Перник. Община Перник организира съвместно с Джуниър Ачийвмънт (JA)-България регионално

Перник. Община Перник организира съвместно с Джуниър Ачийвмънт (JA)-България регионално ...

......... оценка на бизнес цикъла. В процеса на обучение младите хора развиват лидерски качества, умения за общуване, умения за вземане на решения, водене на преговори, организиране, управление на времето, като същевременно имат възможност да развиват и използват специализирани умения от сферата на бизнеса, както и от изучаваната от тях академична област.


Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска и зам.-кметът Йордан

Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска и зам.-кметът Йордан ...

......... развитие и предоставяне на услугите в домашна среда „Личен асистент“, „Домашен помощник“ и „Социален асистент“. Поздрави към социалните работници направиха и директорите на областната и общинската структура „Социални грижи“ Ивайла Касърова и Ани Кирилова. След това беше посетен Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.


Перник. Стотици деца събра третият лекоатлетически турнир „Децата на Перник“

Перник. Стотици деца събра третият лекоатлетически турнир „Децата на Перник“ ...

......... възраст от 5 до 13 години. Те се състезаваха в дисциплината 100 метра с и без придружител, като всички завършили получиха награди. В индивидуалното класиране заелите първите три места получиха медали, а до шесто място - грамоти и предметни награди. Най-добре представилите се училищни отбори пък бяха удостоени с купи.


Перник. Ансамбълът за народни песни и танци (АНПТ) „Граовска младост“

Перник. Ансамбълът за народни песни и танци (АНПТ) „Граовска младост“ ...

......... достойно място в българската култура. Представя се на много републикански конкурси и фестивали в страната, където завоюва множество призове и награди. Гостуванията му в редица престижни фолклорни фестивали в Европа и Америка са утвърдили неговото име в страни като Португалия, Франция, Унгария, Белгия, Германия, Полша, Югославия, Русия, Турция, Италия, Канада.


Перник. Перник става все по-атрактивен и притегателен център за инвестиции

Перник. Перник става все по-атрактивен и притегателен център за инвестиции ...

......... за положителната тенденция за инвестиране оказва и добрата работа на общинската администрация, която оказва пълно съдействие на желаещите да разширяват бизнеса си. „Не правим спънки, а развиваме техните идеи и ги подкрепяме, което е в огромна полза за града и разкриването на нови работни места за перничани“, посочи Денислав Захариев.


Перник. Селата Дивотино, Драгичево и Богданов дол отбелязват Тодоровден с

Перник. Селата Дивотино, Драгичево и Богданов дол отбелязват Тодоровден с ...

......... в 12.00 часа в местността "Старо село". В Богданов дол празникът ще започне също в 10.00 часа в центъра на селото и ще бъде направен водосвет за здраве. На всички участващи коне ще бъде закачен здравец и българския трикольор, след което ще започнат състезанията в местност в края на селото.Перник остава без педиатри и ръководството на може би най-известната

Перник остава без педиатри и ръководството на може би най-известната ...

......... затворят интензивно отделение – там, където се пращат деца с тежки проблеми и от „Рахила Ангелова”. Ще дойде момент, в който пациентите ще летят с линейките и няма да има кой да ги приеме, предупреди лекарят. И добави, че отива в извънболнична помощ, защото е по-спокойно и има по-високо заплащане.


Перник. Кампанията по заплащане на местни данъци и такси е

Перник. Кампанията по заплащане на местни данъци и такси е ...

......... с работно време от 07.30 часа до 18.30 часа. Алтернативни начини за плащане това са в „Български пощи „АД, особено за малките населени места в Община Перник това е начин да спестите време и средства. Другите варианти са чрез изипей, по банков път и виртуалния пост през страницата на Общината.


Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска, министърът на регионалното

Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска, министърът на регионалното ...

......... място за живеене“, заяви министър Аврамова. Главната цел на проекта е увеличаване на експлоатационната годност на сградата чрез основен ремонт, саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, както и осигуряване на подходяща рентабилна и енергоефективна инфраструктура, спомагаща за устойчивото развитие и подобряване конкурентоспособността на градския ареал на Община Перник.


Перник. С нов и модерен облик е сградата на Общината

Перник. С нов и модерен облик е сградата на Общината ...

......... рамките на проекта бяха подменени отоплителните тела, преоборудвани са етажните разпределителни табла, направена е реконструкция на главното разпределително табло, подменени са всички осветителни тела с енергоспестяващи. Монтирани са пожароизвестителна и мълниезащитна и заземителна инсталация. Подменени са интериорни и входни врати , отделени са стълбищните клетки, чрез монтаж на преградни врати.


Перник. Общината изготвя график за извозване на растителния отпадък по

Перник. Общината изготвя график за извозване на растителния отпадък по ...

......... отпадъци, което е предпоставка за възникване на пожар. „Всеки един гражданин, който желае да си изхвърли зелените отпадъци, може да го направи напълно безплатно на Регионалното депо за неопасни отпадъци според действащата Наредба на Община Перник“, уточни кметът. Тя допълни, че са били обсъдени въпроси, свързани с работата на депото.Перник. Кметът Вяра Церовска откри сградата на пенсионерския клуб „Здравец“.

Перник. Кметът Вяра Церовска откри сградата на пенсионерския клуб „Здравец“. ...

......... зони за отдих спорт, забавления и почивка“, заяви Емил Костадинов . Помещенията в новия клуб са изцяло ремонтирани, те са с обновени стени и подови настилки, сградата е укрепена, направен е ремонт и на покрива. В клуба членуват 75 перничани, той се намира на ул. "Младен Стоянов" в кв. "Мошино".


Перник. Вече 21 години със своите инициативи Общински младежки съвет

Перник. Вече 21 години със своите инициативи Общински младежки съвет ...

......... По време на официалното награждаване, което се състоя на 08 март 2019 г. младите хора отбелязаха и 21 години от създаването на Общински младежки съвет – Перник, а вкусната торта и доброто настроение бяха част от незабравимата празнична вечер. Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г.


Перник. Ново футболно игрище ще бъде изградено за децата от

Перник. Ново футболно игрище ще бъде изградено за децата от ...

......... готов и включва велоалея, детски и спортни площадки, амфитеатър и площадно пространство за културни мероприятия на открито, разбира се, че няма да липсват и атрактивни съоръжения. В момента в школата на „Металург“ тренират над 100 деца, родени от 2006 до 2011 година, обясниха техните треньори Мартин Стефанов и Валентин Валентинов.


Перник. Отборът на ФК

Перник. Отборът на ФК "Метал 2002" спечели Купата на Традиционния ...

......... 2002" не оставиха съмнение, че са най-добрите на терена и с две категорични победи завоюваха златото и купата на победителите. Жълто-черните спечелиха сребърните медали с победа и загуба, а третото място и бронзът останаха за момчетата от "Металург". Турнирът премина при отлична организация на изкуствения терен в кв. Димова махала.


София. Трети март ни възвисява със спомена за дълг и

София. Трети март ни възвисява със спомена за дълг и ...

......... да тачат, пазят и обичат Отечеството си, да градят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух! Честит празник!", каза още кметът Вяра Церовска.Перник. С тържествено честване Перник отбеляза Националния празник на Република

Перник. С тържествено честване Перник отбеляза Националния празник на Република ...

......... и материална култура, бе спасителната сила за каузата на пробуждането и обединението на народа ни", заяви Соколова. Изпълненията на Духовия оркестър и на танцовия състав при общински комплекс „Дворец на културата” създадоха още повече празнично настроение, а на края по традиция всички се хванаха на кръшно хоро пред културната институция.


Перник. От 16 февруари служители на Общинския инспекторат и Областна

Перник. От 16 февруари служители на Общинския инспекторат и Областна ...

......... специално обособени за разходка на кучета зони. Единствената засега е заложена в проекта за изграждане на парк в кметство „Изток“. Предвижда се такава зона да бъде създадена и в централната градска част, но за това са нужни средства, а от данък домашни любимци общината събира само 6 000 лв. годишно.


Перник. Талантливите момичета от Общинския младежки дом поздравиха кмета на

Перник. Талантливите момичета от Общинския младежки дом поздравиха кмета на ...

......... български традиционни празници. Пожелавам на всички здраве, късмет, оптимизъм и хубави преживявания в очакване на пролетта“, с тези думи се обърна Вяра Церовска към младите перничани. В днешния ден Перник е още по-пъстър с празничната украса в центъра на града, а хубавото настроение и слънчевото време допринасят за приятната атмосфера.


Перник. С въздействащо тържество малките възпитаници на ДГ „Миньорче“ повдигнаха

Перник. С въздействащо тържество малките възпитаници на ДГ „Миньорче“ повдигнаха ...

......... си е силата, която ни прави достойни и смели българи“, с тези думи кметът се обърна към децата, техните учители и директора на учебното заведение. Със своите изпълнения децата допринесоха за празничното настроение и напомниха , че Родината е свята и всички ние трябва да я носим в сърцата си.


Перник. Възпитаниците от ДГ №11 „Знаме на мира“ представиха спектакъл,

Перник. Възпитаниците от ДГ №11 „Знаме на мира“ представиха спектакъл, ...

......... на децата си заветите на апостолите, на революционери и възрожденци! Да възпитаме у тях гордост и себеуважение от това, че са потомци на героично минало и доблестни граждани на Родината! За да имаме достойно бъдеще! И да пребъде във времето България“, споделиха гостите на тържеството, които бурно аплодираха малките перничани.


Перник.Общинският съвет прие предложение за изграждане на кръгово кръстовище в

Перник.Общинският съвет прие предложение за изграждане на кръгово кръстовище в ...

......... на трафика през кръстовището. Съществуващата пътна артерия е с изчерпана пропускателна възможност, а заради натоварения трафик тя е сред участъците в региона с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Необходимо е да се изискат целеви средства в размер на 1 900 000 лв., с които ще бъде успешно реализиран вече изготвеният проект.


Перник. Възпитаниците на детско-юношеската школа на „Миньор“, които завоюваха две

Перник. Възпитаниците на детско-юношеската школа на „Миньор“, които завоюваха две ...

......... набор и 2004 и 2008, грабнаха Купите и станаха шампиони в турнира Sandanskicup.В него взеха участие над 70 отбора от общо 9 страни, включително и пернишките школи на Миньор-Перник в шест възрастови групи. На срещата при кмета бяха и треньорите Иво Славчев, Венелин Трайков и директорът на школата Петър Анестиев.


Перник. „28-ят Международен фестивал на маскарадните игри

Перник. „28-ят Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" беше едно ...

......... носители и пазители на една вековна традиция - Перник посрещна над 7 500 участници, дефилираха над 120 групи от България и 19 чуждестранни групи. Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за чудесната организация на 28-то издание на международния фестивал „Сурва”.


Перник. Община Перник отдава под наем помещения за образователни цели

Перник. Община Перник отдава под наем помещения за образователни цели ...

......... за образователни цели и офиси в сградата на бившия Бизнес инкубатор, намиращ се в кв. „Могиличе“, ул. „Св. Петка“ № 63. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Залите са в много добро състояние и цените са алтернативни. Гражданите, които желаят да наемат помещенията, трябва да пуснат заявления в общинската администрация.


Перник. Разкрито е депо за крадени авточасти и автомобили, задържани

Перник. Разкрито е депо за крадени авточасти и автомобили, задържани ...

......... наложена 72- часова мярка за задържане. Мъжът е криминално проявен, познат със закана за убийство, хулиганство, средна телесна повреда и поправка на идентификационни номера на моторно превозно средство. Осъждан е и е изтърпял пробация. 25-годишният има условна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост. По случая е образувано досъдебно производство.Перник. 32 245 798 лева е размерът на бюджета във

Перник. 32 245 798 лева е размерът на бюджета във ...

......... „И през 2019 година приоритет в политиката на кметския екип ще бъде подобряването на материалната база на образователната инфраструктура“, подчерта Севделина Ковачева. Тя допълни още, че с настъпилите промени в Нормативната уредба се предвижда финансиране на извънкласните дейности чрез стандарт за институция и станадарт за дете/ученик, ангажиран в извънкласна дейност.


Перник. Центърът на града ще бъде изпъстрен с традиционните български

Перник. Центърът на града ще бъде изпъстрен с традиционните български ...

......... „Тева", каза още Захариев. „Надявам се да има достатъчно търговци и разнообразие на щандовете, за да може всеки един от нас да намери подходящата за него мартеници и своите близки“, добави Захариев. Общият брой на сумата, която е получила Общината за разрешителни за продажба на мартеници е 6 659 лв.


Перник. Церемония по награждаване на призьорите от ХХVІII издание на

Перник. Церемония по награждаване на призьорите от ХХVІII издание на ...

......... Перник. Церемония по награждаване на призьорите от ХХVІII издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник` 2019, ще се проведе от 17.00 часа на 22 февруари в Малкия салон на Дворец на културата в Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.


Перник. Зам.-кметът на Община Перник Севделина Ковачева, представители на общинската

Перник. Зам.-кметът на Община Перник Севделина Ковачева, представители на общинската ...

......... и издръжка, както и средства съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Завишението спрямо 2018 г. е с 1 субсидирана бройка в община Перник, разпределена по 0,25 на 4 читалища - в Рударци, Калкас, Драгичево и „7-ми септември“. На заседанието присъстваха 34 от общо 36 представители на комисията.


Перник. Перник отбеляза 146 години от обесването на Апостола на

Перник. Перник отбеляза 146 години от обесването на Апостола на ...

......... Пернишки регион, областният управител, общински съветници, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политически партии, културни дейци и граждани. Венци и цветя на паметника на Левски бяха поднесени още от малките възпитаници на детските градини в Перник от учениците от ПГЕМП „Христо Ботев“, 5-то ОУ „П.Р. Славейков“ и ГПЧЕ „Симеон Радев“.


Перник. С едноминутно мълчание граждани почетоха паметта на Апостола. Това

Перник. С едноминутно мълчание граждани почетоха паметта на Апостола. Това ...

......... кратък рецитал за Дякона по стихове на класици. С едноминутно мълчание перничани сведоха глава пред делото на най-светлата и значима личност в българската история. Представители на държавната и местната власт, политически партии, училища, културни институти и граждани положиха венци и цветя в знак на признателност, под съпровода на духов оркестър.


Перник. Лаборатория за синтетични наркотици е разкрита в село Долна

Перник. Лаборатория за синтетични наркотици е разкрита в село Долна ...

......... реакция на амфетамин и други химикали и прекурсори, използвани в процеса на синтез на наркотичното вещество. Намерени и иззети са колби, хладници, мерителни чашки, стъклен съд. Мъжът е задържан в рамките на 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на Прокуратурата.


Общо просрочените задължения на община Перник към 31 декември 2018

Общо просрочените задължения на община Перник към 31 декември 2018 ...

......... за финансовото състояние на общините се изчисляват след събиране на необходимата информация от окончателните годишни отчети за касовото изпълнение и оборотните ведомости на общините за 2018 г. Отчетите трябва да бъдат представени до 22.02.2019 г., след което предстои обработка на информацията и изчисляване на показателите за финансовото състояние на общините.


София. Редица инфраструктурни, социални и екологични проекти ще бъдат завършени

София. Редица инфраструктурни, социални и екологични проекти ще бъдат завършени ...

......... да бъдат са тясно свързани с решаването на този проблем. Гл. експерт Александров каза, че предстои изграждането на още велоалеи, паркове и зелени площи, но най-големият проблем остава битовото отопление на твърдо гориво, който може да бъде решен само и единствено с волята на всички граждани, заяви Александров. Симона ПЕТРОВА


В Перник започва фестивалът

В Перник започва фестивалът "Сурва". Групи от България и чужбина ...

......... толкова по-бързо ще бъдат изгонени злите сили. Една от маските на наш майстор попадна дори в изложба във Франция, информира bTV. Бяха и разкрити и някои тайни при правенето на маски. Основното е да имат страховити рога. Фестивалът ще продължи 3 дни, а кулминацията ще е в събота и неделя.


София. Предвиждат се увеличения в данъците за МПС и на

София. Предвиждат се увеличения в данъците за МПС и на ...

......... данък, който за момента се заплаща, се появява и екологичният компонент, поясни Боянова. Тя добави, че данъкът за автомобилите до 3,5 тона ще се повиши с 10 %, а за някои автомобили до 30 %, а при някои тежки МПС, може да има увеличение и до 100 %. Симона ПЕТРОВА


София. По-малко от седмица преди старта на един от най-големите

София. По-малко от седмица преди старта на един от най-големите ...

......... Фестивала. Гвоздей на програмата бяха атрактивните сурвакари от град Батановци, които оглушиха пространството и приковаха погледите на събралото се множество. На събитието присъства и зам.-кметът на Община Перник – Севделина Ковачева, която благодари за партньорството и покани всички присъстващи на 25,26 и 27 януари в Европейската маскарадна столица – Перник.


Грипна епидемия бе обявена на територията на Община Перник. Учениците

Грипна епидемия бе обявена на територията на Община Перник. Учениците ...

......... заповед за строг сутрешен филтър на база предписанията на РЗИ. Сутрин децата ще бъдат преглеждани от медицинската сестра и при проявени симптоми те ще бъдат връщани в къщи. Няма да бъдат допускани и болни лица от персонала. Целта на мерките е да се ограничи разпространението на грипа в детските заведения.


Перник. Трима са задържани за незаконен добив на въглища. Това

Перник. Трима са задържани за незаконен добив на въглища. Това ...

......... непълнолетни, на 14 и 15-годишна възраст. До разкривката са намерени и конфискувани 25 чувала въглища, които са предадени за отговорно пазене на Община Перник. Тримата са били задържани, разпитани и освободени. Започнато е досъдебно производство по чл. 240 „а“ от НК и работата продължава съвместно с прокуратурата в областния град.


57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника

57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника ...

......... на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", чието 28-о издание ще се проведе в Перник от 25 до 27 януари. БГНЕС, архив Каквото и да се каже и напише за празника в Пернишко тази нощ, ще е малко. Емоцията му не може да се предаде, а единствено да се изживее.


Един от най-хубавите фестивали в България -

Един от най-хубавите фестивали в България - "Сурва", започва днес, ...

......... наричан още болюбашия. В нощта срещу Сурова никой не спи. Младите мъже обикалят цялото село. Във всяка къща в селата болюбашията пожелава здраве, плодородие и щастие, мечката гази стопанина, а попът ръси за здраве. Домакините ги черпят с домашни гозби и греяна ракия. Фестивалът ще продължи и на 14 януари.


София. Ще се реализира и последният етап от модернизирането и

София. Ще се реализира и последният етап от модернизирането и ...

......... движението към сградата на Община Перник“, поясни тя. Радослава Манова каза още, че модернизациите ще продължат и в момента тече санировка по европейски проект за цялостно саниране за енергийна ефективност на сградата на Община Перник, като освен мерките за енергийна ефективност, значително са подобрени и условията за работа. Симона ПЕТРОВА


Перник. Пътуваща изложба, по повод 140 години от Учредителното събрание

Перник. Пътуваща изложба, по повод 140 години от Учредителното събрание ...

......... и развитието на конституционния процес. Първата ни конституция узаконява правото на избор, неприкосновеността на собствеността, задължителното основно образование и други норми, които се прилагат и до днес. Тя е основа, светиня и символ на българския парламентаризъм", посочи Соколова. Изложбата предстои да бъде представена и в останалите 27 области на страната.


Перник. Шест автомобила са изгорели тази нощ в пернишкия кв.

Перник. Шест автомобила са изгорели тази нощ в пернишкия кв. ...

......... собственост на 51-годишен мъж и се прехвърлил на останалите, паркирани в близост на първоначално горящите. Всички са унищожени напълно. Частично обгорял е „Опел Зафира“. Извършен е оглед на местопроизшествието от служители на ОДМВР – Перник и колегите им от Второ РУ. Започнато е досъдебно производство и действията по разследването продължават.


Кметът на пернишкото село Дивотино Румен Сергиев е обвинен от

Кметът на пернишкото село Дивотино Румен Сергиев е обвинен от ...

......... и селскостопанска дейност, хотелиерство и ресторантьорство. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв. Ако бъде признат за виновен Сергиев може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 8 години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.


Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник се

Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник се ...

......... - да продаваш болница за 5 милона лв. заради дълг от 400 000 не намирам", заяви д-р Чунов. "Пускам писма и тръгвам по всички институции. Писах във Фейсбук и до премиера", каза д-р Чунов пред БНР. Болницата е наследник на бившия Профилакториум. Сега тя е ЕООД със 100% общинска собственост.


Протестните автошествия из улиците на Перник продължават. И тази вечер

Протестните автошествия из улиците на Перник продължават. И тази вечер ...

......... системата, се настоява за отмяна на член от конституцията, според който народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание, съобщи БНР. Протестиращите искат и намаляване наполовина броя на депутатите. Протестиращите се заканват, че автошествия ще има и в следващите дни.


Безспорно темата на последните дни са протестите в цяла България.

Безспорно темата на последните дни са протестите в цяла България. ...

......... На пет минути пускаха по кола. Има коли, които са проверявани по три пъти. Накрая като капак отново масирано присъствие на жандармерия на възела на магистрала Люлин...да не я блокираме. Днес видях повече полицаи от протестиращи. На всяка крачка не полицай, а цяла дузина. И не сме били полицейска държава!"


Отново протест блокира пътен възел „Даскалово” За четвърта вечер стотици

Отново протест блокира пътен възел „Даскалово” За четвърта вечер стотици ...

......... по Закона за протестите граждански недоволства.   Недоволството на перничани е срещу поскъпването на горивата и автомобилните застраховки.--> Митинги и блокади на пътища срещу високите цени на горивата и с искания за оставка на кабинета през деня и тази вечер имаше още в София, Стара Загора, Добрич, Варна и Шумен.


Перник. Община Перник има своите шампиони и по лека атлетика,

Перник. Община Перник има своите шампиони и по лека атлетика, ...

......... Й. Миланов" и юношите от ГПЧЕ "Симеон Радев" пък са новите общински шампиони във възрастовата група 8 - 10 клас. В спора за златните медали в двата потока мериха сили 48 състезатели от отборите на три пернишки гимназии - ГПЧЕ "С. Радев", ПГТС "Арх. Й. Миланов" и ТПГ "М. Кюри".


Общинската болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник е

Общинската болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник е ...

......... но вече три години е неизползваем. Той е монтиран, но не са правени проби, тъй като парната инсталация няма да издържи на мощността на котела, обясни председателят на Общинския съвет в Перник Иво Савов. Болничният директор настоява да бъдат купени проточни котли от каскаден тип или нов котел на газ.


Общинската болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник е

Общинската болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник е ...

......... но вече три години е неизползваем. Той е монтиран, но не са правени проби, тъй като парната инсталация няма да издържи на мощността на котела, обясни председателят на Общинския съвет в Перник Иво Савов. Болничният директор настоява да бъдат купени проточни котли от каскаден тип или нов котел на газ.


Перник. Със света Литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на

Перник. Със света Литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на ...

......... бъде от 09.00 часа и ще бъде оглавена от Негово преосвешенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. След братската трапеза за празника, от 13.30 часа, в малката трапезария на светата обител ще има духовна беседа на йеромонах Филип от скита „Малката света Анна“ на Света гора, Атон. Никола Петков


Перник. 110 години от обявяването на Независимостта на България отбелязаха

Перник. 110 години от обявяването на Независимостта на България отбелязаха ...

......... и чертаем по-добро бъдеще. Бъдеще, в което ние и нашите деца ще живеем в цивилизован свят, лишен от конфронтации и разединение!“ Празникът завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци ”Граовска младост”, с главен художествен ръководител Венцислав Андонов, хореограф Тодор Тодоров и ръководител на Вокалното студио Силвия Симеонова.


Перник. Обещаното от кмета Вяра Церовска спортно игрище в кв.

Перник. Обещаното от кмета Вяра Церовска спортно игрище в кв. ...

......... откликна на нуждите на най-малките перничани. Миналата година отидохме в кабинета ѝ без да имаме определена среща, съвсем изненадващо и бяхме приети. Децата споделиха какво искат и всичко вече е налице“, казаха родителите. Цялостният ремонт на обекта е на стойност 170 017.84 и е изграден със собствени приходи на Общината.


Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска посрещна в кабинета

Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска посрещна в кабинета ...

......... поканена и за 3-тия Международен турнир по борба „За купата на Иво Ангелов“, който се провежда под патронажа й и по традиция е посветен на Деня на града. Тази година спортната надпревара ще бъде на 8 ноември. На срещата в кабинета на кмета присъства и секретарят на Общината Радослава Манова.


Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска сигнализира всички институции

Перник. Кметът на Община Перник Вяра Церовска сигнализира всички институции ...

......... отделно, тайно и скрито, напротив ние сме тези, които правим публично достояние всяко едно инвестиционно намерение и по този начин се стремим да предизвикаме обществен дебат. Ако РИОСВ даде разрешение за някое от инвестиционните намерения, тогава ще имаме основание да инициираме и проведем широко обществено обсъждане“, апелира кметът Вяра Церовска.


Перник. Учени и историци участваха в научна конференция „Първата световна

Перник. Учени и историци участваха в научна конференция „Първата световна ...

......... военен самолет, произведен в България. В дискусията могат да се включат свободно и граждани. Посещение на исторически обекти, разположени на територията на област Перник - Земенски манастир - гр. Земен, Радомир - казармите на 26-и пехотен полк и експозиция „Войнишко въстание“ е част от програмата през втория ден на конференцията.


Перник. С общ молебен и водосвет започна първият учебен ден

Перник. С общ молебен и водосвет започна първият учебен ден ...

......... от нас. Училището е духовното огнище, пред което се прекланяме всички. Това е най-ценният път на просвещението, на знанието и мъдростта“, заяви кметът. Отците пожелаха да са отворени душите на децата за добрата наука и познание, да няма в тях злоба, агресия и ненавист и пожелаха здраве на всички именици.


Перник. 7 клуба от Перник, Пловдив и сръбския град Босилеград

Перник. 7 клуба от Перник, Пловдив и сръбския град Босилеград ...

......... се класират за дивизия А. По думите на треньора на пернишкия клуб Руслан Стефанов резултатите до момента нареждат на сто процента нашите момчета до 12 години да играят в дивизия А, все още не е ясна позицията на по-големите, чакат се представянето на отборите, които ще се състезават в Свищов.


Перник. 538, 700 тона строителни и смесени отпадъци от нерегламентирани

Перник. 538, 700 тона строителни и смесени отпадъци от нерегламентирани ...

......... кв. „Тева“ по посока новото Регионално депо. И този път инициативата беше подкрепена с извозване на събраните отпадъци от – ОП „Флор“, „Жилфонд“ ЕООД и Еко Партнърс. С тази мащабната акция Перник стана част от Световния ден на почистването, въведен от Естония, в който участват милиони хора от 150 страни.


Перник. Националната научна конференция на тема „Първата световна война на

Перник. Националната научна конференция на тема „Първата световна война на ...

......... военен самолет, произведен в България. В дискусията могат да се включат свободно и граждани. Посещение на исторически обекти, разположени на територията на област Перник - Земенски манастир - гр. Земен, Радомир - казармите на 26-и пехотен полк и експозиция „Войнишко въстание“ е част от програмата през втория ден на конференцията.


Перник. Изложба с детски творби ще отвори врати от 16.00

Перник. Изложба с детски творби ще отвори врати от 16.00 ...

......... творческите занимания под ръководство на специалисти и майстори от музея, така и с позабравени стари детски игри. Занимания бяха през юли и целия август, а в тях освен децата от Перник се включиха и завърнали се през лятото в родния си Перник малчугани, които живеят с родителите си в чужбина.


Перник. Членовете на Общински младежки съвет организират Спортен фестивал, който

Перник. Членовете на Общински младежки съвет организират Спортен фестивал, който ...

......... започва стрийт фитнес турнир на открито. И двете инициативи ще се проведат на „Алеята на спорта” под Обединен детски комплекс. На 16 септември (неделя) от 10:00 ч. в спортна зала "Кракра" е предвиден турнир по баскетбол 3х3, както и забавни игри за най-малките, от 11.00 ч. пред Двореца на културата.


Перник. В сградата на общинската администрация в Перник бяха представени

Перник. В сградата на общинската администрация в Перник бяха представени ...

......... разлагат се в почвата и се превръщат в тор. При компостирането ще бъдат спестени пари и ще се намали необходимостта от купуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове. Ще бъдат създадени условия за производство на екологично чисти плодове и зеленчуци и ще се подобри качеството на околна среда.


Перник. За поредна година Община Перник ще се включи в

Перник. За поредна година Община Перник ще се включи в ...

......... „Изток“. За мащабната акция ще се предоставят цветни чували за разделно събиране на отпадъци и ръкавици за доброволците. Община Перник призовава всички свои граждани да се включат активно в почистването на междублокови пространства, спортни и детски площадки и градинки, а отпадъците да бъдат оставени до контейнерите, за да се извозят.


Перник. 133 години от Съединението на Княжество България и Източна

Перник. 133 години от Съединението на Княжество България и Източна ...

......... всички водещият на събитието и припомни как преди 133 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет. „Нека помним и тачим творците на святото дело на Съединението! Да бъдем техни достойни последователи на самоотвержената им смелост и безпримерен устрем за една просперираща България", призова той.


Перник. С тържествен концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон

Перник. С тържествен концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон ...

......... 6 септември честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, най-безспорното събитие в националната ни историческа памет. Един от малкото моменти, когато българската нация демонстрира забележително единство. Това е, може би, единственият случай, когато българинът категорично отказва да се съобразява с външни фактори и поема съдбата си в свои ръце.