт от дива есетра е незаконен.    


Инвестиционен проект, който предвижда в село Къртожабене да се изгради

Инвестиционен проект, който предвижда в село Къртожабене да се изгради ...

......... Италия, ще ти трябват 40 000-50 000 евро. А в България това е много по-евтино. Освен това България и Италия имат много добра спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Идвайки да живеят в България, италианските пенсионери могат да си спестят данъците, които плащат върху пенсиите си в Италия“, поясни още Томов.


На 10 юни 2019 г. в 14,50 часа в РУ-Пордим

На 10 юни 2019 г. в 14,50 часа в РУ-Пордим ...

......... сумата от 119,80 лева. Извършен е оглед на местопрестъплението от полицейски служители. От проведените оперативни действия е установен извършителят - 12-годишна от същия град.  Сумата от 119,80 лева е предадена с протокол за доброволно предаване. Уведомен е дежурен прокурор в Района прокуратура-Плевен. Образувано е досъдебно производство, по което работата продължава.


Плевен. От 25 до 29 юни в Художествена галерия „Илия

Плевен. От 25 до 29 юни в Художествена галерия „Илия ...

......... ключови личности от българската история”, каза Антония Караиванова. ,,В галерията ще могат да бъдат разгледани прецизни реплики-експонати на най-прочутите тракийски съкровища, открити по нашите земи, както и вълнуваща колекция от малки пластики на велики български и тракийски владетели, оставили траен отпечатък върху съдбата на България”, допълни Антония Караиванова. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. Културно-информационно събитие от ученици за ученици в Никопол представи

Плевен. Културно-информационно събитие от ученици за ученици в Никопол представи ...

......... представиха фолклорна плетеница от български и румънски народни танци“, допълни Ралица Маринова. По думите ѝ публиката на събитието е била предимно от ученици от начален, прогимназиален и гимназиален курс от Никопол и близките населени места. В създаването на творческия продукт участие отново са взели младежи от крайдунавския град. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. В благородната кампания

Плевен. В благородната кампания "Капачки за бъдеще" в Левски се ...

......... ще може да се предоставя по-добра медицинска помощ на нуждаещите се малки бебенца. За здравето на новородените при необходимост ще има адекватни грижи и ще се работи по-спокойно", каза Евгения Иванова. В момента тече мащабно проучване на кампанията "Капачки за бъдеще" за нуждите на здравните заведения в страната. Виолета КРЪСТЕВА


Плевен. Предложение за промени в общинската Наредба №1 за обществения

Плевен. Предложение за промени в общинската Наредба №1 за обществения ...

......... е повод за съдебна практика на отмяна на наказателни постановления, по съставени актове в почивни дни, предшестващи работен ден”, добави Мартин Митев. Предложението за промяна в общинската Наредба №1 е внесено в Общинския съвет и публикувано за становища и мнения на граждани на интернет страницата на Община Плевен Виолета КРЪСТЕВА


От 12,00 ч. днес в общините по поречието на Дунав

От 12,00 ч. днес в общините по поречието на Дунав ...

......... да направят подробен оглед на дигите. Ако установят участъци, непроходими от храсти и дървестна растителност, да информират съответните институции, които трябва да реагират. В заповедта на областния управител са посочени и останалите конкретни задължения, които имат общинските управи, „Напоителни системи” и районните служби за пожарна безопасност и защита на нанаселението. 


Виртуози на акордеона от Франция, Русия и България участват в

Виртуози на акордеона от Франция, Русия и България участват в ...

......... участници – от Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова и България. Най-малките са на 6 години. Горна възрастова граница няма. Конкурсните изпълнения ще бъдат оценявани от международно жури, в което влизат представители на Франция, Русия, Сърбия и България. Фестивалът ще завърши на 8 юни вечерта с концерт на лауреатите на конкурса.


Хирурзи от плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски“ извадиха топка

Хирурзи от плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски“ извадиха топка ...

......... в коремната му кухина се натрупала топка косми с размери около 30 на 10 сантиметра. Тя напълнила стомаха и тръгнала към дванадесетопръстника и червата. Оказало се, че не може да бъде премахната ендоскопски и се налага пациентката да бъде оперирана. Операцията е минала успешно и момичето се възстановява.    


Заради интензивните валежи в Дунавския район към 8,00 ч. днес

Заради интензивните валежи в Дунавския район към 8,00 ч. днес ...

......... валежи ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в басейна. Те ще бъдат по-значителни  в горните и средните части от водосбора на р. Искър и в горните части от водосборите на реките западно от р. Огоста. От 7 юни нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се понижават.


Плевен. В периода 5 - 7 юни 2019 г. Медицински

Плевен. В периода 5 - 7 юни 2019 г. Медицински ...

......... Сити Клиник – Кардиологичен център – София; Пета МБАЛ – София; УМБАЛ "Пълмед" – Пловдив; УМБАЛ „Еврохоспитал“ - Пловдив и много други. Целта на двата форума е за първи път да се приеме Национален Консенсус за здравни грижи при хирургично болен пациент, както и отпечатване на тематична монография „Остър корем“.


Близо 400 чувалчета с компост от зелени и биоразградими отпадъци

Близо 400 чувалчета с компост от зелени и биоразградими отпадъци ...

......... Белене е получила през тази година общо 5 400 килограма компост. Кампанията продължава. От началото на април в Белене са разположени кафяви контейнери за надробени растителни отпадъци от градини и паркове, шума, трева, сено, слама, листа, цветя, отпадъци от плодове и зеленчуци, костилки и черупки и др.      


Пожарникари спасиха малолетно момче от повреден асансьор. Малчуганът  се отървал

Пожарникари спасиха малолетно момче от повреден асансьор. Малчуганът  се отървал ...

......... където трябва и продължил да се движи между първия и 16-тия етаж. Изплашеното момче започнало да вика за помощ. За щастие една от съседките му го чула и се обадила в пожарната. Изпратените на мястото огнеборци спрели асансьора. Пристигнали и техници от фирмата, която обслужва съоръжението. Спасителите извадили детето невредимо.